Жена с две спирали съди лекар и болница заради извадена матка

“За малко не умрях, дори не искам да си спомням какво преживях през 2008 г.”, плаче Светлана Гаделева на дело в Софийския районен съд. Жената твърди, че е станала жертва на лекарска грешка, заради която получила перитонит и при животоспасяваща операция  е извадена матката. Светлана смята, че причината затова е, че 6 месеца в тялото  имало... “За малко не умрях, дори не искам да си спомням какво преживях през 2008 г.”, плаче Светлана Гаделева на дело в Софийския районен съд. Жената твърди, че е станала жертва на лекарска грешка, заради която получила перитонит и при животоспасяваща операция е извадена матката. Светлана смята, че причината затова е, че 6 месеца в тялото имало...

Забраняват електронните цигари във Великобритания

/КРОСС/ Във Великобритания се задава забрана за употреба на електронни цигари на обществени места. Уелс може да стане първата територия, в която да се въведе това. Мярката е част от предложения за промени в здравното законодателство, които включват и цените на алкохола. В електронните цигари се съдържа никотин, посочват здравните власти. Изследвания показват, че употребата на електронни цигари в затворени помещения не създава рискове за пасивните пушачи - изтъкват от своя страна собственици на заведения. Споровете дали употребяващите това устройство може да се смятат за истински пушачи продължават, предаде БНТ.  

Германската антимонополна служба глоби пивовари с 230 млн. евро


Германският орган за защита на конкуренцията наложи глоба от около 230 милиона евро на шест нови производители на бира и на браншова организация, обвинени в договаряне на цените, съобщиха Франс прес и Асошиейтед прес.

През януари пет големи пивоварни в Германия вече бяха глобени със 106.5 милиона евро за това, че са имали споразумение за цените между 2006 и 2008 година, което доведе до поскъпване на бирата, както на наливната, така и на бутилираната. Германската антимонополна служба...

Пловдив се шегува с Христолов в “Локо”

Първоаприлска шега взриви духовете в Пловдив. В града тръгна слух, че бившият президент на “Ботев” Димитър Христолов иска да купи контролния пакет акции на вечния съперник “Локомотив” (Пд).

Местни сайтове дори тиражираха “сензационната новина” за конкретна оферта към Константин Динев.

“Футболът отдавна е затворена страница за мен и никога пов Първоаприлска шега взриви духовете в Пловдив. В града тръгна слух, че бившият президент на “Ботев” Димитър Христолов иска да купи контролния пакет акции на вечния съперник “Локомотив” (Пд). Местни сайтове дори тиражираха “сензационната новина” за конкретна оферта към Константин Динев. “Футболът отдавна е затворена страница за мен и никога пов

Реформаторите на битка с монопола на Lafka

Лидерът на ДСБ Радан Кънев представи позицията на Реформаторския блок за прекратяване на монопола на „Лафка“ пред вицепремиера по икономическото развитие Даниела Бобева.

Бобева прояви компетентност и разбиране към повечето от предложенията ни, включително към тези, които предполагат прозрачност и засягат отдаването на големи лотове. Обсъдихме с нея възможностите тези предложения да бъдат превърнати в закони - основно Закона за защита на конкуренцията, Закона за обществените поръчки и Закона за общинската собственост, заяви Радан Кънев.

Той обясни, че ако необходимите промени в закона не бъдат внесени, ще "трябва да гледаме по-нагоре от Бобева", като изброи редица предложения, които е дал - създаване на ограничения за броя на общински обекти, заемани от един собственик, създаване на забрана за отдаването под наем на цели пакети - като всички автобусни спирки или всички позиции в метрото.

Кънев добави, че с Даниела Бобева са обсъдили и проблемите на Комисията за защита на конкуренцията.

"Тази комисия много пъти е доказвала, в 93% от случаите се е произнасяла в полза на монополиста", посочи лидерът на ДСБ.

Ето и пълния текст на позицията на РБ срещу "Лафка"

Ние от РБ сме разтревожени от агресивното завземане на публични търговски площи в цялата страна и изтласкването от пазара на хиляди малки фирми в полза на олигархичните интереси на една финансово-медийна група под търговската марка „Лафка”. Това създава огромен обществен проблем и задълбочава икономическата криза. Тревожно е, че става с активното съдействие на общинската власт.

Проблемът има решение.

1. Призоваваме процедурите по отдаване на общински обекти с търговска цел да бъдат спрени незабавно.

2. Реформаторският Блок има конкретни предложения за промени в законодателството, чрез които:

- да се въведат критерии за максималния брой и пазарен дял на наетите обекти от едно лице или група свързани лица, според големината на всяка община;

- да се провеждат конкурсни процедури за всеки отделен общински обект и така се прекрати практиката по отдаването в лотове на общински обекти;

- да се стандартизират и електронизират всички процедури по отдаване на общински обекти под наем;

- да се публикуват всички договори за наем при тяхното сключване.

3. Настояваме Министерски съвет да използва възможностите си за законодателна инициатива и да прекрати злоупотребите с концентрация на пазарна сила.

Само по този начин ще се запазят възможностите за оцеляване на малкия бизнес и препитание на десетки хиляди семейства.

Близките на Кортни се тревожат за здравето ѝ

Актрисата от "Приятели" вече има няколко пластични корекции на лицето, чрез които си е изпъвала бръчките, но изобщо няма намерение да спира дотук.

Оправдаха Сретен Йосич!

Сръбски съд оправда Сретен Йосич по обвинението, че е подготвил бомбения атентат, отнел живота на известния хърватски журналист Иво Пуканич през октомври 2008 г. в Загреб, съобщи Франс прес. Сретен Йосич беше оправдан поради липса на доказателства.

Черно море е на път да стане мъртво

/КРОСС/ Черно море е на път да стане мъртво, алармират наши и чужди експерти. Скумрия вече няма, запасите от цаца, кефал, лефер и паламуд намаляват, сочат данните на Института по океанология към БАН. Рибарите масово се оплакват, че все по-често вадят празни мрежи. Основната причина за това е замърсяването на водата, пише "Телеграф". Преди време ООН предупреди, че морето ни може да бъде първото, в което животът ще загине вследствие на човешката дейност. За по-малко от 50 години общото количество на рибните запаси се е стопило 100 пъти.  

Росен Плевнелиев иска по-тясно взаимодействие между страните от региона, членки на НАТО

Президентът Росен Плевнелиев апелира за повече гаранции за сигурност за България и за региона и за по-силно сътрудничество в рамките на НАТО. Пред български журналисти в Брюксел държавният глава се обяви за по-тясно взаимодействие между България, Румъния, Гърция и Турция в обмена на информация и по охрана на акваторията на Черноморските държави Президентът Росен Плевнелиев апелира за повече гаранции за сигурност за България и за региона и за по-силно сътрудничество в рамките на НАТО. Пред български журналисти в Брюксел държавният глава се обяви за по-тясно взаимодействие между България, Румъния, Гърция и Турция в обмена на информация и по охрана на акваторията на Черноморските държави

Трусове разлюляха Панама и Коста Рика, жертви няма


Земетресение с магнитуд 5.8 разлюля Панама ден след като Чили беше ударено от трус със сила 8.2, който причини смъртта на 6 души и предизвика двуметрови вълни цунами, предаде Ройтерс.

Първоначално бе съобщено, че силата на труса в Панама е била 6.2. Службата за извънредни ситуации съобщи, че няма данни за пострадали и щети, но училищата и домовете в района са били евакуирани като предпазна мярка.

Земетресение бе регистрирано тази вечер и в района на тихоокеанското...

Най-важните новини от деня, сряда, 2 април

Стойнев: Въпрос на мениджмънт и желание е дали ТЕЦ „Варна“ да работи Въпрос на мениджмънт и желание е дали ТЕЦ „Варна“ да работи или да върви към...

Военни поръчки от Русия - неочаквано наследство за Минск

в. Независимая газета

Путин и Лукашенко на военен полигон. Снимка: официален сайт

“Във всяка ситуация ще бъдем с Русия”, заяви вчера беларуският лидер, разговарял в Минск със зам.-председателя на руското правителство Дмитрий Рогозин, оглавяващ военнопромишлената комисия към кабинета в Москва. Александър Лукашенко впрочем намекна, че не одобрява действията на най-близката си съюзничка в Крим, предизвикали сериозен отзвук в цял свят.

“Американците примерно смазаха с бомби Ирак и след тази бомбардировка всички разбираха, че това не е правилно, не е справедливо, но категорично взеха страната на съюзниците”, припомни беларуският президент и заяви, че по същата причина подкрепя Русия. “Защо трябва да сме на друга позиция, щом имаме за съюзник Русия, и то за единствен съюзник, това е то цялата логика”, поясни той.

Още повече че този курс обещава изгоди и за самата Беларус, чиито предприятия от военнопромишления комплекс (ВПК) може просто да фалират без руски поръчки. “Модернизираме своя ВПК (…) и разбираме, че ако сме тясно свързани с руския ВПК, с руските предприятия, ще проведем модернизацията по-ефективно”, каза по този повод Лукашенко.

Дмитрий Рогозин също не скри, че скъсването на много военни договори с украински предприятия увеличава шансовете на Беларус за поръчки от Русия. “Крайно досадно е днес, че направеното досега с украински партньори се реже от украинската страна по принципа “нека ми измръзнат ушите напук на баба”, сподели той.

Съжаления заради очакваното спиране на сътрудничеството с Украйна във военната сфера изрази вчера и Григорий Рапота, държавен секретар на Съюзната държава между Беларус и Русия. “Беларус безспорно ще е първата, с която ще се консултираме по въпроса”, каза той, запитан дали е възможно Москва да смени украинските си партньори с беларуски.

Наистина експерти от Минск тутакси се усъмниха, че Беларус има капацитет да замени Украйна. “Украинска следа” личи в над 50 на сто от междуконтиненталните балистични ракети с наземно базиране, а те са средство за доставка на две трети от общия брой бойни глави”, забелязва политическият наблюдател Роман Яковлевски. “Беларуската отбранителна промишленост няма как да компенсира на Русия щетите от скъсването с Украйна в тази сфера”, убеден е той. Нещо повече, според Яковлевски ще пострадат и някои беларуски предприятия, останали съставна част от бившия съветски ВПК.

Още в дните преди срещата на беларуския президент с Дмитрий Рогозин експерти напомняха, че отдавна се преговаря за създаване на съвместни предприятия с участието на беларуски фирми като “Интеграл”, “Пеленг”, Минския завод за колесни влекачи и МАЗ.

Страните все не успяват да се разбират за цената и условията за сливане. Според специалисти промените в геополитическата ситуация може да се отразят и на тези спогодби. Русия губи съюзници и Беларус става все по-ценна за нея, тъй че нищо чудно Москва да приеме най-подир условията на Лукашенко.

Коментатори посочват и ред фактори, обуздаващи “апетита” на Лукашенко. Беларуската икономика също е в твърде тежко състояние и не ще изтрае дълго без финансова подкрепа отвън. Все по-ускорено е темпото на плавната девалвация в страната (надхвърлила вчера само за ден резултата от трите предходни месеца), намалява притокът на валута (с 8 на сто за два месеца), растат цените (инфлацията от 1 януари насам е 3,6 на сто), работниците вземат забавени, орязани заплати.

Положението в беларуската икономика ще зависи от външната финансова подкрепа и занапред, констатират в доклад експерти на австрийската “Райфайзенбанк интернешънъл”, която държи активи в Беларус.

БТА

Крайнодясна партия трупа подкрепа сред недоволните унгарци

Ройтерс

Крайнодясната партия “Йоббик”, обвинявана от критици в антисемитизъм, избра за място на началото на своята кампания за парламентарните избори в Унгария бивша синагога с паметна плоча на стената, посветена на 500-те местни евреи, загинали в Холокоста.

Реакцията не бе изненадваща - противници се събраха пред синагогата в град Естергом, за да протестират срещу присъствието на “Йоббик”, репликираха партийния лидер Габор Вона, когато пристигна и случилото се беше показано във вечерните новини.

Това бе прието като поредния пиар ход на “Йоббик” по пътя й към окопаването й в европейския политически пейзаж и то срещу наем от не повече от 50 долара на час за бившата синагога, която сега е общностен център.

Когато “Йоббик” шокира Европа преди четири години, като стана трета сила на парламентарните избори в Унгария, много от противниците й предричаха, че партията скоро ще се провали.

Но това не стана. Партията се готви за участие на параламентарния вот в Унгария на 6 април, а според социологическите проучвания тя си оспорва второто място с лявата опозиция. Последното изследване от миналия месец даде на Йоббик 15 процента - недалеч от резултата от 15,8 процента, който получи преди четири години.

Позициите на партията загатват за това какво може да стане другаде в Европа в момент когато континентът се готви за избори за Европейски парламент (ЕП), на които националисти като френският Национален фронт и гръцката “Златна зора” се очаква да се представят по-добре от когато и да било.

Десетки интервюта и дни наред на предизборни прояви на “Йоббик” показват тайните на неугасващата й мощ.

Тя умело използва спорове, като този за синагогата, осигурявайки си безплатна публичност, успява да скрие вътрешните противоречия, които разбиха други крайнодесни организации, и е изградила добре обучена, високоефективна организация, действаща на терен, която заобикаля традиционните медии в осъществяването на връзка с избирателите.

“Когато влязохме в парламента през 2010 г., експертите казваха, че радикалните партии често пъти били еднодневки”, каза Вона за Ройтерс на пресконференция през февруари. “Йоббик” доказа, че е стабилен участник с дългосрочна перспектива в унгарската политика”.

Няколко анализатори казаха за Ройтерс, че Йоббик може да стане значително по-силна, тъй като си създава по-мек образ пред избирателите, а един дори заяви, че в бъдеще тя може да влезе в управлението.

ПЪТЯТ КЪМ ИЗВЕСТНОСТТА

В ранните си дни, преди едно десетилетие, “Йоббик” нямаше никакви пари и връзки.

Малцина от елита искаха да ги свързват с партия, която казва, че хомосексуализмът е нещо отвратително, имаше военизирано крило, чиито членове носеха дрехи с наподобяващи свастики символи по тях, и има последователи, които казват, че мразят евреите.

Дори днес “Йоббик” се ръководи с много малко пари. Годишният й бюджет е 530 милиона форинта (2,34 млн. долара), повечето от които идват от държавна субсидия, на която партиите автоматично получават право, щом влязат в парламента, сочат данни от Държавната служба за одит.

Така “Йоббик” откри начин да заобиколи липсата на пари. Дойде ли време за кампания, доброволците й разпъват маси по уличните тротоари, за да раздават листовки. Партията издава безплатно седмично списание, което се разпространява на ръка по пощенските кутии в цяла Унгария.

Четвърт милион души от 10-милионното население на страната следят страниците на “Йоббик” и Вона във Фейсбук. За сравнение управляващата партия ФИДЕС-Унгарски граждански съюз има 150 000 последователи, а премиерът Виктор Орбан - 265 000.

“Йоббик” използва тази мрежа, за да достигне успешно до последователите си и използва всяка възможност да ...

Водят в съда бивш депутат с белезници

Бившият депутат от ДПС Митхат Табаков беше доведен с белезници в Софийския градски съд вчера на едно от делата срещу него. Той бе конвоиран от Варненския затвор, където от февруари т.г. излежава 5-годишна присъда, защото облагодетелствал с над 11 млн. лв. фирма с обществена поръчка.
 В съдебната зала вчера го посрещна съпроцесникът му и също... Бившият депутат от ДПС Митхат Табаков беше доведен с белезници в Софийския градски съд вчера на едно от делата срещу него. Той бе конвоиран от Варненския затвор, където от февруари т.г. излежава 5-годишна присъда, защото облагодетелствал с над 11 млн. лв. фирма с обществена поръчка. В съдебната зала вчера го посрещна съпроцесникът му и също...

Шулц: Европарламентът няма препоръка за спиране на средства за България

/КРОСС/ "Европейският парламент няма препоръка за спиране на средства за България." Това заяви председателят на законодателната институция Мартин Шулц след среща с българския президент Росен Плевнелиев, съобщи „Преса". Той направи този коментар във връзка с проекта за доклад за освобождаването на Еврокомисията от отговорност по изпълнението на общия бюджет на ЕС за финансовата 2012 година, който ще бъде гласуван от Европейския парламент. Депутат от ЕНП е автор на текст в документа, според който се препоръчва Европейската комисия "да възприеме решителна позиция по отношение на България и сериозно да разгледа въпроса дали изобщо е възможно използването на средства на ЕС съгласно правилата". Мотивът на предложението е, че на основата на последния доклад по Механизма за сътрудничество и проверка се поражда "дълбока загриженост относно липсата на напредък, продължаващото силно разпространение на корупцията и наблюдаваното в страната принципно затруднение за разпределяне на отговорности и коригиране на грешки". "Докладът няма законодателна стойност, както и съдържащите се в него препоръки", заяви Шулц. "Това не означава, че въз основа на него ще бъде предприето незабавно спиране на европейските средства", категоричен беше Мартин Шулц, който е съпартиец на Сергей Станишев в Партията на европейските социалисти.    

“Буферни минидържави” в Средна Азия създава Русия

Сергей Шойгу. Снимка: от тв екрана

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу вчера на международен форум сравни събитията в Киев с либийския сценарий, пише “Комсомолская правда”.

На съвещание с колеги от Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в таджикистанския град Худжанд Шойгу заявил, че в Украйна е бил приложен “сценарий, разработен по модела на “арабската пролет”, и хвърлил отговорността върху Запада. “Флиртът на киевското ръководство с неонацисти, насърчаването на русофобски нагласи може да имат трагични последици и за страната, и за цяла Европа, предупредил той.

Действията на днешните власти в Киев може да разцепят страната. Южните и източните украински региони са застрашени - местни националисти се стремят да потиснат акции на рускоезичното население, включително чрез насилие, изтъкнал руският министър и сравнил положението с обстановката в Либия като “характерен пример за късогледството на западните политици”.

“Борбата бе за демокрация - къде е тази демокрация? Страната е раздробена на няколко територии и всички воюват срещу всички. Дълбоката криза в Близкия изток и Северна Африка продължава. Ако не бъдат неутрализирани, заплахите откъм този регион ще засегнат и други страни около турбулентната зона”, прогнозирал Шойгу.

Той упрекнал западните страни и арабските монархии за подпомагането на опозицията в Сирия и призивите им за външна намеса в ситуацията. По руски данни ислямски екстремисти, воювали в Либия, действат и в Сирия, подпомагат свои съмишленици в Тунис, Алжир, Мали и Египет. Това сочи, че днешните проблеми, сред които уреждането на конфликти, нямат силови решения, подчертал представителят на Москва.

Руското отбранително ведомство съзира очевидни заплахи за сигурността на федерацията и откъм друга проблемна зона - Афганистан. Москва не споделя оптимизма на Запада и предвижда засилване на терористичните действия край южните руски граници, защото Кабул едва ли ще може самостоятелно да се справи с ислямския екстремизъм, добавил Шойгу.

Според германския канцлер Ангела Меркел руският президент Владимир Путин е обещал да оттегли войските си от границата с Украйна. Експерти твърдят, че концентрирането им не означава разполагане на групировка, способна да нахлуе в съседната страна, пише “Ведомости”. Шойгу посочил в Таджикистан, че “допълнително напрежение създава нагнетяването на истерия в медиите по повод уж предстоящата руска “окупация” на Източна Украйна”.

Държавността на Украйна е застрашена от дълбоката вътрешнополитическа и икономическа криза, а не от Русия. Москва вижда изход само в политическо уреждане на ситуацията, съобразено с интересите и правата на целия украински народ, цитира словото му пред форума на ШОС “Росийская газета”. Шойгу благодарил на колегите си, “посрещнали с разбиране действията на Русия в Крим”.

Тази подкрепа от страна на държавите в ШОС наистина е твърде ценна, заявява руският официоз. “Стига да припомним, че там живее четвърт от населението на планетата, а общата територия на страните членки представлява над 60 на сто от площта на Евразия. Една тъй мощна структура добива все повече тежест в света, особено щом стане въпрос за справяне със заплахите в нестабилни региони. По-специално в Централна Азия, Близкия изток и Централна Африка.”

Прогнозата на Москва за засилване на тероризма край руските граници бе сред причините министерството на Шойгу да подкрепи инициативата на Китай за създаване на антитерористичен център на ШОС, допълва “Росийская газета”.

Русия и Китай се обединиха в борбата срещу терора, посочва в заглавие “Московский комсомолец”. Вестникът нарича историческа вчерашната среща на Сергей Шойгу с китайския министър на отбраната Чан Ванцуан в таджикистанския курорт Кайракум. Двамата, “подчертавали всякак приятелските си отношения”, стигнали ...

Плевнелиев: Правителството ме бойкотира

Вратите на бързо развиващите се африкански икономики са отворени за България, коментира той в Брюксел

Автономията е мираж за кримските татари

Франс прес

Руски патрул в Крим. Снимка: нюзру

Под строгата ислямска забрадка синият поглед на Анифе издава смущението й: като мнозина в столицата на кримските татари Бахчисарай тази млада жена признава, че е озадачена от желанието за автономия на общността й.

“Не разбрахме какво се случи”, обяснява на чудесен английски 24-годишната бивша студентка по икономика, седнала спокойно със съпруга си в павираните градини от 15-и век на стария дворец на кримските татари.

В събота представителите на това мюсюлманско малцинство гласуваха в подкрепа на автономията си в историческите си земи, които сега са присъединени към Русия. Те обаче остават разделени по какъв начин да общуват с новите власти.

“При сегашните условия, не смятам, че автономията може да защити интересите ни. Самите те не знаят какво очакват”, продължава младата жена, която почти не обръща внимание на едрата сива котка между прасците й.

Тя уверява, че Украйна няма да й липсва. “Боя се обаче, че с Русия ще е по-зле, заради събитията от миналото”, добавя тя, докосвайки с ръце издутия си корем на бременна жена.

Съпругът й Саид, с мюсюлманска молитвена шапчица куфи на главата, внезапно взема думата. Той разказва за масовото депортиране на татарите към Централна Азия в края на Втората световна война по искане на Сталин, и смъртта на половината от тях по пътя. Общността получи разрешение да се завърне в Крим едва в края на 80-те години.

“Да ни питат след това какво мислим за руснаците е глупав въпрос!”, възкликва той през смях.

След това отново става сериозен и се втренчва в двете минарета на джамията отсреща.

“Народът ни допусна грешка като започна да преговаря с руснаците. Щеше да е много по-добре меджлисът (събранието на кримските татари) продължи да работи отделно”, казва той.

Бахчисарай е заобиколен от троглодитни скали град, където се редуват варосани розово-оранжеви сгради, съвременни жилищни блокове от ориенталски тип и исторически постройки в стил “кримско рококо”.

В почти безлюдните улички облечената в зелена карирана рокля Роза чака автобуса си. Тя казва, че нищо не разбира от ситуацията, но твърди, че е живеела добре, когато Крим е бил част от Украйна.

През последните седмици тя се страхува да се разхожда със сина си, защото “навсякъде има въоръжени хора”.

“Не я ща Русия”, недоволства забулената жена и се качва в син минибус, който отпътува клатушкайки се в облак плах.

Малко по-нататък наближаващият 60 години брадат и беззъб Сервер ръкомаха на входа на кафене в ремонт, с изпоцапани от боя дрехи.

Той е роден през 1955 г. в Сибир, където семейството му е било депортирано, и е открил Крим чак през 1986 г. Той обаче показва татуировка на лявата си ръка - несръчно изписаната на кирилица дума “Крим”, която сам е поставил, когато е бил 15-годишен.

“Това е защото ние, кримските татари, винаги сме мечтали да се завърнем тук”, обяснява той с грубия си дрезгав глас.

“Тук е нашата земя и тук ще умрем. Къде другаде бихме могли да отидем сега?”, пита се той.

Той казва, че няма никакво доверие в събранието на кримските татари и представителите му. Затова пък няма никакво съмнение в способността на народа си да извоюва автономия.

“Може би не веднага, но в бъдеще със сигурност, защото ние сме местният народ на Крим. Бил съм 30 години в Русия и 30 в Украйна: не видях разлика”, заявява той.

БТА

Украинската криза крие деликатни баланси за Атина

Атина е длъжна да се придържа към спазването на чувствителни, деликатни, но трудни баланси за нея, тъй като кризата в Украйна продължава. Това засяга най-вече позицията на Атина както по линия на ЕС, където Гърция в момента е ротационен председател на Съвета, така и в средите на НАТО, където започна една голяма дискусия за това каква да бъде реакцията на съюзниците по отношение на твърдата политика, следвана от Москва.

Украинската криза и последствията от нея за страните от Източна Европа са във фокуса на срещата на външните министри от НАТО в Брюксел сега, а също и на неформалната среща на европейските министри на външните работи в петък и събота 4-5 април в Атина.

Очевидно е, изтъкват осведомени източници, че оръжието със санкции срещу Русия би могло да накърни директно важни гръцки икономически интереси. За това красноречиво говори фактът, че в гръцкото външно министерство бе създадена специална работна група, която е натоварена със задачата да оценява последиците от тази криза за страната в сектори като енергетика, туризъм и други.

Това е и една от причините гръцкото правителство да се придържа към по-ниска тоналност при дискусиите на европейско ниво във връзка със санкциите, въпреки натиска, на който е подложено от страна на Вашингтон.

По информация на вестника заместник-държавният секретар Даниел Фрийд е разговарял по телефона с гръцката страна по въпроса за тези санкции.

Наред с това обаче започването за момента на обща дискусия в рамките на НАТО за това какво ще става с Украйна би могло да повдигне отново въпроса за ново разширяване на Северноатлантическия съюз.

Подобно нещо би рефлектирало и върху присъединителната перспектива на Бившата югорепублика Македония, ако въпросът за разширяването на пакта в крайна сметка се появи в дневния ред на предстоящата среща на върха на Алианса в Кардиф, Уелс.

Дипломати смятат, че тези последици биха могли да бъдат свързани с някакво възможно желание за сигнал, че Алиансът остава активен в Европа.

С други думи, членството на други страни би било знак, че НАТО има бъдеще. Всичко това се случва в момент, когато се появиха гласове, че Алиансът трябва отново да се фокусира върху “естественото си пространство” след едно десетилетие на приключения в Афганистан.

Този дебат започна преди няколко месеца. Характерно за него е, че през ноември миналата година в Полша и в балтийските страни се състоя учение под названието “Steadfast Jazz” - първото от този род от над едно десетилетие насам в рамките на прословутия “Член 5″.

Разбира се, това не означава, че самата Украйна незабавно ще навлезе в орбита на членство. Съпротивата срещу подобно нещо би била огромна в рамките на Алианса, а последиците от нова остра реакция от страна на Москва биха били неизмерими.

Все пак, в съвместното комюнике на срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г. изрично бе записано, че Украйна и Грузия ще станат членове на НАТО точната фраза в текста гласи: “днес ние се съгласихме, че тези държави ще станат членове на НАТО” .

За момента обаче се очаква съюзниците да решат да преустановят сътрудничеството с Москва по военни въпроси, но едновременно с това ще останат отворени политическите канали на равнището на Съвета НАТО-Русия.

Всичко това се предвижда в скоро време да бъде обсъдено отново, както впрочем настойчиво поиска и Берлин, където изглежда има разминаване в позициите между министерствата на външните работи и отбраната - първото желае по-сдържана позиция, а ...

Какво следва за Ердоган?

в. Хюриет дейли нюз

Ердоган говори пред привърженици в Диарбекир. Снимка: заман

Поглеждайки назад към изборната кампания и темите, които преобладаваха в предизборния период, трудно бихме нарекли изборите на 30 март местни. Това бяха по-скоро общи избори или вот на доверие за премиера Реджеп Тайип Ердоган, който преживя труден период след 17 декември 2013 г., когато започна голяма антикорупционна операция. Ето защо анализът на изборите на 30 март следва да бъде основан на сравнение с последните парламентарни избори през 2011 г.

Според неокончателните резултати Партията на справедливостта и развитието (ПСР) печели 45 процента от гласовете, приблизително пет процента по-малко от представянето й през 2011 г. Бекир Агърдър, социолог на агенция Конда, изтъкна, че спадът за ПСР е от около осем процента, предвид факта, че проучванията на общественото мнение преди 17 декември показваха подкрепа около 53 на сто за управляващата партия. Мнозина отдават спада в подкрепата за ПСР главно на твърденията за корупция и битката на Ердоган срещу общността на Фетхуллах Гюлен.

Макар че има леко понижаване на гласовете обаче, представянето на ПСР все пак трябва да бъде смятано за успешно, като се имат предвид магнитудът и сериозността на твърденията за корупция. Проучване на агенция Ипсос показва, че едва пет процента от гласоподавателите на ПСР са били повлияни от тези твърдения, а останалата част не са променили решенията си. Интересно е и че около 70 процента от гласувалите за ПСР са взели решение да гласуват за тази партия преди 17 декември. Забраните на Туитър, Ютюб и ограниченията върху свободата на медиите по никакъв начин не са повлияли на преценката на избирателите на ПСР.

Картината разкрива много за социално-икономическия профил на електората на ПСР. Предвид това, че представлява по-малко образованата, бедна и по-ниската средна класа, и предимно консервативните сегменти на обществото, електоратът на ПСР очевидно не се вълнува особено от твърденията за корупция или от безпокойствата на онази част от турския народ, която има европейски уклон.

Изборните резултати потвърждават оценките на някои представители на ПСР, че влиянието на движението на Гюлен върху изборите ще е ограничено. Стратегията на Ердоган да обрисува Гюлен като “инструмент на чужди сили, които участват в зъл заговор срещу турската държава” помогна за изборните резултати на неговата партия. В допълнение на това изтичането на незаконен запис от среща на високо ниво за националната сигурност два дни преди изборите очевидно проработи в полза на управляващата партия.

ПСР успя да задържи Истанбул и Анкара, но това стана благодарение на скорошни законови изменения, увеличаващи районите на големите общини, особено в столицата. Резултатите сочат, че ПСР е щяла да загуби Анкара, ако беше приложен предишният закон.

Основната опозиционна сила Народнорепубликанската партия (НРП) увеличи гласовете си от 2011 г. от 25,9 на 27,8 на сто със скок от почти два процентни пункта. Една от най-важните причини за това увеличение е решението на партията да избере правилните кандидати, особено в Истанбул и Анкара. НРП увеличи гласовете си в двата града и загуби Анкара с едва 15 хиляди гласа.

В момент на трудности за ПСР заради твърденията за корупция имаше очакване обаче, че основната опозиционна сила ще увеличи гласовете си до най-малко 30 на сто.

Законовата промяна за големите общини струва на НРП загубата на традиционните й крепости Артвин, Анталия и Мерсин, но й помогна да спечели Бурдур и Хатай. Лидерството на Кемал Кълъчдароглу изглежда не е ...

Седмица преди смъртта си проф. Кръстева била на Божи гроб (обзор)

“Лили беше много набожна. 5-6 пъти е ходила на Божи гроб. Седмица преди трагедията се върнахме от Йерусалим, където бяхме на гости на приятели. Тя си остави листче на Стената на плача цялото семейство да сме живи и здрави.” Това разказа вчера Николай Кръстев, съпруг на проф. Лилия Кръстева, която загина на магистрала “Тракия”. “Лили беше много набожна. 5-6 пъти е ходила на Божи гроб. Седмица преди трагедията се върнахме от Йерусалим, където бяхме на гости на приятели. Тя си остави листче на Стената на плача цялото семейство да сме живи и здрави.” Това разказа вчера Николай Кръстев, съпруг на проф. Лилия Кръстева, която загина на магистрала “Тракия”.

Плевнелиев иска по-тясно взаимодействие между членките на НАТО от региона

Президентът Росен Плевнелиев апелира за повече гаранции за сигурност за България и за региона и за по-силно сътрудничество в рамките на НАТО. Пред български журналисти в Брюксел държавният глава се обяви за по-тясно взаимодействие между България, Румъния, Гърция и Турция в обмена на информация и по охрана на акваторията на Черноморските държави от Президентът Росен Плевнелиев апелира за повече гаранции за сигурност за България и за региона и за по-силно сътрудничество в рамките на НАТО. Пред български журналисти в Брюксел държавният глава се обяви за по-тясно взаимодействие между България, Румъния, Гърция и Турция в обмена на информация и по охрана на акваторията на Черноморските държави от

СТЕНОГРАМА: Вижте кой и как даде скъпата пернишка гора на една фирма

За Перник публикува стенограмата, в която се вижда нещо потресаващо. Вижте как общинските съветници, съвсем законно харизват цялата пернишка гора за стопанисване и управление на една фирма. Вижте кой е бил "за" и кой "против". Вижте имената на гласувалите! Вижте цялата истина:

 О Б Щ И Н С К И С Ъ В Е Т - П Е Р Н И К
П Р О Т О К О Л
№ 9
Днес, 28.06.2012 г. от 13.00 часа в Конферентната зала на Дворец на културата се проведе извънредно заседание на Общински съвет Перник.
На заседанието присъстваха 40 общински съветника, отсъства 1, а именно:
1. Георги Петров Захариев
Заседанието откри и води Председателя на ОбС гр.Перник г-н ВЛАДИСЛАВ КАРАИЛИЕВ: Присъстват 40 общински съветници


ПО ТОЧКА 12 ОТ...

Продължава

Бившата на Оланд Сеголен Роаял - министър

Бившата приятелка на френския президент Франсоа Оланд и майка на 4-те му деца - Сеголен Роаял, зае важен пост в новото правителство на Манюел Валс, предаде Франс прес. Съставът му бе обявен вчера. Роаял поема министерството на екологията, устойчивото развитие и енергетиката.
59-годишната социалистка, Бившата приятелка на френския президент Франсоа Оланд и майка на 4-те му деца - Сеголен Роаял, зае важен пост в новото правителство на Манюел Валс, предаде Франс прес. Съставът му бе обявен вчера. Роаял поема министерството на екологията, устойчивото развитие и енергетиката. 59-годишната социалистка,

Изненада: Оправдаха Сретен Йосич за взривен журналист

Сретен Йосич, който в момента е в решетките за убийство, отърва зандана за взривяването на известен хърватски журналист. Физическият извършител обаче получи 40 години, но за норкобарона на Балканите се оказа, че няма доказателства, макар прокуратурата да твърди, че именно той е мозъкът на всичко.

Пернишката футболна религия "Миньор" ще играе срещу "Бенковски" (Бяла) за Купата на аматьорската лига

Пернишката футболна религия "Миньор" ще се изправи срещу "Бенковски" (Бяла) за Купата на аматьорската лига.

Това стана ясно на жребий, който се изтегли днес в БФС. 

Останалите два отбора, които участваха в жребия - "Верея" (Стара Загора) и "Ботев" (Луковит) са другата полуфинална двойка.

В неделя (6 април) "Миньор" ще играе срещу "Велбъжд" (Кюстендил) на стадион "Бончук"...

Продължава

Европейският съюз забрани полетите до Крим


Европейският съюз временно забрани на европейските превозвачи да летят до Крим и по-специално до Севастопол и Симферопол.

Забрана е наложена и на транзитните полети през тези градове. Причината е, че въздушното пространство на полуострова не се контролира от украинските авиодиспечери, съобщи днес европейска авиационна служба Евроконтрол, цитирана от ИТАР-ТАСС.

"Всички навигационни служби на ЕС до ново разпореждане няма да приемат полети до тези летища и от тях, а също и...

Грозят ни евросанкции до 420 млн. лв.

Европейската комисия е на път да откаже да възстанови парите по Програмата за развитие на селските райони след одит на фонд "Земеделие"

Меркел и Оланд искат съюз между Европа и Африка

/КРОСС/ Германия и Франция искат да изградят един съюз между Европа и Африка около три предизвикателства - сигурността, развитието и околната среда. Това съобщиха канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд в кулоарите по време на срещата на върха ЕС-Африка в Брюксел, предаде Ройтерс. "Германия и Франция могат да предприемат действия и да стимулират този съюз между двата континента", подчерта френският президент. Според него "Европа може да донесе на Африка своята технология, ноу-хау, солидарност, но също и въоръжените си сили за избягване на конфликти и масови убийства и борбата срещу тероризма". "Германия и Франция искат да играят ролята на двигател в развитието и сигурността в Африка", подчерта Меркел. "Това е нов път, който се очертава за Германия", допълни тя.  

Старт на дело при смърт след безкръвна операция

Галина Нигохосян (32 г.), която през февруари 2012 г. издъхна след безкръвна операция на апандисита, е оставила 8-месечно дете сираче. Това стана ясно вчера в Софийския градски съд при старта на делото срещу хирурга от “Пирогов” д-р Виктор Попов. Лекарят е обвинен, че при интервенция (лапароскопия) е наранил с лазарен скалпел коремната аорта... Галина Нигохосян (32 г.), която през февруари 2012 г. издъхна след безкръвна операция на апандисита, е оставила 8-месечно дете сираче. Това стана ясно вчера в Софийския градски съд при старта на делото срещу хирурга от “Пирогов” д-р Виктор Попов. Лекарят е обвинен, че при интервенция (лапароскопия) е наранил с лазарен скалпел коремната аорта...

Конституционният съд на Турция нареди да се освободи достъпа до "Туитър"


Конституционният съд на Турция обяви днес, че забраната за достъп до социалната мрежа Туитър нарушава правата на потребителите и нареди да бъде отменена, съобщиха турски медии.

Съдът е изпратил решението до Дирекцията по телекомуникации и до министерството на транспорта, мореплаването и съобщенията, информира турският телевизионен канал НТВ.

Миналия месец Турция блокира достъпа до Туитър, след като в социалната мрежа бяха разпространени записи на телефонни разговори,...

Жива верига в Русе: Не си даваме мечките!

Жива верига от над 50 души, включително майки с деца, спряха преместването на двете мечки от русенския зоокът в Добрич. Опълчението се водеше от трактор с ремарке и кметицата на с. Николово Марийка Генова. Те спряха опита на служителите на Министерството на околната среда и фондация “Четири лапи” да приберат мечките от лесопарк “Липник”.
Жива верига от над 50 души, включително майки с деца, спряха преместването на двете мечки от русенския зоокът в Добрич. Опълчението се водеше от трактор с ремарке и кметицата на с. Николово Марийка Генова. Те спряха опита на служителите на Министерството на околната среда и фондация “Четири лапи” да приберат мечките от лесопарк “Липник”.

Привърженици на "Левски" протестираха пред кантората на Тодор Батков


Група от около 30-40 привърженици на "Левски" се събра на протест пред кантората на Тодор Батков на ул. "Алабин" в София. Те изразиха недоволството си от управлението на клуба.

До среща с Батков не се стигна, тъй като адвокатът е напуснал офиса си по-рано. Протестът на запалянковците беше насрочен за 18.30 часа.

Районът беше охраняван и от доста полицаи, като до проблеми не се стигна. На мястото не се отличиха организирани групи от фен фракциите на сините.
...

Сретен Йосич оправдан за убийството на журналист

Сръбски съд оправда Сретен Йосич по обвинението, че е подготвил бомбения атентат, отнел живота на известния хърватски журналист Иво Пуканич през октомври 2008 г. в Загреб, съобщи Франс прес.
Физическият извършител - Желко Милованович, получи максималното наказаниеот 40 години лишаване от свобода. Той е заложил взривното устройство до колата на Сръбски съд оправда Сретен Йосич по обвинението, че е подготвил бомбения атентат, отнел живота на известния хърватски журналист Иво Пуканич през октомври 2008 г. в Загреб, съобщи Франс прес. Физическият извършител - Желко Милованович, получи максималното наказаниеот 40 години лишаване от свобода. Той е заложил взривното устройство до колата на

Оправдаха Сретен Йосич за убийството на хърватски журналист

/КРОСС/ Сръбски съд оправда Сретен Йосич по обвинението, че е подготвил бомбения атентат, отнел живота на известния хърватски журналист Иво Пуканич през октомври 2008 г. в Загреб. Същевременно съдът произнесе максимална присъда от 40 години затвор за убиеца на журналиста Желко Милованови, предаде Франс прес. Предполагаемият "мозък" на атентата Сретен Йоцич обаче беше оправдан поради "липса на доказателства". Известният представител на криминалните среди в Сърбия вече излежава друга присъда от 15 години затвор за участие в убийство. Третият обвиняем Миленко Кузманович беше осъден на пет години затвор за помагачество на извършителите на убийството, съобщи съдия от белградския съд. Иво Пуканич беше основател и главен редактор на хърватския седмичник "Национал". Неговият близък сътрудник Нико Франич също беше убит при атентата през октомври 2008 г.  

Радан Кънев: Внесохме конкретни предложения срещу "Лафка"

ГМО-проектите в българската политика са разконспирирани. Те нямат реална идея, а се основават на медийна пропаганда. Хора без идеи от "България без цензура" не могат да ни бъдат конкуренти. Това каза говорителят на Реформаторския блок Радан Кънев по БНТ.

Таванът върху лихвите по заемите може да е факт до месец

БСП взе решение да не прегласува въвеждането на 50% таван за лихвите по кредитите. Той, както и другите промени в Закона за потребителския кредит, може да влязат в сила до един месец. Това заяви депутатът от левицата Румен Гечев по БНТ. Последните текстове, в които са отбелязани сроковете, най-вероятно ще бъдат гласувани днес в пленарна зала. БСП взе решение да не прегласува въвеждането на 50% таван за лихвите по кредитите. Той, както и другите промени в Закона за потребителския кредит, може да влязат в сила до един месец. Това заяви депутатът от левицата Румен Гечев по БНТ. Последните текстове, в които са отбелязани сроковете, най-вероятно ще бъдат гласувани днес в пленарна зала.

Нов провал за Челси! ПСЖ и Блан изнесоха урок на Моуриньо

Челси загуби за втори път в рамките на пет дни. ПСЖ победи английския гранд на "Парк Де Пренс" с 3:1 в страхотен първи 1/4-финал от Шампионската лига. Лоран Блан надигра Жозе Моуриньо, а пар...

Реал смаза Борусия, Роналдо чупи рекорди в мач №100 в Шампионската лига

Реал (Мадрид) смаза Борусия (Дортмунд) в първия 1/4-финален мач от Шампионската лига и вече мисли за следващата фаза. "Белия балет" се ограничи само до 3:0 на "Сантяго Бернабеу". Т...

Оправдаха Сретен Йосич за убийството на журналист

Сръбски съд оправда Сретен Йосич по обвинението, че е подготвил бомбения атентат, отнел живота на известния хърватски журналист Иво Пуканич през октомври 2008 г. в Загреб, съобщи Франс прес.
Физическият извършител - Желко Милованович, получи максималното наказаниеот 40 години лишаване от свобода. Той е заложил взривното устройство до колата на Сръбски съд оправда Сретен Йосич по обвинението, че е подготвил бомбения атентат, отнел живота на известния хърватски журналист Иво Пуканич през октомври 2008 г. в Загреб, съобщи Франс прес. Физическият извършител - Желко Милованович, получи максималното наказаниеот 40 години лишаване от свобода. Той е заложил взривното устройство до колата на

България нямало да иска допълнителна подкрепа от пакта

България няма да пострада от прекратяването на сътрудничеството между НАТО и Русия.
Това каза българският външен министър Кристиан Вигенин, който взе участие в министерската среща на алианса в Брюксел.
Страната ни няма искания за увеличаване на военното присъствие и техника от страна на алианса на наша територия, посочи още Вигенин. България няма да пострада от прекратяването на сътрудничеството между НАТО и Русия. Това каза българският външен министър Кристиан Вигенин, който взе участие в министерската среща на алианса в Брюксел. Страната ни няма искания за увеличаване на военното присъствие и техника от страна на алианса на наша територия, посочи още Вигенин.

Дисциплинарни санкции за акциите на Цветанов

Възможно е да бъдат наложени дисциплинарни наказания на служители от МВР заради силовите акции от времето на подсъдимия вече бивш вътрешен министър Цветан Цветанов.

Орешарски: България се утвърди като надежден партньор на НАТО

През последните десет години България извървя важен път, утвърждавайки се като предвидим и надежден евроатлантически партньор. Това заяви премиерът...

Предстоящи събития в страната за утре, 3 април

/КРОСС/ София.От 09.00 часа ще се проведе заседание Народното събрание. София.От 09:00 часа ГЕРБ ще се регистрира в ЦИК за изборите. София.В Централния военен клуб президентът Росен Плевнелиев ще открие двудневната международна конференция „Бъдещето на НАТО". София.От 10:00 часа в зала „Триадица 2" на „Гранд Хотел София" ще се проведе пресконференция по проект „Обучението - гаранция за професионализъм и развитие". София.От 10:00 часа в Националния пресклуб на БТА ще се проведе пресконференция по повод големия медиен интерес към пловдивската компания Saveway/Save Company International, спрягана за финансова пирамида.В пресконференцията ще участват собствениците на компанията - Светослав Петров и Станчо Рангелов. София.От 10:30 часа в изложбената зала на Roca, Експо Баня София, на бул. Мария Луиза № 16 в столицата заместник-министър Пламен Ангелов ще приеме материална помощ, предназначена за центрове в столичните квартали „Враждебна" и „Военна рампа". София.От 11:00 часа в Софийски градски съд ще бъде прочетена присъдата на Филип Златанов. София.От 11:00 часа, на първи перон, в източната част на Централна гара София (при „ВИП" залата), ще бъде дадено началото на строителните дейности за рехабилитацията на Централна жп гара София. София

Младите в България за пръв път има за кого да гласуват!

Не искам да търся основание за съвременния патриотизъм в миналото, каза Бареков

Пращат полицаите на полиграф

Всички полицаи ще бъдат тествани с детектор на лъжата. Това съобщи министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев след вчерашното заседание на правителството, на което беше приет докладът на МВР с мерките за намаляване на битовата престъпност.

България на 229-о място по раждаемост

България е на опашката по раждаемост. Тя е на 229-о място в света по дефицит на ражданията спрямо смъртните случаи. След нас по този показател се нареждат само Молдова и Сирия, в която се води гражданска война.

Убиецът от Лясковец гонил с брадва сина на съсед (обзор)

Тройна психиатрична експертиза, която ще се прави амбулаторно, а не чрез принудително настаняване в психиатрия, определи районният съд в Горна Оряховица на 76-годишната Стефанка Савова. Освидетелстването и принудителното лечение на жената бе поискано от окръжната прокуратура в Търново. Обвинителите се усъмниха в способността на Савова. Тройна психиатрична експертиза, която ще се прави амбулаторно, а не чрез принудително настаняване в психиатрия, определи районният съд в Горна Оряховица на 76-годишната Стефанка Савова. Освидетелстването и принудителното лечение на жената бе поискано от окръжната прокуратура в Търново. Обвинителите се усъмниха в способността на Савова.

Рангелов напуска “Люцерн” през юни

Димитър Рангелов няма да остане в “Люцерн” след края на сезона. Нападателят не поднови договора си с клуба от Първа швейцарска лига и ще търси ново предизвикателство.

Националът на България има предложения за нов тим, но решението си ще обяви след последния мач от първенството на Швейцария през май. Две от офертите са от същата държава, но Ранге Димитър Рангелов няма да остане в “Люцерн” след края на сезона. Нападателят не поднови договора си с клуба от Първа швейцарска лига и ще търси ново предизвикателство. Националът на България има предложения за нов тим, но решението си ще обяви след последния мач от първенството на Швейцария през май. Две от офертите са от същата държава, но Ранге

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване