Могат да бъдат спестени 400 милиона долара само ако се промени шрифтът, който използват федералните власти в САЩ за направата на официални документи. Това е заключението, до което стигнал 14-годишен ученик, съобщи Би Би Си.

Сувир Мирчандани е участвал в изследване за това как училището му в околностите на Питсбърг, САЩ, може да спести хартия и мастило.

Момчето търсело списание, в което да публикува резултатите и се свързало със сп. "Млади изследователи", платформа за обещаващи ученици.

"Бяхме много впечатлени", заяви Сара Фанкхаузер, създателка на академичното списание. "Успяхме да видим реалното приложение на проучването на Сувир", допълни тя. Списанието предложило на момчето да разработи темата и да изчисли колко биха могли да спестят властите, ако променят шрифтовете.

Сувир взел официални документи на различни федерални агенции, които в голямата си част използвали три вида шрифт – Times New Roman, Gothic Century и Garamond. След това изчислил колко мастило използва всеки шрифт и като всеки добър изследовател записал данните си.

Така Сувир установил, че най-добрият шрифт е Garamond. Неговият анализ показва, че ако Белият дом печата всичките си документи с този шрифт, ще спести около 234 милиона долара, като в най-лошия случай може да спести 62 милиона долара, а в най-добрия – 394 милиона долара. Но спестените средства могат да се окажат много повече, тъй като момчето изследвало само мастилото. Другите ползи от смяната на шрифта като спестяване на хартия и по-малки последици за околната среда, не са взети предвид.

"Мастилото е два пъти по-скъпо от френския парфюм Шанел N5", казва младежът и подчертава, че флакон от парфюма струва 38 долара, а еквивалентното количество мастило от Хюлет Пакард се продава за 75 долара.

"Въпреки че разходите за печат намаляха в последните години, те продължават да са високи и малка промяна на шрифта може да спести значителни суми. Шрифтът Times New Roman не е толкова ефективен, колкото Garamond, а третият препоръчван от федералните власти шрифт Century Gothic в действително е най-лошият от всички използвани шрифтове в анализираните документи", казва младият изследовател.