Терзиева допусна като възможно отделянето на Слънчев бряг от Несебър


Няма внесено в Министерството на регионалното развитие  официално искане от собствениците на имоти в Слънчев бряг курортът да се отдели от община Несебър, съобщи пред журналисти в Ловеч министър Десислава Терзиева, цитирана от БТА. Тя допълни, че ако бъде внесено такова искане, ще се обсъди. "Ако това ще доведе до по-добро управление на самото населено место - защо не", каза още министърът на регионалното развитие.

Готовност да обсъди идеята изяви и министърът на икономиката Драгомир...

През 2015 г. ще дадат допълнителни 100 млн. лв. на общините

През следващата година за общините ще бъдат отделени допълнителни 100 млн. лева. Това обяви на пресконференция във Велико Търново министърът на...

Възможно е военно нахлуване в Източна Украйна

/КРОСС/ В източната част на Украйна действа план по дестабилизиране на ситуацията, заяви настоящият премиер на Украйна Арсений Яценюк, съобщи РИА Новости. На откриването на заседанието на правителството в понеделник, Яценюк заяви: «Преди всичко се обръщам към всички жители в източните региони на Украйна. На всички е абсолютно ясно, че целта е да се реализира антиукраински план по дестабилизиране на страната, план посредством който, чуждестранни войски ще могат да пресекат границата и да завземат територия на страната, но уверявам ви - ние няма да допуснем това». Напомняме, че по-рано в неделя в Донецк, Луганск, Одеса и Харков се състояли проруски митинги, които в няколко града завършили със завземане на сгради на областната администрация. А Донецк се обяви за Независима Република и поиска военна помощ от Русия.    

Йотова: За първи път социалистите имат всички шансове да бъдат първа политическа сила в Европейския парламент

Предстои ни едно много сериозно изпитание - избори, които имат изключително значение. Всички социалисти сме си дали дума, че ще направим една силна кампания, която да покаже, че социалистите ще бъдат първи. Това заяви пред медиите в Благоевград евродепутатът Илияна Йотова. Тя коментира, че що се отнася до масовата безработица най-големият пробив Предстои ни едно много сериозно изпитание - избори, които имат изключително значение. Всички социалисти сме си дали дума, че ще направим една силна кампания, която да покаже, че социалистите ще бъдат първи. Това заяви пред медиите в Благоевград евродепутатът Илияна Йотова. Тя коментира, че що се отнася до масовата безработица най-големият пробив

Йотова: За първи път социалистите имат всички шансове да бъдат първа политическа сила в Европейския парламент

Предстои ни едно много сериозно изпитание - избори, които имат изключително значение. Всички социалисти сме си дали дума, че ще направим една силна кампания, която да покаже, че социалистите ще бъдат първи. Това заяви пред медиите в Благоевград евродепутатът Илияна Йотова. Тя коментира, че що се отнася до масовата безработица най-големият пробив Предстои ни едно много сериозно изпитание - избори, които имат изключително значение. Всички социалисти сме си дали дума, че ще направим една силна кампания, която да покаже, че социалистите ще бъдат първи. Това заяви пред медиите в Благоевград евродепутатът Илияна Йотова. Тя коментира, че що се отнася до масовата безработица най-големият пробив

ЧЕЗ предложи на НЕК постигане на споразумение за уреждане на спорните въпроси


Дружеството „ЧЕЗ Електро България“ АД е предложило на НЕК ЕАД постигане на споразумение за уреждане на спорните въпроси, съобщиха от пресцентъра на ДКЕВР.
НЕК ЕАД, с писмо от днес, е потвърдило, че се водят преговори. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) реши да даде допълнително време на трите дружества да се запознаят с Дружеството „ЧЕЗ Електро България“ АД е предложило на НЕК ЕАД постигане на споразумение за уреждане на спорните въпроси, съобщиха от пресцентъра на ДКЕВР. НЕК ЕАД, с писмо от днес, е потвърдило, че се водят преговори. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) реши да даде допълнително време на трите дружества да се запознаят с

София ще посрещне Рони О'Съливан и другите снукър звезди през октомрви


За трета поредна година България ще бъде домакин на турнир от световните серии по снукър Players Tour Championship.

Надпреварата, която отново ще бъде с участието на най-големите звезди в спорта, ще се проведе между 29 септември и 5 октомври в зала "Универсиада" в София.

Телевизионната фаза на турнира "Виктория България оупън", в която трябва да се включат световният шампион Рони О'Съливан, миналогодишният победител Джон Хигинс и останалите водещи играчи, ще бъде на 3, 4 и...

"Локомотив" (София) сменя Стефан Генов с Димитър Васев


Димитър Васев ще е новият треньор на "Локомотив" (София). Той заменя на поста Стефан Генов, който напуска клуба, пише "Гонг".

Изпълнителният директор Георги Марков обясни, че специалистът е подал оставка заради голямото напрежение в клуба. Заедно с него си тръгват и помощниците му Красимир Манолов и Антон Иванов.

Договорът на Васев е за сезон и половина. В екипа му влизат Диян Петков и Христо Коилов, като те ще изведат отбора за първи път в 16.00 часа.

Васев...

До 6,29% доход носят фондове за втора пенсия

Доходността на универсалните пенсионни фондове е между 3,86 и 6,29% годишно за периода от 2009 и 2013 г., показват последните данни на Комисията за финансов надзор. Професионалните са докарали на осигурените от 4,15 до 5,56 на сто, а доброволните - между 3,18 и 5,93%.

Двама служители на ООН бяха убити в Сомалия

Двама чуждестранни служители на ООН бяха застреляни на летището в град Галкайо, Централна Сомалия, съобщи Франс прес, цитирана от БТА. Телата им все още не са идентифицирани. Стрелецът е бил мъж, облечен в полицейска униформа. Той е задържан. "Двама души бяха застреляни на летището на слизане от самолет. Причината за нападението не е ясна", заяви източник от сомалийските сили за сигурност.   Двете жертви са били служители на Службата на ООН за контрол на наркотиците и предотвратяване на престъпността. Националността им не се уточнява.   Източник от местните сили за сигурност на летището в Галкайо заяви, че стрелецът носел полицейска униформа и изглеждал умствено неуравновесен. Засега не е ясна и причината за нападението. Галкайо е разположен на границата между самообявилите се за автономни области Пунтланд и Галмудуг. Сомалия е без действащо правителство и е в състояние на гражданска война от 20 години. Ситуацията е довела до появата на многобройни милиции, ислямистки бунтовници и пиратски групировки, които контролират различни части на страната.

И жените предпочитат ездата

Питие, приятелки и расови коне – какво да искаш повече


По-малко и по-скъпи агнета този Великден

Липсата на свежи пари и високите производствени разходи са едни от най-големите проблеми, с които се сблъскват животновъдите в Гърция

прочети повече

Полски депутат заживя като емигрант в Лондон, иска да види какво е

Полксият депутат Артър Дебски заживя като емигрант в Лондон, за да види защо неговите сънародници предпочитат Великобритания вместо родната си страна, пише британският "Телеграф".

Дебски от днес ще живее със 100 паунда на седмица и ще търси нова работа.

Следвайки стъпките на поляците, които емигрират към Англия, Дебски пристигна в Лондон с нискобюджетен полет, а квартира си намерил по Фейсбук.

"Не знам какво ще правя тук. На 45 години съм, а английският ми изобщо не е добър. Сигурно ще работя някаква физическа работа, в кухня или някакъв магазин", споделил Дебски през "Телеграф" преди да замине за Лондон.

"Опасно е за Полша толкова млади хора от страната да бягат в чужбина", сподели пред "Дейли Мейл" Дебски, който е депутат от опозиционната партия "Твоето движение" (Twój Ruch).

Откакто Полша се присъедини към ЕС през 2004 година около милион поляци са отишли да търсят работа във Великобритания, а скорошно изследване показа, че 70% от запитаните граждани на Полша искат да потърсят късмета си в чужбина.

Вкарват в закона за кредита текст за предоговаряне на стари заеми

Възможност за предоговаряне на вече отпуснати заеми да бъде вкарана в закона за потребителския кредит се очаква да предложат депутати, научи “24 часа”.
Най-вероятно последните два параграфа от закона, с които той ще бъде приет окончателно, ще бъдат гласувани до края на седмицата.
Депутати от БСП можело да предложат нов текст, според който хората Възможност за предоговаряне на вече отпуснати заеми да бъде вкарана в закона за потребителския кредит се очаква да предложат депутати, научи “24 часа”. Най-вероятно последните два параграфа от закона, с които той ще бъде приет окончателно, ще бъдат гласувани до края на седмицата. Депутати от БСП можело да предложат нов текст, според който хората

Сингапурски бизнесмен купува Милан?

Сингапурският бизнесмен Питър Лим предлага 300 милиона евро, за да вземе властта в Милан според испанският вестник „АС“. Преди време Лим имаше желание да придобие испанския В...

Откриха предшественик на Балфурската декларация

Първото предложение било за еврейска държава в Турция

Около вота: Шествия и балове ще има, но не в училище

Ще има шествия за 24 май, а абитуриентите ще се събират на алтернативни места, не в двора на училищата. Това са се договорили на среща МОН, МВР, ЦИК и Сдружението на общините, съобщиха от просветното министерство.

България с оферта към Виетнам за ИТ-проекти, ядрени консултации и превози

Българският премиер Пламен Орешарски представи във Виетнам резюме с 12 съвместни проекта в областта на информационните технологии, образованието, контейнерните превози и консултации за строеж на виетнамски ядрени мощности, съобщиха от правителствения пресцентър в понеделник. Орешарски е на официално посещение във Виетнам, където бяха подписани и редица правителствени спогодби, а във вторник предстои провеждането на бизнес форум, на който се очаква да бъдат по-конкретно разработваните проекти. След срещата му в Ханой с председателя на Националното събрание на Виетнам Нгуен шин Хунг Орешарски обяви, че в най-напреднал стадий са проектите на "Приста Ойл" за изграждане на рециклиращи мощности за обработка на масла и на "Риск Инженеринг" на обвинения за неправомерни сделки с НЕК по строежа на АЕЦ "Белене" Богомил Манчев. Неговата фирма е пред подписване на договор за консултанти на виетнамското правителство за проектирана ядрена мощност. "Риск Инженеринг" е традиционен партньор на руската "Атомстройекспорт", която ще работи по проекта за нова виентамска АЕЦ. "Има проекти, свързани с електронните технологии. Има проекти в сферата на образованието за българско ноу-хау за образователната система във Виетнам и виетнамски проекти за прокарване на път за виетнамски контейнери към Европа", каза Орешарски пред журналисти.. "Склонни сме да подкрепим всички проекти, които биха могли да се реализират между двете страни", заяви той. Между проектите има два за виетнамски инвестиции в България, останалите са за български инвестиции във Виетнам или общи партньорства. "С оглед бързото развитие на ИТ-сектора във Виетнам и възможностите, които страната показва при производството на техника и оборудване, биха могли да се търсят възможности български компании да работят съвместно с виетнамски фирми”, коментира министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов след своя среща със заместник-министъра на информацията и съобщенията на Виетнам Нгуен Мин Хонг.. Опитът на България в изграждането на електронно правителство била една от основните теми на разговорите между двамата, съобщиха от транспортното министерство. Папазов се срещнал и със заместник-министъра на транспорта Нгуен Нгок Донг и двамата обсъдили откриването на пряка въздушна линия между България и Виетнам, както и възможностите виетнамски пилоти, стюардеси, ръководители на полети, корабни механици и техници да се обучават в България. Разгледани са били и перспективите за приемане и обработване на товари през пристанищата във Варна и Бургас. По време на срещите на правителствената ни делегация е обявено готовност страната ни да предостави техническа подкрепа за проекти в сферата на околната среда, здравеопазването и опазването на културните и исторически паметници. Потенциал за сътрудничеството има още в областта на туризма, науката, образованието и спорта, допълва правителствената информационна служба. Виетнамският премиер Нгуен Тан Зунг е предложил да се увеличи броят на стипендиите за виетнамски студенти. Той напомни, че страната ни е обучила хиляди експерти, които сега допринасят за развитието на Виетнам. Председателят на парламента на Виетнам и вицепрезидентът са завършили в България, отбеляза Нгуен Тан Зунг. Орешарски покани виетнамския си колега да посети България и да се запознае на място с условията за развитие на бизнес и с възможността страната ни да бъде мост на Виетнам към Европа. Той отбеляза, че в туристическата сфера има голям потенциал и България може да подпомогне Виетнам в развитието на туроператорския бизнес. По време на разговора беше договорено смесената българо-виетнамска комисия да заседава през 2014 г. Обсъдена беше и необходимостта да се разработи конкретен план за отбелязването на 65-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между двете страни. Премиерът на Виетнам подчерта, че посещението на Орешарски е важна мотивация за двустранното сътрудничество в различните сфери и отбеляза готовността на Виетнам да подкрепи България, за да засили връзките си със страните от региона. Орешарски акцентира върху задълбочаването на сътрудничеството както в сферата на взаимното насърчаване на инвестициите, така и по отношение на развитието на търговията между двете страни. "България разглежда Виетнам като стратегически партньор в Югоизточна Азия. Разчитаме, че чрез развитието на нашите търговско-икономически връзки с Виетнам, ние ще засилим присъствието си в този регион. Бихме се радвали, ако Виетнам разглежда България като важен партньор в Югоизточна Европа. Готов сме да съдействаме на Виетнам във всички инициативи свързани с ЕС", добави Орешарски. Той отбеляза, че Виетнам е стар приятел на България и страната ни е решена да задълбочава сътрудничеството с всички стари приятели. Министърът на земеделието и храните Димитър Греков подписа Меморандум за разбирателство в областта на земеделието, животновъдството и рибарството. Министърът на културата Петър Стоянович подписа Програма за сътрудничество между културните ведомства на България и Виетнам. Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев подписа План за сътрудничество в областта на туризма.

България ще обучава виетнамци за пилоти и стюардеси

България ще обучава виетнамци за пилоти, стюардеси и авио персонал. Страната ни може да предостави техническа подкрепа за проекти в сферата на околната среда, здравеопазването и опазването на културните и исторически паметници. Потенциал за сътрудничеството има още в областта на туризма, науката, образованието и спорта. Това стана ясно по време на срещата на българския премиер Пламен Орешарски с виетнамския му колега Нгуен Тан Зунг в Ханой, съобщи правителствената информационна служба.   Виетнамският премиер е предложил да се увеличи броят на стипендиите за виетнамски студенти. Той напомни, че страната ни е обучила хиляди експерти, които сега допринасят за развитието на Виетнам. Председателят на парламента на Виетнам и вицепрезидентът са завършили в България, отбеляза Нгуен Тан Зунг.   Орешарски покани виетнамския си колега да посети България и да се запознае на място с условията за развитие на бизнес и с възможността страната ни да бъде мост на Виетнам към Европа. Той отбеляза, че в туристическата сфера има голям потенциал и България може да подпомогне Виетнам в развитието на туроператорския бизнес.   По време на разговора беше договорено смесената българо-виетнамска комисия да заседава през 2014 г. Обсъдена беше и необходимостта да се разработи конкретен план за отбелязването на 65-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между двете страни.   Премиерът на Виетнам подчерта, че посещението на Орешарски е важна мотивация за двустранното сътрудничество в различните сфери и отбеляза готовността на Виетнам да подкрепи България, за да засили връзките си със страните от региона.   Орешарски акцентира върху задълбочаването на сътрудничеството както в сферата на взаимното насърчаване на инвестициите, така и по отношение на развитието на търговията между двете страни.   "България разглежда Виетнам като стратегически партньор в Югоизточна Азия. Разчитаме, че чрез развитието на нашите търговско-икономически връзки с Виетнам, ние ще засилим присъствието си в този регион. Бихме се радвали, ако Виетнам разглежда България като важен партньор в Югоизточна Европа. Готов сме да съдействаме на Виетнам във всички инициативи свързани с ЕС", добави Орешарски.   Той отбеляза, че Виетнам е стар приятел на България и страната ни е решена да задълбочава сътрудничеството с всички стари приятели.   Министърът на земеделието и храните Димитър Греков подписа Меморандум за разбирателство в областта на земеделието, животновъдството и рибарството.   Министърът на културата Петър Стоянович подписа Програма за сътрудничество между културните ведомства на България и Виетнам.   Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев подписа План за сътрудничество в областта на туризма.

Азис е истинска жена, скоро ще е завършена мръсница

Рапърът Ванко 1 заяви в телевизионно интервю, че Азис е сред най-близките му приятели, които много цени и уважава.

Нейнски продава покъщнина през пощата на Европарламента

Надежда Нейнски, която в момента е депутат от групата на ЕНП се подготвя да напусне наетото жилищи в Брюксел и е изпратила имейл до всички евродепутати и чиновници в Брюксел, според който тя продава телевизор, лампи и столове, и др. 

Това съобщи bTV, като се позовава на служители на Европейския парламент.

В писмото тя все пак се извинява са спама.

Партията, създадена от Нейнски - "Синьо единство", не се разбра с останалите партии в Реформаторския блок и ще се яви сама на изборите за Европейски парламент.

Нито една социологическа агенция не дава шансове на партията да вкара свой кандидат в Европарламента. 

Сергей Станишев: Една добра здравна реформа ще помогне и на пациентите, и на лекарите

„Днес е денят на здравния работник. Честит празник на хората с бели престилки. Тяхната роля в обществото е изключително важна, и ние социалистите го знаем“. Това заяви председателят на БСП и лидер на ПЕС Сергей Станишев в свое видеообръщение, публикувано на страницата му във фейсбук. „През тази година правителството е предвидило 12 милиона лева

Проф. Любомир Халачев: Изпуснахме 24 години, за да инвестираме в образование

Изпуснахме 24 години, за да инвестираме в образование. Това каза за Фокус проф. Любомир Халачев, ректор на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” и член на Инициативния комитет за обсъждане на граждански политики с подкрепа на „АБВ”.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS
„Изключително важна задача на сегашното Изпуснахме 24 години, за да инвестираме в образование. Това каза за Фокус проф. Любомир Халачев, ректор на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” и член на Инициативния комитет за обсъждане на граждански политики с подкрепа на „АБВ”. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS „Изключително важна задача на сегашното

Граждани алармират за сеч на дървета край паметник във Варна

Инвестиционни намерения могат да оставят без зеленина част от пространството около Паметника на българо-съветската дружба във Варна, алармираха от Отворения обществен съвет (ООС) на протестиращите. Организацията е повдигнала официално въпроса пред общината още в началото на тази година, но поради липса на отговор, преди дни отново е депозирано запитване, информира Иван Величков от ООС.

Мъж загина при тежка катастрофа в Русенско

Инцидентът е станал към 16.00 часа днес край Бяла


В Харков сблъсъци между демонстранти

/КРОСС/ Вчера в Харков пред сградата на областната администрация е имало сблъсъци между проруски демонстранти, протестиращи срещу новата украинска власт в Киев и поддръжниците на евромайдана.Според очевидците, участниците в сбиването са използвали бухалки и бутилки със запалителни течности. На мястото на инцидента са пристигнали няколко екипа на «Бърза помощ», има пострадали. Според различни сведения, в момента около сградата се намират от 100 до 300 протестиращи, които, според думите им, нямат намерение да се разотидат, докато не постигнат от новите власти исканията си. Напомняме, че в неделя в Харков, Луганск и Донецк се проведоха митинги под руски знамена в подкрепа на федерализирането на Украйна. В Харков над сградата на областната администрация беше издигнато руското знаме. Преди това демонстрантите свалиха знамето на Украйна от покрива на сградата. В Донецк демонстрантите превзеха сградата на областната администрация. През нощта митингуващи в Донецк завзеха и сградата на областния отдел на Службата за сигурност на Украйна. Депутатите от Донецкия областен съвет обявиха държавната независимост на Донецката народна република. В понеделник привърженици на федерализацията и противници на настоящата власт в Украйна издигнаха барикади пред входа на сградата на Харковската областна администрация, като използваха включително и автомобилни гуми

Станишев: Една добра здравна реформа ще помогне и на пациентите, и на лекарите (видео)

Наскоро разбрах, че варненски лекари са спасили майка и нейното бебе, това е истинско чудо, такава е професията на лекарите и медицинските сестри, когато ни помагат, лекуват, спасяват нашия живот сме им благодарни. Когато допускат грешка, се сърдим и сме гневни. За съжаление добрите неща ги помним за кратко, а лошите - забравяме трудно.

Второ поредно понижение за SOFIX

Акциите на Спиди поскъпнаха с 0,60 лв., след като дружеството обяви, че ще гласува за дивидент от 1 лв. на акция за 2013 г.


"Локо" (Сф) с трети треньор за сезона, Васев смени Генов

Трети треньор ще води Трети треньор ще води "Локо" (Сф) през този сезон. Стефан Генов и щабът му подадоха оставка, която бе приета. Причината е напрегнатата обстановка в отбора. Двете страни се разделиха по взаимно съгласие. Новият стар треньор е Димитър Васев. Той бе начело на "железничарите" от април до декември 2010 г. Помощници ще му бъдат Диян Петков,

МВР и ЦИК разрешиха да празнуваме 24 май

МВР и ЦИК разрешиха да има шествия за 24 май, който съвпада с деня за размисъл преди изборите за Европейски парламент, съобщиха от Министерството на образованието след среща с представители на Избирателната комисия, сдружението на общините и полицията.

Маршрутите за празничните шествия по повод Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост ще бъдат уточнени между структурите на МВР и училищните директори, се казва в прессъобщението.

"Шествия ще има навсякъде, както е по традиция. Няма да нарушим празника на всички българи", каза Клисарова.

Свободен достъп до дворовете на училищата ще има до 13,00 ч. на 24 май.

На 25 май заради предстоящите избори за Европарламент няма да има достъп, тъй като в сградите ще бъдат разположени избирателни секции.

Регионалните инспекторати по образование и директорите на училищата ще решават къде и в колко часа да се събират зрелостниците преди абитуриентските балове на 24 и 25 май. Тези "алтернативни места, където могат да се съберат абитуриенти и техните близки" ще бъдат съгласувани с полицията, се казва още в прессъобщението.

„България си ти!“ раздава на бедни млечни продукти

На 8 април Българската хранителна банка ще подпомогнат социално слаби хора с млечни продукти, a Сдружение „България си ти!“ ще раздаде продуктите на нуждаещите се директно до техните домове.

Сеизмолог: В България няма основания да се очакват силни земетресения

В България няма основания да се очакват силни земетресения, но това не означава, че не трябва да имаме предварителната подготовка за по-силно земетръсно въздействие. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ проф. Емил Ботев, ръководител на Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН.

СУ пенсионира проф. Драганов след пиянствата му

Проф. Драганов е аут от Софийския университет заради поредния инцидент, свързан с пиянството му.

Президентът Росен Плевнелиев номинира доц. Лена Русенова за член на УС на БНБ

Президентът Росен Плевнелиев номинира доц. Лена Русенова за член на Управителния съвет на Българска народна банка (БНБ) от квотата на държавния глава, съобщиха от прессекретариата на държавния глава в понеделник. Ако бъде избрана, Русенова ще замени Пенка Кратунова, чийто мандат изтича на 12 юни т. г. Мандатът на член на УС на БНБ е шест години.   Според Закона за БНБ "изборът на нов член на УС се произвежда, съответно назначаването му се извършва, не по-рано от три месеца и не по-късно от два месеца преди изтичането на мандата на действащия. Ако до изтичането на мандата изборът, съответно назначаването не бъде осъществено, членът на УС с изтекъл мандат продължава изпълнението на правомощията си до произвеждането на нов избор."   Мотивите на държавния глава да номинира Русенова са "нейната професионална квалификация и богат управленски опит, придобити на отговорни постове в национални и международни финансови институции в ключови моменти от най-новата история на страната".   "Нейните професионални качества и опит са гаранция за ценна експертиза, необходима при вземането на решения при транспонирането на най-новите директиви на ЕС в областта на банковия сектор и хармонизирането на политиката на страната с политиката на съюза относно регулирането на финансовите пазари", се посочва в съобщението.   Лена Русенова е дългогодишен преподавател в катедра "Финанси" на УНСС. От 1991 г. преподава дисциплините "Парична теория и парична политика", "Европейска парична и финансова интеграция и "Европейски икономически и паричен съюз" в специалност "Финанси" и "Международни икономически отношения".   През 1996-1997 г. Лена Русенова е главен икономист и член на УС на БНБ. Участва в изработването и провеждането на паричната политика на БНБ, както и в преговорите с МВФ, Световната банка и три български правителства по време на финансовата криза в този период. Работи върху изготвянето на новия Закон за БНБ (1997) и въвеждането на Паричния съвет в България.   През 1998-1999 г. отговаря за изследванията и дейността на мисията на Световна банка в България в областта на макроикономическата и финансова политики. От 2000 до 2005 г. е главен икономист към Европейския институт в София.   От 2006 г. до 2012 г. е главен икономист и програмен директор в Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. От 2007 г. до 2012 г. е член на Икономическия и социален съвет, а от 2008 г. е член на Европейския икономически и социален комитет в Брюксел.   До декември 2013 г. е председател на Управителния съвет на Българо-американската комисия за образователен обмен "Фулбрайт" в София. Председател е на Настоятелството на Института за икономическа политика.   За номинацията на Лена Русенова за член на УС на БНБ е уведомен управителят на финансовата институция Иван Искров, се посочва в съобщението.

Китай вече е най-влиятелната икономика в света, изпревари САЩ

Ново изследване на икономическата сила на държавите в света определи Китай като "най-влиятелната страна" въз основа на индекса "влияние на световните пазари", съобщи Франс прес.
По данни на Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), Китай изпреварва не само страните в растеж, но и САЩ благодарение на дела на износа в номинални стойности. Ново изследване на икономическата сила на държавите в света определи Китай като "най-влиятелната страна" въз основа на индекса "влияние на световните пазари", съобщи Франс прес. По данни на Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), Китай изпреварва не само страните в растеж, но и САЩ благодарение на дела на износа в номинални стойности.

Ученик се простреля с газов пистолет, оживя по чудо

Момче на 18 г. от град Тръстеник по чудо оживя, след като се простреля в гърдите с незаконен газов пистолет през нощта в петък, съобщи плевенската полиция.
Около 2,25 ч ученикът Бирхан М. излязъл на двора, застанал пред фамилната къща и дръпнал спусъка. Майка му Райка Методиева чула гърмежа и незабавно се обадила на тел. 112. Момче на 18 г. от град Тръстеник по чудо оживя, след като се простреля в гърдите с незаконен газов пистолет през нощта в петък, съобщи плевенската полиция. Около 2,25 ч ученикът Бирхан М. излязъл на двора, застанал пред фамилната къща и дръпнал спусъка. Майка му Райка Методиева чула гърмежа и незабавно се обадила на тел. 112.

Шефът на института за тероризма за проверката по случая "Лясковец": Както винаги се започва от чистачката

Както винаги се започва от чистачката. В България е така. Това заяви пред Фокус Иван Бояджиев, председател на Институт за изследване на тероризма и сигурността, във връзка с обявените резултати от проверката на МВР по случая в Лясковец.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS
„Докладът не е пълен, Както винаги се започва от чистачката. В България е така. Това заяви пред Фокус Иван Бояджиев, председател на Институт за изследване на тероризма и сигурността, във връзка с обявените резултати от проверката на МВР по случая в Лясковец. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS „Докладът не е пълен,

40 млн. лева за щастливи птици и прасета

Държавен фонд „Земеделие” дава 40 милиона лева като първи транш за хуманно отношение към свине и птици, съобщиха от пресцентъра на ДФ „Земеделие” (ДФЗ). Помощ...

Кюрдите заплашват с автономия в Югоизточна Турция

Съюзът на кюрдските общини, политическото крило на Кюрдската работническа партия (ПКК), заплаши да обяви автономия в югоизточната част на Турция, след като турският премиер Реджеп Тайип Ердоган зая...

Професор Драгомир Драганов излиза в пенсия от лятото

Професор Драгомир Драганов, който беше хванат на два пъти в последните месеци в много неприятни ситуации, включващи употребата на алкохол, ще се пенсионира от 1 юли. Новината беше потвърдена официал...

Китай изпревари САЩ, вече е най-влиятелната икономика в света

Ново изследване на икономическата сила на държавите в света определи Китай като Ново изследване на икономическата сила на държавите в света определи Китай като "най-влиятелната страна" въз основа на индекса "влияние на световните пазари", съобщи Франс прес. По данни на Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), Китай изпреварва не само страните в растеж, но и САЩ благодарение на дела на износа в номинални стойности.

Шефът на института за тероризма за проверката по случая "Лясковец": Както винаги се започва от чистачката

Както винаги се започва от чистачката. В България е така. Това заяви пред Фокус Иван Бояджиев, председател на Институт за изследване на тероризма и сигурността, във връзка с обявените резултати от проверката на МВР по случая в Лясковец.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS
„Докладът не е пълен, Както винаги се започва от чистачката. В България е така. Това заяви пред Фокус Иван Бояджиев, председател на Институт за изследване на тероризма и сигурността, във връзка с обявените резултати от проверката на МВР по случая в Лясковец. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS „Докладът не е пълен,

В. Маринова: Залесяването е приоритет за 2014 г.

В момента имаме излишък от дървесина, заяви заместник-министърът на земеделието


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване