Премиерът Орешарски: Заварих енергетиката в технически фалит

- Докладва ли ви г-н Чобанов как се събират приходите? Питам ви, защото вече се чува , че събираемостта е слаба, а разходите растат. Има ли опасност да финишираме годината с дефицит, по-висок от планираният, въпреки че повишихме прогнозата за ръст?
 - Следя лично резултатите на двете приходни агенции и не съм доволен от темповете на подобряван - Докладва ли ви г-н Чобанов как се събират приходите? Питам ви, защото вече се чува , че събираемостта е слаба, а разходите растат. Има ли опасност да финишираме годината с дефицит, по-висок от планираният, въпреки че повишихме прогнозата за ръст?  - Следя лично резултатите на двете приходни агенции и не съм доволен от темповете на подобряван

Разнопосочни индекси в ранната търговия на БФБ

В ранната търговия днес (7 април) индексите на Българската фондова борса (БФБ-София) бяха разнопосочни. SOFIX отбеляза понижение от 0,46%,...

ДКЕВР отложи отнемането на лицензите на ЕРП-тата

Получени са нови доказателства от страна на НЕК

Отмъкнаха пари и златни накити от заложна къща в Търговище

Крадците си направили дупка в стената, вдигнали каса от 70 кг


Етническият фактор ще е определящ за резултатите на изборите в Афганистан


В неделя Афганистан гласува за президент, а мнозина се надяваха, че в страната започва нова демократична епоха, разказва "Вашингтон пост". Предварителните резултати от гласуването в столицата Кабул обаче демонстрират, че пред Афганистан още има дълъг път на демократично развитие.

Кандидатите за президентския пост опитаха да спечелят надпреварата с обещания за икономически и политически реформи. Според резултатите най-определящо за гласуването е било разделението на етнически принцип,...

Предават лични вещи на дядо Кирил на близките му

Ползвани от покойния дядо Кирил дрехи и други лични вещи ще бъдат предадени днес на близките му от варненския владика Йоан. Става въпрос за дрехи, които покойният митрополит е ползвал в ежедневието си, а не по време на богослужения.

Българинът дава 6 пъти повече за колата, отколкото за здравето си

Българинът отделя от бюджета си в пъти повече средства за поддръжката на личния автомобил, отколкото за превенция и грижа за здравето си, показва проучване по повод Световния ден на здравето 7 април, цитирано от Нова телевизия.
Според информацията, предоставена от Българския автомобилен съюз, осреднената обща сума на разходите, Българинът отделя от бюджета си в пъти повече средства за поддръжката на личния автомобил, отколкото за превенция и грижа за здравето си, показва проучване по повод Световния ден на здравето 7 април, цитирано от Нова телевизия. Според информацията, предоставена от Българския автомобилен съюз, осреднената обща сума на разходите,

Мартина: Харесвам Андреа, не водим война

След появилите се клюки за вражда между плеймейтката Мартина Узунова и Андреа, брюнетката даде яснота по въпроса.

Барозу: Ако не бяха в ЕС, България и Румъния можеха да бъдат подложени на натиск от Москва

Ако не бяха членове на ЕС, България и Румъния можеха да бъдат подложени на натиск от Москва, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Барозу в понеделник в интервю за германския вестник "Берлинер цайтунг". "Приемането на България и Румъния в Европейския съюз през 2007 г. беше правилното решение. Давам си сметка, че в двете страни много неща не са както трябва. Затова наблюдаваме положението там много отблизо в рамките на специално създадения за това Механизъм за сътрудничество и проверка", отбелязва Барозу.   "Каква би била алтернативата? Да оставим България и Румъния в междинната зона, в ничията земя? За да станат нестабилни, подобно на други страни извън ЕС? Представете си, че Румъния и България днес не бяха част от ЕС. Най-вероятно биха били подложени на масиран натиск от Москва", казва още председателят на Европейската комисия. Барозу посочва, че кризата в Украйна е най-голямото предизвикателство за сигурността на ЕС след вдигането на Желязната завеса.   По думите му ЕС трябва да подкрепи Украйна по най-добрия възможен начин по пътя й към демокрация и стабилност.

Барозу: Ако не бяха е ЕС, България и Румъния можеха да бъдат подложени на натиск от Москва

Ако не бяха членове на ЕС България и Румъния можеха да бъдат подложени на натиск от Москва, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Барозу в интервю за германския вестник "Берлинер цайтунг". "Приемането на България и Румъния в Европейския съюз през 2007 г. беше правилното решение. Давам си сметка, че в двете страни много неща, не са както трябва. Затова наблюдаваме положението там много отблизо в рамките на специално създадения за това Механизъм за сътрудничество и проверка", отбелязва Барозу.   "Каква би била алтернативата? Да оставим България и Румъния в междинната зона, в ничията земя? За да станат нестабилни подобно на други страни извън ЕС? Представете си, че Румъния и България днес не бяха част от ЕС. Най-вероятно биха били подложени на масиран натиск от Москва", казва още председателят на Европейската комисия. Барозу посочва, че кризата в Украйна е най-голямото предизвикателство за сигурността на ЕС след вдигането на Желязната завеса.   По думите му ЕС трябва да подкрепи Украйна по най-добрия възможен начин по пътя й към демокрация и стабилност.

Издават биографична книга за репресирания от комунизма отец Страхил Сотиров от Брезник, на два пъти спасяван от Свети Николай

Години след края на социализма истината за репресираните, избитите и изчезналите свещенослужители в България остава неразкрита. Няколко филма, сред които "Път към Голгота", книги, които все още издирват свидетелства за живота на най-новите български мъченици повдигат срамежливо завесата на забвението. По данни на Съюза на репресираните в България след 9 септември 1944 г. около 500 от 2 500 свещеници са били репресирани. От тях около 150 са убити и днес са обявени за...

Продължава

РКИЦ отбелязва Деня на космонавтиката

/КРОСС/ Денят на космонавтиката ще бъде отбелязан в Руския културно-информационен център с поредица от събития в рамките на Първия международен фестивал на страните от Черноморското икономическо сътрудничество. На 10 април в 18 ч. ще бъде открита изложбата „Искам да ви покажа земята" от фотоси на космонавтите Юрий Лончаков и Александър Скворцов. Гостите на РКИЦ ще могат да видят и изложба от мостри на дрехи за сътрудниците в космическия отрасъл, представена от генералния директор на компанията „Символ-Калуга" Людмила Ерохина. Програмата за деня включва прожекция на документалния филм „Небето лекува", представен от режисьора Олег Татков, и концертът на з.а. на РФ Борис Галкин и певицата Ина Разумихина „Полет в небесата". Игралният филм „Гагарин. Първият в космоса" ще бъде представен на 11 април от изпълнителя на ролята на Гагарин - актьорът Ярослав Жалнин. На 12 април ще бъде представен „Анимационен калейдоскоп" от най-добрите руски анимационни филми за деца.

ЕРП-та предлагат споразумение на НЕК за уреждане на дълговете

„ЧЕЗ Електро“ е предложила на Националната електрическа компания спогодба за уреждане на спора за задълженията между двете и плащане на част от дължимата сума към НЕК. Това обяви днес на откритото заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране по процедурата за отнемане на лицензите на трите ЕРП-та Кремена Стоянова, изпълнителен директор на дружеството.

Шефът на НЕК Екатерина Истаткова потвърди, че държавната компания е получила текста на споразумението в петък (4 април), но посочи, че все още няма съгласие между обществения достачик и ЧЕЗ по текстовете му.

Също в петък НЕК е представила пред ДКЕВР нови доказателства за неплатени задължения от трите енергодружества, съобщи председателят на енергийния регулатор Боян Боев. Той не поясни какви са новите доказателства. Боев обяви, че дискусиите около лицензите на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про ще продължат в ново открито заседание на 28 април.

Днес в поредица „пледоарии“ ръководствата на трите електроразпределителни предприятия за пореден път заявиха, че няма основания за отнемане на лицензите им. Ако не бяхме извършили прихващане на задължения на НЕК към нас в края на декември – началото на януари, нашето дружество щеше да изпадне в невъзможност да изпълнява задълженията си към обществото, каза управителят на „Енерго про Варна“ Стефан Абаджиев.

В отговор шефката на НЕК също изтъкна, че прихващането на задълженията й застрашава изпълнението на нейния ангажимент към обществото като доставчик.

Регионалният директор на ЕВН Йорг Золфелнер заяви, че не приема дружеството да бъде упреквано за финансовите дефицити в НЕК. Той посочи, че дефицитите са резултат от дългосрочната държавна политика за насърчаване на възобновяемата енергия.

Отнемането на лицензи няма да помогне за компенсиране на натрупаните дефицити – със или без ЕВН този дефицит в системата остава, заяви Золфелнер.

ДКЕВР откри процедурата по отнемане на лицензите на трите частни компании на основание, че прихващат от задълженията на НЕК към тях (в периода на действие на вече отменен от съда модел за заплащане на възобновяемата енергия) и не плащат дължимите към НЕК суми в момента. Юристът на ЕВН Илина Стефанова посочи, че досега регулаторът обаче не е обяснил защо е против прихващането на задължения в отношенията между две дружества – законът не забранява и не регулира този начин на уреждане на задължения, това е стандартен механизъм, каза тя.

Отнемането на лиценз е крайна мярка срещу лицензианта и в случая не съответства на предполагаемото нарушение – а ДКЕВР не е потърсила никакви по-малко вредни мерки срещу ЕРП-тата, посочи юристът на ЕВН.

Кметът на Радомир настоява да има глоби за фирмите, които обжалват обществени поръчки

Фирмите, които редовно обжалват обществени поръчки, трябва да бъдат санкционирани, настоява кметът на община Радомир Пламен Алексиев.

Малката община, подобно на много други в страната, страда от проточване на процедурите по възлагане на обществени поръчки. Често явление е в конкурсите да участват фирми, които нито имат капацитет, нито желание да печелят, но след приключването и обявяване на победителя те задължително се възползват от възможностите за обжалване....

Продължава

Българинът харчи 6 пъти повече за колата, отколкото за здравето си

Българинът отделя от бюджета си в пъти повече средства за поддръжката на личния автомобил, отколкото за превенция и грижа за здравето си, показва проучване по повод Световния ден на здравето 7 април, цитирано от Нова телевизия.
Според информацията, предоставена от Българския автомобилен съюз, осреднената обща сума на разходите, Българинът отделя от бюджета си в пъти повече средства за поддръжката на личния автомобил, отколкото за превенция и грижа за здравето си, показва проучване по повод Световния ден на здравето 7 април, цитирано от Нова телевизия. Според информацията, предоставена от Българския автомобилен съюз, осреднената обща сума на разходите,

При загуба на 25-и май БСП и ДПС да хвърлят хавлията

Ако БСП и ДПС се провалят на евровота, трябва да се отиде на предсрочни парламентарни избори, смята Мирослав Найденов.

Харчим 6 пъти повече за колата, отколкото за здравето си

Българинът отделя от бюджета си в пъти повече средства за поддръжката на личния автомобил, отколкото за превенция и грижа за здравето си, показва проучване по повод Световния ден на здравето 7 април. Според информацията, предоставена от Българския автомобилен съюз, осреднената обща сума на разходите, които българинът прави за бензинов автомобил, е около 1267 лв.

Цвети Пиронкова се изкачи с едно място в световната ранглиста

/КРОСС/Най-добрата ни тенисистка Цветана Пиронкова се изкачи с едно място в световната ранглиста, която беше оповестена официално тази сутрин. 26-годишната Пиронкова, която през миналата седмица не участва в турнири, остана с актив от 1260 точки, но вече е 41-ва в класацията на УТА. Лидерка убедително остана Серина Уилямс (САЩ) с 12375 точки. Победителката от Откритото първенство на Австралия На Ли (Китай) запази втората си позиция със 7585 точки, а трета продължава да бъде Агниешка Радванска (Полша) с 5980 точки. Челната десетка в световната ранглиста на УТА: 1. (1) Серина Уилямс - 12375 точки 2. (2) На Ли (Китай) - 7585 точки 3. (3) Агниешка Радванска (Полша) - 5980 точки 4. (4) Виктория Азаренка (Беларус) - 5441 точки 5. (5) Симона Халеп (Румъния) - 4695 точки 6. (6) Петра Квитова (Чехия) - 4370 точки 7. (7) Ангелик Кербер (Германия) - 4110 точки 8. (9) Мария Шарапова (Русия) - 3961 точки 9. (8) Йелена Янкович (Сърбия) - 3955 точки 10.(10) Доминика Цибулкова (Словакия) - 3720 точки 41. (42) Цветана Пиронкова - 1260 точки.  

Здравният министър предвеща много тежка година за НЗОК


Годината ще бъде много тежка за НЗОК и това ще наложи тежки, непопулярни решения. Това заяви здравният министър Таня Андреева в интервю за БНР. Тя допълни обаче, че правителството е успяло да направи много неща въпреки тежката обстановка, в която работи от самото начало на мандата си.

"Успяхме да спасим десетки милиони евросредства по европрограмите, които директно са насочени за българското здравеопазване. Успяхме с част от плановете за стабилизиране на финансовото състояние на...

Откриха Ана, изчезнала на Острова

15-годишната Ана Симеонова, която изчезна в Лестър преди 12 дни, беше открита, съобщи Би Би Си, като се позова на британската полиция.

Валяците Перник на Финал

Валяците Перник- НСА София

След няколко разгромителни победи, Валяците Перник отиват на финал срещу отбора на Габровци.Пернишкия отбор Валяците победи НСА със 22-12 след вкараните допълнителни удари на Марио Филипов и есето на Влади Михов Валяците се класират на финалната среща срещу Габрово която ще се проведе на 03.05.2014

Вулканът Шивелуч на Камчатка избълва стълб от пепел

/КРОСС/ Вулканът Шивелуч на полуостров Камчатка в Далечния изток на Русия избълва стълб от пепел на височина 6 километра. Няма данни вулканични материали да са паднали в населени места. Обявен е оранжев код, сочещ степента на заплаха за авиацията в региона. Напомняме, че Шивелуч е най-северният и един от най-активните действащи вулкани в Камчатка. Полуостровът, на който се намират над 150 вулкана, е един от районите в света с най-висока сеизмична активност.

НЕК с нови доказателства за ЕРП-тата

Националната електрическа компания (НЕК) е предоставила нови доказателства по процедурите за отнемане на лицензите на трите електроразпределителни...

Откриха изчезналата във Великобритания 15-годишна българка

15-годишната българка Ана Симеонова, която изчезна миналия месец във Великобритания, бе открита в град Лестър, предава "Би Би Си".

Момичето е открито живо и здраво в събота вечерта от обикновен гражданин, който преди това е виждал плакатите за издирването на Ана.

Българката е пристигнала в Лестър преди пет седмици, като преди това е пребивавала в Полша. Ана не може да говори или разбира английски език.

29-годишният мъж, който бе задържан за подозрение в отвличането на Ана, все още е в ареста.

15-годишното момиче изчезна от Лестър на 25 март, което пък поведе вълна от арести в града.

Русия стои зад размириците в Източна Украйна, твърди Киев

Вчера проруски протестиращи, искащи референдум за присъединяване към Русия, завзеха административни сгради в Донецк, Луганск, Харков

Круизните пътувания до България се увеличават заради кризата в Крим

Корабите ще предпочетат българските пристанища пред кримските, твърди експерт


Индия губи 70% от аутсорсинг индустрията си

Борейки се да разнообрази доставките, за да се възползва максимално от нискоразходните кол центрове, индийската аутсорсинг индустрия в момента губи...

Перничани помагат на талантливия Тошко да си купи лаптоп

 Благотворителен концерт за Тошко ще се проведе на 11.04.14г.в зала „Панорама“ от 17.00 - 19.00 ч.

Тошко е сирак , но това не му пречи да се усмихва, да рисува и да мечтае..Той е интелигентно момче , осиновявано е от богати хора в София, но майката е починала и мъжа й го е изхвърлил. Тази жена е оставила добротата и оптимизма в него. Таланта му личи в неговите картини. Те ще бъдат изложени за продажба на благотворителният концерт в гр. Перник на 11.04.14г.в зала...

Продължава

КЗК проверява играта "Преобрази дома си с Nova Brasilia и AIKO"

Опасенията на регулатора са, че общите условия нарушават закона в частта му защита от нелоялна конкуренция


Откриха 15-годишната Ани жива и здрава

15-годишната Ана Симеонова, която изчезна в Лестър преди 12 дни, беше открита жива и здрава, съобщи Би Би Си, позовавайки се на британската полиция. Българката е била отведена в полицейски участък още в събота вечер от гражданин, който я разпознал по постер.
29-годишният мъж, арестуван във връзка с изчезването й, остава под гаранция, информира bTV. 15-годишната Ана Симеонова, която изчезна в Лестър преди 12 дни, беше открита жива и здрава, съобщи Би Би Си, позовавайки се на британската полиция. Българката е била отведена в полицейски участък още в събота вечер от гражданин, който я разпознал по постер. 29-годишният мъж, арестуван във връзка с изчезването й, остава под гаранция, информира bTV.

Холандското правителство плаща милиони за поддръжката на Windows XP

Властите са сключили договор с Microsoft за поддържането на старата операционна система


Срамни факти за оградата

Шест месеца всички говорят за оградата по границата на България с Турция, но ограда още няма, а и не се знае дали въобще ще има. Въпреки това обаче тя успя да се превърне в идеален символ на българската държавност - коментар на Ясен Бояджиев, "Дойче веле"

Зигмунд Фройд: Психология на несъзнаваното

Психоанализата е метод за изследване на несъзнаваните мотиви на човешкото поведение, създаден от виенския лекар д-р Зигмунд Фройд (1856–1939). Клиничният опит, натрупан с прилагането на този...

Меси: Аржентина може да спечели Мондиала

Нападателят на Барселона и аржентинския национален отбор – Лео Меси, погледна смело към шампионската титла на Мондиал 2014 в Бразилия. „На световното първенство Аржентина може да ...

Без вода до края на деня във Варна заради авария

Хиляди абонати остават без вода до края на деня поради сериозна авария. От ВиК съобщават, че освен части от центъра на града са засегнати още и кварталите „Христо Ботев” и &bd...

ЧЕЗ може да си тръгне от Балканите

ЧЕЗ, най-големият производител на електроенергия в Чехия, обмисля да излезе от някои пазари, на които се включи в последните 10 години. Причината за това са регулаторните политики, които прокарват ...

Единственият в България 3D планетариум ще отвори врати в пловдивския природонаучнен музей през септември

Единственият в България 3D планетариум ще отвори врати в Природонаучния музей в Пловдив през месец септември. Това съобщи пред журналисти директорът на музея - Огнян Тодоров, предаде "Фокус"...

Варненски журналист е бил задържан от полицията

Повдигнато е обвинение за „хулиганство и обида на властта“ на журналиста от Topnovini.bg Георги Александров след конфликт с полицаи в петъчната нощ, пише самият сайт. Скандалът се разиграл през нощта на петък срещу събота. Георги Александров бил във варненско заведение с приятели.

Морунаши завладяха река Искър. Риби по половин килограм навлизат от Дунав, за да хвърлят хайвера си

Нашествие от огромни морунаши има по река Искър от седмица насам. В долното течение на реката кипи активен риболов, а бреговете са окупирани от нетърпеливи въдичари. Местните капацитети в улова на риба признават, че от години не са виждали толкова морунаш в реката. А до пролетната забрана не остана много. Нашествие от огромни морунаши има по река Искър от седмица насам. В долното течение на реката кипи активен риболов, а бреговете са окупирани от нетърпеливи въдичари. Местните капацитети в улова на риба признават, че от години не са виждали толкова морунаш в реката. А до пролетната забрана не остана много.

20 години от геноцида в Руанда

Над 900 хил. души, предимно етнически тутси и умерени хуту, намериха смъртта си от ръцете на екстремисти от племето хуту през 1994 г.

Изчезналата на Острова Ани бе намерена жива и здрава

15-годишната Ана Симеонова, която изчезна в Лестър преди 12 дни, беше открита жива и здрава, съобщи Би Би Си, позовавайки се на британската полиция. Българката е била отведена в полицейски участък още в събота вечер от гражданин, който я разпознал по постер.
29-годишният мъж, арестуван във връзка с изчезването й, остава под гаранция, информира bTV. 15-годишната Ана Симеонова, която изчезна в Лестър преди 12 дни, беше открита жива и здрава, съобщи Би Би Си, позовавайки се на британската полиция. Българката е била отведена в полицейски участък още в събота вечер от гражданин, който я разпознал по постер. 29-годишният мъж, арестуван във връзка с изчезването й, остава под гаранция, информира bTV.

Пиян перничанин пострада, след като заби автомобила си в крайпътна нива в трънско

Пиян перничанин е пострадал тежко, забивайки се в крайпътна нива с автомобила си, съобщиха от ОДМВР - Перник.
 

Катастрофата е станала на 5 април, около 8:00 часа на пътя за град Трън след изхода от село Филиповци. Лек автомобил „Фолксваген Поло”, шофиран от перничанина М.П./23 г./ се преобърнал в нива до пътя. Младежът е закаран в пернишката болница, където лекари установили фрактура на две ребра и горен крайник. При изпробването му с...

Продължава

Решението на ДКЕВР за ЕРП-тата ще бъде отложено

Заради нови документи, представени от НЕК, ДКЕВР ще свика още едно открито заседание за лицензиите на ЕРП-тата на 28 април

НЕК имала нови доказателства в спора с ЕРП-тата

Заради новите документи ДКЕВР ще свика още едно открито заседание за лицензиите на ЕРП-тата на 28 април

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване