Орешарски: България може да бъде мост на Виетнам към Европа

Кратко резюме с общо 12 проекта, които могат да се разработят съвместно от България и Виетнам, представи днес министър-председателят Пламен Орешарски по време на пленарното заседание на двете делегации в Ханой, съобщи пресслужбата на МС. Пред премиера на Виетнам Нгуен Тан Зунг министър-председателят Орешарски подчерта, че с проектите далеч не се изчерпват възможностите за взаимодействие между страните. Г-н Орешарски покани виетнамския си колега да посети България и да се запознае на място с условията за развитие на бизнес и с възможността страната ни да бъде мост на Виетнам към Европа. Той отбеляза, че в туристическата сфера има голям потенциал и България може да подпомогне Виетнам в развитието на туроператорския бизнес.

По време на разговора беше договорено смесената българо-виетнамска комисия да заседава през 2014г. Обсъдена беше и необходимостта да се разработи конкретен план за отбелязването на 65-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между двете страни. Премиерът Орешарски изтъкна, че като се задълбочи икономическото сътрудничество, ще се създадат условия за развитие и на партньорството в другите сфери. Министър-председателят подчерта, че няма страни, които да са скарани, ако имат добри търговско-икономически връзки помежду си.

Министър-председателят на Виетнам подчерта, че посещението на г-н Орешарски е важна мотивация за двустранното сътрудничество в различните сфери и отбеляза готовността на Виетнам да подкрепи България, за да засили връзките си със страните от региона. Г-н Нгуен Тан Зунг приветства мерките за насърчаване на икономиката, търговията, инвестициите и на развитието на конкретни проекти между двете страни. Той коментира положително и желанието на българския бизнес да проучи възможностите за инвестиции във Виетнам. Министър-председателят Нгуен Тан Зунг подчерта, че присъствието на премиера Орешарски на българо-виетнамския бизнес форум е добра възможност за насърчаване на двустранното партньорство.

По време на пленарното заседание беше обсъдена възможността България да предостави техническа подкрепа за проекти в сферата на околната среда, здравеопазването и опазването на културните и исторически паметници. Потенциал има сътрудничеството в областта на науката и образованието. Г-н Нгуен Тан Зунг напомни, че България е обучила хиляди експерти, които сега допринасят за развитието на Виетнам. Той предложи да се увеличи броят на стипендиите за виетнамски студенти и отбеляза, че председателят на парламента на Виетнам и вицепрезидентът са завършили в България. Друга възможна сфера на сътрудничество беше спортът, като виетнамският премиер изтъкна експертизата на българските специалисти.         Наред с това беше отбелязано и обучението на пилоти, стюардеси, авио персонал.

На брифинг за медиите след пленарното заседание премиерът Орешарски подчерта доброто развитие на виетнамската икономика и изтъкна усилията на кабинета да ускори икономическото развитие на България. Министър-председателят акцентира върху задълбочаването на сътрудничеството – както в сферата на взаимното насърчаване на инвестициите, така и по отношение на развитието на търговията между двете страни. „България разглежда Виетнам като стратегически партньор в Югоизточна Азия. Разчитаме, че чрез развитието на нашите търговско-икономически връзки с Виетнам, ние ще засилим присъствието си в този регион. Бихме се радвали, ако Виетнам разглежда България като важен партньор в Югоизточна Европа. Готов сме да съдействаме на Виетнам във всички инициативи, касаещи ЕС“, добави министър-председателят Орешарски. Той отбеляза, че Виетнам е стар приятел на България и страната ни е решена да задълбочава сътрудничеството с всички стари приятели.

Днес министърът на земеделието и храните Димитър Греков подписа Меморандум за разбирателство в областта на земеделието, животновъдството и рибарството. Министърът на културата Петър Стоянович подписа Програма за сътрудничество между културните ведомства на България и Виетнам. Заместник министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев подписа План за сътрудничество в областта на туризма.

 

"Градски транспорт"-Варна ще продава карти за ученици до 11 април

Общинската фирма „Градски транспорт” ЕАД - Варна, удължава срока за продажба на карти за пътуване на учениците до края на седмицата – 11 април. Мярката се въвежда заради изминалата пролетна ваканция, през която някои от учениците не са успели да закупят карти за пътуване с намаление по линиите на градския транспорт, съобщиха от общината за Moreto.

Георги Каприев: Попадаме в една образователна перверзия

/КРОСС/ Проф. Георги Каприев пред ВЪПРЕКИ.COM „В образованието ни има огромни дефекти. За съжаление, те не са преодолими чрез персонално усилие. То е важно, но не е решаващо. Ние имаме нещо генерално сбъркано в образователната си система - от отделенията и нагоре до университетите и докторантурите, където акцентът пада върху количеството, а не качеството. Критерият е количествен и ние попадаме в една образователна перверзия",  категорично заявява   философът проф. Георги Каприев, преподавател в Софийския университет „Свети Климент Охридски". „Напоследък нещо ме изпълва с ужас и това е от последните години, не от вчера. Така наречените свободно избираеми дисциплини в университета. Забелязва се един особен критерий от страна студентите, които ги записват. Това е достоверната информация от предния випуск, а и от по-предния - кой не пише двойки. Този, който пише шестици, той се радва на небивал успех. Ама какво им преподава, дали въобще им преподава - това няма абсолютно никакво значение за студентите. Слава Богу, не за всички студенти, но за масата от студентите. Това, обаче, не е нещо, което им е хрумнало вчера, а това е нещото, което им се внушава, откакто са тръгнали на училище, защото продължават да учат за диплома, а не за натрупване на умения, на навици, на способности. Това е огромен дефект и се боя, че много хора завършват университет буквално неграмотни

Надпяване в Първо студио на БНР

/КРОСС/ Гала концерт на победителите в „Надпяване" - фолклорната класация на програма „Христо Ботев" ще се проведе на 8 април от 18.30 ч. в Първо студио на Българското национално радио. В продължение на една година (от април 2013 до март 2014 г.) изпълнители на народна музика от цяла България се състезаваха за наградата „Песен на месеца", като всеки месец на слушателите бяха предлагани пет нови песни. Целта на създателите на фолклорния Топ 12 е да бъде представяна новата фолклорна продукция на БНР , да се популяризират новите имена във фолклора и да бъдат припомняни известни изпълнители с техни нови записи Със своя вот слушателите отличиха следните дванадесет изпълнители: Венцислав Пенев - април; Женя Казакова - май; Иванка Атанасова - юни; „Живко Василев трио" - юли; формация „Илиев" - август; Християна Христова - септември; Данислав Кехайов - октомври; оркестър „Пловдив" - ноември; Стоян Ганчев - декември; Жечка Сланинкова и Ваня Вълкова - януари; Теодора Стамболиева - февруари; Ани Богданова - март. На финала на тазгодишната надпревара, екипът на „Надпяване" кани своята вярна аудитория на гала концерт с участието на финалистите. Почитателите на фолклорната музика ще могат да се насладят на певческото изкуство на живо на 8 април в Първо студио на БНР от 18.30 часа. Входът е свободен.        

Искат банките да продават имоти само след съдебно решение

През седмицата ще бъде предложен мораториум върху принудителната продажба на ипотекирани имоти без съд. Това ще направи независимият депутат Румен...

Борисов пожела ром да ни е премиер

"Аз бих искал много да присъствам, ако ми е дал Господ време, на последната конференция, наричана "интеграция" на ромите. Докато има думата "интеграция", дотогава означава, че нещо не е наред. Това означава, че ромското общество не е достатъчно с всички възможности, които имат другите граждани."

Това заяви днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на кръгла маса за интеграция на ромите, организирана от сдружение "Граждани за европейско развитие на България". Форумът е посветен на утрешния международен празник на ромите по света.

Борисов заяви, че пълната интеграция, на която си пожелава да стане свидетел, ще приключи, когато ромите започнат да участват в управлението на страната.

"Кога ще приключи практически това? Когато, ако ром стане президент, премиер, министър, депутат, няма да е събитие, а ще е нещо абсолютно нормално, тогава ще сме привършили с тези конференции", коментира Бойко Борисов.

Бившият премиер заяви, че ключовата стъпка за социализация на ромското население е осигуряването на образование за младите хора. По думите му, при адекватно образование, ромите ще са конкурентни на пазара на труда и ще могат лесно да си намират работа.

Борисов подчерта, че не подкрепя практиката ромите да очакват помощи, защото това създава междуетнически конфликти.

"Когато 1,5 млн. работят, а останалите чакат помощи, няма шанс държавата да дръпне напред. А в същото време млади, прави, хубави, умни, весели хора стоят без работа или са свикнали, че така им е обещано - да получават помощи.

Категорично съм против. Образование и работа - така, както работи всеки един друг човек", каза Борисов.

Росен Плевнелиев номинира Лена Русенова за член на УС на БНБ

Шестгодишният й мандат ще започне да тече от 12 юни 2014 г., когато изтича този на досегашния член на УС Пенка Кратунова


Шистовата революция в САЩ подтиска производството на вятърна енергия

Вятърната индустрия се задъхва заради спрените субсидии и по-евтиния природен газ


Шистовата революция в САЩ потиска производството на вятърна енергия

Вятърната индустрия се задъхва заради спрените субсидии и по-евтиния природен газ


Обявиха Донецка народна република

Ще правят референдум за влизане в Русия


Алжирец е терористът от Сарафово?

Все още се издирва четвърти терорист

Здравните инспектори излизат на протест, искат по-високи заплати

Здравните инспектори ще протестират символично днес, когато е Денят на здравния работник, срещу ниските възнаграждения, които получават.

Протестът ще е от 12 до 12:30 часа днес, когато служителите на Регионалните здравни инспекции от цялата страна ще излязат пред кабинетите си.

Те настояват за увеличение от 30% на основното възнаграждение, което получават. Освен това инспекторите искат възстановяване на допълнителното възнаграждение за клас прослужено време и средства за постигнати резултати.

Служителите ще искат и повече пари за представително и униформено облекло и край на съкращенията в системата.

Недоволните поставят ултиматум на Здравното министерство – до края на месеца да се проведе среща, на която да се обсъдят проблемите в работата им и поставените от тях искания или ще започнат ефективни протести.

Почитат Витлачил и Ласков за юбилея на "Левски"

“Левски” ще почете за своя вековен юбилей и покойните Рудолф Витлачил и Божин Ласков. “Сини” награди ще тръгнат към чужбина. 
Фенове издирват семействата на славния треньор в Прага и на големия централен нападател в Братислава. Вече е проправена пъртина към вдовицата и дъщерята на Ласков, уточнява се контакт по чешката линия. В почит към двете лег “Левски” ще почете за своя вековен юбилей и покойните Рудолф Витлачил и Божин Ласков. “Сини” награди ще тръгнат към чужбина. Фенове издирват семействата на славния треньор в Прага и на големия централен нападател в Братислава. Вече е проправена пъртина към вдовицата и дъщерята на Ласков, уточнява се контакт по чешката линия. В почит към двете лег

Битката на Мадона в "Като две капки вода"

Актрисите Неве, Нети и Мая Бежанска ще влязат в образа на поп кралицата

Молят Къртни Лав да играе във филм за Кърт Кобейн

Певицата Къртни Лав твърди, че не може да отиде в Холивуд, без някой да я помоли да вземе участие във филм за живота на фронтмена на "Нирвана" Кърт Кобейн, който се самоуби с огнестрелно оръ...

Добре дошли на Шадоу Стрийт 77

Добре дошли на Шадоу Стрийт 77. Някога тук се издигала огромна къща в ренесансов стил, построена през далечната 1889 г. от милионера Андрю Пендълтън. През 1897 г. жена му и двете му деца изчезнали бе...

Левски с интерес към Георги Божилов

Ръководството на Левски ще пробва да привлече нападателя на Черно море Георги Божилов през летния трансферен прозорец, пише "Тема спорт". Юношата на ЦСКА е следен от скаути на "сините&q...

Реформаторите искат защита на европейския курс на България

Заради изключителната ситуация, в която се намира България в отношенията си с ЕС, Реформаторският блок (РБ) ще поиска от президента Росен Плевнелиев да бъдат проведени разговори, които да осигурят евр...

Стоичков е съгласен да бъде треньор на Макаби (Хайфа)

Христо Стоичков е едно от спряганите имена за треньор на Макаби (Хайфа). Камата се чувства готов, да поеме израелския отбор. За сега обаче официално предложение липсва. "Чувам от медиите, че съм...

Продажбите на нови коли в Европа не са такива, каквито изглеждат

Следващите няколко месеца ще са решаващи за автомобилната промишленост


Проф. Ботев: Сградите ни подготвени и за 7 по Рихтер

"При евентуални трусове да се изключат енергийните потоци в момента на напускане на сградата", съветва професорът

Пламен Орешарски: България може да бъде мост на Виетнам към Европа

/КРОСС/ Кратко резюме с общо 12 проекта, които могат да се разработят съвместно от България и Виетнам, представи днес министър-председателят Пламен Орешарски по време на пленарното заседание на двете делегации в Ханой. Пред премиера на Виетнам Нгуен Тан Зунг министър-председателят Орешарски подчерта, че с проектите далеч не се изчерпват възможностите за взаимодействие между страните.  Пламен Орешарски покани виетнамския си колега да посети България и да се запознае на място с условията за развитие на бизнес и с възможността страната ни да бъде мост на Виетнам към Европа. Той отбеляза, че в туристическата сфера има голям потенциал и България може да подпомогне Виетнам в развитието на туроператорския бизнес. По време на разговора беше договорено смесената българо-виетнамска комисия да заседава през 2014 г. Обсъдена беше и необходимостта да се разработи конкретен план за отбелязването на 65-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между двете страни. Премиерът Орешарски изтъкна, че като се задълбочи икономическото сътрудничество, ще се създадат условия за развитие и на партньорството в другите сфери. Министър-председателят подчерта, че няма страни, които да са скарани, ако имат добри търговско-икономически връзки помежду си

Ром президент няма да е новина, но трябва да се учи!

Разковничето на интеграция се състои в образование, после работа, защото трябва да си конкурентен на пазара. Тези две неща направят ли се, няма да има проблем, разкри още лидерът на ГЕРБ и прогнозира, че докато стотици хиляди хора не работят при тази застаряваща нация, нищо добро не ни очаква.

Комедията "Общежитие № 7" ще се играе за първи път на театралната сцена в Перник

"VeselinARTheatre" гостува за първи път в град Перник и то с една любима комедия - "Общежитие №7".

Действието се развива село Кореа, Софийско. В едно общежитие, хора с различни характери, амбиции и мечти са принудени да делят един покрив. Интересните им и забавни взаимоотношения, в един момент водят до екстремни събития и неочаквани обрати.

"VeselinaARTheatre" е театрална трупа, създадена през 2007 година от Веселина Костадинова....

Продължава

Барозу: Москва щеше да натисне София и Букурещ, ако не бяха в ЕС

"Представете си, че Румъния и България днес не бяха част от ЕС. Най-вероятно биха били подложени на масиран натиск от Москва". Такава хипотеза изразява председателят на Европейската комисия Жозе Барозу в интервю за германския вестник "Берлинер цайтунг". Думите му са част от коментар за ситуацията вътре в двете балкански държави.

Щатският долар с колебливо начало на седмицата

Данните за неселскостопанската заетост в САЩ получиха противоречив отзвук на пазарите


Митко назубрил столиците, но не може да покаже нито една държава на картата

Петокласиникът Митко от ромската махал в Кричим, прочул се с това, че знае световните столици наизуст, решил да ги научи, за да му дават пари, когато ги казва. Това разказа самият той в сутрешния блок на TV7.
Ромчето, което получи прякора Професора, решило да седне на компютъра и да назубри столиците една по една. Бил насърчен с хонорар от 10 лева. Петокласиникът Митко от ромската махал в Кричим, прочул се с това, че знае световните столици наизуст, решил да ги научи, за да му дават пари, когато ги казва. Това разказа самият той в сутрешния блок на TV7. Ромчето, което получи прякора Професора, решило да седне на компютъра и да назубри столиците една по една. Бил насърчен с хонорар от 10 лева.

Омбудсманът: Трябва да има по-голяма възможност длъжникът да се защити

“Странно е, че антимонополното законодателство се прокарва в парламента по инициатива на отделни народни представители, а не на Министерски съвет, където промените се подготвят от ресорния министър и се съгласуват с останалите министерства”. Това каза пред „Нова телевизия“ омбудсманът Константин Пенчев по повод промените в отношенията “Странно е, че антимонополното законодателство се прокарва в парламента по инициатива на отделни народни представители, а не на Министерски съвет, където промените се подготвят от ресорния министър и се съгласуват с останалите министерства”. Това каза пред „Нова телевизия“ омбудсманът Константин Пенчев по повод промените в отношенията

Десетте топ дестинации за селски туризъм в България

/КРОСС/ Топ десет на места в България, подходящи за селски туризъм,предлага agronovinite.com. Ако сте уморени от шума и блъсканицата на големите курорти, ако обичате идилията на старите български села, ако искате да се насладите на дискретния чар на местната архитектура, бит, традиции и кухня, начертайте си нетрадиционен маршрут. Идете до някое от десетте села у нас, които, вдъхновени от класацията на inews.bg, подредихме в топ 10 на най-известните места за селски туризъм в България. Без да има претенцията за изчерпателност, списъкът ни отвежда в земи, събрали красотата на отминалите векове и историята на дедите ни. Земи на непресъхващи реки и езера, зелени поляни и високи хълмове, криещи предания и легенди. Това е магичният свят за живота в старото българско селце. Село Бръшлян Селото е разположено на територията на Странджа, обявено е за архитектурен исторически резерват през 1982г. Построено е по време на турското робство. Бръшлян е идеалното място за селски туризъм - тесните улички, минаващи покрай вековни дървета, повеждат към двеста-триста-годишни къщи, сякаш ни разказват приказка, разкриваща друг свят. Съхранени са културните паметници, девет от които с национално значение. Може да посетите Килийното училище, Селскостопанския музей и параклисите „Св. Лефтера" и „ Св. Петка". Открити са следи от тракийски светилища, могили и некрополи на територията на резервата

Таня Андреева: Тази година ще бъде много тежка за НЗОК

За щастие ние успяхме да направим много неща въпреки тежката обстановка, в която работи това правителство от самото начало на мандата си. Това каза здравният министър Таня Андреева в интервю за предаването „Преди всички“. Успяхме да спасим десетки милиони евросредства по европрограмите, които директно са насочени за българското здравеопазване.

Видео: Дюрант подобри рекорда на Джордан за поредни мачове с 25+ точки


Най-добрият реализатор в НБА Кевин Дюрант постави нов рекорд за най-много последователни мача с над 25 отбелязани точки. Звездата на "Оклахома сити тъндър" премина границата за 41-и пореден път, след като вкара 38 точки при загубата със 115:122 от "Финикс сънс" и подобри постижението на легендарния Майкъл Джордън (40) от сезон 1986/1987. 

Дюрант, който за четвърти път ще спечели приза за най-добър реализатор в редовния сезон и е основен претендент да грабне първата си награда за...

Омбудсманът: Трябва да има таван на таксите на съдебните изпълнители

“Странно е, че антимонополното законодателство се прокарва в парламента по инициатива на отделни народни представители, а не на Министерски съвет, където промените се подготвят от ресорния министър и се съгласуват с останалите министерства”. Това каза пред „Нова телевизия“ омбудсманът Константин Пенчев по повод промените в отношенията “Странно е, че антимонополното законодателство се прокарва в парламента по инициатива на отделни народни представители, а не на Министерски съвет, където промените се подготвят от ресорния министър и се съгласуват с останалите министерства”. Това каза пред „Нова телевизия“ омбудсманът Константин Пенчев по повод промените в отношенията

Барозу: България вероятно щеше да е подложена на масиран натиск от Москва, ако не беше в ЕС

"Представете си, че Румъния и България днес не бяха част от ЕС. Най-вероятно биха били подложени на масиран натиск от Москва".
Такава хипотеза изразява председателят на Европейската комисия Жозе Барозу в интервю за германския вестник "Берлинер цайтунг".
Думите му са част от коментар за ситуацията вътре в двете балкански държави. "Представете си, че Румъния и България днес не бяха част от ЕС. Най-вероятно биха били подложени на масиран натиск от Москва". Такава хипотеза изразява председателят на Европейската комисия Жозе Барозу в интервю за германския вестник "Берлинер цайтунг". Думите му са част от коментар за ситуацията вътре в двете балкански държави.

Барозу: Ако България и Румъния не бяха в ЕС, вероятно щяха да са подложени на масиран натиск от Москва

"Представете си, че Румъния и България днес не бяха част от ЕС. Най-вероятно биха били подложени на масиран натиск от Москва". Такава хипотеза изразява председателят на Европейската комисия Жозе Барозу в интервю за германския вестник "Берлинер цайтунг". Думите му са част от коментар за ситуацията вътре в двете балкански държави.

Руски военнослужещ уби украински офицер в Крим

Руски военнослужещ от Крим е убил украински офицер, запазил верността си към народа на Украйна, предаде УНН, позовавайки се на ръководителя на Центъра за военнополитически изследвания Дмитрий Тимчук. Инцидентът е станал тази нощ в Новофедоровка.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4, Руски военнослужещ от Крим е убил украински офицер, запазил верността си към народа на Украйна, предаде УНН, позовавайки се на ръководителя на Центъра за военнополитически изследвания Дмитрий Тимчук. Инцидентът е станал тази нощ в Новофедоровка. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,

Митко назубрил столиците, но пред картата е безпомощен


Петокласиникът Митко от ромската махал в Кричим, прочул се с това, че знае световните столици наизуст, решил да ги научи, за да му дават пари, когато ги казва. Това разказа самият той в сутрешния блок на TV7.
Ромчето, което получи прякора Професора, решило да седне на компютъра и да назубри столиците една по една. Петокласиникът Митко от ромската махал в Кричим, прочул се с това, че знае световните столици наизуст, решил да ги научи, за да му дават пари, когато ги казва. Това разказа самият той в сутрешния блок на TV7. Ромчето, което получи прякора Професора, решило да седне на компютъра и да назубри столиците една по една.

Отбелязваме Световния ден на здравето

На днешния ден СЗО всяка година избира тема, за която да предупреди и посъветва хората. През 2014 г. тя е инфекциозните и паразитни болести, предавани чрез насекоми

Сградата на областната администрация в Харков е освободена

/КРОСС/ Сградата на областната администрация в Харков е освободена, заяви министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков, съобщи РИА Новости.Напомняме, че по-рано привържениците за федерализация на Украйна завзеха сградата.«Започна работния процес. Благодаря на всички онези, които помагаха. Аз работя в Харков. Моля всички жители на този град да подкрепят процеса за адекватно урегулиране», съобщи министърът на страницата си във Фейсбук.Напомняме, че в неделя привържениците за федерализация на Украйна проведоха митинги в Донецк, Харков и Луганск. Протестиращите се събраха с искане за референдум относно статута на техните региони. В Донецк протестиращите превзеха сградата на областната администрация, а в Луганск сградата на Регионалното управление. В хода на преговорите с демонстрантите в Луганск бяха освободени 6 активиста. Напомняме, че от март месец всяка събота и неделя в Източна Украйна се провеждат протести, а мотивите са не признаване на легитимността на новите губернатори на регионите, назначени от новите власти в Киев, след отстраняването на президента Виктор Янукович.  

Украински офицер в Крим застрелян от руски военнослужещ

Руски военнослужещ от Крим е убил украински офицер, запазил верността си към народа на Украйна, предаде УНН, позовавайки се на ръководителя на Центъра за военнополитически изследвания Дмитрий Тимчук. Инцидентът е станал тази нощ в Новофедоровка.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4, Руски военнослужещ от Крим е убил украински офицер, запазил верността си към народа на Украйна, предаде УНН, позовавайки се на ръководителя на Центъра за военнополитически изследвания Дмитрий Тимчук. Инцидентът е станал тази нощ в Новофедоровка. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,

Украинският президент свиква извънредно заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана

/КРОСС/ Украинският президент е свикал извънредно заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана в отговор на проруските протести в три източни украински града, предаде BBC.  Александър Турчинов е отменил своето посещение в Литва, за да обсъди случващите се събития, казаха от украинското президентство. Протестиращи в Донецк, Луганск и Харков щурмуваха правителствени сгради и призоваха за провеждането на референдум за независимост.

На пазар за студентски такси

/КРОСС/ Софийският университет, който неизменно излиза на първо място по качество в системата на висшето ни образование, запазва най-ниски държавните такси за студентите в различните научни области. Така преценяват в Алма матер, така постъпват. Всъщност малко от държавните висши училища вдигат таксите, макар да имат право на това. С поправка от времето на ГЕРБ намалените субсидии за вузовете бяха компенсирани с възможността издръжката им да се осигурява с повече пари от джоба на студентите, които могат да стигат до 2/3 от парите, които дава държавата за всеки студент по направления. Естествено, никое висше училище не стига тавана на таксите, понеже кандидат-студентите и без това намаляват заради демографски срив и заради "изтичане" в чужбина веднага след средното образование. Проблемът обаче е в странната картина, която представлява системата на вузовете ни. Водещият по качество "струва" най-малко на питомците си. Еднакви специалности в различни вузове имат различни такси, а субсидията от държавата за всяко направление е една и съща. По логика, при по-скъпите би следвало или базата да е по-модерна, или един преподавател да обучава индивидуално по-малко студенти, т.е. с повече внимание към всеки от тях. Ама не е така. Тогава възниква въпрос как се определят държавните такси, че за еднакви специалности едни са по-високи спрямо парите от държавата, други не толкова. Ами определят се като на пазара

Сградата на областната администрация в Харков е освободена

/КРОСС/ Сградата на областната администрация в Харков е освободена, заяви министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков, съобщи РИА Новости.Напомняме, че по-рано привържениците за федерализация на Украйна завзеха сградата.«Започна работния процес. Благодаря на всички онези, които помагаха. Аз работя в Харков. Моля всички жители на този град да подкрепят процеса за адекватно урегулиране», съобщи министърът на страницата си във Фейсбук.Напомняме, че в неделя привържениците за федерализация на Украйна проведоха митинги в Донецк, Харков и Луганск. Протестиращите се събраха с искане за референдум относно статута на техните региони. В Донецк протестиращите превзеха сградата на областната администрация, а в Луганск сградата на Регионалното управление. В хода на преговорите с демонстрантите в Луганск бяха освободени 6 активиста. От март всяка събота и недели в Източна Украйна се провеждат акции на протест, а мотивите са - не признаване на легитимността на новите губернатори на регионите, назначени от новите власти в Киев след отстраняването на президента Виктор Янукович.    

Формация „Феникс” организира благотворителен базар във Варна

Най-голямото желание на актьорите от театрална формация „Феникс” към Сдружение „Феникс 2009” е отново да вземат участие в Международния фестивал на изкуствата „Музите” в град Созопол, в който участват младежи от цяла Европа. За да се сбъдне тази тяхна мечта обаче са нужни 3000 лв.

Изложба на Ел Греко в Толедо 400 години след смъртта му

/КРОСС/Днес се навършват 400 години от смъртта на великия художник Ел Греко (1541-1614) и по този повод испанският град Толедо, където творецът е починал, е домакин на една от най-интересните изложби, отразяващи живота и творчеството му, съобщава сайтът Artprice. Експозицията е организирана в музея "Санта Круз", като в целия град има различни културни прояви, пряко свързани с местата, на които Ел Греко е работил - катедралата на Толедо, параклиса "Сан Хосе", манастира "Санто Доминго ел Антигуо", църквата "Санто Томе", както и болница "Тавера". Тези места пазят оригиналните картини, създадени от Ел Греко, като по този начин придават на изложбата уникален чар, който не може да бъде усетен извън Толедо. В изложбата, която ще продължи до 14 юни, са включени над 100 произведения, като 60 от тях пристигат от 29 различни точки на света. Това е първата експозиция в Толедо, която е посветена изцяло на критския майстор, съчетал гръцките икони с ренесансовия и бароков стил. Експозицията представя художника, превърнал се във водеща фигура в артистичната и културна сцена на Европа, в обичайната му среда в Толедо. Изложбата показва твореца като транснационален образ, стремящ се винаги да схваща работата си в контекста на целите, преследвани от художниците, работещи за Филип II и Филип III в Толедо или в Мадрид

Сеизмолог: България е подготвена за земетресение с магнитуд 7 по Рихтер

"Почти всички сгради в България са подготвени за земетресение от 7-ма степен, а в най-високо уязвимите сеизмични райони, имат подготовка и проектни характеристики, които позволяват устойчивост до 9-та степен по 12 степенна скала."

Това заяви директорът на Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН проф. Емил Ботев в интервю за радио "Фокус".

В събота в 7 държави бяха регистрирани земетресения с магнитуд над 4.5 по Рихтер. Те бяха предшествани от земетресение със сила 8.2 по Рихтер на територията на Чили.

"Ние сме в относително по-спокойна зона и в момента нямаме основания за сериозни опасения, защото нашите катастрофални земетресения се натрупват с много по-малка скорост. Това личи от измерванията, които провеждаме на повърхността на земята, тъй като по принцип и по света много трудно се изследват вътрешните, дълбоки части на земните недра.

И при нас тези измествания, тези скорости на отместване на отделните повърхности на земните точки на земекорните блокове са много по-малки - 1-2 мм годишно като достигат до 3-4 мм при най-активните наши сеизмични зони.

В сравнение с 30-35 мм годишно в южноегейската зона и 80-85 мм годишно в акваторията на Тихия океан в крайбрежието на Чили“, подчерта проф. Емил Ботев.

Той посъветва при земетресение хората да не напускат веднага сградата, освен ако не са сигурни, че могат да излязат до 10 секунди от нея. Не е препоръчително и да се използва асансьор.

Проф. Емил Ботев подчерта, че у нас няма условия за толкова силно земетресение, което да предизвика срутване на блокове.

Оневиниха задържаните у нас за кокаиновия кораб

Българското и испанското правосъдие не проявяват интерес към Дойчин Дойчев и Руслан Колев, става ясно от постановление на наблюдаващите прокурори, съобщава в."Преса"

Барозу: Ако не бяха в ЕС, България и Румъния можеха да са подложени на натиск от Москва


Приемането на България и Румъния в Европейския съюз през 2007 г. беше правилното решение, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу в интервю за германския вестник "Берлинер цайтунг". По думите му алтернативата би била сега двете страни да са ничия земя и под натиск от Русия.

"Давам си сметка, че в двете страни много неща, не са наред. Затова наблюдаваме положението там много отблизо в рамките на специално създадения за това Механизъм за сътрудничество и проверка", отбелязва Барозу.

"Каква би била алтернативата? Да оставим България и Румъния в междинната зона, в ничията земя? За да станат нестабилни подобно на други страни извън ЕС? Представете си, че Румъния и България днес не бяха част от ЕС. Най-вероятно биха били подложени на сериозен натиск от Москва", коментира още той.

Барозу посочва в интервюто, че кризата в Украйна е най-голямото предизвикателство за сигурността на ЕС след вдигането на Желязната завеса и че ЕС трябва да подкрепи Киев по най-добрия възможен начин по пътя ѝ към демокрация и стабилност.

Той припомни, че съюзът е подписал политическата част от споразумението за асоцииране и е предоставил на Украйна техническа и финансова помощ, като ще продължи да съдейства за стабилизирането и развитието на страната.

„Толкова малко нещо, а как радва мъжете“

 Току-що изгледах интервюто на Мариан Вълев при Карбовски. Знаеш ли, братле, уважавам страхотно актьорския ти талант, но не смятам че импровизациите ти на терен те правят сценарист. Поне не в „Под прикритие“ 1 и 2. Работих по тях като сценарист, заедно с още няколко човека, и знаеш ли какво? Твърдя, че няма нищо по-добро от тях. Дреме ми за рейтингите на 4-ти сезон. Объркахте драматургията, брат. Да унищожиш Койна, Маравиля, Духовникова и Снежана Макавеева понеже „Под прикритие“ не било "Дързост и красота" е гениален сценарен похват! Скъпи Мариан, Набоков го е казал: „Толкова малко нещо, а как радва мъжете“. Всичко се върти около „нея“, брат. Даже и в света на мафията. И ако ваш'та тв мафия не се интересува вече от жени, то тогава e започнала да се интересува от мъже. Колко тъжно за 5-ти сезон!


Ваня Николова

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване