15-годишен българин с престижно реми срещу бившия световен шампион

/КРОСС/ Престижно реми срещу бившия световен шампион Анатолий Карпов направи 15-годишният състезател на великотърновския ШК Етър и ученик в ПМГ "Васил Друмев" - Емил Стефанов. Това стана днес в морския ни курорт Албена по време на сеанс, който руският гросмайстор изнесе на 22 дъски срещу 20 талантливи български деца и двама руски шахматисти. Емил защити достойно българската школа и двете си републикански титли, като игра отлично с черните фигури и затрудни максимално световния шампион Карпов. По време на партията Емо бе в по-добра позиция, но след трикратно повторение се достигна до реми. За добрата игра той получи поздравленията на Карпов. Само още 3 деца успяха да запишат равенство срещу великия шахматист, съобщи гросмайстор Петър Великов, селекционер на националните детски и юношески отбори на България. За Емил Стефанов това е второ равенство срещу шахматна легенда. През септември 2011 година той направи реми със световната № 1 при жените Юдит Полгар. Това стана в самата сграда на Европарламента в Брюксел в присъствието и пред погледа на друга легенда в този спорт - Гари Каспаров. Емил Стефанов тогава бе включен в българската делегация, която присъства на представянето на проекта на Силвио Данаилов и Гари Каспаров "Шах в училище". Днес Анатолий Карпов откри първата в България шахматна академия, носеща неговото име. Директор на шахматната академия е Живко Димитров. Тя ще бъде действаща през лятото, като по 10 дни всеки месец ще има сесии

Градушка удари и Шумен

Ледени зърна с големина на орех падаха от небето над Шумен тази вечер. Градушката започна в 18,40 ч. и приключи 5 минути по-късно. След нея продължи да вали дъжд, заради който улиците станаха реки. ...

Отново напрежение в Одеса, има ранени

Полицията в Одеса започна да освобождава задържаните в петък проруски активисти. В същото време демонстранти обкръжиха сградата с обвинения срещу полицаите заради подчинението им на заповедите на Киев, съобщи УНИАН. По време на сблъсъците през нощта на 2 срещу 3 май бяха задържани около 130 протестиращи, които милицията започна да освобождава едва днес. В същото време около 1000 проруски настроени жители на Одеса се събраха пред сградата на полицията, за да изразят недоволството си срещу полицаите, като заявиха, че са паднали на колене пред Киев. Сред множеството има и по-агресивни младежи, които държат в ръцете си електрошокове и заплашват журналистите, като искат от тях да показват журналистическите си карти. Медиите съобщават за ранени, сред които и мъж, който е извикал „Да живее Украйна“ и е бил ударен силно по главата от проруски активисти.

Децата на "Спартак" набор 99 загубиха от Лудогорец

Децата на Спартак (набор 99 г.) загубиха с минималното 0:1 от връстниците си от Лудогорец в среща от 24-ия кръг на зоналното първенство. В двубоя, който се игра на Спортен комплекс „Локомотив”, имаше интрига до последния съдийски сигнал, но „орлите” удържаха преднината си и тръгнаха с трите точки за Разград.

Съпругата на Гунди: Той би се чувствал прекрасно на юбилея на Левски

/КРОСС/ Съпругата на Георги Аспарухов - Величка призна, че се вълнува от задаващия се юбилей на Левски. Тя поднесе цветя пред паметника на своя покоен съпруг, който е най-голямата легенда в историята на „сините". „Неуспехите вървят заедно с успехите. Отборът сега може да е в криза, но сме на 100 години, а с това могат да се похвалят много малко клубове. Георги би се чувствал прекрасно на юбилея на Левски. Смятам, че ще бъде грешка, ако се смени името на стадиона. Той не го заслужава и това ще е подигравка с Георги", сподели неговата съпруга Величка Аспарухова, цитирана от Гонг.  

Какво се крие зад увеличения руски бюджет за отбрана


Заявката на Русия да си възвърне загубения преди две десетилетия статут на регионален хегемон в Източна Европа започва да променя  международната система за сигурност и границите в района. Избраният за това метод напомня на преразпределението на Европа между двете световни войни и изграждането на СССР – военно нападение, подкрепено от подготвяни от самата Русия "вътрешни сили", които да послужат като оправдание и casus belli.

Загубила надпреварата във въоръжаването на Студената...

Ревизия на досегашната работа на Сметната палата обеща новият шеф

Хвърли камък в градината на предшественика си Валери Димитров

Марк Маркес спечели четвърта поредна победа в MotoGP


Световният шампион Марк Маркес продължи тоталната си доминация в MotoGP и спечели четвърта победа в четвъртото състезание от началото на сезона. 

Пилотът на "Хонда" отново не остави шанс на своите съперници и триумфира в домашното състезание на пистата "Херес".

Маркес е първият пилот от Мик Дуухан през 1992 г., който печели четири победи в първите четири старта за сезона. 21-годишният испанец има вече десет първи места в кралския клас в рамките на едва 22 състезания. ...

Либийският парламент не успя да избере нов премиер

/КРОСС/ Либийският парламент не успя да избере нов премиер след като кандидатът на първо място не можа да събере нужния брой гласове, предаде "Ройтерс". На втория тур на гласуване бизнесменът Ахмед Майтик получи 73 гласа, доста над кандидата след него Омар ал Хаси, който имаше 43. На третия тур обаче Майтик получи само 113 от необходимите за вот на доверие 120 гласа. Преди три седмици и.д. премиер Абдулах ат Тини подаде оставка заради въоръжено нападение срещу семейството му.  

ЦСКА и Литекс в директен спор за второто място

ЦСКА и Литекс влизат в директен спор за второто място във футболното първенство. Дербито на "Българска армия" започва в 19:15 ч. и ще се предава пряко по TV7.

Христо Христов от Розово: Чувстваме се като на стълба на позора

Казаха ни, че бизнесмен ще настани в нашето село сирийци, това беше на 24-ти, четвъртък. На 25-ти се събрахме пред къщата им, дойде телевизия и в събота хората си заминаха. Това е което се случи, разказва своята версия за бежанците Христо Христов от Розово във „Всяка неделя”.

Въвеждаме еврото до 3-4 години, даже сме закъснели

 В близките 3–4 години ние трябва да въведем еврото. Дори вече закъсняваме, защото системата на валутния борд вече изчерпа своя потенциал. Това каза проф. Чавдар Николов, икономист, преподавател в Югозападния университет в Благоевград.
По думите му България, задължително трябва да вземе някакви заеми и да вкара свежи пари в икономиката, целенасочено, с оглед растеж. 

"Това беше една голяма стратегическа грешка от 2008 г. насам, че ние не взехме и не качихме задлъжнялостта ни. Да речем, както в момента е 18,9% да отиде някъде на 40%. Това не е грях, ако по този начин спасиш икономиката, включително и с Международния валутен фонд (МВФ) трябваше да сключим някакво споразумение, и да вкараме няколко милиарда от там. Това вече би довело икономиката и доходите ни до друго равнище", заяви проф. Николов.

Той допълни, че според него при въвеждането на еврото не съществува риск от особено голяма инфлация.

„Трябва да влезем в чакалнята на еврото, трябва да убедим европейците, че трябва да приемем еврото, трябва да изградим една структура на контрол, да не допуснем някаква ударна инфлация, при въвеждането на еврото. Това ще вкара и пари в икономиката, ще вкара и друга обозримост и предвидимост. По този начин отиваме в друга система - евросистемата, от която българинът е наплашен, че ще доведе до ударна инфлация. Няма риск от особено голяма инфлация, ако все пак въвеждането на еврото бъде контролирано”, подчерта проф. Николов. /БЛИЦ

Бизнесмен стана премиер на Либия


Бизнесменът Ахмед Майтик е новият премиер на Либия, избран от парламента, предаде "Ройтерс". Другият кандидат беше университетския преподавател Омар ал Хаси.

Преди три седмици и.д. премиер Абдулах ат Тини подаде оставка заради въоръжено нападение срещу семейството му.

Либийският парламент не успя да избере нов премиер

Либийският парламент не успя да избере нов премиер след като кандидатът на първо място не можа да събере нужния брой гласове, предадоха "Франс прес" и "Ройтерс". На втория тур на гласуване бизнесменът Ахмед Майтик поведе пред университетския преподавател Омар ал Хаси със 73 на 43 гласа.
 
При третия тур той обаче получи само 113 от необходимите за вот на доверие 120 гласа. Преди три седмици и.д. премиер Абдулах ат Тини подаде оставка заради въоръжено нападение срещу семейството му.

Яценюк обвини украинското МВР в бездействие в Одеса

"Аз обвинявам правоохранителните служби и силите на реда в бездействие. Ще има пълно, всестранни и независимо разследване", подчерта премиерът на Украйна

Имение на Лонг Айлънд постави рекорд за най-скъпо продаден имот в САЩ


Имение, принадлежало на покоен инвеститор на Уолстрийт, стана най-скъпо продаденият имот в САЩ, съобщава в. "Дейли телеграф". Той намери купувач за 145 милиона долара. Името на купувача засега се пази в тайна.

Имението е с площ 18 акра в Ийст Хемптън, на Лонг Айлънд, на около 150 километра от центъра на Манхатън. То е било собственост на Кристофър Браун, инвеститор на Уолстрийт, който 40 години е бил част от инвестиционния фонд Туиди, Браун енд Ко - един от предпочитаните от Уорън...

Имение на инвеститор от Уолстрийт постави рекорд за най-скъпо продаден имот в САЩ


Имение, принадлежало на покоен инвеститор на Уолстрийт, стана най-скъпо продаденият имот в САЩ, съобщава в. "Дейли телеграф". Той намери купувач за 145 милиона долара. Името на купувача засега се пази в тайна.

Имението е с площ 18 акра в Ийст Хемптън, на Лонг Айлънд, на около 150 километра от центъра на Манхатън. То е било собственост на Кристофър Браун, инвеститор на Уолстрийт, който 40 години е бил част от инвестиционния фонд Туиди, Браун енд Ко - един от предпочитаните от Уорън...

Всеукраинския български културен център в Одеса не е бил обект на целенасочено нападение

Всеукраинския български културен център в Одеса не е бил обект на целенасочено нападение, информират от Министерството на външните работи. Сградата е понесла незначителни щети поради близостта си до мястото на събитията в нощта на 2 срещу 3 май, а пострадали няма, съобщи пред ТВ „Европа” Димитрий Терзи – директор на Всеукраинския център за българска култура в Одеса.

Проруски активисти атакуваха полицейски участък в Одеса


Проруски активисти нападнаха полицейски участък в Одеса, предаде "Ройтерс". Разбита е вратата на сградата, има изпочупени прозорци.
 
Стотици са обградили полицейския участък с призив да бъдат освободени задържаните им съмишленици. Междувременно кореспондент на агенцията съобщи, че вече има освободени хора.
 
Междувременно агенция "Фокус" съобщи, че новият началник на милицията в Одеса е с български корени. Полковник Дмитрий Фучеджи, е назначен за временно изпълняващ...

Гръцки ченгета задържаха кандидат за евродепутат

Гръцката полиция задържа кандидат за евродепутат от НФСБ, общински съветници и екип на СКАТ пред лобното място на Гоце Делчев.

140 000 българи в чужбина за Гергьовден

Според първоначалните прогнози около 340 000 българи пътуват в страната за Гергьовден, а около 140 000 души празнуват в чужбина. Това заяви пред „Фокус“ Румен Драганов от Института за анализи и оценки на туризма, като уточни, че данните отговарят на тенденцията за празниците. Независимо от по-лошото време в началото на периода, видяхме, че голяма част от хората – тези, които бяхме предвидили като обем, пътуват в рамките на очакванията ни, коментира Драганов. През миналата година имахме същото съотношение на дните – дълъг уикенд с Великден, за целия период гръцката граница в двете посоки преминаха близо 290 000 души в 90 000 превозни средства. Сега около 80 000 превозни средства са преминали границата в двете посоки и очакваме до края на периода броят им да достигне този от миналата година, обясни Драганов. Има вероятност и за увеличаване на прогнозните данни, като се съди по интензивността, която се наблюдава на прохода Маказа, където трафикът е увеличен шест пъти в сравнение с нормалните дни, допълни той. Двете най-популярни дестинации извън страната остават Гърция и Турция, като данните сочат, че стачките в Гърция по празниците не са повлияли на избора на българите, каза Румен Драганов. Около 85 000 от всички, преминали границата с Гърция, са български туристи. Това означава, че ще подобрим гръцката икономика с около 45 – 50 млн. лева, посочи той.

Берое продължи с феърплея и на "Лазур"

Берое победи с 5:0 Черноморец при гостуването си в Бургас. Жуниор Мапуку, Георги Андонов, Атанас Зехиров, Георги Костадинов и Самир Аясс бяха точни за „заралии“ в срещата. Старозаг...

Намаляват шансовете малкият Миндьо Иванов да бъде открит жив

Намаляват шансовете малкият Миндьо Иванов да бъде открит жив. Той изчезна преди повече от 48 часа в района на с. Колена.Днес в късния следобед в района на селото се разрази гръмотевична буря с пороен ...

Предизборните изказвания от деня

Държавните и общински болници ще лекуват безплатно пациентите без осигуровки. Това обяви Николай Бареков на среща с хората от ломското село Долни Цибър.Пред тях той изложи своята идея за реформа в здр...

Още няма следа от детето, изгубено в розите

Все още няма следа от малкото дете, което изчезна на 2 май край село Колена, Старозагорско. Издирването му продължава.

Русия обвини Запада в информационна блокада за Украйна

/КРОСС/ На Запад е въведена фактическа информационна блокада за случващото се в Украйна, заявяват от външното министерство на Русия. "Показателно е, че дори в кръговете на ОССЕ никой не знае, че в Украйна се пролива кръв и армията стреля по невъоръжени хора. За каква свобода на словото и свобода на печата може да се говори в такива условия? Ние настояваме съответните институции на ОССЕ и Съвета на Европа веднага да дадат обективна оценка на това, което се случва в Украйна", заявиха от МВнР, цитирано от ИТАР-ТАСС. "Нужни са незабавни международни мерки за въздействия над киевските власти, за да се сложи край на престъпната линия", каза зам.-външният министър Григорий Карасин. Той изтъква, че и президентът Путин, и външният министър Лавров непрекъснато са в контакт с международните си партньори, обсъждат трагедията, ставаща на украинска земя и обмислят справяне със ситуацията, в която „киевската власт некомпетентно и безотговорно се отнася към случващото се в собствената си страна".      

Йотова: Европа не е място за чиновници, а за водачи

/КРОСС/ "Социалистите в Европа начело със Сергей Станишев трябва да спечелят изборите, за да променим начина, по който се управляват институциите." Това заяви във Варна кандидатът за евродепутат от листата на КБ Илияна Йотова. По думите й Европа не е място за чиновници, а за водачи и няма повод за съмнение, че при мнозинство на социалистите ще забравим двойните стандарти към по-бендите страни в ЕС и най вече към България. "В България искаме и ново управление на евро фондовете, така че те наистина да стигнат до хората и да създадем условия за справедливото им разпределение, а не само до номенклатурата на ГЕРБ", каза още тя. "На 25 май бюлетина номер 15 е печеливша не заради БСП, а заради България. Само така ще можем да продължим това, което сме започнали и което отстояваме всеки ден в трудна среда. Това ще продължи с още по-голяма сила, ако дадете своя глас за БСП." Това заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев пред хиляди провадийци и жители от област Варна, събрали се на фолклорен фестивал в града. 90 - годишната баба Вася сподели, че е станала в 4 часа, за да пристигне на време и да се срещне със Станишев и да му поиска автограф. Той проведе разговори с десетки възрастни хора, които го помолиха за помощ за лечението си и други належащи проблеми. Със Станишев и Йотова във Варна бяха и кандидатите за евродепутати проф

Йешич се извини на Стойчо преди ЦСКА - "Литекс"

Миодраг Йешич се извини на Стойчо Младенов часове преди дербито ЦСКА - "Литекс" в интервю пред Канал 3. Преди две години сърбинът нападна остро в няколко интервюта Екзекутора на "Ливърпул". "Младенов трябва на секундата да си тръгне от ЦСКА и да се извини за положението, в което се намира отборът - каза тогава Йешич. - Държат го само заради неустой Миодраг Йешич се извини на Стойчо Младенов часове преди дербито ЦСКА - "Литекс" в интервю пред Канал 3. Преди две години сърбинът нападна остро в няколко интервюта Екзекутора на "Ливърпул". "Младенов трябва на секундата да си тръгне от ЦСКА и да се извини за положението, в което се намира отборът - каза тогава Йешич. - Държат го само заради неустой

Млад мъж загина при катастрофа край Пловдив

Поради движение с несъобразена скорост колата се е врязала в ограда, а след това излязла вляво извън пътя. При удара момчето е починало на място

Младежи от Ловеч обучават свои връстници, при които има риск от употреба на наркотици

/КРОСС/ Младежи от Ловеч ще обучават свои връстници. Проектът е за работа с деца и младежи, при които има риск от употреба на психоактивни вещества. Преди да влязат в ролята на обучители, младите хора са били обучени от специалисти от Превантивно информационния център за борба с употребата и разпространението на наркотични вещества към община Ловеч. В обучението са участвали ученици от всички средни общообразователни училища и професионални гимназии в региона. Целта е да се подготвят млади хора, които са мотивирани да развият поведенчески умения, усвоят знания и методи за работа като обучители на връстници по проблемите на употребата на психоактивни вещества. По време на обучението младежите са получили и информация за последствията от употребата на психоактивни вещества и са дискутирали ролята им в дейностите по превенция на зависимостите и работа на терен с деца в риск от употребата на психоактивни вещества, както и формите, в които се предлага здравното образование в училище. Тийнейджърите са обучени да планират здравноообразователни занятия и дейности в училище. Младежите обучители ще отчитат резултатите от дейността си пред Превантивно информационния център, съобщава БНР.  

Яхта под български флаг води в “Тол шипс”

Времето не помага в първия състезателен ден на SCF Black Sea Tall Ships Regatta. По-малките съдове напредват в дистанцията до Новоросийск, докато ветроходите от клас А се движат доста по-бавно. Според коригираното време на първа позиция пред всички участници в регатата е SEA ADVENTURE, съобщава Maritime.

ЦИК реши да открие 168 секции извън страната

7998 са потвърдените заявления на българи зад граница, които са обявили до 29 април, че искат да гласуват извън страната

Шатката и гватемалският тафикант се крият в района на Южното Черноморие

Двамата избягали затворници все още са в България - това е основната версия, по която се работи. Според анонимни информатори на полицията, техният маршрут е планиран през Родопите, Сакар, Странджа планина и бягство през Южното Черноморие. Каналът е бил осигурен още преди месеци, като той е част от стара схема за транспорт на наркотици, но в обратна посока, съобщава e-burgas.com, цитиран от БЛИЦ.
 

Със сигурност, за да бъде реализирано бягството са...

Продължава

Екшън в "Къртицата 2": Марина скочи на Ивайла!

Марина и Ивайла Бакалова се хванаха за косите в шоуто "Къртицата2: Разтърсване".

Тийнейджъри борят депресията като разхождат китайско зеле

/КРОСС/ Да разхождаш китайско зеле е по-добре от това да разхождаш куче например, защото те не лаели и не правили поразии - това мислят именно тези, които са решили да борят депресията по този начин. „Терапията" по разхождане на зелка се практикува от депресирани тийнейджъри в Китай. По този начин те гонели лошите мисли. Те даже се движат по групички, след като се срещнат на улицата и си споделят, пише Actualno. „Чувствам, че мога да прехвърля лошите си мисли на зелето и ето защо излизам с него на разходка, а след това се прибирам и се чувствам доста по-добре", споделя един от участниците в тази терапия. „Ако видя някой друг мога да започна лесно разговор за неговата зелка и всъщност това се оказва по-добре от куче - доста по-евтино е, не лае, не цапа по тротоарите или не започва да се бие с друга зелка, дори не се нуждае от хранене. След разходката като хвърля зелето в боклука усещам, че заедно с него изхвърлям и лошите помисли от себе си", коментират тийнейджърите.    

Харчим 50 млн. лв. в Гърция по време на празниците

Около 45-50 млн. лв. са парите, които ще похарчат българските посетители в Гърция по време на празниците. Това каза Румен Драганов от Института за...

Локо и Славия спазиха традицията - размениха си по една победа и в плейофите

Локомотив (София) записа домакински успех с 2:0 в столичното дерби със Славия от програмата на 37-ия кръг на А група. Мачът се очакваше с голям интерес, предвид особено топлите отношения между двата к...

Така играят децата ни в 21 век в квартал "Твърди ливади"

Детската площадка,която виждате се намира в квартал Тв.ливади в градинката на кафе Орхидея.Но само името и е детска площадка,защото люлките и пързалката са изпочупени и разклатени,не са боядисвани а тази тук е и доста опасна.Почти всички пейки са счупени и с липсващи елементи.Питам се,какво трябва да стане за да се обезопасят площадките на които играят децата ни?Трябва ли да се случи...

Продължава

Първанова ще посети Благоевград и Хаджидимово

/КРОСС/ Утре, 5 май, д-р Антония Първанова ще посети Благоевград и Хаджидимово. Заедно с лидера на НДСВ и водач на листата за евроизборите на КОД-Антония Първанова, Илиана Раева-ОБ, НДСВ, СДП ще е и заместникът й в партията Станимир Илчев. В 14:00 часа те ще се срещнат с благоевградчани. От 18 часа Първанова и Станимир Илчев ще посетят празника на гр. Хаджидимово.  

167 секции в 35 държави ще бъдат разкрити за евроизборите

167 секции в 35 държави ще бъдат разкрити за евроизборите, съобщиха от ЦИК. В 4 от тези държави все още се очаква съгласие от приемащата държава за разкриване на секциите. ЦИК открива секции в местата, където в предходните избори 5 години назад е имало над 100 избиратели и съответно в местата, където има подадени заявления.

На 14 май пернишките поети и поетеси ще се включат в европейската инициатива "Нощ на литературата"

На 14 май България ще се включи в европейската инициатива "Нощ на литературата" за трети пореден път. Участие ще вземат 9 български града – София, Пловдив, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Перник, Плевен, и Русе.
 

Целта е представяне на преводна съвременна европейска литература и виртуално запознаване с нови и непознати за отделната дестинация автори.
 

Едновременно във всички участващи градове ще се проведат...

Продължава

Асен Григоров, журналист и тв водещ: Сегашната предизборна кампания и кебапчетата работят за есента

- Г-н Григоров, предизборната кампания започна вече и официално. Каква очаквате да бъде?
- Политическият разговор, който се води в България, не е за конкретната кампания за избор на евродепутати. Иначе на тези избори задачата на българския избирател е проста - дали левите партии да получат мнозинство в Европейския парламент и еврокомисар да стане - Г-н Григоров, предизборната кампания започна вече и официално. Каква очаквате да бъде? - Политическият разговор, който се води в България, не е за конкретната кампания за избор на евродепутати. Иначе на тези избори задачата на българския избирател е проста - дали левите партии да получат мнозинство в Европейския парламент и еврокомисар да стане

Феновете на ЦСКА със специална хореография за годишнината

/КРОСС/ Феновете на ЦСКА са подготвили специална хореография по случай 66-ата годишнината на клуба. Привържениците на "червените" ще покажат хореографията си още днес по време на дербито с Литекс, което е с начален час 19:30. "В навечерието на 66-тата годишнина на най-титулуваният и славен ЦСКА, ние сме подготвили нещо, с което да отпразнуваме заедно празника. Днес, в 19.30 ч., ст. "Българска армия", написаха от Фен клуб „Сектор Г" във Фейсбук. ЦСКА (София) е основан на 5 май 1948 г. при обединението на „Септември" с „Чавдар" при ЦДВ (Централен дом на войската) под наименованието „Септември при ЦДВ" (1948-1949), ЦДВ (1949), Отбор на Народната войска (ОНВ) през 1950 г., ЦДНВ (Централен дом на Народната войска - 1951), ЦДНА (Централен дом на Народната армия - 1952), ОСГ (Отбор на Столичния гарнизон - 1953) само за футболния клуб, отново ЦДНА (1954-1964), ЦСКА „Червено знаме" (от 1964 г. след обединението с ДФС „Червено знаме"), ЦСКА „Септемврийско знаме" (след обединението с ДФС „Септември"). През 1985 г. на основата на едноименното ДФС се образува футболен клуб ЦСКА „Септемврийско знаме", който започва да се развива самостоятелно. На 17 юни същата година той е преименуван на ФК „Средец", а от 1986 г. на ЦФКА (Централен футболен клуб на армията). На 15 септември 1989 г

Българите ще оставят 45-50 млн. лева по празниците в Гърция


Около 45 - 50 милиона лева са парите, които ще похарчат българските посетители в Гърция по време на празниците, казва в интервю за агенция "Фокус" Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма. Според него Гърция е основната дестинация, към която излизат българите, и след нея е Турция.
 
Към западна Европа по празниците основните дестинации са Испания, Италия и Германия. Според Драганов България, като цена за чуждестранни туристи, стои по-евтино от Гърция и по-скъпо от...

Стотици запалиха свещи пред дома на профсъюзите в Одеса

Новият началник на милицията в града e с български корени


България получи подаръци за 1300 г. Къде са?

Срещу Людмила Живкова имаше заговор, за да й се попречи да продължи делото си. Накрая Тодор Живков се поддаде на натиска от Кремъл. Това твърди Богомил Герасимов, по онова време посланик в Мексико, в интервю за "Всяка неделя".

Какво трябва да разкаже Обама за кризата в Украйна

В най-скоро време президентът Барак Обама трябва да съобщи на американския народ, че украинската криза се е превърнала в най-голямата заплаха за системата за международна сигурност от края на Студената война. Измина повече от месец, откакто руснаците анексираха Крим и неотдавнашните събития само задълбочиха кризата: според различни данни в петък проруските опълченци са свалили два украински вертолета над Славянск, който се намира в техни ръце. Въпреки това президентът до момента не е излязъл с цялостно изявление, засягащо реалните залози в този конфликт: защо ние се сблъскахме с този проблем, защо в наш интерес е да го решим заедно с руснаците и защо, ако преговорите не помогнат, ние ще бъдем задължени да помогнем на Украйна. На първо място президентът Обама трябва да обясни защо ние не можем да се примирим с такава международна система, в рамките на която бандити могат да се позволят да завладяват други страни, а положението в тях може да се дестабилизира отвън. И защо общата отговорност за това носим не само ние, но и нашите съюзници и приятели, такива като Китай, които също са изключително заинтересувани от запазването на стабилността. Като цяло подкрепям стъпките, които президентът Обама вече предприе. Отчитайки тази разновидност на демократичния съюз, в който членуваме, смятам, че той е действал именно така, както беше необходимо при тези обстоятелства. Но аз го обвинявам, че до ден-днешен той не се е обърнал към американския народ, за да му обясни спокойно и подробно положението. Той не направи нито едно сериозно изявление пред народа, за да разкаже за потенциалните рискове от голяма международна криза. Той се нуждае от подкрепата на американците. По тази причина трябва да ги убеди, че тази криза има огромно значение и че неговата позиция заслужава разбиране и подкрепа от нацията. Обама също така трябва да се опита да убеди Запада, че ние все още носим отговорност за тази криза и той трябва да внуши на Москва, че ние сме сериозни. Ако желаем да сдържаме Русия, ние трябва да я убедим, че нейната агресия ще доведе до много негативни последици. Но това ще стане само в случай, че украинците се съпротивляват. Затова ние трябва да положим всички усилия, за да седнем с Русия на масата на преговорите и едновременно да помогнем на украинците да се защитят в случай на нападение. Украинците ще се сражават, само ако знаят, че в крайна сметка ще получат западна помощ, по-конкретно под формата на доставки на оръжия, необходими за успешната отбрана на градовете. Украинците не могат да победят руснаците в открити пространства, където могат да бъдат изкарани хиляди танкове. Те могат да победят само в продължителни сражения в градски условия. В този случай руснаците ще се сблъскат със сериозни разходи, а в политически аспект тази война ще бъде безполезна. Но за да имат възможност да защитават градовете, украинците се нуждаят от противотанкови оръжия, преносими ракети и определена организационна структура. В същото време ние трябва да проучим възможностите да се намери решение на украинската криза чрез преговори заедно с Русия. Това решение все още може да бъде намерено, ако Русия пожелае да изгради отношенията си с Украйна по образец на своите отношения с Финландия, която не е член на НАТО и в същото време играе активна роля в европейските дела, въпреки своите тесни връзки с Русия. Обама трябва да убеди руския президент Владимир Путин, че САЩ са готови да използват своето влияние, за да гарантират, че истински независимата и териториално цяла Украйна ще води по отношение на Русия такава политика, която успешно води Финландия: това трябва да са отношения на взаимно уважение, Украйна трябва да получи възможност да поддържа икономически връзки както с Русия, така и с Европейския съюз, и не трябва да става член на военни блокове, които Москва може да приеме като заплаха за своята сигурност. Финландският модел може да се превърне в идеален пример за Украйна, ЕС и Русия. Тъй като Русия се страхува, че Украйна може да стане част от ЕС, искам да напомня на руснаците, че за членството в него Киев трябва успешно да премине 32 различни изпита. Затова е необходимо време. Турците, например, започнаха преговори за присъединяване през 60-те години, т.е. преди половин век. По тази причина Русия не трябва да се страхува от бързата интеграция на Украйна в ЕС. Подобен вариант на развитие на събитията може да бъде доста продуктивен, макар че ще бъде много трудно да убедим украинците да участват в неговата реализация. При всички положение в момента ние се сблъскваме с реална заплаха, защото Русия се опитва със сила да промени следвоенната система за сигурност. Ние също така се сблъскваме с вероятността, ако тези опити се увенчаят с успех, това да доведе до усилването на натиска върху най-уязвимите членове на НАТО. Именно по тази причина смятам, че ние трябва да дадем на руснаците ясно да разберат колко е голям залога в тази игра, каква висока цена ще им се наложи да платят и какви са параметрите на конструктивните решения. * Авторът е бивш съветник по националната сигурност на президента на САЩ Джими Картър и автор на книгата "Стратегическата визия: Америка и кризата на глобалната сила". По БГНЕС

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване