Фараж: Страни от Варшавския договор са заплаха за ЕС

"Приемането им отвори врата за организираната престъпност"


Обама се шегува с голите снимки на Путин (видео)

На фона на касапницата в Украйна, американският президент Барак Обама се пошегува с руския си колега за негови голи снимки.

Наблюдателите на ОССЕ разказват за преживяното

Полковникът от украинския генерален щаб Игор Туровски разказа, че те не са били малтретирани

Може да добавят 117-и елемент към Менделеевата таблица

Периодичната таблица на Менделеев може в скоро време да добави 117-и елемент, пише научното списание "Физикъл Ривю Летърс". Елементът с кодовото название унунсептий, е получен за пръв път през 2010 г. Досега от него са създадени четири атома, просъществували по-малко от 10 секунди.

Арестуваха за педофилия български лекар в Гърция

Български педиатър, работещ в гръцкия град Янина, е подсъдим за притежание на детска порнография, съобщи електронното издание за българите в Гърция и Кипър „Български глас“. Светлозар Захариев, който има частна практика в центъра на Янина, бил наблюдаван от полицейски отдел за кибер престъпления по сигнали срещу него. Той бил арестуван и полицията е събрала доказателства, че лекарят притежава видеоматериали с детска порнография. Новината за ареста му шокирала неголемия северозападен гръцки град, тъй като лекарят се ползвал с отлична репутация и лекувал децата на стотици семейства, писа още изданието. Това е първият случай в Гърция на задържане на педиатър, обвинен в педофилия. За първи път се сблъсквам с толкова зловещ случай на детска порнография, коментира директорът на Службата Манолис Сфакианакис, цитиран от Нова телевизия. Срещу Светлозар Захариев е подаден сигнал от родители. Педиатърът заснемал прегледите на децата, след което пускал записите в интернет сайтове за детска порнография. В компютъра на Захариев са открити и шокиращи кадри, сред които и запис на животно, насилващо 6-месечно бебе. В момента полицията разследва дали педиатърът е посягал на децата, докато ги е преглеждал. След разпит при районният следовател в Янина Светлозар Захариев е бил освободен под гаранция от 20 000 евро.

Яценюк обвини полицията за насилието в Одеса

/КРОСС/ В интервю за „Би Би Си" украинският премиер Арсений Яценюк обвини силите за сигурност, че са се провалили със задачата да предотвратят насилието в Одеса, при което в петък вечерта загинаха повече от 40 души. Министър-председателят обяви, че ще има "пълно, подробно и независимо разследване". „Смятам за отговорни силите за сигурност, които не направиха нищо, за да предотвратят трагедията", коментира той и добави: "Тези сили по сигурността са неефективни и нарушиха закона". Премиерът добави, че шефът на полицията в Одеса е уволнен, а прокуратурата е започнала разследване срещу цялата полиция и всеки отделен полицай. До момента са вестни имената на 14 загинали в размириците, като списъкът е съставен от жители на Одеса. Украинското МВР отказва да потвърди имената, позовавайки се на следствена тайна. Правителствената пресслужба на Киев съобщи, че Яценюк е заминал за Одеса, където ще се срещне с представители на обществено-политическата и културно-икономическата общност в града.  

Младеж загина, шофирайки с 200 км/ч

Младеж загина при катастрофа в село Труд. Трагичният инцидент е станал на ул. „Карловска” с лек автомобил „Мерцедес”. Според първоначалната информация колата се е врязала в ограда, а след това излязла вляво извън пътя.

Левски намери заместник на Гаджев

Левски почти си е осигурил първото ново попълнение за лятната си селекция. Това е бившият младежки национал на България Лъчезар Балтанов, който най-вероятно ще се завърне на "Георги Аспарухов&quo...

Това не е чудовище от филм на ужасите, а истинска и доста рядка акула

По случайност този рядък вид акула гоблин е попаднал в рибарска мрежа във Флорида. Интересната акула напомня за Извънземното на Ридли Скот и определено в първия момент е изплашила рибарите, които я в...

Частни охранители ще пазят плажа в Бургас

Концесионерът на плажа поискал полиция, но му казали, че няма как да стане

Президентът ще удостои с висше военно звание офицери

Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев ще удостои с висше военно звание офицери от Българската армия. Церемонията ще се състои от 13.00 часа в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, в понеделник, 5 май, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4, Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев ще удостои с висше военно звание офицери от Българската армия. Церемонията ще се състои от 13.00 часа в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, в понеделник, 5 май, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,

Плевнелиев ще удостои с висше военно звание офицери

Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев ще удостои с висше военно звание офицери от Българската армия. Церемонията ще се състои от 13.00 часа в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, в понеделник, 5 май, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4, Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев ще удостои с висше военно звание офицери от Българската армия. Церемонията ще се състои от 13.00 часа в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, в понеделник, 5 май, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,

Ултрас на "Рома" е прострелял феновете на "Наполи", твърдят в Италия


Привърженик на "Рома" е отговорен за стрелбата преди финала за Купата на Италия между "Наполи" и "Фиорентина", след която трима фенове на тима от Неапол бяха приети в болница с огнестрелни рани, твърди италианската агенция ANSA. 

Според последните информации проблемите са започнали, когато ултраси на "Рома" са атакували полицейския кордон, който е съпровождал феновете на "Наполи" по Милвийския мост на път за Олимпийския стадион.

Около 19.00 ч. българско време, два часа...

Ватикана с мерки срещу педофилията

/КРОСС/ Членовете на специална комисия, съветваща папа Франциск как да се справи с педофилията и сексуалните посегателства в лоното на църквата, приключиха първото си заседание. Те решиха да разработят специални протоколи, според които епископите и други църковни власти ще бъдат смятани за отговорни, ако не съобщят за предполагаеми посегателства над деца от свещеници педофили, предаде Асошиейтед прес. Според новият консултативен съвет на Ватикана действащите закони на църквата са остарели. Трябва да бъдат изработени по-ясни и по-ефективни законови текстове, за да може проблемът да бъде решен, смятат духовниците. Срещу Ватикана много пъти са отправяни обвинения, че от години си "затваря очите" за скандали, свързани с педофилия и блудство с деца. Папа Франциск дори помоли за прошка в началото на април за свещениците в Католическата църква, които са извършили сексуално насилие над деца. Комисията има осем членове. Сред тях са бостънският архиепископ - кардинал Шон О'Мали, и Мари Колинс, бивша ирландска жертва на сексуално посегателство от свещеник, допълва Франс прес. По време на първото си заседание комисията е постигнала съгласие, че водещ трябва да е принципът, че всяко едно решение на църквата трябва да отчита като най-важно благосъстоянието на децата и на хората в уязвимо положение.  

Яценюк обвини милицията за насилието в Одеса

Според него Киев „не е изгубил напълно контрола” над Източна Украйна

117-и елемент може да попълни Менделеевата таблица

/КРОСС/ Периодичната таблица на Менделеев може в скоро време да добави 117-и елемент, пише научното списание Physical Review Letters. Елементът с кодовото название унунсептий, е получен за пръв път през 2010 г. Досега от него са създадени четири атома, просъществували по-малко от 10 секунди. Това обаче е било достатъчно, за да се документира съществуването им. Освен това в хода на експеримента изследователите успели да зафиксират неизвестен досега изотоп на 103-я елемент - лоуренсий. Специален комитет, в който влизат членове на международните съюзи по теоретична и приложна физика, а също химици, ще решава попълването на Менделеевата таблица, пише Pressadaily.  

Яценюк обвини МВР на Украйна в бездействие в Одеса

Генералната прокуратура ще извърши разследване


Трима фенове на Наполи бяха простреляни преди финала за Купата на Италия

Най-малко трима фенове на италианския футболен отбор Наполи бяха простреляни в събота преди финала за Купата на Италия между клуба от Неапол и Фиорентина, предава агенция АНСА. От полицията в Рим обявиха, че стрелбата не е била свързана с мача, но феновете са били в района и са попаднали под кръстосан огън. Информацията от италианските медии към момента е разнопосочна.  Според АНСА 30-годишен мъж е прострелян в гърдите и се намира в критично състояние, като в момента лекарите от болницата "Сан Пиетро" се борят за живота му. Куршумът е достигнал гръбначния му стълб.  32-годишен привърженик е бил хоспитализиран с две огнестрелни рани в ръката, а 43-годишен е прострелян веднъж в дясната ръка. Според различни информации има и четвърти ранен фен в същия инцидент, станал в близост до Олимпийския стадион. Полицията отрече появилите се твърдения за ранен полицай. В същото време е имало още няколко инцидента в Рим, като според АНСА общият брой на пострадалите е десет души. Имало е сблъсъци с полицията на Милвийския мост, като италианските медии твърдят, че и привърженици на "Рома" и "Лацио" са взели участие в безредиците.  Кървавите сблъсъци станаха причина за отлагане на началото на мача между Наполи и Фиорентина с 45 минути, тъй като привържениците на отбора от Неапол започнаха да хвърлят димки и бомби. Те искаха от официалните лица на своя клуб да не допускат играчите на терена. В крайна сметка мачът започна в 22.50 часа и бе спечелен от Наполи с 3:1.

Ядем по цветове, сваляме килограми

Тежка е срещата с кантара след празниците - вкусните козунаци, яйца, агнешко... и пак, и пак агнешко. Всички те гарантират напълняване, дори и без да сте прекалявали с яденето.Съжалението обаче е напълно излишно - няма как да върнем времето назад! Но нищо не е загубено - може да пробваме да разтоварим организма с диета, в която се ... Тежка е срещата с кантара след празниците - вкусните козунаци, яйца, агнешко... и пак, и пак агнешко. Всички те гарантират напълняване, дори и без да сте прекалявали с яденето.Съжалението обаче е напълно излишно - няма как да върнем времето назад! Но нищо не е загубено - може да пробваме да разтоварим организма с диета, в която се ...

Донецк се готви за референдум

/КРОСС/ Донецк се готви за провеждането на референдум за статута на самопровъзгласилата се Донецка народна република, съобщи пред кореспондент на ИТАР-ТАСС съпредседателят на правителството на ДНР Денис Пушилин. „Обстановката в Донецк е спокойна. От киевските власти заплахи по над адрес повече не постъпват. Провеждаме планирана подготовка за референдума на 11 май. Формираме районни избирателни комисии, печатаме бюлетини", казва той. Пушилин обяви и въпроса, който ще бъде поставен на референдума - "Подкрепяте ли акта за самостоятелност на държавата Донецка република?" Възможните отговори са Да и Не.  

„Евровизия 2014" започва без България

Международният песенен конкурс „Евровизия 2014 Международният песенен конкурс „Евровизия 2014" започва в датската столица без участието на България. Официалната церемония по откриването ще се проведе тази вечер в историческата сграда на кметството на Копенхаген, съобщава Дарик. В тазгодишното състезание участват артисти от 37 страни. Мотото на 59-ия конкурс „Евровизия" е „Присъедини се към нас!

Обвиниха български педиатър в педофилия

Българският педиатър Светлозар Захариев е обвинен в педофилия от прокуратурата в град Йоанина, Гърция.

Монголия обмисля легализирането на конните надбягвания

Страната иска да се превърне в конкурент на Китай в областта на хазарта


„Евровизия 2014" започва без България

Международният песенен конкурс „Евровизия 2014" започва в датската столица без участието на България. Официалната церемония по откриването ще се проведе тази вечер в историческата сграда на кметството на Копенхаген, съобщава Дарик.
В тазгодишното състезание участват артисти от 37 страни. Мотото на 59-ия конкурс „Евровизия" е „Присъедини се към нас Международният песенен конкурс „Евровизия 2014" започва в датската столица без участието на България. Официалната церемония по откриването ще се проведе тази вечер в историческата сграда на кметството на Копенхаген, съобщава Дарик. В тазгодишното състезание участват артисти от 37 страни. Мотото на 59-ия конкурс „Евровизия" е „Присъедини се към нас

Залети дворове и унищожени насаждения край Видин

Опасност за населението няма, каза кметът на община Димово Лозан Лозанов

Предлагат глобите от КАТ да са без давност

/КРОСС/ Глобите от КАТ без давност, докато не се връчат на нарушителя. Това предлагат експерти по пътна безопасност. Целта е шофьорите, които не спазват правилата на пътя, да не остават ненаказани. Сега всяка глоба за нарушение на пътя има давност от 2 до 3 години и тя започва да тече в деня на налагането й. Така обаче хиляди шофьори успяват да се спасят от санкцията - просто изчакват глобата им да „изгори". Това е и причината поне половината от глобите да остават несъбрани, казват експерти. С други думи поне 500 хиляди шофьори се спасяват и не плащат за нарушението си. Затова идеята е давността да започне да тече в момента, в който нарушителят получи наказателното си постановление. За да се спасят от глобата сега шофьорите-нарушители масово влизат в „завера" с пощальона, който носи фиша за превишена скорост. Така разписката се връща, а давността вече тече. Според експертите това създава у нарушителите чувство за безнаказаност на пътя. От „Пътна полиция" твърдят, че нито една глоба не престоява при тях. Причината е, че ако до 30 дни нарушителят не я плати, санкцията потегля към данъчните за принудително събиране. За да спре тази порочна практика, експертите предлагат при невръчен акт глобите на КАТ да не „изгарят" по давност. За да се справят с тези шофьори, експертите предлагат те да отнасят двойни глоби, ако не платят до година след връчването на разписката

Местата в университетите с 18 хиляди повече от завършващите гимназисти

Вузовете са поискали 77 000 места за прием на студенти от есента, а броят на завършващите гимназия е едва 59 000, твърди Иван Модев, директор на дирекция "Структурни фондове" в Министерството на образованието и науката. Въпреки че в бройката влизат докторантите и чуждестранните студенти, местата пак ще останат повече от кандидатите.

Симов: Десните политики в България ни донесоха непоправим социален срив

/КРОСС/ "Тези избори са изключително важни, защото имаме шанс да променим не само България, но и цяла Европа. Последните четири години десните политики в България ни донесоха такъв непоправим социален срив, че ще са необходими много години работа, за да излезем от това положение." Това заяви на среща с граждани в община Божурище кандидатът за евродепутат от листата на КБ Александър Симов. По думите му най-сигурният начин да се осъществи тази промяна е с глас за БСП, защото само левицата предлага социална алтернатива на всички останали популистки медийни балони. "Тази победа ни е необходима, за да продължим да провеждаме социална политика в България." Това заяви на срещата в Божурище зам.-председателят на ПГ на КБ и председател на Комисията по социална политика Корнелия Нинова. По думите й само тогава ще може с усилията на БСП и КБ да се въведат напълно условията на младежката гаранция, като по този начин ще се осигури работа на хората до двадесет и девет години, да се затвърди политиката към пенсионерите, чиито пенсии трябва да нарастват всяка година, на работещите и да се осигурят по-високи доходи.  

Алмерия изплува с гол в 94-ата минута

Отборът на Алмерия спечели безценен успех срещу Бетис с 3:2 в мач от 36-ия кръг на испанската Примера дивисон.Оскар Диас откри резултата за Алмерия в 52-ата минута, но минута по късно Сусо от домакини...

Арсенал готов да вземе Рио Фърдинанд

Защитникът на Манчестър Юнайтед Рио Фърдинанд може да продължи кариерата си в Арсенал, съобщава „Sunday Mirror Sport“. Според информацията, от лондонския клуб са готови да предложа...

Кардиф и Фулъм завеждат дело срещу Съндърланд, целта е оставане в елита

Кардиф и Фулъм, които със сигурност изпадат от Висшата лига, ще заведат дело срещу отбора на Съндърланд, съобщава „Daily Mail”. Тимът е напът да се спаси от изпадане след като побе...

Глобите от КАТ да са без давност?

Глобите от КАТ без давност, докато не се връчат на нарушителя. Това предлагат експерти по пътна безопасност. Целта е шофьорите, които не спазват правилата на пътя, да не остават ненаказани.Сега всяка ...

Първанов: БСП е дама под чехъл – чехълът на Пеевски

„Трябва да имаш доста високо самочувствие да кажеш, че си на по-високо ниво от досегашния президент“. Така лидер на АБВ Георги Първанов коментира пред bTV вчерашното изказване на Сергей Станишев, че грешката на експрезидента е, че поставя личността си над каузата и къса жива плът от левицата. БСП „играе“ заедно с ДПС, заяви още Първанов. „Нещо повече, в момента „Позитано“ поставя БСП в положението на дама под чехъл, защото всичко се командва от ДПС. В частност от Делян Пеевски“. „Не приемам закачката от лидер, който е загубил всички възможни избори. Не приемам да се крие, ако той има мажоритарните, личните качества, моля да заповяда да си премерим силите“, каза още Георги Първанов.

Младеж загина, след като се вряза в ограда

19-годишната му спътничка е в болница със сериозни наранявания

Язовир заля дворове, няма опасност за хората

Отново наводнения в северозапада. Заради изпускане на близкия язовир „Септември”, тази нощ е придошла река „Скомля”, която минава през видинското село Септемврийци, съобщи Нова тв.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS
Водата е заляла дворове и е унищожила насаждения. Отново наводнения в северозапада. Заради изпускане на близкия язовир „Септември”, тази нощ е придошла река „Скомля”, която минава през видинското село Септемврийци, съобщи Нова тв. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS Водата е заляла дворове и е унищожила насаждения.

200 безработни дирят антики

Безработни търсят артефакти по трасето на магистрала "Струма". В разкопките на отсечката между Дупница и Благоевград са включени повече от 200 души.

Язовир заля дворове, няма опасност за хората

Отново наводнения в северозапада. Заради изпускане на близкия язовир „Септември”, тази нощ е придошла река „Скомля”, която минава през видинското село Септемврийци, съобщи Нова тв.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS
Водата е заляла дворове и е унищожила насаждения. Отново наводнения в северозапада. Заради изпускане на близкия язовир „Септември”, тази нощ е придошла река „Скомля”, която минава през видинското село Септемврийци, съобщи Нова тв. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS Водата е заляла дворове и е унищожила насаждения.

Продължава издирването на избягалите затворници

/КРОСС/ Четвърто денонощие продължава издирването на двамата затворници. Te избягаха на 30 април след обяд от Софийския централен затвор. За бягството на Николай Николов - Шатката и гватемалеца Хосе Мартинез се е разбрало около четири часа след изчезването им. От МВР съобщиха, че използват всички разрешени от закона методи за издирването им. Въпреки очакванията те да бъдат обявени за издирване и чрез Интерпол, проверка на "По света и у нас" показа, че двамата все още не са вписани в списъка на търсените от международната полицейска организация. Според една от версиите е възможно веднага след бягството си от затвора те да са напуснали страната в посока Сърбия.  

Младеж загина при катастрофа с Мерцедес

Младеж загина при катастрофа днес в село Труд. Трагичният инцидент е станал около 4.30 часа. на ул. "Карловска" с лек автомобил "Мерцедес".

Спецслужбите на САЩ "консултират" Украйна

Американските специални служби помагат на новите киевски власти да се справят с безредиците в югоизточната част на Украйна. Агентите по САЩ съдействат на прозападната власт да потуши на бунтовете в югоизточната част на страната.

Плевнелиев ще удостои с висше военно звание офицери от Българската армия

/КРОСС/ На 5 май, понеделник, президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев ще удостои с висше военно звание офицери от Българската армия. Церемонията ще се състои от 13.00 часа в Гербовата зала на „Дондуков" 2. Контраадмирал Румен Николов ще заеме длъжността началник на отбраната, считано от 30 юни 2014 г., и ще бъде удостоен с висше офицерско звание „вицеадмирал". От същата дата командирите на Сухопътни войски и на Военновъздушните сили генерал-майор Нейко Ненов и генерал-майор Константин Попов ще заемат длъжността заместник-началник на отбраната. Бригаден генерал Андрей Боцев ще получи звание „генерал-майор" и ще заеме длъжността командир на Сухопътни войски. Негов заместник ще бъде досегашният командир на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Любчо Тодоров. Полк. Пламен Атанасов ще бъде назначен за началник на Щаба на Сухопътни войски и ще получи висше офицерско звание „бригаден генерал". За командир на 2-ра механизирана бригада ще бъде назначен полк. Димитър Илиев, който ще бъде удостоен със звание „бригаден генерал". Заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Румен Радев ще бъде назначен за командир на Военновъздушните сили и ще получи звание „генерал-майор". Полк. Александър Кръстев ще заеме длъжността заместник-командир на ВВС и ще бъде удостоен със звание „бригаден генерал". От 30 юни т.г

ЦИК открива 168 секции в чужбина

7998 българи зад граница са заявили, че ще гласуват


Обвиниха български педиатър в педофилия в Гърция

/КРОСС/ 47-годишният български педиатър Светлозар Захариев, с баща Георги и майка Йордана, роден на 10 октомври 1967 г., е обвинен в педофилия от районната прокуратура в Йоанина, Гърция. Това предаде електронното издание "Български новини". Педиатърът е бил арестуван в понеделник, по обвинение за притежаване на детска порнография. Работата на лекаря от частна практика в центъра на града му е била създала добро име в обществото и масово децата на стотици семейства са били негови пациенти. Така, новината за задържането му с обвинения в педофилия, са предизвикали масов шок в обществото на сравнително неголемият северозападен гръцки град.    

Сепаратистките настроения в Източна Украйна не стихват, напрежението в Одеса се покачва

Напрежението в Източна Украйна продължава да ескалира и през последното денонощие имаше нови сблъсъци между украинските сили за сигурност и сепаратистите. Нови инциденти, определени от местните власти като вандалски постъпки, доведоха до хаос и безредици в Одеса, Луганск, Мариупол и Краматорск.

Руски депутат: Тези, които подкрепят Киев са отговорни за убийствата в Украйна

/КРОСС/ Положението в Украйна излезе извън контрол и тези украински, руски и европейски политики, които подкрепят властите в Киев, трябва да поемат отговорност за смъртта на цивилни граждани, заяви депутатът от "Единна Русия" Олга Баталина, предаде Риа новости. "Нелегитимните киевски власти не се поколебаха открито да извършат наказателни операции срещу собствените си граждани. Тези украински, европейски, руски политици, които призовават за подкрепа за Киев, открито подкрепят престъпниците и терористите. Те, както и киевската хунта, трябва да понесат отговорност за убийството на цивилни граждани, включително жени, възрастни хора и деца", категорична бе тя.  

Рецидивист преби и ограби 88-годишна жена

37-годишен мъж преби и ограби 88-годишна баба от село Козаново, съобщават от полицията в Пловдив.
Малко след полунощ в петък, непознат мъж нахлува в дома на възрастната жена. След използване на физическа сила, апашът успява да открадне 130 лв. и побягва в неизвестна посока. След незабавно предприетите действия, 37-годишен мъж преби и ограби 88-годишна баба от село Козаново, съобщават от полицията в Пловдив. Малко след полунощ в петък, непознат мъж нахлува в дома на възрастната жена. След използване на физическа сила, апашът успява да открадне 130 лв. и побягва в неизвестна посока. След незабавно предприетите действия,

ЦИК открива 168 изборни секции зад граница

7998 българи са получили разрешение да упражнят правото си на глас от чужбина

Рецидивист преби и ограби 88-годишна жена

37-годишен мъж преби и ограби 88-годишна баба от село Козаново, съобщават от полицията в Пловдив.
Малко след полунощ в петък, непознат мъж нахлува в дома на възрастната жена. След използване на физическа сила, апашът успява да открадне 130 лв. и побягва в неизвестна посока. След незабавно предприетите действия, 37-годишен мъж преби и ограби 88-годишна баба от село Козаново, съобщават от полицията в Пловдив. Малко след полунощ в петък, непознат мъж нахлува в дома на възрастната жена. След използване на физическа сила, апашът успява да открадне 130 лв. и побягва в неизвестна посока. След незабавно предприетите действия,

Киев обвинява Москва за трагедията в Одеса, САЩ нямат такива доказателства

Украинският премиер Арсен Яценюк обяви, че трагичните сблъсъци между украински националисти и проруски активисти в Одеса, при които загинаха над 40 души, са част от руски план за унищожаването на Украйна, предават в неделя световните информационни агенции. "Онова, което стана в Одеса, е част от плана на Руската федерация да унищожи Украйна и нейната държава", заяви Яценюк по време на пресконференция в града, след като проведе срещи с представители на местните власти и население. Футболни ултраси от Харков провокираха на 2 май кървави сблъсъци с проруските активисти в центъра на града, в които се включиха членове на крайнодясната радикална организация "Десен сектор" и представители на протестите от Майдана в Киев. Насилието доведе до опожаряването на Дома на профсъюзите и палатковият лагер, където се събираха подписи в подкрепа на провеждане на референдум за федерализацията на Украйна. При пожара в сградата загинаха 46 души, а над 200 бяха ранени. "Русия изпрати тук хора да създадат хаос, но страната трябва да се обедини и помири, за да не даде възможност на подкрепяните от Москва терористи да разединят нашия народ", заяви в неделя украинският премиер, добавяйки, че целта на Москва е "да повтори в Одеса онова, което става в източната част на страната". По думите на Яценюк след трагичните събития от 2 май всички началници на милицията в града са уволнени за неизпълнение на задълженията им и ще бъдат заменени, информира БГНЕС. Междувременно местната милиция започна да освобождава в неделя проруските активисти, задържани при сблъсъците преди два дни, съобщиха фотограф на Ройтерс и пресслужбата на градското управление на МВР, цитирана от ИТАР-ТАСС. Тези действия на силите за сигурност бяха предшествани щурм на над 2000 сепаратисти срещу градското управление на милицията в Одеса, съобщи АФП. Демонстрантите нахлуха през първия портал с два камиона и влязоха в двора на управлението, чупейки прозорци, информира Ройтерс. ИТАР-ТАСС пък съобщи за над 1000 души, блокирали сградата на градската милиция. Те настояваха да бъдат освободени арестуваните на 2 май поддръжници на федерализацията, които бяха задържани, докато бягаха от опожарената синдикална сграда в града. При сблъсъците бе ранен журналист. САЩ: Няма данни за руска намеса в Одеса, Кремъл: Има информационно затъмнение САЩ нямат доказателства Русия да е замесена в трагичните събития в Одеса, заяви за СНН в неделя американският посланик в Украйна Джефри Паят, цитиран от ИТАР-ТАСС. Американският дипломат отбеляза, че за излизането извън контрол на ситуацията в Одеса може донякъде да е повлияло бездействието на местните правоохранителни органи. Посланикът на САЩ в Украйна изрази надежда, че Русия ще играе конструктивна роля в уреждането на ситуацията в Украйна. По негово мнение събитията в Украйна не са гражданска война. От своя страна руското външно министерство обяви, че на Запад е въведено де факто информационно затъмнение за случващите се в Украйна трагедии, предаде в неделя БТА, позовавайки се на ИТАР-ТАСС. "Докато украинските наказателни отряди провеждат своите операции в Източна Украйна, осъществявайки своите прочиствания в едни населени места и блокирайки други, на Запад е въведено де факто информационно затъмнение за случващите се в Украйна трагични събития", заявяват източници от министерството. "Показателно е, че даже в кръговете на ОССЕ никой не знае, че днес в Украйна се лее кръв и войската стреля по невъоръжени хора. За каква свобода на словото и печата може да се говори в такива условия", пита риторично Москва, настоявайки ОССЕ и Съветът на Европа незабавно да дадат обективна оценка на случващото се. Насилието в Славянск, Крематорск и Луганск продължава В същото време самоотбраната на Славянск продължи сраженията си с украинските правителствени сили в едно от предградията на града, предаде Интерфакс. Поне седем души пък загинаха по време на продължаващата антитерористична акция на украинските власти в Крематорск, съобщи РИА "Новости". Ранени са няколко десетки опълченци. Бунтовниците продължават да държат центъра на града, а останалата част е превзета от националната гвардия и армията на Украйна. "Ние държим само центъра и общинския съвет", казва бунтовническият лидер. Междувременно продължават и сблъсъците в Луганск, където проруски бойци са превзели сградата на Военния комисариат, съобщава местното издание "Восточный вариант". В събота беше съобщено, че протестиращите в Луганск са се опитали да поемат контрола върху сградата на Военния комисариат и едно от поделенията. Според луганското управление на МВР, са били ранени двама войници – един на срочна служба и войник от вътрешните войски. В същото време министърът на националната сигурност и отбраната Андрей Парубий заяви пред украинския "Пети канал", че Националната гвардия е успяла да задържи тази сграда в Луганск. Както съобщава "Восточный вариант", в нощта срещу неделя войниците са били изведени от сградата, а оръжието им е останало под контрола на бойци от "Беркут", които участвали в щурмуването на сградата от страна на федералистите, предава БГНЕС. Според изявление на представител на пресслужбата на "Обединената армия Юг" проруските активисти са предприели щурма срещу сградата на военните заради появила се информация, че към нея се приближават два автобуса с националисти или военни от други градове. По време на сблъсъците е загинал един човек, а други двама са били ранени. Стана ясно и, че терористи са пленили двама активисти на движението "Граждански сектор" в Луганск. Според първоначалната информация Алексей Бида и Анна Мокроусова се намират в превзетата от бунтовници сграда на службата за сигурност на Украйна. "Ана Мокроусова си вдига телефона, но от проведения разговор ми стана ясно, че е в сградата и се намира в плен. Тя каза, че е у приятели, но гласът й трепереше и не можеше да говори. Дават й да говори по телефона или говорят вместо нея. От абсолютно неестествения разговор, който проведох с нея, мога да кажа, че е в плен", заяви нейна приятелка. Проруски сепаратисти превзеха антитерористичната служба в Горловка Активисти на Донецката народна република завзеха сградата на Отдела по борба с организираната престъпност в град Горловка. Това e град с областно значение в Донецка област. През територията на града преминава река Корсуна. Населението му е 292 250 жители, предава "Фокус". Междувременно Киев планира след операцията срещу поддръжниците на федерализацията в Славянск и Краматорск да започне военни действия и в други региони на Украйна, съобщи Андрей Парубий. През последните дни украинските войски провеждат мащабни операции в югоизточната част на страната. Основните центрове на съпротивата са Славянск, Крематорск и други градове на Донецка област, а също и Луганск, където привържениците на федерализацията са установили контрол над част от държавните органи на властта. В петък при сблъсъци в Одеса и пожар в Дома на профсъюзите, където се бяха укрили активисти на "антимайданa", загинаха 46 души, а над 200 бяха ранени. В Крим бе обявен тридневен траур във връзка с тези трагични събития в югоизточната част на Украйна. Изпълняващият длъжността президент на присъединилата се към Русия област – Сергей Аксьонов, е издал указ, с който да се почете "подвига на невинните жертви, да се изрази солидарност с героичната борба на населението на тези региони за техния цивилизационен избор".

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване