Сменят шефа на "Топлофикация София", новият идва от банковата сфера

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4210239

Столичният общински съвет взе решение за смяна на ръководството на „Топлофикация София“ ЕАД, съобщи Столичният общински съвет взе решение за смяна на ръководството на „Топлофикация София“ ЕАД, съобщи "Фокус". Дончо Барбалов каза, че вече има и номиниран кандидат да поеме парното и той „идва от банковата сфера”.Три общински дружества обаче имат средства в КТБ,каза Барбалов. Най-много са тези на „Топлофикация София“ - „над 90, почти 95 млн. лв.

Каква я свърши кабинетът "Орешарски" в икономиката

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/24/2349143_kakva_ia_svurshi_kabinetut_oresharski_v_ikonomikata/?ref=rss


Година и два месеца управлява кабинетът "Орешарски", обявен от подкрепящите го БСП и ДПС за програмен и експертен. Според отчета на правителството за първата му година, публикуван през юни, то е постигнало финансова и икономическа стабилност, увеличаване на доходите и намаляване на безработицата. Направени били и първите стъпки в дълго отлагани реформи. Според мнозина наблюдатели обаче това е пропуснато време. "Дневник" направи кратък преглед на основното свършено в различни области.
...

Певецът Ангел арестуван в Бургас

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4210286

Певецът Ангел е бил арестуван вчера в Бургас, но след час в районното е бил освободен, съобщиха музикалните му продуценти.
Певецът Ангел е бил арестуван вчера в Бургас, но след час в районното е бил освободен, съобщиха музикалните му продуценти. "Днес имах чувството, че съм главен герой в епизод на От местопрестъплението Маями... Заподозрян, разследван, заключен, абе голям екшън!!! Най-сетне освободен и с бясна скорост идвам, Кърджали.

От блоговете: Няма кой

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/24/2349579_ot_blogovete_niama_koi/?ref=rss


Коментарът е от блога на Мирела Заричинова

Разбира се, протестите имаха значение за тази оставка. Разбира се, че е важно, че бяхме там, че писахме и снимахме, че не бяхме безразлични, че задавахме въпроси и се противопоставяхме. Че се запознахме. Че ги изнервихме, изолирахме ги от света, разклатихме плановете им и направихме отношенията помежду им нестабилни и чупливи.

Разбира се, че е едно да правиш шашмите си тихомълком, съвсем друго - на цената на подобно унижение, на...

Турция се готви да евакуира посолството си от Триполи

http://asia.actualno.com/Turcija-se-gotvi-da-evakuira-posolstvoto-si-ot-Tripoli--news_41296.html

Турция може да евакуира персоналла на посолството си в либийската столица Триполи. Информацията съобщи външният министър Ахмет Давутоглу, цитиран от Worldbuletin. Действията са продиктувани от влошава...

БСП ще избира новия си лидер в тъмни стаички

http://izbori2014.actualno.com/BSP-shte-izbira-novija-si-lider-v-tymni-staichki-news_41294.html

Гласуването за председател на БСП на конгреса в неделя ще става по възможно най-тайния начин - в тъмни стаички. Това съобщи пред журналисти депутатът Борислав Гуцанов след днешното заседание на Национ...

ОССЕ праща наблюдатели от руската страна на границата

http://europe.actualno.com/OSSE-prashta-nabludateli-ot-ruskata-strana-na-granicata--news_41297.html

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) постигна важна договореност по кризата в Украйна, въпреки опитите на Киев и Вашингтон да провалят съгласието, предаде БГНЕС. Постоянният ...

Варшава отмени Годината на Русия в Полша и на Полша в Русия

http://www.mediapool.bg/varshava-otmeni-godinata-na-rusiya-v-polsha-i-na-polsha-v-rusiya-news223004.html

Полският министър на външните работи Радослав Шикорски съобщи, че страната му отменя провеждането на серия от мероприятия, свързани с Годината на Русия в Полша и на Полша в Русия.   Варшава прави това в знак на протест срещу нарушаването на териториалната цялост на Украйна от руските власти, както и свалянето на пътнически самолет на 17 юли, когато загинаха 298 души.   "Във връзка със санкциите на ЕС срещу Русия за нарушаване на териториалната цялост на Украйна всички тези мероприятия ще бъдат отменени. За дълго време", цитира в. "Жечпосполита" външния министър Шикорски. Говорителката на правителството Малгожата Кидава-Блонска казва, че това е решение на правителството. В напрегнатата атмосфера в момента няма условия за диалог между артистите и обществеността, заяви тя. "Жечпосполита" обаче отбелязва, че британският премиер Дейвид Камерън не е отменил провеждането на Година на Великобритания в Русия, независимо от факта, че страната му загуби 10 граждани в катастрофата на 17 юли. Бившият президент на Полша от левицата и до неотдавна представител на Европейския парламент за Украйна Александър Квашневски подкрепя решението на правителството на страната си. Как може да се организира подобно нещо след всичко това, което се случи, пита той и добавя: Путин няма да отмъсти на Полша, защото в момента има твърде много други проблеми.   По думите на прессекретаря на полското правителство, министрите на културата и на външните работи са стигнали до убеждението, че "в текущата политическа ситуация, във връзка със събитията в Украйна, след самолетната катастрофа, не е възможно да се проведе и организира добре Година на Полша в Русия". "Културата трябва да обединява зрителите и артистите, трябва да има хубава атмосфера, да се гради единство. Днешните обстоятелства не дават такава възможност", констатира Кидава-Блонска. Тя изрази надежда, че "в бъдеще ситуацията ще се стабилизира и ще може това да бъде обсъдено отново". "Кръстосаната" Година на Русия и на Полша бе инициатива на външните министри на двете страни от декември 2013 г. Предвидено бе тя да осигури възможности за размяна на най-значимите постижения в науката, икономиката и културата. През април т. г. обаче полските власти информираха, че смятат да ограничат "политическото измерение" на тази серия от прояви и да съкратят програмата.

Герджиков: Правителството се провали, защото големите играчи не успяха да реализират интересите си

http://pik.bg/герджиков-правителството-се-провали-защото-големите-играчи-не-успяха-да-реализират-интерес-news206163.html

Герджиков: Правителството се провали, защото големите играчи не успяха да реализират интересите си

Това правителство вървя накриво още от самото си сформиране заради очевидното объркване на сметки на големи играчи. Имам предвид играчи с големи икономически интереси, които не можеха да се реализират.Това коментира пред БНР по повод оставката на кабинета Орешарски професорът по право Огнян Герджиков и председател на 39-то Народно събрание.

"Не можехме да очакваме това правителство да направи нещо кой знае какво в неблагоприятната политическа и социална среда, която беше през цялото време. За това, разбира се, вина има и самото управляващо мнозинство, което в началото направи много сериозен фал, отприщил недоволството на хората", допълни той.

Герджиков каза, че основните козове на изпълнителната власт не са били в ръцете на Орешарски. И подчерта, че премиерът в оставка надали е могъл да направи всичко, което е искал, заради фактори извън осветената част на политическата сцена.

Откриха "Калашников" на входа на централата на СДС

http://www.vesti.bg/novini/otkriha-kalashnikov-na-vhoda-na-centralata-na-sds-6018175

Намерено е оръжие на входа на централата на СДС на ул. "Раковски" 134 в София, предаде репортер на БГНЕС.

Украинският парламент е пред разпускане

http://www.moreto.net/novini.php?n=259042

И украинският парламент е пред разпускане. Фракциите "Удар" и "Свобода" обявиха, че напускат управляващата коалиция, съобщава Риа Новости. "Изхождаме от това, че виждаме липсата на единство във Върховната рада за конструктивна работа в съответствие с волята на украинския народ.

Dream Theater пристига в София на 29 юли

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4210195

Групата Dream Theater пристига в София на 29 юли. Концертът в България е част от новото им супер успешно турне, съобщи Нова тв.
Петорката ще зарадва феновете си с нови песни, нова визия, декори, мултимедия, ефекти и уникално озвучаване. Зала Групата Dream Theater пристига в София на 29 юли. Концертът в България е част от новото им супер успешно турне, съобщи Нова тв. Петорката ще зарадва феновете си с нови песни, нова визия, декори, мултимедия, ефекти и уникално озвучаване. Зала "Фестивална" ще отвори врати в 18:00 ч. в деня на концерта.

Силният франк спъва Roche

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3cd39f14/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cevropa0C3340Ca0Csilniiat0Efrank0Espyva0Eroche0H1768260C/story01.htm

Сред причините за по-слабия резултат на фармацевтична компания е и отписването на активи


Вандали се изгавриха с изложбата „Одеска Хатин“

http://www.cross.bg/izlozhbata-organizatorite-odeska-1422289.html

/КРОСС/ В столицата на Полша стените на галерията, в която в момента се провежда фотоизложбата „Одеска Хатин" са били изписани с обидни надписи от неизвестни, предаде ИТАР-ТАСС. „Млади хора дойдоха в галерията и се поинтересуваха, в коя зала се намира изложбата и поискаха координатите на организаторите на „Одеска Хатин", разказа на ИТАР-ТАСС един от организаторите на експозицията, активист на одеската общност „Куликово поле" Олег Музика. „Малко преди края на деня (около 20:00), нахлу група от около 20 агресивни младежи. Те се представиха за украинци. Казаха, че ги интересуват организаторите на изложбата, адресите и координатите им", разказа Музика. Той отбеляза, че групата „посетители" не са чупили, но надраскали стените с обидни надписи. По думите му, охраната по никакъв начин не възпрепятствала на вандалите. Организаторът на изложбата също така разказа, че студентките, които работят с изложбата са взели решение, да се откажат от това занапред, тъй като вече се опасяват за здравето и живота си. Освен това, Музика отбеляза, че собственичката на галерията дипломатично му намекнала, че изложбата трябва в скоро време да бъде преместена. Сега плановете на организаторите са, да оставят изложбата до 28 юли във Варшава, а след това да я представят в други полски градове, което обаче, все още остава под въпрос. „Много хора ни питат, дали тези снимки не са прекалено жестоки

Кличко удари Радата и управляващата коалиция

http://frognews.bg/news_73569/

Фракциите „Удар” и „Свобода” за обявили, че напускат управляващата коалиция и започване на процедура за разпускане на Върховната рада на Украйна, предаде РИА Новости. „Изхождаме от това, че виждаме липсата на единство във Върховната рада за конструктивна работа в съотвествие с волята на украинския народ. Фракция „Удар” на Виталий Кличко заявява и съобщава за излизането си от състава на коалиция „Европейски избор” във Върховната рада на Украйна”, заяви зам.-председателят на „Удар” Виталий Ковалчук.

Скандал! Водопровод за 1 млн. лв. заровен неизползваем в Поповица (снимки)

http://pik.bg/скандал-водопровод-за-1-млн-лв-заровен-неизползваем-в-поповица-снимки-news206161.html

Скандал! Водопровод за 1 млн. лв. заровен неизползваем в Поповица (снимки)

Изоставен недостроен  водопровод с дължина близо 1,5 км  в село Поповица дреме вече четвърта година неизползваем, пише "Марица".

Под земята са заровени безхаберно 900 000 лева, сочат сметките на община Садово и никой не знае колко има за довършване и къде са парите. В същото време тук тече сериозен ремонт на три улици, но местните хора са подозрителни дали няма да има пак разкопаване, ако водопроводът трябва да се довърши. Има ли виновни за ситуацията, питат те. 

Скандалната ситуация с водопровода на Поповица има дълга история, от 2010 година, установи репортерска проверка на „Марица”.

С възлагане по договор и финансиране от Предприятието за управление дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/  през 2009 година  тогавашният кмет на Садово Марин Йосифов възлага изпълнението на новия водопровод насред Поповица. Избрана за изпълнител е фирма „Стил строй” ЕООД. Как точно е бил реализиран  строителният надзор по изпълнението, за това няма следи.

От община Садово са се опитвали да открият фирмата и се оказва, че фирмата е посочила несъществуващ адрес в ЖК  ”Лагера” в столицата, припомнят сега общинари.

Обектът е трябвало да бъде с инвестиция около 1,6 милиона лева, но втори транш така и не се появил. В крайна сметка около километър водопроводно трасе е изградено, но улиците на Поповица остават разкопани и се наложило да се запълват аварийно докъдето стигнат парите. 

 

 

Никой не иска властта

http://www.cross.bg/gerb-opozitziya-vlastta-1422278.html

/КРОСС/След година призиви за оставка днес тя стана факт. Народното събрание прие оставката на правителството на Пламен Орешарски, която той от началото носи в джоба си.  Но днес, когато МС се оваканти, властта не е желана от никого.  Социалистът Георги Кадиев заяви: БСП трябва да премине през пречистване, а това не става в безпринципни коалиции. И в опозиция една партия може и трябва да бъде силна. Знам, че на мнозина им хареса на власт и очакват да чуят как ще запазят местата си. Но това означава да ги излъжа в очите. Мога да обещая кръв, пот, сълзи и силна опозиция. Управление: след 4 години, написа във Фейсбук профила си Кадиев. ДПС заяви, че е партия, за която изразът "Властта не е самоцел" не е клише, защото даде ясен знак и свидетелство като конкретно поведение, че ние можем да се лишим от власт в името на ценностите си, но няма да жертваме ценностите заради властта, посочи от парламентарната трибуна днес лидерът на ДПС Лютви Местан относно бъдещото разположение в рамките на 43-тото НС. ДПС ще подкрепя важни решения на следващото управляващо мнозинство, каквото и да е то. Ще оставя ГЕРБ в опозиция, въпреки че има 119 депутати, да ви управляват пак БСП и ДПС, ако това искате! - заяви лидерът на ГЕРБ вчера пред Нова тв. Бойко Борисов бе категоричен, че ГЕРБ ще се яви, както винаги, самостоятелно на предсрочните парламентарни избори.Аз споразумение с никого не подписвам

Никой не иска властта

http://www.cross.bg/gerb-vlastta-opozitziya-1422278.html

/КРОСС/След година призиви за оставка днес тя стана факт. Народното събрание прие оставката на правителството на Пламен Орешарски, която той от началото носи в джоба си.  Но днес, когато МС се оваканти, властта не е желана от никого.  Социалистът Георги Кадиев заяви: БСП трябва да премине през пречистване, а това не става в безпринципни коалиции. И в опозиция една партия може и трябва да бъде силна. Знам, че на мнозина им хареса на власт и очакват да чуят как ще запазят местата си. Но това означава да ги излъжа в очите. Мога да обещая кръв, пот, сълзи и силна опозиция. Управление: след 4 години, написа във Фейсбук профила си Кадиев. ДПС заяви, че е партия, за която изразът "Властта не е самоцел" не е клише, защото даде ясен знак и свидетелство като конкретно поведение, че ние можем да се лишим от власт в името на ценностите си, но няма да жертваме ценностите заради властта, посочи от парламентарната трибуна днес лидерът на ДПС Лютви Местан относно бъдещото разположение в рамките на 43-тото НС. Ще оставя ГЕРБ в опозиция, въпреки че има 119 депутати, да ви управляват пак БСП и ДПС, ако това искате! - заяви лидерът на ГЕРБ вчера пред Нова тв. Бойко Борисов бе категоричен, че ГЕРБ ще се яви, както винаги, самостоятелно на предсрочните парламентарни избори.Аз споразумение с никого не подписвам.Ако ГЕРБ няма пълно мнозинство, ще остане в опозиция! Тогава да видим дали ще сте доволни! - повтори Борисов

Митове и истини за здравословния живот

http://www.vesti.bg/tehnologii/zdravoslovno/mitove-i-istini-za-zdravoslovniia-zhivot-6018167

Науката отдавна се бори с най-различни митове за здравословния начин на живот, в които повечето хора са убедени. Ето няколко факти които ще ви накарат да промените мнението си

Всеки трети българин - хоспитализиран

http://www.cross.bg/zdraveopazvaneto-knsb-sistema-1422275.html

/КРОСС/ Средно един на трима българи се очаква да премине или е преминал хоспитализация тази година. Това показват прогнозните данни на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), според които за 2014 г. се очаква общият брой на хоспитализациите да надмине 2 млн. при 1,4 млрд. лв., отделени за болнични разходи. Това стана ясно от представеното днес, 24 юли 2014 г., изследване на Федерацията на синдикатите в здравеопазването (ФСЗ) - КНСБ. Презентацията на изследването бе част от конференцията „Необходими мерки за подобряване ефективността на системата на здравеопазването", която се проведе в хотел „Родина" и бе открита от президента на КНСБ Пламен Димитров и вицепрезидента на КНСБ и председател на ФСЗ - КНСБ д-р Иван Кокалов. От анализа става ясно, че за пет години броят на хоспитализациите, които са били около 1,7 млн. през 2010 г., както и болничните разходи, които за 2010 г. са близо 1,1 млрд. лв. растат с много бързи темпове. „Държавата не съдейства за заделяне на достатъчно публични ресурси за здравеопазване, но протекционира и активно съдейства за създаването на лечебни заведения и разкриването на нови дейности. Тези дейности също се финансират от ресурсите на здравната система, въпреки че често не отговарят на здравните потребности", се посочва в изследването. Стана ясно, че в същото време съотношението между публични и частни разходи за здравеопазване в България е 56 към 46, което е прецедент в Европейския съюз (ЕС)

Лидерът на БСП - Перник Ненко Темелков: Опасявам се, че новото правителство на България ще е неекспертно и реваншистко

http://www.zapernik.com/politika/liderut-na-bsp-pernik-nenko-temelkov-opasyavam-se-che_33267/

След оставката на правителството на Пламен Орешарски ZaPernik.com потърси коментар от политическия елит на Перник.

Новото правителство, което ще управлява България след изборите през есента може да се окаже неекспертно, политическо и реваншистко. Това каза пред ZaPernik.com лидерът на БСП - Перник Ненко Темелков.

"Очевидно, че се получиха разногласия между двете партии, които управляваха и поддържаха правителството на Орешарски. А и самият Орешарски беше каза, че в момента, в който почувства, че няма необходимата подкрепа и от двете партии ще си подаде оставка. Мисля, че...

Продължава

Машина запълва улични дупки в Русе само за 5 минути

http://pik.bg/машина-запълва-улични-дупки-в-русе-само-за-5-минути-news206159.html

Машина запълва улични дупки в Русе само за 5 минути

Машина, която запълва уличните дупки за пет минути, е закупена от община Русе, съобщи БГНЕС.

Възможностите й бяха демонстрирани днес на бул."Тутракан", като всяка дупка бе запълвана в рамките само на 5 минути.

Машината може да работи и през лятото, и през зимата, обясни зам.-кметът по комунални дейности Свилен Иванов. Тя изпълнява последователно четири различни операции, свързани със запълването на дупката със ситна фракция и асфалтирането й, а след това като пета операция валяк изравнява мястото.

Обслужването се извършва от двама души, а габаритите на новата техника позволяват тя да действа и в малките улички по кварталите. Тъй като работи с горещ асфалт, зимата също ще може да се използва, когато след снеговете се отворят дупки.

Машината струва 100 000 лв. и е закупена от Чехия със средства от бюджета на общинското предприятие "Комунални дейности". От общината обясниха, че нямат информация подобна техника да се използва в други градове.

Подозират, че автоматът е макет

http://frognews.bg/news_73568/

От полицията подозират, че автоматът, открит на столичната ул. „Раковска” 134 е макет. Това съобщиха за Фрог нюз разследващи.

Искат частни фирми да провеждат изпитите за шофьори

http://www.cross.bg/izpitite-izpiti-administratziya-1422274.html

/КРОСС/Частни структури да заменят държавата при шофьорските изпити, предлага изпълнителната агенция "Автомобилна администрация". Например учебните центрове могат да организират теоретичните изпити, коментира пред "Труд" шефът на ведомството Димитър Ганев. В момента у нас има 650 частни учебни центъра и около 200 други, които са част от държавната образователна система.При практическите изпити пък може да се приложи германският модел, където тази дейност се извършва от компаниите ТЮФ и "Декра", посочи Ганев.Държавата ще продължи да отговаря за външния контрол, уточни той.В момента изпитите се извършват от агенцията. Преди години тази дейност бе в КАТ.Според Ганев това е един от вариантите да се преструктурира и самата агенция, така че служителите ѝ да получават по-високи заплати. С повишаването на възнагражденията им те щели да са по-малко склонни да участват в корупционни схеми."Единият от проблемите на "Автомобилна администрация" са заплатите. Брутната заплата на изпитващите сега е средно между 650 и 750 лева", посочи Ганев. Тъй като не се предвижда отпускането на допълнителни средства от бюджета, единственият вариант за увеличение на възнагражденията според него е като се намали броят на хората, но се запази размерът на фонд "Работна заплата"."В момента с изпитите са ангажирани около 100-110 души. Ако прибавим и хората на граждански договори, в най-натовареното време броят на изпитвачите стига 140-150 души

Новият шеф на парното идва от банковата сфера

http://pik.bg/новият-шеф-на-парното-идва-от-банковата-сфера-news206169.html

Новият шеф на парното идва от банковата сфера

Столичният общински съвет взе решение за смяна на ръководството на „Топлофикация София“ ЕАД, съобщи "Фокус".

Дончо Барбалов каза, че вече има и номиниран кандидат да поеме парното и той „идва от банковата сфера”.Три общински дружества обаче имат средства в КТБ,каза Барбалов. Най-много са тези на „Топлофикация София“ - „над 90, почти 95 млн. лв., това е голяма сума, дори за такова дружество“, коментира заместникът на Фандъкова. Другите две са „Пазари юг“ и „Софийски имоти“, но при тях размерите са значително по-малки, отбеляза той.

„Имаме решение, което сме взели тук всички, становище, че лошото състояние на "Топлофикация" се дължи на лошото управление . Понеже много често влизаме в спор с обработените служители, аз декларирам, че основанието за освобождаването са именно лошото управление. 2 години подред в балансовите комисии, се приемаше баланса, но не се сваляше от отговорност. Към тази дата задълженията 677 милиона лева. Не мога да си обясня как може едно такова дружество да твърдим, че работи добре, а в същото време да трупа задължения. Погледнете задълженията за месеци назад, за години. Настоявам за конкурс и избор на ръководство, легитимно”, каза общински съветник Панайот Дончев.

„И друг път съм виждал доклади без мотиви. Не може да бъде критерии това, че някой си е държал парите в тази банка (КТБ), която толкова беше хвалена. Ако взимаме такова решение, имаме и други дружества съпоставими с общия капитал – трябва да уволним всички. Звучи малко несериозно и аз не мога да подкрепя такава подмяна на състави”, заяви общинският съветник Владимир Кисьов.

Учени лекуват болести без лекарства

http://www.cross.bg/sistema-vuzdeiistvie-deiistvie-1422276.html

/КРОСС/ Популярна поговорка гласи, че всички болести са от нерви. Ако следваме заложената в тази народна мъдрост логика, то с въздействие върху нервната система може да се излекуват много болести. Без всякакви лекарства! През април 2014 година американската агенция DARPA обяви създаването на Отдел за биологични технологии. Събитието е знаково, ако се отчита спецификата на агенцията. Нейната мисия е да гледа в бъдещето по-далеч от другите и да превръща фантастиката в реалност. В рамките на един от проектите отделът възнамерява да разработи технология за стимулиране на мозъка, която коригира нервните нарушения (от депресии до хронични болки). Проектът SUBNETS (Systems-Based Neurotechnology For Emerging Therapies) е забележителен с това, че директно се отказва от опитите за медикаментозно лечение. Специалистите от DARPA са избрали друг път, при който на въздействие се подлагат не химичните свойства на клетките, а режимът на електрическа активност, като параметрите на стимулация трябва да зависят от ответната реакция на невроните. Фактически това е пряк диалог с нервната система. В медицината електрическата стимулация се прилага не едно десетилетие и този метод понякога носи успех там, където са безсилни лекарствата

Общинската администрация във Варнаотворена за диалог с ромите

http://www.moreto.net/novini.php?n=259038

“Не сме отказали среща на никой по каквито и да било теми. Ще проведем срещи с всеки, който има теми за обсъждане с администрацията. Ако администрацията би могла да бъде полезна в една или друга посока.“, заяви кметът Иван Портних по повод протеста от понеделник на група роми от „Максуда“ за събарянето на незаконните им къщи в гетото.

Сепаратистите са имали ракета "Бук", с каквато е свален малайзийският Боинг

http://www.mediapool.bg/separatistite-sa-imali-raketa-buk-s-kakvato-e-svalen-malaiziyskiyat-boing-news223003.html

Влиятелен командир на проруските сепаратисти в Източна Украйна призна, че те разполагат със зенитно- ракетен комплекс от типа, който според Вашингтон е свалил малайзийския самолет. Командирът на батальон "Изток" Александър Ходаковский даде интервю за Ройтерс, в което за пръв път след катастрофата от миналия четвъртък признава, че бунтовниците са разполагали с ракетна система "Бук", която бързо може да бъде докарана от Русия и след това върната обратно, за да се унищожат доказателствата за присъствието й на украинска територия.   Преди трагедията с малайзийския Боинг 777, сепаратистите се хвалеха, че са придобили ракети "Бук", които могат да свалят самолети, летящи на голяма височина. След катастрофата обаче основната сепаратистка група – самопровъзгласилата се Донецка народна република, отрече многократно притежанието на такива ракети.   Седмица след като малийският самолет се разби и 298 човека загинаха, най-спорният въпрос е кой е изстрелял ракетата, поразила Боинга в зоната на бойните действия в Източна Украйна, където правителствените сили се опитват да овладеят проруския бунт. Ходаковский обвини Киев, че е провокирал възможен ракетен удар по самолета. По думите му властите умишлено започнали да нанасят въздушни удари в района, за който са знаели, че сепаратистите разполагат със средства за противовъздушна отбрана.   "Аз знаех, че "Бук" дойде от Луганск. В този момент на мен ми казаха, че "Бук" от страна на Луганск идва под флага на ЛНР", каза Ходаковский, имайки предвид самопровъзгласилата се Луганската народна република (ЛНР), аналогична на Донецката република, където се разби самолетът.   "За този "Бук" аз знам, слушал съм. Мисля, че го върнаха. За това аз научих в момента, когато разбрах за случилата се трагедия. По-скоро са го върнали заради това, за да премахнат доказателствата за присъствието му", каза Ходаковский пред Рейтерс във вторник.   "Въпросът е този: Украйна навременно е получила свидетелства за това, че въстаниците разполагат, по вина на Русия, с тази техника, но не само не предприеха нищо, за да обезпечат безопасността, но провокираха използването на този тип оръжие срещу самолет, който лети с мирни граждани", обясни той.   "Знаех, че този "Бук" съществува; че този "Бук" се е отправил към Снежное", каза Ходаковский, говорейки селото, намиращо се на 10 км от мястото на катастрофата. "Те знаеха, че ще бъде разположен там и провокираха използването на "Бук" като започнаха въздушни удари по обект, който съвсем не им е нужен и до който техните самолети не се бяха докосвали от седмица", каза сепаратисткият командир. Вашингтон смята, че проруските сепаратисти най-вероятно са свалили малайзсийския Боинг "погрешка", без да разбират, че това е пътнически полет, заявиха представители на американското разузнаване.   Според тях "най-правдоподобното обяснение" за случилото се е, че сепаратистите са изстреляли руска ракета SA-11 – известна също като "Бук" – по малайзийския Боинг, вземайки го погрешка за друг вид самолет.   Администрацията на американския президент Барак Обама заяви, че е убедена, че авиолайнерът е свален от ракета "земя-въздух" SA-11, изстреляна от територия, контролирана от проруските сепаратисти. Бунтовническите лидери отрекоха да са свалили самолета, а Русия отрича да има нещо общо със случая. В миналото Ходаковский е оглавявал донецкото антитерористично спецподразделение "Алфа" към украинските служби за сигурност . От началото на въстанието той стана един от малцината високопоставени полеви командири от украински, а не от руски произход.   По-рано той влезе в конфликт с други сепаратистки лидери, дошли отвън, какъвто е московчанинът Игор Стрелков, обявил се за главнокомандващ на всички метежници в Донецк.   "Работата е в това, че театърът на военните действия заемат наши, така да се каже, партньори по въстаническо движение, взаимодействието ни с които е доста условно", обясни Ходаковский.   "С какви ресурси разполагат нашите партньори, ние не можем да бъдем напълно сигурни. Имало ли е при тях ("Бук"), не е ли имало, ако има доказателства, че е бил – въпроси няма". По думите му, било известно, че опълченците по-рано са превзели ракети "Бук" от украинските сили: три установки били превзети от един контролен пост през април, и още една система – близо до летището в Донецк. Всички те обаче били неизправни. Ходаковский не знае точно откъде се е взела системата "Бук" на контролираната от сепаратистите територия в момента на падането на самолета. Той не изключи установката да е придобита от Русия.   "Не казвам, че Русия е доставила или не е доставила тези неща. Русия е могла да достави този "Бук" за някакви съвършено локални задачи. Аз искам да имам "Бук" и ако ми предложат, няма да откажа, но никога няма да го употребявам по цели, които не представляват заплаха за мен, ще го използвам само в случай, ако има въздушно нападение по моите позиции, за да спася живота на хората", каза още командирът Ходаковский.

Сепаратистите са имали ракета "Бук", с каквато е свален малайзиският Боинг

http://www.mediapool.bg/separatistite-sa-imali-raketa-buk-s-kakvato-e-svalen-malaiziskiyat-boing-news223003.html

Влиятелен командир на проруските сепаратисти в Източна Украйна призна, че те разполагат със зенитно- ракетен комплекс от типа, който според Вашингтон е свалил малайзийския самолет. Командирът на батальон "Изток" Александър Ходаковский даде интервю за Ройтерс, в което за пръв път след катастрофата от миналия четвъртък признава, че бунтовниците са разполагали с ракетна система "Бук", която бързо може да бъде докарана от Русия и след това върната обратно, за да се унищожат доказателствата за присъствието й на украинска територия.   Преди трагедията с малайзийския Боинг 777, сепаратистите се хвалеха, че са придобили ракети "Бук", които могат да свалят самолети, летящи на голяма височина. След катастрофата обаче основната сепаратистка група – самопровъзгласилата се Донецка народна република, отрече многократно притежанието на такива ракети.   Седмица след като малийският самолет се разби и 298 човека загинаха, най-спорният въпрос е кой е изстрелял ракетата, поразила Боинга в зоната на бойните действия в Източна Украйна, където правителствените сили се опитват да овладеят проруския бунт. Ходаковский обвини Киев, че е провокирал възможен ракетен удар по самолета. По думите му властите умишлено започнали да нанасят въздушни удари в района, за който са знаели, че сепаратистите разполагат със средства за противовъздушна отбрана.   "Аз знаех, че "Бук" дойде от Луганск. В този момент на мен ми казаха, че "Бук" от страна на Луганск идва под флага на ЛНР", каза Ходаковский, имайки предвид самопровъзгласилата се Луганската народна република (ЛНР), аналогична на Донецката република, където се разби самолетът.   "За този "Бук" аз знам, слушал съм. Мисля, че го върнаха. За това аз научих в момента, когато разбрах за случилата се трагедия. По-скоро са го върнали заради това, за да премахнат доказателствата за присъствието му", каза Ходаковский пред Рейтерс във вторник.   "Въпросът е този: Украйна навременно е получила свидетелства за това, че въстаниците разполагат, по вина на Русия, с тази техника, но не само не предприеха нищо, за да обезпечат безопасността, но провокираха използването на този тип оръжие срещу самолет, който лети с мирни граждани", обясни той.   "Знаех, че този "Бук" съществува; че този "Бук" се е отправил към Снежное", каза Ходаковский, говорейки селото, намиращо се на 10 км от мястото на катастрофата. "Те знаеха, че ще бъде разположен там и провокираха използването на "Бук" като започнаха въздушни удари по обект, който съвсем не им е нужен и до който техните самолети не се бяха докосвали от седмица", каза сепаратисткият командир. Вашингтон смята, че проруските сепаратисти най-вероятно са свалили малайзсийския Боинг "погрешка", без да разбират, че това е пътнически полет, заявиха представители на американското разузнаване.   Според тях "най-правдоподобното обяснение" за случилото се е, че сепаратистите са изстреляли руска ракета SA-11 – известна също като "Бук" – по малайзийския Боинг, вземайки го погрешка за друг вид самолет.   Администрацията на американския президент Барак Обама заяви, че е убедена, че авиолайнерът е свален от ракета "земя-въздух" SA-11, изстреляна от територия, контролирана от проруските сепаратисти. Бунтовническите лидери отрекоха да са свалили самолета, а Русия отрича да има нещо общо със случая. В миналото Ходаковский е оглавявал донецкото антитерористично спецподразделение "Алфа" към украинските служби за сигурност . От началото на въстанието той стана един от малцината високопоставени полеви командири от украински, а не от руски произход.   По-рано той влезе в конфликт с други сепаратистки лидери, дошли отвън, какъвто е московчанинът Игор Стрелков, обявил се за главнокомандващ на всички метежници в Донецк.   "Работата е в това, че театърът на военните действия заемат наши, така да се каже, партньори по въстаническо движение, взаимодействието ни с които е доста условно", обясни Ходаковский.   "С какви ресурси разполагат нашите партньори, ние не можем да бъдем напълно сигурни. Имало ли е при тях ("Бук"), не е ли имало, ако има доказателства, че е бил – въпроси няма". По думите му, било известно, че опълченците по-рано са превзели ракети "Бук" от украинските сили: три установки били превзети от един контролен пост през април, и още една система – близо до летището в Донецк. Всички те обаче били неизправни. Ходаковский не знае точно откъде се е взела системата "Бук" на контролираната от сепаратистите територия в момента на падането на самолета. Той не изключи установката да е придобита от Русия.   "Не казвам, че Русия е доставила или не е доставила тези неща. Русия е могла да достави този "Бук" за някакви съвършено локални задачи. Аз искам да имам "Бук" и ако ми предложат, няма да откажа, но никога няма да го употребявам по цели, които не представляват заплаха за мен, ще го използвам само в случай, ако има въздушно нападение по моите позиции, за да спася живота на хората", каза още командирът Ходаковский.

Прокуратурата също е пред ”фалит” заради загубени дела

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-sashto-e-pred-falit-zaradi-zagubeni-dela-news223002.html

Положението с бюджета на съдебната власт е допълнително усложнено заради натрупан от прокуратурата 2 милиона дълг към гражданите, стана ясно в четвъртък от думите на председателя на бюджетната комисия на Висшия съдебен съвет Михаил Кожарев. Сумата е дължима за обезщетения на гражданите, които са спечелили дела срещу държавното обвинение по реда на Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). Двата милиона лева дълг са натрупани само за първите шест на месеца на тази година. Михаил Кожарев описа тежкото финансово състояние на всички органи в съдебната власт като ”пред фалит”. Кожарев прогнозира, че парите за издръжка на прокуратурата ще стигнат само до септември, което означава, че няма как да бъдат изплатени обезщетенията. В началото на седмицата представляващият член на ВСС Соня Найденова обяви, че пари в системата вече няма . Общо 85 съдилища са без средства за издръжка, което включва пари за ток, вода, възнаграждения на вещи лица, съдебни заседатели и т.н. В сряда Кожарев добави, че общо 95 са органите на съдебната власт, които са в невъзможност да се разплащат. Натрупаните дългове са за 6.8 млн. лв. Кожарев даде за пример районния съд в Трявна, който ще остане без ток, защото няма 343 лева, за да си плати сметката. Сред институциите, чиято работа може да се окаже блокирана заради неплатени сметки и липса на пари за вещи лица и съдебни заседатели, са окръжният и районният съд в Бургас, окръжните съдилища в Кюстендил, Монтана, Плевен и Пловдив. Преди месец ВСС поиска увеличение на бюджета на съдебната власт с близо 20 милиона лева, за да бъдат покрити неотложни разходи, но финансовото министерство така и не отговори на искането. Извън тежкото състояние на много от районните съдилища, проблем имат и много ключови част от системата. Софийският градски съд и Софийският районен съд имат пари до септември, също като прокуратурата. Върховният административен съд няма пари да си плати интернета. Положението във Върховния касационен съд също е лошо, каза Кожарев. По думите му съдебната дейност е и държавна дейност, а никой не е обърнал внимание на съвета. Бюджетът на съдебната власт през тази година е бил абсолютно същият, какъвто и през 2013 г., каза Кожарев. Той добави, че премиерът Пламен Орешарски при посещението си във ВСС е обещал да се направят корекции в бюджета, но те не са били изпълнени. Същите обещания е имало и при правителство на ГЕРБ, посочи Кожарев.

Съдилищата натрупали дългове за 6.8 млн. лв.

http://www.mediapool.bg/sadilishtata-natrupali-dalgove-za-68-mln-lv-news223002.html

Задълженията на съдебната власт вече са 6.8 млн. лв., съобщи пред журналисти в четвъртък председателят на комисията на Висшия съдебен съвет (ВСС) "Бюджет и финанси" Михаил Кожарев. Той обяви още, че само в последните два дни още десет съдилища са изчерпали тазгодишните си бюджети и вече 95 съдилища са на червено. Сред институциите, чиято работа може да се окаже блокирана заради неплатени сметки и липса на пари за вещи лица и съдебни заседатели, са окръжният и районният съд в Бургас, окръжните съдилища в Кюстендил, Монтана, Плевен и Пловдив. Финансовото състояние на Софийския градски съд и на Софийския районен съд е сравнително стабилно и те ще издържат до септември, по положението във Върховния касационен съд и на Върховния административен съд е лошо, каза Кожарев. По думите му съдебната дейност е и държавна дейност, а никой не е обърнал внимание на съвета. Бюджетът на съдебната власт през тази година е бил абсолютно същият, какъвто и през 2013 г., каза Кожарев. Той добави, че премиерът Пламен Орешарски при посещението си във ВСС е обещал да се направят корекции в бюджета, но те не са били изпълнени. Същите обещания е имало и при правителство на ГЕРБ, посочи Кожарев.

Георги Йорданов ще ръководи дербито между ЦСКА и "Левски"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/24/2349593_georgi_iordanov_shte_rukovodi_derbito_mejdu_cska_i/?ref=rss


Двубоят между ЦСКА и "Левски" ще бъде ръководен от Георги Йорданов. Негови помощници ще са Крум Стоилов и Георги Славов.

Йорданов, който беше избран за най-добър футболен съдия за 2013 г., ръководи две от четирите срещи между червени и сини миналия сезон.

В първия случай ЦСКА се наложи с 3:0 след три гола за шест минути през първото полувреме. След това води и срещата на 15 март спечелена от "армейците" с 1:0 с гол в последните секунди.

ЦСКА е в серия от четири...

Глоба за всеки, който не поддържа гробовете на починали близки

http://pik.bg/глоба-за-всеки-който-не-поддържа-гробовете-на-починали-близки-news206156.html

Глоба за всеки, който не поддържа гробовете на починали близки

100 лева глоба ще плаща всеки, който не поддържа в добро състояние гроба на починалите си близки. Това предвиждат промени, които Столичният общински съвет ще гласува и по всяка вероятност ще приеме, информира Нова телевизия.

Избуяла растителност, счупени или липсващи огради, липсващи надгробни знаци. Когато новата наредба влезе в сила - заради всички тези неща може да бъде наложена глоба. При повторно нарушение размерът й ще бъде петкратен.

По новите правила ще трябва или сами да поддържаме мястото, където почиват близките ни, или да наемем фирма, която да се грижи за това. Идеята е, че колкото и тежка и лична тема да е смъртта, мястото, където нашите близки почиват в мир, трябва да има приличен вид.

Има обаче един проблем, който трудно се обсъжда гласно - от гробищата се краде, както храна и цветя, така и паметни плочи. Затова общината поема ангажимент да имат по-сериозна охрана.

И още - кой ще следи за нарушения и как ще тръгне по следите на неподдържан гроб, за да стигне до отговорните близки. Засега отговор на този въпрос няма, а пропускът трябва да бъде коригиран със създаването на регистър на ползвателите на гробни места. До създаването на регистъра има време, а новата наредба най-вероятно ще влезе в сила наесен.

 

Иновативни машини хранят бездомните животни, опазвайки околната среда

http://www.cross.bg/kotki-zhivotni-retzikliraneto-1422273.html

/КРОСС/ В Истанбул, Турция живеят близо 100 хил. бездомни кучета и котки. Въпреки че там има над 14 млн. души, тези животни все още очакват някой да ги спаси. Една компания на име Pugedon обаче поне се опитва да направи живота им по-лесен, пише io9. Тя е поставила автомати със стоки, които пускат храна за домашни любимци всеки път, когато някой хвърли използвана пластмасова бутилка. Правителството не плаща нищо. Средствата от рециклирането на тези бутилки отиват за покупката на още храна за котки и кучетата. Най-добрата част от всичко това е, рециклирането е от полза за околната среда. Така че хората, които не могат да осиновят котка или куче, могат да направят нещо добро, като изхвърлят боклука по правилния начин, пише Сп.Обекти. video:http://www.youtube.com/watch?v=U8WxtuhiaJY

Уволниха шефа на парното в София

http://pik.bg/уволниха-шефа-на-парното-в-софия-news206158.html

Уволниха шефа на парното в София

Шефът на "Топлофикация - София" Стоян Цветанов е освободен от поста си.

Причината за уволнението му е разплащателна сметка на дружеството в Корпоративна търговска банка (КТБ) в размер на 80 млн. лева. Сумата е блокирана, защото банката е поставена под специален надзор повече от месец и ако се запазят сегашните правила, общинското дружество ще загубят парите си.

Разплащателната сметка на "Топлофикация - София" в Корпоративна търговска банка е открита през 2004 г., заявиха в началото на седмицата от дружеството пред "Дневник". Така от общинската фирма са се спестявали такси за плащания към Българския енергиен холдинг (БЕХ), Националната електрическа компания (НЕК) и "Булгаргаз", които също имали сметки в тази банка.

От блокираните 80 млн. лева около 10 млн. евро са парите на дружеството за парникови газове, а останалите са предвидените пари за инвестиционната програма за 61 млн. лева, приета от общинския съвет през април. В момента от "Топлофикация" твърдят, че нямат финансови проблеми.

В понеделник общинските съветници от БСП поискаха оставката на Цветанов, а малко по-късно председателят на общинския съвет Елен Герджиков (ГЕРБ) в писмо до медиите обяви, че не е получил задоволителен отговор по казуса и оттегля доверието си.

Оръжието пред централата на СДС е бутафорно

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/oryzhieto-pred-centralata-na-sds-e-butaforno-6018168

Назначената експертиза показала, че откритата вещ е имитация на автомат "Калашников" и не може да произведе изстрел

Злословието и клеветата нямаше да имат такава сила, ако глупостта не им проправяше път

http://www.cross.bg/glypostta-zloslovieto-propravyashe-1422272.html

/КРОСС/Александър Дюма - баща (1802 - 1870), френски писател - романист: Злословието и клеветата нямаше да имат такава сила, ако глупостта не им проправяше път.

Бившият директор на Банка "Ешпириту Санту" е арестуван

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/07/24/2349588_bivshiiat_direktor_na_banka_eshpiritu_santu_e_arestuvan/?ref=rss


Бившият президент и главен изпълнителен директор на португалската банка "Ешпириту Санту" БЕС (Banco Espirito Santo - BES) Рикарду Салгаду бе арестуван днес сутринта в къщата си в околностите на португалската столица, за да бъде разпитан в разследването на пране на пари, съобщи източник от правосъдната система, цитиран
от португалската агенция "Луза".

В редица подразделения на семейната група "Ешпириту Санту" са били направени обиски в сряда. Банката бе разтресена заради...

Борисов отказа и върна мандата за съставяне на правителство

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/cV-zXueA3SA/

Президентът Росен Плевнелиев връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на най-голямата политическа сила – ГЕРБ.

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов обаче отказа и върна мандата. По думите на президента при отказ на ГЕРБ, утре мандатът ще бъде връчен на втората по големина парламентарна формация – “Коалиция за България”.

Бареков се разчувства: Краси, кой ще избереш между мен и Борисов - Доган?

http://izbori2014.actualno.com/Barekov-se-razchuvstva-Krasi-koj-shte-izberesh-mejdu-men-i-Borisov---Dogan-news_41295.html

Лични благодарности към председателя на ВМРО-БНД Красимир Каракачанов изказа лидерът на „България без цензура” Николай Бареков след като официално ВМРО обяви, че ще прави коалиция ...

Porsche показа новия Cayenne /видео/

http://www.cross.bg/cayenne-kmch-maksimalna-1422271.html

/КРОСС/ Porsche разпространи първите подробности на определеното от компанията като ново поколение CAYENNE. Луксозният всъдеход, който се очаква да бъде лансиран на пазара в Европа през октомври тази година, идва с редица козметични промени по екстериора, свързани основно със стилистиката на предните и задните светлини, и ще се предлага в пет основни версии- Cayenne Diesel, Cayenne S, Cayenne S Diesel и Cayenne Turbo. Основни акценти в портфолиото на новата версия на Cayenne е хибридната модификация Cayenne S E-Hybrid и новият 3.8 литров, V6 битурбо двигател при варианта Cayenne S. Хибридният Cayenne е в състояние да измине в чист електрически режим от 18 до 36 километра с максимална скорост от 120 км/ч, благодарение на литиево-йонна батерия (10.9 kWh) и електромотор (70 kW). Те са комбинирани с трилитров V6 ДВГ с максимална мощност от 333 конски сили, а крайният резултат е възможност за ускорение от 0 до 100 км/ч за 5.9 секунди и максимална скорост на движение от над 240 км/ч. Новият 3.6 литров V6 двигател на Cayenne S е максимална мощност от 420 конски сили и максимален въртящ момент от 550 Нм. Версията на Cayenne, оборудвана с него и осемстепенна роботизирана предавателна кутия може да се ускори до 100 км/ч за 5.5 секунди и да развие максимална скорост на движение от 258 км/ч

Михаил Миков: БСП най-малко може да се идентифицира с корпоративни интереси

http://www.dnevnik.bg/intervju/2014/07/24/2349087_mihail_mikov_bsp_nai-malko_moje_da_se_identificira_s/?ref=rss


На 27 юли Конгресът на БСП ще избере нов председател. До момента желание да участват са изявили осем кандидати - Георги Гергов, Георги Кадиев, Драгомир Стойнев, Корнелия Нинова, Красимир Янков, Мая Манолова, Михаил Миков и Янаки Стоилов. "Дневник" отправи едни и същи въпроси към основните претенденти за възгледите им за промяната в БСП.

Поредицата интервюта продължава с председателя на Народното събрание Михаил Миков, определян като кандидата на апарата и сред тримата фаворити за...

Алжирски самолет със 110 пътници изчезна от радарите

http://www.moreto.net/novini.php?n=259033

Алжирски пътнически самолет е изчезнал от радарите, след като е излетял от Буркина Фасо. Става въпрос за Еърбъс А320 с 110 пътници на борда, съобщиха световните агенции. Авиокомпанията Air Algerie обяви, че е загубила контакт с машината 50 минути след излитането й от столицата на Буркина Фасо - Уагадугу.

ЕС може да забрани достъпа на руските банки до европейските капиталови пазари

http://econ.bg/Новини/ЕС-може-да-забрани-достъпа-на-руските-банки-до-европейските-капиталови-пазари_l.a_i.557954_at.1.html

ЕС може да забрани на европейците да купуват акции и облигации, емитирани от руски банки. Това е една от предложените мерки за засилване на санкциите...

Задълженията на съдебната власт са 6,8 млн. лв.

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/zadylzheniiata-na-sydebnata-vlast-sa-68-mln.-lv-6018171

Bюджетът на 95 органа на съдебната власт вече свършва, съобщи шефът на бюджетната комисия към ВСС Михаил Кожарев

Уникална машина ще запълва русенските дупки за пет минути

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4210192

Машина, която запълва уличните дупки за пет минути, е закупена от община Русе, съобщи БГНЕС.
Възможностите й бяха демонстрирани днес на бул."Тутракан", като всяка дупка бе запълвана в рамките само на 5 минути.
Машината може да работи и през лятото, и през зимата, обясни зам.-кметът по комунални дейности Свилен Иванов. Машина, която запълва уличните дупки за пет минути, е закупена от община Русе, съобщи БГНЕС. Възможностите й бяха демонстрирани днес на бул."Тутракан", като всяка дупка бе запълвана в рамките само на 5 минути. Машината може да работи и през лятото, и през зимата, обясни зам.-кметът по комунални дейности Свилен Иванов.

28-годишен германец в неизвестност, трябвало да излети на 7 юли от Варна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4210196

По молба на германските власти полицията в България издирва 28-годишния Ларс Йоахим Митанк (Lars Joachim Mittank) от Берлин, Германия, съобщиха от пресцентъра на МВР.
На 30 юни т.г. младият мъж пристигнал на летището във Варна с туристическа група, която отседнала в хотел в курортен комплекс „Златни пясъци”. По молба на германските власти полицията в България издирва 28-годишния Ларс Йоахим Митанк (Lars Joachim Mittank) от Берлин, Германия, съобщиха от пресцентъра на МВР. На 30 юни т.г. младият мъж пристигнал на летището във Варна с туристическа група, която отседнала в хотел в курортен комплекс „Златни пясъци”.

"Форбс" класира 10-те най-видни руски звезди

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/forbs-klasira-10-te-naj-vidni-ruski-zvezdi-6018170

В Топ 10 на "Форбс" са намерили място известни руски спортисти и звезди от шоубизнеса

Машина запълва улични дупки в Русе само за 5 минути

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4210184

Машина, която запълва уличните дупки за пет минути, е закупена от община Русе, съобщи БГНЕС.
Възможностите й бяха демонстрирани днес на бул. Машина, която запълва уличните дупки за пет минути, е закупена от община Русе, съобщи БГНЕС. Възможностите й бяха демонстрирани днес на бул."Тутракан", като всяка дупка бе запълвана в рамките само на 5 минути. Машината може да работи и през лятото, и през зимата, обясни зам.-кметът по комунални дейности Свилен Иванов.

Полицията издирва 28-годишен германец, трябвало да излети на 7 юли от Варна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4210177

По молба на германските власти полицията в България издирва 28-годишния Ларс Йоахим Митанк (Lars Joachim Mittank) от Берлин, Германия, съобщиха от пресцентъра на МВР.
На 30 юни т.г. младият мъж пристигнал на летището във Варна с туристическа група, която отседнала в хотел в курортен комплекс „Златни пясъци”. По молба на германските власти полицията в България издирва 28-годишния Ларс Йоахим Митанк (Lars Joachim Mittank) от Берлин, Германия, съобщиха от пресцентъра на МВР. На 30 юни т.г. младият мъж пристигнал на летището във Варна с туристическа група, която отседнала в хотел в курортен комплекс „Златни пясъци”.

Борисов: Ако се правят коалиции, да е като в Европа (обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4210179

"Оттук-нататък, ако всички си направим изводи, най-важният от тях ще бъде: първата политическа сила – дали ще е БСП - пожелавам им успех, дали ДПС, дали реформатори, който и да е друг – трябва около него да се направи правителство", заяви пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "От това, което декларираме ние, от това,

Бойко: Дано новият лидер на БСП да идва не само когато правят правителство, но и когато пада правителство

http://pik.bg/бойко-дано-новият-лидер-на-бсп-да-идва-не-само-когато-правят-правителство-но-и-когато-пада-news206151.html

Бойко: Дано новият лидер на БСП да идва не само когато правят правителство, но и когато пада правителство

Пожелавам на всички 17 кандидати успех. Надявам се лидерът, който си изберат в неделя, да идва не само когато правят правителство, но и когато пада правителство, за да поеме отговорност. Това каза пред журналисти в парламента председателят на  ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с предстоящия конгрес на БСП, на който ще бъде избран нов лидер на БСП.

 „Надявам се това да е човек, с когото да можем да седнем, да изпием кафе, чай или каквото искат и по важните въпроси да се разберем. Не може в момента от държавния бюджет да отидат над 5 милиарда в Националния осигурителен институт за пенсии и ние да се правим, че имаме пенсионни фондове”, посочи Борисов.

„Надявам се г-н Миков да разпореди и МВР да свалят загражденията още днес, защото това е толкова грозно за една европейска столица с толкова цветя, естакади, хубаво метро, паркове и градини, нови булеварди”, добави Бойко Борисов във връзка със загражденията около сградата на парламента.

„Интересува ме какво взеха като решение вчера на оперативното заседание на Министерски съвет”, каза Борисов. Той допълни, че в новия мандат ще прегласуват Закона за МВР.

Вигенин: Моят наследник ще получи стабилна система

http://www.cross.bg/vigenin-ministur-prioritet-1422270.html

/КРОСС/Затворих страницата на партийните симпатии при дипломатите. Това каза министър Вигенин пред свои колеги дипломати.  Външният министър Кристиан Вигенин проведе ежегодната си традиционна среща с българските дипломати в чужбина, пред които направи равносметка на работата на МВнР по време на своя мандат, който официално приключи днес, след като парламентът гласува оставката на кабинета на Пламен Орешарски.  Вигенин изтъкна, че противно на някои твърдения, той изобщо не е бил в изолация, а е работил за икономизирането на външната политика, тъй като това е било приоритет на правителството. Министърът добави, че за изминалата година и два месеца Външно министерство е обърнало тенденцията за свиване на дипломатическото ни присъствие в света. Търсихме и осигурихме важен стратегически баланс в политиката и системно отстоявахме българските интереси и евроатлантическите ценности. Бяха запазени каналите за комуникация в Руската федерация и постигнахме динамика в отношението с Китай, Бразилия и Индия, отчете се Вигенин, като посочи САЩ за незаменим ключов партньор. По думите му голямо препятствие за следващото правителство ще бъде справянето с икономическите санкции за Русия, които изглеждат неизбежни заради продължаващата криза в Украйна. Според министъра той е работил с ясното съзнание да остави повече, отколкото е заварил, като по думите му, миналата година той е поел поста с дефицит от над 7 милиона лева, като министерството е влязло в 2013 г

Мобилизацията на Порошенко доведе до социално напрежение в Украйна

http://www.cross.bg/voenni-zaginali-lozitzkiii-1422268.html

/КРОСС/ След като украинският президент Петро Порошенко обяви началото на трета мобилизация, западната част на Украйна се разбунтува. Със страх и поради нежелание да изпратят родните си синове, бащи, братя и съпрузи на смърт, хората публично палят смъртоносните прозовки и блокират пътищата. Снощи в Богородична в Ивано-Франковска област селяни започнаха поредния протест пред сградата на областната администрация, а после нахлуха в районния военен комисариат, където започнаха да палят документи, свързани с мобилизацията. Според местните жители, по този начин те изразяват недоволството си към указа на президента, който за тях ще изпрати техните синове и мъже без необходимата подготовка и екипировка и ще ги обрече на сигурна смърт в Новорусия. В района на Скобичивка ситуацията бе аналогична. Жените преградили пътя, водещ до Ивано-Франковск и по този начин изразиха протеста и нежеланието си да изпратят близките си на война. Някои дори заплашваха да дойдат въоръжени с вили, ако не бъдат изпълнени исканията им. Страхувайки се да не загубят окончателно контрол над ситуацията, властите в Киев всячески се опитват да скрият точния брой на загиналите от началото на спецоперацията. Количеството загинали украински военни не е известно никому, но експерти предполагат, че те са над 10 хил. Очевидци разказват, че само в моргите в Харков има около 4 хил. трупа, а в Днепропетровск и Запорожие картината е същата

Вигенин: Моят наследник ще получи стабилна система

http://www.cross.bg/vigenin-ministur-bulgariya-1422270.html

/КРОСС/Затворих страницата на партийните симпатии при дипломатите. Това каза министър Вигенин пред свои колеги дипломати.  Външният министър Кристиан Вигенин проведе ежегодната си традиционна среща с българските дипломати в чужбина, пред които направи равносметка на работата на МВнР по време на своя мандат, който официално приключи днес, след като парламентът гласува оставката на кабинета на Пламен Орешарски.  Вигенин изтъкна, че противно на някои твърдения, той изобщо не е бил в изолация, а е работил за икономизирането на външната политика, тъй като това е било приоритет на правителството. Министърът добави, че за изминалата година и два месеца Външно министерство е обърнало тенденцията за свиване на дипломатическото ни присъствие в света. Търсихме и осигурихме важен стратегически баланс в политиката и системно отстоявахме българските интереси и евроатлантическите ценности. Бяха запазени каналите за комуникация в Руската федерация и постигнахме динамика в отношението с Китай, Бразилия и Индия, отчете се Вигенин, като посочи САЩ за незаменим ключов партньор. По думите му голямо препятствие за следващото правителство ще бъде справянето с икономическите санкции за Русия, които изглеждат неизбежни заради продължаващата криза в Украйна. Според министъра той е работил с ясното съзнание да остави повече, отколкото е заварил, като по думите му, миналата година той е поел поста с дефицит от над 7 милиона лева, като министерството е влязло в 2013 г

Уди Алън изследва любовта и илюзията в "Магия на лунна светлина"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/07/24/2349576_udi_alun_izsledva_ljubovta_i_iljuziiata_v_magiia_na/?ref=rss


Уди Алън изследва мистериите на любовта и илюзията в "Магия на лунна светлина" (Magic in the Moonlight), романтична комедия, вдъхновена от ясновидците на 20-те години, чиито "способности" са развенчани от популярните фокусници на деня, пише "Ройтерс".

Многократният носител на "Оскар" отдавна е запленен от магическата тема, която се появява често във филмите му. В "Магия на лунна светлина", който излиза по кината в Щатите този петък, реалност и илюзия се сблъскват на Лазурния френски...

Калашник на входа на СДС на „Раковска”

http://www.cross.bg/kalashnik-na-vhoda-na-sds-na-rakovska-1422267.html

/КРОСС/ Автомат „Калашников" е намерен пред входа на централата на СДС на столичната улица „Раковска", съобщава Нова телевизия. Сигналът е подаден в 11.25 ч. от полицай, който минавал през района. Районът е отцепен и служители на МВР извърват оглед. От СДС отказват коментар с обяснението, че не те са подали сигнала и нямат представа за какво става въпрос. В централата не знаят дали монтираните пред входа камери работят.

Варшава отменя Годината на Полша в Русия

http://www.cross.bg/polsha-rysiya-godinata-1422269.html

/КРОСС/ Правителството на Полша отмени ежегодните мероприятия „Годината на Полша в Русия" за 2015, заради ситуацията в Украйна, съобщи говорителят на министерския кабинет Малгожата Кидава-Блонска, предаде ИТАР-ТАСС. „Това решение е взето от правителството. Министърът на външните работи Радослав Сикорски и министърът на културата Малгожата Омилановска еднозначно прецениха, че в светлината на създалата се политическа ситуация в Украйна и света, провеждането на „Годината на Полша в Русия" е невъзможно" - каза тя. По думите й, в кабинета смятат, че „културата трябва да обединява зрителите и артистите, че трябва да има положителна атмосфера, но сегашните обстоятелства не позволяват това".„В бъдеще, когато се стабилизира ситуацията, ще можем отново да обсъдим тези въпроси", поясни Кидава-Блонска. През април Варшава съобщи, че има намерение да ограничи „политическото измерение" на мероприятията, а също да съкрати програмата. Напомняме, че провеждането на „Годината на Полша в Русия" е въведено като традиция през декември 2013 г. Тогава външните министри на Русия и Полша Сергей Лавров и Радослав Сикорски се договориха за това в деня на подписването на съвместното заявление „Програма 2020 в полско-руските отношения"

Моцартови празници - 13 - 17 август

http://www.cross.bg/praznitzi-pravetz-opera-1422266.html

/КРОСС/Започнал като бутиков фестивал, „Моцартови празници Правец" днес е мащабно събитие на открито, чието десето юбилейно издание ще се проведе от 13-ти до 17-ти август. Посветени на творчеството на гениалния австрийски композитор В. А. Моцарт, фестивалните дни постепенно разширяват своята програма с отбелязването на световни годишнини - в новото издание реверансът е към творчеството на Рихард Щраус, Римски-Корсаков, Кристоф Вилибалд Глук и към гения на художника Микеланджело Буонароти. Специалното юбилейно издание на „Моцартови празници Правец - 2014" ще заложи на присъствието на имена от световния оперен афиш, ще предостави сцена за изява на млади открития, ще предложи разнообразна програма от оперни, балетни, театрални и симфонични продукции, както и съпътстващи концерти и спектакли за деца и възрастни. Сцените са три - пред хотел „РИУ Правец ризорт", пред читалище „Заря - 1895" и на площада пред общината. Официалното откриване на Десетия юбилеен международен музикален фестивал „Моцартови празници Правец - 2014" ще се състои на 13 август на откритата сцена пред хотел „РИУ Правец ризорт" с постановката на Държавна опера - Русе на операта „Дон Жуан" от Моцарт. В главната роля гостува латвийският баритон Валдис Янсонс. Участват Вера Гиргинова, Николай Моцов, Пламен Бейков, хор „Дунавски звуци"

Откриха автомат „Калашников”, облегнат на сградата на СДС

http://frognews.bg/news_73567/

Автомат „Калашников” е бил открит, подпрян на сгредата на СДС на ул. Раковски” 134 в столицата. Това съобщиха за Фрог нюз от СДВР.

Варненската полицията издирва 28-годишен германски гражданин

http://www.moreto.net/novini.php?n=259037

Варненската полицията издирва 28-годишен германски гражданин, съобщиха от полицията за Moreto.net. За последен път младият мъж е забелязан на 8 юли т.г. в района на Аерогара Варна, оттогава е в неизвестност. По молба на германските власти полицията в България издирва 28-годишния Ларс Йоахим Митанк (Lars Joachim Mittank) от Берлин, Германия.

Борисов: Ако се правят коалиции, трябва да е като в Европа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4210117

"Оттук-нататък, ако всички си направим изводи, най-важният от тях ще бъде: първата политическа сила – дали ще е БСП - пожелавам им успех, дали ДПС, дали реформатори, който и да е друг – трябва около него да се направи правителство", заяви пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.
"От това, което декларираме ние, от това, "Оттук-нататък, ако всички си направим изводи, най-важният от тях ще бъде: първата политическа сила – дали ще е БСП - пожелавам им успех, дали ДПС, дали реформатори, който и да е друг – трябва около него да се направи правителство", заяви пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "От това, което декларираме ние, от това,

Украинската управляваща коалиция се разцепи

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-ukrajna/ukrainskata-upravliavashta-koaliciia-se-razcepi-6018165

Ако до 30 дни няма ново мнозинство президентът Петро Порошенко ще може да разпусне Радата и да обяви предсрочни избори

Dream Theater ще изпеят у нас незвучали никога на живо песни

http://www.mediapool.bg/dream-theater-shte-izpeyat-u-nas-nezvuchali-nikoga-na-zhivo-pesni-news223001.html

По време на шоуто си във вторник – 29 юли, в софийската зала "Фестивална", кралете на прогресив метъла "Дрийм Тиътър" (Dream Theater) ще изпълнят песни, които никога не са звучали на техни концерти, съобщиха в четвъртък организаторите от "София Мюзик Ентърпрайсиз" (СМЕ). Бандата представя последния си албум, озаглавен просто Dream Theater, но затвърдил успеха на групата и донесъл й втора номинация за "Грами“ за сингъла „The Enemy Inside”, както и четири номинации за Progressive Music Awards. Турнето под надслов „An Evening with DREAM THEATER” стартира в началото на тази година и покори публиката в Америка и Европа като коментарите на музикални специалисти и фенове се обединяват около мнението, че това е най-доброто шоу на групата до момента. Музикантите са подготвили нова визия, декори и ефекти, а китаристът Джон Петручи пътува с колекцията си китари, с които никога не се разделя. Той винаги решава в последния момент с кои от своите специално изработени за него инструменти да се появи на сцената. Все пак със сигурност ще чуем убийствения звук от последната му гордост – китарата Majesty на Music Man, посочват от СМЕ. Изричното желание на групата е не се пуши никъде в зоната на бекстейджа. Вечерята им ще включва телешко печено или стек, спагети и пържени зеленчуци по ориенталски. Сред предпочитаните питиета са бяло и червено вино и бира. Рокаджиите са поръчали и неограничено количество минерална вода и газирани напитки. "Дрийм Тийтър" пристигат у нас след концерта си в Букурещ в ранните часове на 29 юли. Входовете на зала "Фестивална“ в деня на концерта ще бъдат отворени в 18 часа. За разлика от други концерти, на този няма да има подгряващи изпълнители. Очакванията са Джон Петручи и компания да се качат на сцената малко след 20 ч., като шоуто им ще продължи поне три часа. Билетите за концерта все още може да се намерят на цени от 60 до 80 лв. в касите на Тикетпро в страната, както и онлайн.  

Сигнал до Цацаров за схема на Цветан Василев от негови служители (документ)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4210147

Осем служители в инвестиционен посредник и финансова къща Осем служители в инвестиционен посредник и финансова къща "Фина", роднини и приятели на работещи в дружествата и на Корпоративна търговска банка са подали сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров и квесторите на КТБ, съобщи "Блиц", като публикува и документ по сигнала. В него се обяснява схема, в която "Цветан Василев реално е както длъжностно

Сигнал до Цацаров за схема на Цветан Василев (документ)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4210174

Осем служители в инвестиционен посредник и финансова къща "Фина", роднини и приятели на работещи в дружествата и на Корпоративна търговска банка са подали сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров и квесторите на КТБ, съобщи "Блиц", като публикува и документ по сигнала.
В него се обяснява схема, в която "Цветан Василев реално е както длъжностно Осем служители в инвестиционен посредник и финансова къща "Фина", роднини и приятели на работещи в дружествата и на Корпоративна търговска банка са подали сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров и квесторите на КТБ, съобщи "Блиц", като публикува и документ по сигнала. В него се обяснява схема, в която "Цветан Василев реално е както длъжностно

Холандци настояват да бъде изгонена дъщерята на Путин от страната

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/07/24/2349511_holandci_nastoiavat_da_bude_izgonena_dushteriata_na/?ref=rss


След инцидента с малайзийския самолет в Източна Украйна преди седмица, при който загинаха 193 холандци, холандското общество е все по-гневно на Русия и в частност на президента Владимир Путин. Затова в страната на лалетата се появиха искания за депортирането на Мария Путина, 29-годишната дъщеря на руския държавен глава, която от няколко години живее в Хага, разказва германското списание "Шпигел".

От около 2 години Мария Путина живее в луксозно жилище близо до Хага заедно с холандския...

Зимно настроение при 39 градуса жега – Дейв Коз подготвя трети коледен албум

http://www.cross.bg/albym-deiiv-koleden-1422265.html

/КРОСС/„Температурата навън е 39 градуса, а ние снимаме обложката за коледния ми албум. Наистина е забавно! Грабвайте балтоните и идвайте насам!" С тези думи във фейсбук Дейв Коз обяви предстоящия студиен проект в дискографията си - четвъртия си коледен албум. За един от участниците разбираме от пост в социалната мрежа на Джонатан Бътлър - той е публикувал усмихната снимка с чаша бяло вино в ръка и е написал: „Коледа през юли", съобщава jazzfm.bg. Новият коледен албум на Дейв Коз ще е четвъртият празничен в кариерата му. През 1997 г. той издаде December Makes Me Feel This Way, през 2001 г. записа A Smooth Jazz Christmas с Давид Беноа, Рик Браун, Кени Логинс, Бренда Ръсел и Питър Уайт, а през 2007 г. събра най-доброто от тях, добави няколко нови песни и пусна на пазара Memories of a Winter's Night. В момента Дейв Коз промотира албума, който издаде през миналата година с с Джералд Олбрайт, Минди Абер и Ричард Елиът - Summer Horns. Той бе номиниран за „Грами" за най-добър поп инструментален албум, но грамофончето спечели Steppin' Out на Хърб Алпърт.В „Следобедни импровизации" Таня Иванова ще ви разкаже за предстоящия нов албум на Бебел Жилберто. Повече ще откриете и на сайта ни в следобедните часове днес.

БСП: ДПС съкрати живота на правителството, ще ревизираме отношенията си

http://politics.actualno.com/BSP-DPS-sykrati-jivota-na-pravitelstvoto-shte-revizirame-otnoshenijata-si-news_41289.html

Животът на правителството се съкрати, защото ДПС ограничи времето на неговата дейност и не пожела да се отстранят деформациите в управлението. Това се посочва в резолюцията на БСП за участие в предсро...

Холандците искат да изгонят една от дъщерите на Путин

http://europe.actualno.com/Holandcite-iskat-da-izgonjat-edna-ot-dyshterite-na-Putin-news_41290.html

Заради трагедията с MH17 мнозина холандци са поискали 29-годишната дъщеря на руския президент Владимир Путин - Мария, да бъде депортирана обратно в Русия. Мария Путина живее в Хага заедно със своето ...

Плевнелиев даде мандат на ГЕРБ за правителство, Борисов го върна веднага

http://izbori2014.actualno.com/Plevneliev-dade-mandat-na-GERB-za-pravitelstvo-Borisov-go-vyrna-vednaga-news_41291.html

В рамките на 42-ото Народно събрание е невъзможно да се формира устойчиво мнозинство, което да е излъчи работещо правителство. Решението е избори. Датата на изборите е ясна – 5 октомври. ...

Сидеров: "Атака" ще влезе в следващия парламент

http://politics.actualno.com/Siderov-Ataka-shte-vleze-v-sledvashtija-parlament-news_41293.html

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров коментира на пресконференция в Силистра оставката на правителството и представи позицията на партията. Той подчерта, че депутатите от "Атака"са гл...

Полицай откри калашник, опрян пред входа на централата на СДС

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4210165

Автомат „Калашников” е намерен от бдителен служител на реда пред централата на СДС на столичната улица "Раковски", съобщи Нова тв.
Сигналът е подаден в 11:25 часа от полицай, който минавал през района и сигнализирал на колегите си за автомата. Оръжието било опряно пред входа на партийната централа.
Районът е отцепен и служители на МВР извървашт Автомат „Калашников” е намерен от бдителен служител на реда пред централата на СДС на столичната улица "Раковски", съобщи Нова тв. Сигналът е подаден в 11:25 часа от полицай, който минавал през района и сигнализирал на колегите си за автомата. Оръжието било опряно пред входа на партийната централа. Районът е отцепен и служители на МВР извървашт

Бляскаво начало на Вагнеровата седмица в Софийската опера

http://www.cross.bg/vagner-sofiiiskata-opera-1422264.html

/КРОСС/ Празнична фестивална атмосфера съпътстваше откриването на лятната Вагнерова седмица в Софийската опера и балет. Меломани от Германия, Великобритания, Холандия, Южна Африка, Австралия, Русия, Китай, Япония и САЩ пристигнаха специално за повторното изпълнение на „Пръстенът на нибелунга" от Рихард Вагнер. Новината за успеха на постановката от миналата година на Софийската опера и балет е стигнала до почитатели на Вагнер от цял свят. Повече от час преди изпълнението на „Рейнско злато" - първото заглавие от тетралогията на Рихард Вагнер, нетърпеливи разноезични вагнерианци обсадиха театъра. Те посрещнаха с аплаузи кратките музикални откъси, изпълнени от брас секция на оркестъра на Софийската опера и балет. Поздравления прие и авторката на стилната изложба, подредена във фоайето на Операта - 17-годишната възпитаничка на Художествената гимназия в София Рени Нинова и нейната преподавателка и автор на идеята - Александра Гогова. Изложбата е посветена на Вагнеровата тетралогия и представя визии за корици и проекти за плакати. В продължение на два часа и половина пълната зала съпреживя „Рейнско злато". Авторът на музикалната подготовка за тетралогията, Рихард Тримборн проследи с вълнение спектакъла от режисьорската ложа

Дълговете на съдебната власт стигнаха 6,8 млн. лв.

http://econ.bg/Новини/Дълговете-на-съдебната-власт-стигнаха-6-8-млн-лв-_l.a_i.557948_at.1.html

Задълженията на съдебната власт у нас са в размер на 6,8 млн. лв. Това заяви Михаил Кожарев, председател на комисията по бюджет и финанси към Висшия...

Путин - съветският антропологически стандарт

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4209194

Путин е щастливо съвпадение на средни качества, съветски антропологически стандарт, “савок” от епохата на Брежнев. Вербовчик в Германия, подло и манипулативно занятие, но с приятен бонус - обикнал немската наливна бира. Когато Елцин го изведе, за да го покаже на света като свой наследник, впечатлението беше близко до шок от невзрачния избор. Но сам Путин е щастливо съвпадение на средни качества, съветски антропологически стандарт, “савок” от епохата на Брежнев. Вербовчик в Германия, подло и манипулативно занятие, но с приятен бонус - обикнал немската наливна бира. Когато Елцин го изведе, за да го покаже на света като свой наследник, впечатлението беше близко до шок от невзрачния избор. Но сам

Алжирски самолет със 110 души на борда изчезна от радарите

http://econ.bg/Новини/Алжирски-самолет-със-110-души-на-борда-изчезна-от-радарите_l.a_i.557947_at.1.html

Алжирските въздушни служби са изгубили контакт с един от самолетите на компанията Air Algerie, пътуващ от Буркина Фасо към Алжир, предаде „Би Би...

Световните медии: Оставка по време на криза в България

http://www.cross.bg/oresharski-kriza-bulgariya-1422262.html

/КРОСС/Съдбата на една от най-големите банки в най-бедната страна-членка на ЕС, България, остава заложник на политическата криза, която принуди правителството да подаде оставка, пише The New York Times. Оставката на премиера Пламен Орешарски и неговия кабинет, която бе очаквана от седмици, идва на фона на най-тежката банкова криза в България след 90-те години на миналия век и заплашва да окаже негативно влияние на местния бизнес и чуждестранните инвеститори. А със служебно правителство, което ще управлява до изборите през есента, може и да няма бързо решение за спасителен план за банката в центъра на банковата криза. Банковата криза се случва в период на политическа нестабилност в България. Правителството на Орешарски е вторият кабинет, който пада за по-малко от 18 месеца. Той загуби парламентарна подкрепа след слабото представяне на управляващата Социалистическа партия на изборите за Европарламент през май. Българският премиер социалист подаде оставка след само една година на власт, за да направи възможно провеждането на предсрочни избори на 9 октомври, предаде BBC. Този ход на правителството на Пламен Орешарски бе очакван след слабото представяне на социалистите на европейските избори през май и след като загубиха ключов партньор в парламента. Предишният кабинет, формиран от консервативната партия на Бойко Борисов - ГЕРБ, рухна на фона на масовите протести заради бедността

Учени доказаха, че викането помага на тенисистите

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/24/2349575_ucheni_dokazaha_che_vikaneto_pomaga_na_tenisistite/?ref=rss


Всички сме гледали как играе Мария Шарапова. Всички сме я чували. Понякога виковете й достигат 105 децибела.

Това може да смущава някои от съперниците й, както и част от публиката, но пък се оказва, че помага на рускинята. Учени от университета в Небраска са доказали, че тенисистите, които викат, когато удрят топката, получават предимство.

Изводът е, че скоростта на топката се увеличава с 3.8%. Според тях тогава горната част на тялото е по-стабилна, а от там ударът става...

Борисов пожела да е премиер

http://www.moreto.net/novini.php?n=259031

ГЕРБ ще върне мандата от президента Росен Плевнелиев за съставяне на кабинет в рамките на 42-рото Народно събрание, съобщи Бойко Борисов. Той посочи, че неговата партия ще се бори за спечелване на 121 депутатски мандата на предстоящите избори и се самономинира за бъдещ премиер.

Царевец е най-посещаваният обект

http://www.cross.bg/tzarevetz-veliko-naii-poseshtavaniyat-1422261.html

/КРОСС/Средновековната крепост "Царевец" във Велико Търново продължава да е най-привлекателното историческо място в България, близо 16 на сто повече туристи са я посетили тази година. Над 220 000 са българите и чужденците, разгледали тази година всички наши обекти във Велико Търново и Арбанаси, каза директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов. Царевец е най-посещаваният обект. Близо 120 000 души са минали за първото шестмесечие на настоящата година. Това са с около 17 000 повече в сравнение с миналата година. А факт е, че миналата година отчетохме един ръст 22-23%. 30 000 са туристите, влезли в новия атракционен център Царевград Търнов, който пресъздава моменти от живота в средновековната столица. В Арбанаси, най-привлекателна за чужденците заради уникалните си стенописи, е средновековната църква "Рождество Христово".  

Взривиха сграда на бивше ТКЗС в старозагорско село

http://www.vesti.bg/novini/vzriviha-sgrada-na-bivshe-tkzs-v-starozagorsko-selo-6018169

Умишлено е взривена сграда на бившето "ТКЗС" в с. Шаново, Старозагорско, съобщиха от ОДМВР в града.

Откриха калашник, опрян пред входа на централата на СДС

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4210156

Автомат „Калашников” е намерен от бдителен служител на реда пред централата на СДС на столичната улица Автомат „Калашников” е намерен от бдителен служител на реда пред централата на СДС на столичната улица "Раковски", съобщи Нова тв. Сигналът е подаден в 11:25 часа от полицай, който минавал през района и сигнализирал на колегите си за автомата. Оръжието било опряно пред входа на партийната централа. Районът е отцепен и служители на МВР извървашт

Полицията издирва 28-годишен германски гражданин (снимка)

http://pik.bg/полицията-издирва-28-годишен-германски-гражданин-снимка-news206145.html

Полицията издирва 28-годишен германски гражданин (снимка)

По молба на германските власти полицията в България издирва 28-годишния Ларс Йоахим Митанк (Lars Joachim Mittank) от Берлин, Германия, съобщиха от пресцентъра на МВР.

На 30 юни т.г. младият мъж пристигнал в страната през ГКПП - Аерогара Варна с туристическа група, отседнала в хотел в курортен комплекс „Златни пясъци”.

Поради претърпян по време на престоя си инцидент, той не се качил на планувания за 7 юли обратен полет към родината си. За последен път германският гражданин бил забелязан сутринта на 8 юли в района на Аерогара Варна и оттогава е в неизвестност.

Ларс Митанк е висок 180 см, с нормално телосложение. Има гладко, продълговато лице, с руса, права, къса коса. Бил е облечен с жълта блуза с къси ръкави и къси кафяви панталони.

Умоляват се всички, които разполагат с информация за издирвания мъж, да сигнализират на тел. 112 или в най-близкото поделение на МВР. 

Полицията издирва 28-годишен германски гражданин

Засилени мерки за сигурност в Норвегия заради възможен атентат

http://www.mediapool.bg/zasileni-merki-za-sigurnost-v-norvegiya-zaradi-vazmozhen-atentat-news223000.html

Норвегия съобщи, че е взела извънредни мерки за сигурност, след като е получила информации за предстоящо терористично нападение на нейна територия, предаде Франс прес в четвъртък. Норвежката Полицейска служба за сигурност (ПСС) "получи неотдавна информации, според които група, имаща връзки с крайни ислямисти в Сирия, може би възнамерява да извърши терористичен акт в Норвегия", заяви началникът на службата. Заплахата е неуточнена, но се смята за достоверна - не е известна евентуалната цел, нито самоличността на потенциалните извършители на атаката или къде се намират те. По данни на ПСС около 50 души са пътували миналия месец от Норвегия за Сирия като чуждестранни бойци. Половината от тях са се върнали в Норвегия, отбеляза Асошиейтед прес.

Можехме повече, но не ни оставиха да работим (речта на Атанас Мерджанов)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/24/2349572_mojehme_poveche_no_ne_ni_ostaviha_da_rabotim_rechta_na/?ref=rss


Публикуваме едно към едно речта на председателя на парламентарната група на БСП Атанас Мерджанов от трибуната на Народното събрание при разискванията за оставката на кабинета "Орешарски".

Уважаеми господин председател,

Уважаеми госпожо и господин заместник-председатели,

Уважаеми господин министър-председател,

Уважаеми госпожи и господин заместник министър-председатели,

Уважаеми госпожи и господа министри,

Уважаеми колеги народни...

Украинският парламент пред разпускане, две от коалиционните партии напуснаха управлението

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4210142

Две от парламентарните фракции в управляващата коалиция в Украйна обявиха, че я напускат, съобщи РИА Новости. Това може да доведе до разпускане на Върховната Рада.
Партиите "Удар" и "Свобода“ заявиха, че причината е „неготовността на Върховната Рада да се съобразява с желанията на украинския народ“. Две от парламентарните фракции в управляващата коалиция в Украйна обявиха, че я напускат, съобщи РИА Новости. Това може да доведе до разпускане на Върховната Рада. Партиите "Удар" и "Свобода“ заявиха, че причината е „неготовността на Върховната Рада да се съобразява с желанията на украинския народ“.

Ссигнал за бомба в сградата на Столичната община прекъсна за кратко заседанието на СОС

http://www.cross.bg/sgradata-sofiya-tzvetanov-1422260.html

/КРОСС/Получен бе сигнал за бомба в сградата на Столичната община. Предупреждението е дошло към 12:30 часа, по време на последното заседание на Столичния общински съвет преди лятната ваканция.  Въпреки това след гласуване съветниците решиха да не се евакуират и на своя отговорност да продължат работата си по дневния ред. Кметът на София Йорданка Фандъкова покани журналистите да напуснат сградата. Засега обаче евакуация все още няма. Сградата се проверява за взривни устройства. Дневният ред на съветниците включва повече от 100 точки, в това число и смяната на изпълнителния директор на „Топлофикация София" Стоян Цветанов. Оставката му беше поискана от общински съветници, след като стана ясно, че близо 80 милиона лева от парите на дружеството са блокирани в сметка в КТБ. Междувременно повече от 1000 служители на „Топлофикация София" обявиха, че ще съберат на протест в подкрепа на Стоян Цветанов. Самият Цветанов не беше намерен за коментар, той разпространи писмо, с което призовава колегите си да се откажат от протестни действия. Въпреки това се очаква служителите на дружеството да изразят недоволството си от смяната в 14:00 часа, пред сградата на Столичната община.

След раздор в коалицията украинският парламент е пред разпускане

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4210137

Две от парламентарните фракции в управляващата коалиция в Украйна обявиха, че я напускат, съобщи РИА Новости. Това може да доведе до разпускане на Върховната Рада.
Партиите Две от парламентарните фракции в управляващата коалиция в Украйна обявиха, че я напускат, съобщи РИА Новости. Това може да доведе до разпускане на Върховната Рада. Партиите "Удар" и "Свобода“ заявиха, че причината е „неготовността на Върховната Рада да се съобразява с желанията на украинския народ“.

Ужас! Мълния порази къща в маданското село Галище

http://pik.bg/ужас-мълния-порази-къща-в-маданското-село-галище-news206140.html

Ужас! Мълния порази къща в маданското село Галище

Мълния е ударила вчера къща в маданското село Галище. Това каза кметът на населеното място Румен Хаджиев, пише "Фокус".

По думите му, тя е поразила комина на къщата и електрическия стълб до нея, като е скъсала проводници и е прекъснато захранването от двете страни – откъм стълба и към къщата.

Счупени са и доста керемиди от покрива. Хаджиев допълни, че мълнията е била съпроводена и от токов удар, при който са изгорели няколко електромера, електрически уреди и сателитни приемници.

Уличното осветление в квартала, където е паднала мълнията е било прекъснато. Хаджиев уточни, че въпреки всичко щетите не са толкова много, а хубавото е, че от мълнията няма жертви и пострадали хора.

"Ню Йорк Таймс": Политическа криза застрашава бъдещето на българска банка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4210138

Съдбата на една от най-големите банки в най-бедната страна на ЕС – България, остава заложник на политическата криза, която доведе до оставката на правителството на страната.
Това се казва в анализ на „Ню Йорк Таймс" за нестабилната политическа ситуация у нас.
Оттеглянето на премиера Пламен Орешарски и неговия кабинет – очаквано седмици наред, Съдбата на една от най-големите банки в най-бедната страна на ЕС – България, остава заложник на политическата криза, която доведе до оставката на правителството на страната. Това се казва в анализ на „Ню Йорк Таймс" за нестабилната политическа ситуация у нас. Оттеглянето на премиера Пламен Орешарски и неговия кабинет – очаквано седмици наред,

Със скептицизъм към балетния конкурс във Варна подходило част от журито в началото

http://www.moreto.net/novini.php?n=259028

Известен скептицизъм по отношение на конкурса и участниците в него са изпитвали в началото на 50-тото издание на Международния балетен конкурс във Варна част от членовете на журито. Това не скриха самите те по време на среща с кмета на града Иван Портних, предаде репортер на Moreto.

Георги Йорданов ще ръководи вечното дерби

http://www.cross.bg/georgi-iiordanov-angelov-1422259.html

/КРОСС/Георги Йорданов ще ръководи двубоя между "Левски" и ЦСКА във втори кръг от А група. Негови помощници ще са Крум Стоилов и Георги Славов, а четвърти съдия ще е Веселин Мишев. Вечното дерби ще се играе на 27 юли на националния стадион "Васил Левски" от 19:30ч. Ето съдийските назначения за всички мачове от втори кръг на А група: 26.07.2014г. /Събота/ 18:30 ч.Марек /Дуп/ - Хасково /Хс/Ангел Баялцалиев, Николай Георгиев, Георги Георгиев,4-ти Мартин Ангелов, ДАС Таско Тасков, Стефан Апостолов 26.07.2014г. /Събота/ 18:00 ч.Черно море /Вн/ - Лудогорец /Рз/Николай Йорданов, Георги Тодоров, Дениз Соколов,4-ти Николай Ангелов, ДАС Стефан Павлов, Валентин Станчев 26.07.2014г. /Събота/ 20:00 ч.Локомотив /Пд/ - Славия /Сф/Станислав Тодоров, Мартин Димитров, Георги Караколев,4-ти Диян Вълков, ДАС Ангел Ангелов, Мартин Стоименов 27.07.2014г. /Неделя/ 20:00 ч.Берое / СтЗ/ - Ботев /Пд/Радан Мирянов, Димитър Димитров, Димо Вълчев,4-ти Илиян Капарашев, ДАС Цветан Кръстев, Станислав Ставров 27.07.2014г. /Неделя/ 19:30ч.ЦСКА /Сф/ - "Левски" /Сф/Георги Йорданов, Крум Стоилов, Георги Славов,4-ти Веселин Мишев, ДАС Никола Попов, Вихрен Манев 28.07.2014г. /Понеделник/ 18:30ч.Локомотив /Сф/ - Литекс /Лч/Георги Кабаков, Атанас Бозев, Тони Пандарски,4-ти Иван Вълчев, ДАС Георги Димитров, Георги Игнатов.

Газова бутилка гръмна в центъра на Шумен

http://pik.bg/газова-бутилка-гръмна-в-центъра-на-шумен-news206139.html

Газова бутилка гръмна в центъра на Шумен

Неизправен вентил на газова бутилка предизвика експлозия малко преди 10 ч. днес в апартамент на възрастна жена. Тя живее на първия етаж в сграда на улица "Преслав" 46 в Шумен.

Бутилката вчера е била презаредена от съсед на жената по нейна молба на неизвестна бензиностанция. Съседи чули  експлозията и се обадили на служба "Пожарна и аварийна безопасност".

Огнеборците реагирали за минути и газовата бутилка била обезопасена.

Жената е с леко обгорели ръце и бе отведена с линейка на Спешна помощ за преглед в шуменската многопрофилна  болница за активно лечение. Материалните щети са само на терасата на жилището.


Трудното мина, идва по-трудното, ще дойде най-трудното

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/07/24/2349562_trudnoto_mina_idva_po-trudnoto_shte_doide_nai-trudnoto/?ref=rss


"Дневник" препечатва коментарите на Николай Слатински от "Фейсбук". Заглавията са на редакцията

Вина и свободно падане

Трудното мина, сега идва по-трудното, а след него ще дойде най-трудното.

Отиде си най-бездарното и ненужното, заинатило се като магаре на мост и скопено правителство - без легитимна подкрепа, без стратегия, без капацитет, без самостоятелност или със самостоятелността на марионетката.

Сега вече от всички страни се облизва и приижда...

Алжирски самолет със 116 души се разби в Мали

http://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/alzhirski-samolet-sys-116-dushi-se-razbi-v-mali-6018164

Самолетът на авиокомпанията „Ер Алжери“ е пътувал от Уагадугу в Буркина Фасо към Алжир

Самолет със 116 души на борда изчезна на път за Алжир

http://www.cross.bg/aviokompaniya-alzhir-borda-1422257.html

/КРОСС/ Испанската авиокомпания Swiftair съобщи в четвъртък, че е изгубила контакт с един от самолетите си, използван от Air Algerie. На борда на самолета, който според алжирската авиокомпания е Еърбъс А320, има 110 пътници и 6-членен екипаж. Машината е излетяла от Буркина Фасо тази нощ в 1.17 ч. и е трябвало да се приземи в Алжир в 5.10 ч. сутринта, но не е достигнал крайната си дестинация. Според първоначалните съобщения авиодиспечерите са изгубили контакт със самолета някъде над Западна Африка около 50 мин. след излитането му от Уагадугу. Става дума за чартърен полет AH5017, изпълняващ договор с испанската авиокомпания.  

Самолет изчезна на път за Алжир със 116 души на борда

http://www.cross.bg/aviokompaniya-kontakt-samoleta-1422257.html

/КРОСС/ Испанската авиокомпания Swiftair съобщи в четвъртък, че е изгубила контакт с един от самолетите си, използван от Air Algerie. На борда на самолета, който според алжирската авиокомпания е Еърбъс А320, има 110 пътници и 6-членен екипаж. Машината е излетяла от Буркина Фасо тази нощ в 1.17 ч. и е трябвало да се приземи в Алжир в 5.10 ч. сутринта, но не е достигнал крайната си дестинация. Според първоначалните съобщения авиодиспечерите са изгубили контакт със самолета някъде над Западна Африка около 50 мин. след излитането му от Уагадугу. Става дума за чартърен полет AH5017, изпълняващ договор с испанската авиокомпания.  

Русенската "Топлофикация" има 4 млн. лв. несъбрани задължения

http://ruse.actualno.com/Rusenskata-Toplofikacija-ima-4-mln-lv-nesybrani-zadyljenija-news_41283.html

На близо 4 млн. лева възлизат задълженията на несъществуващи вече русенски предприятия към "Топлофикация Русе". Това съобщи изпълнителният директор Георги Недев на дружеството в навечерието ...

Mercedes-AMG GT ще бъде представен на 9 септември

http://cars.actualno.com/Mercedes-AMG-GT-shte-byde-predstaven-na-9-septemvri-news_41286.html

За този модел се говори отдавна и изглежда, че пикът на интереса около него ще бъде на 9 септември, когато се очаква да се състои онлайн дебюта му. Около месец по-късно той ще бъде представен и пред ш...

Георги Беловски временно ще управлява "Топлофикация София"

http://sofia.actualno.com/Georgi-Belovski-vremenno-shte-upravljava-Toplofikacija-Sofija-news_41287.html

Столичният общински съвет избра за временно изпълняващ длъжността изпълнителен директор на „Топлофикация - София” ЕАД Георги Беловски, предаде агенция „Фокус”. ...

Херкулес и дванайсетте му подвига (2-ра част)

http://cinema.actualno.com/Herkules-i-dvanajsette-mu-podviga-2-ra-chast-news_41288.html

Един ден! Толкова ни дели от премиерата на един то най-дългоочакваните филми за тази година - "Херкулес". За да си припомним кой е той, какво е направил и с какво е станал известен, вчера в...

Две деца паднаха в река Дунав, оцеляха по чудо

http://pik.bg/две-деца-паднаха-в-река-дунав-оцеляха-по-чудо-news206135.html

Две деца паднаха в река Дунав, оцеляха по чудо

Две 12-годишни момичета са паднали снощи малко след 18 часа в Дунав в района на речната гара във Видин. Децата са оцелели по чудо, съобщи tribali.info.

Те седели на кейовата стена, когато eдното се подхлъзнало и паднало, а другото скочило да го спасяваХората наоколо забелязали ситуацията и веднага се хвърлили във водата и така успели да извадят момичетата. На мястото са изпратени екипи от спасители и лекари.

„Двете са имали късмет, че инцидентът е станал по такова време, че наоколо имало хора – скочили са и са ги извадили. Когато нашият екип е пристигнал, е установено, че едното момиченце е било в по-тежко състояние – имало е цианоза, тоест най-вероятно е нагълтало вода, дишало е, но трудно.

И двете деца са хоспитализирани в хирургията, под наблюдения са, няма опасност за живота им”, обясни д-р Виденов, шеф на спешния център във Видин. 

Борисов си е приготвил папката с отказ от мандат

http://www.cross.bg/borisov-parlamenta-boiiko-1422258.html

/КРОСС/Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е приготвил папката си с отказ от мандат, която ще връчи на президента при политическите консултации, които Росен Плевнелиев иницира още днес, веднага след като НС прие оставката на правителството на Пламен Орешарски.  Пред журналисти в парламента Борисов заяви: „Ние сме поставили задача да имаме поне 121 депутати. Ако имаме 121 депутати, тогава публично ще поканя всички, които са в парламента, една по една партия и ще разговаряме с тях за политиките. И г-н Адемов, и Корнелия Нинова, и много говориха, че по структуроопределящите неща би трябвало да се намери голямо съгласие. Тогава бих го направил. В противен случай конфронтацията е такава, че действително може всяка една партия да се съсипе с едно движение и едно решение", посочи Борисов. В коментар на това, че от ДПС подкрепят кандидатурата на Кристалина Георгиева, Бойко Борисов заяви, че в момента друг кандидат, освен Кристалина Георгиева, няма. „Кой да подкрепят - Вигенин, отсъстващия днес от парламента Станишев? Това е най-нормалното. Освен това, г-н Местан прекрасно знае, че служебният кабинет може да оттегли кандидата за еврокомисар и да се изложим в Европа, както сме правили и ние. Проявиха разум и това е мъдро решение, за което експремиера Орешарски заслужава похвала, че удържа на натиска", каза Борисов

Сигнал за бомба в Столична община

http://news.ibox.bg/news/id_276737949

Въпреки заплахата заседанието на Общинския съвет не беше прекратено

"Ню Йорк Таймс": Политическа криза застрашава бъдещето на българска банка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4210116

Съдбата на една от най-големите банки в най-бедната страна на ЕС – България, остава заложник на политическата криза, която доведе до оставката на правителството на страната.
Това се казва в анализ на „Ню Йорк Таймс Съдбата на една от най-големите банки в най-бедната страна на ЕС – България, остава заложник на политическата криза, която доведе до оставката на правителството на страната. Това се казва в анализ на „Ню Йорк Таймс" за нестабилната политическа ситуация у нас. Оттеглянето на премиера Пламен Орешарски и неговия кабинет – очаквано седмици наред,

Орешарски: Винаги съм стоял зад Кристалина, не съм усещал натиск върху мен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4210124

„Не очаквах, че мандатът ще бъде лесен. Оказа се малко по-труден от очакванията ми”, отбеляза премиерът, като беше категоричен, че не е усещал натиск през годината, в която ръководеше изпълнителната власт.
Попитан кога за първи път е усетил, че губи подкрепа и са станали правителство на малцинството, Орешарски коментира, „Не очаквах, че мандатът ще бъде лесен. Оказа се малко по-труден от очакванията ми”, отбеляза премиерът, като беше категоричен, че не е усещал натиск през годината, в която ръководеше изпълнителната власт. Попитан кога за първи път е усетил, че губи подкрепа и са станали правителство на малцинството, Орешарски коментира,

Юсейн Болт: Най-доброто от мен предстои

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/24/2349553_jusein_bolt_nai-dobroto_ot_men_predstoi/?ref=rss


Шесткратният златен олимпийски медалист Юсейн Болт и треньорът му Глен Милс вярват, че спринтьорът може да бяга още по-бързо на предстоящото световно първенство през 2015 г. и на летните олимпийски игри в Рио де Жанейро през 2016 г.

Минаха пет години откакто Болт постави световните рекорди на 100 м  (9,58 секунди) и 200 м (19,19 сек.) на световното първенство в Берлин.

Спринтьорът от Ямайка пропусна девет седмици тренировки след операция на лявото стъпало през март, но...

Изчезналият алжирски самолет се е разбил в Мали

http://www.mediapool.bg/izcheznaliyat-alzhirski-samolet-se-e-razbil-v-mali-news222999.html

Самолетът на алжирската авиокомпания "Ер Алжери", който изчезна по време на полет от Уагадугу за Алжир, се е разбил, заяви представител на алжирските авиационни власти. "Мога да потвърдя, че самолетът се е разбил", заявил пред Ройтерс източник, който отказал да посочи подробности за мястото и причините за катастрофата.   По-рано представител на ООН заяви, че изчезналият самолет се е разбил в централната част на Мали. Той опроверга появилите се по-рано съобщения, че това е станало в Нигер.   Самолетът се е разбил в район между Гао и Тесалит, заяви генерал Коко Есиен, командващ мисията на ООН за стабилизиране на Мали. В тази западноафриканска република от дълго време не прекъсват стълкновенията между правителствените войски и ислямистите. Алжирската национална авиокомпания "Ер Алжери" (Air Algerie) съобщи, че е загубила контакт с един от самолетите си, изпълняващ полет от Буркина Фасо към Алжир през Сахара.   Самолетът е изчезнал от радарите около 50 минути след като е излетял от Уагадугу – в 01.55 ч. по Гринуич. Министърът на транспорта на Буркина Фасо Жан Бертен Уедраго каза, че самолетът е поискал промяна на курса в 01.38 часа по Гринуич поради буря в района.   На борда има 110 пътници и шестчленен екипаж, съобщи испанската авиокомпания "Суифтеър" (Swiftair), която е собственик на самолета Макдонел Дъглас Ем Ди-80, нает от "Ер Алжери". Целият екипаж - двама пилоти и четирима членове на обслужващия персонал - са граждани на Испания, съобщи испанската авиокомпания "Суифтеър".   Представителят на "Ер Алжери" в Буркина Фасо съобщи, че в списъка на пътниците фигурират 50 френски граждани.   Според испанската агенция ЕФЕ, която се позовава на собствени източници, на борда имало 80 френски граждани.   Самолетът бе около границата с Алжир, когато екипажът поиска да промени курса поради лоша видимост, за да избегне риска от сблъсък с друг самолет, който е летял от Алжир за Бамако. Връзката с авиолайнера пропадна след като той промени курса, заявява източник от "Ер Алжери", цитиран от Франс прес.   Полетът AH5017 из Уагадугу към Алжир се извършва четири пъти седмично. Времето на полета е четири часа.   Това е третата по ред авиокатастрофа за последната седмица.   На 17 юли самолет на "Malaysia Airlines" се разби в Украйна, след като бе свален от ракета, изстреляна от територия, контролирана от проруските сепаратисти. Загинаха всичките 283 пътници и 15-членния екипаж.   На 23 юли при аварийно кацане на тайвански пътнически самолет на "TransAsia Airways", изпълняващ вътрешен полет, загинаха 51 човека. На борда е имало 54 пътници и 4-членен екипаж.   Очаквайте подробности

Алжирски самолет изчезна над Сахара

http://www.mediapool.bg/alzhirski-samolet-izchezna-nad-sahara-news222999.html

Алжирската национална авиокомпания "Ер Алжери" (Air Algerie) съобщи, че е загубила контакт с един от самолетите си, изпълняващ полет от Буркина Фасо към Алжир през Сахара.   Самолетът е изчезнал от радарите около 50 минути след като е излетял от Уагадугу – в 01.55 ч. по Гринуич. Министърът на транспорта на Буркина Фасо Жан Бертен Уедраго заяви, че самолетът е поискал промяна на курса в 01.38 часа по Гринуич поради буря в района, предаде Ройтерс.   На борда има 110 пътници и шестчленен екипаж, съобщи испанската авиокомпания "Суифтеър" (Swiftair), която е собственик на самолета Макдонел Дъглас Ем Ди-80, нает от "Ер Алжери".   Изчезналият самолет се е разбил в централната част на Мали, заяви представител на ООН, опровергавайки предишни съобщения, че това е станало в Нигер, предаде ДПА, цитирана от БТА.   Самолетът се е разбил в район между Гао и Тесалит, заяви пред агенцията генерал Коко Есиен, командващ мисията на ООН за стабилизиране на Мали. В тази западноафриканска република от дълго време не прекъсват стълкновенията между правителствените войски и ислямистите. Представител на малийските летищни власти посочил, че за момента не може да се говори за катастрофа, а само за изчезване на самолета от радарите.   Целият екипаж - двама пилоти и четирима членове на обслужващия персонал - са граждани на Испания, съобщи испанската авиокомпания "Суифтеър".   Представителят на "Ер Алжери" в Буркина Фасо съобщи, че в списъка на пътниците фигурират 50 френски граждани.   Според испанската агенция ЕФЕ, която се позовава на собствени източници, на борда имало 80 френски граждани.   Самолетът бе около границата с Алжир, когато екипажът поиска да промени курса поради лоша видимост, за да избегне риска от сблъсък с друг самолет, който е летял от Алжир за Бамако. Връзката с авиолайнера пропадна след като той промени курса, заявява източник от "Ер Алжери", цитиран от Франс прес.   Полетът AH5017 из Уагадугу към Алжир се извършва четири пъти седмично. Времето на полета е четири часа.   Очаквайте подробности

Изгубеният от радарите алжирски самолет е паднал в Нигер

http://www.mediapool.bg/izgubeniyat-ot-radarite-alzhirski-samolet-e-padnal-v-niger-news222999.html

Алжирският пътнически самолет, с който в четвъртък бе изгубена връзка, се е разбил край столицата на Нигер - Ниамей, съобщи частната алжирска телевизия "Елнахар", цитирана от световните медии. На борда на машината, пътувала от Уагадугу в Буркина Фасо към Алжир, е имало 110 пътници, повечето от които алжирци, и шестчленен екипаж.   По-рано през деня алжирските авиационни власти казаха, че са загубили 50 минути след излитането му самолет на авиокомпанията "Ер Алжери" (Air Algerie). Машината е изчезнала от радарите в 01.55 часа, докато е прелитала над северната част на Мали, съобщи пред Франс прес източник от "Ер Алжери", пожелал анонимност. В тази западноафриканска република от дълго време не прекъсват стълкновенията между правителствените войски и ислямистите.   Франс прес цитира източник, според когото самолетът се е намирал недалеко от границата в Алжир, когато екипажът поискал отклоняване на курса заради лошата видимост и за да се избегнат сблъсъци с други полети по маршрута Алжир-Бамако. "Връзката е загубена веднага след смяната на курса", допълва той.   Полетът AH5017 из Уагадугу към Алжир се извършва четири пъти седмично. Времето на полета е четири часа.

Загубена е връзка със самолет на алжирските авиолинии

http://www.mediapool.bg/zagubena-e-vrazka-sas-samolet-na-alzhirskite-aviolinii-news222999.html

Алжирските авиационни власти загубиха връзка със самолет на авиокомпанията "Ер Алжери" (Air Algerie), пътуващ от Уагадугу в Буркина Фасо към Алжир, в 13.55 часа по Гринуич, около 50 минути след излитането, предаде в четвъртък държавната осведомителна агенция АПС, цитирана от Ройтерс. Контактът бил изгубен когато самолетът прелитал над северната част на Мали, съобщи пред Франс прес източник от "Ер Алжери", пожелал анонимност. В тази западноафриканска република от дълго време не прекъсват стълкновенията между правителствените войски и ислямистите.   От авиокомпанията съобщават, че правят всичко възможно да открият изчезналия от радарите самолет. На борда има поне 110 пътници, повечето алжирци.   Полетът AH5017 из Уагадугу към Алжир се извършва четири пъти седмично. Времето на полета е четири часа.  

Ограничават тировете на лист, нека да е и на пътя

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4209208

Заповед на пътната агенция ограничава движението на тирове по магистрали, 10 първокласни пътища и по някои второкласни до 15 септември. Целта е през активния сезон да се спрат камионите в най-натоварените часове. Така е в цивилизованата част на Европа. Там ограничението се спазва желязно. Нека и у нас, дните на забраната наистина по Заповед на пътната агенция ограничава движението на тирове по магистрали, 10 първокласни пътища и по някои второкласни до 15 септември. Целта е през активния сезон да се спрат камионите в най-натоварените часове. Така е в цивилизованата част на Европа. Там ограничението се спазва желязно. Нека и у нас, дните на забраната наистина по

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване