"Дрийм тиътър" идват с пет тира с техника

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4210942

“Дрийм тиътър” пристигат в София след концерта си в Букурещ, който е на 28 юли. Американските музиканти ще дойдат у нас на следващия ден сутринта. А вечерта ще забият в зала “Фестивална”.
Бандата пристига с пет тира, в които е натоварена цялата им техника. Въпреки притесненията на много фенове, че в залата ще има проблеми със звука, организаторите “Дрийм тиътър” пристигат в София след концерта си в Букурещ, който е на 28 юли. Американските музиканти ще дойдат у нас на следващия ден сутринта. А вечерта ще забият в зала “Фестивална”. Бандата пристига с пет тира, в които е натоварена цялата им техника. Въпреки притесненията на много фенове, че в залата ще има проблеми със звука, организаторите

БСП ще ревизира отношенията си с ДПС

http://www.mediapool.bg/bsp-shte-revizira-otnosheniyata-si-s-dps-news223018.html

БСП ще ревизира отношенията си с доскорошния си коалиционен партньор ДПС, за да "спре използването на властта за икономическо облагодетелстване". Такова становище е записано в резолюция на партията за участие в предсрочните парламентарни избори. Документът бе приет днес от Националния съвет и ще бъде гласуван още веднъж от най-висшия партиен орган – конгреса, в неделя.   В резолюцията е записано още, че "животът на правителството се съкрати, защото ДПС ограничи времето на неговата дейност и не пожела да се отстранят деформациите в управлението".   От документа на социалистите става ясно, че всъщност те предприели "опити за промени", които са засегнали "значителни икономически интереси" и това също ускорило края на управлението. В резолюцията за участие в изборите социалистите пишат, че партията им ще се "противопостави на задкулисието, ще работи за върховенство на закона, за реабилитация на политиката, нейната представителност". Социалистите се обявяват за последователни усилия за продължаване най-големите енергийни проекти – газопроводът "Южен поток", АЕЦ "Белене" и удължаване на срока на експлоатация и разширяване на АЕЦ "Козлодуй".   Делегатите на конгреса ще гласуват в тъмни стаички   Извън посоките на ангажиментите, които БСП ще поеме на вота, социалистите са обсъждали днес и организационни въпроси за предстоящият конгрес в неделя, на който трябва да бъде избран нов председател.   За първи път се обмисля вариант делегатите на конгреса да гласуват като на избори – в тъмни стаички, за да се гарантира тайната на вота.   По този начин БСП щяла да бори вътрешното "задкулисие и възможностите за оказване на натиск".   Според устава на партията, гласуването за лидер е тайно, но досега практиката показва, че делегатите се събират на групички и подават своя вот заедно. По този начин партийците се "респектират" един друг, смятат социалисти. "Ако са поели някакви ангажименти, другите могат да ги наблюдават, а в тъмната стаичка няма кой да ги види за кого гласуват", смятат в БСП.   Станишев сгълчал кандидатите, правели национална кампания   Извън организационните въпроси лидерът на социалистите се скарал на кандидатите за неговия пост, че вместо вътрешна кампания, правят национална.   По думите му по този начин партията изглеждала разединена и това не било добре за БСП. Затова Станишев призовал номинираните за лидери да не бъдат така "медийно шумни" и да не въвличат цялото общество в надпреварата за поста.

Новият крал на Тура Винченцо Нибали спечели четвърта етапна победа

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/24/2349926_noviiat_kral_na_tura_vinchenco_nibali_specheli/?ref=rss


Италианецът Винченцо Нибали спечели впечатляваща победа в 18-ия етап на Обиколката на Франция и отново демонстрира огромното си превъзходство пред останалите участници в най-престижното колоездачно състезание. 

Новият крал на "Тур дьо Франс" записа четвърти етапен успех и увеличи на 7:10 минути преднината си пред младия французин Тибо Пино, който измести от втората позиция испанеца Алехандро Валверде. 

Нибали за пореден път реши да не пази изключително комфортния си аванс,...

Спряха рокади на Цветлин Йовчев след оставката на правителството

http://pik.bg/спряха-рокади-на-цветлин-йовчев-след-оставката-на-правителството-news206245.html

Спряха рокади на Цветлин Йовчев след оставката на правителството

Рокадите в МВР Благоевград, които трябваше да станат факт в края на тази седмица бяха стопирани внезапно днес. След оставката на кабинета последните промени на министър Цветлин Йовчев са блокирани и нямат да влязат в сила. Според запознати, се очаква другата седмица МВР да има нов министър. Дали той ще утвърди исканите рокади за ОД на МВР в Благоевград не е ясно.

Няма заповед за преместването на директора на ОД на МВР Благоевград комисар Георги Костов в Бургас, не е пристигнала и чаканата заповед за преместването на началника на ПУ на МВР в Банско Христо Разсолков на мястото на освободения шеф на Криминална полиция Мирослав Данаилов, съобщава struma.com.

Очакванията за смяна на Георги Костов с шефа на Охранителна полиция в ОД на МВР Благоевград Васил Митов се провалиха. Министър Йовчев одобри преместването на Разсолков на мястото на Данаилов, това се случи часове преди Орешарски да подаде оставката си и кабинетът да падне. 

Днес сутринта бе съобщено, че до избирането на служебен кабинет рокади няма да се правят. Твърде възможно е служебният кабинет и съответно новият министър на вътрешните работи да пуснат очакваните заповеди още в средата на следващата седмица. Засега комисар Костов остава на поста си, може и въобще да не бъде преместен, предвид отличните резултати на ръководената от него полицейска дирекция.

Воюващите в Украйна съобщават за успехи

http://www.vesti.bg/novini/voiuvashtite-v-ukrajna-syobshtavat-za-uspehi-6018207

Украинската армия е намалила почти двойно територията, контролирана от опълченците.

Израелски удар над училище в Газа погуби и служители на ООН

http://asia.actualno.com/Izraelski-udar-nad-uchilishte-v-Gaza-pogubi-i-slujiteli-na-OON--news_41320.html

Израелски удар над управлявано от ООН училище в Ивицата Газа е погубил служители на международната организация. Това съобщи генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, цитиран от AFP и "Фокус"....

Никой от срутените къщи в "Лозенец" не иска общинско жилище в Стара Загора

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4211134

Акцията по събарянето на незаконни постройки в старозагорския парк „Аязмото”  приключи, съобщават от Би Ти Ви.Общинските жилища, които очакват жителите на квартал „Лозенец”, са общо 5 на брой. Те все още са празни, защото никой от ромската махала не е подал заявление за настаняване.Заместник-кметът на Стара Загора Йордан Николов коментира лошото Акцията по събарянето на незаконни постройки в старозагорския парк „Аязмото”  приключи, съобщават от Би Ти Ви.Общинските жилища, които очакват жителите на квартал „Лозенец”, са общо 5 на брой. Те все още са празни, защото никой от ромската махала не е подал заявление за настаняване.Заместник-кметът на Стара Загора Йордан Николов коментира лошото

Излезе първият трейлър на "50 нюанса сиво" /видео/

http://www.cross.bg/anasteiizha-greii-krischun-1422333.html

/КРОСС/ Вече е факт първият трейлър към филма "50 нюанса сиво" - екранизация на едноименния скандален роман на Е. Л. Джеймс, който светкавично се превърна в световен бестселър. Популярната еротична история за бурната любов на успешния предприемач Крисчън Грей и студентката по журналистика Анастейжа Стийл излиза на голям екран догодина - точно за Деня на влюбените Свети Валентин. В ролята на Крисчън Грей и Анастейжа Стийл влизат Джейми Дорнан („Имало едно време"/Once Upon a Time и „Мария Антоанета"/Marie Antoinette) и Дакота Джонсън („Бен и Кейт"/Ben and Kate и „Социалната мрежа"/The Social Network. video:http://www.youtube.com/watch?v=bdagP6--_-s

МВР: Студеното време това лято промени навиците на крадците

http://www.cross.bg/kontingent-krazhbi-golyam-1422332.html

/КРОСС/ Студеното време това лято промени навиците на крадците, обясняват от МВР. "За първи път тази година криминалният контингент от София не се е отправил към морските ни курорти," разказа пред „Хоризонт" Александър Пецов - началник на Сектор „Престъпления срещу собствеността" в Столичната полиция. "При домовите и взломните кражби като цяло ръстът на разкриваемост не е много голям. Това се дължи и на факта, че при този род престъпления видимо за хората се оставят много следи, но на практика не е така. Криминалният контингент вече се е формирал като „широкоспектърен". Няма специализиран контингент, който да е само на взломни кражби, само на грабежи или на нещо друго конкретно, както беше преди години. Сега контингентът до такава степен е стигнал, че всеки краде и прави това, от което може да изкара пари. /.../ Все още има банди, но те са вече на много по-високо ниво в йерархията. Тези кражби обикновено получават голям обществен отзвук", разказва Пецов.  

ГЕРБ оттегли скандална сделка и вля апетитни терени в "Софийски имоти"

http://www.mediapool.bg/gerb-ottegli-skandalna-sdelka-i-vlya-apetitni-tereni-v-sofiyski-imoti-news223017.html

ГЕРБ оттегли планираната скандална сделка с терен на първа линия на морето в Несебър, от която Столична община щеше да загуби близо 1 млн. лв., и захрани общинската фирма "Софийски имоти" с нови атрактивни терени по морето.   Това стана чрез вливане на активите на общинската фирма "Галатея" в "Софийски имоти" без увеличаване на капитала на приемащото дружество, реши Столичният общински съвет (СОС). Решението беше подкрепено от ГЕРБ и Синята коалиция, а БСП беше против. Очаква се областният управител Росен Малинов, който е от БСП, да оспори това решение.   Инвестиционен интерес към морските бази   Общинското дружество "Галатея" има почивните бази в Созопол, Китен, Лозенец, Балчик и Обзор. Въпреки че част от тях са атрактивни и са на първа линия на морския бряг, базите носят скромни финансови приходи на общината като за 2013 г. те възлизат на 156 хил. лв.   Общо капиталът на "Галатея" е близо 3.7 млн. лв. Заради лошото управление общинската фирма е перманентно на загуба през последните години, като за 2013 г. тя възлиза на 196 хил. лв. По тази причина СОС периодично разрешава на компанията да продава имоти за да може да плаща заплатите на 17 души персонал.   На практика се получава така, че трябва да продаваме общински имоти за да плащаме заплати, коментира Николай Стойнев, зам.-председател на СОС от ГЕРБ. Това е причината да предложим вливането на тези активи в "Софийски имоти" и да закрием дружеството., допълни той. Стойнев обаче не можа да обясни защо не закрият СОАП и специализирания фонд към него, който разпределя харченето на парите от приватизация, които през тази година отиват за плащане на големи възнаграждения на общинските чиновници.   Според Стойнев няма проблем, че не се вдига капитала на "Софийски имоти" с вливането на имотите на "Галатея". Това според него ще се случи след като се установи какви активи има в "Софийски имоти", което упражнение тече от 2003 г. и не е ясно кога ще приключи.   Именно неяснотите и печалната слава на "Софийски имоти", която се тресе от скандали независимо кой е на власт, породиха съмненията, че целта е атрактивните бази да бъдат продадени на занижени цени на наши другари.   "Целта на занятието е да продадем тези имоти, а общината да абдикира от социалните си функции и децата на София да нямат бази за почивка", каза Панайот Бончев, зам.-председател на СОС от БСП. Според председателя на групата на БСП Милка Христова няма пък правен способ, чрез който новите активи, които се вливат да не се отразят на капитала на дружеството.   Второ оттегляне на скандална сделка на "Софийски имоти"   След като през март беше изтеглена скандалната сделка за имот на първа линия на плажа в новия град на Несебър, собственост на "Софийски имоти", от която столичани щяха да загубят близо един милион лева, сега ГЕРБ направи същото упражнение, вероятно страхувайки се от скандал преди парламентарните избори на 5 октомври.   Официалният мотив за оттеглянето на предложението е, че общинската фирма има ново ръководство и е необходимо то да се запознае с доклада. Това обясни вносителят на предложението Борислав Борисов от ГЕРБ пред Mediapool.   Бившата шефка на "Софийски имоти", която по оценка на експерти на имоти си е вършела добре работата, Ирена Петрунова-Дамянова подаде оставка именно заради тази скандална сделка и занижаването на цените в края на юни. На нейно място временно беше назначен Добромир Бориславов, който е председател на директорския борд на дружеството, а за нов член на директорския борд временно влезе Анастас Тодоров, който беше зам.-шеф на Държавната автомобилна инспекция по времето на ГЕРБ. В четвъртък СОС взе решение за провеждането на конкурс за избор на титуляр.   "Софийски имоти" и Несебър се договорили за решаване на съдебния спор   Двата терена с площ от 6073 кв.м и 2307 кв.м, които "Софийски имоти" не успя да пласира за втори път, са с тежести заради съдебен спор с община Несебър, който официално не е решен.   "Софийски имоти" получава двата терена възмездно от община Несебър през септември 2001 г. срещу задължението общинско дружество да построи поликлиника и трафопост. Условието по сделката не е изпълнено и община Несебър завежда дело срещу дружеството.   През годините с частично изменение застроителният и регулационният план на терените са променени и там вече се предвижа строителство на хотел до 6 метра и частично до 7 етажа, плюс още една сграда с височина до 4 метра и частично до 5 етажа, както и детски атракционен. Това става ясно от документите предоставени от община Несебър до СОС и подписани от кмета на Несебър Николай Трифонов.   По думите на съветника Борисов спорът между община Несебър и "Софийски имоти" ще се разреши с подписване на извънсъдебно споразумение, като двете страни вече са се разбрали за това. Първото условие то да се случи обаче било двата терена да бъдат продадени, като това ще стане чрез конкурс, който ще се проведе в рамките на 15 дни, обясни Борислав Борисов пред Mediapool.   Бързането, свалянето на началните тръжни цени, краткият срок за провеждането на конкурса, както и че имотите се намират в близост до дюните в Несебър, които се опитаха да застроят навръх Коледа през 2012 г. поражда съмненията, че сделката се прави за "добре облечен бизнесмен" със съответните политически протекции.

България е на 58-о място в света по човешко развитие

http://www.moreto.net/novini.php?n=259034

България заема 58 място според Индекса на човешкото развитие на ООН за 2014 година. Страната ни е във втората група, в която влизат държавите с високо равнище на човешко развитие. Индексът на България за 2013 година е 0.777 (0.776 през 2012 година).

Световноизвестни коне ще се надскачат в Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/LWnFDBbnr5M/

Фреско Ван Версиес, Карпи, Кончерто, Регланш, Силвио, Анхорд Лейди, Айдахо, Деколет, Цибелин, Кодак Соломон, Аватар, Финес, Галеник, Индиана, Реквием, Ейнджъл З, Шато Джо Вин, Бравиа Херт, Виктор, Грация, Дросел Лейди, Хепи Дейк, Джингъл Белз, Роксана Втора. Това са имена на част от расовите животни, които ще участват в Конния турнир по прескачане на препятствия в Бургас. Някои от тях са световноизвестни. Общият награден фонд на турнира е 12 000 лева. Организатори са Община Бургас, Българска федерация по конен спорт, Клуб по конен спорт “Хан Крум” – Бургас.

1. Квалификациите ще се проведат на конната база в парк “Езеро” на 2 – 3 август. Начало на състезанието – 16.30 часа на 2 август. Общ брой изпитания за двата дни: 7 паркура. Участват над 100 коня.

2. Финалите ще са на 8 – 9 август отново на конната база в парк “Езеро”.

Начало – 09.00 ч. на 08.08.2014 г.

Официално откриване – на 08.08.2014 г., в 20.30 ч.

Общ брой изпитания за двата дни – 8 броя.

Гран При с височина 135 – 140 см.

Участници: над 120 коня от страната и чужбина.

И двете състезания се провеждат в по-късните часове, заради атрактивността на осветлението и за да се избегнат високите температури през деня. Това е най-голямото състезание на национално ниво в България с общо 4 състезателни дни. Жителите и гостите на града са поканени да се присъединят към публиката на атрактивното събитие.

 

Ромите от "Лозенец" не напускат останките на къщите си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4211058

Акцията по събарянето на незаконни постройки в старозагорския парк „Аязмото”  приключи, съобщават от Би Ти Ви.Общинските жилища, които очакват жителите на квартал „Лозенец”, са общо 5 на брой. Те все още са празни, защото никой от ромската махала не е подал заявление за настаняване.Заместник-кметът на Стара Загора Йордан Николов коментира лошото Акцията по събарянето на незаконни постройки в старозагорския парк „Аязмото”  приключи, съобщават от Би Ти Ви.Общинските жилища, които очакват жителите на квартал „Лозенец”, са общо 5 на брой. Те все още са празни, защото никой от ромската махала не е подал заявление за настаняване.Заместник-кметът на Стара Загора Йордан Николов коментира лошото

Чобанов: И за Оманския фонд не е ясно защо рухна КТБ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4211124

Ако Станишев беше станал министър-председател, аз щях да подам оставка. Това заяви пред bTV финансовият министър в оставка Петър Чобанов.
"Вече съм преживявал напускането на една позиция с Комисията по финансов надзор, така че няма страшно за мен и с оставката на кабинета", каза още Чобанов. Той подчерта, че при кабинет с друг министър-председател, Ако Станишев беше станал министър-председател, аз щях да подам оставка. Това заяви пред bTV финансовият министър в оставка Петър Чобанов. "Вече съм преживявал напускането на една позиция с Комисията по финансов надзор, така че няма страшно за мен и с оставката на кабинета", каза още Чобанов. Той подчерта, че при кабинет с друг министър-председател,

Вежди Рашидов стана "Почетен гражданин на София"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/24/2349950_vejdi_rashidov_stana_pocheten_grajdanin_na_sofiia/?ref=rss


Депутатът от ГЕРБ и скулптор Вежди Рашидов беше избран за "Почетен гражданин на София" на днешното редовно заседание на Столичния общински съвет. В тайния вот се включиха 47 съветници, от които 32 са гласували "за", 13 "против" и двама са се въздържали. Най-вероятно подкрепа са дали основно общинарите от ГЕРБ, които общо са 33.

Първи в списъка с подписката на инициативния комитет, дал предложението Рашидов да получи най-високото звание на столицата, е лидерът на Бойко Борисов....

Чобанов: Ако Станишев беше станал премиер, щях да подам оставка (обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4211115

Ако Станишев беше станал министър-председател, аз щях да подам оставка. Това заяви пред bTV финансовият министър в оставка Петър Чобанов. 
Ако Станишев беше станал министър-председател, аз щях да подам оставка. Това заяви пред bTV финансовият министър в оставка Петър Чобанов. "Вече съм преживявал напускането на една позиция с Комисията по финансов надзор, така че няма страшно за мен и с оставката на кабинета", каза още Чобанов.  Той подчерта,

Обраха трезор на банка в центъра на София

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/obraha-trezor-na-banka-v-centyra-na-sofiia-6018205

По неофициална информация няма разбити трезори, а сейфовете са отворени с подправен ключ

Добрич пак се наводни

http://pik.bg/добрич-пак-се-наводни-news206242.html

Добрич пак се наводни

Досега почти няма и 5 мин. в продължение на 2 часа и половина бях с жители на пострадалите райони. Моят колега заместник в момента обикаля, за да види какво отново се случи. Това казва кметът на Добрич Детелина Николова, съобщи "Фокус".

„ Малката информация, която имаме е, че отново имаме в притока на река Добричка големи количества вода и отново в ниските райони мазетата на имотите са наводнени. Екипи на „Пожарна безопасност” са на място и отговарят на сигналите на гражданите”, заяви още тя.

Дългоочаквани премиери на любими предавания по TLC

http://www.cross.bg/epizod-poreditzata-lyubimi-1422331.html

/КРОСС/ През следващата седмица TLC ще предложи вълнуващи епизоди от любими предавания и дългоочаквани премиери. На 25 юли, петък, от 21:00 ч. започва премиерният епизод на поредицата „Любовта не вирее в Аляска". Дамите решават да се преобразят в стила на Маями, за да увеличат шансовете си с местните мъже. А Хедър си харесва очарователен личен треньор във фитнес зала на открито. На 28 юли, понеделник, от 20:00 ч. започва премиерният епизод от поредицата „Медиумът от Лонг Айлънд: Ключовете са мои". Рене иска да поговори с починалия си най-добър приятел. Дали Тереза ще успее да осъществи контакт? А когато Виктория удря колата си два пъти за седмица, Тереза й взима ключовете. На 1 август, петък, от 22:00 ч. TLC представя премиерния епизод от поредицата „Многоженецът: Мъката от загубата". Съпругите на Коуди споделят изискванията си за къщите и напрежението се покачва. Семейното куче на Браун се разболява и се налага да се вземе трудно решение.

Областна администрация Бургас с нов проект по ОПАК

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/YM3Or_qGrXw/

Областна администрация Бургас започва работа по втори проект изпълняван по Оперативна програма „Административен капацитет“. Информация за него бе представена днес от екипа по управление на проекта по време на встъпителна конференция, в присъствието на заместник областния управител Евгени Врабчев и служители на администрацията.

„По- компетентни и мотивирани служители в областна администрация Бургас“ е наименованието на проекта, който има за цел да надгради вече постигнатите резултати от приключилите обучения по първото спечелено финансиране. Общата стойност на договора за безвъзмездна финансова помощ е 72 380 лева, а срокът за изпълнение девет месеца.

Успешното изпълнение на проектните дейности ще допринесе за подобряване на специфичните умения и компетенции на служителите и ще доведе до укрепване на административния капацитет. С проекта ще се осигури възможност на 45 служители от областната администрация в Бургас да преминат обучения по различни теми, съобразени с техните професионални задължения. Заложено е и обучение на тема „Ефективно изпълнение на Областната стратегия за развитие на област Бургас 2014-2020″. Без откъсване от работното си място чуждоезикови обучения ще преминат 27 служители, като част от тях продължават надграждащо след вече преминати 120 учебни часа.

Проектът “По-компетентни и мотивирани служители в Областна администрация Бургас” се осъществява по ОП „Административен капацитет”, Приоритетна ос II “Управление на човешките ресурси“, Подприоритет 2.2. „Компетентна и ефективна държавна администрация, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

 

Градушката обърна пазара! Масово търсят ваучери за застраховки и ремонти на коли

http://www.bnews.bg/article-111975

Градушката повлия и на търсенето на услугите с отстъпка. Хората масово питат ще има ли ваучери с намаление за ремонт на колата и застраховка на къщата.

Политолог: Правителството нямаше бъдеще заради конструкцията си

http://pik.bg/политолог-правителството-нямаше-бъдеще-заради-конструкцията-си-news206236.html

Политолог: Правителството нямаше бъдеще заради конструкцията си

Аз припомням, че още от самото му избиране съм обяснявал защо то няма бъдеще. Не е заради конкретни, индивидуални особености, а заради политическата конструкция, на която се крепи. Това каза Александър Маринов, политолог, съобщава "Фокус".

„По-интересният въпрос е какви изводи ще бъдат направени от началото, създаването, работата и края на това правителство. Това е важното. Доколкото мога да следа политическите коментари и изявленията на политиците, не виждам те да са си направили някакъв съществен извод. Това какво някой е искал да каже с гласуването против – не е ясно. Това е един закономерен край. Между другото, сега или през последните два месеца е много лесно да се правят изводи защо това правителство не може да остане”, каза той. По думите му този тип управление на страната е основан на задкулисни, корпоративни договорености и няма бъдеще. 

„Независимо как се рекомбинират тези съставки, те не могат да произведат стабилност. Това колкото по-бързо го разберем като нация и предприемем съответните мерки, да реконструираме нашата политика, толкова по-добре за страната. Мисля, че трябва да извървим един дълъг и труден път, така ми се струва, че ще се случи”, обясни политологът. „Виждате че тези, които днес събориха правителството или преди един месец заявиха, че го събарят си го по поддържаха през цялото време. Те днес продължават да твърдят, че няма провал, няма нищо страшно и т.н. Няма симптоми, че са извлечени необходимите поуки. А когато няма поуки грешките се повтарят”, допълни още Маринов. 

„Оттук нататък също бих казал, че нещата са от една страна ясни от друга страна много не ясни. Ясни са, че те следват парламентарната процедура, т.е. предстои назначаване на служебно правителство, какво то ще върши и няма да върши е специална тема. Тя не може да се вкара в елементарен анализ, какъв ще е неговият състав също е отделен въпрос. Въпросът е в хода на тази процедура, хода на подготовката на изборите какво ще се случи, как ще подходят системните и другите политически играчи. Има големи неясноти”, каза той. По думите му, е сигурно, че нищо няма да се реши от само себе си. „Фактът, че отиваме на предсрочни избори нищо не решава от само себе си”, заяви той. 

МВР издирва 28-годишен германски турист

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/24/2349946_mvr_izdirva_28-godishen_germanski_turist/?ref=rss


МВР издирва 28-годишния Ларс Йоахим Митанк (Lars Joachim Mittank) от Берлин, дошъл в България на почивка и изчезнал. 

За последен път младият мъж е забелязан на 8 юли в района на летището във Варна, оттогава е в неизвестност

Младият мъж е пристигнал в България през ГКПП - Аерогара Варна на 30 юни с туристическа група, отседнала в хотел в Златните пясъци. Поради претърпян по време на престоя си инцидент, той не се качил на планувания за 7 юли обратен полет към родината...

Безплатен вход в нощен клуб в Германия за поддръжниците на Ердоган

http://www.cross.bg/bohym-erdogan-klyb-1422330.html

/КРОСС/ Който гласува за Ердоган на президентските избори на 10 август ще може да влиза безплатно в турски нощен клуб в Германия в продължение на цяла година, пише в. "Заман". Нощен бар "Таксим Бохум" в германския град Бохум, разпространи реклама, в която се казва, че ако някой докаже, че е гласувал за Ердоган на предстоящите избори със снимка, ще получи карта за безплатен вход в продължение на една година. Рекламата е публикувана в сайта на нощния клуб. "Снимайте гласа си и ни изпратете снимката. След това елате, за да си вземете картата за безплатен вход за една година", гласи рекламата в сайта на "Таксим Бохум", цитиран от Преса.  

Трансцедентална медитация и йога за дами в екип от Дейвид Линч

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/07/24/2349768_transcedentalna_meditaciia_i_ioga_za_dami_v_ekip_ot/?ref=rss


Режисьорът, сценарист и продуцент Дейвид Линч, освен с филми като "Синьо кадифе", "Мълхоланд Драйв" и сериала "Туин Пийкс" е известен и като един от най-големите поддръжници на трансцеденталната медитация (ТМ). Затова и не е чак такава изненада фактът, че неговата фондация "Дейвид Лин", мделът Алиса Милър и марката Live The Process са обединили сили и творческа мисъл за създаването на собствена линия от спортни облекла за жени.

Макар скокът на режисьора към модата за йога да е...

Резолюция на БСП: Да ревизираме отношенията с ДПС

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4211103

БСП трябва да ревизира отношенията си с ДПС, за да спре използването на властта за икономическо облагодетелстване.
Това е записано в резолюция, приета на пленум на социалистите, цитирана от Дарик.
В документа е записано още, че животът на правителството е бил съкратен, защото ДПС не е пожелало да се отстранят деформациите в управлението. БСП трябва да ревизира отношенията си с ДПС, за да спре използването на властта за икономическо облагодетелстване. Това е записано в резолюция, приета на пленум на социалистите, цитирана от Дарик. В документа е записано още, че животът на правителството е бил съкратен, защото ДПС не е пожелало да се отстранят деформациите в управлението.

Дейвид Линч предлага собствена линия дрехи за йога

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/07/24/2349768_deivid_linch_predlaga_sobstvena_liniia_drehi_za_ioga/?ref=rss


Режисьорът, сценарист и продуцент Дейвид Линч, освен с филми като "Синьо кадифе", "Мълхоланд Драйв" и сериала "Туин Пийкс" е известен и като един от най-големите поддръжници на трансцеденталната медитация (ТМ). Затова и не е чак такава изненада фактът, че неговата фондация "Дейвид Лин", мделът Алиса Милър и марката Live The Process са обединили сили и творческа мисъл за създаването на собствена линия от спортни облекла за жени.

Макар скокът на режисьора към модата за йога да е...

"Протестна мрежа" ще подкрепи всеки, който се бори с модела "Кой"

http://www.mediapool.bg/protestna-mrezha-shte-podkrepi-vseki-koito-se-bori-s-modela-koi-news223016.html

"Протестна мрежа" излезе в четвъртък с призив към всички български граждани да подкрепят усилията за превръщане на България в нормална държава, която да служи на своите граждани, а не на мафията. Организацията, която бе припозната от част от протестиращите срещу правителството на Пламен Орешарски, обеща да обедини усилия с всеки, който застане на страната на народа и срещу порочния модел на управление.   Организацията назовава този модел "КОЙ". заради въпроса "Кой предложи Делян Пеевски за шеф на ДАНС?", който остана без отговор по време на управление на БСП и ДПС с кворумната подкрепа на "Атака". "Протестна мрежа" ще обедини усилия с всички отделни граждани, неправителствени организации или политически партии, които застават на страната на хората и срещу КОЙ. Партии, групи за натиск, неправителствени организации и отделни граждани да изградим национална мрежа на гражданите срещу мафията за демонтиране на модела КОЙ и да преосновем България. ", се казва в декларацията.   "Страната се управлява с тефтерчета и заповеди, медии-бухалки мачкат всяко гражданско усилие за промяна, мафията си е стиснала ръцете с политиците. Пред очите ни се срива пирамидата банка-медии-политическо влияние. Но решения няма. Защото тези, които са част от проблема, не могат да бъдат част от решението", заявят протестиращите.   Те предупреждават, че моделът "КОЙ" не е разграден и би действал и след изборите, ако гражданите не обявят война на мафията.   "Време е да покажем, че сме много и това да върне енергията и вярата на българите. Ние ще отстраним КОЙ. НИЕ сме и протестиращите по площадите, и недоволните пред телевизора, и усърдно работещите, и честните хора от институциите, принудени да търпят мафиотизацията", се казва в писмото. В него се призозават хората от властта, които знаят "мръсните тайни" на модела, да се задействат и да освободят "страната от тежкия захват на самозабравилата се върхушка". "Има много достойни съдии и членове на регулаторни органи, журналисти, учители, лекари, предприемачи, професионалисти – хора, които работейки всеки ден се сблъскват с несправедливостта и произвола. Обръщаме се към всички вас: Действайте! Без страх и съображения. За да можем да гледаме децата си в очите", пишат от "Протестна мрежа". Организацията ще работи за независимо и отчетно правосъдие, освободено от диктата на партийни квоти, против обръчите от фирми и олигархията, за прозрачност в собствеността на медиите и против медийния монопол, прозрачно управление и по-малко бюрокрация през инициативните хора, които искат да правят бизнес.

ОФК”Поморие” среща в контрола ФК”Верея”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/1YYkHylbUcE/

На изиграната контролна среща в Созопол  на 23 юли ОФК “Поморие”  загуби от  ФК “Созопол” с 2:6 при гостуването си. Следващата контролна среща  е на 26.07. /събота/ от 18:00 часа  на к-с “Кампус-акули” между отборите на ФК “Верея” и ОФК “Поморие” Мъже.

Следваща контролна среща между ФК “Верея” и ОФК “Поморие”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/dlycczIc3uA/

На изиграната контролна среща в Созопол  на 23 юли ОФК “Поморие”  загуби от  ФК “Созопол” с 2:6 при гостуването си. Следващата контролна среща  е на 26.07. /събота/ от 18:00 часа  на к-с “Кампус-акули” между отборите на ФК “Верея” и ОФК “Поморие” Мъже.

Премиерът на Украйна подаде оставка

http://www.cross.bg/ostavka-yatzenyuk-podade-1422329.html

/КРОСС/ На заседание на Върховната Рада премиерът на Украйна Арсений Яценюк подаде оставка заради разпада на управляващата коалиция "Европески избор", съобщава РИА Новости. "Подавам оставка във връзка с разпадането на коалицията и блокирането на правителствени инициативи", заяви Яценюк. Председателят на Радата Олександър Турчинов помоли партиите УДАР и „Свобода" да внесат кандидатура за служебен премиер.  

Резолюция на БСП: Да ревизираме отношенията с ДПС

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4211007

БСП трябва да ревизира отношенията си с ДПС, за да спре използването на властта за икономическо облагодетелстване.
Това е записано в резолюция, приета на пленум на социалистите, цитирана от Дарик.
В документа е записано още, че животът на правителството е бил съкратен, защото ДПС не е пожелало да се отстранят деформациите в управлението. БСП трябва да ревизира отношенията си с ДПС, за да спре използването на властта за икономическо облагодетелстване. Това е записано в резолюция, приета на пленум на социалистите, цитирана от Дарик. В документа е записано още, че животът на правителството е бил съкратен, защото ДПС не е пожелало да се отстранят деформациите в управлението.

Иван Портних за незаконните постройки: Това са опасни сгради, които застрашават живота на обитаващите ги

http://www.moreto.net/novini.php?n=259039

Задвижени са процедурите по отношение на незаконното строителство в определени райони на Варна. Това каза за Радио „Фокус” – Варна кметът на община Варна Иван Портних. Той допълни, че е започнало доброволното събаряне на постройки в т.

Актуален виц от фейсбук

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4211070

Актуален виц от фейсбук
Късно вечерта една жена минава през парка. Чува мъжки глас: - Стой! Спряла. - Легни! Легнала. - Госпожо, лошо ли ви е? Аз си играя с кучето, обръщам се и ви гледам - лежите на Актуален виц от фейсбук Късно вечерта една жена минава през парка. Чува мъжки глас: - Стой! Спряла. - Легни! Легнала. - Госпожо, лошо ли ви е? Аз си играя с кучето, обръщам се и ви гледам - лежите на

Бразилия ще похарчи 600 млн. долара, за да постигне успехи на олимпиадата

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/24/2349816_braziliia_shte_poharchi_600_mln_dolara_za_da_postigne/?ref=rss


Бразилският олимпийски комитет ще инвестира рекордните 600 милиона щатски долара, за да осигури на спортистите си шанс да се борят за място в топ 10 по медали на летните олимпийски игри в Рио де Жанейро през 2016 г.

С комбинация от публично и частно финансиране, държавата ще подготви 400 спортисти, чиято цел ще бъде да спечелят 30 медала - с 13 повече от завоюваните в Лондон през 2012 г. Тогава Бразилия, която завърши на 14-то място, похарчи 350 млн. долара и се класира на 22-о...

Богдан Николов отново заплаши със закриване на мото федерацията

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/24/2349944_bogdan_nikolov_otnovo_zaplashi_sus_zakrivane_na_moto/?ref=rss


Председателят на Българската федерация по мотоциклетизъм (БФМ) Богдан Николов за поредна година заплаши с нейното закриване поради липса на средства и помощ от държавата.

Бившият европейски шампион се чувствал "крайно обиден" от отношението към мотоциклетизма на намиращото се в оставка правителство "Орешарски".

Николов е в сложни отношения с министъра на спорта в оставка Мариана Георгиева, която още в началото на нейния мандат нарече "Марианка на полянка" след отказа да...

Сигнал за бомба и протест не спряха уволнението на шефа на "Топлофикация - София"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/24/2349914_signal_za_bomba_i_protest_ne_spriaha_uvolnenieto_na/?ref=rss


Отстраняването на изпълнителния директор на "Топлофикация - София" Стоян Цветанов днес беше придружено от протест в неговата подкрепа от служители на дружеството и сигнал за бомба в сградата на Столичната община по време на заседанието на общинския съвет. Цветанов беше отстранен заради разплащателна сметка за 61 млн. лева и депозит за 10 млн. евро на общинската фирма в "Корпоративна търговска банка" (КТБ), която повече от месец е поставена под специален надзор.

На днешното си...

Кредитирани от КТБ фирми били формално на служители на банката

http://www.mediapool.bg/kreditirani-ot-ktb-firmi-bili-formalno-na-sluzhiteli-na-bankata-news223015.html

Около 200 служители на финансова къща "Фина", КТБ и други компании са били ангажирани като формални собственици на над 120 дружества с кредити за над 3.5 млрд. лв., които са на мажоритарния собственик на банката Цветан Василев. Това твърдят в писмо до главния прокурор и квесторите на КТБ осем души, заемащи управленски постове в ключови дружества, кредитирани от банката. Нотариално завереният документ беше публикуван от близкия до медийната група на депутата Делян Пеевски blitz.bg, като един от подписалите го потвърди автентичността му пред "Капитал".   Според обръщението всеки от тях наред със служебните си задължения, срещу което е получавал трудово възнаграждение, е трябвало и безвъзмездно да изпълнява функциите на собственик и/или управител на "дружества, кредитирани от банката за реализирането на различни бизнес начинания на Цветан Василев". Сред тях има дружества с активи и работещ бизнес, както и такива без директни кредити или залози към КТБ.   "КТБ осигуряваше парите по тези кредити, като сумите се използваха по разпореждане на Цветан Василев, включително и в брой от касите на тези дружества", твърдят авторите на обръщението. "Всеки кредит от банката е одобряван лично от Василев, като лицата, представляващи дружествата кредитополучатели, подписваха предоставените им от банката договори, без да имат представа за целите и разходването на кредитите", се казва още в документа, според който ръководните постове са заемани от директори, счетоводители, секретарки, организатори, шофьори, охранители, брокери и т.н.   Тези обвинения съвпадат с разкрития на изданието, че КТБ е дала над 1 млрд. лв. на свързани с Василев компании към края на 2011 г., а две години по-късно сумата надхвърля 3.5 млрд. лв Това е повече от десет пъти над законовите лимити.   Хората, писали до прокурора, доскоро се приемаха за изключително доверени на Василев. Сред тях е доскорошният изпълнителен директор на "Мел финанс" (акционер в ЗАД "Виктория") Бисер Лазов, който вече даде показания и пред прокуратурата. Други ключови имена са дългогодишният управител на "Бромак" (едноличното дружество на Василев, чрез което той е мажоритарен акционер в КТБ) Иван Стойков, изпълнителният директор на "ТЦ-ИМЕ" Теодора Танева, изпълнителният директор на "Кен трейд" Людмила Петрова.   Лазов, Стойков и Петрова съставляват целия борд на "Бромак телеком инвест", дружеството чрез което Василев владее 44% от БТК. Другите подписали обръщението са Албена Андреева, Венета Николова, Емил Галов и Тихомир Иванов. Справка в Търговския регистър показа, че вече в част от дружествата някои авторите на обръщението са освободени от управленските си постове. Например Стойков вече не е управител на "Бромак", а е заменен от Здравко Босаков.   Според един от подписалите документа, има и много други лица, които се страхуват да излязат с имената си, както и такива, които се надяват Василев да се завърне и да ги защити.   Подставените директори и собственици на компаниите с кредити от КТБ неколкократно подчертават, че всичко това са дружества и сделки на Цветан Василев, като те се чувстват излъгани след като той дава изявления от чужбина, но не е "заявил по един достоен начин своята отговорност за ситуацията, с което да освободи нас и другите наши колеги от формалната ни роля на собственици и/или управляващи на дружествата кредитополучатели, а с това и от отговорността ни за десетките милиони кредитни задължения и касови наличности, които дружествата имат". Те се оплакват и от натиск да прехвърлят дружества и активи, като призовават квесторите и държавните институции да се намесят, тъй като не са в състояние да осигурят обслужването на кредитите и да опазят собствеността им.   Призивът на подписалите да бъдат освободени от отговорност не е реалистичен, доколкото тези сделки през годината са ставали с тяхно съгласие и с техните подписи. Техните обвинения обаче дават сериозни основания на прокуратурата да потърси отговорност за случващото се и далеч над тях.   В blitz.bg няма информация откъде разполагат с документа, като не е ясно дали изтичането му през сайта не е начало на поредна атака от страна на депутата Делян Пеевски към Цветан Василев с цел по-лесно овладяване на активите от бизнес империята му. До ликвидната криза в банката се стигна след разривът между двамата, който доведе до координирана кампания от медиите собственост на майката на депутата Ирена Кръстева, подпомагана от прокурорски и съдебни действия в част от фирмите, чиито мениджъри вече открито наричат "на Василев".   Бисер Лазов и Теодора Танева са едни от основите свидетели по разследването за длъжностното присвояване на 206 млн. лв. от КТБ, по което бяха обвинени главната касиерка на банката, главната счетоводителка и нейната заместничка и изпълнителният директор на банката Орлин Русев. Показания срещу Цветан Василев е дал и бившият изпълнителен директор на Бромак Иван Стойков, както и системният администратор на КТБ.

Чобанов: Не е нужно да се бърза и да се взима нов дълг в следващите два месеца

http://www.cross.bg/chobanov-dulg-ministur-1422328.html

/КРОСС/ "Особено в последните два месеца - след европейските избори, когато се разбра, че подкрепата към кабинета вече не е достатъчна, след като парламентът като цяло съвсем не работеше нормално, може да се каже, че работата ни беше трудна." Това каза в предаването на бТВ „ Лице в лице" Петър Чобанов, министър на финансите в оставка. Той добави, че работата като финансов министър няма да му липсва чак толкова, защото той просто си е вършел работата, а и е било ясно, че подкрепата към правителството не е достатъчна, за да изкара то целия си четиригодишен мандат. Чобанов призна, че той е бил изцяло кандидатура на Пламен Орешарски за поста министър на финансите. "Когато на човек му се е случвало, да заема висока позиция и я заменя, няма нищо страшно.Ако Станишев бе станал премиер, щях да си подам оставката. В тази конфигурация мога да работя само с Пламен Орешарски", заяви той. "Възможно е неизпълнението на приходите в държавния бюджет накрая да се окаже и повече от 500 милиона, но това ще зависи вече от стратегията на служебното и следващото правителства за това как те да бъдат събрани. По отношение на разкриваемост на контрабанда на цигари, наркотици и горива мисля, че митниците имаха определени успехи, но е истина, че не успяхме да реорганизираме работата на агенцията така, че тя да почне да работи така, че да събира заложените приходи", каза финансовият министър в оставка

Премиерът на Украйна подаде оставка

http://econ.bg/Новини/Премиерът-на-Украйна-подаде-оставка_l.a_i.557999_at.1.html

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк подаде оставка. „Обявявам оставката си във връзка с разпада на управляващата коалиция и блокирането на...

ЕС не пожела да обсъжда споразумението за свободно придвижване с Швейцария

http://europe.actualno.com/ES-ne-pojela-da-obsyjda-sporazumenieto-za-svobodno-pridvijvane-s-Shvejcarija-news_41319.html

Европейският съюз официално е отхвърлил искането на Швейцария за предоговаряне на споразумението за свободно придвижване. Страната пожела обсъждане заради решението по-рано тази година, свързано с ог...

Чобанов: Ако Станишев бе станал премиер, щях да подам оставка

http://pik.bg/чобанов-ако-станишев-бе-станал-премиер-щях-да-подам-оставка-news206235.html

Чобанов: Ако Станишев бе станал премиер, щях да подам оставка

Ако Станишев беше станал министър-председател, аз щях да подам оставка. Това увери в предаването „Лице в лице“ по бТВ финансовият министър в оставка Петър Чобанов.

„Аз мога да работя като финансов министър в тази конфигурация само с премиер Пламен Ореоарски“, категоричен бе той, макар че призна, че именно Сергей Станишев го е поканил в предизборната кампания. Иначе Чобанов посочи, че е изцяло кандидатура на Орешарски, именно той го е поканил да стане министър на финансите в неговия кабинет.

Според Петър Чобанов времето между европейските избори и предсрочните избори може да се окаже изгубено време. Министърът на финансите в оставка призна, че в последните месеци наистина се е работело по-трудно, тъй като идеята е да има работещ парламент. Чобанов обаче не се чувства огорчен, че сменен от високата позиция, на която е бил, тъй като това вече се е случвало, след като е бил махнат от Комисията за финансов надзор.

Чобанов бе категоричен, че проблеми с валутния борд няма. Има валутни резерви от порядъка на малко под 30 млрд. лв. освен това да се взема дълг не е задължително да се взима в следващите два месеца, тъй като имаме над 8 млрд. лв. фискален резерв, по думите му. Помолен да коментира какъв е дългът на България в момента, Чобанов отговори, че по данни на ЕК той е втори в Европа.

„Трябва да се добави и емисията, направена през юли, но средносрочната прогноза е, че оставаме в рамките на 20-22% дълг“, коментира министърът в оставка. Според неговите думи има риск от неизпълнение на 500 млн. лева неизпълнени приходи, по оценка на МФ.

„Възможно е неизпълнението да достигне по-голяма сума, но това зависи от стратегията, която от тук нататък ще се предприеме. Ако от тук нататък се върнем към практиките, които заварихме, като забавяне на ДДС, неразплатени плащания към бизнеса, уговорки, това означава, че неизпълнението на приходите ще е по-голямо, ще се забави и развитието на икономиката“, посочи Петър Чобанов.

Вълнуващи премиери и нови епизоди по Discovery Channel

http://www.cross.bg/epizod-discovery-channel-1422327.html

/КРОСС/ През следващата седмица Discovery Channel представя смесица от вълнуващи премиери и нови епизоди. На 25 юли, петък, от 19:30 ч. стартира премиерния епизод от поредицата „Как се прави: Косачка". Още предмети от ежедневието попадат под микроскопа на "Как се прави?". В този епизод ще разберем тайните на производството на косачки, разтегаеми легла и изкуствени диаманти. На 28 юли, понеделник, от 20:00 ч. предстои премиерния епизод на поредицата „Войни за морски охлюви". Близнаците Тоби и Тайрън търсят охлюви за големия си брат Бен, който се възстановява от шока на срещата си с акула. На 1 август, петък, от 20:00 ч. Discovery Channel разкрива поредната порция от предаването „От любопитство: Йелоустоун". Потапяме се в скритите чудеса на природния парк "Йелоустоун". С помощта на модерни технологии, програмата отлюпва геоложките пластове за зрителите.

Премиерът на Украйна подаде оставка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4211035

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк подаде оставка „във връзка с разпада на коалицията и блокирането на правителствени инициативи”. В изказване от трибуната на парламента Яценюк каза, че в никакъв случай няма да се съгласи на коалиция с Партия на регионите и комунистите, а след като действащата управляваща коалиция се разпадна, Премиерът на Украйна Арсений Яценюк подаде оставка „във връзка с разпада на коалицията и блокирането на правителствени инициативи”. В изказване от трибуната на парламента Яценюк каза, че в никакъв случай няма да се съгласи на коалиция с Партия на регионите и комунистите, а след като действащата управляваща коалиция се разпадна,

Украинският премиер даде оставка, чакат нови избори

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4211024

Украинският премиер Арсений Яценюк обяви, че подава оставка, предаде агенция УНИАН. Той съобщи решението си на заседание на парламента в Киев.  “Това правителство не беше най-доброто в историята на страната, но правеше това, което можеше, както можеше”, обяви Яценюк.  Малко преди това управляващата коалиция в Украйна се разпадна, Украинският премиер Арсений Яценюк обяви, че подава оставка, предаде агенция УНИАН. Той съобщи решението си на заседание на парламента в Киев. “Това правителство не беше най-доброто в историята на страната, но правеше това, което можеше, както можеше”, обяви Яценюк. Малко преди това управляващата коалиция в Украйна се разпадна,

Над 2,2 милиарда души по света живеят в бедност

http://www.moreto.net/novini.php?n=259016

Над 2,2 милиарда души по света живеят в бедност или близо до бедността и има опасност техният брой да нарасне заради финансови кризи и природни бедствия, предупреждава в доклада си Програмата на ООН за развитие (ПРООН), цитирана от АФП.

Заплаха за атентат вдигна Норвегия в бойна готовност

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4211028

“Често получаваме такава информация, но нерядко се оказва невярна. Този път подозренията ни получиха потвърждение”, допълни Бенедикте Бьорнланд. “Проведеното разследване ни кара да смятаме, че страхът ни е основателен, макар в заплахата да няма конкретика. Става дума за хора, които са участвали във войната в Сирия.” “Често получаваме такава информация, но нерядко се оказва невярна. Този път подозренията ни получиха потвърждение”, допълни Бенедикте Бьорнланд. “Проведеното разследване ни кара да смятаме, че страхът ни е основателен, макар в заплахата да няма конкретика. Става дума за хора, които са участвали във войната в Сирия.”

Калашникът пред централата на СДС - фалшив

http://www.cross.bg/kalashnikut-pred-tzentralata-na-sds--falshiv-1422326.html

/КРОСС/ Сигнал за открит метален предмет, видимо наподобяващ автомат, бе подаден в полицията днес към 11.30 часа. На мястото бе извършен оглед, „оръжието" бе иззето. Назначена бе експертиза. Резултатите от нея сочат, че откритата вещ е имитация на автомат „Калашников" и не може да произведе изстрел, информираха от МВР. Припомняме, че автомат "Калашников" без патрони беше намерен днес на входа на централата на Съюза за демократичните сили (СДС) на ул. "Раковски" 134 в София. Снимка: Булфото, всички права запазени

Мустафа Яшар, Ибраим Стамболиев, Станимир Благоев и Атанас Христов - нови имена в Миньор

http://www.zapernik.com/sport/mustafa-yashar-ibraim-stamboliev-stanimir-blagoev-i-atanas-hristov_33273/

Четирима нови футболисти ще се пробват в пернишкия футболен отбор "Миньор", научи ZaPernik.com.

Мустафа Яшар, Станимир Благоев, Ибраим Стамболиев са бивши кадри на "Пирин" (Благоевград) и от вчера са на проби в "Миньор". Четвъртото лице е Атанас Христов от "Чепинец" (Велинград).

Новият треньор на пернишкия отбор Валерий Дамянов е решил да разбере колко могат четиримата, които са на проби в "Миньор", като ги...

Продължава

Суарес ще дебютира за “Барса” срещу “Реал”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4210984

Очертава се Луис Суарес да облече за първи път екипа на “Барселона” срещу “Реал” (Мадрид) насред стадион “Сантяго Бернабеу”. Датата на Ел Класико е 26 октомври, а наказанието на канибалстващия ас изтича ден по-рано.

Всъщност волята на телевизиите реши уругваецът да играе в дербито. Защото жребият за програмата даде право на избор - събота (25-и) Очертава се Луис Суарес да облече за първи път екипа на “Барселона” срещу “Реал” (Мадрид) насред стадион “Сантяго Бернабеу”. Датата на Ел Класико е 26 октомври, а наказанието на канибалстващия ас изтича ден по-рано. Всъщност волята на телевизиите реши уругваецът да играе в дербито. Защото жребият за програмата даде право на избор - събота (25-и)

Русия се оплака от САЩ и ЕС в Световната търговска организация

http://econ.bg/Новини/Русия-се-оплака-от-САЩ-и-ЕС-в-Световната-търговска-организация_l.a_i.557997_at.1.html

Русия се оплака от САЩ и ЕС в Световната търговска организация (СТО). Според Москва наложените санкции противоречат на основни разпоредби на...

Имало е вероятност и програма "Конкурентоспособност" да бъде спряна

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/07/24/2349922_imalo_e_veroiatnost_i_programa_konkurentosposobnost_da/?ref=rss


Ако не беше прекратена процедурата за технологична модернизация на малките и средни предприятия по оперативната програма "Конкурентоспособност" най-малкото зло, което би се случило е 25 процента финансова корекция, а най-лошото - да спрат програма и да се забави приемането на новата. Това каза на семинар за медиите Ели Милушева - главен директор на ГД "Европейски фондове за конкурентоспособност" в Министерството на икономиката и енергетиката, цитирана от БТА.

Обяснението
...

Обраха трезор на банка в центъра на София

http://www.cross.bg/bankata-informatziya-lipsi-1422325.html

/КРОСС/ Обран е трезорът на банка „Пиреос" на столичния бул. „Черни връх", съобщава Нова ТВ. За първи път за опит на обир на трезора се заговори в началото на юли, когато трима души, които държат пари и ценности в него, се оплакаха, че вещите им липсват. Тогава вътрешният министър в оставка Цветлин Йовчев нито потвърди, нито отрече информацията. По неофициална информация, от банката са предложили да компенсират своите клиенти, за да не се раздухва случаят и да се всява паника. Днес още четирима души, клиенти на банката, са установили липси и са подали сигнал в столичната полиция. По неофициална информация няма разбити трезори, а сейфовете са отворени с подправен ключ. Към момента от управата на банката звънят на клиентите си, които имат трезор, за да дойдат и установят дали и при тях няма липси.  

Обират трезор на столична банка с подправен ключ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4211008

Обран е трезорът на банка „Пиреос” на столичния бул. „Черни връх”, съобщи Нова тв.
За първи път за опит на обир на трезора се заговори в началото на юли, когато трима души, които държат пари и ценности в него, се оплакаха, че вещите им липсват. Тогава вътрешният министър в оставка Цветлин Йовчев нито потвърди, нито отрече информацията. Обран е трезорът на банка „Пиреос” на столичния бул. „Черни връх”, съобщи Нова тв. За първи път за опит на обир на трезора се заговори в началото на юли, когато трима души, които държат пари и ценности в него, се оплакаха, че вещите им липсват. Тогава вътрешният министър в оставка Цветлин Йовчев нито потвърди, нито отрече информацията.

„Софийски имоти“ ще контролират и общинските почивни бази

http://www.bnews.bg/article-111979

Заради загуби през последните години, общинското дружество „Галатея 2002“ влиза в състава на „Софийски имоти“.

Нидерландия разрешава опълченци да преместват самолетни отломки

http://www.vesti.bg/novini/niderlandiia-razreshava-opylchenci-da-premestvat-samoletni-otlomki-6018204

Съветът за сигурност на Нидерландия разреши да бъсат преместени останките на сваления малайзийски "Боинг-777", за да бъдат извлечени още тела на жертвите.

"Протестна мрежа": Моделът КОЙ все още действа

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-predsrochni-izbori/protestna-mrezha-modelyt-koj-vse-oshte-dejstva-6018200

Според "Протестна мрежа" протестите са демаскирали модела КОЙ, а сега е време от него да бъде изтръгната държавата

Удариха трезор на банка „Пиреос” в София

http://frognews.bg/news_73589/

Обран е трезорът на банка „Пиреос” на столичния бул. „Черни връх”. За първи път за опит на обир на трезора се заговори в началото на юли, когато трима души, които държат пари и ценности в него, се оплакаха, че вещите им липсват. Тогава вътрешният министър в оставка Цветлин Йовчев нито потвърди, нито отрече това.

Обраха трезор на столична банка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4210989

Обран е трезорът на банка „Пиреос” на столичния бул. „Черни връх”, съобщи Нова тв.
За първи път за опит на обир на трезора се заговори в началото на юли, когато трима души, които държат пари и ценности в него, се оплакаха, че вещите им липсват. Тогава вътрешният министър в оставка Цветлин Йовчев нито потвърди, нито отрече информацията. Обран е трезорът на банка „Пиреос” на столичния бул. „Черни връх”, съобщи Нова тв. За първи път за опит на обир на трезора се заговори в началото на юли, когато трима души, които държат пари и ценности в него, се оплакаха, че вещите им липсват. Тогава вътрешният министър в оставка Цветлин Йовчев нито потвърди, нито отрече информацията.

Владо Николов се завръща в националния отбор

http://www.cross.bg/nikolov-bulgariya-grypata-1422324.html

/КРОСС/ Владимир Николов се завръща в националния отбор по волейбол като състезател, съобщава NEWS7. Доскорошният мениджър на тима ще попадне в разширения състав на България за световното първенство в Полша. Решението е било взето след окончателната диагноза, която потвърди, че Боян Йорданов няма да бъде в състояние да играе през есента. Така Николов е включен в групата заедно с още трима диагонали - Цветан Соколов, Данаил Милушев и Венелин Кадънков. В близките дни групата от 18 състезатели ще бъде заявена пред Международната федерация за световното в Полша. Николов започва подготовка наравно с отбора, като ще спре да изпълнява мениджърските функции, с които беше ангажиран в последните две години. За последно той игра за България на Олимпиадата в Лондон.  

П.Чобанов: Щях да подам оставка, ако Станишев бе станал премиер

http://frognews.bg/news_73588/

Когато на човек му се е случвало, да заема висока позиция и я заменя, няма нищо страшно.Ако Станишев бе станал премиер щеше да си подам оставката. В тази конфигурация мога да работя само с Пламен Орешарски. Премиерът в оставка ме покани за министър.Това каза в "Лице в лице" по bTV Петър Чобанов, министър на финансите в оставка.

До 31° утре, валежи следобед

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4210970

През нощта над по-голямата част от страната ще изясни. Утре преди обяд ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще има временни увеличения на облачността и на отделни места, главно в източните райони от страната, ще превали слабо. Вятърът ще е слаб до умерен, отначало северозападен, по-късно ще се ориентира от север-североизток. През нощта над по-голямата част от страната ще изясни. Утре преди обяд ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще има временни увеличения на облачността и на отделни места, главно в източните райони от страната, ще превали слабо. Вятърът ще е слаб до умерен, отначало северозападен, по-късно ще се ориентира от север-североизток.

Мъж се удави на Камчия

http://www.moreto.net/novini.php?n=259061

Мъж и дете са се давили в курорта Камчия днес следобед. Детето е спасено, мъжът обаче е изваден мъртъв от водата. Инцидентът е станал в района на къмпинг "Рай", който е пренаселен с летовници от цялата страна. Има и много палатки.

Осъдената на смърт суданка се срещна с папата

http://www.cross.bg/meriam-italianskiya-sreshtna-1422323.html

/КРОСС/ Жената от Судан, която бе пощадена от смъртна присъда заради отказ от исляма, е летяла до Италия след като прекара повече от месец в американското посолство в Хартум. Мериам Яхия Ибрахим Ишаг и нейното семейство летяха на италианския правителствен самолет, придружени от италианския зам.-министър Лапо Пистели. По-късно жената се срещна с папа Франциск. Бащата на Мериам е мюсюлманин, а по праивлата на шериата, тя също е мюсюлманка и не може да сменя религията си. Тя обаче е отгледана от майка си, която е християнка и казва, че никога не се е чувствала мюсюлманка. Съпругът й, Даниел Уани, който също е християнин, е гражданин на Южен Судан и САЩ. Тяхната дъщеря Мая е родена в затвора, малко след като Мериам бе принудена да се откаже от вярата си, пише Преса.  

Слаби превалявания и до 31° утре

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4210946

През нощта над по-голямата част от страната ще изясни. Утре преди обяд ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще има временни увеличения на облачността и на отделни места, главно в източните райони от страната, ще превали слабо. Вятърът ще е слаб до умерен, отначало северозападен, по-късно ще се ориентира от север-североизток. През нощта над по-голямата част от страната ще изясни. Утре преди обяд ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще има временни увеличения на облачността и на отделни места, главно в източните райони от страната, ще превали слабо. Вятърът ще е слаб до умерен, отначало северозападен, по-късно ще се ориентира от север-североизток.

Пороен дъжд отново наводни къщи в Добрич

http://society.actualno.com/Poroen-dyjd-otnovo-navodni-kyshti-v-Dobrich-news_41318.html

Пороен дъжд се изля над Добрич в късния следобед, при което отново бяха наводнени къщи. Около 25 сигнала за наводнени обекти са получени в областното звено на ГДПБЗН в града, съобщиха от МВР. Наводн...

От "Позитано" разпоредиха: Червени кметове не могат да са кандидат-депутати

http://pik.bg/от-позитано-разпоредиха-червени-кметове-не-могат-да-са-кандидат-депутати-news206222.html

От "Позитано" разпоредиха: Червени кметове не могат да са кандидат-депутати

Националният съвет на БСП препоръчва на партийните организации да не издигат за народни представители действащи кметове на столетницата. Това гласи утвърденият механизъм за критериите и модела на ПГ, приет на соцпленума днес. Социалисти коментираха, че целта е да не  се оголва местната власт, съобщава bnews.

15% от бъдещата парламентарна група на БСП трябва да са заети от политически лидери, включително и от представители на коалиционните партньори. 20% са отредени места за политици и експерти в областта на социалната политика, 15 на сто са за икономисти  и финансисти, 20% се пазят за политици и експерти в областта на гражданското общество и 15 на сто - за специалисти в сферата на евроинтеграцията.

Минимум 40% трябва да е съотношението жени-мъже в червените листи и не по-малко от 30% трябва да дадат на млади депутати до 35 г.

Предложенията за депутати ще се правят до 5 август, а три дни по-късно пленумът на партията трябва да утвърди водачите на листите и броя на местата за коалиционните партньори и гражданската квота.

До 25 август отново заседание на Националния съвет на БСП трябва да приеме решението за окончателното подреждане и издигане на депутатите в червените листи по райони.

Сред критериите на социалистите за издигане на народните представители фигурират широка партийна и обществена подкрепа на кандидатите, осигуряване на обновлението на ПГ на БСП, привързаност към левия модел на управление на страната.

Освен балансирано присъствие на всички възрасти и основните професионални общности, трябва да има и равномерно регионално представителство на кандидатите, реализиране на маскимално допустимата от закона дължина на листата, гарантирано представителство в листите на структурите на гражданското общество.

Кандидатите трябва да имат висше образование със степен магистър, правна култура, умения за работа в екип и диалогичност. Освен това бъдещите соцдепутати трябва да притежават висока нравственост, вторитет и социална чувствителност.

 

БСП мълчи ще дойде ли да си получи мандата утре

http://pik.bg/бсп-мълчи-ще-дойде-ли-да-си-получи-мандата-утре-news206226.html

БСП мълчи ще дойде ли да си получи мандата утре

На излизане от президентството, след приключилите консултации при държавния глава и неговото обръщение, единствен за коментар пред медиите се спря председателят на ПГ на Коалиция за България Атанас Мерджанов, предаде Novini.bg.

Той обаче не отговори на въпроса дали утре от БСП ще дойдат, за да им бъде връчен мандатът за съставяне на правителство. Припомняме, малко по-рано той бе върнат от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. От думите на Мерджанов стана ясно, че при президента са обсъдени няколко основни теми, като тази за актуализацията на държавния бюджет и на бюджета на НЗОК, също за оставката на управителя на БНБ Иван Искров и ситуацията в банката, и за предоставянето на правомощията на служебното правителство да сключва договори с други държави. От БСП обаче не са съгласни с последното, за тях служебното правителство трябва да е ангажирано с това да организира честни и демократични избори.

„За консенсус и разбирателство трудно може да се говори между политическите сили, защото и днес се свижда колко са прибързани консултациите при президента“, коментира още Атанас Мерджанов.

Скала рухна върху къща в Кричим, опасно е за още 40

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4210965

Скала с диаметър около 2 метра и маса от близо 3 тона падна върху покрив на къща на бул. „Антонивановци” 54 в Кричим, съобщиха от общината.
Скалата се е отчупила от местността Иванково кале, върху което има останки от древна крепост. Скалният къс е пробил покрива и е разрушил част от стената на имота в сряда след 20 часа вечерта. Скала с диаметър около 2 метра и маса от близо 3 тона падна върху покрив на къща на бул. „Антонивановци” 54 в Кричим, съобщиха от общината. Скалата се е отчупила от местността Иванково кале, върху което има останки от древна крепост. Скалният къс е пробил покрива и е разрушил част от стената на имота в сряда след 20 часа вечерта.

95 органа на съдебната власт имат натрупани задължения

http://www.cross.bg/sudebnata-vlast-paragraf-1422322.html

/КРОСС/ "Към днешна дата 95 органа на съдебната власт са със 100% изпълнение на разходната си част по параграф 10 „Издръжка" и са в невъзможност да извършват разходи по това перо." Това заяви пред журналисти на брифинг днес председателят на комисия "Бюджет и финанси" Михаил Кожарев. Очакванията са до края на месец септември всички органи на съдебната власт да изпаднат в същата ситуация. Утвърденият бюджет на съдебната власт, съгласно чл.2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2014 г. е с 8 милиона лева по-малко спрямо касовия отчет към 31.12.2013 г. Същевременно разходната му част се увеличава. От 01.01.2014 г. максималният месечен размер на осигурителния доход е с 200 лв. по-висок от миналогодишния, което наложи за осигурителни вноски да бъдат утвърдени с 3 милиона лева в повече. За обезпечаване на средствата за работни заплати на магистрати и съдебни служители, само за реално заетата щатна численост, сумата е със 7 милиона лева повече спрямо 2013 г. Разликата се дължи на новите назначения на магистрати по конкурси, повишаване в ранг и увеличение на възнагражденията за прослужено време. Тези обстоятелства наложиха необходимостта при утвърждаване на бюджета на съдебната власт за 2014 г. по параграф 10 „Издръжки" да бъдат заложени с 10 155 108 лв. по-малко, а по параграф 2 „Други възнаграждения и плащания за персонала" с 8 555 219 лв. по-малко спрямо отчета за 2013 г

Киев иска преговори с Москва за Газа

http://www.vesti.bg/novini/kiev-iska-pregovori-s-moskva-za-gaza-6018201

Украйна е готова да възобнови във всеки един момент тристранните преговори с Руси и Евросъюза за газа.

3 тона скала се срути върху къща в Кричим

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4210944

Скала с диаметър около 2 метра и маса от близо 3 тона падна върху покрив на къща на бул. „Антонивановци” 54 в Кричим, съобщиха от общината.
Скалата се е отчупила от местността Иванково кале, върху което има останки от древна крепост. Скалният къс е пробил покрива и е разрушил част от стената на имота в сряда след 20 часа вечерта. Скала с диаметър около 2 метра и маса от близо 3 тона падна върху покрив на къща на бул. „Антонивановци” 54 в Кричим, съобщиха от общината. Скалата се е отчупила от местността Иванково кале, върху което има останки от древна крепост. Скалният къс е пробил покрива и е разрушил част от стената на имота в сряда след 20 часа вечерта.

ВСС и МОН с обща образователна програма

http://www.cross.bg/sudebnata-vlast-programa-1422321.html

/КРОСС/ Висшият съдебен съвет и Министерството на образованието подписаха споразумение за сътрудничество относно реализиране на Пилотна образователна програма сред ученици с цел повишаване на тяхната информираност за структурата, функциите и значението на съдебната власт в Република България. Програмата ще се проведе през учебната 2014-2015 г. в по едно училище в 27-те окръжни града. Тя ще бъде част от обучението по предмета „Етика и право" за 10-ти клас. Целите на Пилотната образователна програма са: - Обогатяване познанията на учениците- Формиране на правна грамотност и култура- Запознаване със статута и структурата на съдебната власт в Република България - Постигане на разбираемо и отворено към обществото правосъдие- Повишаване на доверието в съдебната власт Програмата включва лекции пред учениците и посещения в окръжните съдилища и прокуратури, провеждане на симулативни процеси и викторини. Лектори ще бъдат магистрати и съдебни служители, които ще се включат доброволно и безвъзмездно. Лекциите ще се провеждат веднъж месечно. В извън учебно време ще бъдат организирани посещения на съд или прокуратура, включително и на съдебен процес, избран съобразно възрастта на учениците. За да бъдат синхронизирани с учебната програма, темите на лекциите са съгласувани с Министерството на образованието на науката

Плевнелиев очерта три стъпки, които НС трябва да предприеме до 6 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=259072

Президентът Росен Плевнелиев очерта три стъпки, които Народното събрание трябва да предприеме, преди да се разпусне - да направи актуализация на Държавния бюджет и на бюджета на НЗОК; да приеме решение служебното правителство да може да сключва договори с международни организации и с финансови институции за външни заеми и да предприеме необходимите действия по отношение на БНБ.

Бутафорно оръжие пред офиса на СДС

http://www.vesti.bg/novini/butaforno-oryzhie-pred-ofisa-na-sds-6018199

Поставеният днес автомат "Калашников" пред входа на партийната централа на СДС, се оказа бутафорно оръжие.

Полицаят, наръган от психично болен, вече е в стабилно състояние

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4210921

Стабилизирано е състоянието на полицейския служител, който пострада при изпълнение на служебните си задължения в разградското село Юпер, съобщиха от пресцентъра на МВР. Младши районният инспектор, отговарящ за района, бе внезапно нападнат и ранен с нож от психично болен.
Все още има опасност за живота му, добавят от пресцентъра. Стабилизирано е състоянието на полицейския служител, който пострада при изпълнение на служебните си задължения в разградското село Юпер, съобщиха от пресцентъра на МВР. Младши районният инспектор, отговарящ за района, бе внезапно нападнат и ранен с нож от психично болен. Все още има опасност за живота му, добавят от пресцентъра.

Плевнелиев очаква национално отговорно поведение от партиите (пълен текст на изявлението му)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/24/2349902_plevneliev_ochakva_nacionalno_otgovorno_povedenie_ot/?ref=rss


Президентът Росен Плевнелиев постави пред парламентарните сили три въпроса, които парламентът да реши до края на мандата си - актуализация на бюджета, да даде възможност на служебното правителство да води преговори и да сключва договори и споразумения с други държави, международни организации и финансови институции за външни заеми, за финансова стабилизация и социална защита, както и да приеме мерки за БНБ.

Решаването на тези три въпроса е неотложно и то изисква работещо Народно...

LG обяви 165% увеличение на нетната печалба през второто тримесечие

http://www.cross.bg/trimesechie-pechalba-yvelichenie-1422320.html

/КРОСС/ Днес LG Electronics (LG) обяви 165% увеличение на нетната печалба през второто тримесечие на 2014 година в сравнение със същия период на миналата година. Основен принос за това имат приходите от телевизионни продукти и мобилни устройства. Доказателство за успеха на LG G3 са рекордните доставки, реализирани през това тримесечие. От април до юни 2014г. нетната печалба на концерна възлиза на 399,8 милиона щатски долара, докато оперативната печалба е в размер на 588,5 милиона щатски долара. Тези цифри показват увеличение с 26,5% от година на година. Консолидираните приходи за второто тримесечие на 2014 година възлизат на 14,93 милиарда щатски долара, което показва увеличение с 7,7% в сравнение с предходното тримесечие.  

Един от бразилците се завърна в "Шахтьор" (Донецк)

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/24/2349899_edin_ot_brazilcite_se_zavurna_v_shahtyor_doneck/?ref=rss


Бразилският полузащитник Фред се завърна в "Шахтьор" (Донецк), след като мъжкият отбор временно премести дейността си в Киев. 

21-годишният Фред беше един от шестимата чуждестранни играчи на украинския шампион, които след приятелски мач с "Лион" във Франция отказаха да се качат обратно на самолета заради ситуацията в страната. 

Останалите бяха сънародниците му Алекс Тейшейра, Дентиньо, Дъглас Коща и Измаили и аржентинецът Факундо Ферейра. 

Те изразиха...

Плевнелиев с три искания към Народното събрание

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/plevneliev-s-tri-iskaniia-kym-narodnoto-sybranie-6018191

„Моля да бъде загърбено политическото противопоставяне и актуализацията на бюджета на НЗОК да се направи в интерес на пациентите, на общините за ускоряване на еврофондовете, а не на фалиране на бенефициентите по европрограми”, каза президентът

Майката на банкера Василев: Цветан първо завъртя чейнджбюро със заем. Караше дачия и живееха в панелка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4210910

"В последния месец главата ме боли, като постоянно слушам само за банки, милиони и милиарди.  На стари години научих какво е това. Въобще не съм си представяла, че банката е нещо толкова важно, въпреки че знаех, че синът ми се занимава с нея. Не вярвам да е взел пари. Познавам го толкова добре", разказва пред екипа на "168 часа" Тота Василева. "В последния месец главата ме боли, като постоянно слушам само за банки, милиони и милиарди. На стари години научих какво е това. Въобще не съм си представяла, че банката е нещо толкова важно, въпреки че знаех, че синът ми се занимава с нея. Не вярвам да е взел пари. Познавам го толкова добре", разказва пред екипа на "168 часа" Тота Василева.

Стабилизираха състоянието на полицая, наръган от психично болен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4210912

Стабилизирано е състоянието на полицейския служител, който пострада при изпълнение на служебните си задължения в разградското село Юпер, съобщиха от пресцентъра на МВР. Младши районният инспектор, отговарящ за района, бе внезапно нападнат и ранен с нож от психично болен.
Все още има опасност за живота му, добавят от пресцентъра. Стабилизирано е състоянието на полицейския служител, който пострада при изпълнение на служебните си задължения в разградското село Юпер, съобщиха от пресцентъра на МВР. Младши районният инспектор, отговарящ за района, бе внезапно нападнат и ранен с нож от психично болен. Все още има опасност за живота му, добавят от пресцентъра.

Животновъди и градинари ще ползват европейски опит

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/24/2349898_jivotnovudi_i_gradinari_shte_polzvat_evropeiski_opit/?ref=rss


Протокол за подпомагащи услуги в Югоизточна Европа, ръководство за добри практики и инструмент за автодиагностика са основните продукти, разработени по проект "Агро - старт" ("AGRO-START – Транснационална мрежа за подпомагане на малките и средните предприятия в секторите животновъдство и градинарство"). Те са  публикувани в края на юни в седем държави - Румъния, България, Гърция, Италия, Словения, Бивша Югославска република Македония и Албания. Това съобщиха от Бизнес център за подпомагане на...

Окръжно от "Позитано": Червени кметове да не се издигат за депутати!

http://www.bnews.bg/article-111980

Ръководството на БСП препоръча на структурите си по места да не издигат червени кметове, за да не оголват местната власт. Това гласят критериите за издигане на депутати от левицата и приетият модел на групата в следващия парламент, които бяха приети на соцпленума.

Шефове на фирми, свързани с Цветан Василев, се разграничиха от реалната собственост

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/07/24/2349909_shefove_na_firmi_svurzani_s_cvetan_vasilev_se/?ref=rss


Около 200 служители на финансова къща "Фина", КТБ и други компании са били ангажирани като формални собственици на над 120 дружества с кредити за над 3.5 млрд. лв., които са на мажоритарния собственик на банката Цветан Василев, пише "Капитал"

Това твърдят в обръщение до главния прокурор и квесторите на КТБ осем души, заемащи управленски постове в ключови дружества, кредитирани от банката. Нотариално завереният документ беше публикуван от близкия до медийната група на депутата Делян...

Майката на Цветан Василев: Синът ми първо завъртя чейнджбюро със заем. Караше дачия и живееха в панелка

http://pik.bg/майката-на-цветан-василев-синът-ми-първо-завъртя-чейнджбюро-със-заем-караше-дачия-и-живеех-news206225.html

Майката на Цветан Василев: Синът ми първо завъртя чейнджбюро със заем. Караше дачия и живееха в панелка

"В последния месец главата ме боли, като постоянно слушам само за банки, милиони и милиарди.
На стари години научих какво е това. Въобще не съм си представяла, че банката е нещо толкова важно, въпреки че знаех, че синът ми се занимава с нея. Не вярвам да е взел пари. Познавам го толкова добре", разказва пред екипа на "168 часа" Тота Василева. Тя е майката на най-обсъждания банкер в държавата Цветан Василев.

"Вижте колко е стръмен баирът. Няма как да слезеш от горе по друг начин освен върху задните си части. Затова така му викат", обяснява бакшишът. И се сеща, че негов бивш колега бил назначен за шофьор на Цветан Василев преди повече от 10 г. и бил много доволен.

"Как няма да е щастлив? Дава му добра заплата, взе му апартамент в София, за да си заведе и семейството там, пътува навсякъде. Ама как може всички чак сега да се сетят, че Цветан Василев е от Габрово. Какво ли не съм чувал - че е от Пловдив, от Плевен - какви ли не неща говорят по телевизията.

Сега се сетиха, че е наш съгражданин. Нали знаете с какво е известно Габрово? Какво да ви кажа?
Направил каквото направил и сега си седи във Виена",
допълва таксиджията. И минава на темата кое е град и кое е село.
"Любово 2" се води квартал, но е доста отдалечен. Има и автобуси, ама минават три пъти на ден. Не е богаташки квартал. В него живеят бивши работници, броят си стотинките, много беден квартал е", разказва още бакшишът, докато спира пред къщата на Цветан Василев. Веднага става ясно, че тя е поддържана, ремонтирана и спретната, с прекрасно дворче, осеяно с цветя. В този момент възрастна жена пресича улицата.

"Лелче, това ли е къщата на Цветан Василев?", пита таксиджията
"Да, това е. Кажете? Аз съм майка му", заявява жената, все едно нас е чакала, докато слизаме от колата.

Още на пръв поглед става ясно, че банкерът прилича визуално на нея. Същите сини очи, черни вежди, нос и овал на лицето. Усмихва се, от което става ясно, че синът й се е погрижил да оправи зъбите й. Обясняваме, че искаме да говорим с нея. Тя се съгласява и отключва заяждащата от влагата външна врата.

"Не е само портата. Дъждовете ми разсипаха и цветята. Много се грижех за градината, но на 11 август ще навърша 85 г. и вече не мога да поддържам всичко така, както беше преди", започва Тота Василева. Въпреки думите й дворът свети - тревата е подравнена, около цветята няма бурени, дръвчетата са подкастрени, всяка от саксиите си има точно определено място. От двете страни се вижда планината.

Майката на мажоритарния собственик на КТБ ни поканва в беседката и въздъхва:
"Какво да ви кажа?

Не знам дали ще издържа след всичко,
което се приказва в последния месец. Добре, че мъжът ми не е между живите и не знае какво се случва с нашия син, защото той щеше да го понесе по-трудно и от мен. Но съпруга ми го няма вече 11-а година", обяснява Тота Василева.

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/07/24/2349887_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето съдържанието на емисията в 17 часа: 

Президентът Росен Плевнелиев връчи мандат за съставяне на служебно правителство на най-голямата парламентарно представена партия - ГЕРБ, който веднага беше върнат.

След 3 часа дебати, парламентът прие оставката на правителството на Пламен Орешарски.

Все още е рано да се каже - така...

Един район във Варна остава без ток утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=259070

От Енерго-про съобщиха за Moreto.net, че поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия утре - 25 юли - петък без електрозахранване ще са абонатите в района на Южна Промишлена Зона - Промишлена енергетика Варна АД; Български морски квалификационен център ЕАД; Експрес гаранцион ООД; ДЗЗД БЕТАЛИ; Общежитие Янко Костов; Трансинс индъстри АД.

Калашникът пред централата на СДС се оказа бутафорен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4210883

След като полицията получи сигнал за оставено оръжие пред централата на СДС на ул. „Г.С. Раковски” 134 в София, веднага на мястото бе изпратен специализиран екип. Tова съобщиха официално от МВР по случая.
На мястото бе извършен оглед, „оръжието” бе иззето. Назначена бе експертиза. Резултатите от нея сочат, След като полицията получи сигнал за оставено оръжие пред централата на СДС на ул. „Г.С. Раковски” 134 в София, веднага на мястото бе изпратен специализиран екип. Tова съобщиха официално от МВР по случая. На мястото бе извършен оглед, „оръжието” бе иззето. Назначена бе експертиза. Резултатите от нея сочат,

Отново спасиха търновската Хуманитарна гимназия

http://www.cross.bg/ychenitzi-gimnaziya-klas-1422319.html

/КРОСС/ Общинският съвет във Велико Търново отново спаси от закриване най-старата гимназия в града, след като разреши тя да съществува с 32-ма ученици, съобщава БНР. 135-годишната Хуманитарна гимназия "Св. Св. Кирил и Методий" миналата учебна година имаше само 47 ученици и бе спасена от закриване с 80 хиляди лева от общинския бюджет. За следващата учебна година тя не успя да реализира прием след седми клас и остава с 11 ученици в 10-ти клас и 21 в 12-ти клас. Днес общинските съветници одобриха и съществуването на гимназията с 32-ма ученици, защото смятат,че най-старото средно училище трябва да остане. За издръжката на гимназията от общинския бюджет до края на тази година трябва да бъдат дадени 50 хиляди лева.  

Прокурорски шеф привика вещи лица по разследването за КТБ в кабинета си

http://frognews.bg/news_73587/

Един от заместниците на главния прокурор Сотир Цацаров е привикал в кабинета си две от вещите лица по разследването за КТБ. Това алармираха през Фрог нюз източници от държавното обвинение.

Депресия след ваканцията наляга хистерици и неуспешни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4208726

Спорт и зеленчуци ни вкарват в ритъм

Връщате се от прекрасна слънчева ваканция, заредени с енергия и преживели невероятни емоции. На другия ден обаче сте на работа, а стъпите ли в офиса нямате сили, още по-малко желание да се захванете със задълженията си.
Специалистите наричат това състояние следваканционна депресия. “Уязвими за нея са емоцион Спорт и зеленчуци ни вкарват в ритъм Връщате се от прекрасна слънчева ваканция, заредени с енергия и преживели невероятни емоции. На другия ден обаче сте на работа, а стъпите ли в офиса нямате сили, още по-малко желание да се захванете със задълженията си. Специалистите наричат това състояние следваканционна депресия. “Уязвими за нея са емоцион

Kалашникът, опрян пред входа на централата на СДС, бил бутафорен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4210877

След като полицията получи сигнал за оставено оръжие пред централата на СДС на ул. „Г.С. Раковски” 134 в София, веднага на мястото бе изпратен специализиран екип. Tова съобщиха официално от МВР по случая.  На мястото бе извършен оглед, „оръжието” бе иззето. Назначена бе експертиза. Резултатите от нея сочат, След като полицията получи сигнал за оставено оръжие пред централата на СДС на ул. „Г.С. Раковски” 134 в София, веднага на мястото бе изпратен специализиран екип. Tова съобщиха официално от МВР по случая. На мястото бе извършен оглед, „оръжието” бе иззето. Назначена бе експертиза. Резултатите от нея сочат,

Новите европейски санкции за Русия може да забавят "Южен поток"

http://europe.actualno.com/Novite-evropejski-sankcii-za-Rusija-moje-da-zabavjat-Ujen-potok-news_41317.html

Поредната порция санкции, наложени от Европейския съюз на Русия във връзка с напрежението в Украйна, може да забавят градежа на газопровода "Южен поток". Нефтодобивът в Арктика също може да ...

Филм на Кончаловски участва във Венецианския кинофестивал

http://www.cross.bg/andreii-konchalovski-rysiya-1422318.html

/КРОСС/ Филм на руския режисьор Андрей Кончаловски „Белите нощи на пощаджията Алексей Тряпицин" е включен в основната конкурсна програма на 71-я Венециански кинофестивал, който ще се проведе от 27 август до 6 септември, съобщиха от организационния комитет на фестивала, предаде „Гласът на Русия". „Белите нощи..." разказва за живота на един пощаджия, който по волята на съдбата става главно свързващо звено между немногобройните жители на захвърлени руски села и цивилизацията. В специалната програма на конкурса ще бъде представена класиката на съветското кино - филмът на Георги Данелия „Крача по Москва" от 1964 година. Андрей Сергеевич Михалков-Кончаловски е роден на 20 август 1937 година в Москва. Той е син на писателя Сергей Михалков и брат на режисьора Никита Михалков, но приема псевдонима Кончаловски по моминското име на майка си. Първоначално учи пиано в Московската консерватория, но през 60-те години започва да се интересува от кино. Той се запознава с Андрей Тарковски, заедно с когото пише сценариите на режисираните от Тарковски „Валяк и цигулка" (1961) и „Андрей Рубльов" (1966). През 1964 година Андрей Кончаловски режисира първия си пълнометражен филм. Филмът му „Сибириада" (1979) постига успех на Фестивала в Кан, след което емигрира в Съединените щати

Хеликоптер каца извънредно на Какао бийч

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4210872

Спасителен хеликоптер ще кацне извънредно на южния плаж в курорта „Слънчев бряг Спасителен хеликоптер ще кацне извънредно на южния плаж в курорта „Слънчев бряг", съобщават от "Дарик". Летателната машина ще се включи в демонстрация по спасяване на „давещи се" в морето. Демонстрацията ще започне в 10.00 часа утре (25 юли) на плаж „Какао Бийч“. В нея ще вземат участие екипи на БЧК по водно спасяване,

Майката на банкера Василев пред "168 часа": Цветан първо завъртя чейнджбюро със заем. Караше дачия и живееха в панелка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4210875

"В последния месец главата ме боли, като постоянно слушам само за банки, милиони и милиарди. На стари години научих какво е това. Въобще не съм си представяла, че банката е нещо толкова важно, въпреки че знаех, че синът ми се занимава с нея. Не вярвам да е взел пари. Познавам го толкова добре", разказва пред екипа на "168 часа" Тота Василева.

Омбудсманът поиска от парламента да осигури прозрачност за КТБ

http://www.mediapool.bg/ombudsmanat-poiska-ot-parlamenta-da-osiguri-prozrachnost-za-ktb-news223014.html

Националният обществен защитник Константин Пенчев препоръча в четвъртък на Народното събрание да потърси от БНБ точна информация за действията на квесторите в "Корпоративна търговска банка" (КТБ) и да я предостави на обществото.   Омбудсманът пише на председателя на парламента Михаил Миков, че е получил много жалби на граждани, получаващи пенсии и други доходи по сметки в КТБ и "Креди Агрикол".   "Те не разполагат със средства за лечение и посрещане на всекидневните си потребности. Съгласно конституцията България е република с парламентарно управление, смятам, че парламентът би могъл да предприеме конкретни спешни действия”, пише Константин Пенчев.   В писмото си той подчертава, че не оспорва необходимостта от специален надзор, но най-същественият проблем е пълната липса на прозрачност за условията на този надзор и плана за действие, както и за вече предприетите мерки от страна на квесторите.   Според Константин Пенчев в обществото остава впечатление, че за пореден път компетентните институции бездействат или не действат адекватно, като предоставят противоречива, необмислена и неясна информация на гражданите.   "Тъй като Народното събрание е органът, който избира ръководството на БНБ и приема отчета за дейността на централната банка, се обръщам към Вас да предприемете съответни действия, чрез които да получите точна информация за дейността на квесторите и за това, което се извършва по време на надзора, като предоставите по подходящ начин информацията и на българските граждани”, препоръчва омбудсманът на Михаил Миков.   Заради жалбите за блокирани пенсии в КТБ, Константин Пенчев е изпратил и писмо до управителя на Националния осигурителен институт (НОИ). Според него възникналата ситуация би могла да доведе до неизпълнение на конституционното задължение на държавата да гарантира живота, достойнството и правата на личността.   "Това води и до ограничаване на особената закрила на държавата и обществото, гарантирана от Конституцията, по отношение на старите хора, които нямат близки и не могат да се издържат от своето имущество, и на лицата с физически и психически увреждания”, смята омбудсманът.   Пенчев признава, че на интернет страницата на НОИ е предоставена информация за възможностите пенсиите да се получават и чрез пощенски клон, както и да се смени банката, от която да се получава пенсията.   Той обаче напомня, че тази информация може да се окаже безполезна за хората, защото много от социално слабите и пенсионерите нямат достъп до интернет. В тази връзка Пенчев пита НОИ какви действия за предприети, за да не се допуска тези уязвими клиенти на КТБ да остават без пари.

Без паника! Майли Сайръс е жива!

http://www.bnews.bg/article-111918

Майли Сайръс успокои феновете си, че е жива, с нова снимка в социалната мрежа, на която позира топлес в пустинята.

Автоматът "Калашников" пред централата на СДС се оказа бутафорен

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/24/2349880_avtomatut_kalashnikov_pred_centralata_na_sds_se_okaza/?ref=rss


Автоматът "Калашников", открит подпрян пред централата на СДС, се оказа бутафорен. 

Сигнал за открит метален предмет, видимо наподобяващ автомат, бе подаден в полицията днес към 11.30 часа, съобщи МВР.

На мястото бе извършен оглед, "оръжието" бе иззето. Назначена бе експертиза. Резултатите от нея сочат, че откритата вещ е имитация на автомат "Калашников" и не може да произведе изстрел.

В бюджета на НЗОК няма никакви буфери

http://www.vesti.bg/pari/finansova-politika/v-biudzheta-na-nzok-niama-nikakvi-buferi-6018197

Когато от НЗОК се прибраха 2 млрд. лв., беше лесно, а сега няма кой да даде 300 млн. лв., заяви шефката на касата Румяна Тодорова

Извънредни мерки за сигурност в Норвегия след заплаха за атентат

http://www.moreto.net/novini.php?n=259058

Норвегия съобщи, че е взела извънредни мерки за сигурност, след като е получила информации за предстоящо терористично нападение на нейна територия. "Норвежката Полицейска служба за сигурност (ПСС) получи неотдавна информации, според които група, имаща връзки с крайни ислямисти в Сирия, може би възнамерява да извърши терористичен акт в Норвегия.

Кметът се срещна с пострадалите от наводнението

http://dobrudjatv.net/%d0%ba%d0%bc%d0%b5%d1%82%d1%8a%d1%82-%d1%81%d0%b5-%d1%81%d1%80%d0%b5%d1%89%d0%bd%d0%b0-%d1%81-%d0%bf%d0%be%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%be%d1%82-%d0%bd%d0%b0%d0%b2/

Днес се състоя среща между кмета на Добрич Детелина Николова и граждани, пострадали от наводнението, от районите Север 2 и Хуманитарна гимназия, които неотдавна протестираха пред областна администрация и поставиха редица въпроси. Участие в нея взеха представители на Обществения съвет, Дирекция „Строителен контрол“ и Жилищно […]

Извънредно! Димитър Николов може да поеме служебния кабинет. Вижте тогава кой е следващият кмет на Бургас

http://pik.bg/извънредно-димитър-николов-може-да-поеме-служебния-кабинет-вижте-тогава-кой-е-следващият-к-news206206.html

Извънредно! Димитър Николов може да поеме служебния кабинет. Вижте тогава кой е следващият кмет на Бургас

Ако бургаският кмет Митко Николов склони да поеме служебното правителство до провеждането на изборите, след това пред него ще се разкрие допълнителна възможност за вицепремиер, а защо не и за министър-председател. За новото ръководство на държавата ще се търси консенсусна фигура, която да смекчи страшната конфронтация между политическите сили и затова бургаският кмет изглежда най-подходящ и подготвен.

Държавата ще има нужда от поне 4 години спокойствие, за да се съвземе. Николов е добре приет не само в дясното политическо пространство, но и в центъра, както и в БСП, с които показа, че може да работи, стискайки зъби.

Флагман.бг се позовава на високопоставен източник от партийна централа, който е включен в неофициалните преговори по съставянето на служебния кабинет, както и във формат, който да чертае бъдещето на България след жестоката финансова катастрофа, в която сме.

Към момента Николов не дава индикации, че би жертвал спокойствието си у дома, за да „изгори“ за месец-два върху жълтите павета, обирайки най-тежките негативи.

Той самият нееднократно е повтарял пред Флагман.бг през последните месеци, че няма да става служебен премиер. Последният път, в който бе разпитван по този въпрос от нас, бе преди две седмици, когато се оказа в поредица преговори с всички групи в парламента. Тогава той заяви, че бил в НС, за да се пребори за откриването на Медицинския факултет и отрече да са водени разговори за поемане на високата държавна отговорност.

„Николов ще се дърпа до тогава, докато е възможно да отказва, той засега не е заявил, че иска трети мандат като кмет, доколкото ни е известно, би се съгласил на вицепремиерско място след парламентарните избори – и то  при възможност за съставяне на стабилен кабинет. Нещо повече: Николов не би предприел стъпка в тази насока, ако няма ясната и категорична благословия от своя лидер Бойко Борисов. Борисов вече знае, че кметът е оглеждан и за премиер след вота, между тях отношенията може да се усложнят на следващ етап“, посочва изданието.

В ГЕРБ-Бургас вече е проведен сондаж какво ще се случва, ако Димитър Николов стане служебен премиер, а до края на мандата му през октомври догодина остава повече от една година. При това положение, съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация ще се наложат частични избори за кмет. Ако времето е по-малко от година, казусът е лесен – пълномощията ще се прехвърлят върху един от зам.-кметовете.

Човекът, който ГЕРБ ще пусне срещу останалите кандидати в случай на частичен вот или през октомври догодина (ако Николов бъде харесан в правителство на ГЕРБ), ще се казва Иван Вълков – настоящ народен представител. Победата му ще бъде сигурна, тъй като срещу него БСП ще изправи Евгений Мосинов или Павел Маринов, а за НФСБ традиционно ще се бори Валери Симеонов.
Запитан дали в ГЕРБ се говори за частични избори и изобщо за подготовката за местен вот, дали ще се справи с лидерството на община Бургас, ако бъде посочен за кандидат на ГЕРБ,  Вълков отговори спокоен, със следните думи, цитиран е точно: „Въпросът е провокативен, в казармата всяка заповед е предпоследна, с мен не е разговаряно, Бургас си има кмет“.

Обсъжданите на ниво президент кандидатури за служебен премиер са още на Светослав Гаврийски, Калин Христов  и Екатерина Захариева.

Нова мода: Операция на женските полови органи

http://www.vesti.bg/nova-moda-operaciia-na-zhenskite-polovi-organi-6018196

Само през миналата година 1150 жени от всички възрасти в Австралия са поискали подобна промяна

КНСБ с конкретни мерки за подобряване на здравната система

http://www.cross.bg/merki-knsb-bolnitzi-1422317.html

/КРОСС/ "Ако бюджетът на НЗОК не бъде актуализиран за последните два месеца на годината, няма да има пари за плащания и само извънболничната помощ ще може да работи", заяви управителят на Касата д-р Румяна Тодорова, цитирана от БНР. На "кръгла маса", организирана от КНСБ, синдикатът предложи конкретни мерки, с които да се подобри системата на здравеопазването. Финансови стимули за младите лекари, цялостна нова политика по доходите в сектора, обособяване на шест високотехнологични болници, които да извършват всички възможни услуги, а част от сегашните болници за активно лечение да се трансформират за долекуване, са само част от предлаганите мерки. "Трябва да спрем с чисто пазарното отношение към здравеопазването. Здравето не е стока като салам. То има преди всичко социално измерение, след туй финансово", подчерта Иван Кокалов от КНСБ.  

Челен сблъсък във Варна, жена е в болница (снимки)

http://pik.bg/челен-сблъсък-във-варна-жена-е-в-болница-снимки-news206220.html

Челен сблъсък във Варна, жена е в болница (снимки)

Два автомобила са се сблъскали челно по пътя за квартал "Виница" във Варна, съобщи varnautre.bg.

Малко след началото на силния дъжд около 13,45 двете коли с марка "Ауди", сиви на цвят, са се ударили пред зооборсата до някогашния ресторант "Лотос".

Те са се движели една срщу друга, но от силния удар едната се е завъртяла на 180 градуса.

В Спешното отделение на МБАЛ "Св. Анна" е откарана 52-годишна жена с тежка гръдна травма. Състоянието й в момента се изяснява. Тя е пътувала в едното "Aуди", което е смачкано до неузнаваемост.

Плевнелиев: Действам бързо и решително

http://pik.bg/плевнелиев-действам-бързо-и-решително-news206219.html

Плевнелиев: Действам бързо и решително

Правителство в рамките на този парламент не може да има. Това решиха партии по време на политическите консултации при президента. След тях Росен Плевнелиев направи изявление. Ето какво каза той!

"Проведохме консултации с парламентарно представените политически сили в 42-ото Народно събрание. Днешните консултации са част от конституционна процедура по конституиране на правителството. След приетата днес оставка на Министерския съвет и преди връчване на мандата за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна група президентът по Конституция провежда консултации с парламентарно представените политически сили.

И този път, както и през март 2013 г., поканих всички заедно, за да не допусна и капчица съмнение за каквито и да било договорки с една или друга политическа сила. Действам бързо и решително, защото така декларираха, че желаят политическите сили, но това иска и народът. Съжалявам, че партия „Атака“ не се отзоваха на моята покана. Очевидно това е начинът, по който те разбират и публично демонстрират отношението си към институциите и към конституционния ред в страната.

Участвалите в днешните консултации парламентарно представени политически сили декларираха, че в рамките на 42-ото Народно събрание е невъзможно да се формира устойчиво мнозинство, което да е в състояние да излъчи работещо правителство. В демократичните държави в подобна ситуация решението е избори. Датата на изборите е ясна – 5 октомври. Тя е плод на постигнатото между всички политически сили съгласие в рамките на Консултативния съвет по национална сигурност, както и последвалите консултации при държавния глава.

В основата на политическата стабилност е доверието. За доверие се работи, когато се поемат и се изпълняват поетите ангажименти. Затова се надявам заедно с политическите сили да извървим конституционната процедура, така че да бъде спазена вече договорената дата за провеждане на изборите, а именно 5 октомври, както и на 6 август с указ на президента 42-ото Народно събрание да бъде разпуснато и да бъде назначено служебно правителство. Затова следващите действия ще бъдат осъществени без да губим време, но и така, че да остане възможност на 42-ото Народно събрание за последни, но важни и необходими решения, с оглед нестабилната и доста непрогнозируема ситуация в страната.

Още днес ще връча мандат на най-голямата парламентарно представена политическа сила, а именно ПП ГЕРБ. Ако те го върнат веднага, утре ще връча мандат на втората парламентарна група, а именно „Коалиция за България“. Третата парламентарна сила, която ще получи от мен мандат за съставяне на правителство в рамките на 42-ото Народно събрание, е Движението за права и свободи.

Днес поставих пред парламентарно представените политически сили и въпросите, които според мен като минимум този парламент трябва да реши, преди да се разпусне. Те са само три на брой, но са от огромно значение за работата на следващите две правителства до края на годината, както и за нацията.

Първо - вече е ясно за всички, че е необходима актуализация на държавния бюджет и на бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Моля да бъде загърбено политическото противопоставяне, като необходимата актуализация на бюджета да се направи в интерес не на една или друга политическа сила, а в интерес на пациентите, в интерес на общините, за ускоряване на еврофондовете, а не фалиране на бенефициентите по оперативните програми, за отпушване на замразените плащания, за гарантиране на финансовата стабилност в държавата и т.н.

Моля да се актуализира държавният бюджет и за да се направи един обективен, не политически, а професионално-експертен, обективен прочит на приходите, на разходите, на дълга, на дефицита, на рисковете, които трябва да бъдат адресирани до края на годината.

Второ - необходимо е парламентът да приеме решение, с което да даде възможност на служебното правителство да води преговори и да сключва договори и споразумения с други държави, международни организации и финансови институции за външни заеми, за финансова стабилизация и социална защита.

Трето - поставих въпроса за състоянието, в което това Народно събрание ще остави най-важния регулатор, а именно Българската народна банка. Особено важно е през предстоящите месеци без парламент да имаме работеща Централна банка, която да бъде източник на доверие за цялата банкова и финансова система.

Решаването на тези три въпроса, вярвам, е неотложно и то изисква работещо Народно събрание и, разбира се, надпартийно и национално отговорно поведение, каквото очаквам от всички парламентарно представени политически сили оттук нататък в последните дни на това Народно събрание. Не бива да го отлагаме, не бива да разчитаме на следващото. Средата е динамична и аз вярвам, че политическите сили ще намерят решение по тези три въпроса. Планирам утре да направя и обръщение към Народното събрание.

Благодаря ви още веднъж за това, че бяхте днес заедно с нас. Сега ми позволете да се върна обратно горе, където лидерът на политическа партия ГЕРБ Бойко Борисов ще участва в рамките на конституционната процедура за връчване на мандат на най-голямата политическа сила."

Жена е пострадала след тежката катастрофа на пътя за Виница

http://www.moreto.net/novini.php?n=259068

Катастрофа между два автомобила е станала на пътя за Виница малко след като е завалял дъжда в града. При инцидента е пострадала жена и двамата шофьори, научи Moreto.net. От удара единият автомобил е понесъл сериозни материални щети.

БСП ще ревизира отношенията с ДПС, за да спре ползването на властта за облагодетелстване

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/24/2349879_bsp_shte_revizira_otnosheniiata_s_dps_za_da_spre/?ref=rss


ГЕРБ остава основен политически опонент на социалистите и БСП ще ревизира отношенията си с ДПС, за да "спре използването на властта за икономическо облагодетелстване". Това е записано в резолюция на БСП за участие в предсрочните парламентарни избори, която Националният съвет на партията прие днес и тя трябва да бъде утвърдена от конгреса на 27 юли.

В нея се посочва, че "животът на правителството се съкрати, защото ДПС ограничи времето на неговата дейност и не пожела да се отстранят деформациите в управлението". "Част от опитите за промени, които предприехме, засегнаха значителни икономически интереси, това също ускори края на управлението", е оценката на социалистите.

"БСП ще се противопостави на задкулисието, ще работи за върховенство на закона, за реабилитация на политиката, нейната представителност", е записано още в документа.

Социалистите се обявяват за последователни усилия за продължаване най-големите енергийни проекти - "Южен поток", АЕЦ "Белене" и удължаване на срока на експлоатация и разширяване на АЕЦ "Козлодуй".

БСП заявява, че за да реализира политиката си, ще работи с всички прогресивни, патриотични и национално отговорни партии. Няма да влизаме в съюзи, ако цената за това е отстъпление от най-важните ни ангажименти, такива съюзи могат да се правят само с конкретни писмени договорености, когато те са публично оповестени, завършва резолюцията.

Тритонна скала падна върху къща в Кричим

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/24/2349865_tritonna_skala_padna_vurhu_kushta_v_krichim/?ref=rss


Скала с диаметър около 2 метра и маса от близо 3 тона падна върху покрив на къща в Кричим, съобщи общината. 

Скалният къс е пробил покрива и е разрушил част от стената на имота в сряда след 20 часа вечерта. Няма пострадали при инцидента.

Скалата се е отчупила от местността Иванково кале, върху което има останки от древна крепост.

Според "Гражданска защита" причина за падането на скалата са засилените ерозионни процеси, които са активирани от силните и...

БСП ще ревизира отношенията си с ДПС, за да спре ползването на властта за икономическо облагодетелстване

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/24/2349879_bsp_shte_revizira_otnosheniiata_si_s_dps_za_da_spre/?ref=rss


ГЕРБ остава основен политически опонент на социалистите и БСП ще ревизира отношенията си с ДПС, за да "спре използването на властта за икономическо облагодетелстване". Това е записано в резолюция на БСП за участие в предсрочните парламентарни избори, която Националният съвет на партията прие днес и тя трябва да бъде утвърдена от конгреса на 27 юли.

В нея се посочва, че "животът на правителството се съкрати, защото ДПС ограничи времето на неговата дейност и не пожела да се отстранят...

Фонд "Земеделие" отвори приемна за консултации по европейските програми

http://frognews.bg/news_73586/

Държавен фонд "Земеделие" отвори обещаната от новото ръководство на ведомството приемна за земеделски производители, кметовете и представителите на вероизповеданията. В нея те ще могат да правят допълнителни справки по казуси, възникнали с кандидатстването им по европейските и национални схеми и програми за подпомагане, прилагани от институцията.

Държавата сама е присъединила "опасни" обекти към електрическата мрежа във Варна

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/24/2349875_durjavata_sama_e_prisuedinila_opasni_obekti_kum/?ref=rss


Електрозахранването на общинските къщи във варненската ромска махала "Максуда", чието събаряне започна на 14 юли, не е било прекъснато въпреки, че са били класифицирани като "опасни". Това показа проверка на електроразпределителното дружество "Енерго про", поискана от "Дневник".

Всички 8 постройки са били отчуждени в периода между 1988г. И1990г. година във връзка с "реализирани градоустройствени мероприятия", съобщи преди началото на разрушаването им пресслужбата на районното...

Чех се удави край Камчия, спасиха 17-годишната му дъщеря

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4210834

46-годишен мъж, гражданин на Чехия, се е удавил край Камчия.
Това съобщиха областната дирекция на МВР – Варна.
Сигналът е постъпил в 12.36 часа, като 40 минути по-късно тялото на мъжа е било извадено. Мъжът е бил със статут на постоянно пребиваващ в България.
Инцидентът е станал на плажа на комплекс "Романтика" в курорта. 46-годишен мъж, гражданин на Чехия, се е удавил край Камчия. Това съобщиха областната дирекция на МВР – Варна. Сигналът е постъпил в 12.36 часа, като 40 минути по-късно тялото на мъжа е било извадено. Мъжът е бил със статут на постоянно пребиваващ в България. Инцидентът е станал на плажа на комплекс "Романтика" в курорта.

Народният представител Евдокия Асенова: В правителството на Пламен Орешарски имаше още живот

http://www.zapernik.com/politika/narodniyat-predstavitel-evdokiya-asenova-v-pravitelstvoto-na-plamen-oresharski-imashe_33272/

Правителството на Пламен Орешарски е изиграло своята положителна роля в управлението на България и е имало още какво да подобри в страната. Това каза пред ZaPernik.com народният представител от "Коалиция за България" Евдокия Асенова след оставката, която Пламен Орешарски подаде вчера.

"В това правителство имаше още живот. Тоест всички показатели - и финансови, и икономическия ръст, който се отчита, и разкритите работни места, и намаляването на...

Продължава

Компания ще произвежда шоколад с гъби вместо със захар

http://www.cross.bg/zahar-gubi-shokolad-1422316.html

/КРОСС/ Около половината състав на млечните шоколади е обикновена захар. Причината е тръпчивият и дори горчив вкус на какаото, която трябва да се тушира с много сладко. Американска компания обаче предлага алтернатива - вместо горчивината да се превъзмогва с големи количества захар, да се неутрализира чрез ферментация с помощта на специално култивирани гъби, пише "Ройтерс". Компанията MycoTechnology започва експериментите с новата технология преди една година - първо с кафени зърна и зелен чай. Методът на ферментация не е свързана с химия, прилага се директно върху суровината и доказано редуцира горчивината без да уврежда качеството на крайния продукт. Използват се гъби, които абсорбират съставките, причиняващи остър вкус и заедно с това оставят полезни вещества от себе си. Процесът отнема между една и три седмици. Накрая нуждата от захар за един стандартен шоколад се намалява с повече от 50% - от 31 на 15 грама. От следващата седмица фирмата разширява дейността си като освен кафе и зелен чай започва да произвежда и специалния шоколад, обработен с гъби. От шоколадовата индустрия не бързат да се радват на иновацията. Намаляването на захарта в шоколада представлява и потенциална заплаха за бизнеса и за качеството на продукта. По-малкото количество захар за големите производители означава необходимост да се увеличи някоя от другите съставки - какаовия или млечния концентрат. Така обаче ще се увеличи драстично съдържанието на мазнини

Деца рецидивисти ограбиха възрастен мъж

http://pik.bg/деца-рецидивисти-ограбиха-възрастен-мъж-news206211.html

Деца рецидивисти ограбиха възрастен мъж

Столичната полиция спипа четирима младежи за извършен от тях грабеж на 15 юли с квартал Дружба.

Според данните, около 13 часа въпросния ден 75- годишен мъж се обадил в полицията и разказал, че минути по-рано, прибирайки се към дома си, четирима непознати го обградили, съборили го на земята и след като скъсали джоба на ризата, му отнели 260 лева.

Единият от нападателите издърпал от ръката му найлонова торба, в която носел документи.

В хода на разследването полицаите стигнали до следите на непълнолетните столичани - на 17, 15 и двама на 16 години, известни на инспекторите от Детска педагогическа стая с прояви за кражби, а 16-годишните вече и осъждани.

След доклад на материалите по случая в Софийска районна прокуратура четиримата са привлечени като обвиняеми за престъпление по чл. 198 от НК и им е наложена мярка за неотклонение „надзор на ИДПС”.

 

Райс М'Боли подписал с „Ница“

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4210832

Единственият участник на световното първенство от А група Райс М'Боли вече е с нов отбор. Според авторитетното английско издание "Дейли Мейл", вратарят на ЦСКА е ново попълнение на френския елитен тим „Ница“.
Вестникът твърди, че сделката е станала факт след продажбата на титулярния страж на французите Давид Оспина на Арсенал. Единственият участник на световното първенство от А група Райс М'Боли вече е с нов отбор. Според авторитетното английско издание "Дейли Мейл", вратарят на ЦСКА е ново попълнение на френския елитен тим „Ница“. Вестникът твърди, че сделката е станала факт след продажбата на титулярния страж на французите Давид Оспина на Арсенал.

Вижте цялото изявление на Росен Плевнелиев след консултациите с партиите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4210837

Предоставяме пълния текст на изявлението на президента Росен Плевнелиев след консултациите за сформиране на правителство в рамките на 42-ото НС с парламентарните групи на ГЕРБ, „Коалиция за България“ и ДПС, разпространен от президентския пресцентър:
"Добър ден и добре дошли на всички.
Проведохме консултации с парламентарно представените Предоставяме пълния текст на изявлението на президента Росен Плевнелиев след консултациите за сформиране на правителство в рамките на 42-ото НС с парламентарните групи на ГЕРБ, „Коалиция за България“ и ДПС, разпространен от президентския пресцентър: "Добър ден и добре дошли на всички. Проведохме консултации с парламентарно представените

Пожарникари, спасители и полицаи готвят съботен протест във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=259066

Наложеното дисциплинарно наказание на пожарникар във Варна по време на бедственото положение е една от причините, заради които от Синдикалната федерация на служителите в МВР са решили да излязат на протест в морската столица. От професионалната организация посочват, че по правната страна на проблема очакват да се произнесе Варненският административен съд, но от морална гледна точка това наказание е гавра с труда и достойнството на пожарникарите и спасителите.

Чех се удави на Камчия, спасиха дъщеря му

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4210810

46-годишен мъж, гражданин на Чехия, се е удавил край Камчия.
Това съобщиха областната дирекция на МВР – Варна.
Сигналът е постъпил в 12.36 часа, като 40 минути по-късно тялото на мъжа е било извадено. Мъжът е бил със статут на постоянно пребиваващ в България.
Инцидентът е станал на плажа на комплекс 46-годишен мъж, гражданин на Чехия, се е удавил край Камчия. Това съобщиха областната дирекция на МВР – Варна. Сигналът е постъпил в 12.36 часа, като 40 минути по-късно тялото на мъжа е било извадено. Мъжът е бил със статут на постоянно пребиваващ в България. Инцидентът е станал на плажа на комплекс "Романтика" в курорта.

Вижте цялото изявление на президента след консултациите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4210812

Предоставяме пълния текст на изявлението на президента Росен Плевнелиев след консултациите за сформиране на правителство в рамките на 42-ото НС с парламентарните групи на ГЕРБ, „Коалиция за България“ и ДПС, разпространен от президентския пресцентър:
Предоставяме пълния текст на изявлението на президента Росен Плевнелиев след консултациите за сформиране на правителство в рамките на 42-ото НС с парламентарните групи на ГЕРБ, „Коалиция за България“ и ДПС, разпространен от президентския пресцентър: "Добър ден и добре дошли на всички. Проведохме консултации с парламентарно представените

Боримиров планира в "Левски" да има 45% играчи от школата през 2021 г.

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/24/2349869_borimirov_planira_v_levski_da_ima_45_igrachi_ot/?ref=rss


Директорът на детско-юношеската школа на "Левски" Даниел Боримиров представи нова концепция за развитие, според която се планира през 2021 г. близо половината играчи в първия отбор да са юноши на клуба. 

По думите му за разработката са използвани "неща от "Аякс", "Барселона", "Байерн", Германския и Австрийския футболен съюз и други", а като пример за следване бившият полузащитник даде академията на "Шалке". 

Той изрази амбиции със скромен бюджет академията да произвежда...

25 са вече номинираните за лидер на БСП

http://www.bnews.bg/article-111981

25 са вече номинираните за лидер на БСП, заяви пред BNews председателят на комисията по предложенията Милко Багдасаров.

3 тона скала се стовари върху къща в Кричим

http://www.vesti.bg/novini/3-tona-skala-se-stovari-vyrhu-kyshta-v-krichim-6018198

Три тона скала се стовари върху къща в Кричим, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

„Арсенарл” - Казанлък закъса заради блокирането на КТБ

http://frognews.bg/news_73585/

Военните заводи „Арсенал" в Казанлък алармираха, че изпитват големи затруднения заради блокирането на КТБ.

"Дейли Мейл": Райс М'Боли подписа с „Ница“

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4210819

Единственият участник на световното първенство от А група Райс М'Боли вече е с нов отбор. Според авторитетното английско издание Единственият участник на световното първенство от А група Райс М'Боли вече е с нов отбор. Според авторитетното английско издание "Дейли Мейл", вратарят на ЦСКА е ново попълнение на френския елитен тим „Ница“. Вестникът твърди, че сделката е станала факт след продажбата на титулярния страж на французите Давид Оспина на Арсенал.

В индустриалната зона отново си припомниха водния кошмар

http://dobrudjatv.net/%d0%b2-%d0%b8%d0%bd%d0%b4%d1%83%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b8%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%be%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d1%82%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%be-%d1%81%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%bf%d0%be/

В индустриалната зона на Добрич отново си припомниха водния кошмар, който причини щети за милиони на „Свежест“, „Бряст“ и предприятията в района. След поройния дъжд, който се изсипа днес, се оказа, че дерето все още не е почистено и отново се образува тапа, която започна […]

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване