Парламентът прие оставката на кабинета "Орешарски" (хронология)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/24/2349366_parlamentut_prie_ostavkata_na_kabineta_oresharski/?ref=rss


Очаквано Народното събрание събра кворум, за да обсъди и приеме депозираната вчера оставка на кабинета "Орешарски". "Дневник" проследи на живо случващото се в пленарната зала. 

12.11ч. Министрите напускат залата. Пред депутатските банки са застанали Петър Кънев и Корнелия Kинова (БСП) и колегите им от ДПС Йордан Цонев и Камен Костадинов. четиримата се ръкуват последователно с всеки от министрите. 

12.10ч. Оставката е приета. "За" гласуваха 93 депутати от ГЕРБ, 40 от БСП, 30 от ДПС, 14 от "Атака" и 3 независими. Против бяха 8 депутати от БСП. С "въздържал" се гласуваха 7 депутати от БСП и един от ДПС

12.07ч. "За мен беше чест и отговорност да работя в името на целта да имаме добре уредена държава", завършва словото си Орешарски. Правителството и депутатите от БСП и ДПС станаха на крака и го изпратиха с аплодисменти. 

12.06ч. Орешарски изрично подчертава, че оставката се обсъжда едва днес, а не преди месец, когато стана ясно, че мандатът ще бъде прекъснат, тъй като такава е била договорката между политическите сили, а не защото министрите са били вгледани в постовете си. 

12.04ч. Премиерът отчита работата на кабинета си. Реализирана беше крачка напред по отношение на доходи, пенсии и социални разходи, посочва той. Допълва, че има нови 40 хил. работни места в реалния бизнес. Справихме се и с едно от големите предизвикателна пред националната ни сигурност - бежанската вълна, казва той.

12.03ч. Още първите изречения на Орешарски са прекъснати от Михаил Миков, който от микрофона отправя забележка на фоторепортерите да не снимат от балкона на залата. "Ще ме питат, не може да така", казва Миков след като един от квесторите се е приближил да му обясни, че шефът на парламентарния пресцентър е позволил да се правят снимки. "Още няколко дни ще съм тук, има ред", допълва Миков. 

11.59ч. Миков закрива разискванията и дава думата на премиера Орешарски.

11.55ч. Адемов признава, че правителството не е успяло да направи много неща в социалната сфера, но не му е достигнало време. "И кворум, г-н министър, и кворум", допълва го председателят на парламента Михаил Миков. 

11.51ч. Провокиран от спора между депутатите социалният министър Хасан Адемов поиска думата. "Няма парламентарно мнозинство, което да може да извърши само непопулярните мерки. За да бъдат приети устойчиви решения, трябва да търсим консенсус", заяви той. 

Адемов опонира на твърдението на предшественика си Тотю Младенов, че безработните се увеличават, вместо да намаляват, като посочи, че 105 хил. безработни са започнали работа в реалната икономика.

11.46ч. Депутатът от ГЕРБ и бивш социален министър репликира Нинова: "На ваше място бих бил по-скромен за постиженията си". Той обвинява левицата, че не е изпълнила обещанията си за разкриване на 250 хил. работни места, а вместо това се показва броят на незаетите хора. Младено опонира на всички изброени от колежката му от БСП постижения. "Манипулирате", отговори Нинова и подчерта, че обещанието за 250 хил. нови работни места е било в рамките на цял управленски мандат, т.е. за 4 години.


11.41ч. Нинова отчита, че управляващото мнозинство оставя на следващото правителство един голям и нерешен въпрос- пенсионната реформа. Призовава всички политически сили да търсят съгласие по този въпрос, защото пенсионерите трябва да имат гаранции за своето бъдеще.

11.40ч. Председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика Корнелия Нинова (БСП) направи преглед на направените законодателни промени в областта и обобщава: "БСП и правителството дадоха сигнал, че са социално чувствителни - дадохме на над 4 млн. българи да разберат, че не са сами в кризата".

Обръща се към премиера с думите, че заедно са направил грешка - не са приели актуализиран Национален план за действие по заетостта, за да осигурят работа на хората, които с изтичане на Оперативната програма "Човешки ресурси" са били освободени. "Добре, че икономиката тръгна и бяха разкрити близо 50 хил. работни места, за да имаме решение за част от тези хора", каза Нинова. 

11.30ч. Депутатите се върнаха в пленарната зала, а изказванията продължават. 

11.02ч.  Заседанието ще продължи около 11.30ч. 

10.58ч. Красимир Ципов от ГЕРБ поиска гласуването по оставката да бъде преди редовната почивка между 11 и 11.30ч. Предложението беше прието, но с процедурна хватка БСП успя да издейства все пак половинчасова почивка. 

10.50ч. Премиерът Орешарски излиза от пленарната зала

10.35ч.В пространно изказване депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова обвини управляващото мнозинство, че не е направило нужните реформи и  че представя данни за фискалния резерв и дефицит, които не отговарят на реалностите. Тя повтори тезата на партията си, че е нужно този парламент спешно да вдигне лимита на тавана на дълга до 5 или 6 млрд.лв и така да се осигури възможност на служебното правителство, а след това и на редовния кабинет, да покриват всички плащания. 

10.18ч. От името на левицата депутатът и зам-председател на икономическата комисия Петър Кънев призова всички политически сили да се съсредоточат върху действията за съживяването на бизнеса, за да заработи икономиката.  Той повтори, че има нужда от облекчаване на административните изисквания към малкия бизнес. Призова ГЕРБ да не променя подготвената от кабинета методика за такста "Смет", както и да бъде променена наредбата за командировъчните. Кънев посочи, че има области, в които са задължителни спешни реформи и посочи като такива здравеопазването и държавната администрация. 

10.09 ч. Борисов се върна в пленарната зала

10.04 ч. Цветанов поздрави Зинаида Златанова за рождения й ден, както и "младия татко Ивайло Московски", който вчера се сдоби с втори син.

10.00 ч. От 421 дни управление в 404 имаше протести. Не ГЕРБ е виновна за противопоставянето, каза Цветанов. По думите му този парламент ще остане с най-дългото заграждение, което изолира девиза на парламента" Съединението прави силата".

9.55 ч. Думата взима зам.-председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов. Според него в днешния ден депутатите от различните парламентарни групи трябва да бъдат смирени и да съхранят достойнството на институцията Народно събрание. И напомни за случая "Костинброд", в което било заровено политическото противопоставяне. RT @tennisfanbg: Искам отчет на правителството, представен от Мариана!

— Sash (@tourbg) July 24, 2014
9.52 ч. Емил Георгиев от БСП репликира Лютви Местан: "Не съм съгласен, че това правителство беше правителство на малцинството. То през цялото време надявам се беше подкрепено и от вас. Не беше подкрепено само от ГЕРБ и от една група от 1000-2000 соросоидчета, които през цялото време бяха на хранилка на един мастит олигарх. Аз не се срамувам от това правителство, но се срамувам, че заради лични и корпоративни цели някои хора в тази зала са готови на национално предателство".

9.50 ч. Местан благодари за трудната работа, която имахме с кабинета "Орешарски" и пожела коректна, лишена от агресия и злоба предизборна кампания. Той отбеляза, че ДПС е единствената партия, която постъпи европейски и не подкрепи мораториума за продажба на земеделска земя на чужденци.

9.47 ч. Лютви Местан обяснява причините за оставката на правителството: "Кабинетът не си отива заради пресконференцията на ДПС "в онзи четвъртък" . Би било твърде жалко да продължават анализите на тема "ДПС реши съдбата на кабинета". Не. В онзи четвъртък ДПС направи нещо друго - заяви на всички тези, които не се умориха в продължение на година и два месеца да разгръщат митологемата "преяждане с власт". ДПС заяви, че е партия, за която изразът "властта не е самоцел" не е клише, защото даде ясен знак и свидетелство като конкретно поведение, че ние можем да се лишим от власт в името на ценностите си, но няма да жертваме ценностите заради властта."

9.34ч. Лидерът на ДПС Лютви Местан: Фактът, че оставката бе подадена в годишнината от нощта на прословутия бял автобус е още една илюстрация за тежките условия, в които кабинетът "Орешарски" бе принуден да работи.

Местан допълни, че не приема "оценката за разрухата и катастрофата", защото чете в тази оценка желание да се спечели някакво предимство както в хода на предизборната кампания, така и за управлението после.

Ако избирателят не отреди никому самостоятелно мнозинство, не отреди мнозинство на ясна идеологическа коалиция, какво ще правим? Няма да съставим правителство? Ще отречем вота на суверена? Ще отречем този вот? Не разбираме така политическата отговорност, длъжни сме да намерим формата на управление, каза още Местан.

9.32ч. Мерджанов и председателят на парламента Михаил Миков поздравиха вицепремиера Златина Златанова за рождения й ден.

9.30ч. - Парламентът и правителството можеха да продължат и по-дълго, ако хоризонтът им не беше съкратен от една от подкрепящите правителството партии, заяви председателят на парламентарната група на БСП Атанас Мерджанов. "Целта на проповедниците на държавния апокалипсис, на тези, които вчера дори не могат да се зарадват на оставката заради оставената разруха, беше правителството да си отиде. Това вече е факт, нека успокоим страстите, Парламентарни кризи е имало и преди, вероятно ще има и занапред", допълни той.


Според Мерджанов парламентът си отива, не защото не е можел, а защото най-голямата парламентарна сила не искала той да работи, и ако има нещо страшно, то това е бил отказът на една от парламентарните сили да спазва Конституцията и правилата на демокрацията. "ГЕРБ просто отказаха да са опозиция. В нито един момент близо 100-те представители на ГЕРБ действаха като група по саботаж, която по сигнал на пожизнения ръководител сядаше и ставаше, влизаше и излизаше, викаше или мълчеше", заяви Мерджанов.

Парламентарни кризи е имало и преди, вероятно ще има и занапред. Решението на тези кризи е ясно - това са изборите  в тях няма нищо страшно, каза още Мерджанов.

9.25ч. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов излезе от пленарната зала.

9.21ч. Депутатите решиха разискванията по оставката да се предават пряко по държавните телевизии БНТ и БНР. 

9.19ч. Председателят на парламента прочете постъпилата с писмо оставка на министър-председателя Пламен Орешарски. Премиерът слуша с широка усмивка.

9.16ч. След като програмата на заседанието е уточнена Миков кани премиера и министрите му да влязат в залата. Министрите са посрещнати с ръкопляскания отляво и отдясно. Избират да стигнат до местата си като заобиколят трибуната на председателстващите и докато Миков води заседанието, зад гърба му един по един се здрависват с Мая Манолова и Алиосман Имамов.

9.02ч. Парламентарният председател Михаил Миков открива заседанието с ироничното: "Добро утро, многобройно народно представителство", след като вече е установил, че този път кворумът няма да създава проблем.  

9.00ч. Премиерът Пламен Орешарски влезе в сградата на парламента, плътно обграден от охраната си. Повечето министри също са в Народното събрание и чакат в кабинета на председателя Михаил Миков да се стигне до обсъждането на оставката, за да влязат в залата.Още от 8.30ч. голяма част от народните представители са в сградата, необичайна гледка за последните седмици.

Двама непълнолетни откраднаха велосипед от партерен етаж на блок в кв. “Свобода”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/aB0Mz2a1F0o/

В резултат на полицейските действия на служители от Районно управление «Полиция» – Поморие по отношение кражбата на велосипед, осъществена на 22.07.т.г. от партерния етаж на бл. 24, вх. А в кв. „Свобода”, са установени извършителите на деянието. Това са двама непълнолетни от Поморие – М.А. и А.С., които направили пълни самопризнания и върнали откраднатата вещ, съобщиха от пресцентъра на полицията.

Местан: Очаквам бързи консултации при президента

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/mestan-ochakvam-byrzi-konsultacii-pri-prezidenta-6018130

"Очаквам другите политически сили да не правят опити да реализират какъвто и да е друг мандат – очаквам светкавично връщане на мандата, в един и същи ден", заяви той

С "добро утро, многобройно народно представителство" приветства кворума Миков

http://news.ibox.bg/news/id_1584198390

Като първа точка парламентарният шеф предложи гласуването на оставката на кабинета "Орешарски", което предизвика аплодисменти от страна на народните избраници от опозицията

Новакът Аниете излиза в дербито

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4208763

“Левски” планира новият испанец Антоанио Аниете да излезе титуляр в атаката срещу ЦСКА в неделя. Нападателят подписа договор за 1 плюс 1 година вчера. Това означава, че “сините” могат да задържат испанеца и през следващия сезон при същите условия, ако пожелаят.

Аниете показа добра кондиция в тренировките и поне на този етап е броен за стартовите “Левски” планира новият испанец Антоанио Аниете да излезе титуляр в атаката срещу ЦСКА в неделя. Нападателят подписа договор за 1 плюс 1 година вчера. Това означава, че “сините” могат да задържат испанеца и през следващия сезон при същите условия, ако пожелаят. Аниете показа добра кондиция в тренировките и поне на този етап е броен за стартовите

Поредното "претупване" по ремонта на пътната настилка в Перник

http://www.zapernik.com/obshtestvo/porednoto-pretupvane-po-remonta-na-putnata-nastilka-v-pernik_33260/

Както в повечето квартали,така и в Църква се правят ремонти по главната улица Д.Благоев около т.нар. Събор(Петровден).Преди около месец започна треската подготвка.В рамките на няколко дни дупките по пътя бяха обработени и подготвени за асфалт.Тревичките около бордюрите бяха изкормени,а тревата около главната алея окосена.Един ден от асфалтирането приключи с около 70% запълнена "кръпка" в района на ул.Димитър Благоев 234.На следващият ден асфалтирането продължи в посока...

Продължава

Патриотизъм на безценица

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4208909

“Патриотизъм - това е, когато считате, че тази страна е най-хубава в сравнение с всички останали само заради това, че вие сте се родили там”, казва Бърнард Шоу. Прав е. По-хубава от България няма, нищо че всеки трети търси препитание в други държави. Патриотизмът, националният проект - това са неща, които сплотяват народа, дават им мотив да градят

Парламентът има кворум. Миков: Не бързайте да се радвате

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4209565

Парламентът има кворум. 
„Сутринта имахме обсъждане на начина, по който ще протекат днешното и утрешното заседание, ако се проведе утре такова”, заяви председателят на парламента Михаил Миков.
Миков обяви, че се предлага първа точка от дневния ред да бъдат разискванията по оставката на кабинета „Орешарски”, при което се чуха силни ръкопляскания. Парламентът има кворум.  „Сутринта имахме обсъждане на начина, по който ще протекат днешното и утрешното заседание, ако се проведе утре такова”, заяви председателят на парламента Михаил Миков. Миков обяви, че се предлага първа точка от дневния ред да бъдат разискванията по оставката на кабинета „Орешарски”, при което се чуха силни ръкопляскания.

Опълченците за два дни свалиха четири украински Су-25

http://www.cross.bg/sy-samoleta-raiiona-1422211.html

/КРОСС/ За два дни опълченците в Източна Украйна свалиха четири самолета Су-25 на украинските ВВС, съобщават представители на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики, предаде РИА Новости. „Два самолета Су-25 бяха свалени в от ПЗРК (преносими зенитно-ракетни комплекси – бел.ред) в района на Дмитровка“, заяви премиерът на ДНР Александър Бородай. От пресслужбата на Луганска народна република съобщават, че още два украински самолета Су-25 са били свалени в района на градовете Зоринск и Красний Луч. „Вчера опълченците свалиха два изтребителя Су-25, така наречените „Грач“. Това се случи в край Луганск, самолетите паднаха в района на градовете Зоринск и Красний Луч. Информация за пилотите до този мамент няма“, заяви ръководителят на пресслужбата на ЛНР Владимир Иногородцев.

Петър Диков: Който не иска трамвай през Борисовата градина, може да обжалва

http://sofia.actualno.com/Petyr-Dikov-Kojto-ne-iska-tramvaj-prez-Borisovata-gradina-moje-da-objalva-news_41209.html

Протестиращите срещу изграждането на ново трамвайно трасе от бул. „П. К. Яворов” до гара „Пионер” и изменение на улична регулация на м. „Борисова гра...

Хирурзи извадиха от устата на индиец 232 зъба

http://www.vesti.bg/novini/hirurzi-izvadiha-ot-ustata-na-indiec-232-zyba-6018131

Спецове по лицево-челюстна хирургия в гр. Мумбай отстранили от устата на 17-годишния индийски тийнейджър Ашик Гаваи 232 зъба и твърдят, че това е операция, достойна да бъде квалифицирана като световен рекорд, предаде АФП.

Парламентът има кворум. Миков: Не бързайте да се радвате

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4209562

Парламентът има кворум. 
„Сутринта имахме обсъждане на начина, по който ще протекат днешното и утрешното заседание, ако се проведе утре такова”, заяви председателят на парламента Михаил Миков.
Миков обяви, че се предлага първа точка от дневния ред да бъдат разискванията по оставката на кабинета „Орешарски”, при което се чуха силни ръкопляскания. Парламентът има кворум.  „Сутринта имахме обсъждане на начина, по който ще протекат днешното и утрешното заседание, ако се проведе утре такова”, заяви председателят на парламента Михаил Миков. Миков обяви, че се предлага първа точка от дневния ред да бъдат разискванията по оставката на кабинета „Орешарски”, при което се чуха силни ръкопляскания.

Съпругът на счетоводителката на КТБ: Не сме хората с милионите

http://frognews.bg/news_73558/

Съпругът на арестуваната зам.-главна счетоводителка на КТБ Борислава Кючукова категорично не вярва тя да е замесена в източването на банката.

Читател папарак снима Иван Ласкин на плаж в Гърция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4208965

Иван Ласкин и Александра Сърчаджиева са на ваканция в Неа Перамос. Две местности в Гърция се наричат така - едната е предградие на Атина, а другата - крайбрежен курорт на около 18 км от Кавала. Ето там са и актьорите. 
Снима ги Иво Ботев - читател на в. “24 часа”, който изпрати папарашката снимка в понеделник.
На нея се вижда, че Ласкин играе на Иван Ласкин и Александра Сърчаджиева са на ваканция в Неа Перамос. Две местности в Гърция се наричат така - едната е предградие на Атина, а другата - крайбрежен курорт на около 18 км от Кавала. Ето там са и актьорите. Снима ги Иво Ботев - читател на в. “24 часа”, който изпрати папарашката снимка в понеделник. На нея се вижда, че Ласкин играе на

Цветанов: Ако ГЕРБ има пълно мнозинство, ще може да върне държавата на хората

http://pik.bg/цветанов-ако-герб-има-пълно-мнозинство-ще-може-да-върне-държавата-на-хората-news205994.html

Цветанов: Ако ГЕРБ има пълно мнозинство, ще може да върне държавата на хората

Смятам, че българските граждани ще си направят много добра равносметка за това, което се случи за една година. Разбира се, че ако ГЕРБ има пълно мнозинство, ще може да върне държавата. Смятам, че българските граждани ще дадат подкрепа за ГЕРБ. Това каза пред журналисти на влизане в Народното събрание заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

На въпрос, има ли вариант за друг премиер, различен от Бойко Борисов при победа на ГЕРБ на изборите, Цветанов заяви, че когато една партия печели изборите, съвсем закономерно и нормално е нейният лидер да бъде номиниран за министър-председател.

Маймуните са най-голямата атракция в зоопарка във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=258985

Най-интересни за посетителите на варненския зоопарк са маймуните. Те печелят най-много внимание от деца и възрастни, обясни пред Дарик директорът на градината Иванка Стоянова. Сред най-любимите животни са още зайчетата и носатите мечета.

Парламентът има кворум, оставката на Орешарски е първа точка в програмата

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/24/2349369_parlamentut_ima_kvorum_ostavkata_na_oresharski_e_purva/?ref=rss


ГЕРБ осигури кворум за заседанието на парламента. В началото на заседанието се регистрираха 175 депутати.

"Добро утро, многобройно народно представителство", поздрави председателят на парламента Михаил Миков.

Оставката на кабинета "Орешарски" е първа точка в гласуваната от депутатите програма на парламента. В кабинета на председателя на Народното събрание са премиерът Пламен Орешарски, вицепремиерите му и министри от кабинета.

В пленарна зала дойдоха и депутати...

7 години от освобождаването на медиците ни от Либия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4209553

Днес се навършват 7 години от освобождаването на българските медици, които прекараха повече от осем години в либийски затвори, съобщи БТВ.
Медицинските сестри Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка и Снежана Димитрова, заедно със съпруга на Кристияна доктор Здравко Георгиев и палестинският студент по медицина Ашраф Днес се навършват 7 години от освобождаването на българските медици, които прекараха повече от осем години в либийски затвори, съобщи БТВ. Медицинските сестри Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка и Снежана Димитрова, заедно със съпруга на Кристияна доктор Здравко Георгиев и палестинският студент по медицина Ашраф

Италиански кметове творят разпоредби за учтивост към туристите

http://www.dnevnik.bg/na_put/2014/07/24/2349268_italianski_kmetove_tvoriat_razporedbi_za_uchtivost_kum/?ref=rss


Кметове на италиански курортни градове се вдъхновиха от летния туристически сезон, за да сътворят необичайни разпоредби, съобщи БТА.

Градоначалникът на Волтера в Тоскана нареди местните жители да не изхвърлят животински тор по нивите, за да не дразнят обонянието на туристите. Федерацията на земеделците протестира с аргумента, че този начин на наторяване е задължителен при биоземеделието, но наредбата така и не била отменена. 

Кмет от Олмеда на остров Сардиния разпоредил на...

Кой ще седне в стола на Станишев?

http://pik.bg/кой-ще-седне-в-стола-на-станишев-news205995.html

Кой ще седне в стола на Станишев?

Лидерската битка в БСП ще зададе посоката, по която ще се развива партията след 13-годишното председателство на Сергей Станишев. Едва ли може да се очаква, че след избирането на новия лидер ще настъпи радикална и бърза промяна. Тялото на столетницата е прекалено консервативно и резките движения могат да го счупят. Всъщност БСП се нуждае от връщане към корените си на феодална структура, в която лидерът играе по-скоро ролята на медиатор и балансьор между различните кръгове на влияние, отколкото на силна фигура, която задава общия политически тон и овладява напълно партийния апарат.

Една от най-големите щети, които причини на БСП Сергей Станишев е, че я превърна в лидерска партия и унищожи механизмите, благодарение на които столетницата оцеляваше от 1990 г. насам. Въпросът не е идеологически, а технически. Затова и изборът на нов лидер ще даде по-скоро новата форма на социалистите, отколкото новото им съдържание. Съдържанието ще си остане същото – смесица от влиятелни бизнесмени, възрастни хора и малцина утописти, които още вярват, че колелото на историята ще се върти до пълната победа на комунизма.

До тук се очертаха петима сериозни кандидати за лидерския пост на БСП. Това са Мая Манолова, Драгомир Стойнев, Корнелия Нинова, Янаки Стоилов и Михаил Миков. Те могат да бъдат разделени на две групи – идеологически и технически. Идеологическите кандидати са новоизгрялата червена звезда Драгомир Стойнев и ветеранът Янаки Стоилов. И двамата дават вид, че ще се стремят да променят съдържанието на БСП и да върнат партията от либералния център, където се намира в момента, към социалистическото пространство, в което започват да се настаняват все повече играчи. Най-големият капитал на Стойнев е явната подкрепа, която Сергей Станишев даде за кандидатурата му. Като се има предвид, че апаратът на партията е овладян почти изцяло от стария председател, шансът тази подкрепа да се окаже напълно достатъчна за избирането на Стойнев е много голям. Проблемът при този вариант е, че практически Станишев ще продължи да управлява БСП, а на Стойнев ще му бъдат необходими години, за да се еманиципира и да придобие собствен вид като председател на БСП. Сам по себе си Стойнев има много малко влияние в червените редици и може би това е основната причина Станишев да го посочи за свой наследник. Все пак самият Станишев беше посочен за лидер на БСП от Георги Първанов, в момент, когато нямаше никакво влияние в партията. Другият идеологически кандидат е вечно губещият Янаки Стоилов, който почти сигурно за пореден път ще се превърне в неуспешна кандидатура, но след избора ще бъде поканен в централното ръководство на БСП. Този сценарий Стоилов разиграва вече 25 години и благодарение на него хем е вечна вътрешнопартийна опозиция, хем е почти неизменно в ръководството на столетницата.

Най-заслужаваща да поеме лидерския пост в БСП е Мая Манолова, която през последната година беше сред малкото социалисти, които не се криеха като мишки по ъглите на парламента и поемаше мъжки голяма част от общественото недоволство срещу БСП върху себе си. Подобно на Стойнев, Манолова е кадър на Станишев, но за разлика от него има характер. Въпросът с кандидатурата й е доколко тя ще успее да отиграе апаратно избора, защото със сигурност конгресът на БСП няма да се влияе само от емоции. Сходна с кандидатурата на Манолова е и тази на Михаил Миков. Неговото израстване в партията също е благодарение на Сергей Станишев и със сигурност, ако бъде избран, той ще се опитва по-скоро да обединява разделените структури на БСП, отколкото да се налага като силов лидер.

Интересна е кандидатурата на Корнелия Нинова. Нейната сила е, че се ползва с подкрепата на Румен Овчаров и софийската организация на БСП. Ако има възможност новият лидер на БСП да се еманципира бързо от стария, то тя със сигурност се крие в кандидатурата на Нинова. През последните години Корнелия Нинова беше мека вътрешно партийна опозиция, заради което не беше поканена да участва в ръководството на партията. В същото време успя да запази нелоши позиции и кандидатурата й идва съвсем логично. Въпреки че звездата й изгря, докато начело на БСП беше Сергей Станишев, Нинова винаги се е ползвала с протекциите на Овчаров и е изцяло негов продукт. Тя е по-скоро бизнес и прагматично ориентирана и едва ли ще превърне БСП в крайна левица, която се бори за революция и национализация на собствеността. Проблемът пред кандидатурата й е, че подкрепата на софийската организация няма да бъде достатъчна, за да бъде избрана. Дали тя ще може да мобилизира подкрепа и от социалисти от страната, предстои да видим.

Петте сериозни кандидатури задават и още един въпрос – дали една от малкото ненарушени традиции в БСП, а именно старият лидер да посочва наследника си, ще бъде нарушена. Нарушаването на това неписано правило ще даде възможност за по-бърза еманципация на новия председател на социалистите, но със сигурност ще наруши приемствеността и може да доведе до сътресения. Ако традициите бъдат спазени, то БСП отново ще избере за свой лидер най-безличният измежду кандидатите, а именно Драгомир Стойнев и с него начело ще се опитва да оцелява в бурните води на българския политически живот. Не бива да се изпуска и детайлът, че Сергей Станишев е решил да остане председател на Коалиция за България част, от която е БСП. Този факт тепърва ще дава поводи за анализи, посветени на отношенията между новия и стария лидер на столетницата.

  

На живо: Парламентът поднови дебата по оставката на кабинета "Орешарски"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/24/2349366_na_jivo_parlamentut_podnovi_debata_po_ostavkata_na/?ref=rss


Очаквано Народното събрание събра кворум, за да започне работа и обсъжда депозираната вчера оставка на кабинета "Орешарски". "Дневник" следи на живо случващото се в пленарната зала. 

11.49ч. Председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика Корнелия Нинова (БСП) направи преглед на направените законодателни промени в областта и обобщава: "БСП и правителството дадоха сигнал, че са социално чувствителни - дадохме на над 4 млн. българи да разберат, че не са сами в...

На живо: Парламентът ще поднови дебата по оставката на кабинета "Орешарски" в 11.30ч.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/24/2349366_na_jivo_parlamentut_shte_podnovi_debata_po_ostavkata/?ref=rss


Очаквано Народното събрание събра кворум, за да започне работа и обсъжда депозираната вчера оставка на кабинета "Орешарски". "Дневник" следи на живо случващото се в пленарната зала. 

11.02ч.  заседанието ще продължи около 11.30ч. 

10.58ч. Красимир Ципов от ГЕРБ поиска гласуването по оставката да бъде преди редовната почивка между 11 и 11.30ч. Предложението беше прието, но с процедурна хватка БСП успя да издейства все пак половинчасова почивка. 

10.50ч. Премиерът...

Медицинска експертиза потвърди: Пийчис Гелдоф е починала от свръхдоза

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4209546

Eкспертизата на британски съдебен медик потвърди, че манекенката и телевизионна звезда Пийчис Гелдоф е починала от свръхдоза хероин, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.
Ескпертът Роджър Хач обяви, че дъщерята на известния рок изпълнител Боб Гелдоф е станала жертва на фатална доза след дълъг период на борба с дрогата. Eкспертизата на британски съдебен медик потвърди, че манекенката и телевизионна звезда Пийчис Гелдоф е починала от свръхдоза хероин, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс. Ескпертът Роджър Хач обяви, че дъщерята на известния рок изпълнител Боб Гелдоф е станала жертва на фатална доза след дълъг период на борба с дрогата.

На живо: Парламентът гласува оставката на кабинета "Орешарски"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/24/2349366_na_jivo_parlamentut_glasuva_ostavkata_na_kabineta/?ref=rss


Очаквано Народното събрание събра кворум, за да започне работа. Очаква се първа точка в работата да бъде оставката на кабинета "Орешарски", депозирана вчера. "Дневник" следи на живо дебата в пленарна зала. 

9.19 ч. Михаил Миков чете постъпилото писмо от премиера Пламен Орешарски. Премиерът слуша с широка усмивка.

9.16ч. Михаил Миков покани премиера Пламен Орешарски и министрите от кабинета. Те заеха местата си в пленарната зала, посрещнати с ръкопляскания отляво и...

Миков: Кабинетът си тръгва, защото му е дошло времето

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/mikov-kabinetyt-si-trygva-zashtoto-mu-e-doshlo-vremeto-6018129

"Кандидатурата на Делян Пеевски за шеф на ДАНС беше една от сериозните грешки, която доведе до бърз спад във възможностите за нормално функциониране на парламента", заяви той

Лукашевич: Киев манипулира данните за сваления самолет

http://www.cross.bg/lykashevich-ykrainskite-kiev-1422209.html

/КРОСС/ Русия обвини Киев в подправяне на данните на украинските служби за въздушен контрол, свързани с падналия малайзийски самолет. Киевските власти всеки ден и час отправят абсурдни и безпочвени обвинения към Русия вместо да съдействат за пълно и безпристрастно международно разследване на причините за самолетната катастрофа, обяви говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич, цитиран от ИТАР-ТАСС. Според наши данни силовите украински ведомства извършват някаква тайна дейност както с носителите на информация от украинските диспечерски служби и с нейните сътрудници, без да уведомят за това международните организации, твърди Лукашевич. На случващото се в Източна Украйна в момента е наложено информационно табу. Действията на Киев са аморални и безчовечни. Загиналите при самолетната катастрофа станаха жертва на войната в Украйна, посочи Лукашевич. В понеделник руското министерство на отбраната обвини украинските диспечери, че са отклонили малайзийския самолет от обичайния му коридор, като по този начин са го насочили към мястото на катастрофата. От министерството съобщиха още, че украински изтребител се е намирал близо до самолета в момента на катастрофата.  

Медицинска експертиза потвърди, че Пийчис Гелдоф е починала от свръхдоза

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4209542

Eкспертизата на британски съдебен медик потвърди, че манекенката и телевизионна звезда Пийчис Гелдоф е починала от свръхдоза хероин, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.
Ескпертът Роджър Хач обяви, че дъщерята на известния рок изпълнител Боб Гелдоф е станала жертва на фатална доза след дълъг период на борба с дрогата. Eкспертизата на британски съдебен медик потвърди, че манекенката и телевизионна звезда Пийчис Гелдоф е починала от свръхдоза хероин, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс. Ескпертът Роджър Хач обяви, че дъщерята на известния рок изпълнител Боб Гелдоф е станала жертва на фатална доза след дълъг период на борба с дрогата.

7 години от завръщането на българските медици от Либия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4209543

Днес се навършват 7 години от освобождаването на българските медици, които прекараха повече от осем години в либийски затвори, съобщи БТВ.
Медицинските сестри Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка и Снежана Димитрова, заедно със съпруга на Кристияна доктор Здравко Георгиев и палестинският студент по медицина Ашраф Днес се навършват 7 години от освобождаването на българските медици, които прекараха повече от осем години в либийски затвори, съобщи БТВ. Медицинските сестри Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка и Снежана Димитрова, заедно със съпруга на Кристияна доктор Здравко Георгиев и палестинският студент по медицина Ашраф

Константинов: НС, заченато в грях, си отива в позор

http://frognews.bg/news_73548/

Това е най-кратко живелият парламент в новата ни история, заяви по НТВ проф. Михаил Константинов. Най-късодействащият премиер обаче е Филип Димитров, Орешарски успя да го победи буквално с няколко дни.

„Труд”: Новият лидер на БСП ще бъде избран след балотаж

http://www.cross.bg/balotazh-partiyata-stanishev-1422207.html

/КРОСС/ Новият лидер на БСП няма да бъде избран от раз на конгреса в неделя, а след балотаж. Това прогнозираха социалисти дни преди висшия форум, пише „Труд". До второ гласуване ще се стигне заради големия брой на кандидатите за стола на Сергей Станишев.  На „Позитано" 20 не крият, че част от тях нямат реално намерение да влизат в лидерската битка, а искат само да разсейват гласове. По устав лидерът се избира с гласовете на 50% + 1 от делегатите. В конгреса по списък са 890 души. Най-вероятно на балотаж ще отидат енергийният министър Драгомир Стойнев, считан за избор на Сергей Станишев, и шефът на парламента Михаил Миков - за обединител в партията. Според запознати при по-малко кандидати на балотаж можело да отиде и Янаки Стоилов, който оглавява лявото крило в БСП. До вчера номинираните за наследници на Станишев бяха 17. Не е изключено част от тях да си направят отвод в неделя. Междувременно зам.-председателката на парламента Мая Манолова, която е сред кандидатите с най-голяма подкрепа за лидерския пост, зададе 10 въпроса за партията. Днес следобед в партийната централа се събира Националният съвет на левицата, за да одобри предизборния манифест на партията. Очаква се той да бъде от четири страници и да съдържа „признания" какво социалистите са успели да свършат, докато са били на власт, и какво не са. До вчера следобед червените работеха над документа.

Депутатите от "Атака" пристигат в парламента, ще гласуват оставката на Орешарски

http://pik.bg/депутатите-от-атака-пристигат-в-парламента-ще-гласуват-оставката-на-орешарски-news205993.html

Депутатите от "Атака" пристигат в парламента, ще гласуват оставката на Орешарски

Депутатите от "Атака" изпълниха обещанието си и започнаха да се събират в парламента, където дне се очаква да се гласува оставката на премиера Орешарски.

Пред журналистите Магдалена Ташева потвърди, че националистите идват в НС заради оставката на правителството. Припомняме ви, че „Атака“ не е влизала в пленарна зала от изборите за ЕП.

Вчера лидерът на партията Волен Сидеров обяви, че всички народни представители, които са в София ще бъдат в НС.


МВнР на Русия: Киев действа в разрез със задачите за обективно разследване

http://www.cross.bg/lykashevich-razsledvane-kiev-1422206.html

/КРОСС/ Представителят на руското външно министерство Александър Лукашевич заяви, че „в Русия, както и в цял свят, не стихва болката, предизвикана от гибелта на невинните пътници на малайзийския  Boeing 777 в Източна Украйна“. В същото време властите в Киев не желаят „да послушат гласа на разума и да прекратят огъня, което представители на опълченците неведнъж са предлагали“, подчертава се в заявление на дипломата, публикувано на официалния сайт на ведомството, съобщи РИА Новости. „Киевските представители смятат за необходимо всеки ден и час да отправят абсурдни и безпочвени обвинения към Русия вместо да съдействат за пълно и безпристрастно международно разследване на причините за катастрофата, с максимална гласност на резултатите“, се казва още в заявлението. Вместо това, според някои данни, силовите украински ведомства, без да уведомят международните организации, извършват някаква скришна дейност както с носителите на информацията от украинските диспечерски служби – военни и граждански, така и с нейните сътрудници, каза Лукашевич. Това очевидно е в разрез със задачите на обективното и безпристрастното разследване, отбеляза говорителят и добави, че това не се случва за пръв път

Съпругът на арестуваната счетоводителка на КТБ: Ще остане ли делото на ниво касиерка?

http://www.cross.bg/kyuchykov-ivaiilo-bankata-1422205.html

/КРОСС/ Съпругът на арестуваната зам.-главна счетоводителка на КТБ Борислава Кючукова категорично не вярва тя да е замесена в източването на банката. Пред ВTV Ивайло Кючуков заяви, че не си обяснява защо делото не може да продължи на ниво, по-високо от ниво касиерка. Той обясни, че съпругата му е била притеснена от това, че се започнало теглене на пари от много клиенти и се е притеснявала за състоянието на банката. Той изрази надежда, че няма опит за измиване на ръцете с жена му и главната счетоводителка Мария Димова. „Ние не сме хората с милионите, живеем в панелка", заяви Кючуков и обясни, че съпругата му е имала право да слага подпис само върху счетоводни документи. „Не се притеснявам и не смятам, че жена ми е откраднала нещо. Нека да разследват, всичко е отворено", каза още Ивайло Кючуков. В момента тя е жертвата, категоричен бе съпругът на счетоводителката. Преди дни пред журналисти Ивайло Кючуков обясни, че при разпитите на жена му Борислава, следователите са очаквали тя да признае името на човека, наредил източването на над 200 млн. лв. от банката. В противен случай тя е щяла да бъде привлечена като обвиняема. Счетоводителката обаче не назовала конкретно име.

Е. Михайлова: Политиците да покажат, че не са задкулисни марионетки

http://frognews.bg/news_73551/

Няма срокове; може да е бързо, може да е бавно; има ли подадена оставка, трябва да има отново възлагателна процедура за трите мандата, но парламентарните групи вече са го казвали, каза проф. Екатерина Михайлова.

Изпратиха част от загиналите от MH17 в Холандия

http://www.moreto.net/novini.php?n=258975

На летището в Харков се проведе прощална церемония, с която Украйна изпрати загиналите в катастрофата с малайзийския "Боинг-777" на 17 юли. В церемонията участва почетен караул, присъстваха представители на дипломатически ведомства.

Цветанов: При пълно мнозинство ГЕРБ ще може да върне държавата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4209538

Когато една партия печели изборите, нормално е нейният лидер да бъде номиниран за министър-председател.
Това каза пред журналисти на влизане в Народното събрание заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.
„Смятам, че българските граждани ще си направят много добра равносметка за това, което се случи за една година. Когато една партия печели изборите, нормално е нейният лидер да бъде номиниран за министър-председател. Това каза пред журналисти на влизане в Народното събрание заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. „Смятам, че българските граждани ще си направят много добра равносметка за това, което се случи за една година.

Местан: Докато Кристалина Георгиева има шанс, отговорност е да я подкрепим

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/24/2349368_mestan_dokato_kristalina_georgieva_ima_shans/?ref=rss


По всяка вероятност номинацията на Кристалина Георгиева ще бъде подкрепена от следващото Народно събрание. Това коментира на влизане в парламента лидерът на ДПС Лютви Местан на въпрос дали партията му ще подкрепи кандидатурата на Георгиева за еврокомисар. "Докато Кристалина Георгиева има шанс да стане върховен представител на ЕС по външната политика, отговорност е да я подкрепим", добави той.

На въпрос дали Делян Пеевски ще бъде издигнат за депутат, Местан заяви: "При нас номинациите...

Задържаха диспечерите от Днепропетровското летище

http://www.cross.bg/tragediyata-boeing-ykraiina-1422210.html

/КРОСС/ Службите за сигурност на Украйна са задържали диспечерите от Днепропетровското летище, дежурили и координирали Boeing-777 в деня на крушението му, съобщи РИА Новости. На арестуваните са забранени обсъждания, външни контакти и разговори за трагедията за Boeing-777. Служителите на спецслужбите провели разяснителен разговор със задържаните, че самолетът е бил свален от опълченците, че оцелели няма, че сега Русия е способна на всякакви действия за да фалшифицира доказателства, които да показват невинността й в трагедията. Също така, е съобщено, че руските спецслужби са организирали лов на диспечерите. Същевременно, по инициатива на тв канала LifeNews е обявено независимо разследване на авиокатастрофата в небето над Украйна, се съобщава на сайта на телевизията.Диспечерът, който се съгласи да предостави достоверни факти от трагедията с малайзийския боинг, ще получи възнаграждение от 100 хил. долара. Правдивостта на показанията ще бъдат проверявани на детектора на лъжата, обяви LifeNews. По-рано медиите съобщиха, че Службите са сигурност на Украйна са иззели записите на преговорите на украинските диспечери с екипажа на Boeing-777 и досега не са ги предоставили на експертите, които водят разследването. Според източник на РИА Новости, напълно възможно е иззетите записи, да са били предоставени от украинските спецслужби на американски експерти

Nokia изненада приятно анализаторите

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3cd11b92/l/0L0Sinvestor0Bbg0Charduer0C4590Ca0Cnokia0Eiznenada0Epriiatno0Eanalizatorite0H1767960C/story01.htm

Компанията повишава очакванията си за мрежовото подразделение, което носи 90% от приходите на концерна


“Сиатъл” взе играч с неизлечима болест

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4208679

Футболът е игра, бизнес, любов, омраза, страст, мечти... Всяко момче, което рита топка, копнее да стане голям играч, стадионът да скандира неговото име.

За повечето деца това си остава несбъдната мечта. Но не и за Ксандър Бейли, 18-годишен американец и фен на “Сиатъл Саундърс”. Той страда от неизлечимо заболяване, при което животът продължава ср Футболът е игра, бизнес, любов, омраза, страст, мечти... Всяко момче, което рита топка, копнее да стане голям играч, стадионът да скандира неговото име. За повечето деца това си остава несбъдната мечта. Но не и за Ксандър Бейли, 18-годишен американец и фен на “Сиатъл Саундърс”. Той страда от неизлечимо заболяване, при което животът продължава ср

Цветанов: Ако ГЕРБ има пълно мнозинство, ще може да върне държавата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4209535

Когато една партия печели изборите, нормално е нейният лидер да бъде номиниран за министър-председател.
Това каза пред журналисти на влизане в Народното събрание заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.
„Смятам, че българските граждани ще си направят много добра равносметка за това, което се случи за една година. Когато една партия печели изборите, нормално е нейният лидер да бъде номиниран за министър-председател. Това каза пред журналисти на влизане в Народното събрание заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. „Смятам, че българските граждани ще си направят много добра равносметка за това, което се случи за една година.

Местан подкрепя Кр. Георгиева за еврокомисар по външната политика

http://frognews.bg/news_73550/

Очаквам днес да гласуваме оставката и бързи консултации при държавния глава. Очаквам днес всички лидери на политически сили да заявят, че няма да реализират мандати, т.е. светкавично връщане на мандата в един и същи ден.

Кутев: Не съм убеден, че БСП трябва да се намесва в избора не еврокомисар

http://politics.actualno.com/Kutev-Ne-sym-ubeden-che-BSP-trjabva-da-se-namesva-v-izbora-ne-evrokomisar-news_41202.html

Не съм убеден, че БСП като партия, трябва да се намесва в избора на еврокомисар. Това заяви в Народното събрание пред журналисти депутатът от "Коалиция за България" Антон Кутев, предаде &quo...

550 данъчни проверки са извършени по Южното Черноморие

http://business.actualno.com/-550-danychni-proverki-sa-izvyrsheni-po-Ujnoto-Chernomorie-news_41203.html

Повече от 550 проверки по Южното Черноморие са извършени през последните 10 дни от инспектори на териториалната дирекция на Националната агенция за приходите (НАП) в Бургас. Проверките ще продължат ...

Йешич: Обиден съм на ЦСКА, дължат ми пари

http://bgfootball.actualno.com/Jeshich-Obiden-sym-na-CSKA-dyljat-mi-pari-news_41205.html

Миодраг Йешич-Генерала е най-известният сръбски треньор в България. Работил е в Славия, ЦСКА и Литекс. Специалистът води за последно "оранжевите" в края на миналия сезон. През 2013-а беше на...

Вечното дерби остава "на тъмно"

http://bgfootball.actualno.com/Vechnoto-derbi-ostava-na-tymno-news_41207.html

Вечното дерби ЦСКА - Левски почти сигурно ще остане извън телевизионния ефир, съобщава вестник "България Днес". Във вторник фирмата, държаща правата - "Футбол Про Медия", изпрати о...

Парламентът с мобилно приложение за смартфони и таблети

http://society.actualno.com/Parlamentyt-s-mobilno-prilojenie-za-smartfoni-i-tableti-news_41210.html

Електронната страница на парламента вече е достъпна чрез мобилно приложение за смартфони и таблети. Приложението под името "Bulgarian parliament" беше представено от председателя на НС Михаи...

Главният секретар на МВР ще връчи на ГДПБЗН ключовете на 18 пожарни автомобила

http://press.mvr.bg/NEWS/news140724_02.htm

Покана – утре /25 юли/, 10.00 часа в сградата на Гараж 10 - ДУССД-МВР - ул. „Подполковник Калитин” 21А

Бойко Борисов: ГЕРБ ще върне веднага проучвателния мандат

http://www.cross.bg/gerb-borisov-boiiko-1422204.html

/КРОСС/ „Ще влезем в пленарна зала само за оставка. Да престанат да шмекеруват", заяви пред БНТ в кулоарите на парламента председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. ПГ на ГЕРБ няма да подкрепи други точки в дневния ред, допълни той, с уточнението, че е възможно да дадат рамо на някои важни за държавата ратификации. Попитан какво би казал на премиера в оставка Пламен Орешарски, Борисов заяви: „Да се извини на хората и ако го искат, да отива да преподава някъде". При наличие на кворум трябва да бъде гласуван дневен ред, в който да бъде включена точката за оставката на кабинета. След това на ход е президентът. Той трябва бързо да започне процедурата по връчване на проучвателни мандати за съставяне на служебно правителство, посочи зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева. ГЕРБ ще върне мандата веднага след като президентът го връчи, заяви Бойко Борисов.

Очаква се НС да гласува оставката на Орешарски

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/ochakva-se-ns-da-glasuva-ostavkata-na-oresharski-6018128

Скандалите се превърнаха в постоянен спътник на правителството, което управлява 421 дена

Екоминистърът в оставка: Стига интриги! Имам две дипломи - от СУ и НБУ

http://pik.bg/екоминистърът-в-оставка-стига-интриги-имам-две-дипломи---от-су-и-нбу-news205991.html

Екоминистърът в оставка: Стига интриги! Имам две дипломи - от СУ и НБУ

Учих 6 семестъра в университета в Мюнхен, но трябваше да се върна по семейни причини. Това коментира в сутрешния блок на Нова телевизия министърът на околната среда и водите в оставка Станислав Анастасов.

Анастасов съобщи, че има бакалавърска степен от СУ и магистърска от НБУ.

"Трябва да се спре с тези интриги", категоричен беше той и съобщи, че ще изпрати нотариално заверено копие от двете си дипломи до телевизията.



Съпругът на арестуваната счетоводителка на КТБ: Тя е жертвата, нищо не е откраднала

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4209528

Съпругът на арестуваната зам.-главна счетоводителка на КТБ Борислава Кючукова категорично не вярва тя да е замесена в източването на банката.
Пред bTV Ивайло Кючуков заяви, че не си обяснява защо делото не може да продължи на ниво, по-високо от ниво касиерка. Той обясни, че съпругата му е била притеснена от това, Съпругът на арестуваната зам.-главна счетоводителка на КТБ Борислава Кючукова категорично не вярва тя да е замесена в източването на банката. Пред bTV Ивайло Кючуков заяви, че не си обяснява защо делото не може да продължи на ниво, по-високо от ниво касиерка. Той обясни, че съпругата му е била притеснена от това,

Оставката събра отново депутатите от всички парламентарно представени политически сили

http://www.cross.bg/ostavkata-parlamenta-liderut-1422208.html

/КРОСС/Депутатите на ГЕРБ и "Атака" се появиха в парламента с намеренията да гласуват оставката на кабинета "Орешарски". Минути преди 9 обаче колебанията дали оставката ще бъде гласувана стават все по-малко. В зала са вече почти всички депутати от 42-роно НС, както и министри. В парламента дойде и премиерът Пламен Орешарски. Колебанията не са от нас. Има подадена оставка, каза на влизане в НС вицепремиерът Цветлин Йовчев. Лидерът на ДПС Лютви Местан очаква днес да бъде гласувана оставката на правителството и президентът Росен Плевнелиев да свика бързи консултации. Очаквам също така всички лидери на парламентарно представени политически партии да заявят, че няма да правят опит за реализирането на какъвто и да е друг мандат в рамките на това НС, каза още Местан. Алиосман Имамов от ДПС обаче допусна, че това ще стане утре.  "Ако искат да прегласуваме Сметната палата, да отложат Закона за МВР, нашата група ще остане и за тази точка", коментира в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той все пак посочи, че единственият важен въпрос, заради който депутатите му ще се съберат в зала, е оставката. "Аз мисля, че трябва да престанат да шмекеруват, да разберат, че хората не ги искаха. Последният ден какво да правим? Да се подаде оставка, да слага президентът служебно правителство и да се отива на избори", призова лидерът на ГЕРБ

Олигарси изнасят активите си от Лондон (обзор)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4208974

Руски олигарси, приближени на Путин, са започнали да изнасят активите си от Лондон след заплахите, отправени от премиера Камерън, предаде в. “Дейли телеграф”, позовавайки се на източник от Даунинг стрийт №10.
Преди 2 дни Дейвид Камерън призова ЕС да накаже със строги санкции “приятелите” на руския президент. Руски олигарси, приближени на Путин, са започнали да изнасят активите си от Лондон след заплахите, отправени от премиера Камерън, предаде в. “Дейли телеграф”, позовавайки се на източник от Даунинг стрийт №10. Преди 2 дни Дейвид Камерън призова ЕС да накаже със строги санкции “приятелите” на руския президент.

Съпругът на арестуваната счетоводителка на КТБ: Ние не сме хората с милионите, живеем в панелка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4209522

Съпругът на арестуваната зам.-главна счетоводителка на КТБ Борислава Кючукова категорично не вярва тя да е замесена в източването на банката.
Пред bTV Ивайло Кючуков заяви, че не си обяснява защо делото не може да продължи на ниво, по-високо от ниво касиерка. Той обясни, че съпругата му е била притеснена от това, Съпругът на арестуваната зам.-главна счетоводителка на КТБ Борислава Кючукова категорично не вярва тя да е замесена в източването на банката. Пред bTV Ивайло Кючуков заяви, че не си обяснява защо делото не може да продължи на ниво, по-високо от ниво касиерка. Той обясни, че съпругата му е била притеснена от това,

Стойнев: Икономиката тръгна нагоре по време на кабинета „Орешарски“

http://econ.bg/Новини/Стойнев-Икономиката-тръгна-нагоре-по-време-на-кабинета-Орешарски-_l.a_i.557880_at.1.html

Българската икономика тръгна нагоре по време на управлението на кабинета на Пламен Орешарски. Това заяви министърът на икономиката и...

Висшият съдебен съвет открива процедурата за избор на нов председател на ВКС

http://www.cross.bg/predsedatel-kasatzionen-vurhovniya-1422203.html

/КРОСС/Висшият съдебен съвет ще открие процедура за избор на председател на Върховния касационен съд. Това става четири месеца преди края на мандата на настоящия Съдия номер едно - Лазар Груев. Настоящата процедура за избор на "тримата първи" в съдебната власт беше приета след близо двучасов дебат, в който всички предложения за принципни промени бяха отхвърлени. Така за председател на Върховния касационен съд ще се гласува електронно, без изготвяне на предварителен профил на позицията, без изрично оказано право на съдиите да номинират. Малък пробив в правилата са възможността, но не и задължението, допуснатите до избора кандидати да бъдат изслушвани от върховните съдии, както и на гласуване да бъдат подложени всички номинирани, дори и първият да е събрал необходимите гласове. Последното не се случи при избора на главния прокурор, заради което Висшият съдебен съвет още търпи критики, включително и от Европейската комисия. Следващата сряда и четвъртък, когато са последните две заседания на съдебния кадрови орган преди лятната ваканция, ще могат да се правят номинации, а изборът ще е на 25-и септември. На практика това означава, че ключовата част от процедурата ще бъде през ваканционния за цялата съдебна система период. Няколко са имената за поста, които се коментират в публичното пространство. Това са все действащи градски, апелативни и върховни съдии

Купете картина от „ЗаЕдно БлагоТворим“

http://dobrudjatv.net/%d0%ba%d1%83%d0%bf%d0%b5%d1%82%d0%b5-%d0%ba%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d1%82-%d0%b7%d0%b0%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%be-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%80%d0%b8%d0%bc/

9 картини от изложени над 40 бяха продадени на благотворителна изложба във Вила ди Полета, обявена под надслов „ЗаЕдно БлагоТворим“.Над 3500 лева е първоначалната сума събрана за пострадали от наводнението в Добрич. Изложбата ще остане във Вила ди Полета поне две седмици . Водещият Калоян […]

Един район без вода днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=258988

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнала авария без вода ще останат абонатите между ул."Царевец" , ул."Караагач" , бул."Васил Левски" и бул."Осми Приморски Полк". Водоподаването в района ще бъде възстановено до 13 часа, уточняват от ВиК.

Видео: Бербатов отново вкара, "Монако" взе втора победа на "Копа Евроамерикана"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/24/2349360_video_berbatov_otnovo_vkara_monako_vze_vtora_pobeda_na/?ref=rss


Българският нападател Димитър Бербатов се разписа за победата на "Монако" с 4:2 срещу "Атлетико насионал". Това е вторият успех за монегаските в приятелския турнир "Копа Евроамерикана".

Бербатов вкара за 2:0 в 15-ата минута. Тогава след пробив от ляво Валер Жермен получи на добра позиция и стреля, но вратарят спаси.

Топката обаче се върна в непокрития Бербатов, който със силен удар от близо нямаше затруднения.

Това е петият гол за българина в три приятелски...

Имамов: Има шанс оставката на Орешарски да се гласува днес

http://pik.bg/имамов-има-шанс-оставката-на-орешарски-да-се-гласува-днес-news205990.html

Имамов: Има шанс оставката на Орешарски да се гласува днес

Има теоритична възможност оставката на кабинета да бъде гласувана утре. Нашите нагласи са да приключим с този въпрос днес. Това коментира на влизане в парламента зам.-председателят на Народното събрание Имамов.

Той припомни, че заради проваленото заседание вчера седмичната програма не е приета и е въпрос на разисквания в пленарна зала коя точка в дневния ред ще е оставката на правителството. По думите му едва ли оставката на управителя на БНБ Иван Искров ще бъде разисквана днес в пленарна зала.


Частният сектор на еврозоната изплува от 6-месечното дъно през юли

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3cd0e710/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cnovini0C130A0Ca0Cchastniiat0Esektor0Ena0Eevrozonata0Eizpluva0Eot0E60Emesechnoto0Edyno0Eprez0Eiuli0H1767930C/story01.htm

Бизнес активността в Германия и Франция се повишава до 3-месечен връх въпреки опасенията относно перспективите пред френската икономика


Миков: Имахме необходим, социален и отговорен парламент

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4209511

„Необходим парламент, социален парламент, отворен парламент. Парламент, който направи всички усилия да отговори на онова, което хората очакваха през февруари 2013 година”.
Тези определения даде пред Нова телевизия председателят на Народното събрание Михаил Миков.
Според него във висока степен този парламент е отговорил на очакванията на хората. „Необходим парламент, социален парламент, отворен парламент. Парламент, който направи всички усилия да отговори на онова, което хората очакваха през февруари 2013 година”. Тези определения даде пред Нова телевизия председателят на Народното събрание Михаил Миков. Според него във висока степен този парламент е отговорил на очакванията на хората.

Георги Кадиев: БСП не е семейна партия, нито под чехъл, нито на ДПС

http://www.cross.bg/povedenie-peevski-partiya-1422202.html

/КРОСС/ Каква е най-спешната промяна, от която БСП се нуждае? - Много рязко откъсване от статуквото и преминаване към ново поведение. Няма по-лошо от мимикрия на промяна. БСП няма нужда от нито от Станишев 2, нито от Дъбов 2. Единственият шанс на БСП за бързо съвземане и добро представяне е изцяло ново ръководство, което не е укоримо по никакъв начин във връзки или зависимости било от старото ръководство, било от каквито и да е корпоративни зависимости. И тук съветвам хората не просто да слушат какво говорят кандидатите, а да гледат какво поведение са имали. Иначе сега кандидати за "активни борци" много. В средносрочен план основна цел е възстановяване на колективно вземане на решения- Изпълнителното бюро и Националния съвет да не са просто печат към решенията на един кръг около председателя, а да поемват функциите си на мотор за политики. Масирано демократизиране на процеса на вземане на решения- чрез вътрешнопартийни допитвания и вътрешнопартийни избори. Няма по-важно от гласа на редовия член и този глас трябва да се чува всеки ден, не веднъж на 4 години, когато реди листи Как ще върнете към БСП загубените симпатизанти в предизборната кампания? - С характер и поведение. Аз нямам от какво да се срамувам. Не просто съм ходил при протестиращите, а съм минавал през тях, спорил съм с часове с тях. Плюли са ме, викали са ми червен боклук, но това е начина да спечелиш уважение и на противниците си- лице в лице

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/07/24/2349263_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето акцентите, които медиата ще следи днес:


Оставката на кабинета е приета

http://www.mediapool.bg/ostavkata-na-kabineta-e-prieta-news222990.html

Парламентът прие оставката на правителството на Пламен Орешарски. 196 депутати участваха в гласуването, от които180 бяха "за", 8 "въздържал се" и 8 "против". Въздържалите са от БСП, както и 7 от гласувалите "против", плюс един от ДПС.   Оставката на кабинета бе първа точка от дневния ред на парламента в четвъртък, което беше и условието на депутатите от ГЕРБ да влязат в пленарната зала и да осигурят кворум. За пръв път месец насам в НС се появиха и народни представители от "Атака", които декларираха, че ще подкрепят оставката на кабинета. Отсъства обаче лидерът им Волен Сидеров, чийто "златен пръст" осигури кворума за парламентарното заседание, което на 29 май м.г. гласува правителството на Орешарски.   Председателят на НС Михаил Миков удари звънеца за начало на заседанието с думите: "Добро утро, многобройно народно представителство".   Още преди той да прочете точката от дневния ред за оставката на кабинета, депутатите на ГЕРБ започнаха да ръкопляскат и да подвикват "Оставка“. "Не дразнете колегите си, които може да не гласуват тази точка в програмата. Не забравяйте, че тя още не е приета. Дръжте се като сериозни народни представители“, призова Миков. Първоначалната информация бе, че гласуването на оставката може да бъде оставено за петък, но очевидно управляващите са решили, че няма смисъл да протакат и да създават допълнително напрежение.   Президентът свиква партиите на консултации още днес   Сега следва конституционната процедура по връчване на мандати от страна на президента на лидерите на парламентарните групи за съставяне на нов кабинет в това НС. Пръв ще получи мандат Бойко Борисов като председател на най-голямата партия, след това Сергей Станишев, Лютви Местан и Волен Сидеров. Очаква се всеки от тях да върне мандата възможно най-бързо, без да изчаква предвидения 7-дневен срок, по сценария, проигран миналата година след оставката на кабинета "Борисов".   Президентът Росен Плевнелиев свика консултации с парламентарните партии още в четвъртък, съобщиха от неговия прессекретариат.   Така ще се пристъпи към предварително договорения план за назначаване на служебно правителство в началото на август, което да подготви предсрочните избори на 5 октомври.   Преди да гласуват оставката на кабинета, париите излязоха с оценките си неговото управление, просъществувало едва година и два месеца.   Оценката на БСП: Една година саботаж на ГЕРБ   Както се очакваше, партията мандатоносител БСП хвърли вината върху ГЕРБ. Една година непрекъснат саботаж – това бе предизвикателството на ГЕРБ, с което 42-ото Народно събрание не можа да се справи, заяви председателят на ПГ на Коалиция за България Атанас Мерджанов в декларация от името на групата. Дано 43-ия парламент не е такъв, защото тогава ще трябва да се избира между парламентаризма и ГЕРБ, каза той. ГЕРБ действа като група за саботаж – нападките им рядко бяха политически, по-скоро бяха лични, често обидни. Борисов често обявяваше война, от неговите думи строи презрение към институциите, към НС, към парламентаризма и в крайна сметка презрение към демокрацията, отчете Мерджанов.   Сега, когато съдбата на правителството и НС е предрешена в предизборна ситуация, няма нужда да се драматизира. Нека успокоим страстите, парламентарни кризи е имало преди, вероятно и занапред, решението им е парламентарни избори и в това няма нищо страшно, каза Мерджанов. ДПС не приемат оценката за разруха и катастрофа   Днес ще гласуваме оставката на първото правителство на политическо малцинство от последните 20 годни, заяви лидерът на съуправляващата партия ДПС Лютви Местан. Той не приема оценката за разруха и катастрофа. Кабинетът е бил принуден да работи в тежки условия и да разгръща стратегия за оцеляване, когато страната се е нуждаела от много сериозни реформи.   Лидерът на ДПС повтори тезата си, че формулата, на която стъпи кабинетът "Орешарски", бе зададена от вота на българските граждани. Той запита какво ще стане ако и след предстоящите избори избирателят не отреди никому самостоятелно мнозинство. "Няма да съставим правителство, ще отречем вота на суверена, ще бойкотираме този вот?" - запита реторично лидерът на ДПС. Като проблем той изтъкна, че политическият процес не успял да изгради култура на коалиционността, камо ли да е възможно да понесе фигурата на правителство на политическото малцинство.   "Днес гласуваме оставката на правителство, избрано по силата на българската конституция, и затова дължим необходимото уважение, независимо от партийните си пристрастия", призова Местан.   Той отбеляза, че политиците са длъжни да намерят формулата на управлението, но не и да се преосмисля формата на държавно управление. Местан се обяви срещу идеите за президентска република. "България има нужда от управление на ясната и широка парламентарна подкрепа за правителство на ефективното управление на вече закъснелите и неотложни реформи", каза Лютви Местан.   Той подчерта, че кабинетът не си отива заради пресконференцията на ДПС след резултатите от евроизборите. Онзи четвъртък ДПС заяви, че е партия, за която изразът "властта не е самоцел" не е клише, защото даде ясен знак, че ние можем да се лишим от власт в името на ценностите си, но няма да жертваме ценностите заради властта, каза той.   Цветанов ларж: Нека всеки един от нас и аз самият да сме си направили равносметка   ГЕРБ не е виновна за противопоставянето в парламента и обществото, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и призова политическите сили да спрат с обидите.   "Нека всеки един от нас и аз самият да сме си направили равносметка от поведението и защо се стигна до тук - българският парламент да бъде най-хуленият, българските политици да бъдат най-хулените, а когато застанем пред своите избиратели, ние казваме, че ще правим политики за България и всички български граждани", каза Цветанов. Той отправи пожелания към министър-председателя и министрите, защото "добри или лоши, те вече са част от историята, винаги ще бъдат споменавани и всеки трябва да почита и уважава министъра или министър-председателя, независимо в кой период е управлявал, защото под една или друга форма той е бил избран от българския парламент".   Нека всеки един от нас да се разграничи от сценарии като "Костинброд" и това противопоставяне, което наблюдавахме в предизборната кампания през 2013 година, призова Цветанов. Той пожела здраве и успех на всички рожденици днес и същевременно специално за вицепремиера Зинаида Златанова, с която по думите му е имал много остри сблъсъци в чисто политически аспект.   Очаквайте подробности

Парламентът обсъжда оставката на кабинета

http://www.mediapool.bg/parlamentat-obsazhda-ostavkata-na-kabineta-news222990.html

Премиерът Пламен Орешарски и министрите му са в Народното събрание, където се дебатира подадената оставка на правителството. Това е първа точка от дневния ред на парламента в четвъртък, което беше и условието на депутатите от ГЕРБ да влязат в пленарната зала и да осигурят кворум. За пръв път месец насам в НС се появиха и народни представители от "Атака", които декларираха, че ще подкрепят оставката на кабинета.   Председателят на НС Михаил Миков удари звънеца за начало на заседанието с думите: "Добро утро, многобройно народно представителство".   След като оставката бъде гласувана, следва конституционната процедура по връчване на мандати от страна на президента на лидерите на парламентарните групи за съставяне на нов кабинет в това НС. Всички партии декларираха, че по възможно най-бързия начин ще върнат мандатите, за да се пристъпи към предварително договорения план за назначаване на служебно правителство в началото на август, което да подготви предсрочните избори на 5 октомври.   Една година непрекъснат саботаж – това бе предизвикателството на ГЕРБ, с което 42-ото Народно събрание не можа да се справи, заяви от парламентарната трибуна председателят на ПГ на Коалиция за България Атанас Мерджанов в декларация от името на групата. Дано 43-ия парламент не е такъв, защото тогава ще трябва да се избира между парламентаризма и ГЕРБ, заяви той. ГЕРБ действа като група за саботаж – нападките им рядко бяха политически, по-скоро бяха лични, често обидни, каза Мерджанов. Борисов често обявяваше война, от неговите думи строи презрение към институциите, към НС, към парламентаризма и в крайна сметка презрение към демокрацията, продължи той. Да се надяваме, че ГЕРБ ще преосмисли това поведение занапред. Съгражданите ни се нуждаят от спокойствие. Нека тези, които ще дойдат да покажат, че е възможен и друг път – на съгласие, каза Атанас Мерджанов. Всеки от народните представители допринесе за положението, в което се намираме. Сега, когато съдбата на правителството и НС е предрешена в предизборна ситуация, няма нужда да се драматизира. Нека успокоим страстите, парламентарни кризи е имало преди, вероятно и занапред, решението им е парламентарни избори и в това няма нищо страшно, каза Мерджанов.   Днес ще гласуваме оставката на първото правителство на политическо малцинство от последните 20 годни. Политическият процес не можа да изгради култура на коалиционността, заяви в словото си лидерът на ДПС Лютви Местан. Той се обяви за реабилитиране на парламентарната демокрация и за търсене на консенсус в управлението. България вече няма нужда от проблематични коалиции, допълни лидерът на ДПС. Отиващото си правителство е трето от 2001 г. насам, в което ДПС участва.   Оценката за работата на правителството не може да бъде абстрахирана от оценката на условията, в които кабинетът изпълняваше своите конституционни правомощия, каза Местан и припомни, че оставката идва именно в годишнината от нощта на "прословутия бял автобус". Оценката трябва да се даде без емоции и без привкус на начало на предизборна кампания, смята Местан. Не приемам оценката за разрухата, за катастрофата, защото чета в тази оценка желание да се спечели някакво предварително предимство както в хода на предизборната кампания, така и за управлението после, заяви Местан.   Първият урок на това управление е отговорността на политическия субект да прочете вярно вота на българските граждани, продължи той, говорейки за уроците на всяко едно управление. Не искам да съм лош пророк, но от името на ДПС задавам въпроса – ако и след следващи парламентарни избори, избирателят отново не отреди никому самостоятелно мнозинство, не отреди мнозинство на ясна юридическа коалиция, ако отреди отново картината, пред която бяхме изправени на 12 май 2013 година, какво ще правим? Ще отречем вота на суверенитета? Длъжни сме да намерим формулата на управление, каза Местан. Формулата, която стъпи кабинета "Орешарски", бе зададена от вота на българските граждани на 12-ти май. Затова днес гласуваме оставката на правителство, избрано от гражданите. България няма нужда от преосмисляна не формата на държавно управление, каза Местан, обявявайки се против лансирани идеи за президентска република. Кабинетът не си отива заради пресконференцията на ДПС в четвъртък (5 юни – бел. ред.), уточни Местан. В онзи четвъртък ДПС заяви на всички тези, които не се умориха в продължение на година и два месеца да разгръщат митологемата за преяждане с власт, ДПС заяви, че е партия, за която изразът "властта не е самоцел" – не е самоцел. ДПС даде знак, че ние можем да се лишим от власт в името на ценностите, но няма да лишим ценностите в името на властта, каза той.   Очаквайте подробности .

Очаква се парламентът да гласува оставката на кабинета "Орешарски"

http://www.mediapool.bg/ochakva-se-parlamentat-da-glasuva-ostavkata-na-kabineta-oresharski-news222990.html

Очаква се в четвъртък парламентът да гласува оставката на кабинета Орешарски. Редовното заседание на Народното събрание е насрочено за 9 ч. За разлика от последните дни, когато нямаше кворум, сега се очаква да се регистрират достатъчно депутати, които да гласуват предсрочното освобождаване на изпълнителната власт. От ГЕРБ отдавна заявиха, че ще влязат в пленарната зала за гласуването на оставката на кабинета. От „Атака”, които досега бойкотираха работата на Народното събрание, също декларираха, че ще участват в днешното заседание. В сряда вечер председателят на парламента Михаил Миков коментира, че се надява още днес да се стигне до гласуването на оставката. Той обаче е песимист, че депутатите ще работят по законодателна дейност, тъй като нямало политическа воля за това. Първоначалната информация бе, че оставката на кабинета ще бъде гласувана в петък. След подаването и в сряда, обаче народните представители от различни парламентарни групи твърдят, че отлагането не е необходимо. Заради липсата на кворум в сряда Народното събрание все още няма гласувана законодателна програма, така че няма пречка предсрочното освобождаване на Министерския съвет да бъде първа точка. Ако оставката бъде гласувана, президентът провежда консултации с парламентарно представените партии. По конституция той трябва отново да връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидат-премиер на първата политическа сила според резултатите от изборите през 2013 г. В случая това е ГЕРБ. От партията имат най-много седем дни или да съставят кабинет, който да предложат за гласуване в парламента, или да върнат мандата. Ако ГЕРБ се откаже, мандатът се връчва на втората политическа сила, в случая това е БСП. Ако и те се откажат да съставят правителство в рамките на този парламент, държавният глава има право, по свой избор, да даде възможност за последен трети опит. Тогава проучвателен мандат може да получи всяка една от останалите парламентарни партии – ДПС или Атака. Цялата процедура може да продължи максимум 21 дни в зависимост колко време всяка партия държи в себе си проучвателния мандат. Минимален срок за връщане на мандата обаче не е определен, т.е. процедурата би могла да бъде скъсена по споразумение между партиите и президента. След поредицата политически консултации при Росен Плевнелиев стана ясно, че никоя партия няма да се възползва от възможността да състави правителство, в рамките на 42-то Народно събрание. Затова се очаква формациите да върнат мандатите още при получаването им. Когато правителство не се състави президентът назначава служебен кабинет, който трябва да бъде съставен на 6 август, по предварителните уговорки.

Варненската библиотеката кани малките си приятели и днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=258983

Интересно и забавно лято предлага на малките си читатели регионалната библиотека във Варна. През юли с малките читатели ще поемем по пътя на знанието и откривателствата, казват от библиотеката. Всеки четвъртък от 10 часа домакините ще предлагат на малчуганите приятни и весели задачи, които ще ги провокират да четат, да разсъждават, да научават нови и полезни неща и да се забавляват, научи Moreto.

Лятно духово "Бразобразие" започва на плажа във Варна днес

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/07/24/2349189_liatno_duhovo_brazobrazie_zapochva_na_plaja_vuv_varna/?ref=rss


Българската брас асоциация кани любителите на духовата музика на лятно "Бразобразие" - тридневен фестивал, посветен на нейните джаз, фънк, етно и ямайски варианти в "Ментол бийч бар" на централния плаж във Варна. От днес до 26 юли там ще се изявят последователно групите с разнообразни брас секции Southwick и Funky Miracle, Roots Rocket Band и Brass Villidj, "Карандила Джуниър" и "Акага", с подкрепата на диджеите Oto и Furioso.

Духовата формация "Брас Вилидж" (Brass Villidj) е избрала...

Миков: Този парламент беше необходим, социален и отговорен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4209504

„Необходим парламент, социален парламент, отворен парламент. Парламент, който направи всички усилия да отговори на онова, което хората очакваха през февруари 2013 година”.
Тези определения даде пред Нова телевизия председателят на Народното събрание Михаил Миков.
Според него във висока степен този парламент е отговорил на очакванията на хората. „Необходим парламент, социален парламент, отворен парламент. Парламент, който направи всички усилия да отговори на онова, което хората очакваха през февруари 2013 година”. Тези определения даде пред Нова телевизия председателят на Народното събрание Михаил Миков. Според него във висока степен този парламент е отговорил на очакванията на хората.

Това е обновеният Cayenne

http://rss.dnes.bg/c/33162/f/539026/s/3cd09f0b/l/0L0Sdnes0Bbg0Ccars0C20A140C0A70C240Ctova0Ee0Eobnoveniiat0Ecayenne0B233393/story01.htm

Моделът на Porsche е получил нов би-турбо двигател и хибридна версия, която се зарежда в контакта


Преглед на печата, четвъртък, 24 юли

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-печата-четвъртък-24-юли_l.a_i.557879_at.1.html

СТАНДАРТ: Депозитите в банките паднаха с 1 милиард Депозитите в банките са намалели с над 1 млрд. лв. през месец юни, сочат данните на БНБ. През...

Пет начина как да преживеете тежък момент

http://sciencelogy.actualno.com/Pet-nachina-kak-da-prejiveete-tejyk-moment-news_41188.html

Понякога се чувстваме толкова зле, че просто вдигаме рамене. Страх, ненавист, отчаяние ни заливат на вълни и стресът продължава, сякаш няма край. Чувствате, че още малко и ще полудеете. Как да се взем...

Доказаха научно, че кучетата изпитват ревност

http://interest.actualno.com/Dokazaha-nauchno-che-kuchetata-izpitvat-revnost-news_41195.html

Кучетата, също като хората, могат да изпитват елементарно чувство на ревност, когато господарите им си играят с други четириноги, установи американско проучване, цитирано от агенция Ройтерс.Специалист...

Роскосмос загуби спътник с мухи и семена

http://cosmos.actualno.com/Roskosmos-zagubi-spytnik-s-muhi-i-semena-news_41189.html

Роскосмос е загубил контрола над научноизследователския спътник "Фотон-М", който бе изстрелян от космодрума Байконур на 19 юли. Космическият апарат е излезнал от строя през първия ден на пол...

Президентът свиква днес консултации с партиите

http://politics.actualno.com/Prezidentyt-svikva-dnes-konsultacii-s-partiite-news_41198.html

Президентът Росен Плевнелиев ще свика днес на консултации парламентарно представените политически партии след като бъде гласувана оставката на правителството, съобщиха от прессекретариата на държавния...

Финансовото състояние на Столична община е стабилно, увери Фандъкова

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/24/2349359_finansovoto_sustoianie_na_stolichna_obshtina_e/?ref=rss


Очакванията са ми за честни избори с висока избирателна активност и да се върне представителността в политиката. Това каза в сутрешния блок на БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова в коментар за политическата обстановка в България след оставката на правителството "Орешарски". Страната и общините страдат от политическа нестабилност, подчерта Фандъкова.

На въпроса дали ще стане министър, ако има такова предложение тя каза: "Имам много задачи в София, моята отговорност пред софиянци е...

17 кандидати за лидер на БСП

http://www.cross.bg/krasimir-georgi-stanishev-1422201.html

/КРОСС/ 17 са вече кандидатите за лидер на БСП. Номинираните са Атанас Мерджанов, Борислав Гуцанов, Бриго Аспарухов, Георги Гергов, Георги Кадиев, Дора Янкова, Драгомир Стойнев, Корнелия Нинова, Костадин Паскалев, Красимир Премянов, Красимир Янков, Мая Манолова, Милко Багдасаров, Михаил Миков, Сергей Станишев, Стефан Данаилов, Янаки Стоилов. Конгресът на БСП, където ще бъде избран лидерът, ще е на 27 юли. Членове на Изпълнителното бюро на БСП са поискали делегатите на конгреса да гласуват тайно. Срещу идеята се е обявил зам.-председателят Димитър Дъбов. Засега не е ясна позицията на Сергей Станишев по предложението, посочва „Сега”.    

ЦСКА излиза за първа победа в Европа от четири години

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/24/2349332_cska_izliza_za_purva_pobeda_v_evropa_ot_chetiri_godini/?ref=rss


ЦСКА демонстрира категоричен оптимизъм преди реванша със "Зимбру", в който ще преследва първата си победа в евротурнирите от близо четири години и класиране за третия предварителен кръг на Лига Европа.

Двубоят в Кишинев е тази вечер от 20.00 часа българско време и е единственият от тези на трите български участници, който ще бъде предаван пряко – по телевизия "Диема".

Първият мач в София завърши при равенство 1:1, а старши треньорът на ЦСКА Стойчо Младенов изрази увереност...

Фандъкова: Не изборите трябва да има висока избирателна активност, за да се върне представителността

http://pik.bg/фандъкова-не-изборите-трябва-да-има-висока-избирателна-активност-за-да-се-върне-представит-news205986.html

Фандъкова: Не изборите трябва да има висока избирателна активност, за да се върне представителността

Няма място за емоции в такава ситуация. Всички, включително и общините, страдаме от политическата нестабилност. Това каза в сутрешния блок на БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова по повод оставката на кабинета "Орешарски".

"На изборите трябва да има висока избирателна активност, за да се върне представителността в управление. Надявам се да сме си взели поука и решенията да се вземат открито и прозрачно", добави тя.

"Надявам се при едно стабилно правителство да бъдат размразени плащанията от държавния бюджет", заяви столичният кмет.

Попитана дали е знаела, че "Топлофикация-София" има 80 млн. лв. депозит в КТБ, тя отговори, че дружеството има ръководство, което е длъжно да следи дейността му. Отговорността на изпълнителния директор в този случай е много голяма, защото той е взел решението еднолично, подчерта Фандъкова. Тя уточни, че предстои проверката по случая да бъде финализирана, за да се види дали са спазени правилата. Фандъкова каза още, че приходите на Столична община са с 14 млн. лв. повече от миналата година. С проектите, които изпълняваме със средства от общинския бюджет няма никакви проблеми, категорична е тя. 

Холандски кмет поиска депортиране на дъщерята на Путин

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4209499

След катастрофата на малайзийския пътнически самолет в Източна Украйна, в резултат на която загинаха повече от 190 холандски граждани, кметът на един холандски град каза, че дъщерята на руския президент Владимир Путин трябва да бъде депортирана от Холандия, съобщава британският "Гардиън".
Става въпрос за 29-годишната Мария Путина, След катастрофата на малайзийския пътнически самолет в Източна Украйна, в резултат на която загинаха повече от 190 холандски граждани, кметът на един холандски град каза, че дъщерята на руския президент Владимир Путин трябва да бъде депортирана от Холандия, съобщава британският "Гардиън". Става въпрос за 29-годишната Мария Путина,

Уникална колянна операция извършиха в "Софиямед"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4208770

Сложна и изключително рискована операция на коляното на млада жена извършиха травматолозите д-р Валери Петров и д-р Павел Краевски от болница “Софиямед”. Двамата хирурзи са част от екипа на топ специалиста в колянната хирургия доц. Антони Георгиев. 
41-годишната пациентка с рядко генетично заболяване на съединителната тъкан (остеогенезис имперфект Сложна и изключително рискована операция на коляното на млада жена извършиха травматолозите д-р Валери Петров и д-р Павел Краевски от болница “Софиямед”. Двамата хирурзи са част от екипа на топ специалиста в колянната хирургия доц. Антони Георгиев. 41-годишната пациентка с рядко генетично заболяване на съединителната тъкан (остеогенезис имперфект

Министър от ДПС: Учих в Мюнхен, но нямам образователна степен от там

http://frognews.bg/news_73549/

Завърших 6 семестъра в ТУМ Мюнхен, но след това по семейни причини се наложи да се върна в България; в никоя моя биографична справка не се говори за образователна степен.

КНСБ: Над 100 хил. души няма да вземат заплати за август заради кризата в КТБ

http://econ.bg/Новини/КНСБ-Над-100-хил-души-няма-да-вземат-заплати-за-август-заради-кризата-в-КТБ_l.a_i.557877_at.1.html

Някой е позволил банковият надзор да няма ясен контрол върху КТБ. Всички вярвахме, че той е най-важният орган и е стабилен. Оказа се обаче, че не е...

От март досега в Донецка област на Украйна са загинали над 400 души

http://www.moreto.net/novini.php?n=258976

През последните четири месеца жертви на водените в Донецка област военни действия са станали над 400 души, съобщават местните власти. По данни на областната здравна служба от март насам в областта са загинали 432 души, сред които 36 жени и шест деца.

Драгомир Стойнев: Свършихме много работа

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/dragomir-stojnev-svyrshihme-mnogo-rabota-6018126

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев заяви, че по време на кабинета на Пламен Орешарски българската икономика е тръгнала нагоре

Номинираните за лидер на БСП станаха 17

http://www.mediapool.bg/nominiranite-za-lider-na-bsp-stanaha-17-news222989.html

Номинираните за лидер на БСП на мястото на Сергей Станишев са вече 17 души. Структурите на левицата са излъчили имената на Атанас Мерджанов, Борислав Гуцанов, Бриго Аспарухов, Георги Гергов, Георги Кадиев, Дора Янкова, Драгомир Стойнев, Корнелия Нинова, Костадин Паскалев, Красимир Премянов, Красимир Янков, Мая Манолова, Милко Багдасаров, Михаил Миков, Сергей Станишев, Стефан Данаилов, Янаки Стоилов. Конгресът на БСП, където ще бъде избран лидерът, ще е на 27 юли. Очаква се повечето номинирани да си направят самоотвод и да подкрепят някой от фаворитите за председателския пост.  Членове на Изпълнителното бюро на БСП са поискали делегатите на конгреса да гласуват тайно. Срещу идеята се е обявил зам.-председателят Димитър Дъбов. Засега не е ясна позицията на Сергей Станишев по предложението.

Номинираните за председател на БСП са вече 17

http://www.mediapool.bg/nominiranite-za-predsedatel-na-bsp-sa-veche-17-news222989.html

Номинираните за лидер на БСП на мястото на Сергей Станишев са вече 17 души. Структурите на левицата са излъчили имената на Атанас Мерджанов, Борислав Гуцанов, Бриго Аспарухов, Георги Гергов, Георги Кадиев, Дора Янкова, Драгомир Стойнев, Корнелия Нинова, Костадин Паскалев, Красимир Премянов, Красимир Янков, Мая Манолова, Милко Багдасаров, Михаил Миков, Сергей Станишев, Стефан Данаилов, Янаки Стоилов. Конгресът на БСП, където ще бъде избран лидерът, ще е на 27 юли. Очаква се повечето номинирани да си направят самоотвод и да подкрепят някой от фаворитите за председателския пост.  Членове на Изпълнителното бюро на БСП са поискали делегатите на конгреса да гласуват тайно. Срещу идеята се е обявил зам.-председателят Димитър Дъбов. Засега не е ясна позицията на Сергей Станишев по предложението.

Холандски кмет поиска депортиране на дъщерята на Путин

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4209491

След катастрофата на малайзийския пътнически самолет в Източна Украйна, в резултат на която загинаха повече от 190 холандски граждани, кметът на един холандски град каза, че дъщерята на руския президент Владимир Путин трябва да бъде депортирана от Холандия, съобщава британският След катастрофата на малайзийския пътнически самолет в Източна Украйна, в резултат на която загинаха повече от 190 холандски граждани, кметът на един холандски град каза, че дъщерята на руския президент Владимир Путин трябва да бъде депортирана от Холандия, съобщава британският "Гардиън". Става въпрос за 29-годишната Мария Путина,

Чуждите медии за оставката на Орешарски

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243885_%D0%A7%D1%83%D0%B6%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%9E%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8

 Българският премиер Пламен Орешарски подаде оставка вчера, оставяйки наследника си да се оправя с най-тежката банкова криза от 90-години, като нерешена остава съдбата на четвъртата по големина банка в страната, пише британският в. „Гардиън“. 

Въпросът с оставката на Орешарски, който бе на власт малко повече от година, стана актуален след лошите резултати на БСПв изборите за Европейски парламент в края на май, припомня изданието. 

Предсрочните избори, които се очакват през октомври, ще бъдат вторите за по-малко от две години. 

Продължителната нестабилност

попречи на усилията за увеличаване на ефективността на националната икономика и доведе до понижаване на кредитния рейтинг през юни. 

Воденото от социалистите коалиционно правителство повиши минималната заплата, работеше за намаляване на бюрокрацията за бизнеса и намери инвеститори за облигации на стойност 1,5 млрд. евро миналия месец, отбелязва „Гардиън“. 

Управлението на Орешарски обаче бе помрачено от

продължили с месеци протести срещу корупцията,

смъртоносни наводнения, които през юни заляха черноморския град Варна, и патовата ситуация между Брюксел и Москва за газопроводния проект „Южен поток“. 

Социалистите управляваха с партията на етническите турци в коалиция на малцинството, разчитаща на подкрепата на националистическата партия „Атака“, така че кабинетът да остане на власт и да оцелее след многобройните вотове на недоверие, резюмира изданието. 

При новината за оставката стотици хора се събраха в София с викове „победа“ под погледа на два кордона полицаи пред сградата на Парламента. Вчера бе и годишнината от осемчасовата обсада на Народното събрание, когато протестиращите искаха оставката на правителството, припомня „Гардиън“. 

Българският премиер Пламен Орешарски подаде оставка след една напрегната година управление, пише и в. „Уолстрийт Джърнъл“. 

Тази година бе белязана от протести, банкова криза и конфронтация с ЕС.

Оставката на Орешарски трябва да бъде гласувана от Парламента, като в началото на август президентът Росен Плевнелиев ще назначи служебно правителство, което ще управлява до плануваните за началото на октомври предсрочни избори. 

Кабинетът на Орешарски управлява едва 421 дни от 4-годишния си мандат, като се сблъска с остро обществено недоволство след няколко спорни назначения, довели до масови протести и призиви за оставката на правителството. 

Оставката оставя неразрешени няколко ключови въпроса. 

През юни т.г. масово изтегляне на депозити от две банки принудиха властите да затворят едната. Следващото правителство ще трябва да се справи с този въпрос, както и да сключи сделка с Еврокомисията за спорните условия на договорите между България и руската „Газпром“ относно българския участък на планирания проект за газопровод „Южен поток“

Оставката на кабинета „Орешарски“ осуети и подписването на договор на стойност 5 млрд. долара с американската компания „Уестингхаус“ за изграждането на ядрен реактор, както иизбора на българския кандидат за Еврокомисията

Очаква се номинацията да бъде направена от служебното правителство,

като това трябва да стане преди срещата на върха на ЕС през август. 

Съдбата на една от най-големите банки в България остава заложник на политическа криза, която доведе до оставката на правителството вчера, пише в. „Ню Йорк таймс“. 

Оставката на правителството на Пламен Орешарски, която бе очаквана от седмици, дойде, докато най-тежката банкова криза то 90-те години заплашва да нанесе тежки икономически щети на местния бизнес и чуждестранните инвеститори, отбелязва изданието. 

Със служебно правителство, управляващо до избори през есента, може би няма да бъде намерено бързо решение за спасяването на банката, смята авторът. 

Изданието припомня кризата, развихрила се около Корпоративна търговска банка (КТБ), действията на Българската народна банка (БНБ) и отражението в целия банков сектор. 

Банковата криза се случи в период на политическа нестабилност в България, посочва „Ню Йорк таймс“, припомняйки, че правителството на Орешарски е

второто за по-малко от 18 месеца, което подава оставка. 

Правителството загуби парламентарна подкрепа след лошото представяне на БСП в изборите за Европарламент през май, отбелязва авторът, припомняйки подробно развитието на ситуацията в българския банков сектор. 

Бъдещето на КТБ остава неясно, но суматохата причини нервност в страната и в чужбина, посочва публикацията, която припомня, че редица големи компани сред които телекомуникационният оператор „Виваком“, както и компании от отбранителния сектор, енергетиката, болници, общини и училища имат депозити в КТБ. 

Повечето анализатори признават, че българската банкова система, която има един от най-високите дялове на капиталови резерви от 20%, като цяло е стабилна. 

Да се позволи фалит на КТБ обаче може да подкопае още повече инвеститорското доверие в страната, което и без това вече е ниско заради хроничната корупция и слабото управление, заключава авторът. 

Кирхнер: Аржентина няма да фалира

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/kirhner-arzhentina-niama-da-falira-6018125

Спор с няколко кредитори за плащания по облигации на стойност 1,5 млрд. долара може да доведе страната до неплатежоспособност – за втори път през последните 13 години

Експерти: Черната кутия на MH17 не е манипулирана

http://www.mediapool.bg/eksperti-chernata-kutiya-na-mh17-ne-e-manipulirana-news222988.html

Черната кутия на малайзиския самолет, разбил се в Украйна, е в добро състояние и не е манипулирана. Това съобщи международната организация за гражданска авиация, чиито експерти участват в разследването на обстоятелствата около свалянето на полет МH 17.  Става въпрос за устройството, записващо разговорите между членовете на екипажа по време на полета.  Организацията съобщи, експерти продължават да проучват другата черна кутия, която записва параметрите на полета като скорост и височина. Информация за нейното състояние обаче засега няма.  В същото време Русия настоя за открито и обективно разследване на катастрофата. Руски експерт ще пристигне във Великобритания, за да участва в разшифроването на записите на черните кутии, съобщи Москва. Късно снощи пък, в интервю за Ройтерс един от най-влиятелните командири на проруските сепаратисти в Източна Украйна Александър Ходарковски, потвърди, че той и неговите сподвижници са имали зенитна ракетна система от същия тип, за който САЩ предполагат, че е свалила малайзийския боинг преди седмица. Командирът на Батальон "Изток" казва още, че е възможно системата "Бук" да е дошла от Русия. Малко по-късно руската държавна агенция РИА "Новости" цитира "източник от обкръжението на Ходаковски", според когото той отрича твърденията си пред "Ройтерс". "Не съм казвал нищо подобно на "Ройтерс", имам запис от разговора", били думите му. В интервюто за "Ройтерс" за пръв път от трагедията с Боинг 777 и загиналите почти 300 негови пътници и екипаж Ходарковски заявява и че е възможно след свалянето на самолета зенитният комплекс да е върнат в Русия, за да се заличат доказателства. Преди катастрофата сепаратистите, които Киев нарича терористи, се хвалеха в социалните мрежи, че притежават "Бук", способна да свали самолети на голяма височина. Но след това от т.нар. Донецка народна република повтарят, че никога не са имали подобно оръжие. Въпросът, който предизвиква най-много спорове и емоции около трагедията е кой би могъл да изстреля ракета от район, където силите на властта в Киев се сражават със сепаратистите. Ходаковски обвинява правителството, че е провокирало стрелбата, защото умишлено е нанасяло въздушни удари в зона, където знае, че има ракети. "Знаех, че "Бук" е пристигнал от Луганск. Тогава ми казаха, че "Бук" от Луганск идва под знамето на Луганската народна република", казва той. "За този "Бук" знам, чух за него. Мисля, че го върнаха. Защото разбрах за него точно в момента, когато научих, че се е случила трагедията. Те вероятно са го пратили обратно, за да заличат доказателства за съществуването му", казва командирът във вторник. "Въпросът е следният: Украйна е почулила по това време информация, че заради грешка на Русия бунтовниците имат тази технология. Те не само не сториха нищо за сигурността, но и провокираха употребата на такова оръжие срещу самолет, летящ с мирни граждани." Ходаковски казва още, че "те са знаели, че този "Бук" съществува, че "Бук" пътува към Снежное", имайки предвид село на 10 км западно от мястото на катастрофата. Според данни, разпространени от разузнаването на САЩ в сряда, именно от района на Снежное най-вероятно е дошла раетата, свалила боинга.  

Ню Йорк бил най-нещастният град в САЩ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243884_%D0%9D%D1%8E+%D0%99%D0%BE%D1%80%D0%BA+%D0%B1%D0%B8%D0%BB+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%BD%D0%B5%D1%89%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4+%D0%B2+%D0%A1%D0%90%D0%A9

 За мнозина животът в Ню Йорк е сбъдната мечта, но според ново изследване блестящата „Голяма ябълка“ е най-нещастният град в САЩ, предава ДПА. 

Според проучването „Нещастни градове“ на Националната служба за икономически изследвания, други четири града – Питсбърг, Луисвил, Милуоки и Детройт, са по петите на Ню Йорк в класацията на най-нещастните в страната. 

Въпросът, на основата на който е изготвената класацията, гласи просто: „Като цяло, доколко сте доволни от живота си?“ След това се сравняват отговорите на анкетираните според доходи, цени на жилищата, възраст, раса, образование и семейно положение. 

Изследването сравнява данни, събрани в 177 града и установява, че хората често са готови да разменят щастието си за по-висок доход или по-ниски цени на жилищата. 

Най-щастливият град пък е Лафайет, Луизиана, следван от още четири града в същия щат. 

В завода и в най-секретния обект на "Дачия" (видео)

http://www.dnevnik.bg/skorost/2014/07/24/2345257_v_zavoda_i_v_nai-sekretniia_obekt_na_dachiia_video/?ref=rss


Преди 15 години "Рено" придоби напълно контрола над румънският производител "Дачия". През 2004 г. пък се появи "Логан" - моделът белязъл новото начало за бранда. Днес "Дачия" е най-големият румънски износител и работодател, присъства на 43 пазара и е реализирал 2.7 млн. продажби само в Европа и Средиземноморските страни.

За да се стигне до тук, "Рено" инвестира половин милиард евро в основаната през 60-те години на миналия век румънска марка и то само в периода 1999, когато придобива...

Пуснаха тунела под Лъвов мост

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243883_%D0%9F%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D1%82%D1%83%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B4+%D0%9B%D1%8A%D0%B2%D0%BE%D0%B2+%D0%BC%D0%BE%D1%81%D1%82

 Новият тунел под Лъвов мост в столицата вече е готов и от вчера под него вече минават коли. Той е готов в участъка по северното платно на бул. „Сливница” и е част от проекта естакада на ключовото кръстовище. Колите ще могат да минават в отсечката от ул. „Г.С. Раковски“ до бул. „Христо Ботев”.

 

До 8 август обаче колите няма да могат да минават в южното пътно платно и северния локал на бул. „Сливница” между бул. „Христо Ботев” и ул. „Г. С. Раковски”. Освен това движението е забранено и на кръстовището на бул. „Сливница” и бул. „Княгиня Мария Луиза”.

 

Майсторите работят и по изграждането и на кръговия мост, обясниха от „Московска” 33.

 

Освен това продължава реставрацията и на лъвовете от моста.

 

Цялото двуетажно кръстовище ще трябва да е готово до 1 ноември. То ще свали бул. „Сливница” на нивото на реката, а пътуващите по бул. „Мария Луиза” ще минават през кръгово движение около моста. Преди да стартират ремонтните работи, през кръстовището се минаваше за 10 минути. След като бъде пуснато бъдещото двуетажно кръстовище, колите по „Сливница” ще профучават само за 18 секунди. Тези, които се качат на кръговото движение, пък ще се нуждаят от 1 до 3 минути, за да преминат. Новото транспортно решение трябва да намали с 50% вредните емисии в района.

 

С реконструкцията на кръстовището ще бъде ремонтиран и участъкът от бул. „Мария Луиза” от Лъвов мост до Централни хали. В проекта е включена цялостна модернизация на инженерните мрежи, осветление, тротоари и бордюри. Около новото кръгово на Лъвов мост пък ще се направи градинка с антики, които са открити по време на разкопките за обновяването му.

Народът не е глупак

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4209002

Открай време е видно, че българските политици смятат народа за глупак. Виждането им е, че мнозинството от българите са наивни, необразовани, емоционално лабилни и лесно могат да бъдат манипулирани. Банковата криза обаче показа, че хората във властта са способни на много повече глупости и грешни ходове от обикновения българин. Открай време е видно, че българските политици смятат народа за глупак. Виждането им е, че мнозинството от българите са наивни, необразовани, емоционално лабилни и лесно могат да бъдат манипулирани. Банковата криза обаче показа, че хората във властта са способни на много повече глупости и грешни ходове от обикновения българин.

Миков: Корпоративното влияние върху политиката някак си неусетно придоби голямо значение

http://www.cross.bg/mikov-parlament-subranie-1422200.html

/КРОСС/„Необходим парламент, социален парламент, отворен парламент. Парламент, който направи всички усилия да отговори на онова, което хората очакваха през февруари 2013 година". Тези определения даде в председателят на Народното събрание Михаил Миков в студиото на Нова тв, въпреки че реално в последните седмици, дори месеци парламентът не функционира ефективно поради честата липса на кворум. Според Миков във висока степен този парламент е отговорил на очакванията на хората. „Бяха постигнати социални решения, които бяха необходими и за пенсионерите, и за майките с деца, и за замразените доходи", каза Миков. Попитан кандидатурата на Делян Пеевски за шеф на ДАНС ли е била най-голямата грешка на кабинета „Орешарски", председателят на Народното събрание отговори, че е трудно да се каже. „Това беше една от сериозните грешки, която доведе до бърз спад във възможностите за нормално функциониране на парламента", заяви той. Като много сериозен определи парламентарният шеф Михаил Миков въпроса с КТБ. Самата възможност за предизвикване на криза поставя въпроса всичко в системата ли е върви нормално. Сблъсъкът Пеевски- Цветанов не би довел до това развитие, ако институции и медии не бяха участвали. Корпоративното влияние върху политиката някак си неусетно придоби голямо значение, каза той. Три дни след като се затвори банката получих първата справки. Имам своите изводи, каза той

4 африкански страни се обединиха срещу „Боко Харам”

http://news.ibox.bg/news/id_1565455282

Нигерия, Нигер, Чад и Камерун се споразумяха да създадат обща военна част

Олигарси трескаво изтеглят капитали от Острова

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243882_%D0%9E%D0%BB%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%B8+%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%B2%D0%BE+%D0%B8%D0%B7%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%BB%D1%8F%D1%82+%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D0%BE%D1%82+

 

 

ЕПА
Роман Абрамович е един от приближените до Кремъл олигарси.
Крупни руски бизнесмени, приближени на президента Владимир Путин, са започнали да изтеглят свои капитали от Лондон, съобщава в. “Дейли телеграф”, цитирайки официалния представител на британския премиер.

 

Причина за тази трескава дейност е опасността Великобритания да въведе строги икономически санкции срещу руски граждани и компании, участващи в “подкопаването на суверенитета и териториалната цялост на Украйна”. В отговор на въпрос дали руски олигарси изтеглят в момента своите капитали от лондонските финансови пазари говорителят посочил, че “досегашните мерки спрямо отделни лица и компании са съпроводени от съществени изменения в циркулацията на паричните потоци в Европа, включително в Лондон. Няма съмнение, че това е така.”

 

Външните министри на страните от Европейския съюз се споразумяха завчера да засилят ограничителните мерки спрямо Русия във връзка със ситуацията в Украйна. Европа възнамерява да ограничи достъпа на Русия до своите финансови пазари и върхови технологии, както и да наложи забрана върху доставките на въоръжение за Русия. Освен това беше съобщено, че днес може да бъде разширен списъкът със санкции срещу конкретни лица и компании, включително от Руската федерация.

Десетте най-скъпи интернет домейна

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/07/24/2349009_desette_nai-skupi_internet_domeina/?ref=rss


Да избереш правилния домейн е много важно за успеха на един онлайн бизнес. Водещите компании пък държат да разполагат с домейните, които са свързани по някакъв начин с тях, за да си спестят проблеми.

Когато разполагаш с достатъчно добър домейн, може да се появят доста апетитни оферти за неговото придобиване. Онлайн изданието DNJournal е направило класация на най-скъпите домейни.

Списъкът е доста дълъг, като има десетки домейни, които са донесли на притежателите си поне 1...

Окръжен съд запорира акции на "Петрол"

http://www.vesti.bg/novini/okryzhen-syd-zaporira-akcii-na-petrol-6018127

Старозагорският окръжен съд запорира акциите на новите собственици на "Петрол", пише в. "Преса". Това са фирмите "Алфа кепитъл", която притежава 28,9% от капитала, "Юлинор" (23,1%), "Корект фарм" (18,3%) и "ВИП пропъртиз" (18,3%). Те се свързват с банкера Цветан Василев и от края на 2013 г. държат общо 88,6% от дружеството, става ясно от документи в Търговския регистър.

Преглед на варненския печат - 24 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=258982

Варненските плажове отесняха, четем във вестник Черно море. Осветление във водата и нощни сърф партита са едни от атракциите, които можете да видите на градския плаж. Най-новата атракция е приспособление, което се използва за атрактивни скокове във водата.

Стойнев: Подадохме оставка, за да не се прехвърля политическата криза върху икономиката

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4209482

"По време на кабинета на Пламен Орешарски българската икономика тръгна нагоре. За първото тримесечие на тази година имаме създадени 40 000 нови работни места".
Това коментира пред Нова телевизия министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.
Според него въпреки неработещият парламент и съпротивата към това правителство те са свършили "По време на кабинета на Пламен Орешарски българската икономика тръгна нагоре. За първото тримесечие на тази година имаме създадени 40 000 нови работни места". Това коментира пред Нова телевизия министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Според него въпреки неработещият парламент и съпротивата към това правителство те са свършили

Черната кутия на полет MH17 не е манипулирана

http://www.cross.bg/kytiya-razsledvane-chernite-1422199.html

/КРОСС/Едната черна кутия на малайзийския "Боинг", който падна над Донецк и се смята, че е свален, е в добро състояние и не е манипулирана. Това съобщи международната организация за гражданска авиация, чиито експерти участват в разследването на инцидента с полет МH 17. За момента е проучено устройството, записващо разговорите между членовете на екипажа по време на полета. Експерти продължават работа по другата черна кутия, която записва параметрите на полета като скорост и височина. Информация за нейното състояние все още няма. Непосредствено след самата катастрофа проруските сепаратисти в Донецк твърдяха, че те са прибрали устройствата и ще ги предоставят на международните експерти по съответния ред. В несъответствие с техните твърдения излизаха информации, че черните кутии са в ръцете на украинското правителство. След няколко дни преговори, вчера двете ключови за разследването устройства пропътуваха пътя от Украйна през ръцете на малайзийски авиоексперти, през Холандия и пристигнаха във Великобритания. Извлечената от тях информация ще бъде предоставена за целите на международното разследване на инцидента. Междувременно Русия настоява за открито и обективно разследване на катастрофата. Руски експерт ще пристигне във Великобритания, за да участва в разшифроването на записите на черните кутии, съобщи Москва.  

Мафията изградила Берлускони

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243881_%D0%9C%D0%B0%D1%84%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BB%D0%B0+%D0%91%D0%B5%D1%80%D0%BB%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B8

 

Емилио Феде не е знаел, че го записват, но натопи приятеля си.
„Истинската история на явлението Силвио Берлускони е мафия, мафия, пари, мафия, пари!” – това обяснил преди година на персоналния си треньор известният тв журналист и побратим на експремиера Емилио Феде. Изцепката му била записана без негово знание в кафенето на фитнес залата, където медийното светило на преклонна възраст

 

от време на време стягало мускули

 

Гаетано Фери – така се казва треньорът - предал диска с разговорите му с Феде на прокуратурата в близкия до Милано град Монца, която пък ги препратила на колегите в Палермо.

 

Записите представляват интерес за съда в столицата на о. Сицилия, тъй като в тях доста често се споменава името Марчело дел Урти. Става дума за състудента и побратим на Силвио Берлускони, който е бил винаги до него както през цялата му бизнес кариера, така и след навлизането му в политиката. Неотдавна Дел Урти получи именно от съда в Палермо седемгодишна присъда за заиграване с мафията, опита се да се укрие в Бейрут, откъдето бе върнат в Италия под конвой и след намесата на Интерпол. Та в разговорите си с Фери журналистът – приятел на Берлускони, твърди, че именно той бил подсигурил на побратима си финансовата подкрепа на мафията при прощъпалника на експремиера в големия бизнес. Освен това Дел Урти контролирал сам или с подставени лица 70 тайни сметки на Берлускони в чужбина и само той бил наясно с всичките му деяния. „Дел Утри знае много и е в състояние направо да изяде Силвио!” – обяснил на Гаетано Фери Емилио Феде, който преди година получи на първа инстанция седем години решетки като основен сводник на Берлускони.

 

Но ако експремиерът още се радва на отмяната от Апелативния съд в Милано на седемгодишната му присъда заради заиграване с малолетната проститутка Карима ел Махруг, наречена Руби, то здраво я закъса неговият виден съратник и министър в правителствата му - Джанкарло Галан. До завчера той бе действащ депутат, но колегите му гласуваха с голямо мнозинство да отпадне имунитетът му и да бъде пратен в затвор. Защото срещу Галан са отправени тежки обвинения за

 

корупция в особено големи размери

 

покрай струващата милиарди подвижна защитна дига на Венеция – града, в който той дълги години е властвал като управител на прилежащата му област Венето.

 

В печалните страници на неговата биография е вписано и връчването преди няколко години на кинофестивала във Венеция на измислена награда на нашенката Мишел Бонев за филма й „Сбогом, мамо!”

Децата и библиотеките

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243880_%D0%94%D0%B5%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B8+%D0%B1%D0%B8%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5

 Четат ли все повече подрастващите и има ли наистина тенденция да се връщат обратно в библиотеките. Според последните проучвания на статистиката читателите в българските библиотеки са се увеличили със 172 000 души в сравнение с предходната година. Дали обаче това се отнася и за децата? Според директора на Детско-юношеския отдел на Столичната библиотека Ирина Александрова интересът към компютъра вече е преодолян и наистина подрастващите посещават все повече библиотеките. Публикуваме позиции по темата.

Ирина Александрова, началник на Детско-юношеския отдел на Столична библиотека: Мишката няма да измести книжката

 
Преди време имаше отлив, но сега децата започнаха да се връщат към библиотеките и смея да твърдя, че първоначалният интерес към компютъра е преодолян. Всъщност отливът беше точно в годините на промените, като причините според мен се коренят в обществото като цяло. Добре е, че стартираха много национални програми за четене, което накара децата отново да влязат в библиотеките. Например ние имаме хиляди читатели на година. При 60 000 тома, които притежаваме, мисля, че това е добро постижение. Обсегът на Детско-юношеския отдел на Столична библиотека обхваща деца до 16 години, като тенденцията е да се комплектува така, че да завърши учебният процес, т.е. да могат да се обхванат млади хора до 18 години. От известно време насам много се говори, че „мишката ще измести книжката“. Само че аз не съм съгласна с тази констатация. По-скоро това беше първоначалният страх от това. Дори мисля, че сега позициите са изравнени, едва ли някога едното ще надделее над другото. Разбира се, винаги ще има хора, които ще четат книги и такива, които ще четат само от таблети и компютри, но нещата винаги ще са съвместими.

 

Така вече десетилетия малките четат историите на Ян Бибиян. Тази година една от най-познатите и на много вече пораснали деца книга „Ян Бибиян на Луната“ от Елин Пелин дори навършва 80 години от първото издание. По този повод в Столична библиотека могат да се видят прекрасни детски рисунки. Имаме много книжки за историята на Ян Бибиян и дяволчето Фют, които са с различно оформление и илюстрации. Така децата имат и богат избор. Най-старата книга, която може да се разгърне тук, е от 1991 г. и все още е доста четена, защото събира и двете части в една. За съжаление обаче детските книги се амортизират най-бързо и затова се налага да се подменят. Все пак детето не пази книгата така както възрастният. Причината е, че то все още е в процес на приучване на това да има отношение към книгата като ценност.

Яна Йорданова, журналист: Четенето ги провокира да се състезават
Неотдавна кметът на София Йорданка Фандъкова призова в Студентски град да има повече библиотеки вместо кръчми. Не знам доколко това може да стане реалност, дори по-скоро е в сферата на добрите пожелания. Факт е обаче, че и последните проучвания на статистиката сочат, че младите хора наистина се връщат в библиотеките. Кои са причините за това? Всъщност според Българската библиотечно-информационна асоциация това се дължи най-вече на факта, че книгите стават все по-скъпи и че не всички деца успяват да си го позволят. Също така библиотеките вече били по-комфортни като помещения - с компютри и цветни мебели. Не знам дали това е достатъчно основание, но винаги когато се дискутира темата за децата и книгите, се сещам за Даниел Георгиев от Русе. Тийнейджърът спечели конкурс за най-четящото дете в България. Даниел решил да се включи в националната кампания „Забавното лятно четене” и така през ръцете му преминали цели 213 заглавия. Кое обаче е важното - трябва да отбележим, че интересът му към книгите е насърчаван от майка му, която работи в регионалната библиотека. Така че Дани е поредното доказателство, че семейството и средата, в която израстват децата, всъщност са първостепенни за формирането им като личност. Също така се оказва, че инициативите за насърчаване на четенето също имат голям успех. Така че това е повод да мотивираме децата по този начин. Едно такова начинание ще ги постави в конкурентна среда и всеки ще иска да представи себе си в най-добра светлина, ще ги провокира да се състезават. Трябва да отчетем и поне още две положителни неща. Едното е, че четенето ще отдалечи подрастващите от компютъра и социалните мрежи, а другото - ще бъде крачка напред в борбата с неграмотността. Срамно е все пак да прекръстиш писателя Ран Босилек на Рамбо Силек, или пък да твърдиш, че автор на романа „Дон Кихот” е Данте. Факт е, че се раждат и подобни абсурди, но те се дължаха точно на това, че младежите страняха от четенето. Така че, кой знае, библиотеките може и да не изместят заведенията, но поне пък може наистина да се превърнат в приятно място за подрастващите поне за няколко часа седмично. Все пак е много по-добре от това да са пред компютъра или пък в кафетата.

 

Стойнев: С камъните срещу мен мисля да градя

http://www.cross.bg/stoiinev-nie-ikonomikata-1422198.html

/КРОСС/„По време на кабинета на Пламен Орешарски българската икономика тръгна нагоре. За първото тримесечие на тази година имаме създадени 40 000 нови работни места". Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев ден след като премиерът Пламен Орешарски депозира оставката на кабинета. Днес се очаква тя да бъде гласувана от НС. Според Стойнев въпреки неработещият парламент и съпротивата към това правителство министрите са свършили много работа. „Ние допуснахме след изборите в страната да се разрази политическа криза и е добре, че подадохме оставка. Ако не го бяхме направили, това щеше да се прехвърли и върху икономиката. А за да има икономическа стабилност, трябва да има политическа такава", категоричен беше Стойнев. Той не вярва в основата на раздялата между ДПС и БСП да седи Делян Пеевски. „Кризата се разрази след изборите за европарламент", каза той. „Ние имахме два коалиционни мандата и за съжаление се налага БСП да плати сметката, а не е поделена", категоричен беше той. Относно строителството на „Южен поток" Стойнев заяви, че проектът е важен за България и за една година той е стигнал на финалната права. „Този проект не пречи на третия енергиен пакет", допълни той. Министърът отрече информацията БЕХ да подготвя договор за заем за строителството на „Южен поток". „Ние сме за развитието на ядрената енергетика", каза още той

Турция одобри екооценката на морската част на "Южен поток"

http://asia.actualno.com/Turcija-odobri-ekoocenkata-na-morskata-chast-na-Ujen-potok-news_41184.html

Министерството на околната среда и урбанизацията на Турция одобри доклада за Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) за участъка от Морски газопровод "Южен поток", който пресича ...

Herald Scotland: Европейските почивки все по-достъпни, най-евтино е в Слънчев бряг

http://europe.actualno.com/Herald-Scotland-Evropejskite-pochivki-vse-po-dostypni-naj-evtino-e-v-Slynchev-brjag-news_41186.html

По-силният курс на паунда и спадът в цените в чуждестранните курорти понижават с до една трета стойността на семейните почивки в най-известните европейски курорти, според изследване на британската слу...

Шумен вади 15 хил. лв. за почистване на шахти

http://shumen.actualno.com/Shumen-vadi-15-hil-lv-za-pochistvane-na-shahti-news_41187.html

Община Шумен вади спешно от бюджета си 15 хил. лв. за почистване на дъждоприемните шахти в града. Работата ще се възложи на ОП “Паркинги, гаражи и благоустрояване”, от където са ал...

Сто хиляди без заплати през август?

http://www.cross.bg/dimitrov-banka-hilyadi-1422197.html

/КРОСС/ „В цялата бъркотия решенията на политиците са безумни. Няма как да искат да платим сметката на някой друг. С парите на данъкоплатеца не бива да бъде спасяван който и да било. Акционерите трябва да го направят", заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров в интервю за ВTV. Той застана зад искането на синдиката и на работодатели Българската народна банка незабавно да учреди надзорен комитет, в който да участват компетентни и опитни в санирането на банкови институции професионалисти. По думите на Димитров повече от 100 хиляди души най-вероятно няма да вземат заплати през август, 25 хиляди от тях - от военно-промишления комплекс. Председателят на КНСБ припомни случая отпреди 20 години, когато банка „Биохим" беше спасена именно с експертен съвет и независими специалисти. В банковата система няма криза, че тя е ликвидна, категоричен е Димитров. „Голямата слабост на системата е банковият надзор. Криза има само в една банка и тя е целенасочено провокирана - с явни и задкулисни сценарии", коментира синдикалният шеф. „Всеки изминал ден срива имиджа на банката, той върви надолу и решения трябва да се вземат час по-скоро", каза още Пламен Димитров.

Стойнев: Подадохме оставка, за да не се прехвърля политическата криза върху икономиката

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4209479

"По време на кабинета на Пламен Орешарски българската икономика тръгна нагоре. За първото тримесечие на тази година имаме създадени 40 000 нови работни места". Това коментира пред Нова телевизия министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Според него въпреки неработещият парламент и съпротивата към това правителство те са свършили

Изкуството да даряваш

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243879_%D0%98%D0%B7%D0%BA%D1%83%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B4%D0%B0+%D0%B4%D0%B0%D1%80%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%88

 На подарен кон зъбите не се гледат, гласи стара българска поговорка. Всяко правило обаче си намира майстора по стар нашенски обичай. За какво става въпрос? Хубаво е, че множество български фирми даряват дрехи, обувки, спортни принадлежности и перилни препарата на старчески домове и заведения за сираци. Редно би било даряваните дрехи да са в добър търговски вид, а не изпоцапани, с разкривени шевове, сякаш току-що излезли от сметищата. Оказва се и друго.  От този на пръв поглед „честен” бизнес се изкарват и добри пари, защото в замяна на даренията от дома сключват договор с фирмата дарител, като й позволяват да участва чрез тях в проект за няколко десетки хиляди евро. Парите от проекта се разпределят така – 80% за фирмата и 20% за дома. Както се казва, пито-платено. Като всяко нововъведение и тази порочна схема бързо намира свои фенове. От далаверата печелят и директорите на старческите домове, защото в много от случаите са получили тлъст рушвет от шефа на фирмата. Сделките не се незаконни, но дали са морални и редно ли е да се подиграваш по този начин с хала на възрастни хора и невръстни деца? Този въпрос явно не тревожи умовете на далавераджиите, но може би трябва да предизвика реакция на социалното или здравното министерство, под чиито шапки се намират социалните заведения. Защото изкуството да даряваш не е повод за шашми и далавери. Може би трябва да се появи и списък с лоялни фирми, които са с чисти досиета. Знаем, че риба се лови най-лесно в мътна вода. Може дарителите да са по-малобройни, но да даряват от сърце и без задни мисли за печалба. На въпроса склонен ли е българинът да дарява на бедни и болни хора, мнозина биха отвърнали с готовност: Да, разбира се! Много са семействата и възрастните и болни хора, които имат нужда поне от една добра дума. Младите българи обаче нямат навика да помагат на стари и болни хора като доброволци например. А да помогнеш на непознат в беда е като да уцелиш шестица в тотото. В домовете за сираци се намират около 4000 българчета, които очакват своите мама и тате. Проблемните семейства, в които децата се нуждаят от животоспасяващи операции, също разчитат на материална помощ от по-заможните и добри хора. Дали това ще е под формата на дрехи, играчки, лакомства или просто чрез есемеси, няма голямо значение. И някой все пак трябва да координира дарителските кампании, за да не става пренасищане с дрехи на места, където хората се нуждаят от медикаменти или препарати например. Затова и сирийските бежанци отказаха да приемат дрехите, които им дойдоха в повече. Правилото на БЧК е, когато даряваме, да не чистим гардеробите си от старите и ненужни вещи. Да се подаряват само чисти, изпрани и изгладени дрехи, което е и знак за уважение към тези, на които помагаме. Разбира се, не всеки може да дарява, а нуждаещите се са много. Достатъчно бе да изпратим по един есемес в полза на пострадалите от наводненията във Варна и Добрич, за да покажем съпричастност. А колкото до фирмите, нека не даряват от куртоазия, за печалбарство или лична изгода, а защото действително искат да са полезни.

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4209141


Андрей Дреников, композитор и цигулар, 64 г.
Асен Гаргов, композитор, певец, 65 г.
Проф. дин Валерия Фол, учен траколог.
Георги Търновалийски, зам.-министър на финансите, 51 г.
Гюнер Тахир, лидер на НДПС, 53 г.
Дариана Генова, председател на фондация “Генко Генов”.
Евгени Стоев, депутат от ГЕРБ в 42-рото НС, 52 г. Андрей Дреников, композитор и цигулар, 64 г. Асен Гаргов, композитор, певец, 65 г. Проф. дин Валерия Фол, учен траколог. Георги Търновалийски, зам.-министър на финансите, 51 г. Гюнер Тахир, лидер на НДПС, 53 г. Дариана Генова, председател на фондация “Генко Генов”. Евгени Стоев, депутат от ГЕРБ в 42-рото НС, 52 г.

Кой продава оръжия на Русия?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243878_%D0%9A%D0%BE%D0%B9+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BE%D1%80%D1%8A%D0%B6%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F%3F

 Лондон смъмри Франция заради оръжейните й доставки за Русия, но самата Великобритания върши същото. Въпреки събитията от последните месеци двете държави продължават да доставят военна техника на Русия.

 

Оръжейната сделка на Франция с Русия, станала обект на остри критики покрай актуалните събития, е всъщност още от 2011 година. По силата на тази сделка тогавашното френско правителство се задължи да достави на Русия два бойни кораба тип “Мистрал”. Хеликоптероносачите могат да превозват 16 хеликоптера, 13 танка, около 100 камиона и 450 войници.

 

Още през 2011 година Съединените щати загатнаха, че не одобряват тази оръжейна сделка с Русия. Днес, три години по-късно, Вашингтон вече говори в прав текст и

 

отправя остри критики

 

“Тази сделка е крайно неуместна. Ние смятаме, че никой не бива да снабдява Русия с оръжия”, заяви говорителка на външното министерство във Вашингтон. Критика отправи и Белият дом. Джош Ърнест, говорител на президента Обама, заяви, че моментът е “абсолютно неподходящ” за такива сделки.

 

Подобно мнение изрази и британският премиер Дейвид Камерън. След свалянето на малайзийския пътнически самолет никоя европейска държава не бива да продава оръжия на Русия, заяви Камерън. И визирайки Франция, допълни, че за неговата страна би било немислимо да изпълни подобен договор. Думите обаче са едно, а делата - друго. През март бившият британски външен министър Уилям Хейг обяви, че Великобритания няма да продава на Русия оръжия, които биха могли да послужат за въоръжаването на проруските сепаратисти в Украйна. Замразени бяха обаче

 

само няколко лиценза за оръжейни доставки

 

Великобритания продължава да продава на Русия снайпери, уреди за нощно виждане, боеприпаси за леки стрелкови оръжия и комуникационни системи.

 

Франция отвърна на британската критика с остри реплики. “Аз казах на моите британски приятели: Нека си поговорим за финансовия сектор. Да не забравяме, че в Лондон живеят немалко руски олигарси”, заяви френският външен министър Лоран Фабиюс, очевидно визирайки руските парични потоци, които се стичат към финансовия център Лондон. Фабиюс е на мнение, че преди да критикува другите, Велико­бри­тания първо трябва

 

да се погрижи за собствените си дела

 

Преди това и френският президент Франсоа Оланд потвърди, че Франция ще изпълни договора си с Русия и ще достави двата бойни кораба. Защото в случай че не изпълни договора, Франция ще трябва да плати неустойки в размер на над 1 милиард евро. Първият хеликоптероносач ще бъде доставен на Русия през октомври. Доставката на втория кораб ще зависи обаче от това какво ще е поведението на Кремъл оттук нататък, уточни френският президент.

 

Оръжейните доставки за Русия станаха още по-щекотлива тема, след като европейските външни ми­­нистри призоваха Ев­­роко­мисията да направи предложения за нови санкции срещу Москва. Тези нови ограничения биха могли да засегнат и оръжейните доставки. Но както уточни германският външен министър Франк-Валтер Щайн­майер, евентуалните нови санкции ще важат само за сделки, които ще се сключват оттук нататък. От което следва, че договорите на Франция и Великобритания с Русия няма да бъдат засегнати.

СОС обсъжда оставка на ръководството на „Топлофикация - София“ заради пари на дружеството в КТБ

http://www.cross.bg/sos-obsuzhda-ostavka-na-rukovodstvoto-na-toplofikatziya--sofiya-zaradi-pari-na-dryzhestvoto-v-ktb-1422196.html

/КРОСС/Столичният общински съвет ще заседава днес. На последната сесия преди лятната ваканция се очаква да бъде разгледан въпросът за оставката на ръководството на „Топлофикация - София" заради това, че разплащателната сметка на дружеството е в Корпоративна търговска банка.

Да върнем техникумите от миналото

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243877_%D0%94%D0%B0+%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B5%D0%BC+%D1%82%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D1%83%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BE%D1%82+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BE

 - Aкад. Воденичаров, в публичното пространство се коментира, че може да бъдете служебен премиер. Имали ли сте подобно предложение?

 

- Ще ви отговоря по този начин – аз имам задължения към Българската академия на науките и трябва да изпълнявам тях.

 

- Как ще коментирате политическата обстановка в страната? Какъв изход виждате?

 

- Хората, които са поели отговорността пред обществото да бъдат водещите в политическия живот, трябва да постъпят мъдро. Първо, трябва да седнат помежду си и да говорят, да изяснят своите виждания без излишно напрежение, възникнало по някакви причини между тях и да помислят как България може да излезе от тази ситуация. Ясно е, че предстоят избори – трябва обаче да се помисли каква ще бъде страната след изборите, да се планират неотложните стъпки преди зимата, защото виждаме какво се случва - лошо време, проблеми в енергетиката, банковата система. Просто трябва да се помисли как България ще прекара зимата без допълнителни сътресения. В името на добруването на страната политиците трябва да загърбят партийните пристрастия, да седнат, да обсъдят и решат всичко това.

 

- Вие като учен и гражданин как виждате тези неотложни стъпки?

 

- В момента имаме дупка в здравеопазването, проблеми в енергетиката и банковата система. За всичките тези теми трябва да бъдат събрани най-добрите специалисти в съответните области, които да дадат своето мнение какви да бъдат тези неотложни стъпки, да изготвят предложения в определен срок, които да бъдат обсъдени. И това трябва да стане сега, а не да се чакат изборите. В момента нещата се гледат през призмата на партийни пристрастия, а нещата са повече от сериозни.

 

- Как БАН може да допринесе за това?

 

- БАН все пак е експертният център на страната, много от нашите сътрудници могат да бъдат полезни, ако бъдат поканени.

 

- Допитват ли се до вас институциите, когато трябва да взимат важни решения?

 

- Разбира се, непрекъснато към БАН има поставяне на въпроси за мнения във всички области – в областта на стопанските въпроси, за защита на населението, за природните бедствия. Об­­ръщат се непрекъснато към нас.

 

- Какво е финансовото положение на БАН в момента?

 

- Положението е такова, че тази година не получихме средствата, които очаквахме. Реално повишението в бюджета ни беше с 1,5 млн. лв., които насочихме към участието в една международна програма и изпълнение на други ангажименти на Академията. В момента ние сме единствената държавна структура с най-ниската средна заплата от 630 лв., а млад научен работник започва с 410 лв. на месец. Това е неприемливо. Мисля си, че е хубаво, когато се прави новият бюджет, да се отчете, че не може науката в България да се развива успешно при една такава финансова рестрикция. В момента над 45% от общия бюджет на Академията са от външни поръчки към учените, което е успех и доказателство, че те са търсени не само в България, но и в чужбина. Но както каза преди един месец научният съветник на г-н Барозу: „Никой не трябва да ви заблуждава, че парите по европейските програми са парите, които трябва да издържат науката. Те са само глазурата на тортата, основата трябва да я даде държавата.” Ние вече губим много млади учени. Из­­клю­чително трудно намираме хора, които имат не желанието, а възможността да работят при нас. С парите, които им предлагаме, те не могат да си платят храната за месеца... как ще гледат семейства, ще купуват жи­­лища и т.н.

 

- Намират ли се изобщо млади учени в БАН?

 

- Има дипломанти, които правят дипломните си работи в различните институти на Академията, и някои от тях остават, както и някои от аспирантите, които имаме. Но лошите финансови условия просто отблъсват младите. И това не е само в БАН. Голяма част от най-качествените млади хора търсят препитание в чужбина и това стана постоянно, болестно състояние.

 

- Мислите ли, че можем да обърнем тази тенденция?

 

- Разбира се. Аз живея с тази надежда и не защото съм наивен, а защото съм говорил с много млади хора, които са напуснали страната. Те милеят за България и са готови да се върнат, ако условията станат нормални. Това означава ред, законност, добро заплащане. Ако това се случи, те с удоволствие ще се върнат, защото техният социален статус в чужбина не е добър. Те не са хората, които са обгрижвани от обществото, те се чувстват като насадени навън.

 

- А какво все пак мотивира младите учени, които са в БАН?

 

- Науката ги мотивира. Първо, ако тя не доставя удоволствие, човек просто не би се захванал с нея. Же­­ла­нието да научиш и да направиш нещо ново или, както се шегуват хората – просто да си задоволиш любопитството, мотивира младите хора да останат в БАН.

 

- Имате ли съкращения тази година?

 

- Не, не. Поне за малките заплати имаме пари, защото миналата година бяхме стигнали до положението да пускаме хората в неплатен отпуск.

 

- Във Фонда за научни изследвания продължава да има напрежение. Много време мина, доста министри се смениха, а той така и не заработи правилно. Защо?

 

- Радвам се, че през единия месец, през който аз бях министър, поне успях да закрия двете сесии, в които имаше нередности. Всичките дела, които след това се заведоха срещу моето решение, не спечелиха, което показва, че все пак е било правилно. Проблемът във фонда е, че липсата на достатъчно пари поражда напрежение. И в новата сесия, която в момента се обявява през август, пак няма пари... А хората вече две години нямат проекти и пак ще се създаде напрежение. Когато фондът започна работа преди 15 години, в него имаше 150 млн. лв. В последните години средствата са по 11 млн. лв.

 

- В момента има много спорни теми относно новия закон за средното образование – като например трябва ли да се повтаря от първи клас. Като бивш министър на образованието какво мислите?

 

- Стана много несполучливо това, че един закон за средното образование, който беше почти завършен преди повече от година, не можа през последните осем-девет месеца да се приеме в завършен вид. Мен ме безпокои най-много въпросът със специалното образование. Когато бях министър, поставих въпроса да се върнат отново техникумите като средство за специално образование. Бяхме се договорили с индустриалци, с общини да се започне работа в тази насока, след което се заговори за въвеждане на дуална система, която не е най-подходящият модел за специално образование у нас. Тя е удачна за страни като Германия, където във всяко градче и селце има по някое промишлено предприятие, а в България не е така. Ние нямаме икономическите условия за това нещо. Затова просто трябва да се върнат техникумите в предишния им вид. В предприятията нямат хора изпълнители. Те са вече над 60 години. А под тази възраст е трудно изобщо да се намерят. Всеки индустриалец плаче за кадри – няма стругари, няма заварчици... Техникумите са направили България индустриална държава, а не дуалната система. Колкото до повтарянето в първи клас – мисля, че учителите изобщо не трябва да допускат такива случаи.

 

- А какво мислите за идеята да има само един учебник?

 

- Задължително трябва да е така. Не може да има по 5 - 6 учебника по предмет. Другото задължително е учебниците да се пишат от учители, и то от добри учители.

 

- Ако трябва да следваме Европа обаче, връщането към единен учебник не е ли крачка назад? Издателствата също са твърдо против тази идея.

 

- Ние какво трябва да правим - да обучаваме деца или да подкрепяме издателства? Хайде да обучаваме деца. В момента едно дете, ако се премести в друго училище, то няма да знае за какво става дума, защото се учи по различни учебници. Задачата е качествено образование за децата, а не поддържане на издателства. И пак казвам – учебниците трябва да се пишат от учителите. Аз правя голяма разлика между учител и преподавател. Преподавателят пренася знания от едно място на друго, а учителят учи. На нас ни липсват учители.

 

- Учителите много намаляват. Как можем да върнем интереса към тази професия.

 

- На учителите трябва да се върне статутът – както финансовият, така и престижът им в обществото. Зап­латите им трябва да бъдат променени нагоре. В същото време обаче не всеки става за учител. И както има приемни изпити за ученици, така трябва да има и приемни изпити за учители. Дипломата от университет не стига. И който мине изпита, да знае, че има една осигурена работа и уважение – на учениците и обществото, и мисия да създава качествено образование. Учи­те­лите трябва да бъдат оценявани всяка година, а мерилото за тяхната оценка да са знанията на ученика.

 

- А кога трябва да се завършва средно образование? И този въпрос е доста спорен в момента.

 

- Всичко е описано в закона, който не се прие. Сега има нова дискусия. Но дискусиите са нещо всекидневно, а когато един документ е приет на 75%, той трябваше да се приеме докрай. Аз подкрепям идеята за разделянето на два етапа в гимназията – след 10-и и след 12-и клас. Всеки ученик индивидуално трябва да реши къде му е таванът. Тази структура на средното образование дава възможност да се откроят тези, които искат да продължат образованието си според интересите си.

 

- Реформата във висшето образование също се бави. Каква според вас трябва да бъде тя?

 

- Във висшето образование нещата са много прости, но трябва воля, за да се постигнат. След като с бюджета се поддържа обучението, държавата трябва да каже от какви специалисти има нужда – колко лекари, колко инженери и т.н. Хора, от които зависи и стопанският, и духовният живот в страната. Тези необходими бройки наистина трябва да бъдат много добре подхранвани от бюджета. Другото трябва да се регулира. Не може хора, които искат да учат екзотични специалности, да имат претенцията държавата да плаща за това.

 

- Никой обаче не гарантира, че тези специалисти, в които се инвестира, ще останат тук, особено лекарите. Държавата няма ли да е пак на загуба?

 

- В много страни, особено азиатски, а даже и в Близкия изток – държавата плаща обучения, стипендии, даже и в чужбина, но студентите имат задължението, след като завършат, да работят в страната си и така да възвърнат вложеното в тях.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване