Българи похарчили на Световното в Бразилия над 104 000 евро с карти

http://www.mediapool.bg/balgari-poharchili-na-svetovnoto-v-braziliya-nad-104-000-evro-s-karti-news222994.html

Българите, посетили Световното първенство по футбол, са изхарчили с банкови карти над 104 хиляди евро по време на спортното събитие за годината, което прави средно по 3250 евро дневно. Общо са осъществили над 1160 покупки с карти Visa, съобщиха от организацията за картови разплащания. Общо по време на Мондиала международните туристи са похарчили с карти Visa почти 280 млн. евро, което е с 89 млн. евро повече от Световното в Южна Африка п рез 2010 г. Градовете-домакини на мачовете от Мондиала регистрират значително увеличение на приходите от туризъм в сравнение с миналата година. Сао Пауло бележи най-сериозен ръст – 77%, като сумата, похарчена на територията му, възлиза на почти 43.5 млн. евро.  Други градове, в които чуждестранните туристи са изхарчили сериозни средства, са Рио де Жанейро и Бразилия с по 20 млн. евро потребителски разход (съответно с ръстове от 206% и 642%), Салвадор – над 11 млн. евро (322% ръст) и Форталеза – почти 10 млн. евро (257% ръст). "Чуждестранните туристи, посетили елитното спортно събитие, увеличиха приходите на търговците в редица сфери на икономиката на страната, сред които хотелиерство (увеличение от 114%), търговия на дребно (увеличение от 141%) и най-вече ресторантьорския бизнес с изумителния ръст от 481%,” сподели Рубен Оста, мениджър на Visa за Бразилия. "Като част от подготовката си за Световното първенство, търговците инвестираха значителни средства в инфраструктура за приемането на електронни разплащания с цел по-добро обслужване на туристите”, допълва той Според бразилското Министерство на туризма страната е станала домакин на над 1 милион фенове на футбола, което е с около 400 хил. души повече от очакваното. От доклада Visa Everywhere Travel Report става ясно, че с най-голям потребителски разход с карти Visa в Бразилия, са жителите на САЩ, Великобритания, Франция, Аржентина, Мексико и шампиона Германия.

Защо датската телевизия твърди, че „сепаратистите“ унищожават доказателства?

http://www.cross.bg/ykraiina-voenni-deiistviya-1422244.html

/КРОСС/ Става дума за „доказателствата“ във връзка с трагедията на малайзийския Boeing 777. Кой е виновен? Дали това не е престъпление? Докато делото не е разследвано, никой не може да твърди нищо. Но западните медии кипят и негодуват по повод на „сепаратистите“, които „предположително, най-вероятно, са свалили този самолет“. Стоварват купища безоснователни обвинения, като добавят след това едва чутото „най-вероятно“ – много удобен и харесван от медиите похват. Но щом не е забранено да се предполага, ще се опитаме да предположим и ние. И така, да предположим, че това не е нещастен случай, а престъпление. И първият въпрос, който възниква, е – на кого това е нужно и изгодно? Дори и на най-явните критици на Русия е ясно, че не е в нейна полза. А още повече – на опълченците в югоизточна Украйна. Тогава на кого? На днешните киевски власти ли? Ако се има предвид, че там веднага се нахвърлиха да обвиняват своите опълченци (едва ли не едновременно с падането на нещастния самолет) – въпросът увисва във въздуха. А датските военни специалисти, получили възможност за медийна изява, единодушно допуснаха, че украинските военни са могли да свалят самолета. Та нали през 2001 те свалиха над Черно море Ту-154 на руската компания „Сибир“, пътувал по маршрута Тел Авив – Новосибирск. На борда му се намираха 66 пътници и 12 души екипаж

Дори и кучетата ревнуват

http://www.cross.bg/glas-obekt-kycheta-1422245.html

/КРОСС/Кучетата, също като хората, могат да изпитват елементарно чувство на ревност, когато господарите им си играят с други четириноги, установи американско проучване, цитирано от агенция Ройтерс. Специалисти от университета в Сан Диего, щата Калифорния, провели експерименти с 36 малки кучета и техните собственици. Стопаните на животните трябвало да направят три неща - да обсипят с нежности плюшено роботизирано куче, да покажат нежност към пластмасова кофа и да четат на висок глас детска приказка, пренебрегвайки домашния си любимец. Около 80 процента от кучетата започвали нервно да се допират до господаря си, когато той започвал да гушка плюшеното куче. Те реагирали два пъти по-слабо, когато той обръщал внимание на кофата и четири пъти по-слабо, когато той четял приказки на глас. Една четвърт от тестваните кучета си отмъщавали на играчката, станала обект на стопанина им, като се опитвали да я захапят. В същото време те въртели опашка, лаели или скимтели, за да привлекат вниманието върху себе си и да го отклонят от мнимия "конкурент". Само едно от тестваните животни се опитало да нарани книгата или кофата, станали обект на интереса на стопанина им. "Кучетата изпитват ревност, за да съхранят жизнено важната за тях връзка с господарите им", коментира резултатите от изследването неговата авторка Кристин Харис.  

Тотю Младенов: 250 000 нови работни места не са факт

http://pik.bg/тотю-младенов-250-000-нови-работни-места-не-са-факт-news206096.html

Тотю Младенов: 250 000 нови работни места не са факт

250 000 нови работни места не са факт, напротив – за първото тримесечие на тази година спрямо миналата година броят на осигурените лица е по-малко със 105 000 души. Това каза депутатът от ПГ на ГЕРБ Тотю Младенов при разискванията на оставката на кабинета „Орешарски.

„Година и два месеца не направихте нищо да се договорят парите за новия програмен период, включително за Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Няма договорени нови средства и държавният бюджет през 2015 г. трябва да извади пари за над 14 000 лични асистенти”, посочи Младенов.

По неговите думи е спряна пенсионната реформа с увеличаване на дефицитите в нея.

Депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова припомни, че 250 000 нови работни места са били ангажимент на БСП за 4-годишен мандат на управление. „За една година има 50 000 нови работни места по данни на Националния статистически институт.

Манипулирате, че нищо не е направено по младежката заетост. Не може стажът и възрастта за пенсиониране да се увеличават без критерии. Нашата алтернатива е – ако ще се увеличават стажът и възрастта за пенсиониране, то нека да е с ясен критерий”, посочи Нинова.

Мексико се завръща във Формула 1 след 23 години пауза

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/24/2349461_meksiko_se_zavrushta_vuv_formula_1_sled_23_godini_pauza/?ref=rss


Мексико се завръща в календара на Формула 1 през следващия сезон след 23-годишна пауза, обявиха организаторите на новото състезание.

Mексиканската развлекателна компания CIE съобщи пред фондовата борса в страната, че е подписала 5-годишен договор за домакинство, но сделката все още е в етап на финални уточнения.

Надпреварата ще се проведе на пистата "Ермано Родригес" в Мексико сити. Малко по-рано промотърът на световния шампионат Бърни Екълстоун потвърди постигнатото...

Адвокат: Близък до КТБ, който сега играе в другия отбор, е взел парите

http://econ.bg/Новини/Адвокат-Близък-до-КТБ-който-сега-играе-в-другия-отбор-е-взел-парите_l.a_i.557919_at.1.html

Близък до Корпоративна търговска банка (КТБ), който сега играе в другия отбор, е взел липсващите 206 млн. лв. Това заяви пред TV7 Христо Ботев,...

Норвегия се готви за евентуален терористичен акт

http://www.vesti.bg/novini/norvegiia-se-gotvi-za-eventualen-teroristichen-akt-6018153

Норвежките власти съобщиха, че е взели извънредни мерки за сигурност, след като получили информация за предстояща "терористична атака" на бунтовници, воювали в Сирия, на територията на страната.

Психично болния, който наръга полицай с нож, е настанен в клиника

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4209912

Психично болният, който наръга полицай във вторник, е настанен в психиатричната клиника в град Бяла, съобщи Дарик.
 43-годишният Георги Стоянов от село Юпер ще остане в клиниката за 30 дни за медицински експертизи и лечение. Стоянов е с диагноза „параноидна шизофрения”, поставена през юли 2013 година от ТЕЛК-Русе. Психично болният, който наръга полицай във вторник, е настанен в психиатричната клиника в град Бяла, съобщи Дарик.  43-годишният Георги Стоянов от село Юпер ще остане в клиниката за 30 дни за медицински експертизи и лечение. Стоянов е с диагноза „параноидна шизофрения”, поставена през юли 2013 година от ТЕЛК-Русе.

Млад британец потроши хотел край Дряново

http://pik.bg/млад-британец-потроши-хотел-край-дряново-news206093.html

Млад британец потроши хотел край Дряново

23-годишен британец буйствал в хотел в дряновското село Царева ливада.

Той потрошил входната врата и начупил две от гравираните стъкла на хотелския ресторант. Инцидентът станал в ранните часове на 23 юли.

Младокът се развилнял към 07:30 ч., но бил озаптен с намесата на своевременно повикания екип на полицията.

Образувано е досъдебно производство.

Красимир Георгиев: Реалната цена на курсовете за шофьорска книжка е между 800 и 1000 лв.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4208984

Красимир Георгиев, председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите:

- Г-н Георгиев, да очакваме ли увеличение на таксите за шофьорските курсове?
- Ако така продължават нещата, може да има увеличение на броя на убитите на пътя. Няма толкова ниски такси на шофьорските курсове като в България и респективно толкова ниско качество на Красимир Георгиев, председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите: - Г-н Георгиев, да очакваме ли увеличение на таксите за шофьорските курсове? - Ако така продължават нещата, може да има увеличение на броя на убитите на пътя. Няма толкова ниски такси на шофьорските курсове като в България и респективно толкова ниско качество на

Кабинетът може и да подпише акционерно споразумение за нов блок в АЕЦ "Козлодуй"

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/07/24/2349422_kabinetut_moje_i_da_podpishe_akcionerno_sporazumenie/?ref=rss


Дори и да се подпише акционерно споразумение между АЕЦ "Козлодуй" и "Уестингхауз" за изграждането на нов блок в АЕЦ "Козлодуй", това няма да натежи на българския данъкоплатец. Това обяви в сутрешния блок на "Нова телевизия" министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Той обясни, че има много условия, за да влезе в сила такова споразумение, които все още не са налице - няма финансов модел за проекта, договор за изпълнението и т.н.

"И ако следващите правителства...

Приключи карантината в Северен Китай заради смърт от бубонна чума

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2014/07/24/2349444_prikljuchi_karantinata_v_severen_kitai_zaradi_smurt_ot/?ref=rss


Град в Северен Китай остана девет дни под строга карантина заради случай на мъж, починал от бубонна чума. Изолацията на град Юймън в провинция Гансу с 30 хиляди жители вече е отменена, след като са взети мерки за дезинфекция в района и нито един от хората, които са били в контакт със заразения човек, не е развил симптомите на тежката болест, пише "Асошиейтед прес", цитирайки агенция "Синхуа". 

За общо 151 души е било установено, че са имали контакт с починалия и са били поставени под...

Седем години от завръщането на българските медици от Либия

http://pik.bg/седем-години-от-завръщането-на-българските-медици-от-либия-news206081.html

Седем години от завръщането на българските медици от Либия

Днес се навършват 7 години от освобождаването на българските медици, които прекараха повече от осем години в либийски затвори. 

Медицинските сестри Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка и Снежана Димитрова, заедно със съпруга на Кристияна доктор Здравко Георгиев и палестинският студент по медицина Ашраф ал-Хаджудж бяха арестувани в Бенгази на 9 февруари 1999 година и останаха в либийските затвори общо 2755 дни.

Те бяха обвинени през 2000 година в умишлено причиняване на епидемия от СПИН в Бенгази с цел дестабилизация на Джамахирията.

Към процеса бяха задочно привлечени и Емануела Колева и Смилян Тачев, обвинени в нарушение на моралните норми и валутните закони на Либия. През 2002 година медиците бяха оправдани по обвинението в заговор срещу държавата, но междинна инстанция запази и продължи делото по останалите обвинения - умисъл, отровителство, прелюбодеяние, употреба на алкохол, незаконни трансфери на валута.

На 6 май 2004 година медицинските сестри и Ашраф получиха смъртни присъди чрез разстрел. Здравко Георгиев бе осъден само по по-леките обвинения, както Колева и Тачев, които бяха напуснали Либия преди началото на процеса.

Една година по-късно Върховният съд на Либия отмени постановените смъртни присъди и върна делото за ново разглеждане. През 2006 година присъдите бяха препотвърдени от Апелативния съд, а на 11 юли 2007 година - окончателно потвърдени от Върховния съд.

На 17 юли 2007 година смъртните присъди на българите бяха заменени с доживотен затвор от Висшия съдебен съвет на Либия. През юни 2007 година молбата на Ашраф ал-Хаджудж да получи българско гражданство бе удовлетворена.

На 24 юли 2007 година Вълчева, Ненова, Сиропуло, Червеняшка, Димитрова, Георгиев и Хаджудж се завърнаха със специален полет на летище София, след като преговорите по тяхното освобождаване, продължили над 8 години, завършиха с посредничеството на ЕС и Франция, съобщи bTV. 

 

Безпроблемно принтиране с Brother

http://www.cross.bg/brother-ystroiistva-ofis-1422242.html

/КРОСС/ Всички познаваме тягостното чувство да ходим на работа в разгара на летния сезон, когато трябва да поемем и част от задълженията на колегите. В такива случаи е особено важно работата да върви гладко, а това до голяма степен зависи от качествата и надеждността на компютърната техника в офиса. Една огромна част от досадните проблеми са свързани с отпечатването на документи. Ето как можете да си спестите повечето от тях: • „Toner low"- никой не обича да вижда този надпис. Това може да не е краят на света, ако се снабдите с тонер касети с голям капацитет, каквито се предлагат за много от моделите лазерни принтери Brother. Все пак тонерът рано или късно свършва, затова би било чудесно, ако принтерите в офиса използват взаимозаменяеми тонер касети - какъвто е случая при японската марка (такива са например серията лазерни принтери за малък и среден офис от 5-та серия на Brother и мултифункционалните лазерни устройства от 8-ма серия). • „Бързам, моля те, не дъвчи листата" - тази мисъл минава през главата на всеки офис служител, чийто шеф вече нервно чака в конферентната зала. Лазерните принтери Brother ще ви спестят тези главоболия, защото разполагат със специална система за захващане на листата, преди те да изминат възможно най-краткия и оптимизиран път в печатащото устройство. Отделно, специална ролка се грижи за това листите винаги да излизат гладки и професионално изглеждащи

Русенската математическа гимназия с медал и купа от престижно състезание в Хонконг

http://www.cross.bg/medal-ryse-otbora-1422243.html

/КРОСС/ Отборът на Математическа гимназия „Баба Тонка" - Русе се завърна с бронзов медал и купа от престижното математическо състезание в Хонконг, съобщи преподавателят Боряна Куюмджиева, която подготви децата за турнира.  Сред спомоществователите на участието на отбора е Фонд „Математика на бъдещето". Четиримата състезатели се представиха достойно и успяха да защитят името на гимназията и на Русе, класирайки се на пето място в съревноване с отбори от Китай, Малазия, Тайван, Южна Африка, Гана, Филипините, Хонконг, Тайланд и Макао. Отборът на Русе беше изцяло от шестокласници. Бронзовият медал за отбора спечели Максим Къснеделчев, а Даниел Петров и Никола Казлачев останаха на точка от медал. Състезанието е с ранг на международна олимпиада. „Освен призовите места, опитът, който Дани, Тео, Ники и Макси натрупаха от участието си, е безценен, защото придобиха умения за самоорганизация, здрава психика и повече математически знания с нестандартни подходи", разказа Боряна Куюмджиева. Завоюваните награди са сериозна заявка, че младите ни математици ще успяват да се справят с предизвикателствата на бъдещи състезания

Майки от кв. Тева: От няколко дни чешмата на новата детска площадка не работи

http://www.zapernik.com/obshtestvo/maiki-ot-kv-teva-ot-nyakolko-dni-cheshmata-na-novata_33265/

Обществената чешма на новата детска площадка в пернишкия квартал "Тева" спря да работи, алармираха майки до ZaPernik.com.

От няколко дни от чешмата не тече вода. Децата и родителите, които са свикнали с нея и често я използват при посещението си на площадката за игра вече си носят бутилки с вода.

"Не може така. Нека да я оправят. Детето ми пие вода като жаба. Нося бутилка с вода, ама тя бързо се изпразва. Не мога да мъкна по няколко литра туби...

Продължава

Задържаха апаш, обрал апартамент във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=259009

Лицето Б А., на 34 г, осъждан, от Варна е установен като извършител на взломна кражба от апартамент на територията на Второ РУП, съобщиха от полицията за Moreto.net. Кражбата е извършена на 27.06. т.г. В жилището е проникнато чрез разбиване на входната врата.

Средната юнска сметка за ток в Западна България е била 32 лв.

http://www.mediapool.bg/srednata-yunska-smetka-za-tok-v-zapadna-bulgaria-e-bila-32-lv-news222993.html

Клиентите на ЧЕЗ в Западна България са потребили средно по 196 кВтч електроенергия и месечната им сметка е за 32 лв., съобщиха от доставчика на електроенергия в региона.   Сумата е близо 6% по-ниска в сравнение с юни 2013 г., когато потребителите са платили 34 лева при по-малка средна консумация - 194 КВТч. Въпреки нарасналата консумация през настоящата година, средната сметка е по-ниска поради трикратното намаление на цената на електроенергията през 2013 г.   От юли обаче цената на тока бе повишена с около 1 процент, а и лятото традиционно консумацията се увеличава заради включените климатици или вентилатори. Затова от ЧЕЗ напомнят на клиентите си да следят за енергийния клас на купуваните от тях електроуреди и че по-скъпите енергийно ефективни уреди се изплащат бърза заради ниския си разход на енергия.   Компанията допълва, че продължава с кампаниите си за насърчаване на разумната употреба на електроенергията и повишаването на енергийната ефективност и припомня, че е публикувала съвети за намаляване на консумацията на електроенергия на сайта си.

US разузнаването не откри участие на Русия в свалянето на боинга

http://www.cross.bg/razyznavaneto-ykraiina-samoleta-1422241.html

/КРОСС/ Американското разузнаване не разполага с никаква информация за прякото участие на Русия в свалянето на самолета на Малайзийските авиолинии в Източна Украйна, съобщиха световните медии. Това заявиха на брифинг във Вашингтон представители на разузнаването на САЩ, говорили анонимно.  Според АР в разузнаването не знаят със сигурност кой е изстрелял ракетата, която свали боинга и причини смъртта на 298 души. Според агентите Русия „е създала условия", които в крайна сметка са довели до трагедията, но за това пак няма сериозни доказателства. По отношение на това кой е изстрелял ракетата, един от представителите на разузнаването казал: „Не знаем име, не знаем ранг и дори не сме на 100% сигурни за националността", посочва още АР. Според разузнавачите най-вероятното обяснение за причината, поради която е бил свален самолетът, е, че бунтовниците „са допуснали грешка", но разузнаването на САЩ няма доказателства и за това. Тези изводи били направени, тъй като преди трагедията сепаратистите са свалили 12 украински военни самолета. Британският The Guardian отбелязва, че представителите на американското разузнаване, което за м. г. е имало бюджет от 68 млрд. долара, са признали, че ползват за свои източници предимно постове и снимки в социалните мрежи

Психично болният, наръгал полицай, е настанен в психиатрична клиника

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4209896

Психично болният, който наръга полицай във вторник, е настанен в психиатричната клиника в град Бяла, съобщи Дарик.
 43-годишният Георги Стоянов от село Юпер ще остане в клиниката за 30 дни за медицински експертизи и лечение. Стоянов е с диагноза „параноидна шизофрения”, поставена през юли 2013 година от ТЕЛК-Русе. Психично болният, който наръга полицай във вторник, е настанен в психиатричната клиника в град Бяла, съобщи Дарик.  43-годишният Георги Стоянов от село Юпер ще остане в клиниката за 30 дни за медицински експертизи и лечение. Стоянов е с диагноза „параноидна шизофрения”, поставена през юли 2013 година от ТЕЛК-Русе.

Гарабед Минасян: БНБ е длъжна да предприеме действия по казуса КТБ

http://econ.bg/Новини/Гарабед-Минасян-БНБ-е-длъжна-да-предприеме-действия-по-казуса-КТБ_l.a_i.557917_at.1.html

Българската народна банка (БНБ) е длъжна да реши какво да предприеме по случая с Корпоративна търговска банка (КТБ), за да не допусне превратно...

Вигенин: Не е вярно, че правителството беше в международна изолация

http://politics.actualno.com/Vigenin-Ne-e-vjarno-che-pravitelstvoto-beshe-v-mejdunarodna-izolacija-news_41263.html

Министърът на външните работи в оставка Кристиан Вигенин отхвърли обвиненията, че по време на мандата му България е била в международна изолация. На годишна среща в София с българските посланици Виг...

ЕЦБ призна за хакерски пробив на сайта си

http://sciencelogy.actualno.com/ECB-prizna-za-hakerski-probiv-na-sajta-si-news_41264.html

Европейската централна банка призна, че е имало хакерски пробив на сайта ѝ, с който са били откраднати данни и имейли на регистрирани потребители, информира Wall Street Journal. Според информацията о...

Водата в Кърджали остава негодна за пиене

http://kardjali.actualno.com/Vodata-v-Kyrdjali-ostava-negodna-za-piene-news_41265.html

Водата в Кърджали ще остане негодна за пиене поне до края на седмицата, съобщават от местното ВиК дружество. В този период се очаква да се избистри утайката, попаднала във водопроводната мрежа, след к...

185 години от Освобождението на Несебър, Поморие и Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/XkjSP6G72Ts/

Несебър е освободен от турско робство първо на 24 юли 1829 г. По случай Освобождението на града,  два от корабите на военната черноморска флота са кръстени с името „Месемврия”, а пленената корвета в Поморие се именува Олга.

Покрай честването на 111 – годишнината от Илинденско-Преображенското въстание в Несебър за пореден бе подмината датата 24 юли, на която през настоящата година се навършва 185-годишнината от първото освобождение на града от турско робство. То се осъществява в резултат Руско-турската война започнала на 14 април 1828 г. и става факт в резултат на непосредствените бойни действия във втората кампания, когато на 23 юли 1829 г. привечер към Несебър под командването на генерал-майор Ото Вахтен настъпват 3 полка улани заедно с пехота и артилерия.Градът е обстрелван залпово и от корабите на руската флота, които се намират в Несебърския залив.

Оценявайки обстановката като безнадеждна Осман паша решава да се предаде безусловно заедно с командвания от него гарнизон, наброяващ 2 000 войници.

Преди завземането на Несебър са освободени Гьозекен,днешният Обзор, Пальо баня,сегашното с. Баня, Ерекли кьой, несъществущото днес с.Иракли, овладяват стратегическите височини на нос Емине.

Ето как са описани тези събития от Николай Епанчин ,смятан за най-добрия хронист на Руско-турската война 1828-1829. На с.63 в т.ІІІ от „Очерк похода 1829 г. в Европейской Турции”, изд. в Санкт Петебург през 1906 хрониката на събитията са освобождението на Несебър започва от 10 юли.

„Колоната на гененерал Рот безпрепятствено се спусна от Емине към Манастир кьой. Преминавайки през гората,в редовете на войската се чуваха възторжени викове при вида на корабите от нашата флота, чиито знамена се развяваха в несебърския залив под командата на адмирал Грейг.По това време в залива са линейните кораби „Париж”, ”Пимен” и Пармен”, фрегатите „Поспешни”,”Стандарт” и „Флора”,бригът „Орфей”, бомбардирските кораби „Подобни” и „Опит”,както и една шхуна.

Дълго гърмя възторженото „ура” което ехото препращаше многократно в емонската гора”. Прекрасна беше тази минута от моя живот,когато чух всичко това от самия връх на Балкана,пише по-късно в мемоарите си главнокомандващият Дибич.

По време на прехода до Манастир кьой колонота на Рот не среща никакви сериозни препятствия до самото село, където съпротивата на войската от босненския корпус, командаван от Абдурахман паша е преодоляна в движение. Главната част на този корпус в състав до 7 000 войници имала задачата да охранява крайбрежните селища, южно от Обзор,както и да осъществява блокадата на Созопол. Отстъпвайки от Св.Влас тя заема рубежа по десния бряг на река Индже кьой /днес Хаджийска/, северно от Несебър.

Оценявайки обстановката генерал Рот издава заповед за атакувана на неприятелските позиции.Въпреки по-малката численост на руската войска,която предполагала изчакване на основните сили, атаката се оказала изненадваща и предизвикала бягство на войниците от турския корпус,които отстъпили в две направления- към Бургас и към Несебър.

Развивайки настъплението казашки полк под командването на Яков Бакланов започнал преследване на отстъпващите турци по пътя към Бургас,а три улански полка под командването на генерал-майор Ото Вахтен настъпили към Несебър.

За първия ден на настъплението в руски ръце попаднали 3 оръдия, 9 бойни знамена и 800 пленени турски войници.Напускайки позициите си, турците изоставили още две оръдия от батареите,предназначени да охраняват несебърската корабостроителница. В края на 23 юли руските войски атакували редутите пред несебърския провлак и принудили една част от турците да отстъпят позициите си,прибирайки се зад крепостните стени, а други се предали.Разполагайки артилерията си на възвишенията над провлака генерал Рот имал господстващо положение за обстрел над града.Такава възможност имала и руската ескадра,чиито оръдия били насочени към несебърската крепост.

При тези обстоятелства генерал Рот изпратил до командващия гарнизона предложение за предаване на града,на което Осман паша изразил съгласие,че ще сложи оръжие,но при условие,че му бъде дадена възможност да напусне града заедно с командваните от него 2 000 войници.След като му било отказано,той помолил да му дадат време до другата сутрин да обмисли предложението, а и за да убеди и най-важните чиновници в града за безусловното сдаване на несебърската крепост.

След размяната на условията, на разсъмване – в 5, 45 ч. на 24 юли Осман паша връчил ключовете на града и се предал в плен заедно с целия гарнизон от 2 000 войници и офицери и всички най-висши чиновници.Част от войниците се опитали да напуснат града по море с лодки към Поморие,но руският бриг „Орфей” провалил евакуацията още в самото начало.

Осман паша наистина се предал без никаква съпротива и безусловно.Но той е нямал избор.Гарнизонът,командван от него е бил подложен на мощен руски натиск и по суша и по море.Турското командване смятало, че Балканът е преминат от 100- хилядна руска войска.

Епанчин цитира турско разузнавателно донесение до Осман паша,според което: „ В района на Манастир кьой по-скоро може да се преброят листата на дърветата, отколкото шапките на руските войници”. Ефектът от това донесение се усилвал, когато турските офицери гледали от стените на Несебър отраженията във водата на многото огньове на руския лагер в Св.Влас.

Независимо и въпреки това Осман паша изпитвал колебания да предаде безусловно гарнизона.Генерал Рот бил опитен командир и отчитайки ситуацията се подготвил да премахне и най-малкото колебание у противника към безусловна капитулация.През нощта на 23 срещу 24 юли той разположил две батареи на завзетите от турците височини в началото на провлака, готови да осъществяват артилерийска канонада срещу противника.От морето руската флота открила оръдеен огън и още в самото начало петият снаряд,изстребян от кораба „Подобни” успял да взриви основният барутен погреб на гарнизона, което предизвикало всеобща паника. Най-вероятно това обстоятелство е било последното, изпарило колебанията и нерешителността на Осман паша за безусловна капитулация.Междувременно,още преди обявяването руските моряци с няколко лодки успели да дебаркират на полуострова.

При завземането на Несебър,освен живата сила,били пленени още: 19 оръдия, 10 бойни знамена и значителни запаси от продоволствия.Данните са цит. по Епанчин.

Друг хронист, пряк участник в бойните действия – Николай Лукьянович , е по- обстоятелствен в сводката за бойните действия на 23 и 24 юли.В „Описание турецкой войне 1828-1829 г.СПБ,1847,ч.ІV” на с.25 той отчита и завзетите оръдия от Санктпетербургския и Харковския улански полкове и при това положение военните трофеи възлизат на: 29 оръдия, 1 корвета и 21 знамена, към които прибавя и: 1 дву – бунчужен офицер /генерал-лейтенант /,12 бим-баши /майори/, 4 юз-баши /капитани/, повече от 100 нисши офицери и висши чиновници и 2 906 войници. Тази хроника е публикувана за първи път през 1847 г.

За събитията от 24 юли пише и Маргаритис Констанидис.В неговата книга „Месемврия Евксинският понт”,излязла от печат през 1945 в Атина се отбелязва,че след капитулацията на несебърския гарнизон митрополит Калиник,заедно с клира и народа,посрещнал в града генерал Рот с униформа,бродирана със злато и му предложил върху сребърен поднос хляб и сол.След това шествието с развяващи се хоругви се отправило към действащия катедрален храм, където Калиник отслужил молебен за добър изход на войната за руската армия.За комендант на града бил назначен генерал Иван Бесанов,който изпълнявал длъжността в продължение на 9 месеца.

На 24 юли 77 моряци от 20-оръдейния бриг „Орфей” под командването на капитан-лейтенант Е.И Колтовски извършили десант на поморийския бряг и успели да завземат града, пленявайки 14 оръдия, 1 мортира, почти завършена 22-оръдейна корвета, 3 погреба с оръдейни муниции и голям склад, пълен със сол.

Ден по-късно под обединеното командване на генерал-майор Андрей Нобел авангардът на 6 армейски корпус от 1 бригада на 1 уланска дивизия, в чиито състав са Санктпетербургския и Харковския улански полкове преодоляват съпротива на турците в бургаския гарнизон и освобождават града, а главните сили на корпуса още преди това се отправят към Айтос.

На 25 юли главнокомандващият руската армия генерал Иван Дибич се качва на флагмана на руската черноморска ескадра -линейният кораб „Париж” откъдето изпраща до руския император Николай І в Санкт Петербург телекс с тест:

„Победоносните знамена се развяват над стените на Месемврия, Анхиало и Бургас сред население, което посреща нашите храбреци като освободители и братя”.

По случай освобождението на Несебър и рожденият ден на великата княгиня Олга главнокомандващият Дибич и адмирал Грейг решават два от корабите на руския черноморски флот да носят името „Месемврия”. Първият от тях с 24 оръдия е пуснат на вода през м.април 1832, а вторият-с 60 оръдия, аналог на знаменитата фрегата „Палада”- през м.ноември 1840.Пленената преди това в Поморие корвета е кръстена Олга и е пусната на вода през м.септември 1829.

В отговор на донесението на Дибич императорът Николай І удостоява главнокомандващия с титлата „граф” и почетната приставка към фамилията „Забалкански”.

В аналите на руската военна история операцията по освобождаването на Несебър, проведена на 23-24 юли 1829 г., се посочва като блестящ пример за взаимодействие на сухопътните и военноморските сили.За нейното реализиране се отчита се изключителният принос на такива знаменити пълководци като: Логин Осипович Рот, Алексей Самуилович Грейг, Ото Иванович Вахтен, Яков Петрович Бакланов, Лазар Маркович Серебряков, Александър Иванович Юшков, Александър Иванович Казарски.

В тяхна чест в Русия са издигнати паметници, улици и булеварди носят имената им, изписани са със златни букви и на паметни плочи.

В Несебър Инициативен комитет от граждани подкрепи предложението на редакцията на несебърския вестник преди време за паметник на освободителите от 1829.Но то, както и другото предложение – за паметна плоча на Освобождението на 8 февруари 1878 г., така и си остава – като глас в пустиня за изпълнителната власт в община Несебър.

 

Максим МОМЧИЛОВ

 

За 3 дни откриха шофьора, който блъсна ирландско семeйство и избяга

http://pik.bg/за-3-дни-откриха-шофьора-който-блъсна-ирландско-семeйство-и-избяга-news206086.html

За 3 дни откриха шофьора, който блъсна ирландско семeйство и избяга

Нисан, шофиран от 46-годишен софиянец, е ударил двамата 54-годишни ирландци по пътя Бургас – Варна край Слънчев бряг в нощта на 18 юли, съобщиха от МВР.

Както „24 часа” писа съпрузите по неясни причини са вървели по пътното платно, когато върху тях е връхлетяла кола. След удара автомобилът не е останал на местопроизшествието.

Няколко часа по-късно Розалин Д., която получи тежка черепно-мозъчна травма, почина в реанимацията на бургаската болница. Съпругът й се възстановява в неврохирургията.

Нисанът е открит на паркинг във Варна, шофьорът Атанас Д. се е прибрал в столицата с друго превозно средство. Той е направил пълни самопризнания за инцидента.

Колата беше установена само за три дни. Според запознати чрез разположени близо до мястото на катастрофата камери е проследен целия трафик. От него са изолирани автомобилите с определен цвят. Частици от боята на автомобила винаги остават по тялото на ударен, разкриват експерти. След това са проверени всички засечени коли със съответния цвят и така се стигнало до въпросния нисан. Предполага се, че по бронята на колата също има достатъчно улики.

Атанас Д. Ще бъде привлечен като виновен за причиняване на смърт по непредпазливост, но вероятно това ще стане след пълната автотехническа експертиза.

Искат фирми да провеждат изпитите за шофьори

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4208910

Частни структури да заменят държавата при шофьорските изпити, предлага изпълнителната агенция “Автомобилна администрация”. Например учебните центрове могат да организират теоретичните изпити, коментира пред “Труд” шефът на ведомството Димитър Ганев.
В момента у нас има 650 частни учебни центъра и около 200 други, Частни структури да заменят държавата при шофьорските изпити, предлага изпълнителната агенция “Автомобилна администрация”. Например учебните центрове могат да организират теоретичните изпити, коментира пред “Труд” шефът на ведомството Димитър Ганев. В момента у нас има 650 частни учебни центъра и около 200 други,

Небесната ферма на Сеул, за която всички говорят

http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sreda/2014/07/24/2327026_nebesnata_ferma_na_seul_za_koiato_vsichki_govoriat/?ref=rss


Американската компания Aprilli Design Studio представи проект за градска вертикална ферма Urban Skyfarm, която ще бъде изградена в столицата на Южна Корея Сеул.


Конструкцията е проектирана като истинско дърво с четири основни компонента - корени, стебло, клони и листа.


Тя ще бъде изградена в гъстонаселен район на Сеул, като целта е да се подобри качеството на въздуха, а местните хора да се снабдяват с прясна продукция от фермата и възобновяема енергия от...

Очаква се депутатите да преминат към реално гласуване на оставката

http://www.moreto.net/novini.php?n=259014

Председателят на НС Михаил Миков обяви 30-минутна почивка. Депутатите разискваха оставката на кабинета в присъствието на премиера Пламен Орешарски и министрите. В залата не беше само министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Как един хедж фонд спечели почти 1 млрд. долара за ден

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3cd23c16/l/0L0Sinvestor0Bbg0Csasht0C3370Ca0Ckak0Eedin0Ehedj0Efond0Especheli0Epochti0E10Emlrd0Edolara0Eza0Eden0H1768140C/story01.htm

Акциите на Puma Biotechnology се изстреляха с 295% заради успешен тест на лекарство срещу рак, а от това спечели най-големият акционер


Антон Кутев: Коалицията с ДПС беше много тежка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4209848

„ДПС решиха, че парламентът трябва да падне с пресконференцията, която дадоха, Лично аз съм ужасен от идеята да се работи отново с ДПС. За мен коалицията с ДПС беше много тежка“. Това заяви Антон Кутев от БСП в Народното събрание пред журналисти.
„Равносметката на правителството е положителна, като цяло правителство свърши много работа. „ДПС решиха, че парламентът трябва да падне с пресконференцията, която дадоха, Лично аз съм ужасен от идеята да се работи отново с ДПС. За мен коалицията с ДПС беше много тежка“. Това заяви Антон Кутев от БСП в Народното събрание пред журналисти. „Равносметката на правителството е положителна, като цяло правителство свърши много работа.

Оставката на кабинета "Орешарски" е приета, на ход е президентът

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/24/2349464_ostavkata_na_kabineta_oresharski_e_prieta_na_hod_e/?ref=rss


Със 180 гласа "за", 8 "против" и 8 "въздържал се" парламентът прие оставката на правителството на Пламен Орешарски. Против гласуваха осем депутати от БСП, 7 депутати от левицата се въздържаха, както и един от ДПС.

Оставката на кабинета подкрепиха 93 депутати от ГЕРБ, 40 от БСП, 30 от ДПС, 14 от "Атака" и 3 независими. Против бяха 8 депутати от БСП. С въздържал се гласуваха 7 депутати от БСП и един от ДПС.
Тя беше подадена вчера от премиера, след като на 29 юни...

Вкараха в лудницата психаря, посегнал с нож на полицай

http://pik.bg/вкараха-в-лудницата-психаря-посегнал-с-нож-на-полицай-news206080.html

Вкараха в лудницата психаря, посегнал с нож на полицай

43-годишният Георги Стоянов от село Юпер, който нападна с нож полицай, е настанен в Психиатричната клиника в град Бяла. Това е станало вчера следобед с решение на Районен съд-Кубрат.

Мъжът е откаран с линейка до лечебното заведение. Ще остане там 30 дни за медицински експертизи и лечение. Стоянов е с диагноза „параноидна шизофрения", поставена през юли 2013 година от ТЕЛК-Русе.Раненият Харалампи Харалампиев се стабилизира, но все още е с опасност за живота.

Това съобщи началникът на Интензивно отделение в разградската болница д-р Георги Кулишев. 43-годишният полицай вече не е на командно дишане, диша сам, в съзнание е, контактен е. Очаква се до 2-3 дни да бъде възстановена дейността на перисталтиката му, обясни д-р Кулишев, цитиран от "Дарик".

При удара с нож под гръдния кош вляво Харалапиев е получил перфорация на дебелото черво и далака.

Полицаят беше ранен във вторник, при изпълнение на служебните си задължения. Във вторник вечерта екип от двама полицаи бил повикан, за да окаже помощ за извеждането и настаняването в медицинско заведение на 43-годишен жител на село Юпер, Разградско.

Харалампиев разбил с крак вратата на стаята на Георги Стоянов и влязъл. Шизофреникът обаче лежал в леглото и се правел на заспал. Под одеялото бил скрил и ножа.

Гошо издебнал мига, в който кварталният се разсеял, и със светкавичен удар го пробол с ножа си в ребрата. Хараламби успял да каже на колегите си само "Наръга ме". Те веднага го извели и закарали в болница.

ЕС обмисля санкции за руските държавни банки

http://www.mediapool.bg/es-obmislya-sanktsii-za-ruskite-darzhavni-banki-news222992.html

ЕС обмисля да наложи нови по-тежки санкции на руските държавни банки, съобщиха в четвъртък световните информационни агенции. Предложението идва от Европейската комисия и се изразява в забрана на европейските инвеститори да купуват ценни книжа, емитирани от институции, в които руското правителство притежава над 50 процента от собствеността.   През 2013 година 47% от облигациите, емитирани от руски обществени финансови институции, са били пуснати на финансовите пазари на ЕС, като тяхната стойност е била около 7.5 млрд. евро.   "Блокирането на достъпа до финансовите пазари за руските държавни финансови институции ще затрудни усилията им да увеличат капиталите си и възможността за финансиране на руската икономика", съобщават европейски дипломати.   Сред предложените от ЕК мерки също са оръжейно ембарго, забрана за износ на технологии за дълбоководен добив на газ и петрол и за разработване на арктическите залежи.   В сряда в Брюксел заседаваха постоянните представители на страните-членки на ЕС, които трябваше да одобрят проектите за санкции срещу Русия, предложени от ЕК. Външните министри от ЕС поискаха в началото на седмицата от Брюксел да предложи наказателни мерки за Русия заради сваления в Източна Украйна самолет на Малайзийските авиолинии. При трагичния инцидент загинаха 298 души.   ЕС вече разшири черния списък на гражданите и компаниите от Русия и Украйна, на които е забранен достъп до общността.   Руските олигарси имат седмица, за да се изтеглят от Лондон   В четвъртък се разбра, че руските олигарси, близки до Владимир Путин, имат една седмица, за да изтеглят парите си от Великобритания, преди да бъдат наложени санкции, пише "Дейли телеграф".   Външният министър Филип Хамънд ясно показа желанието на Лондон да предприеме действия срещу приближените на режима, като заяви, че "приятелчетата на г-н Путин и неговата клика в Кремъл са хората, които трябва да понесат натиска", продължава британското издание, цитирано от БТА. Британски източници обаче разкриха, че не по-рано от края на месеца всички страни от ЕС ще са подготвили списъците си с лица, на които да бъдат наложени санкции. Продължителността на периода ще подхрани опасенията, че те могат да изтеглят парите си преди налагането на санкции, пише вестникът. Те вероятно ще бъдат насочени срещу олигарси и компании, смятани за "оръдия на Кремъл", свързани с президента Путин, или срещу цели сектори. Малко вероятно е да бъдат със задна дата, което означава, че съществуващите инвестиции и договори няма да бъдат засегнати. Решението кои сектори да бъдат засегнати би могло да бъде взето през уикенда, но на практика дипломатическите препирни кой да поеме най-голямото икономическо бреме от санкциите се очаква да забави решението. Вестникът е научил, че ЕС се е отказал от санкции, покриващи петролния и газовия внос от Русия. "Новите санкции ще бъдат една стъпка нагоре, но ще оставят незасегнат най-големия сектор на руската икономика. Това показва ограниченията".   Франция, Германия, Кипър, Италия и други страни все още са загрижени, че ефектът от санкциите може да бъдат по-голям за някои страни, отколкото за други. "Сред тези, срещу които ще бъдат насочени санкциите, наблюдатели назовават Роман Абрамович, Алишер Усманов и Михаил Фридман, пише "Таймс", цитиран от Би Би Си.   Според политолози именно тази тройка олигарси поддържа властта на Путин. Освен тях според изданието може да пострадат Александър Мамут, Алексей Мордашов, Герман Хан, Виктор Пичугов, Леонард Блаватник и оказавшийся в центъра на скандала с дарения за британската Консервативна партия Владимир Чернухин.

Бавенето на европейските санкции дава време на руски олигарси да изтеглят парите си от Великобритания

http://www.mediapool.bg/baveneto-na-evropeiskite-sanktsii-dava-vreme-na-ruski-oligarsi-da-izteglyat-parite-si-ot-velikobritaniya-news222992.html

Руските олигарси, близки до Владимир Ппутин, имат една седмица, за да изтеглят парите си от Великобритания, преди да бъдат наложени санкции, пише "Дейли телеграф" в четвъртък, когато ЕС започва подготовката на списък с бизнесмени и държавни служители, които ще бъдат обект на санкциите. Външният министър Филип Хамънд ясно показа желанието на Лондон да предприеме действия срещу приближените на режима, като заяви, че "приятелчетата на г-н Путин и неговата клика в Кремъл са хората, които трябва да понесат натиска", продължава британското издание, цитирано от БТА. Британски източници обаче разкриха, че не по-рано от края на месеца всички страни от ЕС ще са подготвили списъците си с лица, на които да бъдат наложени санкции. Продължителността на периода ще подхрани опасенията, че те могат да изтеглят парите си преди налагането на санкции, пише вестникът. Те вероятно ще бъдат насочени срещу олигарси и компании, смятани за "оръдия на Кремъл", свързани с президента Путин, или срещу цели сектори. Малко вероятно е да бъдат със задна дата, което означава, че съществуващите инвестиции и договори няма да бъдат засегнати. Европейски дипломат заяви пред вестника:" След цялото това време ефектът от санкциите ще бъде отслабен. Неспособността на ЕС да реагира бързо и решително на случая с полет МН17 ще му навреди завинаги на световната сцена". Решението кои сектори да бъдат засегнати би могло да бъде взето през уикенда, но на практика дипломатическите препирни кой да поеме най-голямото икономическо бреме от санкциите се очаква да забави решението. Вестникът е научил, че ЕС се е отказал от санкции, покриващи петролния и газовия внос от Русия. "Новите санкции ще бъдат една стъпка нагоре, но ще оставят незасегнат най-големия сектор на руската икономика. Това показва ограниченията".   Франция, Германия, Кипър, Италия и други страни все още са загрижени, че ефектът от санкциите може да бъдат по-голям за някои страни, отколкото за други.   "Сред тези, срещу които ще бъдат насочени санкциите, наблюдатели назовават Роман Абрамович, Алишер Усманов и Михаил Фридман, пише "Таймс", цитиран от Би Би Си.   Според политолози именно тази тройка олигарси поддържа властта на Путин. Освен тях според изданието може да пострадат Александър Мамут, Алексей Мордашов, Герман Хан, Виктор Пичугов, Леонард Блаватник и оказавшийся в центъра на скандала с дарения за британската Консервативна партия Владимир Чернухин.

Миков в парламента: Добро утро, многобройно народно представителство

http://www.cross.bg/parlamenta-ostavkata-depytatite-1422240.html

/КРОСС/Добро утро, многобройно народно представителство - каза председателят на парламента Михаил Миков при откриването на заседанието на НС, на което, заради включването на оставката на правителството като първа точка в дневния ред, дойдоха депутатите от четрите парламентарно представени политически сили - ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака". Да има толкова народни представители на работа не се бе случвало отдавна, тъй като първо хората на Волен Сидеров блокираха работата на парламента като го напуснаха, а след това ги последваха и депутатите на Бойко Борисов с уклончивото обяснение, че щели да влизат, когато има важни закони за приемане, а по-късно стесниха възможностите само и единствено до гласуване на оставката на кабинета. 

Избрани са изпълнители по проект Енергийна ефективност в публични сгради в София

http://www.cross.bg/raiion-krasno-selo-1422239.html

Столична община уведомява, че след проведена тръжна процедура по правилата на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Nо:7276-IFT-17149 „Прилагане на мерки за енергийна ефективност в публични сгради на територията на Столична община", по проект „Енергийна ефективност в публични сгради в София, съфинансиран от международен фонд за подпомагане извеждането на АЕЦ „Козлодуй", администриран от ЕБВР са избрани изпълнители, с които са сключени следните договори: 1. „Стратиеви 2013" ЕООД за Лот 1, който включва 6 обекта - ОДЗ № 8 „Таврия", район „Красно село",ОДЗ № 80 „Приказна Калина", район „Красно село", ЦДГ № 145 „Българка", район „Красно село", ОДЗ № 93 „Чуден свят", район „Красно село", ЦДГ № 99 „Брезичка", район „Красно село", 51 СОУ „Елисавета Багрияна", район „Красно село" на стойност 903 730.79 лева. 2

Учител се удави в Янтра заради потънала въдица

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4209853


Бивш учител по френски език се удави в река Янтра край горнооряховското село Първомайци заради отнесена от водата въдица.
Трагедията се разиграла около 7,30 часа в сряда, докато Русан Нейков ловял риба. В злощастното утро буйната река грабнала и понесла въдицата му. 78-годишният педагог нагазил във вира, като се опитал да я извади. Бивш учител по френски език се удави в река Янтра край горнооряховското село Първомайци заради отнесена от водата въдица. Трагедията се разиграла около 7,30 часа в сряда, докато Русан Нейков ловял риба. В злощастното утро буйната река грабнала и понесла въдицата му. 78-годишният педагог нагазил във вира, като се опитал да я извади.

ЕБВР спира всички нови инвестиции в Русия

http://econ.bg/Новини/ЕБВР-спира-всички-нови-инвестиции-в-Русия_l.a_i.557916_at.1.html

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) замрази финансирането на нови проекти в Русия на фона на обвиненията към страната за...

Украинската армия търпи поражения край Донецк

http://www.cross.bg/strelkov-otbranata-marinka-1422238.html

/КРОСС/ Група опълченци унищожи два украински Камаза в с. Маринка, съобщи министърът на отбраната на ДНР Игор Стрелков. С. Маринка е с население от 11 хил. души и се намира в югозападната част на Донецк. „Между Константиновка и Новомихайловка диверсионно-разследващата група „Птица“ унищожи два Камаза с противникова пехота“, съобщи Стрелков. За два дни в Донецка област в резултат от сблъсъците с украинските военни са били ранени около 50 души. Ранен е и заместникът на Стрелков, командирът на отряд „Оплот“, майор Александър Захарченко . Според министъра на отбраната на ДНР, загубите от страна на украинската армия са много повече. „Тежки загуби претърпя днес новопристигналият батальон „Азов““, заяви Стрелков. „Противникът е силно деморализиран“, отбеляза още донецкият министър на отбраната. Продължават боевете край Мариновка и Дубровка.

Класическите онлайн измами от богати нигерийци променят тактиката си

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/07/24/2349432_klasicheskite_onlain_izmami_ot_bogati_nigeriici/?ref=rss


Всеки, който е използвал интернет преди десетина години, със сигурност многократно е получавал писма от негови далечни богати роднини от Нигерия или някоя друга африканска страна. Обикновено писмата съобщават, че техният получател може да забогатее с няколко милиона долара... ако си предаде банковите данни.

Резултатът обаче винаги е обратният. Забогатява именно изпращачът на писмото с толкова, колкото има в банковата сметка на излъгалия се получател. С увеличаването на популярността...

Нигерия, Нигер, Чад и Камерун срещу „Боко харам“

http://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/nigeriia-niger-chad-i-kamerun-sreshtu-boko-haram-6018148

Всяка от страните ще предостави по 700 души за съвместните сили с опит да се противодейства на ислямистката групировка

Коста дел Сол и България - най-добрите места за ваканцията на британците

http://www.cross.bg/paynda-bulgariya-mesta-1422237.html

/КРОСС/Коста дел Сол и България са най-добрите места за ваканцията на британците, които искат да получат най-доброто срещу парите си, показва проучването Travel Money на Post Office, цитирано от Ай Ти Ви Нюз и "Хералд Скотланд", според което семействата могат да получат повече храна, питиета и плажни принадлежности за по-малко пари на плажовете в Испания и България, отколкото където и да било другаде в Европа. Благодарение на силния паунд европейските курорти са по-евтини общо с 31 процента, установило проучването. То обаче посочва Италия и Франция като най-скъпите места за почивка - плажни артикули като кофичка и лопатка, сладолед или препарат против насекоми може да са с 80 процента по-скъпи в някои курорти, отколкото в други. На някои места цената на храненето е спаднала с 46 процента, например Соренто в Италия и хърватският курорт Пореч са местата, където вечерята е станала по-евтина през последните 12 месеца. Проучването отчита цените на 15 типични ваканционни стоки и услуги в 13 популярни европейски курорта както и Орландо Флорида. Те включват семеен обяд или вечеря с първо, второ и трето блюдо, плажни артикули и безалкохолни и алкохолни питиета. Най-добрата цена е в "Слънчев бряг" в България, където въпросните стоки струват едва 66 паунда. Следват Коста дел Сол с 80 паунда и Крит с 87 паунда. Въпреки спада на цените на храненето, Соренто е един от най-скъпите курорти, като въпросните артикули струват цели 143 паунда

Ердоган сърдит на САЩ, няма да говори с Обама по телефона

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4209850

Повече няма да разговарям с Барак Обама лично, каза турският министър-председател Ердоган, съобщи РИА Новости.
„Преди директно звънях на Обама. Сега обаче ще комуникират нашите външни министри, тъй като не получих очакваните резултати по кризата в Сирия”, обясни решението си турският лидер.
„Очаквах справедливост“, допълни той. Повече няма да разговарям с Барак Обама лично, каза турският министър-председател Ердоган, съобщи РИА Новости. „Преди директно звънях на Обама. Сега обаче ще комуникират нашите външни министри, тъй като не получих очакваните резултати по кризата в Сирия”, обясни решението си турският лидер. „Очаквах справедливост“, допълни той.

Метъл събитие Sea Of Black Festival в Летен театър -Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/KeMcluGjwkc/

Тазгодишното издание на Sea of Black Festival ще бъде посветено на загиналия сърфист Красимир Гюров, сподели Ганчо Кожухаров, който е един от организаторите на събитието. “Бяхме много близки с Краси и аз предложих да посветим концертите на него. Той присъстваше на всичките живи изяви на феста и винаги беше най-отпред”, разказа Кожухаров.

Една от бургаските групи е подготвила специална изненада в чест на сърфиста, но тя ще се пази в тайна до 2 август, когато фестивалът ще се проведе в Летния театър. Тази година събитието е напълно безплатно и се реализира с подкрепата на Община Бургас. Организаторите обаче имат изискване за дрес код – да се влиза само при облечена черна “метълска” тениска. Тези, които нямат такава, могат да си закупят фестивална. По този начин цялата публика ще представлява едно “черно море”.

Участие ще вземат групите: Necromancer, Brothers In Blood, Act of Grotesque, Womb of Maggots (Гърция), Akral Necrosis (Румъния), Upyr, Axecutor, A-moral, O.H. и Muddy, съобщиха от пресцентъра на Община Бургас.

Sea of Black Festival се провежда за втора година под това име. Целта на организаторите от Uberkool Studios и Black Flag е да се възроди познатият от миналото Бургаски Метъл Фест.

* Сърфистът Красимир Гюров почина на 17 май тази година след като падна при скок върху бетоновите тетраподи край Сарафово. Приятелите му организираха мащабна кампания за кръводаряване, в която се включиха стотици бургазлии. Въпреки двудневната борба, лекарите не успяха да спасят живота му.

"Слънчев бряг" - най-изгоден за почивка за британците

http://www.moreto.net/novini.php?n=258999

Коста дел Сол и България са най-добрите места за ваканцията на британците, които искат да получат най-доброто срещу парите си, показва проучването Travel Money на Post Office, цитирано от Ай Ти Ви Нюз и "Хералд Скотланд", според което семействата могат да получат повече храна, питиета и плажни принадлежности за по-малко пари на плажовете в Испания и България, отколкото където и да било другаде в Европа.

Ердоган: Повече няма да говоря с Обама

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4209840

Повече няма да разговарям с Барак Обама лично, каза турският министър-председател Ердоган, съобщи РИА Новости.
„Преди директно звънях на Обама. Сега обаче ще комуникират нашите външни министри, тъй като не получих очакваните резултати по кризата в Сирия”, обясни решението си турският лидер.
„Очаквах справедливост“, допълни той. Повече няма да разговарям с Барак Обама лично, каза турският министър-председател Ердоган, съобщи РИА Новости. „Преди директно звънях на Обама. Сега обаче ще комуникират нашите външни министри, тъй като не получих очакваните резултати по кризата в Сирия”, обясни решението си турският лидер. „Очаквах справедливост“, допълни той.

Путин освободи със закон "Мистрал"-ите от ДДС при внос

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/07/24/2349428_putin_osvobodi_sus_zakon_mistral-ite_ot_dds_pri_vnos/?ref=rss


Руският президент Владимир Путин подписа закон, освобождаващ френските самолетоносачи "Мистрал" от облагане с ДДС при внос в страната, става ясно от официално съобщение, публикувано на сайта на Кремъл.

Документът беше приет от Държавната дума на 4 юли, а Съветът на федерацията (горната камара на руския парламент) го одобри на 9 юли. Така оставаше само ратификацията на държавния глава.

"С федерален закон в списъка на стоките, вносът на които на територията на Русия и други...

Сайтът на НС вече с мобилно приложение

http://news.ibox.bg/news/id_1614499357

Не са ползвали евросредства, сравнително евтин бил проекта

Антон Кутев: Ужасен съм от идеята да работим отново с ДПС

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4209841

„ДПС решиха, че парламентът трябва да падне с пресконференцията, която дадоха, Лично аз съм ужасен от идеята да се работи отново с ДПС. За мен коалицията с ДПС беше много тежка“. Това заяви Антон Кутев от БСП в Народното събрание пред журналисти,.
„Равносметката на правителството е положителна, като цяло правителство свърши много работа. „ДПС решиха, че парламентът трябва да падне с пресконференцията, която дадоха, Лично аз съм ужасен от идеята да се работи отново с ДПС. За мен коалицията с ДПС беше много тежка“. Това заяви Антон Кутев от БСП в Народното събрание пред журналисти,. „Равносметката на правителството е положителна, като цяло правителство свърши много работа.

Намериха автомат пред централата на СДС в София

http://crime.actualno.com/Nameriha-avtomat-pred-centralata-na-SDS-v-Sofija-news_41257.html

Автомат "Калашников" без патрони беше намерено около 12.30 ч. днес на входа на централата на Съюза за демократичните сили (СДС) на ул. "Раковски" 134 в София. Оръжието било подпря...

232 зъба извадиха от устата на индийски тийнейджър

http://health.actualno.com/232-zyba-izvadiha-ot-ustata-na-indijski-tijnejdjyr-news_41253.html

Мумбайски хирурзи са извадили на 17-годишния Ашик Гаваи 232 зъба, съобщава Би Би Си. Медиците са установили, че момчето страда от комплексна одонтома - вроден порок на зъбите, при който в устата се об...

Най-новото парче на NANA с премиера на лятното издание на "Обичам 90-те" в Лозенец

http://showbusiness.actualno.com/Naj-novoto-parche-na-NANA-s-premiera-na-ljatnoto-izdanie-na-Obicham-90-te-v-Lozenec-news_41262.html

Тази година организаторите на "Обичам 90те", Coco Agency и радио ENERGY, зарадваха феновете на 90-те като подготвиха и лятно издание на концерта, което ще се състои от 20.00 ч., на 9 август,...

14 млн.лв. повече в бюджета на Столична община

http://news.ibox.bg/news/id_220443276

Всички започнати проекти ще бъдат завършени, заяви кметът на София

Една трета от гърците са бедни, но българите са по-бедни

http://www.vesti.bg/novini/edna-treta-ot-gyrcite-sa-bedni-no-bylgarite-sa-po-bedni-6018149

Гърция е на четвърто място по бедност сред 28-те страни–членки на ЕС. Много голям процент гръцки граждани живеят в недоимък, констатира гръцката преса, цитирайки данните на гръцкия статистически институт ЕЛАСТАТ.

Италианците са най-желани, испанките също

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/italiancite-sa-naj-zhelani-ispankite-syshto-6018147

Изследването бе поръчано от онлайн туристическа агенция, като е обхванало 53 406 европейски мъже и жени на възраст между 18 и 35 години.

Фестивал на виното от 31 юли до 3 август 2014 г. в Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/sbmMfvgPIxA/

От 31 юли до 3 август 2014 г в Бургас ще се състои Фестивал на виното.

ПРОГРАМА на Фестивала на виното – Бургас 2014, Морско казино зала Георги Баев, 31 юли – 03 август

1. Официално откриване – 31 юли 2014 зала Георги Баев – 17.00 часа

2. Конкурс „Продукт на потребителя“ – част от програмата на Фестивала от

31 юли до 01 август от 15 до 23 часа- зала Георги Баев

02 август от 15 часа връчване награди на победителите

3. Майсторски клас “Местни сортове вина, представени на Винобалканика 2014″, ще проведе инж. Станимир Стоянов, председател на Съюза на енолозите в България. Лекцията ще се проведе в зала Петя Дубарова на 31 юли от 13.45 часа.

4. За първи път и специално за Фестивала на виното

01.08 и 02.08.2014 от 19.00 до 21.00 часа, шеф Петър Йоргов ще презентира за гостите на събитието готвене с Big GreenEgg и месните продуктите на “Ви Венда” – тераса Морско казино

МЕНЮ

01.08.2014 -

РОЗОВИ ДОМАТИ С МАЩЕРКА И СОЛ МАЛДОН

ПЕЧЕН ЛУК С РОЗМАРИН, МАРИНОВАНА КРАСТАВИЦА, ДРЕСИНГ ОТ СИН ДОМАТ

ПАТЕШКО ФИЛЕ

ФИНО НАРЯЗАНИ, ПЕЧЕНИ И ОПУШЕНИ С ЧИПС ОТ ХИКОРИЯ НА BIG GREEN EGG,

ПОДНЕСЕНО СЪС САЛАТА ТАБОЛЕ И МАНГО СОС

ФИЛЕ ОТ НОРВЕЖКА СЬОМГА

ПЕЧЕНА И ОПУШЕНA С ЧИПС ОТ ЯБЪЛКОВО ДЪРВО НА BIG GREEN EGG

РИЗОТО С ПРЕСЕН СПАНАК, СОС ШАБЛИ

МЕНЮ

02.08.2014

АЙСБЕРГ С РОСТБИФ ОТ ГОВЕЖДО МЕСO BLACK ANGUS

ПЕЧЕНО И ОПУШЕНО С ЧИПС ОТ ЧЕРЕШЕВО ДЪРВО НА BIG GREEN EGG

РУКОЛА, ПАРМЕЗАН, ПЕСТО ОТ СУШЕНИ ДОМАТИ

ЦЯЛА ТОКАЧКА

ФИНО НАРЯЗАНА ПЕЧЕНА И ОПУШЕНА С ЧИПС ОТ ОРЕХ НА BIG GREEN EGG

КИНОА С ПРЕСНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ, МЛЕЧЕН СОС С ЛЕТЕН ЧЕРЕН ТРЮФЕЛ

БИСТРО СТЕК ОТ ГОВЕЖДО МЕСO BLACK ANGUS

ПЕЧЕН И ОПУШЕН С ЧИПС ОТ ХИКОРИЯ НА BIG GREEN EGG

МАЧКАНИ КАРТОФИ С МАНАТАРКИ, ТЕЛЕШКО ЖУ

5. Дегустация на вина и спиртни напитки от Винарски изби “Едоардо Миролио”, ” Карабунар”, “Мараш”, “Братанови”, “Стримон” – Левуново, “МидалидареЕстейт”, “Винпром Пещера”, “Съединение”, “Тера Тангра”, “ДивесЕстейт”, “Даробас”, “Вила Юстина”, “Винекс Славянци”, “Черноморско злато”, “Марян”, “Бойар”, “Тодоров”, “Ветровитите хълмове”, “ВинарнаОрбелия”, “Домейн Трифонов”,”Винзавод – Асеновград”, винарска изба “Four friends”,Thracian Legends и др. Вносни аржентински, австралийски и чилийски вина представени от “ПерноРикар България” и “Профтрейд “ от 31 юли до 03 август от 15 до 23 часа – зала Георги Баев и тераса

 

Върховните съдии искат изслушване на кандидат-шефовете на ВКС

http://www.mediapool.bg/varhovnite-sadii-iskat-izslushvane-na-kandidat-shefovete-na-vks-news222991.html

Висшият съдебен съвет (ВСС) откри в четвъртък процедурата за избор на председател на Върховния касационен съд (ВКС). Едновременно с това ВСС получи писмо от 49 съдии от ВКС, с което те поискаха да кандидатите за високия пост да се явят пред тях на изслушване. Върховните съдии решиха още да изложат пред кадровиците на Темида своите виждания за профила на бъдещия председател на ВКС. Съдебният съвет обаче прие тяхното писмо само за сведение. На предходното си заседание ВСС отхвърли предложението да разпише конкретен профил, на който трябва да отговаря новият председател на Върховния касационен съд. Съдиите искат кандидатите за председател да се явят на изслушване пред тях на 17 септември. Това са осем дни преди да се проведе самият избор. Засега е ясен само един от кандидатите. Преди два дни пред Mediapool сегашният председател на ВКС Лазар Груев обяви, че той и още четирима членове на ВСС ще издигнат кандидатурата на съдия Павлина Панова. В момента тя е заместник-председател на ВКС и председател на неговата Наказателна колегия. Очаква се повечето съдии от върховния съд да излязат с декларация в нейна подкрепа. В писмото си съдиите от ВКС казват още, че предпочитат председателят да бъде избран чрез гласуване с бюлетини, а не с електронната система на съдебния съвет. Профилът, както го виждат съдиите Върховният съдии, подписани в писмото, смятат, че бъдещият шеф на ВКС трябва да притежава опит и познания за работата на съдиите във ВКС и за специфичните проблеми в организацията на съда. Той трябва да притежава безупречна репутация, безспорен авторитет сред съдиите и професионалната общност на юристите; да има активна позиция по въпросите на етичното поведение; отлични умения за комуникация "Мнението му по правни въпроси трябва да се търси и цени от съдиите, дейността му – да допринася за въвеждането и утвърждаването на добри практики в съдийската работа, а нивото на съдебните му актове – да е безспорно", се казва в тяхното писмо. Павлина Панова отговаря на този профил, но засега тя е единственият ясен кандидат. Върховните съдии искат още бъдещият председател да е известен сред правната общност с активна гражданска и професионална позиция по въпроси, които засягат развитието на правото и утвърждаването на върховенството на закона. Те смята, че председателят на ВКС трябва  да има способност за научно изследване в областта на правото, както и да притежава квалификация в областта на международното право. Председателят на ВКС Лазар Груев коментира пред медиите в четвъртък, че с писмото си съдиите заявяват, че искат достоен председател. Той допълни, че още преди месеци членове на ВСС са разговаряли с него и са му споделили, че са се спрели на съдия Панова. Тогава той се зарадва, защото мислел същото. Кандидатите за председатели на ВКС имат право да не съобразят с искането на съдиите за изслушване. По график на 30 и 31 юли членовете на ВСС имат право да издигат официално кандидати за председател на ВКС. Тогава ще стане ясно кой ще бъде конкурент на съдия Павлина Панова. Както Mediapool вече писа, има още поне три кандидатури за мястото на Груев. Едното е на заместник-председателя на Върховния административен съд Боян Магдалинчев, второто е на зам.-шефа на Софийския апелативен съд Стефан Гроздев. Третият неофициален засега претендент е новоизбраната шефка на Варненския апелативен съд Ванухи Аракелян. Сериозно се спрягаше и името на конституционния съд Румен Ненков, но той публично отрече, че ще участва в избора.

Бербатов пак се отличи с гол

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4209820

Димитър Бербатов продължава да бележи в предсезонната подготовка на "Монако". Българският нападател реализира втория гол в мача за Евроамериканската купа срещу колумбийския "Атлетико Насионал" (4:2). В 16-ата минута Бербатов от близо довкара избита от вратаря топка. Преди 3 дни Митко се отличи с феноменален гол срещу "Атлетико Хуниор".

Само в ZaPernik.com! Унищожителната градушка в София пуканала черепа на перничанин, който се опитвал да опази Голф-а си

http://www.zapernik.com/obshtestvo/samo-v-zapernik-com-unishtojitelnata-gradushka-v-sofiya-pukanala-cherepa-na_33264/

Черепът на перничанин е бил пукнат от унищожителната градушка, която удари София на 8 юли, научи ZaPernik.com.

Инцидентът станал в центъра на София, където бил паркиран "Голф"-а на перничанина. Мъжът работи като строител в столицата и тъкмо се прибирал от работа, когато градушката с ледени късове го заварила в автомобила му.

Колата на перничанина вероятно е била по - скъпа от живота му, тъй като той излязъл да опази поне предното стъкло от топчетата...

Продължава

ДПС: Имаме нужда от широка парламентарна подкрепа за правителство на закъснелите и неотложни реформи

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/24/2349407_dps_imame_nujda_ot_shiroka_parlamentarna_podkrepa_za/?ref=rss


Кабинетът "Орешарски" не си отива заради пресконференцията на ДПС в онзи четвъртък. Тогава дадохме ясен знак, че ние може да се лишим от власт в името на ценностите, но няма да жертваме ценностите заради властта. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан по време на дебатите на оставката на правителството на Пламен Орешарски.

Преди това председателят на парламентарната група на БСП Атанас Мерджанов обвини ДПС и ГЕРБ за преждевременния край на мандата.

"Би било твърде жалко да...

Висшият съдебен съвет откри процедурата за избор на нов председател на ВКС

http://pik.bg/висшият-съдебен-съвет-откри-процедурата-за-избор-на-нов-председател-на-вкс-news206067.html

Висшият съдебен съвет откри процедурата за избор на нов председател на ВКС

Висшият съдебен съвет откри процедурата за избор на нов председател на Върховния касационен съд, предаде „Фокус”.

На двете заседания през следващата седмица магистратите ще издигат своите кандидатури за поста. Гласуването ще стане седмица преди парламентарния вот.

7-годишният мандат на Лазар Груев като шеф на ВКС изтича на 20 ноември.

Според законодателството, сроковете за откриване на процедурата са не по-рано от 6 месеца и не по-късно от 3 месеца преди изтичане на мандата му, тоест до 12 август.

Лютви Местан иска нова формула на управление

http://www.moreto.net/novini.php?n=259003

„От името на ПГ на ДПС заявявам, че България няма нужда от преосмисляне на формата на държавно управление. България няма нужда от отречени модели на управление”. Това каза от парламентарната трибуна лидерът на Движението Лютви Местан, преди да бъде гласувана оставката на кабинета „Орешарски”.

В капана на банковата криза

http://www.cross.bg/banki-kapital-ikonomikata-1422236.html

/КРОСС/ Какво научихме от банковия срив дотук? Същите неща, които вече знаехме от икономическата криза в САЩ и Европа, но се преструвахме, че не се отнасят за нас. Преди всичко разбрахме, че се намираме в капан, от който на този етап няма изход - демократичните общества нито могат да си върнат контрола над финансовия сектор, който генерира кризи и неравенство, нито могат да откажат да го спасят, когато това се наложи, тъй като загубите потенциално биха били още по-големи. В Европа и особено в САЩ спекулата на този все по-неконтролиран и все по-неконтролируем пазар приватизира печалбите, но социализира риска още при първия сигнал, че корабът потъва. Огромните капитали, концентрирани в ръцете на малцина, с лекота обезсмисляха всякакви демократични процедури като изборите и обществения контрол, осъществяван чрез държавата, а мощни лобита прокарваха политики за бюджетни и данъчни бонуси за най-богатите, като така увеличаваха стимулите за рисковано икономическо поведение. Опит да национализира загубите[1] направи и българското правителство - засега неуспешен, но перспективите за излизане от положението не вещаят нищо по-добро. Както можем да прочетем в бизнес пресата „загуба ще има и все някой трябва да я поеме", а това най-често става „по линията на най-слабата съпротива от бюджета"

В капана на банковата криза

http://www.cross.bg/kapital-banki-ikonomikata-1422236.html

/КРОСС/ Какво научихме от банковия срив дотук? Същите неща, които вече знаехме от икономическата криза в САЩ и Европа, но се преструвахме, че не се отнасят за нас. Преди всичко разбрахме, че се намираме в капан, от който на този етап няма изход - демократичните общества нито могат да си върнат контрола над финансовия сектор, който генерира кризи и неравенство, нито могат да откажат да го спасят, когато това се наложи, тъй като загубите потенциално биха били още по-големи. В Европа и особено в САЩ спекулата на този все по-неконтролиран и все по-неконтролируем пазар приватизира печалбите, но социализира риска още при първия сигнал, че корабът потъва. Огромните капитали, концентрирани в ръцете на малцина, с лекота обезсмисляха всякакви демократични процедури като изборите и обществения контрол, осъществяван чрез държавата, а мощни лобита прокарваха политики за бюджетни и данъчни бонуси за най-богатите, като така увеличаваха стимулите за рисковано икономическо поведение. Опит да национализира загубите[1] направи и българското правителство - засега неуспешен, но перспективите за излизане от положението не вещаят нищо по-добро. Както можем да прочетем в бизнес пресата „загуба ще има и все някой трябва да я поеме", а това най-често става „по линията на най-слабата съпротива от бюджета"

За 3 дни откриха шофьора, който блъсна ирландско семeйство и избяга

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4209821

Нисан, шофиран от 46-годишен софиянец, е ударил двамата 54-годишни ирландци по пътя Бургас – Варна край Слънчев бряг в нощта на 18 юли, съобщиха от ОД на МВР.
Както „24 часа” писа съпрузите по неясни причини са вървели по пътното платно, когато върху тях е връхлетяла кола. След удара автомобилът не е останал на местопроизшествието. Нисан, шофиран от 46-годишен софиянец, е ударил двамата 54-годишни ирландци по пътя Бургас – Варна край Слънчев бряг в нощта на 18 юли, съобщиха от ОД на МВР. Както „24 часа” писа съпрузите по неясни причини са вървели по пътното платно, когато върху тях е връхлетяла кола. След удара автомобилът не е останал на местопроизшествието.

БОК ще даде по 2000 долара еднократно на младите олимпийци

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/24/2349435_bok_shte_dade_po_2000_dolara_ednokratno_na_mladite/?ref=rss


Българските участници в младежките олимпийски игри в Нанджин ще получат по 2000 долара от БОК, обявиха от комитета. Според информацията финансовата помощ е еднократна.

Средствата са отпуснати по програма "Подготовка за младежките олимпиади" и се предоставят на два транша, каза генералният секретар на БОК и ръководител на делегацията за Нанджин Белчо Горанов.

България ще бъде представена от 27 олимпийци в 14 вида спорт на игрите в Китай, които ще се проведат от 16 до 28...

Преглед на печата от 24 юли

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/24/2349281_pregled_na_pechata_ot_24_juli/?ref=rss


Държавно управление

Капитал Daily

Следващото правителство ще решава за новия ядрен блок
Кабинетът изненадващо се отказа да одобрява акционерното споразумение между Westinghouse и АЕЦ "Козлодуй"

Правителството отмени такса за доброволно плащане на просрочен дълг
Според съдебните изпълнители поправката е лобистка и популистка

За довиждане - милиони за министерства и агенции
На днешното заседание правителството на Пламен Орешарски одобри...

Отчет на нескромната екстровертност

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/24/2348741_otchet_na_neskromnata_ekstrovertnost/?ref=rss


Спортът едва ли стана по-силен през последната година, в която на власт беше кабинетът на Пламен Орешарски, но със сигурност стана по-забавен и енигматичен. Министър Мариана Георгиева, професор по синтаксис, внесе както достатъчно колорит в една напълно непозната за нея сфера, така и тотално объркване какво иска да каже. Тъй като и до днес е трудно да се оцени желаното и стореното поради пълната лингвистична загадка в изказванията й, отбелязвайки края на правителството "Орешарски", публикуваме...

30 минути преди гласуването на вота на недоверие

http://www.cross.bg/parlamenta-zhyrnalisti-depytatite-1422235.html

/КРОСС/Председателят на НС Михаил Миков обяви 30-минутна почивка. Депутатите разискваха оставката на кабинета в присъствието на премиера Пламен Орешарски и министрите. В залата не беше само министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Външният - Кристиан Вигенин - дойде за кратко и отнво напусна парламента. Търпение изгуби и премиерът, който излезе малко преди края на продължилите два часа дебати.  Като вяли и несъществени определиха дебатите парламентарните журналисти.  Очаква се след края на почивката депутатите да преминат към реално гласуване на оставката, която премиерът депозира малко преди 18 часа вчера в деловодството на НС, а Михаил Миков прочете заявеното от министър-председателя пред депутатите в началото на пленарния ден. Парламентът успя да събере кворум, който беше осигурен с помощта на народните представители на опозицията. Малко по-късно дойдоха депутатите от "Атака", с изключение на лидера н апартията Волен Сидеров. Като първа точка в програмата за гласуване на парламента е оставката на кабинета. ДПС решиха, че парламентът трябва да падне с пресконференцията, която дадоха, каза пред журналисти Антон Кутев. Равносметката на правителството е положителна, като цяло правителство свърши много работа. Спаси България от повишаващата се безработица. Има шанс повече хора в държавата да работят и да получават доходи. Лично аз съм ужасен от идеята да се работи отново с ДПС

30 минути преди гласуването на вота на недоверие

http://www.cross.bg/parlamenta-depytatite-ostavkata-1422235.html

/КРОСС/Председателят на НС Михаил Миков обяви 30-минутна почивка. Депутатите разискваха оставката на кабинета в присъствието на премиера Пламен Орешарски и министрите. В залата не беше само министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Външният - Кристиан Вигенин - дойде за кратко и отнво напусна парламента. Търпение изгуби и премиерът, който излезе малко преди края на продължилите два часа дебати.  Очаква се след края на почивката депутатите да преминат към реално гласуване на оставката, която премиерът депозира малко преди 18 часа вчера в деловодството на НС, а Михаил Миков прочете заявеното от министър-председателя пред депутатите в началото на пленарния ден. Парламентът успя да събере кворум, който беше осигурен с помощта на народните представители на опозицията. Малко по-късно дойдоха депутатите от "Атака", с изключение на лидера н апартията Волен Сидеров. Като първа точка в програмата за гласуване на парламента е оставката на кабинета. ДПС решиха, че парламентът трябва да падне с пресконференцията, която дадоха, каза пред журналисти Антон Кутев. Равносметката на правителството е положителна, като цяло правителство свърши много работа. Спаси България от повишаващата се безработица. Има шанс повече хора в държавата да работят и да получават доходи. Лично аз съм ужасен от идеята да се работи отново с ДПС. За мен коалицията с ДПС беше много тежка", допълни още Антон Кутев

Покачване на речните нива почти в цялата страна

http://pik.bg/покачване-на-речните-нива-почти-в-цялата-страна-news206064.html

Покачване на речните нива почти в цялата страна

През следващото денонощие се очаква покачване на речните нива почти в цялата страна, информират от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

По прогноза на НИМХ днес на много места в страната ще има валежи, по- значителни в централните и източните райони. Количествата ще са между 10 и 20 л/кв.м, като на изолирани места е възможно и повече.

В резултат на падналите в последните дни валежи, повърхностният почвен слой е преовлажнен, което е предпоставка за увеличен повърхностен отток. Това ще доведе до по-съществени повишения в средните и долни течения на Дунавските реки, поречията Огоста, Искър, Вит, Осъм, Янтра, като по-значителни по река Росица, Русенски Лом, южно-черноморските реки, горното течение на Тунджа и средното течение на Марица, по-значителни при родопските й притоци, при Струма (по-значително по река Джерман) и Места, се посочва в съобщението.

Не са изключени локални, поройни наводнения, вследствие на повишената почвена влажност, интензивни валежи и/или действието на нарушители на речния отток, допълват от МОСВ. В петък съществени валежи не се очакват. В събота на отделни места, главно в Западна България, ще превали с очаквани количества от 1-2 до 6-7 л/кв.м. Оперативното звено на МОСВ продължава да е в режим на повишена активност.

Цитат на деня: Какво общо има правителството със скандала КТБ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2014/07/24/2349425_citat_na_denia_kakvo_obshto_ima_pravitelstvoto_sus/?ref=rss


Какво общо има правителството със скандала КТБ? Това попита в отговор, помолен за коментар на ситуацията около КТБ министърът на вътрешните работи в оставка Цветлин Йовчев.

Във връзка със ситуацията в КТБ Йовчев коментира: "Бихте ли обяснили какво общо има правителството с този скандал? Наслушах се на всякакви медийни манипулации. В тази криза, която се разрази, правителството в рамките на правомощията си направи всичко възможно, премиерът и финансовият министър положиха огромно...

Почти 12 мастербокса нелегални цигари задържаха митничари в тайници на автомобили

http://www.cross.bg/tzigari-masterboksa-bulgarski-1422234.html

/КРОСС/ Близо 10 мастербокса нелегални цигари задържаха митически служители от Митница Югозападна на ГКПП Олтоманци. Цигарите били скрити в специално изграден тайник в пода на автомобила, управляван от български гражданин в посока към България. От тайника митническите служители извадили 4900 кутии с по 20 къса всяка цигари от марката Merilyn, предназначении за Duty Free търговия. Всичките 98 хиляди къса цигари са задържани. Образувано е дознание по описа на Митница Югозападна. Два мастербокса (200 хиляди къса) цигари без български акцизен бандерол откри мобилен екип на Митница Видин при съвместна проверка с гранични полицаи в района на Дунав мост 2. Цигарите били укрити в специално изработен тайник в багажното отделение на лек автомобил с българска регистрация, напускащ страната в посока Италия. В автомобила са пътували трима български граждани. Случаят е поет от разследващ митнически инспектор, образувано е дознание и контрабандната стока е задържана.

Мартин Захариев: Електронното правителство е изгубено в мъглата

http://pik.bg/мартин-захариев-електронното-правителство-е-изгубено-в-мъглата-news206063.html

Мартин Захариев: Електронното правителство е изгубено в мъглата

До ден днешен електронно правителство е загубено в мъглата, заяви Мартин Захариев от БСП от трибуната на Народното събрание. Около целият процес се е спуснала мъгла, посочи той.

След ходене по мъките ресорните министерство стигна до извода, че може да стъпим върху нов закон за електронното управление, който е трябвало да бъде внесен до края на 2011 година.

Очаквахме в този мандат нещо в този закон да тръгне. Този закон дори не беше депозиран в деловодството, обяви Захариев.

Технологичният свят тича напред и ние изоставаме, дори вървим срещу него, каза Мартин Захариев, и призова да се акцентира сериозно върху въвеждането на електронното правителство.



МВФ: Кризата в Украйна обременява световната икономика

http://www.vesti.bg/novini/mvf-krizata-v-ukrajna-obremeniava-svetovnata-ikonomika-6018146

Кризата в Украйна в значителна степен обременява световната икономика, пише германският вестник "Зюддойче Цайтунг", цитирайки доклад на Международния валутен фонд за световната икономическа конюнктура, който ще бъде представен днес.

Менда Стоянова: Увеличението на цената на тока не може да избие 3,5 млрд. лева дефицит в енергетиката

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4209807

„Един дефицит в енергетиката от над 3,5 милиарда не може да бъде платен, избит само чрез увеличение на цената на тока. Рано или късно там държавата ще трябва да се намеси”, посочи Депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова от парламентарната трибуна.
Социалната политика през цената на тока доведе до милиарди допълнителни задължения в енергетиката само за „Един дефицит в енергетиката от над 3,5 милиарда не може да бъде платен, избит само чрез увеличение на цената на тока. Рано или късно там държавата ще трябва да се намеси”, посочи Депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова от парламентарната трибуна. Социалната политика през цената на тока доведе до милиарди допълнителни задължения в енергетиката само за

Очакват покачване на речните нива почти в цялата страна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4209795

През следващото денонощие се очаква покачване на речните нива почти в цялата страна, информират от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).
По прогноза на НИМХ днес на много места в страната ще има валежи, по- значителни в централните и източните райони. Количествата ще са между 10 и 20 л/кв.м, като на изолирани места е възможно и повече. През следващото денонощие се очаква покачване на речните нива почти в цялата страна, информират от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). По прогноза на НИМХ днес на много места в страната ще има валежи, по- значителни в централните и източните райони. Количествата ще са между 10 и 20 л/кв.м, като на изолирани места е възможно и повече.

Слънчев бряг е най-евтиният курорт в Европейския съюз

http://econ.bg/Новини/Слънчев-бряг-е-най-евтиният-курорт-в-Европейския-съюз_l.a_i.557910_at.1.html

Слънчев бряг е най- евтината дестинация за ваканция в Европейския съюз. Това показва изследване на британския сайт Post Office. Според...

Руското министерство на отбраната: 4 факта, които Киев не може да обясни

http://www.cross.bg/rysiya-voenni-donetzk-1422232.html

/КРОСС/ Руските военни си зададоха следния закономерен въпрос: Защо и срещу кого украинската войска е разгърнала толкова мощна противовъздушна отбрана край Донецк? Нали на всички е известно, че опълченцие не разполагат с военна авиация… Това пише киевският политолог, философ и публицист Андрей Ваджра. Преди няколко дни потокът от необосновани с никакви доказателства и факти, а в някои случаи, дори и абсурдни, обвинения по адрес на Русия от страна на високопоставени украински лица и подконтролните им медии, бе нарушен от брифинга на руското министерство на отбраната, посветен на катастрофата на Боинг 777 в Украйна. По този начин, към целенасочената и култивирана от украинските и западни медии истерична атмосфера около трагедията с малайзийския самолет, бяха внесени обективни факти и резонни въпроси, които снижиха темпото на започнатата информационна атака срещу Донбас и Русия. На брифинга специалисти от Генералния щаб на ВС на Русия предоставиха на международната общественост данни от обективния контрол на въздушното пространство на Украйна, които в голяма степен изясниха ситуацията около катастрофата с полет МН17 на малайзийските авиолинии. На първо място, руските военни обърнаха вниание на това, че до Донецк Боинг 777 е летял в определения коридор, след което по необясними  причини се е отклонил на север от зададения маршрут, при това отклонението в курса е с цели 14 км

Комисия не доказа разговор „Мишо Бирата”

http://www.cross.bg/razgovor-takuv-proverka-1422233.html

/КРОСС/ Специалната анкетна парламентарна комисия, която проучваше изтеклия разговор между бившия премиер Бойко Борисов и бившия шеф на агенция „Митници" Ваньо Танов, така и не установи дали той е автентичен. В него ставаше дума за спиране на митническа проверка в пивоварната на вече покойния Михаил Михов, по-известен като Мишо Бирата, става ясно от окончателния доклад на комисията, който е бил приет от депутатите начело с Йордан Цонев (ДПС), пише „Труд”.   „Поради липсата на запис на автентичния разговор и липса на данни в специализираните служби за такъв разговор комисията не може да направи категоричен извод за провеждането на такъв разговор", пише в изводите след неколкомесечното „разследване" на парламентаристите. Комисията обаче може да направи „обосновано предположение", че такъв разговор е имало, макар да не може да се потвърди дали публикуваното съдържание е пълно и автентично. Депутатите са разпитали всички институции по случая, както и участника в разговора Ваньо Танов. Единствено лидерът на ГЕРБ не се отзова на депутатската покана в хода на парламентарната проверка. Комисията обаче установила, че митниците не са обжалвали съдебни решения, спиращи заповедта им за отнемане лиценза на пивоварната, и за това нямало обяснение. Докладът ще бъде пратен в прокуратурата, където също тече разследване за разговора.

Менда Стоянова: 3,5 млрд. лева дефицит в енергетиката не се избива с цената на тока

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4209802

„Един дефицит в енергетиката от над 3,5 милиарда не може да бъде платен, избит само чрез увеличение на цената на тока. Рано или късно там държавата ще трябва да се намеси”, посочи Депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова от парламентарната трибуна.
Социалната политика през цената на тока доведе до милиарди допълнителни задължения в енергетиката само за „Един дефицит в енергетиката от над 3,5 милиарда не може да бъде платен, избит само чрез увеличение на цената на тока. Рано или късно там държавата ще трябва да се намеси”, посочи Депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова от парламентарната трибуна. Социалната политика през цената на тока доведе до милиарди допълнителни задължения в енергетиката само за

Още един район остава без вода във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=259002

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнала авария без вода ще останат и абонатите в района на фабрика Христо Ботев. Водоподаването в района ще бъде възстановено до 14 часа, уточняват от ВиК. По-рано днес без вода останаха и: - абонатите между ул.

Очаква се покачване на речните нива почти в цялата страна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4209799

През следващото денонощие се очаква покачване на речните нива почти в цялата страна, информират от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).
По прогноза на НИМХ днес на много места в страната ще има валежи, по- значителни в централните и източните райони. Количествата ще са между 10 и 20 л/кв.м, като на изолирани места е възможно и повече. През следващото денонощие се очаква покачване на речните нива почти в цялата страна, информират от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). По прогноза на НИМХ днес на много места в страната ще има валежи, по- значителни в централните и източните райони. Количествата ще са между 10 и 20 л/кв.м, като на изолирани места е възможно и повече.

Парламентарната група на украинските комунисти е била разформирована

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4209791

Фракцията на Комунистическата партия на Украйна е била разформирована днес, съобщи Итар-Тасс.
Върховната Рада е взела решението на база правилника на украинския парламент, който постановява, че партия която има по-малко депутати, отколкото е имала в началото на парламентарната сесия, може да бъде разпусната. Фракцията на Комунистическата партия на Украйна е била разформирована днес, съобщи Итар-Тасс. Върховната Рада е взела решението на база правилника на украинския парламент, който постановява, че партия която има по-малко депутати, отколкото е имала в началото на парламентарната сесия, може да бъде разпусната.

САЩ планирали военна база на Луната

http://america.actualno.com/SASht-planirali-voenna-baza-na-Lunata-news_41248.html

Във връзка с 45-годишнината от първото кацане на Луната е бил разсекретен доклад за проекта „Хоризонт”, разкриващ плановете на министерство на отбраната на САЩ за създаването на во...

"Ненагледна моя" - милиарди съпрузи ще станат излишни

http://books.actualno.com/Nenagledna-moja---miliardi-sypruzi-shte-stanat-izlishni-news_41250.html

Опитът я бе научил, че всеки мъж се смята за роден танцьор и любовник. Всъщност повечето мъже владееха само една танцова стъпка – пого – а между чаршафите бяха като маймуни в приро...

Кадиев отговори на неудобните въпроси на Манолова и прикани и други да отговорят

http://politics.actualno.com/Kadiev-otgovori-na-neudobnite-vyprosi-na-Manolova-i-prikani-i-drugi-da-otgovorjat-news_41249.html

Кампаниите на кандидатите за нов председател на БСП вървят с пълна сила, след като конгресът на партията-столетница ще се проведе в неделя, 27 юли. Вчера, 23 юли, един от основните кандидати в лицето...

"Царевец" е най-посещаваният исторически обект у нас

http://society.actualno.com/Carevec-e-naj-poseshtavanijat-istoricheski-obekt-u-nas-news_41254.html

Средновековната крепост "Царевец" във Велико Търново продължава да е най-привлекателното историческо място в България. Близо 16 на сто повече туристи са посетили крепостта тази година. Над...

Шуменските строители остават в стачна готовност

http://shumen.actualno.com/Shumenskite-stroiteli-ostavat-v-stachna-gotovnost-news_41256.html

Работниците от шуменската фирма „Автомагистрали-Черно море” остават в стачна готовност, но утре няма да протестират. Това съобщи за Радио Шумен синдикалният лидер на дружеството Го...

Правителството във Варшава отмени Годината на Русия в Полша

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/07/24/2349421_pravitelstvoto_vuv_varshava_otmeni_godinata_na_rusiia/?ref=rss


Полското правителство реши да отмени Годината на Русия в Полша и на Полша в Русия - серия от научни, стопански и културни прояви, насрочена за 2015 г. Това съобщи в сряда Малгожата Кидава-Блонска, прессекретар на кабинета във Варшава, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

По думите й полските министри на културата и на външните работи са стигнали до убеждението, че "в текущата политическа ситуация, във връзка със събитията в Украйна след самолетната катастрофа, не е възможно да се...

62-годишен загина при катастрофа край Бобошево

http://www.vesti.bg/novini/62-godishen-zagina-pri-katastrofa-kraj-boboshevo-6018144

62-годишен мъж загина при катастрофа на пътя Кюстендил-Бобошево-Е-79, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Министърът без диплома от Техническия университет в Мюнхен: Имам и други дипломи

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/24/2349420_ministurut_bez_diploma_ot_tehnicheskiia_universitet_v/?ref=rss


Във всички мои биографични справки пише, че съм завършил. Завърших шест семестъра в Техническия университет в Мюнхен и по семейни причини се наложи да се върна в България. Повтарям – няма новина, защото в нито една моя биографична справка не се споменава за образователна степен от съответния университет. Това заяви пред "Нова телевизия" екоминистърът в оставка Станислав Анастасов.

Вчера пред "Дневник" ръководителят на пресофиса на Техническия университет в Мюнхен Улрих потвърди...

Нова версия на САЩ: Дезертьори от украинската армия стреляли по полет MH17?

http://frognews.bg/news_73560/

Представители на американското разузнаване предполагат, че човекът, който е изстрелял ракетата, която свали Малайзийския mh17 може да е бил "дезертьор" от украинската армия.

Повече от 2 милиарда души по света живеят в бедност

http://www.cross.bg/doklada-bednost-zhiveyat-1422231.html

/КРОСС/Повече от 2,2 милиарда души по света живеят в бедност, като финансовите кризи, природните бедствия, нарастващите цени на храните и насилствените конфликти, заплашват да изострят проблема, се твърди в доклад на ООН. Въпреки че бедността е в спад в световен мащаб, нарастващото неравенство и "структурни уязвимости" остават сериозна заплаха, се казва в доклада на Програмата на ООН за развитие (ПРООН), публикуван в Токио. Близо 1.5 млрд. души в 91 развиващи се държави живеят в бедност, а друг 800 милиона са на ръба на бедността. "Премахването на крайната бедност не означава тя да бъде сведена до нула, но като начало тя трябва поне да остане на сегашното ниво", се казва в доклада. "Осигуряването на основни обезщетения за социално осигуряване на бедните по света ще струва по-малко от два процента от световния БВП (брутен вътрешен продукт). Основен пакет за социална защита е напълно достъпен, като страните с ниски доходи трябва да преразпределят средства и да повишат вътрешните ресурси, което трябва да бъде съчетано с подкрепа от страна на международната общност на донорите", допълва доклада. Около 1.2 милиарда души живеят с еквивалента на $ 1.25 или по-малко на ден, се казва в доклада.

Адемов: България си остава най-бедната страна в Европейския съюз

http://www.moreto.net/novini.php?n=259000

Оставката ме заварва със старите проблеми, а нищо чудно да се добавят и нови, призна пред БНР министърът на труда и социалната политика д-р Хасан Адемов. Този парламент, който си отива, беше труден. Но в изпълнителната власт е по-трудно да се работи.

Над 1 млрд. лв. депозити са изтеглени от банките през юни

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/07/24/2349409_nad_1_mlrd_lv_depoziti_sa_iztegleni_ot_bankite_prez/?ref=rss


Над 1 млрд. лв. депозити на бизнеса и домакинствата са били изтеглени от банките през юни след трусовете в банковата система, показват данните на БНБ. Паричната статистика не дава отговор на въпроса от кои банки са били изтеглени парите, но може да се предположи, че става дума за КТБ и ПИБ.

Изтеглените средства от домакинствата през юни са 478 млн. лв.

Къде са били насочени средствата може да се прецени от надзорните данни за банките, които централната банка ще оповести на...

Над 1 млрд. лв. депозити са изтетеглени от банките през юни

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/07/24/2349409_nad_1_mlrd_lv_depoziti_sa_iztetegleni_ot_bankite_prez/?ref=rss


Над 1 млрд. лв. депозити на бизнеса и домакинствата са били изтеглени от банките през юни след трусовете в банковата система, показват данните на БНБ. Паричната статистика не дава отговор на въпроса от кои банки са били изтеглени парите, но може да се предположи, че става дума за КТБ и ПИБ.

Изтеглените средства от домакинствата през юни са 478 млн. лв.

Къде са били насочени средствата може да се прецени от надзорните данни за банките, които централната банка ще оповести на...

Менда Стоянова: Истината за държавните финанси скоро ще лъсне

http://pik.bg/менда-стоянова-истината-за-държавните-финанси-скоро-ще-лъсне-news206057.html

Менда Стоянова: Истината за държавните финанси скоро ще лъсне

Дали правителството подаде оставка заради неразбории с коалиционните партньори или защото сега е удачният момент да се размахват листчета с числа от макрорамката и да се обяви, че управляващите оставят финансово държавата в добро финансово състояние.

Истината ще лъсне до края на годината. Това каза от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова по време на разискванията на оставката на кабинета "Орешарски". В момента фискалният резерв е близо 8 млрд. лв., в които има 4,2 млрд. лв. дълг.

Така фискалният резерв реално е 3,6 млрд. - под изисквания от закона минимум. Твърдя, че под риск са 800 млн. лв. приходи в държавния бюджет, посочи Стоянова.

Основната дупка е в митниците, където стотици милиони от акцизи няма да влязат в хазната, предупреди тя.

Депутатът от ГЕРБ призова да бъде осигурена възможността на служебното правителство да управлява държавните финанси в "името на доброто на България".


Разформироваха парламентарната група на комунистите в Украйна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4209779

Фракцията на Комунистическата партия на Украйна е била разформирована днес, съобщи Итар-Тасс.
Върховната Рада е взела решението на база правилника на украинския парламент, който постановява, че партия която има по-малко депутати, отколкото е имала в началото на парламентарната сесия, може да бъде разпусната. Фракцията на Комунистическата партия на Украйна е била разформирована днес, съобщи Итар-Тасс. Върховната Рада е взела решението на база правилника на украинския парламент, който постановява, че партия която има по-малко депутати, отколкото е имала в началото на парламентарната сесия, може да бъде разпусната.

Проф. Гарабед Минасян: Имаше достатъчно симптоми в КТБ, които БНБ можеше да види

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4208975

- Господин Минасян, според вас всички ли депозити в КТБ трябва да бъдат изплатени, или само гарантираните по закон 100 000 евро? - Идеята на подобен вид защита е осигуряване на спестителите с малки суми. Депозитите над 100 000 евро обаче не са просто спестявания, а инвестиции. Инвестициите са винаги рискови и е редно инвеститорът да оцени и да - Господин Минасян, според вас всички ли депозити в КТБ трябва да бъдат изплатени, или само гарантираните по закон 100 000 евро? - Идеята на подобен вид защита е осигуряване на спестителите с малки суми. Депозитите над 100 000 евро обаче не са просто спестявания, а инвестиции. Инвестициите са винаги рискови и е редно инвеститорът да оцени и да

Откриха процедура за избор на нов шеф на ВКС

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4209776

Висшият съдебен съвет откри процедурата за избор на нов председател на Върховния касационен съд, съобщи bTV. На двете заседания през следващата седмица магистратите ще издигат своите кандидатури за поста. Гласуването ще стане седмица преди парламентарния вот.
Досега Висшият съдебен съвет беше упрекван, Висшият съдебен съвет откри процедурата за избор на нов председател на Върховния касационен съд, съобщи bTV. На двете заседания през следващата седмица магистратите ще издигат своите кандидатури за поста. Гласуването ще стане седмица преди парламентарния вот. Досега Висшият съдебен съвет беше упрекван,

2,2 млрд. души по света живеят в бедност

http://econ.bg/Новини/2-2-млрд-души-по-света-живеят-в-бедност_l.a_i.557904_at.1.html

Организацията на обединените нации (ООН) алармира, че над 2,2 млрд. души или 15% от населението на земята живеят близо до или под границата на...

Скоро ще се появи първото ин витро с трима родители

http://www.cross.bg/sledvashtata-maiikata-detza-1422230.html

/КРОСС/Великобритания скоро може да позволи спорния метод за оплождане ин витро, комбиниращ ДНК на трима души. Това може да се случи още през април следващата година, съобщава "Гардиън". Техниката дава надежда за семействата, засегнати от заболявания като мускулна дистрофия, причинени от дефект на ДНК, която се предава от майката на детето. Методът се състои в отстраняването от яйцеклетката на майката на дефектната митохондриална ДНК и заместването й със здрава митохондриална ДНК от друга жена. Едно на всеки 6500 деца във Великобритания всяка година се ражда със сериозно нарушение, предадено по генетичен път. Много често засегнати са мускулите, сърцето, мозък и други органи, а симптомите се влошават с възрастта. Много деца с увреждания умират малки. Проектът ще бъде обсъден в парламента през есента и би могъл да бъде приет като закон през април следващата година. Продължават научните експерименти за безопасността на метода. Досега няма доказателства, че техниката е опасна, но рискът за неизвестни странични ефекти остава и той може да засегне всички следващи поколения, носещи това ДНК.  

Висшият съдебен съвет откри процедура за избор на нов шеф на ВКС

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4209767

Висшият съдебен съвет откри процедурата за избор на нов председател на Върховния касационен съд, съобщи bTV. На двете заседания през следващата седмица магистратите ще издигат своите кандидатури за поста. Гласуването ще стане седмица преди парламентарния вот.
Досега Висшият съдебен съвет беше упрекван, Висшият съдебен съвет откри процедурата за избор на нов председател на Върховния касационен съд, съобщи bTV. На двете заседания през следващата седмица магистратите ще издигат своите кандидатури за поста. Гласуването ще стане седмица преди парламентарния вот. Досега Висшият съдебен съвет беше упрекван,

Последни коментари преди оставката на кабинета

http://www.cross.bg/hora-avtobys-pravitelstvo-1422229.html

/КРОСС/„Това определено е най-краткият живот на парламент в новата ни история", каза сутрешния блок на Нова телевизия проф. Михаил Константинов Зам.-председателят на 41-вото Народното събрание Екатерина Михайлова посочи, че големият проблем идва от това, че в настоящия парламент няма стабилно парламентарно мнозинство. „Това, което предизвика протестите, е, че няма въобще мнозинство, което да излъчи правителство и нещата не се правеха прозрачно. Задкулисието роди протестите", каза Михайлова. Според нея едно от най-хубавите неща, които са се случвали в държавата, е, че се е появило будно общество. „Има голям символ в това, че точно една година след нощта на „белия автобус" оставката беше подадена", заяви от своя страна Константинов. По думите му един парламент, заченат в грях, си отиде в позор. Според Михайлова, част от това, което е раздразнило хората, е било неадекватното поведение на политиците. Аз не разбирам защо правителството подава оставка. Наистина. Това правителство дойде на власт с обещанието да не върне ГЕРБ на власт никога. А сега прави точно това. Така журналистът Миролюба Бенатова коментира оставката на кабинета „Орешарски",която вчера премиерът депозира в деловодството на НС и се очаква днес или утре депутатите да я гласуват Подмяната по някакъв начин се получи

Местан: Подкрепяме кандидатурата на Кристалина Георгиева

http://www.cross.bg/pozitziya-predstavitel-mestan-1422227.html

/КРОСС/ Има някакви шансове, подсказани и от важни външни фактори, България да реализира позиция на Върховен представител по външната политика на ЕС. Понеже този въпрос има пряко отношение към г-жа Кристалина Георгиева и този въпрос в Европа ще се реши във втората половина на август месец. Предвид заявената позиция на министър-председателя Пламен Орешарски на Европейския съвет, че България подкрепя кaндидатурата на Кристалина Георгиева за тази позиция, не беше редно този кабинет да вземе каквото и да е друго решение, докато нямаме отговор на въпроса кой ще е върховният представител на ЕС по външна политика", заяви председателят на ДПС Лютви Местан в Народното събрание. „Докато български представител има шанс да заеме тази висока позиция, въпрос на национална отговорност е да направим необходимото това да се случи", допълни Местан.

32 лв е средната сметка за електроенергия в Западна България за юни

http://frognews.bg/news_73559/

Потреблението на клиентите на ЧЕЗ нараства спрямо същия период преди година.

32 лв. е средната сметка за електроенергия в Западна България за юни

http://www.cross.bg/efektivnost-elektroenergiya-elektroenergiyata-1422226.html

/КРОСС/ Средната сметка за електроенергия в Западна България през юни е 32 лв., при 196 КВТч средно потребление. Сумата е с близо 6% по-ниска в сравнение с юни 2013 г., когато потребителите са платили 34 лева при по-малка средна консумация - 194 КВТч. Въпреки нарасналата консумация през настоящата година, средната сметка е по-ниска поради трикратното намаление на цената на електроенергията през 2013 година. През лятото традиционно в почти всеки дом и офис има включен климатик или вентилатор. В тази връзка напомняме на нашите клиенти, че при покупката на електроуред е важно да вземат предвид и неговия енергиен клас. На практика, макар и по-скъпи като първоначална инвестиция, уредите с по-висока енергийна ефективност бързо се изплащат благодарение на по-ниския разход на електроенергия. Насърчаването на разумната употреба на електроенергията и повишаването на енергийната ефективност са важна част от концепцията за корпоративна социална отговорност на ЧЕЗ и са в съответствие с Директивата за енергийна ефективност при крайното потребление и енергийните услуги. През декември 2013 г. компанията предложи на клиентите си 10 лесни стъпки, които могат да намалят консумацията на домакинствата с до 15%. Проведе се и онлайн игра „Академия Енергия", чиято цел също бе да даде полезни напътствия за лесно намаляване на потреблението в бита. Тази година ЧЕЗ поставя фокус върху възпитаването на децата в принципите на енергийната ефективност

Отпускат още 9,7 млн. лева за държавната администрация

http://econ.bg/Новини/Отпускат-още-9-7-млн-лева-за-държавната-администрация_l.a_i.557903_at.1.html

Нови 20 проекта за централната администрация ще получат 9,7 млн. лева по Оперативна програма „Административен капацитет“ (ОПАК). Сред тях са...

Оръжейният концерн "Калашников" изгуби един от ключовите си пазари

http://www.cross.bg/kalashnikov-pazari-kontzern-1422228.html

/КРОСС/Оръжейният концерн "Калашников" изгуби един от ключовите си пазари, пише "Известия" по повод санкциите срещу руската индустрия в областта на отбраната и високите технологии, наложени от САЩ на 17 юли. Американските партньори на "Калашников" смятат да заменят руските автомати с аналогична, но "не толкова качествена" продукция на европейски фирми, заявили пред вестника няколко бивши вносители от САЩ, контактували със завода "Ижмаш" в състава на концерна. "Спряхме доставките на АК от Русия. За да компенсираме щетите, сме принудени да поръчваме автомати "Калашников" от други страни и аналози от фабрики в САЩ - казва Блейн Бентинг, мениджър от фирмата "Атлантик файърармз". - Вече преговаряме с доставчици от Полша, Унгария, Румъния и САЩ." Преди санкциите тази компания е предлагала 60-70 модела на "Калашников" на цени от 550 до 1400 долара, но вече разпродава остатъците. Руският концерн все още пресмята очаквания ефект от мерките на Вашингтон, но прессекретарят Екатерина Бони признава, че е изгубил "един от ключовите си пазари". Жителите на САЩ притежават близо 300 милиона огнестрелни оръжия, пояснява изданието. Подобни санкции бяха наложени през 2004 г. на китайската държавна корпорация "Норинко", произвеждаща модели от рода на автоматите "Калашников". Компанията и до днес не е успяла да се върне на пазара в САЩ

Хирурзи извадиха от устата на момче 232 зъба

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/hirurzi-izvadiha-ot-ustata-na-momche-232-zyba-6018142

Пациентът страдал от комплексна одонтома. Бащата на момчето казва, че преди операцията семейството се притеснявало, че тийнейджърът е болен от рак

26 катастрофи с един пострадал са регистрирани във Варна през последното денонощие

http://www.moreto.net/novini.php?n=258997

Жена е пострадала при тежка катастрофа, станала през денонощието във Варна. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Варна от "Пътна полиция" – Варна. Пострадалата е управлявала лек автомобил. Катастрофата е станала във варненския квартал "Аспарухово".

Бивш служител на полицията строи хотел за 20 млн. лв.

http://pik.bg/бивш-служител-на-полицията-строи-хотел-за-20-млн-лв-news206051.html

Бивш служител на полицията строи хотел за 20 млн. лв.

Бивш МВР служител започна строеж в разложкото село Баня на хотелски комплекс от категория 4 звезди със СПА център и център за балнеология. Инвеститор на мащабния проект е един от най-богатите строителни предприемачи в България - Явор Капитанов. Той е бивш служител в Министерството на вътрешните работи. В началото но 90-те години напуска ведомството и се насочва към частния бизнес, пише Struma.bg.

Към село Баня е привлечен от бившия командир на военното поделение в Банско Емил Пачеджиев, с когото са стари приятели. Познават се повече от 20 години. Емил Пачеджиев също е бил служител на МВР. До 2003 г. е командир на бившето военно поделение 52640 в Банско, след което няколко години работи в Министерството на отбраната. Към момента е управител на голям хотел в разложкото село Баня.

Лично Капитанов по време на церемонията по първата копка сподели, че е дошъл в Баня благодарение на Е. Пачеджиев. Природните дадености на селото така го впечатлили, заобиколено от три планини и наличие на толкова много минерални извори, че без да мисли много, решил да инвестира в селото.

Покупката на земята е направена в 2004-2005 г. от фирма „Бане Банско” ООД. Собственици на земи, продали имоти в района тогава, споделиха, че цените били между 14 и 20 лв. на квадратен метър. Сделката е осъществявана чрез посредник, хората заявиха, че не познават истинския купувач.

Проверка в интернет показа, че участие във фирмата е имал и милионерът Красимир Гергов, известен като рекламен бос. Според запознати фирмата е имала намерение да изгради голф игрище и е изкупила над 50 дка земеделска земя в землището на селото. Строителство обаче така и не стартира, но каква е причината за това, никой не знае.

Я. Капитанов купува малко над 13 дка земя именно от фирма „Бане Банско” ООД. През януари месец е извършена промяна на предназначението на земеделските земи за неземеделски нужди и са утвърдени площадките и трасетата за проектиране, като за това собственикът е платил такса в размер 20 717, 55 лв. В решението за промяна на предназначението на земята на ОД „Земеделие” - Благоевград като собственик на имота все още фигурира фирма „Бане Банско”.

Инвеститорът Я. Капитанов отказа да каже колко пари е броил за нея на стария собственик. Новата фирма, представлявана от Капитанов, която ще изгражда комплекса, е „Хот Спрингс - Баня” ЕООД. Площта на земята, върху която ще бъде разположен хотелският комплекс, е 13 дка, или 13 154 кв.м, и се намира в м. Бански път. Инвестиционният проект е на стойност около 20 млн. лева. Застроената площ на обекта е 3998.88 кв.м, а разгънатата застроена площ е 13 913.46 кв.м. Хотелският комплекс ще има около 140 стаи и апартаменти и леглова база за около 340 души.

Предвижда се изграждането на Профилактичен възстановителен център със съвременни СПА и рекреационни съоръжения, както и модерен балнеоложки център. В хотелския комплекс ще бъдат изградени 4 басейна, ресторанти, лоби барове, конферентна зала. Предвижда се и изграждането на подземен гараж за около 60 автомобила. След отварянето, което се очаква да стане към края на 2015 г., хотелският комплекс ще осигури работа на около 60-70 души.

Мястото, където ще бъде издигнат луксозният СПА комплекс, се намира съвсем близо до къщата на президента Росен Плевнелиев. Първата копка на хотелския комплекс беше направена в края на миналата седмица. Водосветът беше отслужен от отец Янко Русков - архиерейски наместник на Неврокопската митрополия. Първата копка беше направена лично от инвеститора Явор Капитанов, а бутилката шампанско в кофата на багера счупи кметът на община Разлог Красимир Герчев, който беше официален гост на събитието. Сред поканените бяха председателят на ОбС д-р Мария Копанарова, зам. кметът Венцислав Гърменов, личният приятел на Капитанов - Емил Пачеджиев, и много други.

БФС повери вечното дерби на Георги Йорданов

http://bgfootball.actualno.com/BFS-poveri-vechnoto-derbi-na-Georgi-Jordanov-news_41238.html

Георги Йорданов ще ръководи двубоя между Левски и ЦСКА във втори кръг от А група. Негови помощници ще са Крум Стоилов и Георги Славов, а четвърти съдия ще е Веселин Мишев. Вечното дерби ще се играе н...

10 прекрасни цитата за истинските пътешественици

http://curious.actualno.com/10-prekrasni-citata-za-istinskite-pyteshestvenici--news_41242.html

Да пътуваш - онова чувство на свобода, което изпълва дробовете ти всеки път, когато си поемеш въздух, наслаждавайки се на пътя или на гледката пред теб. Това е едно от приключенията в живота ни, които...

Пловдив дава 4 млн. лв. за строеж на нови тротоари догодина

http://plovdiv.actualno.com/Plovdiv-dava-4-mln-lv-za-stroej-na-novi-trotoari-dogodina-news_41243.html

С 27 гласа за, 11 против и 7 въздържал се Общинският съвет в Пловдив прие предложеното от кмета Иван Тотев изменение на бюджета за 2014 г. Допълнителни 500 000 лева се отпускат за изграждане на нови ...

Управляващата коалиция в Украйна се разпада, може да има предсрочни избори

http://europe.actualno.com/Upravljavashtata-koalicija-v-Ukrajna-se-razpada-moje-da-ima-predsrochni-izbori-news_41244.html

Парламентарните фракции на партиите "Удар" и "Свобода" в украинския парламент обявиха, че напускат управляващата коалиция в Украйна. Това съобщиха техните ръководители Виталий Ко...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване