Хърватска красавица

Настигна ни бързо по завоите. За известно време се движеше спокойно след нас. После се чу леко ръмжене и ни задмина. Съвсем елегантно и сдържано.



Walking on the edge... - Един УеБлог на Иван Ралчев

Първа протегната десница за синьо единство

Разговорът за жела(тел)ното от хиляди българи възкръсване на дясното политическо представителство, което за първи път изчезна от законодателната власт през последните 23 години, тепърва предстои. До момента той се ограничава до коментарите след заявката за оставка на Иван Костов и ръководството на ДСБ.
Появи се и още един повод за размисъл.

Това е днешната ПОЗИЦИЯ НА ПП СИНЬО ЕДИНСТВО, която гласи:

Резултатите от Парламентарните избори 2013 г. изправиха България пред сериозно предизвикателство. Решението на патовата ситуация в парламента е европейският тест за популисти, националисти и социалисти. Доверието в институциите е тежко разклатено, олигархията прекроява територии и преразпределя позиции, а демокрацията, правилата и законите в държавата са сведени до подробност. E вропейският проект на България е поставен за пореден път на изпитание.

Страната ни днес има спешна нужда от:

- възстановяване на демократичните практики;
– работещи институции;
– политическа предсказуемост;
– стабилност и растеж на икономиката;
– повишаване на стандарта на живот на българите;
– върховенство на закона;

Всичко това са основни десни цели и принципи, които ГЕРБ унижиха по време на своето псевдодясно управление. Впрегнаха и сериозни усилия да унищожат традиционната десница, като по този начин отвориха пътя към властта на БСП и ДПС. Ще бъдем категорична извънпарламентарна опозиция на правителство на своеобразна нова Тройна коалиция.

На тези избори разделението в традиционната десница получи тежка присъда от избирателите, която вече е без право на обжалване. Разочарованието и обидата на сините хора от неизпълнената заявка за създаване на единен десен субект се оказаха решаващи за трагичния изборен резултат. Сините хора казаха необратимо „не” на раздробената десница.

Дясномислещите български граждани се произнесоха по несъстоятелността на едноличните проекти и по безсилието на коалициите в десницата.

Нужно е сливането на десните формации в основата на една модерна обща партия, създадена от енергията на младите политици в десницата и базирана на опита на реформаторите сред тях. Единна партия, която ще пресрещне очакванията на съвременния десен избирател, ще функционира с пулса на днешното време и ще предлага конкретни решения за по-добър живот.

Механизмът за дясното обединение трябва се изработи с общи усилия и без претенции.

ПП Синьо единство стои зад Единната платформа, подписана на 20 януари 2013 г., препотвърждава ангажиментите в нея и изразява готовност да вгради целия си потенциал в единна дясна партия.

Готови сме да продължим разговорите с ДСБ в изпълнение на ангажиментите, поети преди парламентарните избори за създаване на ядрото на единната партия. Вярваме, че тя ще се яви силна и монолитна на следващите избори с нови идеи и нова визия за бъдещето на България.

Призоваваме десните хора, членовете и симпатизантите на формациите в център-дясно, както и граждански организации с десни ценности, да се присъединят към Единната платформа, да започнем незабавен дебат за преструктуриране на пространството и за изграждане на силен единен субект.

Позиция на ПП Синьо Единство след заседание на Националното представителство на партията на 16.05.2013 г. „

За сведение на онези, които не са запознати с първите реакции на първата протегната към останалите десница ( извън приказките на отделни личности), заявката на Синьо единство веднага беше нападната от запъхтяната до червено пропаганда, контролирана от депутата от ДПС Делян Пеевски.

Най-общо казано (контра)атаката на тази пропаганда си служи с изпитания метод на личностното оплюване. Изписукаха разтревожено, че „Надка” била избрала отново да се хвърля в обятията на Иван Костов, когото едновременно обявяват за политически мъртвец, но пък продължават да водят и за посмъртно привлекателен.

Напомням, че в лично качество заявка за строители на новото дясно направиха отделни претенденти- от Любен Дилов, през Стефан Софиянски до Богомил Бонев. Но до момента единственото предложение, базирано на изградената през януари базова платформа между ДСБ и Синьо единство, е горният текст. Ако някой има възражения срещу която и да е дума в него, нека добави тежестта на своя „камък”, под който да заспи злото, натрупвано през годините в раздора между десните.

Мълчанието е злото, т.е. има нужда от разговор, но по принцип, а не с лични нападки.

“Таланти” и “поклонници”

Времето се промени, братко, време е да излезеш и ти от формата си - на обидено, нискочело и зле възпитано дете, за да признаеш цивилизовано изборите, които... си спечелил.

Държава на три магистрали…

∙ Държава: България ∙ Географско положение и граници: На три магистрали ∙ Население: Предимно в чужбина ∙ Малцинство: българско ∙ Официален език: английски, 1-во ниво ∙ Гъстота на населението: предимно по избори и по Нова година ∙ Градско население: 100% до доказване на противното

Вторият ден от Google I/O на живо със SocialEvo.net

Вторият ден от Google I/O на живо със SocialEvo.net

Вторият ден от Google I/O на живо със SocialEvo.net

След като видяхме на живо първият ден от Google I/O 2013 на който бяха представени  новият смартфон от Samsung  Galaxy S4 с натурален Android новости в Google+, Google Maps, Gmail, Google Wallet, Google Play Books, както и много други имаме удоволствието да представим вторият ден от Google I/O 2013 на живо специално за читателите на www.SocialEvo.net:

Тимоте дьо Фомбел - от любов към природата

fombelleТимоте дьо Фомбел е френски писател и драматург. Обича да пише под листата на дърветата и гората изглежда е най-любимото му нещо след съпругата му Летисия и дъщеря им Джийн Елиша. Вероятно вече познавате дьо Фомбел с някоя от двете му книги за едномилиметровия Тоби, но ние ще ви заведем малко по-далеко в неговата история.

Тимоте е роден в Париж преди точно 40 години. Прекарва по-голямата част от летата си заедно с четиримата си братя и сестри в чудесната семейна вила в горичка в Западна Франция, но често пътува и до Африка заедно с баща си, който е архитект. “Детството за мен е един изгубен рай, към който се връщам с писането”, неведнъж е споделял авторът.

На 17-годишна възраст дьо Фомбел прави първите си стъпки в театъра, създавайки своя собствена трупа. Разбира се, много скоро постановките са само по негови текстове.   Първата работа на Тимоте обаче е като учител по литература, включително и във Виетнам. Любовта към театъра и писането обаче много скоро надделяват.

Няма обаче да ви разказваме за театралното амплоа на дьо Фомбел, макар и то да му носи множество отличия и изяви на знаменити сцени. Важното е, че до него винаги е жена му Летисия, която освен доста опасен състезател по бокс е и чудесна актриса. Най-добрият им съвместен проект се появява обаче през 2004-та година - прекрасната Джийн Елиша. И след това започва стремглавият път нагоре за Тимоте дьо Фомбел.

286731896През 2006 година се появява първата художествена книга на Тимоте - “Тоби”. Веднага постига страхотен успех и е преведена на близо 30 езика, получава над 20 награди, повечето от които международни. Бързо идва и продължението “Тоби. Очите на Елиша”, а след това и продажбата на правата за филмиране на историята на едномилиметровия Тоби. 

Четири години след грандиозния успех на първите две книги, дьо Фомбел започва втора поредица. “Между Рая и Земята” и “Принц без Кралство” от поредицата за Ванго са следващото голямо нещо, което чакаме да прочетем от Тимоте дьо Фомбел.

А дотогава - вижте тези

10 неща, които не знаете за Тимоте дьо Фомбел

  1. Доста слаб е на тенис

  2. Запален е по дърводелството

  3. Прекарал е всичките си ваканции в шато по средата на голяма гора (почти като Тоби).

  4. Много добър готвач е.

  5. Съпругата му е състезател по бокс.

  6. Обича да се разхожда с часове.

  7. Любимият му звук е този на хрущящ сняг под стъпките.

  8. Любимите му автори са Флобер и Дюма.

  9. Мечтае си някога да пътува с красив въздушен балон.

  10. Обича да пише под дърветата.

Сотир Цацаров без шапка

Сомняте ли си онзи виц за заека, дето го бият, ту защото е с шапка, ту защото е без шапка? Българската прокуратура повече от 20 г. се развява с шапка...невидимка, не предприе нищо срещу мутрите, мафията и корупцията във властта, дори старателно ги покриваше. Като започнем от Татарчев, който обеща да докара в чувал Огнян Дойнов от Виена, докато вдигаше наздравици с Иво Карамански, минем през шизоидната персона Никола Филчев и завършим  с  Борис Велчев, нищоправецът, приятно разположен в кадифеното безгрижие на произхода си.
Аферата с подслушването подаде първата висока топка към новия главен прокурор и за всеобща изненада, той не е я пропусна удобно разсеян над главата си, а започна проверка. На всичко отгоре, проверката завърши в съвсем приемлив срок и то с резултат, подхванаха и досъдебно прозиводство. Тук някъде нагледалата се на какво ли не българска общественост започна да се пита, къде е уловката,  как и защо прокурорите си вършат работата., настана трескаво очакване на обратния завой и замитането под килима. Вместо това, Цацаров обяви, че в първия възможен момент ще поиска имунитета на Цветан Цветанов, за да му повдигне обвинение. Форумите и социалните мрежи провидяха дългата ръка на Боросов, който се опитва чрез прокуратурата да се отърве от компроментираното си протеже. С избухването на костинбродската бомба  се срути и тази версия. Отново подпукаха заека, този път понеже бил без шапка. Интелигентни и почтени хора, естетически несъвместими с управлението на Борисов, взеха да му пригласят. Нещо гнило имало, обслужвал се нечий интерес, коалицията Василев-Пеевски атакувала ГЕРБ и все в тази посока.
Важните неща, които си струва да се отбележат са няколко. За първи път в най-новата ни история виждаме (опит) законът да се прилага спрямо високите етажи на властта. По време на операция "Чисти ръце" в Италия, милиони граждани излизаха по улиците, настоявайки покуратурата и съда да стигнат до край. Тъкмо широката обществена подкрепа прави магистрата силен и независим, но трябва да бъда дадена в аванс. Крайно време е българската общественост да се раздели с илюзиите, че можем да си живеем все така, докато един хубав ден Херкулес не падне от небето, за да изрине Авгиевите обори. Пречистването неизбежно ще се случи през налчините ни прокурори, съдии и полицаи. За целта е нужно всичко читаво останало в тези структури да бъде разпознато и подкрепено. Пиша тези редове лишен от всякакви илюзии по отношение на настоящата ситуация и главните герои на сцената. Напълно възможно е скептиците да се окажат прави за Сотир Цацаров, но докато с действията си обслужва законноста, задължително е да бъде подчертано и насърчено тъкмо това.

За Дайнов и “Десните идиоти”

Покрай тези избори, пък и покрай протестите през февруари, Евгений Дайнов изглежда стана любимец на нашите медии. Повече [...]

Димитър Евстатиев: Чалга модата в естетичните операции отшумя

Доц. д-р Димитър Евстатиев е началник на Клиниката по пластично възстановителна и естетична хирургия в болница Токуда. Завършил е медицина през 1967 г. С пластична хиругия се занимава от края на 1971 г. Специализирал е в Германия, Австрия, бившата Чехословакия, Русия и Испания. - Доц. Евстатиев, комерсиализира ли се наистина пластичната хиругия и в каква степен? - Да, и то специално в естетичнта си част. И това е нормално, защото това са операции, които не са животоспасяващи – може и с тях, може и без тях. И аз дълги години водих борба тези операции да станат платени и да не се поемат от общественото здравеопазване, тъй като не е социално оправдано за такива операции да плаща обществто. И в този аспект те са комерсиални операции. Друг е въпросът, че в някои случаи принципите на медицината се нарушават, само и само да се вземат парите. И в тази връзка аз винаги съм препоръчвал да се направят по няколко консултации при различни лекари – да се види кой какво ще каже и да се...

Дух

В Англия обявили за продан голям и много красив замък. Екстравагантен милиардер прочел обявата и огледал имота, но бил много изненадан от ниската цена, която искал продавачът. Той попитал съседите защо е така и те му отговорили, че никой не проявява интерес към замъка, защото от години е обитаван от духове и върху него тегне проклятие. Богаташът отишъл до замъка, почукал, а от там излязъл блед господин. Милиардерът попитал: - Вярно ли е, че този дворец е обитаван от духове? Мъжът отговорил: - Пълни глупости! Аз от 500 години живея тук и досега нито един дух не съм видял! Усмихни се, България! Хит за предстоящите празници сред туристите у нас е екскурзия до замъка на граф Дракула в Румъния. Сделката си струва, а и историите за вампири несъмнено са завладяващи и предлагат много емоции и адреналин. Стига обаче да не ги бъркаме с реалността: - Знаеш ли, съседът ми се оказа вампир! - А ти как разбра? - Забих му дрянов кол в сърцето и той взе, че умря!

Искането за касиране на изборното класиране е в крак с Борисовото (не)разбиране за края на неговото лавиране

След като инкасира загубите от минималната си печалба на изборите с диагнозата „ мандатна недостатъчност на недоносената изборна победа” бившият премиер Борисов се завърна в обичайната си роля на сърдит гръмовержец и реши за пореден път да изненада всички, искайки касиране на изборите.

Заобиколен от собствените си портрети в (не)естествена величина, Борисов даде пресконференция, за да си вземе обратно думата, която смята, че медиите са му отнели- поне такова беше оплакването му в телевизионното интервю, което даде в предизборната кампания на връх Великден по Нова телевизия.

Надеждите, ако някой ги е имал, че Борисов се е смирил, се изпариха. Видяхме го отново войнствен и нетърпим към неудобните въпроси, подвикващ фамилиарно на журналистите като селски диригент в читалище, на което се смята за пълноправен господар.

Няма друго обяснение на необяснимия от логична гледна точка ход с искането му за касиране на изборите, освен желанието му отново да блесне със светлината на своята неповторимост, с която просто не желае да се раздели. Докъде ли ще стигне с този преразход на енергия в погрешна посока?!

Борисов успя в това самоцелно начинание по-малко, отколкото при подаването на оставка от премиерския пост ден след като направо наложи вето върху подобна хипотеза с обяснението, че ако напусне в България ще настане катастрофа. Или по-точно, направо не успя да впечатли никого с патоса на касирането на класирането (си).

Страстта на Борисов към изненадите и „нестандартното” поведение е на път да го по(д)веде към незапомнени от него низини.

Прощаваше му се да се меси в политиката като главен секретар на МВР.

Размина му се провалът със събирането на софийския боклук.

Гордееше се, че е надхитрил Синята коалиция, решавайки да управлява без нея в малцинство.

Разби дясното с претенцията да го е компенсирал чрез собствената си персона, хващайки на тази въдица не по-малко шарани от онези, които остави на сухо в гьола край Белене- в смисъл, че мнозина налапаха стръвта на твърденията му за конфронтиране с руския енергиен диктат.

Пред очите на всички редеше безпринципни мнозинства като патерица на своето малцинство- с РЗС, с Атака и с всеки, готов да му пристане.

Три години протака спирането на АЕЦ „Белене” , източвайки цял милиард от държавния бюджет за плащания по мъртвородения проект.

Лиши България от възможността да проучва хипотезата за наличие на огромни залежи от шистов газ като коз в несъстоялата се битка за отстояване на енергийната ни независимост ( днес Румъния вече ни изпреварва с практически стъпки в проучването на подобна възможност край нашата граница и скоро ще им дишаме изпаренията).

Остави дясната си ръка Цветанов да раздава с левичарски плам милиционерско кривосъдие в открита конфронтация със съдебната система.

Не се смути от скандала с „Мишо бирата” , макар самият той да призна пред блогърите Комитата и Асен Генов автентичността на изтеклия в медиите аудиозапис с противозаконното разтваряне на премиерския чадър над бизнесмен.

Но идва краят на тези безнаказани изненади- най-малкото вече никой не се изненадва, че Борисов пак се опитва да ни изненада.

Може би се е надявал да изненада приятно (поне веднъж) всички с решението Цветанов да поиска сам свалянето на имунитета си и да остане вън от списъка на потенциалните министри в евентуален кабинет на ГЕРБ, обаче главният прокурор Сотир Цацаров го изненада с мълниеносна реакция: Цветанов ще си сваля имунитета след като аз го поискам, отсече той!

И това не е първата изненада, поднесена от Цацаров, а по всичко личи, че няма да бъде и последната.

Както се вижда, театърът с изненадите започва да сменя главните герои. Сюжетът напомня на онези сценки от американските филми, в които домакинът се прибира уморен у дома и светва лампата, за да открие, че холът му е пълен с приятели, решили да го изненадат за рождения ден. С тази разлика, че у нас става дума за прокурори ( не намеквам, че ще има непременно съвпадение през юни, когато е рожденият ден на Борисов).

Главният въпрос обаче е колко още изненади може да понесе българският народ, изпаднал отново в апатия и как ще реагира при някое поредно влизане в хола му на бирници и инкасатори – с или без касиране на изборите.

Прокуратурата подкрепи жалбата на Мирослава Тодорова по делото срещу уволнението й

Прокуратурата подкрепи жалбата на Мирослава Тодорова по делото срещу уволнението й

Тест за ерудиция

От едно рекламно предложение в стил "какво ще кажете за ...?" ми дойде наум. :D Днес явно такава вълна ме е хванала и имам видими затруднения да сляза от нея.
Та тестът се състои в следното: ако до 5 минути откриете къде е хумора в текста, който следва, нямате сериозни основания да се оплаквате от ерудицията си. :D

Декарт седи в един бар.
– Още едно, Рене? – предлага барманът.
– Не мисля – отвръща Декарт и бум!, изчезва.

„Науката е слънце”, но грее в душите ни, помните ли?!

Всяка година по време на един от най-хубавите и благодатни месеци в годината лъсват най-грозните родителски амбиции. Едни плащат и позволяват децата им за баловете да се маскират като евтини проститутки или пък като мутри от зората на демокрацията. И не само, защото облеклото им е в такава стилистика, а и защото влагат луди пари в пластични корекции на телата си. Тази квота от българските родители теглят заеми и продават имоти, за да омаскарят децата си. Информация в пловдивския вестник „Марица” вчера пък ни разказва как други нашенци залагат и продават имоти, за да съберат пари и да пратят децата си да учат зад граница. Това харчене, дума да няма, е по-смислено. Посреднически фирми коментирали, че интересът за обучение навън отново се връщал, заради хаоса у нас. Само че кризата не е единствено в България, а и нашето образование, каквито и проблеми и кривици да е имало, винаги през годините е доказвало високото си качество и у нас, и в чужбина. Ще ми се да приемам тези сведения...

Напред към сибирската язва!

Seidenraupen© Милен Радев

Неопределеното време затова е неопределено, защото може да свърши изневиделица.

Точно това става сега. Смятах за малко по-дълго да се посветя на отглеждането на орхидеи и угояването на копринени буби, но настояването на трима верни читатели (трима Петка не хранят, но тежко му, който ги няма!) и главоломното развитие на събитията в родината на розите и мутрите ме карат да наруша плановете си.

Ето че много по-бързо от очакваното, надеждите за промяна на онези, които заклеймяваха през последните месеци правителството на ГЕРБ като грозна диктатура, като престъпна клика, като гробокопачи на България, като сбирщина от невежи простаци, полицаи и мажоретки започват да се сбъдват.

В противовес на мрачните последни пророчества на мърморкото Едвин Сугарев (към които се присъединяваше от време на време и наша грешност с умереност, подходяща за далечното ни местопребиваване ), за които той бе подложен на праведен „десен“ гняв, България е вече на път бързо и успешно да се измъкне от страшната диктатура.

Юларът е нахлузен, халките са прокарани през ноздрите, юздите на Троянския кон са опнати от ловка и обучена ръка и ето го добичето, готово да поеме обратно по познатия изровен коловоз към червеното източно сияние, към степната чума и сибирската язва.

Страната, чиито синове подариха на света първия боен полет с аероплан, първия масов терористичен атентат, първото опожаряване на парламент (1933 в Берлин), първото покушение срещу папа  – с пистолет и срещу писател – с чадър, и първото отвличане на покойник от гроба му (Чарли Чаплин), тази страна е на път пак да се впише в историята.

За пръв път в България ще се докаже на практика онова, което реакционни маргинални теоретици описват отдавна: общият генезис и сродна обществена практика на двата социализма – интернационалния и националния (народен). Или по-общо казано – близостта и съвместимостта на комунизма и фашизма.

Една от водещите сили на социализма в Европа, БСП (все пак нейният лидер е водач и на европейската им партия) стои пред правителствено съглашение с фашистката като идеология, платформа и поведение партия Атака.

В този набиращ сила и вероятност експеримент виждам сериозен първопроходен принос на българската политическа мисъл и практика. Нашият пример за съгласувано правителствено съсипване на държава от страна на сдружени комунисти и фашисти няма да пропусне своето благотворно влияние върху цяла Европа.

Толкова по-оптимистично можем да гледаме ние напред и отсега да се порадваме на някои перспективи, които спонтанно ни обещава очертаващата се нова тройна коалиция:

- преместване на Летящата чиния от Бузлуджа в Белене на брега на Дунава и ударно (с помощта на бригади млади социалисти) изграждане на нейно място на АЕЦ Бузлуджа – вече без никакъв земетръсен риск и затова радваща се на евро-социалистическа подкрепа (Мартин Шулц е подходяща кандидатура както за председател на Борда, така и за надзирател на строителството)

- национализация на всички активи на Алексей Петров и прехвърлянето им на фонд за пострадалите от полицейщината на последните години

- разбиване на медийния монополизъм и връчването на невръчените още медии този път и в левите, и в десните ръце на Делян Пеевски и Маман

- преименуване на ресторант Модера пак в Монтерей, дезорганизиране на организираната престъпност и ново разбъркване на картите на задушевни сбирки в подземията на същия

- предаване производството на амфетамини в опитните ръце на Румен Петков и гарантирано надминаване на обещания ръст на БВП с поне 007 пункта

- окончателно разобличаване козните на световния ционизъм и допускане в страната на всяка прогресивна революционна организация, стига членовете й да са забулени с палестинска кърпа и да носят около гърдите си тротилов пояс

- проучване на въпроса за унифициране по понятни причини на националните флагове на Болгария и Белорусия: към своя зелен и червен цвят чадата на Лукашенко ще добавят и белия, а българският национален флаг ще се допълни с вертикална ивица от турска шевица. Въпросът за замяна на националния ни лъв с медвед ще се остави за разглеждане от следващия парламент (който предстои да бъде надлежно назначен с цел избягване на грозни предизборни ексцеси с бюлетини и пр.)

- допълване паметника на Съветската армия в София (след позлатяването му) с фигура на Неизвестния съвестен ДАНС-аджия с микрочип в ухото и антенка, стърчаща от задника му

- отваряне на БПЦ най-после за жени-свещенослужителки. Велислава Дърева бива подстригана, обръсната и ръкоположена за софийска митрополитка. С това тя автоматично става първа претендентка за скоро овакантяващото се място на църковна глава (главица). Още един благотворен ефект – Николай Пловдивски се отдава на своето хоби колекциониране на часовници и не е принуден да се разделя с експонати, скъпи на кухинáта, където у други има сърце …

И тъй като копринените ми буби вече скърцат с ненаситните си челюсти, се налага да завърша тук това оптимистично изброяване с цитат от милата книжка „Плува, плува корабче“:

Трима мъдреци в един леген
тръгнали в морето в бурен ден
Ако здрав бе старият леген
разказ дълъг имахте от мен…


Исландия (7 ден – продължение): Суровата

Продължаваме с пътуване из Исландия заедно с Гергана. В „нулевия“ ден пристигнахме в Рейкявик, е през първи ден заминахме към Синята лагуна, после поехме към гейзерите и водопадите на Исландия, посетихме известния вулкан Еяфялайокул и близките глетчери, тръгнахме по непреодолимите части на страната, които в крайна сметка преминахме. Миналия път започнхам петия ден от приключението в приказната Исландия, който иимаше и продължение. За последно търсихме тъмната страна на Исландия, а в началото на седмия ден тръгнахме на „лов“ за китове и на риболов. В първото продължение на седмия ден от пътуването ще видим как са живели старите исландци. Приятно четене:

Исландия

ден 7 - първо продължение

Суровата Исландия

  Когато си тръгваме от Dalvik, Исландия вече сe къпе в слънчеви лъчи

Далвик, Исландия

 Водопад, Исландия

ГПС-то истеричничи, защото пред нас има тунели, завършени наскоро. Тунелите са еднолентови, еднопосочни, с уширения за разминаване на всеки стотина метра и огромни стоманени порти в началото и края - припомняне колко сурови са тези места през две трети от годината. Между двата тунела

Планини, ИсландияПтици, ИсландияПланини, Исландия

Вием покрай брега и покрай нас ту се извисяват непристъпни склонове, ту се ширват ръкотворни зелени ливади

Планини, Исландия

Планини, Исландия

Склоновете са изпъстрени с бели петна, а по някои може да се учи география, или що е то циркус

Циркус, Исландия

Свървваме към вътрешността, ей-така, напосоки. Озоваваме се при историческа забележителност

Път, ИсландияКолеж, Исландия

Към мястото има и общежития. Гимназиално обучение извън района на столицата – тъй като населеността е твърде ниска, няма за кого да има гимназии в малките населени места и стотиците отдалечени ферми, след завъшване на основно образование децата “отиват в колеж”. Опит да предам мащаба на тия земи

Планини, ИсландияПланини, ИсландияПланини, Исландия

  Слънцето влияе позитивно не само на нас – срещаме и мотористи, каквито до този момент нямаше изобщо

Мотористи, Исландия

    Отново непредвидено, стигаме до направена на музей стара исландска къща. Здравей, Лакснес! (исландски писател – бел.Ст.) Така, значи – добре дошли в

Торфената къща

Торфена къща, Исландия

Зимите в Исландия не са чак толкова ужасни, колкото си мислите - островът се намира на пътя на Гълфстрийм и температурите по крайбрежието не падат под минус 5, а вътрешността просто остава затворена от октомври до април, там и без това никой не живее. Е, към минус 5-те трябва да добавим влажността на океана и вятъра, достигащ 50 м/сек)

Торфена къща, ИсландияТорфена къща, Исландия

  Колкото и невероятно да изглежда тази къща (и повечето къщи в Исландия до неотдавна) е направена от торф. Торфът е странно явление, характерно за високопланинските области – натрупване на маса от мъх, растяш върху себе си “Тази уникална екосистема е частица от световния колектор на въглерод. Тъй като торфът не може да изгние, въглеродът се съхранява в него. 3 % от сушата на Земята е торф, но съхранява цели 30 % от въглерода.” И е силно горим, и лесно възпламеняем. Героите в един от романите на гореспоменатия автор използват торф като основна (и единствена) суровина за горене за готвене. Къщата от торф има някои неочаквани особености. На първо място - торфените стени плътно я обгръщат от всички страни и оформят и стените на всички помещения. Тези стени, обаче, бидейки от слоеве торф, се налага да бъдат с колосални дебелини – минимум метър-метър и половина:

Торфена къща, Исландия

    Tъй като в стените от торф, не могат да бъдат оформяни отвори – било за прозорци, било за врати – прозорците са само на покрива, а отвора за врата е просто “липса” на стена

Торфена къща, Исландия

Местата, на които ще бъде пален огън, са стриктно изолирани от всичко останало. Мястото за готвене в къщата е отделено с допълнителен каменен зид – една искра и цялата къща би станала на факла

Торфена къща, Исландия

  Макар да е с перфектните изолационни качества, торфът няма как да бъде използван като носещ материал - за покрива и неговата конструкция се използва крайно дефицитното дърво. Върху дървена основа от летви отново има торф, реден в различни посоки, за да стане водонепроницаем.

Торфена къща, Исландия

  Mалко битовизми :) – маслобойна

маслобойна – Торфена къща, Исландия

Ски и кънки

Ски – Торфена къща, ИсландияКънки – Торфена къща, Исландия

и – дъска за табла и шах

Дъска за шах – Торфена къща, Исландия

  Спалното помещение е единственото светло място в къщата и единственото, на което стените отвътре са допълнително облицовани с дърво. Има легла за 10-12 човека, което е било нормалната численост на семействата до преди 60-80 години

Спалнята за 12 човека – Торфена къща, Исландия

Това е мястото, което се обитава през дългата зима; това е и мястото, във времената на почти вечен мрак, за четене на саги и легенди, на приказки и предания, на истории за троли, елфи и могъщи смъртни богове. Очаквайте продължението   Автор: Гергана Милушева   Снимки: авторът   Други разкази свързани с Исландия – на картата:   КЛИКАЙТЕ НА ЗАГЛАВИЕТО ЗА ПОДРОБНОСТИ :)   ]

Борисов се обяви за победител, но иска касиране на изборите

Няколко дни след изборния ден ПП ГЕРБ даде днес пресконференция, на която Бойко Борисов обяви, че партията му е безспорен победител в тези избори и че 97 депутати са много повече от 84. Борисов заяви обаче, че ГЕРБ ще поиска касиране на изборите, поради погазване на мълчанието в деня на размисъл. На въпроси на журналисти дали едни нови избори няма да задълбочат още повече кризата в страната, Борисов заяви, че нови избори можело да се направят до месец и половина и че това нямало да окаже съществено значение На пресконференцията Борисов каза още, че въобще не познавал собственика на печатница „Мултипринт“ в Костинброд Йордан Бончев, който е общински съветник от ГЕРБ, и, че въобще не подозирал, че в тази печатница се печатат изборните бюлетини. Но при нови избори той заяви, че е по-добре печатницата на БНБ да печата бюлетините. (Идея, която всъщност главния прокурор Сотир Цацаров пръв изрази под някаква форма публично, на пресконференция на прокуратурата вчера, чийто повод бяха същите тези мистериозни стотици хиляди бюлетини надтираж, които бяха намерени в костинбродската печатница. Както и анонимно писмо от група „достойно прокурори“, което според някои наблюдатели не е било нищо друго, освен евтино активно мероприятие срещу действията на прокуратурата).

Бистрец де Жанейро

Фъндъкова беше допуснала грешката да остави празни платната на Моста на влюбените, та ето какво написа “младото поколение”

20130212_130000

20130212_130109

Twit and shit

Послание към извънземните, които ще четат това след 2000 години:

Ето така си скиннах туйтаря!

twitshit

Дано, дано, дано

Ние ги мразим и са ни виновни за всичко. На тях се дължат всички беди и неволи в държавата. Не учат, прости са и знаят само да мамят и крадат. Наглярите не желаят да работят и са свикнали да живеят на наш гръб. Не плащат данъци и сметки, не се осигуряват, а в същото време, без да им мигне окото, се възползват от социалните помощи, които сякаш са предназначени само за тях. Цвъкат чавета по-скорострелно и от зайци, докато българските майки изнемогват. Цели села са пропищели от набезите им, а държавата сякаш е безсилна и е вдигнала ръце от тях. Писнало ни е от гюрултията, която вдигат с безкрайните си сватби и злобно желаем тяхното унищожение. Свикнали сме да възприемаме ромите само и единствено като черна напаст, която ни се е качила на главата. Дори се радваме на тяхното страдание и се изпълваме с кеф, когато те са тъпкани и смазани от полицейския ботуш. Донякъде сме прави, ала не съвсем. Определено не всички роми са глупави и доста от тях работят. Колкото и невероятно да звучи,...

“Атака” подкрепя правителство с 10 депутата, Явор Нотев гласен за шеф на НС

Председателят на „Атака” Волен Сидеров е инструктирал част от депутатите си да гласуват „по съвест” при одобряването на програмно правителство, подкрепено от БСП и ДПС, съобщава в. "Репортер", без да цитира източник на информацията си. Сигурно е, че поне 10 от народните му представители ще натиснат зеленото копче в полза на кабинета, нареден от Сергей Станишев и Лютви Местан, се казва в публикацията.

ВСС подкрепи прокуратурата и смъмри лидерите на ГЕРБ

Висшият съдебен съвет (ВСС) прие декларация, с която подкрепя работата и действията на прокуратурата в последния месец. Документът е и в израз на неодобрение към определени реакции и коментари по повод работата на прокуратурата и срещу обвиненията, че тя участва в дестабилизацията на страната. За това, че прокуратурата участва в сценарий за дестабилизацията на страната говори бившият вече вътрешен министър Цветан Цветанов в деня за размисъл. За декларацията гласуваха 19 от кадровиците в съдебната система, само двама бяха против, а двама се въздържаха.

Коя е династията Дуло?

Видеозапис от предаването "Преди обед" на Би Ти Ви, 15.11.2012 г. Автор: Ирена Григорова

Честито, имаме нов Google+

Честито, имаме нов Google+

Честито, имаме нов Google+

Провеждането на Google I/O 2013 ни зарадва с много нови, интересни и полезни неща от Google. Като се започне от новият смартфон от Samsung  Galaxy S4 с натурален Android и добавим новостите в Google Maps, Gmail, Google Wallet, Google Play Books, както и много други можем да кажем, че първият ден от Goole I/O 2013 беше успешен и зашеметяващ.

Вие участвахте с екипа на SocialEvo.net в специално създаденият канал, на който гледахме заедно новостите от Google I/O 2013 на живо. Днес ще продължим да предаваме онлайн вторият ден от

Google I/O 2013 на живо със SocialEvo.net. Присъединете се и споделете вашите впечатления.

А сега да ви запознаем с подробностите около новият дизайн и функционалностите на Google+. Към момента 190 милиона са активните потрелители на Google+ и цели 390 милиона използват други услуги на Google – +1 приложението, провеждат видео разговори в Gmail, споделят клипове от YouTube.

От Google+ казват, че тяхната цел е да комбинират споделянето в реалния живот със софтуер. Точно затова, компанията прави още една стъпка в тази насока като подобрява потока от информация (Stream), Hangout-овете и снимките в социалната мрежа.

новият Google+

 

 В стрийма вече ще можете да виждате една, две или три колони със съдържание в зависимост от размера на екрана Ви и интересите си. Снимките и видеата могат да заемат цялата страница, като така ще можете да ги разглеждате в подробности. Менютата в мрежата са с нов, подобрен дизайн.

Към постовете, Google+ вече ще добавя hashtag-ове, които ако искате можете да премахнете.

В новия Google+ и Hangout-ът е подобрен. Той вече комбинира текст, снимки и жива видеовръзка, която може да използвате с Android, iOS и своя компютър. Мобилното приложение Hangout предлага опция за записване на хронологията, за да можете да разглеждате любимите си разговори отново.

Ако използвате Hangouts от няколко устройства, когато видите известие на едно устройство, вече автоматично ще се изчиства и от другите устройства, от които влизате в профила си.

Освен, че можете да използвате Hangouts чрез Google+ и Gmail, можете го да изтеглите от Google Play, App Store и Chrome Web Store за Вашето мобилно устройство.

Нововъведенията в Google+ не спират до тук. Вече можете да обработвате снимките си чрез Auto Backup, Auto Highlight, Auto Enhance и Auto Awesome.

Очаква се новите опции да са достъпни за всички потребители до края на следващата седмица а много от Вас вече ги имат. Всичко за новите неща в Google+можете да прочетете на официалния блог. Споделете вашите впетчатления. Харесва ли ви?  :)

Мобилен интернет вече и за предплатените VIVACOM услуги

Мобилен интернет вече и за предплатените VIVACOM услуги

Мобилен интернет вече и за предплатените VIVACOM услуги

От утре VIVACOM пуска пакети за мобилен интернет специално за своите клиенти на предплатени услуги. Потребителите могат да си закупят толкова трафик в световната мрежа от колкото имат необходимост, като цените започват от 1 лев. Новите добавки +Get DATA могат да бъдат прикачени към всяка една предплатена VIVACOM карта и осигуряват между 5 и 750 включени мегабайти в 3G мрежата на оператора. 750 MB са достатъчни за разглеждането на 3600 мобилни уеб страници или 200 минути видео с високо качество.

До 30 юни 2013 г. +Get DATA пакетите ще бъдат предоставяни безплатно на потребителите, които презаредят своите предплатени VIVACOM услуги, за да могат да ги тестват и да преценят предимствата на това да използваш телефона си и за онлайн комуникация. Включените мегабайти за сърфиране в мрежата ще зависят от сумата, с която клиентът презарежда предплатената си карта. За суми между 4 и 9.99 лв. потребителите получават 15 MB данни, докато за суми над 49.99 лв. тестовите мегабайти стават 750.

ЗG мрежата на VIVACOM осигурява скорост от 42 Mbps за 22% от населението на България и продължава да има най-добро покритие у нас – 99.41% от населението и 95.95% от територията на страната, като основното й предимство е осигурената връзка от поне 100 Mbps до всички 3G-базови станции на телекома. Това предоставя на VIVACOM капацитета да поддържа навсякъде високи скорости на мобилния интернет без това да се ограничава само до големите градове или да се влияе от висока бройка потребители, ползващи едновременно услугата.

 Снимка: Vivacom

Корабът-майка и пробитото корито

Това, че корабът-майка, държавата България е открадната от шайката разбойници – олигарси, местни феодали и техните слуги – корумпирани и в червата политици, управленци и магистрати, си го знаем. След 23 години геноцид прекрасната страна прилича по-скоро на пробито корито. Блъскано от вълните, влачено от теченията. Без капитан, без екипаж. Непрекъснатото хленчене – „криза е” и оправданията с крадците преди тях. Това беше запазената марка на "постната пица" Дянков и Би-Би, обещавачът на справедливост. Все нямаше пари за пенсии, за майки, за деца, за култура, образование… В същото време има стотици примери за прахосване парите на данъкоплатците.

Къща на село 19

Към "Къща на село 18"

 

Да зарежем политиката, да се хванем за мотиката!


Вече свързваме пролетта главно с неща като разсади, копаене на село, ранни домати, капково напояване и други подобни красоти... Свързваме я и с край на зимната почивка вкъщи и начало на усилена работа. Когато се наложи да не отидем на поредния неделен протест във Варна, за да садим на село, разбрах с пълна сила колко е било трудно в миналото да се вдигат въстания, да се става шумкар и въобще да се зарязва работата по земята. Ами че ако мъжа не засади градината и полето навреме и хване гората, това означава, че семейството му ще остане гладно! Свобода и глад / робство и ситост – ама, че избор! Сега си обяснявам онези 500 години „мотаене”... Природният цикъл не чака хората да правят революции и да свалят правителства. Била е трудна дилема преди, трудна дилема е и сега. Е, ние не се оказахме чак толкова героични и избрахме саденето! /Засега, мухахаха.../

В началото на април отиваме на село с кола, пълна с растения и деца. Отзад на кората над багажника нежно сме подредили две щайги с красив разсад домати в кофички от кисело мляко (преобладаваща масленост 2%), грижливо гледан от бащите ни през зимата. Класици! Който ни е погледнал, сигурно е останал изненадан, че класиците сме под шейсетгодишни. Ами да, така ще е тя...

altНа село времето е хубаво, хората се съживяват, птичките пеят, козлетата блеят, слънцето пече и градината ни зове. Децата се радват на слънцето и играта на двора, правят си пикници, късат цъфналите цветя, карат се, ритат топката с трясък в гаражната врата, въобще нещата навлизат в летния си ритъм. Ние се щураме отзад в градината, започваме да изпълняваме грандиозните си планове за много по-голяма градина от миналата година, струва ни се, че засадения грах е малко, чудим се дали ако сега сложим 20-те корена ранни домати ще оцелеят без поливане до следващото ни идване... Всички сме замаяни от чистия въздух като току-що излезли от кошера пчелички. Току по някое време децата се втурват с викове при мене: „ Мамо, ела, мамо, на вратата са Бай Илия и Биляр, бързо!” Или „Минава съседа с Мара и каручката, може ли да се качим, може ли?”... Всички хукваме вкупом. Съседа само ги пита дали могат да се върнат от моста, да, тогава да скачат отзад, метнаха се щастливи в каручката и след по-малко, отколото мислех (и се надявах) се върнаха зачервени – бягали обратно от моста до вкъщи...


alt

Магарицата Маргарита, галено Мара


По някое време във Варна ‘случайно’ попадам на чудна книга за земеделие, наречена скромно „Зеленчуковата градина”. Автор е Симеон Дочев и е невероятно подробна, полезна и написана със завладяващо чувство за хумор. Веднага я купих за мъжа ми, само като прочетох увода: „Имам вече градина! Звучи вълнуващо. Звучи гордо, дори фантастично. Отколешна мечта на българина е да има кътче земя, което да е само негово, собствено, свое. И на семейството, разбира се, на жената, децата и старците. Това ще се разбере по-късно, сега е само мое. Чувството за собственост, погубено през годините от социалистическите недомислия, отново избуява в гърдите на този не толкова млад и не съвсем стар мъж, застанал с горда осанка пред трънясалата и запустяла градина.”

Книгата е култова. /Авторът има и книга на име "Как да си направим водка", така че не го подценявайте!/ Не сме я прочели цялата, но ето какво намираме на стр. 12: „... без кривата лопата не може да се мине. Странно защо видни агрономи и специалисти по земеделие я наричат „обикновена” – вероятно им се вижда грозна думата „крива”. Може да е крива, но е необикновена. Тя дори върши повече работа от правата лопата.”

Не се шегувам. Очевидно сега не се шегува и автора. Значи, само да съм чула някой да нарича прекрасната, необикновена лопата крива /или беше обратното?!/ Само да съм чула!

По великденските и гергьовденски празници пак сме тук, разбира се. /После майки от класа на Криси ми споделиха, че са прекарали празниците в петзвезден олинклузив по южното черноморие. Дразнят ме, разбира се, но учудващо малко/


alt

 Селски спа-бани


Вече пада наистина голямо копаене, садене и плевене. Много работа. Междувременно пекохме козунак, боядисвахме яйца, намирахме гущерчета в градината, гледахме как с дни разцъфват божурите и трендафила, люлеехме се на хамака и пекохме мръвки на скарата... Успяхме да отидем на литургия в красивата църква „Светиalt Илия”, да отидем на гости за бой с яйца на Гошо майстора и майка му – баба Анка, но главно садихме, садихме... Освен първите грах, бакла, лук, чесън, салатки, репички, моркови, чубрица, магданоз и разни такива, приключихме с пипера, патладжана и – разбира се – доматите. Цар Домат! От един прекършен разсад бяхме покрусени, от две пожълтели листа бяхме сломени...

А децата как помагат, не можем да ги познаем! (Е, голямата по-доброволно, малката – само за да може после да играе на компютъра. Но и на това ще му търсим края). Плевят, садят лукчета, подават кофичките с домати, носят трева, копаят с една малка мотичка и ако минат 10 минути така, ги мислим за герои и ги засипваме с хвалби и суперлативи. Ами да! Но по-често със силно жужене идва някоя особено голяма и страшна пчела, те хвърлят мотичката, бягат и пищят и се крият в къщата пред телевизора.


alt


Та така... Абе, много е готино на село. Ама много работа. Ама е много готино. Абе, по-хубаво е от града, при всички положения. А в това съотношение на ходения направо си е идеално. А петзвездните хотели – ха, ами че какво ще правим като се пенсионираме, не ни държат краката и не щат да ни видят децата?


"Да отглеждаш своя собствена храна е като да печаташ свои собствени пари"

Рон Финли


Сменям поздрава с "Помози Бог!"

Сменям поздрава. Досега по всяко време на денонощието казвах „добр`утро”. С надеждата да настъпи ден, в който ще се окажем събудени.

Като гледах хората на улицата, излезли там, защото са разбрали, че повече така не може, си мислех , че има надежда българите да сме напуснали приспаното си положение, в което политиците ни полюшкваха години наред. Като слушах обаче какво иска улицата (от политиците), вече няма да поздравявам с „добр`утро”.

Като гледам резултатите от предсрочните парламентарни избори от 12 май су убеждавам, че ако и да сме събудили, не сме се осъзнали и само Господ по молитвите ни може да ни дарува жив разум.

Вече вместо „добр`утро” ще казвам „Помози Бог”, както казваше на познат и непознат баба ми.

Отговорът е „Дал Бог добро”. Дано.

Евроизбори в аванс

На път е да се случи малко политическо чудо. Най-скучните за европейците избори, тези за европарламент, са на път да стартират цяла половин година преди деня на вота през май 2014 година и да станат интересни. В началото на следващата година ще приключи един експеримент на евросоциалистите, които скоро започват процес на избиране на своя кандидат за председател на европейската комисия.

Над 38 000 естонци подписаха петиция срещу еднополовите съюзи

Над 38 000 естонци подписаха петиция срещу еднополовите съюзи

Бразилия се приближи до легализирането на гей браковете

Бразилия се приближи до легализирането на гей браковете

Уволнението на съдия Мирослава Тодорова - отмъщение чрез дисциплинарна практика

Уволнението на съдия Мирослава Тодорова - отмъщение чрез дисциплинарна практика

Съдът обсъжда за последно днес уволнението на съдия Мирослава Тодорова пред международни наблюдатели

Съдът обсъжда за последно днес уволнението на съдия Мирослава Тодорова пред международни наблюдатели

Барак Обама уволни шефа на данъчната служба

"Прегледах доклада на инспектора на финансовото министерство и разкритите деяния са непростими. Американците имат основание да са разгневени. Аз самият съм разгневен. Няма да търпя такова поведение в което и да е учреждение, но особено в данъчната служба", се казва в съобщението на Обама.

Какво да правим със старите си електроуреди?

От 1 млн. мобилни телефона се извличат 16 тона мед, 350 кг сребро, 34 кг злато и 15 кг паладий.

Това са много ценни ресурси, които могат да бъдат използвани наново. Тази неделя, 19ти май, имаш възможност да се освободиш отговорно от всички  електроуреди, които събират прах в гаража (а за по тежките има и осигурен транспорт – звъниш, казваш, че имате един хладилник от 50те и екипа на Екологика съдейства с пренасяне и освобождаване)

Разговор с Даниел Костов, мениджър корпоративни клиенти в Екологика.

Горичка: Какво всъщност представляват е-отпадъците?

Даниел: С това име обобщаваме цялото излязло от употреба електрическо и електронно оборудване.

Това са отпадъци, генерирани от промишления, търговския и частния сектор и включват електрозахранващо оборудване, електрически инструменти, домакински електроуреди, битова електроника, телефони и компютърна техника.

Горичка: Какви са количествата на този е-боклук?

Даниел: Според статистиката това са десетки хиляди тона електрическо и електронно оборудване, което излиза от употреба всяка година в България. Количествата за целия свят са милиони тонове. С други думи, всеки от нас създава по 5 кг е-отпадъци годишно. Тъжното е, че само 10% от тях се рециклират и оползотворяват.
Каква е ситуацията в България с рециклирането на подобни отпадъци?

В България отскоро се работи в посока модерно третиране на опасни отпадъци и общинските сметища все още не отговарят на изискванията за безопасно обработване, съхранение и обезвреждане на опасните компоненти. Огромна част от тях намират своя край на тези места, без да са били предварително третирани – чиста загуба на ценни суровини, ресурси и пространство. Това не само противоречи на концепцията за запазване на ресурсите, но създава предпоставки за трайно увреждане на околната среда. Дори не можем да си представим евентуалните щети. Очаква се количествата електронни отпадъци да нарастват все по-бързо, което изисква от новите индустриални концепции спешно включване на рециклирането на електронния скрап.

Какъв е изходът от тази ситуация?

Изходът според мен е да се научим да е-рециклираме. Затова ние се включихме в инициативата „Бъди отговорен. е-рециклирай” на Министъра за развитие на е-правителство.

Каква е целта на тази кампания?

Целта е да се покаже, че излязлото от употреба електрическо и електронно оборудване е важно да се събира и оползотворява. Първата кампания от инициативата, която се проведе в края на месец април 2013 г. събра над 1,5 тона е-отпадъци.

IMG_2885

 

Предстои втора кампания съвместно с Министъра на околната среда и водите. Тази неделя, 19 май 2013 г., ще имаме мобилни пунктове в 4 града – Бургас, Пловдив, Варна и София, които ще работят от 10.00 до 16.00 часа. Предлагаме и директно извозване от дома на по-големи уреди.

Кампанията освен образователна е и благотворителна. Събраните от нея средства ще бъдат дарени на две организации: сайта за обучение www.ucha.se и инициативата „ Аз ученикът” на една от прекрасните учителки на Заедно в час, Теди Зарева.

Какво се случва със събраните от кампанията е-отпадъци?

Отпадъците се събират, транспортират и рециклират своевременно, съгласно всички технически изисквания. Продуктите, получени при рециклиращия процес се връщат в производствения цикъл, а оставащите отпадъци се третират в съгласие с изискванията на законите. Част от фракциите като пластмаса, стъкло и метал ще останат в страната, а други – като мед, алуминий, злато и сребро, ще бъдат изпратени в най-големия за Централна Европа преработващ завод в Германия.

IMG_2905

Защо е важно да е-рециклираме?

Рециклирането не е по-евтина алтернатива на изхвърлянето на сметища, но е единственият начин да използваме ресурсите си внимателно и да опазим околната среда. Сравнени с рудата, електронните отпадъци са изключително ценен материал. За произвеждането на 1 тон мед от руда трябва да бъдат преработени около хиляда тона скали. За произвеждането на един тон мед от електронни отпадъци е нужно събирането и обработването само на 14 тона старо електронно оборудване. При сегашните екологични и социални условия производството на мед посредством рециклиране е много по-икономически изгодно. Рециклирането е отговорност към бъдещето.

 

„Физика на тъгата” е Роман на годината за 2011 и 2012 г.

„Ако нещо може да направи литературата в България са три неща – първото е да утеши, не е много, но е нещо. Второто е да даде смисъл и третото е да изработи вкус. И трите неща са страшно важни днес и това съм се опитал да направя”, каза Георги Господинов минути след като бе отличен с Националната литературна награда за български роман на годината „13 века България”, съобщи БГНЕС.

Писателят получи приза за своята „Физика на тъгата”, заедно с чек за 11 000 лв. и художествен диплом на официална церемония в Софийска градска художествена галерия в сряда вечер. 

Националната литературна награда за български роман на годината „13 века България” бяха номинирани кандидатствали пред Фонд „13 века България” и издадени през 2011 и 2012 година шест романа. Господинов спечели в оспорвана борба с „Възвишение” на Милен Русков, „Всички мои лъжи” на Пламен Панев, „Законът” на Владимир Зарев, „Нобелистът” на Елена Алексиева и „Кучета под индиго” на Чавдар Ценов.

Журито, което присъди отличието бе в състав проф. Боян Биолчев, проф. Кирил Топалов, Здравка Евтимова, Деян Енев и Анита Димитрова.

Вижте репортажа на БГНЕС от церемонията по връчването на Националната литературна награда за български роман на годината „13 века България” и интервю със самия Георги Господинов, взето малко преди нейното начало.

Вземи тази книга с отстъпка!





Животинки от хавлиени кърпи – Страната отвъд дъгата

  Обикновено всичките животинки започват  с намотка в двете ъгълчета на кърпата. Така се получва хобота на слончето,...

Рибни филета със зелени маслини и картофено пюре

Продукти за 4 порции:
За рибни филета:
4 филета пъстърва или друг вид риба
4 кръгчета лимон
няколко стръка пресен копър
мащерка
4с.л. олио
1к.ч. зелени обезкостени маслини

За картофено пюре:
1кг картофи
1ч.л. сол
1с.л. краве масло

Приготвяне:
Рибните филета се мажат с мазнина. Поръсват се с подправки и сол. Изрязват се четири парчета алуминиево, домакинско фолиo. Разгъват се на кухненски плот. Във всяко се слага по едно рибно филе. Към тях се добавя по кръгче лимон и маслинки. Рибките се увиват с фолиото. Редят се в тава. Полива се половин чаена чаша вода. Пекат се на умерена фурна около 40- 50 минути.
Картофите се почистват, измиват и слагат в тенджера. Налива се вода един пръст под нивото на картофите. Поръсва се сол. Съдът се похлупва. Картофите се варят около 60- 80 минути. Отцежда се картофената вода. Смачкват се на пюре. Още горещи се всмесват с кравето масло. Трябва да се получи гладко пюре. В порция се поднася рибно филенеце, както е с маслинките и лимоновото кръгче. Гарнира се с картофено пюре.


Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Четирилистният парламент, който ще преживя(ва)ме

След като субектите на народната любов направиха всичко възможно да се изтъкнат шумно като различни сега водят тиха партийна кампания за уеднаквяване на позициите си по начин, по който да не стане ясно колко са си близки. Призрачност без граници!

Залогът е осребряването на целия зор да бъдат в парламента с колкото се може повече тежест, която обаче олеква на етапа на сговарянето, в което от значение има сборът от мандатите за съставяне на правителство. Как да се откажат от този пир след победата!

Какво са платили за това удоволствие, те си знаят. Но явно е доста, щом сега се гърчат като „жената каучук” в цирка , на която в един момент главата се показва откъм задните части с усмихнато лице пред публиката.

Борят се с всички сили само и само да не отиде напразно инвестицията им, а на смълчаните зрители заявяват, че балансират отвъд мислимия доскоро компромис по опънатото въже от нерви на избирателите- не заради друго, а от загриженост за стабилността на държавата.

Логистиката на софистиката е в пълна мобилизация. Омотават истината с въженца както джуджетата приковават наивния великан Гъливер.

Жонглират с понятията” коалиция”, „ програмен кабинет”, „подкрепа за действия, но не и на коалиция”, „ експертен кабинет”, „ подкрепа за Орешарски ( лично)”. Фокусират вниманието върху детайлите, за да мине фокусът с основната измама: показната загриженост за добруването на хората, макар да става дума за лично оцеляване, личен доход и партийна субсидия за колкото е възможно по-дълго време.

След като толкова години купените за целта медии набиваха в главите на хората максимата „всички са маскари” днес виждаме успешната еманация на този лозунг в неговата четирипартийна красота- щастие за онези, които откъснаха четирилистната детелина, която ще преживяме, за да преживеем до следващите избори с надежда за връщане на нормалността, според която един провален след бурни протести парламент няма да се възпроизвежда така, сякаш нищо особено не се е случило.

Като рицарите

trenkКогато си момче и си на 10, всяко приключение ти се струва чудесен вариант да прекараш следващите ден-два. Когато си момче на 10, приключенията на другите като теб ти се струват възможно най-готиното нещо, което може да ти се случи.

Спомних си го онзи ден, затваряйки последните страници на „Малкият рицар Тренк” на Кирстен Бойе - мислех си точно за всички доспехи, които исках да нося като малък, за рицарските турнири, които мечтаех да спечеля, прекрасните дами, които мечтаех да омайвам с рицарската си поезия. Добре, де, това последното вероятно не съм си го мислел точно на 10...

Има ли по-прекрасно нещо от това да мечтаеш? Иска ми се всяко дете, което зачете тази книга, да започва да мечтае  и да се вдъхновява по подобен начин. Защото Бойе не само разказва случки с малкия Тренк - тя обяснява какво и защо се случва, води напълно последователен диалог с читателя, без да забравя в нито един момент, че той най-вероятно е на 10. Обяснява му за социалните несправедливости, които (би трябвало вече да) липсват в нашето общество, но преди векове са били нещо напълно нормално, прокарва ценности, връща съвсем майсторски назад във времето.

Подозирам, че бих бил няколко идеи по-смел, ако бях прочел „Малкият рицар Тренк” преди 15-тина години. Искам пак да съм момче на 10.

Вземи тази книга с отстъпка!





Видео съдържанието, мобилните устройства и Tout

video_socialevo

Видео съдържанието, мобилните устройства и Tout

Видео съдържанието е една от новите тенденции в онлайн пространството. Хората обичат да гледат видео, независимо дали ще е пред телевизора, компютъра или някакво мобилно устройство. Откакто съществува като форма на представяне на съдържание, видеото представлява интерес за потребителите, които гледат различни филми, предавания, шоу програми, музикални клипове, а днес все повече и клипове, създадени от други потребители.

Смартфоните навлязоха в живота ни с пълна сила и мобилните приложения станаха неизменна част от ежедневието ни. Потребителите все повече използват телефона си, за да посещават социалните мрежи, да споделят снимки и видео. Водещите тенденции през 2013 са:

  • Преминаване отвъд „лайка“ за измерване на конкурентоспособност;
  • Фокус върху мобилната среда при кампаниите в социалните мрежи;
  • Възход на видео съдържанието;
  • Измерването на кампаниите;
  • Създаване на 360° интегрирани кампании.

 

Говорейки за споделяне на видео, няма как да подминем YouTube, най-големия и популярен канал за споделяне на подобно съдържание. Но днес потребителите имат нужда от лесен начин да създават и споделят видео съдържание на мига. Създава се  нишата на мобилните приложения за споделяне на видео. Едно подобно мобилно приложение е Tout, което предлага споделянето на 15-секундни видеа. Приложението позволява заснемането на кратко клипче на мига и споделянето му в социалните мрежи Facebook и Twitter.

В много отношения Tout има много сходни черти с Twitter като ограничение във времетраенето на клипа, споделяне в реално време, популярен сред популярни личности, които споделят информация със своите фенове. Звезди като Шакил О‘Нийл, Др. Оз и звездите от световната федерация по кеч WWE, както и много отбори от NFL, NBA и MLB използват Tout.

Подобни видеа, освен за актьори, музиканти, атлети и други звезди, могат да бъдат много полезни и за малкия бизнес. Представете си как някой бизнес използва този инструмент, за да споделя кратка информация за свои продукти, промоции или цени чрез видео. Този начин на комуникация предлага бързо качване на съдържанието и ниски разходи.

Трябва да се експериментира с подобни алтернативни канали за комуникация. Не е нужно да се чака някой друг да проправи пътя, особено ако е конкурент. Успееш ли първи да проправиш пътя, ползите за теб ще бъдат много повече, отколкото негативите, ако се провалиш.

Община Бургас вкарва мобилен сайт, QR кодове и NFC в диалога си с посетителите на града

Община Бургас вкарва мобилен сайт, QR кодовете и NFC в диалога си с посетителите на града

Община Бургас вкарва мобилен сайт, QR кодове и NFC в диалога си с посетителите на града

Бургас определено е пример за динамично развиващ се град. Общината прави много, за да бъде той приятно място за младите хора и бизнеса. Съвсем естествено в Бургас се развиват будни хора и компании, които обичат града си и са готови да отделят време и енергия, за да реализират идеи в полза на общността. Последното нововъведение, Smart Point Бургас, приятно прилага новите технологии – QR кодовете и NFC – в комбинация с мобилен сайт. Получава се една изключително удобна информационна система, която позволява на хората да сканират QR код или да докоснат смартфона си до NFC етикет и да научат повече за мястото, на което се намират, за сградата, пред която са застанали, и още много. Проектът е дело на NK Software, които реализират техническата част, и Авеню Медия, които са по маркетинга и комуникацията. Ето какво разказва Светослав Николов, мениджър на NK Software, за проекта.

 

Поздравления за чудесната идея! Как решихте да я реализирате?

Идеята ни се роди за сравнително кратко време, предвид това колко сме запленени от новите технологии и как постоянно търсим начин за интегрирането им в ежедневието си. Заедно с колегите от Авеню Медия, с които си партнираме в изграждането на проекта, отдавна имахме желанието да създадем иновативен комуникационен канал, свързан с QR и NFC и който да спомага за по-лесното ориентиране в градска среда. Ние се погрижихме за техническата част от общата идея, а маркетинговото позициониране на услугата бе доразвито от нашите партньори.

 

Очаквате ли голям интерес и ще измервате ли ефекта от проекта?

Предвид навлизането и удобството, които QR и NFC предлагат, обединени в подобен формат услуга, разчитаме на голям интерес и все по-засилено потребление. Като всяка новост и тук очакваме да предизвикаме вниманието на потребителите, особено сред младежите, чуждестранните туристи и хората, които искат да са винаги в час със случващото се в града. Това лято ще ни даде възможност да измерим посещаемостта и популярността в Бургас – град, който разполага с достатъчно забележителности, интересни места, фестивали, събития и който в същото време е посещаван от голям брой туристи. На този етап от проекта ефекта от него измерваме със стандартни инструменти за следене посещаемостта на един сайт. Тъй като всеки обект (Smart точка) има уникален номер, ще можем да следим индивидуално неговата посещаемост и популярност.

Сами по себе си QR кодовете и NFC чиповете не са нещо сложно.

Проектът беше ли сложен за реализиране?

Сами по себе си QR кодовете и NFC чиповете не са нещо сложно. Реализацията на самите стикери и табелки се сведе до тяхното генериране и настройка. Повече време ни отне да реализираме организацията на системата, да намирим информация за обектите, да подготвим секциите и да изградим самия сайт – http://smartpoint.bg. Както се случва обикновено, в процеса на работа се появяваха нови и нови идеи, които също успяхме да осъществим, макар и за сметка на времето. Имаме още предложения за надграждането на Smart Point, които се надяваме, че ще реализираме в бъдеще. Успяхме да изградим системата достатъчно отворена, което ще ни позволи да я разширяваме и усъвършенстваме в бъдеще.

А какви са възможностите, които дава?

Принципът на действие е максимално улеснен и приятен за хората – на ключови места (обекти, сгради, спирки на градския транспорт) сме поставили стикери и табелки с отпечатан QR код и вграден NFC чип. При доближаване на мобилното устройство до стикера с изображението на NFC тага или сканиране на QR кода, който е до него, се зарежда мобилен сайт, представящ подробна информация и снимки на обекта и района, в който се намирате. Тази информация е контекстно оформена спрямо обекта. За спирките например съдържанието на страницата е свързано с номерата на автобусите, които спират там, както и техния маршрут. За обекти като театри, кина и спортни зали предоставяме актуална информация за предстоящи събития, програма с излъчванията за месеца и други. На всички обекти, независимо от типа им, има секция „Наблизо“, която дава информация за други полезни обекти, които се намират в близост – места за настаняване, болници и др. Съществува опцията потребителят да ги разгледа и върху картата. Ако трябва да обобщя накратко, системата дава възможност за бързо зареждане на необходимата информация в движение и на място.

Какво ще посъветвате другите общини, компании и агенции? Да се страхуват ли все още от NFC/QR?

За страх няма място! Все повече потребители днес си служат с QR кодовете и са запознати с предимствата от използването им. NFC технологията е още една страна в еволюцията на подобни услуги като нашата. Скоростта, с която тези „умни“ чипове се развиват, и приложението им в нашето ежедневие ще стават все по-големи и все по-търсени. Популярността им е зависима изцяло и от мобилните устройства, предлагани на пазара, но тенденцията за интегриране на технологията в бюджетни устройства ще направи популярността им огромна до една година и NFC комуникацията няма да представлява проблем за никого.

Апелът ми е към всички, които се колебаят дали да се доверят на новите технологии в полза на своя бизнес или некомерсиален проект, е да се възползват максимално от иновациите и да бъдат в крак с развитието на мобилните и информационни технологии. Само така биха могли да бъдат още по-близо до потребителите и гражданите (какъвто е случаят с Община Бургас) и да градят желания си  авторитет.

 

И едно кратко представяне на екипа ви?

Екипът, който стои зад Smart Pointе представен от специалисти на Авеню Медия и NK Software. Колегите от Авеню медия специализират в нестандартните канали за информация и маркетингови услуги. Компанията, която представлявам – NK Software, – е на пазара от 7 години и предлага интернет и софтуерни решения за бизнеса. Разработили сме и поддържаме интернет сайтове и портали на водещи български компании и институции. Заедно работим за популяризиране и налагане на модерни комуникационни канали и решения, свързани с интернет и мобилните технологии.

 

Аз вече разгледах сайта, но нямам търпение да проверя как се случват нещата на място. Само Apple да побързат да пуснат iPhone с NFC най-накрая!

Facebook с нови статуси при мобилните устройства

Facebook с нови статуси при мобилните устройства

Facebook с нови статуси при мобилните устройства

Почти всички обичаме да споделяме какво се случва около нас през претъпканото ни със задачи ежедневие. Някои показват снимки на вкусното ястие в ресторанта по време на обяд, други загатват за петъчната вечер с това къде и какво си пийват, а някои пък закачливо споделят кой филм гледат в момента. Всичко това отдавна е налично в социалната мрежа Facebook, но от днес потребителите на мобилни устройства също могат да се възползват от функцията “What are you doing?”.

Опцията, даваща всички тези възможности, а и много други, бе стартирана през януари тази година, но до този момент беше активна единствено за десктоп версията на Facebook. От днес “What are you doing?” е налична за мобилни устройства през мобилното разширение на социалната мрежа – m.facebook.com. В най-скоро време се очаква да бъде пуснат ъпдейт, който изцяло да я интегрира в устройствата с операционни системи Android и iOS, съобщава онлайн изданието InsideFacebook.

facebook-what-are-you-doing

Подобни функции са изключително подходящи за потребителите, които искат да покажат своето ежедневие или да споделят нещо по-интересно със своите приятели. Брандовете също могат да бъдат активни при евентуално споменаване от страна на този, който пусне пост, включващ тяхното име. Неминуемо офлайн и онлайн реалностите стават едно цяло, но трябва да бъдем внимателни, тъй като понякога можем да изпаднем в неловки ситуации. Все пак не забравяйте, че всичко е една виртуална реалност, в която невинаги сме себе си, но и в нея е добре да спазваме етикети и норми и да не прекаляваме.

Снимка: InsideFacebook

Община Бургас вкарва мобилен сайт, QR кодове и NFC в диалога си с посетителите на града

Не беше чак толкова отдавна, май през 2011 г., когато Йовко ми разказа за NFC и ми показа как работи. Идеята ме грабна на мига. Дойде време да видим едно по-масово, хитро и полезно приложение на родна земя. Браво на NK Software, Авеню Медия и Община Бургас!



Walking on the edge... - Един УеБлог на Иван Ралчев

Няма ли от цялото Позитано кой да озапти Станишев и да го заведе на преглед?

Хора! Социалисти! Няма ли от цялото Позитано кой да озапти Станишев и да го заведе на преглед? Притеснявам се за тоя човечец, съвсем е изтървал козите . Още преди два месеца алармирах ,че нещо се случва с вожда на БСП , но не предполагах ,че му е изгорял централният процесор и не може да сметне [...]

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване