Трудният нетерминален изход от кризата

ден 12-ти от протеста

Когато през 89-та и 90-та година обществото се опитваше да излезе от 45-годишния насилствен зимен сън, всичко изглеждаше като на Северния полюс – всички посоки изглеждаха положителни и всяка посока беше юг, т.е. по-добре от статуквото.

Или ако искате друга аналогия – всичко изглеждаше като от дъното на дупка – всички посоки бяха добри, защото водеха навън от дупката.

Правителството на ГЕРБ имаше големия грях, че злоупотребявайки с антикомунизма и с десните идеи, насила натика обществото назад, връщайки проблеми, състояния и дилеми, които мислехме, че отдавна вече сме решили и сме оставили зад себе си.

Тоест, те успяха да върнат времето назад, заради което не заслужават втори шанс докато не се превърнат в нормална партия без присъствието на Борисов и Цветанов.

Получи се така, че Държавата, която се поддържа от данъците на всички и трябваше да работи и да служи на всички, беше нападната от опасен паразит, който изсмукваше кръвта ѝ и в последните три мандата беше съюзник, развращаващ управляващата партия.

Този паразит е олигархията – група едри собственици, които дължат богатствата си на специалните отношения, които изградиха с държавни чиновници и политици, а не на идеите, трудолюбието или ефективността си. Това са богати хора, но слаби бизнесмени, които не могат да оцелеят в нормална среда и затова имат само един изход – да бъдат винаги близо до властта и постепенно да я завладяват.

Правителството на Орешарски е превзето почти изцяло от този олигархичен паразит, който няма цвят и идеология, но който може да оцелее само на топло до властта.

Крайно необходимо е да се отдели олигархичния паразит от властта и чрез обществената енергия (тоест, чрез личния ангажимент на всеки), да се съживи държавността и да се върне на гражданите.

Затова трябва да се предприемат следните стъпки:

1. Да се създаде визия за бъдещото развитие на българското общество. По принцип такива подробни визии са работа на партиите, но протестиращите днес могат поне да изработят консенсус за основни принципи и ценности, които да бъдат съхранявани, независимо кой ще дойде в бъдеще на власт.

2. От тази визия да се изведат конкретните краткосрочни задачи, които трябва да се изпълнят в близките месеци, за да запазим посоката на движение към демокрация и към отделяне от олигархичния паразит. Тук влизат най-спешните промени в Избирателния кодекс, а защо не и промяна на тактиката на протестите към по-радикални форми – блокиране на кръстовища, национална стачка и т.н.

3. След бързо провеждане на нови избори, ако на власт не дойде достатъчно решително реформаторско мнозинство, което да възстанови баланса на властите и независимостта на съдебната система, което да направи прозрачно и ефективно управлението на публичните финанси, да гарантира свободата на словото и правата на собственост, да съживи бизнесклимата и да подхване отново необходимите социални реформи, а също и да изведе държавата от пагубните енергийни и други зависимости, то визията трябва да се прецизира и отново с легални средства и чрез протести да се работи за избори и ново управление, докато получим желания резултат.

Хартата, която подкрепих вчера, казва горните неща по-подробно и може би малко по-сложно, отколкото е необходимо. Тя не е свещен текст и аз ще подкрепя всеки текст, който носи добри идеи за бъдещето.

Но констатациите и работата, която предстои никъде няма да изчезнат, както и необходимостта протестите да продължат, докато сегашното правителство да напусне възможно най-бързо управлението, изпълнявайки един санитарен минимум искания на протестиращите, за да подготви почвата за промяната.

Ще продължаваме с протестите и с усилията докато постигнем  това общество, в което искаме да живеем.

Учени откриха нещо невероятно в ядрото на клетката

Колектив от биофизици направи ново откритие, свързано с ядрото на клетката Допреди известно време се знаеше, че клетката има свое електромагнитно поле, разположено върху мембраната, а отсъства във вътрешността на живата клетка. Екип от учени от американския университет в град Мичиган откри нещо ново във връзка с електрическото поле в клетката. Те откриха, че в ядрото на живата клетка има електромагнитно поле с изненадващо големи стойности. Екипът, ръководен от професора по химия Роул Коупълман, проведе експеримент, от който се установи, че вътре в ядрото на живата клетка има електромагнитно поле ...

Атака няма да влезе в следващ парламент

/Поглед.инфо/ „Атака” губи електорат и може да не влезе в следващия парламент. Това заяви в предаването „Това е България” на Радио „Фокус” социологът Юлий Павлов.

Цецо и Бойко се състезават кого ще убият по-напред

/Поглед.инфо/ Цветан Цветанов стана поредният политик, който твърди, че има заплаха за убийството му. След лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който на няколко пъти тази година оповести различни заговори за ликвидирането му, зам.-шефът на партията също разкри пъклен план.

Гьолсурати

Протестите през февруари тази година-поне в София- бяха яхнати от рубладжии, на които бяха осигурени мегафони, микробус и лична охрана от охранени момчета.

Когато попитах пряко в предаване на Нова телевизия кой стои зад този номер с издигането на началници на протеста, посочени за консумация от медиите като „лидери”, най-напред бях сполетян от агресивна истерия, включително със заплаха да бъда съден за „клевета”.

Не им премълчах и последва мълчание, което продължава и до днес . То така и не беше разкопано от плитко газещите ни медии, които лесно кълват на такава стръв.

Окуражени от успеха на задкулисието да запази конспирацията в тайна, този път кукловодите опитват същото салто мортале на нивото на новата ситуация: доста по-интелигентно, но все така потайно. За целта задкулисието подмами доста читави хора да се подпишат под един дялан като камък текст „Харта 2013”.

Това е първи опит той да бъде закачен на шията на непослушната гражданска енергия, изненадала кукловодите през юни.

Общото в двата случая- през февруари и юни, е тайната. Омертата. Мълчанието.

Може ли някой да ми изтъкне поне един нормален аргумент в защита на конспирацията около авторството на „Харта 2013” – освен, че нямало значение кой е авторът, щом текстът е добър?

Има ли автор на света, ако говорим за свободния свят, който да не иска внезапният изблик на масовата медийна любов към текста му – направо като кампания за разясняване на тезисите на др. Тодор Живков при комунизма-да носи подписа му?

Освен ако не смята родителството си за срамотно заради греховното съвкупление с поръчителите.

За съжаление атаката с този тест се случи като похват по същия начин, както блицкригът с гласуването Пеевски да стане шеф на ДАНС- колкото внезапно, толкова и безадресно като инициатива.

Явно някой се срамува от името си, за да не се подпише като инициатор. Точно както Станишев, Орешарски и Местан, инициаторите на „Харта 2013” стиснаха зъби. Бранят своята анонимност по подобие на подбудителите на казуса „Пеевски”, акуширането за който се оказа най-отбраняваната тайна на сегашната политическа криза.

По този повод е време да бъде поставен един въпрос извън традиционните искания периодично да бъдат бити виновните политици: гражданският натиск трябва да изчопли на светло онези, които коват политическите проекти и никога не поемат друго, освен хонорарите за тяхното имплантиране под кожата на наивния български избирател.

В името на прозрачността, която е основно условие за проветряването на България, трябва да настояваме да бъдат прочетени досиетата на умниците , които коват с финансовия чук продукти, като ГЕРБ, например.

Подсказвам: чули ли сте някога в онези стотици, ако не и хиляди интервюта, някой да попита Борисов кой измисли самата абревиатура ГЕРБ? И защо никой не се похвали с триумфалното на изборите през 2009-та авторство по отношение на тази хитра уловка за шарани ( в гьола край Белене)?

Защото са гьолсурати.

Авторът на хрумката с ГЕРБ не е почитателят на Винету, като какъвто ни се похвали Бойко Борисов. Това е сигурно. Нито непременно е червенокож. По-скоро е дебелокож.

Да повярваш, че Борисов сам си е измислил ГЕРБ, е все едно да хванеш вяра на покойния борец Илия Павлов с физкултурното образование, че сам си бил измисли схемата на корпорацията Мултигруп, както твърдеше.

Или да се вържеш на др. Валентин Моллов, че е създал през 1990-та Първа частна банка и че е натрупал първоначалния си капитал като единствен на света се е изхитрил да реже и продава за скрап подводници, станали вкупом непотребни край Малта след края на студената война- една опашата история, на която всеки днешен крадец на релси може да завиди, но не и да конкурира по размах.

Или като да вземеш за истина приказките на Петьо Блъсков за успеха му на „честен частник” в медийния бизнес в зората на същото първоначално награбване на капитала, когато си беше адски близък с продавача на басните за продажбата на ръждясалото злато в Средиземно море..

Продажните интелектуалци имат нещо нещо общо през всички сезони на разпродажбата, за която ги наемат. Крият се. Крият се лично, но и взаимно.

Защото са всичко друго, но не и глупави. Отлично съзнават какво правят и колко биха пострадали от „народната любов”, ако тя можеше да ги разпознае като съучастници в изнасилването на техните очаквания за справедливост.

Предстои хората да кажат много истини - ГЕРБ ще се разцепи!

/Поглед.инфо/ ГЕРБ ще се разцепи. Това каза пред bTV позорно натиреният от ГЕРБ бивш министър на земеделието Мирослав Найденов.

Излизат наяве финансовите митарства на офшоорника Плевнелиев

/Поглед.инфо/ Стоян Мавродиев, автор на икономическата програма на ГЕРБ и бивш депутат, понастоящем председател на Комисията за финансов надзор, като финансист от 1998 до 2000 г. е управлявал чуждестранното представителство у нас на международната компания, специализирана в създаването на офшорни фирми "Окра".

пустиня от липси на мъжество


вътрешният ми часовник е швейцарски, патек филип custom made. 
без да има нещо общо с часовника ми, току що се запитах, истинските мъже в тази държава само с външни мускули ли са? 
има генерално неслучване на комбинацията между външни и вътрешни мускули. пълно е с буци, а е пустиня от липси на мъжество. толкова много липси не съм виждала на едно място. липси с претенции, изисквания, и миниатюрни мечти. и няма какво да напуснеш, просто няма.

Банкерката и вицепремиер Даниела Бобева - кадър на Васил Божков-Черепа

/Поглед.инфо/ Банкерката Даниела Николова Бобева-Филипова, която пое поста на вицепремиер в правителството Орешарски се оказа кадър на Васил Божков - Черепа. Този факт от биографията на Бобева е пропуснат в официалното и CV.

Готов съм да се откажа от имунитета си, но да ми дадат документи срещу мен

/Поглед.инфо/ Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е готов да се откаже от имунитета си, но поиска да му се дадат всички документи срещу него по делото за Станимир Флоров.

Обвинителите подхванаха извършените полети на Борисов в страната и чужбина

/Пооглед.инфо/ Прокуратурата разследва полетите на бившия премиер Бойко Борисов. Обвинителите подхванаха извършените полети в страната и чужбина с въздухоплавателните средства на "Авиоотряд 28" и използването на военни самолети на Българската армия не за целите на въоръжените сили, съобщиха от пресцентъра на институцията.

вечеря на екстремист

пет люти чушки с кофичка овче кисело мляко.

Никога вече онзи свят

Става дума за бърборенето и пилеенето на думи. В повечето пъти говорим именно за това. Докато израстваме, надрастваме навика да празнословим - или така смятаме, че се случва. Накрая, според Дж. Едуард Чембърлин, става така, че делим света на "нас" и "тях". Има хора, които си пилеят времето и хвърлят думи на вятъра - обикновено са "те". Разбира се има и такива хора, които работят и създават - като "нас". България се тресе. И това не може да убегне от Повече [...]

Проф. д-р Мира Кожухарова: Всяка неправилно приготвена или съхранявана храна може да бъде опасна

Проф. д-р Мира Кожухарова е национален консултант по епидемиология. Завежда отдел "Епидемиология и надзор на заразните болести" в Националния център по заразни и паразитни болести. - Проф. Кожухарова, за летния сезон са най-характерни чревните инфекции. Очаквате ли да има бум и каква е ситуацията към момента? - Към момента още няма увеличение, но е и рано да се увеличават. Иначе принципно всяка година има увеличаване на чревните инфекции, основно на заболелите от ентероколити. Миналата година най-големият брой заболели е бил през 28-ата седмица, до която още не сме стигнали. Тогава само за седмица са били регистрирани 800 заболявания. При нас данни има до 24-ата седмица – от 10 до 16 юни, и броят е значително по-нисък в сравнение с миналата година – 350 заболели от ентероколити. По принцип през летния сезон се увеличават и други заболявания освен чревните, например тези, пренасяни с насекоми. И за тях все още е рано, но ние ги наблюдаваме, регистрираме ги. Към края на лятото...

На Етъра с любов!

altС „Етъра” имаме особена, съдбовна връзка, наистина – имаме една и съща рождена дата! Ако може човек и идея, мечта да бъдат някакъв вид близнаци, то ние сме точно това:)

Да, любовта към този уникален музей вдъхнаха родителите ми, но оттогава аз я подех, тя израстна и сега я предавам на своите деца. Майка ми и баща ми бяха едни от спомоществувателите на новостроящата се църква „Свето Богоявление” преди години, после аз писах за музея магистърската си теза и дори се оженихме с мъжа ми там/!:)/, а сега 10-годишната ми дъщеря печели конкурс за есе „Моят първи спомен от Етъра”. И това не е краят на цикъла, о, не...;)

През годините сме идвали десетки пъти, имаме какви ли не снимки от какви ли не етапи – без бебе, с бебе на сватба, с дете, после с дете и бебе и така, много са:) Но никога не бяхме идвали специално за този разкошен празник на природата, слънцето и водата – Еньовден! От колко време си мечтая да го направя, ах, от колко време... Ето че тази година го планирахме и, за мое огромно щастие, най-накрая осъществихме! Беше точно както очаквах и си представях – слънце, зеленина, народна музика и танци, пъстри носии, щастливи и спокойни хора, сергии с мед, прополис, билкови мехлеми и всякакви натурални, природни благини...


alt

alt


През целия ден усмихнати млади момичета с бели ризи правеха еньови китки от маточина, жълт кантарион, лайка, роза и всякакви други билки, които подаваха с поздрав на хората. Танцьори, музиканти и състави от всички възрасти и райони се представяха на дървената сцена посред зелената морава. Производители предлагаха, обясняваха и продаваха на хората своите чисти, билкови продукти. В центъра на събитията, разбира се, бяха невероятните еньовденски венци от 77 и половина росни билки, брани в зори – един от друг по-големи и по-красиви!


alt

alt

alt


Та така. Ние се вписахме във всичко с пълна сила. Минавахме през венците за здраве, купихме си свещи, талисмани и мехлеми, ядохме на корем лакомствата от шекерджийницата (за които Криси бе спечелила ваучер за есето си), видяхме и се поздравявахме с познатите си майстори-занаятчии, пихме кафе на пясък, запалихме свещички в църквата, слушахме приказка за Невен и Къпина, получавахме подаръци, гощавахме се в механата, радвахме се на изпълнителите на сцената, накрая дори в кръшното хоро по моравата се включихме...


alt

alt

alt

alt

alt


И всичко това осветявано от жаркото планинско слънце, приютявано от величествените горски хълмове и освежавано от буйните води на река Сивек – аромати, звуци, традиции и радост в едно! 

Прекрасен празник на прекрасно място! Благодарим за наградата, благодарим за приятелството, благодарим на всички работещи, поддържащи и развиващи това национално богатство – архитектурно-етнографския комплекс „Етър” в Габрово!

Светът е такъв, какъвто го виждаме. Места като „Етъра” помагат да виждаме България в една изключително приятна светлина – страна на работливи, предприемчиви, изобретателни и съхраняващи българските традиции хора.

Обичам тази страна, а вие?


Като две капки вода

Дали е имало някой, който да твърди, че с този състав волейболистите ще делят първо място с Бразилия в своята група от Световната лига? Ако е имало, вероятно е бил обявен за луд или за прекомерен оптимист. Да си призная, аз лично не очаквах. Не, че ме бива в прогнозите, но това наистина звучеше като някаква химера. Обаче младоците надскочиха себе си и изковаха четири забележителни (дори за най-силните ни отбори в историята) победи. Нещо подобно преди няколко месеца сътвориха и националите по футбол – никой не ги слагаше в сметките, а те тихомълком си извоюваха правото на претендент (макар и все още подценяван) за класиране на Световното първенство в Бразилия. Всъщност двата отбора си приличат като две капки вода по няколко причини: Скандали и напрежение Плакатите ЛазарOFF, призоваващи Данчо Лазаров да напусне председателския пост на федерацията, и култовият транспарант на Боби Михайлов с голяма къдрава перука (по рефрена „Ако от лъжите порастваха коси – Борислав Михайлов щеше...

Чукча не читател, чукча писател (на наредби)

Сеч, гавра, престъпление – с такива определения медиите и социалните мрежи отразиха новината за промените в учебните програми по български език и литература. Най-голямо възмущение предизвика орязването на изучаваните стихотворения на Христо Ботев и замяната на „Тютюн” на Димитър Димов с „Осъдени души” (от същия автор), както и отпадането на „Хамлет”.

#Говори бе

Бидейки претендиращи да сме модерни и осмислящи хора, трябва да сме наясно, че светът е пълен със знания, които си стоят и чакат да узреем за тях. Много често обаче те са на чужди езици, което принципно вече не е желязна завеса за повечето млади хора. От една страна, всяко следващо поколение има все по-уникална възможност от предходното да е по-развито, тъй като е залято с информация. Проблеми пред бъдещите гении обаче има и те не са малко. Един от тях е да преценяват много внимателно на кое да вярват и след това как да систематизират знанията. Много често обаче младите, та и техните родители, изпадат в крайности, мислейки, че така ще стигнат по-лесно до Светия граал на мъдростта. Подобен случай са летните езикови ваканции за деца и възрастни в чужбина. Богаташите са готови да се изръсят с по 1000 евро на калпак, за да могат накрая да се похвалят с параф, че са завършили двуседмичен курс по чужд език. Колко го знаят обаче е друг въпрос. Най-предпочитани се оказали испанските...

Пътепис Индия (1): През Бомбай до Кочи

Започваме един пътепис за Индия. Наш водач ще бъде Бале, а всеки от вас чете на собствен страх, риск и отговорност ;)  Не смея да проверявам колко големи са описаните, напълно неизвестни в България, селища ;)   Приятно четене:  

Пътепис Индия

част първа

През Бомбай до Кочи

Заминаване

Индийското приключение започна в един студен и сив януарски ден, от спирката на ес-бана в нашия квартал. [caption id="" align="aligncenter" width="576"]S-бан в Берлин Сив и безнадежден берлински ден[/caption]   Взехме ес-бана и след няколко прекачвания, дотъркаляхме куфарите до едно заведение за хамбургери на Варшауер щрасе. Изтумбихме по един дебел хамбургер, а аз си купих и бира. На излизане си взех още една от хладилника – за из път. [caption id="" align="aligncenter" width="576"]Улица в Берлин Втората биричка ми се услади дори повече и от първата[/caption] Втората биричка ми се услади дори повече и от първата След хамбургерите се насочихме към аерогарата. Там имаше хора с куфари, които пътуваха в различни посоки. Тъй като и ние пътувахме в различни посоки – сбогувахме се и всеки пое сам към своя си гейт. На моя гейт беше паркирал

самолетът за Истанбул,

в който аз се настаних удобно. До мен се намърдаха майка германка от турски произход и бебето .. За огромна радост бебето започна да реве. Аз се опитах да туширам рева на бебето, поръчвайки си “Ефес” след “Ефес”. Бебето не спря да надува гайдата през целия път, а на финала повърна обилно по посока към мене. За щастие не можа да прати, а само оплеска седалките.

В Истанбул имах 50 минути за прекачване,

но самолетът ни закъсня и беше на косъм да не изпусна следващия. Тичах като луд през летището и успях да се метна вътре в последния момент, секунди преди да затвори вратите. Този самолет беше широк и прохладен, и аз бих се почувствал отлично, ако не беше тъпият ми стомах, който ми даде

еднозначен сигнал за наближаващо разстройство

На всичкото отгоре ме сложиха и до прозореца! До мен седна благовъзпитан и изискано облечен индийски бизнесмен, който разполагаше с всички възможни чудеса на безжичните и компютърни технологии. Бизнесменът се обърна към мен с думите: “За разлика от вас, европейците, ние индийците много лесно влизаме в контакт с непознати.” и веднага влезе в контакт с мене. Заразправя ми надълго и нашироко за работата си, за пътуванията си, за семейството си и т.н., и т.н. Не стигна това, ами започна и да ми пуска клипчета на смартфона! Аз само кимах вежливо и всячески се опитвах да не се насера. Когато болките станаха нетърпими, а по слепоочията ми рукнаха вадички от студена пот, казах на индиеца: “Пардон!”, взех си мократа тоалетна хартия и тръгнах. В самолета имаше толкова много пътници, че пред всички тоалетни се бяха извили опашки. Прекосих целия салон и преминах в следващия, където ситуацията с тоалетните беше дори по-трагична. Прекосих и него, отметнах една копринена завеса и попаднах в притихналия лукс на богаташите от бизнес-класата. За щастие богаташите кротко спяха и цели две бизнестоалетни ме очакваха! Когато се върнах, общителният индиец спеше, така че смело си поръчах бира “Ефес”, пуснах си музика и отворих капандурката на прозореца. http://www.youtube.com/watch?v=sBIUlc2iJd4 Поради комбинирания ефект от бирата и музиката, започнах да изпитвам силен копнеж по космоса, а студената светлина на звездите ме привличаше неудържимо. Наблюдавах и огромното крило на самолета, което се поклащаше монотонно в нощта, мислейки си, че по него направо може да се тича. По това време съм заспал. Събудих се когато светнаха лампите, а пилотът се разприказва по уредбата. Обърсах потеклите лиги с опакото на ръката си и попитах индиеца дали кацаме. Той отговори, че тая мътеница долу е неговият роден град Бомбай, че жена му очаква подаръци от Европа, а аз да съм освободял сърцето и съзнанието си от всичко, което съм чул за

Индия

Така пристигнахме в

Бомбай

[caption id="" align="aligncenter" width="576"]Летището в Бомбай Летището в Бомбай[/caption]    

От Бомбай към Керала

    На летището в Бомбай беше душно и имаше комари. Стигнах до едно помещение с ниски тавани, където се наредих за проверка на паспорта. След проверката хванах едно безплатно автобусче, което ме закара до летището за вътрешни полети. [caption id="" align="aligncenter" width="576"]Летището в Бомбай В автобусчето[/caption]  

На летището за вътрешни полети трябваше да взема самолет до град Кочи,

който се намира на 1000 километра южно от Бомбай. Да, обаче една изключително арогантна и нелюбезна служителка на компанията SpiceJet отказа да ми издаде boarding pass, докато не си платя билета още веднъж. Аз казах: “Госпожо, на идиот ли Ви приличам?!”, но тя ми посочи касата и продължи да обслужва опашката след мене. Отидох да се разправям с касиерката, но тя беше дори още по-нелюбезна. Когато . се запених, тази ми се смя. Пробвах да се върна при оная на чек-ин-а, но се оказа, че нямам право да вляза обратно докато не изчакам огромна опашка. Пламнах от справедлив гняв и пробвах да се предредя. Тия от опашката ми налетяха на бой и дотича ушев с дрънчащи белезници. Тогава горе-долу пуснах статус във Фейсбук, че съм в Бомбай, но са ми вдигнали кръвното.   Както и да е, след около 2 часа разправии, разбрах че ако не платя билета за втори път – ще изпусна самолета и се предадох. Дадох им 4500 рупии (в лева) и получих заветния boarding pass. [caption id="" align="aligncenter" width="576"]Летището в Бомбай, Spicejet Качваме се в самолета за Кочи[/caption]         В самолета беше мръсно, а храната и напитките се заплащаха допълнително. Точно кипях вътрешно как ми се подиграха и ме направиха на идиот, когато мина една мустаката стюардеса, носеща миризлива индийска манджа със сос. Поради нескопосаност или злоба – мустакатата обърна подносчето и ми изля манджата във врата. Каза ми: “Екскюз ми, сър!”.   Около 10 сутринта

пристигнахме в Кочи

Там беше слънчево и се полюшваха палмички, та ми стана по-леко на душата.

 Кочи, Индия

 Кочи, Индия

 Кочи, Индия

Кочи, Индия

От Кочи трябваше да мина още около стотина километра на юг, до селцето Алепей, което беше крайната точка на пътуването. Най-лесният вариант беше с такси за около 20-30 евро,но аз предпочетох да импровизирам с локалния транспорт, за да се потопя малко в индийската атмосфера. [geo_mashup_map] [geo_mashup_location_info] Все пак първата ми работа беше да вляза в контакт с Ицо и Мария Баева, които по моите сметки, би трябвало да се намират в Бомбай. Изходящите разговори по джиесема струваха по 7 лева на минута, така че намерих някакво работещо гише и попитах за Интернет-кафе. Чичката ми каза: “Влизай тука!” и ми направи място на бюрото до него, където имаше компютър. Беше доста абсурдно. Дори колежката му си събра някакви партакеши от “моята” клавиатура, а после рови в едни шкафчета под краката ми. Накрая им платих малко рупии и излязох пред летището. Там ми наскачаха таксиджиите, но аз им дадох “свободно” и се отправих към един самотен автобус 604, който чакаше под палещите слънчеви лъчи. [caption id="" align="aligncenter" width="576"]Автобус – Кочи, Индия Автобус 604[/caption]       Почаках около половин час и шофьорът дойде. Пусна климатика, надъни индийска музичка и потегли с мръзна газ. [caption id="" align="aligncenter" width="576"]Автобус – Кочи, Индия Климатизираният 604 отвътре[/caption]         Учуди ме фактът, че шофьорът спираше автобуса покрай всеки минувач и му подвикваше дали не иска да се качи. Така, вече в най-отлично настроение, поех по пътя на юг.  

 Кочи, Индия

  Една от първите гледки, които видях в Индия   [caption id="" align="aligncenter" width="576"]Алува, Индия Разклонът за Алува[/caption] На разклона за село Алува (снимката горе) слязох от 604 и тръгнах пеша по посока към центъра на селото.   Очаквайте продължението Автор: Бале Снимки: авторът     Други разкази свързани с Индия] – на картата: Кликайте на ЗАГЛАВИЕТО за подробности    

Щирлиц

Щирлиц трябва да се срещне със свръзката си от Русия в някакъв германски бар. Отива, сяда на бара и казва: - 100 грама водка. - Нямаме, вчера свърши. - Тогава 100 грама коняк. - И конякът свърши. - Една бира? - И бирата свършихме. "Ясно, свръзката е пристигнала", веднага направил връзката Щирлиц. Усмихни се, България! Руснаците продължават да възприемат всичко свръхконспиративно, независимо дали става въпрос за китайска храна, хамбургери или уиски. Точно по тази линия в Русия беше отправен призив към многомилионното население да спре да консумира хамбургери и суши, понеже тази храна всъщност представлявала "глистна и културна инвазия". Съвсем друг е въпросът какво се предлага в чуждите вериги за бързо хранене. Двама руснаци, застанали пред витрината на известна марка верига за бързо хранене и тъкмо се чудели дали да престъпят "призива" на вожда, си говорили: - От какво казваш е умрял шефът им? - Като видял от какво се правят хамбургерите им...

Продължават дебатите за Изборния кодекс

Утре, 26.06.2013 г., от 15 часа, в зала "Запад" на българското Народно събрание ще се проведе заседание на Комисията за взаимодействие с граждански организации и движения, във връзка с проекта за нов Изборен кодекс. На заседанието са поканени представители на неправителствени организации, както и националния омбудсман Константин Пенчев.

Намираме се в период на колективно политическо самоубийство

/Поглед.инфо/ Трябва да има драстична смяна на поколенията и политическите модели, заяви социологът Първан Симеонов по време на дискусия на Институт "Иван Хаджийски" за политическия юни, предаде репортер на БГНЕС.

Орешарски: Новият вицепремиер е Даниела Бобева

/Поглед.инфо/ Даниела Бобева ще е новият вицепремиер в правителството. Това каза пред журналисти премиерът Пламен Орешарски.

Вицепремиерът Бобева е кадър на Васил Божков - Черепа

bobeva

Банкерката Даниела Николова Бобева-Филипова, която пое поста на вицепремиер в правителството Орешарски се оказа кадър на Васил Божков - Черепа. Този факт от биографията на Бобева е пропуснат в официалното и CV.

Тя е била член на Съвета на директорите на Мостстрой АД от 20.10.2003 до 05.03.2004 г., показват архивите на Държавен Вестник, където е отбелязано назначението и освобождаването на Бобева. Мостстрой АД е притежавано от Васил Божков. Бизнесменът изкупува акциите на дружеството в началото на 2004 г.

В регистрите се открива и индиректна връзка на Бобева с Черепа през фондацията "Левски-Спорт", където Бобева е председател. В тази фондация управляващ е Свилен Русев Вълчев, който е също така управляващ на фондацията "Тракия" основана и председателствана от Васил Божков.

Особено любопитен е фактът, че официално посоченият телефон на фондацията, управлявана от Бобева, съвпада с официалния телефон на Сдружение "Спортен клуб "Левски"". Управляващи в същия са Делян Славчев Пеевски и Алексей Илиев Петров. 

Васил Божков - Черепа е посочен от американските дипломати в таен доклад за българската организирана престъпност като "един от най-издирваните престъпници в България". Разбира се, Черепа не само не е издирван, но и продължава да печели многомилионни обществени поръчки в строителството, финансирани от европейския данъкоплатец. Той е и главният бенефициент от лобисткото законодателство за хазарта, гласувано от ГЕРБ и прилагано днес от Орешарски. Заради новия Закон за хазарта в България за пръв път бе приложена официална цензура на сайтове на ниво интернет доставчик.

Близостта на Орешарски с Васил Божков - Черепа е ноторно известна. СДС оттегли кандидатурата на Орешарски за кмет на София именно след като се разчу за негова среща със скандалния бизнесмен, на която присъствал и сегашния министър Петър Стоянович.

ДВ бр. 33 Петък, 23 април 2004 г. НЕОФИЦИАЛЕН РАЗДЕЛ

Обява/Съобщение

Софийският градски съд на основание чл. 6 във връзка с чл. 231 ТЗ с решение от 20.X.2003 г. регистрира по ф.д. № 27465/91 промени за "Мостстрой" - АД: вписва промени в устава на дружеството с решение на общото събрание на акционерите, проведено на 29.VIII.2003 г.; заличава като членове на СД Румен Косев Йовчев и Божидар Василев Данев; заличава като изп. директор Владимир Атанасов Манолов; увеличава броя на членовете на СД от 4 на 5; вписва като членове на СД Ясен Тодоров Ишев, Владимир Атанасов Манолов и Даниела Николова Бобева-Филипова; вписва като изп. директор Ясен Тодоров Ишев; дружеството ще се представлява от изп. директор Ясен Тодоров Ишев и прокуриста Койчо Стефанов Златинов заедно. 73313

ДВ бр. 93 Вторник, 19 октомври 2004 г. НЕОФИЦИАЛЕН РАЗДЕЛ

Обява/Съобщение

Софийският градски съд на основание чл. 6 във връзка с чл. 231 ТЗ регистрира с решение от 5.III.2004 г. по ф.д. № 27465/91 промени за "Мостстрой" - АД: вписва промени в устава, приети на общото събрание на акционерите, проведено на 27.II.2004 г.; заличава като членове на СД Владимир Стефанов Михайлов, Величко Георгиев Александров, Ясен Тодоров Ишев, Владимир Атанасов Манолов и Даниела Николова Бобева-Филипова; заличава като прокурист Койчо Стефанов Златинов; вписва нов съвет на директорите в състав: Румен Косев Йовчев - председател, Филип Петров Стоянов - зам.-председател, Стоян Стефанов Михайлов, Ясен Тодоров Ишев и Антоанета Кирилова Костадинова; дружеството ще се управлява и представлява от председателя на СД Румен Косев Йовчев и зам.-председателя Филип Петров Стоянов заедно. 13260

Галъп: Цветанов е политически труп

/Поглед.инфо/ Бившият вицепремиер Цветан Цветанов е политически труп. Той не е желан дори и в собствената си партия - половината от симпатизантите на ГЕРБ са против заместника на Бойко Борисов. Това сочат данните от проучване на Галъп, чиито резултати са били готови на 13 юни, съобщи социологът Кънчо Стойчев по време на дискусия в института „Иван Хаджийски".

Изборите “Станишкo”, правителството “Олигарски” и Коалиция “Гея, бея и злодея”

Картинката е колаж. Въпреки доста острите думи, понякога на границата на толерантността, предлагаме ви да прочетете статията на Христо Марков защото тя казва много истини преглъщани от купените ортодоксални мении: Комунистите могат да бъдат изгонени само с груб, безкомпромисен, категоричен натиск от улицата или с гражданска война Христо Марков*, torsos, blog.bg Това е положението. Това [...]

Нов евроскандал в правителството - замесват еврокомисар в наши кадрили

/Поглед.инфо/ Еврокомисарят по регионалната политика Йоханес Хан очаква извинение от българския министър на транспорта Данаил Папазов. Причината са твърдения, че заместникът му Петър Киров се ползва с препоръките на комисаря.

Изборният борд към Министерски съвет да се запази

/Поглед.инфо/ Премиерът Пламен Орешарски предложи да се запази Изборният борд към Министерски съвет. Той участва днес в последното му заседание.

Какво представлява „Харта 2013“ или светът след оставката на Орешарски

В последните 1–2 дни доста хора ми зададоха въпроса какво е това „Харта 2013“ и какво пише в нея. Аз имах вчера възможността да я прочета в нейната цялост и се присъединих към нея.




Хартата се състои от констатации и цели, които първо описват проблемите в обществото, а след това набелязват стъпки за решаването им.

Може да я приемете за непартийна политическа програма за позитивна промяна.

Идеята на хартата е да подпомогне протеста, който да продължи докато бъдат постигнати целите му и най–важната от тях– незабавна оставка на кабинета Орешарски, като надникне зад хоризонта на оставката.

Отдолу съм се опитал да я представя по–кратко и достъпно. Съзнавам риска да съм минал с брадвата през някои внимателно изчиствани формулировки, така че приемете този текст за личния ми анализ, с когото не обвързвам никой друг.

(Заглавието е „Харта за разграждане на плутократичния модел на българската държава“. „Плутокрация“ е форма на олигархията, в която важните решения за държавата се взимат на тъмно от ограничен кръг богати собственици и влиятелни лица, без по никакъв начин тези привилегии да са описани в закона.)

Голямата цел – възстановяване на държавността

„За първи път след присъединяването на България към ЕС можем да се обединим около една голяма национална цел – да възстановим държавността чрез процес на постъпателно и планомерно изработване и изпълнение на подробен план за разрушаване на сегашния модел и за установяване на демокрацията и върховенството на закона. “


Констатации
  • Дефектна демокрация. Налице е
    • Дълбока криза на обществения договор и дискредитиране на държавните институции. 
    • Отчуждение на управлението от интереса на гражданите, т.е. от своите легитимни основания. 
    • Негодност на институциите да реагират адекватно на епизодичните осветявания на олигархичните зависимости („Ало, Ваньо“, разговорът Кокинов–Найденов– Борисов)
    • Корупция, която се е превърнала в основно съдържание и мотив на властта..  
  • Срастване на престъпността с държавата
    • Назначенията на Пеевски и Сидеров не са грешки или случайности, а израз на тежки зависимости в правосъдието, медиите, политическата система, банките и т.н. 
    • Държавата не просто не успява да се бори с престъпността, а сама генерира безнаказана престъпност.
    • Публичните сфери функционират като непотистки (тоест роднински) мрежи от тайни общества и корпоративни картели.
    • Службите за сигурност охраняват схемите за контрабанда, търговия с наркотици, пране на пари, източване на обществени средства и т.н., чрез които се финансира олигархията, която постепенно превзема властта, медиите и обществения живот.  
    • Съдът е слаб, защото е податлив на икономическо и политическо влияние, от твърде силната администрация и толериране на корупционните лобита. 
    • Контролните и правоохранителните органи гледат да не се бъркат в работите на олигархията.
    • Съществува безнаказаност на хората, носещи отговорност за срастване на престъпността с държавата. По правило те се разследват чак след като паднат от власт (Цветан Цветанов – последен пример)
  • Липса на медийна свобода
    • В медиите се заобикалят определени теми и факти, което осуетява възможността гражданите да си съставят мнение за истинското състояние на нещата и да взимат информирани решения;
  • Липса на нормални икономически отношения
    • Икономическата и финансовата системи са организирани на картелен принцип. 
    • Липсата на правна сигурност на едрата собственост, на изпълнението на договорите и превръщането на държавните органи в инструменти за рекет задушава независимото предприемачество и подчинява стопанската дейност на нуждата от осигуряване на протекция. 
    • Стопанските активни граждани са принудени да поддържат системата, която ги потиска, за да запазят препитанието за себе си, семействата и работниците си. 
    • В държавната администрация, силите за сигурност и сред магистратите се утвърждава културата на зависимост и подчинение – на отместването на погледа, на пасивността и очакването да дойде и твоят ред да направиш услуга, за да се появи новото очакване – плутократичната мрежа да ти “върне” услугата, като ти осигури израстване в своите рамки и структури.
    • Системата до такава степен обхваща цялото общество, че дори жертвите на репресии мълчат, за да не бъдат застигнати от още по–големи неприятности.  
    • Политическата система функционира като борса, в които се осъществява размяна на власт срещу икономически облаги.
    •  Формите на фасадна демокрация служат за легитимация на статуквото пред международните наблюдатели (тоест, да не се изложим пред чужденците), а същевременно затрудняват демаскирането и разобличаването на скритите властови центрове.
И как да се оправи всичко това? Хартата дава следните възможни решения –

Да се обединим около принципи:

  • Зряла гражданска консолидация около базовите ценности на демокрацията и европейския хуманизъм.
  • Обединение около разбирането, че човешко достойнство може да има само когато има действено върховенство на закона, гарантирано от независим съд, и от решимостта да реформираме страната си.
  • От нас зависи да живеем смислено и почтено в демократична държава, която осигурява равни възможности на гражданите си..
  • Моментът е решителен и изисква много повече от лична почтеност и добросъвестно упражняване на професията.

Да обърнем специално внимание на следните области
  • Баланс на властите;
  • По–добро управление на публичните средства;
  • По–добра защита на медийната свобода;
  • Независимост на съдебната власт;


Методи:

  • Създаване на експертни групи от юристи и общественици, които се ползват се с доверие и които чрез доброволен труд да помогнат за постигане на целите
  • Мобилизация на малки групи в ключовите сектори на вкореняване на режима (правосъдие, медии, служби за сигурност, финансов сектор, партийна система) и изработване на конкретни програми с конкретни мерки, които да се прокарат чрез локални активистки кампании, така че олигархията да бъде отстранена от местата, от които черпи власт и ресурси.
Накратко – гражданите трябва да държат под око ключовите сектори, да не се отказват и да постигнат реформи в горепосочените четири области.

Разбира се, текстът на хартата не е съвършен, но и никой не иска това от него, затова и аз няма да търся кусури. Важни са основополагащите констатации и принципи, към които се присъединявам напълно и дори бих искал по–радикални неща. Призовавам ви и вие да се присъедините (на сайта можете да го направите). Детайлите могат да бъдат обсъдени на страницата на самата харта.

Между другото, подкрепих и друг текст #СИСТЕМАТАreloaded  подобни констатации, няколко дни преди Хартата, което означава, че обществото е узряло за този тип промени.

Довечера ще се видим на протеста.

PS. Не е и голям проблем, че текстът трябва да претърпи промени. Американската конституция действа с 27 поправки, които са любопитно четиво ;)


Плачът на смирната

Напълни се земята родна с князе и принцове навред. Чеда, родени в преизподня - белязани с печат проклет. Те бяха някога сред масите - плебеи с искрени сърца. Защитници на сиромасите и босоногите деца.

Кой написа Харт(а)тия 2013?

Документ, претенциозно наречен Харта 2013 за разграждане на плутократичния модел на държавата, се разпространява от две-три дни в социалните мрежи и в интернет пространството. Хартата е подписана от над 60 юристи, журналисти, еколози,  представители на неправителствения сектор, деятели на културата, преподаватели, но авторът му е скрит зад техните имена.  

В документа е направен опит да бъдат изброени  основните проблеми в държавата – корупция, мрежи от тайни общества и корпоративни картели, чрез които функционират публичните сфери, провал на борбата с престъпността, проблеми в съдебната система. 

Хартата се представя и като гражданска  инициатива за промяна, като се предлага  да се създадат експертни работни групи, които да анализират как законите отварят вратички за злоупотреба с гражданските свободи от страна на полицията и други служби и това да бъде първата стъпка. Т. е. не става дума за оставка на настоящите правителство и парламент, а за академична работа, която изисква сериозен потенциал и ресурс.  Лансира се и идея да бъде изработена  концепция за управление на публичните средства, както и законови промени за укрепване на независимостта на съдебната власт. 

Хартата не се приема еднозначно. Много хора вече я подписват на специално създадения сайт www.harta2013.eu. Някои от тях, като режисьорът Росен Елезов вече публично поискаха подписът му да бъде оттеглен, документът той е нарекъл „парцал”. Журналистът Асен Григоров пък поиска през Фейсбук признание от автора на текста. Всъщност сред подписалите хартата има хора с различни убеждения, но прави впечатление преобладаващият брой на хора, свързани по някакъв начин с партията и сдружението „България на Гражданите” – каквито са Йонко Грозев, Иглика Трифонова, Георги Атанасов, Цветозар Томов, Веселина Седларска, а вероятно и други. Възможно е тази харта да опит за политическата платформа, която да обедини гражданите, и за която говори лидерът на партия „Движение България на гражданите” Меглена Кунева. 

За съжаление обаче документът е представен като граждански, а появата му предизвиква искри както сред протестиращите, така и сред хората, които следят протестите чрез медиите. Мнението е, че Хартата подменя идеята на протеста за незабавната оставка на правителството и подготвяне на нови предсрочни избори. Смята се, че така управляващите в момента получават неопределено дълъг период от време, в което могат да манипулират нещата чрез псевдо-граждански комисии. Текстът се оценява като неясен и абстрактен, „натресен отгоре”.  заради многословието, хартата находчиво беше начена "хартия 2013".ахп “Това с “плутокрацията” и този списък на “пострадали” от нея отдолу некакъв майтап ли е?”,  питат хората по форумите. 

Добре е все пак да се чува гласът на хората, които искат кратки, ясни и изпълними мерки тук и сега, а не “комплексен анализ” и “обобщаване на анализите” относно “състоянието на демокрацията” незнайно кога.

В края на хартата, представяна като независима гражданска инициатива за възстановяване на демокрацията и върховенството на закона, е записано: „Всеки, който подкрепи хартата, самоопределя себе си като препятствие пред разрастването на модела – с ясната си публична позиция и активност, които ще препречват неговото функциониране.” Възниква въпросът дали ако някой се чувства извън модела и като препятствие за функционирането му и всеки ден води своите малки битки и войни със системата е свободен да не подписва тази харта. Или отново става дума за зависимости и задкулисие и за това да се разчита на еуфорията и енергията и волята за рестарт. В крайна сметка някой е написал този текст, защо го е срам да си признае. Едва ли авторите са 60 човека. Допустимо е да има личности, които ще са свободни да не се присъединяват към претенциозната харта и да са направили повече за очовечаването на обществото и на всеки човек. 

Не бива да се забравя, че над всичко е Бог, а в този текст това отсъства…


Особености на националното къркане

"Няма нищо по-хубаво от добре свършената работа. Освен тихата тъмнина на дъното на бутилка уиски, след като си приключил някоя задача как да е", казва Хънтър С. Томпсън. Склонен съм да се съглася с великия американски журналист, който далеч не е единственият пример за бележит щатски алкохолик, занимаващ се с писане. Сетете се само за прочути творци като Джек Лондон, Франсис Скот Фицджералд и Чарлс Буковски, които оставиха блестящи произведения не въпреки, а именно поради страстта си към чашката. Но да оставим вечно търсещата душа на артиста и да се съсредоточим в конкретиката. През отминалите дни бе разпространена една интересна статистика, обобщаваща броя и социалното положение на попадналите в софийския "Отрезвител" за последните близо 12 месеца. Тя показва, че през втората половина на 2012 г. и първата на 2013 г. общото количество на въдворените във въпросното заведение се е покачил с 8 пункта спрямо същия период, съотнесен година назад. Най-честите посетители са на възраст...

“Икономист”: Задават ли се нови избори в България?

В материал за протестите в България влиятелното британско издание "Икономист" се пита дали страната не е пред прага на нови предсрочни избори. Разказвайки за протестите в София, насочени срещу корупцията по високите етажи на властта и продължаващи вече 10 дни, "Икономист" обобщава, че само 3 седмици след сформирането му новият български кабинет е изправен пред съдбата на стария.

САЩ ще останат световен икономически лидер

Да, инвеститорите са наплашени от неубедителното възстановяване на щатската икономика. Паниката се разгоря след коментарите на управителя на Федералния резерв Бен Бернанке от миналата седмица, в които той намеква за евентуално ограничаване на монетарните стимули. Всъщност пазарите имат причини за тревоги по всички кътчета на земята – от европейската дългова криза, до признаците, че китайската промишленост губи пара. Глобално погледнато, американците дори трябва да са доволни от ситуацията на местна почва, смята Джоузеф Куинлан, главен пазарен стратег на US Trust. В доклада си „Какво е наред с Америка“ той изброява десет основания да вярваме, че САЩ ще останат глобален лидер в обозримо бъдеще. 1. Щатската икономика е най-голямата и най-продуктивната в света Много се говори за китайското икономическо чудо, но успехите на Поднебесната империя трябва да се разглеждат в перспектива. В реално изражение американската икономика е двойно по-мащабна от китайската. И нещо повече -...

Отбелязване на 100 години от Балканската война в граничещия с България Босилеград

Във връзка с отбелязваната 100-годишина от Балканската война, Културно-информационния център на българите в Босилеград, Р. Сърбия, организира полагане на цветя на гробове на български войници и офицери, загинали в Босилеградско по време на Балканската война, и историческа лекция. КИЦ "Босилеград" е изготвило и покана за честването, подписана от председателя на Центъра Иван Николов. КИЦ „Босилеград” призовава историците и правителствата на Р. Сърбия и Р. България да се установи историческата истина и да се отбележат всички забравени гробове на убити български и сръбски войници и офицери в този край през Балканската война.

Омбудстманът Константин Пенчев е на страната на протестиращите

/Поглед.инфо/ Омбудстманът Константин Пенчев прие да бъде гарант при евентуален диалог между протестиращите и институциите. Пред БНТ той даде да се разбере, че на среща със заместник-председателя на парламента Мая Манолова е получил покана по предложение на неправителствените организации, която той е приел с цел да помогне на протестиращите.

Возможность экстрадиции

Но давайте не будем также забывать, что Республика Болгария связана и другим международным соглашением: ЕКПЧ. И в соответствии с этим соглашением это государство также взяло на себя вполне определённые обязательства. И эти обязательства весьма серьёзные. Республика Болгария, например, гарантировала любому под её юрисдикцией, что этот самый «любой» имеет возможность осуществить обращение в ЕСПЧ, и решение ЕСПЧ будет обладать прямым юрисдикционным действием для Болгарии. Обратим внимание на то, что США не являются стороной ЕКПЧ, и те, кто находятся под юрисдикцией США, не имеют возможности обратиться с жалобой в ЕСПЧ в отношении США. Почему? Да ровно потому, что юрисдикции в США ЕСПЧ не имеет. Следовательно, передавая Гергану Червенкову помимо воли последней под юрисдикцию США, — а именно в этом и состоит экстрадиция, — Республика Болгария государственной властью лишит Гергану Червенкову права обратиться в ЕСПЧ против страны, под юрисдикцией которой она будет находиться.

Ботев ли ни е болката на образованието?

Известен поне от година проблем с учебните програми по български език и литература предизвика отново обществени  вълнения. В медиите и по форумите започна дебат по темата, заради съдържание, предложено след осъществен проект.

Проблемът тръгна от публикуването им на сайта на Министерството на образованието и науката и от признанието на самия министър проф. Анелия Клисарова, че за да се облекчи натоварването и да има повече време за практически задачи децата няма да учат в училище няколко стихотворения на Христо Ботев и вместо романа „Тютюн”, (който те вероятно четат в захлас), ще учат „Осъдени души” на Димитър Димов.

Така министърката пусна духа от бутилката и се започна една говорилня, в която се изказваха много хора като компетентни.

Проблемът не е нов. По темата се оправдаваше и Сергей Игнатов, когато беше просветен министър, но това странно защо журналистите са го забравили. Експерти помогнаха на проф. Клисарова да стовари отговорността на управлението на ГЕРБ.

В казуса едва ли е важно какво точно ще учат децата в училище от Ботев, Алеко Константинов, Вапцаров, Яворов и Шекспир, защото ако искат да го научат, няма кой да ги спре. Въпросът е как този министър, представян за експерт, не знае какви, за какво и на каква стойност проекти са осъществявани и се осъществят в министерството, което ръководи.

Друг е въпросът, че у нас от години повод за обществена реакция са нечии твърдения и думи, а не резултатите и постигнато качество. Като се каже, че махат Ботев от учебниците, следва ярост, а бисерите от матурите се посрещат със смях, вместо с тревога.

Алтернатива на статуквото или раждане на поредната синя илюзия?

/Поглед.инфо/ Какво става в дясното политическо пространство? Този въпрос е на дневен ред, след като новият председател на ДСБ Радан Кънев обяви, че тъмносините започват консултации за създаването на силен реформаторски блок, който не включва ГЕРБ и СДС.

Астероид ще носи името Станишев като знак за политическата му смърт

/Поглед.инфо/ Астрономите от обсерватория „Звездно Общество” А79, подкрепени от техни колеги, искат оставката на правителството и заплашват, че ако управляващите не се вслушат в гласа на младите хора ще предложат на Международния астрономически съюз да кръсти един от откритите им астероиди с името Сергей Станишев.

Цветанов ще се чувства добре и в затвора - тарикатите там са добре!

/Поглед.инфо/ Цветан Цветанов ще бъде посрещнат нормално зад решетките. Това каза чалгаджията Кондьо в интервю за столичен всекидневник. Чалга звездата от края на 90-те години на ХХ в. коментира и повдигнатите обвинения на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за незаконните подслушвания.

Омбусманът е за спешна редакция на Изборния кодекс

Омбусманът на Р. България обяви в интервю за БНТ, че е за спешна редакция на Изборния кодекс. Той каза още, че е готов да стане гарант в диалога между управляващите и протестиращите граждани на улицата. От интервюто на г-н Пенчев за националната телевизия стана ясно, че той е поканен и ще присъства утре в парламента на срещата с граждански организации, свързана с промените на изборните правила.

Избори през май 2014 г.

/Поглед.инфо/ Социологът Кънчо Стойчев каза за предаването "Преди всички" по БНР, че протестите се провеждат в две посоки едновременно с равен шанс.

Председателят на ДАНС не трябва да е подслушвал журналисти

Новият председател на ДАНС трябва да е човек, който няма навика да шпионира журналисти, се казва в позиция на неправителствената организация "Репортери без граници". Още през февруари 2009 г. в доклад на "Репортери без граници" се критикуват някои практики в ДАНС, в това число незаконно подслушване на телефони на журналисти. Във връзка с това организацията сега изразява загриженост, че все още не е назначен председател на агенцията, от която се очаква да се бори срещу корупцията и организираната престъпност.

"Репортери без граници": Директорът на ДАНС не трябва да е подслушвал журналисти

"Репортери без граници": Директорът на ДАНС не трябва да е подслушвал журналисти

Глобалната средна класа се пробуди за повече демокрация

Глобалната средна класа се пробуди за повече демокрация

Остър словесен бой в ефир: Божидар Данев срещу Огнян Донев

/Поглед.инфо/ В остър спор влязоха в ефира на Би Ти Ви преди минути шефът на Българската стопанска камара /БСК/ Божидар Данев и председателят на КРИБ Огнян Донев, заради кабинета на Пламен Орешарски.

Наследството на ГЕРБ: Дунав мост 2 е символ на една млада, усмихната и комуникативна България

Дунав мост е символ не само на европейската солидарност, но и на младостта и красотата, образ на тази Нова България, която всички наши читатели обичат.

Не дърпайте дявола за опашката!

/Поглед.инфо/ Внимавайте, когато дърпате дявола за опашката!.

Не дърпайте дявола за опашката!

/Поглед.инфо/ Истински случай в маршрутка в София-постнат е във форум.

Еднаквите думи в балканските езици - в Графонетика

Бихме могли да се хванем на бас, че никога не сте се замисляли колко на брой и кои точно са еднаквите думи в балканските езици. Идеята да ги открие обаче явно е хрумнала на журналиста от БНТ Даниел Ненчев и (неизвестно колко време по-късно) се появява върху фасадата на Betahaus Sofia.

„Графонетика” на практика е нова дума, която обобщава сбора от еднаквите думи в балканските езици - общо 82 на брой. Думата е съчетание от значенията на думите „пиша” и „звуча”.

Инсталацията „Графонетика" пък представя думите, които звучат еднакво или близко и се изписват по еднакъв или близък начин на български, гръцки, турски, сръбски, хърватски, албански, македонски, словенски и румънски. Вече изобразени върху Betahaus, думите са част от акция в основната програма на Sofia Design Week 2013.

Изследователският проект и езиковият анализ за „Графонетика" са направени от доц. д-р Валентин Гешев, който ръководител на катедра Славянско езикознание в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Изпълнители на проекта пък са художници от Балканите. Вижте част от творческия процес.

Официално „Графонетика" е отворена за посещение до 23 юли, но някак подозирам, че думите ще останат върху фасадата и след това. 

А кои са тези 62 думи ли? Вижте ги в този файл.

Уникални кадри от самото създаване на изображенията в „Графонетика" можете да видите на официалното Facebook-събитие на проекта.

Новата Тройна коалиция Атака, БСП и ДПС провалят жизнено важни инфраструктурни проекти за България. Павлова: Губим 1 милиард за магистрала "Хемус" заради новото правителство

Поставила съм въпросът на парламентарен контрол и лично към министър председателя – какво наложи едно от най-добре работещите до сега министерства, това на Регионалното развитие и благоустройството да бъде разделено на две. Това заяви народният представител от Трети МИР – Варна Лиляна Павлова днес по време на среща с избирателите си от Варна. Депутатът от [...]

Приказка за динята

Дойде сюблимния миг, в който да се отдам на порива си да пиша динени приказки, обхванал ме още през уикенда. :D Вярно, че тази не е онази, която първоначално ми се щеше. И сигурно е по-правилно да пиша за кайсии, за която възможност ме подсети тая сутрин "Големия кулинарен речник" на Дюма, но поривите не е хубаво да се отлагат, защото вземат та умрат. Пък и това е доволно поучителна приказка и си пристига на мястото, така да се каже. :)

В един бостан живеела една млада Диня. Животът и протичал в прекрасно общество: наоколо, докъдето ти стига погледа, лежали такива симпатични, раирани дини. От време на време лениво се  обръщали на другата страна, подлагайки на слънчевите лъчи дебелата си кожа и си подхвърляли реплики:
– Чудно временце е днес!
– И какъв приятен ветрец!
– А птичките как чуруликат – истински концерт!
Само нашата Диня не участвала в тези беседи. Стрували и се тъпи и скучни. "Намерили от какво да се възторгват, – мислела си тя, – птички, вятър ... По-добре да бяха помислили за бъдещето."
Самата тя много обичала да мисли за бъдещето. Животът на Динята е кратък – всичко на всичко едно лято – това и било известно още докато била малка семка. Но оттогава помнела  празнично наредената маса и веселите лица на хората. Този пир вълнувал въображението и.
"Когато порасна, – мислела си тя, – ще се налея със сладък сок и ще се отправя на изискано празненство, където всички ще изпаднат във възторг от мен и моите вкусови качества. Не е ли това една блестяща съдба?! А докато лежа тук, на голата земя, сред другите дини, никой и не подозира какво ми е писано. Никой от тях не мисли за бъдещето и когато дойде времето, така и ще си останат на своя бостан да се радват на природата."
Така нашата Диня в гордо уединение се отдавал на мечти за своето бъдеще и не подозирал, че съдбата на всички дини си прилича като самите тях. "А какво бъдеще очаква моите семчици! – мислела Динята. – Тях навярно ще ги посадят в специален бостан, като излезли от особено сладка и особено сочна Диня. Ще ги гледат много грижливо и няма да са принудени да растат като мен сред празно дърдорещи глупци. Те ще обсъждат своето бъдеще и от първото листенце ще се готвят за пир."
Динята все повече се раздувала от собствената си значимост и все по-малко внимание обръщала на другите дини. А всички те били от семки на една и съща диня, но колкото и да е странно тя не помнела това. Празничният обяд затъмнявал всички други спомени на малката семка.
През това време жителите на бостана всички като един растели на големина и ставали все по-весели и все по-лениви. Те вече не се обръщали от страна на страна, а лежали спокойно и обменяли мнения за благодатното време. Лятото отивало към края си.
Настъпил денят на прибиране на реколтата. Обрали дините от бостана и ги натоварили на каруца. Каруцата друсала по селския път и дините се търкаляли в нея една през друга. Това било необикновено приключение.
Нашата Диня била недоволна. В мечтите и за бъдещето нямало никаква каруца и това ужасно тресене. Тя започнала да се безпокои.
И видимо заради празно безпокойство се сцепила ненавреме. Когато докарали дините в двора и започнали да ги разтоварват, стопанката и хвърлила едно око и рекла:
– Сцепена е. Какво пък, хвърлете я на свинете.

А.Басова

"Поколението F" и технократът Орешарски

/Поглед.инфо/ В деня, в който "правителството на надеждата" беше избрано, посъветвах от екрана на бТВ премиера Пламен Орешарски веднъж седмично да дава отчет пред народа. В който си иска телевизионен канал, по която си иска програма. Но веднъж седмично в пряко предаване да има "Часът на Орешарски", в който спокойно да разказва какво е свършил през изминалата и какво смята да свърши през следващата седмица, и не само спокойно, но и честно, почтено, открито и конкретно.

Бързият вот обслужва ГЕРБ и вреди на десните

/Поглед.инфо/ Процесите, които текат в цялата страна, няма как да не засегнат ГЕРБ. Ако ГЕРБ иска да продължи да играе роля в политическия живот на страната, е длъжен да се съобрази с гражданското недоволство. В противен случай бившите управляващи ще изгубят контакта си с аудиторията и с избирателите.

Пророчество за дясното

Ще родят ли протестите ново дясно? Ще се обедини ли най-сетне българската десница? Ще заеме ли достойното си място? Тези въпроси идват като древна молитва за дъжд, всеки път когато десните партии се издънят, разминат се с властта и започнат да се люспят от мъка. И тези въпроси ще останат без отговор, докато не получим отговор на няколко други въпроса.

1. Коя е българската десница? Грешно е да се приема, че това са партиите, които определят себе си като десни. Българската десница е голямата съвкупност от десните хора, които десните партии се ангажират да представят във властта. Както е църквата – църквата са всички кръстени во Христа миряни, а клирът води службата. За да има възраждане на десницата, всички десни хора трябва да припознаят един единствен политически субект и да му повярват, бил той лидер или партия, а най-добре и двете. Наистина, българските десни хора се промениха с годините. По време на прехода десни бяха всички антикомунисти, хора със съсипани от тоталитарния режим съдби или пък хора, които ясно виждат безбожното зло в социалистическата идеология. Сега антикомунизмът вече не е актуален. Сега, ако трябва да дефинираме десния човек, ще кажем, че това е човек, който иска сам да се грижи за себе си и семейството си, като разчита на своите способности, трудолюбие и упоритост, човек, който иска честно и законно да се съревновава с другите хора в създаването на материални и духовни изделия, човек, за когото най-голямата ценност е свободата на духа и съвестта, а най-висшият морален дълг е святото зачитане на свободата на другия. Ето това е българската десница и ако има някаква криза в нея, то е само тази, че не е адекватно представена във властта.

2. Какъв да бъде новият десен проект? След като десницата не е представена добре, логично е да се попитаме как да се поправи това. Мисля, че начините са само два: да се постигне широко дясно обединение чрез включване на повече десни партии и организации (моделът ОДС от 90-те) или да се роди нов монолитен десен политически субект чрез включване на личности, при което гражданите, които досега не са се занимавали с политика, да бъдат поне два пъти повече от професионалните политици (моделът ДБГ от 2012). Проблемът на широкото обединение е този, че неговият първи ден ще е очарователно красив, а вторият му ден ще бъде уродливо грозен. През първия ден всички ще се хванат за ръце като братчета и сестричета, а през втория ден ще започнат пазарлъците и ще се окаже, че сладките позиции са по-малко, отколкото са дори само лидерите на присъдружните партии. Механичното обединение на десните партии в най-добрия случай ще доведе до сумиране на твърдите им ядра, но битката за негласуващите от омерзение или от мързел десни отново ще остане неспечелена. Другият начин, да се създаде нов монолитен субект, както се оказа, е още по-труден. Това значи или всички досегашни доброволно да прекратят съществуването си и да се влеят в новата организация, или пък да се появи отнякъде такова лидерство, което да издигне нова кауза, която да помете и обезсмисли старите. За съжаление, нашето общество вече е доста уморено, за да посрещне нов месия, макар че знае ли човек?…

3. Какво е бъдещето на дясното? Уж оптимистично, защото всички смятат, че целокупната десница се оказа извън парламента и не ѝ остава нищо друго, освен да намери бърз и хитроумен начин да попадне в него. Ситуацията обаче се усложнява от факта, че са налице една голяма псевдолява партия (БСП) и една голяма псевдодясна партия (ГЕРБ). Това не само идеологически обърква хората, но ги кара в много случаи да гласуват за едната, защото искат другата да яде бой от някого. Ситуацията се усложнява и от кризата в доверието и уважението към личностите. Ако някой стар и доказан лидер пожелае да оглави нещо ново, всички ще кажат: „А-а, знаем го ние тоя!”. Ако пък се появи ново лице, всички ще кажат: „Абе, кой е тоя, бе! Кой го знае него!”. Така че бъдещето на дясното минава през идеологията и лидерството. В неделя Радан Кънев стана шеф на ДСБ, което, както елегантно се изрази Сашо Йорданов в далечната 1992, е хубав ден за българската демокрация. Вероятно до седмици ще стегнат редиците и други партии извън парламента. Ще започнат консултации и най-вероятно ще се излезе първо с обща оценъчна декларация, а после няколко партии ще съумеят да конструират политически субект, готов да се яви ако не на предсрочни парламентарни, то със сигурност на редовни избори за европейски парламент догодина. Когато се представи добре на тях, тази конструкция ще бъде разпозната като зародиша на ново и автентично дясно представителство и ще започне да се развива като такова. А ако междувременно БСП успее да се превърне в истинска лява партия, това ще е добре за всички. Дори и за онези, които като мен мислят, че Картаген трябва да бъде разрушен.


За в. “Труд

Милена Дамянова: Не били похарчили 1 млн. лв. за програмата, а 912 000 лв :))

/Поглед.инфо/ Не сме изхарчили 1 млн. лв. за програмата по литература, а 912 000 лв. Един министър първо трябва да се запознае с фактите и после да коментира. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия бившият зам.-министър на образованието и настоящ депутат от ГЕРБ Милена Дамянова.

Абсурдната кадрова политика на висшите етажи на властта

/Поглед.инфо/ Новоназначената заместничка на културния министър Стоянович Велислава Кръстева през последните седмици успешно съвместява висшия държавнически пост с шефското си място и в пресцентъра на Лютви Местан на бул. „Стамболийски”45А, което е конфликт на интереси и не може да се толерира в нормална европейска страна, алармират от Гражданско сдружение "За по-чиста България"

Революционни промени: БСП маха "данък колиба"

/Поглед.инфо/ Новоназначената заместничка на културния министър Стоянович Велислава Кръстева през последните седмици успешно съвместява висшия държавнически пост с шефското си място и в пресцентъра на Лютви Местан на бул. „Стамболийски”45А, което е конфликт на интереси и не може да се толерира в нормална европейска страна, алармират от Гражданско сдружение "За по-чиста България"

Зам.министърка на културата приработва едновременно и като пиарка на ДПС

/Поглед.инфо/ Новоназначената заместничка на културния министър Стоянович Велислава Кръстева през последните седмици успешно съвместява висшия държавнически пост с шефското си място и в пресцентъра на Лютви Местан на бул. „Стамболийски”45А, което е конфликт на интереси и не може да се толерира в нормална европейска страна, алармират от Гражданско сдружение "За по-чиста България"

Сутрешен ТВ блок - 25 юни

/Поглед.инфо/ Какво ще роди енергията на бунта – журналистите Емил Спахийски, Иван Бакалов и Светослав Терзиев;

Трябва ли да делим протестиращите?

Вчера в сайта Offnews се появи една интересна статия, която предлага протестиращите в София да се разделят на две "крила" - радикално и умерено. До колкото статията задава въпроси относно намеренията на протестиращите, нейното съдържание представлява доста интересно четиво. Но дали трябва да делим протестиращите на крила, групи и течения? Протестите в София навлязоха в своята втора седмица доста обещаващо предвид запазването на един постоянен Повече [...]

Заека: Полицаите ме пребиха и затова казах, че съм убил Мирослава

/Поглед.инфо/ "Не се чувствам добре от това че признах че съм убил Мирослава", каза от затвора в Перник пред Нова телевизия Марио Любенов Заека.

34-годишна учителка прави луд секс със свой ученик в колата си

/Поглед.инфо/ Учителка е правила секс с 16-годишен ученик в колата си. Тя му казала преди акта, че ще стане "легенда" сред приятелите си, стана ясно вчера по време на слушане пред дисциплинарна комисия.

Тиквен пай в гювечета

Продукти за 4 порции:
2 среддни тиквички
4- 5 картофа
300г сирене
200г коприва
2 яйца
сол на вкус
1к.ч. мазнина

Приготвяне:
Тиквичките и картофите се почистват и измиват. Режат се на две или три. Слагат се в тенджера. Налива се вода един пръст под нивото им. Похлупват се. Варят се до омекване, около час. Пасират се. Копривените листа се мият едно по едно. Режат се на дребно. Слагат се в купа. Добавя се натрошеното сирене и разбити яйца. Сместа се обърква. Към пюрето от тиквички се добавя сол и половината от мазнината. Обърква се. Вземат се 4 гювечета. Купичките се мажат с мазнина. Във всяко се разпределя слой от зеленчукововто пюре. Копривената смес се дели на четири. Слага върху пюрето. Завършва се с картофено пюре. Гювечетата се похлупват. Пайовете се пекат на умерена фурна, половин час. Вкусно ястие за летните жеги.


Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Правителство няма - нови вицепремиери дал Господ!

/Поглед.инфо/ Банкерка от София ще е третият вицепремиер на Пламен Орешарски.

Очаква ни нова световна финансова криза!

/Поглед.инфо/ Покачващата се доходност на държавните облигации по целия свят заплашва да доведе до загуби за милиарди долари

Причините за протеста са много по-дълбоки, Пеевски беше само формален повод!

/Поглед.инфо/ Причините за протеста са много по-дълбоки, Делян Пеевски беше само формалният повод. Това коментира пред БНР блогърът Асен Генов.

Съдете Волен Сидеров!

/Поглед.инфо/ Изказването на Волен Сидеров по отношение на Мария Игнатова и предаването „Господари на ефира“ премина всякакви граници. Призоваваме този човек да напусне председателския пост на комисията по етика в Народното събрание. Това обявиха от предаването на Магърдич Халваджиян в изданието тази вечер.

Сп. "Икономист": Българският елит протестира, задават ли се нови избори?

/Поглед.инфо/ Задават ли се още едни предсрочни избори? - под това заглавие сп. "Икономист" публикува статия, посветена на протестите в България, съобщава БТА.

Комбинация ГЕРБ-БСП ще убие политическата система

/Поглед.инфо/ Интервю на Биляна Рилска с Юрий Асланов за Дневник. Интервюто е предоставено специално от г-н Юрий Асланов за Поглед.инфо.

Поради что се срамят да се заявят инициаторите на “Харта 2013″?

Уважаваната Нели Куцкова, съдия, но поканена като гражданите тази сутрин в националния телевизионен ефир, си призна чистосърдечно, че не знае кой е авторът на „Харта 2013”р която е подписала заради добрия текст.

Така е, текстът добър ( макар да има доста празноти- като темата за руския натиск, енергийната ни зависимост и т.н.), но дали това е достатъчно?

Аз знам кой е авторът и той определено не е „неразумен юрод”, но не проумявам поради что това е такава тайна?

В „непредставително проучване” с дузина национално известни демократи, чиято работа е тъкмо писане на умни текстове, установих, че нито един от тях не е бил (поне) консултиран от инициаторите- да не говорим пък да е бил канен да се подпише.

Що за конспирация? Нали уж става дума за обръщение към българските граждани, от които се очаква да подкрепят теоретизирането в текста с практически действия!

Това се опитам да разбера, а не поради какви причини сред подписалите има такива, които са антипод на текста в хартата.

Автоцензурата като автомивка

В лоши отношения съм с доста български медии и все по-лошо става. Сам си го причинявам- на пръв поглед. Но ми се струва, че темата представлява интерес като щрих към българската медийната картинка.

Ето защо реших да споделя какъв цензор съм , но не в общоприетия смисъл, а в „мазохистичния”, тъй като откритостта е главното ми „оръжие”. Употребявал съм това оръжие в своя вреда, оповестявайки най-неприятни истини от собствената биография. И не ми пука, че с публичното обсъждане на други факти от моето битие мога да предизвикам подигравки и упреци за „нескромност”.

В ivo.bg, който регистрира вчера своята ( моята) статия под номер 3000 и премина границата от 14 милиона посещения за малко повече от 5 години съществуване, спрените коментари спрямо онези над 70 000 хиляди публикувани, са около 4 на сто- т.е. статистически пренебрежимо дребна величина. Така че не става дума за класическата цензура, каквато и без това няма как да се вмени на един личен блог.

Вчера отказах участие в престижното публицистично предаване на БНТ „Референдум”, което без съмнение е домакин на най-добрия дискусионен формат в българския национален ефир. Алтернативата беше да седя срещу Светослав Терзиев, някогашния комсомолски секретар на БТА и кореспондент в Париж, чийто мандат прекратих през 1990-та заедно със съществуването на цялата кореспондентска мрежа на ДС и РУМНО в чужбина, прикривана с марката БТА. Това никога не ми бе „простено” от офицерската компания и Терзиев е от най-активните отмъстители, разпространители на системни клевети по мой адрес от последния четвърт век.

Сега същият, преподавател по журналистика (!) в Софийския университет, когото изобличих с негова емблематична лобистка реклама в полза на руския ядрен натиск върху България – видно от явно поръчкова статия във в. „Сега”, е сред подписалите „Харта 2013”. И вероятно понеже минава и за голям специалист по европейските въпроси се оказа поканен да дискутира в „Референдум” въпросната неизвестно от кого написана, но подписана от него ( след съответна покана, разбира се) харта. От БНТ обаче поискаха от мен да не влизам в пререкания с него…Да им е честит, няма да преча.

По подобни причини отказах миналата седмица да седна в едно студио ( за пореден път) като опонент на Велислава Дърева. Тя е класи над Терзиев като автор ( друг е въпросът що за злобни текстове бълва и в момента- подобни на яростната й защита на страниците на в. „24 часа” на президента Първанов от критици, като моя милост), но не е…журналист в основното си амплоа. Защото е дългогодишен член на ВС на БСП и е всъщност между политиците с важен глас в партията, която е най-дълго управлявала през прехода. Да си спори с останалите политици!

Именно понеже не съм политик мога да си позволя лукса да отказвам медийни изяви. Така постъпих и по отношение на ТВ Европа в периода, когато се беше превърнала в рупор на разцеплението на Синята коалиция, обслужвайки намесата на ГЕРБ в този процес. Съответно отпаднах и от този екран.

Като се добави забраната да се появявам в ТВ 7 и Би Ти Ви (където откровено заявиха това на инициативния комитет срещу АЕЦ „Белене”, в който бях поканен през януари по време на референдума), може да се каже, че територията ми за изяви в националния телевизионен ефир продължава да се стеснява. Включително поради това, че не съм всеяден и подобна придирчивост се „наказва”.

Е, какво от това, ще каже някой. Ами нищо. Просто положението е такова тук: който не слушка и се придържа към някаква хигиена на публичното дефилиране, подбирайки си компанията, да си пише в личния блог.

Това и правя. Но искам все пак истината да се знае.

Потребителите на VIVACOM ще управляват онлайн всичките си услуги

Потребителите на VIVACOM ще управляват онлайн всичките си услуги

Потребителите на VIVACOM ще управляват онлайн всичките си услуги

VIVACOM пуска нов онлайн портал за самообслужване на клиенти – VIVAONLINE. Потребителите на телекома вече ще могат да следят всички свои услуги от едно място, да проверяват текущото си потребление, да правят справки за издадените им фактури и направените от тях плащания. Клиентите ще имат достъп и до VIVASMS (платформата за пускане на безплатни кратки съобщения), както и до различни развлекателни и информационни услуги. Основното предимство на портала е, че за разлика от останалите подобни решения на пазара, които дават информация за всяка използвана от потребителя услуга поотделно, VIVAONLINE дава справка на база конкретен клиент и осигурява поглед върху информацията за всички ползвани услуги само с една регистрация.

Проектът по изграждането и имплементирането на VIVAONLINE e разделен на фази, чрез които поетапно телекомът ще разширява и надгражда възможностите на платформата. В края на проекта клиентите на VIVACOM ще могат сами да управляват услугите си, да променят своя абонаментен план, да заявяват нова услуга, да регистрират повреда, да заплащат задълженията си, да избират стоки от електронен магазин и др.

Клиентите на VIVACOM, които към настоящия момент използват услугата е-Фактура и се регистрират във VIVAONLINE, ще продължат да получават своите електронни фактури в новия портал.

Снимка: VIVACOM

Полезно: 9 съвета за повишаване на ангажираността във Facebook

Полезно: 9 съвета за повишаване на ангажираността във Facebook

Полезно: 9 съвета за повишаване на ангажираността във Facebook

Началната страница (News Feed) е мястото, където потребителите на Facebook прекарват най-много време – всъщност, около 40% от времето си. Именно там хората споделят най-важните неща от живота си, а бизнес организациите имат възможността да ангажират тяхното внимание.

 

Какво са “постовете” (posts) и каква е тяхната цел?

Постовете са начин да поддържате постоянна връзка със своите фенове (познати още като последователи) и аудиторията си като цяло. Анализите показват, че споделянето на теми, които са пряко свързани с вашата търговска марка (бранд), са най-добрият начин за генериране на ангажираност. Разбирането на теми, които поствате, и как те са свързани с предприемането на някакво действие от страна на потребителите (харесване на снимка, оставяне на коментар, споделяне на пост и т.н.) ще ви помогне да подобрите стратегията си относно публикуване на съдържание и ще можете да идентифицирате “най-доброто” съдържание, което на по-късен етап можете да решите дори да промотирате срещу съответна сума.

 

Типове постове и съвети за тяхното оптимизиране

Типовете постове, които предлага Facebook, могат да доведат до постигане на различни маркетингови цели, които вашият екип си е поставил предварително. Винаги си поставяйте реални и постижими цели, за да можете да измерите резултатите.

Типове постове: текстови съобщения, снимки, албуми със снимки, видео, анкети, събития, оферти, платени реклами.

 

Практически съвети за повишаване на ангажираността във Facebook:

  1. Когато поствате напр. новини, свързани с бранда, въпроси от различно естество, разказване дори на кратка история и др., старайте се дължината на символите да е между 100 и 250. Друга практика е техният брой да е под 80 (според някои изследвания това води до увеличаване на ангажираността с до 27%). И в двата случая бъдете обективни, предайте кратко и ясно посланието си. Разбира се, включете призив към действие накрая (Call To Action).
  2. Ако включвате линк в поста, използвайте кратки URL адреси. Защо? Защото всички сме виждали безумно дълги линкове, които чисто и просто на психологическо ниво не действат добре на потребителите и те се отказват да кликнат върху тях, а и изглеждат ужасно (особено ако URL-ът е на кирилица). Направете си регистрация напр. в bitly.com. Безплатно е, услугата автоматично генерира линк, който изглежда чудесно и ви предоставя статистика за кликовете.

    Използване на кратки URL адреси

Как да ви запомнят вашите клиенти? (ВИДЕО #2)

Ключови послания

Как да ви запомнят вашите клиенти? (ВИДЕО #2)

В първа част говорихме какво представляват ключовите послания и как да създадете ефективни съобщения за своята комуникация. Във втората част ще говорим как посланията помагат на организацията ви и как да разберете доколко те са адекватни на целите, които сте си поставили.

Вашите послания трябва да са достъпни за аудиторията –
лесни за разбиране и за запомняне.

Ако кажете твърде много, ще загубите интереса на потребителя. С помощта на кратки и опростени послания помагаме на хората, които нямат технически или научен опит, да ни разберат. Именно това в повечето случаи са нашите клиенти.

Ключовите послания не са единствените ни съобщения, но са най-важните.

Освен за ефективна комуникация с клиента, тези послания помагат много конкретно и на бизнеса ви. Ето как:
- Заради основните неща, които вече сте казали на клиентите си, имате отговорност пред тях да бъдете организирани и дисциплинирани, за да изпълните думите си.
-  Тъй като посланията са кратки, можем постоянно да си ги припомняме. Така всички от компанията ще се настроят на една вълна относно очакванията и целите.
- Ключовите послания подпомагат целите, които сте си поставили в комуникационен план. Не създаваме ключови съобщения просто за да кажем нещо. Те имат конкретно предназначение.

Когато разработваме своите послания, трябва да се съобразим с очакванията на всяка целева група – „Какво очакват да чуят те от нас?“. Адаптирайте посланието, така че да е разбираемо за различните таргет групи.

Не трябва да имате повече от три ключови послания. Тествайте това, което сте измислили, с хора от съседния отдел, с член на семейството, с тийнейджър. Не ви ли разберат от първия път, преработете и пак тествайте!

Най-добрите примери от практиката не повтарят една и съща гледна точка отново и отново. Те повтарят своето ключово послание, но го представят по различен начин всеки път.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Как да ви запомнят вашите клиенти (част 1)

Пазете се: Голяма космата дръзка цел! (ВИДЕО)

Как да изградите комуникационната си стратегия (част 5)

Как да изградите комуникационната си стратегия (част 4)

Как да изградите комуникационната си стратегия (част 3)

Как да изградите комуникационната си стратегия (част 2)

Как да изградите комуникационната си стратегия (част 1)

Комуникационна стратегия!? Нe, благодаря!

7 стъпки за ефективна комуникационна стратегия

Как да включите видео в маркетинговата си стратегия?

Wi-Fi интернет с Всеки нов автомобил Toyota в България

Wi-Fi интернет с Всеки нов автомобил Toyota в България

 Wi-Fi интернет с Всеки нов автомобил Toyota в България

От 15 юни всеки нов автомобил Toyota в България e оборудван с Wi-Fi интернет! България е първият пазар на Toyota, който въвежда като стандартно оборудване интернет в автомобилите на марката!
„Онлайн навсякъде“ е новото естествено състояние на клиентите на Toyota! В динамичното ни ежедневие да си онлайн е част от същността на модерния човек. Защо да сме различни в автомобила си?

От 15 юни, всеки нов автомобил Toyota е оборудван с устройство и достъп до интернет. Автомобилите на Toyota се превръщат в естествено продължение на дома и офиса, като осигуряват постоянна, бърза и качествена интернет връзка със света, независимо къде се намират клиентите в България или Европа (при активен роуминг).

Wi-Fi интернет с Всеки нов автомобил Toyota в БългарияВъв всеки нов автомобил Toyota, закупен в България от официален представител на марката ще бъде оборудван със специален 3G/Wi-Fi интернет трансийвър, който едновременно приема високоскоростен 3G мобилен интернет чрез SIM карта и го разпръсква чрез Wi-Fi в купето на автомобила до 5 устройства – мобилни телефони, таблети или лаптопи.

Всичко това е възможно благодарение на сътрудничеството между Toyota България и VIVACOM. Oборудването на автомобилите включва оригинално WiFi устройство от Toyota и специална SIM карта от VIVACOM издържаща на същите екстремални условия както и устройството. Клиентите получават 12 месеца гратисен период на ползване и 2GB месечен лимит на максимална скорост.

Устройството е специално проектирано за работа в автомобили, в широк температурен диапазон от -20°C през студената зима до +65 °C през горещото лято. Активира се със стартирането на автомобила, излъчва кодиран Wi-Fi сигнал и подлежи на настройки на име и парола за достъп, като всеки домашен рутер.

Всеки нов автомобил Toyota се превръща в естествено продължение на дома и офиса, като осигурява постоянна, бърза и качествена интернет връзка със света, независимо къде се намират в България или Европа (при активен роуминг).

Клиентите на Toyota, които вече могат да ползват своите смартфони, таблети и лаптопи пълноценно в автомобила си по време на своето пътуване за работа и забавление:

  • Онлайн търсене
  • Проверка на служебните и лични пощи
  • Постоянен достъп до социалните мрежи
  • Онлайн филми, музика или игри (край на скуката за децата на задната седалка)
  • Слушане на музика онлайн през високоговорителите на автомобила (смартфон се свърза с интернет през Wi-Fi и чрез Bluetooth предава сигнала към аудосистемата)
  • Ползване като качествена навигация на смартфон или таблет с GPS (Google Maps)

“Оставете съобщение на Крал ЛеБрон” в новата реклама на Nike

Nike-Lebron-James-Leave-A-Message

“Оставете съобщение на Крал ЛеБрон” в новата реклама на Nike

В петък сутринта българско време баскетболният отбор на „Маями Хийт” си осигури титлата в NBA след победа в седмия решаващ мач срещу „Сан Антонио Спърс”. Веднага след спечелената титла “Nike” качиха в YouTube кратък и оригинален рекламен клип, свързан с най-голямата звезда на „Горещите” - ЛеБрон Джеймс. Видеото е с продължителност малко повече от минута и представлява кадър на телефонен секретар, на който се прослушват поздравителни съобщения, отправени към Крал ЛеБрон.

Във видеото можете да чуете гласовете на Уорън Бъфет, хип-хоп изпълнителя Дрейк, съотборниците на ЛеБрон, които скандират MVP (най-полезен играч), както и легендарния 79-годишен баскетболист от “Залата на славата” Бил Ръсел.

Идеята на „Nike” е всеки да може да остави съобщение за Крал ЛеБрон на специална линия на номер (305) 767-2226, като единственото условието е съобщението да бъде позитивно. Рекламата вече е хит в интернет и социалните мрежи. Тази реклама е още един добър пример как YouTube помага на рекламистите за по-бързо достигане на рекламното послание да по-голям брой потребители по цял свят.

Снимка: The Smoking Section

Мобилните реклами набират все повече популярност

Мобилните реклами набират все повече популярност

Средно 3 на сто от рекламите в региона на Централна и Източна Европа се излъчват на екраните на мобилни телефони и таблети. Прочуване на Gemius за рекламната дейност в ЦИЕ показва, че Литва е водещата страна в това отношение.

Мобилните реклами  набират все повече популярност

Анализът е на база онлайн рекламни кампании, наблюдавани от Gemius в страните: България, Хърватия, Чешката република, Литва, Латвия, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения, Украйна и Унгария. Класирането включва данни за четирите тримесечия на 2012 година.

При сравнение на първото с четвъртото тримесечие на 2012 г., може ясно да се види, че всички изследвани пазари отбелязват известно увеличение на дела на мобилните импресии измерени в този период. Най-значително нарастване се наблюдава в Литва (с 190 на сто в сравнение с първото тримесечие). В Литва рекламните импресии, генерирани от таблети и мобилни телефони, са почти 5 на сто от всички показани онлайн реклами, което е и най-добрият резултат в целия регион.

Значително нарастване на импресиите, генерираини от преносими устройства, се отчита и в Полша, Румъния, Сърбия, България и Унгария. В Латвия, Чехия, Украйна, Словакия, Хърватия и Словения се наблюдава един по-бавен темп на промяна на пазара за мобилна реклама.

Най-голям дял от рекламите, показвани на преносими устройства през четвъртото тримесечие на 2012 г. се наблюдават в Литва, Сърбия и Унгария. Средният резултат на региона е 3 на сто за този период. Под този показател са страните: Полша, България, Румъния, Чехия, Украйна и Словения.

Въпреки това, данните за всичките четири тримесечия показват, че не във всички страни може да се отчете стабилна тенденция на нарастване. Някои спадове се наблюдават в рамките на годината в Унгария (Q4), Словения (Q4) и Украйна (Q3). От друга страна, в България и Чехия делът мобилните реклами към общия брой онлайн изпресии за четвъртото тримесечие остана непроменен в сравнение с Q3.

Тамаш Аш (Tamas Acs), експерт на Gemius в областта на дигиталната реклама, подчертава, че нарастващият интерес към сектора на мобилната реклама е обоснован от данните на Gemius. Мобилните устройства се използват все повече и повече в днешно време за сърфиране в интернет. Това е важен сигнал за търговците за сериозния интерес към този канал за маркетингова комуникация. Данните показват, че Унгария, Литва и Сърбия са лидерите на пазара, когато става въпрос за потребление на реклами чрез мобилни устройства в региона на Централна и Източна Европа. Въпреки че все още има много място за растеж, темпото на промяна е огромно и сегментът на мобилната реклама в тази част на света все повече се признава от рекламодателите – коментира Аш.

По-горе цитираните данни са извадени от gemiusAdMonitor – подробен доклад за най-популярните рекламни формати, най-често рекламираните индустрии и тенденциите в мобилната реклама, който обхваща 12 страни от Централна и Източна Европа. Той е базиран на gemiusDirectEffect, онлайн платформа за измерване на ефективността на рекламните кампании на Gemius и AdOcean, инструмент на Gemius за управление на рекламно пространство. Докладът се изготвя на всеки 6 месеца от 2011 г. насам. Може да бъде изтеглен от www.gemius.com

Снимки: GEMIUS

 

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване