Грипната епидемия отшумява

Грипната епидемия в началото на тази година бе значително по-тежка от миналогодишната, но тя премина пика си и вече отшумява. Това обясни пред bTV главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев....

Китай предупреди, че волатилността при лихвите на паричния пазар ще продължи

Това обаче ще увеличи риска от неплатежоспособност на банките, може да разруши доверието в системата и да забави икономическия растеж

    


Все повече дипломатически мисии в Лондон излизат за продажба

Старите сгради в централните райони на британската столица ще бъдат трансформирани в жилища от висок клас

    


Депутатите обсъждат извънредно днес третия вот на недоверие срещу кабинета

Днес на извънредно парламентарно заседание от 14:00 часа депутатите ще проведат дебати по третия вот на недоверие срещу кабинета на Пламен Орешарски, който бе внесен миналия четвъртък от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Темата на вота този път е заради политиката на правителството по сигурността.

Сред мотивите на опозицията са провал в ... Днес на извънредно парламентарно заседание от 14:00 часа депутатите ще проведат дебати по третия вот на недоверие срещу кабинета на Пламен Орешарски, който бе внесен миналия четвъртък от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Темата на вота този път е заради политиката на правителството по сигурността. Сред мотивите на опозицията са провал в ...

БСП гледа към ЕС, Русия и Китай

БСП ще развива отношенията на страната ни и с ЕС, и с Русия, и с Китай. Такова намерение е залегнало в документ с националните задачи на левицата за изборите за евродепутати през май.
В документа, одобрен от конгреса, се отбелязва, че страната ни ще поддържа и надгражда отношенията си с Москва “при зачитане на взаимните интереси и при съобразяване БСП ще развива отношенията на страната ни и с ЕС, и с Русия, и с Китай. Такова намерение е залегнало в документ с националните задачи на левицата за изборите за евродепутати през май. В документа, одобрен от конгреса, се отбелязва, че страната ни ще поддържа и надгражда отношенията си с Москва “при зачитане на взаимните интереси и при съобразяване

МВР започва две акции днес

Ще се проверяват автобуси и камиони, а в малките населени места се изпращат патрули заради битовата престъпност

Станишев пита БСП за какво да има референдум

София /КРОСС/ БСП ще прави вътрешнопартийно допитване за темите, по които да се проведе референдум. От "Позитано" 20 ще стартират инициативата към структурите си още тази седмица, научи "24 часа". Откакто президентът поиска референдум, организациите ни кипят от творчески ентусиазъм и предлагат всякакви теми, разказа член на соцръководството. Предложенията ще бъдат обобщени на пленум и едва тогава ще стартира събирането на подписи. На обсъждане ще бъдат поставени както въпросите за вида на данъчната система, така и за осигуровките. Може да се пита също къде да бъде границата, отвъд която да се въведат много драстични санкции за пияните шофьори, смята Татяна Буруджиева. Според нея трябва да се поставят и теми за политиките и пътя, по който да върви България след евровота. "Много внимателно ще следим как ГЕРБ събира подписите си, защото е невъзможно това да бъде направено за 20 дни", коментира депутатката. И допълни, че неслучайно ГЕРБ възложили задачата на кметовете си, които имат достъп до базата данни на ЕСГРАОН, а не на местните си лидери. "Референдум по данъчната политика е юридически неиздържана идея, която ще провокира опасен прецедент." Това се казва пък в специална позиция на АБВ от вчера. От движението напомнят, че по въпроса с преразглеждането на плоския данък БСП е поела "ясен и безусловен предизборен ангажимент"

Крадците по селата треперят, тръгна жандармерията

По всяко време, на различни места и с пълен капацитет жандармерията ще участва в новата акция за противодействие на битовата престъпност.

Дефицитът по текущата сметка на Япония се увеличи през декември

Отслабването на йената продължи да влошава външнотърговските позиции на страната

    


ВМРО и партията на Бареков анонсираха първата си среща


"Днес ще се проведе първата среща между ръководствата на ВМРО-БНД и ПП "България без цензура". С нея се поставя началото на политическите разговори между двете формации. Целта е преговорите да са прозрачни".

Така от ВМРО анонсираха срещата си с партията на бившия телевизионен водещ Николай Бареков, близък до Цветан Василев и Делян Пеевски.

На практика обаче съпартийци на Красимир Каракачанов отдавна са рамо до рамо с активисти от партията на Бареков. Така стана на протеста...

Парламентът обсъжда извънредно днес третия вот на недоверие срещу кабинета

Днес на извънредно парламентарно заседание от 14:00 часа депутатите ще проведат дебати по третия вот на недоверие срещу кабинета на Пламен Орешарски, който бе внесен миналия четвъртък от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Темата на вота този път е заради политиката на правителството по сигурността.

Сред мотивите на опозицията са провал в ... Днес на извънредно парламентарно заседание от 14:00 часа депутатите ще проведат дебати по третия вот на недоверие срещу кабинета на Пламен Орешарски, който бе внесен миналия четвъртък от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Темата на вота този път е заради политиката на правителството по сигурността. Сред мотивите на опозицията са провал в ...

Преглед на печата - 10 февруари

Разстрел. „Монитор": Разстреляха наркодилър във входа на блока му Мъж, който бил разследван за разпространение на наркотици и по-специално за кокаин, беше разстрелян във входа на блока си в София. Показното убийство станало вчера сутринта в столичния квартал „Света Троица" около 9,30 часа.

Къде и кога ще бъдат днес камерите на столичния КАТ


Всеки ден столичният КАТ сменя местоположението на камерите, които следят за нарушения на Закона за движение по пътищата. Списъкът за план-графика за разположението на устройствата се публикува на страницата на отдел "Пътна полиция" към СДВР. От скоро се посочват и часовите пояси за отделните стоянки. За удобство на читателите си "Дневник" публикува местата, където днес ще бъдат камерите.

Мобилни камери:
Цял ден
Бул."Ботевградско шосе" срещу № 268 с посока вход
...

Емоции в Ню Йорк

Роман за влюбените излиза малко пред 14 февруари

    


Проблеми за български студенти на Острова

/КРОСС/ Български и румънски студенти във Великобритания са заплашени от предсрочно прекъсване заради спрени заеми и субсидии.Властите на Острова замразиха парите на близо 7500 студенти. Мярката беше въведена заради увеличения брой студенти, които кандидатстват за финансиране.Образователната комисия към британския парламент обеща да отблокира парите на младежите, които успеят да докажат, че имат право на помощ.    

МВР погва престъпниците от днес

В цялата страна днес стартира специализирана полицейска операция, разпоредена от главния секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров. Тя е част от мерките на МВР за борба с битовите престъпления. В нея ще участват служители на дирекция "Специализирани полицейски сили" при ГД "Национална полиция" и на областните дирекции на МВР в цялата страна.

Yahoo се съюзява в търсенето с Yelp

В резултатите от търсене ще се появяват обяви и дискусии за местния бизнес на Yelp

    


Роскомнадзор крие голите скулптури в музеите от деца

/КРОСС/ Експерти от Роскомнадзор - руската Федерална служба за надзор в областта на информационните технологии и комуникациите, ще предложи на музеите да скрият от децата „голите" скулптури и картини, които понастоящем не подлежат на цензура. До 2015 г. ведомството се стяга да разработи „методически препоръки относно експонирането на произведения на изкуството с оглед на възрастта", - пише руският вестник „Известия". Днешният закон „За защита на децата от информация, причиняваща вреда на тяхното здраве и развитие" не се отнася за „информационна продукция със значителна историческа, художествена или друга културна стойност за обществото", допълва изданието. Ирина Антонова, президент на Държавния музей за изобразителни изкуства „Пушкин" смята, че за децата могат да бъдат опасни както „античовешките произведения", „така и порнографията. „Но такива творби по правило отпадат от понятието „изкуство". Сложно е да се каже, какво точно е имал предвид Роскомнадзор", - заявява тя и подчертава, че никъде по света няма музеи с отделни зали за посетители под 18 години.

Запорират имоти по нета

София /КРОСС/ Запор на имоти и банкови сметки по интернет искат да налагат частните съдебни изпълнители.С помощта на електронен подпис те ще изпращат съобщение до трезорите за блокиране пари и имущество. Ако новото правило влезе в сила, таксите, които длъжниците плащат, ще намалеят 30 пъти, мотивираха се бирниците. Сега таксата за запор на сметки във всички банки е около 540 лева. С въвеждането на електронен запор тя ще падне на 18 лв."Нововъведението ще спести много пари на кредиторите и длъжниците", обясни частният съдия-изпълнител Георги Дичев пред "Стандарт". Първоначално промяната трябваше да бъде въведена преди година, но така и не се случи."Министерството на правосъдието заедно с управителя на БНБ трябваше да издадат стандарти. Имаше работна група в министерството, но не го въведоха. Според тях е необходима нова промяна в Гражданско-процесуалния кодекс", коментира Дичев. Според него промяната вече е регламентирана в ГПК и не се налага ремонт. Има и готов разработен софтуер за новото правило. С електронен подпис се влиза в електронна система, където се изпращат запорите. "Софтуерът ги разпределя към банките и те си ги теглят оттам. По електронен път става веднага", обяснява Дичев. Според него промяната ще спести време, разходи и ще създаде облекчение особено за малките дела. "За запор от 200 лв. се плащат 300-400 лв. такси, като се добавят и адвокатски възнаграждения, сумата става голяма", казва съдебният изпълнител

Роскомнадзор крие голите скулптури в музеите от деца

Експерти от Роскомнадзор - руската Федерална служба за надзор в областта на информационните технологии и комуникациите, ще предложи на музеите да скрият от децата „голите" скулптури и картини, които понастоящем не подлежат на цензура. До 2015 г. ведомството се стяга да разработи „методически препоръки относно експонирането на произведения на изкуството с оглед на възрастта", - пише руският вестник „Известия". Днешният закон „За защита на децата от информация, причиняваща вреда на тяхното здраве и развитие" не се отнася за „информационна продукция със значителна историческа, художествена или друга културна стойност за обществото", допълва изданието. Ирина Антонова, президент на Държавния музей за изобразителни изкуства „Пушкин" смята, че за децата могат да бъдат опасни както „античовешките произведения", „така и порнографията. „Но такива творби по правило отпадат от понятието „изкуство". Сложно е да се каже, какво точно е имал предвид Роскомнадзор", - заявява тя и подчертава, че никъде по света няма музеи с отделни зали за посетители под 18 години.

Кабинетът на среща с бизнеса

Национален форум "Правителство - бизнес: Рестарт на икономиката, растеж, стабилност, инвестиции" ще се проведе утре в НДК. Той се организира по инициатива на министър-председателя Пламен Орешарски.
На въпросите на бизнеса ще отговарят вицепремиерите Даниела Бобева и Цветлин Йовчев, министрите на икономиката - Драгомир Стойнев, на финансите - Петър Национален форум "Правителство - бизнес: Рестарт на икономиката, растеж, стабилност, инвестиции" ще се проведе утре в НДК. Той се организира по инициатива на министър-председателя Пламен Орешарски. На въпросите на бизнеса ще отговарят вицепремиерите Даниела Бобева и Цветлин Йовчев, министрите на икономиката - Драгомир Стойнев, на финансите - Петър

Хванаха контрабанден тютюн, скрит зад зеленчуци

Само дължимият за тютюна акциз е в размер на 95 760 лв.

Видео: Новините в 100 секунди


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Акцентите днес:


Анджелина хапва само зърнени храни

Съставките им правели чудеса с кожата

    


Внимание: Мед-менте залива страната

/КРОСС/ Преработен мед, внесен от страни извън Европейския съюз, в който не са останали ценни хранителни продукти, се продава в някои магазини у нас. Най-големи количества от лечебната храна пристигат от Китай и Аржентина. И двете страни използват масово ГМО в земеделието си, което неизбежно се отразява и на качеството на меда, коментира Илия Цонев, член на Националната научна асоциация по пчеларство. Освен това, за да имат добър търговски вид, продуктите са центрофугирани през фини дюзи, като от тях са извлечени почти всички полезни свойства. Преминалият през такава обработка мед е блестящ и бистър и може да стои дълго по рафтовете, без времето да се отрази на вида му. Естественият мед без специална преработка съдържа дребни примеси, парченца от крилца на пчели и различни природни съставки, които предизвикват захаросване. За добавките в меда най-често е упоменато на етикетите, но това се прави с дребен шрифт и малцина обръщат внимание на надписите още в магазините. Междувременно става ясно, че Европейската комисия няма информация за обемите от фалшив пчелен мед, които заливат ЕС, съобщава fermer.bg. Тепърва ще се обмисля необходимостта от конкретни действия по отношение на меда, координирани на равнище Евросъюз. Някой недобросъвестни пчелари у нас също злоупотребяват понякога, предупреди Цонев. Буркан с оригинален мед върви между 8 и 10 лева, затова трябва да прецизираме покупките си дори на Женския пазар в столицата, където цената масово е между 5,5 и 7 лева

Микропредприятията настояват за достъп до обществените поръчки

Подкрепата към малкия и средния бизнес не трябва да е кампанийна, категорична е Даниела Бобева

    


КТБ финансира строителството на линия за амбалажно стъкло в Сърбия

Линията е на стойност над 20 млн. евро, а общите инвестиции в завода са над 100 млн. евро

    


Днес е последната възможност за внасяне на данък с отстъпка


Днес - 10 февруари, е последният ден, в който гражданите могат да платят с 5-процентна отстъпка данъка върху доходите си за миналата година, ако са попълнили годишната си декларация на хартия, напомни Националната агенция за приходите (НАП). 

Плащането може да стане по интернет, с пощенски запис, чрез банка или в офисите на приходната администрация, където за целта също са разкрити банкови гишета. От НАП уточняват, че в нейните  офиси банкова такса за превода не се събира.
...

Последен шанс за намаление на данък върху дохода

Днес изтича срокът, в който физическите лица могат да платят данъка върху доходите си с 5 % отстъпка, ако са подали хартиена данъчна декларация.

Откриха най-древната звезда във Вселената

/КРОСС/ Австралийски астрономи откриха нов небесен обект, който според тях е най-древната звезда във Вселената, предаде РИА "Новости".Възрастта на светилото се определя на около 13,6 милиарда години и се намира относително близо до Земята, на около 6000 светлинни години.По думите на ръководителя на групата от астрономи, открили звездата „звездите от първото поколение, образувани след Големия взрив са имали гигантски размери, но са били крайно неустойчиви и са съществували за достатъчно кратък период от време".

Пенсиите може да се увеличат и с по-малко от 3%

София /КРОСС/ С по-малко от обещаните 3% може да се увеличат пенсиите от 1 юли, показват последните статистически данни, на базата на които трябва да се изчисли размерът на индексирането им. След като управляващите възстановиха швейцарското правило за ежегодното увеличение на парите за старост, в средата на годината те трябва да се вдигнат с 50% от индекса на потребителските цени и 50% от ръста на средния осигурителен доход. НСИ обаче отчете символичните 0.4% инфлация за 2013 г. Докато сметките за индексирането с 3% бяха правени върху прогноза за 1.8% инфлация. Преди дни управителят на НОИ Бисер Петков призна, че не очаква ръстът на осигурителния доход да компенсира изоставането в прогнозата за инфлацията. Засега сметките показват, че в най-добрия случай той ще се вдигне с 5.2 на сто, което означава че пенсиите трябва да се увеличат с 2.8%. Възможно е ръстът им да е и с по-малко - с 2.5 на сто. В първия случай НОИ ще спести около 11 млн. лв. от предвидените 160 млн. лв. за индексиране с 3 на сто. Толкова се очаква да са непредвидените разходи за НОИ заради гласуваното по-късно замразяване на възрастта за работещите тежък труд, както и отпадането на годините за излизане в пенсия на военните. Във втория ще се спестят около 27 млн. лв. Социалният министър Хасан Адемов обяви пред "Сега", че ако пенсиите трябва да се увеличат с по-малко от прогнозата, той няма да е сред инициаторите да се заобиколи швейцарското правило с цел по-голямо индексиране

Медиана дава на АБВ 1,9%, рейтингът на Първанов расте

Към момента АБВ не дава никакви индикации, че ще може да премине някаква бариера - нито на евроизбори, нито на национални. Но не се знае какво ще стане.Това каза в ефира на Нова телевизия Кольо Колев,...

Кой носи отговорност за нарушенията на движението от държавни коли в центъра на София?

За пореден път структурите на държавната администрация си прехвърлят топката, когато става въпрос за нарушение на правилата от властови структури. Какъв е случаят - потребител с името Петко Тасуркин ...

Кьорфишеците на гьонсуратите!

Това заглавие, преведено от турски на български, би звучало така - "Лъжите на дебелокожите!". Който както иска да го чете. Но си има причина - зад почти всички гадости, които управляващите о...

Самарас: Гърция не се нуждае от нови заеми

Гръцкият премиер Андонис Самарас заяви в интервю за германския таблоид Билд (Bild), че страната му не се нуждае от нов спасителен план. Интервюто излиза в понеделник, пише АФП, цитиран от БГНЕС. &q...

Брюксел: Достъпът на Швейцария до единния европейски пазар е застрашен

Брюксел предупреди, че достъпът на Швейцария до единния европейски пазар на стоки и услуги е застрашен, след като гражданите на страната гласуваха за въвеждане на квоти за имигранти от ЕС на референду...

Освобождават от здравни вноски българи в чужбина

Българските граждани, които са напуснали страната преди 31 декември 2011 г., могат да се освободят от плащането на здравноосигурителни вноски у нас и за стари периоди, ако не са живели по това време...

Собственикът на Интер изпревари Левски за бек

Цел №1 на Левски Кристиян Фернандес излъга клуба и подписа с янки, пише "Меридиан мач". Левият защитник, който доскоро игра в Алмерия, каза "да" на „сините", но поис...

Почитаме Св.Харалампий и Св. Валентина

Православната църква почита на 10 февруари - Свети Харалампий. В българския народен календар денят се нарича още Хараланбей, Хараламповден, Чуминден. Според народните представи Св. Харалампий е господар на болестите. Приема се и като покровител на пчеларите.

Последен ден за отстъпка за данъка върху доходите

София /КРОСС/ Днес е последният срок, в който физическите лица могат да платят данъка върху доходите си с 5 % отстъпка, ако са подали хартиена данъчна декларация.Хората, които попълнят декларациите си по електронен път, могат да ползват намалението от 5 на сто до 30-ти април, когато изтича срокът за плащане на данъка. Освен по интернет, плащането на данъци може да стане по пощата, с пощенски запис за плащане към бюджета или по банков път. В повечето офиси на приходната агенция са разкрити банкови гишета, които обслужват гражданите и фирмите.

Блокадата на Турция се отлага

София /КРОСС/ Границата с Турция няма да бъде блокирана. Това заяви за "Стандарт" Илиян Филипов, член на УС на Съюза на международните превозвачи (СМП), в който членуват над 200 български автомобилни фирми.Причината за отлагане на затварянето на границата е изпълненото ни искане да бъде насрочена среща между автомобилните администрации на двете стани, обясни Филипов. То бе поставено съвместно с Националния съюз на българските превозвачи (НСБП) пред министъра на транспорта Данаил Папазов на 6 февруари.Благодарение на нашия натиск срещата ще се състои на 21 февруари в Анкара, припомни Филипов. На нея ще бъдат уточнени квотите еднократни разрешителни за автомобилен превоз между двете страни, както и останалите спорни въпроси. СМП и НСБП категорично се разграничават от каквито и да било други протестни действия по българо-турската граница, тъй като смятаме, че за да бъде ефективна срещата в Анкара, напрежението преди нея не трябва да ескалира, коментира Филипов. Превозите на товари между България и Турция продължават с многократните СЕМТ разрешителни. Спрени от 30 януари са единствено превозите с еднократни разрешителни, напомни Филипов.На извънредно заседание УС на Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътищата (AEBTRI) в понеделник ще разгледа ситуацията с Турция, съобщиха оттам

Фенка рискува живота си заради Енрике Иглесиас

Певецът Енрике Иглесиас очевидно е много желан от почитателките си, след като една от тях дори рискува живота си, за да го срещне.

САЩ помагат на Афганистан с 300 млн. долара

За попдпомагане на икономическото развитие

Брага – португалският Рим

Това е най-древният град в югозападната държава в Европа

    


УПФ Доверие е продал дела си в Българска роза Севтополис

Софарма АД е намалило участието си в Софарма Трейдинг

    


ПОМАК се изгаври с Антон Дончев

Гавра с най-големия жив класик на българската литература – Антон Дончев, си направиха хората от т.нар. Европейски институт ПОМАК.

Започна спецакцията срещу битовата престъпност в цялата страна

Започна специализираната полицейска операция, разпоредена от главния секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров, на територията на цялата страна, съобщиха от пресцентъра на МВР. 

Акцията е във връзка с предприетите мерки за противодействие на битовата престъпност след зачестилите случаи на грабежи и кражби на имущество от жители на Започна специализираната полицейска операция, разпоредена от главния секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров, на територията на цялата страна, съобщиха от пресцентъра на МВР. Акцията е във връзка с предприетите мерки за противодействие на битовата престъпност след зачестилите случаи на грабежи и кражби на имущество от жители на

Тръгна спецакцията срещу битовата престъпност в цялата страна

Започна специализираната полицейска операция, разпоредена вчера от главния секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров, на територията на цялата страна, съобщиха от пресцентъра на МВР. 

Акцията е във връзка с предприетите мерки за противодействие на битовата престъпност след зачестилите случаи на грабежи и кражби на имущество от жители ... Започна специализираната полицейска операция, разпоредена вчера от главния секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров, на територията на цялата страна, съобщиха от пресцентъра на МВР. Акцията е във връзка с предприетите мерки за противодействие на битовата престъпност след зачестилите случаи на грабежи и кражби на имущество от жители ...

ПОМАК се изгаври с Антон Дончев и „Време разделно"

София /КРОСС/ Гавра с най-големия жив класик на българската литература - Антон Дончев, си направиха хората от т.нар. Европейски институт ПОМАК. В доклад за дискриминацията на българите-мюсюлмани, разпратен до всички европейски институции от неправителствената организация, авторът на романа Време разделно е наречен бездарен писател, а книгата е определена като манипулативна и поръчкова. От Съюза на българските писатели са отговорили с възмущение в официално писмо до Брюксел. Остро пред европейските ни партньори са реагирали и от Института за исторически изследвания към БАН. Академиците предупреждават Европейския съюз, че от ПОМАК работят за възстановяването на Османската империя и срещу ЕС, пише в. "Преса".    

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване