Станишев: Сметка на правителството искат хората, които разсипаха МВР и службите

/КРОСС/„Мисля, че всичко, което е необходимо да се каже вече се каза - от структурите на БСП и нейните членове. Тук обаче не става дума за заклеймяване, но всеки един социалист преживява дълбоко и емоционално отделянето на Първанов и Калфин. Членовете на БСП не виждат политическа логика за създаването на формацията АБВ. На нас ни е много ясен сценарият, в които искат да ни вкарат - ние да се занимаваме постоянно с тях и да спорим с тях, но ние нямаме какво толкова да спорим с тях. Още при инициирането на АБВ имаше ясни намерения за политическа формация, която същевременно да е в конкуренция на БСП. Ние имаме самочувствието и сме убедени, че правим нещо полезно за страната. На АБВ пожелавам на добър час и има благодаря за мечешката услуга", заяви в предаването „Лице в лице" по бТВ лидерът на БСП Сергей Станишев. „Ламбо е човек, който много тънко усеща емоциите и настроенията на БСП и никой не може по-добре от него да изрази какво се случва. Той е искрен човек преди всичко и затова го обичат и му вярват, защото знаят, че това, което казва го мисли, а не играе", коментира Станишев изказването на Стефан Данаилов по време на конгреса на социалистите

Цената на газа няма да се променя

  За второто тримесечие на тази година цената на газа няма да се променя. Суровината ще продължи да се продава на цена от 630 лв. за кубичен...

НГДЕК се връща в Модерно предградие

НГДЕК се връща в Модерно предградие.

Веселин Халачев: Несигурността отблъсква инвеститорите

Малкият и среден бизнес има нужда от повече достъпна информация, коментира председателят на Сдружение „Обединени бизнес клубове в България”

    


Футболистът на "Левски" Антон Огнянов получи тежка контузия


Новопривлеченият в "Левски" Антон Огнянов е получил тежка травма, съобщава "Гонг". Още в третата минута на приятелската среща с "Виктория" (Пилзен) той е контузил глезена на десния си крак.

Инцидентът се е получил след остро влизане на футболист на чешкия отбор. При падането глезенът на Огнянов се е обърнал.

Крилото на сините веднага е бил откаран в болница в Агия Напа. Първоначалните оценки на специалистите са, че има счупване.

Срещата продължи след...

Въпреки критиките на Венецианската комисия Изборният кодекс едва ли ще включва активна регистрация


Въпреки препоръките на Венецианската комисия за повишаване на точността на избирателните списъци и подобряване на процедурите за коригирането им, разпоредбите в новия Изборен кодекс, които включват изготвянето на регистър на избирателите с възможност за активна регистрация, най-вероятно ще отпаднат.

Нововъведенията нямали подкрепа от партиите и неправителствените организации

Пред журналисти в парламента днес Мая Манолова (БСП), която ръководи временната парламентарна...

Венецианската комисия е дала положително становище за проекта за Изборен кодекс

Венецианската комисия дава положително становище за проекта на новия Изборeн кодекс, коментира в кулоарите на парламента председателят на комисията, изготвяща промените, Мая Манолова. „Ще се съобразим с препоръките на Венецианската комисия при гласуването на Изборния кодекс на второ четене, но трябва да кажа честно, че част от препоръките не могат да бъдат отстранени, защото се отнасят до разпоредби от Конституцията, които няма как да бъдат променяни с Изборен кодекс.

Надежда Нейнски: ЕНП припозна ГЕРБ, защото няма друг на терена

Десницата ще се консолидира. Вярвам в това иначе нямаше да участвам в Синьо единство. Ние не напуснахме, а ни помолиха да напуснем. Това заяви евродепутатът Надежда Нейснки в предаването "Лице в лице" по БТВ.

Станишев: Президентът играе политическа роля

Президентът започва да играе политическа роля, а предложеният от него референдум за деня на евроизборите е евтин политически трик. Това каза пред bTV лидерът на БСП Сергей Станишев, предаде БГНЕС. ...

Единната сметка вероятно ще бъде заменена от четири отделни

Единната сметка за заплащане на данъчните и осигурителните задължения на гражданите, ще бъде заменена или от една сметка с четири кода за плащане или с четири отделни сметки. Това са се разбрали представители на бизнеса и синдикатите с Министерството на финансите на среща в понеделник. Миналата седмица Конституционният съд обяви единната сметка, въведена в началото на миналата година от финансовия министър Симеон Дянков, за противоконституционна. На една сметка с едно платежно нареждане задължените лица заплащаха данъците, осигурителните си вноски, вноските по допълнителното осигуряване и здравните вноски, като сумите отиваха за покриване на най-старите задължения, независимо какви са те. След това бе направена корекция, която уреди здравните вноски да не попадат в общия ред, ако изрично се посочват в сметката. След срещата в понеделник тристранните партньори са се разбрали МС да изготви промени в данъчно-осигурителната сметка в съответствие с решението на Конституционния съд, съобщи зам.-финансовият министър Людмила Петкова. Вариантите на промените са два. Първият вариант, подготвен от МФ, е замяна на единната сметка с четири отделни сметки - за данъци, за задължителни осигурителни вноски, за здравни осигурителни вноски или за допълнително задължително пенсионно осигуряване. Вторият вариант е да има една сметка с четири кода за плащане, обясни зам.-министър Елкова. Българската стопанска камара вече се е съгласила с първия вариант - с четири отделни сметки. Той е по-лесен и с по-малка административна тежест за бизнеса, смята Петкова. Надяваме се и останалите организации да го одобрят, допълни тя. Петкова допълни, че и при двата варианта се предвижда преходен период. За сумите, които са постъпили по единната сметка, но все още не са обвързани със задължения по декларации, се предоставя възможност на лицата в тримесечен срок от влизането в сила на промените в ДОПК, да заявят кое задължение да се погаси. Заместник-министърът допълни, че при варианта с четири сметки, най-безпроблемно ще бъде прехвърлена информацията от единната сметка и няма да възникнат проблеми с базата данни и прехвърлената информация. Тя уточни, че и преди въвеждането на единната сметка задълженията се погасяваха по поредност на възникването им, което като принцип се запазва и в двата предложени варианта. "Всичко, което беше въведено и доведе до усъвършенстване на единната сметка – електронни услуги, предоставяни от НАП, правната възможност за погасяване първо на главниците, а след това на лихвите за забава, както и възможността за ползване на облекчен режим за отсрочване и разсрочване на просрочени публични задължения, ще бъде запазено и доразвито“, коментира още Петкова.

Забързаното ежедневие ни прави малки

Вижте част от невероятния арт проект на Slinkachu

    


Среща с гений

Най-често наричат Борис Ангелушев европейски художник. Светлин Русев го определя като ренесансова личност. Валери Петров, с когото са били заедно цял живот още от деца, го описва като едър, добър и мил, свободолюбив и открит и със свито сърце признава, че и до днес мечтае Борю да му се обади... отнякъде. Журналистите от “Труд” пък находчиво се Най-често наричат Борис Ангелушев европейски художник. Светлин Русев го определя като ренесансова личност. Валери Петров, с когото са били заедно цял живот още от деца, го описва като едър, добър и мил, свободолюбив и открит и със свито сърце признава, че и до днес мечтае Борю да му се обади... отнякъде. Журналистите от “Труд” пък находчиво се

Виж как река Темза наводни домовете на англичани (галерия)

Хиляди къщи, разположени в близост до река Темза, западно от Лондон, са били наводнени. Нивото на реката продължава да се покачва, съобщиха от BBC.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

В опит да защитят домовете си от наводнение, жителите са направили .... Хиляди къщи, разположени в близост до река Темза, западно от Лондон, са били наводнени. Нивото на реката продължава да се покачва, съобщиха от BBC. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS В опит да защитят домовете си от наводнение, жителите са направили ....

11 областни града нямат денонощна аптека

Фармацевти искат създаването на Национална аптечна карта

    


Стартира нов кръг от Женева-2

Специалният представител на ООН за Сирия Лахдар Брахими ще настоява за съвместна декларация на двете сирийски делегации - на управляващи и опозиция. ООН и Дамаск се договориха за евакуация на мирното население в Хомс, където се водят сражения.

Максималните температури утре ще бъдат между 15 - 19 градуса

През следващото денонощие времето ще остане топло за февруари. През нощта вятърът в страната ще стихне, а утре през деня ще се ориентира от юг-югозапад, в Източна България - умерен. През нощта ще преобладава ясно, утре - слънчево време с разкъсана, предимно висока облачност.

Условни присъди и глоби за двама варненци, държали марихуана

За опит за придобиване на марихуана и за държане на наркотично вещество, Районен съд - Варна наложи различни наказания и глоби на подсъдимите по делото – 24-годишните К. Георгиев и К.Михов. Делото бе внесено за разглеждане в Районния съд в края на миналата година с обвинителен акт срещу подсъдимите по две обвинения - за направен опит в съучастие да придобият общо 9 стръка с марихуана, с общо нетно тегло 2575 грама и на стойност 15 450 лева, както и за установени маловажни случаи на държане на наркотик – съответно кокаин и марихуана.

Нейнски: Десницата ще се обедини

/КРОСС/ „Не се страхувам, че няма да бъда избрана, за мен по-важното е да бия камбаната. Аз ще предложа политика и ще се надявам на подкрепя. „Синьо единство" ще прави различен тип политика. Разбирам разочарованието на десницата, ама тогава да се обедини с ГЕРБ - ако си принципна опозиция, хората ще те припознаят, не трябва да се търсят сделки, само и само да те припознаят. Десницата ще се консолидира - ако не вярвах в това, нямаше да участвам в Синьо единство". Това заяви в предаването "Лице в лице" евродепутатът Надежда Нейнски. "Смисълът на „Синьо единство" - че се появи, след като СДС започна да си консолидира задкулисно с ГЕРБ.Аз напуснах в знак, че политиката трябва да се прави почтено", каза още Нейнски. "Реформаторският блок се структурира с малко абстрактна, но благородна кауза - срещу мафията, задкулисието.Задкулисието се бори посредством институциите в една демократична система. Нужна е реформа на държавните институции, за се върне доверието на хората. Няма как да сложим всички в една кошница и да кажем - ние всички се борим с мафията. Всички ще го кажат, сега е популярно", заяви тя. Надежда Нейнски коментира и големите енергийни проекти:„Въпросът не е дали да се затворят 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй", а как. Това е голямата спекулация, която се натяква - това е подмяна на това, което направи нашето правителство

Късането на гласове от левицата обслужва ГЕРБ!

Моника върна европари, за да избегне спекулации, обясни Станишев

    


Рокади в журито на "Денсинг старс 2014"

Отново четирима и отново безпогрешни в своята преценка за танците ще бъдат членовете на журито на успешното шоу за танци

Жена почина след побой от съгражданка

30-годишна жена от Гълъбово е починала в резултат на черепно-мозъчна травма в болницата в Стара Загора. От здравното заведение незабавно подали сигнал в Районно управление на полицията в Гълъбово.

Причината за смъртта е установена от направена аутопсия. Жената е била настанена в болницата на 2 февруари. Разследването на органите на реда е устано 30-годишна жена от Гълъбово е починала в резултат на черепно-мозъчна травма в болницата в Стара Загора. От здравното заведение незабавно подали сигнал в Районно управление на полицията в Гълъбово. Причината за смъртта е установена от направена аутопсия. Жената е била настанена в болницата на 2 февруари. Разследването на органите на реда е устано

Любовната искра угасвала след около 3,5 години

Над 50 процента от участниците в ново проучване не крият, че биха били по-щастливи, ако партньорът или партньорката им полагат повече усилия да бъдат романтични

Икономиката е най-важният въпрос за шотландците преди референдума


Икономиката е най-важният проблем за шотландските гласоподаватели месеци преди референдума за независимост през септември, сочи социологическо проучване на TNS, публикувано в неделя и цитирано от агенция "Ройтерс". На 18 септември шотландците ще трябва да се произнесат по въпроса дали да прекратят 307-годишния си съюз с Англия и да напуснат Обединеното кралство.

Мнозинството от интервюираните над 1000 души посочват икономиката като най-важния проблем за тях, преди пенсиите,...

Плевнелиев: Законът за иновации да бъде обсъден от Народното събрание

/КРОСС/ "Законът за иновациите, подготвен от служебното правителството, който предвижда създаването на Национален иновационен фонд, да бъде обсъден от Народното събрание", призова президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава беше гост на институтите по математика и информатика и по информационни и комуникационни технологии при Българската академия на науките. "Правилната рецепта е БАН, университетите, институциите и бизнесът да заработят заедно", коментира Росен Плевнелиев, който се запозна с научно-приложни проекти на двата института, част от които могат да бъдат финансирани по бъдещата Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж". Държавният глава пое ангажимент да окаже подкрепа за изработването на удачна форма за взаимодействие на водещите клъстери у нас с Българската академия на науките в области като информационните и комуникационните технологии, автомобилостроенето, земеделието и производството на храни. В Института по информационни и комуникационни технологии при БАН президентът Росен Плевнелиев се запозна с проекта AComIn, чиято цел е да се засили научният и иновативният потенциал на Института и превръщането му във водещ център за научни изследвания и приложни разработки в областта на информационните и комуникационните технологии в Югоизточна Европа. По проекта Институтът привлича опитни изследователи от чужбина, включително талантливи българи, завършили зад граница

Apple пускат iOS 7.1 през март?

  В последно време в публичното пространство се носят редица спекулации около бъдещата поява на най-новата версия на мобилната операционна...

Младежки международен проект ще реализира община Варна

Международен проект на стойност 192 528 евро ще реализира община Варна съвместно с още пет европейски града. Проектът „Младежки столици в действие“ предвижда реализирането на 5 международни тренинга с участието на партньори от Солун (Гърция), Клуж – Напока (Румъния), Брага (Португалия), Торино (Италия) и Марибор (Словения) – градове, вече удостоени с титлата Европейска младежка столица.

Румъния не привлякла никакви пари от ЕС за наука

За последните 7 години Румъния не е успяла да привлече и нито евро от европейските фондове, които са предназначени за научни изследвания, въпреки че Европейският съюз предоставя на държавите-членки о...

Жена почина след като друга я удари в земята

30-годишна жена от Гълъбово е починала в резултат на черепно-мозъчна травма в болницата в Стара Загора. От здравното заведение незабавно подали сигнал в Районно управление на полицията в Гълъбово. Причината за смъртта е установена от направена аутопсия. Жената е била настанена в болницата на 2 февруари. Разследването на органите на реда е устано

Андрей Райчев:БСП ще победи ГЕРБ на евроизборите, АБВ с един евродепутат

Калфин и Първанов не вземат парче от БСП, а казват „ние ще се видим на избори“, коментира социологът Андрей Райчев в ефира на БТВ. По негово мнение АБВ по-скоро ще влязат в ЕП, отколкото няма да влязат.

Денят в снимки

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Samsung готви два варианта на Galaxy S5

Оперативната памет при първия е 2 GB, а при втория - 3 GB

Бареков брани Росен Петров: Докога bTV ще раздава правосъдие срещу неудобните нови политици?

Лидерът на партия "България без цензура" Николай Бареков изпрати отворено писмо до новото ръководство на "БТВ Медиа Груп", в което защити проявата на Росен Петров.
Вчера в шоуто "Нека говорят..." Росен Петров обяви в ефир, че се присъдениява към партията на Бареков, който му гостуваше в студиото, и се сбогува със зрителите на телевизията. Лидерът на партия "България без цензура" Николай Бареков изпрати отворено писмо до новото ръководство на "БТВ Медиа Груп", в което защити проявата на Росен Петров. Вчера в шоуто "Нека говорят..." Росен Петров обяви в ефир, че се присъдениява към партията на Бареков, който му гостуваше в студиото, и се сбогува със зрителите на телевизията.

Арестуваха деветима българи за незаконни цигари в Холандия

/КРОСС/ Холандската полиция арестува деветима българи, произвеждащи незаконно цигари в Холандия и конфискува 3600 килограма тютюн и 2,3 милиона цигари, съобщава холандският сайт Дъч нюз, цитиран от бТВ. Арестите и конфискацията са извършени при полицейска операция в град Аалсмеер, на няколко километра от Амстердам. Българите са били задържани в тайна фабрика за производство на цигари, оборудвана с необходимата производствена техника и с генератор за ток. Фабриката се е помещавала в сградата на изоставен склад. Българите са живеели там в специално пригодени спални помещения.  

От „Коалиция за България”, ДПС и „Атака” излязоха от пленарна зала

Депутатите от „Коалиция за България", ДПС и „Атака" излязоха от пленарна зала, след като Цветан Цветанов направи заявка за изказване от парламентарната трибуна.

В залата присъстват народни представители от ПГ на ГЕРБ и представители на Министерски съвет.
















Очаквайте подробности
Депутатите от „Коалиция за България", ДПС и „Атака" излязоха от пленарна зала, след като Цветан Цветанов направи заявка за изказване от парламентарната трибуна. В залата присъстват народни представители от ПГ на ГЕРБ и представители на Министерски съвет. Очаквайте подробности

От „Коалиция за България”, ДПС и „Атака” излязоха от пленарна зала преди реч на Цветанов

Депутатите от „Коалиция за България Депутатите от „Коалиция за България", ДПС и „Атака" излязоха от пленарна зала, след като Цветан Цветанов направи заявка за изказване от парламентарната трибуна. В залата присъстват народни представители от ПГ на ГЕРБ и представители на Министерски съвет. Очаквайте подробности

Opel готви заместник на Antara

Новият кросоувър ще бъде на базата на минивана Zafira Tourer

    


Орешарски изрази възхищението си от Татяна Лолова

/КРОСС/ В поздравителен адрес до примата на българската сцена Татяна Лолова министър-председателят Пламен Орешарски изрази сърдечните си поздрави по случай нейната 80-годишнина. Той й пожела здраве и още дълги години да радва публиката с незабравимите си роли. "Не едно поколение се е смяло, плакало и разчувствало от незабравимите Ви роли в „Старомодна комедия", „Щастливи дни", „Случаят Пенвеле", „Къщи без огради", „Щурец в ухото", „Невероятна история", „Константин Кирил Философ", „Топло", „Последният ерген" и още много други на театралната сцена, малкия и големия екран. Днес зрителите очакват с нетърпение изявите на злата тъща мама Еми в сериала „Домашен арест", пише премиерът. „Вярвам, че с Вашия „Опасен чар", присъщ на една истинска кралица, ще радвате нас, Вашата публика за „Вечни времена", защото винаги знаете как умело да разкажете „Невероятна история". Надявам се с Вашата неповторима енергия и талант да продължите да ни дарявате с удоволствието да се наслаждаваме на великолепната Ви игра", се казва в поздравителната телеграма на премиера Орешарски.  

Министерството на финансите пласира 25 млн. евро нов дълг

Министерството на финансите пласира седемгодишни държавни ценни книжа (ДЦК) с номинална стойност 25 млн. евро, съобщи Министерството на финансите.   На проведения на 10 февруари 2014 г. аукцион постигнатата среднопретеглена годишна доходност на емисията с падеж на 12 февруари 2021 г. е 2.97 на сто.   Общият размер на подадените поръчки достигна 66.35 млн. евро, което съответства на коефициент на покритие от 2.65.   Най-голямо количество придобиха банките (47.4%), следвани от пенсионните фондове (39.6%), застрахователните компании (12%) и гаранционните фондове (1%).   Спредът спрямо бенчмарковите германски облигации в този сегмент е 195 базисни точки. Постигнатата доходност е под съответните стойности на облигации със сходен остатъчен матуритет, деноминирани в евро на държави от ЕС и региона като Румъния (3.56%), Унгария (3.78%), Словения (4.30%) и Турция (4.34%), е посочено в съобщението.   Това беше втория аукцион за този месец, след като на 3 февруари беше пласиран нов дълг от 400 млн. лв. Повече емисии за този месец не са планирани, показва емисионният календар на Министерството на финансите.   През януари беше пласиран нов дълг за 900 млн. лв.   За март са планирани две нови емисии на обща стойност до 100 млн. лв.

ГЕРБ подкрепи собствениците на земи по северната тангента

Ако спорът за ниските цени за отчуждаване, определени от държавата, не бъде решен, има опасност проектът да бъде спрян, а европейското финансиране - загубено

Николай Бареков: Докога bTV ще раздава правосъдие срещу неудобните за статуквото нови политици

Отворено писмо от Николай Бареков до новото ръководство на Отворено писмо от Николай Бареков до новото ръководство на "БТВ МЕДИА ГРУП": Уважаеми колеги, надявам се, че вие ще съумеете да отговорите на въпросите, които днес обществото поставя към вас. Кога новините на bTV демонстрират двоен морал? Когато атакуват един достоен човек като Росен Петров, позволил си да изкаже своята гражданска позиция честно

Пиян бабаит преби катаджия с лопата

53-годишен мъж от Русе беше задържан, заради нападение над автоконтрольор, който изпълнявал задълженията си по осигуряване на обществения ред. Освен че псувал и обиждал униформения, за капак го нападнал с лопата.

Българите - най-непредпазливи в интернет в ЕС

Българите са сред най-скептичните в ЕС по въпроса за сигурността на интернет, банкират в мрежата много рядко и най-рядко от всички европейци сменят паролите си за достъп. Това сочат данните от проучване на Евробарометър, представено днес от Европейската комисия по повод първата година от дейността на Центъра по киберпрестъпност на ЕС (ЕС3).

"Манчестър Юнайтед" играел като аматьорски тим

Поредното конфузно представяне на "Манчестър Юнайтед" - 2:2 с дънната риба "Фулъм" донесе нови подигравки за шампионите на Англия.
"Толкова центрирания не бях отбивал от времето, когато играех в аматьорските лиги", каза Дан Брън от "Фулъм". Статистиката сочи - "Юнайтед" вкарал в наказателното поле на гостите 81 центрирания, а общо опитал 99 за 90 Поредното конфузно представяне на "Манчестър Юнайтед" - 2:2 с дънната риба "Фулъм" донесе нови подигравки за шампионите на Англия. "Толкова центрирания не бях отбивал от времето, когато играех в аматьорските лиги", каза Дан Брън от "Фулъм". Статистиката сочи - "Юнайтед" вкарал в наказателното поле на гостите 81 центрирания, а общо опитал 99 за 90

Валутни курсове на БНБ за 11 февруари 2014 година

Валутни курсове на БНБ за 11 февруари 2014 година.

Зрители се оплакаха от коментаторите на Би Би Си след медала на Джоунс в слоупстайла


Повече от 300 души са се оплакали в Би Би Си от качеството на коментара на финала в слоупстайла за жени от зимните олимпийски игри в Сочи. В състезанието Джени Джоунс донесе първия медал за Великобритания.

В коментаторската кабина били другата сноубордистка Ейми Фулър, Ед Лей и Тим Уорууд. Зрителите останали недоволни заради това, че говорителите се радвали при падане на някоя от съперничките на Джоунс.

Фулър се зарадвала при падането на австрийката Ана Гасер, което...

Французинът Мартен Фуркад спечели преследването на 12.5 км по биатлон

Французинът Мартен Фуркад спечели преследването на 12.5 км по биатлон на Олимпийските игри в Сочи. Втори остана чехът Ондрей Моравец, който тръгна от осма позиция. Трети се нареди Жан-Гийом Беатрикс (Франция). Оле Ейнар Бьорндален (Норвегия) не успя да стане най-великият зимен олимпиец в историята. 40-годишният норвежец остана на косъм от рекорден 13-и медал, тъй като завърши на четвърто място на по-малко от 2 секунди след третия Беатрикс. Бьорндален спечели златния медал в спринта на 10 км в първия старт от програмата в биатлона в Сочи в събота и се изравни по брой спечелени отличия на Зимни олимпийски игри с легендата в ски бягането Бьорн Дели. Двамата норвежци са с по 12 медала, като Дели приключи кариерата си с 8 златни и 4 сребърни, а Бьорндален е със 7 златни, 4 сребърни и 1 бронзов, припомня sportal.bg. Българинът Красимир Анев приключи преследването на 48-о място, а другият ни представител – Владимир Илиев - на 55-о. Анев направи пет грешки в стрелбата, а Илиев – цели 7.

Главнокомандващият ни чул, ни видял законите в сектор "Сигурност"

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че и до този момент не е информиран от управляващите по законите, които те разработват в сектор "Сигурност". Това каза президентът в отговор на журналистически въпрос.

Продуцентите: Разграничаваме се своеволните действия на Росен Петров

По време на излъченото вчера, неделя 09 февруари, на живо издание на предаването "Нека говорят с Росен Петров", водещият на предаването прочете в ефир декларация за присъединяването си към партийна организация и мотивите за това. 

Продуцентска компания „Дрийм Тийм Прадакшънс" АД се разграничава от своеволните действия на водещия г-н Росен Петров По време на излъченото вчера, неделя 09 февруари, на живо издание на предаването "Нека говорят с Росен Петров", водещият на предаването прочете в ефир декларация за присъединяването си към партийна организация и мотивите за това. Продуцентска компания „Дрийм Тийм Прадакшънс" АД се разграничава от своеволните действия на водещия г-н Росен Петров

Победата на популизма в Швейцария отеква като шамар в Европа

Неочакваната победа с минимална преднина на крайнодесните популисти на произведения вчера на референдума в Швейцария за ограничаване на масовата имиграция чрез въвеждане на квоти хвърля сянка върху отношенията й с Европейския съюз, пише “Гардиън”.

Изданието отбелязва, че антиимигрантските движения в Европа са получили тласък от този резултат. “Гардиън” коментира също, че вотът е разделил страната, като френскоезичният запад е гласувал против въвеждането на квотите за имиграцията, а немскоезичният изток е подкрепил мярката

Вестник “Индипендънт” цитира швейцарски политик от иницииралата референдума дяснопопулистка Швейцарска народна партия, според когото сега много европейски страни ще последват примера на Швейцария и ще въведат свои ограничения върху свободата на движение в Европа.

“Ню Йорк таймс” коментира, че резултатът с резултата от референдума се отправя критика срещу швейцарското правителство, банковата индустрия и бизнес лидерите в страната, които са лобирали срещу въвеждането на ограниченията, предупреждавайки, че тези мерки може да поставят под опасност просперитета на Швейцария.

“Уолстрийт джърнъл” отбелязва, че може да се стигне до потенциален дипломатически скандал с ЕС, който е най-големият търговски партньор на Швейцария.

Печатът във френскоезична Швейцария е “повален” от “шамара” на успеха на произведения вчера в страната референдум за ограничаване на масовата имиграция и предоговаряне на споразумението с ЕС за свободно движение, предаде Франс прес.

Вестник “Тан” предупреждава, че предстоящото отпращане на контингентите от европейски работници е “исторически поврат в европейската политика на Швейцария, който ще има непредвидими последици”. Излизащият в Женева ежедневник обръща внимание на рязкото разделение по въпроса между, от една страна, градовете, които са се обявили против ограничаването на имиграцията, и селата, които са подкрепили мярката, и между френско- и германоезична Швейцария, които съответно са гласували със “за” и “против”, от друга. “За пореден път регионите, които са най-слабо засегнати от имиграцията и свободното движение на хората, изразиха най-ясно своята воля да ги обуздаят”, отбелязва “Тан” и изразява съжаление, че нито един представител на властите не е пожелал да помисли задълбочено за причините за тази нова пропаст между езиковите области, от една страна, и между градовете и селата, от друга.

Две спонтанни демонстрации, организирани набързо във Фейсбук, се състояха снощи в Швейцария в знак на протест срещу резултата от референдума, посочва АФП. Между 500 и 600 души излязоха в столицата Берн и около 300 - в Люцерн. Те протестираха мирно и издигнаха лозунги като “Тяхната Швейцария - нашият кошмар”, “Право на пребиваване за всички навсякъде” и “Срам ни е”.

Друг френскоезичен швейцарски вестник, “Трибюн дьо Женев”, определя резултатите от референдума като шамар за Федералния съвет (правителството).

“Денят, когато една просперираща държава си причини сама голяма криза”, пише излизащият в Лозана ежедневник “Вен катр йор”. Вестникът отбелязва, че след като са отхвърлили на референдум през 1992 г. присъединяването на страната си към тогава Европейската икономическа общност, швейцарците са преживели трудно десетилетие с икономическа стагнация, повишаване на безработицата и влошено състояние на държавните финанси. Трудни времена чакат дълбоко интегрираната икономически, но много изолирана политически Швейцария, предупреждава изданието.

Европейският печат се пита за последиците от успеха на произведения вчера референдум в Швейцария за ограничаване на масовата имиграция и предоговаряне на споразумението с Европейския съюз за свободно движение и по-конкретно за отношенията между Конфедерацията и ЕС, предаде Франс прес.

Френският делови ежедневник “Еко” пише за “резултат с трудни за прогнозиране икономически последици”. “Швейцарците ще затворят границите”, отбелязва левият френски вестник “Либерасион”. На страниците на изданието, френският политолог Жан-Ив Камю обяснява резултата на първо място с “икономическия егоизъм”.

Консервативният германски вестник “Велт” пише, че Швейцария ще трябва да преразгледа близките си отношения с ЕС. Няма как нещата да продължат както досега, предупреждава изданието и подчертава, че дясната популистка Швейцарска народна партия (ШНП), която инициира референдума, “ще научи колко е трудно да се отделят положителните ...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване