Февруари ще бъде май

С думите "Февруари ще бъде май" се обърна Николай Бареков днес към събралите се около двеста души пред сградата на ЕВН-България В Пловдив. "България без цензура" организира заедно с ВМРО - БНД днешния протестен митинг, провокиран от заявените преди дни намерения на австрийското енергоразпределително дружество да поиска увеличение на крайната цена на тока със 7-9 %. Пред митинга първо говори Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО - БНД. ''Седем години продължава битката за енергоразпределителните дружества'', каза той. ''Те бяха продадени само месец преди края на мандата на НДСВ от царя и така държавата загуби 90-95 млн. годишно от данъци, които влизаха в държавния бюджет и отиваха за пенсии. През този период токът скочи с над 120%. Къде е българската държава, къде са тия три правителства в този период, които можеха да урегулират това?'', запита той реторично, подкрепян от възгласите на събралите се.

"Тук започнаха февруарските протести", обърна се към митинга Николай Бареков, лидер на "България без цензура". "Една година по-късно няма никаква промяна. Смениха се една с друга партия, резултатът е същият. Дори аз виждам с какво настървение БСП и ДПС, които грабнаха кокала, защитават своя любимец Бойко Борисов. Защото най-удобната опозиция е…удобната опозиция. Тази, на която можеш да изкараш кирливите ризи, да направиш разкрития за нея, да я направиш зависима. Това са хора, за които вие миналата година казвахте по площадите, че са ограбили 4 млрд от българския народ. Днес аз между другото съм на съд и ме съди г-н Борисов за това, че аз предадох в София вашите думи - от Пловдив, Велико Търново, Варна. Думите бяха прости: ''Борисов открадна 4 млрд лв ''. Това казахте вие'', заяви Бареков.

"Цената на тока…Хората желаят промяна, те ще я получат и тая промяна ще бъде за смяна на статуквото, на тези, които ограбиха българския народ, на тези, които продължават и днес да източват националните богатства. Това, което ние им казваме, е много просто: ''Спрете да крадете! Не крадете! Работете в полза на хората!", призова още той. ''Наричат ме как ли не'', продължи Николай Бареков: "Най-мекото е, че съм луд. И защо? Защото съм си зарязал професията и съм влязъл в политиката с желанието един ден, ако ние управляваме заедно, да не се краде". Протестното шествие с транспарант "България гние - проблемът сте вие", премина през Главната и спря до сградата на община Пловдив, където Николай Бареков отново държа реч, този път срещу пловдивския кмет Иван Тотев. Той го нарече ''ай-голямата карикатура, която градът е имал за кмет след Спас Гърневски''.


Парите са национални и се разпределят в цялата страна

Основната причина за недоволството от разпределението на парите за общините е, че вече не се разпределят от ГЕРБ и лидерът на ГЕРБ вече не може да казва „аз ви дадох тези пари, аз построих този път”. Това каза министърът на финансите Петър Чобанов пред БНР. „Основата причина за недоволството е, че парите вече не се разпределят от тях. Това е основната причина. Не може лидерът на ГЕРБ вече тръгне из страната и да каже: аз ви дадох тези при; аз построих този път; аз построих тази детска градина. Парите са публичен ресурс, парите са национални и затова се разпределят по територията на цялата страна”, каза Петър Чобанов.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще поиска среща с премиера Пламен Орешарски, на която да постави въпроса дали може да се промени Постановлението за разпределението на парите за общините. Борисов обяви това на пресконференция в централата на ГЕРБ в неделя. "В понеделник ще се обадя на секретарката на Орешарски за среща, за да дискутираме по въпроса. Това правителство няма експертност, то е партийно, на двете партии. На тази среща ще ни интересуват само критериите и точките за определяне на проектите. Не търсим конфронтации с тях, а просто да променим евентуално, постановлението", каза Борисов.

Финансовият министър Петър Чобанов обясни пред БНР, че до момента са разпределени 350 милиона лева по различни проекти от Програмата за развитие на регионите, от които 125 милиона отиват в населени места, които се управляват от кметове на ГЕРБ - това са 36%. По думите на финансовия министър критериите за разпределение на средствата са ясно разписани с постановление: проектите трябва да са насочени към намаляване на регионалните различия, към осигуряване на по-добра жизнена среда в съответните населени места, към генериране на заетост и възможности за по-балансирано развитие. „За пръв път има инвестиционна програма, за която предварително са обявени критерии, която се разпределя от междуведомствен съвет, в който участваше и председателят на Националното сдружение на общините. Тази програма събра предложения за над 2 милиарда лева. Съгласете се, че при органичен ресурс от 500 милиона лева, все някой ще остане недоволен”, каза Чобанов. Според него причините за недоволството на ГЕРБ се крият другаде, не в самото разпределение. „Основната причина за недоволството е, че парите вече не се разпределят от тях. Парите са публичен ресурс, парите са национални и затова се разпределят по територията на цялата страна. Готов съм да се срещна с кметове на ГЕРБ, за да си поговорим по критериите, разпределението и за това как занапред ще продължи да се развива тази програма, тъй като това е само началото на една публична и инвестиционна политика, която се прави за първи път”, допълни министър Чобанов.

До десетина дни може да се проведе среща между министъра на финансите Петър Чобанов и Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) по темата за нефинансираните проекти, за които от ГЕРБ твърдят, че има политически мотиви. "Това със сезирането на европейски институции остава малко в сферата на виртуалното. Разбира се, те имат право да го направят, но няма как и с какви сериозни доводи да го направят. Както отговорих и на тяхната покана, разбира се, че съм готов да се срещна и с кметове на ГЕРБ, но в официалния и легитимен за това формат, а именно с Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България. Говорих с председателя Управителния съвет господин Попов, и с него се разбрахме наистина да бъде насрочена подобна среща, за да си поговорим по критериите, по разпределението, по това как занапред ще продължи да се развива тази програма, тъй като това е само началото. Това е началото на една нова публична, инвестиционна политика, която се прави за първи път и наистина, ако има допуснати несъответствия, ако има критики, те могат да се поправят, ако са налице такива, и да продължи програмата. Занапред да бъде още по-още по-добра и парите да достигат, както и сега достигнаха, между другото, до всички области в България", каза Петър Чобанов.

 

         
   

Бойко Борисов: Имате тежък урок с "батко и братко", който очевидно не е научен

 

Лесно бих се съгласил с кметове, които искат да обжалват критерии, и това ще падне, няма как да издържи в съда, каза Бойко Борисов. „Вече имаме много тежък урок, който видно не е научен -„с батко и братко” и спирането на всички европрограми. Но те казват - това не са европари и могат да си ги похарчат както поискат. Трябва да се опитаме, все пак да променят това Постановление, никой няма да се сърди, ако го направят. Но, ако това Постановление остане, ще сезираме Сметна палата, ЕК, искаме им оставката и няма да спра кметовете, които ще желаят да обжалват постановленията. Предлагам им работещо решение. В тези места живеят хора, гласували за различни партии, но са платили данъци всички и заслужават нормални условия за живот”, добави Борисов.

 По повод разпределението на 500те милиона за регионите ГЕРБ дадоха пресконференция в  централата на партията. На снимката: Владислав Горанов, Бойко Борисов, Менда Стоянова, Лиляна Павлова
                                                                                                                                                            Снимка: БГНЕС

Но питам, когато би могло тези пари да се вкарат в програмата на ЕС за 2014 г., и след това да бъдат възстановени, защо трябва от всичките ни пари от данъци, да бъдат похарчени по този начин? Защо да не получим тези пари обратно след това от Брюксел? Защото тези неща минават през контрол, когато отиват към Брюксел. Убеден съм, че стотици дела ще отидат към прокуратурата, каза Борисов.

В Благоевград от понеделник започва гражданска подписка за преразглеждане на решението на правителството за разпределение на средства за общините. Това каза на пресконференция на ГЕРБ кметът на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов. На пресконференцията на ГЕРБ кметът на Община Благоевград Атанас Камбитов посочи: „Защо жителите на едни общини бяха ощетени? Защо 200 000 души в Благоевградска област бяха ощетени, и нямат достъп до средства, които касаят живота им? Отговорът е един - по политически причини. Погледнете кметовете от какви партийни сили са. Това е несправедливо и е санкция към жителите, а не към кметовете. Защо не сме одобрени за проекти, след като отговаряме на критериите? Прозрачност - няма. Настояваме за преразпределение на средствата”.

Над 100 милиона лева от финансирането на общините отиват за изграждане на паркове, градинки и спортни зали, каза народният представител от ГЕРБ Менда Стоянова. „От тях - 53 милиона лева отиват за спортни зали и центрове. В село Разделна, с 516 души население, се дават 100 000 за спортна площадка. Община Лозница за изграждане на комбинирани спортни площадки за общо 1000 души на стойност 570 000 лв. Село Чавдар, за проект за площад, пешеходни зони и паркове на стойност 1 милион лева”, заяви Стоянова. Тя добави, че има още много подобни проекти, които могат да бъдат проверени. „Защо, от тези близо 300 милиона лева, близо над една трета отиват за подобни проекти? Защото те са много лесни и бързи за изпълнение, не изискват квалифицирани фирми, могат да бъдат разпределени на малки обществени фирми и раздадени на близки. Това е очевиден източник на финансиране за местната кампания 2015”, заяви тя.

Владислав Горанов: Разпределението е на политически принцип

"Изразходването на този ресурс за растеж и развитие на регионите ще бъде в рамките на бюджета. Това са разчетени средства, а не събрани. Само за 2014 г. със Закона за държавния бюджет се одобри изтеглянето на нов дълг от 4.5 милиарда лв. Това не би било проблем, ако ставаше по нецелесъобразен начин" - заяви депутатът от ГЕРБ Владислав Горанов. "Съображенията на ГЕРБ са, че занапред парите ще бъдат разпределяни на чисто политически принцип", каза още Горанов.

Той отбеляза, че населението в общините на ГЕРБ е близо 4 млн. души, а за тях са заделени около 64 млн. лв. Населението, което се управлява от общини на БСП, ще получи 117 млн. лв., а общините на ДПС - 61 млн. лв., каза още Горанов. Според депутата от ГЕРБ Томислав Дончев въпросът е как се разпределят средствата. Дончев, напомни, че НС е дало в аванс доверие на правителството да разпредели тези пари, но срокът, даден на общините да си подготвят проектите е между 1 и 3 дни. Дончев обясни, че при добре подготвени администрации за подготовка на проектите са необходими близо 3 месеца. 


Морските общини решават сами какво да има на първа линия

Общините с излаз на море придобиват правомощния в два определящи аспекта според промените за Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), който депутатите приеха на първо четене.

Местните власти ще решават какво да има в „сладката” зона А – 200-метровата ивица след плажовете. Тяхна ще е думата и за продължителността на периода, в к Общините с излаз на море придобиват правомощния в два определящи аспекта според промените за Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), който депутатите приеха на първо четене. Местните власти ще решават какво да има в „сладката” зона А – 200-метровата ивица след плажовете. Тяхна ще е думата и за продължителността на периода, в к

Иван Костов закъсня с идеята за съгласие

Румен Данов е роден на 27 април 1956 г. в Кърджали. Възпитаник на Пловдивската английска гимназия. Завършил е икономика и журналистика. Един от създателите на Комитета за защита на Русе, „Екогласност“, Клуба за гласност и преустройство. Депутат от СДС във ВНС, зам.-председател на първата комисия за досиетата. Съветник по националната сигурност на президента (1990-1997) Желю Желев.     
         

-Г-н Данов, на пазара е книгата ви „Българските освобождения“. Започвате я с един измислен герой - Лука Андреев, обратното на Андрей Луканов. Чрез образа му показвате накъде можеше да тръгне България, ако вместо Луканов имахме Андреев, тоест политик от типа на Балцерович. Защо в България не се раждат такива личности?

- Значителна част от причините излизат от последствията след трите български освобождения, с всичките кавички около оценките за последните две - едното през 1944 г., другото през 1989 г. От фаталната повторяемост на някои грешки.

- Кои грешки?

- Например начинът, по който става смяната на собствеността. У нас това винаги е по принуда, насилствено и несправедливо. Не е добра новина и смяната на елитите. За българите това е като национално сезонно занимание, подобно на лющенето на семки.

- Изкушавам се да предложа на читателите щрихи от вашия разказ за реформата на Лука Андреев - електрокарните ни заводи правят джойнтвенчър с „Хюндай“, кооперират се „Баба Вида“ и „Мишелин“ и т.н. Изглежда лесно, а за нас се оказа невъзможно. Какво ни попречи?

- Примерите са хипотетични. Но и не съвсем. През България минаха читави големи компании, които предлагаха конкретни проекти за съдружие на държавно  равнище. Да припомня проекта на една голяма южнокорейска автомобилна компания, която отблъснахме, или предложението на „Ролс-Ройс“ за когенерация на столичната топлофикация още през 1997 г., и още много други. При нашата обща стара история с „Рено-Алпин“, ние предпочетохме най-стария модел „Роувър“ - нещо като последния „Москвич“, фалирал безславно след няколко години, и „подарихме“ „Рено/Дачия“ на Румъния.

- Защо през прехода пропуснахме толкова много възможности?

- „Благодарение“ на мораториума по плащанията на външния дълг, наложен от Луканов, първите десетина години след 1990 г. България беше на колене пред международните финансови и корпоративни институции. Държавата трудно постигаше равнопоставеност в преговорите - което впрочем продължи и по време на преговорния процес по присъединяването ни към ЕС. Смятаха ни за най-верния сателит на СССР, а пропиляхме с лека ръка единственото предимство - че сме изряден платец.

На второ място, смяташе се за хипернапредничаво държавата да абдикира изцяло от процесите на менажиране на икономиката. Успоредно с това така нареченият национално отговорен капитал беше завоювал значителни позиции в банковата сфера и чрез картелно кредитиране на основните отрасли на икономиката не допускаше външни играчи. 

Не на последно място - липсваше политическа воля, както и национално съгласие по принципите на икономическия преход.

- Защитавате тезата, че демократичната опозиция трябва да развее като знаме тезата на националното помирение. Но тя упорито не иска. Как си го обяснявате?

- Трябваше! Вече е твърде късно. Националното помирение е оръжие от арсенала на консервативните общности - спомнете си стратегията на Франко в Испания. Такава политика е присъща на победилите сили, а българската демократична опозиция оттогава та до днес няма съзнанието за себе си като за исторически победител. Затова действията й повече подхождат на левичарско-революционна банда. Изключвам периода „Костов“, ако мога да използвам тази кратка формула за времето след 1997 г.

Националното помирение не означава амнистия за престъпленията. Пак забравяме, че най-тежките съдебни присъди след 1944 г. бяха произнесени под знамето на всенародно отечественофронтовско единомислие. Забелязахте ли между другото тезата на Иван Костов за националното съгласие като обект на изследователски интерес при представяне на неговата Лаборатория за управление на риска! Е, малко късничко стигна до нея...

- Любопитен детайл от книгата ви: през 2001 г. Ахмед Доган е искал да предложи сегашния тв водещ Димитър Цонев за кандидат-президент, който да бъде подкрепен от НДСВ. Защо Сакскобургготски избра да даде рамо на Петър Стоянов, чието лоби в Конституционния съд го препъна за „Дондуков“ 2?

- Има даже решение на ръководството на ДПС за издигане кандидатурата на Димитър Цонев. Грешен разчет на Доган. Може би и опит да „пришпори“ Симеон и да го дистанцира окончателно от СДС, но Сакскобургготски мисли в различна политическа схема. Подкрепата му за Петър Стоянов беше толкова презрително-пренебрежителна, както само умеят да отмъщават победителите.

- Пишете, че „няма по-сигурен начин да провалиш интегритета на една нация и нейната държавност от този да я доведеш до смъртноненавистно разединение“. Как да ви чуят?

- Нашата яростна глупост има исторически корени. Чуваемост в обществото няма. Огромната част от него чува предимно къркоренето в стомаха и остатъчните вибрации на първа чакра. Това е наша колективна „заслуга“, на всички политици от прехода. Основанията за нашия социален разстрел биха били много по-легитимни от онези на така наречения Народен съд отпреди 70-ина години. Още един от примерите за фаталната повторяемост, която преследва националната ни съдба и която ме интересува.

- През последните над 100 години като нация сме преживели три обратни завоя в историческата ни съдба. Докъде води тоталната смяна на елитите и на собствеността и защо миналото не ни служи за поука?

- Няма друга нация, която да е преживяла подобни социално-икономически обрати само за някакви си стотина години. Днес като че ли напълно ни е ясно какви сме - всякакви диагнози се леят отвсякъде, коя от коя по-мрачни. Но защо сме такива? Текстът е опит за отговор на този въпрос - собствеността, елитите и публичната нравственост са трите ключови институции, които крепят интегритета на всяка общност. Катастрофичните „революционни“ обрати и смени през поколение-две - там откривам същностните причини за пагубните характеристики на обществото днес.

- Вие не бяхте нито сред 39-те сини депутати, които протестираха срещу новата конституция, нито я подписахте. Разкажете как възникна идеята да се приеме нов основен закон?

- На едно от заседанията на Координационния съвет на СДС през зимата на 1990 г. дойдоха трима прависти, които се представиха за членове на организация на младите юристи от Софийския университет. Те развиха идеята СДС да излезе с предложение изборите да са за Велико народно събрание, което да приеме нов основен закон. Прие се единодушно.

- Кои бяха тримата юристи?

- Стоян Ганев, Снежана Ботушарова и Вержиния Велчева. Според Димитър Луджев те му били представени от Меглена Кунева, която тогава е била член на същата организация.

- Но Стоян Ганев и Снежана Ботушарова бяха после сред 39-те?!

- Именно. През 1991 г. те вече бяха на друго мнение и бяха против приемането на конституцията. Твърдяха, че била комунистическа. Негласно се говореше обаче, че републиканският й характер е бил причината за обрата в тяхното становище. Факт е, че сред 39-те имаше почитатели на Симеон Втори. След политическото му завръщане през 2001-ва тази хипотеза намира още потвърждения.

- Като наблюдавате събитията от последната година, как мислите: антикомунизмът още ли е бизнес, както твърдите?

- Беше ликвиден политически бизнес в средата на 90-те. Днес май е повече последната сламка на удавника.

- Бяхте съветник по националната сигурност на президента (1990-1997) д-р Желю Желев. Имат ли основание ГЕРБ да искат вот на недоверие за вътрешния ред и националната сигурност?

- По-скоро съзирам „карамболен удар“ на ГЕРБ срещу едно от отровните зъбчета на „Атака“ - атаката срещу бежан­ците пришълци. Ако е премислен - поздравления. Ако успеят да го извадят чрез гласуване на „Атака“ срещу вота, лишават Сидеров от възможността по-късно да пробва да свали правителството с подобни аргументи. А той ще прибегне до нещо подобно в името на собственото си оцеляване тогава, когато усети, че започва да губи. Затова „Атака“ вероятно няма да участват в гласуването.

- Как ще коментирате неочакваното искане на президента Росен Плевнелиев за референдум по важни изборни правила?

- Всеки референдум трябва да бъде приветстван. Прецизирането му е подробност и дело на много хора и институции. Повече ме занимава проявилият се конфликт в президентството след коментара на г-жа Попова. Този конфликт беше предугадим. Напрежение се усещаше веднага след изборите, ще се изненадам, ако на „Позитано“ 20 пропуснат да го разработят в контекста на следващите президентски избори. Ако успеят да пробият президентската институция, това ще е малък реванш след акцията на АБВ.

Иначе, като преживял подобен конфликт по времето на Желю Желев-Блага Димитрова, смятам, че като контраотговор дебатът за мястото и ролята на вицепрезидента ще бъде активиран от ГЕРБ и подкрепен от Реформаторския блок в контекста на съвместната им инициатива за промяна в конституцията.

- Изненада ли ви появата на АБВ и как очаквате да се развие този проект? Съгласен ли сте с тезата на ваши колеги, че България можеше да тръгне по друг път, ако част от БСП се бе обединила със социалдемократите на д-р Петър Дертлиев?

- Да, появата определено ме изненада. Рисков, ва банк ход на Първанов. Още един пример за твърде закъсняло наваксване на пропуснатото. Партийно продължение на процеса на социалдемократизация на БСП - това представлява тази инициатива днес. А ако се беше случило в началото на 90-те, можеше да бъде процес на културно-политическа социалдемократизация на огромната част от българското общество... С прекалено тежки „ако“ обаче. Ако в СДС имаше повече мъдрост! Ако в социалдемократическото крило на БСП имаше повече смелост и достойнство да се приеме водачеството на Дертлиев. Непреодолими условности за онова време, забравете!


Откриха следи от човешки стъпки на 800 000 години

Учени оповестиха, че в Англия открили следи от човешки стъпки на 800 000 години, предаде Асошиейтед прес.

Става въпрос за най-древните подобни следи, открити извън Африка, и за най-старите данни за човешки живот в Северна Европа.

Учени от Британския музей, Природонаучния музей и Университета в Лондон откриха отпечатъци от краката на 5-има души в тинята на древно речно устие в Хаписбърг на източния английски бряг.

Ник Ащън от Британския музей заяви, че отпечатъците свидетелстват за връзка с най-ранните прародители на човека.

Учените отбелязаха, че оставилите тези отпечатъци хора вероятно са свързани с Homo antecessor, който е живял преди 800 000 години. Негови фосилизирани кости бяха открити в Испания.

Резултатите от изследването са публикувани в "Плъс Уан".


Швейцарците подкрепиха квотите за имигранти от ЕС

Швейцарците одобриха с минимално мнозинство от 50,3 процента ограничаване на масовата имиграция и предоговаряне на двустранното споразумение за свободно движение между Швейцария и ЕС.

Това сочат съобщените от швейцарската телевизия официални окончателни резултати, предадоха Франс прес и ДПА.

Предложението за ограничаване на масовата имиграция бе направено от дясната популистка партия Демократичен съюз на центъра, която има най-много депутати в парламента. Швейцарскотоправителство, повечето политически партии и работодателите бяха категорично против с аргумента, че това може да навреди на националната икономика и на отношенията с ЕС.

Според резултатите след преброяването на всички бюлетини предложението се приема с мнозинство от гласовете на национално равнище (50,3 процента от гласувалите) и от мнозинството швейцарски кантони - двете необходими условия за утвърждаване на резултат от референдум.

Според Клод Лоншан от института ГфС подкрепата за "слагане край на масовата имиграция" е била между 50,4 и 50,9 процента от гласовете.

Френскоезичните кантони гласуваха против предложението да се въведат квоти за имигранти, а немскоезичните и италианскоезичните кантони подкрепиха този ход, който може да доведе до сериозни последици за отношенията на Швейцария със страните от ЕС.

"Швейцарското правителство ще приложи бързо и последователно текста на референдума",

заяви днес министърката на правосъдието Симонета Сомаруга, цитирана от Франс прес.

Днешният резултат означава, че правителството на Швейцария ще трябва да предоговаря мъчно постигнатото двустранно споразумение с ЕС за свободно придвижване на работници, отбелязва Асошиейтед прес.

Още преди да се състои днешният референдум, ЕС предупреди, че ако Швейцария сложи край на двустранното споразумение за свободно придвижване, всички други двустранни споразумения между Швейцария и ЕС ще бъдат денонсирани, отбелязва Франс прес.

"Швейцарските граждани приеха народната инициатива срещу масовата имиграция и следователно се произнесоха за промяна в имиграционната политика", каза Сомаруга.
Текстът предвижда да се ограничи имиграцията с определяне на тавани и контингенти, продължи тя. Федералният съвет (правителството) ще започне незабавно работа, за да приложи решението на народа, каза Сомаруга.

"Споразумението с ЕС за свободно движение на хора е поставено под въпрос", каза министърът на външните работи Дидие Буркхалтер, който сега е и президент на Конфедерация Швейцария.

Той прикани политическите партии да обсъдят как да бъде приложен текстът, одобрен на днешния референдум.

Реакцията на ЕС

Европейската комисия изрази съжаление от резултата на референдума в Швейцария, предаде Франс прес.

"Европейската комисия съжалява, че инициативата за въвеждане на квоти за имиграцията бе одобрена с това гласуване. Това е в разрез с принципа на свободно движение на хора между Европейския съюз и Швейцария. Европейската комисия ще разгледа последиците от тази инициатива върху цялостните отношения между Европейския съюз и Швейцария", се казва в декларация на комисията, цитирана от АФП.

С това решение могат да бъдат поставени под въпрос и много други договори между Швейцария и ЕС в земеделието, транспорта или научните изследвания, отбелязва АФП.

Резултатът от референдума - добра новина за Найджъл Фараж

Междувременно лидерът на популистката Партия за независимост на Великобритания Найджъл Фараж нарече чудесна новина резултата от референдума в Швейцария за ограничаване на имиграцията, предаде Франс прес.

"Това е чудесна новина за влюбените в свободата и националния суверенитет в Европа. Разумна и силна Швейцария се изправи срещу тормоза и заплахите на неизбраните бюрократи в Брюксел", заяви водачът на еврофобската партия, която е против масовата имиграция.

"Масовата имиграция в Европа е голям проблем и източник на големи тревоги, защото намалява заплатите, оказва натиск над социалните системи и създава у хората чувство, че са чужденци в собствената си страна. Това не е проблем на раса, а на пространство, бройки и квалификация", добави Фараж, чиято партия постигна забележителен успех на местните избори във Великобритания миналата година.


Буря удари атлантическия бряг на Португалия

Отклонени или анулирани полети, наводнени пътища, прекъснати речни и железопътни връзки изкоренени дървета : лошото време порази португалското крайбрежие в неделя вечерта и се влоши през нощта, предупреди гражданска защита.
Морската стихия се отприщи от комбинирания ефект на силните пориви на вятъра - над 100 км/ч. и дъжда. Мощните вълни достигат до десет метра. Цялото крайбрежие е в състояние на червен код за тревога .
Двубоят между двата враждуващи футболни клуба от Лисабон, Бенфика и Спортинг, бе отменен в последния момент, след като малки части от покрива на митичния стадион "Луш", повреден от ветровете, попаднаха върху терена и трибуните. 50 хил. зрители бяха евакуирани от полицията.
Хората бяха призовани да останат в домовете си, много от собствениците на барове и ресторанти край брега се готвеха да посрещнат натиска на вълните.
Два полета до Лисабон от Понта Делгада на Азорската авиокомпания САТА (SATA) бяха отменени. Два други полета до Лисабон на нискотарифната авиокомпания ИзиДжет (EasyJet) от Лондон и Мадрид бяха отклонени към Фаро в южната част на Португалия.
Речните корабчета, свързващи португалската столица на южния бряг на река Тежу бяха спрени . Железопътното движение по моста, "25-ти април" , който се простира над река Тежу в Лисабон бе спряно за няколко часа, но след това бе възобновено.

Разкриха контрабанден тютюн на свищовската митница

Контрабанден тютюн, укрит зад зеленчуци, разкриха митническите служители в Свищов, съобщи агенция "Митници".
Контрабандният тютюн с тегло 630 кг, бил скрит зад зеленчуци, където го откриват митническите служители от Свищов.

Камионът с румънска регистрация, управляван от румънски гражданин, е опитал да напусне страната с фериботната линия Свищов - Зимнич. Служители на митницата в Свищов обаче го избрали за проверка, при която станало ясно, че зад т.нар "тапа" от домати и картофи са укрити 33 чувала с общо 630 кг контрабанден тютюн за пушене. Само дължимият за тютюна акциз е в размер на 95 760 лв., сочат от агенцията.
Камионът е задържан, по случая е образувано досъдебно производство по описа на митницата. То се наблюдава от окръжната прокуратура във Велико Търново.

Цветан Василев открива нова технологична линия в Сърбия

Председателят на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев ще присъства днес на официалното откриване на нова технологична линия за производство на амбалажно стъкло. Тя се намира в най-голямата фабрика на Балканите - „Сръбска фабрика за стъкло” в град Парачин, съобщиха от КТБ. На откриването ще присъстват гости от дипломатическия корпус в Сърбия, представители на президентството на северозападната ни съседка, клиенти на фабриката, доставчици и др. Проектът за изграждане и пускане в експлоатация на новата технологична линия изцяло е финансиран от КТБ. Стойността на инвестицията надхвърля 20 млн. евро, а общата стойност на вложените средства от страна на новия собственик на стъкларския завод - международния консорциум „Глас Индъстри”, ще надхвърли 100 млн. евро. Номиналният капацитет на пещ L5 oт 230 тона/ден с четири производителни линии ще oбезпечи производството на 180 милиона бутилки и буркани годишно. Kaто допълнително оборудване към пещта е монтирана серво-индексираща система FleXInspect за автоматичен контрол на изделията – до 600 бутилки в минута. Така това ще бъде най-съвременният цех за производство на амбалажно стъкло в региона. В изграждането на комплекса са ангажирани повече от 30 местни фирми – oт доставчиците на суровини и технически материали дo изпълнители на строително-монтажни работи. Заводското хале е разширено с транспортен мост и товарен асансьор за превоз на готовите изделия до покрития склад за готова продукция с площ 6000 m2. Това осигурява директен транспорт на готовата продукция от производителните линии до склада за готова продукция само през покрити помещения.

Купуваме 215 литра бензин със заплатата си

Българинът може да купи 215 литра бензин с една средна заплата от 526 лв. Това сочи проучване за рейтинга на европейските страни по цена на бензина на „Риа новости”. По този показател страната ни е на последно място спрямо останалите 33 държави. Най-много гориво със средна заплата може да се купи в Люксембург – 2368 литра, а средното количество за Европа е около 1000 литра. Според проучването у нас цената на горивото е около 2,45 лв. за литър или 59,6 рубли, което ни поставя на 24-о място по цена на бензина спрямо останалите държави. Най-скъпи са горивата в Норвегия, където литър се продава за близо 3,26 лв., в Италия -3,23 лв. и Холандия – със средна цена от 3,16 лв. Сред съседните ни страни по-евтино гориво може да се купи в Румъния, където цената му е 2,32 лв. за литър. В Гърция бензинът е значително по-скъп и се предлага за 3,09 лв. Средната цена на бензина в Европа е 2,58 лв. за литър или 62,5 рубли. Най-евтино е в Казахстан – 1,25 лв., както и в Русия и Беларус.

Италия съди “Standard&Poor’s” за 234 млрд. евро

Италианската Сметна палата даде под съд американската рейтингова агенция „Standard&Poor’s” за нанесени щети в особено големи размери. Искът на държавните  експерт-счетоводители  е за 234 милиарда евро, а основното им обвинение към специалистите по кредитен рейтинг е манипулативно понижаване на този на Рим. Според адвокатите на Сметната палата отвъдокеанската агенция не била включила в сметките си богатото културно и артистично наследство на Италия, нанасяйки така на страната огромни загуби. Новината за безпрецедентния иск към рейтинговите тартори бе публикувана първо в онлайн изданието на Financial Time и след това официално потвърдена от правителствения дворец „Киджи” в италианската столица. Според дописката на издаваната всекидневно в Лондон финансова библия експертите на Рим били убедени, че по време на острата финансова криза в някои южноевропейски страни през 2011 г. “Standard&Poor’s” били смъкнали международния кредитен рейтинг некомпетентнои дори със спекулативна цел. От сравнително добрия „А-” той бил сринат на унищожителния “ВВB”, предизвиквайки в Италия истински политически и икономически трус. Така например заради понижената оценка пада правителството на Силвио Берлускони и на власт идва с политика на яко затягане на коланите кабинетът на Марио Монти. От държавната хазна са източени пък милиарди евро за заплащане на външни кредитори на рязко повишилата се разлика между цените на италианските и германските държавни ценни книжа. В същото време почти замират чуждестранните инвестиции в Италия, задълбочавайки кризата в редица индустриални сектори. Експерт-счетоводителите на Сметната палата в Рим смятат, че до драстичното понижаване на кредитния рейтинг и до огромните загуби е можелода не се стигне Стига в “Standard&Poor’s” да са били взели предвид нещо едва ли не задължително при подобни оценки -  част от цялото богатство на страната е нейното щедро културно наследство. Като се започне от филмите легенди на Федерико Фелини, премине се през световноизвестните литературни, музикални, живописни и скулптурни шедьоври на италиански автори и се стигне до безбройните антични и архитектурни паметници из Апенините.Ако се вярва на Financial Time, освен към „Standard&Poor’s”, италианската Сметна палата имала големи претенции и към другите два мастодонта на кредитния рейтинг – „Moody’s” и  „Fitch”.

Фалшив мед от внос залива пазара

Преработен мед, внесен от страни извън Европейския съюз, в който не са останали ценни хранителни продукти, се продава в някои магазини у нас. Най-големи количества от лечебната храна пристигат от Китай и Аржентина. И двете страни използват масово ГМО в земеделието си, което неизбежно се отразява и на качеството на меда, коментира Илия Цонев, член на Националната научна асоциация по пчеларство. Освен това, за да имат добър търговски вид, продуктите са центрофугирани през фини дюзи, като от тях са извлечени почти всички полезни свойства. Преминалият през такава обработка мед е блестящ и бистър и може да стои дълго по рафтоветебез времето да се отрази на вида му.  Естественият мед без специална преработка съдържа дребни примеси, парченца от крилца на пчели и различни природни съставки, които предизвикват захаросване. За добавките в меда най-често е упоменато на етикетите, но това се прави с дребен шрифт и малцина обръщат внимание на надписите още в магазините. Междувременно става ясно, че Европейската комисия няма информация за обемите от фалшив пчелен мед, които заливат ЕС, съобщава fermer.bg. Тепърва ще се обмисля необходимостта от конкретни действия по отношение на меда, координирани на равнище Евросъюз. Някой недобросъвестни пчелари у нас също злоупотребяват понякога, предупреди Цонев. Буркан с оригинален мед върви между 8 и 10 левазатова трябва да прецизираме покупките си дори на Женския пазар в столицата, където цената масово е между 5,5 и 7 лева. Изкупната цена на меда не се е променяла от поне пет години, споделиха още пчелари. По 4,50 лева е на едро килограм тип „букет”, липовият е 4,50 лева, а акациевият на едро е по 5,50 лева. През миналата година у нас имаше много високи добиви, като от някои кошери бяха извадени по 30 кг вместо обичайните двайсетина. Годишно от страната ни се изнасят около 5000 тона мед, като традиционно най-голямо количество заминава за Германия. Около 5% от експортираната суровина е биопроизводство.




ЕС праща войници в Босна

ЕС може да се наложи да изпрати повече войници в Босна, която в момента е разтърсена от големи демонстрации, в случай на ескалация на ситуацията, заяви върховният представител на международната общност в Босна Валентин Инцко в интервю за австрийския в. "Куриер". Страната изживяванай-тежката ситуация след края на войнатаобясни австрийският дипломат. "В случай на ескалация на ситуацията ще трябва може би да помислим да изпратим войници от ЕС, но не сега", отбеляза Инцко.Близо 600 войници са разположени в Босна в рамките на операцията ЮФОР-Алтеа с мандат на ООН, от които близо една трета са от Австрия – около 195 души."Бурните ексцесии с над 100 ранени трябва твърдо да бъдат осъдени", заяви той. Инцко разполага в качеството си на върховен представител на международната общност в Босна с неограничени правомощия, отбелязва АФП.Той разбира обаче социалното отчаяние в страната. "Социалното неравенство доведе до това положение: бунтът срещу непотизма и икономиката на добри приятели", обясни той. Запознати припомнят, че безработицата в страната достига 44%. Инцко призова ЕС да поеме ангажимент за повече правова държава в Босна. В миналото се поставяше акцент върху военната сигурност, но не върху правовата държава, демокрацията, подготовката и помирението, коментира Инцко.Същевременно представител на ЕС, цитиран от ИТАР-ТАСС, съобщи, че критичната ситуация, предизвикана от масовите безредици в Босна и Херцеговина, ще бъде обсъдена от министрите на външните работи на страните ­ членки на ЕС, по време на заседанието на Съвета на Европейския съюз днес и утре.Бившият президент на ХърватияСтипе Месич изрази загриженостот случващото се в Босна и Херцеговина и каза, че е необходима ревизия на Дейтънското мирно споразумение. То сложи край на войната през 1995 г., установи в Босна много сложна институционална структура, при която властта е разделена между сърби, хървати и мюсюлмани. Функционирането на институциите е почни постоянно блокирано заради междуетнически спорове.Месич коментира, че разбира разочарованието от т.нар. политически елит и отчаяние от това, че никъде не се съзира излизане от ситуацията, но предупреди, че с насилие, обири, разрушения и палежи обаче нищо няма да се постигне. През войната от 1992 до 1995 г. загинаха 100 000 души.

Край на принудителните ваканции в училищата

Грип, сняг, ремонти или липса на ток и отопление

Пожари горят в щата Виктория в Австралия

Сложна е ситуацията в австралийския щат Виктория, където бушуват 25 горски пожара, повечето от тях са извън контрол.

Разкриха контрабанден тютюн на свищовската митница

Контрабанден тютюн, укрит зад зеленчуци, разкриха митническите служители в Свищов, съобщи агенция "Митници".

11 загинали при 2 тежки катастрофи в САЩ

Катастрофите са станали рано сутринта в неделя

Кой български писател е най-популярен по света? Резултатите от Гугъл изненадват

Валери Петров. Снимка “Уикипедия”

Ако проверим по брой резултати в търсачката Гугъл имената на най-известните съвременни български писатели на английски, се получава следната класация:

Валери Петров
Недялко Йорданов
Виктор Пасков
Георги Господинов
Христо Бойчев
Стефан Цанев
Анжел Вагенщайн
Алек Попов

Класацията доста условна. Резултатите в числа са дадени по-надолу към всеки автор, получени от един и същ компютър. Гугъл дава различни резултати на различни компютри, според събрана информация за потребителя и неговият акаунт в Гугъл. Затова

числата тук са ориентировъчни

От различни компютри ще се получат различни резултати, но подредбата приблизително ще се запази.

Извън тази класация трябва да се прибавят и имената на починалите в началото на този век Йордан Радичков и Станислав Стратиев, чиито книги също са превеждани на чужди езици и техни пиеси са поставяни на западни сцени.

Друга уговорка е, че резултатите от търсачката с имената на английски неизбежно включват и някои текстове от български и руски сайтове. Гугъл транскрибира името и вкарва в резултатите за тези имена отделни неща не само на латиница.

Като се изключи Валери Петров, изненадващо в глобалния интернет с имена на латиница най-популярни са съвсем други български писатели, които обаче живеят в чужбина, пишат на чужди езици или по някакъв начин вече не могат да се нарекат чисто български писатели. Това са Милена Иванова и Илия Троянов (виж за тях по-подробно най-отдолу).

Могат да се направят още уговорки - класацията не е равностойна, защото Радичков, Пасков, Стратиев вече не са между живите и не дават интервюта или други нови поводи да се появят имената им в интернет.

Такава класация може да предизвика бурни спорове сред почитателите на отделните автори. Някои от тях са като запалянковци на футболни отбори и непременно искат техният фаворит да бие.
Но търсачката е безпристрастна. Тя не е литературен критик и не оценява авторите. Показателна е обаче за популярността на едно или друго име, доколко то излиза в сайтовете.

Валери Петров – той е доайен на българската литература, но заедно с това е съвременният български писател, с чието име на английски излизат най-много резултати в търсачката Гугъл. Могат да му съперничат само класици от историята като Ботев (виж по-долу за класиците).
“Valeri Petrov” writer – около 208 000 резултата
“Valeri Petrov” author – около 206 000 резултата
Високият резултат за Валери Петров се дължи и на преводите му на Шекспир, които са цитирани на безброй места по света в литературни сайтове и страници на библиотечни фондове. Това в никакъв случай не омаловажава великолепната му поезия, превеждана на няколко езика. Валери Петров е писател, чието творчество се свързва главно с миналия век, но продължава да пише и сега и да се конкурира с автори от епохата на интернет.
Показателни за популярността в чужбина са и текстовете в Уикипедия. За Валери Петров, освен на български, има и на английски, немски, иврит, руски и украински (виж тук).

Недялко Йорданов, поет и писател от по-старото поколение, няма много резултати в сайтове на английски, но общият му резултат е:
“Nedyalko Yordanov” author – около 100 000 резултата
” Nedyalko Yordanov” writer – около 98 700 резултата
Макар и с транскрипция на английски, търсачката дава резултати с неговото име преди всичко от български сайтове, сравнително малко на чужди езици.
В Уикипедия за него има текстове на български, немски и норвежки (виж тук и личния му сайт nedialko.net).

Виктор Пасков според резултатите в търсачката

все още е най-популярният съвременен български писател на Запад,

макар че почина през 2009 година. Като заглавие на английски неговият най-известен роман “A Ballad For Georg Henig” дава около 14 900 резултата.

Чобанов: По-доброто икономическо развитие е пред нас

Най-добрата новина ще бъде раздвижването на пазара на труда

Приходите от туризъм в Бургас се увеличили с 14%

Бургас става все по-туристически град според последната статистика на общината. 348 518 лв. са приходите в местната хазна от туристически данък за миналата година, което е с 14% повече от постъпленията за 2012 г.

393 843 нощувки отчетоха от кметството. 140 897 туристи са минали през черноморския град за изминалата година като 100 хил. Бургас става все по-туристически град според последната статистика на общината. 348 518 лв. са приходите в местната хазна от туристически данък за миналата година, което е с 14% повече от постъпленията за 2012 г. 393 843 нощувки отчетоха от кметството. 140 897 туристи са минали през черноморския град за изминалата година като 100 хил.

Пияна американка влезе със 160 в насрещното

Единайсет души загинаха в САЩ при две тежки катастрофи в щатите Калифорния и Флорида, съобщи Си Ен Ен (CNN).

Руски архивисти подготвиха интернет-проект „400 години Дом Романови”

/КРОСС/ Руски архивисти подготвиха интернет-проект „400 години Дом Романови" (http://romanovy.rusarchives.ru/) Ресурсът е създаден с цел запознаване на широката общественост с документи от архивния фонд на Русия. В проекта са включени 1377 електронни изображения на 587 автентични архивни документи.„Съчетанието на архивни документи с музейни предмети позволи създаването на единно визуално пространство, комплексно и пълно характеризиращо личностите и представителите на рода Романови във връзка с историята на Русия", казват организаторите на проекта от „Росархив".Представени са писма на представители на Дом Романови от първия Михаил Фьодорович до последния Николай II, автографи на царе и императори, документи, свидетелстващи за бита, образованието, увлеченията, интересите и способностите им.Особено внимание е отделено на документални свидетелства за бракосъчетанията на монарсите. Има материали за сключването на изгодни за Русия бракове между членове на Дом Романови и представители на големите европейски династии, дворцови преврати, коронации, материали за погребенията на монарсите и членовете на техните семейства.

Руски архивисти подготвиха интернет-проект „400 години Дом Романови”

Руски архивисти подготвиха интернет-проект „400 години Дом Романови" (http://romanovy.rusarchives.ru/) Ресурсът е създаден с цел запознаване на широката общественост с документи от архивния фонд на Русия. В проекта са включени 1377 електронни изображения на 587 автентични архивни документи.„Съчетанието на архивни документи с музейни предмети позволи създаването на единно визуално пространство, комплексно и пълно характеризиращо личностите и представителите на рода Романови във връзка с историята на Русия", казват организаторите на проекта от „Росархив".Представени са писма на представители на Дом Романови от първия Михаил Фьодорович до последния Николай II, автографи на царе и императори, документи, свидетелстващи за бита, образованието, увлеченията, интересите и способностите им.Особено внимание е отделено на документални свидетелства за бракосъчетанията на монарсите. Има материали за сключването на изгодни за Русия бракове между членове на Дом Романови и представители на големите европейски династии, дворцови преврати, коронации, материали за погребенията на монарсите и членовете на техните семейства.

Фотогалерия: Олимпийските емоции от Сочи


Спортните емоции около зимните олимпийски игри в Сочи вече се увеличават. Оспорвани състезания, вълнуващи моменти и надпревара за златните медали белязаха четвъртия състезателен ден.


Продават имение на Ал Капоне

Продават имение на Ал Капоне в Маями бийч, щата Флорида, за 8,5 млн. долара. Вилата е купена от легендарния американски гангстер през 1928 г. за $ 40 хиляди. Площта и? е 930 кв. м, има 7 стаи и 7 спални. В имота има огромен басейн, къща за гости, кей. Обграден е с бетонна стена, над която има кула за охранители. Продават имение на Ал Капоне в Маями бийч, щата Флорида, за 8,5 млн. долара. Вилата е купена от легендарния американски гангстер през 1928 г. за $ 40 хиляди. Площта и? е 930 кв. м, има 7 стаи и 7 спални. В имота има огромен басейн, къща за гости, кей. Обграден е с бетонна стена, над която има кула за охранители.

В Петербург откриха първия в Русия Център за спасяване на крайници

/КРОСС/ В Санкт Петербург бе открит първият в Русия Център за спасяване на крайници. Неговата цел е да се обединят усилията на хирурзите, специализирали в лечението на хирургични инфекции, и съдовите хирурзи, което да доведе до снижаване на броя на ампутациите, пише medportal.ru. Благодарение на тази инициатива, пациенти с некрози, възникващи на фона на съдови патологии поради захарен диабет или облитерираща атеросклероза, ще получават помощ за възстановяване на кръвотока на магистралните съдове, което ще помогне за пресичане на развитието на гнойно-некротично поражение и ще позволи предотвратяване на ампутацията. Повечето пациенти с подобни проблеми са възрастни хора, за които ампутацията е свързана и с риск за живота. Според данни на клиниката, от 1200 пациенти, постъпващи в болницата с некрози, една трета страда от нарушен магистрален кръвоток.

Превозвачи се отказват от блокадата

Двете големи браншови организации на превозвачите - Националното сдружение на българските превозвачи и Съюзът на международните превозвачи обявиха вчера, че се отказват от готвената блокада днес на границата с Турция.
“Министерството на транспорта договори среща с турското министерство по въпроса за транзитните превози и тя ще се проведе на 21 Двете големи браншови организации на превозвачите - Националното сдружение на българските превозвачи и Съюзът на международните превозвачи обявиха вчера, че се отказват от готвената блокада днес на границата с Турция. “Министерството на транспорта договори среща с турското министерство по въпроса за транзитните превози и тя ще се проведе на 21

Буря удари атлантическия бряг на Португалия

Отклонени или анулирани полети, наводнени пътища, прекъснати речни и железопътни връзки изкоренени дървета : лошото време порази португалското крайбрежие в неделя вечерта и се влоши през нощта, предупреди гражданска защита.

Французин се скри от “Левски”

Френски футболист се скри от “Левски”, вместо да даде окончателен отговор на оферта за трансфер.

Лявото крило Флойд Айите от “Реймс” поиска последна отсрочка за размисъл до периода след мача срещу “Гингам” на чужд терен в събота вечерта. Желаният от “Левски” влезе резерви и заби победно за 2:1 в 72-рата минута на двубоя от 24-тия кръг на френски Френски футболист се скри от “Левски”, вместо да даде окончателен отговор на оферта за трансфер. Лявото крило Флойд Айите от “Реймс” поиска последна отсрочка за размисъл до периода след мача срещу “Гингам” на чужд терен в събота вечерта. Желаният от “Левски” влезе резерви и заби победно за 2:1 в 72-рата минута на двубоя от 24-тия кръг на френски

„Барса” се върна на върха

„Барселона” се върна на първото място в испанското първенство, като удари „Севиля” с 4:1 на чужд терен. Каталунците обаче окупираха върха само с по-добра голова разлика от втория „Реал” (Мадрид) и третия „Атлетико”. И трите отбора имат по 57 точки.

Лионел Меси се оказа героят за победата. „Севиля” поведе чре з Алберто Морено в 15–ата минута, а А „Барселона” се върна на първото място в испанското първенство, като удари „Севиля” с 4:1 на чужд терен. Каталунците обаче окупираха върха само с по-добра голова разлика от втория „Реал” (Мадрид) и третия „Атлетико”. И трите отбора имат по 57 точки. Лионел Меси се оказа героят за победата. „Севиля” поведе чре з Алберто Морено в 15–ата минута, а А

"Мюсюлмански братя" формират военно крило, според египетските власти

Властите открито нарекоха "Братята" терористична организация

Бербатов дебютира за "Монако" при 1:1 с ПСЖ


Българският нападател Димитър Бербатов изигра първите си минути във френското първенство. 33-годишният футболист дебютира за "Монако" при равенството 1:1 с водача ПСЖ.

Шампионите поведоха в осмата минута с гола на Хавиер Пасторе. Треньорът Клаудио Раниери пусна Бербатов като резерва в 64-ата минута, а малко по-късно Тиаго Силва си отбеляза автогол.

Равенството е добре дошло за шампионите, които запазват преднината си от пет точки пред втория "Монако". Третият "Лил"...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване