Ахмед Башев: Пеевски в Европарламента не е като Пеевски в ДАНС

Не може да се прави паралел между номинирането на Делян Пеевски за евродепутат и за председател на ДАНС. Това заяви народният представител от ДПС Ахмед Башев.

Офшорки ще разпродават ниви, цените пак надолу

Две основни събития на пазара на земеделска земя след наскоро приетите промени в закона прогнозират представители на брокерски фирми в страната.
Заради забраната офшорни фирми да купуват и да притежават земеделски земи брокери очакват дружества, регистрирани в офшорни зони, скоро да предложат за продажба притежаваните от тях ниви, Две основни събития на пазара на земеделска земя след наскоро приетите промени в закона прогнозират представители на брокерски фирми в страната. Заради забраната офшорни фирми да купуват и да притежават земеделски земи брокери очакват дружества, регистрирани в офшорни зони, скоро да предложат за продажба притежаваните от тях ниви,

Агент на ДС и дървосекач ръководи парк "Българка" и назначава свои хора

След като декларациите на БСП и ГЕРБ не помогнаха срещу скандалното назначение на Али Алиев за изпълняващ длъжността директор на природен парк "Българка", сега ВМРО заплаши с протести като твърди, че той вече е назначен за зам.-директор на парка и назначава свои хора. От ВМРО настояват Алиев да бъде отстранен незабавно от длъжност, в противен случай заплашват с протести. Каква точно длъжност заема Алиев в момента е загадка. Той оглави временно природния парк в началото на февруари, след като титулярът Мая Радева пострада при автомобилна катастрофа и излезе в болничен. След като местното БСП се обяви срещу назначението беше съобщено, че Алиев е оттеглен, а местната преса нарече случая габровския "Пеевски". Причината е, че Али Алиев е председател на организацията на ДПС в Севлиево. Той е и председател на комисията по земеделие и гори в Общинския съвет на Севлиево. Собственик е и на фирма "Бара Али Алиев", която се занимава с дърводобив и не е преустановила дейността си, показва справка в Търговския регистър. Това е нарушение на член 19, ал.6, т.2 от Закона за администрацията. Отделно фирмата му е в списъка на длъжниците по чл. 182, ал. 3, т. 2 от ДОПК. Али Алиев е бил и агент на ДС с псевдоним Виктор, според комисията за досиетата.  Два месеца по-късно се оказва, че Алиев не само не е оттеглен, но е назначен междувременно за зам.-директор на парка, назначава свои хора, а директорката Мая Радева не е била допусната до кабинета си, твърди ВМРО. В момента тече конкурс за избор на главен счетоводител, като допуснатите кандидати на 15 април трябва да се явят на тест, показва справка в интернет страницата на парка. По времето на управлението на Алиев се е провел и конкурс за избор на главен експерт "Устройство и парково планиране". Не се знае обаче кой го е спечелил, става ясно още от сайта на парка. Според ВМРО преди години Алиев е бил уволнен от местното горско стопанство заради незаконна сеч. Сега отново му се дава възможност да се разпорежда с природните ресурси на страната, недоумява ВМРО. Според партията подобен род кадруване – като случая с Алиев, е ясен знак, че от ДПС се чувстват комфортно в безнаказаността си. Али Алиев не беше открит за коментар, както и изпълнителният директор на Агенцията по горите Григор Гогов.    

NSA се възползва от пропуските в киберсигурността?

Американските служби ще трябва да обявяват публично подобни проблеми, заяви Барак Обама


Бивш БГ бизнесмен днес е известен фризьор в Рим

Бивш собственик на фирма в България днес има популярен преносим фризьорски салон в Рим

Убийцата на Алекс: Искам да бъда задържана

Искам да бъда задържана, това каза пред съда Атанаска Георгиева. Днес Окръжният съд в Бургас трябва да се произнесе дали Георгиева, която е обвинена в убийството на малката Алекс от поморие, да остане за постоянно в ареста.  Пред прокурорите Георгиева е направила пълни самопризнания. 39-годишната жена се страхува от саморазправа, затова предпочита да остане зад решетките. Момичето е загинало от задушаване, причинено от найлонова торба, увита с тиксо около главата й.  Адвокатът на обвиняемата Благой Потеров се съгласи с искането на прокуратурата и желанието на Атанаска да бъде задържана. Той обаче поиска от съда да не оставя Георгиева в Бургаския следствен арест, а тя да бъде преместена в затвора в Ловеч. Причината е, че там има психиатрична клиника, в която специалисти ще могат да установят какво е точно състоянието ѝ – дали има някакви заболявания, или е посегнала на живота на малката Алекс в момент на афект. Тя е казала, че няма спомен за случилото се и лекари ще трябва да преценят до колко е била в адекватно състояние по време на убийството. „Аз също съм съгласен да бъде направена психологична експертиза”, заяви наблюдаващият прокурор по делото Димо Маджаровя, цитиран от Нова телевизия.  Самата Атанаска е била изключително отчуждена и е контактувала само с майка си и сестра си в Поморие. Не бяха потвърдени изнесените данни, че думи на убитата Александра са отключили някакво състояние у Георгиева, което да я накара да убие детето. Очаква се съдът да се произнесе след 14.00 часа в понеделник. В петък вечерта - на 11 април - тялото на 8-годишната Александра – дъщеря на бизнесмен от Поморие, беше открито в таванско помещение в кооперацията, в която живее семейството й.

Печалбата на Citigroup за първото тримесечие нa 2014 г. нарасна неочаквано

Банката успя да възстанови средства, заделени като провизии за лоши кредити, но търговията с облигации отново се отрази негативно на представянето й


Борисов: Ръст от 2,1% - още 80 млн. лв. за образование

"Правителството обяви в началото на април, че очакваният икономически растеж вече не е 1,8% от БВП, а 2,1%. Това означава и повече приходи в размер на близо 80 млн. лв. Тъй като качеството на образованието зависи от качеството на преподаването, а качественото образование гарантира икономически растеж, "Правителството обяви в началото на април, че очакваният икономически растеж вече не е 1,8% от БВП, а 2,1%. Това означава и повече приходи в размер на близо 80 млн. лв. Тъй като качеството на образованието зависи от качеството на преподаването, а качественото образование гарантира икономически растеж,

Обвиниха за побой сина на кмета на Галиче

Той е счупил два горни зъба на местно момче


Главен инспектор Илиян Личев е временно назначен на длъжността директор на ОДМВР – Велико Търново

Пред служителите на областната дирекция той бе представен от главния секретар на МВР Светлозар Лазаров

Оформиха кейовете на рибарското пристанище в Сарафово – през септември е готово

Работата по изграждане на новото рибарско пристанище в Сарафово е преполовена. Вече е изграден кейовият фронт. Основата му е заскалена с половин тонни каменни блокове. Шпунтовата стена е изпълнена на 90 % – остават още 100 метра откъм дълбоката част. Тя се състои от 2000 едри елемента, наречени шпунтови секции. В източния край на пристанището са монтирани необходимите водообменници.

Работата продължава с полагането на настилка от бетон, строителство на вълнобойни стени и нареждане на нови тетраподи.

По проекта ще бъдат изградени още обслужваща пристанищна сграда и паркинг. Непосредствено до тях ще е покритото тържище за първа продажба на улова с 20 броя маси. В западния край на пристанището е предвиден хелинг, осигуряващ пускането на вода и ваденето на плавателните съдове. За ремонтната дейност е проектирана открита площадка, разположена непосредствено до хелинга. В зоните за акостиране и швартоване на плавателни съдове ще има колонки за електрозахранване и водоснабдяване.

В момента лодките на сарафовските рибари са преместени на временен кей в непосредствена близост до строителния обект. За неговото изграждане бяха осигурени 300 кубика насипен материал.

Строителството на рибарско пристанище Сарафово е първият одобрен български проект по мярка 3.3 “Инвестиции за реконструкция и модернизация на рибарски пристанища, кейови места за разтоварване и покрити лодкостоянки” от Оперативна програма “Рибарство”. За неговото изпълнение Община Бургас спечели 10 милиона лева. По проекта пристанището ще има капацитет от 104 места за плавателни съдове до 8 метра и 6 места за кораби до 20 метра.

Чрез изграждането на рибна борса ще бъде дадена възможност на рибарите за директна продажба на улова. Същевременно крайният потребител ще може да се снабди с риба от първа ръка, без участието на прекупвачи, което е своеобразен регулатор за пазара на риба в града.

“В график сме. Рибарското пристанище в Сарафово ще е готово през месец септември”, заяви кметът Димитър Николов.

Електронен регистър и таблети борят корупцията при шофьорските изпити

Промени при провеждането на практическия шофьорски изпит въвежда „Автомобилна администрация". От 1 юни се въвежда електронен регистър на кандидатите, а датите за провеждане на изпита и изборът на съответния изпитващ ще се осъществяват от компютър на случаен принцип.

Борисов: Допълнителните приходи в бюджета да се дадат за образование

"Правителството обяви в началото на април, че очакваният икономически растеж вече не е 1,8% от БВП, а 2,1%. Това означава и повече приходи в размер на близо 80 млн. лв. Тъй като качеството на образованието зависи от качеството на преподаването, а качественото образование гарантира икономически растеж,

Бареков кани лидерите на старите политически партиина дебат

/КРОСС/Официално каня лидерите на старите политически партии Сергей Станишев, Бойко Борисов и Лютви Местан на „Лидерски дебат за развитието на България". Предлагам този дебат да не е в София, а в някой от регионите в страната. Местата и датите, които предлагам са: Добрич на 22 април, Харманли на 27 април, Видин на 8 май или Смолян на 15 май, обяви Николай Бареков, лидер на "България без цензура". Българите заслужават да чуят каква е визията на председателите на най-големите политически партии за развитието на образованието, здравеопазването и икономиката. Нека Станишев, Борисов и Местан отговорят дали подкрепят предложението на Коалиция „България без цензура", ВМРО, ЗНС и Гергьовден за увеличение с 1 % на бюджета за образование, здравеопазване и социални дейности. Нека също така разискваме идеята на ББЦ за въвеждане на безплатно здравеопазване и лекарства за децата, майките и пенсионерите. Важно е българите да узнаят каква е позицията на партиите за изравняването на стандарта на българските региони със София, защото по настоящем хората от страната плащат еднакви данъци със столичани, но получават три пъти по-лошо качество на инфраструктурата и публичните услуги. В готовност съм заедно с уважаемите трима лидери да определим точния регламент на дебата, който да бъде открит за всички медии

Прокуратурата повдигна обвинение за грабеж на депутатски син

Арестуваният за обир на бензиностанция Георги, син на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов, има повдигнато обвинение за грабеж, предаде БГНЕС, позовавайки се на информация от Софийската районна прокуратур...

Григор с "уайлд кард" за турнир в Букурещ

Най-добрият български тенисист Григор Димитров получи "уайлд кард" за участие в основната схема на турнира на червени кортове "Нъстасе Цириак Трофи" в румънската столица Букуре...

Проверяваме онлайн дали партии и коалиции ползват подписа ни

Онлайн проверка дали данните ни присъстват в подписка за регистрация на партия или коалиция за предстоящите евроизбори предлага на сайта си Централната избирателна комисия (ЦИК). Чрез въвеждане на Е...

Борисов алармира: Спират половината от субсидиите на общините

Около 50% от държавните субсидии за общините с кметове на ГЕРБ ще бъдат орязани. Това твърди лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "Сега се готвят още едно наказание да направят, заради своята некадъ...

15% повече туристи в Гърция през 2013 г.

Броят на туристите в Гърция е нараснал с 15,5% през 2013 г., сочат данни на държавната статистическа служба, предаде БГНЕС. Над 17,9 милиона души са посетили страната в периода януари-декември минал...

Всеки европеец ще има основна банкова сметка

/КРОСС/ Съгласно вече договорените със Съвета правила, които Европейският парламент ще гласува на 15 април, всички потребители, които пребивават законно в ЕС, включително и тези, които нямат постоянен адрес, ще имат възможност да открият основна банкова сметка. Таксите и условията за всички платежни сметки трябва да бъдат ясни и лесно сравними, а потребителите ще могат лесно да сменят една разплащателна сметка с друга, предлагаща по-добри условия, информират от Европарламента. Парламентът настоя основните разплащателни сметки да бъдат предлагани от достатъчно кредитни институции, за може да се гарантира не само лесен достъп за всички потребители в държавите от ЕС, но и по-конкурентни условия. За да се възползват от най-изгодните предложения, клиентите ще могат да преминат към друга основна сметка, предлагана от банка в ЕС, заплащайки за това разумна цена. Основните разплащателни сметки са сметки, които потребителите могат да използват, за да извършват плащания или да теглят пари в брой в рамките на ЕС, включително и използвайки банковата си карта за интернет покупки.  

Георги Лозанов: Цифровизацията е социален ангажимент на държавата

- Г-н Лозанов, Би Ти Ви иска да прекрати цифровите лицензи на каналите “Би Ти Ви Лейди” и Ринг.бг, т.е. да не ги излъчва чрез мултиплекс. Защо?
- СЕМ покани представители на медията да изложат мотивите си. Те бяха два, свързани помежду си. Грешка на предишното ръководство, защото “Би Ти Ви Лейди” и Ринг.бг са специализирани канали, чието естествен - Г-н Лозанов, Би Ти Ви иска да прекрати цифровите лицензи на каналите “Би Ти Ви Лейди” и Ринг.бг, т.е. да не ги излъчва чрез мултиплекс. Защо? - СЕМ покани представители на медията да изложат мотивите си. Те бяха два, свързани помежду си. Грешка на предишното ръководство, защото “Би Ти Ви Лейди” и Ринг.бг са специализирани канали, чието естествен

От 1 юни листовките за шофьорски книжки стават електронни

От 1 юни влиза в сила нова електронна система за обучение и провеждане на изпитите за шофьорски книжки.  Електронната система ще включва...

Балет по музика на Metallica и AC/DC

В Германия представиха първия рок-балет


Атанаска Георгиева пред съда: Искам да бъда задържана

„В този случай няма да противореча на прокуратурата и също ще поискам Атанаска Георгиева да бъде задържана”, обяви нейният защитник Благой Потеров

"Левски" пуска билети от 10 и 14 лева за дербито с ЦСКА


Ръководството на "Левски" определи цени на билетите от 10 и 14 лева за предстоящото дерби с ЦСКА от 34-ия кръг на А група.

Двата столични тима ще се изправят един срещу друг за шести път този сезон в понеделник, 21 април. Двубоят ще се играе от 16.00 часа на Националния стадион "Васил Левски".

Цените на пропуските са по 14 лева за централните трибуни А и В, а за секторите Б и Г – по 10 лв. Предварителната им продажба за феновете на "Левски" ще започне на 16 април,...

Избраха най-добрите автомобилни интериори

В тазгодишната класация на Wards Auto са включени 10 нови или обновени модела


НСИ отчете пореден месец на дефлация

0.2% дефлация през март отчете в месечната си статистика Националният статистически институт. Инфлацията от началото на годината (март 2014 г. спрямо декември 2013 г.) е минус 0.8%, а годишната инфлация за март 2014 г. спрямо март 2013 г. е минус 2.3%. Средногодишната инфлация за периода април 2013 - март 2014 г. спрямо периода април 2012 - март 2013 г. е минус 0.6%. От февруари до март са поевтинели хранителни продукти и безалкохолни напитки - с 0.3%; облеклото и обувките - с 0.7%, транспортът - с 0.6%. Леко увеличение - с 0.1% - има на цените на алкохола и цигарите. Цените за наеми и режийните разходи остават на същото равнище. Същото отчита статистиката и по отношение на здравеопазването. Съобщителните услуги са поскъпнали с 0.1 на сто. От храните през март са поевтинели: брашното - с 1.0%, свинското месо - с 0.4%, месото от домашни птици - с 0.5%, малотрайните колбаси - с 0.9%, каймата - с 1.3%, рибата - с 0.5%, бялото сирене - с 0.4%, слънчогледовото олио - с 0.5%, краставиците - с 12.2%, листните зеленчуци - с 10.6%. Поскъпнали са хлябът оризът, млеката, кашкавалът, яйцата, цитрусовите плодове, доматите. През март 2014 г. при цените на лекарствата и другите фармацевтични продукти е регистрирано намаление с 0.1%, а цените на лекарските и стоматологичните услуги са се увеличили съответно с 0.2 и 0.1%.

Очаквано: Атанаска остава в ареста

Най-болната тема за Атанаска Георгиева били нейните деца. Жената е разведена и живее без синовете си. Била силно отчуждена от останалите хора, поддържала контакт единствено с майка си и сестра си.

С времето натрупала негативен афект към съседи, които демонстрирали благополучие. Така адвокатът на 39- годишната жена – Благой Потеров описа клиентката си в съдебната зала. По настояване на прокуратурата, а и на защитата, заподозряната в убийството на малката Александра от Поморие остава в ареста.

Адвокат Потеров изрази съмнения в адекватността на Атанаска. От четиричасовия й разпит пред съдия, ставало ясно, че тя нямала спомени за конкретните си действия. Реално адвокатът не оспори, че именно Атанаска е автор на жестокото убийство. Той даже уточни, че конкеретн случай е отключил състоянието й. За това било наложително да й се направи психиатрична експертиза. Изледването обаче не можело да стане в Следствения арест, а в специализираната болница в Ловеч.

Адвокат Потеров поиска клиентката му да е с постоянно задържане, не само заради експертизата, но и защото в момента Атанаска нямало къде да живее. Самата тя също поиска да остане в ареста. Прокуратурата е категорична, че вече са събрани достатъчно доказателства, от които да се направи обосновано предположение, че именно Атанаска е убила детенцето.

Прокурор Димо Маджаров разкри подробности около последните минути от живота на Александра. Вече е ясно, че детенцето е убито между 15 и 19 часа. Агонията й е продължила между 1 и 3 минути, а смъртта е настъпила в следствие на задушаване. Детенцето е убито с найлонова торба, като убийцата е залепила и с тиксо. В жилището на Атанаска пък били открити и други вещи на жертвата. За да видят сестра си, в съда днес бяха Евгения и Северина.

Направи впечатление липсата на тяхната майка Светла. Веднага се появиха предположения, че тя може би е задържана, но тази информация до момента не е потвърдена. Освен това при пледоарията си, прокурорът говореше единствено за Атанаска като извършител на убийството. Мярката за неотклонение на Георгиева протече при засилени мерки за сигурност./Gramofona.com/

Конни надбягвания ще се проведат в Белослав

На 19 април 2014г. ще се проведат традиционните Великденски конни надбягвания в Белослав, научи Moreto.net. Те са организирани под патронажа на кмета на община Белослав г-н Желязко Петров. В надпреварата ще се включат елитни коне с жокеи от цялата страна, които ще се състезават в различни дължини.

Борисов: Брюксел ни предупреждава, че Орешарски води страната към фалит

ЕК се готви да спре пари от еврофондовете и това ще рефлектира върху средствата за общините, прогнозира лидерът на ГЕРБ


Бареков с покана за дебат до лидерите на старите партии

Официално каня лидерите на старите политически партии Сергей Станишев, Бойко Борисов и Лютви Местан на „Лидерски дебат за развитието на България“. Предлагам този дебат да не е в София, а в някой от регионите в страната. Местата и датите, които предлагам са: Добрич на 22 април, Харманли на 27 април, Видин на 8 май или Смолян на 15 май. Официално каня лидерите на старите политически партии Сергей Станишев, Бойко Борисов и Лютви Местан на „Лидерски дебат за развитието на България“. Предлагам този дебат да не е в София, а в някой от регионите в страната. Местата и датите, които предлагам са: Добрич на 22 април, Харманли на 27 април, Видин на 8 май или Смолян на 15 май.

Буба Уотсън облече за втори път зеленото сако в Огъста


Американският левичар Буба Уотсън спечели за втори път в последните три години голф турнира "Мастърс" в Огъста, един от четирите от Големия шлем. Той се пребори в оспорвана надпревара с 20-годишния Джордан Спит.

Дебютантът се представи много силно и беше близо до това да подобри рекорда на Тайгър Уудс за най-млад победител.

След седмата дупка той водеше с два удара, но записа две богита (удар над пара) поред на осма и девета дупка. На същите две дупки по-опитният Уотсън се...

"Порно театър" в Белград - снимането забранено

/КРОСС/Първият "порно театър" се открива в Белград, съобщиха сръбски медии. В представленията ще участват порно актриси от Унгария. Снимането по време на секс сцените е забранено. Театралните постановки ще се играят в местен клуб. "Не се притеснявайте, няма да бъдете насилвани в нито един момент", обещаха от клуба, където зрителите ще могат при желание "да се включат в шоуто". Представлението ще се състои от пет програми, на всеки час две момичета ще изпълняват своя пърформанс. Първото шоу започва в 22:30 ч. Цената на карта за три представления е 1000 сръбски динара.  

Отмъкнаха 10 бона от швейцарец в Бургас

Мъжът оставил парите в незакаключена кола на паркинг


Intel представи нов хибриден лаптоп за ученици


Производителят на процесори Intel прави нов опит да привлече вниманието на учениците с достъпен лаптоп. Новият Intel Education 2 in 1 представлява хибридно устройство, което комбинира таблет и хардуерна клавиатура на лаптоп.

Подвижната панта на клавиатурата позволява таблетът да се поставя и обърнат към аудиторията, ако на него ще бъде представяно някакво съдържание. Устройството разполага и със стилус, за по-лесно водене на бележки. В комплекта има и допълнителни аксесоари като лупа...

Германия пак разследва подкупи при сделки с подводници за Гърция

Властите в Германия са започнали ново разследване и са обискирали офисите на дъщерна компания на концерна Райнметал в Берн във връзка със скандал за раздавани подкупи и комисиони по сделки с подводници за Гърция, съобщава германското сп. "Шпигел" в публикация, цитирана от гръцкия в. "Та неа" и от БТА. Миналата седмица представители на прокуратурата са търсели фактури за пътувания, бележки за водени разговори и доклади за контакти с Гърция. Според публикацията разследващите търсят 33 млн. евро, дадени от RDE, дъщерна компания на Райнметал, на офицер от гръцкия военноморски флот през периода 1998-2011 г. чрез фирма в Лондон. С помощта на друга лондонска фирма пък са били предоставени милиони на представител на компанията в Гърция след натиск на ръководството на Райнметал. Според "Шпигел" в прокурорската заповед за разследване се казвало, че тогавашното ръководство на компанията било приело да даде подкупи на онези, които е трябвало да вземат решения в Атина, за да бъде одобрена поръчката. За пред данъчните власти сумата за подкупите е била представена след това като разходи на фирмата. Представител на RDE казал пред германското списание, че "не е имало никакво незаконно плащане на гърци". Компанията обаче е започнала вътрешно разследване, което е възложено на външни инспектори.

Летище София със 7% ръст на пътниците през март

Броят на кацналите и излетели самолети на Летище София през март е 3 243 спрямо 3 191 за същия период на миналата година или плюс 1,6%, съобщават от аеропорта.

Ангел Найденов обвини Русия в провокации

Руските полети над Черно море продължават и са не само предизвикателство, но и провокация, заяви военният министър Ангел Найденов. "Това е едно непрекъснато присъствие, макар че руските самолети не навлизат в нашето въздушно пространство. Те са не само предизвикателство, но и провокация. Нали не си мислите, че летят над Черно море за безобидни разходки или за да помахат с криле на плаващите кораби и летуващите по плажовете туристи", заявява Найденов в интервю за в. "24 часа". В последните месеци българските изтребители, които носят дежурства по охраната на въздушното ни пространство, са вдигани в пъти по-често заради полетите на руски транспортни и разузнавателни самолети над Черно море. Президентът Росен Плевнелиев заподозря Русия, че умишлено провокира извънредни полети на бойната ни авиация, за да намали летателния ресурс на българските изтребители МиГ 29, който пряко зависи от руската страна. Във връзка с предложението на държавния глава България, Турция и Румъния да си разпределят прехващането на полетите на руските самолети, Найденов казва в интервюто си, че имаме споразумения за трансгранични въздушни операции с Румъния и Гърция, но не и с Турция. Правителството обяви от своя страна, че няма необходимост от допълнителни сили и въоръжение на НАТО към момента, въпреки че заради ограничените си ресурси бойната ни авиация едва смогва да проследи все по-честите полети на руски разузнавателни и товарни самолети над Черно море. Въпреки оценката си за "предизвикателство“ и "провокация“, Найденов и този път казва, че все още България няма нужда от допълнителни сили на НАТО на наша територия. "Искам обаче да заявя, че ние внимателно следим развитието на ситуацията и всеки момент можем да отправим молба към Брюксел за помощ. И съм сигурен, че ще получим необходимите сили и средства. Дотогава ще залагаме на съвместните учения, чието увеличаване, подчертавам, бе планирано още преди да избухне кризата между Русия и Украйна", казва Найденов. Той посочва, че не се изключва и евентуално увеличаване броя на американските войници, които ще тренират на полигона "Ново село". Найденов съобщава още, че сме във висока степен на готовност за подписване на споразумение за обучаване на либийски военни у нас. По-късно в понеделник в изказване във Военна академия "Г. С. Раковски" Найденов каза, че Югоизточна Европа, Балканите и Черноморския регион заслужават "специално внимание" предвид тяхната близост с региони с продължаващи кризи и конфликти Според него изпълнението на основните задачи по колективната отбрана трябва да води до засилване на възпиращия потенциал на Алианса. Това може да бъде постигнато чрез изнесено напред разположение на силите, преразглеждане на географското разположение на командната структура на НАТО, или разработване на нови и осъвременяване на съществуващи планове за извънредни ситуации, които да покриват и нови територии като Черноморската зона. Той съобщи, че страните от НАТО в Черноморската зона, включително България, предприемат редица стъпки на двустранна основа в това отношение. Найденов допълни, че тези усилия в светлината на кризата в Украйна трябва да бъдат част от цялостната политика на НАТО по въпроса. Това би могло да включва също провеждане на широкомащабни учения с видимо присъствие на личен състав и техника на НАТО.

Бареков с покана за дебат до лидерите на старите партии

Официално каня лидерите на старите политически партии Сергей Станишев, Бойко Борисов и Лютви Местан на „Лидерски дебат за развитието на България“. Предлагам този дебат да не е в София, а в някой от регионите в страната. Местата и датите, които предлагам са: Добрич на 22 април, Харманли на 27 април, Видин на 8 май или Смолян на 15 май. Официално каня лидерите на старите политически партии Сергей Станишев, Бойко Борисов и Лютви Местан на „Лидерски дебат за развитието на България“. Предлагам този дебат да не е в София, а в някой от регионите в страната. Местата и датите, които предлагам са: Добрич на 22 април, Харманли на 27 април, Видин на 8 май или Смолян на 15 май.

Иран предлага да доставя газ на Европа

Иран може да бъде надежден, сигурен и дългосрочен партньор на Европа, каза иранският министър на промишлеността Мохамад Реза Нематзадех

Рекордно количество контрабанда в лек автомобил откриха на Малко Търнов

/КРОСС/ Недекларирани 30 960 пластмасови филтри за цигари и 1 433 аксесоари с лого на световноизвестни търговски марки откриха в лек автомобил с полска регистрация митническите служители на митнически пункт Малко Търново. Колата марка „Мерцедес" е влизала в страната от Турция. Шофьорът и пътниците в автомобила са заявили пред българските митнически служители, че не внасят търговски стоки за деклариране, а само личен багаж. По метода анализ на риска обаче митническите служители селектират автомобила за щателна проверка. При нея е установено, че в ръчен багаж, в кашони в купето и в багажника на колата са укрити 43 фабрични опаковки, съдържащи 30 960 пластмасови филтри за цигари с марка „ALKAN", както и 1 433 метални ключодържатели, стикери, емблеми и други аксесоари с лого на световноизвестни търговски марки. Установено е, че контрабандните стоки са собственост на шофьора на колата и на единия от пътниците. Срещу двамата полски граждани са съставени актове за нарушение на Закона за митниците. За случая ще бъдат сезирани и официалните правопритежатели на съответните търговски марки, в изпълнение на Регламент (ЕС) № 608/2013 и Закона за марките и географските означения.  

Осем партии не са подали годишни финансови отчети в Сметната палата

163 политически партии от общо 177 са подали в Сметната палата годишните си финансови отчети и списъците на дарителите за 2013 година. Срокът за...

Въвеждат електронизацията при всички изпити за шофьор

"Чрез въвеждането на електронизацията при изпитите за придобиване на правоспособност за водачи на автомобил, възможността за допускане на грешки при проверката е сведена до абсолютен минимум и всеки един изпитан може да провери точно каква грешка е допуснал". Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил "Чрез въвеждането на електронизацията при изпитите за придобиване на правоспособност за водачи на автомобил, възможността за допускане на грешки при проверката е сведена до абсолютен минимум и всеки един изпитан може да провери точно каква грешка е допуснал". Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил

Задава се облекчаване на гръцкия дълг

Европейците подготвят облекчаване на гръцкия дълг чрез разсрочване на заемите от 30 до 50 години и по-нататъшно намаляване на лихвите, пишат гръцките вестници в понеделник, като цитират агенция Ройтерс. В. "Нафтемборики" съобщава новината под заглавие "Евросъюзът се готви за "голямо разсрочване" на гръцкия дълг. В публикацията на агенцията, която се позовава на европейски високопоставени представители, се казва, че миналата седмица Гърция е успяла да се завърне успешно на международните пазари за първи след спасяването й през 2010 г., но страната все още не е готова сама да се финансира. Припомня се, че това стана след като преди две години дълговата криза доведе еврозоната почти до срив. Гърция вече не е неуспяла страна в криза, пише германският "Франкфуртер алгемайне цайтунг", цитиран от гръцките вестници. Като главен архитект за излизане на Гърция на международните пазари се сочи финансовият министър на страната Янис Стурнарас и неговият екип. В публикацията за очакваното разсрочване на гръцкия дълг се визира и оценката на Международния валутен фонд (МВФ), че Гърция вероятно ще има нужда от нов спасителен пакет от еврозоната през следващите две години. Гърция не се нуждае от нова програма, а от допълнително финансиране, смята Пол Томсен, представител на фонда за Гърция. Оценката му е била дадена в изказване за гръцкия теливизонен канал Мега. Според Ройтерс една от причините, поради които пускането на петгодишни облигации, привлекли три милиарда евро, е протекло толкова нормално, се свежда до голяма степен до очакването на инвеститорите за ново официално облекчаване на гръцкия дълг. Дали обаче тези очаквания ще се сбъднат, ще стане ясно по-късно тази година, посочва Ройтерс, цитирана от гръцките издания.

62% от уебсайтовете за туристически услуги в ЕС спазват правата на потребителите

Само 62% от уебсайтовете за туристически услуги в ЕС спазват правата на потребителите, ЕК взема мерки

Само 62 % от уебсайтове за туристически услуги зачитат европейското законодателство за защита на потребителите, показва проверка на Европейската комисия. Останалите 38 % могат да очакват по-нататъшни насрещни мерки, тъй като европейските органи продължават да работят за гарантиране на това, че правата на потребителите се спазват изцяло. Проучването, координирано от Европейската комисия е проведено от националните органи в областта на защитата на потребителите в отделните страни-членки на ЕС.

Какво по-точно подлежи на проверка?

Проверява се дали информацията за основните характеристики на услугите е лесно достъпна на уебсайтовете; дали цената е посочена на достатъчно ранен етап и дали тя включва допълнителни разходи; дали са предоставени електронни адреси, на които могат да се изпращат въпроси и жалби; и дали уебсайтовете предоставят на потребителя реда и условията за ползване, написани на ясен и разбираем език, преди самата покупка. Трите основни проблема, които бяха установени, са:

 

Липса на задължителната информация за самоличността на търговците, и по-конкретно за техните електронни адреси, лишаваща потребителите от възможност за ефективна обратна връзка. 162 уебсайта (30 %) не съдържаха тази информация.

Липса на ясни инструкции как да се подаде жалба. 157 уебсайта (28 %) не съдържаха тази информация.

Не се дава възможност допълнителните разходи, като например такса за багаж, застраховка и такса за качване на борда с приоритет, да бъдат изрично избрани. Такъв проблем е констатиран при 133 уебсайтове (24 %).

Крайната цена на услугата не се посочва предварително, когато на екрана се афишират основните елементи на резервацията. 112 уебсайта (20 %) не съдържаха тази информация.

 

Какво предстои?

Административни и правни процедури на национално равнище продължават за 209‑те уебсайта, които все още са нередовни. Освен това някои практики в туристическия сектор са в процес на преразглеждане, за да могат потребителите да разполагат с цялата необходима информация и да правят информиран избор.

Георги Пирински на посещение в Сопот и Карлово

Днес зам.-председателят на НС на БСП и кандидат за евродепутат от листата на Коалиция за България Георги Пирински ще посети общините Сопот и Карлово.
 В 15:30 часа той ще се срещне с ръководството на ВМЗ-Сопот в административната сграда на предприятието. В 17:00 часа Пирински ще поднесе цветя пред паметника на Иван Вазов в центъра на града и в Днес зам.-председателят на НС на БСП и кандидат за евродепутат от листата на Коалиция за България Георги Пирински ще посети общините Сопот и Карлово. В 15:30 часа той ще се срещне с ръководството на ВМЗ-Сопот в административната сграда на предприятието. В 17:00 часа Пирински ще поднесе цветя пред паметника на Иван Вазов в центъра на града и в

Варненски майки на бунт срещу колите по тротоарите

Майки във Варна на бунт срещу неправилно паркирани автомобили по тротоарите. Под наслов „На мама й писна” жените се борят за правото си да се движат безопасно в града с детските колички, съобщи bTV.
Преди малко майките се събраха на протест пред общината.
Жасмина е млада майка. Дори обикновените й ежедневни преходи, като до детската кухня например, Майки във Варна на бунт срещу неправилно паркирани автомобили по тротоарите. Под наслов „На мама й писна” жените се борят за правото си да се движат безопасно в града с детските колички, съобщи bTV. Преди малко майките се събраха на протест пред общината. Жасмина е млада майка. Дори обикновените й ежедневни преходи, като до детската кухня например,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване