Белият дом потвърди, че директорът на ЦРУ е посетил Киев


Директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ Джон Бренън е посетил Украйна в края на миналата седмица, потвърди Джей Карни, говорител на Белия дом, цитиран от "Ройтерс".

"Обикновено не коментираме пътуванията на директора на ЦРУ, но предвид изключителните обстоятелства около този случай и фалшивите твърдения, отправяни от руснаците срещу ЦРУ, ние потвърждаваме, че директорът е бил в Киев като част от пътуването му до Европа", заяви Карни.

Руските държавни...

Лили пее за руски милионер

Примата на родната естрада Лили Иванова ще пее на ушенце на руски милионер. Прочуят щангист в миналото Леонид Жаботински отправил покана към звездата за концерт в Кремъл. Олимпийският шампион по вдигане на тежести е страстен почитател на Иванова. Преди две години в светските среди плъзна слух, че е предложил ръката и сърцето си на българската прима.

Видеозаписите от шофьорски изпити - скоро и в интернет


От 1 юни кандидатите за шофьорска книжка ще имат достъп до видеозаписите от практическия им изпит по кормуване. На тях грешките им ще бъдат отразявани автоматично и ще могат да се видят. Така бъдещите шофьори ще могат да проверят и дали пропуските им са били отразени коректно от проверяващите. Това стана ясно при представянето на нови електронни От 1 юни кандидатите за шофьорска книжка ще имат достъп до видеозаписите от практическия им изпит по кормуване. На тях грешките им ще бъдат отразявани автоматично и ще могат да се видят. Така бъдещите шофьори ще могат да проверят и дали пропуските им са били отразени коректно от проверяващите. Това стана ясно при представянето на нови електронни

Иран готов да праща газ на Европа

Иран може да бъде “надежден, сигурен и дългосрочен” доставчик на газ за Европа, заяви министърът на промишлеността в Техеран Мохамед Немацадех, предаде АФП.
“Не искаме да се състезаваме с Русия. Знаем обаче, че търсенето на газ в Европа се увеличава, и бихме искали да участваме в това”, заяви министърът в интервю за германско издание. Иран може да бъде “надежден, сигурен и дългосрочен” доставчик на газ за Европа, заяви министърът на промишлеността в Техеран Мохамед Немацадех, предаде АФП. “Не искаме да се състезаваме с Русия. Знаем обаче, че търсенето на газ в Европа се увеличава, и бихме искали да участваме в това”, заяви министърът в интервю за германско издание.

Бабаит напада деца в класна стая, задига чанта на учителка

Мъж, облечен в черно и с нахлупена на главата качулка, извърши грабеж в класна стая в основно училище “П. Р. Славейков” в центъра на Варна.
Непознатият нахлул в занималня, в която имало деца - деветгодишни момче и момиче. Той се направил на екшън герой от холивудски филм и им закрещял да вдигнат ръце и да не обелват звук. Записал им... Мъж, облечен в черно и с нахлупена на главата качулка, извърши грабеж в класна стая в основно училище “П. Р. Славейков” в центъра на Варна. Непознатият нахлул в занималня, в която имало деца - деветгодишни момче и момиче. Той се направил на екшън герой от холивудски филм и им закрещял да вдигнат ръце и да не обелват звук. Записал им...

Пожарът до Консерваторията унищожил музикални инструменти за хиляди левове

/КРОСС/ Пожар изпепели музикални инструменти за хиляди левове в София. Огънят тръгнал от гараж-склад на музикален магазин в центъра на столицата. Магазинът се намира в близост да Консерваторията на улица „Русалка". Причините за пожара и размера на щетите се уточняват. Въпреки затруднения достъп до мястото, пламъците са потушени за 10 минути от екипите на пожарната. Пострадали няма. Пожарът най-вероятно е предизвикан от неизправност в осветлението, смятат огнеборците, потушавали пламъците. Въпреки това обаче вследствие на пламъците са изгорели музикални инструменти, между които и 4 пиана, за хиляди левове. Всички инструменти в склада са изгорели. В огъня са попаднали цигулки, китари, пиана. Спасени са три пиана от по 6 000 - 7 000 евро, уточнява БНР.    

GlaxoSmithKline купувала успеха на свои лекарства

Единадесет лекари и един регионален мениджър на фармацевтичния гигант GlaxoSmithKline са обвинени в корупция за периода 2010 - 2012. Британската компания плащала допълнително на полски лекари, за да предписват и рекламират нейно лекарство за астма.

Българин е един от най-известните фризьори в Рим

/КРОСС/ Българин, който е бил шеф на фирма за резервни части в Стара Загора, е един от най-известните фризьори на Рим, пише италианският в. "Темпо", цитиран от 24 часа. Българинът Милко се отличавал от колегите си по това, че няма фризьорски салон, а обслужва клиентите си край римската гара "Термини". Тарифата му е само 2 евро. Всеки ден пристига точно в 15 часа с велосипед, който е неговият преносим салон. С него носи гребени, четки, ножици, бръсначи и дори огледало и столче. Клиентите на Милко са имигранти, бедни хора, бездомници. Те се редят на дълга опашка, за да бъдат обслужени.  

Компрометирането на ГЕРБ е отвъд електоралните нагласи

- Г-н Дилов, водите ли си записки по съвременна българска действителност? - Ако всекидневните постинги във Фейсбук от последните 4 години могат да се приемат за нещо подобно – да. Иначе имам нещо като история на политическото задкулисие,

114 млн. евро чуждестранни инвестиции за два месеца

Преките чуждестранни инвестиции в страната за първите два месеца на годината са в размер на 114 млн. евро. Това съобщиха вчера от Българската народна банка. Сумата на вложенията е с близо 50% по-малка от същия период на миналата година. Само през февруари преките чуждестранни инвестиции у нас по предварителни данни са били 41 млн. евро. Преките чуждестранни инвестиции в страната за първите два месеца на годината са в размер на 114 млн. евро. Това съобщиха вчера от Българската народна банка. Сумата на вложенията е с близо 50% по-малка от същия период на миналата година. Само през февруари преките чуждестранни инвестиции у нас по предварителни данни са били 41 млн. евро.

Депутатите с поръчка за по-евтини мобилни услуги

/КРОСС/ По-евтини пакетни телефонни услуги търси администрацията на Народното събрание. Според предварителните разчети разходите на парламента за телефонни разговори и sms и др. ще паднат около 1/5 от досегашните. Срокът за изпълнение на поръчката е до настъпване на първо по време събитие - изчерпване на сумата 66 000 лв. без ДДС. Или сключване на договор за възлагане на обществена поръчка след проведена открита процедура, пише в обявлението. Поръчката е за "предоставяне на електронна съобщителна услуга за нуждите на Народното събрание на Република България". Важно условие е sim картите да имат безплатни минути и безплатни sms, месечната таксата да не е висока и др. Критерият за избор е "икономически най-изгодна оферта", а крайният срок за получаване на офертите - 24 април.  

Георги Иванов със „Свети Георги“ – I степен

Министърът на отбраната Ангел Найденов награди о.з. генерал-лейтенант Георги Иванов с почетния знак на Министерството на отбраната „Свети Георги“ – I степен. Отличието се присъжда за принос в областта на космонавтиката и по повод 35-та годишнина от първия полет на българин в Космоса.

Наш бизнесмен стана фризьор на гарата в Рим

Българин, който е бил шеф на фирма за резервни части в Стара Загора, е един от най-известните фризьори на Рим, пише италианският в. “Темпо”.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS
Българинът Милко се отличавал от колегите си по това, че няма фризьорски салон, Българин, който е бил шеф на фирма за резервни части в Стара Загора, е един от най-известните фризьори на Рим, пише италианският в. “Темпо”. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS Българинът Милко се отличавал от колегите си по това, че няма фризьорски салон,

Употребата на сила в Източна Украйна може да има обратен ефект

Сепаратисти в Славянск. Снимка: делфи

Изпълняващият длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов отправи ултиматум към проруските активисти и въоръжени отреди в източната част на страната - сложете оръжие и освободете правителствените сгради до понеделник сутрин, иначе правителството ще изпрати армията.

Той, изглежда, няма време за губене. Големи части от Източна Украйна се изплъзват извън контрола на Киев.

Нови и нови полицейски управления и правителствени сгради биват завземани от протестиращи и от неидентифицирани въоръжени лица.

Донецк, Луганск, Славянск, Краматорск, Дружкивка - това са градове и градчета, където са се установили активисти, а от Мариупол и Енакиево също идват сведения за завземане на сгради.

Ръководителят на службата за национална сигурност на Украйна Валентин Наливайченко беше категоричен: “Не разполагаме с много време. Днес и утре ще са дни с решаващо значение.”

Но, според правителството, не става дума за вдъхновено отвътре въстание.

Турчинов повтаря обвиненията, подкрепяни и от западни представители, че зад размириците стои Русия.

Много от въоръжените лица носят руски оръжия и приличат на кремълските части, които превзеха Крим.

“Агресорът не се е спрял и продължава да сее безредие в източната част на страната”, казва Турчинов.

Новите лидери на Укрйна вече определиха къде минава червената линия. Те заявиха, че ще отговорят със сила на руските нахлувания в страната. ` Сега, казват те, червената линия е премината.

Кремъл обаче също очерта своя червена линия.

Руски представители заявиха, че Киев трябва да се въздържа от насилие срещу протестиращите, тъй като в противен случай рискува “да подпали гражданска война” в страната.

Москва декларира, че “няма намерение” да изпраща войски в Укранйа.

Но руският парламент разреши на президента Владимир Путин да се намеси с военна сила в Украйна, ако интересите на Москва бъдат заплашени.

Тези интереси, според Путин, включват рускоезичното население на Украйна - макар че много от хората в действителност са етнически украинци.

Но потушаването на протестите с помощта на войската не е свързано само със заплаха от чужбина. Има и вътрешни рискове.

Дори да е вярно това, че сред протестните активисти има руски организатори и специални части, както твърдят представители на Киев, Вашингтон или Брюксел, сред тях има и местни хора.

Струва си да се има предвид, че сегашното правителство дойде на власт на вълната на възмущението от смъртта на украинци от ръцете на правителството на бившия президент Виктор Янукович.

Хората в източната част на страната са украински граждани. Много от тях твърдят, че не искат да видят страната си разделена.

Напоследък там единството и патриотизмът са във възход, мотивирани от предполагаемата заплаха от Русия.

Но много от тези хора остават скептични към новото правителство. Те смятат, че то е съставено от хора от западната и централната част на страната, които не ги е грижа за нуждите и тревогите в източните провинции.

Други са нерешителни. Изчакват да видят какво ще се случи през следващите дни. Ако има кръвопролития, може да се обърнат срещу Киев.

“Всички хора тук са против правителството - дори онези, които отидоха в столицата да протестират”, казва Юлия, местен журналист от Славянск.

“Те се върнаха и видяха шайка олигарси назначени за губернатори - точно хората, срещу които се бореха”, продължава тя.

“Хората тук са гневни, макар че може и да не одобряват напълно превземането на полицейското управление”, твърди журналистката.

БТА

За нестратегическото мислене на ЕС

Антон Митов. Снимка: личен архив

Ще ви го кажа директно – когато ЕС бе въвлечен в геополитическото противопоставяне с Русия, той не знаеше как да реагира.

Целият модел на ЕС е настроен така, че да потушава политическите страсти, насочвайки вниманието към икономиката, бюрокрацията и руския „антигейски закон“. Една от най-известните шеги в Брюксел в момента е – „по-рано ние се стреляхме, а днес спорим за рибните квоти“.

Когато работата опре до Украйна, то проблема с изработването на стратегическо мислене отива „на кино“. Полша и Прибалтийските страни винаги са подбутвали Украйна към членство в Евросъюза, докато Франция е скептично настроена. И при цялото това разногласие най-добрия подход се оказва технократският. Текнокръси Инкорпорейтед (Technocracy Incorporated) е доминираща група и става популярно социално движение през 30-те години, като преодължава да е активна и до днес. Движението нарича себе си образователна и изследователска организация и е поддръжник на технологичния дизайн за Северна Америка.

Но аз не съм съвсем сигурен, че днешната криза ще ни подтикне към изработването на стратегически подход по отношение на Украйна. Проблемът се състои в това, че Евросъюзът е разделен по отношение на санкциите, които трябва да се прилагат. Поляците и Прибалтийските страни се придържат към твърдата линия, англичаните са на ниво разговори и не е ясно с какви загуби за Ситито ще трябва да се примирят. Германия е разделена. Меркел е за твърдите мерки, докато някои членове на Социалдемократическата партия на Германия (СДПГ) са за сближаване с Русия. България, Унгария, Словакия и Гърция се разглеждат като страни с проруска насоченост, особено сега, след като стана известен фактът, че сме изправени пред заплахата от енергийна катастрофа.

По този повод Владимир Путин написа писмо до ръководителите на 18 европейски държави: Германия, Италия, Франция, Гърция, Австрия, Молдова, Румъния, Македония, Чехия, Полша, Сърбия, Турция, Унгария, Словения, Хърватия, България, Словакия, Босна и Херцеговина. На тези страни Русия доставя газ. И всички те са заплашени да не го получат във връзка със ситуацията в Украйна и нежеланието на ЕС да мисли конструктивно по отношение на стратегията си към Русия. Ситуацията в момента е повече на инат – никакви преговори, а само санкции и по този начин Русия, като Украйна, във всеки един момент ще рухне. За това става дума в писмото на Владимир Путин.

Отстраняването на руската делегация от участие в работата на Парламентарната асамблея на Европа е по-скоро безобразие, отколкото конструктивен подход. Не искат европейските депутати да вникнат в проблема и да изслушат аргументите на руската страна – по-важно е тя да се накаже за Крим и да бъде обвинена за рухването на украинската икономика.

Руският президент в писмото си предоставя подробни икономически изчисления, от което следва, че след подписването на договора за газта с Киев през 2009 г., „Москва никога не е нарушавала нито един определен обем от доставките за Украйна, транзита към Европа или ценови гаранции. Освен това, поради всякакви отстъпки, заеми и предпочитанията на Русия през последните четири години е инвестирала в украинската икономика 35,40 милиарда долара“. Да не говорим и за срочния заем от $ 3 милиарда евро в края на 2013 година.

Може и да сме шокирани и да обвиняваме Москва и Путин в опит „да постави на колене“ не само Украйна, но и цяла Европа, но лидерите на ЕС нямат друг конструктивен изход, освен този да зарежат реториката и да седнат на масата за преговори. В противен случай „ни очаква нов ледников период“ в икономиката и енергетиката на Европа, където присъства като една малка част от цялото – България.

От сайта Котка с цигулка

Крайнодесни антиевропейци напират към Европейския парламент

Франс прес

Марин Льо Пен. Снимка: от тв екрана

Единадесет града са в ръцете на френския Национален фронт, в Унгария партията “Йоббик” има подкрепа от 20 на сто в социологическите проучвани, в Австрия, Холандия или Финландия десни партии са в първата тройка. С една дума, крайната десница се радва на попътен вятър и вероятно ще има сериозно присъствие в следващия Европейски парламент.

След победата си на общинските избори във Франция партията на Марин Льо Пен насочи поглед към Страсбург, централата на Европарламента. По-малко от 50 дни до изборите сондажите я нареждат непосредствено след десния Съюз за народно движение и преди управляващата социалистическа партия, дори на първа позиция. Възможно е Националният фронт да спечели около 20 депутатски места в ЕП.

Австрийската партия на свободата (АПС) се ползва в Австрия с най-малко 20 процента подкрепа в допитванията. Тя ще се стреми да изпревари едната от двете формации от управляваща широка коалиция, всяка от които се ползва с одобрението на 23-24 процента от анкетираните.

Подобно на френския Национален фронт, Австрийската партия на свободата зорко пази своя авторитет, който й осигури отношение като към класическа партия в Австрия. Миналата седмица формацията се лиши от водача на листата си, след като той сравни Европейския съюз с Третия райх.

Сред доста разнородния пейзаж Партия на свободата беше водеща в Холандия, с около 17 процента подкрепа в анкетите, докато нейният лидер не заяви, че би искал “по-малко мароканци” в страната. Изказването му предизвика масово напускане на членове на формацията, най-вече на водача на листата й за евроизборите. Оттогава обаче партията отново набра популярност и според нов сондаж се нарежда втора.

Антиевропейската вълна е мощна. Намерение да гласуват за партия “Финландците” са изразили близо 18 процента от анкетираните, което я поставя на трето място в страната й. На последните парламентарни избори в Унгария антиромската и антисемитистка партия “Йоббик” спечели близо 21 процента от вота. Очаква се крайнодесните да отмъкнат по някое място в ЕП и в България и Швеция, печелейки около 5 процента от гласовете.

Нежелани партньори

В досегашния Европарламент крайната десница имаше едва шепа депутати, трима от които - французи от Националния фронт: бащата и дъщеря Льо Пен и Брюно Голниш.

От няколко месеца Националният фронт и Партията на свободата се опитват да се обединят с други популистки формации, за да образуват група в следващия Европейски парламент. Нужни са им 25-има депутати в най-малко 7 страни. Долният праг от 25 депутати обаче вероятно ще бъде значително надхвърлен. Да се обединят формации от седем страни е по-трудно. Австрийската партия на свободата, белгийската “Влаамс беланг” (Фламандски интерес) и италианската “Северна лига” са готови да го направят.

Председателят на партия “Финландците” Тимо Сойни, който се разграничи от най-ксенофобските и расистките елементи във формацията, обаче не иска да се включва в авантюрата.

Както признава дори г-жа Льо Пен, някои формации като ултрасите от унгарската “Йоббик” или неонацистката “Златна зора” в Гърция са низвергнати от всички.

С изключение на Франция възходът на крайната десница не засяга големите страни в ЕС, които изпращат най-голям контингент в ЕП. Крайнодесните са слаби в Италия и имат пренебрежимо присъствие в Испания и Полша, както и във Великобритания и Германия.

В последните две страни антиевропейското движение е представено от еврофобите от Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) и антиевропейците от “Алтернатива за Германия” (АзГ). Позициите на водача на ЮКИП Найджъл Фараж обаче укрепнаха тази седмица след дебати с вицепремиера либерал-демократ Ник Клег, а с над 6 процента от гласовете АзГ може да изпрати шестима депутати в Страсбург.

В Италия популизмът се олицетворява от обявяващото се против партиите Движение “Пет звезди” на Бепе Грило.

Вечерта на 25 май десните антиевропейски формации биха ...

Путин и Обама ще проведат телефонен разговор

/КРОСС/ Президентът на Русия Владимир Путин ще проведе тази вечер телефонен разговор с американския си колега Барак Обама, заяви пред РИА Новости Дмитрий Песков, говорител на руския президент. По-рано днес Белият дом обяви, че се подготвя такъв разговор. По думите на Песков, подробностите от разговора ще бъдат оповестени след провеждането на разговора.    

Ердоган готви данъци за Twitter

Турският премиер Реджеп Ердоган обвини Twitter в укриване на данъци. Обвинението на Ердоган идва само седмица, след като съдът в Турция задължи правителство да отмени забраната върху социалната мрежа. Натискът на турските власти срещу Twitter обаче продължава - в телевизионно интервю Едоган заяви: "Twitter, YouTube и Facebook са международни компании, създадени с цел печалба. Точно затова тези компании трябва да плащат съответните данъци". Турското правителство забрани достъпа до Twitter на 20 март, след като потребител в социалната мрежа разпространи документи, уличаващи Ердоган в корупция. Забраната предизвика възмущение сред международните правозащитни организации и светските среди в Турция.

Не яжте агути, пренася ебола

Франс прес

Едрият див гризач - вън от обедното меню в Кот д’Ивоар заради вируса

Месото му, което има особен привкус, може да изненада небцата на западняците, но котдивоарците са луди по него: агути, едрият гризач на африканската степ, изчезна от менютата на “маки” - малките местни ресторантчета, защото властите се опасяват, че той може да пренася вируса на еболата.

В Буаке, втория по големина град в Кот д’Ивоар, агутите, вид едра нутрия с тъмнокестенява козина, който може да достигне половин метър дължина, вече не се цени. Ловци и ресторантьори гледат тъжно.

Всички вече са чували нарежданията на министърката на здравеопазването Реймонд Гуду Кофи, която от края на март призовава да се спре консумацията на този гризач, както и на бодливото свинче, “докато се уверим, че няма повече рискове”.

Миналата седмица тези препоръки още не се спазваха на най-големия пазар за месо в Буаке, установи АФП.

Емил, 40-ина годишен леко подпийнал мъж, без да се крие, си поръчваше “месо от ебола”, тоест агути на жарава. “Вирусът на ебола не издържа на алкохол, нито на варене”, уверяваше ме Ригобели, чието лице е в белези, след като добре се е нахранил с такова месо. В далечината се виждаше как един ловец с гризач в ръка увещава клиент.

Но подобни гледки останаха в миналото. Забраната за консумиране на местни диви животни (антилопи, шимпанзета, бодливи свинчета, агути и т.н.) вече е в сила. Пазарът в Буаке, специализиран в продажба на дивечово месо, е празен.

Държавни служители (от агенцията за водни и горски ресурси или от службите за контрол на хигиената) патрулират навсякъде из страната в търсене на закононарушители. В столицата Ямусукро бяха изгорени 200 килограма дивечово месо.

Залогът е голям. Хеморагичните трески, сред които еболата, първоначално се пренасят от диви животни. Смята се, че в сегашния случай основният преносител са прилепите.

След това хората се заразяват взаимно по кръвен път, при директен контакт с кръвта, биологичните течности или тъканите на заразените.

Епидемията, която е една от най-проблемните от появяването на треската, предизвикана от вируса на ебола преди 40 години, причини смъртта на 101 души в Гвинея, която от януари е епицентър на болестта според Световната здравна организация.

Десетина смъртни случая бяха регистрирани в съседните държави - Либерия, Сиера Леоне и Мали.

Страхът от ебола, смъртоносна в 90 процента от случаите, се усеща в Кот д’Ивоар, който също граничи с Гвинея, макар и за момента страната да не е засегната, по данни на властите.

Населението на Кот д’Ивоар постепенно започва да спазва нарежданията.

“Обичаме да ядем агути, но предпочитаме да си спасим живота”, споделя Ернест пред АФП. “Като котдивоарец оценявам това месо. Но заради риска от ебола се промених и вече не го ям”, казва Касум.

Не всички обаче играят по правилата. Ресторантьорка, пожелала анонимност, разказва, че си има таен код с редовните клиенти. “Тези, които не могат да се лишат от това месо, ми правят таен знак, а аз се правя пред другите клиенти, че им сервирам телешко”, обяснява тя.

Друга ресторантьорка, специалист в приготвянето на дивеч, сега по неволя сервира телешко и риба. 48-годишната Адел Кулибали, която е загубила голяма част от клиентелата, следователно - от приходите си, поставя под съмнение правителствените разпоредби.

“Откакто съм се родила, майка ми върти този бизнес и никога не е имало болести. Дивечовото месо няма нищо общо с вируса на ебола”, отбелязва тя.

От друга страна, епидемията може да помогне на дивата фауна да се възпроизведе. През 1974 г. бе издадено постановление за забрана на лова на дивеч. То обаче не даде резултат, защото консумацията не можа да бъде спряна.

Агути, антилопи, шимпанзета, бодливи свинчета - всичките застрашени от изчезване в Кот д’Ивоар, може да си ...

Спасиха злато на 5000 години

Изключително ценно за науката златно съкровище от III хилядолетие пр.Хр. бе спасено от незаконен износ по време на операция на ДАНС срещу българска престъпна група. Органите на реда са "арестували" около 15 хил. детайли от накити, част от които вчера бяха представени в Националния исторически музей.
"Златните огърлици са дело на много... Изключително ценно за науката златно съкровище от III хилядолетие пр.Хр. бе спасено от незаконен износ по време на операция на ДАНС срещу българска престъпна група. Органите на реда са "арестували" около 15 хил. детайли от накити, част от които вчера бяха представени в Националния исторически музей. "Златните огърлици са дело на много...

Как отговаря Европа на “газовото писмо” на Путин?

Планираният от САЩ износ на газ за Европа може да застраши съществуването на еврото, твърди руско издание. ЕС се кани да подготви проектоотговор на посланието, изпратено на 10 т. м. от руския президент Владимир Путин до потребителите на руски газ в Европа, посочва “Росийская газета”.

В писмото, изпратено до 18 европейски лидери, включително до българския премиер Пламен Орешарски, Путин предупреди, че Русия може да спре газовите доставки за Европа, ако Украйна не уреди с Русия сметките си за газа. “Всички възприеха обръщението сериозно”, цитира вестникът руския външен министър Сергей Лавров, говорил на съвещание при президента.

Европейската реакция засега е предварителна, посочва “Росийская газета”. Лавров обаче обобщил тази на Вашингтон: “Говорителка на Държавния департамент заяви, че Русия трябва да не политизира газовите неща с Украйна, трябва да се придържа към пазарно ценообразуване и нарече това, което представихме сега пред европейските си партньори, “газов шантаж”. Путин отвърнал с ирония, че това звучи “малко странно”, по-специално защото “не е хубаво да четеш чужди писма”.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заявил, че оценките на американците за цената на руския газ са “трудноразбираеми, защото ги дава трета страна”. Най-важният проблем е дългът на Украйна за руския газ и “огромен въпрос” за Русия е “как може занапред да доставяме стоката, като знаем, че едва ли ще може да бъде платена”, добавил той.

“Държавният департамент побърза да отговори на ироничната забележка на Путин”, че има пълно право да коментира обръщението му до европейските лидери, защото бе публикувано открито в Москва. САЩ признаха, че също са разтревожени от въпроса за горивните доставки в Украйна, отбелязва официозът.

“Естествено, та нали американците смятат да изнасят в Европа втечнен природен газ. И европейците - ще ни се да вярваме, не са във възторг от това. За започването на такъв износ ще трябват много време и пари. Тогава цената на газа за европейски купувачи се очертава доста висока, а зависимостта от американците ще нарасне. Това може да постави под въпрос съществуването на европейското икономическо пространство и на еврото като такова”, както смятат и експерти, допълва “Росийская газета”.

Путин предупреди, че Русия може да иска занапред от Киев авансово плащане за газа, а от април “Газпром” вдигна цените за южната съседка на Русия почти двойно - на 485 долара за хиляда кубика. Киев отказва да плаща толкова, което крие риск от нова руско-украинска газова война, пише “Новие известия”.

Според експерти на вестника в крайна сметка ЕС ще бъде принуден частично да поеме дълговото бреме на Киев към Русия. От друга страна, Евросъюзът все още има лостове за натиск върху Москва - продължаващото антимонополно разследване срещу “Газпром” и възможността да блокира тръбоповода “Южен поток”.

Украинският енергиен министър Юрий Продан прикани ЕС да блокира строежа на “Южен поток”, който Русия иска да изгради, заобикаляйки Украйна. А през декември говорителка на енергийния еврокомисар Гюнтер Йотингер каза, че спогодбите на Москва с членки на ЕС за строителството на “Южен поток” не отговарят на европейското законодателство и трябва да бъдат преработени, пояснява изданието.

Междувременно Русия търси нови купувачи на газ, за да не е толкова зависима от ЕС и Украйна. Продължават преговорите за газови доставки от Русия в Китай. Пекин обаче упорито настоява за големи ценови отстъпки, затова големият договор още не е подписан, добавя “Новие известия”.

Мнозина европейци схващат, че нямат интерес от нова газова война, изтъква “Независимая газета” и цитира германския министър на икономиката Зигмар Габриел: “Дискусиите за снабдяването с газ не бива да протичат под лозунга да се пречи на всички газопроводи, тръгващи от Русия”.

След като Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) лиши делегацията на Русия от право на глас във връзка със кризата в Крим, Русия може да си поиска ...

И Гърция играе в шахмата за тръбопроводите

Енергийната война между Запада и Русия създава нови реалности и за Гърция. След анексията на Крим и подстрекаването на сепаратистки тенденции в Източна Украйна Европейският съюз с насърчението на американците се опитва да анулира или поне да забави енергийните проекти, които вече са в процес на реализация. Първият от тях е Южен поток.

В съчетание с новите заплахи, отправени от самия руски президент Владимир Путин в негови писма до 18 европейски ръководители, че неплащането на дълговете на Украйна към Газпром вероятно ще разклати нормалното подаване на природен газ за Европа, се породи тревога, тъй като се търсят алтернативни възможности за задоволяване на енергийните нужди на европейските страни.

Интерконекторни връзки, съоръжения за складиране на природен газ, газови терминали за втечнен природен газ все повече се появяват на масата на правителства и инвеститори, тъй като натискът е неистов, а Европа изглежда все по-уязвима спрямо Русия. Съвсем не е случаен фактът, че след писмата на Путин самият германски финансов министър заяви, че трябва дълговете на Украйна да бъдат изплатени от Г-7, а канцлерката Ангела Меркел при посещението си миналата седмица в Атина запази ниската тоналност спрямо Русия.

За страни като България, Сърбия, а и Украйна, очертаващото се замразяване на Южен поток създава огромни проблеми и прави приоритетни проекти като Трансадриатическия газопровод ТАР, който ще пресича Северна Гърция и ще доставя азербайджански газ до Италия, както и проекта за превръщането на Кавала и Александруполис в разпределителен център за втечнен природен газ, превозван с танкери от Катар или други отдалечени, но сигурни енергийни източници до Балканите и Централна Европа.

Тази тръба, която ще пренася руски газ през Черно море до българския бряг и от там ще продължава до Сърбия, Хърватия, Унгария Словения и Италия представлява един много важен проект за Газпром. След Северен поток, по който през Балтийско море директно се доставя газ от Русия до Германия, това е втората тръба, заобикаляща Украйна и де факто освобождава Москва от плащането на такси, възлизащи на милиарди евро годишно и най-вече от нейната зависимост от всяко провителство в Киев.

Южен поток е приоритетен за Русия и Газпром. Кризата в Крим обаче предизвика тревога, защото като се има предвид, че трудно ще бъде взето решение за каквото и да е действие, свързано със Северен поток, изборът за замразяване на Южен поток изглежда по-вероятно в рамките на евентуално нарастване на санкциите.

От друга страна, отрицателните сигнали вече дойдоха от първата вълна санкции. Обстоятелството, че руският магнат Генадий Тимченко (неговата компания Стройтрансгаз е сочена като победител на търга за българското разширение на тръбата) е сред хората, фигуриращи в черния списък на САЩ след откъсването на Крим, сгъстиха още повече облаците около съдбата на Южен поток.

Генералният директор на италианската ЕНИ Паоло Скарони (компанията му участва в консорциума за строежа на Южен поток) заяви в италианския парламент, че “най-вероятно проектът няма да бъде реализиран в скоро време”. На този фон се появи и разкритието на британския в. “Телеграф”, че самият председател на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу на среща при закрити врата с български политици (където споменал за наличие на руски агенти на българската политическа сцена) казал, че Южен поток не е приоритет за ЕС.

Той подчерта, че България трябва да е особено внимателна по отношение на сътрудничеството си с Русия по изграждането на тръбопроводите и трябва да диверсифицира енергийните си източници (България задоволява на сто процента газовите нужди от Русия), като спомена специално за Азербайджан, а също и за газопровода ТАР.

За този уикенд бе планирана двустранна среща България-Русия на ниво министри на икономиката, за да се разискват енергийни въпроси, в това число и за цената на природния газ, а също и за евентуално рестартиране на ...

Партиите отчетоха: ГЕРБ - 61 хил. лв. , БСП- 1,4 млн. лв., ДПС - 2 млн. лв от членски внос

В касата на ГЕРБ за 2013 г. са влезли по-малко приход. Това сочат данните от отчетите на партиите, които Сметната палата обяви вчера на сайта си.
Партията на Бойко Борисов е получила субсидия 17,9 млн. лв. срещу 24 млн. лв. през 2012 г. Спаднали са и приходите от членски внос - 61 хил. лв. при 64 хил. лв. през 2012 г. За поредна година ГЕРБ В касата на ГЕРБ за 2013 г. са влезли по-малко приход. Това сочат данните от отчетите на партиите, които Сметната палата обяви вчера на сайта си. Партията на Бойко Борисов е получила субсидия 17,9 млн. лв. срещу 24 млн. лв. през 2012 г. Спаднали са и приходите от членски внос - 61 хил. лв. при 64 хил. лв. през 2012 г. За поредна година ГЕРБ

ЕС ще отпусне на Украйна 1 млрд. евро помощ


Съветът на ваншните министри на страните от ЕС реши днес да се отпусне 1 млрд. евро макрофинансова помощ за Украйна с цел да се насърчат структурните реформи и да се подпомогне икономическата стабилизация на страната, съобщи Министерството на външните работи.

Като конкретна мярка за подпомагане на украинската икономика Съветът одобри скорошното въвеждане на временни едностранни търговски преференции за достъп на украински стоки до европейския пазар. От края на април ще отпаднат...

Разбиха българска мрежа за измами с кредитни карти

 Седем души са арестувани в Италия и България в рамките на успешна операция по разбиването на българска мрежа за измами с кредитни карти, съобщава на сайта си Европол.
В резултат на продължило над една година разследване миналата седмица са били задържани четирима души в България и трима в Италия.
Общо 25 души са арестувани в рамките на разследването, като 21 от тях са задържани и са им повдигнати обвинения. По време на операцията са били иззети 250 скимиращи устройства, 2000 копия на кредитни карти и над 50 000 евро в брой.
Операцията е била координирана между италианските власти и отдела за борба с кибер престъпленията към българската Държавна агенция за национална сигурност.
Чрез фалшивите кредитни карти мрежата е теглила пари от Индонезия, САЩ, Бали, Доминиканската република и Кения.
Европол също е участвал в разследването. 





http://focus-news.net/

417 млн. лв. влизат в НОИ с 2% ръст на осигуровките

Около 417 млн. лв. ще са допълнителните приходи в Националния осигурителен институт, ако осигуровките за пенсия и за безработица бъдат увеличени с по 1%, както предлага КНСБ. Това е установил анализ на финансовите ефекти, който ще бъде обсъден от осигурителната комисия на тристранния съвет преди великденските празници.
218,2 млн. лв. Около 417 млн. лв. ще са допълнителните приходи в Националния осигурителен институт, ако осигуровките за пенсия и за безработица бъдат увеличени с по 1%, както предлага КНСБ. Това е установил анализ на финансовите ефекти, който ще бъде обсъден от осигурителната комисия на тристранния съвет преди великденските празници. 218,2 млн. лв.

Хейг: Русия подстрекава дестабилизацията в Украйна

По думите му сегашните събития в Източна Украйна носят всички белези на действията на Русия при завземането на Крим

Селяни поръчват храна по пощата

Експериментална доставка на хранителни стоки по заявка на клиентите си са започнали от месец "Български пощи", съобщи вчера пред репортери в Каспичан главният изпълнителен директор на компанията Валентин Петков. Засега експериментът вървял в Кюстендилско и на още две-три места в страната, но той отказа да ги съобщи заради конкуренцията.

През май решават затварят ли “Баумакс”

Каква ще е съдбата на магазините “Баумакс” тук и в другите страни, обмисля австрийският им собственик. През март в. “Ди Пресе” съобщи, че се готви преструктуриране и затваряне на магазините от типа “направи си сам” в България, Румъния, Хърватия, Словения и Турция заради финансови затруднения на дружествотомайка.След запитване на “24 ... Каква ще е съдбата на магазините “Баумакс” тук и в другите страни, обмисля австрийският им собственик. През март в. “Ди Пресе” съобщи, че се готви преструктуриране и затваряне на магазините от типа “направи си сам” в България, Румъния, Хърватия, Словения и Турция заради финансови затруднения на дружествотомайка.След запитване на “24 ...

Путин ще назначи вицеадмирал Сергей Меняйло за губернатор на Севастопол

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин заяви, че ще назначи бившият заместник-командир на руския Черноморски флот, вицеадмирал Сергей Меняйло, за губернатор на Севастопол, предаде Интерфакс. "Съгласен съм с предложението Меняйло да бъде назначен за действащ губернатор на Севастопол", каза Путин по време на среща с настоящия ръководител на Севастопол Алексей Чали и Меняйло.    

"Барселона" иска Клоп за треньор

Юрген Клоп е мечтата на "Барселона", обяви испанският в. "Ас". Планът предвижда треньорът на "Борусия" (Дортмунд) да замени Херардо Мартинес за следващия сезон. Тата е отписан. "Няма да го спаси нито купа, нито титла", смята "Ас"
Клоп (46 г.) обра овации за 6 години работа в Дортмунд. Обаче Юрген има договор до 2018-а и "Барса" трябва да плаща, за Юрген Клоп е мечтата на "Барселона", обяви испанският в. "Ас". Планът предвижда треньорът на "Борусия" (Дортмунд) да замени Херардо Мартинес за следващия сезон. Тата е отписан. "Няма да го спаси нито купа, нито титла", смята "Ас" Клоп (46 г.) обра овации за 6 години работа в Дортмунд. Обаче Юрген има договор до 2018-а и "Барса" трябва да плаща, за

В Колорадо инсталират автомати за марихуана

В Ейвън (щата Колорадо) вече функционира първият автомат за продажба на марихуана за медицински цели. Достъп до автомата обаче имат само пациенти със специална регистрационна карта и PIN-код. Освен това камери, монтирани на апарата, сверяват лицето със снимката от регистрационната карта, пише агенция United Press International. Автоматът носи марката Zazz и е продукт на компанията American green. Компанията ще инсталира още подобни апарати, но само в специални лицензирани пунктове за продажба на марихуана. Колорадо е първият щат в САЩ, в който бяха разрешени отглеждането, продажбата и употребата на марихуана - не само за медицински цели. От 1 януари марихуана се продава в около 30 магазина на щата.

Почти всички парти са крали подписи. Какво да правим, ако сме жертва?

Ако открием злоупотреба с нашите лични данни в подадените списъци от партиите и коалициите за евровота, трябва да подадем жалба към Комисята за защита на личните данни или прокуратурата. Това заяви пред OFFNews Камелия Нейкова, говорител на ЦИК. Жалба в прокуратурата може да подадете в устен или писмен вид, а към КЗЛД може да го направите и по електронен път на този линк. След като днес от Централната избирателна комисия за пръв път пуснаха онлайн система за проверка за това дали наши лични данни не са използвани неправомерно от партии и коалиции, стана ясно, че стотици хора са употребени от политиците. В електронната поща на ЦИК също са постъпили около 50 сигнала за злоупотреба. Без знанието на гражданите, почти всички партии, регистрирани за вота през май, са използвали ЕГН-та, подписи и имена, без знанието на уж подписалите се. Какво прави ЦИК с подписите след като са предадени от партиите? След като партиите подадат подписите в ЦИК, от комисията изпращат списъците в Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО), където трябва да бъде проверено дали името и ЕГН-то сътоветстват. ГРАО няма как да проверява дали името и ЕГН-то са сложени със съгласието на съответния подписал се, каза Нейкова. Бърза проверка на OFFNews в онлайн платформата на ЦИК установи пък, че ЕГН 1111111111 фигурира един, а цели шест пъти в подписките на ПП "Атака". По думите на Нейкова в този случай става дума за техническа грешка, която ще бъде поправена.

Путин и Медведев си вдигнаха тройно заплатите

Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който вдига заплатата си почти тройно - 2,65 пъти, както и заплатата на премиера Дмитрий Медведев. Документът бе публикуван на сайта на Кремъл, съобщи сп. “Форбс”.
Указът е подписан на 11 април. Обосновката е, че така се дават социални гаранции на висшите чиновници в държавата. Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който вдига заплатата си почти тройно - 2,65 пъти, както и заплатата на премиера Дмитрий Медведев. Документът бе публикуван на сайта на Кремъл, съобщи сп. “Форбс”. Указът е подписан на 11 април. Обосновката е, че така се дават социални гаранции на висшите чиновници в държавата.

ПСЖ отмъква Венгер от Арсенал

18 години начело на Арсенал. Това е френският мениджър Арсен Венгер, чието име неразривно е свързано с това на английския клуб. Идилията обаче е на път да бъде развалена. Така твърди френското издание...

Боингът бил отвлечен в Афганистан? Забелязали НЛО, преди да изчезне самолетът

Mалайзийският боинг, който изчезна преди 38 дни, е отвлечен и приземен в Афганистан от неизвестни терористи, които държат пътниците и екипажа за заложници.
Това твърди източник от руското разузнаване пред в. “Московский комсомолец”.
“Полет 370 е похитен. Пилотите не са виновни - твърди източникът. - Ние знаем името на терориста, Mалайзийският боинг, който изчезна преди 38 дни, е отвлечен и приземен в Афганистан от неизвестни терористи, които държат пътниците и екипажа за заложници. Това твърди източник от руското разузнаване пред в. “Московский комсомолец”. “Полет 370 е похитен. Пилотите не са виновни - твърди източникът. - Ние знаем името на терориста,

Берлускони обеднял с 30 млн. евро

/КРОСС/ Вследствие на рецесията в Италия финансовото състояние на бившия премиер на Италия Силвио Берлускони намаляло рязко за една година, предаде ДПА. Декларация показва, че Берлускони е декларирал приходи за 2012 г. от малко над 4.5 милиона евро. За сравнение през 2011 г. той е декларирал приходи от 35.5 милиона евро, а през 2010 г. - 40 милиона евро, което означава, че състоянието му се е смалило с около 30 милиона евро. Бившият премиер бе един от най-богатите италианци, но бе изключен от Сената, след като беше потвърдена присъдата му за данъчни измами.    

Три грабежа на сметката на депутатски син

17-годишният Георги Иванов, син на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов, е заподозрян за три грабежа на пари от оборота на бензиностанции в София. Това научи “Труд” от полицията. Бащата обаче откри политически мотив в обвинението срещу детето му.

Малкия мозък
 в атака

Младежът, когото в квартала наричат Малкия мозък, по прякор на баща му, бе 17-годишният Георги Иванов, син на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов, е заподозрян за три грабежа на пари от оборота на бензиностанции в София. Това научи “Труд” от полицията. Бащата обаче откри политически мотив в обвинението срещу детето му. Малкия мозък в атака Младежът, когото в квартала наричат Малкия мозък, по прякор на баща му, бе

Рецесията намалила богатството на Берлускони с 30 млн. евро


Рецесията в Италия е нанесла удар на един от най-богатите италианци, бившия премиер Силвио Берлускони, който от няколко години има проблеми със закона, предаде ДПА.

Данъчната декларация за доходите на Берлускони показва, че неговото състояние е намаляло рязко за една година. Декларацията е разпространена от италианския Сенат, в който доскоро Берлускони беше сенатор.

Декларацията показва, че Берлускони е декларирал приходи за 2012 г. от малко над 4.5 милиона евро. За...

Видео: "Барселона" спечели първата шампионската лига за младежи


Фубтолистите на "Барселона" победиха "Бенфика" с 3:0 и спечелиха първото издание на Младежката лига на УЕФА. 

Турнирът, в който право на участие имат играчи до 19 години, се проведе с формата и състава на Шампионската лига за мъже, като единствената разлика беше, че елиминациите бяха в един мач на неутрален терен.  

Каталунците спечелиха трофея по категоричен начин, след като записаха девет победи и едно равенство в десетте си мача при голова разлика 32:8.

Те...

Шефът на ЦРУ посетил Киев през уикенда

Директорът на ЦРУ Джон Бренън е посетил Киев този уикенд, предаде AFP, позовавайки се на говорителя на Белия дом.

Има злоупотреба с данни в списъците на ЦИК

Говорителят на ЦИК Александър Андреев призна, че комисията е „залята" от оплаквания и очаква до утре да излязат с решение

Студенти: Историята трябва да излезе от скучните учебници

 "Не трябва да познаваме само славните моменти в историята ни, но и трудните, защото от тях се вижда как един народ може да се самосъхрани". Това заявиха авторите на книгата "Българската история в 100 личности" Марио Мишев, Иван Кънчев и Ивомир Колев, предаде репортер на БГНЕС.

При представянето на първата си книга, 20-годишните студенти от СУ "Св. Климент Охридски" разказаха пред пълната с младежи аула на "Алма Матер", че всичко е тръгнало от идеята им историята да излезе от скучните учебници, за да достигне до младите хора.

За да привлекат, колкото се може по-голяма аудитория, през последните 2 години Марио, Иван и Ивомир са направили кратък исторически филм, чието представяне ги е отвело в различни кътчета на България. След представянето му, младите любители на историята са се отбивали в селата, за да се срещнат и поговорят с местните хора. Впечатлени от техните разкази за родния край, тримата студенти са направили документалната поредица "Легендите оживяват". Последвала е и инициативата тримата да преподават в училища в страната, използвайки интерактивни методи.

"С книгата "Българската история в 100 личности" искаме да покажем, че историята може да излезе от скучните учебници", казаха тримата автори на книгата, които преди всичко са искали да покажат историята на България през личните истории и на малко познатите личности.

За да се стигне до 100-те личности, които книгата представя, Марио, Иван и Ивомир са направили първоначална селекция от 300 лица от българската истории. Първоначално младежите са искали са да включат 30-40 военни, но издателят е настоял да има личности от всяка една сфера на обществения живот в България. "От историята можем да извлечем поуки, които да ни послужат и днес. Това не е задължително да стане непременно от личности като Васил Левски и Христо Ботев, защото има много други бележити българи, за които знаем малко. Сред тях са изобретателят на първия български самолет Асен Йорданов, както и швейцарецът Луи Айер, който се сражава в три войни за българска страна, умира при битката край Дойран", обясниха младежите. Според авторите на книгата не трябва да забравяме и първия летец, който е управлявал изтребител. Това е Неделчо Бончев, който се врязва в бомбардировач по време на война, за да го свали.

След 5-те месеца, които са прекарали в писането на "Българската история в 100 личности", Марио, Иван и Ивомир подготвят следващите си два проекта. Това са книгите "Българската история в 100 събития" и "Българската история в 100 дестинации". /БГНЕС

Палят за втори път вратата на полицай №1 в Плевен

Втори опит за палеж на вратата на апартамента, в който живее шефът на плевенската полиция Йордан Каменов, бе извършен в неделя.
Сигнал за опит за запалване на входна врата на частен апартамент в плевенския кв. “Дружба” е получен в 9,20 ч, съобщиха лаконично в полицейския бюлетин.
По неофициална информация главен инспектор Йордан Каменов и Втори опит за палеж на вратата на апартамента, в който живее шефът на плевенската полиция Йордан Каменов, бе извършен в неделя. Сигнал за опит за запалване на входна врата на частен апартамент в плевенския кв. “Дружба” е получен в 9,20 ч, съобщиха лаконично в полицейския бюлетин. По неофициална информация главен инспектор Йордан Каменов и

Статуя на Иисус Христос като бездомник шокира САЩ

/КРОСС/ Статуя на Иисус Христос като бездомник шокира многолюдна религиозна общност в американския град Дейвидсън, Северна Каролина, съобщи NPR. Необичайната скулптура представя Иисус като спящ на пейка просяк. Тялото му е покрито с одеяло и само раните от разпятието му по краката издават кой е той. Статуята провокира различни реакции на вярващите от града. Някои от тях приветстват смелата идея, но други смятат, че произведението е обида към църквата и божествената същност на Иисус, пише Offnews. Бронзовата скулптура струва $ 22,000 и е поръчана в памет на един от духовните служители от енорията.  

Българите от Молдова искат в Гагаузия

Етническите българи от молдовския район Тараклия ще поискат да влязат в състава на Гагаузия, ако парламентът в Кишинев не им предостави специален статут. Това е заявил кметът на района Сергей Филипов, цитиран от румънски вестници.
Филипов изтъкнал, че одобрената от парламента на Молдова стратегия за децентрализация предвижда Тараклия да бъде Етническите българи от молдовския район Тараклия ще поискат да влязат в състава на Гагаузия, ако парламентът в Кишинев не им предостави специален статут. Това е заявил кметът на района Сергей Филипов, цитиран от румънски вестници. Филипов изтъкнал, че одобрената от парламента на Молдова стратегия за децентрализация предвижда Тараклия да бъде

Андреева: Време е да върнем социалната функция на болниците

 Грешна е представата, че болниците са само търговски дружества, крайно време е да се върнем към представа ни за социалната им функция, каза днес в Пловдив министърът на здравеопазването Таня Андреева, предаде кореспондентът на БГНЕС от града.

Разбира се, че финансирането има значение, но не може до такава степен да се фокусираме само върху това. Нека са търговски дружества, но "нон профит", добави тя. Печалбата да се инвестира в нова медицинска техника и подобряване на грижите за болните.

Всички болници, включително и частните, ще обслужват спешни случаи, а това ще стане с поднормативен акт, каза още Андреева. Спешността ще бъде едно от условията болниците да работят със здравната каса. Друг упрек към частните болници е изборът само на скъпи клинични пътеки - те трябва да работят по всички, а не само по печелившите.

Системата на клиничните пътеки не работи, каза още Таня Андреева, изходът е в диагностично-свързаните групи, но нямаме готовност за това. Плах опит е направен при предишното правителство да започне работа по това, но независим одит от чужбина показа, че показателите са силно завишени.

Андреева сложи точката днес на един сложен и болезнен проблем за Пловдив - тя каза, че белодробна болница в града няма да се закрива. С решение на Общинския съвет преди време краят на болницата бе обявен за предстоящ сигурен факт, а с 2 милиона се изгради фтизиатрично отделение към УМБАЛ "Св. Георги", което по презумпция трябваше да замести специализираното лечебно заведение. Сега обаче става ясно, че здравното министерство никога не е давало разрешение за закриването на болницата и тя ще продължи да съществува успоредно с новото фтизиатрично отделение в университетската болница.

След среща с медицински управители на пловдивски лечебни заведения здравният министър откри обновените отделението по анестезиология и интензивно лечение и Стерилизационния блок в МБАЛ "Пловдив". /БГНЕС

Алекс удушена с две торби, Атанаска опаковала главичката й в тиксото

Атанаска Георгиева, обвиняема за убийството на 8-годишната Александра Тодорова от Поморие, буквално е опаковала главата на детето с тиксо, след като нахлузила върху нея черна торбичка за смет, научи “24 часа”. Лицето на момиченцето е било смачкано под лепенките, с това се обясняват кръвонасяданията по него. Атанаска Георгиева, обвиняема за убийството на 8-годишната Александра Тодорова от Поморие, буквално е опаковала главата на детето с тиксо, след като нахлузила върху нея черна торбичка за смет, научи “24 часа”. Лицето на момиченцето е било смачкано под лепенките, с това се обясняват кръвонасяданията по него.

Мъж почина, а жена изчезна след финала на маратона в Лондон

Веднага след като пресича финалната линия участникът е колабирал, на място му е оказана медицинска помощ, но смъртта му е била потвърдена при постъпването му в болница.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване