Задържаха четирима младежи за увреждане на автомобил във Варна

Четирима младежи са задържани за счупване на огледалата на автомобил във Варна, съобщиха от полицията за Moreto.net. На 12 април около 00:10 ч. постъпва сигнал, че четири неизвестни младежи, след скарване с тъжителя, на ул. “27 юли” във Варна са счупили два броя странични огледала и вътрешно огледало за задно виждане на лек автомобил “Ауди – S3”.

Литва, Люксембург и Швеция подкрепиха употреба на сила от страна на Киев


Литва, Люксембург и Швеция ясно подкрепиха правото на украинските власти да използват сила срещу проруските сепаратисти в разбунтувалите се източни градове на страната, предава EUObserver.

Представителката на Литва в ООН Раймонда Мурмокайте и нейният люксембургски колега Оливие Маес заявиха позицията си на извънредната среща на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк вчера. Швеция, която в момента не участва в Съвета за сигурност, изрази мнението си чрез съобщение на външния си министър...

Предстоящи събития в страната за утре, 15 април

/КРОСС/ София.От 14.00 часа ще се проведе заседание Народното събрание. София.От 9.00 часа в зала „Пресцентър" в източното крило на сградата на Народното събрание на площад „Княз Александър І" № 1, с изказвания на председателя на Народното събрание Михаил Миков и водещи български юристи ще завърши тридневната научна конференция „135 години български парламентаризъм". София.От 09.30 Софийски градски съд, 4 състав, ще заседава по НОХД №165/2011 - срещу Божидар Проданов и Ирен Вълев за смъртта на Пламен Куцаров (чл. 123 от НК ). София.От 10:00 часа в Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН (София, пл. „Княз Александър І") ще се провеждат работилници за писани великденски яйца и демонстрации на стари традиционни восъчни техники за изписване. София.От 10:00 часа в Националния пресклуб на БТА ще се проведе пресконференция на тема: „Подкрепа за малките и средни предприятия за достъп до външни пазари и насърчаване на експорта". София.От 11:00 часа в Националния пресклуб на БТА ще се проведе пресконференция на тема: „Познатата банка и лихвата предопределят избора на жилищен кредит. Повечето хора, ползващи ипотечен кредит не са запознати с начина на формиране на лихвата." София

ЦИК препрати оплакалите се от партийните подписки граждани към прокуратурата


След десетките оплаквания от граждани, които са открили имената си в подписките за регистрация на партии и коалиции за евроизборите, без да са ги подкрепили, Централната избирателна комисия (ЦИК) реши да препрати недоволните към компетентните органи.

"ЦИК информира, че при установени нарушения следва гражданите да сезират компетентните органи – Комисията за защита на личните данни и Прокуратурата на Република България", гласи съобщението, което комисията ще публикува на интернет...

ЦИК препрати оплакалите се от партийните подписки към прокуратурата


След десетките оплаквания от граждани, които са открили имената си в подписките за регистрация на партии и коалиции за евроизборите, без да са ги подкрепили, Централната избирателна комисия (ЦИК) реши да препрати недоволните към компетентните органи.

"ЦИК информира, че при установени нарушения следва гражданите да сезират компетентните органи – Комисията за защита на личните данни и Прокуратурата на Република България", гласи съобщението, което комисията ще публикува на интернет...

Електричката стана футболист на кръга в "А" група

38-годишният капитан на "смърфовете" Здравко Лазаров спечели със смазващо превъзходство в гласуването на медийте, като той бе определен безапелационно от всички на първо място и събра пълен актив от 80 точки.

Футбол с цвят и звездички

Рядко пишем за футбол, и когато го правим акцентираме върху бизнес процесите около Царя. Днес (бел.ред. вчера) обаче видяхме едно явно доказателство за връзката между правилния мениджмънт и резултатите на терена. Няма нужда да се взираме в моделите на Борусия Дортмунд, Аякс или Барселона.

Бившата съпруга на Лъчезар Иванов: Защо предадоха Георги на грижите на баща му?

В моето семейство, към което за съжаление още причислявам Лъчко, само той лъже. Това заяви бившата жена на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов пред NEWS7. 

Диана Долапчиева направи някои разяснения за сина си Георги Иванов, който беше задържан за обир на бензиностанция.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - в В моето семейство, към което за съжаление още причислявам Лъчко, само той лъже. Това заяви бившата жена на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов пред NEWS7. Диана Долапчиева направи някои разяснения за сина си Георги Иванов, който беше задържан за обир на бензиностанция. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - в

Европол опандизи 7 наши кибер корифеи

Седем българи са спипани от Европол след повече от едногодишно разследване. Миналата седмица нашенците са били арестувани за измами с кредитни карти. Четирима от тях са били заловени в България, а трима – в Италия.

Да оцелееш... в Survivor

Снимките, които виждате, са красиви, величествени, любопитни. Изглеждат като пътешествие в изгубения рай. Не е далече от истината, макар че да си част от приключението “Сървайвър” често носи привкус на истински ад - както за участниците, така и за екипа.
За “Сървайвър” има много заблуди - че участниците ядат през цялото време, а екипът е на курорт Снимките, които виждате, са красиви, величествени, любопитни. Изглеждат като пътешествие в изгубения рай. Не е далече от истината, макар че да си част от приключението “Сървайвър” често носи привкус на истински ад - както за участниците, така и за екипа. За “Сървайвър” има много заблуди - че участниците ядат през цялото време, а екипът е на курорт

Емил Димитров: ГЕРБ пострада от цветановщината, дянковщината и фидосовщината

/КРОСС/ Емил Димитров - учредител на партия БАСТА и бивш депутат от ГЕРБ, заяви, че преминаването на много от членовете му към „България без цензура" не го притеснява особено. „Не е приятно да се случва това, особено преди избори. Искам обаче да благодаря на новия проект, който ги прибра отцепниците от БАСТА, защото ни свали воденичен камък. Оказа се, по време на сегашните ни обиколки, че реномето не е им е било блестящото", каза той в предаването „Още от деня". Димитров обясни, че ръководството на БАСТА получавало дори поздравления от местните структури за това, че са се отървали от въпросните членове. „Между 250-300 човека си тръгнаха, при 7500 членове на БАСТА", посочи Димитров. Припомняме, трима членове на БАСТА - Константин Хаджигаев, Иван Петров и Павел Димитров, както и Ангел Даскалов, който напусна и ГЕРБ, станаха членове на "България без цензура". Относно бившата си партия ГЕРБ, той каза, че вярвал в идеята ГЕРБ. Партията била направила много добри неща, но пострадала от „цветановщината, дянковщината и фидосовщината". Според него, без това партията би могла да управлява втори мандат. „Вече не мога да го гарантирам", каза той. На въпрос дали БАСТА биха се върнали към ГЕРБ, Емил Димитров бе категоричен: „Не, ние няма да се върнем в ГЕРБ и го показахме, че сме принципни. Предпочетохме да не правим безпринципни коалиции. Участваме сами на изборите

Киев не щурмува окупаторите, те настъпват и искат помощ от Путин

Проруските активисти в Източна Украйна не изпълниха ултиматума на Киев да освободят превзетите от тях сгради. Напротив - сепаратистите разширяват контрола си, включително върху управления на МВР и отвърнаха с контраултиматум към властта.
За да потуши страстите, и.д. президентът Олександър Турчинов обеща референдум с президентските избори. Проруските активисти в Източна Украйна не изпълниха ултиматума на Киев да освободят превзетите от тях сгради. Напротив - сепаратистите разширяват контрола си, включително върху управления на МВР и отвърнаха с контраултиматум към властта. За да потуши страстите, и.д. президентът Олександър Турчинов обеща референдум с президентските избори.

Проверяваме онлайн дали партии са злоупотребили с данните ни

/КРОСС/ От днес на интернет страницата на Централната избирателна комисия всеки може да провери дали името и личните му данни са използвани без негово знание в подкрепа на някоя от политическите сили за евроизборите. Проверката можете да извършите ТУК. След изписване на ЕГН, системата веднага показва дали името ви фигурира в някоя от подписките в подкрепа на политическа партия или коалиция. Говорителят на ЦИК Александър Андреев призна, че комисията е „залята" от оплаквания и очаква до утре да излязат с решение. За първи път преди евровота подобен регистър е достъпен на интернет страницата на Комисията. Същевременно от днес всеки български гражданин може да провери през интернет избирателната си секция и мястото на гласуване. Това става през интернет страницата на ГРАО - www.grao.bg. Сайтът предоставя и възможност да бъде подадено "Искане за гласуване по настоящ адрес" по електронен път и да се регистрират издадените "Удостоверения за гласуване на друго място". Тези две услуги са достъпни само след идентификация с електронен подпис.  

Избират между трима треньор на баскетболистите

Трима са официалните кандидати за национален селекционер в баскетбола. Управителният съвет (УС) на федерацията се събира днес от 14,30 часа, за да избере заместник на подалия оставка досегашен водач на държавния отбор Константин Папазов-Тити.
Президентът на централата Георги Глушков ще предложи на управата за разискване и гласуване имената на Геор Трима са официалните кандидати за национален селекционер в баскетбола. Управителният съвет (УС) на федерацията се събира днес от 14,30 часа, за да избере заместник на подалия оставка досегашен водач на държавния отбор Константин Папазов-Тити. Президентът на централата Георги Глушков ще предложи на управата за разискване и гласуване имената на Геор

Борисов: Никой не знае какви кредити са взели управляващите, избухаха 1 млрд.

"Никой не знае какви кредити са взели управляващите. От 15 дни искаме да знаем колко заеми има НЕК и никой не ни казва.
Ние мислехме, че са 1,5 млрд. Овчаров говори за 4 млрд."
Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на посещението си в Нова Загора.
„На 20 дни проверявах всички сторежи, заедно с министри и с шефове на отдели, "Никой не знае какви кредити са взели управляващите. От 15 дни искаме да знаем колко заеми има НЕК и никой не ни казва. Ние мислехме, че са 1,5 млрд. Овчаров говори за 4 млрд." Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на посещението си в Нова Загора. „На 20 дни проверявах всички сторежи, заедно с министри и с шефове на отдели,

Вигенин призова ЕС да гарантира газовите доставки

Доставките на газ за Украйна и транзитът на газ през украинска територия трябва да бъдат гарантирани, тъй като евентуално прекъсване на доставките не може да бъде прехвърлено като отговорност само на ЕС. Това е заявил външният министър Кристиан Вигенин по време на срещата на първите дипломати на ЕС в Люксембург. В рамките на дискусията е било обсъдено писмото на руския президент Владимир Путин до някои държави членки, включително България, в което предупреждава, че е възможна нова газова криза. Външният министър Кристиан Вигенин е подкрепил призива към Русия да се дистанцира от последните събития в Източна Украйна и да допринесе за стабилизиране на ситуацията по време на срещата на първите дипломати на ЕС в Люксембург. Потвърдена бе позицията, че по-нататъшните стъпки от страна на Руската федерация за дестабилизиране на положението в Украйна биха довели до допълнителни и мащабни последици за развитието на отношенията на ЕС и страните членки с Русия, уточняват от пресцентъра на външно министерство. Външните министри на страните членки от ЕС са обсъдили и възможни мерки за изграждане на доверие и подкрепа на усилията за започване на ефективни преговори между Украйна и Русия за намаляване на напрежението и постигане на мирно решение на кризата, включително чрез многостранен механизъм с участието на ЕС, Украйна, Русия и САЩ.

Купуваме F-16. Сделката за изтребителите предрешена от Расмунсен

Изборът за купуване на нов тип изтребител за Българската армия е предрешен след посещението на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмунсен. Според източници на OFFNews в Министерството на отбраната очакванията са решението да бъде в полза на американските F-16 . Предложението обаче трябва да бъде отправено към правителството, което от своя страна да даде зелена светлина на сделката. Напълно възможно е решението да бъде взето след консултации с държава от региона, с която да бъде направена съвместна покупка на самолети втора ръка без провеждането на състезателна процедура. Подобно решение беше очаквано и не е изненада. Още през февруари военният министър Ангел Найденов след среща с американския си колега Чък Хейгъл  заяви, че страната ни се нуждае от нови изтребители. Тогава той даде да се разбере, че министерството трябва да избира дали да плаща за модернизацията на старите съветски МиГ-ове, или да купи нов тип боен самолет. Тъй като изявлението беше направено след среща с представител на американското правителство, още тогава се заговори за „възкръсване“ на идеята за купуване на F-16. И президентът Росен Плевнелиев, и шефът на НАТО се обявиха за форсиране на модернизацията на българските военновъздушни сили, като опцията за съвместна покупка беше анонсирана след срещата на двамата на „Дондуков“ 2 миналата седмица. Въпросът с диверсификацията в отбранителните доставки е поставян от българския държавен глава вече няколко пъти. Самият той симпатизирал на идеята за купуването на американски изтребители, твърдят ангажирани с модернизационния проект. Кризата в Украйна била достатъчен повод Расмунсен да постави остро въпроса за подмяна на авиационния състав на българските ВВС както пред президента, така и пред премиера Пламен Орешарски и военния министър. Като основен довод за съвместна покупка на нов тип изтребител с друга държава е посочена икономическата изгода от подобен ход. Този вариант „изплувал“ в разговорите, след като станало ясно, че страната ни няма достатъчно ресурси, за да си позволи нови самолети. За момента обаче не е ясно колко изтребителя и на каква цена ще бъдат купени. Заявените от Военното министерство възможности са за заделянето на близо 700 млн. лв. за нови самолети. За сравнение поддръжката на летателната годност и ремонтите на старите изтребителите МиГ-29 за удължаване на летателния им ресурс до 2029 г. ще излезе не по-малко от 500 млн. лв. Решението за стартиране на процедурата за купуване на нови изтребители се очаква да бъде взето през септември, като при евентуална сделка първите самолети ще бъдат доставени в края на 2015 или началото на 2016 година. Това означава, че основните „играчи“, които имат интерес от провеждането на конкурс - евроконсорциумът EADS (която от началото на годината се трансформира в Airbus Group) с изтребителите „Юрофайтър“, шведската компания „Сааб“ с „Грипен“ и американската корпорация „Lockheed“ с F-16, остават извън обсега на бъдещето решение, защото самолетите ще бъдат купени при директна междуправителствена сделка с някоя от 28-те страни членки на НАТО. Сделката със самолетите беше отлагана няколко пъти от правителството на ГЕРБ с оправданието за тежко наследство от тройната коалиция и икономическата криза. В края на мандата тогавашният военен министър Аню Ангелов внесе предложение за купуване на нови самолети, но малко след това го изтегли с мотивите, че са необходими корекции. Той трябваше да получи мандат за преговори за купуване на самолети, като за целта бяха набелязани употребявани F-16 МЛУ от военно-въздушните сили на Португалия. След като до преговори и сделка не се стигна, вариантът с португалските машини бе реализиран в Румъния . 

Десет са независимите кандидати за евродепутати

/КРОСС/ Общо десет инициативни комитета, които издигат независими кандидати за евродепутати, са подали документи за регистрация в Централната избирателна комисия (ЦИК), съобщиха от комисията за "Дневник". Срокът за регистрация изтече днес, а до 22 април комитетите трябва да внесат и по 2500 подписа в подкрепа на кандидатите. Сред независимите кандидати са финансистът Виктор Папазов, съпругата на бизнесмена Николай Банев - Евгения Банева, анализаторът Алекс Алексиев, участникът във февруарските протести Янаки Ганчев. Инициативни комитети предлагат за независими кандидати: 1. Александър Евгениев Сандев 2. Виктор Тенчев Папазов 3. Румяна Угърчинска - Винсенти 4. Александър Райков Алексиев 5. Орлин Каменов Калев 6. Николай Добринов Йовев 7. Евгения Златева Банева 8. Янаки Ганчев Ганчев 9. Валентин Любомиров Богданов 10. Пламен Пантелеев Пантелеев Миналата седмица изтече срокът за регистрация на партии и коалиции за изборите. ЦИК регистрира 15 партии и 6 коалиции и заличи регистрацията на други 3 заради недостатъчен брой валидни подписи.    

Вашингтон смята да изпрати военна помощ на Украйна

Информацията потвърди съветник на държавния секретар Джон Кери

Найденов: Колективната отбрана засилва потенциала на НАТО

Колективната отбрана следва да се разглежда като засилване на възпиращия потенциал на Алианса. Това каза военният министър Ангел Найденов на тържественото честване на 102 години от създаването на Военна академия "Г. С. Раковски".

Лъчо Мозъка е единственият лъжец в семейството

В моето семейство, към което за съжаление още причислявам Лъчко, само той лъже. Това заяви бившата жена на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов пред NEWS7.

Бившата жена на депутата Лъчезар Иванов: Научих последна за задържането на Георги

В моето семейство, към което за съжаление още причислявам Лъчко, само той лъже. Това заяви бившата жена на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов пред NEWS7. 

Диана Долапчиева направи някои разяснения за сина си Георги Иванов, който беше задържан за обир на бензиностанция.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - в В моето семейство, към което за съжаление още причислявам Лъчко, само той лъже. Това заяви бившата жена на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов пред NEWS7. Диана Долапчиева направи някои разяснения за сина си Георги Иванов, който беше задържан за обир на бензиностанция. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - в

Борисов: Зинаида и Цикламеното костюмче ми носеха папките, Андреева направих шеф на "Шейново"

"Никой не знае какви кредити са взели управляващите. От 15 дни искаме да знаем колко заеми има НЕК и никой не ни казва. Ние мислехме, че са 1,5 млрд. Овчаров говори за 4 млрд." Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на посещението си в Нова Загора. „На 20 дни проверявах всички сторежи, заедно с министри и с шефове на отдели,

Руски изтребител преминал в опасна близост до „Доналд Кук”

Източникът допълни, че самолетът е преминал на около 950 метра

Илиян Личев е новият директор на полицията във Велико Търново

/КРОСС/ Главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров представи новия директор на Областната дирекция на МВР във Велико Търново, съобщиха от дирекцията. Със заповед от 14 април 2014 г. на министъра на вътрешните работи настоящият заместник-директор на ОДМВР - Велико Търново гл. инсп. Илиян Личев поема ръководството на областната дирекция. Досегашният временно изпълняващ длъжността гл. инсп. Христо Христов е в отпуск, след като бе отстранен от поста. Главен комисар Светлозар Лазаров изрази надежда, че работата в областната дирекция ще продължи със същите темпове и ще бъдат постигнати още по-високи резултати в борбата с престъпността. Като приоритетни направления за работа на ОДМВР във Велико Търново той изведе противодействието на организираната престъпност и криминални предприятия, на престъпленията срещу финансово-кредитната система (в частност - измамите с ДДС) и на битовата престъпност. За полицията в областния център водещи линии според него трябва да бъдат обезпечаване на сигурността за нормално функциониране на туризма и противодействието на наркоразпространението сред студентите, за Горна Оряховица - сигурността на критичната инфраструктура и борбата с битовата престъпност, за Свищов - противодействието на наркоразпространението сред студентите, за районите на Павликени, Полски Тръмбеш, Стражица и Елена - противодействие на битовата престъпност.    

Президентско вето за Закона за земеделските земи

Президентът Росен Плевнелиев връща за ново обсъждане в Народното събрание някои от промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Това решение на Плевнелиев е продиктувано от мнението му, че промените "противоречат с Конституцията на Република България и с правото на Европейския съюз". С измененията в закона се предвиждат нови правила за придобиването на право на собственост върху земеделски земи от физически или юридически лица. Според приетите текстове, право на собственост върху земеделски земи ще могат да придобиват физически или юридически лица, които са пребивавали или са установени в България повече от 5 години. Президентът обяви, че не подкрепя "установилата се напоследък практика законопроектите да бъдат внасяни, без в мотивите да е направен анализ за съответствието с Конституцията и с правото на ЕС". "Конституцията урежда по различен начин правото на придобиване на собственост. Конституционният критерий „гражданство“ в Закона е заменен с фактическия критерий „пребиваване” в България, респективно с изискването за „установеност” за срок повече от 5 години като условие за придобиване на право на собственост върху земеделска земя.", се казва в мотивите за ветото. Според държавният глава приетите промени въвеждат забрана за българските граждани да си купят земеделска земя, ако не са пребивавали 5 години на територията на страната, а това е в противоречие с Конституцията. "Няма как държавният глава да се съгласи Народното събрание да въведе забрана българските граждани да придобиват собственост върху земеделска земя. Над 2 милиона български граждани зад граница няма да могат да придобиват право на собственост – така вместо законодателят да създава условия те да осъществяват стопанска дейност и да развиват икономиката чрез инвестиция в земеделието, въвежда забрани", посочва още президентът. Според него, по отношение на чужденците Конституцията въвежда два режима за придобиване на право на собственост върху земи в зависимост от това дали лицата са, или не са граждани на държавите - членки на ЕС. В мотивите си Прелвнелиев посочва, че според него земеделската земя е национално богатство и трябва да бъде опазвана. Затова не бива да бъдат приемани норми, които позволяват противоречиво тълкуване и допускат чужденци от трети държави след 5-годишно пребиваване да придобиват земеделски земи. "Народното събрание трябва да приема ясни норми, съобразени с основния закон и международните договори. Президентът не е съгласен с приемане на популистки предизборни решения, които могат да имат тежки последици за държавата и за българските граждани", смята държавният глава.

Защо плака Стиви Джи

Краят на мача "Ливърпул" - "Манчестър Сити" разплака Стивън Джерард. Победата с 3:2 бе ключова, но не само това накара мъж, видял какво ли не във футбола, да не сдържи сълзи.
Неговият братовчед Джон Пол Гихули е една от най-младите жертви на стадион "Хилзбъро". Тогава Стивън Джерард е на 8 г. и е твърде малък, за да го пуснат на мач в Шефийлд. Но Краят на мача "Ливърпул" - "Манчестър Сити" разплака Стивън Джерард. Победата с 3:2 бе ключова, но не само това накара мъж, видял какво ли не във футбола, да не сдържи сълзи. Неговият братовчед Джон Пол Гихули е една от най-младите жертви на стадион "Хилзбъро". Тогава Стивън Джерард е на 8 г. и е твърде малък, за да го пуснат на мач в Шефийлд. Но

"Игрите на глада. Възпламеняване " е големият победител на тазгодишните видеонагради на MTV


"Игрите на глада. Възпламеняване" на Сам Клафлин е филмът, който получи най-много от тазгодишните, 30-и поред, видеонагради на MTV в Лос Анджелис, раздадени в неделя. Лентата бе наградена за най-добър филм, а актьорите Дженифър Лорънс и Джош Хъчърсън - любимци на милиони тийнейджъри, взеха призовете за най-добри актьори, съобщи на сайта си музикалната телевизия.

По данни на BBC с днешна дата продукцията е спечелила над 850 милиона долара.

С по две награди от церемонията...

В Белене започна умуването по "Белене"

Имаме нужда от нови мощности. Дали ще е АЕЦ "Белене", или ще е седми блок на "Козлодуй", трябва да работим в насока за енергийната ни ефективност. Всичко ще се види, след като се приеме новата стратегия.

Син на депутат е задържан за грабеж

17-годишният син на Лъчезар Иванов е обвинен за обир на бензиностанция


Съдът оправда Тимошенко за газовото дело

Върховният съд на Украйна е закрил „газовото дело” срещу бившия премиер Юлия Тимошенко.

Евгения Банева: Всички сме бедни в тази държава

 Съпругата на бизнесмена Николай Банев - Евгения, която се кандидатира за независим евродепутат, се оплака, че „всички сме бедни в тази държава и бизнесът ни е беден“. 


Пред bTV тя обяви, че заплатата й е 4000 лева, а като изпълнителен директор на голям туристически холдинг, какъвто е „Русалка тур“, на Запад заплащането било 10 000-12 000 евро.

 
 
„Аз съм образована жена, моите съученички, които не са в България, взимат около 12 хиляди евро, коментира Банева и се оплака, че колата й „Майбах“ вече е на 10 години.

„Работеща жена съм, денят ми минава в офиса, вечерите ми минават с децата, защото имам четири. Повече от шопинг съм напазарувала деца за тази държава“, каза още тя. 

Според нея обаче не само тя обеднява с годините, защото и средната заплата в предприятията, в чието ръководството е, е по-ниска, отколкото преди четири години. 

В подписката за регистрацията й като кандидат едва 7-8  от нейните служители са се включили. 

„Когато започнах кампанията си, повечето вече си бяха дали подписите за някой друг, но ме подкрепят най-вече хора, с които съм работила през годините, и хора от бизнеса“, обясни Банева.

В кампанията си тя ще акцентира към подобряване на състоянието и на благосъстоянието на българските граждани. 

„През годините на нашето членство в ЕС не бяха използвани достатъчно добре всички възможности. Има една лека нишка на евронихилизъм, хората остават с убеждението, че ЕС не допринася за тяхното благосъстояние”, посочи Банева.
 
Тя се оплака още, че реално бизнесът не получава пари от еврофондовете, освен ако не е близък до партия. 

„Кандидатствали сме многократно и нямаме нито една одобрена програма, предполагам, защото не сме свързани с нито една от управляващите партии“, коментира Банева.




http://www.dnes.bg/



186 деца са пострадали от престъпления във Варненска област през 2013 година

По предварителни данни на НСИ през 2013 г. броят на водените на отчет в Детска педагогическа стая (ДПС) малолетни и непълнолетни лица е 711 за област Варна. За сравнение, през 2009 г. той е бил 840 лица, през 2010 г. - 719, през 2011 г.

Синът на депутата Лъчезар Иванов бил сериен обирджия

Освен за нападението срещу ОМВ, Малкия мозък е заподозрян за още два грабежа от столични бензиностанции, съобщава вестник 'Труд"

Повдигнаха обвинение на депутатски син

Непълнолетният Георги е с мярка за неотклонение "надзор на инспектор от Детска педагогическа стая". Той е на 17 години и не е осъждан досега

Бареков: Поканените от мен политици трябва да приемат дебата, нямат избор

Поканените от мен политици нямат избор и трябва да приемат дебата, който предложих. Това каза лидерът на „България без цензура“ Николай Бареков в Хаджидимовския манастир край Гоце Делчев.
Предложил съм четири дати, както и четири региона за дебата и тъй като тези избори са много важни и са възможност за излизане от кризатa. Поканените от мен политици нямат избор и трябва да приемат дебата, който предложих. Това каза лидерът на „България без цензура“ Николай Бареков в Хаджидимовския манастир край Гоце Делчев. Предложил съм четири дати, както и четири региона за дебата и тъй като тези избори са много важни и са възможност за излизане от кризатa.

Бареков: Поканените от мен политици нямат избор и трябва да приемат дебата

Поканените от мен политици нямат избор и трябва да приемат дебата, който предложих. Това каза лидерът на „България без цензура“ Николай Бареков в Хаджидимовския манастир край Гоце Делчев.
Предложил съм четири дати, както и четири региона за дебата и тъй като тези избори са много важни и са възможност за излизане от кризатa. Поканените от мен политици нямат избор и трябва да приемат дебата, който предложих. Това каза лидерът на „България без цензура“ Николай Бареков в Хаджидимовския манастир край Гоце Делчев. Предложил съм четири дати, както и четири региона за дебата и тъй като тези избори са много важни и са възможност за излизане от кризатa.

Няма насилие в смъртта на удавника в езерото "Чайка"

Смъртта на дядото, открит мъртъв в езерото на „Чайка“ , е настъпила вследствие на удавяне, научи „Конкурент“.

Задълженията на НЕК са намалели близо четири пъти

Близо четири пъти са намалели задълженията на НЕК към нейните контрагенти, спрямо задълженията към юни 2013 г., съобщават от пресцентъра на...

Цветанов: Теч на информация по време на Тройната коалиция прекрати "Кокаинови крале"

"Информацията за "Кокаинови крале" е изтекла към Брендо през 2008 година по време на правителството на тройната коалиция. Точно тогава международната операция е прекратена. Тези, които сега дават мнение по този въпрос, са виновни за теча на информация". Това обяви в предаването "Лице в лице" по БТВ Цветан Цветанов.

"Информацията за "Кокаинови крале" е изтекла към Брендо през 2008 година по време на правителството на тройната коалиция. Точно тогава международната операция е прекратена. Тези, които сега дават мнение по този въпрос, са виновни за теча на информация". Това обяви в предаването "Лице в лице" по БТВ Цветан Цветанов.

Путин назначи Сергей Аксьонов за и.д. губернатор на Крим

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който премиерът на Крим Сергей Аксьонов е назначен за и.д. губернатор на републиката преди изборите за позицията, които ще се проведат в средата на септември месец, предаде Интерфакс. "В съответствие с действащото законодателство на Руската федерация трябва да се назначи изпълняващ длъжността, а днес такъв указ вече е подписан. Моля, приемете това предложение." - Каза Путин по време на среща с Аксьонов. Председателят благодари на министър-председателя за участието му в обединението на Крим с Русия. Аксьоновбе избран за председател на министерския съвет на републиката в края на февруари. През март Крим прие декларация за независимост, а след това в референдум, проведен на 16 март, 96,77% от жителите на полуострова, които взеха участие в гласуването, се обявиха в полза на присъединяване към Русия.  

Путин назначи Сергей Аксенов за и.д. губернатор на Крим

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който премиерът на Крим Сергей Аксенов е назначен за и.д. губернатор на републиката преди изборите за позицията, които ще се проведат в средата на септември месец, предаде Интерфакс. "В съответствие с действащото законодателство на Руската федерация трябва да се назначи изпълняващ длъжността, а днес такъв указ вече е подписан. Моля, приемете това предложение." - Каза Путин по време на среща с Аксенов. Председателят благодари на министър-председателя за участието му в обединението на Крим с Русия. Аксенов бе избран за председател на министерския съвет на републиката в края на февруари. През март Крим прие декларация за независимост, а след това в референдум, проведен на 16 март, 96,77% от жителите на полуострова, които взеха участие в гласуването, се обявиха в полза на присъединяване към Русия.  

Десет инициативни комитета се регистрираха в ЦИК за евроизборите


Общо десет инициативни комитета, които издигат независими кандидати за евродепутати, са подали документи за регистрация в Централната избирателна комисия (ЦИК), съобщиха от комисията за "Дневник".

Срокът за регистрация изтече днес, а до 22 април комитетите трябва да внесат и по 2500 подписа в подкрепа на кандидатите. Сред независимите кандидати са финансистът Виктор Папазов, съпругата на бизнесмена Николай Банев – Евгения Банева, анализаторът Алекс Алексиев, участникът във...

ЕС отпуска още 1 млрд. евро помощ на Украйна

/КРОСС/ Министър Кристиан Вигенин взе участие в провелия се днес в Люксембург Съвет „Външни работи", който одобри ключови мерки за оказване на икономическа и финансова подкрепа на Украйна. Прието бе решение да се отпусне 1 млрд. евро макрофинансова помощ за Украйна, с цел да се насърчат структурните реформи и да се подпомогне икономическата стабилизация на страната. Като конкретна мярка за подпомагане на украинската икономика Съветът одобри скорошното въвеждане на временни едностранни търговски преференции за достъп на украински стоки до европейския пазар. От края на месец април 2014 г. ще отпаднат половин милиард евро годишно мита и такси, с които понастоящем се облагат 94.7% от промишлените стоки и 100% от земеделската продукция, внасяни в ЕС от Украйна. Съветът приветства решението на ЕК за създаване на специална група за подкрепа на Украйна, която да съдейства за извършването на важни структурни реформи, които да затвърдят европейската перспектива на страната. Сред основните приоритети остава подписването на останалата част от Споразумението за асоцииране, включително и за дълбока и всеобхватна зона за свободна търговия с Украйна. Очакванията са това да стане на Европейския съвет през юни 2014 г. Министрите на външните работи на страните от ЕС насърчиха Украйна да продължи с политическите реформи, като гарантира приобщаването и защитата на правата на националните малцинства и тяхното представителство в държавните институции

Цветанов: Информацията за "Кокаинови крале" е изтекла към Брендо по време на Тройната коалиция

"Информацията за "Кокаинови крале" е изтекла към Брендо през 2008 година по време на правителството на тройната коалиция. Точно тогава международната операция е прекратена. Тези, които сега дават мнение по този въпрос, са виновни за теча на информация". Това обяви в предаването "Лице в лице" по БТВ Цветан Цветанов.

Българите в Молдова искат специален статут

Без него те ще поискат присъединяване към Гагаузия


Левон Хампарцумян: Фиксирането на лихви със закон не е ефективно

 С Левон Хампарцумян, председател на асоциацията на банките и главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк разговаря София Терзийска 

 

- Г-н Хампарцумян, изненадахте ли се от решението на парламента таксата за предсрочно погасяване да отпадне и за старите ипотечни кредити?

- Не виждам рационална причина да се правят свръхспешни промени в пленарната зала, използвайки тактика на градската партизанска война. По директивата за потребителските кредити на ЕС се работеше 4 г., а по тази за ипотечния кредит - 8 г. През това време се дискутираха варианти, взимаха се мнения на потребителски организации, на индустрията и регулаторите, защото материята е сложна.

Свръхоптимистично е да смятаме, че колективният интелект на българския парламент може да свърши същата работа за едно заседание от 1-2 ч. Отношенията между законодателите и банките не са отношения на война, банките спазват въведените от законодателите регулации.

Банките работят с парите на своите вложители и сме отговорни за тях.
Ние смеnфинансов посредник между вложители и кредитополучатели И балансирането на това е сложна професионална работа, която трудно се поддава на 5-минутна регулация, а е по-скоро обект на международни, местни закони, независим регулатор в лицето на БНБ и др. Банкирането е силно регулиран бизнес.

На човек, на когото не му стигат парите, каквито и регулации да се въведат, парите пак няма да му стигат. Това е като опита да се завиеш с късо одеяло - или краката, или главата ще са отвън. Докато не намериш по-голямо одеяло, няма как да ти е топло.

- Според законодателя един от крайните ефекти ще е повишаване на конкуренцията и понижаване на цената на кредита.

- Всяко нещо си има цена. Не мога да поема отговорност за търговското поведение на 30 банки на пазара. Но има предпоставки добросъвестните да плащат на недобросъвестните. Защото предсрочното погасяване е нарушение на един договор между банката и клиента.

- Т.е. има риск част от мерките да доведат до повишаване цената на кредитите?

- Някои от мерките може да имат такъв ефект. Но върху цената на кредита влияят много фактори. Различните банки ще формират различни търговски политики и продукти. Цената на кредита и лихвата остойностява всички възможни рискове. Някой да не плати или да прекъсне предсрочно договора, е риск с определена стойност.

Не бих се наел да предскажа движение в едната или в другата посока. Само казвам, че има фактори, въведени с този закон, които ще накарат банките да остойностят новия риск и да го прибавят към цената. Дали ще решат да поемат част от този риск, или ще го прехвърлят изцяло върху клиентите, т.е. върху тези, които не нарушват договора и не погасяват предсрочно, ще видим.

Дали това ще се хареса на депозантите, които са основният източник на парите за кредити, и дали ще е положително за развитие на икономиката, не знам. Принципно не вярвам насърчаването на неспазването на договорните отношения да бъде позитивен фактор за развитието на една икономика.

- Формирането на лихвите с референтен процент на база "Юрибор" или "Софибор" ще оскъпи ли кредитите, ако тези индекси се покачат?

- Днес сме в период, когато лихвите са на исторически ниски нива. Твърдото фиксиране на някакъв индекс, който сега е с ниска стойност, но в бъдеще може да се повиши, би увеличило риска от бъдещи затруднения за клиентите.

- Според депутатите управителните съвети няма да определят лихвите по неясни критерии, докато гледат в тавана.

- Така ще се изпълни мечтата на политиците управителните съвети, т.е. професионалистите, да не се намесват при формирането на лихвите. Но банкерите няма да могат да реагират и когато лихвите на българския или международния пазар тръгнат нагоре.

Не може със закон да се фиксират цени Промените, преведени на обикновен език, означават - управителните съвети, т.е. професионалистите, да не се бъркат в определянето на цените, защото политиците и световните пазари знаят по-добре как това се случва. Дали ще донесе преимущество за клиентите, ще покаже бъдещето.

Фискираната лихва означава, че всички потенциални рискове трябва да бъдат остойностени и вкарани в цената на кредита.
На хората ще им се наложи да плащат за всички потенциални рискове,
част от които вероятно никога няма да се реализират. При гъвкава лихва това ще се избегне.

Крайната цел на една добре структурирана професионална банка, която иска да расте и да е устойчива дългосрочно, е да бъде в перфектни отношения с клиентите си. Не защото сме симпатични и добродушни хора, а защото се предполага, че лоялните отношения създават допълнителни възможности за бизнес през целия живот на човека.

- Но има и некоректни.

- Има едни хора с тояги, които раздават кредити и правят страшни неща, но това е напълно различен бизнес. Те не са обект на банковите регулации, а на Наказателния кодекс и взаимоотношенията се регулират от съд, прокуратура и полиция. Смешно е да се борим с престъпниците с нови закони - работата им е да не ги спазват. Няма да ги накараме да се предадат в полицията. Методите за борба са различни.

- Визирате новия закон за бързите кредити, който се пише ли?

- Не визирам нищо. Описвам общо каква е ролята на правоохранителните органи.

- Промените въвеждат таван на оскъпяването от 50%, което ще засегне новите бързи кредити. Ще избуи ли лихварството, както предупреждават фирмите?

- В лихварския бизнес високите лихви отразяват високия риск на кредитополучателите - доста често те са хора с по-ниски доходи и образование, в затруднено положение. На тях банките ще им откажат кредит. В крещяща нужда вероятно ще отидат при кварталния лихвар и ще платят много висока лихва, ако няма легални фирми. Има опасност част от бизнеса с бързи кредити да отиде в сивата зона. Но борбата с местни лихвари с бухалки не е работа на БНБ, а на правоохранителните органи. Законът може да им създаде повече работа, а не да реши проблема на закъсали за финанси потребители.

Фундаменталният въпрос не е регулацията, а създаването на условия икономиката да расте. Трябва да се фокусираме върху действия, които биха насърчили предприемчивостта, инвеститорите, предсказуемостта.

- Ще тръгне ли пак кредитният туризъм?

- Не вярвам, защото ще е контрапродуктивно. Всички са фокусирани върху условията по кредити и лихвата. Но за рефинансиране има допълнителни разходи, които не зависят от банките и не се плащат на тях - за нова оценка на имота, държавни и нотариални такси. Клиентът ще е свободен да го направи, но дали ще има икономическа изгода, не е ясно.

Имаме и корпоративни клиенти, чиито служители ползват преференции при нас и няма да искат да ги загубят. Всяка банка си пази добрите клиенти. Ако има движение, то ще е на клиенти, които очакват по-позитивен резултат, като се преместят.

- Ще премахнете ли таксата за усвояване и управление, както е записано в закона, или ще я калкулирате в лихвата?

- Депозитите са със срочност от 6 месеца до 2 г., а един ипотечен кредит може да е за 30-35 г. Работата на банките е да балансират актива и пасива за дълъг период, което е свързано с разходи за управление и администриране. Ако тези реални разходи не се плащат като такси, ще се пренесат в лихвите.

- Съобрази ли се законодателят с ваши коментари по промените?

- Доколкото ни се даваше информация за част от предложенията, сме дали професионално становище как би се отразило на сектора, участвахме и в публичните дискусии в парламента. 
Ние сме сектор, който се подчинява на регулациите. Не носим отговорност за промените и техния краен вариант. Професионалната и политическата отговорност за тези текстове е изцяло в законодателя.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване