Във Франция признаха виното за част от културното и кулинарното наследство

Френските сенатори от левицата и десницата единодушно гласуваха за признаване на виното и лозята за част от културното, кулинарното и пейзажното наследство на Франция. Поправката, приета в проектозакон за земеделието, гласи, че виното, произведено от лозата и местните лозови насаждения са част от културното, кулинарното и пейзажното наследство на Франция.

Роналдо с 4-ма бодигардове на световното, двама за останалите португалци

За сигурността на делегацията на португалския национален отбор на световното първенство в Бразилия ще се грижат общо 6-има телохранители.

Интересното е, че 4-ма от тях ще имат персонална задача, а именно да бдят нищо да не се случи на мегазвездата на отбора Кристиано Роналдо. Другите двама са за целия останал отбор и щаб.

Футболистът За сигурността на делегацията на португалския национален отбор на световното първенство в Бразилия ще се грижат общо 6-има телохранители. Интересното е, че 4-ма от тях ще имат персонална задача, а именно да бдят нищо да не се случи на мегазвездата на отбора Кристиано Роналдо. Другите двама са за целия останал отбор и щаб. Футболистът

Моторист осъди АПИ за кравешка тор на пътя

/КРОСС/ Моторист, който се потрошил на главна селска улица, замърсена от кравешки екскременти в шуменското село Памукчи, осъди Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) да му плати 5000 лв. за причинени средни телесни повреди. Заедно с лихвите и съдебните разходи сумата набъбва на 7000 лв. Районният съд в Нови пазар е приел, че задължение на държавната структура е да поддържа пътната настилка в състояние, което да осигури безопасността на движението и трябва да отговаря за несвършената работа. Произшествието е станало през 2010 г. Инцидентът се е случил по главната улица "Трети март", която водела към Нови пазар. Пътят е част от второстепенната републиканска пътна мрежа и е държавна собственост. На прав участък преди завой моторът поднесъл от кравешка тор и се забил в метален електрически стълб. Всичко станало пред очите на приятелите на моториста, които са категорични, че той се движел с 50-60 км/ч. От пътната агенция претендирали, че вината е на собственика на животното, замърсило пътя. Съдът обаче приема, че пострадалият сам избира срещу кого да предяви претенцията си. В съдебното решение пише, че съгласно правилника за прилагане на Закона за пътищата поддръжката им е задължение на АПИ. През въпросната улица се минавало за селската чешма, където животните ходели на водопой и замърсяването с тор било честа практика, обяснили свидетели, пише Труд.  

Григор Димитров "отплава" от пристанището в Монако

Григор Димитров “отплава” от пристанището в Монако, преди да потегли към слава на турнира в княжеството. Българинът написа “Отплаваме” под снимка от хотелската му стая на платноходка в пристанището.
Но от днес е време за сериозна работа. В първия кръг Григор, вече като номер 14 в ранглистата на ATP, среща испанеца Марсел Гранойер. При успех го чак Григор Димитров “отплава” от пристанището в Монако, преди да потегли към слава на турнира в княжеството. Българинът написа “Отплаваме” под снимка от хотелската му стая на платноходка в пристанището. Но от днес е време за сериозна работа. В първия кръг Григор, вече като номер 14 в ранглистата на ATP, среща испанеца Марсел Гранойер. При успех го чак

Бившата жена на Лъчезар Иванов си иска сина

Депутатският син Георги Иванов, обвинен във въоръжен грабеж на бензиностанция, е бил неправомерно предаден на баща си вместо на законовия си попечител – майката Диана Долапчиева.

Наша порно звезда била начело на разбитата мрежа за кредитни карти

Начело на разбитата мрежа за клониране на кредитни карти, в която е имало българи и италианци, е била българка, позната в порноиндустрията, съобщи италианската агенция АНСА.
Става дума за 44-годишната Зорница Лозанова, известна като Азора Райс. В миналото тя е живяла с италиански предприемач, с когото се разделила.
После се оженила за българин. Начело на разбитата мрежа за клониране на кредитни карти, в която е имало българи и италианци, е била българка, позната в порноиндустрията, съобщи италианската агенция АНСА. Става дума за 44-годишната Зорница Лозанова, известна като Азора Райс. В миналото тя е живяла с италиански предприемач, с когото се разделила. После се оженила за българин.

Две напред, една назад: Янакиева заговори за връщане в редиците на БСП

 АБВ категорично преодолява бариерата за представителство в ЕП. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България” на Радио „Фокус” Росица Янакиева, кмет на Община Перник и кандидат за евродепутат от листата на „Алтернатива за българско възраждане” (АБВ). Тя обаче не изключи възможността, ако АБВ не излъчи представител в ЕП, то да се получи връщане към редиците на БСП.

„Диалог между АБВ и БСП във всички случаи трябва да...

Продължава

Българска порно звезда била начело на разбитата мрежа за кредитни карти

Начело на разбитата мрежа за клониране на кредитни карти, в която е имало българи и италианци, е била българка, позната в порноиндустрията, съобщи италианската агенция АНСА.
Става дума за 44-годишната Зорница Лозанова, известна като Азора Райс. В миналото тя е живяла с италиански предприемач, с когото се разделила.
После се оженила за българин. Начело на разбитата мрежа за клониране на кредитни карти, в която е имало българи и италианци, е била българка, позната в порноиндустрията, съобщи италианската агенция АНСА. Става дума за 44-годишната Зорница Лозанова, известна като Азора Райс. В миналото тя е живяла с италиански предприемач, с когото се разделила. После се оженила за българин.

Най-важните новини от деня, понеделник, 14 април

Телекомите отчитат разговорите до секунда Вече всеки клиент на мобилните оператори ще може да премине на тарифа, при която сметката му ще се...

Цените продължават да падат

/КРОСС/ Индексът на потребителските цени за март 2014 г. спрямо февруари 2014 г. е 99.8%, т.е. месечната инфлация е минус 0.2%. Инфлацията от началото на годината (март 2014 г. спрямо декември 2013 г.) е минус 0.8%, а годишната инфлация за март 2014 г. спрямо март 2013 г. е минус 2.3%. Средногодишната инфлация за периода април 2013 - март 2014 г. спрямо периода април 2012 - март 2013 г. е минус 0.6%. През март 2014 г. спрямо предходния месец цените на стоките и услугите в потребителските групи са се променили, както следва: • хранителни продукти и безалкохолни напитки - намаление с 0.3%; • алкохолни напитки и тютюневи изделия - увеличение с 0.1%; • облекло и обувки - намаление с 0.7%; • жилища (наеми, текущ ремонт и поддържане), вода, електроенергия, газ и други горива - цените остават на равнището от миналия месец; • жилищно обзавеждане, домакински уреди и принадлежности и обичайно поддържане на дома - увеличение с 0.1%; • здравеопазване - цените остават на равнището от миналия месец; • транспорт - намаление с 0.6%; • съобщения - увеличение с 0.1%; • развлечения и култура - намаление с 1.2%; • образование - увеличение с 0.1%; • ресторанти и хотели - намаление с 0.1%; • разнообразни стоки и услуги - намаление с 0.2%. През март 2014 г. са се намалили цените на следните хранителни продукти: брашно - с 1.0%, свинско месо - с 0.4%, месо от домашни птици - с 0

Присъда за наглия полицай след Гергьовден

Четири години след старта на делото срещу бившия служител от МВР Йордан Костов, вече му се вижда краят. Софийският градски съд определи вчера дата за пледоарии - 8 май. Следва очаквана присъда по обвинение за подкуп и търговия с влияние, за което се полагат до 6 години затвор. 
Заседанието вчера започна 20 минути по-късно. Със закъснение в залата Четири години след старта на делото срещу бившия служител от МВР Йордан Костов, вече му се вижда краят. Софийският градски съд определи вчера дата за пледоарии - 8 май. Следва очаквана присъда по обвинение за подкуп и търговия с влияние, за което се полагат до 6 години затвор. Заседанието вчера започна 20 минути по-късно. Със закъснение в залата

САЩ осъди "провокативни" действия на руски самолет

Самолетът, който не носел ракети под крилете си и изглеждал невъоръжен, обаче не е прелетял директно над американския кораб, който в този момент плавал в международни води в западното Черноморие край румънските брегове

Започва ремонта на морската естакада при нос Шабла

В началото на май се очаква да започне същинската работа по ремонта на морската естакада при нос Шабла. Възстановяването на съоръжението е сред приоритетните обекти, включени в инвестиционната програма на държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” за 2014 година.

Бомба взриви 71 души в Нигерия

Експлозия на оживена автогара край столицата на Нигерия Абуджа отне живота на най-малко 71 души, съобщи Ройтерс. Ранените са поне 124. Бомбата била поставена в автомобил. Тя избухнала в момент, когато хората отивали с автоуси и таксита на работа.
Подозренията паднаха върху ислямистката групировка “Боко Харам”, Експлозия на оживена автогара край столицата на Нигерия Абуджа отне живота на най-малко 71 души, съобщи Ройтерс. Ранените са поне 124. Бомбата била поставена в автомобил. Тя избухнала в момент, когато хората отивали с автоуси и таксита на работа. Подозренията паднаха върху ислямистката групировка “Боко Харам”,

Борисов: „Цикламеното костюмче” ми носеше папките

Никой не знае какви кредити са взели управляващите. От 15 дни искаме да разберем колко заеми има НЕК и никой не ни казва. Ние мислехме, че са 1,5 млрд, а Румен Овчаров говори за 4 млрд.

Трета поредна титла за Марек след разгром над Левски

/КРОСС/ Марек Юнион Ивкони спечели трета поредна шампионската титла в НВЛ за сезон 2013/2014, след като победи Левски с 3:1 във втория мач от финала. Възпитаниците на Найден Найденов победиха носителя на Купата на България "Левски" с 3:1 (25:23, 24:26, 26:24, 25:21) и затвориха финалната серия с 2:0 победи, след като взеха и първата среща със същия резултат. Марек заслужено взеха титлата, след като останаха без загуба с 28 победи от 28 мача.    

Неофит: Вярата е държавоносещият елемент

Членовете на учредителното Велико народно събрание са осъзнавали, че вярата е държавоносещият елемент. Знаели са, че без вяра държавното тяло е тяло без душа. Това казва в писмото си на патриарх Неофит до участниците в конференцията по случай 135-тата годишнина на българския парламентаризъм и приемането на Конституцията на Третата българска държава.

Пийнал скача от третия етаж, за да докаже, че е здрав

Бивш военен от Гоце Делчев се хвърлил от  третия етаж, за да докаже на близките си , че е здрав. За негов късмет се приземил майсторски след полет от 8-9 метра височина, и си счупил само бедрената кост.
Иницидентът станал в семейството на Асен Ш., който празнувал 52-ри рожден ден. 
Преди време човекът направил инфаркт и се разделил за няколко Бивш военен от Гоце Делчев се хвърлил от третия етаж, за да докаже на близките си , че е здрав. За негов късмет се приземил майсторски след полет от 8-9 метра височина, и си счупил само бедрената кост. Иницидентът станал в семейството на Асен Ш., който празнувал 52-ри рожден ден. Преди време човекът направил инфаркт и се разделил за няколко

Волейболният "Марек" отново победи "Левски" и спечели трета поредна титла


Волейболистите на "Марек Юнион Ивкони" спечелиха трета поредна титла в българското първенство.

Възпитаниците на Найден Найденов победиха носителя на Купата на България "Левски боол" с 3:1 (25:23, 24:26, 26:24, 25:21) и затвориха финалната серия с 2:0 победи, след като взеха и първата среща със същия резултат.   

Отборът от Дупница защити титлата по изключително категоричен начин, след като спечели 28 победи в 28 мача, 22 от които в редовния сезон и шест в плейофите, които...

САЩ потвърди: Шефът на ЦРУ е посетил Киев през уикенда

/КРОСС/ Белият дом потвърди, че директорът на ЦРУ Джон Бренън е посетил Киев през уикенда. По време на пресконференция говорителят на Белия дом Джей Карни обяви за истина твърденията, че Бренът е посетил столицата на Украйна, предаде ИТАР-ТАСС. Според бившия украински президент Виктор Янукович решението за силова операция в Източна Украйна е взето от властите в Киев след срещите на директора на ЦРУ Джон Бренън с Турчинов, Аваков, Наливайченко и други ръководители на новите власти. Впоследствие ЦРУ опроверга информацията за влиянието на директора върху политиката на страната.  

Бургазлии скочиха срещу порнорекламата

Търговци в Бургас цензурираха рекламните табели след намеса на недоволни граждани, които внесоха подписка в общината с искане да се спре с порнорекламата по улиците, особено ако е в близост до учебни заведения и детски градини. До 5000 лева глоба могат да отнесат собствениците на търговски обекти заради порнореклами,

Цените падат и през март, осми месец с дефлация

Цените продължават да падат и през март, но с по-малки темпове. Дефлацията спрямо февруари е 0,2%, а на годишна база - 2,3 на сто, съобщи вчера Националният статистически институт.
Това е осми пореден месец с намаление на потребителските цени. (Виж графиката - бел. ред.) Все пак годишната дефлация е спаднала, Цените продължават да падат и през март, но с по-малки темпове. Дефлацията спрямо февруари е 0,2%, а на годишна база - 2,3 на сто, съобщи вчера Националният статистически институт. Това е осми пореден месец с намаление на потребителските цени. (Виж графиката - бел. ред.) Все пак годишната дефлация е спаднала,

Състоянието на Михаел Шумахер продължава да се подобрява

Мениджърът на Михаел Шумахер – Сабине Кем, заяви пред германските медии, че състоянието на седемкратния световен шампион продължава да се подобрява. Кем уточни, че Михаел продължава да идва в съзнание на моменти, както за това бе съобщено още в началото на месеца.

ПРЕДСТОЯЩО В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

 С изказвания на председателя на Народното събрание Михаил Миков и водещи български юристи в София на 15 април 2014 г. ще завърши тридневната научна конференция „135 години български парламентаризъм”. Форумът е от 9.00 часа в зала „Пресцентър” в източното крило на сградата на Народното събрание на площад „Княз Александър І” № 1. Той е организиран от Народното събрание съвместно с Юридическия и Историческия факултети на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий” и Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

 
Проф. Сашо Пенов от Юридическия факултет на Софийския университет ще говори в началото на третия ден от научната конференция. Доклади по темата ще представят проф. Мария Манолова от БАН и проф. Евгени Танчев от Юридическия факултет на СУ.
 
На 13 и 14 април 2014 г. във Велико Търново пред участниците в конференцията говориха ректорът на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий” проф. Пламен Легкоступ, председателят на Народното събрание Михаил Миков, председателят на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев, председателят на Конституционния съд проф. Димитър Токушев, член-кореспондентът на Българската академия на науките проф. Андрей Пантев, както и академик Георги Марков.
 
Работата на научната конференция в София ще може да бъде проследена в реално време на интернет страницата на Народното събрание.
 
Форумът е част от поредицата инициативи, с които се отбелязват „135 години български парламентаризъм“ под патронажа на председателя на парламента.

Партиите са похарчили десетки милиони през 2013 г.

Партиите в България са 177, като от тях на държавна издръжка са 9 – четирите парламентарни и още пет извънпарламентарни. Останалите се издържат сами

НСИ: Цените падат трети пореден месец

Вече трети пореден месец цените на стоките и услугите в България падат спрямо предходния. Инфлацията през март т.г. спрямо февруари е минус 0,2%, а за периода януари-март е минус 0,8%. На годишна база пък цените падат вече осми месец, съобщи НСИ. Поевтиняването през март се дължи най-вече на нехранителните стоки и по-специално на горивата. Вече трети пореден месец цените на стоките и услугите в България падат спрямо предходния. Инфлацията през март т.г. спрямо февруари е минус 0,2%, а за периода януари-март е минус 0,8%. На годишна база пък цените падат вече осми месец, съобщи НСИ. Поевтиняването през март се дължи най-вече на нехранителните стоки и по-специално на горивата.

Разследват сина на Лъчезар Иванов за грабежа на още 2 бензиностанции

Синът на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов е разследван за грабежа на три бензиностанции, научи “24 часа”. Срещу Георги Иванов обаче е повдигнато обвинение за обира на последната бензиностанция - на ОМV на бул. “Г. М. Димитров”.Полицията събира доказателства за евентуалното участие на 17-годишния депутатски син в грабежа на бензиностанция на.... Синът на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов е разследван за грабежа на три бензиностанции, научи “24 часа”. Срещу Георги Иванов обаче е повдигнато обвинение за обира на последната бензиностанция - на ОМV на бул. “Г. М. Димитров”.Полицията събира доказателства за евентуалното участие на 17-годишния депутатски син в грабежа на бензиностанция на....

Турчинов дава старт на антитерористична операция в Източна Украйна

Временно изпълняващият длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов е подписал указ за започване на антитерористична операция в източната част...

Световните оръжейни сделки са спаднали с 2%

Според доклад на Стокхолмският международен институт за изследвания на проблемите на мира през 2013 година световните обеми на оръжейните сделки са се съкратили с почти 2% в сравнение с показателите за 2012 година.

Бареков: Статуквото се страхува не от мен, а от вас хората

"Омръзна ми от лъжи. 25 години стигат, трябва вече тази държава да върви напред. Тия от парламента дори не ходят на работа, а животът върви към по-зле. Те трябва да си ходят!" С тези думи възрастна жена посрещна лидера на "България без цензура" Николай Бареков в препълнената зала на Културния дом в Гоце Делчев .

Изпитанията пред Търновската конституция по време на нейната 68-годишна история проследи академик Георги Марков

 Изпитанията пред Търновската конституция по време на нейната 68-годишна история проследи академик Георги Марков. Видният български учен представи основния доклад през втория ден от тридневната научна конференция на тема „135 години български парламентаризъм”. Форумът се проведе в сградата на Учредителното събрание във Велико Търново.

 
„От теорията до практиката и от хартията до живота разстоянието е колкото от добрите пожелания до суровата действителност. И най-задълбочено обмисленият и примерен текст не винаги намира своето правилно и уместно приложение“, зави в изказването си академик Марков. Според него въпросът е дали теорията не отговаря на практиката или практиката я опровергава. Постиженията на законодателите по думите му понякога се разминават с очакваните резултати. Историята, заяви академик Марков, е търпелива свидетелка на събития, които не са предвидени и от най-сполучливите закони, та дори и от основния закон на една държава.
 
Затова, когато се гордеем с либералната Конституция от 1879 г., трябва да се връщаме към епохата на нейното създаване и към препятствията и изпитанията, през които тя е преминала, отбеляза академик Георги Марков.
 
Проф. д-р Радослав Мишев говори за Търновската конситуция в контекста на европейската конституционна система в края на 19-ти век. В изказването си той посочи, че към времето на създаването й в Европа функционират пет форми на държавно управление: парламентарна монархия – Великобритания и Белгия, конституционна монархия – Германският райх, Италианското кралство, Австро – Унгария и др., република – Франция, абсолютна монархия – Руската империя, теократична монархия – Ватикана и Османската империя. Доминиращата тенденция обаче е на конституционните монархии, заяви проф. Мишев и в този смисъл според него Търновската конституция може спокойно да бъде причислена към този тип държавно устройство. Търновската конституция е възможно най-доброто за България в тази епоха и тя съответства на тогавашното развитие на европейските конституционни монархии, отбеляза още в доклада си проф. Радослав Мишев. Тя обаче застина в рамките на постиженията в края на 19-ти и началото на 20-ти век и българското общество, изтъкна професорът, поради редица грешки, не съумя да я адаптира към новите условия на Първата световна война. Напротив – стигна се до нейното пренебрегване и в последна сметка – отпадане след Втората световна война, посочи в заключение проф. Мишев.
 
Докладът на проф. Милко Палангурски от Великотърнорския университет бе посветен на състава на Учредителното народно събрание. Доц. Николай Проданов запозна участниците и гостите със задължителната военна служба във времето на действието на Търновската конституция. „Търновската конституция и конституционният въпрос в България 1946 – 1947 г.“ бе темата на доклада на доц. Лора Дончева.
 
Тридневната научна конференция „135 години български парламентаризъм” се провежда по повод 135-та годишнина от приемането на Търновската конституция. Форумът във Велико Търново беше организиран от Народното събрание съвместно с Юридическия и Историческия факултети на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”, и Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Търново с нов шеф на полицията

Главен инспектор Илиян Личев е новият директор на Областната дирекция на МВР в старата столица. Той беше представен лично от главния секретар на Министерството на вътрешните работи главен комисар Светлозар Лазаров, който беше за не повече от 30 минути във Велико Търново.

Колорадо с първи автомат за продажба на марихуана

 Първи автомат за продажба на марихуана за медицински цели бе монтиран в Ейвън, щата Колорадо, съобщи ЮПИ.

Автоматът се нарича "Зазз“ (Zazz) и е създаден от фирмата "Америкън грийн".

Да се сдобият с лечебна марихуана могат само пациенти, които имат специална регистрационна карта и ПИН код. Освен това многобройните камери, монтирани на апарата, ще сверяват лицето със снимката на документа.

От фирмата информират, че подобни апарати ще бъдат поставени само в специални лицензирани пунктове за продажба на марихуана.

Колорадо е първият американски щат, където е разрешено да се отглежда, продава и употребява марихуана не само за медицински цели. От 1 януари тя може да се купи в 30 магазина на щата.

Легализирането на марихуаната е донесло на щата 3.5 млн. долара от данъци през януари.

Употребата на марихуана за развлекателни цели се облага по няколко начина – 15% акциз, 10% специален данък върху продажбите и 2,9% данък продажба.
Медицинската марихуана има още един данък продажба от 2,9%.

Общият приход от данъците е 2 927 095 млн. долара, обявиха властите в Колорадо.

Междувременно още 592 661 хил. долара са дошли от лицензиране и продажби на марихуана. Това прави общо 3 519 756 млн. долара само за месец януари.

Първи автомат за медицинска марихуана бе монтиран в Калифорния през 2012 година. Там разрешиха отглеждането и употребата й с медицински цели през 1996 година. По-късно това право получиха още 13 щата.

Моторист осъди държавна агенция за кравешка тор на пътя: 7000 лева обезщетение!

Моторист, който се потрошил на главна селска улица, замърсена от кравешки екскременти в шуменското село Памукчи, осъди Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) да му плати 5000 лв. за причинени средни телесни повреди. Заедно с лихвите и съдебните разходи сумата набъбва на 7000 лв. Районният съд в Нови пазар е приел, че задължение на държавната Моторист, който се потрошил на главна селска улица, замърсена от кравешки екскременти в шуменското село Памукчи, осъди Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) да му плати 5000 лв. за причинени средни телесни повреди. Заедно с лихвите и съдебните разходи сумата набъбва на 7000 лв. Районният съд в Нови пазар е приел, че задължение на държавната

Първият полет на българин в Космоса е едно от най-ярките постижения на отминалия век

/КРОСС/ "Полетът в Космоса на о.з. генерал-лейтенант Георги Иванов нарежда България сред първите шест космически държави в света и затвърждава мястото ни на картата на световната космическа школа." Това каза министърът на отбраната Ангел Найденов днес, 14 април, на тържествено събрание по случай честването на 35 години от първия полет на българин в Космоса.Тържеството е главното събитие в поредицата от мероприятия, посветени на годишнината. Министър Найденов припомни историята на първия полет и подчерта, че в моментите на най-голямо напрежение космонавтите проявяват изключителен професионализъм и запазват хладнокръвие, благодарение на което и днес сме горди и щастливи с изпълнена космическа мисия и успешното завръщане. „Мога да помечтая и да си пожелая и занапред България да участва в космически програми и отново да изпраща хора в космоса. По обективни причини това би било възможно единствено и само като част от съвместна международна мисия с наши партньори, които разполагат с необходимите за целта способности.", каза министър Найденов и подчерта, че през идните години космическото пространство ще продължи да придобива все по-голямо значение за сигурността и отбраната, както на страната ни, така и на всичките ни съюзници и партньори

Повдигнаха обвинение на депутатски син

 Повдигнаха обвинение за грабеж на арестувания за обир на бензиностанция Георги, който е син на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов, предаде БГНЕС, позовавайки се на Софийска районна прокуратура.

Непълнолетният Георги е с мярка за неотклонение "надзор на инспектор от Детска педагогическа стая". Той е на 17 години и не е осъждан досега.

По-рано днес излезе информация, че 17-годишният син на Лъчезар Иванов е бил арестуван още в четвъртък - ден след грабежа на столична бензиностанция, информира Дарик Нюз.

Депутатът Лъчезар Иванов е разведен и родителските права върху тийнейджърът са присъдени на бившата му съпруга Диана Долапчиева.

Въоръженият грабеж на бензиностанция в София бе извършен вечерта на 9 април. Нападателите са били двама, били са маскирани и са заплашили служителите на голямата бензиностанция.

Според първоначалната информация откраднатата сума е била малка.

Ремонтират фасадите и входа на Икономическия университет във Варна

Работата по подобряване състоянието и модернизацията на Икономическия университет във Варна продължава и през тази година. Близо 900 000 лева ще инвестира висшето учебно заведение за модернизация на фасадите на основната си сграда и ремонт на входното фоайе.

ЕС дава още 1 млрд. евро на Украйна, нови санкции грозят Русия

 Европейският съюз даде днес зелена светлина на търговски и финансови облекчения за Украйна, като финансовите министри на ЕС окончателно одобриха мерките, предаде ДПА.

Повечето мита на ЕС върху украински стоки ще бъдат временно отменени, което дава на украинските компании по-евтин достъп до пазара на 28-те страни членки.

Освен това министрите одобриха предложение за предоставяне на

още 1 млрд. евро заеми за Киев.

Украинските власти обаче трябва в замяна да се ангажират с икономически и структурни реформи.
    
Министрите се споразумяха също така активите на още четирима души да бъдат замразени заради незаконно присвояване на украински държавни средства. Имената им ще бъдат оповестени, когато санкциите влязат в сила.

Българският външен министър Кристиан Вигенин участва в състоялия се днес в Люксембург Съвет "Външни работи", който одобри тези ключови мерки за оказване на икономическа и финансова подкрепа на Украйна, съобщи пресслужбата на МВнР.

Като конкретна мярка за подпомагане на украинската икономика Съветът одобри скорошното въвеждане на временни едностранни търговски преференции за достъп на украински стоки до европейския пазар. От края на месец април 2014 г. ще отпаднат половин милиард евро годишно мита и такси, с които понастоящем се облагат 94.7% от
промишлените стоки и 100% от земеделската продукция, внасяни в ЕС от Украйна.

Съветът приветства решението на ЕК за създаване на специална група за подкрепа на Украйна, която да съдейства за извършването на важни структурни реформи, които да затвърдят европейската перспектива на страната. Сред основните приоритети остава подписването на останалата част от Споразумението за асоцииране, включително и за дълбока и всеобхватна зона за свободна търговия с Украйна. Очакванията са това да стане на Европейския съвет през юни 2014 г.

Обсъдено бе и актуалното развитие на обстановката в Украйна.

Съветът осъди действията на въоръжени лица в Източна Украйна и призова за прекратяване на опитите за дестабилизиране на страната, като подчерта необходимостта от търсене на мирно решение по пътя на диалога. Потвърдена бе твърдата и последователна позиция на ЕС за непризнаване на анексирането на Крим и подкрепата за единството, суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Министър Вигенин подкрепи предложението в текста на заключенията да се включи призив към Русия да се дистанцира от последните събития в Източна Украйна и да допринесе за стабилизиране на ситуацията. Потвърдена бе позицията, че по-нататъшните стъпки от страна на Руската федерация за дестабилизиране на положението в Украйна биха довели до допълнителни и мащабни последици за развитието на отношенията на ЕС и страните членки с Русия.

Външният министър на Франция Лоран Фабиюс заяви, че лидерите на Европейския съюз може да се съберат идната седмица, за да приемат

нови санкции срещу Русия.

"Ако е необходимо, идната седмица може да има среща на правителствените и държавните ръководители на ЕС, на която може да се приемат нови санкции", съобщи френският министър.

Външните министри на страните членки от ЕС обсъдиха и възможни мерки за изграждане на доверие и подкрепа на усилията за започване на ефективни преговори между Украйна и Русия за намаляване на напрежението и постигане на мирно решение на кризата, включително чрез многостранен механизъм с участието на ЕС, Украйна, Русия и САЩ.

България иска домкинство на олимпийската квалификация по бокс

/КРОСС/ България ще кандидатства за домакинство на европейската квалифакиция за олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г. Премиерът на страната Пламен Орешарски е уверил президента на федерацията Красимир Инински, че държавата ще застане зад подобна инициатива. Това разкри самият Инински след срещата си с Орешарски в Министерски съвет, на която присъстваха президентът на АИБА Чинг-Куо Ву, неговият заместник и президент на Европейската конфедерация по бокс Франко Фалчинели и изпълнителният директор на БОК Белчо Горанов. „Срещнах се в г-н Орешарски в Сочи на зимните олимпийски игри и сега съм много щастлив, че отново имах възможност да поговоря с него. Тъй като аз съм и член на Изпълнителното бюро на МОК говорихме и за всички други спортове и лично благодарих на отговорните хора в България, че подпомагат развитието им", заяви президентът на АИБА. По-късно той даде специална пресконференция в зала „Арена Армеец", където вече започнаха битките от световното първенство за младежи. На срещата с медиите присъства и супервайзърът на турнира Луис Босели от Бразилия. Той изнесе окончателните данни за участниците в София - 437 младежи в 10п категории и 85 девойки в три категории от 90 държави. „Никак не е лесно да се организира такова мащабно първенство, но за момента всичко върви много добре - заяви още д-р Ву. Освен рекордния брой участници, квалификацията в София е и първата, която ще се проведе по нова система

На Майдана започна митинг срещу новата власт

/КРОСС/ На Майдана започнаха нови протести, но този път срещу новите власти. Исканията са за оставка на новото и. д. правителство. Ако сегашната власт на Украйна не реагира на исканията на народа и не стабилизира икономическата ситуация, страната ще потъне в масови акции на протести срещу новите власти в Киев. Това съобщиха протестиращите на площада на Независимостта (Майдан) в центъра на Киев. Сред протестиращите е иницианивната група „За достоен живот", която се състои от обикновени жители на Киев, съобщи ИТАР-ТАСС. „За последната седмица живота в Украйна стана непоносим, това е холокост в XXI-ви век: продуктите поскъпнаха двойно, лекарствата също, цените на битовите сметки и газа се повишиха с 50%, такситата и транспорта също почти двойно", заявява една от протестиращите срещу новата власт Ирина Богданец.„Всеки ден ни предупреждават, че новата власт ще започне да разчиства Майдана от барикади, изискват от нас да се разотидем и тази инициатива изхожда от обкръжението на бившия комендант Степан Кубив (главата на Националната банка на Украйна). Кой би могъл да си помисли, че новата власт ще се окаже такъв тиранин? Днес активистите на Майдан протестират срещу новата власт. Ние искаме стабилизиране на ситуацията в страната, в противен случай, Украйна ще потъне в безрбройни протести, в които този път ще участват пенсионери, бизнесмени, студенти", предупреждава активистката Богданец

Общински пари насочвани към кокаиновите крале

Средства на Столичната община са били пренасочвани към фирми на Матей Боев, който беше арестуван при мащабната акция „Кокаинови крале” през май 2012 г. Това обяви вчера пред TV7 главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Боев беше задържан заедно със спрягания за един от най-сериозните наркотрафиканти и специалисти в изпирането на пари от наркотрафик Евелин Банев-Брендо.

Статуквото се страхува не от мен, а от вас!

Ще спрем дерибейството на ДПС в Благоевградско, обяви лидерът на ББЦ

Чобанов във Вашингтон на срещи с банкери и рейтингови агенции

Условия и графици за емитирането на нов дълг на външните капиталови пазари ще уточнява във Вашингтон финансовият министър Петър Чобанов. Според непотвърдена официално информация финансовото министерство е избрало три банки - американските JP Morgan и Citibank и британската HSBC. Най-вероятно те ще менажират нова емисия за 1,5 млрд.евро, която Условия и графици за емитирането на нов дълг на външните капиталови пазари ще уточнява във Вашингтон финансовият министър Петър Чобанов. Според непотвърдена официално информация финансовото министерство е избрало три банки - американските JP Morgan и Citibank и британската HSBC. Най-вероятно те ще менажират нова емисия за 1,5 млрд.евро, която

Путин бил обезпокоен от ситуацията в Украйна

 Руският президент Владимир Путин следи ситуацията в Украйна с голямо безпокойство, съобщи говорителят му Дмитрий Песков, цитиран от световните агенции.

Песков бе запитан за коментар по отправен призив от проруски сепаратисти в Източна Украйна към Путин да им помогне да се защитават срещу правителствените сили.

"За жалост има много подобни призиви от области в Източна Украйна, адресирани пряко до Путин с молби да помогне, да се намеси по един или друг начин. Руският президент следи с голямо безпокойство развитието на ситуацията в тези области. Това е всичко, което мога да кажа по този повод", заяви Песков.

В редица градове на Донецка, Луганска и Харковска област в Украйна продължават антиправителствените протести. Някои административни сгради са окупирани. Сред исканията на демонстрантите е организирането на референдум за държавното устройство на Украйна.

По-рано днес

френският президент Франсоа Оланд и британският премиер Дейвид Камерън осъдиха категорично насилието в Украйна,

където проруски бунтовници окупират правителствени сгради в източната част на страната, предаде Франс прес.

В телефонен разговор днес двамата лидери се обединиха зад призива за намаляване на напрежението в Украйна. Оланд и Камерън призоваха всички страни в украинския конфликт към сдържаност и диалог, както и към намиране на мирно решение на кризата.

Междувременно стана ясно, че

Украйна може напълно да затвори границата с Русия.

Това заяви днес украинският заместник-външен министър Даниил Лубкивский, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Такъв ход би бил продиктуван от "напрегнатата ситуация в източна и южна Украйна", добави той. Според него "ще бъдат приложени и други, в това число и дипломатически инструменти за изход от тази ситуация".

Таксиджия направи забележка на пияни ученици, те го пребиха

Нагло нападение е станало през изминалата нощ в Благоевград, съобщи struma.com. Единадесетокласник от Гимназията по механотехника и негов приятел са пребили таксиджия за 4 лева и кутия "Марлборо".

17-годишният Радослав П., ученик в 11 клас на професионалната гимназия по механотехника в Благоевград и негов приятел бяха арестувани от криминалистит Нагло нападение е станало през изминалата нощ в Благоевград, съобщи struma.com. Единадесетокласник от Гимназията по механотехника и негов приятел са пребили таксиджия за 4 лева и кутия "Марлборо". 17-годишният Радослав П., ученик в 11 клас на професионалната гимназия по механотехника в Благоевград и негов приятел бяха арестувани от криминалистит

Спасиха от трафиканти съкровище за €10 млн.

ДАНС спаси от трафик на културни ценности съкровище за 10 млн. евро. Продавачите на черно били заловени, докато търсели купувач на 15 000 златни детайла. Артефактите са част от 3 огърлици отпреди 3000 г. преди Христа. Така новите скъпоценности стават второто най-старо българско съкровище открито в нашите земи след варненското.

Цитат на деня: И забраната за риболов е съкратена за по-ниска активност на изборите


"Тези шмекери сега дори са съкратили с една седмица забраната за риболова, за да има ниска избирателна активност на 25 май", обяви в Ямбол лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, цитиран от агенция "Фокус". "Понеже знаят, че на изборите ще са втори, трети, затова са съкратили забраната, за да може рибарите да не гласуват, а да отидат за риба. По триковете са номер 1, там не можем да ги бием, но от всички нас зависи, на 25 май всички да отидем да гласуваме, за да променим България", обяви още Борисов....

Руски самолет мина в бръснещ полет над кораб на САЩ в Черно море

Руски изтребител е извършил провокативни действия, като е минал няколко пъти в опасна близост до американски военен кораб в Черно море, обяви Пентагонът. Това е най-директната военна конфронтация между Русия и САЩ от години.
По информация на Ен Би Си инцидентът продължил 90 минути и станал през уикенда. Руски изтребител е извършил провокативни действия, като е минал няколко пъти в опасна близост до американски военен кораб в Черно море, обяви Пентагонът. Това е най-директната военна конфронтация между Русия и САЩ от години. По информация на Ен Би Си инцидентът продължил 90 минути и станал през уикенда.

Гимназист и негов приятел пребиха таксиджия за 4 лева

/КРОСС/ 17-годишният Радослав П., ученик в 11 клас на професионалната гимназия по механотехника в Благоевград и негов приятел бяха арестувани от криминалистите днес преди обед. Момчетата мъртво пияни снощи, пребили таксиметров шофьор на пешеходна пътека в Еленово. Инцидентът станал около 02. 00 часа. Шофьорът спрял да пешеходната пътека да даде път на Радослав и приятеля му и им направил забележка, че вървят бавно. Само заради това младежите се спуснали, нанесли му жесток побой, взели оборота му от 4 лева, кутия цигари и стотинки. Плячката им е за около 20 лева, след което напуснали и изоставили човека в безпомощно състояние. Преглед в болницата днес установил комоцио у бития мъж. Незабавно е подаден сигнал в полицията и днес побойниците бяха арестувани. Радослав е син на гастарбайтери, които в момента са Испания. Прокуратурата повдигна обвинение за причинена телесна повреда и кражба срещу побойниците, пише struma.com  

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване