Цените на лекарствата, поемани от Касата, ще се променят по-рядко

Производителите на лекарства, които Здравната каса покрива, да могат да променят цените на предлаганите от тях продукти не на всеки шест месеца, както е сега, а веднъж годишно. Това предвижда предложение на Здравното ведомство за промяна в наредбата, която се отнася до регулирането и регистрирането на цените на лекарствата.

Украйна повиши рязко лихвите, за да спаси гривната

Неочакваният ход дойде след силния ръст на инфлацията на потребителските цени през март


Социалните мрежи намаляват желанието за сериозна връзка

Хората, които са често активни в социалните мрежи, особено в Туитър, не са моногамни, по-често изневеряват и се разделят с партньорите си, установи американско проучване. Изследването е направено от ...

Президентът връща за ново обсъждане промените в закона за земеделските земи

 Президентът Росен Плевнелиев връща за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи поради противоречието им с Конституцията на Република България и с правото на Европейския съюз, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Законодателните промени предвиждат нови правила за придобиването на право на собственост върху земеделски земи от физически или юридически лица.

 

Според приетите текстове, право на собственост върху земеделски земи ще могат да придобиват физически или юридически лица, които са пребивавали или са установени в България повече от 5 години.

Държавният глава не подкрепя установилата се напоследък практика законопроектите да бъдат внасяни, без в мотивите да е направен анализ за съответствието с Конституцията и с правото на ЕС.

Конституцията, в зависимост от гражданството на правния субект, урежда по различен начин правото на придобиване на собственост.

Конституционният критерий „гражданство“ в закона е заменен с фактическия критерий „пребиваване” в България, респективно с изискването за „установеност” за срок повече от 5 години като условие за придобиване на право на собственост върху земеделска земя.

В противоречие с Конституцията приетите промени въвеждат забрана за българските граждани да си купят земеделска земя, ако не са пребивавали 5 години на територията на страната.

Няма как държавният глава да се съгласи Народното събрание да въведе забрана българските граждани да придобиват собственост върху земеделска земя. Над 2 милиона български граждани зад граница няма да могат да придобиват право на собственост – така вместо законодателят да създава условия те да осъществяват стопанска дейност и да развиват икономиката чрез инвестиция в земеделието, въвежда забрани.

По отношение на чужденците Конституцията въвежда два режима за придобиване на право на собственост върху земи в зависимост от това дали лицата са, или не са граждани на държавите - членки на ЕС.

Придобиване на право на собственост от чужденци и чуждестранни юридически лица от трети страни според основния закон може да стане по изключение и само по силата на международен договор, ратифициран с мнозинство 2/3 от всички народни представители. Според държавния глава земеделската земя е национално богатство и трябва да бъде опазвана.

Затова не бива да бъдат приемани норми, които позволяват противоречиво тълкуване и допускат чужденци от трети държави след 5-годишно пребиваване да придобиват земеделски земи. Народното събрание трябва да приема ясни норми, съобразени с основния закон и международните договори. Президентът не е съгласен с приемане на популистки предизборни решения, които могат да имат тежки последици за държавата и за българските граждани.

Приетите разпоредби представляват по същество едностранно ограничение на две от свободите във вътрешния пазар - правото на установяване и свободното движение на капитали в ЕС. През последните няколко години българското общество и институции имаха многократно възможност да възразят срещу актове на държави-членки на ЕС, които въвеждат ограничения за български граждани.

Основателно се противопоставяме на ограничаване на правото на труд, на свободно придвижване и установяване, защото не искаме българските граждани да бъдат третирани неравнопоставено и в противоречие с фундаментални европейски принципи. Всички тези наши изисквания ще изглеждат неоснователни, ако в същото време българският парламент въвежда ограничения за гражданите на останалите държави-членки със закон. Според президента няма как ние самите да създаваме пречки за свободно движение на хора и капитали, а да изискваме от всички останали страни да гарантират на българските граждани тези свободи.

Неспазването на общностното законодателство няма да подобри положението на българските граждани, собственици на земеделски земи. Законовите ограничения не повишават цената на земята и няма да направят собствениците й по-богати. Стимулирането на обработването на земята и получаването на доходи от нея, осигуряващи достоен жизнен стандарт, трябва да бъдат цел на законовите промени.

Създаването на предпоставки за развитие на селското стопанство и въвеждането на адекватни мерки за подпомагането му ще бъде в помощ на българските земеделски производители. Вместо заявеното намерение за подпомагане на българското общество, то ще бъде натоварено със заплащане на санкции за неспазване на правото на ЕС.

Пътят на Борисов не е към Брюксел, а към Темида!

Поканените от мен политици нямат избор и трябва да приемат дебата, който предложих. Това каза лидерът на „България без цензура“ Николай Бареков в Хаджидимовския манастир край Гоце Делчев.

Дъщерята на изчезналата Стоянка: Татко попита "Да гръмна ли майка ви и да ида в затвора?"

Дъщерята на изчезналата в края на март Стоянка Дудекова разказа пред Нова тв, че след делото за развод на родителите й, баща й казал на нея и брат й: "Сега какво да направя, да гръмна майка ви и да ида в затвора, а вие да останете сами?."
48-годишната Стоянка изчезнала внезапно на път за работа. 
На 26 март Стоянка напуска дома си малко след 4 Дъщерята на изчезналата в края на март Стоянка Дудекова разказа пред Нова тв, че след делото за развод на родителите й, баща й казал на нея и брат й: "Сега какво да направя, да гръмна майка ви и да ида в затвора, а вие да останете сами?." 48-годишната Стоянка изчезнала внезапно на път за работа.  На 26 март Стоянка напуска дома си малко след 4

Западът вижда втори Крим в Източна Украйна

САЩ, Великобритания, Германия и НАТО почти в един глас обвиниха Русия, че подстрекава безредиците в Източна Украйна, с което подготвя анексирането и? по подобие на Крим. Москва пък се нахвърли на Запада, че не признава демократичните права на руското население в Украйна.
“Операциите по завземането на правителствени сгради в 6 украински регионални САЩ, Великобритания, Германия и НАТО почти в един глас обвиниха Русия, че подстрекава безредиците в Източна Украйна, с което подготвя анексирането и? по подобие на Крим. Москва пък се нахвърли на Запада, че не признава демократичните права на руското население в Украйна. “Операциите по завземането на правителствени сгради в 6 украински регионални

ИУ – Варна спечели Универсиадата

След 10 дневни оспорвани битки по спортните терени завърши 15-ата юбилейна Варненска Универсиада. Наградени бяха всички студенти медалисти в десетте вида спорт: волейбол – мъже и жени, мини футбол, баскетбол, боулинг, тенис на корт, шах, плуване, тенис на маса, лекоатлетически крос, виртуални игри.

Данъчните в САЩ погнаха Жизел Бюндхен, грози я затвор

/КРОСС/ Данъчното управление на САЩ извършва проверка известната актриса и модел Жизел Бюндхен, след като тя попадна в класация на списание "Форбс". Бюндхен бе поставена на първото място в класацията на най-скъпо платените модели в света, съобщи "Ню Йорк Пост". "Тъжно е, защото хората, които пишат подобни места нямат достъп до банковата ми сметка. Да, аз наистина печеля много, но не чак толкова, колкото тези хора твърдят", сподели тя пред списание Vogue. Според публикуваните от спасението данни от юли 2012 до 2013 година тя е заработила 42 милиона долара. А тази сума не отговаря на сумата, върху която тя е платила данъците си. При установяване на разминаваме между декларирано и действително получено, Бюндхен може да бъде осъдена и на затвор, съгласно щатското законодателство.  

Задълженията на НЕК намалели 4 пъти

Към днешна дата задълженията на НЕК към контрагентите й са намалели близо 4 пъти спрямо задълженията към юни 2013 г. Това се казва в изявление на министерството на икономиката до медиите. Поводът е искането на депутати от ГЕРБ на справка за дълговете на държавното дружество.

Дъщерята на изчезналата Стоянка: Баща ми ни попита "Да гръмна ли майка ви и да ида в затвора?"

Дъщерята на изчезналата в края на март Стоянка Дудекова разказа пред Нова тв, че след делото за развод на родителите й, баща й казал на нея и брат й: Дъщерята на изчезналата в края на март Стоянка Дудекова разказа пред Нова тв, че след делото за развод на родителите й, баща й казал на нея и брат й: "Сега какво да направя, да гръмна майка ви и да ида в затвора, а вие да останете сами?." 48-годишната Стоянка изчезнала внезапно на път за работа.  На 26 март Стоянка напуска дома си малко след 4

Чобанов: Правителството се фокусира върху социалната политика

Правителството се фокусира през последните месеци както върху социалната политика, така и върху проблемите на бизнеса, като усилията са насочени към...

Християни гинат в антисемитски рейд в Канзас


Побъркан антисемит и поборник за превъзходството на бялата раса бе арестуван в предградие на американския град Канзас сити след въоръжен рейд в местен еврейски център. Но преди това Фрейзиър Милър (73 г.), известен на ФБР с миналото си на главатар от Ку-клукс-клан и автор на антиеврейска литература, Побъркан антисемит и поборник за превъзходството на бялата раса бе арестуван в предградие на американския град Канзас сити след въоръжен рейд в местен еврейски център. Но преди това Фрейзиър Милър (73 г.), известен на ФБР с миналото си на главатар от Ку-клукс-клан и автор на антиеврейска литература,

Бареков: Поканените от мен политици нямат избор и трябва да приемат дебата

/КРОСС/ "Поканените от мен политици нямат избор и трябва да приемат дебата, който предложих." Това каза лидерът на "България без цензура" Николай Бареков в Хаджидимовския манастир край Гоце Делчев. "Предложил съм четири дати, както и четири региона за дебата и тъй като тези избори са много важни и са възможност за излизане от кризата, поканените от мен лидери, трябва да приемат", обясни той. "Според социолозите в момента е ясно, че в България има четири политически сили и нашата коалиция с ВМРО, ЗНС и "Гергьовден" е една от тях", каза Бареков. Според него лидерът на ДПС Лютви Местан няма нужда да се крие зад Пеевски, а трябва да излезе на този дебат. Според него Бойко Борисов вече не е фактор и трябва да се примири с тази мисъл. "От тук нататък неговият път не води към Европа, а към Темида", заключи той. Лидерът на ББЦ Николай Бареков и председателят на ЗНС Румен Йончев посетиха Хаджидимовския манастир, за да се черкуват. Днес е първият ден от Страстната седмица, която е особена за всички християни. Двамата лидери бяха посрещнати от множество хора. В манастира те бяха въведени от братята, които ги заведоха до старата икона на Свети Георги, благодарение на която манастирът е въздигнат на нова сметка в стария си блясък.    

„БЯЛА КНИГА ЗА НОВА ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧНА ИНДУСТРИАЛИЗАЦИЯ 2015-2025 Г.” ИЗЛЕЗЕ ОТ ПЕЧАТ НА 07.04.2014г.

 „Бялата книга” има за цел да инициира всенародно обсъждане на темата за нова високотехнологична индустриализация на България с цел постигането на единомислие и разработването на Стратегия за нейната успешна реализация.

Авторите на книгата са 28 икономисти, финансисти, учени и експерти от Пловдив, България и „Бизнесмрежа за българите по света”. По същество това е първа проява на  нова българска „тинк танк” група.

Издател на книгата е  „Атлас Финанс” АД, а инициативата за нейното написване е на „Гражданско сдружение за нова високотехнологична индустриализация”, под  водещата  редакция  на д-р  ик. Петър  Нейчев, Dr. rer. soc. oec. Тоде Тодев и проф. д.ик.н. Асен Конарев.

Желанието на авторите и Гражданското сдружение за нова високотехнологична индустриализация” е да предизвикат обществен консенсус за индустрията, като важен елемент на българската икономика за да е в съзвучие с европейския призив За възраждане на европейската промишленост”, обявен в съобщението на Европейската Комисия от 22.01.2014г. и в редица други европейски документи от 2010г. до сега.

 

В книгата не се обсъжда реставрация на социалистическата индустрия, а прилагане на европейските концепции за укрепване на българската индустриална база. 

 

Авторите предлагат да се разработи дългосрочна Стратегия (Програма)  с  две основни направления - нова високотехнологична индустриализация на приоритетни отрасли  и високотехнологична реиндустриализация на „историческата” индустрия.

Първото и основно направление е фокусирано в три приоритетни отрасъла, и по-специално някои високотехнологични ниши от тях:  ИКТ - софтуер за интернет приложения и мобилни разработки; Преработвателна индустрия – еко-, био-, нанотехнологии в хранително-вкусова, парфюмерийна и фармацевтична промишленост, както и Туристически отрасъл - СПА, уелнес и балнео като комплексен потребител на индустриални продукти и вътрешен износител.

 

Второто направление е високотехнологична реиндустриализация на така наречената „историческа” индустрия - традиционни предприятия, създадени и възстановени от български и чужди инвеститори, които все още имат жизнен цикъл. Чрез внедряване на иновации и високи технологии да се постигне по висока принадена стойност и да се осигурят работни места и прилични заплати.

 

Двете направления се различават както във времето, така и в съдържанието.

 

За „историческата” индустрия има достатъчно ресурси за успешно начало и се изисква държавата да осигури  условия на бизнеса и като не му пречи. Докато за „приоритетните” отрасли е необходимо повече време за науката, кадрите и интернационализацията на бизнеса.

От една страна в България е приета тезата  за приоритета и решаващата роля на капиталистическото пазарно стопанство като единствена алтернатива за развитие на България. От друга страна целият свят признава, че катастрофата на неолибералния икономически модел е пълна. За съжаление у нас пазарните фундаменталисти са много активни, а останалите икономисти много предпазливи. Намесата на държавата в страни с развит капитализъм няма да приключи в близките 10 години, докато не отшумят последиците от световната криза - както в банките, така и в производствения сектор, затрупан с планини от дългове.

 

Нужна е и ефективна система от държавни субсидии, защото те са сред най-важните средства за бързо повишаване на конкурентоспособността на българската индустрия. Не само в ЕС, но и в множество страни по света има ефективни практики и примери за предоставяне на държавни помощи за насърчаване на индустриалното производство.

Държавните субсидии трябва да достигнат 1.2% от БВП, колкото е средния за ЕС. Най-вече с фондове за развитие на науката, държавните поръчки за ВУЗ-овете, дуално обучение, фонд за хардуер, софтуер и безжичен интернет.

 

В същото време, българската индустрия все още не се разглежда като едно от най-важните средства за измъкване от дълбоката икономическа и социална криза, обхванала страната. Очевидно е, че съществуващата структура на икономиката, както и изключително силната зависимост от чуждестранни инвестиции не могат да осигурят икономически растеж, който да позволи повишаване на заетостта и жизненото равнище, за да може да се ограничи, спре и направи обратим процеса на емиграция, на изтичане на най-важния производствен фактор – човешкия капитал. Страната се нуждае от висок  и интелигентен икономически растеж.

 

Ако в този исторически момент българското правителство бездейства и реши да остави стратегическото развитие на съществуващите пазарни механизми, ще постави българския народ отново в неравностойно положение спрямо другите европейски народи, чиито правителства работят в това направление. Необходими са бързи действия – комплекс от реформи, Стратегия и Проект.

 

Авторите набелязват серия от политики за възраждане на българската индустрия. Те са свързани с инвестиции от страна на държавата и частния сектор в системна иновационна политика, специализирани държавни банки, форсиране на дуалната система на техническо и професионално образование, създаване на високотехнологични зони и клъстери, създаване на Министерство на индустрията и т.н.



В „Бялата книга” се  изтъква ключовата роля на неправителствените организации (НПО) и гражданското общество, които могат да бъдат коректив на „слабостите” на държавата. В тази връзка „Гражданско сдружение за нова високотехнологична индустриализация” предвижда организирането на ежегодна среща на страните от „Четириъгълния форум” - Държава и общини, Бизнес, Наука, Медии.

 

Делян Добрев: Общите задължения на НЕК са 4 млрд. лв.

"Текущите задължения на Националната електрическа компания (НЕК), по наша информация, надхвърлят 1 млрд. лева, а общите задължения са близо 4 млрд. лева". Това заяви пред журналисти бившият енергиен министър и депутат от ГЕРБ Делян Добрев.

Варненската библиотека организира форум по европейския проект "Европеана"


Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" във Варна ще организира на 15 април отворен форум-дискусия "Европеана: прозорец към европейската култура - единни в

многообразието". Това съобщиха от пресслужбата на общинската администрация във Варна.

Във форума ще вземат участие Йорис Пекел от фондация "Европеана", министерствата на културата, на транспорта, информационните, представители на други регионални библиотеки, на музеи и университети в страната.

Европеана е...

Корейски здравен фонд съди тютюневи гиганти

СЕУЛ - Националната служба за здравно осигуряване на Южна Корея заведе дело срещу 3 цигарени компании с искане за обезщетение от $ 51,6 млн.
Мултинационалните гиганти “Филип Морис” и “Бритиш Американ Тобако”, както и южнокорейската тютюнева компания KT&G, ще трябва да изпратят свои адвокати в окръжен съд в Сеул, за да ги бранят от обвиненията, СЕУЛ - Националната служба за здравно осигуряване на Южна Корея заведе дело срещу 3 цигарени компании с искане за обезщетение от $ 51,6 млн. Мултинационалните гиганти “Филип Морис” и “Бритиш Американ Тобако”, както и южнокорейската тютюнева компания KT&G, ще трябва да изпратят свои адвокати в окръжен съд в Сеул, за да ги бранят от обвиненията,

Близо 22 хиляди туристи ще посетят Варна по море тази година

/КРОСС/ По предварителни заявки тази година Варна ще бъде посетена по море от 21 740 туристи, като на Морска гара се очаква да акостират общо 44 круизни кораби. Това обяви пред Дарик изпълнителният директор на пристанище Варна Божидар Чапаров. Очакванията са за рекордна година по брой на пътническите кораби и туристите. За сравнение миналата година във Варна котва пуснаха 13 лайнера. А през една от най-добрите години досега - 2009-та, пасажерските кораби са довели в града близо 13 000 туристи, припомни шефът на пристанището. Освен спирка на пасажерските кораби, пристанище Варна има възможност да стане и точка, от която да се качват пътници. Това обаче е услуга, която се организира от съответния круизен оператор, с които контактите са непрекъснати, отбеляза Чапаров. Бургас е на път да изпревари Варна в това отношение, като скоро морската гара там ще осигурява възможност за качване на някои от акостиращите пасажерски кораби. Варна обаче остава лидер по броя на визитите на луксозните лайнери, като и тази година ще изпревари Бургас и Несебър. „Варна започва да възвръща позагубения си облик на морска столица", коментира шефът на варненското пристанище.  

ООН: Русия „нагласи” кримския референдум

Утре организацията ще представи доклад по темата

Колорадо с първи автомат за продажба на марихуана

Да се сдобият с лечебна марихуана могат само пациенти, които имат специална регистрационна карта и ПИН код

Футболист преби рефер за жълт картон

25-годишен футболист преби рефер на селски мач. Днес бе наказан със 1500 лева глоба

Бъсеску е благодарен за солидарността на НАТО

Румънският президент Траян Бъсеску посети американски военен кораб, разположен на черноморското пристанище Констанца, и благодари на съюзниците на страната в НАТО за тяхната "солидарност" сп...

Само 10% от децата бежанци учат у нас

Само около 10% от децата на бежанците у нас посещават училище. Всички останали живеят изолирани и нямат реален шанс за интеграция. Дори да искат, децата на бежанците трудно могат да учат. Законът пре...

Цветанов: "Кокаинови крале" е поредният медиен спектакъл

Това е поредният медиен спектакъл, който ни беше поднесен от управляващите. 2008 г. „Кокаинови крале" можеше да бъде успешна операция, но реализирането й е беше провалено заради изтичане на информация към Брендо. Това беше потвърдено в интервю на един от италианските следователи по случая от 2012 г. Никога и над никого не е опъван политически чадър.

Реформата в образованието ще се забави до 2016 година

Министерството на финансите е готово с актуализацията на документа


Как Русия инструктира сепаратистите в Славянск (видео)

Украинските сили за сигурност (СБУ) качиха в YouTube запис на разговор между руски сепаратисти в Славянск и техния ръководител, съобщи УНИАН. Записът на телефонните разговори е от 13 април. На записа се чува как участници в окупацията в Славянск обясняват по телефона какво са постигнали. От отсрещната страна пък им обещават подкрепление. Във втората част от записа се обажда Александър от Русия, за да разпита за ситуацията в Славянск. След това от същия номер се обаждат от Русия с идеята събеседник от Славянск да бъде пуснат на живо в ефира на „LIFE NEWS”, като съветът е това да е този, „който говори с украински акцент“. Той трябва да се представи като заместник командир и да каже, че всичко е добре, че са победили, а украинските сили за сигурност са отстъпили с големи загуби. От Русия са пуснати и опорните точки на исканията на сепаратистите – федерализация на Украйна, незабавни избори за губернатори, не по-късно от 25 април, и Върховната Рада да не може да взема външни заеми без съгласието на све трети от гласовете на регионите. Документално потвърдените материали на Службата за безопасност на Украйна свидетелстват за това, че в Източна Украйна тече широкомащабна военна агресия от страна на Русия, която се осъществява чрез разузнавателните служби на Главното разузнавателно управление на генералния щаб на въоръжените сили на Русия, съобщават украинските сили за сигурност. Според СБУ тези групи, използвайки тежко въоръжение, окупират сгради на правоприлагащите органи, органите на държавната власт и на местното самоуправление. Целта на тези групи е да тероризира местното население, да предизвика срив на преговорите между Украйна, САЩ, ЕС и Русия и унищожаването на украинските органи на реда, категорични са от СБУ.

10 неща, които да изхвърлим при пролетното почистване

С наближаването на топлите месеци идва и нуждата от сезонно почистване на дома. Сигурно ви се е случвало десетки пъти да се заричате да изхвърлите всичко ненужно, но на финала отново сте заринати от куп непотребни вещи. Всяка е там поради различна причина - било то защото ви е жал да я махнете или защото “може все някога да ви потрябва”. Вижте няко С наближаването на топлите месеци идва и нуждата от сезонно почистване на дома. Сигурно ви се е случвало десетки пъти да се заричате да изхвърлите всичко ненужно, но на финала отново сте заринати от куп непотребни вещи. Всяка е там поради различна причина - било то защото ви е жал да я махнете или защото “може все някога да ви потрябва”. Вижте няко

Зам.-министър: Вместо да питат за дълговете на НЕК, ГЕРБ трябва да дават отговори


Сегашните и предишните управляващи днес се разминаха в оценките си за финансовото състояние на Националната електрическа компания и за това кой носи вината за влошаването му. 

По заръка на лидера си Бойко Борисов депутати от ГЕРБ посетиха днес следобед Министерството на икономиката и енергетиката с желание да получат справка за финансовото състояние на дружеството. Те били приети от зам.-министъра Иван Айолов, който обаче им отказал документа, защото не бил упълномощен от министър...

61 приемни семейства обгрижват деца във Варна

19 професионални и 1 доброволно приемно семейство обгрижват деца по проект „И аз имам семейство“. Настанените общо 22 малчугани са от Дома за медико-социални грижи във Виница, както и от домовете: „Другарче“ и „Надежда“. Три от децата вече са реинтегрирани в биологичните си семейства, стана ясно при отчитане на дейностите по проекта на днешното заседание на комисията по европейски въпроси и международно сътрудничество.

Преди 30 г. наши алпинисти покориха "Покрива на света": Българският път на Еверест още неповторен

Алпинистите не обичат да казват, че са покорили някой връх. Защото според тях това е невъзможно - върхът или те допуска, или не.
От почти 100 години насам най-голямото предизвикателство за пристрастените към много високата планина е Еверест (8848 м). Връх №1 на планетата мами авантюристи и разпалва фантазиите им, но допуска малцина. Алпинистите не обичат да казват, че са покорили някой връх. Защото според тях това е невъзможно - върхът или те допуска, или не. От почти 100 години насам най-голямото предизвикателство за пристрастените към много високата планина е Еверест (8848 м). Връх №1 на планетата мами авантюристи и разпалва фантазиите им, но допуска малцина.

Захариев: Трябва да се промени Законът за медийната регулация

/КРОСС/ "Всеки опит да направим регулация в съдържанието на печатните медии, ще срещне съпротива." Това заяви в предаването "Дневен ред" по TV7 бившият издател и настоящ депутат Мартин Захариев. По думите му Законът за регулацията трябва да бъде променен и да се обособи единен регулатор. "Депутатите може да започнат да работят в тази насока след 25 май", допълни гостът. Той подчерта, че е предвидил прокарването на два нови законопроекта. Единият касае Закона за достъп до обществена информация. Според него ключът за това какво да влиза в сайтовете и вестниците е професионалният стандарт в журналистиката. "Именно той ще определи езикът, който се използва в медиите, а и в политиката, тъй като те са като скачени съдове", допълни Захариев. Гостът коментира и проблема със забавянето на електронното правителство. Според него държавата трябва да гарантира безплатен електронен подпис за всеки български гражданин. Досега са похарчени милиони, а на практика процесът е напреднал с миши стъпки.  

Едва 10% от хората с увреждания у нас работят

Само 10 процента от хората с увреждания в България работят, показва статистиката. Причините за това според бизнеса са в твърде малкото стимули за наемане. Държавата обаче смята, че бизнесът винаги намира оправдание да откаже да вземе на работа човек с увреждане.

Започна предпразнично миене на улиците

Предпразнично миене на улиците във Варна стартира днес общината. Обработката се извършва машинно и ръчно, като в първия ден са обхванати бул. „Сливница” - от Техникумите до Нептун, бул. „Вл. Варненчик” – от Автогара до центъра, пешеходната зона в центъра – частите, които не са в ремонт, както и градинката зад Окръжен съд, съобщиха от общината за Moreto.

SOFIA LIVE LCUB

 Живко Петров, Веселин Веселинов – ЕКО и Димитър Семов

представят нови композиции от предстоящия албум „Between the worlds“

24.04, 22:00

 

          На 24-ти април, Живко Петров ТРИО, подготвят пътуване до планетата на музиката с нови композиции от предстоящия албум „Between the worlds“. Начало на концерта 22:00 часа, отправна точка на пътуването СОФИЯ ЛАЙВ КЛУБ, крайна цел – пълноценен заряд и приятни емоции.

          В първия си концерт за 2014 година JP3 канят ценители и меломани на пътуване до музикалната планета, като представят първите готови композиции от предстоящия си нов албум. Живко Петров, Веселин Веселинов-Еко и Димитър Семов ще очакват аудиторията на борда на СОФИЯ ЛАЙВ КЛУБ, когато за първи път ще бъдат представени 5 нови пиеси.

Новите заглавия от триото, които звучат като обещание за щастие, са: „Between the worlds“ (както ще се казва и следващият албум на JP3 ), „The third day of the year“, „New Step“, „Minority Blues“, „The time is now“.

Една от композициите, които ще представят музикантите от сцената на най-добрия клуб за жива музика у нас, е написана от Веселин Веселинов-Еко, а музиката за останалите е дело на маестро Живко Петров.

На концерта между световете и пътуването от между планетите удоволствие за сетивата ще звучат и добре познатите „Understandable“, „Poison“, „It's a Dream“, „Follow the Sun“. Триото работи и по няколко джаз стандарта, които на 24 април ще бъдат изпълнени в нов прочит, носещ забележителния отпечатък и звучене на JP3.

          В четвъртък с първите композиции от „Between the worlds“ почитателите на JP3 за няколко часа ще бъдат в приятно състояние на безтегловност между два свята – този, който обитаваме, и фантастичния свят на музиката. Полетът е насрочен за 22:00 часа, а билетите ще бъдат достъпни на място, в деня на събитието.

 

БИЛЕТИ:  на врата в деня на събитието 10 лева

По 104 лв. на квадрат за ремонт на тротоар

По около 104 лв. на квадратен метър ще излезе ремонтът на северния тротоар на бул. “Мария Луиза” във Варна. Това стана ясно в понеделник, когато започна подмяната на плочките. Отсечката от бул. “Сливница” до ул. “Шопен” обхваща 1600 кв. м площ, чийто ремонт ще струва 167 хил. лв., заяви зам.-кметът на града Христо Иванов. Той уточни, че ще се сменя По около 104 лв. на квадратен метър ще излезе ремонтът на северния тротоар на бул. “Мария Луиза” във Варна. Това стана ясно в понеделник, когато започна подмяната на плочките. Отсечката от бул. “Сливница” до ул. “Шопен” обхваща 1600 кв. м площ, чийто ремонт ще струва 167 хил. лв., заяви зам.-кметът на града Христо Иванов. Той уточни, че ще се сменя

40% от българските ученици са с наднормено тегло

/КРОСС/ Всяко второ дете у нас не практикува никакъв спорт. Заради обездвижването и злоупотребяването с газирани безалкохолни напитки и чипсове пък 40% от българските ученици са с наднормено тегло. Това сочат тревожните данни за хранителните навици на децата между 7 и 14-годишна възраст, които водещи диетолози изнесоха. Те са част от резултатите на последното проведено представително проучване на тази тематика. Едва 50% от учениците пък консумират плодове и зеленчуци, което е друг притеснителен факт, за който алармират специалистите по диететика, предаде ТВ7.    

Президентът налага вето на Закона за земеделските земи

Причината е противоречието на измененията с Конституцията и с правото на Европейския съюз

Сепаратисти искат помощ от Путин, Украйна - „сини каски“

И. д. президент на Украйна – Олександър Турчинов, е предложил съвместна операция на ООН и Украйна в източната част на страната

Президентът наложи вето върху промени в Закона за земеделските земи

Президентът Росен Плевнелиев връща за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползуването на земеделските земи поради противоречието им с Конституцията на Република България и с правото на Европейския съюз.

Изискванията за чужденците при сделки с ниви удрят и българи

Президентът Росен Плевнелиев върна за ново обсъждане в Народното събрание текстове от приетите неотдавна промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, съобщиха от президентския прессекретариат в понеделник. Мотивите на президента са, че върнатите от него текстове противоречат на Конституцията на Република България и с правото на Европейския съюз.   Президентското решение идва само няколко дни след друго негово решение, с което той върна за ново разглеждане Закона за Сметната палата.   Според приетите от депутатите текстове в Закона за земеделските земи право на собственост върху такива земи ще могат да придобиват физически или юридически лица, които са пребивавали или са установени в България повече от 5 години. Рестрикцията за придобиването на земи дойде след злополучния опит по идея на "Атака" да се наложи изобщо мораториум върху продажбата на земя на чужди граждани, който след като бе подкрепен от останалите партии в парламента, след това бе отхвърлен като противоречащ на Договора за присъединяване на България към ЕС и конституцията на страната.   Държавният глава не подкрепя "установилата се напоследък практика законопроектите да бъдат внасяни, без в мотивите да е направен анализ за съответствие с конституцията и с правото на ЕС", се казва в съобщението от прессекретариата му.   В аргументите за връщане на текстове от закона за ново гледане президентът казва: "Конституцията, в зависимост от гражданството на правния субект урежда по различен начин правото на придобиване на собственост. Конституционният критерий "гражданство“ в закона е заменен с фактическия критерий "пребиваване” в България, респективно с изискването за „установеност” за срок повече от 5 години като условие за придобиване на право на собственост върху земеделска земя".   "В противоречие с конституцията приетите промени въвеждат забрана за българските граждани да си купят земеделска земя, ако не са пребивавали 5 години на територията на страната. Няма как държавният глава да се съгласи Народното събрание да въведе забрана българските граждани да придобиват собственост върху земеделска земя. Над 2 милиона български граждани зад граница няма да могат да придобиват право на собственост – така вместо законодателят да създава условия те да осъществяват стопанска дейност и да развиват икономиката чрез инвестиция в земеделието, въвежда забрани", мотивира се президентът.   По-нататък той изтъква: "По отношение на чужденците конституцията въвежда два режима за придобиване на право на собственост върху земи в зависимост от това дали лицата са, или не са граждани на държавите - членки на ЕС. Придобиване на право на собственост от чужденци и чуждестранни юридически лица от трети страни според основния закон може да стане по изключение и само по силата на международен договор, ратифициран с мнозинство 2/3 от всички народни представители".   Според държавния глава земеделската земя е национално богатство и трябва да бъде опазвана. Затова не бива да бъдат приемани норми, които позволяват противоречиво тълкуване и допускат чужденци от трети държави след 5-годишно пребиваване да придобиват земеделски земи. "Народното събрание трябва да приема ясни норми, съобразени с основния закон и международните договори", отбелязва Плевнелиев.   Президентът не е съгласен с приемане на популистки предизборни решения, които могат да имат тежки последици за държавата и за българските граждани.   Приетите разпоредби представляват по същество едностранно ограничение на две от свободите във вътрешния пазар - правото на установяване и свободното движение на капитали в ЕС. През последните няколко години българското общество и институции имаха многократно възможност да възразят срещу актове на държави-членки на ЕС, които въвеждат ограничения за български граждани.   "Основателно се противопоставяме на ограничаване на правото на труд, на свободно придвижване и установяване, защото не искаме българските граждани да бъдат третирани неравнопоставено и в противоречие с фундаментални европейски принципи. Всички тези наши изисквания ще изглеждат неоснователни, ако в същото време българският парламент въвежда ограничения за гражданите на останалите държави-членки със закон", казва той.   Според президента "няма как ние самите да създаваме пречки за свободно движение на хора и капитали, а да изискваме от всички останали страни да гарантират на българските граждани тези свободи".   "Неспазването на общностното законодателство няма да подобри положението на българските граждани, собственици на земеделски земи. Законовите ограничения не повишават цената на земята и няма да направят собствениците й по-богати. Стимулирането на обработването на земята и получаването на доходи от нея, осигуряващи достоен жизнен стандарт, трябва да бъдат цел на законовите промени. Създаването на предпоставки за развитие на селското стопанство и въвеждането на адекватни мерки за подпомагането му ще бъде в помощ на българските земеделски производители. Вместо заявеното намерение за подпомагане на българското общество, то ще бъде натоварено със заплащане на санкции за неспазване на правото на ЕС", се казва в мотивите към президентското вето.

Президентът върна и промените за чужденците в Закона за земеделските земи

Президентът Росен Плевнелиев върна за ново обсъждане в Народното събрание текстове от приетите неотдавна промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, съобщиха от президентския прессекретариат в понеделник. Мотивите на президента са, че върнатите от него текстове противоречат на Конституцията на Република България и с правото на Европейския съюз.   Президентското решение идва само няколко дни след друго негово решение, с което той върна за ново разглеждане Закона за Сметната палата.   Според приетите от депутатите текстове в Закона за земеделските земи право на собственост върху такива земи ще могат да придобиват физически или юридически лица, които са пребивавали или са установени в България повече от 5 години. Рестрикцията за придобиването на земи дойде след злополучния опит по идея на "Атака" да се наложи изобщо мораториум върху продажбата на земя на чужди граждани, който след като бе подкрепен от останалите партии в парламента, след това бе отхвърлен като противоречащ на Договора за присъединяване на България към ЕС и конституцията на страната.   Държавният глава не подкрепя "установилата се напоследък практика законопроектите да бъдат внасяни, без в мотивите да е направен анализ за съответствие с конституцията и с правото на ЕС", се казва в съобщението от прессекретариата му.   В аргументите за връщане на текстове от закона за ново гледане президентът казва: "Конституцията, в зависимост от гражданството на правния субект урежда по различен начин правото на придобиване на собственост. Конституционният критерий "гражданство“ в закона е заменен с фактическия критерий "пребиваване” в България, респективно с изискването за „установеност” за срок повече от 5 години като условие за придобиване на право на собственост върху земеделска земя".   "В противоречие с конституцията приетите промени въвеждат забрана за българските граждани да си купят земеделска земя, ако не са пребивавали 5 години на територията на страната. Няма как държавният глава да се съгласи Народното събрание да въведе забрана българските граждани да придобиват собственост върху земеделска земя. Над 2 милиона български граждани зад граница няма да могат да придобиват право на собственост – така вместо законодателят да създава условия те да осъществяват стопанска дейност и да развиват икономиката чрез инвестиция в земеделието, въвежда забрани", мотивира се президентът.   По-нататък той изтъква: "По отношение на чужденците конституцията въвежда два режима за придобиване на право на собственост върху земи в зависимост от това дали лицата са, или не са граждани на държавите - членки на ЕС. Придобиване на право на собственост от чужденци и чуждестранни юридически лица от трети страни според основния закон може да стане по изключение и само по силата на международен договор, ратифициран с мнозинство 2/3 от всички народни представители".   Според държавния глава земеделската земя е национално богатство и трябва да бъде опазвана. Затова не бива да бъдат приемани норми, които позволяват противоречиво тълкуване и допускат чужденци от трети държави след 5-годишно пребиваване да придобиват земеделски земи. "Народното събрание трябва да приема ясни норми, съобразени с основния закон и международните договори", отбелязва Плевнелиев.   Президентът не е съгласен с приемане на популистки предизборни решения, които могат да имат тежки последици за държавата и за българските граждани.   Приетите разпоредби представляват по същество едностранно ограничение на две от свободите във вътрешния пазар - правото на установяване и свободното движение на капитали в ЕС. През последните няколко години българското общество и институции имаха многократно възможност да възразят срещу актове на държави-членки на ЕС, които въвеждат ограничения за български граждани.   "Основателно се противопоставяме на ограничаване на правото на труд, на свободно придвижване и установяване, защото не искаме българските граждани да бъдат третирани неравнопоставено и в противоречие с фундаментални европейски принципи. Всички тези наши изисквания ще изглеждат неоснователни, ако в същото време българският парламент въвежда ограничения за гражданите на останалите държави-членки със закон", казва той.   Според президента "няма как ние самите да създаваме пречки за свободно движение на хора и капитали, а да изискваме от всички останали страни да гарантират на българските граждани тези свободи".   "Неспазването на общностното законодателство няма да подобри положението на българските граждани, собственици на земеделски земи. Законовите ограничения не повишават цената на земята и няма да направят собствениците й по-богати. Стимулирането на обработването на земята и получаването на доходи от нея, осигуряващи достоен жизнен стандарт, трябва да бъдат цел на законовите промени. Създаването на предпоставки за развитие на селското стопанство и въвеждането на адекватни мерки за подпомагането му ще бъде в помощ на българските земеделски производители. Вместо заявеното намерение за подпомагане на българското общество, то ще бъде натоварено със заплащане на санкции за неспазване на правото на ЕС", се казва в мотивите към президентското вето.

Илиян Личев поема полицията във Велико Търново

Главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров представи новия директор на Областната дирекция на МВР във Велико Търново, съобщиха от дирекцията.
Със заповед от 14 април 2014 г. на министъра на вътрешните работи настоящият заместник-директор на ОДМВР – Велико Търново гл. инсп. Илиян Личев поема ръководството на областната дирекция. Главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров представи новия директор на Областната дирекция на МВР във Велико Търново, съобщиха от дирекцията. Със заповед от 14 април 2014 г. на министъра на вътрешните работи настоящият заместник-директор на ОДМВР – Велико Търново гл. инсп. Илиян Личев поема ръководството на областната дирекция.

Президентът върна и Закона за земите

Президентът връща за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи поради противоречието им с Конституцията на Република България и с правото на Европейския съюз, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

ГД “ГРАО” осигурява електронен достъп до избирателните списъци за избори за членове на ЕП от България на 25.05.2014 г. за всички български граждани

 Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" към Министерството на регионалното развитие осигурява достъп до избирателните списъци за избори за членове на Европейския парламент от Република България на 25.05.2014 г. за всички български граждани. Те могат да проверят своите данни в избирателните списъци и да се информират за избирателната си секция и място на гласуване през интернет-страницата на дирекцията на адрес http://www.grao.bg/elections/

Сайтът предоставя възможности на гражданите и общинските администрации да правят справки в избирателните списъци, да подават "Искане за гласуване по настоящ адрес" по електронен път и да регистрират издадените "Удостоверения за гласуване на друго място“. Последните две услуги са достъпни след идентификация с електронен подпис.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване