Приходите на ЧЕЗ се стопиха с 44% през първата четвърт на 2014 г.

Печалбите на енергийното дружество ЧЕЗ са се понижили драстично от началото на годината, съобщи „Блумбърг“. В рамките на четири месеца приходите на...

Сезонът в „Златни пясъци“ – като миналогодишния

Варна /КРОСС/ Ръст на туристите през летния сезон в „Златни пясъци" едва ли ще има, като очакванията са да бъдат достигнати нивата от миналото лято. Това прогнозира председателят на Съюза на хотелиерите в „Златни пясъци" Георги Щерев.Официално сезонът в най-големия курорт по Северното Черноморие ще бъде открит след дни, през втората половина на май, разкри Щерев. По думите му в момента в комплекса работят малко повече от десетина хотела, а почиващи има само от Германия.Ситуацията в Украйна няма да се отрази на броя на очакваните туристи, смята председателят на Съюза на хотелиерите в „Златни пясъци". Според него единствено проблем може да има с придвижването на беларуските туристи през размирна Украйна. Вариантът обаче е те да минават през Словакия.Преди дни във Варна зам.-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев обяви, че има намерено решение на проблема с туристите от Беларус. Словакия ще издава на беларусите шенгенски визи, което ще позволи безпрепятственото им преминаване през Полша, Словакия и Унгария, които са в Шенген, съобщи Дарик.

Швейцарец ще строи завод за метални палети в Монтана


Швейцарецът Андре Урех е купил терен от 30 декара в Монтана, за да построи завод за метални палети, съобщи БТА. Стойността на терена, който досега е бил общински, е 508 000 лева.

Заводът ще бъде построен за 38 месеца и в него ще бъдат открити 100 работни места. 

Андре Урех съобщи, че вече си е осигурил пазар в Швейцария за произвежданите палети. Той възнамерява до 4-5 години да разшири производството, така че в завода да работят 150 човека.

В момента Урех...

От ГЕРБ искат оставката на новоизбрания председател на Сметната палата Лидия Руменова

От ГЕРБ поискаха оставката на новоизбрания председател на Сметната палата Лидия Руменова. Мотивът е, че тя си е позволила коментари за оказван политически натиск върху одитната институция по време на управлението на ГЕРБ. Подобни изявления в предизборна кампания според депутатите на Бойко Борисов са недопустими и обслужват социалистическа партия.

Бойко праща тениски с лика си на заклетите фенове

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов подкани най-заклетите си фенове да си поръчат тениска с неговия лик. В профила си във Фейсбук той написа: "За всички вас, приятели от Фейсбук, които ми писахте, че искате такава фланелка, екипът ми подготви специално. Желаещите могат да ми пишат на лично съобщение адреса, където да я получат и ще се постараем да я изпратим на първите 200 възможно най-скоро. С останалите се надявам, че ще се видим при срещите ми в страната. Благодаря ви за подкрепата"

Кичка Бодурова дава апартаменти под наем в Лас Вегас



 През 1991 г. Кичка Бодурова заминава за САЩ, а 10 г. по-късно се установява в Лас Вегас.
Там певицата живее в голяма къща - около 500 квадрата. И домът и? в София, и този отвъд океана имат големи градини. Но ако тук е засадила предимно кипариси и чимшири, там гледа няколко вида палми и много оранжеви рози - любимите цветя,  През 1991 г. Кичка Бодурова заминава за САЩ, а 10 г. по-късно се установява в Лас Вегас. Там певицата живее в голяма къща - около 500 квадрата. И домът и? в София, и този отвъд океана имат големи градини. Но ако тук е засадила предимно кипариси и чимшири, там гледа няколко вида палми и много оранжеви рози - любимите цветя,

Бербатов за календарчетата на ДПС: Безогледно и недопустимо

"Днес се събудих с откритието, че участвам в предизборна кампания. Утре може да е друга партия или фирма, припознала ме като своя човек."
Това написа в профила си във фейсбук футболистът Димитър Бербатов след материал на Нова телевизия, че календарчета на ДПС с образа му се разпространяват в Свиленград от няколко дни. "Днес се събудих с откритието, че участвам в предизборна кампания. Утре може да е друга партия или фирма, припознала ме като своя човек." Това написа в профила си във фейсбук футболистът Димитър Бербатов след материал на Нова телевизия, че календарчета на ДПС с образа му се разпространяват в Свиленград от няколко дни.

Децата стават все по-неграмотни

София /КРОСС/ Български учени предупредиха, че децата у нас стават все по-неграмотни. Това е и една от причините експертите да предлагат учебният предмет "Граматика" да се изучава в по-горните класове."Проблемът наистина е актуален. Той, всъщност, дава отговор и на един въпрос, който често ни измъчва - четат и пишат ли българските ученици? Отговорът очевидно е положителен - четат и пишат по не най-добрия начин и очевидно предизвикателството, пред което всички ние сме изправени, са модерните технологии, защото те четат и пишат преди всичко в социалните мрежи", коментира експертът по български език и литература Станимир Цветков. "Много работим с професор Боян Вълчев от Софийския университет, за да предизвикаме министерството за това да премести граматиката във високата възрастова група, тъй като от първи до четвърти клас това е прекалено абстрактно знание, за което децата не са готови", посочи Ева Борисова от Асоциация "Родители". Забавното лятно четене тази година стартира с национална кръгла маса за грамотността на българските деца. Форумът се фокусира върху най-наболелите проблеми, свързани с грамотността на децата, и намирането на начини за тяхното решаване. Кампанията се базира на реално измерими резултати от онлайн читателски дневник. Всяко дете попълва информация за книжките, които е прочело

Формулата на Бареков: Като спрем кражбите, ще има за хората

Намаляване на контрабандата и кражбите от ДДС наполовина би увеличило пенсиите двойно

Бербатов се ядоса, че се появи на предизборно календарче на ДПС


Появата на снимка на Димитър Бербатов с екипа на "Монако" върху предизборно календарче предизвика острата реакция на футболиста.

Нова телевизия съобщи, че календарче с лика на бившия национал с червено-бял екип, емблемата на "Монако", номер 29 и надпис "Купуването и продаването на гласове е престъпление" се разпространява в Хасковска и Бургаска област. Името на ДПС обаче не е изписано.

"Днес се събудих с откритието, че участвам в предизборна кампания. Утре може да е друга...

ЕС е пред забрана на найлоновите торбички до 2019 г.


Читателите избраха темата за найлоновите торбички в играта "Избери да научиш повече". Тя е част проекта "Е-включи се в ЕП" (EParticipate) с подкрепата на Европейския парламент. Всеки месец в играта читателите на "Дневник" избират от дневния ред на Европарламента въпрос, по който да получат повече информация. Отговорността за съдържанието е изцяло на "Икономедиа".

Европейският парламент възнамерява да намали употребата на полиетиленови торбички с 80% до 2019 г. Голямо мнозинство от...

Бербатов за предизборните календарчета с лика му: Когато реша да застана зад нещо, ще го направя публично и официално

"Днес се събудих с откритието, че участвам в предизборна кампания. Утре може да е друга партия или фирма, припознала ме като своя човек." Това написа в профила си във фейсбук футболистът Димитър Бербатов след материал на Нова телевизия, че календарчета с номера на бюлетината на ДПС с образа му се разпространяват в Свиленград от няколко дни.

Започнаха снимките на "Междузвездни войни"

/КРОСС/ В столицата на ОАЕ Абу Даби започнаха снимките на седмата част от "Междузвездни войни", съобщава The National. Работа в Абу Даби ще продължи до края на месец май. По-рано бе съобщено, че снимките ще са в пустинята на Абу Даби. В предните серии пустинните пейзажи са заснети в Тунис. Това е първият епизод на сагата, който се създава от Walt Disney. Компанията придоби създателя на поредицата Лукасфилм през 2012 година. Режисьор на новите части е Джей Абрамс. Според шефа на Disney Studios Алън Хорн, седмата част на "Междузвездни войни" трябва да бъде завършен в края на 2015-а. Действието ще се развива 30 години след шестата серия "Завръщането на джедаите", заснет през 1983 г. В центъра на сюжета отново ще са героите от оригиналната трилогия Люк Скайуокър, принцеса Леа и Хан Соло.

Водят принудително в съда свидетел срещу Цветанов

Цветанов е подсъдим за това, че няколко пъти е написал "НЕ!!!" върху разрешение на съда за подслушване на бившия шеф на БОП във Велико Търново Орлин Тодоров

Гонения на православни свещеници в Украйна

/КРОСС/ Настоятелят на храма „Св. Св. Антоний и Теодосий Печорски" в град Василков протойерей Алексий Ефимов разказа, че получава заплахи със смърт за това, че е причастявал бойци от „Беркут" на Майдана, съобщи вестник „Известия". Освен името на о. Алексий, в черните списъци за унищожаване на православни свещеници, служещи към Украинската Православна Църква на Московския Патриархат, съставен от активисти на неонацистките групировки „Десен сектор", „Батьковщина" и др, фигурират още много други имена на православни свещенослужители. „Например, аз съм един от първите в местните проскрипционни списъци за унищожаване на православни свещеници, защото няколко пъти бях на Майдана и причастявах там войниците на Вътрешните войски и офицери на „Беркут". Тук не може да става и дума за свобода на словото. Уви, осъденият на смърт вижда света не така, както го вижда човека настанил се в уютен кабинет и в удобен фотьойл", разказа о. Алексий.Напомняме, че през февруари в Киев по време на сблъсъците между властите и опозицията, организацията „Народен Събор" на Украйна проведе акции в подкрепа на бойците от специалните части на украинското МВР „Беркут", които браниха правителствената територия на ул. Грушевски от „мирни протестиращи" на Евромайдана. В една от такива акции е взимал участие и протойерей Алексий Ефимов

Военни: цените на свободния пазар са по-ниски от тези във ведомствените магазини

София /КРОСС/ Военнослужещи се оплакаха, че цените на обувките във военните магазини са по-високи отколкото на свободния пазар.Обувки за военнослужещи се продават в обикновен магазин в центъра на Варна за 20.00 лв. Същите се предлагат на военнослужещите във военните магазини за 52, 20, съобщи pan.bg."В магазин за обувки, в централната част на Варна, попаднах на нашите униформени "половинки" - гладки и перфорирани. Шокът бе в търговската цена на артикула. 20 (двадесет) лева. Любезният продавач-консултант обясни, че много се търсят и няма проблем да осигури бройки, дори с отстъпка при закупуване на повече чифтове. Без думи. За сравнение във военния магазин, абсолютно същите са на цена от 52,20 (петдесет и два и двадесет) лева. Как е възможна такава разлика? Кой, как и по какъв начин ценообразува за БА? Кой, допуска такъв грабеж на опоскания армейски бюджет и харченето на парите на българския данъкоплатец? Това не е само за обувките, а за всичко което е елемент от униформата. Качеството на продуктите е отделна тема. Продавачът: "....много се търсят за тъжните ритуали от погребалните агенции, при тази добра цена." Срамно и тъжно. Тъжно за нас..... ", пише Иван Савов във Фейсбук.

Данаил Папазов: Пристанище Варна - Запад търпи загуби заради ситуацията с авариралия кораб

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов направи инспекция авариралия на пристанище Варна-Запад кораб “Mohammed H”, предаде репортер на Радио „Фокус” - Варна. По време на товарни дейности на сода, плаващият под молдовски флаг кораб се е наклонил силно към кея.

Убийство в Столипиново

Мъж на 35 години уби брат си в Столипиново след битов скандал, разразил се в предобедните часове, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Над 50 международни и български предприятия се включват в „Франчайзинг Експо 2014"

София /КРОСС/ Министерството на икономиката и енергетиката и Франчайзинг.бг организират изложение „Франчайзинг Експо 2014" и конференция „Нови бизнес идеи". Двете събития ще се проведат на 16 и 17 май 2014 г. в Националния дворец на културата и входа е свободен.Със своята подкрепа Министерството цели да се стимулира предприемаческата инициативност на хората и желанието за стартиране на собствен бизнес, както и разкриването на по-голям потенциал за развитие на франчайз вериги в браншовете: хранително-вкусова промишленост, текстилна промишленост, облекло, млекопреработвателна промишленост, сладкарска промишленост, информационни технологии и др. „Франчайзинг Експо" е едно от най-важните и престижни събития за привличане на франчайз партньори и развиване на франчайз бизнес в България. За четири годишната си история изложението се превърна в трамплин за голям брой успешни проекти за франчайзинг бизнес.Над 50 международни и български предприятия - франчайзодатели, сред които водещи български и чуждестранни компании в различни браншове ще представят бизнес модела си като форма на стартиране на бизнес чрез франчайз от предприемчиви хора. На „Франчайзинг Експо 2014" се очакват над 3000 посетители, които желаят да стартират собствен бизнес по утвърден бизнес модел - чрез закупуване на франчайз. Франчайзингът е най-успешният бизнес модел в съвременния свят и най-нискорисковия начин за започване на бизнес

Магическа течност сваля кръвното и спира рака

Вода, в която се отглеждат морски алги, се слави с магически лечебни свойства. Вълшебната течност лекува хипертония, стомашни болести, оправя нервите,червата и дори кожата.
Алгите са живи организми, но ги наричат кристали заради формата и вида им. Те са бели полупрозрачни късчета. Това са японски кефирни гъби, Вода, в която се отглеждат морски алги, се слави с магически лечебни свойства. Вълшебната течност лекува хипертония, стомашни болести, оправя нервите,червата и дори кожата. Алгите са живи организми, но ги наричат кристали заради формата и вида им. Те са бели полупрозрачни късчета. Това са японски кефирни гъби,

Мъж уби брат си от бой

Битов скандал завърши със смъртен случай в пловдивския квартал "Столипиново", съобщават от полицията.
Трагедията се разиграла около 11.30 часа днес, когато на тел. 112 е получен сигнал за възникнала кавга между братя в двор на ул. „Калина”.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4, Битов скандал завърши със смъртен случай в пловдивския квартал "Столипиново", съобщават от полицията. Трагедията се разиграла около 11.30 часа днес, когато на тел. 112 е получен сигнал за възникнала кавга между братя в двор на ул. „Калина”. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,

Оправдаха бившия кмет на Исперих Адил Решидов

Той бе признат за невинен по обвинението, че без правно основание е внесъл искане за отпускане на средства за възстановяване на шест общински сгради под предлог, че са пострадали от природно бедствие

Още 15 000 лева за юбилея на Левски

Георги Иванов- Гонзо, Валери Божинов и Тити Папазов ще дарят допълнително по 5 хиляди лева за 100-годишния юбилей на Левски. „Борим се за всеки лев. Благодарим на всеки от клуб „1...

Румен Петков: "Галерия" излъга за АБВ, Съюзът на издателите да вземе отношение

Документи на МВР свързани с тъжбата, която подадох срещу вестник „Галерия“ за клевета, посочват ясно, че авторът на статията, заради която водя делото, не е работил никога за изда...

Или оставка на шефката на Касата, или стачка!

Средствата за здравеопазване не гарантират достъпа на българските пациенти до качествена медицинска помощ, категорични са от БЛС

Простреляха народния губернатор на Луганска област

/КРОСС/ Срещу народния губернатор на украинската Луганска област Валерий Болотов е извършено покушение, предаде ИТАР-ТАСС. Той е ранен с огнестрелно оръжие. В момента Болотов се намира в болница. Няма опасност за живота му.

Първият от 30-те нови тролейбуса вече е във Варна

Първият от 30-те нови тролейбуса представи кметът на града Иван Портних пред Катедралата днес. Градоначалникът дори го изпробва и се повози заедно с общински представители и журналисти, предаде репортер на Moreto.net. Екологичните превозни средства, на стойност около 28 млн.

Братоубийство в "Столипиново"

Битов скандал завърши със смъртен случай в пловдивския квартал "Столипиново". Трагедията се разиграла около 11.30 часа днес, когато на тел. 112 е получен сигнал за възникнала кавга между братя в двор на ул. „Калина”.

Военни се оплакват, че цените на свободния пазар са по-ниски от ведомствените магазини

Военнослужещи се оплакаха, че цените на обувките във военните магазини са по-високи отколкото на свободния пазар.   Обувки за военнослужещи се продават в обикновен магазин в центъра на Варна за 20,00 лв. Същите се предлагат на военнослужещите във военните магазини за 52, 20, съобщи специализираното издание pan.bg.   "Много въпроси.... В магазин за обувки, в централната част на Варна, попаднах на нашите униформени "половинки" - гладки и перфорирани. Шокът бе в търговската цена на артикула. 20 (двадесет) лева. Любезният продавач-консултант обясни, че много се търсят и няма проблем да осигури бройки, дори с отстъпка при закупуване на повече чифтове. Без думи. За сравнение във военния магазин, абсолютно същите са на цена от 52,20 (петдесет и два и двадесет) лева. Как е възможна такава разлика? Кой, как и по какъв начин ценообразува за БА? Кой, допуска такъв грабеж на опоскания армейски бюджет и харченето на парите на българския данъкоплатец? Това не е само за обувките, а за всичко което е елемент от униформата. Качеството на продуктите е отделна тема. Продавачът: "....много се търсят за тъжните ритуали от погребалните агенции, при тази добра цена." Срамно и тъжно. Тъжно за нас..... ", пише Иван Савов във Фейсбук.

Златанова: Без подкрепата на ЕС бихме имали по-висока безработица

България би имала с поне 1,5 процентни пункта по-висока безработица, ако не съществуваше оперативната програма "Развитие на човешките ресурси". ...

Изтеглят над 31 вида генерични лекарства от пазара заради дъмпинг

Над 31 позиции на генерични лекарства от позитивната листата, заплащани от НЗОК, са изтеглени от пазара заради дъмпинг от страна на оригиналния продукт, съобщиха от Българската генерична фармацевтична асоциация. Изтеглените позиции ще доведат до по-голямо доплащане от пациента и Касата за оригинала на лекарства за онкозаболяванията, психиатричните заболявания и паркинсона.

Мъж преби до смърт брат си

Битов скандал завърши със смъртен случай в пловдивския квартал Битов скандал завърши със смъртен случай в пловдивския квартал "Столипиново", съобщават от полицията. Трагедията се разиграла около 11.30 часа днес, когато на тел. 112 е получен сигнал за възникнала кавга между братя в двор на ул. „Калина”. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,

Улесняват процедурата по закупуване на имот

Агенцията по вписванията работи по улесняване процедурата по закупуване на имот. Цели се информация да се подава само в Имотния регистър към...

"Брадата" мода за принцеси

На коя й отива повече - Ариел или Пепеляшка?


Дъждовете съсипват реколтата от жито

Честите валежи и необичайно студената пролет започват да влияят лошо на житната реколта. Заради влагата гъбички завладяват нивите и ако времето не се промени, качеството на житната реколта ще се влоши значително. Неблагоприятното време може да доведе и до спад в добивите.
“Най-много сигнали за заболяването имаме от района на Видин. Честите валежи и необичайно студената пролет започват да влияят лошо на житната реколта. Заради влагата гъбички завладяват нивите и ако времето не се промени, качеството на житната реколта ще се влоши значително. Неблагоприятното време може да доведе и до спад в добивите. “Най-много сигнали за заболяването имаме от района на Видин.

Бербатов се сопна на ДПС: Използвате ме безогледно!

Димитър Бербатов реагира във Facebook на използването на лика му в предизборната кампания.

Цяло село събира пари за отличници

Цяло Давидково събира пари за стипендия на най-добрия ученик. За пета година на 24 май родопското село така почита паметта на Димитър Терзиев. Момчето било пословично с желанието си да учи, но умира на 23 години. 
Хората с желание отделят пари и се включват в инициативата, каза кметицата на Давидково Севда Чолакова. Трябва да се награждават децата Цяло Давидково събира пари за стипендия на най-добрия ученик. За пета година на 24 май родопското село така почита паметта на Димитър Терзиев. Момчето било пословично с желанието си да учи, но умира на 23 години. Хората с желание отделят пари и се включват в инициативата, каза кметицата на Давидково Севда Чолакова. Трябва да се награждават децата

След Кобзон и групата "Любэ" се включи в предизборната агитация - ще пее за "Атака"

Руската група "Любе" ще свири в София на 22 май по покана на "Атака" и лидера й Волен Сидеров, съобщи в профила си във Фейсбук депутатът Десислав Чуколов.   Концертът ще бъде на 22 май в зала 1 на НДК с вход свободен.   Така постсъветската група, изпълнителка на поп, рок, фолк, военно-патриотични и православни песни, ще подгрее българските избиратели да отидат на избори за Европейски парламент и да гласуват правилно. Още повече, че Сидеров откри кампанията си не къде да е, а в Москва.   "Любэ" не е за пръв път е в България, но тя бе тук по покана на руски културни дружества. Групата пя и за БСП преди изборите през 2009 г.   Групата се вписва в руската културна инвазия у нас преди европейските избори. В момента в България е вечният изпълнител Йосиф Кобзон, който заедно с ансамбъла на руското МВР прави турне из страната. Според варненски медии концертът на певците-милиционери и Кобзон във Варна ще бъде върхов момент от предизборната кампания на БСП в морския град.

Цитат на деня: Ако едно лице иска да извърши престъпление, няма кой да го спре


"Ако едно лице иска да извърши престъпление, няма кой да го спре. Няма власт над оная глава, която е готова сама да се отдели от раменете си."

Това смята главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, който представи информация от оперативния щаб между неговото ведомство, прокуратурата и ДАНС, който да следи за изборни нарушения.

Лазаров твърди, че има 12% спад на битовата престъпност, което според него е "едно добро начало", но тези резултати не го удовлетворяват.
...

Безработните младежи са намалели със 7000 за една година

За една година безработните младежи са намалели със 7000. Това заяви за БГНЕС зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Янкова, по време на откриването на инициативата "Младежта в движение".

Гръмнаха народния губернатор на Луганск

Валерий Болотов е прострелян в Луганск. Реални бойни действия пък се водят в Донецка област.

Труп на 45-годишен мъж ужаси шофьори на крайезерния път във Варна

Труп на 45-годишен варненец е открит в затревена площ на крайезерния път, съобщиха за Topnovini.bg от полицията в морската столица. Сигнал за зловещата гледка е подаден на тел. 112 от шофьори. Тялото се намирало встрани от платното на ул.

Ще спреш ли шуробаджанащините във Варненско, Орешарски?

Трудно мога да реша в днешния следобед дали да започна с поредното политическо назначение в държавата, или с кокошкарските кражби. Така или иначе поводи за част 2 в днешния ден не липсват.Наглостта на министър-председателя стигна до там, че за началник на „Военно-почивно дело", град Варна, към ИА "Военни клубове и военно-почивно дело" е назначена личност със съмнителна репутация и без необходимите образование и квалификация. Името на новоназначения началник е Светлана Такева. Във Варненско тя е по-популярна като бившата жена на дисководещ и балерина във фолк балет. Сега тя е и член на НС на БСП, зам.-председател на градската структура на БСП, общински съветник, ръководител на младежите в БСП. Заявявам, че съгласно Закона за държавния служител и Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, постът който заема Светлана Такева е напълно несъвместим със заеманата от нея длъжност в ИА „Военни клубове и военно-почивно дело" към Министерство на отбраната

С откритите заседания кабинетът се включва в предизборната кампания на БСП, обяви ГЕРБ


БСП прави предизборна кампания, като използва държавните институции и харчи обществени средства, обявиха от ГЕРБ на пресконференция днес.

Бившият шеф на кабинета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, а сега член на ръководството на партията Румяна Бъчварова, посочи, че всяка седмица правителството прави изнесени заседания в някой от регионите в страната. "Правителството заседава, прави първи копки, открива. Ако проучите разходите за тези събития, може да ги припишете към предизборните...

Кабинетът спрял незаконно приема в Пернишкия университет

Министерският съвет е отказал бройки за прием в Пернишкия университет, без да има правно основание за това. Кабинетът е бил подведен от доклад, внесен от министъра на образованието и науката проф. Анелия Клисарова. Решението МС гласува решение за бройките за прием в университетите у нас за учебната 2014/2015 г. на заседание, провело се на 10 май. Сред университетите с план-прием за предстоящата учебна година не беше Европейският политехнически университет - Перник, а от съобщението на МС до медиите стана ясен и мотивът за това. "Поради отрицателна оценка на Агенцията ( бел. ред. Националната агенция по оценяване и акредитация към МС ), в решението не е включен Европейският политехнически университет – Перник", пише в прессъобщението на кабинета. В отговор на въпрос на OFFNews от правителствената пресслужба уточниха, че това твърдение е било записано в доклада на министъра на образованието Анелия Клисарова, която е и вносител на проекта за решение за определяне на бройките за прием в университетите. Реакциите Същия ден от НАОА отрекоха пред OFFNews да има какъвто и да е отказ. Увериха ни, че ЕПУ е в процедура и няма решение. В официалната си позиция, разпространена също на 10 май, от ЕПУ заявяват, че имат акредитация, че ръководството на ВУЗ-а е "изумено от това, че на заседание на Министерски съвет е внесен доклад с невярно съдържание, на базата на което е взето неправомерно решение", както и че "никой орган в България не може да лиши университета от правата му за приемане и обучаване на студенти". От университета апелираха "Министерският съвет да коригира направената грешка". Фактите Решението на МС действително е в разрез със Закона за висшето образование, според който новооткритите университети имат статут на акредитирани и могат да обучават до изтичането на определения от НАОА срок. В случая с Пернишкия университет (който е открит през 2008 г. с решение на Народното събрание) този краен срок е месец май 2016 година, т.е. дори и акредитацията му да не бъде продължена, той със сигурност има право да обучава през учебната 2014/2015 г. След създаването им новите ВУЗ-овете са длъжни да подадат в НАОА проекти за откриване на професионални направления. Утвърждаването на тези проекти от НАОА им дава правото да продължат да обучават в специалностите, включени в съответните направления  (напр. в направление "Социални, стопански и правни науки" влизат специалности като "Социология", "Културология", "Психология", "Политология", "Право", "Администрация и управление", "Туризъм", "Журналистика"). В конкретния случай университетът ни е подал 7 проекта за откриване професионални направления на 15 май 2013 г., каза ректорът проф. Иван Петков пред OFFNews днес. "Въпреки че по закон НАОА трябва да се произнесе в 6-месечен срок, и до днес нямаме нито едно официално решение от Агенцията. Но гласуванията в постоянните комисии към НАОА са в наша полза", допълни той. Той беше категоричен, че решението на МС по предложение на МОН е "абсолютен гаф на МОН, защото хората в министерството явно не познават чл. 80, ал. 1, 5 и 6 от Закона за висшето образование". Той заяви, още, че спирането на приема е "много злонамерена атака, зад която стои директорът на дирекция "Висше образование" Мария Фъртунова". Обяснението на ректора за мотива за въпросната "злонамерена атака" бе, че "явно други университети са ни възприели като конкуренция". За да изясни фактите по разминаващата се информация за статута на ЕПУ, OFFNews изпрати запитване до Министерството на образованието. Изненадващо, в получения днес отговор пише, че "На 22 април 2014 г. МОН с писмо е уведомено, че на 17 април 2014 година Акредитационният съвет на Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА) е взел решение за отрицателна оценка на проекти за откриване на три професионални направления на Европейския политехнически университет в гр. Перник". От МОН твърдят още, че "внесеният в Министерския съвет проект на Решение за утвърждаване броя на приеманите за обучение студенти и докторанти във висшите училища и научните организации на Република България през учебната 2014-2015 г., е съобразен с официалното становище на НАОА по отношение на акредитираните професионални направления и специалности от регулираните професии". Реакцията на ректора на ЕПУ проф. Петков на това беше: "За първи път чувам. Кълна Ви се - с ръка на сърцето - че не сме получавали подобно решение на НАОА". От ЕПУ са подали жалба в НАОА и са предприели постъпки за промяна на решението на Министерския съвет, което ги оставя без прием за 2014/2015 г., стана ясно още от думите на проф. Петков. Въпреки спрения прием на сайта на ВУЗ-а са обявени условията за прием и датите за изпитите за предстоящата учебна година за 8 бакалавърски специалности и 13 магистърски програми. Сред тях са "Строително инженерство" и регулираната "Архитектура". По думите на ректора от откриването на университета досега през ЕПУ са преминали или все още се обучават приблизително 530 студенти, а над 86% от тях са чужденци от 11 държави. Обучението в ЕПУ е изцяло на английски език.

С един глас да бием БСП е положителен резултат за ГЕРБ

Забравиха българите много бързо как през 1996 година

Камерън Диас: Не вярвам да има наистина моногамни хора

Чаровната блондинка краси корицата на новия брой на списание InStyle


Първанов ще посети Кюстендил и Перник, Калфин отива в Стара Загора

София /КРОСС/ На 14 май, сряда, лидерът на АБВ Георги Първанов ще посети Кюстендил и Перник. 10,00 ч. - среща с обществеността на Кюстендил в залата на читалище „Братство" 19,30 ч. - концерт на Николина Чакърдъкова на централен площад „Кракра" в гр. Перник Водачът на листата на АБВ Ивайло Калфин в 13,00 ч. ще се срещне с бизнеса в зала 1 на комплекс „Верея", гр. Стара Загора В 17,00 ч г-н Калфин има среща със Съюза на надомните работници - зала 1.5 на НДК /вх. А3/, София Снимка: Булфото, всички права запазени

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване