Нощ на литературата в Бургас

В сряда /14 май/ от 18.00 часа на открита сцена “Охлюва” в Морската градина /или зала “Георги Баев” при лошо време/ ще се проведе инициативата “Нощ на литературата”. Събитието е с вход свободен.

Нощта на литературата е международно събитие, което и представлява публични четения в нетрадиционни градски пространства. Нощта на литературата е форма на диалог между изкуството и градската среда, една среща на култури, автори, преводачи, издатели и любители на литературата.

Творбите, които са включени в четенето са на чешки, полски, немски, английски, македонски, български, руски и португалски съвременни автори. Ще ги пресъздадът поети от студио “Митични птици” и млади актьори от “Театрална школа” кв. Банево.

В антрактите на четенето ще видим превъплащенията на двамата актьори – Грета Кръстева в ролята на Принцесата от “Полицейска приказка” на Карел Чапек и Ирослав Петков в ролята на Швейк по Ярослав Хашек.

В ежегодния общоевропейски проект през 2014 ще се включат 9 български града – София, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Перник, Плевен, Пловдив и Русе.

Събитието е инициирано от Чешкия център в София, организатори са EUNIC България, Руски културно-информационен център, Културен информационен център на Р. Македония, Представителство на Европейската комисия в България, сдружението “София Поетики” и Фондация “Детски книги”. С подкрепата на Столична община и медийното партньорство на Българското национални радио и “Аз чета”.

Нощ на литературата е международно събитие, в което за осми път ще се включат десетки европейски градове. Целта е представяне на преводна съвременна европейска литература и виртуално запознаване с нови и непознати за отделната дестинация автори.

На 14 май едновременно във всички участващи градове ще се проведат публични четения от произведения на европейски автори. Чете се в нетрадиционни градски пространства от известни актьори или публични личности, като във всяко “гнездо ” се представя по един отделен откъс на всеки половин час. Така слушателите имат възможност да се докоснат до литературите на различни страни в рамките само на една нощ

Кой е новият полицейски шеф на Перник?

Само месец след като "За Перник" настоя за оставката на досегашния полицейски шеф Теофилов заради полицейщина над природозащитниците в Перник от днес има нов шеф на полицията.

Славчо Станиславов е роден на 15 юни 1968 г. в Перник. През 1999г. е завършил висше образование "Психология" в ЮЗУ "Неофит Рилски" гр. Благоевград.

         В системата на МВР е започнал през 1988 г. и до 2001 г. е заемал различни длъжности в Охранителна полиция. На 01 март 2001 г. е назначен на длъжност "разузнавач" в Криминална...

Продължава

Мирослава Тодорова харесвала съдията по делото й срещу ВСС

До месец състав на Върховния административен съд ще се произнесе с решение, дали Висшият съдебен съвет правилно е разжалвал съдия Мирослава Тодорова, като я понижи за 2 г. в съдия в Районния съд. Юристът на ВСС поиска отвод на съдията-докладчик по делото Александър Еленков с мотив, че Тодорова през м.г. го номинирала за юрист на годината.

Александър Симов: БСП и ПЕС имат план за промяна на света и на България

Левите сили имат план за промяна на света и на България. Този план, включва конкретни стъпки, които трябва да направим, за да върви България напред. Tова заяви Александър Симов, кандидат за член на ЕП от Коалиция за България, пред препълнената зала в с. Първенец, община Родопи. Залата посрещна с аплодисменти левия блогър и журналист от в. Дума, а запалени почитатели му подариха червена роза и поискаха автограф на една от последните му статии в левия печат.

Мними лечители отиват на съд, предлагали разваляне на черни магии

Варненския районeн съд насрочи две заседания по дела за измама срещу „лечители“ – 57-годишеният „Шериф ходжа“ и 21-годишната „Маг Руми“, предлагащи „разваляне на черни магии“ и „разрешаване на лични и здравословни проблеми“ за 14 май.
За 9:30 часа е насрочено е заседанието на 32 съдебен състав, където подсъдим по делото е 57-год. Ал. Чакъров. Варненския районeн съд насрочи две заседания по дела за измама срещу „лечители“ – 57-годишеният „Шериф ходжа“ и 21-годишната „Маг Руми“, предлагащи „разваляне на черни магии“ и „разрешаване на лични и здравословни проблеми“ за 14 май. За 9:30 часа е насрочено е заседанието на 32 съдебен състав, където подсъдим по делото е 57-год. Ал. Чакъров.

Делото между Баневи и държавата за "Русалка" се връща в съда

София /КРОСС/ Върховният касационен съд е отменил миналия месец решение, с което държавата си върна над 182 дка горски земи, върху които се намира курортен комплекс "Русалка". Делото се връща за разглеждане във Варненския апелативен съд с мотивите, че някои доводи на фирмите на Николай и Евгения Баневи, собственици на комплекса, не са взети предвид при произнасянето през 2012 г. Необходимо е изготвянето на техническа експертиза, която да установи каква част от земята е необходима за обслужването на прилежащи на комплекса постройки, мотивират се от ВКС. Делото е насрочено за разглеждане във Варна на 28 май тази година. Историята Точно в края на управлението на тройната коалиция - през 2009 г., тогавашния областен управител на Добрич Ердинч Хаджиев от ДПС прехвърля на "Русалка тур" (на семейство Баневи) собствеността върху 330 дка гори в землището на с. Свети Никола, община Каварна. В последствие Баневи прехвърлят терените на друга своя фирма - "Паррус". През 2010 г. земеделският министър от правителството на ГЕРБ Мирослав Найденов завежда дело срещу фирмите на Баневи за правото на собственост върху 182.5 дка гори, върху които няма прилежащи на комплекса постройки. Делото е спечелено в полза на държавата от добричкия окръжен съд след комплексна експертиза за собствеността на терените от 1989 година досега

Зверска катастрофа с две жертви край Петолъчката

Сливен /КРОСС/ Двама шофьори на камиони загинаха в катастрофа край Петолъчката. Инцидентът е станал около 14:45 часа днес между три товарни автомобила. Два от тях са се движили в посока кръстовище „Петолъчка", другият - в посока град Котел. По първоначални данни лек автомобил е завивал надясно, за да навлезе на черен път, когато е бил застигнат от товарните автомобили. За да избегне удар с лекия автомобил, единият ТИР е променил посоката си на движение и се е ударил челно с товарния автомобил, който се е движил в насрещното платно. От удара двата автомобила се възпламеняват, а водачите им загиват на място. Третият товарен автомобил е само с материални щети.Лекият автомобил не е пострадал.Пътят от кръстовище Петолъчка за Котел и Омуртаг временно е затворен. Движението ще бъде пренасочено по обходни маршрути.

Никакъв шанс прокурорката-покемон да дойде у нас на море

Главният прокурор на Крим Наталия Поклонская вече е в черния списък на ЕС. На Поклонская е забранено да влиза в страни членки на ЕС, а ако притежава активи в европейски банки, те ще бъдат замразени. Решението на Съвета на ЕС за санкции срещу прокурорката вече е публикувано в официалния вестник на съюза. Наталия Поклонская се прочу в целия свят с пикантните си снимки в социалната мрежа "Одноклассники". Тя се превърна и в секссимвол в Япония -  в Страната на изгряващото слънце се появиха стотици анимета с образа на младата прокурорка. Причината: големите очи, правилните черти, фетишът от униформата. Поклонская обаче твърди, че нито заслужава, нито желае подобна слава: "Искам да ме възприемат като прокурор, да се интересуват от мен заради моята работа, да ме оценяват по делата ми. Аз съм прокурор, а не Покемон".

Можем да искаме Google да изтрие линк към информация с личните ни данни

Съюзът на Европейския съюз произнесе решение, в което призна правото на гражданите да искат от интернет търсачките да изтриват линкове към информация за личните им данни, предаде АФП. В рамките на иск срещу Google съдът постанови, че търсачките са отговорни за личните данни, които излизат на страниците им.

Проект на „Подкрепа” изпреварва електронното правителство

Българите, решили да работят в Германия, трябва да подготвят комплект документи, който освен лична карта и паспорт, трябва да включва още: европейска здравноосигурителна карта, диплома за завършено образование и акт за раждане. Последните два документа задължително трябва да са преведени на немски език. Това съобщи председателят на КТ „Подкрепа” в Бургас – Иван Костадинов, по време на представянето на проект „ОСЕМ – Обединени социалноосигурителни европейски мрежи по договор BG051PO001-7.0.07.25-C 001”. Очаква се точно този проект да осигури обслужване на едно гише, като изпревари електронното правителство.

„Много малко хора знаят, че преди да заминат трябва да имат удостоверение от НОИ, че са осигурени. Също, ако работникът е регистриран в Бюрото по труда в България, той има право да се регистрира и в тамошното Бюро по труда и да получава обезщетение в левова равностойност”, обясни Иван Костадинов.

Проект „ОСЕМ”, който започна наскоро, се изпълнява съвместно от български и немски партньори. Неговата цел е да информира работниците от България какви осигурителни права имат и да ги предпази от нелоялни работодатели. Днес ОСЕМ бе презентиран в Бургас от представители на синдиката „Подкрепа”, Бюрото по труда и НОИ.

Услугите на консултантските бюра по проекта могат да търсят всички заминаващи – от строителни работници, през сервитьори, бармани, стажанти или командировани от български работодател.

„В последните години Германия се оказва предпочитана за работа сред страните от Европейския съюз. Затова ние издадохме информационен справочник „Какво трябва да знаете, за да работите успешно в Германия”. В него е посочено какво има в един трудов договор, изготвен там. Например работодател не може да удържа от работник повече от 224 евро на месец за храна или 230 евро на месец за квартира”, разяснява Иван Костадинов.

Освен, че по проекта КТ „Подкрепа“ осигурява експертно съдействие на българките работници и служители в Германия, които желаят да ползват своите осигурителни права, се поддържа и мрежова свързаност с консултантското бюро Arbeit und Leben – Hamburg, с Националния осигурителен институт и EURES-мрежата към Агенцията по заетостта в България. Така ОСЕМ осигурява пряко online-съдействие за реализиране на европейските права.

„Ние теставаме немски практи при комуникацията с работниц-мигранти, като в случая те са наши съграждани, избрали да заминат в Германия. Тъй като принципът на координацията на системите за социална сигурност в ЕС са еднакви за всички държави – членки, след време ще можем да използваме придобитото ноу-хау за всяка държава, в която работят българи. Комуникационният канал, който създаваме ще позволи комплексна свързаност между администрациите, както на КТ „Подкрепа”, така и на НОИ, EURES-мрежата и консултантската мрежа „Arbeit und Leben”. Това ще ни позволи да предоставяме комплексно обслужване, каквото би трябвало да има, когато стартира електронно правителство. Затова смея да твърдя, че в тази част изпреварваме държавата и скоро „Подкрепа” ще може да предостави обслужване от едно гише, без препращане и губене на излишно време”, каза Адриан Илиев – юрист към КТ „Подкрепа”

Информация по проекта ще бъде достъпна в уебсайта на ОСЕМ http://www.podkrepa.eu/osem/, както и в информационните бюра към „Подкрепа”. В Бургас то се намира на ул. Антим I № 8.

Производители и търговци продължават войната заради Закона за защита на конкуренцията

Промените в Закона за защита на конкуренцията са опит да се наложат промени на пазара по непазарен начин. Нито ЕС, нито Световната банка, а и самият икономически министър Драгомир Стойнев изрази мнени...

Григор с победа на двойки в Рим

  Григор Димитров и неговият партньор Лукаш Росол победиха колумбийците Хуан Себастиан Кабал и Роберт Фара със 7-6(5), 7-6(5) и се класираха за втория кръг на турнира от сериите Мастърс в Ри...

Новият албум на Краля на попа срещна радушен прием от критиците

Кралят на попа Майкъл Джаксън оживя тази седмица с втория си албум след смъртта си през 2009 г. Песните са записани приживе. Xscape е пуснат в продажба в САЩ от днес, а преди това албумът излезе на п...

Черно море отнесе Лукойл и намали на 1:2 в серията

Лукойл Академик загуби с 69:85  от Черно море (Варна) в третия мач от полуфиналните плейофи на Националната баскетболна лига във Варна. В серията домакините намалиха на 1:2 победи. Четвъртия...

Турция: Няма да плащаме обезщетение на Кипър

Вчера Европейският съд за правата на човека осъди Анкара да плати на Кипър рекордно висока компенсация от 90 млн. евро

Съдят Шериф ходжа и Маг Руми, предлагали разваляне на магии

Варненския районeн съд насрочи две заседания по дела за измама срещу „лечители“ – 57-годишеният „Шериф ходжа“ и 21-годишната „Маг Руми“, предлагащи „разваляне на черни магии“ и „разрешаване на лични и здравословни проблеми“ за 14 май.
За 9:30 часа е насрочено е заседанието на 32 съдебен състав, където подсъдим по делото е 57-год. Ал. Чакъров. Варненския районeн съд насрочи две заседания по дела за измама срещу „лечители“ – 57-годишеният „Шериф ходжа“ и 21-годишната „Маг Руми“, предлагащи „разваляне на черни магии“ и „разрешаване на лични и здравословни проблеми“ за 14 май. За 9:30 часа е насрочено е заседанието на 32 съдебен състав, където подсъдим по делото е 57-год. Ал. Чакъров.

Гръцката "Златна зора" остава без държавно финансиране


Крайнодясната "Златна зора" ще остане без държавна субсидия, тъй като Държавният съвет на Гърция е отхвърлил иска на партията срещу действията за прекратяване на нейното финансиране, съобщават гръцките медии, цитирани от БТА.

Държавното финансиране на "Златна зора" беше замразено с министерско решение през декември 2013 г., след като лидерът ѝ и част от нейните депутати бяха обвинени в принадлежност към престъпна организация. По същото обвинение по-рано този месец гръцкият парламент...

Тест на "Тракия" ще затрудни движението между Стара Загора и Карнобат в петък


Заради специално изследване на качеството на магистрала "Тракия" между Стара Загора и Карнобат движението в отсечката ще бъде затруднено на 16 май - петък, между 8 и 17 часа.

Тестът на носимоспособността на пътната конструкция ще се извърши с дефлектограф - специална машина, широка колкото една пътна лента.  

Чрез специална мобилна сонда ще бъдат взети проби от настилката по цялата дължина на участъка в двете посоки на движение. Дефлектографът ще се движи със средна...

“Лидъл” с два нови магазина в София



Рикши превозваха клиенти до новия магазин на “Лидъл” в центъра на София на ул. “Раковски” 126-128 в деня на откриването му на 12 май. Забавлението беше част от атракцията по отварянето на новия филиал, който е вторият в центъра на столицата.  
В същия ден отвори врати още един търговски център на веригата в жк “Свобода”. Рикши превозваха клиенти до новия магазин на “Лидъл” в центъра на София на ул. “Раковски” 126-128 в деня на откриването му на 12 май. Забавлението беше част от атракцията по отварянето на новия филиал, който е вторият в центъра на столицата.   В същия ден отвори врати още един търговски център на веригата в жк “Свобода”.

Депресия? Може да е от дефицит на витамин В12

Значението на витамините и микроелементите за здравето е известно, но все повече проучвания изясняват в детайли действието им. Не бива да допускаме дефицит на основните нутриенти, за да не страда организмът.
Един от най-важните витамини за здравето е В12, макар че остава някак встрани от вниманието на повечето хора. Значението на витамините и микроелементите за здравето е известно, но все повече проучвания изясняват в детайли действието им. Не бива да допускаме дефицит на основните нутриенти, за да не страда организмът. Един от най-важните витамини за здравето е В12, макар че остава някак встрани от вниманието на повечето хора.

Любо Пенев помага на непозната

София /КРОСС/ Националният селекционер Любослав Пенев помогна на непозната жена при транспортирането й в частната клиника в София днес по обяд. Пенев спря своето Ауди след автобусната спирка на рейс N64, слезе от возилото и придържа патериците на жената, докато тя излезе от колата. После я придружи до входа на здравното заведение. Снимки: Булфото, всички права запазени  

Рикши по "Раковска" в София

Рикши превозваха клиенти до новия магазин на “Лидл” в центъра на София, на ул. “Раковски” № 126-128 вчера. Забавлението за клиентите на веригата беше част от атракцията по отварянето на новия  филиал. Магазинът на ул. “Раковски” е вторият в централната част на столицата.
Вчера отвори врати още един магазин на “Лидл” в жк “Свобода”, ул. “Ген. Рикши превозваха клиенти до новия магазин на “Лидл” в центъра на София, на ул. “Раковски” № 126-128 вчера. Забавлението за клиентите на веригата беше част от атракцията по отварянето на новия филиал. Магазинът на ул. “Раковски” е вторият в централната част на столицата. Вчера отвори врати още един магазин на “Лидл” в жк “Свобода”, ул. “Ген.

Симов: Не се срамувам, че съм социалист

Пазарджик /КРОСС/ Кандидатът за евродепутат от Коалиция за България Александър Симов участва в инициативата на Младежкото обединение на БСП - „Подари книга - върни ценност". Младежи подаряваха на жители на града любими книги на български и световни класици, научна и детска литература и по една червена роза. Чрез инициативата младежите пожелаха да популяризират идеята за връщане на изгубените ценности в Европа с по-справедлива и социална политика към хората. "Левицата е единственият шанс към връщането на европейската мечта", каза Александър Симов по време на срещата с местни младежи. „Не се срамувам, че съм социалист и всеки опит да се вмени вина на социалистите за положението в страната е неуспешен. ГЕРБ трябва да се срамуват от управлението си и от това, че хората излязоха на улицата и ги пометоха. Срамът трябва да е за тези, които крадоха, а не за тези, които чистят след поредните политически герои", категоричен бе Симов. Според кандидата за евродепутат БСП никога не се е проваляла в основното - винаги да поставя хората в центъра на своята политика. „За първи път в Европа има толкова високи нива на безработица. Работа, работа, работа, това е девизът, който ще промени сегашната ситуация", добави той. „Нашата задача е да покажем, че има различен изход от кризата и той не е в наливането на бонуси за банкерите, а в работните места", категоричен бе Симов

ОИСР: Германия да работи срещу социалното неравенство

Германия трябва да работи повече, за да намали риска от бедност, които нарастват с реформите на пазара на труда, намалили безработицата, но увеличили неравенството. Това се казва в новия доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Варна отново се включва в европейската инициатива Нощ на литературата на 14 май

България ще отбележи за пореден път Нощта на литературата в сряда на 14 май, научи Moreto.net. В ежегодния общоевропейски проект през 2014 г. ще се включат 9 български града – София, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Перник, Плевен, Пловдив и Русе.

Ужас до Сливен: Два камиона се запалиха, шофьорите изгоряха

Двама души загинаха при зверска катастрофа край Петолъчката. При инцидента, в който участвали общи три превозни средства, на място са изгорели шофьорите на запалилите се камиони.

Фланелки с лика на Борисов, поискали му ги

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов публикува тениска с лика си на страницата си във фейсбук. Такива тениски той ще изпраща до своите почитатели.
"За всички вас, приятели от Фейсбук, които ми писахте, че искате такава фланелка, екипът ми подготви специално. Желаещите могат да ми пишат на лично съобщение адреса, Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов публикува тениска с лика си на страницата си във фейсбук. Такива тениски той ще изпраща до своите почитатели. "За всички вас, приятели от Фейсбук, които ми писахте, че искате такава фланелка, екипът ми подготви специално. Желаещите могат да ми пишат на лично съобщение адреса,

Лейди Гага цензурира шоуто си за Дубай

/КРОСС/ Лейди Гага ще трябва да цензурира шоуто си, което ще представи в Дубай през месец септември. Това съобщи „Ройтерс", позовавайки се на AMI Live - един от трите организатора на шоуто на певицата в ОАЕ. Мениджърите на мероприятието посочват, че промените се налагат, заради културните традиции на Дубай, които задължително трябва да се вземат предвид.

ДПС, "Атака" и ББЦ не парафираха антикорупционния договор за ЕП

И тази година Асоциация "Прозрачност без граници" организира подписване на антикорупционния договор на "Трансперънси Интернешънъл". Той е международна инициатива за превенция и противодействие на корупцията. Договорът ангажира усилията на бъдещите български представители в Европарламента в борбата с корупционните практики.

Зарибяват езерото Вая с 4 тона бял амур

Най-голямото естествено сладководно езеро в България – Бургаското, ще се сдобие с 12 000 риби от вида бял амур в края на май месец. Зарибяването с 4-те тона бял амур е с цел редуциране на бурното развитие на водната растителност, което затруднява живота в езерото.

Вече има избран изпълнител, който ще извърши доставката на рибите, транспорт със специализиран превоз за жива риба, зарибяване на езерото след задължително спазване на необходимите условия за този вид дейност.

В момента върви съгласуване с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ за точната дата и протичането на цялостния процес по зарибяване на езерото. Едно от най-важните изисквания е рибата да е с местен произход от български развъдник, за да може да се адаптира по-лесно. Производителят трябва да представи документ, че рибата е от български развъдник и задължителния ветеринарно-медицински сертификат.

Използването на бял амур за борба с водната растителност или т. нар. биологичен метод е избран като най-подходящата алтернатива за езерото Вая от ИАРА, Асоциацията на природозащитните организации, ловно-рибарските дружества и клубовете по спортен риболов и Института по рибарство в Пловдив.

Пред пръскане с химични препарати и механично косене на езерото компетентните органи се спряха на най-ефикасния и природосъобразен метод, който предвижда етсествено намаляване на водната растителност във водоема чрез използването на бял амур, който се храни с нея. За да има пълноценен ефект зарибяването трябва да се извършва в продължение на 5 години с екземпляри с размери над 300 г. Езерото Вая е уникален природен обект, обитаван от много видове защитени птици и затова не предполага използването на химикали и машини.

Биологичният метод изисква по-малко разходи и е с най-добър потенциал за дългосрочно управление на водната растителност. Най-ефикасен за борба с водната растителност е белият амур. Той се използва широко за контрол на растителността в канали, язовири, рибовъдни басейни и др. водоеми. Белият амур е бързорастящ вид, който в язовирите може да надхвърли тегло от 30-35 кг. и дължина над 1.20 м., а консумираните количества са от 50-60 % до около 2-3 пъти надвишаващи собственото му тегло.

В момента на еко зона Вая е поставена охрана и видеонаблюдение. Допълнителен охранителен екип с лодка на ИАРА ще осигурява ежедневен контрол срещу бракониерски набези. Уловът в езерото е разрешен само за любители рибари – въдичари, но след изтичане на забраната за риболов през май. Изрично забранен е уловът с мрежи във водоема.

Растителността в езерата е полезна, когато покрива около 15-20 % от площта на водоемите. Тя представлява хранителен ресурс, среда за обитаване на рибите и източник на кислород във водата. Когато растителността нарастне започва да се конкурира с фитопланктона, който е част от хранителната верига на рибите, ограничава мястото за движение на рибите, намалява водната площ и е причината за възникване на замори при рибите.

Вая е най-богатото на сладководна риба езеро в страната и преди години се е ползвало за промишлен риболов.

Борисов изпраща фланелки с лика си на почитателите си

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов публикува тениска с лика си на страницата си във фейсбук. Такива тениски той ще изпраща до своите почитатели.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов публикува тениска с лика си на страницата си във фейсбук. Такива тениски той ще изпраща до своите почитатели. "За всички вас, приятели от Фейсбук, които ми писахте, че искате такава фланелка, екипът ми подготви специално. Желаещите могат да ми пишат на лично съобщение адреса,

Двама загинали при катастрофа край Петолъчката

Два камиона се сблъскват и се възпламеняват. Загинали са шофьорите им

Слух, че работници на Ковачки са със „заповед“ да гласуват за БСП

Служителите на ТЕЦ „Бобов дол“ и мините в Бобов дол били задължени от ръководството на двете предприятия да гласуват за БСП на предстоящите евроизбори – това се твърди в коментари на анонимни читатели в дупнишките медии от последните дни. „Официално имаме разпореждане всички служители в ТЕЦ и Мини Бобов дол да гласуваме за БСП. Всеки един от нас трябва да даде точен списък на 3 човека още с техните точни адреси, които да гласуват също за БСП. Заплахата е – уволнение на секундата. На всяка секция има отговорник, който ще следи изпълнението на гласуването от подадените лица. Държавата остава безучастна, полицията също, прокуратурата също. И после кажете че България е в Европа“, гласи един от коментарите, от края на миналата седмица. От синдикалната КНСБ не са получавали такива сигнали, коментира председателят на областната структура на синдиката в Дупница Тодорка Дамянова. OFFNews се свърза и със служител в ТЕЦ „Бобов дол“, членуващ в партия „Лидер“ на бизнесмена – собственик на централата Христо Ковачки. Служителят отрече негови колеги да са били заставяни да гласуват за определена партия. „В приятелски разговори обсъждаме предстоящите избори, но няма спуснати разпореждания. Аз също прочетох тези коментари, но няма такова нещо. Ние в централата сме абонирани за обвинения в т.нар. корпоративен вот и очаквахме да се появят такива информации предизборно“, коментира той. На въпрос има ли в партията на Ковачки единно решение за коя формация да се гласува на евроизборите, в които тя няма да участва, енергетикът отговори, че няма такова стиковане и всеки сам ще прецени за кого да даде гласа си. Той сподели обаче, че конкретно в Бобовдолската организация на "Лидер" настроенията са в полза на левицата. "Ние не искаме избори през 1 година, искаме стабилно работещо правителство", каза той и добави: "Евроизборите ще са лакмус дали ще има предсрочни избори. А ако има такива, в следващите 6 месеца всичко в държавата спира". Представителят на "Лидер" заяви още, че настоящото правителство е направило стъпки за подобряване на икономическата ситуация в страната и района. Действително, настоящото управление прекрати офанзивата на предхождащото го служебно правителство за изваждане на ТЕЦ-овете на Христо Ковачки ("Бобов дол" и "Брикел") от енергийния микс . Сигнали за гласуване на работници под заплаха от уволнение срещу "Лидер" имаше и на последните, и на предишните парламентарни избори. Партията на Ковачки, макар и да не спечели място в парламента, е била водеща по брой гласове в изборните секции конкретно в Бобов дол и с. Големо село, където се намира топлоелектрическата централа, показват протоколите от вота в Централната избирателна комисия. "Лидер" спечели 61 482 гласа на парламентарните избори миналата година. Гласовете за нея са 1.736% от гласовете в страната, поради което тя получава и партийна субсидия. Партията има и мнозинство в общинския съвет на Бобов дол. 

Орешарски: Стремим се да бъдем мост за китайската индустрия в Европа

България кандидатства за домакинство на агроцентър на Китай и 16 страни от Централна и Източна Европа. „Стремим се да бъдем мост за китайската...

Документалният театър "Реплика" взе наградата за полет в изкуството "Стоян Камбарев"


За пети път фондация "Стоян Камбарев" раздаде наградата си за полет в изкуството на церемония снощи, 12 май, в "София лайв клуб". Отличието на името на известния театрален режисьор от 90-те години, което се дава на млади творци, показали нетрадиционен поглед и забележителни постижния в някоя от областите на изкуството, беше връчено от президента Росен Плевнелиев на формацията за документален театър "Реплика".

Другите четири номинации бяха за писателя, драматург и поет Иван Димитров,...

Бедствалият кораб „Мохамед“ се изправя

Вчера корабът е бил наклонен на около 35 градуса, а днес – на около 25 и продължава да се изправя“, каза транспортният министър Данаил Папазов след инспекцията си на пристанището във Варна.

Йотова: През 2018-а България ще бъде лицето на Европа

Сливен /КРОСС/ През 2018 година България поема председателството на Европейския съюз. Затова не трябва да си губим времето в политиканстване и правенето на политически сметки след изборите" каза Илияна Йотова на кафе с младежи и жени социалистки в Сливен. „Трябва да разсеем вредните внушения, че сме далеч от Европа. Ние сме Европа. Пълна лъжа е, че от България нищо не зависи - имаме същия глас като всички останали." допълни евродепутатът. Кандидатът от листата на „Коалиция за България" за евроизбори 2014 разисква темите за Европа на две скорости, младежката безработица, както и единността на българския отбор, който ще бъде изпратен в Европейския парламент. Тя отново наблегна на нуждата от цялостен отбор, пазещ българския интерес и имиджа на страната.   Гореща бе темата за интеграцията на ромите. „Най-важното за ромите е образованието. Трябва хора с характер да се заемат с въпроса. Европа не може да предприеме нужните мерки, тъй като социалната политика е от компетенциите на страните членки. Затова стратегията за интеграция на ромите, предложена от Европейската комисия, е слаб документ." Коментира въпроса г-жа Йотова. Евродепутатът разказа за това как французите в Европейския парламент смятат, че ромите в България се движат на групи с каравани и им е нужно място във всяка община, където да ги паркират и да им е осигурен достъп до ток, вода и училище

Светлозар Лазаров: 12 % спад на битовата престъпност е едно добро начало

12 % спад на битовата престъпност – мисля, че е едно добро начало. Това каза на пресконференция главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Определено не съм доволен, не ме удовлетворява, но 12 % на пръв прочит са един добър знак.

Орешарски: Има напредък по преговорите с Westinghouse за АЕЦ "Козлодуй"

Премиерът и енергийният министър Драгомир Стойнев се срещнаха днес с изпълнителния директор на американската компания Дани Родерик


МС: Има напредък по преговорите с Westinghouse за АЕЦ "Козлодуй"

Премиерът Орешарски и енергийният министър Драгомир Стойнев се срещнаха днес с изпълнителния директор на американската компания Дани Родерик


Двама загинаха при катастрофа на Петолъчката

Пътят от кръстовище Петолъчка за Котел и Омуртаг временно е затворен

Екшън с командоси вдигна на крака пловдивчани

Пловдив /КРОСС/ Екшън в центъра на Пловдив вдигна на крака гражданите, живеещи около Водна палата.Военен хеликоптер „Кугър" прелетя на метри от речното корито и пусна до моста на Марица шестима командоси в камуфлаж, които дебаркираха на брега в зрелищна акция по залавянето на терористи и спасяването на свален във водите на реката пилот.Целият район беше отцепен от военни коли и камиони и много от преминаващите хора решиха, че става въпрос за истински терористичен акт.Втората част от военния „спектакъл" беше обезвреждане на взривно устройство, поставено на паркинга пред Водна палата от южния бряг на реката. Специално за целта беше блокирана за движение на МПС и част от булеварда.Облечен в защитен скафандър военен постави специален робот и обезвреди „бомбата" с контролиран взрив, за радост на всички присъстващи.Оказа се, че зрелището е част от репетицията за учебна акция, която ще се състои на същото място на 30 май от 17.30 до 18.30 ч., като част от военното изложение „Хемус 2014", съобщи Дарик.

Софийската опера взе Златна муза за постановката „Евгений Онегин”

Софийската опера и балет бе удостоена с наградата „Златна муза” за постановката на операта „Евгений Онегин” от П. И. Чайковски.

ДКЕВР представя резултатите от одитите на ЕРП-тата

София /КРОСС/ На 14 май 2014 г. (сряда) от 13.30 часа в сградата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще се проведе пресконференция, на която ще бъдат представени резултати от извършените регулаторни одити на електроразпределителните дружества „ЕВН България Електроразпределение" ЕАД, „ЧЕЗ Разпределение България" АД и „Енерго-Про Мрежи" АД.

Тежка катастрофа край Петолъчката: Три ТИР-а се удариха, двама шофьори загинаха

Шофьорите на два товарни камиона загинаха на място при челен удар, който възпламени автомобилите им - съобщиха от ОД на МВР-Сливен. Тежката кататастрофа стана в 14,45 часа на 13 май, недалеч от "Петолъчката", на главния път към Котел.
При сблъсъка е бил засегнат и трети камион. За късмет, шофьорът му не е ранен. Щетите са само материални. Шофьорите на два товарни камиона загинаха на място при челен удар, който възпламени автомобилите им - съобщиха от ОД на МВР-Сливен. Тежката кататастрофа стана в 14,45 часа на 13 май, недалеч от "Петолъчката", на главния път към Котел. При сблъсъка е бил засегнат и трети камион. За късмет, шофьорът му не е ранен. Щетите са само материални.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване