Азис: Кончита Вурст от малка носи рокли, но сега хонорарът й скача десеторно

- Успяхте ли да гледате “Евровизия” и представянето на победителката Кончита Вурст?
- Гледах Евровизия и много ми хареса. Момичето пее, изглежда провокативно и постигна своето. Какво мислят пуританите, изобщо не я засяга. Оттук нататък хонорарът  скача десеторно и както се казва - кучетата си лаят, керванът си върви. Този кучешки лай на никого не - Успяхте ли да гледате “Евровизия” и представянето на победителката Кончита Вурст? - Гледах Евровизия и много ми хареса. Момичето пее, изглежда провокативно и постигна своето. Какво мислят пуританите, изобщо не я засяга. Оттук нататък хонорарът скача десеторно и както се казва - кучетата си лаят, керванът си върви. Този кучешки лай на никого не

Туск призова ЕС да подкрепи изборите в Украйна, за да не се разпадне страната


Европейският съюз трябва да подкрепи президентските избори в Украйна, защото тази държава рискува да рухне или най-малкото да се разедини, предупреди полският премиер Доналд Туск, цитиран от агенция "Франс прес".

"В идните дни или в идните месеци съдбата на Украйна ще бъде решена. Днес аз искам да мобилизирам целия ЕС и НАТО пред риска или заплахата от крах на украинската държава или от най-малкото нейното много болезнено разпокъсване", каза Туск.

"ЕС трябва да се...

"Народният губернатор" на Донбас прави партия

/КРОСС/ "Народният губернатор" на Донбас Павел Губарев обяви, че създава своя политическа партия. Според местни медии тя ще се нарича "Нова Русия" ("Новороссия") , а седалището й ще бъде в Донецк."Новата политическа система на Донецка народна република не трябва да има нищо общо с украинската олигархична политика", каза Губарев, добавяйки, че за реализирането на тези принципи той създава новата партия. В нея ще влязат хора, които са се доказали като "истински патриоти и защитници на отечеството"."В близко бъдеще в Донецк ще се проведе учредителен конгрес, на който ще обявим нашата харта, идеология и стратегия за развитие", каза народният губернатор.

Шашма с обувките на армията! Продават ги на безценица по магазините!

За мегаскандал съобщиха офицери във Варна – купуват униформените си „половинки“ за 52,20 лева във военния магазин, а в центъра на града – в обикновен, те струват само 20 лв.

Безработен се обеси от отчаяние, полицаи носят трупа на ръце 1 км

55-годишен безработен се обеси на 10-метрово дърво в Горна Оряховица. Той увиснал на въжето в близка гориста зона край квартал “Пролет”.Издирването започнало, след като мъжът не се прибрал в неделя вечерта. На следващия ден полицаи открили безжизненото му тяло на върха на дървото, а свалянето продължило няколко часа. На помощ се притекли ... 55-годишен безработен се обеси на 10-метрово дърво в Горна Оряховица. Той увиснал на въжето в близка гориста зона край квартал “Пролет”.Издирването започнало, след като мъжът не се прибрал в неделя вечерта. На следващия ден полицаи открили безжизненото му тяло на върха на дървото, а свалянето продължило няколко часа. На помощ се притекли ...

И Волен ще черпи за изборите: С Любе

Лидерът на Атака Волен Сидеров покани хитовата руска група Любе да пее у нас.

Жълт код заради бури и градушки в 7 области утре

Жълт код за обилни валежи и гръмотевици за утре е обявен за 7 области в страната, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, съобщи Фокус.
В областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Габрово, Велико Търново и Русе валежите ще са интензивни и придружени с гръмотевици. Жълт код за обилни валежи и гръмотевици за утре е обявен за 7 области в страната, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, съобщи Фокус. В областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Габрово, Велико Търново и Русе валежите ще са интензивни и придружени с гръмотевици.

Варненец се мисли за кола, институциите не го забелязват

Варна /КРОСС/ Варненци почти са свикнали с мъжа, който обикаля улиците на Варна и имитира движение на автомобил. Мнозина дори му се радват, но за други той представлява сериозна опасност за всички участници в движението, пише местният сайт Petel.bg. Читател призова да се действа преди да е станал инцидент: "Понякога бездействието на институциите адски ме вбесява, ето поредния пример. Сигурен съм, че голям процент от варненските жители поне веднъж са били до някаква степен стресирани от появата на този човек, вървящ винаги по средата на улицата в насрещното движение точно срещу идващите автомобили ... лично срещу мен и колата ми поне 5 пъти се е засилвал този човек, той видимо не е добре психически и съм изумен как досега никой не го е блъснал, явно отново трябва да стане произшествие, за да обърне внимание някой ... патрулни коли, линейки и всякакви подобни, които би трябва да се заемат със случая или поне да сигнализират".  

Отиде си кралят на кошмарите Х. Р. Гигер

Х. Р. Гигер - един от най-виртуозните, влиятелни и мрачни артисти от втората половина на XX век, вече не е между живите. Швейцарският майстор на тревожни сюрреалистични картини не е успял да се възстанови от травма след падане и е издъхнал в болница в Цюрих, съобщиха от неговия музей “Х. Р. Гигер”. Той беше на 74 години, а неговото уникално Х. Р. Гигер - един от най-виртуозните, влиятелни и мрачни артисти от втората половина на XX век, вече не е между живите. Швейцарският майстор на тревожни сюрреалистични картини не е успял да се възстанови от травма след падане и е издъхнал в болница в Цюрих, съобщиха от неговия музей “Х. Р. Гигер”. Той беше на 74 години, а неговото уникално

Опасни гръмотевици и обилни валежи в 7 области утре

Жълт код за обилни валежи и гръмотевици за утре е обявен за 7 области в страната, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, съобщи Фокус.
В областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Габрово, Велико Търново и Русе валежите ще са интензивни и придружени с гръмотевици. Жълт код за обилни валежи и гръмотевици за утре е обявен за 7 области в страната, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, съобщи Фокус. В областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Габрово, Велико Търново и Русе валежите ще са интензивни и придружени с гръмотевици.

Киев плаща газовия дълг към Москва с пари на ЕС

Газовият дълг на Киев към Русия може да бъде уреден чрез икономическата помощ, отпусната вчера от ЕС на Украйна, обяви вчера говорител на еврокомисаря по икономическите и валутните въпроси Оли Рен.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS
Украинският премиер Арсений Яценюк и председателят на Газовият дълг на Киев към Русия може да бъде уреден чрез икономическата помощ, отпусната вчера от ЕС на Украйна, обяви вчера говорител на еврокомисаря по икономическите и валутните въпроси Оли Рен. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS Украинският премиер Арсений Яценюк и председателят на

НАП погна фирмите със "съмнителни" обороти

София /КРОСС/ Започват масови проверки на търговските обекти за фалшиви касови бележки. Близо 3000 заведения и магазини в страната имат съмнително ниски обороти, заявиха за Нова телевизия от Националната агенция за приходите (НАП). Екип на "Новините на Нова" тръгна по сигнал на зрител за издадена фалшива касова бележка от заведение в центъра на София. В изпратения касов бон липсва точното име и адрес на търговеца, липсва БУЛСТАТ номер. След контролна покупка получаваме валиден касов бон. Данъчните инспектори провериха документите и оборота в заведението. Констатираха, че парите в касата не отговарят на отчетените от касовия апарат. Касовите бележки-менте са честа практика за укриване на оборота, обясняват данъчните. Обикновено търговците си позволяват подобни нарушения в почивните дни, когато се предполага, че инспекторите не работят. Потребителят дори не обръща внимание, че на бележката липсва някой от законовите реквизити. Данъчните наблюдават в реално време работата на всеки касов апарат, вързан към системата. По данни на системата "рисковите фирми", при които има съмнение за укриване на пари, са около 2800. До 10 дни всяка от тях ще получи писмо. Предстоят проверки, които ще установят кой укрива приходи. Глобите за неиздаване на касови бележки за юридически лица са до 2000 лева.

От шубе веригите предлагат и български стоки

Търговските вериги се уплашиха, че ще им бъдат наложени санкции и започнаха да предлагат и български стоки. Цените на стоките на всеки един пазар се определят от пазара, а не от търговските вериги. Законът цели да има равнопоставеност между доставчиците - българските и чуждите. Това каза Марияна Кукушева, председател на УС на Федерация на хлебопроизводителите и сладкарите в България по БНТ.

Абитуриенти на бал по дънки, даряват пари на "пеперудените хора"

Абитуриенти от столичната Втора английска гимназия ще празнуват завършването си с дънки и тениски, за да помогнат за лечението на "пеперудените деца", съобщи bTV. 
За да популяризират инициативата си, те пуснаха хиляди хартиени пеперуди в центъра на София.
Малко преди бала абитуриентите научават случайно за децата с „булозна епидермолиза". Абитуриенти от столичната Втора английска гимназия ще празнуват завършването си с дънки и тениски, за да помогнат за лечението на "пеперудените деца", съобщи bTV.  За да популяризират инициативата си, те пуснаха хиляди хартиени пеперуди в центъра на София. Малко преди бала абитуриентите научават случайно за децата с „булозна епидермолиза".

Абитуриенти отиват на бал по дънки, за да помогнат на "пеперудените хора"

Абитуриенти от столичната Втора английска гимназия ще празнуват завършването си с дънки и тениски, за да помогнат за лечението на Абитуриенти от столичната Втора английска гимназия ще празнуват завършването си с дънки и тениски, за да помогнат за лечението на "пеперудените деца", съобщи bTV.  За да популяризират инициативата си, те пуснаха хиляди хартиени пеперуди в центъра на София. Малко преди бала абитуриентите научават случайно за децата с „булозна епидермолиза".

Брус Уилис иска син

/КРОСС/ Актьорът Брус Уилис призна, че иска да има син.Миналата седмица 59-годишната звезда стана баща за пети път. Съпругата му Ема Хеминг го дари с момиченце, което стана петата му поред дъщеря. В свое интервю след раждането на малката Евелин Уилис призна, че до последно той и Ема не са знаели пола на бебето.„Ако имах пет сина, бих се чувствал по същия начин. Разбира се , бих искал най-накрая да имам син", каза той. Уилис добави, че му харесва, че къщата му е пълна с жени. „Мисля, че за почти всичко трябва да кажем "благодаря" на жените. Жените трябва да управляват страната. Холи Бери трябва да бъде нашият президент. Просто жените са много по-умни от мъжете", добави актьорът.

Италиански бизнесмен купи за 99 години остров във Венецианската лагуна


Италиански бизнесмен получи правото на собственост за срок от 99 години върху остров във Венецианската лагуна, предаде агенция "Франс прес".

Правото на собственост върху остров Повелия бизнесменът Луиджи Бруняро, шеф на частна агенция за набиране на персонал, получи срещу сумата от 513 000 евро.

В битката за собственост негов основен съперник беше асоциация на жителите на Венеция, която искаше да превърне острова в културен обект. Групата обаче успя да събере само 440 000...

Първо официално посещение в уникалния за България и Източна Европа Център по телемедицина!

 Програма за събитието 

 
 
7.45 Тръгване от Националния стадион „Васил Левски“, 
София 
 
11.00 Кафе и обиколка на Центъра по телемедицина 
 
 11.30 Демонстрация на хирургия на живо с робота Da 
Vinci Si, извършена от проф. Горчев 
 
12.00 Презентация на проф. Томов 
за приложението на проекта за роботизирана хирургия 
в обучителната и научноизследователската дейност на 
МУ – Плевен 
 
12.30 Дискусия 
с участието на проф. Горчев, проф. Томов и хирурзите 
от екипите по урология и обща хирургия, опериращи с 
роботизираната система 
 
 
13.00 Обяд – коктейл 
 
 
14.00 Отпътуване за София 
 
 
 
 
 
 
 
 
За повече информация и потвърждение, моля, св

Инфлация от 0.3% за април, но от януари - 0.5% дефлация

През април инфлацията е 0.3% спрямо март, а в сравнение с година по-рано Националният статистически институт отчита дефлация от 1.6%.

Благо пред напускане на "Амкар" в посока "Динамо"

Българите в Българите в "Амкар" са на път да намалеят с един. Според руски медии Благо Георгиев е пред напускане на клуба. Причината за това е интересът към него на "Динамо" (Москва). Там наскоро треньор стана Станислав Черчесов. Той бе наставник на Благо в "Терек" и "Амкар". Георгиев многократно е подчертавал, че Черчесов е най-добрият специалист, с

Дебат между граждани и политици на тема „Селски райони“

 Днес от 18 часа в сградата на БНР на бул. „Драган Цанков“ №4 ще се проведе дебат между граждани и политици на тема „Селски райони“ с водещ експерт Йордан Великов. Той е третият от пет подобни, част от проекта „Да говорим (на) открито: граждани и политици в диалог по политиките за опазване на околната среда“, организиран от Сдружение за изследователски практики.

 

На дебата ще присъстват представители на водещите политически партии в България, както и представители на редица неправителствени организации, работещи за подобряване регионалното развитие и селското стопанство в България. Потвърдилите участие са Десислава Танева (ПП „ГЕРБ“) и Албена Симеонова (ПП „Зелените“).

 

Инициативата цели постигане на по-близко сътрудничество между политиците и гражданите, изясняване на препятствията пред развитието на селските райони, обсъждане на приоритетите в регионалното развитие и селското стопанство, както и очертаване на насоки за бъдещата работа по проблема.

 

Тези дебати придобиват особена важност в контекста на предстоящите избори за евродепутати и нуждата от разясняване намеренията и възгледите по темата на водещите политически партии.

 

Дебатът ще се излъчва на живо на началната страница на www.zelenizakoni.com, както и от програма Бинар на БНР. Гражданите могат да задават своите въпроси към участниците и в реално време онлайн на страницата на видео излъчването.

Първи кадри на Бен Афлек като Батман

/КРОСС/ Режисьорът Зак Снайдър, който работи над филма "Батман срещу Супермен", днес публикува в Туитър снимка на актьора Бен Афлек в образа на Батман.Снайдър пусна и снимка на превозното средство, което използва супергероят. По думите на режисьора двете снимки са направени с камерата му Leica. Снимките на лентата, в която ролята на Супермен ще се изпълнява от Хенри Кавил, започнаха през януари 2014 г. в Детройт и Мичиган.

Жълт код в 7 области заради бури и градушки

Обявен е жълт код за 14 май в Северозападна и Централна Северна България поради силни валежи и гръмотевични бури, съобщават от НИМХ. Кодът важи за 7 области - Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Габровска, Великотърновска и Русенска. През деня на места в тези области валежите ще са интензивни, придружени с гръмотевици. Има условия и за градушки. Количествата очакван валеж са 20 - 30л/кв.м., на изолирани места е възможно и над 30. През деня ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и в много райони ще има валежи от дъжд и гръмотевични бури. На места, главно в Западна България и централните райони на Северна, валежите ще са интензивни, има условия и за градушки. Вятърът ще бъде от юг-югоизток, умерен, в Източна България до силен, по-късно ще се ориентира от запад. Минималните температури ще са от 10° до 15°, максималните от 16°-17° в северозападните райони до 22°-24° в южните. В планините ще се развие мощна купесто-дъждовна облачност. Ще има валежи и гръмотевици. Вятърът ще е от югозапад , по-късно от запад - силен. По Черноморието ще има променлива облачност, на места ще превали и прегърми. Вятърът ще е от югоизток, умерен до силен.

Варненец се мисли за автомобил

Варненци почти са свикнали с мъжа, който обикаля улиците на Варна и имитира движение на автомобил. Мнозина дори му се радват, но за други той представлява сериозна опасност за всички участници в движението, пише Petel.bg.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS
Читател призова да се действа преди да Варненци почти са свикнали с мъжа, който обикаля улиците на Варна и имитира движение на автомобил. Мнозина дори му се радват, но за други той представлява сериозна опасност за всички участници в движението, пише Petel.bg. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS Читател призова да се действа преди да

ЦСКА заплаши спортното министерство с протест заради базите


Управителният съвет на спортен клуб ЦСКА излезе с отворено писмо до спортния министър Мариана Георгиева, в което изрази разочарование заради липсата на развитие около казуса с отдаването на спортните бази. 

Представителите на клуба се обърнаха и към премиера Пламен Орешарски с искане "правителството да се разграничи от водената политика на геноцид спрямо най-успешния спортен клуб в България", ако "проблемът с базите не е в компетенцията на спортното министерство". 

"Вече...

“Бенфика” на път да повтори “Барса” с 6 купи

“Бенфика” се цели в изумителното постижение на “Барселона” с 6 купи от 2011-а. Португалският гранд вече спечели титлата у дома, вдигна и Купата на лигата на страната.

В сряда от 21,45 ч “Бенфика” среща “Севиля” в Торино във финал на Лига Европа. А на 18 май “орлите” имат и двубой за Купата на Португалия срещу “Рио Аве”. Ако прибере и четирите “Бенфика” се цели в изумителното постижение на “Барселона” с 6 купи от 2011-а. Португалският гранд вече спечели титлата у дома, вдигна и Купата на лигата на страната. В сряда от 21,45 ч “Бенфика” среща “Севиля” в Торино във финал на Лига Европа. А на 18 май “орлите” имат и двубой за Купата на Португалия срещу “Рио Аве”. Ако прибере и четирите

„Сдружение Азбукари“ официално откри „Стая за усмивки“ в Клиниката по педиатрия на II МБАЛ – София.

 Първата „Стая за усмивки” усмихна широко първите малки пациенти в Клиниката по педиатрия, II МБАЛ, София. На официалното откриване присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, заместникът й генерал Стоян Тонев, много приятели и съмишленица на сдружението. Една от болничните стаи в педиатричното отделение придоби нов облик и предназначение. Важна заслуга за реализирането на „Стая за усмивки“ има Експириън България, която финансира проекта.  

Проф. Владимир Спасов, завеждащ Педиатричната клиника заяви: „Много сме доволни и щастливи, че „Сдружение Азбукари“ създаде тази стая в нашата клиника. В нея децата ще играят, ще се зареждат позитивно, защото психическото равновесие на децата е изключително важно за оздравителния процес. В стаята всяко дете ще намери кътче, в което да играе и да забрави за болестта си.“ Малки певци от детска градина „Приказен свят“ изпълниха песента „Една българска роза“, за да пожелаят скорошно оздравяване на връстниците си.„Стаята ще върне усмивките на децата в една много тежка обстановка за тях, защото болните деца са в стрес от манипулациите. Ще възстанови спокойствието им и ще ги доближи до домашната обстановка. Децата няма да усещат, че са в лечебно заведение“ добави от своя страна д-р Чорбева, зам.- директор на болницата.

„Това не е формално изпълнен акт, личи че в нея е вложена душа и сърце, затова искрено благодарим на екипа на „Сдружение Азбукари“. Децата с абокат на ръка, вече започваха да рисуват. Ще се стараем всичко да се стопанисва с любов и грижа, и да бъде достъпно и от полза на децата“, сподели доктор Красимир Пандев, изпълнителен директор на лечебното заведение. Интериорният дизайн на „Стая за усмивки“ е съобразен от специалисти така, че да привлича вниманието на децата върху забавни, образователни и игрови елементи. Сред тях има занимания, подходящи за подобряване на тактилните възприятия, като в същото време хлапетата ще упражняват и развиват езиковата компетентност. „Идеята на стаята е да бъде място за уравновесяване на емоциите, прекарване на времето в приятна атмосфера, хармонизиране и преодоляване на страховете със звучаща класическа музика и български народни приказки. Крайната цел е да се създаде усещане у децата, че посещенията в болниците и медицинските кабинети не застрашават детската сигурност“, сподели председателят на Азбукари Цвета Кирилова. Тя призова за подкрепа  на бизнеса и институциите за реализиране на текущия проект за създаване на детска площадка, подходяща и за деца с увреждания в град Велико Търново. Азбукарите и техните доброволци организират поредица от инициативи, в които се включват деца на различни възрасти, за да им разкажат колко важно е да бъдат толерантни към връстниците им в неравностойно положение. Повече за кампанията на: www.azbukari.net

САЩ ни купиха и подариха две самолетчета (дрони) за $3 млн.

Американското правителство ни купи и ни подари две безпилотни летателни системи RQ-11 Raven (дрони). Това съобщиха за “Труд” от военното министерство. Стойността на системите е приблизително 3 млн. щатски долара.
Летателните машини са вече на въоръжение в сухопътните ни войски. 
Те се използват предимно за разузнавателни мисии. Малките самолетчет Американското правителство ни купи и ни подари две безпилотни летателни системи RQ-11 Raven (дрони). Това съобщиха за “Труд” от военното министерство. Стойността на системите е приблизително 3 млн. щатски долара. Летателните машини са вече на въоръжение в сухопътните ни войски. Те се използват предимно за разузнавателни мисии. Малките самолетчет

Освободиха германец, похитен в Йемен през януари

Германски гражданин, похитен в Йемен през януари, е освободен, съобщава АФП.
Рюдигер Швид е бил отвлечен от племенен лидер в провинция Мариб, който поискал в замяна на освобождаването на германеца, йеменските власти да освободят двамата му синове.
Няма данни за здравословното състояние на Швид, който страда от рак на белите дробове. Германски гражданин, похитен в Йемен през януари, е освободен, съобщава АФП. Рюдигер Швид е бил отвлечен от племенен лидер в провинция Мариб, който поискал в замяна на освобождаването на германеца, йеменските власти да освободят двамата му синове. Няма данни за здравословното състояние на Швид, който страда от рак на белите дробове.

Мъж се мисли за автомобил във Варна

Варненци почти са свикнали с мъжа, който обикаля улиците на Варна и имитира движение на автомобил. Мнозина дори му се радват, но за други той представлява сериозна опасност за всички участници в движението, пише Petel.bg.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS
Читател призова да се действа преди да Варненци почти са свикнали с мъжа, който обикаля улиците на Варна и имитира движение на автомобил. Мнозина дори му се радват, но за други той представлява сериозна опасност за всички участници в движението, пише Petel.bg. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS Читател призова да се действа преди да

Бивш израелски премиер осъден на 6 г. за корупция

Бившият премиер на Израел Ехуд Олмерт получи 6 г. затвор за вземане на подкупи при сделка за недвижими имоти, съобщи Ройтерс. Съдията сравни деянието му с държавна измяна.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS
Олмерт бе обвинен във вземане на 144 000 долара от инвеститорите в комплекса “Холиленд” Бившият премиер на Израел Ехуд Олмерт получи 6 г. затвор за вземане на подкупи при сделка за недвижими имоти, съобщи Ройтерс. Съдията сравни деянието му с държавна измяна. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS Олмерт бе обвинен във вземане на 144 000 долара от инвеститорите в комплекса “Холиленд”

Старозагорци вдигнаха барака пред общината

Незаконна постройка от кашони, черги и арматури изникна в понеделник привечер в парк "Пети октомври" в Стара Загора. Инсталацията е на метри от сградата на общината.
Бараката бе вдигната в знак на протест срещу отложената акция по събаряне на незаконни къщи в ромския квартал "Лозенец". В неделя полицията в града отказа охрана на мероприятието и Незаконна постройка от кашони, черги и арматури изникна в понеделник привечер в парк "Пети октомври" в Стара Загора. Инсталацията е на метри от сградата на общината. Бараката бе вдигната в знак на протест срещу отложената акция по събаряне на незаконни къщи в ромския квартал "Лозенец". В неделя полицията в града отказа охрана на мероприятието и

Дъждовете съсипаха реколтата от ягоди и череши

/КРОСС/ Дъждовете почти напълно съсипаха реколтата от ягоди и ранните сортове череши. Това съобщи пред "Труд" Слави Трифонов, председател на Националния съюз на градинарите в България. В "черешовата градина" на България - Кюстендил, пък пострадали късните сортове "Бинка", "Кожевска" и "Регина".Преди ден от поражения върху реколтата се оплакаха и зърнопроизводителите."Ранните череши почти навсякъде в страната са напукани от дъждовете и така в момента зреят. Този плод не става за пазарите. От тях може да се правят единствено нектари и сладка", каза Трифонов. Късните сортове в Кюстендилско пък пострадали, защото при влажното време нямало нормално опрашване на съцветията, допълни Валери Йовев, шеф на кооперацията в с. Горна Козница.Другата щета върху плодовете е появилото се кафяво гниене, срещу което се налага масивите да се пръскат от самолет или вертолет. Кооперациите в Кюстендилско вече са пресметнали, че разходът им за препарати и пръскане ще е до 15 лв. за декар.Пръскането ще трябва да прогони и унищожи и черешовата муха, която също вече обикаля овошките. "Неблагоприятни са атмосферните условия за черешите, но всяко зло за добро. Ще има по-малко череши, но ще са по-едри от миналогодишните. Което означава, че плодовете ще са над 24 мм в диаметър, каквото е изискването за износ на череши за прясна консумация. Ще изнесем повече в чужбина и така ще компенсираме щетите и загубите", каза Йовев

Илияна Йотова: Битката с бедността трябва да бъде приоритет в следващите 5 години в Европа

Няма никакво съмнение в това, че КБ е единствената политическа сила в страната, която прави кампания за Европарламент. Очевидно избрахме добрата тактика и за разлика от нашите колеги от други политически сили, които се занимават повече със задкулисната организация на изборите, ние разговаряме с гражданите на цяла България. Личната ми програма преминава през най-малките махали и села, и през областни центрове, защото е важно какво мислят българските граждани след 7 години членство в Европейския съюз. Това заяви кандидатът за евродепутат от Коалиция за България в Илияна Йотова пред журналисти

Рогозин: Москва и Пекин ще обсъдят сътрудничеството в космоса

/КРОСС/ На 19 май в Пекин в навечерието на срещата на върха Русия- Китай ще обсъдим с партньорите перспективни проекти за двустранно сътрудничество в космоса. Това написа в микроблога си в Twitter руският вицепремиер Дмитрий Рогозин.По-рано Рогозин заяви, че американската страна поставя под заплаха големите международни проекти в областта на космическите дейности и по тази причина Русия трябва да се търси по-надеждни партньори.Той съобщи, че правителството на Руската федерация е "инструктирало Федералната космическа агенция да засили работата с нашите партньори от Азиатско-Тихоокеанския регион, за да можем заедно да търсим интересни проекти за усвояване на близкия и далечния космос".

Спете спокойно, сънищата са под контрол!

Използването на слаб електрически ток може да бъде ключът към възможността хората да контролират сънищата си.

Германец, похитен в Йемен през януари, е освободен

Германски гражданин, похитен в Йемен през януари, е освободен, съобщава АФП.
Рюдигер Швид е бил отвлечен от племенен лидер в провинция Мариб, който поискал в замяна на освобождаването на германеца, йеменските власти да освободят двамата му синове.
Няма данни за здравословното състояние на Швид, който страда от рак на белите дробове. Германски гражданин, похитен в Йемен през януари, е освободен, съобщава АФП. Рюдигер Швид е бил отвлечен от племенен лидер в провинция Мариб, който поискал в замяна на освобождаването на германеца, йеменските власти да освободят двамата му синове. Няма данни за здравословното състояние на Швид, който страда от рак на белите дробове.

Рогозин е прелетял с измама над две страни от ЕС, заяви румънският външен министър


Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин, засегнат от европейските санкции, е прелетял "с измама" в петък над Румъния и България, две страни членки на Европейския съюз, заяви румънският министър на външните работи Титус Корлъцян пред румънската телевизия "Диджи" 24, съобщи агенция "Франс прес".

Частният самолет, който е транспортирал руския вицепремиер до Кишинев в Молдова миналата седмица преди да посети руския сепаратистки район на Приднестровието, "е прелетял с измама през българското...

Лахдар Брахими вдигна ръце и се отказа да посредничи за Сирия

Посредникът на ООН и на Арабската лига в Сирия Лахдар Брахими подаде оставка и ще напусне поста си в края на май, съобщи генералният секретар на ООН Бан Ки Мун. "С дълбоко съжаление...реших да...

Избори в минало време

Кой е можел да гласува в България преди 100 години?

Съд реши: 20 000 лв. за клевета във фейсбук

Семейство от Пещера, което от 14 г. има фирма във Великобритания за почистване на домове и офиси, осъди своя бивша служителка и съгражданка за разгласяване във фейсбук на клеветнически обстоятелства и набеждаване в престъпления.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS
Мария и Атанас Гакеви завели Семейство от Пещера, което от 14 г. има фирма във Великобритания за почистване на домове и офиси, осъди своя бивша служителка и съгражданка за разгласяване във фейсбук на клеветнически обстоятелства и набеждаване в престъпления. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS Мария и Атанас Гакеви завели

Родните ягоди и череши кът на пазара

Дъждовете почти напълно съсипаха реколтата от ягоди и ранните сортове сортове череши, съобщи пред “Труд” Слави Трифонов, председател на Националния съюз на градинарите в България. В “черешовата градина” на България - Кюстендил, пък пострадали късните сортове “Бинка”, “Кожевска” и “Регина”.
Преди ден от поражения върху реколтата се оплакаха и Дъждовете почти напълно съсипаха реколтата от ягоди и ранните сортове сортове череши, съобщи пред “Труд” Слави Трифонов, председател на Националния съюз на градинарите в България. В “черешовата градина” на България - Кюстендил, пък пострадали късните сортове “Бинка”, “Кожевска” и “Регина”. Преди ден от поражения върху реколтата се оплакаха и

ЦИК забрани скандалния клип на „Атака“ (видео)

Централната избирателна комисия (ЦИК) спря скандалния предизборен клип на „Атака“ от излъчването му по телевизиите и интернет, съобщава „Дневник“. След сигнал от страна на СЕМ комисията разгледа видеото и прецени, че не съответства на текста от Изборния кодекс, който казва, че агитационните материали не трябва да накърняват добрите нрави. Против решението гласуваха само представителите на "Атака" в ЦИК - Мария Мусорлиева и Владимир Пенев. "Има език на омразата, върху който стъпват посланията в клипа. Те целят да облекат в ценностен мрак и отрицателни етикети Европейския съюз (ЕС)", коментира председателят на СЕМ Георги Лозанов. Клипът изобразява света като разделен на две ценностни системи – евроатлантическите, които са в синьо, и православните, които са в червено. Като основни характеристики на евроатлантическата система са посочени педофилията, гей браковете и кръвосмешението, които са свързани с думите "НАТО" и "интервенция", а червената страна на света радее за традициите и семейството, с които "Атака" се олицетворява. Интересно е, че според създателите на видеото в групата на страните, изповядващи православните ценности, се включват Турция и други нехристиянски държави, както може да бъде видяно от 10-а до 13-а секунда на клипчето. "Представят се за ценности отделни форми на сексуалната ориентация и дори престъпления като педофилията, което е заблуждение. Всъщност в ЕС има културен либерализъм, което е свързано с възможността всеки свободно да определя сексуалната си ориентация, да има виждания и политически пристрастия, а не това да бъде определяно от държавата", каза още Георги Лозанов. Законът за радиото и телевизията задължава доставчиците на медийни услуги - телевизиите, да не допускат предавания, внушаващи национална, политическа, етническа, религиозна и расова нетърпимост, възхваляващи или оневиняващи жестокост или насилие. Предизборния клип предизвика скандал и с друго нещо. Съпрузите Антоанела и Даниел Беловарски сигнализираха , че кадри от сватбата им са били използвани за целите на партията, без те да са дали съгласието си за това или дори да бъдат информирани. С цел да обрисуват семейните ценности, „Атака“ показва двойка, която се бракосъчетава в църквата. Записът е бил взет от Youtube и се оказва, че е от сватбата на семейство Беловарски през октомври 2012 г. Съпрузите пожелаха „Атака“ да им се извини и заплашиха, че ще повдигнат обвинение в съда. Партията веднага се оневини с думите, че материалът е направен от външна фирма, която обещала да поправи грешката.

Дим в радарна станция затрудни авиотрафика край Чикаго

В американския щат Илинойс заради задимяване на радарна кула са били спрени връзките с град Чикаго. Съобщението е на официални представители на Федералната авиационна агенция на САЩ (FAA).

Проверка стеснява и новата “Тракия”

/КРОСС/ До петък в участъка от Стара Загора до Карнобат по магистрала "Тракия" ще проверяват качеството на аутобана. Това налага стесняване на движението и в новата част, където максималната скорост временно пада до 90 км/ч, съобщиха от пътната агенция с шеф Стефан Чайков.Така освен при виадуктите между София и Пловдив бавно ще се минава и по най-новите 116 км към и от Бургас.Специална машина прави тестове за носимоспособността на пътната конструкция. Още в първия ден на проверката стана инцидент. Вчера към 10,30 ч шофьор на мерцедес настигна и блъсна отзад дефлектографа, което наложи тестовете временно да бъдат спрени.50-годишният шофьор от Стара Загора С. Ф., който пътувал в посока Бургас, признал, че се разсеял и не забелязал машините въпреки сигнализацията им. Катастрофата стана на 216-ия километър, леко е пострадал един работник.Тестовете с дефлектографа се правят между 8 и 17 часа. Машината се движи със средна скорост от 30 км/ч, а на всеки 286 м спира за 2 минути за отчет. Проби ще бъдат взети и чрез мобилна сонда. Според местоположението ще се въвежда временна организация на движение с намаляване на броя на пътните ленти.В отговор на въпрос на "24 часа" за причините за проверката от пътната агенция заявиха, че е обичайна практика след въвеждането в експлоатация на новопостроени пътища с финансиране от еврофондовете да се правят тестове

Българският франчайзинг търси пазари в чужбина

Въпреки ръст от близо 30% всяка година във франчайзинга, предприемачите смятат, че потенциалът на българския пазар е ограничен, защото му липсва потребителска способност, и виждат възможности за развитие в чужбина.

И Лудогорец пусна уникална фланелка

Привържениците на Лудогорец ще могат да закупят уникална фланелка с лика на орлицата Фортуна от щандовете за фен артикули по входовете на стадион "Лазур", предназначени за агитката на трикратния шампион.

След преговори с Устингхаус: Напредваме със 7 блок!

България и "Westinghouse" напредват в преговорите за строеж за 7 блок на Козлодуй.Това стана ясно по време на среща на премиера Пламен Орешарски с президента и главен изпълнителен директор на "Westinghouse" Дани Родерик в Министерски съвет.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване