Откриха танцуващи жаби в Индия (ВИДЕО)

Индийски учени откриха 14 вида "танцуващи жаби" в планинските райони на Индия. Откритието им навреме, доколкото могат да бъдат предприети мерки за спасяването на тези видове, тъй като те са много редки и застрашени от изчезване.

Течен бонбон с амфетамин се е продавал в лавката на столично училище (обновена)


В лавката на 120-то училище в София се е продавал течен бонбон, които съдържа амфетамин, съобщи Би Ти Ви. Сигналът до телевизията е подаден от родители, чието дете занесло флакона вкъщи.

Става въпрос за малко шишенце с пулверизатор, което съдържа сладка субстанция с мирис на дъвка. Според класната на един от първите класове в училището, продуктът е много популярен сред децата.

Първокласничка занесла шишенцето вкъщи, но тъй като по принцип детето имало алергии, а на шишето...

Течен бонбон с амфетамин се е продавал в лафката на столично училище


В лафката на 120-то училище в София се е продавал течен бонбон, които съдържа амфетамин, съобщи Би Ти Ви. Сигналът до телевизията е подаден от родители, чието дете занесло флакона вкъщи.

Става въпрос за малко шишенце с пулверизатор, което съдържа сладка субстанция с мирис на дъвка. Според класната на един от първите класове в училището, продуктът е много популярен сред децата.

Първокласничка занесла шишенцето вкъщи, но тъй като по принцип детето имало алергии, а на шишето...

Как Иран крие доставките за ядрената си програма

 Поверителен доклад, съставен от експерти на ООН, разкрива методите, с които Иран си служи, за да заобикаля наложените му заради неговата ядрена програма санкции.

В документа се описва как титанови тръби се скриват в стоманени и как доставки за иранската петролна промишленост се използват като прикритие за получаване на части за ядрен реактор с тежка вода, предаде Ройтерс. 

Автори на доклада са експертите на ООН, които контролират спазването на санкциите, наложени от Съвета за сигурност срещу иранския режим. В него се казва, че опитите на Техеран нелегално да си достави материали за своите спорни ядрени и ракетни програми

може да са понамалели заради преговорите,

които той води за дългосрочно споразумение със световните сили

Според доклада, който е бил предаден в комитета по санкциите на Съвета за сигурност дни преди новия кръг от преговори във Виена между Иран и шестте световни сили, е възможно обаче и друго обяснение – че Иран просто се е научил как да надхитря службите за сигурност и разузнаване, за да се снабди с „чувствителни“ компоненти и материали. 

„Доставките за мирни ядрени дейности на Иран не са забранени. Засега всичко, което Иран прави, е в съответствие с правата и задълженията по Договора за неразпространение на ядреното оръжие. За беда обаче

каквото и да направи Иран, дори и с добри намерения, на него се гледа с подозрение,

вместо като на нормално поведение от страна на един участник в договора“, каза говорителят на иранската мисия в ООНХамид Бабаей. 

Докладът, до който агенция Ройтерс е успяла да получи достъп, включва снимка на 10 титанови тръби, скрити в стоманени, които са изработени и изпратени от Китай. Те са били поръчани от базирана в Техеран компания. 

Друг пример за заблуда, който експертите са наблюдавали през последните две години, е свързан с опитите на Иран да получи германски и индийски клапани за своя реактор с тежка вода в Арак – съоръжение, което се оказа „ябълка на раздора“ в преговорите между Техеран и шестте световни сили. 

Понастоящем в Германия се разследва доставката на 1767 клапани за компанията MITEC, която попада под санкциите на ООН от 2010 г. заради работата ѝ за реактора в Арак. Според доклада на експертите за 2013 г. 1163 клапана са достигнали до компанията. Документ, свързан с клапаните и изнесен в доклада, сочи, че Иран е използвал законни доставки за своята петролна индустрия като прикритие за проекта „Арак“ в нарушение на санкциите на ООН. 

В доклада се разкрива, че документът „е бил получен от компютъра на ирански гражданин, който е отговарял за мрежата на доставките“. 

САЩ и европейските им партньори искат Иран или да се откаже от този проект, или да го трансформира

в неопасен реактор с лека вода. Техеран даде индикации, че би приел такова трансформиране. 

Експертите препоръчват правителствата да упражняват по-строг контрол над фирмите, които изпращат доставките, защото те често се оказват и поръчители на части, предназначени за Иран. 

Тази практика по принцип не е незаконна, но според авторите Техеран може да я използва, за да прикрие крайния получател или предназначението на товара. 

В доклада се посочват и няколко такива конкретни примера. 

Продажбите на жилища в Китай продължават да намаляват

Кредитирането е ключовият фактор за възстановяването на пазара на имоти в страната


Българин е оженен и погребан с фалшиви документи

Миналото лято Иван Кантарджиев бил оженен с фалшив документ, а след това му бил издаден и фалшив смъртен акт, съобщава днешната преса. По това време той бил в чужбина. За случая разказва адвокат Димитър Петров , който защитава Кантарджиев. В момента мъжът с открадната самоличност се опитва да докаже, че е жив. Той е станал жертва на измама с цел обир. Мнимата съпруга на Кантарджиев се опитала да изтегли спестяванията му като негова наследница. Служител в банката обаче се усъмнил и се свързал с Кантарджиев. ДАНС арестувала Нина Петрова и четирима нейни съучастници. Според прокуратурата те са се опитали да изтеглят 360 хил. евро от сметките на Кантарджиев. Срещу петимата все още не е внесен обвинителен акт. Въпреки че измамата била предотвратена, Кантарджиев близо година няма документ за самоличност. Причината е, че според ЕСГРАОН е мъртъв, а заради това МВР отказва да му издаде лична карта. Съгласно Закона за гражданската регистрация двата фалшиви документа трябва да бъдат обявени за нищожни от съда, но за целта Кантарджиев трябва да води дело, чрез което да докаже, че е жив. Според адвокат Петров процедурата може да отнеме 2 години. Проверка на адвоката показала, че това, което се е случило с Кантарджиев не е изолиран случай. Той открил десетки пострадали. Един от тях чакал за възстановяване на самоличността си 863 дни. Най-често жертви на такива измами ставали възрастни хора без наследници.

Под 50% от лекарите и учителите биха сигнализирали за насилие над деца

/КРОСС/ Има промяна в нагласите на родителите. Тежките форми на насилие се приемат все по-малко. Да, шамарчето и дърпането на уши все още се приема - 68% от родителите смятат, че е нормално да се използва лека форма на насилие, но промяна има.  Това казаха в студиото на Нова тв представителите на УНИЦЕФ - България Ани Салич и Милена Харизанова. Но статистиката показва още, че под 50% от лекарите и учителите в страната биха сигнализирали полиция или социални работници при насилие над деца. Дори и когато е явно, че върху едно дете е упражнявано системно насилие, институците са тромави. Обикновено се извежда детето от семейството. Макар че според мен би трябвало да се изведе насилникът, каза Ани Салич, посланик на добра воля на УНИЦЕФ. „Специализирани услуги за терапия и подкрепа на деца, жертви на насилие почти няма, а т.нар. „сини стаи" са едва около 10. Те почти не работят и има отказ да бъдат използвани", поясни Салич. Според официалната статистика на УНИЦЕФ 2127 са били случаите на деца, жертви на насилие през 2012 г. За сравнение през 2013 г. те са 3632. Най-много деца са били насилвани в семейството физически

Обикновените инфекции отново може да убиват

/КРОСС/ Светът навлиза в пост-антибиотична ера, когато обикновените инфекции, които са били лечими в продължение на десетилетия, отново може да убиват. Това се казва в доклад на световната здравна организация (СЗО), посветен на проблема на ръста на устойчивостта към антибиотици на бактериите на световно ниво. От организацията определят този факт като сериозна заплаха за здравето на жителите на планетата. Докладът представя ситуацията в различни региони от света и е изготвен въз основа на данните от 114 страни. Особена загриженост от страна на експертите предизвиква документално потвърденото разпространение в различни региони на седем патогени, които се явяват възбудители на такива тежки инфекциозни заболявания, като сепсис, диария, пневмония, гонорея и инфекции на пикочните пътища, са резистентни към най-съвременните антибиотици. В частност, става въпрос за устойчивостта към карбапенемите на стомашната бактерия Klebsiella pneumoniae, предизвикваща вътреболнични инфекции - пневмония, заразяване на кръвта, инфекции при новородените и пациентите от реанимацията. По данни на СЗО в някои страни карбапенемите не действат в повече от половината случаи на инфектиране с Klebsiella pneumoniae. Освен това голяма опасност представлява и възбудителят на инфекциите на пикочните пътища Escherichia coli, устойчива към един от най-разпространените класове противобактериални средства - флуорохинолони

Ген. Димитър Цветков: Казармата ще помогне на младежи да си намерят работа

- Ген. Цветков, едно от основните послания на "България без цензура" е връщането на задължителната казарма - защо тази тема се повдига пак след 8 години от отпадането на казармата?
- Защото прибързано Българската армия стана професионална. Пред март 2007 г. тогавашният министър на отбраната Веселин Близнаков и началникът на Генщаба ген. Златан Сто - Ген. Цветков, едно от основните послания на "България без цензура" е връщането на задължителната казарма - защо тази тема се повдига пак след 8 години от отпадането на казармата? - Защото прибързано Българската армия стана професионална. Пред март 2007 г. тогавашният министър на отбраната Веселин Близнаков и началникът на Генщаба ген. Златан Сто

Намаляването на такси ще спести на бизнеса 7 млн. лв. до края на годината

Работи се по усъвършенстването на регистрите към Агенцията по вписванията


Carnival Corp. продължава инвазията си в Китай

Круизната компания вижда все повече възможности за развитие в азиатската страна


Йорданският посланик в Либия отвлечен през април

Йорданският посланик в Либия е бил отвлечен в Триполи миналия месец, съобщи държавната телевизия на северноафриканската страна, цитирана от АФП.

Сестрата на Бионсе удари Джей Зи

На видеозапис се вижда как Соланж Ноулс посяга на рапъра в асансьор


Повече права за полицаите в новия Закон за МВР

 За първи път от 1989 г. полицаите ще имат солидна социална закрила, регламентирана в новия Закон за МВР, който депутатите така и не успяха да приемат миналия петък и го оставиха за след изборите.

Месец след встъпването си в длъжност вицепремиерът Цветлин Йовчев обяви, че до средата на август ще бъде изготвен изцяло нов закон за вътрешното министерство. И си постави за основна цел в него разграничаване на политическите и професионалните правомощия.
„Трябва да дефинираме функциите и дейностите в МВР. В момента действащият закон създава редица проблеми“, каза тогава Йовчев.

Едни от тези проблеми вече се решават. Депутатите приеха въвеждане на таван върху извънредния труд на униформените. Полицаите ще могат да работят до 70 часа допълнително на тримесечие и не повече от 280 часа годишно. За първи път се предвижда и заплащане на нощния труд на униформените. Очаква се също да бъдат вдигнати коефициентите за изчисляване на полицейските заплати, което може да доведе до 2-3% скок на месечните им възнаграждения.

Премахва се и ранното пенсиониране

в МВР, което бе използвано за политическа разправа, само след 27 години общ трудов стаж.
Проектозаконът е приет радушно от полицейските синдикати.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че с тези промени властта „си купува“ 50 000 служители на МВР за изборите. На подобно мнение е и друг критик на законопроекта - юристът Минчо Спасов, бивш шеф на Комисията по вътрешна сигурност в парламента. Според него това е вид популизъм. „Заплащането не е въпрос на закона. Не може да решаваш бюджетен проблем с устройствен закон, какъвто е Законът за МВР. Въпросът за размера на възнагражденията, за нощния труд, тяхната периодичност и основателност, се решава в подзаконови нормативни актове“, коментира Спасов .

Според един от вносителите - депутата от БСП Атанас Мерджанов, който ръководи и вътрешната комисия в НС, обаче за първи път в закона намират решения дългогодишни синдикални искания на полицаите.
Досега им се плащаше до 50 часа извънреден труд на тримесечие, независимо че на практика те работеха много повече. Другите големи

„ябълки на раздора“

се оказаха премахването на конкурсното начало при израстване в системата, както и разширяването на правомощията на главния секретар на МВР и отнемането на правото на президента да го назначава. Депутатите вече приеха, че главният секретар на МВР, ще се назначава с мандат от 5 години.
Вносителите на проекта са категорични, че конкурсното начало не е отпаднало - то остава при постъпване на работа в МВР, а отпада при растежа в кариерата.

„Истината е, че досега в почти 90% от случаите временно назначените печелеха конкурсите. Това беше по-скоро имитация, отколкото истинска оценка и признание за професионалните качества на съответния служител“, твърди Мерджанов.
Депутати от вътрешната комисия в парламента допълват, че и към момента указът, който подписва президентът за назначаване на главния секретар, не е обвързвал държавния глава с носене на отговорност.

„Аз не съм чул досега президентът да е изразил някакво становище. Вероятно той ще се опита да изкаже такова, след като бъде приет законът, чрез налагане на вето“, обясни Мерджанов .

По отношение даването на повече правомощия на главния секретар Цветлин Йовчев още при внасянето на закона обяви, че по този начин министърът няма да има възможност да се намесва пряко в оперативната дейност, да влияе върху решенията, разследванията и резултатите от тях, включително и върху решенията дали да се използват СРС. „Министърът на вътрешните работи ще се занимава със създаването на политики и с тяхното реализиране“, каза още Йовчев.

Сегашният главен секретар Светлозар Лазаров на шега обясни, че е нещастен, защото с новите промени той лесно може да бъде освободен с подпис на премиера, а не както досега с указ на президента. 

   

Министърът няма да се меси
в разследванията

Според новия закон ясно са разграничени функциите на политическото и на професионалното ръководство на МВР. Главният секретар се назначава от премиера с мандат от 5 години. Но трябва да има стаж не по-малко от 7 г. работа в службите за сигурност, от които една трета да е бил на ръководна длъжност. Вътрешният министър вече няма да може да се меси в разследванията. Според новия закон главният секретар ще ръководи пряко планирането, организирането и контрола на основните дейности.
Министерството ще има четири главни дирекции. Това са „Гранична полиция“ и „Противопожарна охрана и защита на населението“, а сегашната „Национална полиция“ ще бъде разделена на две - „Криминална полиция“ и „Охранителна полиция“.
Отпадна идеята на синдикатите полицаите да могат да работят допълнително извън МВР.


Възраждат агентурата

Законът въвежда за първи път фигурата на извънщатния сътрудник, който ще помага в борбата с престъпността. Т.нар. доброволци няма да имат полицейски правомощия и ще се легитимират с карти.
Очаква се да се възроди и агентурата с регламентирането на нещатните сътрудници на МВР. Това са тайни агенти предимно от ъндърграунда, които ще дават информация на службите. Тяхната работа ще бъде регламентирана с инструкция на министъра, като данните за самоличността им ще бъде разкривана пред прокуратурата и съда само след тяхно изрично съгласие.
Въвежда се електронно разпределение на досъдебните производства. 

 

Галентин Грозев, лидер на Алианс „Сигурност“:
Досега конкурсите се правеха за определени хора

Законът значително подобрява социалното и професионалното положение на колегите и ние го подкрепяме. Той е голяма крачка напред. Перфектен нормативен акт няма, но с оглед на общия интерес, тежката финансова и социална криза, проблемите, които стояха години наред и никой не предприе нищо, напълно го подкрепяме.

Благодарни сме на ръководството на МВР, че подкрепи нашите предложения.
Спори се за конкурсите. Лично аз не знам и досега да е имало конкурс, без предварително да се знае кой ще го спечели. Държавата не може да осигури безпристрастен конкурс. По принцип е хубаво да ги има, но ако са честни и обективни.
Сега ще се върне старият начин с атестации и оценки от шефа. Така че няма особена разлика. Кой ще дава заповедите и разпорежданията, главният секретар или министърът - нас не ни засяга.

Това се решава на управленско ниво. Винаги е имало политическа и професионална конюнктура. Главният секретар много рядко се намесва в непосредствената служебна дейност. Така че, общо взето, нямаме мнение по този въпрос. На нас основните контакти са ни с преките началници и много рядко с главния секретар. В закона се иска полицейските синдикати да имат 5% представителност. Но синдикатите не бива да се делят на важни и маловажни. Това е противоконституционно. Важно е да има експертност, а не членски състав. 

 

Ген. Валери Григоров, бивш шеф на Гранична полиция:
Смешно е главният секретар да бъде със 7 години
трудов стаж

Ваня ГЕОРГИЕВА


- Г-н Григоров, в парламента се „кове“ нов Закон за МВР. Какво мислите, по-добър ли е от сегашния?
- На един български генерал, който е извървял пътя от долу до горе, не му е безразлично какво става в МВР. Това е и в основата аз да наблюдавам какво се случва в структурата. Бих искал да тръгнем от онзи период, който според мен е преломен за МВР. Това е 2006 година. Знаете, на 1 май тогава влезе в сила сега действащият закон и оттогава системата е в една ситуация на стрес и неустойчивост. Веднага започнаха и поправки на нормативната уредба, което показва липса на концепция какво искаме да направим. Нещата продължават и в момента. Няма анализ и оценка за това какво трябва да постигнем чрез един нов закон. Проектозаконът за МВР не показва по-ясни параметри за управлението и функциите на службите. Погледнато чисто правно, дори съдържа противоречия, тъй като още в първите текстове на закона се прехвърлят правомощия на министъра, който с инструкции да регулира определени полицейски дейности.

- Точно затова са коментарите, че на министъра му се дава много власт.
- По-скоро министърът е превърнат в една фигура, на която са му разписани бланкетни правомощия, но без общо управление. Законът отваря вратички нормативни актове с много по-нисък ранг, като наредби и инструкции, да регулират основни правомощия и задължения на полицейските органи. Това е направено с една-единствена цел. Те самите не са убедени какво правят. Затова си дават възможност впоследствие да променят тези инструкции и наредби ежедневно и да ги нагаждат според това, което им е удобно.

- Виждате ли проблем в това, че не президентът, а Министерският съвет вече ще назначава главния секретар?
- Един от сериозните проблеми в държавното управление е, че на институционално ниво не се комуникира добре. Пак ще посоча 2006 година, когато действаше онзи доста по-добър за мен закон, според който директорите на националните служби и главният секретар се назначаваха от президента по предложение на Министерския съвет. Това е пример за добро говорене между институциите, за добра европейска политика. По отношение на въведената 5-годишна мандатност аз имам още по-широк поглед върху това. Смятам, че МВР в тоя постоянен стрес и нестабилност се нуждае от мандатност, и то от ниво началник на районно полицейско управление в СДВР нагоре по длъжностите. Това ще отнеме възможността при всяка смяна на правителството да се разбърква цялата система. Ние сме свидетели на това - идва нова власт, премахва от 200 до 500 ръководни служители и поставя други.

- Защо му е на ръководството на МВР да маха конкурсите за кариерно израстване?
- По този начин може да си назначават когото поискат. Смешно-ироничното е, че дори главен секретар може да бъде всеки служител със 7 г. трудов стаж, от които една трета да е на ръководна длъжност - тоест 2 години и половина. Сега това, което се прави, е подигравка със службите за сигурност в България. Защо, като искат да правят подбор и кадрова политика, в закона не поставиха едно изискване за директор на главна дирекция да има поне 10 години в службите за сигурност. За определени длъжности би следвало да има ясни критерии, това ще стабилизира системата. Важното е политиците да го разберат. Защото след изборите те идват и зачеркват всичко, което е било до вчера. Това обаче по никакъв начин не може да ни даде добро ново начало. 

 

Предишните два са поправяни 47 пъти

Още след изборите и сформирането на новото правителство на Пламен Орешарски депутати от БСП и ДПС обещаха изцяло нов закон, но в крайна сметка ръководството на МВР успя да изготви проекта в средата на лятото, който няколко месеца бе предоставен за публично обсъждане, както и консултиран със синдикатите. Проектът влезе в парламента на 11 ноември 2013 г. и бе приет едва на 27 февруари 2014-а на първо четене. След почти двумесечно „втасване“ чак на 7 май той бе внесен за второ четене и почти гласуван.

Това е третият изцяло нов закон за вътрешното министерство, който се прави от зората на демокрацията у нас. Първият модерен е по времето на кабинета „Костов“, когато Богомил Бонев бе вътрешен министър. С него Бонев прекрои милиционерската дреха по съветски образец на МВР в съвременна европейска полицейска одежда. Законът „Бонев“ бе прекрояван 13 пъти.
През 2005 г. тройната коалиция изработи изцяло нов проект, който влезе в сила на 1 май 2006 г. С него реално МВР се девоенизира по испански проект. Този закон бе прекрояван, включително и през 2013 г., общо 34 пъти. Това бе и един от мотивите на сега управляващите да изработят изцяло нов проект. 

Варненски ортопед ще преглежда безплатно в Градска болница

Варненският ортопед проф. д-р Димитър Камбуров отново ще преглежда безплатно пациенти в Градска болница. Инициативата е породена от огромния интерес към кампанията през април и затова проф. Камбуров прави още един жест към варненци през май, научи Moreto.

Лошото време докара вирус с обриви

 Вируси върлуват в цялата страна, заразените са се уве- личили с 20 % само за седмица, показват данните на здравните власти. Необичайно ниските за сезона температури са виновни за повишената заболеваемост, обясни началникът на детското отделение в Инфекциозна болница в София д-р Атанас Мангъров.

Пролетният парагрип е характерен с обрив по цялото тяло, който се появява в края на острата фаза. През първите 3-4 дни се вдига температура, която при малчуганите може да стигне и до 40 градуса, имат силно главоболие, чувстват се отпаднали. При повечето се появяват диария и повръщане, а към петия ден идват пъпките.

„Те покриват цялото тяло, както и главата и лицето, а много родители и дори джипита го бъркат със скарлатина“, посочи д-р Мангъров. Това е проблем, защото се започва веднага с антибиотик, който може само да влоши състоянието на хлапетата.

При около 20% от болните се стига и до усложнения като ангина, отит или пневмония. Родените след 2005 г. са по-малко застрашени от сериозни бактериални инфекции, защото са ваксини- рани.
„Възрастните обаче не биват да подценяват вируса и задължително трябва да си останат вкъщи за седмица, да минат на щадяща диета и да пият повече течности“, подчерта медикът.

Най-много са болните в София-област, където всеки 94 души на 10 000 население са заразени. В Ловеч, Русе, Шумен, Стара Загора, Велико Търново и Плевен също се отчита повишена заболеваемост. Вирусът все още не е стигнал до Търговище, където няма нито един регистриран случай, както и в Кърджали.

 

Англичани спасиха тежко болното куче в Кърджали

В неделя жители на Кърджали съобщиха, че тежко болно куче обикаля улиците между „Пазара на производителите" и квартал „Боровец" в града.
„То сее зараза, не може да се храни, неизлечимо болно е. Апелираме работещите в кучешкия приют „Четири лапи" да умъртвят животинчето (ако, разбира се, наистина няма шанс кучето да бъде излекувано) и да го В неделя жители на Кърджали съобщиха, че тежко болно куче обикаля улиците между „Пазара на производителите" и квартал „Боровец" в града. „То сее зараза, не може да се храни, неизлечимо болно е. Апелираме работещите в кучешкия приют „Четири лапи" да умъртвят животинчето (ако, разбира се, наистина няма шанс кучето да бъде излекувано) и да го

Бербатов отново облече екипа на „Тотнъм”, но на бенефис

Димитър Бербатов отново облече екипа на бившия си тим „Тотнъм”, но в бенефисен мач. 

Българският футболист игра 45 мин в прощалната среща на бившия си съотборник Ледли Кинг. За този двубой бившият защитник бе събрал сегашния отбор на „Тотнъм” срещу състав, избран от него.

Битката завърши 6:3 за тима на Приятелите на Кинг.  Самият Бербатов не Димитър Бербатов отново облече екипа на бившия си тим „Тотнъм”, но в бенефисен мач. Българският футболист игра 45 мин в прощалната среща на бившия си съотборник Ледли Кинг. За този двубой бившият защитник бе събрал сегашния отбор на „Тотнъм” срещу състав, избран от него. Битката завърши 6:3 за тима на Приятелите на Кинг. Самият Бербатов не

Пазарът на луксозни имоти в Лондон се забавя

Британската столица продължава да привлича нови купувачи, но се засилват опасенията за ситуацията на жилищния пазар


Кой е виновен в Европа?

 ''Проблемът не е в демокрацията, а в това, което сме я превърнали'', разсъждава световноизвестният американски философ и политически активист Ноам Чомски в  италианското издание "Еспресо". Той е и професор в Масачузетския технологичен институт.

''Демокрацията не е празна дума. Тя означава, че работниците, например, трябва да управляват своите заводи. Цитирам яркия представител на класическия либерализъм Джон Стюърт Мил, който, естествено, не е болшевик.

Демокрацията означава спазване на човешките права и социалните завоевания. Тя не означава това, което се случва днес в Европа, където гражданите наблюдават процеса на орязване, за да не кажем на пълната отмяна на техните права и завоевания, добити в резултат на продължителната борба за социална справедливост. Тя не означава и подчинение на диктата на чиновниците от Брюксел и ''Бундесбанк''.

Да вземем например Силвио Берлускони. В никакъв случай не можем да кажем, че той написа една добра страница в италианската история, но кой избра Монти (Марио Монти, премиер на Италия от 16 ноември 2011 до 28 април 2013 - бел.ред.)?... ''Бундесбанк'', а това не е демокрация.

Преди няколко дни прочетох интересна статия в "Уолстрийт Джърнъл". Едва ли можем да заподозрем това издание в подривна дейност. Мисля, че в нея правилно е написано, че днес няма никакво значение кой е на власт. Което и правителство да бъде "избрано", то ще бъде принудено да работи в рамките, установени от Брюксел. Спомнете си какво се случи с гръцкия премиер Георгиос Папандреу. Той се опита да отправи "предизвикателство" към Брюксел. Само заради заплахата да постави на референдум въпроса за въвеждането на политиката на строги икономии, Папандреу беше "разпънат" и фактически отстранен от европейската политическа сцена'', припомня Чомски.

Показен разстрел на политик в Испания

Премиерът на северния испански град Леон Изабел Караско бе застреляна, докато пътуваше в автомобила си, съобщиха световните медии. 50-годишната Караско е пътувала по мост над река Бернесгу. Премиерът на Леон е и лидер на местните структури на управляващата в Испания Народна партия. Очевидци разказват , че по Караско е стреляла жена. За убийството са задържани две жени - съпругата и дъщерята на местен полицейски шеф. Според първоначалните данни на разследващите става въпрос за лично отмъщение. Вероятният мотив за убийството на Караско е, че наскоро една от жените е била уволнена от общинските служби.

ЕРП-тата злоупотребили с господстващо положение

Според КЗК са обявили необосновано високи цени за наем на мрежата си


Англичани спасиха тежко болното куче


В неделя жители на Кърджали съобщиха, че тежко болно куче обикаля улиците между „Пазара на производителите В неделя жители на Кърджали съобщиха, че тежко болно куче обикаля улиците между „Пазара на производителите" и квартал „Боровец" в града. „То сее зараза, не може да се храни, неизлечимо болно е. Апелираме работещите в кучешкия приют „Четири лапи" да умъртвят животинчето (ако, разбира се, наистина няма шанс кучето да бъде излекувано) и да го

Бритни Спиърс с нов договор в Лас Вегас

/КРОСС/ Бритни Спиърс получи нов договор за участия в Лас Вегас. В последните 2 години певицата се изявява в световната столица на хазарта и ток шоуто й се радва на изключителен интерес. „Бритни: Част от мен" е сред най-посещаваните шоу програми в някои от най-прочутите казина.Билетите за бъдещите изяви на поп дивата се пускат в продажби от този петък.

Гледат делото срещу Цветан Цветанов

 Състав на СГС ще заседава днес по делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за злоупотреба с използването на специални разузнавателни средства. Делото ще започне в 9:30 часа.

Цветанов застана на подсъдимата скамейка заради отказани СРС-та за бившия директор на РЗБОП-Велико Търново Орлин Тодоров. Той е подсъдим за това, че написал шест пъти "Не" с удивителни под поискани от прокурор и разрешение от съдия специални разузнавателни средства.

чаква се на заседанието във вторник да бъде разпитан пред съда и самият Орлин Тодоров. Разпитът на бившия ръководител на БОП - Велико Търново бе поискан на последното заседание от защитата на Цветанов. От искането на адвоката на бившия вътрешен министър Менко Менков тогава стана ясно, че Тодоров ще бъде питан дали се е познавал с Цветанов. Самият Тодоров отрече това, след като излезе от заседанието по другото дело срещу Цветанов.

На 1 април делото беше отложено, заради неявяване на свидетеля Цветан Иванов, който се очакваше да бъде разпитан. Иванов обяснил неявяването с хипертонична криза. Тъй като няма доказателства за уважителни причини, съдът определи Иванов да бъде доведен принудително на днешното заседание.

Дъждовете не се отразяват добре на пролетните плодове в Пловдивско

Дъждовете похабиха пролетните плодове в Пловдивско, това каза  Христо Панайотов, изпълнителен директор на зеленчуковото тържище в Първенец. Черешите са напукани, а ягодите – кални,...

Опасно „лакомство“ се продаваше в столично училище

Натъпкано с Е-та флаконче със сок се продаваше буквално до преди броени дни в лавката на столичното 120-то училище. Експертиза в лаборатория показа, че в него има амфетамин. Освен това опасният сок съ...

Известните марки „Магнито” и „Рококо” ще бъдат представени на Franchsing Expo

Толкова сме свикнали да използваме чуждици в ежедневието си, че понякога забравяме истинското им значение. Какво точно например значи франчайзинг? Това е най-сполучливият начин да започнеш гаранти...

Има възможност за контролиран вот и при новите бюлетини - чрез серийния номер

Уникалните номера на бюлетините дават възможност за контролиране на вота за европейски депутати. За това призна членът на ЦИК Цветозар Томов в студиото на бТВ. С новия Изборен кодекс се въвеждат сери...

Бебе с две лица се роди в Австралия

Австралийка роди близначки, делящи едно тяло, вътрешни органи и черепна кутия, съобщи News.com.au. На главата са разположени две идентични лица, а в нея – два отделни мозъка. Независимо от...

Уругвай със стряскащ противниците състав за Мондиала

Селекционерът на Уругвай Оскар Табарес обяви предварителния състав на тима за световното първенство в Бразилия. Списъкът съдържа имената на 25 играчи, като двама от тях трябва да отпаднат до 2 юни. С...

КЗК обвини трите ЕРП-та в злоупотреба с господстващо положение

Процедурата по отнемане на лицензите им не е единствената грижа на трите ЕРП-та у нас. Днес Комсията за защита на конкуренцията (КЗК) обвини ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго Про" в злоупотреба с господств...

6 години затвор за бившия израелски премиер Олмерт

Бившият израелски министър-председател Ехуд Олмерт беше осъден на 6 години затвор плюс две години условно за корупция и по-конкретно за ролята му в огромен скандал с недвижими имоти, когато той е б...

Откраднаха микробус за деца в инвалидни колички, търсят се средства за рехабилитацията им

Докато организация  работи за набавянето на стълбищен механизъм, който да позволи на деца в инвалидни колички да излизат от домовете си, навръх Великден  e откраднат специалният микр...

Спират ограниченията срещу гурбетчиите ни на Острова

Лондон няма да пречи на българите, румънците и останалите мигранти от ЕС да ходят на работа във Великобритания. Това увери британският премиер Дейвид Камерън в интервю за BBC. По думите му "Даунинг Стрийт” 10 няма да "издига бариери” пред гурбетчиите от другите европейски страни, отишли да търся препитание на Острова.

Новият флагман на Great Wall с фалстарт в Китай

Китайските производители все още не могат да се мерят с тези от премиум сегментите, твърдят експерти


Претоварена лодка с имигранти се обърна край Италия, най-малко 14 загинали

Най-малко 14 души са загинали, след като претоварена лодка с имигранти потъна между Либия и Италия в понеделник, предаде AFP.  Италианският флот съобщи, че други 200 души са спасени. Някои медии съобщават, че на борда на кораба е имало до 400 души.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4, Най-малко 14 души са загинали, след като претоварена лодка с имигранти потъна между Либия и Италия в понеделник, предаде AFP. Италианският флот съобщи, че други 200 души са спасени. Някои медии съобщават, че на борда на кораба е имало до 400 души. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,

Орешарски ще следи всички спецслужби

 Премиерът Пламен Орешарски ще контролира отблизо всички специални служби. Разузнавателен борд към Министерския съвет ще бъде създаден веднага след евровота.

Първият закон, който депутатите ще гледат по спешност след ваканцията си, ще е за устройство на системата за национална сигурност. В проекта е разписано създаването на мегаструктура на разузнавателната общност, в която влизат главният секретар на МВР и шефовете на спецслужби. Целта на новата институция, която ще е подчинена на премиера, е да се подобрят координацията и взаимодействието между вътрешното министерство, НРС, НСО, военната информация и ДАНС.

Бордът ще има две звена - аналитично и Национален център по сигурността. Първото ще обработва информация, идваща от различните служби, и ще координира действията им. Второто звено ще служи за управление при кризи и ще се ръководи лично от премиера. То е натоварено и с още една важна функция - да прогнозира и да взема конкрет- ни мерки за ранно предупреждение при рискове и заплахи. Проектът е изработен от екип на МВР и неофициално е раздаден на депутати от комисиите по отбрана и по вътрешна сигурност. В него е записано, че Съветът за сигурност към МС ще заседава поне веднъж на три месеца, а разузнавателният борд - всеки месец.

Този път управляващите са избрали различен подход и няма да гледат в комплект четирите закона за сигурността. Още преди лятната ваканция депутатите щели да гласуват проекта за военното разузнаване. Той отдавна е подготвен от Министерството на отбраната и по него не се очакват затегнати дебати.
Окончателно е отпаднала идеята за сливане на цивилното и военното разузнаване. Авторите са се отказали и от идеята да превръщат НРС в Агенция „Разузнаване“. Службата ще запази статута си, а законът за нея се очаква да бъде гласуван наесен.  

 

Законът за НСО е най-спорен

Най-много спорове и дебати се очаква да предизвика законът за НСО. Все още няма политическо решение дали дър- жавните гардове ще минат на подчинение на правителството, или ще станат дирекция към Охранителна полиция в МВР. Депутатите от БСП предпочитат да не коментират темата.
„Законите за сигурността не се правят от нас, а от правителството“, беше лаконичният коментар  на Димитър Дъбов, който е шеф на комисията за контрол на спецслужбите. От думите на Янко Янков, председател на комисията по отбрана, стана ясно, че ДПС е против превръщането на НСО в дирекция.
„Освен охранителни това звено има и други важни функции, свързани с на- ционалната сигурност. Затова трябва да запази статута си на национална служба“, категоричен беше той. Най-вероятно НСО само ще премине на подчинение от президента на премиера. Сигурно е, че ще бъдат съкратени всички спомагателни функции и свързаните с тях щатове. В момента в НСО работят над 1300 души, а гардовете са не повече от 600. На заплата там се водят автомонтьори, градинари, готвачи.

Всеки пети млад стоматолог заминава на работа в чужбина

Всеки пети дипломиран във Варна млад стоматолог стяга куфарите и заминава на гурбет в чужбина. Въпреки че денталните специалисти у нас работят на пазарен принцип, за разлика от повечето лекари, отливът на мозъци и при тях е факт, съобщи доц. Методи Абаджиев, шеф на катедрата по протетична дентална медицина в Медицинския университет. Всеки пети дипломиран във Варна млад стоматолог стяга куфарите и заминава на гурбет в чужбина. Въпреки че денталните специалисти у нас работят на пазарен принцип, за разлика от повечето лекари, отливът на мозъци и при тях е факт, съобщи доц. Методи Абаджиев, шеф на катедрата по протетична дентална медицина в Медицинския университет.

Сивият сектор в транспортния бизнес надминава 40%

Експерт: Нова нормативна база ще реши проблема с турските превозвачи


ДАНС засякла съмнителни преводи към бежанци у нас

/КРОСС/ И Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) се закачи за актуалната тема за бежанците - в годишния доклад на финансовото разузнаване за 2013 г. се твърди, че са засечени съмнителни парични операции към бежанци от Сирия, Иран и Афганистан. Към имигранти в България с хуманитарен статут са били правени едновременно десетки парични преводи от различни страни, като получателят е един и същ. Вероятно става дума за плащания по т.нар. схема "хавала", чрез която се финансира и терористична дейност, тъй като е трудно да бъде проследена от държавни органи. В доклада липсва всякаква конкретика. Не става ясно нито колко са случаите, нито дали въобще някой от чужденците е уличен в терористична дейност, или в участие в схема за пране на пари. Финансовото разузнаване посочва, че то няма полицейски и разследващи функции, затова не разполага с данни за резултатите от последвалите разследвания, пише "Сега". През 2013 г. финансовото разузнаване е изпратило 226 сигнала до МВР, 12 до прокуратурата и 298 до други структури на ДАНС за над 1.666 млрд. евро. За цялата минала година в ДАНС са били получени сигнали за 2233 съмнителни операции за над 2.5 млрд. евро. Финансовият министър е спрял 18 от тях за скромните 1.582 млн. евро. "Прави впечатление, че обикновено в един ден се получават множество преводи от лица от различни локации", пише в доклада. Такъв случай е засечен в края на 2013 г

Върховният съд на Гърция допусна "Златна зора" до участие в европейските избори

Върховният съд на Гърция допусна до участие в изборите за Европейски парламент крайно дясната „Златна зора”. Както е известно, срещу националистическата партия се води съдебно разследване, засягащо по-голяма част от депутатите Разследването започна, след като активист на партията уби симпатизант на левицата през 2013 година.

БСП пълни джобовете на енергийната мафия, скочи Малинов

Според него левицата работи срещу собствените си гласоподаватели


Лодка с имигранти се обърна край Италия, най-малко 14 жертви

Най-малко 14 души са загинали, след като претоварена лодка с имигранти потъна между Либия и Италия в понеделник, предаде AFP.  Италианският флот съобщи, че други 200 души са спасени. Някои медии съобщават, че на борда на кораба е имало до 400 души.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4, Най-малко 14 души са загинали, след като претоварена лодка с имигранти потъна между Либия и Италия в понеделник, предаде AFP. Италианският флот съобщи, че други 200 души са спасени. Някои медии съобщават, че на борда на кораба е имало до 400 души. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,

Орешарски ще бди над спецслужбите

Пламен Орешарски ще следи всички спецслужби. Това ще стане възможно чрез разузнавателен борд, който ще бъде създаден веднага след европейските избори. Първият закон, който депутатите ще гледат по спешност след ваканцията си, ще е за устройство на системата за национална сигурност. В проекта е предвидено създаването на мегаструктура на разузнавателната общност, в която да влизат главния секретар на МВР и шефовете на спецслужбите.

МВР обявява извънредни мерки за сигурност за изборите

МВР ще обяви днес мерките за подсигуряване на обществения ред и сигурността на изборния ден. Засилено полицейско присъствие ще има по местата, където се събират и обработват изборните книжа. Охрана ще има и по избирателните секции. Тази година се очаква да има и извънредни мерки за сигурност, тъй като изборният ден ще съвпадне с част от абитуриентските балове. Заради изборите зрелостниците няма да бъдат допускани до дворовете на училищата си, където обичайно се правят снимки в празничния ден.

Вотът на Евровизия: Хомосексуализмът тук няма нищо общо

Обърнахме се към медийния критик доц. Георги Лозанов да коментира победата на Кончита Вурст на Евровизия.
Тази година Евровизия успя да направи скандал, а когато той е в сферата на шоуто, винаги носи позитивен знак. Лошо са скандалите в социалния свят, в политиката, докато шоуто е за това да скандализира, да прекрачва граници, да те кара да мислиш Обърнахме се към медийния критик доц. Георги Лозанов да коментира победата на Кончита Вурст на Евровизия. Тази година Евровизия успя да направи скандал, а когато той е в сферата на шоуто, винаги носи позитивен знак. Лошо са скандалите в социалния свят, в политиката, докато шоуто е за това да скандализира, да прекрачва граници, да те кара да мислиш

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване