НАСА: Нивото на Световния океан ще се повиши с 4,5 метра

/КРОСС/ Учени от НАСА, заедно с колегите си от Университета на Калифорния, подготвиха доклад, който показва, че топенето на ледниците в западната част на Антарктика може да доведе до покачване нивото на Световния океан. По думите им в следващите 100 години този необратим процес може да повиши нивото с 15 фута (4,5 метра). Всичко това се дължи на озоновата дупка над Антарктида и глобалното затопляне. Авторите на доклада посочват, че това е довело до промяна в антарктическите ветрове и повишаване на температурата на водата.Изследването им  е проведено в продължение на 40 години. Учените получават данни от самолети, сателити и от прякото изследване на динамиката на топенето на ледниците. Те са стигнали до заключението, че процесът на топене вече е започнал, той е необратим и ще се случва в рамките на няколко века. Оказва се обаче, че ледниците се топят много по-бързо, отколкото се е очаквало, и те ще бъдат основен източник на повишаване нивата на водата в следващите десетилетия. Учените отбелязват, че в момента сме свидетели на началния етап на топене.

НАСА: Нивото на световния океан ще се повиши с 4,5 метра

/КРОСС/ Учени от НАСА, заедно с колегите си от Университета на Калифорния, подготвиха доклад, който показва, че топенето на ледниците в западната част на Антарктика може да доведе до покачване нивото на световния океан. По думите им в следващите 100 години този необратим процес може да повиши нивото с 15 фута (4,5 метра). Всичко това се дължи на озоновата дупка над Антарктида и глобалното затопляне. Авторите на доклада посочват, че това е довело до промяна в антарктическите ветрове и повишаване на температурата на водата.Изследването им  е проведено в продължение на 40 години. Учените получават данни от самолети, сателити и от прякото изследване на динамиката на топенето на ледниците. Те са стигнали до заключението, че процесът на топене вече е започнал, той е необратима и ще се случва в рамките на няколко века. Оказва се обаче, че ледниците се топят много по-бързо, отколкото се е очаквало, и те ще бъдат основен източник на повишаване нивата на водата в следващите десетилетия. Учените отбелязват, че в момента сме свидетели на началния етап на топене.

Ден на отворените врати във всички музеи във Варна

На 18 май отбелязваме Международния ден на музеите за 37-ми път. Събитието се организира от Международния музеен съвет (ICOM). В инициативата участват над 30 000 музеи в повече от 120 държави по целия свят. Всяка година проявата преминава под различно мото.

Псувнята била полезна при стрес и болка

Умереното псуване е полезно за здравето, обявиха учени от британския университет Кийл след дългогодишни изследвания.
Чрез серия от експерименти, включващи занимания с агресивни компютърни игри и държане на чаша с ледена вода, те установили, че ругатните при стрес и болка ни помагат да си контролираме емоциите и да понасяме болка. Умереното псуване е полезно за здравето, обявиха учени от британския университет Кийл след дългогодишни изследвания. Чрез серия от експерименти, включващи занимания с агресивни компютърни игри и държане на чаша с ледена вода, те установили, че ругатните при стрес и болка ни помагат да си контролираме емоциите и да понасяме болка.

Турски вестник: Българският Таркан въведе модата на "брадатата жена" преди Кончита Вурст

Българският певец Азиз въведе модата на "брадатата жена" преди Кончита Вурст, победител в конкурса Евровизия тази година, пише турският в. "Миллиет" в материал, озаглавен "Победата на Евровизия е всъщност на политиката", цитиран от БТА във вторник.   Изданието посочва, че победата на песента "Rise Like a Phoenix" на Кончита Вурст е отворила поле за дискусии. Според изданието с победата на "Брадатата жена" Европа дава на Русия урок по толерантност. "Миллиет" напомня за руския закон, преследващ хомосексуалната пропаганда, който бе широко критикуван в Европа.   "Брадатата жена" започна с Азиз, пише още изданието. "Победителката на Евровизия Кончита Вурст напомня за друго име, познато на турците. Певецът Азиз, известен като "Българският Таркан", започна модата на "брадатата жена" преди Кончита", пише "Миллиет", който определя Азиз като "един от най-известните певци на Балканите".

Донецк и Луганск искат да се обединят

Ръководството на Донецката народна република преговаря за обединение с Луганска област, предадоха агенциите. Вече сме провели предварителни разговори.

Папата: Ще покръстя и извънземни, ако дойдат във Ватикана

Ще покръстя и извънземни, ако дойдат във Ватикана. Това заяви папа Франциск в проповед, посветена на приемането и включването, цитиран от „Индипендънт“. „Кои сме ние, за да затваряме вратите си за когото и да било, дори за марсианци“, посочи папата. Католицизмът е църква на „отворени врати“ и християните трябва да приемат Светия дух, независимо колко „немислимо“ и „невъзможно“ изглежда, подчерта той. „Ако например утре при нас пристигне група марсианци и те заявят: „Искаме да бъдем покръстени!“, как ще постъпим. Да, марсианци. Зелени, с дълги носове и големи уши, точно като в детските рисунки“, допълни папа Франциск. В ранните стадии на своето развитие християните са срещали проблеми с отхвърлянето на „живото присъствие на Бог“ във всичките му форми. Когато Бог ни покаже пътя, кои сме ние, че да кажем: „Не, Господи, не е мъдро. Кои сме ние да затваряме вратите си?“, коментира папата. Това не е първият случай, в който Ватиканът изразява готовност да покръства извънземни. Един от астрономите на папа Бенедикт XVI заяви през 2010 г., че би покръстил извънземно, ако то поиска. Всяко същество, независимо колко пипала има, носи душа, категоричен беше астрономът.

ЦИК спря предизборен клип на "Атака"

Централната избирателна комисия (ЦИК) постанови да бъде спряно излъчването в телевизиите и интернет на предизборен клип на "Атака", в който се поставят наравно педофилията, гей браковете и кръвосмешението и се представят като евроатлантически ценности.   ЦИК се произнесе във вторник след сигнал от Съвета за електронни медии (СЕМ). Единствено представителите на "Атака" в ЦИК Мария Мусорлиева и Владимир Пенев гласуваха против решението. Останалите членове на комисията се съгласиха, че клипът не съответства на текста от Изборния кодекс, според който агитационните материали не трябва да накърняват добрите нрави.   Това е поредна предизборна кампания със спиране на пропагандни клипове на партията на Волен Сидеров, която обикновено умишлено погазва правила и норми, а след това се оплаква от "репресии".   Предизборният видеоклип представя света като разделен на две – "покварата" на евроатлантически ценности, изобразени в синьо, и "правилните" православно-християнски ценности - в червено. Като "евроатлантически" са описани педофилията, гей браковете и кръвосмешението, които авторите свързват с думите "НАТО" и "интервенция" (последната – на фона на пейзаж от Кремъл). От червената страна на света са традициите и семейството, с които "Атака" се олицетворява.   Въпросният видеоклип стана повод и за друг скандал. Както стана известно, в него абсолютно незаконно са използвани кадри от църковен брак на семейна двойка, която не е давала съгласие за това. Кадрите са качени в интернет от съпруга Даниел Беловарски, за да стигнат до негови роднини в чужбина. Авторите на предизборното видео ги използват обаче, без да искат позволението на двойката.   "Никой от нас не членува в никаква партия. Аз лично даже не съм привърженик на никаква партия. Не бих го допуснала”, коментира преди ден съпругата му Антоанела пред бТВ.   Двамата се заканиха да заведат дело срещу "Атака” и фирмата, направила клипа. "Човек се чувства ограбен, защото това е нахлуване в личното пространство, което за мен е абсурдно. Това е църковният ни брак, което е още по-отвратително”, коментира още Антоанела Беловарски.   От партията на Сидеров се оправдаха, че макар и одобрен от тях, клипът е дело на външна фирма, която носи отговорност за грешката. От фирмата пък казаха, че кадрите били монтирани погрешка и веднага ще ги премахнат.

Крум: Бий ме, обичам те, много съм нахъсан!

Крум завърши работата си в звукозаписното студио по своя нов сингъл, който скоро ще бъде представен с видеоклип в ефира на Планета ТВ.

Защо трябва да излизате с жена с къса коса

Какво е предимството на тези жени пред дългокосите сирени


Управляващите не искат истински нов медиен закон, казва журналист

В момента в България няма условия за създаване на нов медиен закон. Покана от страна на управляващите към журналистите за работа в тази посока би била равносилна на репликата „Донесете си въ...

Европейският съд: Интернет търсачките трябва да трият резултати в определени случаи

Google, Yahoo и Bing трябва да се съобразява и в някои случаи да изпълнява, ако физическо лице поиска публикация за въпросното лице в дадена медия или сайт, да бъде премахнат от резултатите при търсен...

Хазуров се раздели с "Лиерс", свободен агент е

Нападателят Костадин Хазуров ще смени отбора през това лято. Той напуска белгийския Нападателят Костадин Хазуров ще смени отбора през това лято. Той напуска белгийския "Лиерс", с който договорът му изтича в края на следващия месец. Така българинът става свободен агент. "Още през зимата имах разговори с ръководството на "Лиерс". Не можахме да се разберем за продължаване на договора. След като стана ясно, че ще си тръгна

Йотова: Битката с бедността трябва да бъде приоритет в следващите 5 години в Европа

Няма никакво съмнение в това, че КБ е единствената политическа сила в страната, която прави кампания за Европарламент. Очевидно избрахме добрата тактика и за разлика от нашите колеги от други политически сили, които се занимават повече със задкулисната организация на изборите, ние разговаряме с гражданите на цяла България. Няма никакво съмнение в това, че КБ е единствената политическа сила в страната, която прави кампания за Европарламент. Очевидно избрахме добрата тактика и за разлика от нашите колеги от други политически сили, които се занимават повече със задкулисната организация на изборите, ние разговаряме с гражданите на цяла България.

Най-известната журналистка в Германия идва при Бареков

Една от най-известните политически журналистки в Германия идва в България за среща с Николай Бареков, съобщиха от партията. Сабине Кристиансен и лидерът на „България без цензура” ще дадат брифинг утре в Бургас.

Йотова: Битката с бедността трябва да бъде приоритет в следващите 5 години в Европа

Няма никакво съмнение в това, че КБ е единствената политическа сила в страната, която прави кампания за Европарламент. Очевидно избрахме добрата тактика и за разлика от нашите колеги от други политически сили, които се занимават повече със задкулисната организация на изборите, ние разговаряме с гражданите на цяла България. Няма никакво съмнение в това, че КБ е единствената политическа сила в страната, която прави кампания за Европарламент. Очевидно избрахме добрата тактика и за разлика от нашите колеги от други политически сили, които се занимават повече със задкулисната организация на изборите, ние разговаряме с гражданите на цяла България.

Потокът от сирийски бежанци в Турция разпалва напрежения с местните жители

На 700 километра от границата със Сирия жителите на Анкара досега се задоволяваха да следят последиците от войната при техните съседи на телевизионните екрани. Но от няколко дни напреженията, които тя предизвиква, се пренесоха и в столицата.   Бурни инциденти противопоставиха там сирийски бежанци на жителите на квартал Хаджълар - бедно предградие на турската столица. В сряда вечерта сграда, приютяваща сирийци, дори бе подпалена, като няколко души бяха ранени. И по улиците на квартала турците вече не се колебаеха да изразяват своята нетъпрпимост.   "Ние не искаме тези сирийци. Те само създават бъркотия, откакто са дошли", казва накратко Хиджазийе Демирджан, 42-годишна жена, с ръка, покрита от синини.   От началото на годината близо 2500 сирийци са се настанили в Хаджълар. Един жест на гостоприемство от страна на общината, управлявана от партията на премиера Реджеп Тайип Ердоган, в съзвучие с неговата политика на "отворени врати" за сирийските жители, които бягат от продължаващите повече от три години боеве между бунтовниците и режима на президента Башар Асад, осъждан от турските власти.   Но с течение на месеците лагерите, създадени по протежение на границата, за да ги приютяват, се препълниха от притока на бежанци. Едва 220 000 места за бежанци, чийто брой, според властите, вече е надхвърлил един милион.   Днес сирийците са се настанили по улиците на много градове в Турция, където живеят от просия и от извършване на дребна работа, предизвикавайки все повече неприязнено отношение у местното население.   "Тези хора не работят. Всичко, което искат, е помощ, и когато я получат от неправителствени организации, я препродават на ниски цени", казва жител на квартала, който отказва да съобщи името си, тъй като е държавен служител и се страхува, че властите може да му създадат безпокойства.   Според неговата версия за случилото се сирийците са били тези, които са разпалили напрежението, като са "обиждали", а след това нападнали с пръти десетина младежи и жени от квартала, сред които и неговите двама сина. Други сблъсъци са избухнали след това по улиците на Хаджълар, който вече е под строго полицейско наблюдение.   Бежанците, заподозрени, че са предизвикали безредиците, са били експулсирани към лагер, близо до границата. И другите сирийци вече са по-дискретни. Няколко момчета в квартала все още кръстосват улиците в търсене на дърва за отопление.   Но напреженията остават. "Ние помагахме на тези хора, давахме им брашно, хляб, а те ни се отблагодариха по този начин!", се възмущава друг жител, срещнат на улицата.   По-умерен, неговият съсед Ахмет Мейиз иска да вярва, че "разногласията ще бъдат изгладени с времето".   Не е сигурно. Тъй като инцидентите между бежанци и местни жители изглежда се увеличават в последно време в Турция. В петък бе съобщено за сбивания в Хаса, малко градче в югоизточната част на страната, недалеч от сирийската граница, при които четирима души са били ранени, предадоха местните медии.   Турските власти, с които се свърза агенция Франс прес, подчертават изолирания характер на тези инциденти. Но много коментатори започват да се безпокоят от тях, включително в редиците на печатните издания, смятани за близки до властта.   "Инцидентът в Анкара би могъл да е върхът на айсберга и да се превърне в истинско бедствие в цяла Турция", заяви Илнур Чевик от проправителстевния англоезичен вестник "Дейли Сабах". Макар че похвали финансовите усилия на турското правителство, което е похарчило над 2 милиарда долара, за да приеме сирийските бежанци, анализаторът не се поколеба да алармира за един проблем, преценяван като "потенциално взривоопасен".   "Те се разпръснаха из цяла Турция, извън всякакъв контрол", изтъква Чевик. "Не става дума вече само за проблем със сигурността, но също и за социален проблем", добавя той.   По БТА

Бойко праща тениски с лика си на заклетите фенове

 Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов подкани най-заклетите си фенове да си поръчат тениска с неговия лик.

В профила си във Фейсбук той написа:

"За всички вас, приятели от Фейсбук, които ми писахте, че искате такава фланелка, екипът ми подготви специално. Желаещите могат да ми пишат на лично съобщение адреса, където да я получат и ще се постараем да я изпратим на първите 200 възможно най-скоро. С останалите се надявам, че ще се видим при срещите ми в страната. Благодаря ви за подкрепата"

МВР ще осигури двойна охрана за изборните материали

До всяка избирателна секция ще има по един полицай

Видео: Кан загрява за фестивала



Един от най-престижните европейски кинофестивали - Кан се готви да открие своето 67-о издание утре, 14 май и да посрещне множество звезди от киното и шоубизнеса в продължение на  десет дни. Тази година негов талисман, който краси и официалната визия на фестивала, е италианският актьор Марчело Мастрояни.

18 филма ще се състезават в основния конкурс на фестивала, сред които продукцията на Бертран Бонело Saint Laurent, посветена на известния френски моден дизайнер Ив Сен Лоран,...

Пламен Орешарски: Стремим се да бъдем мост за китайската индустрия в Европа

Между България и Китай съществуват исторически добри и приятелски контакти. И двете страни могат да спечелят от сътрудничеството помежду си и работим в тази посока. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски по време на срещата си в Министерския съвет със секретаря на Китайската комунистическа партия на град Тиендзин и постоянен член на Политбюро на ЦК на ККП г-жа Сун Чунлан.

Марсиньо разтрогна с ЦСКА, Стоян Колев удължи договора си


Бразилецът Марсиньо вече не е футболист на ЦСКА. Във вторник спортно-техническата комисия към БФС констатира прекратяване на трудовия договор без предизвестие, считано от 8 май.

27-годишният Марсиньо се присъедини към ЦСКА в началото на 2013 г. и се утвърди като един от основните играчи на червените.

В началото на тази година обаче той беше изваден от първия отбор, след като отказа да продължи своя договор, който изтичаше на 30 юни. Полузащитникът не записа нито една...

Фалирал кърджалийски милионер иска убежище в Русия

Кърджали /КРОСС/ Петър Косев, който се обяви за първия кърджалийски милионер, днес мизерства и не може да си плати тока. На свикана от него пресконференция Косев съобщи намерението си да поиска политическо убежище в Русия, тъй като смятал бившия СССР за своя втора родина. „Там поне има ред и дисциплина, а тука заради безхаберието на българските власти вече 24 години не мога да осъдя виновниците за днешното ми дередеже", заяви Косев. По думите му, спрямо него и семейството му бил извършен геноцид в годините на прехода. От проспериращ бизнесмен в началото на 90-те, към днешна дата натурализираният кърджалиец бил докаран до просешка тояга и невъзможност дори да си плати тока.Според Косев, организирана престъпна група, начело с известен магистрат му иззела печелившия бизнес със спиртни напитки, който развивал успешно в Пазарджик. Също така в атаката срещу него и семейството му били замесени и висши полицаи.„24 години водя борба срещу мафията. Сезирал съм толкова много пъти прокуратурата. Отделно съм завел дела, но явно престъпността се е сляла с държавата", коментира бившият милионер. Като причина за краха си, той изтъква, че явно е настъпил нечии интереси в алкохолния бизнес. В неравната битка Петър Косев загубил здравето си и близки хора, които се споминали. Днес утеха му е 15-годишният котарак, любимец на семейството. Къщата, която обитава е порутена и сива. Доскоро в партера е живяла едната му дъщеря с бебето си, но наскоро се били изнесли

Евробарометър: Повечето европейци смятат, че най-лошото предстои

С приближаването на европейските избори ново допитване показва, че повечето европейци вярват, че кризата все още не е приключила и „най-лошото все още предстои”, макар да има тенденция към леко подобряване.
Проучване на Евробарометър, оповестено от Европейската комисия, показва, че европейците са все още унили за своето бъдеще, предаде EurActiv. С приближаването на европейските избори ново допитване показва, че повечето европейци вярват, че кризата все още не е приключила и „най-лошото все още предстои”, макар да има тенденция към леко подобряване. Проучване на Евробарометър, оповестено от Европейската комисия, показва, че европейците са все още унили за своето бъдеще, предаде EurActiv.

Видео: Предизборният клип на ГЕРБ – евродепутати, Юнкер и зала "Арена Армеец"


ГЕРБ публикува първия си предизборен клип за предстоящия евровот. В него са показани кадри от откриването на кампанията на партията в столичната зала "Арена Армеец" - гордостта на бившия премиер Бойко Борисов, или, както той я нарича, "бижуто".

Клипът редува близки кадри с лидера на партията Бойко Борисов и кандидата на Европейската народна партия за еврокомисар – Жан-Клод Юнкер, с далечни планове, които показват пълната спортна зала.

Показани са и кандидатите на ГЕРБ за...

„Ботев” излиза за първа купа на България след 33 г.

Днес „Ботев” и „Лудогорец” ще определят носителя на Купата на България. На финала за трофея излизат несъмнено двата най-скъпи български отбора. „Ботев” вече постигна своята цел – класиране в европейските турнири.

Турция няма да се съобрази с решението на ЕСПЧ за Кипър

Турски представители изключиха възможността Турция да се съобрази с решението на Европейския съд за човешките права, задължаващо я да плати компенсации за военната си интервенция в Кипър, но обявиха, че то няма да повлияе на хода на преговорите за уреждане на кипърския проблем, съобщават турски медии, цитирани от БТА във вторник.   Вицепремиерът Бешир Аталай коментира вчерашното решение на съда в Страсбург, според което Турция да плати 90 милиона евро обезщетение на Кипър, като каза, че това "няма да засегне преговорния процес", съобщи частната турска телевизия НТВ.   Преговорите за постигане на мирно решение в Кипър бяха подновени през февруари след прекъсване от близо две години, след като кипърският президент Никос Анастасиадис и лидерът на кипърските турци Дервиш Ероглу постигнаха принципна договореност за рестартиране на преговорната процедура.   Говорителят на турското външно министерство Танжу Билгич заяви, че присъдата на ЕСПЧ е "лишена от правни основания" и няма възможност да бъде приложена на практика, съобщава "Хюриет дейли нюз".   Решението е "несправедливо и противоречи на фактите в Кипър, съдържанието му има пропуски и несъответствия, лишено е от правни основания и няма възможност да бъде приложено на практика на фона на продължаващите условия в Кипър", заяви Билгич.   Република Кипър даде под съд Турция през 1994 г. Кипърските гръцки власти твърдят, че с военната интервенция на острова са били нарушени много членове на Европейската конвенция за правата на човека. Искът на Република Кипър бе приет от съда през 1996 г., а през 2001 г. ЕСПЧ прецени като основателни повечето от тезите на кипърските гърци. На 10 май 2001 г. страсбургският съд намери Турция за виновна за нарушаване на човешките права в Кипър, но остави за по-нататък частта за материалното и моралното обезщетение.

20 миньори загинаха, а 400 са блокирани в мина в Турция

Най-малко 20 миньори вероятно са загинали, а до 400 други са блокирани във въгледобивна мина, която се срути в западния турски град Маниса, съобщи депутат от Партията на справедливостта и развитието.

Бум на цените в хотелите заради финала на Шампионска лига

Оказва се, че финалът на Шампионската лига ще излезе солено на мадридските фенове, съобщава агенция „Блумбърг“. Дългоочакваното събитие ще се...

Най-влиятелните бебета в света

Може и все още да нямат зъбчета в устите си, но тези бебета определено вече са си извоювали специален статус. Или по-скоро родителите са им го...

Поне четирима миньори са загинали, а около 300 са затрупани след експлозия в мина в Турция (обновена)


Най-малко четирима души са загинали и около 300 други работници са били затрупани след срутване и пожар в мина в Турция, съобщи "Ройтерс", като цитира местни здравни власти. Първоначално турски депутат съобщи, че са извадени поне 20 тела.

Инцидентът се е случил във въгледобивна мина в провинция Маниса. Около 20 души от затрупаните са били спасени и откарани в болница.

Най-вероятно пожарът е избухнал след експлозия. Според частния телевизионен канал NTV инцидентът е станал...

Изследване: Повечето европейци вярват, че най-лошото предстои

С приближаването на европейските избори ново допитване показва, че повечето европейци вярват, че кризата все още не е приключила и „най-лошото все още предстои”, макар да има тенденция към леко подобряване.
Проучване на Евробарометър, оповестено от Европейската комисия, показва, че европейците са все още унили за своето бъдеще, предаде EurActiv. С приближаването на европейските избори ново допитване показва, че повечето европейци вярват, че кризата все още не е приключила и „най-лошото все още предстои”, макар да има тенденция към леко подобряване. Проучване на Евробарометър, оповестено от Европейската комисия, показва, че европейците са все още унили за своето бъдеще, предаде EurActiv.

Поне 20 души са загинали, а около 300 са затрупани след експлозия в мина в Турция


Най-малко 20 души са загинали и около 300 други работници са били затрупани след срутване и пожар в мина в Турция, съобщи "Ройтерс", като цитира местни здравни власти.

Инцидентът се е случил във въгледобивна мина в провинция Маниса. Около 20 души от затрупаните са били спасени и откарани в болница.

Най-вероятно пожарът е избухнал след експлозия. Според частния телевизионен канал NTV инцидентът е станал на 2 километра под земята.

Околийският началник на град Сома...

94 апарата за кръвно налягане ще подари "България без цензура" на два старчески дома, три хосписа и 91 села без здравно обслужване в пернишко

94 броя апарати за кръвно налягане ще подари „България без цензура” на два старчески дома и три хосписа на територията на Област Перник. Инициативата е част от предизборната кампания на партията и бе обявена днес в Перник от кандидатът за евродепутат Ангел Славчев. 

По- голямата част от апаратите за кръвно ще отидат в 91 населените места на територията на...

Продължава

БНБ вдигна капитала за регистриране на фирма за бързи кредити на 1 млн. лв.

Минималният собствен капитал за регистриране на небанкова кредитна институция се вдига на 1 млн. лв. Това прие Управителният съвет на БНБ, който гласува промени в Наредба 26 от 2009 г. за финансовите институции. Досега изискванията за регистрация бяха за минимален капитал 50 хил. или 250 хил. лв. Сега собственият капитал трябва да е събран от акционерите или съдружниците.   Текстовете в наредбата се привеждат в съответствие с промените в Закона за кредитните институции (ЗКИ) , както и с последните международни стандарти за борбата с изпирането на пари. Промените в ЗКИ бяха приети в средата на март тази година именно заради европейските изисквания.   С промените в наредбата се въвежда задължение за обявяване на действителните собственици на кредитната институция.   Повишават се изискванията към управителите на финансовите институции, като вече ще се отчита и тяхната репутация или доброто им име.   Детайлно е уреден редът, по който заварените финансови институции да изпълнят задължението си за пререгистрация в установения от закона срок, за да продължат да извършват дейност.

БНБ вдигна минималния собствен капитал за регистриране на банка на 1 млн. лв.

Минималният собствен капитал за регистриране на кредитна институция се вдига на 1 млн. лв. Това прие Управителният съвет на БНБ, който гласува промени в Наредба 26 от 2009 г. за финансовите институции, уреждаща структурата и управлението на търговските банки. Досега изискванията за регистрация бяха за собствен капитал 50 хил. или 250 хил. лв. Сега собственият капитал трябва да е събран от акционерите или съдружниците.   Текстовете в наредбата се привеждат в съответствие с промените в Закона за кредитните институции (ЗКИ) , както и с последните международни стандарти за борбата с изпирането на пари. Промените в ЗКИ бяха приети в средата на март тази година именно заради европейските изисквания.   С промените в наредбата се въвежда задължение за обявяване на действителните собственици на кредитната институция.   Повишават се изискванията към управителите на финансовите институции, като вече ще се отчита и тяхната репутация или доброто им име.   Детайлно е уреден редът, по който заварените финансови институции да изпълнят задължението си за пререгистрация в установения от закона срок, за да продължат да извършват дейност.

Случаят "Рогозин" разпали конфликта между президент и премиер в Румъния

Президентът на Румъния покани правителството на урок по външна политика, след като министър-председателят каза, че той лично е затворил националното въздушно пространство за високопоставен руски служител, предаде агенция Асошиейтед прес.   Президентът Траян Бъсеску покани премиера Виктор Понта и ключови министри на среща днес, за да "изясни въпроси за външната политика, сигурност и отбрана". Като президент, Бъсеску е върховен главнокомандващ и отговорен за външната политика.   Понта каза, че той е предотвратил навлизането в румънското въздушно пространство на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин през уикенда, докато Бъсеску е бил зает с предизборната кампания.   Рогозин е един от руските високопоставени служители, срещу които бяха наложени санкции от ЕС и Съединените щати в отговор на украинската криза.   Румънският премиер Виктор Понта съобщи на свой ред, че ще поиска от държавния глава Траян Бъсеску да свика Върховния съвет по национална отбрана, информира агенция Аджерпрес.   Изявленията на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин по адрес на Румъния са "разпалваща реторика", заяви говорителят на Държавния департамент Джен Псаки, като добави, че не знае САЩ да имат участие в забраната на достъпа на руския вицепремиер до румънското въздушно пространство, предаде същевременно румънската агенция Медиафакс.   На въпрос каква е реакцията на САЩ спрямо изявленията на Рогозин, който написа в Туитър, че следващия път ще дойде в Румъния със стратегически бомбардировач, след като му беше забранен достъпът до румънското въздушно пространство, Джен Псаки заяви: "Със сигурност не смятаме, че този тип разпалваща реторика е от полза".   "Знам, че той беше на посещение в Молдова в този момент. Очевидно е, че в тази зона подкрепяме и ще продължаваме да подкрепяме постигането на всеобхватно споразумение относно конфликта, което да гарантира суверенитета и териториалната цялост на Молдова, осигурявайки същевременно специален статут на Приднестровието", заяви говорителят на Държавния департамент.   Запитана дали САЩ са имали някаква роля в забраната на достъпа до въздушното пространство на Румъния за самолета, на борда на който се намирал Рогозин, Джен Псаки уточни, че не е запозната с такова нещо.   "Не, доколкото знам аз. Ще проверя, но е малко вероятно", посочи тя.   "Румъния по искане на САЩ затвори въздушното си пространство за моя полет. Украйна отново не ми разрешава. Следващия път ще летя с ТУ-160", заяви руският вицепремиер Дмитрий Рогозин в послание, публикувано в Туитър в събота.

Йотова: ЕК трябва да смени механизма за наблюдение на България

Сливен /КРОСС/ Няма никакво съмнение в това, че КБ  е  единствената политическа сила в страната, която прави кампания за Европарламент. Очевидно избрахме добрата тактика и за разлика от нашите колеги от други политически сили, които се занимават повече със задкулисната организация на изборите, ние разговаряме с  гражданите на цяла България. Личната ми програма преминава през най-малките махали и села, и през областни центрове, защото е важно какво мислят българските граждани след 7 години членство в Европейския съюз. Това заяви кандидатът за евродепутат от Коалиция за България в Илияна Йотова пред журналисти в Сливен. „Лъжа е, че те нямат интерес за това какво става в ЕС и не се интересуват от работата на европейските институции. Те просто нямат информация какво точно се решава в Европа и как решенията  влияят на политиката у нас и в това отношение ние, политиците, сме в дълг към хората", добави тя. По думите й много голямо е любопитството им какво е прието в европейските институции и къде е България след седем години. По нейно мнение някои, обаче,  не са знаели, че всеки приет закон в ЕП, най-късно до две години се синхронизира и става част от българското законодателство

Добро дело: петокласници намериха 7 000 лв. и ги върнаха

Пловдив /КРОСС/ Петокласници от пловдивско училище „Пейо Яворов" намериха над 7 000 лв., кредитна карта и лични документи и ги предадоха на полицията.Кристо и Джеф са приятели и седят на един чин в училище „Пейо Яворов". Вчера двамата случайно попадат на парите в градинката, близо до училището.„Бяхме шокирани и се решихме да се обадим на 112", разказа Кристо Крушков от 5 В клас.Двамата приятели вече са герои в очите на съучениците си, но получават и въпроси защо не са помислили и за себе си. „Много хора ни питаха защо не сме си взели парите, и ние казваме - имаше и лични карти, тези пари не са наши", допълни петокласникът.„Едно от децата - Джеф - има много голямо желание да отиде на „синьо училище", но няма парички", сподели учителката по български език Тони Раева.„И детето всеки ден казва на учителката: "Може би мама ще събере парите и може би ще дойда на „синьо училище", допълни директорката на училището Саша Кръстева.Джеф не може да изпълни мечтата си, но за него най-важното е човек да бъде честен и почтен. „Толкова голяма сума - не мога да взема, не са мои. Така са ме учили вкъщи", казва Джеф Мохамед Кебао.Директорката на училище „Пейо Яворов" ще поздрави публично двамата петокласници по радиоточката. До момента собственикът на парите не се е обадил да им благодари, съобщи bTV.

Лидерът на гръцката опозиция Ципрас се обяви против санкциите срещу Русия


Лидерът на гръцката опозиционна партия - радикалната левица СИРИЗА Алексис Ципрас, който е на изненадващо посещение в Москва, призова Украйна да стане мост между Европейския съюз и Русия, а не поле за ново разделение, предаде радио "Атина".

Лидерът на СИРИЗА прекъсна програмата си по предизборната кампания за председател на Европейската комисията и замина неочаквано за Москва. На срещата с председателя на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко Ципрас изрази позиция за Украйна,...

Тери удължи договора си с Челси

/КРОСС/ Капитанът на Челси Джон Тери удължи договора си с клуба за още една година, съобщава Би Би Си. 33-годишният защитник дебютира за "сините" през 1998 г. и от тогава има над 600 изиграни мача за лондончани. За това време той стана три пъти шампион на Англия, пет път спечели купата на страната и един път триумфира в Шампионска лига.    

Сабине Кристиансен идва в България да изкаже своята подкрепи към Николай Бареков

На 14 май (сряда) от 13.00 часа в Бургас в Хотел България, зала "Капитанска" лидерът на ПП "България без цензура" Николай Бареков ще даде съвместна песконференция със Сабине Кристиансен- най-популярната политическа журналистка в Германия. Тя е разговаряла в студиото си с всички германски политици.Нейни гости са били и световни знаментости като На 14 май (сряда) от 13.00 часа в Бургас в Хотел България, зала "Капитанска" лидерът на ПП "България без цензура" Николай Бареков ще даде съвместна песконференция със Сабине Кристиансен- най-популярната политическа журналистка в Германия. Тя е разговаряла в студиото си с всички германски политици.Нейни гости са били и световни знаментости като

Новият сръбски премиер протегна ръка за помирение към Сараево

Новият сръбски премиер Александър Вучич направи първото си посещение в чужбина, след като пое длъжността в съседната република Босна и Херцеговина, като демонстрира желание за помиряване между двете страни, чиито отношение са силно обременени от войната и многохилядните жертви при разпадането на бивша Югославия през първата половина на 90-те години на миналия век.   Сръбският премиер заяви в Сараево, че е пристигнал като приятел, като представител на страна, която уважава териториалната цялост на Босна и Херцеговина, но и Република Сръбска, и която иска да гради доверие и несравнимо по-добри отношения, предаде Танюг, цитирана от БТА във вторник.   Очаквам, че това желаят и в Босна и Херцеговина. Не е необходимо да има много любов, но трябва да има почитане и уважение. От сръбска страна имате това. Без никакво лицемерно ухажване, това е най-почтеното нещо, което Сърбия може да направи и това е и нещото, което Сърбия желае от Босна, заяви Вучич на пресконференция след среща с председателя на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Виекослав Беванда.   За сръбския премиер пред сградата на босненското правителство бе организирано тържествено посрещане с военни почести и изпълнение на химните на двете държави.   Беванда заяви, че разговорите с премиера на Сърбия са протекли в атмосфера на дълбоко уважение, без комплекси и с редица конкретни предложения.   Ние сме съседи, това е факт и никой не може да промени това. Трябва да се гледа напред, това трябва да бъде приоритет. Трябва да имаме честни и чисти отношения, заяви Беванда на съвместната пресконференция с Вучич.   Той каза, че е разговарял с Вучич по въпроси за границите, наследството на СФРЮ, а приоритет е било икономическото сътрудничество. Беванда каза, че посещението на Вучич му позволява да продължи с изграждането на добри отношения в региона, на които държи.

Сабине Кристиансен идва в България да изкаже своята подкрепи към Николай Бареков

На 14 май (сряда) от 13.00 часа в Бургас в Хотел България, зала На 14 май (сряда) от 13.00 часа в Бургас в Хотел България, зала "Капитанска" лидерът на ПП "България без цензура" Николай Бареков ще даде съвместна песконференция със Сабине Кристиансен- най-популярната политическа журналистка в Германия. Тя е разговаряла в студиото си с всички германски политици.Нейни гости са били и световни знаментости като

Възобновен е съдебният спор на Баневи и държавата за земите на Русалка

Върховният касационен съд е отменил миналия месец решение, с което държавата си върна над 182 дка горски земи, върху които се намира курортен комплекс "Русалка", съобщи "Капитал" във вторник. Делото се връща за разглеждане във Варненския апелативен съд, защото част от доводите на фирмите на Николай и Евгения Баневи не са взети при произнасянето на присъдата през 2012 година.   Баневи са собственици на курортния комплекс "Русалка", но държавата претендира за собственост на земята под съоръженията. ВКС е разпоредил да се изготви техническа експертиза, която да установи точно каква част от земята е необходима за обслужването на прилежащи на комплекса постройки. Делото е насрочено за разглеждане във Варна на 28 май тази година.   През 2012 година първо Добричкият окръжен съд, а после и Варненският апелативен отсъдиха в полза на държавата по делото. То беше заведено през септември 2011 година от тогавашния земеделски министър Мирослав Найденов. Искът на държавата бе за правото на собственост върху 182 дка гори в землището на село Свети Никола, община Каварна.   Историята със земята започва през 2009 година. Тя бе прехвърлена на фирмите на семейство Баневи от тогавашния областен управител на Добрич Ердинч Хаджиев (ДПС) в началото на юли 2009 година, точно в края на мандата на правителството на тройната коалиция. По същото време областният управител на Варна Христо Контров (ДПС) предаде на "Холдинг Варна" част от Морската градина за нуждите на проекта "Алея Първа". През 2010 година срещу Ердинч Хаджиев започна разследване за друга негова сделка – продажбата на 32 дка земя край фара на Шабла. Първоначално Найденов обяви, че смята да съди Баневи за 300 дка терени от държавния горски фонд в КК "Русалка", но се отказа и искът бе внесен за малко над половината от тази земя. Делото бе решено след комплексна експертиза за собствеността на терените от 1989 година досега. Семейство Баневи твърди, че правото на собственост на държавата е прекратено още през 1991 година, когато имотът е бил предаден за стопанисване и управление на държавната фирма "Ваканционно селище Русалка“, която беше приватизирана от "АКБ Форест" на Николай Банев през 1999 година. Баневи настояваха, че притежават земята, тъй като тя е записана в счетоводния баланс на фирмата им "Русалка тур“, която през 2009 г. получава нотариален акт за собственост от Ердинч Хаджиев. Впоследствие Баневи решават да прехвърлят собствеността на земята от "Русалка тур" на друга своя фирма – "Паррус". Решението на съда, което сега бе отменено от ВКС, бе че държавната фирма "ВС Русалка" не е имала право да управлява и стопанисва имота, защото при преобразуването й в еднолично дружество през 1991 година имотът не е бил част от активите й. Така през 1999 г. "АКБ Форест" е купила само имотите, но не и терена. Стъпвайки върху експертизата, магистратите постановиха, че записването на имота в счетоводния баланс на "Русалка тур“ на Баневи не е основание за придобиването на терена, а нотариалният акт на областния управител е невалиден.

Бочели води семейството си в София

Носителят на „Грами” Андреа Бочели идва с пълен семеен комплект у нас. Освен съпругата му Вероника Берти, която е негов мениджър, преди концерта на 31 август маестрото ще гушка и 2-годишната им дъщеря Вирджиния, научи „Монитор”.

Папазов дарява компютри за нов кабинет във Варненска морска гимназия

Министърът на транспорта кап. Данаил Папазов ще направи дарение на Варненска морска гимназия “Свети Николай Чудотворец”, научи Maritime.bg. МТИТС е осигурило за морската гимназия, начална стъпка за бъдещите български моряци, 26 компютърни конфигурации.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване