Петиция иска да се поправят грешките в отговорите на матурата по английски език


Петиция с искане да се поправят грешките в отговорите на матурата по английски език се появи, след като Министерството на образованието публикува официално отговорите, въз основа на които ще бъдат проверявани и оценявани работите на учениците, явили се на 23.05.2014, на матура по английски език.

В отговорите има грешки и неточности , според учители, ученици и експерти. Онлайн петицията вече е подписана от близо 2000 души. "Надявам се публичността да помогне МОН да се поправи...

Проф. Ботев: Вероятността от по-силен трус е нищожна

Активността в Егейско море не се свързва пряко със сеизмичните зони на територията на нашата страна. Слава богу, това е едно земетресение извън пределите на нашата страна. То не е от катастрофалните, т.е. тези, които са ставали в началото на миналия век, с магнитуд над 7, коментира проф. Емил Ботев от Сеизмологичния институт при БАН пред БНР.

В Кърджали паднал от труса комин затисна кола. В Перник стана друго земетресение

Земетресението, разлюляло Кърджали, срути комин, който падна на улица "Булаир" върху паркиран автомобил.

Точният час на труса  е 12,25, на 320 кг югоизточно от София. Усетено е най-силно в Южна България, съобщиха от Геофизичния институт на БАН в София пред БНТ.

За кратко е имало проблеми с мобилните телефонни връзки.

В 12,32 е станало и сл Земетресението, разлюляло Кърджали, срути комин, който падна на улица "Булаир" върху паркиран автомобил. Точният час на труса е 12,25, на 320 кг югоизточно от София. Усетено е най-силно в Южна България, съобщиха от Геофизичния институт на БАН в София пред БНТ. За кратко е имало проблеми с мобилните телефонни връзки. В 12,32 е станало и сл

ПОЗОР! Росица Янакиева защити турските студенти навръх 24 май

Кметът на Перник Росица Янакиева, която по каква линия е кмет днес, при положение, че е кандидат за евродепутат и би следвало да е отпуск до изборите използва празника на славянската писменост, използва тази паметна дата 24 май, за да защитава интересите на турските студенти от скандалния Пернишки университет, вместо да похвали и да обърне внимание на пернишките деца.

Росица Янакиева си е кариерист-политик. Види ли трибуна, види ли сцена - веднага търси изгодите. На...

Продължава

Приключи пореден екологичен проект във варненско училище

Завърши поредният екологичен проект в ОУ „Христо Ботев”, град Варна, научи Moreto.net. В училищният двор се проведе залесителна инициатива по проект на Международен глобален горски фонд на стойност 500 евро. Координатор на проекта за България е БД „Син флаг”.

Проф. Ботев: Няма да има по-силно земетресение

София /КРОСС/ Няма да имаме по-силно земетресение, а напротив, земетресение с по-слаба активност ще има в Северно Егейско море и те могат да бъдат дори с хиляди. Това заяви пред БНР проф. Емил Ботев, който е ръководител на Департамент „Сеизмология" в Националния институт по геофизика, геодезия и география. И веднага даде пример със земетресението от 2009 г. близо до територията на нашата страна, близо до Петрич. „То беше и с по-слаб магнитуд - 5,2 максималния. Но само за една година имахме 2000 микротруса, които бяха усетени в Петричка област. С това е характерен, да го наречем Северноегейския разломен линиамент. Там е Местенската разломна структура, която има и към нашата страна. Ботев посочи, че магнитудът на труса е е към 6 - 5,8, но това е средният. По различните видове вълни, по различните сеизмични станции, в зависимост от пътя на вълните, се получават различни оценки. Той призова хората да не се притесняват.„Няма основание за такова притеснение, в никакъв случай. Още веднъж повтарям, че тази активност за Северно егейско море не се свързва пряко със сеизмичните зони на територията на нашата страна. Има отношение, но то не е директно във времето. Не става така, става с дълговременно натрупване, да не кажа и на десетилетия във времето, а не часове и минути след съответната активност в Северно егейско море", добави Ботев.

Масово убийство в САЩ, седем загинаха

Стрелец открил стрелба в университетско градче


Българинът Атанас Скатов стъпи на Еверест

Сливенският алпинист Атанас Скатов покори Еверест, съобщи преди малко официалната страница на експедицията му . Скатов е изкачил най-високият връх в света (8 848 м н.в.) в 6 часа непалско време, тръгвайки в полунощ от лагер 3 на височина 8 300 м.

"Албена" открива читателския си сезон

Добрич /КРОСС/ Днес курортът "Албена" открива читателския си сезон. За втора година в комплекса ще има плажна библиотека.Монтираната в центъра на курорта - на плажа, библиотека разполага с над 6 хиляди книги на повече от 15 езика в различни жанрове: детски приказки, любовни и криминални романи, световна класика, трилъри, мемоари.Библиотеката е единствена не само в България, но и в Европа. През юни предстои откриването на още две библиотеки в края на плажната ивица, съобщи БНР.

При нас няма жертви, но хора колабираха от шока

В България няма жертви и пострадали заради земетресението, сочи информацията от МВР. Има няколко души, на които обаче им е прилошало по време на силния трус.

Снукър звездата Али Картър отново е диагностициран с рак


Един от най-добрите състезатели по снукър - Али Картър, отново е диагностициран с рак. 34-годишният англичанин има рак на белите дробове, съобщава световната асоциация по билярд и снукър WPBSA.

През следващите няколко месеца Картър ще премине интензивни курсове на химиотерапия, пише в информацията.

Двукратният финалист от световното първенство се бореше с рак на тестисите. Предишната диагноза му беше поставена преди по-малко от година, след което последва операция и месец...

Градското конте не спира да занимава социалните мрежи със себе си

Брадъра Марио Владимиров прави непрекъснати демонстрации в страницата си в социалната мрежа какво е правил през деня какво е закусвал или какво пие,не изпусна момента да се похвали и с най-новия смартфон от марката на SAMSUNG,вчера бе засечен в пернишко заведение с новата си любов,запознати твърдят че накрая дамата е платила сметката. Пернишките ни звезди Денди и Биляна Евгениева както и брадъра явно драпат да подсигурят живота си и със половинките си срещу заплащане.

Ето и една от...

Продължава

Манипулациите на Фед и изкривяването на глобалните лихвени проценти

Основният проблем за пазарите тръгна от бягството от монетарната стабилност през 80-те години на миналия век


Гонзо: Ще градим сплотен отбор

Спортният директор на Левски Георги Иванов-Гонзо представи целите, които ще гонят "сините" под негово ръководство. Бившият нападател на тима се включи в шествието по случай 100-годишнината н...

Над 100 ранени в Истанбул в паниката от труса

Над 100 са ранените в Истанбул по време на паниката, обзела хората от земетресението с епицентър в Егейско море по обяд днес. Хората в югоизточната ни съседка са пострадали основно при опитите максима...

Дядо Добри през очите на АФП

100-годишен просяк в износени дрехи е почитан като светец в България. Така започва свой материал за Дядо Добри една от най-известните новинарски агенции в света - АФП. Добри Добрев, наричан Дядо Добр...

Батков развълнуван: Струваше си нервите и разочарованията

"Струва си да продължавам да правя това, което правя досега. Заради моменти като тези си струва всички усилия, нерви и разочарования". Това обяви собственикът на Левски Тодор Батков по време...

Внесоха искането за постоянен арест на Георги Георгиев

София /КРОСС/ Специализираната прокуратура внесе искането за постоянен арест на зам.-началника на митницата в Свиленград - Георги Георгиев. Той беше задържан преди три дни при акция на ДАНС и прокуратурата. В дома му бяха намерени около килограм и половина амфетамини. С прокурорско постановление от 22 май 2014 г. на Георгиев е наложено задържане до 72 часа. Специализираната прокуратура повдигна обвинение на заместник-началника на Митница Свиленград Георги Костадинов Георгиев за държане на наркотични вещества в особено големи размери с цел разпространение по поръчение на организирана престъпна група.Експертиза на откритите хапчета в служебния автомобил на Георги Георгиев, зам.-началник на митницата, е установила, че количеството на чистите амфетамини и метаамфетамини, съдържащи се в трите намерени плика, е общо 967 грама - наркотични вещества, чието количество е в особено големи размери и за чието държане НК предвижда лишаване от свобода от 5 до 15 г. лишаване от свобода и глоба от 20 000 до 100 000 лева. Заедно с митничаря се разследват още най-малко двама българи и грък, които са участвали в трафика на дрогата.

Силно земетресение в Гърция, разтресе цяла България

Силно и продължително земетресение, станало в Егейско море в Гърция в 12.25 час, беше усетено в цяла България. Най-уплашени са хората в Кърджали и Благоевград, предадоха кореспондентите на БГНЕС от двата града.

На Острова твърдят, че над 50 000 българи и румънци са потърсили работа във Великобритания през 2014 г.

През първото тримесечие на годината над 50 000 български и румънски граждани са подали молби за кандидатстване за работа във Великобритания, твърди британският вестник "Дейли мейл". Материалът е публикуван под заглавие "Истината за румънските и българските имигранти е разкрита".

Земетресението срина телефонните връзки!

Броени секунди след мощното земетресение голяма част от абонатите на М-тел, Глобул и Виваком останаха без комуникация.

Причина за това са сринатите телефонни връзки. Засега няма информация дали става въпрос за чудовищна повреда или просто притеснените хора са натоварили мрежата с телефонни разговори.

Проф. Николай Милошев: Ако някой намери начин да предсказва земетресения, ще вземе Нобел


Проф. Николай Милошев е директор на Института по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките. Преди две години "Дневник" разговаря с него за земетресението от 5.8 по Рихтер, което разлюля Перник на 22 май 2012 г. и се усети силно в страната. Припомняме части от разговора, а цялото интервю можете да прочетете тук.

Какво показва статистиката за броя на земетресенията около София?

- След 1980 година, когато започва да работи тази автоматизирана система...

Щетите от труса в Кърджали - паднал комин затисна кола. Леко земетресение и в Перник

Земетресението, разлюляло Кърджали, срути комин, който падна на улица Земетресението, разлюляло Кърджали, срути комин, който падна на улица "Булаир" върху паркиран автомобил. Районът на улицата е отцепен с полицейска лента. На мястото има пожарни. Точният час на труса е 12,25, на 320 кг югоизточно от София. Усетено е най-силбно в Южна България, съобщиха от геофизичния институт в София.

Миков: Днес си припомняме с възхищение за непреходното дело на светите братя Кирил и Методий

София /КРОСС/ Председателят на Народното събрание Михаил Миков и народни представители участваха в честването на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май. То започна с тържествено шествие от Националния археологически музей до паметника на Светите братя Кирил и Методий. Пред сградата на Народното събрание към шествието се присъединиха председателят на парламента и народни представители. В изявление по повод празника Михаил Миков отбелязва, че 24 май е обичан от целия народ празник - ден, в който си припомняме с възхищение за непреходното дело на светите братя Кирил и Методий, за влиянието на тяхната апостолска мисия върху облика на съвременна Европа. По думите му създадената от тях писменост е сред безценните исторически вложения в най-голямото съвременно достойнство на нашия континент - богатството на равнопоставеното културно многообразие. Затова днес ние повече от всякога сме длъжни да съхраняваме и предаваме на поколениеята признанието за историческия принос на двамата просветители, за вдъхновеното им книжовно дело, за всеотдайните им усилия за утвърждаване на общите християнски европейски корени. По повод 24 май председателят на Народното събрание поздравявава всички българи и най-вече хората в нашата страна, посветили живота си на книжовността, просветата и духовността. Той отправя пожелания за здраве, гордост и много нови основания за високо самочувствие.        

Европейски сеизмологичен център: 2.5 по Рихтер люшна България

/КРОСС/ Според справка в сайта на Европейския сеизмологичен център, магнитудът на труса, усетен на територията на България в 12.30 часа днес, е бил със сила 2.5 по Рихтер. Епицентърът на земетресението е на 68 км. източно от София, на 7 км. северозападно от Панагюрище, на дълбочина 2 км.

Здравка Евтимова: Кръв от къртица

В моя магазин идват малко клиенти - оглеждат клетките на животните и обикновено нищо не купуват. Помещението е тясно, по-едър човек няма как да се завърти, срещу него се протягат жаби, гущери, червеи. Идват учители, които получават комплект опитни животни за часовете по биология, мяркат се и рибари, за да разровят кутиите със стръв. Ще затворя магазина, не мога да покривам загубите. Но така съм свикнала с тази глупава стаичка, с мрака и миризмата на формалин. Ще съжалявам най-много за гущерчетата, които имат очи колкото лещени зърна. Не зная какво правят с тези плашливи същества, надявам се, че не ги убиват след демонстрациите. Един ден в магазина влезе жена. Беше малка, свита като купчинка сняг напролет. Тя се доближи до мене. В моята тъмница белите й ръце приличаха на умрели риби. Не ме погледна, нищо не каза, само подпря лакти на щанда. Сигурно не беше дошла да купи нещо, просто й бе прилошало на улицата. Заклати се леко, каквато беше слаба, щеше да падне, ако не бях хванала ръката й. Тя мълчеше. Въобще не приличаше на моите купувачи. - Имате ли къртици? - изведнъж запита непознатата. Очите й проблясваха като стара разкъсана паяжина с малко паяче в средата - зеницата. - Къртици ли? - спрях. Трябваше да й кажа, че никога не съм продавала и никога не съм виждала къртици. Жената искаше друго да чуе - погледът й пареше, ръцете й се протегнаха към мене. Не можех да помогна, знаех. - Нямам - казах. Тя въздъхна, после изведнъж се обърна настрана без да пророни дума. Беше свита, отчаяно се стремеше да заглуши разочарованието в беззвучните си стъпки. - Ей, стойте! - викнах. -Може да имам къртици. - Не зная защо го казах. Тя спря. Погледна ме. - Кръвта на къртицата лекувала - прошепна жената. - Трябва да изпиеш три капки. Хвана ме страх. Мъка дълбаеше очите й. - Поне болката за малко спирала... - прошушна тя, после гласът й угасна съвсем. - Вие ли сте болна? - попитах, без да мисля с колко допълнителна тежест я мъча. - Синът ми. Бръчиците около прозрачните й клепачи потрепериха. Ръцете й, изтънели като изсъхнали клони, се дръпнаха от щанда. Исках да я успокоя, да й дам нещо - поне чаша вода. Тя се взираше в пода, раменете й бяха тесни и още повече се свиваха в тъмносивото палто. - Искате ли вода? - Нищо не каза. Когато взе чашата и отпи, мрежата бръчици около очите й затрепери по-силно. - Нищо, нищо - разбъбрих се аз. Не знаех как да продължа. Тя се обърна и прегърбена закрета към вратата. - Ще ви дам кръв от къртица! - креснах. Жената спря. Вдигна ръка към челото си и не я сне. Избягах в задната стаичка. Не мислех какво правя, не ме интересуваше, че ще я излъжа. Вътре в мрака ме гледаха гущерите. Нямаше откъде да взема кръв. Нямах къртици. Жената чакаше отвън. Може би още не беше снела ръката от очите си. Блъснах вратата да не види. Порязах китката си с малкото ножче, което винаги държах в чекмеджето при моливите и хартията за писане на писма. От раничката полека започна да изтича кръв. Не болеше, ала се страхувах да гледам как се изцежда в шишето. Събра се малко - сякаш на блещукаха въглени. Излязох от малката задна стая, забързах към жената. - Ето ви - казах. - От къртица е тая кръв! Тя не проговори, взря се в ръката ми, по която все още се стичаха кървави капки. Спуснах лакътя зад гърба си. Жената ме гледаше, мълчеше. Въобще не посегна към шишенцето. Обърна се към вратата. Настигнах я, блъснах стъклото в ръцете й. - От къртица е! От къртица е! Взе полека шишето. Вътре като догарящ огън блещукаше кръвта. След малко извади пари от оръфаната си, отдавна загубила цвят чанта. - Не. Не ща - казах аз. Жената не ме погледна. Хвърли на масата банкнотите и тръгна към вратата. Исках да я изпратя, или поне пак да й дам вода, преди да си отиде. Усещах, че не й трябвам, никой не й беше необходим. Останах сама в магазинчето. От клетките към мене гледаха животните. Както винаги. Есента продължаваше да засипва града с мъгливи дни, еднакви като близнаци с непотребните жълти листа на дърветата. Скоро трябваше да закрия магазина. Онази жена можеше да се върне. Знаех, че само ще мълчи. Едва ли синът й щеше да се спаси с кръв от къртица и все пак аз я излъгах. Беше мразовито навън. Хората бързаха покрай витрината на моето магазинче и само малчугани се спираха да погледат препарираните животни. Нямах купувачи в този студ. Една сутрин вратата рязко се отвори. Оная, малката женица, влезе вътре. Затича към мене. Исках да се скрия в съседния тъмен коридор, ала тя ме настигна. Прегърна ме. Беше много слаба и много лека. Плачеше. Задържах я да не падне, така безсилна изглеждаше. Изведнъж вдигна лявата ми ръка. Белегът от раната беше изчезнал, но тя откри мястото. Залепи устни към китката, сълзите й навлажниха кожата на ръката ми и ръкава на синята работна престилка. - Той ходи - изплака жената и скри с длани несигурната си усмивка. Искаше да ми даде пари. Беше донесла нещо в голяма кафява чанта. Държеше ме за ръка, не искаше да си отива. Усетих, че се е стегнала, че малките й пръсти са по-твърди и не треперят. Изпратих я, ала тя дълго стоя на ъгъла - малка и усмихната в студа. После улицата опустя. Беше ми хубаво в магазинчето. Така сладка ми се стори старата, глупава миризма на формалин. Животните бяха прекрасни и ги обичах като деца. Още същия следобед пред тезгяха в тъмната стая дойде един човек. Висок, приведен, подплашен. - Имате ли кръв от къртица? - запита, очите му, залепнали към лицето ми, не мигаха. Погледът му ме уплаши. - Нямам. Никога не съм продавала къртици тук. - Имате! Имате! Жена ми ще умре. Три капки само! - хвана лявата ми ръка, повдигна насила китката, изви я. - Три капки! Иначе ще я загубя! Кръвта ми потече от порязаното много бавно. Мъжът държеше шишенцето, капките се търкаляха бавно към дъното. После мъжът си отиде и остави на масата пари. На другата сутрин пред вратата на магазинчето ме чакаше голяма тълпа хора. Ръцете им стискаха малки ножчета и малки шишенца. - Кръв от къртица! Кръв от къртица! - викаха, кряскаха, блъскаха се. Всеки имаше мъка вкъщи и нож в ръката. След публикацията на разказа „За Сава“ (For Sava) от Здравка Евтимова в North American Review към Университета на Северна Айова, САЩ, българската писателка беше помолена да представи кратък текст, посветен на късите разкази в България. Написаното от Евтимова беше публикувано на 12 май 2014 г. в блога на литературното списание под заглавие " Writing Short Stories in Bulgaria " ("Да пишеш къси разкази в България“). Литературното списание „North American Review“ е най-старото литературно списание в САЩ, основано през 1815 г. в Бостън, а от 1968 г. е издавано от Университета в Северна Айова. Двукратно печели наградата „Национално литературно списание на САЩ“ – еквивалентно на наградата „Пулицър“ в сферата на литературните списания - в конкуренция с „Ню Йоркър“, „Харпър’с“ и „Атлантик Мантли“. Здравка Евтимова получи покана от Европейския икономически и социален комитет към Европейския съюз да гостува на Комитета в рамките на културната инициатива „Déjeuneurs littéraires“. Писателката ще чете свои разкази в Брюксел пред академична читателска публика на 19 юни 2014 г. Разказите, които Здравка Евтимова ще чете в Брюксел, са: " Чудотворецът ", " Страницата " и "Кръв от къртица". Първите два разказа са публикувани в OFFNews: "Чудотворецът" (освен в OFFNews, разказът е публикуван и в Литературно списание "Gowing Doiwn Swinging" Австралия, есен 2011, антология на къс разказ Drastic Measuers, Великобритания, 2012 г.)" Страницата" - публикуван освен в OFFNews, и в литературното списание на САЩ Cafe Irreal през 2013 г. Cafe Irreal Issue 39: Impossibly Blue by Zdravka Evtimova.

Путин обезпокоен от украинските заплахи за газта

Русия трябва да търси пряк маршрут за доставки на Европа


Епицентърът на труса - край остров Самотраки, люляло 9 минути

Епицентърът на силното земетресение, което бе усетено по обяд в цяла България, е край гръцкия остров Самотраки, съобщи гръцкият геофизичен институт.

Той е на дълбочина от 5 км.

Заедно с допълнителните трусове замята се е люляла 9 минути, а трусът е бил усетен чак в румънската столица Букурещ 
Епицентърът на силното земетресение, което бе усетено по обяд в цяла България, е край гръцкия остров Самотраки, съобщи гръцкият геофизичен институт. Той е на дълбочина от 5 км. Заедно с допълнителните трусове замята се е люляла 9 минути, а трусът е бил усетен чак в румънската столица Букурещ

Ислямисти нападат парламента в Сомалия, има убити

Няколко души загинаха при нападение на ислямски бунтовници шехаб срещу парламента в сомалийската столица Могадишо. От вътрешността на сградата продължава да се чува стрелба, предава АФП.

Земетресение от 6.9 по Рихтер в Егейско море разлюля Балканите

Серия от земни трусове с епицентър в Егейско море между 10 и 13 часа българско време разлюляха Балканите в събота. У нас земетресението е усетено в цялата страна, като по-силно в Южна и Източна България. Няма данни за жертви и щети. Първият трус - около 10 часа, е бил със сила от 5 по скалата на Рихтер, докато към 12.25 часа наше време бе регистриран трус с магнитут 6.9 по Рихтер. Това показват данните на Европейско-Средиземноморския сеизмологичен център.  Според него епицентърът е бил на 233 км в Егейско море близо до островите Лимнос и Самотраки. Данните на Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН показват магнитут от 6.3-6.5 по Рихтер на най-силниа трус. Дълбочината на труса е 20 километра под земята. Този трус е продължил повече от 20 секунди. Трусът е усетен в София, Пловдив, Благоевград, Перник, Бургас, Ямбол, Кюстендил, както и във Видин и Варна. Проверява се за щети в районите на градовете Смолян, Хасково, Кърджали, каза Николай Николов, директор на главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Силна паника е предизвикало земетресението сред почиващите и работещите на остров Тасос в Гърция. Хората масово са напускали хотели и заведения и са търсели открито пространство, за да изчакат края на труса. Паниката е била голяма и е продължила доста време след края на земетресението. Трусът е бил усетен и в румънската столица Букурещ. Силно е почувстван и в многомилионния Истанбул. Активността в Егейско море не се свързва пряко със сеизмичните зони на територията на нашата страна, каза проф. Емил Ботев, ръководител на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН пред БНР. "За наше щастие, предположенията ни за развитие на сеизмичен процес към София не се оправдаха. Слава Богу, това е едно земетресение извън пределите на нашата страна и следствие на неговата сила с магнитуд към 6 – то е усетено почти на цялата територия на страната. Въздействието е най-голямо към нашата южна периферия, към Кърджали, също така и в Благоевградско е усетено достатъчно силно. Но земетресението не е от катастрофалните, т.е. тези, които са ставали в началото на миналия век, с магнитуд над 7. Хората трябва да бъдат спокойни", каза проф. Емил Ботев.

Земетресение от 6.9 по Рихтер разлюля Балканите

Серия от земни трусове с епицентър в Егейско море между 10 и 13 часа българско време разлюляха Балканите в събота. У нас земетресението е усетено в цялата страна, като по-силно в Южна и Източна България. Няма данни за жертви и щети. Първият трус - около 10 часа, е бил със сила от 5 по скалата на Рихтер, докато към 12.25 часа наше време бе регистриран трус с магнитут 6.9 по Рихтер. Това показват данните на Европейско-Средиземноморския сеизмологичен център.  Според него епицентърът е бил на 233 км в Егейско море близо до островите Лимнос и Самотраки. Данните на Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН показват магнитут от 6.3-6.5 по Рихтер на най-силниа трус. Дълбочината на труса е 20 километра под земята. Този трус е продължил повече от 20 секунди. Трусът е усетен в София, Пловдив, Благоевград, Перник, Бургас, Ямбол, Кюстендил, както и във Видин и Варна. Проверява се за щети в районите на градовете Смолян, Хасково, Кърджали, каза Николай Николов, директор на главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Силна паника е предизвикало земетресението сред почиващите и работещите на остров Тасос в Гърция. Хората масово са напускали хотели и заведения и са търсели открито пространство, за да изчакат края на труса. Паниката е била голяма и е продължила доста време след края на земетресението. Трусът е бил усетен и в румънската столица Букурещ. Силно е почувстван и в многомилионния Истанбул. Активността в Егейско море не се свързва пряко със сеизмичните зони на територията на нашата страна, каза проф. Емил Ботев, ръководител на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН пред БНР. "За наше щастие, предположенията ни за развитие на сеизмичен процес към София не се оправдаха. Слава Богу, това е едно земетресение извън пределите на нашата страна и следствие на неговата сила с магнитуд към 6 – то е усетено почти на цялата територия на страната. Въздействието е най-голямо към нашата южна периферия, към Кърджали, също така и в Благоевградско е усетено достатъчно силно. Но земетресението не е от катастрофалните, т.е. тези, които са ставали в началото на миналия век, с магнитуд над 7. Хората трябва да бъдат спокойни", каза проф. Емил Ботев.

Земетресение от 5 по Рихтер разлюля Балканите

Два земни труса с епицентър в Егейско море между 12.30 и 13 часа разлюляха Балканите. У нас земетресението е усетено в цялата страна, като по-силно в Южна България, по данни на читатели на Mediapool. Няма данни за жертви и щети. Първият трус е бил със сила от 5 по скалата на Рихтер, докато вторият е бил по-слаб от 3.8 по Рихтер. Това показват данните на Европейският средиземноморски сеизмологичен център. Според него епицентърът е бил на 233 км северно от турския град Измир. Все още няма официална информация от Сеизмологичния център към геофизичния институт на БАН. Трусът е усетен в София, Пловдив, Благоевград, Перник, Бургас, Ямбол,Кюстендил, както и във Видин и Варна. Проверява се за щети в районите на градовете Смолян, Хасково, Кърджали, каза Николай Николов, директор на главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Силна паника е предизвикало земетресението сред почиващите и работещите на остров Тасос в Гърция. Това са съобщили жители на Сливен, работещи там пред агенция "Фокус". Хората масово са напускали хотели и заведения и са търсели открито пространство, за да изчакат края на труса. Паниката е била голяма и е продължила доста време след края на земетресението. Трусът е бил усетен и в румънската столица Букурещ, съобщиха читатели. Активността в Егейско море не се свързва пряко със сеизмичните зони на територията на нашата страна, каза проф. Емил Ботев, ръководител на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН пред БНР. "За наше щастие, предположенията ни за развитие на сеизмичен процес към София не се оправдаха. Слава Богу, това е едно земетресение извън пределите на нашата страна и следствие на неговата сила с магнитуд към 6 – то е усетено почти на цялата територия на страната. Въздействието е най-голямо към нашата южна периферия, към Кърджали, също така и в Благоевградско е усетено достатъчно силно. Но земетресението не е от катастрофалните, т.е. тези, които са ставали в началото на миналия век, с магнитуд над 7. Хората трябва да бъдат спокойни", каза проф. Емил Ботев.

Земетресение е усетено в България

Земетресение е усетено в няколко района на страната около 12.30 часа. Това съобщиха читатели на Mediapool. По данни на Европейския сеизмологичен средиземноморски център в 12.31 часа е регистриран трус от 5.3 по скалата на Рихтер на 234 километра западно от Истанбул. Първоначално данните бяха за по-лек земетресение от 4.7 по Рихтер. Най-силно земетрсението у нас е усетено в Бургаско. Очаквайте подробности

Трусът усетен най-силно в Южна България, няма данни за разрушения и пострадали

Земтресението в Гърция е усетено най-силно на територията на Южна България. Това каза пред БНР БНР проф. Емил Ботев от Сеизмологичния институт при БАН. От МВР съобщиха, че няма данни за разрушения и пострадали хора при труса, станал на територията на Гърция .   "Слава богу, това е едно земетресение извън пределите на нашата страна и следствие на неговата сила с магнитуд към 6 – то е усетено почти на цялата територия на нашата страна, естествено, въздействието е най-голямо към нашата южна периферия, към Кърджали, също така и в Благоевградско е усетено достатъчно силно. Но земетресението не е от катастрофалните, т.е. тези, които са ставали в началото на миналия век, с магнитуд над 7", каза  проф. Ботев . Той обясни, че трусът не е продължение на процеса на микроземетръсна активност, който е започнал преди три месеца от Рила и спря до Плана планина преди Панчаревския възел. "Ние проведохме там специални изследвания и имаме резултати от геодезичните измервания на точките на софийската мрежа, която се свързва с Витошкия разлом. И там нямаше никакви данни за сериозни придвижвания, т.е. за натрупване на напрежение. И аз съм щастлив, че това събитие, тъй като съм извън София, нямам връзка с колегите, но веднага ви казвам, че не трябва да се притесняват хората, тъй като активността в Северна Гърция е на порядъци по-висока в момента в сравнение с нашата. Т.е. десетки пъти по-висока сеизмичност имаме от Солун докъм Кавала и остров Тасос. Имаме една активизация в последните една-две години. Така че тя е едно естествено продължение и това земетресение не може да доведе до много сериозни щети на територията на нашата страна", коментира Ботев. Той успокои, че вторичните трусове ще се усещат по-леко и вероятността да има по-силен трус е нищожна. "Моето мнение е, че няма да имаме по-силно земетресение, а напротив, земетресение с по-слаба активност ще има в Северно Егейско море и те могат да бъдат дори с хиляди", обясни Ботев. 

Забраняват сервирането на алкохол във Варна в изборния ден

За периода от 00,00ч. на 25.05.2014г. до 20,00ч. на 25.05.2014г. се забранява продажбата на спиртни напитки в магазините и заведенията за обществено хранене и други обществени места, стана ясно от издадена общинска заповед. Изключение правят случаите, когато се провеждат организирани тържества, съобщиха от общината за Moreto.

Шефът на ГДПБЗН: Няма данни за жертви и разрушения

София /КРОСС/ В 12.25 часа българско време е регистрирано земетресение с епицентър 310 км. юг-югоизток от София, извън територията на страната, в Егейско море. Магнитудът на земния трус е 6,5 по Рихтер, каза пред БНР шефът на Главна дирекция пожарна безопасност и защита на населението при МВР Николай Николов.Колегите от полиция и пожарна проверяват районите на Смолян, Хасково и Кърджали. Към момента няма данни за жертви и разрушения.

Шефът на "Гражданска защита": Няма данни за жертви и разрушения

София /КРОСС/ В 12.25 часа българско време е регистрирано земетресение с епицентър 310 км. юг-югоизток от София, извън територията на страната, в Егейско море. Магнитудът на земния трус е 6,5 по Рихтер, каза пред БНР шефът на „Гражданска защита" Николай Николов.Колегите от полиция и пожарна проверяват районите на Смолян, Хасково и Кърджали. Към момента няма данни за жертви и разрушения.

Видео: Зрелищната феерия по случай юбилея на "Левски"


"Левски" отпразнува със зрелищна заря и множество факли настъпването на 24 май. Шоуто започна точно в полунощ на Националния стадион "Васил Левски".

Пред около 35 хиляди зрители символично бяха запалени свещи на синя торта. Успоредно с това вървеше изпълнение на "Многая лета".

Преди това се проведе приятелската среща на сините с "Лацио". "Левски" направи обрат от 0:2 до 3:2. Тържеството започна с награждаване на най-заслужилите живи спортисти от "Левски".

"Много...

За 24 май: "Самодивските скали" на Елин Пелин

По случай деня на българската писменост и култура - 24 май, днес в Actualno.com, уважаеми читатели, ще откривате откъс от книга или представяне на произведение. Ще имате възможност да се запознаете и ...

Проверяват сигнали за щети от труса във "Волуяк" и "Хаджи Димитър"

Сигнали за нанесени щети от земетресението по обяд днес проверяват членовете на кризисния щаб в Столична община. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред "Фокус" след труса в Егейс...

Магнитудът на труса бил между 6,5 и 6,9, най-силно е усетен в Кърджали

По нови информации трусът е бил с магнитуд между 6.5 и 6.9 по Рихтер с епицентър в района на гръцкия остров Тасос.

Найсилно то е било усетено в Кърджали.

Пред голяма част от жилищните сгради в София, Пловдив, Варна, Бургас и т.н. са се събрали хора, които се страхуват да се приберат в домовете си.


По нови информации трусът е бил с магнитуд между 6.5 и 6.9 по Рихтер с епицентър в района на гръцкия остров Тасос. Найсилно то е било усетено в Кърджали. Пред голяма част от жилищните сгради в София, Пловдив, Варна, Бургас и т.н. са се събрали хора, които се страхуват да се приберат в домовете си.

Мощна експлозия до парламента на Сомалия

/КРОСС/ Мощна експлозия се чу в близост до парламента в столицата на Сомалия Могадишу. След взрива е последвала стрелба, съобщава Би Би Си. Атаката срещу парламента, в който днес се провежда пленарно заседание, може да е дело на радикалната ислямистка група "Ал Шабаб". Към момента други подробности не се съобщават.

Пет стъпки към оцеляване при земетресение


След силното земетресение на 22 май 2012 г. обобщихме добрите практики, препоръките и съветите на калифорнийски организации за подготовка на населението при бедствия, МВР и Геофизичния институт на БАН за това какво да правим при земетресение. Припомняме текстът, публикуван на 29 май 2012 г.

Стъпка 1: Обезопасете дома си

Огледайте дома или офиса си за тежки предмети, които могат да паднат при земетресение. Обезопасете телевизорите, секциите, картините и други потенциално...

"Доктор" взе спестяванията на баба

68-годишната жена жертва на телефонна измама


Земетресение в Гърция разлюля цяла България

Силно и продължително земетресение, станало на територията на Гърция, беше усетено минути преди 12.30 часа в цяла България.

Трусът продължил 3,5 минути, няма още данни за разрушения

Трусът бил 3 минути и половина непрекъснато. Магнитудът над 5,7. Кореспондентите на Трусът бил 3 минути и половина непрекъснато. Магнитудът над 5,7. Кореспондентите на "24 часа" в цялата страна съобщават за изпопадали предмети, книги, засега няма данни за разрушения. Очаквайте подробности.

Клисарова: Матурите няма да бъдат провалени

"Това е една престъпна схема, която е много порочна, но няма да наруши и да позволи на тези ученици, които са учили, да се провалят и ще ви кажа защо - защото те не са успели нито с есето, нито със слушане и говорене". Това коментира образователният министър Анелия Клисарова по повод разкритията за теч на отговори от матурите и започналата проверка по случая.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване