Първата ни писменост - глаголица и кирилица

Първата българска азбука – глаголицата – е създадена през 862 г. (според други учени през 855 година) от Константин-Кирил Философ. Това пише в свой анализ Института за български ...

Надя Обретенова всяка вечер сервира като за празник

Когато била малка, водещата на БНТ Надя Обретенова прекарвала много време при баба си и дядо си в София. Когато едно лято отишла на гости при другите баба и дядо в Пловдив, решила да се изфука с кулинарни умения, които била придобила, докато гледа кой какво прави в кухнята. Искала да приготви пица – едно модерно за онова време ястие. Забъркала тест Когато била малка, водещата на БНТ Надя Обретенова прекарвала много време при баба си и дядо си в София. Когато едно лято отишла на гости при другите баба и дядо в Пловдив, решила да се изфука с кулинарни умения, които била придобила, докато гледа кой какво прави в кухнята. Искала да приготви пица – едно модерно за онова време ястие. Забъркала тест

Катар инвестира 2 млрд. долара в Русия

Смятаме за много символично, че големите държавни инвестиционни фондове по света вярват в перспективите на руската икономика, посочиха от Москва


Прогноза за времето - 24 май

Днес над страната ще преобладава слънчево време. Ще има временни увеличения на облачността по-значителни над Източна България, а в следобедните часове и над планинските райони, където на места ще превали краткотраен дъжд, придружен от гръмотевици.

Гранични полицаи и митничари иззеха 234 052 къса контрабандни цигари

За последните 48 часа на граничните пунктове гранични полицаи и митничари иззеха 234 052 къса контрабандни цигари.

Защо сме русофили?


Е, не всички. Но е факт, че конфликтът между Русия и Грузия* за пореден път отключи в българските форуми такива ожесточени препирни, каквито никоя друга политическа тема не е предизвиквала.

Преобладават проруските мнения, но ще срещнем и крайно антируски изказвания, изписващи Русия като вечния агресор, вечния цивилизационно неразвит гигант с огромна армия, мачкащ страните около себе си. Не че няма исторически аргументи в полза на тази теза. Изглежда обаче, българските русофоби...

Днес е Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост


По традиция, започнала от ХІХ век, на 24 май се отбелязва Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Това е празникът на създателите на глаголицата, основа на кирилицата, която се използва и до днес у нас - Светите братя Кирил и Методий.

Близо 200 милиона души по света използват кирилицата в момента. Освен българите, това са и сърбите, черногорците, руснаците, украинците, белорусите, а също и монголците.

Също по стара традиция празникът ще се...

Избори за ЕП: Избирателите са настроени срещу върхушката

Гриф Уити
Антъни Файола

Милиони европейци, които все още усещат бремето на продължителната икономическа криза, започнаха вчера да гласуват на четиридневни избори с 16 000 кандидати. Изборите са замислени да сплотят континента, но е почти сигурно, че те ще засилят позициите на тези, които искат да го разцепят.

Макар че се очаква десноцентристките и левоцентристките партии да запазят мнозинството си в Европейския парламент, крайните формации са на път да постигнат съществени резултати, като се има предвид, че избирателите подкрепят посланието, обвиняващо Брюксел за годините на висока безработица и бавен растеж.

Изборите, произвеждани на всеки пет години, предоставят на гласоподавателите единствената пряка възможност да кажат кой искат да управлява 28-членния Европейски съюз. Вотът идва в момент, когато Европа се бори да остане единна, след като е изправена пред сериозно предизвикателство за сигурността, произтичащо от намесата на Русия в Украйна, и продължаващи икономически трудности, които принуждават континента да става още по-сплотен от преди.

Рецептата за икономическо възстановяване е задълбочаване на интеграцията, но голям брой избиратели отхвърлят лекарството, като избират партии, които се застъпват за националния суверенитет, поставяйки го над съвместното вземане на решения.

“Това е популистка враждебна реакция срещу технократски проект”, каза директорът на Европейския съвет за международни отношения Марк Ленард. “Партиите от основното течение са съучастници в това, което се случва в ЕС, и сега избирателите искат да им натрият носа”, заяви той.

Проучвания на общественото мнение предполагат, че те ще направят точно това, след като се очаква партии, които са враждебни към Европа, да спечелят между една четвърт и една трета от местата в 751-членния парламент. Гласуването започна вчера във Великобритания и Холандия и ще продължи на континента до неделя включително, като резултатите се очакват късно същата вечер.

Предварителните данни от снощи и днес сутринта бяха смесени. Екзит пол в Холандия показа, че крайнодясната Партия на свободата се представя неочаквано слабо и завършва на четвърто място; популистката Партия за независимост на Обединеното кралство изглежда, че печели допълнителни места на изборите в Англия.

Не се очаква партиите от крайната десница и крайната левица да се представят достатъчно добре, за да прокарат свое законодателство или да създадат безизходица в Европейския парламент, където законопроектите могат да бъдат приети с просто мнозинство.

Но изборите може да имат сериозни последици за вътрешната политика в някои страни и отново да породят усещане за политическа нестабилност в региона. Те също така може да окажат влияние върху избирането на нов председател на Европейската комисия, което парламентът ще трябва да одобри за първи път.

Според допитванията настроените срещу върхушката партии се представят особено добре в страни, които понасят най-тежките последици от дълговата криза в Европа и където токсична смес от висока безработица и икономии отравя политическата атмосфера.

В страни като Гърция, Италия и до известна степен Франция враждебната реакция на избирателите също така изглежда донякъде насочена срещу икономическото водачество на Германия в региона, особено настояването на Берлин за балансирани бюджети на по-слабите германски съседи.

“Този вот е подсилван от чувството на икономическа несигурност, растяща безработица, орязване на социалните облаги и свиване на държавния сектор в момент, когато се наблюдават миграционни вълни в някои страни”, каза управляващият директор на фирмата за оценка на политическия риск “Тенео интелиджънс” Волфанго Пиколи. “Тези настроени против върхушката партии са способни да се възползват от тази несигурност”, заяви той.

В Гърция лявата партия СИРИЗА води в някои проучвания. Като се има предвид силното й представяне на неотдавнашни местни избори, подобно засилване на позициите й може да подложи на нов натиск десноцентристкото правителство на министър-председателя Андонис Самарас, така че то да се откаже от реформите и евентуално дори да свика предсрочни избори. Харизматичният лидер на СИРИЗА Алексис Ципрас е борец срещу икономиите, който се ...

Унилата президентска кампания на Петро Порошенко

Франс прес

Петро Порошенко. Снимка: от тв екрана

Петро Порошенко се появява с разкопчана риза на площада на град Уман в Централна Украйна и изнася речта си пред не особено ентусиазираната тълпа. “Силна армия”, край на “хаоса” и на “войната”, повтаря от град на град прозападният милиардер, който е фаворит за президентските избори в неделя.

Жителите на града са дошли от любопитство, за да видят човека, който вероятно ще стане петият президент на независима Украйна. 48-годишният кандидат, който твърди, че е по силите му да реши до 3 месеца конфликта с Русия, получава вяли аплодисменти.

В Уман, а после и в Черкаси, в земеделския регион на юг от Киев, кандидатът за президент разказва за ужасите, извършени от проруските сепаратисти и историята на снайперист от украинската армия, на когото Порошенко твърди, че е купил мерник и друга екипировка, за да може да се бие с въоръжените въстаници в Славянск.

“Силна армия”, “увеличаване на военния бюджет”, “1000 гривни (62 евро) на ден за войниците, които рискуват живота си”: тези приоритети са на първо място в речите и предизборната програма на “шоколадовия крал”, бивш министър на икономиката и на външните работи. Да бъде избран още на първи кръг

По време на кампанията милиардерът полага минимум усилия. Отношението му се обяснява с преднината от 20 пункта, която му дават проучванията пред основния му съперник, бившата премиерка Юлия Тимошенко, както и с факта, че излишното пилеене на пари по време на кампанията може да шокира украинците по време, когато страната, която се намира на ръба на гражданската война, преживява тежка икономическа криза.

“За нов живот”, пише на кървавочервените знамена на кампанията на Порошенко, развявани по време на митингите. Плакат със същия лозунг се вижда на барикада от торби с пясък, охранявана от въоръжени мъже на пътя между Киев и Черкаси - зона, която дотогава беше пощадена от проблемите.

“Трябва да има законна власт, за да спрат хаосът и войната”, повтаря Порошенко, като използва “езика на силата” срещу въоръжените въстаници на изток “които убиват фермерите, изнасилват жените и вземат за заложници инспекторите на ОССЕ”.

Преди да излезе на сцената, малцината присъстващи получават правото да изгледат документалния филм “Без страх”, който представя Порошенко на барикадите в Киев по време на протестното движение на Майдана и в “натъпкания с руски специални части” Крим преди присъединяването му към Русия. Там той е бил нападнат от проруските сепаратисти, които заплашват да го убият.

Малко влияние от Запада: той кани на сцената съпругата си Марина, изящна и елегантна блондинка, за която се е оженил преди 30 години и майка на четирите им деца, чийто стил се отличава от този на предишните украински “първи дами”.

Както много от участниците, Юри Мукулински е дошъл “да си създаде представа за Порошенко”. “Впечатленията са добри”, резюмира студентът.

“Днес той ще бъде по-добрият прагматичен избор. Той е успешен бизнесмен, има много опит и му личи”, съгласна е Яна Лозинска, професор по икономика. Три месеца за усмиряване на Изтока

Говорейки пред медиите в Черкаси, Порошенко обещава да възстанови бързо реда в бунтовния Изток, контролиран до голяма степен от сепаратистите, които обявиха “независимостта” на Донецки и Лугански регион, както и да нормализира отношенията с Москва.

“Гарантирам ви, че за по-малко от три месеца ще бъде решена ситуацията в Изтока”, заявява Порошенко.

Но за тази цел “трябва президентът да бъде избран на първия кръг и да има карт бланш” в преговорите с Русия.

“Ако не се постигне решение до три месеца, има голям риск от приднестровски сценарий”, подчертава той, като визира отделилата се проруска молдовска република, която не е призната от нито една страна.

Въпрос от журналистка за миналото му на партиен изменник - Порошенко беше един от създателите на ...

Сгъни бюлетината 2 пъти, запази в тайна гласа си

Как да гласуваме на изборите за евродепутати така, че вотът ни да бъде действителен и зачетен при броенето на гласовете? Как да сгънем бюлетината си, че тайната на вота ни да не може да бъде разкрита? Това са едни от най-важните въпроси, които вълнуват гласоподавателите преди изборите за Европейски парламент в неделя.

Раздвоена лоялност - и Словакия между ЕС и Русия

Мартин Санта
Ройтерс

Словашкият премиер Роберт Фицо. Снимка: позорблог

В началото на седмицата, когато големите сили на Европейския съюз не отслабваха натиска над Кремъл заради неговата намеса в Украйна, Мирослав Лайчак, външният министър на Словакия, се отправи към Москва.

Там без фанфари той се срещна с Дмитрий Рогозин, руския заместник-премиер, който няколко дни по-рано заплаши да прелети над натовска държава с бомбардировач и който е обект на европейски санкции, забраняващи му влизането в която и да е страна от ЕС.

Срещата с Рогозин се състоя няколко седмици след като словашки дипломати в Брюксел се опитаха и не успяха да предотвратят включването на името на вицепремиера в списъка с имената на лицата, подлежащи на европейските санкции. Това са казали пред Ройтерс трима европейски дипломати, въпреки че словашкото правителство отрече твърденията.

Тази специална връзка с Рогозин е част от съзнателно балансиран акт от страна на Словакия, която се стреми да запази икономическите облаги от близките връзки с Русия и едновременно да бъде част от наказателните мерки на ЕС срещу Кремъл заради анексирането на украинска територия.

Словакия не е единствената страна с подобна раздвоена лоялност. Европейски дипломати твърдят, че Кипър, България и Унгария са също раздвоени за твърдата линия на блока към Русия заради Украйна.

Франция пък продължи с реализирането на договора на стойност 1,2 милиарда евро за продажбата на самолетоносачи на Русия, защото анулирането на сделката ще навреди много повече на Париж отколкото на Москва, казаха пред Ройтерс запознати източници.

Но примерът със Словакия, член на еврозоната и бивша комунистическа страна с население от 5,4 милиона души, се откроява по две причини. Първо, защото около 40 процента от вноса на руски газ за Европа преминава през Украйна и Словакия, като дава на Словакия потенциално решаваща роля, ако Русия продължи със заплахите си да прекрати доставките за Украйна. И второ, защото словашкият премиер Робърт Фицо беше много прям, когато каза, че търговските връзки и вносът на руски газ трябва да стоят преди въпроса за налагане на наказания на Кремъл.

“Би било добре, ако Фицо беше отдал приоритет на фундаменталната сигурност на Европа вместо на цените на руския газ за Словакия”, заяви европейски дипломат в Брюксел.

Няколко европейски представители казаха пред Ройтерс, че макар някои от изявленията на словашки представители за Русия да не са били полезни, е малко вероятно Словакия да се противопостави силно на европейския консенсус или да предизвика големи проблеми.

Но орган, наречен Междуправителствена комисия за икономическо, научно и техническо сътрудничество, илюстрира тесните икономически връзки между Русия и Словакия. Тази организация е председателствана от руска страна от Рогозин, който е националист и и който е един от най-агресивните руски министри. Когато по-рано този месец неговият самолет не получи достъп до румънското въздушно пространство, той написа в Туитър: “Следващия път ще летя с ТУ-160 стратегически бомбардировач “.

От словашка страна комисията се председателства от Лайчак, който освен че е външен министър е и заместник-премиер. Лайчак говори свободно руски език. Учил е в Московския държавен институт за международни отношения - алма матер на най-блестящите руски дипломати, а преди падането на Берлинската стена и на елита от комунистическия блок.

Междуправителствената комисия се занимава с двата основни стълба на руско-словашкото икономическо сътрудничество - природния газ и оръжията. Словакия зависи от доставките на руски газ, а нейните изтребители МИГ-29 и системи за противовъздушна отбрана се нуждаят от руски резервни части.

Когато на среща на върха на ЕС през март името на Рогозин се появи сред другите имена в проект на списък със свързаните с Кремъл хора, които са обект на визови забрани и замразяване на авоари, Словакия се опитала да извади името му от този списък, според трима европейски дипломати. По-късно Словакия оттеглила ...

Съдбоносна битка на евроизборите в Гърция

Всички партии в Гърция лицемерничат, че тържествуват заради резултатите от първия тур на местните избори, но всички те искат да забравят тези резултати.

Ръководствата на всички политически партии в Гърция със сигурност искат да забравят резултатите от първия тур на местните избори миналана неделя. Но как Нова демокрация да иска да си спомня, че в този ден кандидадите на радикалната левица СИРИЗА за кметското място в Атина и за областната управа на Атика елиминираха десните си опоненти Арис Спилиотопулос и Йоргос Кумуцакос?

На предишните местни избори през 2010 г. Нова демокрация загуби кметското място в Атина, но на първия тур тогава нейният кандидат Никитас Какламанис получи 35 на сто. Как да бъде сравняван този процент с тези 17 на сто, които получи Арис Спилиотопулос миналата неделя? През 2010 г. Нова демокрация загуби битката и за областната управа на Атика.

Могат ли да бъдат сравнявани въпросните проценти с тези от миналата неделя? Не, разбира се. Но и ръководството на СИРИЗА, която има основания да се радва заради успеха си в Атика и Атина, е нелогично да не иска да забрави, че докато претендира за управлението на страната, нейните кандидати успяха да се класират за втория тур само в четири от 13-те области?

Как да не иска да забрави резултатите от първия тур ръководството на социалистическата партия ПАСОК, след като през 2010 г. нейни представители бяха избрани в 8 от 13-те области, а сега е под въпрос дали ще вкара двама-трима? Даже Комунистическата партия не иска да си спомни за вота. През 2010 г. нейният представител получи в областта Атика 14,5 на сто, а миналата неделя процентът за него падна до 11 на сто, а за кметското място в Атина - от 13,74 на сто през 2010 г. сега е паднал до 7,5 на сто.

Всички партии се надпреварват да кажат, че са победили, но всички горещо искат да забравят местните избори.

Истината е, че тези избори ще бъдат забравени в неделя, когато ще се състои “съдбоносната битка” на евроизборите и тя ще очертае тенденции до следващите парламентарни избори. Никоя партия обаче не иска да бъдат сравнявани нейните проценти на евроизборите в неделя с тези, които тя е получила на предишните евроизбори през 2009 г. Тогава ПАСОК получи 36,6 на сто, а сега за нея ще е голям успех, ако събере и… 8 процента!

През 2009 г. Нова демокрация получи 32,3 на сто, а сега тя не би сметнала, че се е провалила дори и да получи… десет процента по-малко. СИРИЗА тогава бе получила едва 4,7 на сто, но ако в неделя нейният процент е с 20 пункта по-голям, това ще се сметне за сериозно поражение.

Изборите за Европейски парламент в неделя обаче ще формират едно коренно различно съотношение на политическите сили в Гърция. Те вероятно ще затвърдят рамката, оформила се на парламентарните избори през 2012 г., но и едновременно с това ще пренаредят силите на партиите в същата тази рамка и ще изковат нови коалиции. Разбира се, предположенията са безмислени, докато не минат евроизборите. Дали обаче може да се говори, че те се очаква да разтърсят из основи цяла Европа, това предстои да се види…

БТА

Шизофреничната природа на турско-германските отношения

в. Хюриет дейли нюз

“Като погледнем на политическо ниво, излежда има огромни проблеми между Европейския съюз и Турция. Но пенсионният фонд, за който работя като съветник, реши мащабно да инвестира в Турция; има доверие в икономиката”, чух да казва бивш германски държавен секретар за външните работи в частен разговор преди шест месеца.

За мен нищо друго не може да опише така добре шизофреничното равнище на отношенията между Германия и Турция, колкото посещението на премиера Реджеп Тайип Ердоган в Кьолн тази събота, само ден преди изборите за Европейски парламент допълнително да изострят тази шизофрения.

Въпреки дълбоките противоречия заради посещението на Ердоган, чиято позиция по въпроса за злополуката в мина в град Сома беше широко критикувана от германските медии, това изглежда не дава отражение върху двустранните отношения.

Макар че визитата е по повод 10-ата годишнината от основаването на Съюза на европейските турски демократи - организация, известна като близка до управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), никой в Германия няма съмнения за политическото естество на речта му пред десетки хиляди негови поддръжници, живеещи в Германия, само три месеца преди президентските избори, на които се очаква той да участва. Турците, които живеят в чужбина, за първи път имат право да гласуват и 1,5 милиона турци в Германия имат право на глас. Алевийската общност призова за демонстрация в Кьолн срещу посещението на Ердоган.

Не може да се позволява на Ердоган да мести в Германия битките от предизборната си кампания, заяви за онлайн изданието на “Шпигел” генералният секретар на Християнсоциалния съюз (ХСС) Андреас Шойер.

Интересно е, че германското правителство призова Ердоган да внимава за думите си на митинга в Кьолн. При все това, говорителят на германския канцлер Ангела Меркел - Щефен Зайберт каза пред германската преса в понеделник, че турският премиер трябва да се стреми “да помогне за добрата обществена сплотеност тук и да не доведе до обратното”, а самият канцлер беше заета на следващия ден да позира с турски министър по време на въздушно шоу в Берлин с официалното партньорство на Турция.

Така че Ердоган може да е сигурен, че неговото посещение няма да засегне двустранните отношения, а както Озан Джейхун, германски политик от турски произход, ми каза вчера засега няма никакви последици на политическо ниво.

Но можем ли да кажем същото, когато става въпрос за положението на турската общност в Германия?

Целият този дебат около посещението произвежда обратен ефект върху отношенията на турската общност с германците. Преди всичко, то дава оръжие в ръцете на консерваторите, които използват всеки удобен случай да нападат Турция, за да докажат, че тя е негодна за членство в ЕС. Такива забележки предизвикват дълбоко негодувание сред турците в Германия, били те симпатизанти на ПСР или не.

Дори и онези, които не подкрепят ПСР, са много чувствителни, когато Турция е критикувана от Германия, ми каза по телефона вчера д-р Серхар Каракаялъ. Антимюсюлманските настроения в Германия карат турците да живеят с подозрение за реалните мотиви зад критиките, казва Каракаялъ, учен, който живее в Берлин.

Турците, получили германско гражданство, освен това ще се явят пред урните на изборите за Европейски парламент. Всяко послание, което би могло да бъде тълкувано като намеса в политиката, ще задълбочи допълнително антитурските настроения сред някои германци, които смятат, че турската общност е по-лоялна към Турция отколкото към Германия.

Дали си струва да се застрашават интересите на турците, които живеят в Германия, в името на политическата кариера?

Във всеки случай, вероятно никой няма да посъветва премиера да отмени посещението. Независимо дали са привърженици или противници на ПСР, турците в Германия се чувстват изоставени и заглушени от гласове, които вече и без друго смятат за враждебни.

“Има толкова силна реакция срещу Ердоган, че те не са му оставили ...

Треньорът на САЩ Джон Спероу: Във втория мач ще сме още по-добри

Треньорът на националния отбор по волейбол на САЩ Джон Спероу се закани днес, във втория мач с България от Световната лига тимът му да играе още по-добре. "Имахме късмет в третия гейм, но след т...

Нестинарка

Лондон, 28 май, неделя, 23,00 ч. Държах под наем доста приличен апартамент с изглед към реката. Кварталът бе хубав, на десния бряг на Темза и близо до туристическия център на града. Пощенската кути...

Днес честваме 24 май - Деня на българската просвета и култура и празник на славянската писменост

В цялата страна днес ще бъде отбелязан 24 май - Деня на българската просвета и култура и празник на славянската писменост.С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" ще бъде отслужен благодарствен молебен за 24 май. Той ще бъде оглавен от Негово Преосв В цялата страна днес ще бъде отбелязан 24 май - Деня на българската просвета и култура и празник на славянската писменост.С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" ще бъде отслужен благодарствен молебен за 24 май. Той ще бъде оглавен от Негово Преосв

Пътят към трона: поредният преврат в Тайланд

Проститутки пред бар в Патая, Тайланд. Снимка: Кай Чернъш

Това, което започна като въвеждане на военно положение на 20 май, прерасна във военен преврат, докато “Икономист” стигне до печатницата. Командващият армията генерал Прают Чан-оча обяви по телевизията, че въоръжените сили ще възстановят реда и ще извършат политически реформи - макар че какво значи това е неясно засега.

Още преди това изявление армията затвори десетина телевизии и хиляди общински радиостанции и нареди на останалите медии да спрат критичното мислене - като забрани например на журналистите да интервюират хора, които не заемат официални постове. Генерал Прают Чан-оча тогава заяви, че превратът е последното, за което мисли. Присъствието на войници по улиците на Банкок беше слабо.

Командващият свика на 21 май среща на всички страни в патовата ситуация, парализирала тайландския политически живот от месеци. Всички те се събраха във Военния клуб: високопоставени членове на управляващата партия “За тайландците”; ръководителят на поддръжниците им, Червените ризи; опозиционните Демократи (които обаче са част от върхушката); и Сутхеп Тхаугсубан, подкрепяният от върхушката лидер на уличните протести, които от ноември се опитват да свалят правителството.

Целта изглеждаше да се намери път към изборна демокрация. Те се срещнаха отново в клуба на следващия ден. Но въпреки че войските отрязаха достъпа до сградата, за да помогнат на участниците да се концентрират, политическо решение на патовата ситуация не изглеждаше по-близко. В този момент армията задържа лидерите на фракциите. Разбира се, забележимо беше отсъствието на Таксин Шинаватра. В самоналоженото си изгнание в Дубай той е основател на партия “За тайландците” и на останалите партии, които спечелиха всички избори от 2001 г., които бе позволено да се състоят. Именно влиянието на Таксин е нещото, което върхушката иска да премахне от политиката.

Превратът ще има бързи последствия. Тайланд рискува финансовите пазари да се подплашат, като го отрежат от достъпа до международни капитали. Той също така гарантира, че ще има още насилие. Червените ризи отдавна заплашват, че ще се противопоставят на преврат. Идеята за назначено правителство - планът на Сутхеп, който армията е възможно да подкрепи - също ще срещне съпротива от червените ризи. От ноември до момента 28 души са загинали в конфликта и стотици бяха ранени.

Сега армията вероятно ще разчисти лагерите на анти- и проправителствените демонстранти. Но Сутхеп, уличната инкарнация на администрацията, армията и съдебната система около немощния крал Пумипон Адулядет, обяви пред привържениците си, че борбата за отстраняване на Таксин и семейството му от политиката все още продължава.

Цената на политическата криза и липсата на икономическа посока бързо става ясна. В навечерието на преврата държавната агенция за планиране заяви, че тайландската икономика е изпаднала в рецесия. Само преди десетилетие Тайланд често беше даван за пример като страната от Югоизточна Азия комбинираща растеж с демокрация.

Какво ще се случи сега е трудно да се предвиди. Има някаква възможност превратът да приключи с политическо споразумение, след което да се поднови нормалният демократичен политически процес. По-вероятно е да се стигне до споразумение, позволяващо на историческия елит да остане начело на страната. И в двата случая това няма да зависи от генерал Прают. В Тайланд истинските решения се вземат от личните съветници на краля и в кралския дворец.

Начертаването на път за излизане от икономическата стагнация, от социалния провал, а сега и от още един преврат, се усложнява силно от предстоящия край на една епоха, 64-годишното управление на крал Пумипон. Той е почитан и популярен, за разлика от сина си, принц Маха Ваджиралонгкорн. 61-годишният престолонаследник изглежда ексцентрик. Навремето се разпространяваше интересно видео, показващо принца и третата му жена, разсъблечени, на парти за Фу Фу, неговия пудел. Кучето носеше титлата маршал на военновъздушните сили. Сега, когато управлението на краля приближава края ...

На тази дата: Преди 100 години е основан "Левски"


"На тази дата" беше сред най-харесваните рубрики във вестник "Дневник" в продължение на години. Сега тя се възражда онлайн, като ще използва богатия архив на медиата и ще допълва поредицата с нови статии. Всеки ден ще ви припомняме накратко интересни събития, които са се случили на тази дата.

На 24 май 1914 г. официално е регистриран софийският спортен клуб "Левски", който е основан от група ученици във Втора мъжка гимназия (днес 22 СОУ) в София. 

Иначе идеята за създаване...

Религиозен календар за 24 май

Преп. Симеон Дивногорски. Ден на Българската просвета и култура и на славянската писменост (Молебен) 
 Преп. Симеон бил ученик на св. Йоан Стълпник. Подвизавал се на висок стълб кула в планината Дивна. Високо над земята на своя стълб преп. Симеон се отдавал на молитва и изучаване на свещеното писание. Заради дара му на прозорливост и духовна мъдро Преп. Симеон Дивногорски. Ден на Българската просвета и култура и на славянската писменост (Молебен) Преп. Симеон бил ученик на св. Йоан Стълпник. Подвизавал се на висок стълб кула в планината Дивна. Високо над земята на своя стълб преп. Симеон се отдавал на молитва и изучаване на свещеното писание. Заради дара му на прозорливост и духовна мъдро

Стачките в ЮАР изпратиха паладия на 3-годишен връх

Няма перспектива за край на няколкомесечните стачни действия в африканската страна, смятат експерти


Камило Плачи: Сривът не е психологически, свързан е със сервиса и нападението

Не успяхме да затворим третия гейм и затова загубихме, бяха първите думи на Камило Плачи след загубата с 2:3 от САЩ в първия мач от Световната лига. Според италианския специалист националите ни не са...

Лариса Ренар: Хармоничните отношения водят към взаимообмен на сила

Лариса Ренар е кандидат на психологическите науки, биолог и психолог, има степен МБА от Стокхолмския университет по икономика. С женската тема се занимава отдавна, води тренинги за жени повече от 7 го...

Капитанът Тошко Алексиев: Психологически не можахме да се върнем в мача

Тошко Алексиев каза истината за загубата на националния ни отбор по волейбол от САЩ с 2:3 в първия мач от Световната лига във Варна. Капитанът призна, че психологически момчетата не са успели да се въ...

Химическото оръжие на Сирия няма да се унищожи в срок

Воюващите страни пречат на доставките на хуманитарна помощ


25% от американците не спестяват изобщо за пенсия

Най-сериозен е делът на хората между 18 и 29 години


Американците искат две победи, едната си я взеха с 3:2

Националният отбор по волейбол на САЩ майсторски победи България в първия мач на Световната лига във Варна. Момчетата на Джон Спероу стигнаха до успеха с 3:2 (19:25, 22:25, 27:25, 25:19, 15:12), след ...

Слънчев 24 май

Днес над страната ще преобладава слънчево време. Ще има временни увеличения на облачността по-значителни над Източна България, а в следобедните часове и над планинските райони, където на места ще п...

24 май е

Кирил и Методий са родени

Докъде стигат корените на евроскептицизма във Великобритания?

Антиевропейските настроения на Острова датират още от самото полагане на основите на ЕС


Най-добрите улични храни в света

Дюнерът се превърна в икона, емблема на уличната храна


Короната на "Ролан Гарос" очаква новата червена кралица

В навечерието на европейските избори светът на тениса също е изправен пред огромно събитие – вторият турнир от Големия шлем „Ролан Гарос”. Червеният клей в Париж очаква н...

Икономиката - голямата грижа на новия украински президент

Победителят на изборите в Украйна ще трябва не само да предотврати неизбежното разделяне на страната, но също и да принуди разочарованото общество да приеме болезнени мерки за затягане на коланите,...

Защо изчезват младежите от пазара на труда?

Програмите за временна заетост лекуват симптомите, вместо да решат проблемите, се казва в анализ на ИПИ


Опасният чар на отмъщението

Мистичната Венера определя от какво се обиждаме най-често, а войнственият Марс показва как се борим в живота и отстояваме правата си

прочети повече

Реорганизация на движението в София

В някои места се забраня за паркирането и движението на автомобили


Кожата издава диабет, анемия, болен стомах

Доброто здраве, разумното хранене и почивката се отразяват благоприятно на кожата. Факт е обаче, че най-малкият проблем рефлектира върху нея - често по лицето. С това тялото ни дава знак, че нещо не е наред. 
Кожата е индикатор за биологичната ни възраст. Тя е свидетелство за здравословното ни състояние Доброто здраве, разумното хранене и почивката се отразяват благоприятно на кожата. Факт е обаче, че най-малкият проблем рефлектира върху нея - често по лицето. С това тялото ни дава знак, че нещо не е наред. Кожата е индикатор за биологичната ни възраст. Тя е свидетелство за здравословното ни състояние

Днес е денят за размисъл преди евровота, агитацията е забранена


Днес е денят за размисъл преди изборите за евродепутати от България на 25 май.

Изборният кодекс забранява агитацията от днес до приключване на изборния ден. Не е разрешено и обявяването "под каквато и да е форма" на резултати от допитвания до общественото мнение по повод на изборите.

Гласуването на 25 май ще започне в 6.00 ч. сутринта и ще продължи до 19.00 ч. Ако в този час пред някоя избирателна секция има опашка от чакащи избиратели, изборният ден може да продължи, но...

Две бомби избухнаха в Исламабад, един убит

Две взривни устройства избухнаха в пакистанската столица Исламабад, в резултат на което загина един охранител, а друг беше ранен.

Британско издание: Българите и румънците не намаляват!

За 3 месеца 50 хил. българи и румънци търсили работа


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване