Гърция гласува в неделя за местното управление и за Европарламента

Решаващи за бъдещето на страната ще са резултатите от местните избори в община Атина и в Атика

прочети повече

Как птицата киви разкри загадка на еволюцията?

Изследване на малката новозеландска птица киви показа връзка с гигантско праисторическо пернато от Африка. Това кара учените да преосмислят теориите за еволюцията на нелетящите птици. Обикновено те са големи и имат крила, но телесната маса не им позволява да летят.

Преподаватели и творци с награди "Русе" за 24 май

 Изявени преподаватели и творци бяха удостоени с годишните награди "Русе", които общината връчва всяка година в навечерието на 24 май в Русе.

Тържествената церемония препълни голямата зала на Доходното здание, а отличията бяха връчени от председателя на Общинския съвет засл. проф. Васил Пенчев и кмета Пламен Стоилов, предаде кореспондентът на БГНЕС от крайдунавския град.

По традиция събитието започна с изпълнение на химна "Върви, народе възродени", чийто текст е написан в Русе от Стоян Михайловски. Изпълнението на Общинския духов оркестър под диригентството на Димчо Рубчев изправи на крака залата. В отделните категории за образование и наука награди "Русе" получиха Даниела Кюркчиева – клавирен педагог от НУИ "Проф. Веселин Стоянов", чиито трима възпитаници спечелиха правото да свирят в "Карнеги хол" в Ню Йорк, Валерия Пенчева – директор на ОУ "Иван Вазов", доц. д-р Таня Грозева от РУ "Ангел Кънчев", проф. д-р инж. Михаил Илиев от РУ "Ангел Кънчев", екипът на ЦДГ "Незабравка".

В раздел "Изкуство и култура" в категория "Сценични изкуства" носител на наградата стана актрисата Миланка Петрова, в категория "Журналистика" - Наташа Димитрова, кореспондент на Българското национално радио в Русе, в категория "Литература" - Марияна Димитрова от Регионалния исторически музей за изследването си за сградите на Русе.

В категория "Културен екип или творческа организация" призът взе "Дунав прес" АД - Русе, а в категория "Цялостен принос и дългогодишна дейност в изкуството и културата" – челистката Богдана Пенева, която е дългогодишен солист и концертмайстор на Русенска филхармония от 1971 г.

В концерта взеха участие още балетът при Русенска опера – Русе, Фолклорен танцов театър "Найден Киров",клуб за спортни танци "Настроение", балет "Импулс", Кристиян Цонев и ДВГ "Слънце", формация за модерен балет "Мираж" и пианистите от Училището по изкуствата Йоана Делимаркова и Николай Димитров, които през ноември ще свирят на сцената на "Карнеги хол". 

24 май – Ден на буквите и на културата

 Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е български национален празник, честван на 24 май. На този ден в България се чества българската просвета, култура и създаването на глаголицата от Кирил и Методий, известни още и като "Солунските братя".

Първите преводи на свещените писания Кирил и Методий записват на глаголица. Първите известни свидетелства за честването на празника са открити в арменска летопис от 1813 г., където се споменава за честване на светите братя на 22 май 1803 г. в Шумен. За първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище "Св. св. Кирил и Методий" в гр. Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на Кирил и Методий — създатели на глаголицата. Денят 11 май не е случайно избран от Найден Геров — това е общият църковен празник на двамата светии. Във възрожденската ни книжнина първите известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май, се срещат в "Христоматия славянского язъка" от 1852 г. на Неофит Рилски.

През 1857 година денят на "светите братя" е почетен в българската църква "Св. Стефан" в Цариград, заедно със служба и за Св. Иван Рилски. На следващата година, 1858 г. този ден е отпразнуван и в Пловдив с тържествена служба в църквата "Света Богородица", а след това учителят Йоаким Груев произнася вълнуващо слово за живота и делото на Кирил и Методий. Празникът започва редовно да се отбелязва в Шумен и Лом, а от 1860 г. и в Скопие. От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий. В София празникът бил организиран от учителя Сава Филаретов.

По време на борбите за църковна независимост от началото на 18-ти век историческото дело на Кирил и Методий е не само стимул, но и казус против гръцката Вселенска патриаршия. Превръща се в символ на бъдещата независимост, както отбелязва в една от статиите си Христо Ботев. Празникът надхвърля църковно-училищните рамки на своето отбелязване и се превръща в общонароден празник. След 1878 г. празнуването на Кирил и Методий се развива в две посоки. В свободна България той се ограничава до училищен празник. В Македония и Одринско обаче същият запазва функциите си и на демонстрация на българщината в борбата й против турското управление, както и против асимилаторските домогвания на сръбската и гръцката пропаганда. Особено значение празникът на Кирил и Методий придобива след Първата световна война.

С въвеждането на грегорианския календар през 1916 г. празникът, отбелязван от държавата и църквата, се чества на един ден - 24 май. След 1969 г. се провежда секуларизация чрез отделяне на църковния от светския календар, затова днес съществуват два празника - църковен (11 май) и светски (24 май). За официален празник на Народна Република България 24 май е обявен с решение на Деветото Народно събрание на 30 март 1990 година, а от 15 ноември 1990 г. е официален празник на Република България, когато Народна република България е преименувана на Република България.

Най-ранните данни за отбелязване на 11 май като ден на Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий датират от XII век, като те са признати за светци още в края на IX век. Поотделно паметта на св. Кирил се отбелязва на 14 февруари, а на св. Методий — на 6 април (дните на тяхната смърт). Всеруският Синод по повод празнуването хилядогодишнината на Моравската мисия на Св. св. Кирил и Методий взема следното решение: "За спомен на хилядолетието, откакто първоначално бе осветен нашият бащин език чрез Евангелието и Христовата вяра, да се установи ежегодно, започвайки от тази 1863 г. 11 май като църковен празник на преподобните Кирил и Методий!" След това празникът се чества във всички православни славянски страни.

Общият празник на Св. св. Кирил и Методий се чества и от българската църква и през следващите векове, а през Възраждането се превръща и в училищен празник на буквите. Празникът на Св. св. Кирил и Методий се отбелязва през Възраждането не само в българските земи, но и зад граница — сред възрожденската имиграция в Румъния и Русия, сред българските студенти в чужбина, сред българите, заточени в Диарбекир. През 1856 г. Йоаким Груев предлага денят на Св. св. Кирил и Методий да бъде празнуван като празник на българските ученици.

През 1892 г. Стоян Михайловски написва текста на училищния химн с първия си стих "Върви, народе възродени". Химнът е озаглавен "Химнъ на Св. св. Кирилъ и Методи" и включва 14 куплета, от които днес се изпълняват най-често първите шест. Панайот Пипков създава на 11.05.1900 г. музиката към химна. 11 май се чества от православната църква като празник на св. св. Кирил и Методий, докато 24 май се е утвърдил като празник на славянската писменост, на българската просвета и култура.

24 май като празник на славянската писменост и на светите братя Кирил и Методий се отбелязва и в Русия. Той там се чества за първи път през 1986 г. по инициатива на мурманския писател Виталий Маслов. В Мурманск е най-северната точка, където има паметник на св. св. Кирил и Методий. Братята са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език (придобил популярност в неговата руска редакция като църковно-славянски език, черковно-славянски език) и разпространяване на християнството сред славяните. Обявени са от папата за покровители на Европа. Православната църква ги почита и като едни от светите Седмочисленици. 

Пеленачета стават рибари в Хасково, татковците ползват повече въдици

Нов хит се наложи в Хасково, вече и бебета на по няколко месеца стават рибари, съобщи haskovo.net. 

Пеленачетата естествено не могат да държат въдица, но изкарването на билет става по желание на техните родители, главно на татковците им. Целта е да се ползват повече въдици, тъй като ограничението е до 3 въдици на човек на язовир, а на река се ра Нов хит се наложи в Хасково, вече и бебета на по няколко месеца стават рибари, съобщи haskovo.net. Пеленачетата естествено не могат да държат въдица, но изкарването на билет става по желание на техните родители, главно на татковците им. Целта е да се ползват повече въдици, тъй като ограничението е до 3 въдици на човек на язовир, а на река се ра

Нов хит в Хасково – пеленачета стават рибари

Нов хит се наложи в Хасково, вече и бебета на по няколко месеца стават рибари, съобщи haskovo.net. 

Пеленачетата естествено не могат да държат въдица, но изкарването на билет става по желание на техните родители, главно на татковците им. Целта е да се ползват повече въдици, тъй като ограничението е до 3 въдици на човек на язовир, а на река се ра Нов хит се наложи в Хасково, вече и бебета на по няколко месеца стават рибари, съобщи haskovo.net. Пеленачетата естествено не могат да държат въдица, но изкарването на билет става по желание на техните родители, главно на татковците им. Целта е да се ползват повече въдици, тъй като ограничението е до 3 въдици на човек на язовир, а на река се ра

„Албена“ открива читателския сезон в деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

На 24 май, в деня на българската просвета и култура, за втора поредна година ще бъде открита плажната библиотека в Албена, научи Moreto.net. Безплатната и ситуирана директно на пясъка, библиотека е не само единствената в България, но и в Европа.

Видео: Новините в 100 секунди


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Левски отпразнува юбилея си с победа

 "Синя" България изживя своята незабравима нощ, а 35 хиляди гърла на Националния стадион "Васил Левски" почетоха най-заслужилите и най-отличителни фигури от историята наЛевски с демонстративния мач срещу Лацио послучай вековния юбилей.

С празнична хореография по трибуните и атрактивна шоу програма празниците за 100-годишнината стигнаха кулминацията си, като преди началото на двубоя 160 легенди на спорта получиха специални плакети.

Шестима легендарни футболисти – Александър Александров, Елин Топузаков, Даниел Боримиров, Димитър Телкийски, Христо Йовов и Георги Иванов с капитанската лента излязоха на терена с юбилейните жълто-червени фланелки на Левски.

Двубоят с Лацио завърши с победа 3:2 за домакините, след като до почивката "орлите" от Рим поведоха с две попадения, а само отличните изяви на вратаря Пламен Илиев предотвратиха още голове. След почивката обаче футболистите от актуалния състав на Левски се погрижиха нищо да не развали празничната вечер и осъществиха обрат.

Димитър Макриев вкара два гола във вероятно последния си мач със синята фланелка, а победното попадение бе дело на 15-годишния юноша Станислав Иванов.

Мъри спира трансфер на Левски

Неочаквани спънки npeд евентуалното завръщане на защитника на Берое Борислав Стойчев се появиха npeд Левски, съобщава "Тема Спорт'. Наскоро стана ясно, че бранителят е в полезрението на новия спо...

Ново дело срещу ЦСКА заплашва лиценза

Помощникът на Милен Радуканов в Славия Росен Кирилов съди ЦСКА за близо 20 бона, съобщава "Меридиан мач'. Двамата бяха тандем на „Армията" при управлението на „Титан"...

Един месец от женския живот отива за селфита

Жените прекарват 753 часа от живота си в правенето, редактирането и качването в социалните мрежи на селфита. Това прави малко повече от месец. Резултатите са изчислени на базата на анкета с 1400 бри...

ПСЖ договори Давид Луис за 61 млн. евро

Челси се съгласи да пусне защитника Давид Луис в Пари Сен Жермен срещу 61 млн. евро. Това стана ясно от публикувано съобщение на официалната страница на лондонския клуб. "Челси и ПСЖ постигнаха ...

Янчев става играещ помощник в ЦСКА

Тодор Янчев със сигурност ще влезе в треньорския щаб на ЦСКА, информира "Тема Спорт". Това обаче не означава, че той ще прекрати кариерата си. Ветеранът може да остане на терена като играещ ...

Ако искате да промените света - започнете с оправянето на леглото


По това време на годината съвпадат абитуриенските балове в България и дипломирането на колежани и студенти в САЩ, където учат и българи. И тази година "Дневник" избра една от речите на специалните гости на церемония - в случая тази в Университета на Тексас в Остин (University of Texas at Austin) - за да покаже някои от най-силните мотивиращи съвети към бъдещето на нацията, отправени отвъд океана.

Този път те идват от адмирал Уилям Макрейвън - командващ специалните части на...

Кой кой е на изборите за президент в Украйна

Шест са основните претенденти за поста в раздираната от политически противоречия източноевропейска страна


САЩ крият страшната истина за ваксините

 Дейвид Лендър си разбира от работата, каквато и да е тя. Първо преуспява като банкер на Ротшилд, а после започва да пише бестселъри. Книгите му се радват на голямо търсене, най-вече заради личния опит, които Лендър влага в сюжета.

 

Авторът е работил 25 години в „Мерил Линч” и в Банк ъф Америка и познава отлично задкулисните битки и финансовите амбиции на могъщите магнати. Затова трилърите му изпъкват сред останалите заглавия в жанра. Книгите донесоха голяма популярност на Дейвид Лендър, който обаче е доста дискретен по отношение на личния си живот. Споменава само, че живее със семейството и питбула си в Ню Джърси.

 

Сред най-провокативните му романи е „Ваксината” (ИК „Бард”), предизвикал бурни дискусии в САЩ. Книгата е посветена на злободневния през последните години проблем – безопасността на ваксините. До каква степен фармацевтичните гиганти се опитват да ни направят кукли на конци, предлагайки ни уж безопасни продукти? Пред този въпрос се изправя героинята на Лендър – Дени Норт, която е режисьор на филм срещу ваксините, спечелил престижна награда. Тя знае потресаваща истина, която се крие зад Националната програма за имунизация на САЩ. Това я прави мишена на хората, които държат уличаващата информация да не излезе наяве.

 

„Написах този роман за развлечение – обяснява Дейвид Лендър. – Но книгата изследва съвсем реални проблеми в дебата за безопасността на ваксините”. В своя блог писателят допълва, че следващата му книга е вдъхновена от тема, която също крие много загадки – кражбата на „Мона Лиза” през 1911 г.

Момче почина от инфекция заради мръсотията в болница, след като пребори левкемията

Деветгодишно момче, което на два пъти се пребори с левкемията, почина от белодробна инфекция, предизвикана от ремонт в болница, съобщи "Мирър". 

Малкият Джейми Картрайт се справяше с рака на кръвта от 2006 г. насам и според лекарите бил напълно излекуван, след като му била направена трансплантация на костен мозък от брат му. След операцията тряб Деветгодишно момче, което на два пъти се пребори с левкемията, почина от белодробна инфекция, предизвикана от ремонт в болница, съобщи "Мирър". Малкият Джейми Картрайт се справяше с рака на кръвта от 2006 г. насам и според лекарите бил напълно излекуван, след като му била направена трансплантация на костен мозък от брат му. След операцията тряб

РБ: Тройната коалиция за пореден път се скри

 От Реформаторския блок излязоха с позиция по случая с четвъртия вот на недоверие, който трябваше да се гласува  днес в парламента, но бе отложен заради липса на кворум.

"Днес трябваше да се състои четвъртият вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски. Заседанието беше нарочно провалено, като управляващата тройна коалиция - БСП, ДПС и Атака за пореден път се скри от ключов за енергетиката дебат и отново срина авторитета на най-важната институция в България – Народното събрание.

Явно "Газпром" е пропуснал да им прати опорни точки за дебата и очевидно купуването на гласове в Бобовдол им е по-важно от присъствието в Народното събрание.

БСП дължи отговор за най-големия корупционен скандал в българската история, за тежките съмнения за държавна измяна, свързана с "Южен поток" и за мутренския рекет върху миньорите от предприятията на Ковачки.

Бягството им от тези въпроси няма да ги спаси от предсрочни избори и падане от власт, като първата стъпка към тези предсрочни избори е вотът в неделя.  

Дами и господа управляващи, едва ли може да учудите някого с липсата на достойнство, но зад паническото ви бягство от залата на Народното събрание прозира страхът от изборната загуба в неделя", пише в прессъобщението на Реформаторския блок.

С концерт на група "Фондацията" ще бъде официалното закрита предизборната кампанията на Реформаторския блок. Събитието започва от 18.30 ч. на пл."Стефан Стамболов" в Пловдив.

Графити шрифт на кирилица

Български графити шрифт на кирилица може да бъде изтеглен и инсталиран на всякакви устройства и операционни системи. Той е разработен от дизайнери и графити артисти, по случай 24 май, Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Sprite Graffiti Fest предоставя този продукт на интелектуалната собственост за безплатна и свободна употреба. Шрифтът може да бъде разгледан и изтеглен тук: http://fontfabric.com/sprite-graffiti-font/

С тази разработка Sprite Graffiti Fest отбелязва началото на своята дългосрочна образователна програма за юноши. Тя цели да обучава юноши на възраст от 12 до 16 години на конкретни техники на рисуване, които могат да бъдат прилагани, както в графити, така и в други жанрове на изобразителното изкуство. „Появата на този шрифт е едно красиво и смислено начало на тази инициатива”, каза Евгений Иванов, организатор на събитието и председател на сдружение „Радар”. Първото събитие от програмата ще се състои на 21-ви юни в София. Записването започва на 26-и май във фейсбук страницата на фестивала: https://www.facebook.com/SpriteGraffitiFest

 

 

 

 

 

 

 

В Бразилия разбиха мощен наркокартел

 Бразилската полиция е разбила мощен наркокартел, оперирал в 30 страни и печелел по минимум 2,3 млн. долара седмично.

Извършени са 85 ареста в щата Гояш, обискирани са 46 сгради, конфискувани са 36 млн. долара. Замразени са банковите сметки на множество заподозрени. Операцията е била подготвяна 2,5 години, през което време картелът е бил наблюдаван и разследван. Наркобароните напоследък строели подводница и създавали собствена авиолиния, за да транспортират дрогата. Лидерът на картела, чието име не се споменава, все още обаче е на свобода. Картелът е доставял пратки с наркотици в Южна и Северна Америка, Европа, Африка, Азия и Близкия изток.

Шествия и концерти за Деня на славянската писменост

С шествия, музика и четения ще бъде отбелязан Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Тържественото общоградско шествие в София до паметника на светите братя Кирил и Методий ще започне в 10 часа от Националния археологически музей. В 11 часа пред паметника на светите братя пред Националната библиотека столичният кмет Йорданка Фандъкова ще отправи поздрав към присъстващите, а писателката Теодора Димова ще произнесе слово за празника. Водещ на церемонията ще бъде актьорът Даниел Цочев. В програмата участват хора на Националното музикално училище "Любомир Пипков" и Гвардейският представителен духов оркестър. Стихотворението "Аз съм българче" от Иван Вазов ще изпълнят първокласниците Александра Борисова и Константин Бояджиев. Тържествен водосвет ще бъде отслужен от свещеници на Българската православна църква. След церемонията, гостите на празника ще могат да разгледат изложбата "Майските православни празници в църковния календар" в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий“. Празничен концерт в музикалното училище В 12 часа започва празничният концерт в залата на музикалното училище "Любомир Пипков". Входът е свободен. Участват камерният оркестър "Софийски солисти", под диригентството на проф. Пламен Джуров, формация "Дива река" и "Ева квартет". Учениците от музикалното училище ще закрият тържеството с химна на Св. Св. Кирил и Методий. В музея за история на София демонстрации по калиграфия Музеят за история на София организира ателие по калиграфия по случай празника. От 10 до 16 часа на бул."Княгиня Мария Лиза" 16 в ще бъдат представени различни калиграфски техники. Те ще бъдат направени от преподавател по шрифт и калиграфия с дългогодишна практика. В ателието ще участват групи от ученици, които ще имат възможността на място да усвоят и упражнят разнообразни калиграфски способи. Демонстрациите са с начални часове - 10, 11, 13, 14 и 15 часа. Безплатен вход в базиликата "Света София" Подземният музей в базиликата "Света София" е с вход свободен по случай празника. Първата година от отварянето на археологическото ниво на църквата ще бъде отбелязано с монтирането на триизмерно копие на мозайката "Рая". То е изработено по модерна технология, използва за първи път за възстановката на културни ценности. Първоначално оригиналът на мозайката е заснет цифрово. Впоследствие, чрез компютърен модел, е изработен и триизмерен прототип. Неговата повърхност е обработена допълнително, за да се доближи максимално до оригинала. Размерите на мозайката са приблизително 2х2 м, а изработката й е отнела около 5 месеца. Състои се от 26 000 тесера. Използвани са естествени, инертни материали, акрилати и емулсии. Автори на проекта са Николай Спиров и Габор Станчев. Оригиналът на мозайката е от първата, еднокорабна църква, проучена под базиликата "Света София". Мозайката е разкрита от Вацлав Добруски през 1893 г. и принадлежи към третия строителен период на първата църква, разрушена най-вероятно от готските нашествия през 376-382 г. Паното е използвано и при функционирането на втория храм. Изобразени са птици, пиещи вода от кантаросовиден съд, между две кипарисови дървета. Представена е идеята на ранните християни за Рая. Плажната библиотека в Албена отваря врати В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в черноморския комплекс "Албена" ще бъде открит сезонът за насърчаване на четенето на плажа. На брега отново ще започне да работи първата по рода си библиотека в Европейския съюз, а през юни ще предлагат книги още две нови библиотеки край морето, съобщиха от курорта. Колекцията от световната класика, детски приказки, трилъри, романтични четива и мемоари, която стана достъпна през миналото лято, нарасна двойно и читателите на плажа вече ще могат да избират измежду 6000 тома на 15 езика - български, английски, руски, немски, френски, румънски, скандинавски, испански, италиански и други. Летовниците ползват книгите безплатно, без читателска карта. Туристите също могат да обогатят библиотечната колекция, като дарят свои книги. И малко история Славянската азбука е създадена от Константин-Кирил Философ през 855 г. Наречена е глаголица от думата глагол, което означава дума. Служела е за превод на богослужебните книги от гръцки на славянски език. Въздигането на братята Кирил и Методий като равноапостоли и велики християнски учители става в България с идването на техните ученици през 886 г. Исторически сведения за отбелязване на празника им на 11 май има още през XII век. По време на турското робство празникът също се е отбелязвал. Свидетелства за това са открити в арменска летопис от 1813 г., където се споменава за честване на 22 май 1813 г. в Шумен. В съвременната историография се смята, че за първи път в епохата на Възраждането празникът е честван в епархийското училище "Св.Св. Кирил и Методий" в Пловдив на 11 май 1851 г. по инициатива на Найден Геров. Денят не е избран случайно. Това е общият църковен празник на двамата светии. След въвеждането на Григорианския календар през 1916 г. празникът се чества на 24 май по официалния държавен календар, а по църковния литургичен календар остава на 11 май. За официален празник 24 чай е обявен с решение на Деветото Народно събрание на 30 март 1990 г. Всяка година на 24 май българска държавно-църковна делегация се покланя пред гроба на св. Кирил в църквата "Св. Климент" (San Clemente) в Рим, където български духовници извършват литургия. Делегацията се приема и от папата. Тази година българската делегация се води от вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова. Приемът при папата е отложен за 28 май, защото той е извън Рим.

Орешарски: Просветата и културата са съхранили единството на българския народ

Министър-председателят Пламен Орешарски поздравява всички български граждани по случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. „Тази скъпа за нас дата ни кара да се гордеем, че „и ний сме дали нещо на света”. Делото на Светите братя Кирил и Методий и на техните ученици бележи пътя на развитие на българския народ, отрежда достойното му място в Европа и обогатява културата на Стария континент”, отбелязва премиерът. По думите му, пренасяйки и празнувайки във времето буквите, ние пазим завета на Паисий Хилендарски, който с много обич и загриженост ни призовава: „Ти, българино, знай своя род и език!”. „Чудото на писмеността, на този „език свещен на моите деди”, ни задължава да влагаме истинско съдържание в думите и да се стремим те да бъдат в хармония с делата”, добавя министър-председателят.

Премиерът Орешарски напомня, че просветата и културата са съхранили единството на българския народ и са му давали сила и мъдрост през векове на тежки изпитания. „Вярвам, че наша обща отговорност и дълг е да се грижим за тях и да ги развиваме. От това зависи просперитета на България”, категоричен е министър-председателят. Той подчертава, че днес е специален ден за учениците и за учителите, за просветителите и за тези, които търсят просвета и знаят, че „науката е слънце, което във душите грей”. „Пожелавам на всички български граждани здраве и повече такава светлина. Честит празник!”, добавя премиерът Пламен Орешарски.

 

 

Волейбол: България ще играе втората си среща със САЩ в мач от Световната лига

От 20.00 часа във Варна ще се състои втората среща между националните отбори по волейбол на България и САЩ. Срещата ще се играе във варненската зала „Конгресна“. Късно снощи, в първия си мач от Група В на Световна лига 2014, българският национален отбор по волейбол допусна поражение с 2:3 (25:19, 25:22, 25:27, 19:25, 12:15) от САЩ.

9-годишно момче победи левкемията, почина от инфекция заради мръсотията в болницата

Деветгодишно момче, което на два пъти се пребори с левкемията, почина от белодробна инфекция, предизвикана от ремонт в болница, съобщи Деветгодишно момче, което на два пъти се пребори с левкемията, почина от белодробна инфекция, предизвикана от ремонт в болница, съобщи "Мирър". Малкият Джейми Картрайт се справяше с рака на кръвта от 2006 г. насам и според лекарите бил напълно излекуван, след като му била направена трансплантация на костен мозък от брат му. След операцията тряб

AYO се забавлява на филмовия фестивал в Кан заедно с Адриана Лима и Алесандра Амброзио

 Изпълнителката AYO, която след по-малко от месец ще пристигне в България за своя концерт на 19 юни, бе гост на изискано парти, организирано от един от лидерите в създаването на бижута и часовници в света, по време на филмовия фестивал в Кан 2014. Чаровната изпълнителка зарадва всички гости с появата си на сцената и оживи вечерта с най-новите си музикални изпълнения. Заедно с нея гостите бяха изненадани и от появата на легендарните Kool & the Gang. Част от присъстващите, които изпълнителката накара да затанцуват, бяха супермоделите Ева Херцигова, Адриана Лима, Алесандра Амброзио и още много други.

 

Всички гости на партито в Кан бяха поканени да се качат на борда на самолет с реални размери и да „кацнат“ насред пищна джунгла на безлюден остров.

 

Певицата ще зарадва почитателите си в България с концерт на 19 ЮНИ в зала 3 на Национален дворец на културата. Начало на събитието – 20:00 часа. Билети търсете в мрежата на TicketPro на цени от 40 до 70 лева, както и online ТУК.

"Крокодила" ще спасява бизнеса на Perth Mint

Австралийският производител на монети се надява нестандартният продукт да му донесе успех на пазарите в Европа и САЩ


Възродители на духовността

Какво е днес да ти кажат възрожденец? Не е като преди, когато с думата се обозначаваше безкористен патриотизъм, светъл ум и градителски принос. Днес никой не би искал да го нарекат тъй, защото думата е изпъстрена със значения като наивност, непрактичност, безсмислени и ненужни знания и умения, та до глупост. Тогава струва ли си да реконструираме с Какво е днес да ти кажат възрожденец? Не е като преди, когато с думата се обозначаваше безкористен патриотизъм, светъл ум и градителски принос. Днес никой не би искал да го нарекат тъй, защото думата е изпъстрена със значения като наивност, непрактичност, безсмислени и ненужни знания и умения, та до глупост. Тогава струва ли си да реконструираме с

Отбелязваме 24 май в деня за размисъл преди евровота

В цялата страна днес се отбелязва 24-ти май – Денят на българската просвета и култура, както и на славянската писменост. Освен това днес е и деня за размисъл преди изборите за евродепутати. Празникът ще бъде отбелязан във всички големи градове в страната, като се предвиждат ученически шествия, концерти и множество прояви. В София ще се проведе традиционното празнично шествие по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. В него ще се включат и редица общественици въпреки, че днес е денят за размисъл. Те ще присъстват на официалното честване от 11.00 часа пред паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. Централната избирателна комисия позволи участието на държавници в събитието, след като министърът на образованието и науката специално отправи допитване за това. Днес ще бъде отслужен и благодарствен молебен за 24 май. Той ще бъде оглавен от Негово Преосвещенство Тивериополски епископ Тихон, председател на църковното настоятелство на храма. Церемонията е благословена от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, а началото на молебена е от 10.00 часа. Президентът Росен Плевнелиев също ще се включи в празничното шествие, което ще започне от 10.30 часа пред сградата на Националния археологически музей (ул. „Съборна“ 2) и ще завърши пред Паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. Плевнелиев ще открие и фотоизложбата „По следите на Св. Св. Кирил и Методий“ в Софийската градска художествена галерия. Вечерта държавният глава ще бъде домакин на традиционния прием по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, който ще се състои в сградата на Националния исторически музей.

Чутовна глупост: Българският език изчезвал!

Българският език изчезвал, констатира тази сутрин по БТВ водещият Антон Хекимян. Кой казва такова нещо, попитаха изумени събеседниците му в студиото и посочиха, че такъв факт не е констатиран. БАН, БАН, убедено отговори Хекимян, след което съобщи, че вчера бил оповестен този факт, защото чуждиците нахлували в езика и така той щял да изчезне.

„Скучната работа убива!“

 „Скучната работа убива!“ и очертания на паднали жертви стреснаха тази сутрин минувачи по 

централните улици на София. За щастие се оказа, че не става въпрос за криминално престъпление, 
а за арт акция по повод предстоящия форум за работа в неправителствения сектор „Кариера с 
Кауза“, който ще се проведе на 31 май в двора на СУ. Повече информация за събитието: 
http://karieraskauza.eu/ 
„Кариера с Кауза“ е първият форум за кариерно развитие, посветен изцяло на професионалната 
реализация в неправителствения сектор. Тази година форумът събира 50 организации с идеална 
цел, развиващи дейност в различни обществени сфери. С това разнообразие „Кариера с Кауза“ се 
превръща в идеална възможност за търсещите работа и стаж да открият инициатива, отговаряща 
на интересите им. Пълен списък на присъстващите, както и информация за предлаганите от тях 
позиции, е достъпна в сайта на събитието. 
 
 
За повече информация: 
info@karieraskauza.eu 

Концерт на D2 и 900 балона над залива за ветроходния Парад на буквите днес във Варна

С уникален ветроходенен Парад на буквите, 900 балона в цветовете на българския трибагреник над залива и концерт на D2 на брега - така Варна ще посрещне днешния 24 май – Ден на българската духовност, писменост и култура, съобщиха от общината за Moreto.

Бернардо Резенде: Направихме много грешки

Треньорът на националния отбор по волейбол на Бразилия Бернардо Резенде призна, че са допуснали много грешки при загубата с 1:3 от Италия в първия мач от тазгодишното издание на Световната лига. &...

Военната хунта в Тайланд арестува премиера на страната

Отстраненият тайландски премиер Инглук Шинаватра бе арестувана от военните в страната, взели властта чрез преврат, предаде БГНЕС. Първоначално военните забраниха на 155 души, сред които и Шинаватра, ...

Милиардер - спасител до 30 май чакат в ЦСКА

ЦСКА очаква китайския милиардер Стивън Ло, за който се заговори, че се е съгласил да стане спонсор на клуба, да пристигне в София до края на другата седмица. Целта му са инвестициите, които ще прави в...

Кубинецът Роберланди Симон избра Суперлигата на Русия

Кубинският волейболист Роберланди Симон избра да играе следващия сезон в Суперлигата на Русия. Той е получил няколко оферти и все още не е избрал отбор. 26-годишният централен блокировач трябва да изб...

За 24-и май: "Черната песен" на символиста Дебелянов

По случай деня на българската писменост и култура - 24 май, днес в Actualno.com, уважаеми читатели, ще откривате откъс от книга или представяне на произведение. Ще имате възможност да се запознаете и ...

Взеха ДНК проба от децата на изчезналата Стоянка, имало улики

Снощи разследващи са посетили дома на сестрата на изчезналата Стоянка Дудекова от Карлово - Станка и са взели ДНК проби от децата на Стоянка.
Това съобщи пред Нова тв самата Станка. Открили са някакви улики, каза тя, но не ставало въпрос за тленни останки. ДНК пробата обаче служи именно за идентифициране на тленни останки. Снощи разследващи са посетили дома на сестрата на изчезналата Стоянка Дудекова от Карлово - Станка и са взели ДНК проби от децата на Стоянка. Това съобщи пред Нова тв самата Станка. Открили са някакви улики, каза тя, но не ставало въпрос за тленни останки. ДНК пробата обаче служи именно за идентифициране на тленни останки.

Григор Димитров - новото бойно поле на "Найки" и "Адидас"


С изтичащ договор за екипировка, макар и все още без значителни успехи в големите турнири и място извън първата десетка на световната ранглиста, Григор Димитров се превърна в едно от многобройните полета за битка между гигантите в производството на спортна екипировка "Найки" и "Адидас".

Преди три години българинът избра да смени германската компания и да се обвърже с американския производител, а сега се задава едно много по-солидно наддаване за подписа на 23-годишния играч, пише...

Камион навлезе със 100 в кръговото на пътен възел Даскалово и се преобърна - СНИМКИ

Пътен инцидент е станал рано тази сутрин в района на пътен възел "Даскалово", край Перник, съобщиха читатели на ZaPernik.com.

Камион натоварен с мебели, движещ се с около 100 км./ч. се е преобърнал в кръговото на пътния възел. Мантинелите са спасили превозното средство от падане от над 10 метра височина под кръговото. 

На мястото на инцидента екип на "Пътна полиция" съдейства за пренасянето на товара от камиона. Около 8 часа...

Продължава

Препоръки за предотвратяване на пътнотранспортни произшествия с абитуриенти

Абитуриентските празници са дълги, весели и нестихващи забавления, зареждащи с настроение млади и стари, абитуриенти и родители, приятели и съвършено непознати. По същото време из цялата страна, с масови прояви, се отбелязва 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост - светъл ден, обединяващ славяноезичните народи.

1 загинал и 30 ранени в катастрофи за денонощие

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 27 тежки пътнотранспортни произшествия, съобщават от СБА.

Деца създадоха "Анимация за деца от А до Я" (видео)


"Анимация за деца от А до Я" е проект на Компот Колектив, реализиран като като петдневна детска работилница по анимация в рамките на фестивала Sofiа Design Week. 

Работилницата се проведе от 24 до 28 юни 2013 година в "Сохо", като в нея участваха общо 17 деца на възраст между 6 и 13 години, ръковеодени от екип професионални аниматори - Весела Данчева, Иван Богданов, Ина Николова и Йоана Александрова.

Децата се запознаха с основните принципи на анимацията, като създадоха...

Анджелина Джоли от Куртово Конаре - фейлетон от Лола Монтескьо

Оня ден в рейса до мен седна Анджелина Джоли. Със сигурност беше тя – имаше същите устни XXL, същата прическа и същата повдигнато драматична вежда. Даже беше облечена като нея на последния “Оскар” – гол гръб, дълбоко деколте и 20-ина сантиметров ток. Тъкмо щях да  поискам автограф на най-изискания си английски, когато телефонът  иззвъня с “Жадна Оня ден в рейса до мен седна Анджелина Джоли. Със сигурност беше тя – имаше същите устни XXL, същата прическа и същата повдигнато драматична вежда. Даже беше облечена като нея на последния “Оскар” – гол гръб, дълбоко деколте и 20-ина сантиметров ток. Тъкмо щях да поискам автограф на най-изискания си английски, когато телефонът иззвъня с “Жадна

Разбиха бразилски наркокартел, босът все още на свобода

Бразилската полиция съобщи, че е разбила голям наркокартел, извършвал дейност в над 30 държави и с приходи от продажба на наркотици за най-малко 3,2 милиона долара седмично.

Гласуването е като спасителна операция

МИТКО НОВКОВ

Ако изборите променяха нещо, щяха да ги забранят". Такъв надпис дълго украсяваше фасадата на кино "Одеон" преди неговия ремонт. Киното - великата илюзия, избрано за място, където да се разбиват обществените илюзии... Дали? Не съм сигурен: ако наистина изборите бяха без значение, тоталитарните режими нямаха така да се грижат нещо да МИТКО НОВКОВ Ако изборите променяха нещо, щяха да ги забранят". Такъв надпис дълго украсяваше фасадата на кино "Одеон" преди неговия ремонт. Киното - великата илюзия, избрано за място, където да се разбиват обществените илюзии... Дали? Не съм сигурен: ако наистина изборите бяха без значение, тоталитарните режими нямаха така да се грижат нещо да

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване