Музей на нестинарството отваря врати в Българи

/КРОСС/ В странджанското село Българи ще бъде открит първият музей на нестинарството в България. Той е изграден с европейски средства и ще бъде открит на 3 юни, когато по стар стил се чества денят на Светите Константин и Елена. Откриването на музея ще е с премиерата на първия български документален филм в 3D формат "Стъпки в огъня". В музея ще бъдат изложени вещи, документи, дрехи и други предмети, които показват какъв е бил животът на хората в село Българи. Именно там се е зародило нестинарството в България.Музеят, който се намира в реновираната сграда на бившето горско стопанство, ще работи целогодишно. Експонатите ще бъдат съхранявани в девет помещения.   Снимка: Булфото, всички права запазени

Раздават "Златните палми" в Кан тази вечер

Наградите на 67-ия кинофестивал в Кан присъжда 9-членно жури, оглавявано от новозеландската режисьорка Джейн Кемпиън

Земна маса затрупа работник в Кърджали

Работник от „Водния цикъл Работник от „Водния цикъл" в Кърджали бе затрупан от голяма земна маса. Инцидентът стана малко след 15.00 часа. Полицаи заграждат мястото на инцидента, съобщи rodopi24. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS "5-6 човека работеха в канала. Свлече се земната маса, развикаха се.

КПР се върна във Висшата лига

С 10 души победиха Дарби с гол в последната минута


Българин първи стъпи на Покрива на света този сезон: Атанас Скатов покори Еверест!

Българинът Атанас Скатов покори най-високия връх на планетата Еверест (8848 метра) на 24 май сутринта!
36-годишният сливенец е първият алпинист, който стига до Покрива на света за този сезон. С това Наско, както го наричат всички в родния му град, постави рекорд - той е веган и за изминалите 17 месеца успя да изкачи върховете-първенци на четири Българинът Атанас Скатов покори най-високия връх на планетата Еверест (8848 метра) на 24 май сутринта! 36-годишният сливенец е първият алпинист, който стига до Покрива на света за този сезон. С това Наско, както го наричат всички в родния му град, постави рекорд - той е веган и за изминалите 17 месеца успя да изкачи върховете-първенци на четири

Майки алармират: Отговорите от матурата по английски са грешни

/КРОСС/ Родители и специалисти в сферата на образованието алармираха, че публикуваните вчера отговори, въз основа на които ще бъдат проверявани и оценявани работите на учениците, явили се на матура по английски език, са пълни с грешки.По думите на притеснени родители грешки има в шест въпроса. По този повод в интернет незабавно бе инициирана петиция за корекция на неточностите, подписана от над 1700 души само за няколко часа.„Може би това са дребни грешки, може би изглеждат незначителни, но от това зависи нашата оценка, нашата диплома и бих добавил - нашето бъдеще", се казва в текста на електронната подписка.Притеснени ученици и родители призоваха образователното министерство или да поправи отговорите, или да не включва проблемните въпроси във формирането на оценката.Сигналът идва само час, след като образователният министър Анелия Клисарова изрази твърдото си убеждение в професионализма на експертите от МОН.Въпросната петиция и повече информация за сгрешените отговори могат да бъдат открити на адрес http://www.peticiq.com/matura2014

БСП: Лица с черен "Мерцедес" предлагат на роми в Благоевград по 30 лева на глас


БСП съобщи в деня за размисъл за три сигнала за подготовка на купуване на гласове в Благоевград, получени в местния партиен офис.

"В ромската махала в гр. Благоевград се събират списъци с имена и ЕГН на гласоподаватели, на които се обещават суми от по 30 лева, за да гласуват на предстоящите на 25 май Евроизбори в полза на коалиция АБВ и ПП ГЕРБ. Лицата се предвижват с лек автомобил марка "Мерцедес", цвят – черен", пише в съобщението на БСП.

Другият сигнал на социалистите...

13-и българин покори Еверест

Стъпил на покрива на света в 6 часа местно време

Кървава баня в САЩ, психопат застреля на улицата 7 души

Седем души бяха убити при масова стрелба в САЩ, а още толкова бяха ранени, предадоха световните агенции. Въоръжен мъж е открил стрелба в Исла Виста - малък университетски град в Южна Калифорния. Стрел...

Синът на Гунди: Гонзо трябва да получи 5-годишен мандат

Макар и на другия край на света, Андрей Аспарухов не спира да се вълнува от любимия Левски. Синът на легендарния Гунси от години работи като футболен треньор в САЩ. Пред "България днес" той ...

Грубо нарушение в деня за размисъл, ЦИК се произнася утре по случая

В Централната избирателна комисия са получени множество сигнали за изпратени чрез един от трите мобилни оператора съобщения в предизборния ден 24 май 2014 г. с подател Бареков и с текст: "Chestit...

Реднап надигра Макларън и върна КПР във Висшата лига

Отборът на Куинс Парк Рейнджърс се завърна във Висшата лига след само една година отсъствие, след като победи Дарби Каунти с 1:0 във финалния плейоф за промоция, игран на "Уембли". Спечелва...

Българският и руският партирах отслужиха литургия за 24 май в Москва

Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит и Московски и на цяла Русия патриарх Кирил отслужиха заедно празничната Света литургия за 24 май в московската църква "Христос Спасител". Главата на Българската православна църква е на официално посещение в Русия, което ще продължи една седмица.

Най-много сигнали за щети от земетресението има в Кърджали и Хасково

Няма данни за пострадали и нанесени сериозни щети след земетресението, усетено на територията на страната, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Най-много сигнали за минимални щети са постъпили от областите Кърджали и Хасково. Те са свързани предимно с паднали комини, напукани мазилки и стени на стари сгради. Към момента, няма данни за пострадали хора. Няма данни за пострадали и нанесени сериозни щети след земетресението, усетено на територията на страната, съобщиха от пресцентъра на МВР. Най-много сигнали за минимални щети са постъпили от областите Кърджали и Хасково. Те са свързани предимно с паднали комини, напукани мазилки и стени на стари сгради. Към момента, няма данни за пострадали хора.

Клисарова: Матурите няма да бъдат провалени

Министър Клисарова отрече отговорите да са изтекли от служители на Министерството на образованието и науката

Най-много сигнали за щети от земетресението има в Кърджали и Хасково

Няма данни за пострадали и нанесени сериозни щети след земетресението, усетено на територията на страната, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Най-много сигнали за минимални щети са постъпили от областите Кърджали и Хасково. Те са свързани предимно с паднали комини, напукани мазилки и стени на стари сгради. Към момента, няма данни за пострадали хора. Няма данни за пострадали и нанесени сериозни щети след земетресението, усетено на територията на страната, съобщиха от пресцентъра на МВР. Най-много сигнали за минимални щети са постъпили от областите Кърджали и Хасково. Те са свързани предимно с паднали комини, напукани мазилки и стени на стари сгради. Към момента, няма данни за пострадали хора.

МВР: Получихме 164 сигнала. Щетите са минимални!

164 сигнала са постъпили на 112 във връзка със земетресението.

12 сигнала за щети от земетресението в Кърджали

Стресът и паниката след силното земетресение, усетено в Кърджали, отминават, хората оглеждат имотите си и констатират леки поражения, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Движението в столицата се променя заради строеж на канализационен клон

От 26 май се въвежда организация на движението заради изграждане на канализационен клон по ул. "София" и ул. "Цар Симеон", съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

Как да извадим онкологията от мазето

В
Възможно ли е добро здравеопазване у нас?
Положителният отговор все ни убягва, въпреки че промените, които трябваше да изведат здравната система на магистралата на модерното развитие, започнаха преди 15 г. Уж посоката е напред, а с течение на годините се озовахме в кръгово движение без изход. 
Пример от тези дни - най-съвременната онкология в В Възможно ли е добро здравеопазване у нас? Положителният отговор все ни убягва, въпреки че промените, които трябваше да изведат здравната система на магистралата на модерното развитие, започнаха преди 15 г. Уж посоката е напред, а с течение на годините се озовахме в кръгово движение без изход. Пример от тези дни - най-съвременната онкология в

Дневникът на София Филм Фест-Варна’14 - ден 1

Дневникът на София Филм Фест-Варна’14 е мястото, в което Moreto.net - Сайтът на Варна ще ви разказва какво точно се случва по време на фестивала, на сцената, зад кулисите, на различни места, в които се събират хората, които се интересуват от новаторско изкуство, от София Филм Фест-Варна’14.

Клисарова: Матурите няма да бъдат провалени

Колегите в МОН са много отговорни и не мога да се съмнявам, че има проблем в министерството, посочи тя.

МВР: Най-много сигнали за щети има в Кърджали и Хасково

След днешното земетресение в Гърция най-много сигнали за щети в България са постъпили от областите Кърджали и Хасково, съобщиха от МВР. Няма данни за пострадали и нанесени сериозни щети след земетресението. Сигналите за щети са свързани предимно с паднали комини, напукани мазилки и стени на стари сгради. Към момента няма данни за пострадали хора. На този етап чрез телефона за спешни повиквания 112 са постъпили общо 164 сигнала от граждани по повод усетения трус. Най-много от тях са получени от градовете София, Бургас и Кърджали. В Кърджали най-сериозно историческият музей. Пред "Фокус" директорът на музея Павел Петков каза, че са се появили пукнатини на площ близо 300 кв. метр. „От 8 витрини има паднали експонати, но за наше щастие, никой от експонатите не е повреден”, съобщи Петков. По думите му една от извеждащите колони на керемидите е поддала и всеки момент може да падне. „По време на заметресението имаше посетители в музея, но ние отреагирахме с оглед на тяхната безопасност, задействахме аварийния сигнал и посетителите бяха изведени от сградата на музея”, обясни още Петков. 

Утре до 31 градуса, но пак ще вали

През нощта над по-голямата част от страната ще бъде ясно и почти тихо. Утре ще бъде предимно слънчево, но след обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в западната половина от страната, ще превали и прегърми. Ще остане топло, с максимални температури между 26 и 31°. През нощта над по-голямата част от страната ще бъде ясно и почти тихо. Утре ще бъде предимно слънчево, но след обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в западната половина от страната, ще превали и прегърми. Ще остане топло, с максимални температури между 26 и 31°.

Алкохолизмът може да се диагностицира по гените

/КРОСС/ Група от 11 гена може точно да разкрие предразположен ли е човек към алкохолизъм, или не. Това твърдят учени от Медицинското училище към Университета на Индиана. Ефикасността на метода им е доказан в експеримент, проведен върху три групи доброволци на два континента.В началото на проучването, изследователите са анализират структурата на 135 гени. Те били сравнени с онези гени, чиято активност се е променяла в организма на лабораторните животни, които в състояние на стрес са изпитвали непреодолимо влечение към алкохола. Така учените са били в състояние да отделят група гени, отговарящи за съответното поведение. В хода на работата всичко се свело до 11 гена и техните 66 варианта. След това групата гени е били изследвана върху доброволци, представители на европеидната раса, афро-американци и германци. Учените са разполагали с информация не само за гените им, но и за тяхната пристрастеност към алкохола. 11-те гена често се били свързвани не само с алкохолизма. В някои случаи те са разкривали зависимост към наркотици, издавали са болестта на Паркинсон или някои психични заболявания.

Бареков: Исках да поздравя хората, учител съм и филолог все пак

"Исках да поздравя хората за празника. Все пак съм учител и съм завършил българска филология". Това коментира за OFFNews Николай Бареков по повод изпратените SMS-и за 24 май . Както вече съобщихме Гражданско сдружение "България без цензура" разпрати SMS-и с поздрав за 24 май на латиница. "Изпратих съобщенията на латиница, защото българските оператори и много телефони не позволяват кирилицата. А и нека не забравяме, че Кирил и Методий са измислили глаголицата. Дори исках да изпратя SMS-ите на глаголица, но пък тогава изобщо нямаше да бъде разчетено", коментира още Бареков. Гражданско сдружение "ББЦ" разполага с мобилните номера на поздравените потребители от софтуерна фирма, която се занимава с мобилни технологии. На въпроса защо само абонати на "Виваком" са получили SMS-а Бареков отговори, че по договор с фирмата потребителите на трите мобилни оператора трябва да са получили съобщението и да не "търсим под вола теле".

Николай Николов: Няма засегнати язовирни стени

Няма засегнати язовирни стени и е запазена целостта на големите инфраструктурни обекти след земетресението, усетеното на територията на страната, съобщи директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.

Италия дублира успеха над Бразилия

Волейболистите на Италия победиха Бразилия с 3:1 (17:25, 26:24, 23:25, 20:25) в Жарагуа ду Сол в мач от Световната лига. Това е втори успех за тима на адзурите, след като и вчера отнесоха домакинит...

Коко Каменаров си спомни за любовите и щуротиите на Чочо Попйорданов

"Най-странното е, че колкото и да обичаше Хилда, така и не запомни номера на мобилния й. Всеки път, когато искаше да се обади на жена си, ми звънеше и казваше: "Джони, как беше номерът на ар...

Четирима застреляни в центъра на Брюксел

Подозират атентат срещу еврейската общност


Психар откри безразборен огън по хора в САЩ

При масова стрелба в САЩ бяха убити седем души, а още седем пострадаха, предаде AFP. Стрелецът, който е стрелял по пешеходците е сред жертвите.

Спасиха 3-годишно момиченце от скитнически живот във Варна

Момиченце на 3 годинки е било спасено от скитнически живот, съобщи шефът на отдел „Закрила на детето“ Ана Конукова. Детето бе обявено за издирване, след като граждани го забелязали да броди заедно с баба си по варненските улици и да спи по пейките и спирките.

Утре до 31 градуса, но пак ще вали

През нощта над по-голямата част от страната ще бъде ясно и почти тихо. Утре ще бъде предимно слънчево, но след обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в западната половина от страната, ще превали и прегърми. Ще остане топло, с максимални температури между 26 и 31°. През нощта над по-голямата част от страната ще бъде ясно и почти тихо. Утре ще бъде предимно слънчево, но след обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в западната половина от страната, ще превали и прегърми. Ще остане топло, с максимални температури между 26 и 31°.

Андрей Звягинцев протяга ръка към "Палмата" в Кан


Показан в последния ден на фестивала "Левиатан" на добре познатия и много уважаван във Франция талантлив руски режисьор Андрей Звягинцев ("Изгнание", 2007, "Елена", 2011) разтърси международната критика в Кан, която веднага го нарече "шедьовърът на последната минута". Пресата оцени като "изключително" съчетанието между сценария, написан от самия Звягинцев и близкия му сътрудник Олег Негин, величествените пейзажи край далечното северно Баренцово море, заснети от талантливия руски оператор Михаил...

Кардашиян в ужас от дъжда, може да провали сватбата ѝ

Ким Кардашян била в ужас да не би дъждът да провали сватбения ѝ ден в събота (24 май). Според прогнозите за времето на тази дата трябва да има поройни дъждове в Париж, където вероятно ще се състои церемонията.

Стрелец уби седмина и рани още толкова в САЩ

Въоръжен мъж застреля седем души, а още седем рани в САЩ, съобщава АФП.

Нико Розберг ще стартира първи в Гран при на Монако (обновена)


Пилотът на "Мерцедес" Нико Розберг ще стартира първи в Гран при на Монако. Германецът спечели квалификацията с време 1.15:989 мин.

Очаквано спорът за първото място се водеше между него и съотборника му Люис Хамилтън. Англичанинът обаче остана втори с 1.16:048 мин.

На втората редица са двата болида на "Ред бул". Трети ще тръгне Даниел Рикардо, а четвърти е шампионът Себастиан Фетел. След тях са пилотите на "Ферари" Фернандо Алонсо и Кими Райконен.

Розберг спореше...

Нико Розберг спечели квалификацията в Монако, но е разследван от стюардите (обновена)


Пилотът на "Мерцедес" Нико Розберг ще стартира първи в Гран при на Монако. Германецът спечели квалификацията с време 1.15:989 мин.

Очаквано спорът за първото място се водеше между него и съотборника му Люис Хамилтън. Англичанинът обаче остана втори с 1.16:048 мин.

На втората редица са двата болида на "Ред бул". Трети ще тръгне Даниел Рикардо, а четвърти е шампионът Себастиан Фетел. След тях са пилотите на "Ферари" Фернандо Алонсо и Кими Райконен.

Розберг спореше...

Нико Розберг изпревари Хамилтън и ще стартира първи в Гран при на Монако


Пилотът на "Мерцедес" Нико Розберг ще стартира първи в Гран при на Монако. Германецът спечели квалификацията с време 1.15:989 мин.

Очаквано спорът за първото място се водеше между него и съотборника му Люис Хамилтън. Англичанинът обаче остана втори с 1.16:048 мин.

Очаквайте подробности!

Съобщението на Бареков за 24 май не нарушава Изборния кодекс, смята говорител на ЦИК


Разпратеното от сдружение "България без цензура" съобщение за 24 май не нарушава деня за размисъл - изпратено е от гражданско сдружение, а не от политическа партия и освен това не агитира в полза на никой. Това мнение изрази пред "Дневник" говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев.

Той уточни, че такъв сигнал не е постъпвал в комисията и тя не се е произнесла със становище, но личното му мнение е, че съобщението с подател BAREKOV не нарушава Изборния...

САМО В ЗА ПЕРНИК! Цялата церемония по повод 24 май в Перник - ВИДЕО

Само и единствено в "За Перник" може да видите пълното представяне на всички училищни дефилета по повод 24 май провели се на площад Кракра Пернишки.

Може да видите всички речи на политиците, да видите вдигането на българското знаме, щафетата по предаването на знамето на знанието и цялата церемония по случай 24 май във видеата долу.

Продължава

Заявление за гласуване на хората без лични карти се издават днес и утре

Звената "Български документи за самоличност" ще издават удостоверения за гласуване на тези, които нямат валидна лична карта заради изтекъл срок или са я загубили.   Исканията се подават в дирекциите на полицията и районните управления до 17.30 часа в събота и от 8 до 17 часа в неделя. За да се издаде документът, е необходимо и цифрово заснемане на заявителя.   Днес е денят за размисъл преди изборите за евродепутати от България на 25 май.   Гласуването на 25 май ще започне в 6 часа и ще продължи до 19 часа. Ако в този час пред някоя избирателна секция има опашка от чакащи избиратели, изборният ден може да продължи, но не по-късно от 21 часа.

Шествие от 1000 фенове на “Левски” заля софийските улици (СНИМКИ)

Над 1000 привърженици на "Левски" шестваха по централните улици на София и пяха песни в прослава на любимия им отбор по случай 100-годишния юбилей на клуба, съобщи bTV. 

Шествието започна пред могилката край 22-а гимназия в София, където бе поставена паметна плоча на най-славния футболист в историята на клуба Георги Аспарухов-Гунди. На събитието Над 1000 привърженици на "Левски" шестваха по централните улици на София и пяха песни в прослава на любимия им отбор по случай 100-годишния юбилей на клуба, съобщи bTV. Шествието започна пред могилката край 22-а гимназия в София, където бе поставена паметна плоча на най-славния футболист в историята на клуба Георги Аспарухов-Гунди. На събитието

Поне 100 души са ранени заради евакуации при труса

Около 100 души са пострадали при панически евакуации в Истанбул.

Сливенски лекар покори Еверест без кислород и животинска храна

/КРОСС/ Атанас Скатов стана 13-тият българин, покорил Еверест. Без кислород и животинска храна сливенският лекар е изкачил най-високия връх в света Еверест - 8848 метра, става ясно от съобщение, поместено на блога му. Сливенският лекар е стъпил на покрива на света в 6 часа местно време, тръгвайки в полунощ от лагер 3 на височина 8300 м.Скатов беше в състава на международна експедиция, организирана от комерсиалната агенция Asian Trekking, която направи опита по северния Тибетски склон на Еверест.Така той стана 13-ият българин, изкачил най-високия връх. Той е първият обаче направил това без кислород и без да използва животинска храна.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване