Калифорнийка в кома роди здраво дете

Жителка на Калифорния, която е в кома от 10 седмици, роди здраво бебе, съобщава ЮПИ.

Застреляха наркобос в Нови Сад

Сръбският наркобос Воислав Шкърбич е застрелян в кафене в центъра на Нови Сад късно завчера, съобщи белградското издание “Блиц”. Тежко ранен е един от приближените на боса. Нападателите били двама и духнали в настъпилата паника. Воислав Шкърбич е смятан за един от основните търговци на хероин във Войводина. Сръбският наркобос Воислав Шкърбич е застрелян в кафене в центъра на Нови Сад късно завчера, съобщи белградското издание “Блиц”. Тежко ранен е един от приближените на боса. Нападателите били двама и духнали в настъпилата паника. Воислав Шкърбич е смятан за един от основните търговци на хероин във Войводина.

В Бразилия разбиха мощен наркокартел

Бразилската полиция е разбила мощен наркокартел, оперирал в 30 страни и печелел по минимум 2,3 млн. долара седмично.

Десетки убити при боеве в Украйна

Един украински боец на батальона “Донбас” загина вчера, а 9 бяха ранени, съобщи АФП.
Доброволческият отряд за териториална отбрана на Донецка област попаднал в засада близо до село Карловка. Към мястото на боя отишли проруски сепаратисти с БТР-и. Имало и снайперисти, написа командирът на подразделението Семьонченко. Ранените са настанени в болница. Един украински боец на батальона “Донбас” загина вчера, а 9 бяха ранени, съобщи АФП. Доброволческият отряд за териториална отбрана на Донецка област попаднал в засада близо до село Карловка. Към мястото на боя отишли проруски сепаратисти с БТР-и. Имало и снайперисти, написа командирът на подразделението Семьонченко. Ранените са настанени в болница.

Само BG морето не стига на чуждия турист

Слънцето и родното Черно море вече не са достатъчни, за да привличат чужди туристи. Затова новата стратегия за устойчиво развитие на туризма до 2030 г. залага на съпътстващи продукти, които да са магнит за чужденците.
“В момента не повече от 10% от международните туристи избират дадена дестинация единствено и само заради основния продукт. Слънцето и родното Черно море вече не са достатъчни, за да привличат чужди туристи. Затова новата стратегия за устойчиво развитие на туризма до 2030 г. залага на съпътстващи продукти, които да са магнит за чужденците. “В момента не повече от 10% от международните туристи избират дадена дестинация единствено и само заради основния продукт.

Земетресение в Китай и Мианмар

Земетресение с магнитуд 5.6 по Рихтер бе регистрирано на границата между Китай и Мианмар.

Вигенин: С Италия потвърдихме подкрепата за “Южен поток”

Италия подкрепи напълно България да стане част от Шенгенското споразумение и имаме основания да смятаме, че през есента такова решение би могло да бъде взето, каза българският външен министър Кристиан Вигенин след срещата си в Рим с италианската си колежка Федерика Могерини.Според Вигенин Италия е обявила, че ще постави въпроса в дневния ред на ЕС, Италия подкрепи напълно България да стане част от Шенгенското споразумение и имаме основания да смятаме, че през есента такова решение би могло да бъде взето, каза българският външен министър Кристиан Вигенин след срещата си в Рим с италианската си колежка Федерика Могерини.Според Вигенин Италия е обявила, че ще постави въпроса в дневния ред на ЕС,

Планова подмяна на електромери на територията на област Перник, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 26-31.05.2014 г.

Уважаеми клиенти,

Уведомяваме ви, че в изпълнение на Общите условия на ЧЕЗ Разпределение България и в съответствие с изискванията на действащото законодателство в страната, компанията извършва планова подмяна на електромерите на своите клиенти в Западна България. Молим клиентите на ЧЕЗ, които живеят на посочените долу адреси, да осигурят представител на домакинството, който да присъства на подмяната. Подмяната на електромерите ще се извърши както следва:

Пернишка...

Продължава

Планираните прекъсвания на електрозахранването на територията на Пернишка област, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 26 - 31 май 2014 г.

Уважаеми клиенти,

ЧЕЗ осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на eлектрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването, както следва:

Пернишка...

Продължава

ДОБРАТА НОВИНА НА 24 МАЙ! Правителството ще ремонтира пет пернишки училища

Навръх 24 май идва добрата новина, че пет пернишки училища ще бъдат ремонтирани от държавата, научи "За Перник". Правителството на Пламен Орешарски е оптуснало средства за ремонти на пет училища. Това са СОУ „Васил Левски” гр. Брезник, ПГТ „Юрий Гагарин” гр. Радомир, ГПЧЕ „Симеон Радев” гр. Перник, ПГТС „Арх. Йордан Миланов” гр. Перник и ПГОТ „Св. Иван Рилски”.

В тези училища ще могат да бъдат извършени ремонтни...

Продължава

Що е розе и има ли то почва у нас?

Това вино все повече се пие – и по света, и  в България

Български розета (от ляво надясно): Розе от широка мелнишка лоза на изба Логодаж, цена около 10 лв. - сортът се оказва много сполучлив за розе; розе от серията “Шансон” на “Домейн Бойар”, цена 10-12 лв.; Розе Blush от пино ноар, винарска изба „Варна”, с характерен цвят на корал, цена 8-10 лв.; Розе “Енира” на “Беса вали”, цена около 15 лв.; “Сайкъл” на “Братя Минкови”, цена около 10 лв., розе “Лева” на “Винекс Славянци”, цена около 8 лв.

За последните 10 години консумацията на вина розе във винарска страна като Франция се е утроила. Това е необичаен ръст на продажбите на определен тип вино. За 2013 г. близо една трета от вината, произведени във Франция, са били розе. Франция е родината на розето. Но днес то е завладяло света. Десетилетия наред португалски розета са изместили френските, както и много европейски вина, на пазара в Щатите. Сега розе се прави по цял свят, променят се стилове, вкусове.
По традиция ценителите на виното се отнасят с пренебрежение към розето. Който е познавач на червени вина, рядко посяга към розе. По света пък има цяла категория ценители, които твърдо се придържат към бялото вино. И розето изглежда сякаш е по средата като изоставено. Но търсенето расте неудържимо.
В България всяка година излизат нови и нови розета от всички винпроми, малки и големи изби.

Най-напред – що е розе и има ли то почва у нас?
Наивно мнозина смятат, че розето е някакво избелено червено вино или смес от бяло и червено.
Вино розе се прави от червени сортове грозде, но технологията не дава възможност виното да се оцвети достатъчно. Технологията в общи линии е като за бяло вино.
Има различни червени сортове, някои от тях съдържат багрила само в ципата на гроздовото зърно. От такива сортове може да се прави и бяло вино – гроздето се смачква, отделя бял (неоцветен) сок. Ако сокът престои с гроздето, ще се оцвети, от ципата ще се отделят багрила, танини. Ако се отдели веднага от гроздето, остава бяло вино. В България също се правят бели вина от червено грозде. Един от екзотичните примери е бял мавруд на изба „Загрей”.
С тази техника от всякакъв сорт червено грозде, дори със силно багрилно вещество в зърното, може да се направи вино розе.

Сравнение на цветове на розета от различни сортове. Илюстрация: Уайнфоли

Просто сокът престоява с гроздето (според вида му) от 2-3 часа до 2-3 дни. Срокът е много разтеглив, зависи от сорта грозде, от температурата (между 8-10 и 25-28 градуса) и други технологични тънкости.
Най-напред има различни видове преси за грозде, чрез които се отделя сокът. Някои техники използват минимално пресиране на гроздето, дори от собствената си тежест. Други го въртят в барабани, като по-високите обороти извличат повече сок. Има и механични преси, които смачкват старателно гроздето.
Червеното вино обичайно ферментира заедно с гроздето. При бялото гроздето се отделя бързо от сока, преди ферментацията. При розето виното се прави от червено грозде и сокът се отделя бързо, преди още да се е оцветил достатъчно, и след това ферментира.
Има една често използвана техника за качествени червени вина, при която, като се смачка гроздето, част от сока се отделя веднага. Другото остава да ферментира заедно с гроздето. Така се получава по-концентрирано червено вино. Но отделеният още в началото сок, може да се използва за вино розе. Всичко зависи колко ще престои сокът с гроздето.

Мишо Белчев с първа изложба на стихове в света

700 лева извади за стих в рамка бизнесменът Аспарух Карастоянов. Той бе и продуцентът на първо по рода си събитие в света - изложба на стихотворения. Поемите са на барда Михаил Белчев, който за пореден път изненада публиката и приятелите си. 50 от най-прочутите му текстове на песни са превърнати в картини и бяха показани на експозиция 700 лева извади за стих в рамка бизнесменът Аспарух Карастоянов. Той бе и продуцентът на първо по рода си събитие в света - изложба на стихотворения. Поемите са на барда Михаил Белчев, който за пореден път изненада публиката и приятелите си. 50 от най-прочутите му текстове на песни са превърнати в картини и бяха показани на експозиция

Атакуваха автобус в Салвадор, 6-има убити

Шестима души бяха простреляни смъртоносно, а още 4-има ранени при атака на гангстерска банда срещу автобус в Салвадор.

Георги Иванов-Гонзо: "Левски" ще е вечен


"Левски" ще бъде вечен, заяви новият спортен директор на футболния клуб Георги Иванов-Гонзо.

Изказването му дойде по време на мача с "Лацио" за 100-годишния юбилей на сините.

Бившият нападател изведе тима на терена като капитан, следван от ветераните на сините от изминалото десетилетие. Той бе заменен в 19-ата минута, а софийският клуб спечели срещата с 3:2.

"Много съм щастлив от 100-годишнината. "Левски" ще бъде вечен. Това го показват феновете на стадиона и...

"Син" вулкан за юбилея

„Левски” стана на 100 години във вулканична атмосфера. Националният стадион се превърна в „син” Везувий. А в шоумача за юбилея отборът в духа на своите традиции обърна от 0:2 до 3:2 резултата срещу „Лацио”.
Още към 20 ч на стадиона имаше близо 25 000 зрители, които скоро надхвърлиха 35 000. Започна се с продължила над час церемония за награждаване „Левски” стана на 100 години във вулканична атмосфера. Националният стадион се превърна в „син” Везувий. А в шоумача за юбилея отборът в духа на своите традиции обърна от 0:2 до 3:2 резултата срещу „Лацио”. Още към 20 ч на стадиона имаше близо 25 000 зрители, които скоро надхвърлиха 35 000. Започна се с продължила над час церемония за награждаване

Найджъл Фарадж с голям пробив на местния вот в Англия

Партията на независимостта на Найджъл Фарадж (ЮКИП) е големият победител на местните избори във Великобритания. Тя направи пробив и взе ключови места в градските съвети както от консерваторите, така и от либералите, показаха първите резултати.
ЮКИП печели повече нови мандати от която и да било друга партия, Партията на независимостта на Найджъл Фарадж (ЮКИП) е големият победител на местните избори във Великобритания. Тя направи пробив и взе ключови места в градските съвети както от консерваторите, така и от либералите, показаха първите резултати. ЮКИП печели повече нови мандати от която и да било друга партия,

Тодор Батков: Трябва да приемем годината като Божия промисъл


"Левски" винаги е бил доминант и тази година трябва да я приемем като Божия промисъл, заяви собственикът на клуба Тодор Батков по време на мача за 100-годишнината на клуба.

Сините постигнаха обрат с 3:2 над "Лацио" и сложиха край на тежък юбилеен сезон, в който останаха трофей, нов сектор А, участие в Европа и постигнаха антирекорд с най-много загуби в А група.

Батков честити празника на всички левскари и обеща, че скоро клубът ще има ново лице. "С колосални заплати и...

О. р. полковник Марин Петков: Аз вербувах Сергей Антонов

Сергей Антонов е бил вербуван като секретен сътрудник на българското разунаване в Италия през 1986 г. Целта е била подготовка за бъдещата му дейност и поставяне на конкретни задачи по линия на сигурността, отнасящи се до България.

Държавните мини търсят 50 млн. лева

Държавните “Мини Марица-изток” се нуждаят от нов кредит от 50 млн. лв. за инвестиции. Това гласи поръчка на дружеството. Според нея компанията търси заем с две години гратисен период и срок на връщане осем години.
Преди два месеца предприятието обяви поръчка за друг кредит от 20 млн. лв. Парите от него ще се използват за текущи нужди на компанията Държавните “Мини Марица-изток” се нуждаят от нов кредит от 50 млн. лв. за инвестиции. Това гласи поръчка на дружеството. Според нея компанията търси заем с две години гратисен период и срок на връщане осем години. Преди два месеца предприятието обяви поръчка за друг кредит от 20 млн. лв. Парите от него ще се използват за текущи нужди на компанията

Вижте как "Левски" би 3:2 "Лацио" за 100-годишнината (галерия снимки)

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Левски победи Лацио с 3:2 в юбилейния си мач (видео)

Левски победи Лацио с 3:2 в юбилейния мач по случай 100-годишнината от създаването на столичния клуб, който се игра на националния стадион „Васил Левски“. Около 35 000 привърженици на „сините“ подкрепиха своя отбор. Мамаду Тункара откри резултата в 14-ата минута на мача, а 20 минути след това Гаел Какута удвои аванса на италианския тим. Левски победи Лацио с 3:2 в юбилейния мач по случай 100-годишнината от създаването на столичния клуб, който се игра на националния стадион „Васил Левски“. Около 35 000 привърженици на „сините“ подкрепиха своя отбор. Мамаду Тункара откри резултата в 14-ата минута на мача, а 20 минути след това Гаел Какута удвои аванса на италианския тим.

Левски победи Лацио с 3:2 в мача за 100-годишния си юбилей

Левски победи Лацио с 3:2 в юбилейния мач по случай 100-годишнината от създаването на столичния клуб, който се игра на националния стадион „Васил Левски“. Около 35 000 привърженици на „сините“ подкрепиха своя отбор. Мамаду Тункара откри резултата в 14-ата минута на мача, а 20 минути след това Гаел Какута удвои аванса на италианския тим. Левски победи Лацио с 3:2 в юбилейния мач по случай 100-годишнината от създаването на столичния клуб, който се игра на националния стадион „Васил Левски“. Около 35 000 привърженици на „сините“ подкрепиха своя отбор. Мамаду Тункара откри резултата в 14-ата минута на мача, а 20 минути след това Гаел Какута удвои аванса на италианския тим.

Тебеширеният кръг, или защо 24 май не стана национален празник


На 27 февруари 1990 г. все още съществуващият по онова време Държавен съвет реши за национален празник на България вместо 9 септември да бъде определен 3 март. Шест дни по-късно решението беше потвърдено и от Народното събрание. Така, уж "късайки с миналото си", припряно и стратегически България бе оставена в тебеширения кръг между Русия и Европа.

В първите години след 1989г., макар разколебавана и пиляна, енергията за промяна все още можеше да върне исторически правдивата трезвост в...

За 100 години ЧРД: Левски би Лацио в София

"Сините" отбелязаха историческата дата, 100 години от създаването си, с победа над побратимия Лацио пред препълнения Национален стадион.

Венелин Петков, БиТиВи: Аз съм журналист. Не ме интересува дали политиците или заинтересовани лица се сърдят


След напускането на БиТиВи на директора "Новини и актуални предавания" Люба Ризова, която заемаше позицията от създаването на частната медиа до февруари тази година, постът беше поет от Венелин Петков. Той работи в телевизията от старта на новините й като репортер, водещ на емисии и продуцент на "БиТиВи документите". "Дневник" разговаря с него за правенето на новини, заемането на позиция и медийната среда в България.

"Журналистика в БиТиВи ще бъде без натиск, цензура и автоцензура"....

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване