Открива се читателският сезон в курорта Албена


Днес курортът Албена открива читателския си сезон. За втора година ще има плажна библиотека, съобщи БНР.

Монтираната в центъра на курорта - на плажа, библиотека разполага с над 6 хиляди книги на повече от 15 езика в различни жанрове: детски приказки, любовни и криминални романи, световна класика, трилъри, мемоари.

Библиотеката е единствена не само в България, но и в Европа. През юни предстои откриването на още две библиотеки в края на плажната ивица.


Мъж улови във въздуха дете, паднало от втория етаж на сграда (видео)

Местен мъж предотврати трагедия в Китай, след като хвана във въздуха момченце на една годинка, което падна от втория етаж на дома си, съобщава „Индипъндънт“. Детето е паднало от прозореца на сграда в провинция Гуандонг по време на гръмотевична буря, съобщава продавач на сергия срещу блока. Смята се, че то е търсело майка си, когато инцидентът се е случил. Записът показва как господин Ли – местен гражданин, стои на улицата под сградата, протегнал ръце, докато наблюдава опасните действия на детето. Ужасените хора наблюдават, докато г-н Ли чака да хване бебето, а други слагат картон и малка табуретка на земята, за да омекотят падането. За щастие г-н Ли успява да хване невръстното момченце във въздуха, докато то пада.След случката смелият спасител коментира: „Беше просто човешки инстинкт да спася детето“.

Чарли Шийн и Риана се захапаха с любезности като "идиот" и "кранта"

Скандалната холивудска звезда Чарли Шийн се ядоса на певицата Риана, задето не пожела да се запознае с годеницата му и я нарече "селски идиот", предаде БГНЕС. Шийн празнувал рождения ден на...

Екзотичните гъби се търсят все повече за лечение

Все по-голям интерес има към екзотичните видове гъби, които се използват за медицински цели. Това разказа директорът на Гъбозавода в русенското село Красен Светослав Стоянов. Пазарът им е основно в...

За 24 май: "Нежната спирала" на Радичков

По случай деня на българската писменост и култура - 24 май, днес в Actualno.com, уважаеми читатели, ще откривате откъс от книга или представяне на произведение. Ще имате възможност да се запознаете и ...

Тържествен водосвет за 24 май отслужиха пред паметника на светите братя

Свещеници от Българската православна църква отслужиха тържествен водосвет за 24 май пред паметника на Светите братя Кирил и Методий.

Негово Преосвещенство Тивериополски епископ Тихон, председател на църковното настоятелство на храма "Св. Александър Невски", поздрави присъстващите с празника 24 май и предаде благопожеланията на Негово Светейшеств Свещеници от Българската православна църква отслужиха тържествен водосвет за 24 май пред паметника на Светите братя Кирил и Методий. Негово Преосвещенство Тивериополски епископ Тихон, председател на църковното настоятелство на храма "Св. Александър Невски", поздрави присъстващите с празника 24 май и предаде благопожеланията на Негово Светейшеств

Агенти под прикритие дебнат за дилъри на гласове

/КРОСС/ Полицаи под прикритие ще дебнат в рисковите населени места за търговци на гласове в Пиринския край. Целта е дилърите на вот да се хващат на място, тъй като иначе е много трудно да се докаже това престъпление. Сигурно е, че ще има доста агенти на полицията в големите ромски махали в Благоевград, Сандански и Петрич. Там се очаква да има най-много опити за купуване на гласове на местните хора. Вече има постъпили сигнали за подобна дейност на представители на различни партии. засега обаче няма арестувани.Все още се извършва проверка от полицията и прокуратурата, разпитват се свидетели. Напливът на купувачи на вот ще е в деня за размисъл в събота и в самия изборен ден - неделя. Полицейски служители ще има в най-рисковите места, където се вихри такава търговия. На разположение и в двата дни ще са дежурни прокурори от петте районни и окръжната прокуратури. При залавяне на нарушители на закона веднага ще се образуват досъдебни производства.„Целта ни е да не допуснем търговия с гласове. Затова ще разчитаме много на нашите агенти под прикритие", твърдят от ОД МВР - Благоевград, пише standartnews.com.

Днес и утре издават удостоверения за гласуване на хората без лични карти

Днес и утре ще се издават удостоверения за гласуване за тези, които нямат валидна лична карта заради изтекъл срок или са я загубили Исканията за удостоверение се подават в дирекциите на полицията и районните управления до 17.30 часа днес и утре от 8.00 до 17.00 часа, съобщава БНР. За да се издаде документът е необходимо и цифрово заснемане на заявителя.

Абитуриент пристигна с ТИР на бала

/КРОСС/ Абитуриент от хасковската гимназия по механотехника "Стойчо и Кица Марчеви" се появи на бала с ТИР. Професионалното училище изпрати вчера 88 зрелостници. Един от тях - Антон Ангелов, пристигна на сборния пункт до входа на парк „Кенана" с камион.Младежът споделя пред haskovo.info, че много е искал да се качи на голям камион и баща му е изпълнил желанието. Сега Антон чака резултатите си от матурите след което ще решава къде да следва като студент.

Toyota изтегля повече от 50 000 автомобила поради софтуерен дефект

Японският производител откри проблем с коланите на предните седалки при модела Highlander


У нас няма да има сериозен ефект от вторичните трусове

Ботев: Земетресението е далече от нашата територия


Отслужиха тържествен водосвет за 24 май пред паметника на светите братя

Свещеници от Българската православна църква отслужиха тържествен водосвет за 24 май пред паметника на Светите братя Кирил и Методий.

Негово Преосвещенство Тивериополски епископ Тихон, председател на църковното настоятелство на храма Свещеници от Българската православна църква отслужиха тържествен водосвет за 24 май пред паметника на Светите братя Кирил и Методий. Негово Преосвещенство Тивериополски епископ Тихон, председател на църковното настоятелство на храма "Св. Александър Невски", поздрави присъстващите с празника 24 май и предаде благопожеланията на Негово Светейшеств

Празнично шествие премина в София на Деня на българската просвета и славянската писменост


Хиляди ученици, учители, родители, университетски преподаватели се включиха в шествието за 24 май в София. Шествието потегли от площада пред Президентството и достигна Националната библиотека, предаде "Фокус".

Сутринта в храм "Свети Александър Невски" бе отслужен молебен за празника. Свещеници от Българската православна църква отслужиха тържествен водосвет за 24 май пред паметника на Светите братя Кирил и Методий. Негово Преосвещенство Тивериополски епископ Тихон, председател на...

194 библиотеки не работят, но съхраняват книги

София /КРОСС/ В страната има 194 библиотеки, които не работят, но съхраняват книги и периодика. Общо 626 хил. библиотечни единици са зад заключени врати. Това показват данните на Националния статистически институт за библиотечното дело през 2013 г.Работещите библиотеки са 3 938 - национални, регионални, читалищни, университетски и специализирани. Едва 46 от тях обаче са големите и разполагат с фонд от над 200 хил. библиотечни единици. В тях е концентрирана над половината от общия книжовен ресурс на страната, но пък успяват да привлекат едва една пета от читателите, въпреки че всички те са компютризирани и предлагат различни услуги онлайн. Данните на СИ сочат, че за година читателите, регистрирани в големите библиотеки, намаляват с 3.6% като средно на година всеки от тях е заел по 29 книги, колкото и през 2012 г.Най-много са читалищните библиотеки - 70.1%, следвани от училищните - 27.0%.Най-много книги и документи - 7.9 млн., притежава Националната библиотека "Св св. Кирил и Методий" като съдържанието на хранилищата й за година е нараснало с 47 хил. единици, пише "Дневник".

Българки даряват косите си за перуки на онкоболни

Жени даряват косите си, за да се превърнат те в перуки за онкоболни жени. Инициативата набира все по-голяма скорост. Идеята се разпространява в социалните мрежи. Екип на "Събуди се" по Нова телевизия се срещна с две дами, направили своя избор между женската суета и възможността да помогнеш.

Александру Греченюк, младежки активист: Ситуацията в Украйна е новият "замразен конфликт" на Русия


В навечерието на президентските избори в Украйна потърсихме коментарите на украински младеж с активна гражданска позиция. Александру Иван Греченюк е роден в Северна Румъния – регион, населен с около 30 000 етнически украинци. Понастоящем е студент по архитектура във Факултета по архитектура и градско планиране в Техническия университет в град Клуж-Напока. В последните шест години участва в множество местни, национални и международни проекти, свързани с украинската общност и младеж. Бил е член...

Асад: Русия спаси целия Близък Изток

/КРОСС/ Сирийският президент Башар Асад заяви, че Русия, налагайки за четвърти път вето върху резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, е спасила не само Сирия, но и целия Близък Изток, съхранявайки стабилността в света и спирайки западната хегемония.По време на среща със заместник-председателя на руското правителство Дмитрий Рогозин в Дамаск Асад каза, че заслугата за това принадлежи на руския президент Владимир Путин, който е успял да върне мястото на Русия в света.

МВР се погрижи: Гласуваме и без лична карта

Звената "Български документи за самоличност" при областните дирекции на МВР ще съдействат на гражданите, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в изборния ден на 25 май, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Абитуриенти, леко с енергийните напитки, след тях алкохолът удря рязко!

Филета, сирена и нашенска шопска салата. Към тях да поглеждат абитуриентите в паметната нощ, за да избегнат безпаметните часове и неприятностите от прекаленото надигане на чашката, съветва известният наш диетолог проф. Донка Байкова.

Ямбол отбеляза 24 май

Ямбол /КРОСС/ С традиционно тържествено шествие с хоругви в Ямбол бе отбелязан Деня на славянската писменост и култура-24 май. Празничната процесия започна от двора на Гимназия „Васил Левски" и МГ „Атанас Радев", където по време на тържествена церемония бе издигнато националното знаме и кметът на община Ямбол Георги Славов произнесе празнично слово. Кметът припомни имената на ямболските просветители, духовни водачи и дейци на културата -Ради Колесов, Жорж Папазов, Старшимир Кринчев , проф.Нойков и призова да бъдем достойни продължители на тяхното будителско дело. И тази година бе спазена традицията ветерани в областта на образованието и културата да приветстват шествието при преминаването му покрай читалище „Съгласие".Празникът продължи с концерт на талантливи деца от учебните заведения в Ямбол    

"168 часа": Венцеслав Кисьов: Страхувам се от ада и ще ида значи в рая

В центъра на Прага върви мъж с костюм, бомбе и бастунче, който привлича погледите на минувачите.
Десетки очи го следят любопитно не само защото сякаш е излязъл от машина на времето, а и защото ужасно много прилича на немския философ Карл Маркс. Под маската и тежкия грим обаче се крие Венцеслав Кисьов, В центъра на Прага върви мъж с костюм, бомбе и бастунче, който привлича погледите на минувачите. Десетки очи го следят любопитно не само защото сякаш е излязъл от машина на времето, а и защото ужасно много прилича на немския философ Карл Маркс. Под маската и тежкия грим обаче се крие Венцеслав Кисьов,

Жените хабят по 1 месец от живота си за селфита

Време е за селфита - колко време от живота си губи една жена за самоснимачката?

Матурите няма да бъдат провалени, увери просветният министър Клисарова

Матурите няма да бъдат провалени. Това увери просветният министър проф. Анелия Клисарова в коментар на разкритията на bTV от петък за теч на отговорите от матури.

В специално разследване стана ясно, че срещу 150 лева могат да бъдат купени отговорите на втората матура - по 13 учебни дисциплини. В случая екипът на bTV се сдоби с отговорите на зрел Матурите няма да бъдат провалени. Това увери просветният министър проф. Анелия Клисарова в коментар на разкритията на bTV от петък за теч на отговорите от матури. В специално разследване стана ясно, че срещу 150 лева могат да бъдат купени отговорите на втората матура - по 13 учебни дисциплини. В случая екипът на bTV се сдоби с отговорите на зрел

Орешарски: Просветата и културата са съхранили единството на българския народ

/КРОСС/ Министър-председателят Пламен Орешарски поздравява всички български граждани по случай 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. „Тази скъпа за нас дата ни кара да се гордеем, че „и ний сме дали нещо на света". Делото на Светите братя Кирил и Методий и на техните ученици бележи пътя на развитие на българския народ, отрежда достойното му място в Европа и обогатява културата на Стария континент", отбелязва премиерът. По думите му, пренасяйки и празнувайки във времето буквите, ние пазим завета на Паисий Хилендарски, който с много обич и загриженост ни призовава: „Ти, българино, знай своя род и език!". „Чудото на писмеността, на този „език свещен на моите деди", ни задължава да влагаме истинско съдържание в думите и да се стремим те да бъдат в хармония с делата", добавя министър-председателят. Премиерът Орешарски напомня, че просветата и културата са съхранили единството на българския народ и са му давали сила и мъдрост през векове на тежки изпитания. „Вярвам, че наша обща отговорност и дълг е да се грижим за тях и да ги развиваме. От това зависи просперитета на България", категоричен е министър-председателят. Той подчертава, че днес е специален ден за учениците и за учителите, за просветителите и за тези, които търсят просвета и знаят, че „науката е слънце, което във душите грей"

Българска делегация ще се поклони на гроба на Свети Кирил Филосов в Рим


Днес в столицата на Италия Рим българска делегация, водена от вицепремиера Зинаида Златанова, ще се поклони на гроба на Свети Кирил Философ в базиликата "Сан Клементе", информира БНР. На 24 май всяка година българска правителствена делегация, заедно с представители на Българската православна църква, се покланят и отправят молитва на гроба на Свети Кирил Философ.

"24 май е празник за силата на духа и вярата в българския народ", казва митрополитът на Западно и Средноевропейската...

УЕФА глоби Байерн с 6 000 евро

/КРОСС/ Ръководството на УЕФА реши да глоби Байерн Мюнхен с 6000 евро, съобщиха от пресслужбата на немския клуб. Причина за финансовата санкция са поведението на феновете на тима, които се сбиха с привърженици на Пари Сен Жермен преди 1/8-финалите на Шампионската лига. Тогава при сблъсъците пострадаха няколко човека.    

Във Варна е осигурен транспорт за хора с увреждания в изборния ден

Във Варна е издадена заповед за осигуряване на специализиран транспорт за превоз на хора с физически и зрителни увреждания до определени изборни секции в деня на вота – 25-ти май. Това съобщиха от пресцентъра на местната администрация.

ЦСКА планира да пусне до 1 млн. акции във втория опит за излизане на борсата


ЦСКА ще пусне в продажба между 800 хиляди и 1 милион акции през лятото, пише "Тема спорт". След неуспеха в първия опит, в който бяха предложени 3 млн. акции, предстои червените да направят втори.

Главният акционер Александър Томов заяви, че това ще стане след около 40-50 дни. В ЦСКА се надяват около 10 хиляди души да си купят акции.

В предния случай това направиха 5720 души. Томов няколко пъти обясни, че преди публичната продажба на акции е направено проучване, което е...

Химическото оръжие на Сирия няма да се унищожи в срок

/КРОСС/ Химическото оръжие в Сирия и мощностите за неговото производство няма да могат да бъдат унищожени в планираните срокове. Това заяви генералният секретар на ООН Бан Ки -мун."Сега е очевидно, че дейностите, , свързани с ликвидацията на сирийската програма за химическо оръжио ще продължат и след 30 юни", написа той в месечния си доклад до Съвета за сигурност.В момента са иззети почти всички материали за производство на химически оръжия с изключение на последните 100 тона, които се съхраняват в обект в околностите на Дамаск. Те представляват около 7,5 процента от арсенала от бойни отровни вещества, с които разполагаха сирийските власти до началото на операцията.В четвъртък генералният директор на Организацията за забрана на химическите оръжия Ахмет Юзюмджу съобщи, че последната пратка химикали вече е опакована и приготвена за отправяне към пристанище Латакия, но вземането й е невъзможно заради състоянието на сигурността.

Министър Клисарова: Матурите няма да бъдат провалени

Матурите няма да бъдат провалени. Това увери просветният министър проф. Анелия Клисарова в коментар на разкритията на bTV от петък за теч на отговорите от матури.

В специално разследване стана ясно, че срещу 150 лева могат да бъдат купени отговорите на втората матура - по 13 учебни дисциплини. В случая екипът на bTV се сдоби с отговорите на зрел Матурите няма да бъдат провалени. Това увери просветният министър проф. Анелия Клисарова в коментар на разкритията на bTV от петък за теч на отговорите от матури. В специално разследване стана ясно, че срещу 150 лева могат да бъдат купени отговорите на втората матура - по 13 учебни дисциплини. В случая екипът на bTV се сдоби с отговорите на зрел

Революция! БНТ се развежда с GARB

БНТ се разделя с пийпълметричната агенция GARB. Договорът за доставка на пийпълметрични данни изтича на 29 май, а държавната медия обяи обвещствена поръчка, в която вероятно ще участва и новият играч на пазара-чешката компания "Медиарисърч".

AFP писа за дядо Добри

100-годишен просяк в износени дрехи е почитан като светец в България. Това е Добри Добрев, наричан Дядо Добри - символ на добротата в една страна, опустошена от бедност и корупция. През последните 20 години той проси по улиците на София, като спечелените за това време десетки хиляди евро е дарил на Българската православна църква, пише в свой материал Aгенция Франс прес.

Увеличава се произведеният в България пчелен мед

Растат цените при директните продажби на краен потребител


"Терминал №3" с „откритие” и радиопремиера на "цветята от края на 80-те"

Този четвъртък студентското предаване в ОффРоуд Радио се сдоби с неочакван репортаж от Варненския международен поп фестивал „Откритие” (отдавна в една широка форма, преливаща спектрите на поп музиката, рока и джаза) и представи новата книга за рока на Второто БГ-поколение на Румен Янев и Емил Братанов - "Цветя от края на 80-те". През седмицата завърши конкурсната програма на 23-то издание на феста. А в културната програма на събитието, рок журналистите Емил Братанов и Румен Янев направиха пред-премиера на дългоочакваната антология „Цветя от края на 80-те” – където варненския ъндърграунд има своето ярко присъствие, което оправда поканата и интереса към нея точно там. За да не сме многословни (макар че фестивалът и неговия организатор и създател Доно Цветков го заслужават), ще отбележим, че „Откритие” е първият и единствен такъв конкурс за поп песен у нас и един от малкото подобни форуми в Европа. В рамките му – освен песните – се представят изложби, книги, нови албуми и множество културни събития от националното изкуство. Впрочем, от „Златният Орфей”, дали остана нещо друго в тая низвергната и в културата си държава?... Ще добавим, че от варненската фестивална сцена са тръгнали по пътя на развитието и славата си наши звезди като Деси Добрева, Миро, Галя от „Каризма”, Радостина Колева. А чуждестранните участници и специалните гости с рецитали просто няма да изброяваме сега. Тук са пели млади хора от над 50 държави от 5-те континента. И да завършим „генеричната визитка” на фестивала на Доно Цветков с изказването на италианката Чинция Роса – Чикс, участничка, която споделя: „Бих рекламирала фестивала така: Здравейте! Мислите ли, че сте единствените певци на света? Мислите ли, че само родният ви език е важен? За да се убедите, че не е така, България и фестивалът „Откритие” ви очакват. Това е най-добрата възможност за вашата музика!” 23-тото „Откритие” тази година определи големите награди така: След жестока конкуренция, българката Амира грабна 1-ва награда в конкурса за най-добър изпълнител, състезавайки се с още 20 участници от 18 държави. Певицата спечели жури и публика със свой акустичен прочит на парчето„Crazy” на Чарлз Баркли.    „Красива, талантлива, харизматична, завладяваща – това е Амира”, заяви след шоуто за варненския сайт Moreto.net един от създателите на „Айрън Мейдън” и откривател на млади таланти Тони Муур от Великобритания, който беше сред специалните гости на феста. Зад артистичния псевдоним стои прекрасната Боряна Христова, която е не само изпълнител, но и автор на музика. Талантливата певица е от Варна и има в кариерата си 3 награди "Гран при" от наши и международни конкурси.    Другият победител на феста е песента от Беларус "Throught the light" - музика и аранжимент Георги Колдун, текст Георгиос Калпакидис. Парчето, изпълнено от неговия автор, взе 1-во място за най-добра песен, а талантливия и популярен в родината си композитор, певец и радио и ТВ-водещ, заяви: „Никога не съм се надявал на подобен успех, благодаря Варна за признанието”. Още една първа стъпка направи тазгодишният фестивал – в рамките му конкурсна подборка се завъртя в Европа по различни радиостанции, като слушателите им определиха своите призьори. Песните от международния конкурс за песен звучат в ефира на БНР - Радио Варна, а първата страна, в която стартира радиоконкурсът е Русия, в ефира на Goldstar Radio-TV. Другите радиостанции са Българско национално радио, Украинско национално радио, Азербайджанско национално радио, Радио Коковижън от Румъния, Радио Прешов - Словакия, Радио Тенерифе – Испания. Дългогодишният член на журито във Варна, не пропуснал и тази година да прослуша фестивалната програма, композиторът Кристиян Бояджиев обобщи специално за ОффРоуд Радио: „Това са млади хора, които идват от най-различни точки на света. Доно Цветков направи така, че през годините и то в продължение на доста време, участници да идват от най-различни места и не само от традиционните – Западна Европа. Но от там пък, например от Италия – имало е участници, които са дошли от Сан Ремо, и други, които след „Откритие” са стигали до Сан Ремо. Но идват и млади хора от Изтока – Казахстан, Узбекистан – които се оказва, че са великолепни изпълнители. Тази година фестивалът ми хареса и с много силното българско присъствие. Имаше и много интересни песни, които участниците – не само нашите – бяха избрали. Например, на Ленард Коен, но с различна транскрипция, с различен прочит. Песни, които не са лесни, но звучат добре на този фестивал. Чух обаче и ария от „Парижката Света Богодица”, ала в съвсем различен прочит от оригинала. Тези неща не могат да не радват, особено, когато се пеят от едни млади хора, звучащи и показващи се като завършени певци. А нещо много важно е, че „Откритие”-то на Доно не може по мощ и популярност да се сравнява с разните там – както се наричат – „реалитита”, които познаваме. И които уж ни показват, че ето, родили са се новите звезди и те имат страхотно бъдеще. Оказа се, че немалко хора, които са се явили в тези телевизионни формати – въпреки че са талантливи, са излъгани в очакванията си. Мащабите на „Откритие” не са такива и може би, Доно Цветков не иска да са такива. А именно при тези условия тук се появяват способни хора, не звезди, но изградени и можещи. Които пеят много добре и имат своето поле за развитие – и няма да бъдат излъгани по „онзи” начин. Защото те могат. А това е и смисълът на такъв фестивал, да продължава да я има тази музика и изпълнителите й да продължават да бъдат жизнени и да се развиват професионално. "Цветя от края на 80-те" – варненската пред-премиера! Дългоочакваната рок антология с хрониката и текстовете на химните на Второто БГ рок поколение, книгата на колегите ни Емил Братанов и Румен Янев (тук е представянето им пред репортера от Варна на БНТ-2), направи своя първа среща с публика пак във Варна, в рамките на фестивала. Заедно с издателката си от „Парадокс” Доротея Монова, тримата бяха поканени в концертния салон на Радио Варна, където пред музиканти, медии и бъдещи читатели направиха пред-премиерата на книгата си. Обичащата да стои "в сянка" издателка на Керуак и Богосян, Андрухович и Сташук, все пак, откри срещата в залата. Ето какво сподели Доротея Монова за изданието:  "Радвам се, че най-сетне сме във Варна и то не с някакъв друг вид литература, защото издателство „Парадокс“ съществува от 22 г., а именно с тази книга, в която има и раздел за Варна. Именно с хора, които са мои колеги и приятели от около 30 години. Не е съвсем вярно, че аз съм измислила идеята за книгата, защото хубавите неща се раждат в приятелски разговори на маса. Но е хубаво, когато нещата се случват не само на маса, защото ние в България имаме лошия навик да изразходваме цялата си интелектуална енергия в едни мечти. Общо взето за около 4 години, както виждате един много скоростен период, ние успяхме да съберем този том. (А антологията на Янев и Братанов съдържа в над 520 стр. близо 250 текста на песни, интервюта с 40-ина и повече участници в тогавашните "процеси" и също над 250 снимки на Нели Воева и Стоян Гребенаров - бел.авт.на статията). С Румен ни свързва една много дългогодишна история. Историята на списание „Ритъм“, тъй като ние сме от дълги години в редколегията на списанието. Тогава аз не се занимавах с рок музика, а с класически балет, което е още една близка точка с Варна. Защото тогава не пишех за рок музика, а отразявах балетните конкурси в града. С Емил Братанов пък ни свързва факултетът по журналистика и дългогодишно професионално и лично приятелство. В крайна сметка Емо Братанов стана съавтор на книгата благодарение на мързела на Румен Янев, който обаче несъмнено е доайен на нашата творческа група. Той в един определен момент каза „Не ме занимавайте повече с Вашата книга, аз имах гениалната идея: да те събера с Емо – аз съм съгласен с всичко и няма да оспорвам нито едно Ваше решение“. Така че Румен имаше доброто качество да е изключително сговорчив. Слава Богу, Братанов не е много ревнив като автор, не е много честолюбив – всичко, което му нашарих, което му казах да допише, да съкрати, той го направи. Писах им едни среднощни писма, където им казах „Момчета, Вие сте радиожурналисти, но ние правим книга, затова ако обичате да ми съкратите всички предихания и междуметия в текста, защото все пак не сте на микрофон, нито сте в телевизия. Вие сте ни дали един тюрлюгювеч от текстове, който може да бъде прочетен по радио, но от това книга не става – като си оправите текстовете, пак заповядайте да продължим. Те не ми се сърдеха. Тази книга е обречена да има успех. Аз съм много скромен човек и фактът, че си позволявам да казвам подобно нещо, е показателен. Може би този успех няма да е бърз и внезапен, нито ще има грандиозни финансови постижения, но успех ще има. Хората, които се събрахме да направим тази книга, сме много дълбоко мотивирани и като личности, и като някакъв вид отговорност за това, което сме преживели, за това, че сме работили като журналисти през годините. Направили сме го със страшно много емоция и хъс. За толкова години работа като журналист и издател знам едно – читателят не може да бъде излъган. Може да бъде временно подведен, но не можеш да му пробуташ сурогатен продукт, защото знаете за книгите за български музиканти и др. - оперни, класически, рок, но с времето се вижда кое може да остане като стойностна книга и кое отминава. Тази енергия, която ние имахме, е абсолютно адекватна на енергията, която преди 30 години са имали хората, които са създали текстовете, включени в тази рок антология. Когато някой е на 21-25 години и живее в определени условия на вече очевидно отиващ си комунизъм, той не се събира със съмишленици в някое мазе с идеята: „Ние ще направим нещо епохално, и след 45 години тези песни ще се пеят“. Всичкото това е правено толкова от душа и сърце, толкова искрено – аз сега настръхвам, като го говоря това нещо. Ние всички бяхме приятели с покойния Митко Воев. И това си говорихме, кога Митко Воев си е мислел, че ще стане живата легенда на българския рок, че ще го слушат и днес младите, когато тогава, като излезеше на сцената, го освиркваха. Аз сега се разплаквам, като видя 25-30-годишни хора да го слушат. Искам просто да кажа, че тази книга ще има успех, защото е много дълбоко искрена и в нея с мярка са разказани истинските лични истории от самите хора за събитията такива, каквито са били. И то това се разбира и се вижда." Разбира се, Братанов и Янев също взеха думата - за архивите, за липсата на много участници от тогава в нета сега, за Ритъм-ските години, Музикалната кутия и Блек топа... Всичко това обаче можете да чуете в предаването, където сме пуснали автентичните изказвания на авторите от Варненската пред-премиера. Тепърва ще се чете много за книгата им и самата книга. Затова, няма да повтаряме в текст началото на пътя на техните спомени и доводи защо точно това и онова... Можете да го чуете.

Свещеници отслужиха тържествен водосвет пред паметника на Кирил и Методий

София /КРОСС/ Свещеници от Българската православна църква отслужиха тържествен водосвет за 24 май пред паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека в столицата. Негово Преосвещенство Тивериополски епископ Тихон, председател на църковното настоятелство на храма "Св. Александър Невски", поздрави присъстващите с празника 24 май и предаде благопожеланията на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. „Образованието е най-големият ни капитал. Славянската писменост носи първото европейско признание за приобщаване на България", каза в словото си кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. 12 века духовността и културата и техните пазители и носители са голямото ни богатство. Най-голямата сила е знанието, подчерта тя и поздрави учители, преподаватели, писатели, творци, композитори, представители на академичната общност, журналисти, студенти, ученици.На тържествата присъства и президентът Росен Плевнелиев. След края на тържеството всички граждани ще могат да разгледат изложбата „Майските православни празници в църковния календар" в Националната библиотека. Тя е част от Националния културен календар и се осъществява с подкрепата на Министерството на културата. Изложбата е организирана в сътрудничество с Църковноисторическия и архивен институт към Българската патриаршия, предоставили част от експонатите.    

Руските войски и техника ще се оттеглят от границите на Украйна до 8 юни

Пълното изтегляне на военната техника и войниците от съседните с Украйна руски области се очаква да стане до 8 юни. Това съобщи на официална пресконференция началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия Валерий Герасимов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Чехия, Словакия, Литва и Малта избират евродепутати

Французите в отвъдморските територии също гласуват днес

В Иран обесиха организаторът на колосална измама

Иранец, който бе осъден на смърт заради измама в размер от 2,6 милиарда долара на банковата система на страната, увисна тази сутрин на въжето в Техеран.

Плевнелиев и Миков поведоха „Върви, народе възродени" из София

Държавният глава тръгна от сградата на президентството на „Дондуков" 2 и се отправи към паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Народната библиотека. С цветя и националния трибагреник в ръце той поздрави събралите се граждани.

Няма пострадали у нас при труса

Нанесените щети са незначителни, сред хората няма паника


Калфин: Да си спомним за нашите учители и за създателите на българското литературно богатство

София /КРОСС/ Нека поздравим учителите, будителите, писателите, всички тези, които са се посветили да развиват красотата и богатството на българския език. Език, който днес е равноправен в Европа. Това заяви евродепутатът Ивайло Калфин в поздрава си по случай Деня на българската просвета и култура и славянската писменост.Науката и просвещението на българската писменост винаги са били част от нашата национална идентичност. Нека пазим тях и да уважаваме тези, които ги градят и опазват в продължение на векове. Да си спомним за нашите учители и за тези, които създават българското литературно богатство. И да им благодарим отново.Честит празник!

Фенове на "Левски" се събраха пред могилката по повод 100-годишнината на клуба

Около 300 души се събраха на могилката пред 22-ра гимназия в столицата по повод 100-годишнината на ФК „Левски". Продължават да пристигат още фенове на синия клуб.

В района има засилено полицейско присъствие. Пред могилката е поставена табела с изображението на Георги Аспарухов - Гунди. Полагат се венци и цветя. Сред присъстващите има много родит Около 300 души се събраха на могилката пред 22-ра гимназия в столицата по повод 100-годишнината на ФК „Левски". Продължават да пристигат още фенове на синия клуб. В района има засилено полицейско присъствие. Пред могилката е поставена табела с изображението на Георги Аспарухов - Гунди. Полагат се венци и цветя. Сред присъстващите има много родит

Дъщерята на Тодор Колев: Баща ми беше много разочарован и омерзен

София /КРОСС/ Баща ми беше много разочарован и омерзен от мястото, на което се е родил, от това, което оставя след себе си въпреки всички усилия, които е положил. Той беше малко по-тъжен и обран човек. Доближаваше се до образа на тъжния клоун. Имаше много неща, които не харесваше в държавата. Баща ми ни съветваше, че професията на актьор не е много добра, коментира пред bTV дъщерята на Тодор Колев Албена. „Имам чувството, че сме някаква група маргинали, камо ли да се занимаваме с култура и духовност. Народът няма да започне изведнъж да чете и да оценява творците си. Не мисля, че сбърканото е в гена, мисля, че всичко е умишлено. Народът до голяма степен е виновен, че позволява на някакви политици да го манипулира. Няма такава държава с такова отношение към народния си театър като България. „Ще гласувам утре, аз винаги гласувам. Вече и аз се страхувам, че няма никакъв смисъл, но така или иначе няма да мога на 25-ти да издържа целия ден да не отида да пусна гласа си, за да съм спокойна пред собствената си съвест. Много от нещата, които Тодор Колев е правилн са трагикомични. Ако гледате сериозно и на филмите, които е правил, ще видите че има толкова тъжни моменти, че те хваща за гърлото. Той до голяма степен е бил харесван от българите, защото идентифицира малкия човек, от когото нищо не зависи", заяви Колева.    

Клисарова: Матурите няма да бъдат провалени!

Министърът увери, че всеки ще получи заслужената оценка


По колко депутати ще изпрати всяка страна в Европейския парламент


На изборите за нов състав на Европейския парламент жителите на 28-те страни членки на Европейския съюз ще изберат 751 депутати, които да представляват над 500-милионното население на съюза. Агенция "Ройтерс" представя нагледно разпределението на местата в законодателния орган според държавите членки.

Откакто Хърватия се присъедини към съюза през юли миналата година, членовете на ЕП станаха за кратко 766, но след като броят им бъде намален тази година, ще се запази на това равнище и в...

300 фенове на "Левски" се събраха пред могилката при 22-ра гимназия

Около 300 души се събраха на могилката пред 22-ра гимназия в столицата по повод 100-годишнината на ФК „Левски Около 300 души се събраха на могилката пред 22-ра гимназия в столицата по повод 100-годишнината на ФК „Левски". Продължават да пристигат още фенове на синия клуб. В района има засилено полицейско присъствие. Пред могилката е поставена табела с изображението на Георги Аспарухов - Гунди. Полагат се венци и цветя. Сред присъстващите има много родит

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване