Десетки хиляди протестираха в Германия срещу посещението на Ердоган

Десетки хиляди протестираха в Кьолн, заради посещението на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, предадоха агенциите.   Демонстрантите заклеймяваха корупцията и посегателствата срещу свободите в Турция, предаде Франс прес.   Още от обед демонстрантите започнаха да се събират на централен площад по призива на сдруженията на общността на алевиите, либералното крило в исляма, което има силно присъствие в Турция и по традиция се противопоставят на консерваторите.   Някои от демонстрантите носеха миньорски каски с надпис "Сома", в памет на 301 миньори, загинали миналата седмица при инцидент във въглищната мина със същото име.   "Идването днес на Ердоган работи за разделението на турците, които живеят тук, в Германия. Той е носител на дискриминационна политика, при която малцинствата нямат никакво място", коментира Уфлук Чакър, председател на сдружението на алевиите в провинция Северен Рейн-Вестфалия, което е съорганизатор на демонстрацията.   Чакър прогнозира, че в нея ще се включат близо 20 000 души.   Турският премиер планира да произнесе реч пред няколко хиляди привърженици в зала Ланксес Арена, разположена на десния бряг на река Рейн.   От дни планираното посещение на Ердоган предизвиква опасения и критики в Германия, отбелязва АФП.

Стрелба в центъра на Брюксел, 3-ма са мъртви!

Трима души са убити при стрелба в Еврейския музей в Брюксел.

Меркел призова за диалог с Москва

Канцлерът приключи кампанията си за европейските избори


Очакват се още трусове в следващите 48 часа

Очакват се последващи трусове, след земния трус с магнитуд от 6,9 степен в Егейско море, регистриран в 12,25 часа. Вторичните трусове обаче не се очаква да бъдат толкова силни, колкото първия трус, коментират гръцките медии.
Очакват се още трусове в следващите 48 часа, предаде гръцката телевизия Skai. Очакват се последващи трусове, след земния трус с магнитуд от 6,9 степен в Егейско море, регистриран в 12,25 часа. Вторичните трусове обаче не се очаква да бъдат толкова силни, колкото първия трус, коментират гръцките медии. Очакват се още трусове в следващите 48 часа, предаде гръцката телевизия Skai.

Чочо не можел да запомни мобилния на Хилда и звънял на Коко Каменаров: Джони, как беше номерът на арменчето?

Аз не помня от кога и защо познавам Чочо. Станахме истински, извънредно близки, откакто той се загаджи с Хилда. Бяхме почти роднини. Живеехме едни до други. Те бяха хора, които страшно си мязаха. Въпреки това връзката им беше разрушителна, защото и двамата бяха луди глави, като два остри камъка. Това сподели Коко Каменаров за актьора Петър Аз не помня от кога и защо познавам Чочо. Станахме истински, извънредно близки, откакто той се загаджи с Хилда. Бяхме почти роднини. Живеехме едни до други. Те бяха хора, които страшно си мязаха. Въпреки това връзката им беше разрушителна, защото и двамата бяха луди глави, като два остри камъка. Това сподели Коко Каменаров за актьора Петър

Изгубените в Балкана младежи: Потресени сме, че ни питат кой ще плати сметката

Тримата младежи, които се изгубиха в Стара планина, но бяха открити три дена по-късно, са потресени от това, че ги питат кой ще плати сметката за издирването им.  В интервю за bTV Виктор, Христо и Веселин обясниха, че са преживели истински ад в планината. Според тях обаче хората предпочитат да пресмятат човешкия живот в пари.  Майката на едно от момчетата - Дарина Димитрова, заяви, че ще отмине с мълчание темата за това кой ще плати спасителната акция на тримата. Тя каза, че не пожелава на никого да преживее това, което е изстрадала тя и близките на другите две момчета. „Ако България е моята майка, защо тя трябва да се отнася към мен като мащеха? Аз давам всичко от себе си, а държавата иска да платя за живота на сина си“, заяви жената. Тримата младежи казаха, че на три пъти видели хеликоптерите да минават над главите им. Махали с ръце, едното момче си свалило блузата и я развяло, но спасителите не ги забелязали. На два пъти делтапланери кръжали над тях. Това обаче им дало допълнителни сили да продължат. Гледахме да се подкрепяме, да не се отчайваме, да се държим един за друг, споделиха момчетата. Описаха случилото се като ад, а единият от тях каза, че душата му е останала горе в планината. Младежите споделиха, че едва ли скоро ще предприемат подобен преход. Тримата разказаха как точно са се загубили: "Целта ни беше да стигнем до Райското пръскало. Знаехме, че ще ни отнеме около 4-5 часа. Решихме, че ако не успеем да се върнем, ще спим в хижата. Разбрахме, че сме се загубили следобед. Пред нас не се виждаше нищо на 50 см разстояние. Беше невъзможно да се върнем. Видяхме един водопад и решихме, че това е Райското пръскало. Тръгнахме към него. Хубавото беше, че не се паникьосахме и не се карахме. Търсихме подслон. Нямаше начин да се върнем назад. Беше тъмно, камъните бяха хлъзгави, беше страшно. Първоначално се обадихме на хижаря и той се опита да ни упъти. Ние бяхме много притеснени и не можахме да се разберем с него. Тогава се обадихме на тел. 112. Оттам ни казаха, че вечерта не може да излети хеликоптер и ни посъветваха да си намерим подслон и да запалим огън, да изчакаме до сутринта. Огън не можехме да запалим, защото всичко беше много мокро. Пестихме батериите на телефоните си, но трябваше да говорим с много институции. От тел. 112 ни обясниха, че не могат да ни проследят по клетката на мобилния телефон, защото се изисквало прокурорско разрешение. Целта ни беше да вървим горе по хълмовете, за да бъдем забележими. Всички знаехме, че движението е спасение. Виждахме вертолети, което ни радваше страшно много. Хеликоптерите летяха буквално над главите ни. Ние махахме с ръце. Един от нас си съблече блузата и я размаха, но те не ни видяха. Три пъти видяхме хеликоптер и два пъти делтапланери. Правихме всичко възможно, което може да си го представите, че е сигнал. Искаме да благодарим на всички, които ни търсиха. През цялото време се поддържахме и подкрепяхме".

24 май – светъл празник, ден за размисъл и силен трус

Най-светлият празник на духовността – 24-ти май бе сякаш засенчен от силния земен трус, който разлюля цяла България днес по обяд, а денят за предизборен размисъл мина на заден план, предаде репортер на БГНЕС.

Чочо не можел да запомни мобилния на Хилда и звънял на Коко Каменаров: Джони, как беше номерът на арменчето?

Аз не помня от кога и защо познавам Чочо. Станахме истински, извънредно близки, откакто той се загаджи с Хилда. Бяхме почти роднини. Живеехме едни до други. Те бяха хора, които страшно си мязаха. Въпреки това връзката им беше разрушителна, защото и двамата бяха луди глави, като два остри камъка. Това сподели Коко Каменаров за актьора Петър Аз не помня от кога и защо познавам Чочо. Станахме истински, извънредно близки, откакто той се загаджи с Хилда. Бяхме почти роднини. Живеехме едни до други. Те бяха хора, които страшно си мязаха. Въпреки това връзката им беше разрушителна, защото и двамата бяха луди глави, като два остри камъка. Това сподели Коко Каменаров за актьора Петър

Домашните любимци са носители на стафилококи

Домашните любимци могат да бъдат носители на опасни бактерии като златист стафилокок например. Учените твърдят, че от питомците заболяването може много лесно да се предаде на хората. Благодарение на проведени генетични тестове специалистите са успели да докажат, че в човешкото и в животинското тяло живее един и същ щам на бактерията, който се разпространява в болници и ветеринарни клиники , и представлява риск не само за котки или кучета, но и за техните стопани.

Четирима загинаха при атентат в центъра на Брюксел

В навечерието на изборите за европейски парламент кървав атентат отне живота на четирима души в центъра на Брюксел, съобщават местните медии.   По първоначални данни става дума за стрелба в Еврейския музей в белгийската столица, който се намира в непосредствена близост до оживения площад "Саблон".   Над 10 души са получили помощ на място, след като са станали свидетели на инцидента и са изпаднали в шок.   Според други информации изстрелите са били произведени на улицата, на която е разположен музеят. Площад "Саблон" е една от забележителностите на Брюксел в центъра на града и привличаща много хора, особено в почивните дни.   Около 16 часа българско време автомобил е спрял край паркираните пред входа на Еврейския музей в белгийската столица коли. От него са слезли двама мъже, които оставили на земята чанти и открили огън по преминаващите.   На място са загинали две жени и един мъж, а четвъртата жертва вероятно е издъхнала на път към болница.   На мястото са пристигнали министрите на вътрешните и на външните работи. Според вътрешния министър Жоел Милке очевидно става дума за атентат срещу еврейската общност.   Местни медии цитират представител на еврейското вероизповедание, който твърди, че в музея не са получавани заплахи.   Един от свидетелите е успял да запише номера на използвания от нападателите автомобил преди шофьорът да напусне мястото на инцидента.

Три жертви на стрелба в центъра на Брюксел

Трима души са загинали, а един е тежко ранен след стрелба в центъра на Брюксел, съобщават местните медии.   Засега не са известни никакви причини за инцидента.   По първоначални данни става дума за стрелба в Еврейския музей в белгийската столица. Над 10 души са получили помощ на място, след като са станали свидетели и са изпаднали в шок.   Според други информации изстрелите са били произведени на улицата, на която е разположен музеят. Мястото на инцидента е в непосредствена близост до площад "Саблон" - една от забележителностите на Брюксел, привличаща много хора, особено в почивните дни.

Силното земетресение роди и виц, вижте го!

Земетресението, което разтресе цяла България по обяд в събота, роди и виц, който набързо бе подхванат в социалните мрежи.

Ден преди вота – обстановката в Украйна е спокойна

/КРОСС/ В деня за размисъл преди утрешните президентски и местни избори в Украйна обстановката остава спокойна в столицата Киев и в западната част, но напрегната в източната.По данни на Генералната прокуратура на Украйна, сепаратистите, действащи в югоизточната част на страната, се опитват с всякакви средства да попречат на избирателния процес. Оттам уточниха, че в Донецка и Луганска област се превземат избирателни участъци, унищожава се избирателна документация, повреждат се сървъри. Има и случаи на похищение на членове на избирателните комисии. 83 производства вече са регистрирани в двете области за опити за проваляне на изборите. Украински медии съобщават, че на блок постовете на изхода на Донецк въоръжени хора с кавказка външност, за които се предполага, че са чеченци, спират всички влизащи в града коли, като грубо принуждават хората в тях да излизат и да показват документите си. В разпространено видео дори се чува как един от тях казва: „Въвежда се военно положение и хора без документи разстрелваме".Президентът Олександър Турчинов и премиерът Арсений Яценюк участваха в молитва за Украйна в събора „София Киевска" в столицата. По-рано министър-председателят Яценюк направи обръщение към украинския народ. "Направихме всичко, за да изчистим избирателния процес от подкупи, схеми от типа „въртележка" и изчезващо мастило, напълно е обезпечено финансирането и законодателната подкрепа за изборите

Донецка и Луганска републики се обединиха в Новорусия

/КРОСС/ Лидерите на самопровъзгласилите се „народни републики" Донецка и Луганска подписаха договор за обединение. Решението е било взето по време на конгреса поддръжниците на федерализацията, който се провежда в Донецк. Под документа за обединение подписите си са сложили министър-председателят на „Донецка народна република" Александр Бородай и ръководителят на "Народна Република Луганск" Александр Карякин. Новата държава ще се казва „Новорусия".

Заседналият начин на живот убива женското сърце

Това важи особено много за дамите на възраст над 30 години


За 24 май: Фейлетонът "Рапортьор" на Христо Смирненски

По случай деня на българската писменост и култура - 24 май, днес в Actualno.com, уважаеми читатели, ще откривате откъс от книга или представяне на произведение. Ще имате възможност да се запознаете и ...

Зам.-директорът на Свиленградската митница остава в ареста за постоянно

Зам.-директорът на свиленградската митница Георги Георгиев, който беше задържан с наркотици преди дни, остава в ареста за постоянно. Това реши Специализираният съд.   С мотива, че количеството от близо 967 грама амфетамин е особено опасно, съдът реши, че Георгиев може да извърши друго престъпление или да се укрие.   Съдът отчита и факта, че наркотиците се приемат основно от младежи под 18-годишна възраст. Посочено беше и, че деянието се отличава с "висока дързост", защото зам.-директорът на митницата е имал възможност да минава през границата без да бъде проверяван.   Случаят на Георги Георгиев беше описан и като сериозно организиран и с добра подготовка, макар и прокуратурата да не посочва по поръчение на кого е действал ной.   След съдебното заседание наблюдаващият прокурор Андрей Андреев коментира, че именно двамата служители на ДАНС, които са основни прокурорски свидетели, посочили, че Георги Георгиев е работил по поръчка на организирана престъпна група.   Андреев не можа да отговори кои са участниците в тази престъпна група и посочи, че това подлежи на установяване.   Защитникът на задържания зам.-митнически директор коментира, че определението на съда е далеч от доказателствата и закона. По думите на адвоката информацията, която се дава на медиите по случая и това, което има по делото са "различни филми".   Георги Георгиев беше задържан на 21 май, като при ареста в служебния му автомобил бяха открити 967 грама амфетамин, по данни на МВР. Акцията на ДАНС беше по сигнал на партньорската американска служба за борба дз наркотиците ДЕА.   Задържаният зам.-директор на свиленградската митница може да обжалва решението на Специализирания съд пред по-горната инстанция.

Путин не иска нова „Студена война” със САЩ

/КРОСС/ Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че не вижда признаци за нова Студена война и изрази надежда. Той обаче отбеляза, че не е доволен от начина, по който се води диалогът между двете страни. „Ние не бихме искали да мислим, че сме в началото на нова „Студена война". Никой не е заинтересован от това и мисля, че тя няма да се случи. Ние разполагаме с много инструменти за взаимодействие със САЩ, но искам откровено да кажа, че тези инструменти са добри само когато реално се използват. Работните площадки не са за това, да си пием заедно кафето или чая, а за да търсим решения и компромиси", заяви Путин.

Жельо Душев: Сред варненските хотелиери и ресторантьори има определено безпокойство за сезона

Сред варненските хотелиери и ресторантьори има определено безпокойство За този сезон защото първите пристигания още липсват и като цяло сезонът закъснява и това е причинна за основателна тревога. Това заяви за Радио „Фокус” – Варна новият председател на Варненската туристическа камара Жельо Душев.

Путин: Русия не се опитва да възстанови СССР

Тезата, че Русия се опитва да възстанови СССР, не е вярна. Тя е инструмент на информационната война. Това заяви руският президент Владимир Путин на среща с ръководители на световни осведомителни агенции в Санкт Петербург, цитиран от РИА Новости. „Опитват се да ни окачат етикета, че сме били намислили да възстановяваме империята, СССР. Да подчиним всички на своето влияние. Това изобщо не отговаря на действителността“, обясни той. Путин добави, че Русия се стреми към изграждане на интеграционни процеси, но не за да възстанови СССР, а за да използва конкурентните преимущества, с които държавите от постсъветското пространство разполагат. "Те се основават на общ език, обща инфраструктура и силна свързаност между предприятията”, добави руският президент.

Ново земетресение разлюля Кърджали

/КРОСС/ Ново земетресение разлюля Кърджали в 17,50 минути тази вечер. Трусът беше значително по-слаб от този по обяд, но беше усетен на по-високите етажи в града. Според специалистите вероятно земетресението е вторично и е с магнитут между 3 и 3,5 по скалата на Рихтер, съобщи "24 часа".

Автобус от градския транспорт се запали в Пловдив

Пловдив /КРОСС/ Автобус от градския транспорт се е запалил близо до Карловския надлез в Пловдив. Инцидентът станал само на метри от кръстовището на "Карловско шосе" с бул. "Дунав". Опасност за намиращата се от другата страна на пътя бензиностанция не е имало.Рейсът се подпалил в движение, съобщиха очевидци за Plovdivutre. Пламъците излизали от задната част на наклонения настрани автобус.На мястото били изпратени две коли на пожарната, които успели да потушат огъня за минути.

Българска официална делегация участва в традиционните чествания на 24 май в Рим

В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост официалната делегация на Република България, ръководена от заместник министър-председателя и министър на правосъдието Зинаида Златанова, се поклони на гроба на Свети Кирил в базиликата “Сан Клементе” в Рим и присъства на молебена, който бе отслужен от Негово В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост официалната делегация на Република България, ръководена от заместник министър-председателя и министър на правосъдието Зинаида Златанова, се поклони на гроба на Свети Кирил в базиликата “Сан Клементе” в Рим и присъства на молебена, който бе отслужен от Негово

Българска официална делегация участва в традиционните чествания на 24 май в Рим

В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост официалната делегация на Република България, ръководена от заместник министър-председателя и министър на правосъдието Зинаида Златанова, се поклони на гроба на Свети Кирил в базиликата “Сан Клементе” в Рим и присъства на молебена, който бе отслужен от Негово В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост официалната делегация на Република България, ръководена от заместник министър-председателя и министър на правосъдието Зинаида Златанова, се поклони на гроба на Свети Кирил в базиликата “Сан Клементе” в Рим и присъства на молебена, който бе отслужен от Негово

Около 200 души са пострадали при земетресението в Турция

Около 200 души пострадаха при земетресението, което разтърси района на Мармара. От правителствената служба за бедствия и кризисни ситуации съобщиха, че около 200 души, един от които в тежко състояние, са пострадали, всички са хоспитализирани. Няма жертви и разрушения, заяви вицепремиерът Бешир Аталай. В редица селища обаче има повредени сгради, специалистите предупреждават да не се влиза в такива сгради. Днешното земетресение, което според специалистите е силно, предизвика голяма уплаха и паника, продължи около 20 сек. След първия трус са последвали около 70 вторични труса, специалистите очакват вторичните трусове да продължат още 5 или 6 месеца. Хора скачаха от балконите, тичаха, крещейки от страх и ужас. В Чанаккале, Одрин и на други места все още много хора се намират навън. "Много се изплашихме, разтърси ни много силно, аз досега не помня такова силно земетресение в Одрин", каза възрастна жена, която тичаше, за да намери сина си в паниката. В Истанбул земетресението също се усети доста, но не с еднаква сила във всички райони на мегаполиса, в първите часове имаше паника особено на азиатския бряг, където разтърси по-силно, но обстановката се нормализира, валията на Истанбул заяви, че няма пострадали и щети. Според местни специалисти, днешното земетресение е произлязло от счупване на част от североанадолския разлом, който минава по дъното на Мраморно море. По този разлом стана катастрофалното земетресение през август 1999 г., което отне живота на около 40 хиляди души. Но те са категорични, че днешното земетресение е самостоятелно, тъй като е произлязло по едно от разклоненията на този разлом и няма връзка с предишното.

Най-малко трима убити при стрелба в Брюксел

Най-малко трима души са убити при стрелба в Брюксел.  Инцидентът е станал преди минути, съобщи BBC. Стрелбата е станала в района на еврейския музей в белгийската столица. Очаквайте подробности! 

Виктор, Христо и Веселин: Потресени сме, че питат кой ще плати издирването ни

Не сме много добре. Възстановяваме се още. Това заявиха пред bTV Виктор, Христо и Веселин, които се изгубиха под връх Ботев.
Тримата разказаха как точно са се загубили: Целта ни беше да стигнем до Райското пръскало. Знаехме, че ще ни отнеме около 4-5 часа. Решихме, че ако не успеем да се върнем, ще спим в хижата. Не сме много добре. Възстановяваме се още. Това заявиха пред bTV Виктор, Христо и Веселин, които се изгубиха под връх Ботев. Тримата разказаха как точно са се загубили: Целта ни беше да стигнем до Райското пръскало. Знаехме, че ще ни отнеме около 4-5 часа. Решихме, че ако не успеем да се върнем, ще спим в хижата.

Виктор, Христо и Веселин: Потресени сме, че питат кой ще плати издирването ни

Не сме много добре. Възстановяваме се още. Това заявиха пред bTV Виктор, Христо и Веселин, които се изгубиха под връх Ботев.
Тримата разказаха как точно са се загубили: Целта ни беше да стигнем до Райското пръскало. Знаехме, че ще ни отнеме около 4-5 часа. Решихме, че ако не успеем да се върнем, ще спим в хижата. Не сме много добре. Възстановяваме се още. Това заявиха пред bTV Виктор, Христо и Веселин, които се изгубиха под връх Ботев. Тримата разказаха как точно са се загубили: Целта ни беше да стигнем до Райското пръскало. Знаехме, че ще ни отнеме около 4-5 часа. Решихме, че ако не успеем да се върнем, ще спим в хижата.

Прокурорско разрешение забавило намирането на планинарите

Тримата младежи, загубили се в Стара планина, щели да бъдат намерени много бързо, ако им е било проследено телефонното обаждане до 112. Такова обаче не било направено, защото било необходимо прокурорско разрешение, разказват Виктор, Христо и Веселин.

Няма данни за пострадали и нанесени сериозни щети след земетресението, усетено на територията на страната

Най-много сигнали за минимални щети са постъпили от областите Кърджали и Хасково, съобщиха от пресцентъра на МВР. Те са свързани предимно с паднали комини, напукани мазилки и стени на стари сгради. Към момента няма данни за пострадали хора.

При нечестни избори в Киев, Брюксел ще въвежда нови санкции

Ако изборите в Украйна бъдат опорочени, лидерите от Европейския съюз ще обсъдят следващата седмица за първи път подробно конкретните мерки, които могат да вземат срещу Русия, предадоха агенциите.   Ограниченията могат да засегнат вноса на луксозни стоки и да стигнат до забрана на вноса на петрол и газ, съобщи Ройтерс. Документ от две страници представя три сценария, според които санкциите варират от много строги, през средно до по-меки. Той е бил предаден на страните членки миналия месец и ще бъде основата на дискусиите на срещата на върха на 27 май.   Според сценария за меки санкции ЕС ще наложи ограничения за вноса на руски луксозни стоки, сред които диаманти, скъпоценни метали, кожи, водка и хайвер. ЕС може от своя страна да свие износа си на изкуствени торове, химикали, гуми и морски съдове за Русия, макар резервните части за стоманената и ядрената промишленост да са изключени.   Сценарият за най-строги санкции предвижда ограничения на капиталовите пазари, евентуална забрана за нови инвестиции в Русия, строго прилагане на регулаторните разпоредби на ЕС за всички руски активи, притежавани от европейски компании и пълна забрана на вноса на петрол и газ от Русия.   Забраната за внос на тези енергоносители ще окаже голямо влияние върху икономиката. ЕС задоволява около 30% от енергийните си нужди от Русия, като за 2013 г. това се равнява на 130 млрд. евро, по данни на Европейската комисия.   Сценарият със средна сила на санкциите предвижда ограничаване на търговията и инвестициите, свързани с финансовите услуги и ограничения на свободното движение на капитал, както и забрана за внос на въглища, ограничения на морския и сухопътния транспорт и спиране на инвестирането в енергийния сектор на Русия.   В същото време руският президент Владимир Путин предупреди, че санкциите, наложени на Русия заради кризата в Украйна, ще имат ефекта на бумеранга за Запада, предаде Ройтерс. Ограниченията не оказаха системно въздействие на руската икономика, смята Путин. Според него Съединените щати най-вероятно настояват за санкции срещу Русия, за да получат конкурентно предимство пред Европа.   На икономическия форум в Санкт Петербург Путин критикува САЩ за водената политика. Според руския президент идеята за "еднополюсен" свят се е провалила. Путин приветства европейските компании за "прагматичния" подход към Русия. По думите му сделката на "Газпром" с Китай ще позволи на Русия да бъде ключов производител между Европа и Азия.   "Еднополюсният модел за световен ред не се осъществи. Днес това е очевидно за всички, даже за онези, които още се опитват да действат в обичайната си координатна система, да запазят монопол, да диктуват своите правила на играта в политиката, търговия, финансите, да налагат културни и поведенчески норми", заяви руският президент.   Причина за провала на "рестартирането„ на руско-американските отношение са едностранните действия на Вашингтон. Има съюзници на САЩ, с които може да се действа на принципа "който не е с нас, е против нас". Русия обаче не работи така. Ние държим да се договаряме предварително, да се спазват нормите на международното право, да има взаимно зачитане на интересите. В такъв случай винаги сме били и ще бъдем надежден партньор, каза Путин.   Той допълни, че Русия не е страна, която предава борците за правата на човека по повод временното убежище на бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън в Москва.   Путин заяви още, че Русия не иска да се изолира от останалата част от света и че Москва иска да работи заедно със САЩ по множество проекти. Той насърчи и европейските партньори да работят с Русия.   Путин изрази мнение, че рисковете в сферата на газовите доставки в Европа са възникнали по вина на Украйна, която според него злоупотребява с положението си на транзитна страна за руския газ. Руският президент заяви още, че не е получил ясен и директен отговор от европейските лидери на своите обръщения, свързани с газовите проблеми, и разчита на адекватна реакция от тяхна страна.   Путин изрази недоумение и че Украйна не е платила за руския газ, дори и след като в края на миналата година Русия ѝ предостави многомилиардна помощ. Украинският дълг към Русия достигна 3.5 млрд. долара, припомни руският президент, като допълни, че без заплащане, Украйна вече е получила толкова газ, колкото за една година се доставя на Полша.

Президентът: Делото на Кирил и Методий промени културния и духовния облик на християнския свят


"На 24 май празнуваме своето духовно кръщение. Дарът на буквите и делото на светите братя Кирил и Методий промениха културния и духовния облик на християнския свят." Това каза президентът Росен Плевнелиев, който поведе празничното шествие до Паметника на светите братя пред Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" по време на тържествата в столицата по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

В шествието се включиха също председателят на...

Безплатен концерт на унгарския виртуоз Лайко Феликс

На 28 май в Аулата на СУ от 21:00 часа безплатен концерт ще има виртуозът на цигулката – унгарецът Лайко Феликс. Входът ще бъде свободен, но мястото е ограничено. Наричат Лайко Феликс „Цигуларя на дявола”, „Паганини от Войводина”, а напоследък и „Укротителя на коне”. В София Феликс  пристига заедно с виолиста Антал Брашньо по специалната покана на Института „Балаши” (Будапеща), с посредничеството на д-р Ласло Бедеч (преводач, преподавател по унгарски език и литература в СУ), като концертът е част от серията на Програма „Христо Ботев” и Културния център на Софийския университет „Аларма Пън(к) Джаз: СУниверситетски арт-пространства”. „Моята задача е да се концентрирам върху музиката, върху ръцете си, да внимавам какво свирят другите музиканти до мен – такъв договор съм сключил с публиката, за това плащат. Не мисля, че аз самият съм толкова важен.” – казва Феликс през 2012 г. в интервю за британското сп. The Strad. Затова всеки негов концерт е изключително преживяване: човек се разтваря заедно с останалата публика в музиката, в нещо, което не може да се определи или изкаже с думи.  Преди концерта на 28 май в София са предвидени и няколко специални прожекции на „Делта” в Дома на киното и Euro Cinema, чиито дати ще бъдат обявени допълнително

Докъде стигат корените на британския евроскептицизъм?

Историята отвежда още в полагането на основите на ЕС


Българска официална делегация участва в традиционните чествания на 24 май в Рим

/КРОСС/ В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост официалната делегация на Република България, ръководена от заместник министър-председателя и министър на правосъдието Зинаида Златанова, се поклони на гроба на Свети Кирил в базиликата "Сан Клементе" в Рим и присъства на молебена, който бе отслужен от Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейски митрополит Антоний. Като част от делегацията на поклонението присъстваха още Атанаска Тенева, заместник-министър на образованието и науката и Васил Василев, заместник-министър на културата, както и българските посланици в Италия Марин Райков и във Ватикана проф. Кирил Топалов.В изпълнение на постигнатата договорка между президентите на Република България и на Република Македония като гости на българската церемония присъстваха Оливер Шамбевски, посланик на Македония в Италия и Звонимир Янкуловски, посланик на Македония във Ватикана. Церемонията завърши с изпълнението на химна на българската просвета "Върви, народе възродени". В изпълнението на песента се включиха и близо стоте представители на българската общност в Рим, които се включиха в честването на 24 май.    

Русия: Не сме гарант за териториалната цялост на Украйна

Русия никога не е гарантирала териториалната цялост на Украйна, обяви Медведев в програмата "Новини в събота" по руската телевизия.

Куртоа: Трябва да бием Реал, иначе феновете им няма да млъкнат

Вратарят на Атлетико (Мадрид) Тибо Куртоа е настроен за победа за своя тим на финала на Шампионска лига срещу Реал (Мадрид), който е тази вечер в Лисабон. Белгиецът изтъкна интересен мотив да желае по...

Азербайджан би България с 3:2

Азербайджан записа най-престижната си победа над България с 3:2 (17:25, 25:17, 19:25, 25:29, 15:8) в последния мач от квалификацията за Европейско първенство в София. Това дава психологическо предимс...

Нова катастрофа

катастрофа

Сутринта на детелина се беше обърнал камион а сега като се прибирах от работа един джип беше прескочил мантилета с предните гуми и се беше качил отгоре и КАТ беше там

164 сигнала са постъпили на телефон 112

Sofiq /KROSS/ Най-много сигнали за минимални щети след земетресението, което бе усетено днес в България, са постъпили от областите Кърджали и Хасково. Те са свързани предимно с паднали комини, напукани мазилки и стени на стари сгради. Към момента няма данни за пострадали хора. На този етап чрез телефона за спешни повиквания 112 са постъпили общо 164 сигнала от граждани по повод усетения трус. Най-много от тях са получени от градовете София, Бургас и Кърджали.Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов поясни, че няма засегнати язовирни стени, запазена е целостта на големите инфраструктурни обекти.

С Парад на буквите започна същинската Varna Channel Cup (снимки)

Парад на буквите от азбуката, сполучливи флашмобове на част от екипажите и феерия от балони с цветовете на националния трибагреник украсиха старта на ветроходната надпревара от втория ден на регата Varna Channel Cup във Варна, съобщиха организаторите за Moreto.

Нов земен трус люля Кърджали

Ново земетресение разлюля Кърджали в 17,50 минути тази вечер. Трусът беше значително по-слаб от този по обяд, но беше усетен на по-високите етажи в града. Според специалистите вероятно земетресението е вторично и е с магнитут между 3 и 3,5 по скалата на Ново земетресение разлюля Кърджали в 17,50 минути тази вечер. Трусът беше значително по-слаб от този по обяд, но беше усетен на по-високите етажи в града. Според специалистите вероятно земетресението е вторично и е с магнитут между 3 и 3,5 по скалата на

Загубилите се под връх Ботев: Научихме се да оцеляваме

София /КРОСС/ Още се възстановяваме, казаха пред bTV Виктор, Христо и Веселин, които се изгубиха под връх Ботев. Тримата разказаха как точно са се загубили. Целта ни беше да стигнем да Райското пръскало. Знаехме, че ще ни отнеме към 4-5 часа до там. Решихме, че ако не успеем да се върнем, ще спим в хижата. Разбрахме, че сме се загубили следобед. Пред нас не се виждаше нищо на 50 см разстояние. Беше невъзможно да се върнем. Видяхме един водопад и решихме, че това е Райското пръскало. Тръгнахме към него. Хубавото беше, че не се паникьосахме и не се карахме. Търсихме подслон. Нямаше начин да се върнем назад. Беше тъмно, камъните бяха хлъзгави, беше страшно, казаха още те. Първоначално се обадихме на хижаря и той се опита да ни упъти. Ние бяхме много притеснени и не можахме да се разберем с него. Тогава се обадихме на тел. 112. От там ни казаха, че вечерта не може да излети хеликоптер и ни посъветваха да си намерим подслон, и да запалим огън, да изчакаме до сутринта. Огън не можехме да запалим, защото всичко беше много мокро. Пестихме батериите на телефоните си, но трябваше да говорим с много институции, които ни търсеха. От тел. 112 ни обясниха, че не могат да ни проследят по клетката на мобилния телефон, защото се изисквало прокурорско разрешение, поясниха тримата. Целта ни беше да вървим горе по хълмовете, за да бъдем забележими. Всички знаехме, че движението е спасение. Виждахме вертолети, което ни радваше страшно много. Хеликоптерите летяха буквално над главите ни

Митничарският шеф – утвърден и много опасен бандит

Зам.-шефът на Митница Свиленград остава в ареста.

Земетресението напука сгради в Стара Загора и Казанлък (снимки)

В Старозагорско са подадени два сигнала за пукнатини в жилищни кооперации след съботното земетресение.
Пострадал е блок на бул. "Цар Симеон Велики" в Стара Загора. На място екипи на пожарната и Гражданска защита са установили пукнатина в източната покривна страна на сградата. Районъта около сградата веднага бе обезопасен от екипи на полицията, В Старозагорско са подадени два сигнала за пукнатини в жилищни кооперации след съботното земетресение. Пострадал е блок на бул. "Цар Симеон Велики" в Стара Загора. На място екипи на пожарната и Гражданска защита са установили пукнатина в източната покривна страна на сградата. Районъта около сградата веднага бе обезопасен от екипи на полицията,

Ограничено е движението в София заради абитуриентските балове


В София с абитуриентските балове в столицата вече действат ограничения в движението, съобщиха от Столичната община.

От 17 до 20 часа днес и утре се забраняват престоят и паркирането на площад  "Св. Ал. Невски", по улица "Оборище" и  булевард "Дондуков". Полицейски екипи регулират движението.

Над 70 вторични труса са последвали земетресението

Епицентърът на земетресението се е намирал югозападно от гръцкия остров Самотраки, на 40 километра от територията на Турция

Barekov атакува българите със SMS-и за 24 май, ЦИК не видя агитация

София /КРОСС/ Бившият телевизионер Николай Бареков разбуни духовете в деня за размисъл, разпращайки на клиентите на един от мобилните оператори поздравителен SMS по случай 24 май. В „унисон" с празника, съобщението е на латиница и гласи: „Chestit praznik na bulgarskite slovo I duh! Grajdansko sdrujenie "Bulgaria bez cenzura" Vi chestiti nai-svetlia bulgarski praznik. Получилите на SMS-а обаче се възмущават, че в деня за размисъл, в който агитацията е забранена, получават съобщения с името на лидер и първи в листата на партия. Съобщението обаче е подписано от гражданско сдружение, а не от политическа партия и не агитира в полза на никого, обясниха първоначално от ЦИК. По-късно обаче разпоредиха незабавно да се преустанови пращането на съобщенията. В комисията са постъпили сигнали срещу акцията на Николай Бареков. Според част от членовете на ЦИК в случая става въпрос за заобикаляне на Изборния кодекс и се прави внушение с цел предизборна агитация, тъй като съвпадат имената на подателя BAREKOV и водача на листата Николай Бареков, както и на гражданското сдружение "България без цензура" и на коалицията, регистрирана за участие в Евровота."Исках да поздравя хората за празника. Все пак съм учител и съм завършил българска филология", коментира Бареков пред „Офнюз".

Barekov атакува българите със SMS-и за 24 май, ЦИК не видя агитация в съобщенията

София /КРОСС/ Бившият телевизионер Николай Бареков разбуни духовете в деня за размисъл, разпращайки на клиентите на един от мобилните оператори поздравителен SMS по случай 24 май. В „унисон" с празника, съобщението е на латиница и гласи: „Chestit praznik na bulgarskite slovo I duh! Grajdansko sdrujenie "Bulgaria bez cenzura" Vi chestiti nai-svetlia bulgarski praznik. Получилите на SMS-а обаче се възмущават, че в деня за размисъл, в който агитацията е забранена, получават съобщения с името на лидер и първи в листата на партия. Съобщението обаче е подписано от гражданско сдружение, а не от политическа партия и не агитира в полза на никого, обясниха първоначално от ЦИК. По-късно обаче разпоредиха незабавно да се преустанови пращането на съобщенията. В комисията са постъпили сигнали срещу акцията на Николай Бареков. Според част от членовете на ЦИК в случая става въпрос за заобикаляне на Изборния кодекс и се прави внушение с цел предизборна агитация, тъй като съвпадат имената на подателя BAREKOV и водача на листата Николай Бареков, както и на гражданското сдружение "България без цензура" и на коалицията, регистрирана за участие в Евровота."Исках да поздравя хората за празника. Все пак съм учител и съм завършил българска филология", коментира Бареков пред „Офнюз".

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване