Българинът Атанас Скатов е изкачил Еверест


Българинът Атанас Скатов е изкачил най-високия връх в света Еверест (8848 м), съобщава "Сега". Лекарят от Сливен става първият веган (човек, който не яде никакви животински продукти), който стъпва на върха.

Скатов се е качил на Еверест в 6 часа местно време. Той е тръгнал от лагер 3 на височина 8300 метра в полунощ.

За 35-годишния Скатов това е пореден успех. Миналата година той изкачва първенците на Африка, Европа и Южна Америка.

"Също така се качих и на...

Българинът Атанас Скатов стана първият веган, изкачил Еверест


Българинът Атанас Скатов е изкачил най-високия връх в света Еверест (8848 м), съобщава "Сега". Лекарят от Сливен става първият веган, който стъпва на върха.

Скатов се е качил на Еверест в 6 часа местно време. Той е тръгнал от лагер 3 на височина 8300 метра в полунощ.

Българинът е част от международна експедиция, организирана от комерсиалната агенция Asian Trekking. Заедно с останалите участници те тръгнаха по северния склон на Еверест - откъм Тибет.

Любопитното...

Трусът усетен като 4 степен в София, в Перник - ново земетресение

Около 3 - 4 степен по скалата на Медведев - Шпонхоер - Карник е усетено земетресението в София, съобщиха за OFFNews от Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН.  В същото време в Перник днес е било регистрирано земетресение, което е автършок от труса през 2012 година , обясниха от БАН. Земетресението е регистрирано в 12.32 часа и е било със сила 2.5 по скалата на Рихтер.  Министър-председателят Пламен Орешарски следи ситуацията във връзка с усетеното в България земетресение, съобщиха от правителствената информационна служба. Премиерът държи постоянна връзка с вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев и с директора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов и получава своевременно информация. Премиерът призовава гражданите да запазят спокойствие. Днес около 12.25 часа беше регистрирано земетресение, усетено на територията на цялата страна. По данни на Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките епицентърът е бил извън територията на страната - в Егейско море на около 310 км югоизточно от София. Първоначалните данни за силата на земетресението в епицентъра са 6,5 по скалата на Рихтер. Към момента няма данни за пострадали и сериозни щети на територията на България. По информация на дежурния в Министерството нa здравеопазването няма завишаване на обажданията в спешните центрове и болниците в района на Кърджали, Благоевград, Смолян, Сандански и Бургас. Засега в резултат на стреса от труса две жени са припаднали в Смолян и Петрич, двама хронични хипертоници са потърсили помощ в Кърджали. "Нанесените материални щети са незначителни, проверяваме получените сигнали. Очаквам сигналите за паднали комини, повредени покриви и напукани стени да учестят, но към момента обстановката е спокойна. Никъде няма паника в населените места. Нашите колеги, служители от полицията, са заети с охрана на секциите за изборите. Пожарникари и спасители са в населените места, ако има нещо, те разговарят с хората, успокояват ги. Обстановката е сравнително спокойна. Поддържаме контакт с колегите от Гърция, тъй като те там са усетили заметресението малко по-силно, в района на град Атина", каза шефът на Пожарна безопасност и защита на населението главен комисар Николай Николов. Кадри от земетресението в Перник от 22 май 2012 г.

Регистрираха 25 вторични труса със затихващ характер, няма опасност от цунами

"Земетресението не е нетипично за региона. Доколкото имам информация, няма сериозни разрушения у нас. Ще има множество вторични трусове, до момента са поне 25 и някои от тях не могат да бъдат усетени от населението. Те ще са със затихващ характер", обяви зам.председателят на БАН Николай Милошев пред БНТ. "Много малка е вероятността от още по-силен "Земетресението не е нетипично за региона. Доколкото имам информация, няма сериозни разрушения у нас. Ще има множество вторични трусове, до момента са поне 25 и някои от тях не могат да бъдат усетени от населението. Те ще са със затихващ характер", обяви зам.председателят на БАН Николай Милошев пред БНТ. "Много малка е вероятността от още по-силен

Орешарски: Запазете спокойствие!

София /КРОСС/ Министър-председателят Пламен Орешарски следи ситуацията във връзка с усетеното в България земетресение, съобщиха от правителствената информационна служба. Премиерът държи постоянна връзка с вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев и с директора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов и получава своевременно информация. Премиерът призовава гражданите да запазят спокойствие.Днес около 12.25 часа беше регистрирано земетресение, усетено на територията на цялата страна. По данни на Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките епицентърът е бил извън територията на страната - в Егейско море на около 310 км югоизточно от София. Първоначалните данни за силата на земетресението в епицентъра са 6,5 по скалата на Рихтер. Към момента няма данни за пострадали и сериозни щети на територията на България.По информация на дежурния в Министерството нa здравеопазването няма завишаване на обажданията в спешните центрове и болниците в района на Кърджали, Благоевград, Смолян, Сандански и Бургас. Засега в резултат на стреса от труса две жени са припаднали в Смолян и Петрич, двама хронични хипертоници са потърсили помощ в Кърджали.

Ден за размисъл преди президентските избори на 25 май в Украйна

В събота в Украйна е ден за размисъл преди ключовия вот за държавен глава на 25 май. Близо 46 милиона украинци трябва да изберат сред общо 21 кандидати кой ще заеме овакантеното от сваления от власт Виктор Янукович президентско кресло.

Продължителен трус бе усетен в страната

 Продължителен трус бе усетен в София малко преди 12,30 ч. Земетресението бе усетено като сила и продължителност, както това преди две години с епицентър в Перник.

Според  Европейския Средиземноморси сеизмологичен институт земетресението е било

с магнитуд 6,5 по Рихтер и е регистрирано в 12.25 часа.

Земетресението е с епицентър в Егейско море, в близост от остров Тасос.

Първоначално бе съобщено, че земетресението е с магнитуд 5,8 по Рихтер. То е било с епицентър в Егейско море сочи справка в сайта на Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките.

Към 12.55 часа Европейският сеизмологичен център регистрира три земни труса в Егейско море - първото с магнитуд 6.5, второто - 5.0, а третото - 4.0.44.

Трусът беше усетен в почти цялата страна със сила около 3 по Рихтер, а по-силно - в южните райони. Най-силно земетресението е усетено в Кърджали и Благоевград.

В Кърджали граждани сигнализират за нацепени сгради, информира Darik News. На територията на ОД МВР Кърджали няма жертви, няма сигнали за сериозни щети след земетресението, съобщиха за aгенция "Фокус" от ОД МВР Кърджали.

В оперативния дежурен център са подадени два сигнала. Единият за паднал комин и другият - за паднала тухла върху лек автомобил. В момента спасителен екип оглежда местата. Няма паника у населението на Кърджали, хората са излезли навън. Земетресението винаги смущава, но в този случай нямаше паника. Като цяло земетресението поразклати доста силно, обясниха от ОД МВР Кърджали.

В Пловдив малко преди 12:30 е започнал трусът, силно са били разлюляни сградите, много хора са излезли пред блоковете си. Силно са били разтресени и първите етажи на сградите. Получени са сигнали и на телефон 112. Няколко сигнала за колабирали хора на обществени места в Пловдив са получени след 12.30 часа.

Това каза за Радио „Фокус” – Пловдив дежурният лекар от Центъра за спешна медицинска помощ. По думите на лекаря, става въпрос главно за прилошаване. На място са изпратени екипи на Спешна помощ, които да помогнат на хората. Не са постъпвали сигнали за по пострадали от самото земетресение.

Сериозно е бил усетен трусът и в Хасково. По информация от жители на Хасково, Димитровград и Харманли земетресението е изплашило мнозина от тях и те са напуснали
жилищата си. Люлеенето се е усетило и от хора, които са били навън, предаде БТА.

Репортер на Vesti.bg съобщи, че и в Перник трусът е усетен силно. Хората там са леко уплашени и коментирали, че днешното земетресение им напомня силния трус преди 2 г. Колегите предадоха и за проблеми в мобилните комуникации.

До този момент няма данни за пострадали и нанесени щети на сгради в столицата във връзка с усетеното земетресение, това показва проверка от районните администрации до момента, съобщиха за Агенция "Фокус" от пресцентъра на Столична община.

Няма никакви данни за жертви и разрушения на територията на България към момента,

това съобщи Николай Николов, от ГД "Пожарна безопасност и защита на населението", пред БНР.

Епицентърът на земетресението е извън страната, магнитудът му е бил около 6,5 по скалата на Рихтер. Усетено е в цялата страна, най-вече южната част. Проверява се за щети в районите на градовете Смолян, Хасково, Кърджали, каза Николов.

Трусът е усетен слабо в Сливен, предаде репортер на Радио "Фокус" – Сливен. Земетресението е усетено леко от живущите по високите етажи на жилищните блокове в града. Много от тях дори не са усетили труса.

Активността в Егейско море не се свързва пряко със сеизмичните зони на територията на нашата страна,

това каза проф. Емил Ботев, ръководител на Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките, в интервю за БНР.

"За наше щастие, нашите предположения за развитие на сеизмичен процес към София не се оправдаха. Слава Богу, това е едно земетресение извън пределите на нашата страна и следствие на неговата сила с магнитуд към 6 – то е усетено почти на цялата територия на нашата страна.

Естествено, въздействието е най-голямо към нашата южна периферия, към Кърджали, също така и в Благоевградско е усетено достатъчно силно. Но земетресението не е от катастрофалните, т.е. тези, които са ставали в началото на миналия век, с магнитуд над 7. Хората трябва да бъдат спокойни", каза проф. Емил Ботев.

Земетресението е било усетено в Букурещ, Румъния,

това съобщи читател на Агенция "Фокус". "Тук земетресението се усети доста сериозно - ние живеем на 6-я етаж и полилеят се люлееше в продължение на 2-3 минути. Първоначално решихме, че е от Вранча, но след като отворих сайтовете видях, че там всичко е спокойно", пише читателят Борислав Петров.

Трусът е бил усетен и в Атина, а още по-силно в Северна Гърция, съобщи кореспондентът на Нова телевизия в Гърция. Засега няма данни за разрушения там.

Силна паника е предизвикало земетресението сред почиващите и работещите на остров Тасос

в Гърция, съобщиха за Радио „Фокус” – Сливен жители на Сливен, работещи там.

Хората масово са напускали хотели заведения и са търсели открито пространство, за да изчакат края на труса. Паниката е била голяма и е продължила доста време след края на земетресението. Според работещите там засега няма данни земният трус да се отрази негативно върху туристическият сезон.

По-европейска от Европа - Западна Украйна

Лвов в очакване на президентските избори


Американско градче настръхна: сериен изнасилвач излиза от затвора

/КРОСС/ Сериен насилник излиза от американския затвор. Съдът е разпоредил на градската администрация в градчето Палмдейл в Калифорния да разреши на Кристофър Евънс Хъбърт, осъден за изнасилване на 40 жени, да си наеме малка къща в покрайнините на града. Последните 18 години 63-годишният Хъбърт е прекарал в психиатрична болница. Сега лекарите са решили, че той е напълно здрав, за да живеесвободно. Гражданите на Палмдейл са категорично против в града им да се засели изнасилвач, но съдът в Санта Клара е категоричен, че населеното място няма никакви основания да откаже на Хъбърт. Кристофър Хъбърт е признат за виновен в нападение и изнасилване на най-малко 40 жени в периода 1971-1982 година. От полицията смятат, че жертвите му са над 100. Първоначално той бе осъден на 16 години затвор. През 1990 година бе освободен предсрочно, но два месеца по-късно отново бе арестуван за ново нападение. През 1996 г., след психиатричен преглед, бе решено, че той се нуждае от специализирано лечение.

Бащата на Мадона я молил да не мастурбира на сцената

Скандалните изпълнения на Мадона шокирали баща ѝ Тони Чиконе.

Има над 25 вторични труса със затихващ характер, няма опасност от цунами

"Земетресението не е нетипично за региона. Доколкото имам информация, няма сериозни разрушения у нас. Ще има множество вторични трусове, до момента са поне 25 и някои от тях не могат да бъдат усетени от населението. Те ще са със затихващ характер", обяви зам.председателят на БАН Николай Милошев пред БНТ. "Много малка е вероятността от още по-силен

Папа Франциск пристигна в Йордания

/КРОСС/ Папа Франциск пристигна в Йордания, от където започва тридневната му визия в Близкия Изток. В Аман папата ще отслужи меса на стадиона, а след това ще се срещне със сирийските бежанци. След това папата ще посети Израел и Западния бряг на река Йордан.Официалната цел на визитата му е укрепване на връзките с православната църква. Медиите обаче предполагат, че той ще се опита да използва своето влияние, за да облекчи напрежението в региона. Папата ще пътува заедно с равин и имам - негови приятели от Аржентина. Франциск се надява да подобри отношенията между християни, мюсюлмани и евреи в Светите земи.По време на посещението си в Близкия Изток папата ще се срещне и с Вселенския патриарх Вартоломей, за да подпише декларация за приятелство.

САЩ и ЕС със "значителен напредък" по споразумението за свободна търговия

Преговарящите работят по изготвянето на текстове, които да обединят най-доброто от американското и европейското законодателство


Фандъкова посети Сеизмологичния център, дежурни обикалят районите за щети

Кметът на София Йорданка Фандъкова посети Националния сеизмологичен център. Кметът на София Йорданка Фандъкова посети Националния сеизмологичен център. "Дойдох на място, за да се запозная с информацията", обясни Фандъкова. Към момента няма данни за пострадали и щети на територията на София. "Дежурни по райони са изпратени на огледи", каза още кметът. Според професор Николай Милошев, заместник-председател на Българска

Нормално е земетресение над 6 по Рихтер да се усети на 500 км.

Земетресение с магнитуд 6,5 по Рихтер, което се реализира на повърхността, може да бъде усетено на разстояние от около 400 – 500 км, какъвто е и случаят с територията на нашата страна. Тов...

Електропреносната мрежа е в изправност, няма напукани стени на язовирите след труса

Спешна проверка в цяла България е извършена веднага след земетресението в Гърция и тя е установила, че няма напукани стени на нито един от водоемите. Това съобщи шефът на Пожарна и аварийна безопаснос...

Хората след труса: Страшно беше! Дано няма пак!

Цяла България настръхна след силното земетресение в Егейско море. За щастие, жертви няма, а материалните щети са минимални. Вижте какво разказаха хората за критичните минути, когато цялата ни страна се люлееше!

Медведев: Санкциите са ехо от Студената война

Русия никога не е гарантирала териториалната цялост на Украйна, затова за нарушение на международни договори не може да се говори, заяви той

БАН: Има силна афтършокова серия, но хората трябва да са спокойни

Епицентърът на земетресението е в Гърция и е с магнитуд 6,5 по Рихтер, съобщи за Дарик директорът на Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН проф. Светослав Симеонов. „Земетресението е станало в района на остров Самотраки, в Егейско море.

Земетресението, усетено в България, е разлюляло Гърция с магнитуд 6.5


Земетресение с магнитуд 6.5 разлюля гръцкото крайбрежие, предаде Ройтерс, позовавайки се на американски институт за геоложки изследвания (USGS). Първоначалното съобщение беше за трус с магнитуд 7.2.

Епицентърът е бил на дълбочина 10 км на 77 км южно-югозападно от Александруполис. Няма сведения за пострадали и щети.

Най-малко седем вторични труса са регистрирани в Егейско море в последния час и половина след силния земен трус с магнитуд от 6.5 степен, сочи справка в сайта...

Проверяваме на сайта на Община Варна заличените в списъците за вота

На сайта на Община Варна са публикувани Списъците на заличените лица от избирателните списъци в изборите за членове на Европейския парламент от Република България, съгласно чл.39, ал.1 от ИК, предоставени от ГД „ГРАО“, съобщават от общината за Moreto.

Ислямисти опитаха да превземат парламента на Сомалия

Кола-бомба, самоубиец и десантчици нападнаха сградата

Няма данни за пострадали и щети от земетресението в България, обяви МВР


Към момента няма данни за пострадали и щети на територията на България, съобщиха от пресцентъра на МВР. Към 12.25 часа е регистрирано земетресение на територията на цялата страна.

По данни на Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките епицентърът е бил извън територията на страната на остров Самотраки в Егейско море. Първоначалните данни за силата на земетресението са 6,5 по скалата на Рихтер.

Кметът на София Йорданка...

Какво значи да си образован в България?

24 май - както обичайно - е повод за говорене на едро за българското образование. А то, образованието, все повече издребнява, затрупвано под нерешимостта на натрупаните проблеми, смята Мирела Иванова. След поредната "безкрайна почивка", затворена между два празника, се убеждаваме, че българският месец май притежава много имена и образи, но доминантен като че ли си остава именно ореолът, който му придава празникът на светите братя Кирил и Методий. Броим го т.е. все още за доминиран от някогашния наш култ към образованието, но дали пък не е по навик? Защото новините и на образователния фронт не са добри. Абитуриентите, които завършват тази година, са 59 000, а предлаганите места във висшите учебни заведения - 77 000. Цифрите предполагат поне три извода: че на територията на България има в пъти повече университети от необходимото, че борбата за всеки студент ще е с всевъзможни средства и - че критериите за прием несъмнено почти ще се сринат. Един пример, много поводи за тревога Още малко числа и факти подсказват девалвацията на висшето образование, което като всичко в България е превърнато във фасада, зад която се трупат и крещят проблеми, а сякаш никой не иска да ги реши освен под формата на предизборни обещания в необозримото бъдеще. Една от най-желаните специалности в университетите, на трето място според официални и неофициални класации, е правото

Пловдивчани: Земетресението беше силно като онова през 77-ма

Силно бе усетено днес земетресението в 12.25 часа в Пловдив. По това време много хора бяха излезли на разходка заради празника, но и онези, които бяха си останали у дома, слязоха на улиците, предаде кореспондентът на БГНЕС от града.

Откъс от "Четири вида любов" на Теодора Димова


Тази седмица в рубриката "Четиво" на "Дневник" ви предлагаме откъс от новата книга "Четири вида любов" на писателката Теодора Димова, предоставен ни от издателство "Сиела".

За нея авторката обяснява: "През есента на 2012 г. ме поканиха да работя като колумнист към портал Kultura.bg. Съгласих се с някаква лекомислена радост. Защото ежеседмичното писане на публицистични текстове се оказа толкова отговорно и тежко, колкото и написването на всеки един от романите ми. Особено когато около...

Земетресението предизвика паника в Западна Турция

Особено силно се е усетило земетресението в района на пограничния град Одрин. Съобщава се за съборени комини на някои от сградите

Кметът на Разлог награди ученици

/КРОСС/ На 24 май кметът на Община Разлог инж. Красимир Герчев поздрави учители и ученици, студенти, творци и дейци на науката и културата, жители и гости на община Разлог. На празника на словото, просвещението и духовността той награди 13 ученици, участници в национални състезания и олимпиади. Дванадесетокласничката Мария Марчева първа получи награда и грамота за своето участие в световното първенство по таекуондо. Цветелина Атанасова бе отличена за творческо писане на английски език. Мария Крънчева от 9 клас бе наградена за 2-то й място в областен кръг на олимпиада по химия и опазване на околната среда. За участие в олимпиадата по биология грамота и подаръци получи Симона Прешелкова от 7-ми клас. Шестокласникът Георги Тренчев завоювал златен медал на областно състезание по английски език също получи грамота и подаръци. Димитрина Чукова, представила се отлично на национално състезание за най-добър млад сервитьор, Петър Сагрев с първо място в национално състезание „Млад фермер" по животновъдство, Георги Ковачев с първо място по растениевъдство и Демал Кемал с първо място по майсторско управление на трактор бяха уважени с грамоти и подаръци. Инж. Герчев награди за отлични успехи в олимпиади Анна - Мария Бележкова, Катерина Будина и Величка Будина. Кметът на Община Разлог стина ръката и на Калоян Джупанов за неговото представяне в национална олимпиада по история и цивилизация

Наша тв водеща в близост до епицентъра: На брега бяхме като в лодка

Телевизионната водеща Ирина Тенчева е била в непосредствена близост до епицентъра на тежкото земетресение в Гърция, което бе усетено и у нас. Тя се включи в ефира на TV7 и разказа какво е преживяла.

Телевизионната водеща Ирина Тенчева е била в непосредствена близост до епицентъра на тежкото земетресение в Гърция, което бе усетено и у нас. Тя се включи в ефира на TV7 и разказа какво е преживяла. "Намирам се в градче в близост до Кавала. Това е до на около 110 км от епицентъра в Егейско море. Когато разтресе, бях на брега. Несравнимо усещане.

Българска тв водеща, оказала се до епицентъра: Люлееше като в лодка

Телевизионната водеща Ирина Тенчева е била в непосредствена близост до епицентъра на тежкото земетресение в Гърция, което бе усетено и у нас. Тя се включи в ефира на TV7 и разказа какво е преживяла.

"Намирам се в градче в близост до Кавала. Това е до на около 110 км от епицентъра в Егейско море. Когато разтресе, бях на брега. Несравнимо усещане. Телевизионната водеща Ирина Тенчева е била в непосредствена близост до епицентъра на тежкото земетресение в Гърция, което бе усетено и у нас. Тя се включи в ефира на TV7 и разказа какво е преживяла. "Намирам се в градче в близост до Кавала. Това е до на около 110 км от епицентъра в Егейско море. Когато разтресе, бях на брега. Несравнимо усещане.

Шефът на Митница Свиленград за постоянно в затвора

Специализираната прокуратура внесе искането за постоянен арест на зам.-началника на митницата в Свиленград - Георги Георгиев. Той беше задържан преди три дни при акция на ДАНС и прокуратурата, след като в дома му бяха намерени около килограм и половина амфетамини. С прокурорско постановление от 22 май 2014 г. на Георгиев е наложено задържане до 72 часа.

Австрийска туристка търси помощ в Сливенската болница

Сливен /КРОСС/ 59-годишна австрийска гражданка е потърсила лекарска помощ в МБАЛ "Д-р Иван Селимински"-Сливен на 23 май. По първоначални данни, докато туристката е разглеждала Пантеона на Раковски в Котел, върху крака й е паднала мраморна плоча. Началникът на отделението по спешна медицина д-р Тодор Суванков заяви, че жената е получила фрактура на дясната подбедрица. При инцидента пациентката се е спънала и паднала, като ударила главата си. „За щастие няма фрактури на главата, не е изгубила съзнание", каза д-р Суванков. След оказана първа лекарска помощ, пациентката е транспортирана в Бургас.

Гласуваме и без валиден документ за самоличност

Звената "Български документи за самоличност" при областните дирекции на МВР ще съдействат на гражданите, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в изборния ден на 25 май, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Сомалийските ислямисти поемат отговорността за атаката срещу парламента

Сомалийските бунтовнаци (шехаб) обявиха, че нападението днес срещу парламента в Могадишо е тяхно дело.

Наградиха изявени учители и директори

Пловдив /КРОСС/ С празнично шествие, водено от мажоретки, духов оркестър и иконата на Светите братя, Пловдив отбеляза Деня на славянските първоучители. По тръдация шествието тръгна от Хуманитарната гимназия „Свети свети Кирил и Методий", където през 1851 за първи път по инициативата на Найден Геров се чества като празник на просветата. Преди това пловдивският митрополит Николай отслужи празнична литургия и отправи пожелание към всички празнуващи: "Да следваме техния пример за вяра и родолюбие". След поднасяне на венци и цветя пред паметника на солунските братя и "Многая лета", представителни групи от всички училища на шестте района на града поеха към Главната до площад "Стефан Стамболов".Тържественото отбелязване на 24 май започна в 9 часа в актовата зала на Хуманитарната гимназия, където кметът Иван Тотев връчи почетния знак на Пловдив на три детски градини - "Ралица", "Бреза" и "Марица" по повод половинвековния им юбилей. Председателят на общинския съвет арх. Илко Николов отличи с почетна значка директори и учители на училища и детски заведения за заслугите им в просветното дело. Сред отличените бяха директорите на Математическата гимназия - Ивайло Старибратов, на ОУ "Ал

Шефът на Сеизмологичния ни институт Емил Ботев: Бъдете спокойни, не е катастрофален трус

"Земетресението не е от катастрофалните и хората трябва да бъдат спокойни", коментира пред БНР шефът на Сеизмологичният интитут към БАН проф. Емил Ботев. Той каза, че вероятността сеизмичната активност в Гърция да се засили е нищожна.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

 "Моето мнение е, че "Земетресението не е от катастрофалните и хората трябва да бъдат спокойни", коментира пред БНР шефът на Сеизмологичният интитут към БАН проф. Емил Ботев. Той каза, че вероятността сеизмичната активност в Гърция да се засили е нищожна. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS "Моето мнение е, че

Къщи се напукаха в Хасково, в Кърджали падна комин

В Хасково и Харманли има напукани къщи в следствие на земетресението от 12,25 часа днес. В Кърджали пък е получен сигнал за паднал комин.

Плевнелиев: Днес празнуваме своето духовно кръщение

София /КРОСС/ Президентът Росен Плевнелиев участва в тържествата в столицата по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. „На 24 май празнуваме своето духовно кръщение. Дарът на буквите и делото на светите братя Кирил и Методий промениха културния и духовния облик на християнския свят", каза държавният глава, който поведе празничното общоградско шествие до Паметника на светите братя пред Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий".В шествието се включиха председателят на Народното събрание, кметът на столицата, ръководствата на Българската академия на науките, на Софийския университет „Св. Климент Охридски", министри и дипломати, учители, просветни и културни дейци. Президентът поднесе венец пред Паметника на славянските първоучители, където беше отслужен тържествен водосвет. Слово пред Паметника на светите братя произнесе писателят и драматург Теодора Димова.По повод празника на славянската писменост президентът Росен Плевнелиев откри и фотоизложбата „По следите на Св. Св. Кирил и Методий", организирана от Посолството на Словашката република в България

Уволниха съветник на Ердоган, защото удари протестиращ заради Сома

Съветник на турския премиер Реджеп Ердоган се прости с поста си, след като удари демонстрант на мястото на минната катастрофа на 6 май в Сома, при която загинаха 301 работници, предаде БГНЕС. Снимк...

Кърджали с най-много щети от земетресението в Егейско море

Кърждали е градът на територията на България, който отчита най-много щети от земетресението по обяд днес в Егейско море. Трусът е повредил сградата на Регионалния исторически музей в Кърджали. Една от...

Розберг спря Хамилтън в квалификацията в Монако

Уикендът за Нико Розберг започва много добре. След като в първата и третата свободни трениворвки Люис Хамилтън даде най-добрите времена, днес, в квалификацията, Нико Розберг успя да запише най-бързата...

Тиаго Мендеш: На финала на Шампионска лига няма значение кой е фаворит

Полузащитникът на Атлетико (Мадрид) Тиаго Мендеш е краен оптимист за изхода на финала в Шампионска лига тази вечер между неговия тим и Реал (Мадрид). Той очаква победа, макар да съзнава, че съперникът...

Боримиров поема ДЮШ на Левски?

Бившият футболист се завръща на работа в любимия си отбор


Силен трус в Егейско море и североизточна Гърция

Земетресение с магнитуд 6,4 разлюля днес района на остров Лимнос в Егейско море и североизточна Гърция.

От пожарната: Щетите от земетресението са незначителни

София /КРОСС/ Щетите, нанесени от земетресението, са незначителни. Това съобщи пред БНР Румен Арнаудов, дежурен офицер в „Пожарна безопасност и защита на населението". Той добави, че има постъпили сигнали за паднал покрив на изоставена къща в Кърджали, паднали части от комин върху кола. Няма информация за пострадали хора. Готови сме да реагираме при необходимост, заяви той.

Сеизмологът проф. Емил Ботев: Спокойно, не е катастрофален трус

"Земетресението не е от катастрофалните и хората трябва да бъдат спокойни", коментира пред БНР шефът на Сеизмологичният интитут към БАН проф. Емил Ботев. Той каза, че вероятността сеизмичната активност в Гърция да се засили е нищожна. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS "Моето мнение е, че

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване