Сънародниците ни зад граница оставиха БСП на пето място

София /КРОСС/ 75% от протоколите на СИК са обработени до този момент, съобщи БНТ. На първо място с 31.08% са ГЕРБ, следвани от БСП с 18.86%.Протоколите от гласуването в чужбина са обработени на 99.4%. 38.44% от сънародниците ни зад граница са гласували за ГЕРБ. Второто място държи ДПС с 15.60%,над 14% от сънародниците ни са дали гласа си за Реформаторския блок. Малко над 8% за коалицията на Николай Бареков. На пето място се нарежда БСП с 5.46%, следва я АБВ.    

Модулни роботи в мебелите на бъдещето

 Учени от Лабораторията по биороботика в Швейцарското федерално политехническо училище в Лозана (Swiss Ecole Polytechnique Federale de Lausanne, EPFL) работят над универсално решение на това да можем да комбинираме функционалност, естетика и универсалност при избора ни на домашни мебели. Изследователите разработват комплекс от малки модулни роботи, които могат самостоятелно да се свързват, превръщайки се в тази мебел, от която имате нужда в момента.

 

Роботите, наречени Roombots, се свързват подобно на елементите на конструктора “Лего” и могат да създадат различна структура. Те са с форма на зарче със страна 22 сантиметра. Използват безжична връзка помежду си, а във вътрешността им има три двигателя, с чиято помощ се придвижват в трите направления. Модулите имат “щипки”, с които се захващат един за друг, за да образуват по-голяма структура.

 

Разработката все още е на етап предварителни изследвания и опитна реализация. Първоначално роботите ще бъдат насочени към хора с физически ограничения, които изпитват трудности не само при преместването на маса, а и да я завъртят например.

 

Такава умна мебел, която може да свърши част от работата на човека, ще бъде от огромна помощ не само за инвалидите и възрастните хора, но изобретателите се надяват, че ще предизвика интереса и на други кръгове от хора.

ЕНП с най-много места в Eвропарламента

/КРОСС/ Европейската народна партия (ЕНП) печели изборите за новия Европейски парламент.  Според предварителните данни, консерваторите отново печелят срещу Партията на европейските социалисти (ПЕС), но за разлика от изборите през 2009 г. - с по-малка преднина. Данните показват, че при избирателна активност от 43,11% (предварителни данни), ЕНП получава 28,23% и 212 мандата срещу 24,63% и 185 мандата за ПЕС. Според наблюдателите, повишената избирателна активност на настоящите избори показва, че е бил преодолян постоянният спад в активността. Данните потвърждават и предизборните опасения на мнозина европейци - за големите победители на евроизборите 2014 г. могат да се приемат евроскептиците, които печелят исторически възход. Предварителните резултати показват, че евроскептичните популисти печелят 25% във Франция, 23% - Дания, 22% - Великобритания, 20% - Австрия, 15% в Унгария, 13% - Финландия, 12% в Гърция. Въпреки многото спечелени места, евроскептиците са разделени на няколко фракции, което дава възможност на Либералите (АЛДЕ) да останат трета сила със 71 места в Европейския парламент. Според предварителните данни Зелените остават четвърти с 55 места. В графата „Други" - 67 места според предварителните данни, влизат партиите от държавите членки, които са спечелили места в Европарламента, но все още не са част от някое от големите европейски политически семейства

Румениге: Пеп не е забравил боя от Реал

Гуардиола предотврати срив в нашия отбор, добави босът на Байерн


Интернет гигантите плащат общо $324,5 млн. на ищци

 Apple, Google, Intel и Adobe са се съгласили да заплатят 324,5 милиона долара на ищците, обвинили компаниите в неконкурентно наемане на практики, за да поддържат заплатите ниски. Почти 65 хиляди служители са предприели действия, с които да пратят случая в съда. Първоначално ищците са планирали да търсят 3 милиарда долара от компаниите. Един ищец е заявил, че тази сума е прекалено малка. Случаят, в който са замесени и компаниите Lucasfilm, Pixar и Intuit, е още от 2001 година, когато бивш софтуерен инженер в Lucasfilm заведе дело заради оплакване, че седемте дружества са се наговорили да поддържат заплатите ниски. Заради няколко подобни оплаквания на служители, които са работили във фирмите в периода 2005 и 2010 година, е образувано дело и щателна проверка за непочтените практики на консолидиране на цените по нечестен начин.

Евроизбори 2014: ГЕРБ печели у нас, ЕНП в Европа

/КРОСС/ Категорична победа за ГЕРБ на изборите за Европейски парламент. 30,03% от гласовене на евроизборите получава ГЕРБ, а 19,9% - БСП, сочат резултатите от 100% обработени протоколи. Следват ДПС със 17,28%, „България без цензура" се нарежда като четвърта политическа сила с 10,69%, а „Реформаторският блок" са пети с 6,37% подкрепа. Това са петте партии, които ще имат свои представители в Европарламента.   Европейската народна партия (ЕНП) печели първото място в изборите за Европейския парламент с 211 мандата, сочат първи обобщени данни от екзит пол за ЕС, представени от пресцентъра на институцията. ЕНП е първа отново, но спрямо мандата 2009-2014 г. губи 63 мандата. Групата на социалистите и демократите отново е втора, но със 193 места (-2). АЛДЕ запазват третото си място със 74 мандата (-11). Зелените получават 58 места и така запазват мащаба на представителството си, Европейските консерватори и реформатори получават 39 места (-17), Европейската обединена левица печели 47 мандата (+12), Европа за свобода и демокрация печели 33 места и запазва позиции. Засега независимите евродепутати се очаква да бъдат 40, а "други" - 56, като това са онези депутати, излъчени от партии и коалиции, които не се причисляват към нито една от посочените групи.  

Агро Финанс АДСИЦ ще гласува за 7,76 ст. дивидент на акция за 2013 г.

Сумата за дивиденти възлиза на 2,501 млн. лв., като представлява 90% от печалбата за миналата година


Евроизбори 2014: ГЕРБ печели у нас, ЕНП в Европа

/КРОСС/Убедителна победа на ГЕРБ на изборите за европейски депутати с близо 14 % преднина пред втория - БСП. Това сочат междинните данни, публикувани на сайта на Централната избирателна комисия при обработени 54,259 % протоколи на СИК в РИК. Резултатите са: ГЕРБ 32,18 % БСП 18,80 % ДПС 14,52 % България без цензура 10,73 % Реформаторски блок 6,66 % АБВ 4,34 % НФСБ 3,24 % Европейската народна партия (ЕНП) печели първото място в изборите за Европейския парламент с 211 мандата, сочат първи обобщени данни от екзит пол за ЕС, представени от пресцентъра на институцията. ЕНП е първа отново, но спрямо мандата 2009-2014 г. губи 63 мандата. Групата на социалистите и демократите отново е втора, но със 193 места (-2). АЛДЕ запазват третото си място със 74 мандата (-11). Зелените получават 58 места и така запазват мащаба на представителството си, Европейските консерватори и реформатори получават 39 места (-17), Европейската обединена левица печели 47 мандата (+12), Европа за свобода и демокрация печели 33 места и запазва позиции. Засега независимите евродепутати се очаква да бъдат 40, а "други" - 56, като това са онези депутати, излъчени от партии и коалиции, които не се причисляват към нито една от посочените групи.  

Радан Кънев: Показахме на половин милион души, че гласът им няма да се загуби


Говорителят на Реформаторския блок Радан Кънев заяви пред Би Ти Ви, че за него правителството е в оставка и разумното е възможното е най-бързо да има избори. 

По думите му постигнатото от политическата коалиция на евроизборите вчера едно евродепутатско място не е политическа цел, а само първи успех.

Показахме на половин милион души, че техният глас няма да се загуби, каза Кънев. Той изтъкна, че демографията на блока "се е отключила към младите" и че присъствието му е силно...

При 75% обработени протоколи: ГЕРБ - 31.08%, БСП - 18.86%, ДПС -16.51%

При обработени 74,9% от протоколите на секционните избирателни комисии, резултатите са: ГЕРБ - 31,08%, „Коалиция за България” - 18,86%, ДПС – 16,51%, съобщи Камелия Нейкова, говорител на ЦИК. „България без цензура” взима 10,69%, а Реформаторският блок – 6,37%.  Под чертата остават: 4,09% за АБВ 3,16% за НФСБ 3,06% за "Атака" „В ЦИК не е пристигнала нито една Районна избирателна комисия, която да предава своите протоколи. Вероятно комисиите са се забавили, заради повечето информация, която трябва да се попълва заради преференциалния вот", коемнита Камелия Некова. ЦИК трябва да получи всички протокли до сряда и тогава се очаква да бъдат обявени окончателните резултати от изборите за Европейски парламент.

ЦИК: ГЕРБ - 31,08%, „Коалиция за България” - 18,86%, ДПС – 16,51%, ББЦ – 10,69%, РБ – 6,37%, при 74,9 % обработени протоколи

При обработени 74,9% от протоколите на секционните избирателни комисии, резултатите са: ГЕРБ - 31,08%, „Коалиция за България” - 18,86%, ДПС – 16,51%, „България без цензура” – 10,69% и Реформаторски блок – 6,37%. Това каза за Агенция „Фокус” Камелия Нейкова, говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК). При обработени 74,9% от протоколите на секционните избирателни комисии, резултатите са: ГЕРБ - 31,08%, „Коалиция за България” - 18,86%, ДПС – 16,51%, „България без цензура” – 10,69% и Реформаторски блок – 6,37%. Това каза за Агенция „Фокус” Камелия Нейкова, говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Функционалността най-важна за родните маниаци

 Според българите основната роля на модерните технологии в живота им е тяхната функционалност (27,7%) и възможността за свързаност с близките (26,7%), показва още проучването на агенцията за онлайн изследвания Gemiu. На трето място потребителите поставят желанието за забавление посредством възможностите за игри, музика и снимки, които новите технологии предоставят (16,3%).

 

Определящите фактори при покупка на нов уред или мобилно устройство са най-вече цената и качеството (50,7%), сочи още изследването. Едва 7,2% от потребителите биха заплатили повече пари за дадена джаджа само и само за да са в крак с модата.

 

По отношение на забавния аспект на технологиите, логично на него отдават по-голямо значение по-младите (до 29 години) и необвързаните потребители. Функционалността е важна предимно за мъжете, докато свързаността с приятелите и близките – за жените. Съответно мъжете са по-склонни да платят и висока цена, за да притежават най-модерните джаджи, а най-голямо нежелание за инвестиране в големи суми проявяват хората над 40 години.

 

Що се отнася до притежаваните уреди, резултатите показват високо проникване на пазара от страна на лаптопите (74,5%), телевизорите с плосък екран (73,8%), смартфоните (66,2%) и настолните компютри (63,2%). Таблетите са значително по-слабо разпространени, но заедно със смарт телевизорите (15,3%) и смарт телефоните (19,4%) те са сред най-желаните уреди за покупка – съответно 16,6%.

Замъкът на Дракула отново обявен за продан

Това е втори опит за продажбата на замъка Бран, като исканата цена засега не се разкрива


ЦИК: ГЕРБ - 31,08%, „Коалиция за България” - 18,86%, ДПС – 16,51%, ББЦ – 10,69%, РБ – 6,37%, при 74,9 % обработени протоколи

При обработени 74,9% от протоколите на секционните избирателни комисии, резултатите са: ГЕРБ - 31,08%, „Коалиция за България” - 18,86%, ДПС – 16,51%, „България без цензура” – 10,69% и Реформаторски блок – 6,37%. Това каза за Агенция „Фокус” Камелия Нейкова, говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК). При обработени 74,9% от протоколите на секционните избирателни комисии, резултатите са: ГЕРБ - 31,08%, „Коалиция за България” - 18,86%, ДПС – 16,51%, „България без цензура” – 10,69% и Реформаторски блок – 6,37%. Това каза за Агенция „Фокус” Камелия Нейкова, говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК).

UKIP спечели изборите за Европейски парламент във Великобритания

/КРОСС/ Антиимигрантската ЮКИП спечели изборите за Европейски парламент във Великобритания. Убедителният резултат ще даде на партията на Найджъл Фараж не само по-силен глас в Брюксел, но я превръща и в сериозна политическа сила на Острова.  По-късно днес предстои да бъдат обявени резултатите от гласуването в Шотландия, Северна Ирландия и Лондон - последните три от общо девет големи избирателни райони в Обединеното кралство. Но и без тях е вече ясно, че ЮКИП ще има най-много представители сред 73 британски евродепутати. На някои места подкрепата за антиевропейската организация е скочила с близо 17%. Новите резултати само ще внесат яснота кой е на втора позиция - опозиционните лейбъристи, които също бележат голям напредък в сравнение с предишния вот за европарламент, или Консервативната партия на премиера Дейвид Камерън. Коалационните партньори на консерваторите, либералдемократите, смятани за най-проевропейската британска партия, са се представили най-зле от парламентарните сили. Те бяха изместени от Зелените и са на пета позиция. Успехът на ЮКИП идва след много доброто й представяне и на местните избори, които се проведоха миналата седмица заедно с европейските. На тях тя се нареди на трето място, като сериозно увеличи броя на общинските си съветници, посочва БНР

Българите харесаха преференциалния вот

/КРОСС/ Голям успех на преференциите регистрираха социолозите на вчерашния евровот. На българите, изглежда, им хареса възможността да гласуват за конкретна личност, което може да се тълкува като първа успешна крачка към въвеждането на чист мажоритарен вот. Около 43% от участвалите в изборите са се възползвали от възможността да отбележат предпочитания от тях кандидат в партийните и коалиционните листи според данните от екзитпола на "Галъп". Приблизително същия процент съобщават и от "Екзакта". Според "Алфа Рисърч" процентът обаче е 30. Дали ще се стигне до размествания, ще стане ясно в следващите дни. Прагът на преференциите според новия Изборен кодекс е 5%. Т.е., за да заеме водаческото място, един кандидат трябва да събере предпочитанията на 5% от гласувалите за неговата партия или коалиция. Процентът на хората, възползвали се от мажоритарния елемент, е огромен в сравнение с предишните евроизбори през 2009 г. Тогава едва 16% прибегнаха до преференцията (410 000 души),  пише "Сега". Най-силна е мажоритарната интрига при Реформаторския блок, чиито симпатизанти са раздвоени между водача Меглена Кунева и втория в листата - Светослав Малинов. Още преди началото на кампанията неформалният лидер на основната съставляваща партия ДСБ Иван Костов призова своите привърженици да гласуват за кандидата на партията - Малинов

Кой победи и кой загуби битката за Европарламент 2014

Изборите за 751-местния Европарламент са спечелени от партията, която загуби най-много гласове, а във Франция и Великобритния те предизвикаха политически земетръс с победите на еврофобите и националистите, предава БГНЕС.
Европейската народна партия (EНП) губи 63 депутати в Европарламента, макар че е на път да спечели изборите. Изборите за 751-местния Европарламент са спечелени от партията, която загуби най-много гласове, а във Франция и Великобритния те предизвикаха политически земетръс с победите на еврофобите и националистите, предава БГНЕС. Европейската народна партия (EНП) губи 63 депутати в Европарламента, макар че е на път да спечели изборите.

Apple TV – малката кутия с големи възможности

 Apple TV е малък център за големи развлечения. Така описват от apple своята технологична джаджа, която се включва към домашната мрежа и започва да предава картина с 1080p FHD качество. Apple TV не е новост на запад, но в България е малко позната, може би предимно сред ползвателите на „ябълката”, които ревностно следят всички продукти на компанията.

 

Кутийката всъщност представлява един неограничен достъп до съдържание към домашния ни телевизор, без да ни трябва помощта на компютри или смарт екрани. Реално устройството превръща всеки телевизор в умен такъв и може да подава към него картина със страхотно качество.

 

Идеята на apple, разбира се, е ползвателите да могат да гледат без проблем всички предлагани от компанията филми и друго платено видео и аудио съдържание. Всеки, който има устройство на ябълката, ползва акаунт към iTunes, откъдето е заливан както с безплатни приложения, така и с платено съдържание.

 

Но това далеч не е всичко. В предлаганите апликации за Apple TV с регион България има някои с безплатно съдържание, например YouTube. Устройството дава възможност да се логнеш със своя акаунт и да гледаш всичко, което следиш и през компютъра в тубата.

 

В Apple TV има и други апликации – като vimeo, flickr, bloomberg, които предлагат както безплатно, така и платено видео съдържание, но изборът в тях е огромен и не може да се изгледат всички – трейлъри, подкастове, качени музикални клипове, цели предавания и дори филми.  

 

Разбира се, можем да разчитаме само на собственото ни съдържание, което имаме на домашния компютър или лаптоп, и да си пускаме филми и музика, с които разполагаме.

 

Едно от най-важните преимущества

 

на apple TV обаче е това, че можем да го свържем със нашия iPhone или iPad и да стриймваме директно от него на телевизора си. Няма значение дали ще са филми, снимки, видео клипчета, или пък ще играем някоя страхотна игра – имаме възможността да ползваме телевизора като по-голям екран и да вършим всичко на него с удоволствие и без грам насичане.

 

Колкото и да е странно или чудно, стрийминга, който минава през домашната Wi Fi мрежа е с прекрасно FHD качество и нищо не се губи по безжичния път.

 

Тоест, ако използваме услуга за стрийминг като HBOgo, Voio или друга подобна на българския пазар през нашия мобилен телефон, можем без проблем да я стартираме на устройството си и да включим стрийминга към екрана на телевизора си. Така гледаме прекрасно съдържание с високо качество директно на нашия огромен екран, без да е нужно да се взираме в малкия дисплей на телефона, поне когато сме у дома.

 

Устройството Apple TV можем да закупим за 229 лева директно от dice.bg, които са официални вносители на всички продукти на ябълката. На едно място (www.dice.bg) може да се сдобиете с продукти от целия асортимент на Apple, които можете да вземете от магазините на зарчетата или да поръчате по интернет и получите с куриер в дома си.

 

Ако трябва да обобщим защо е хубаво и полезно да си вземем Apple TV при възможност, бихме посочили много положителни причини и нито една отрицателна. Като параметри устройството е малко, тихо, ниско енергийно и има красиво функционално дистанционно, с което осъществяваме лесен достъп до цялото съдържание. Първоначалните настройки също са изключително лесни. Единствено трябва да свържем Apple TV към телевизора ни посредством HDMI кабел и сме готови. Кутийката сама ще дръпне своите настройки от домашната интернет мрежа. Ако телевизорът ни е по-стар и няма HDMI изход, то има различни адаптори, които да му помогнат да се свърже с малката кутийка.

 

Управлението е лесно и интуитивно и скоро ще се превърне в удоволствие. Тепърва ще се добавят и нови приложения за българския пазар, които да разширят възможностите и избора на безплатно съдържание – като HBOgo например.
HBOgo се пъха в „ябълката” до дни

HBOgo в България събра журналисти и блогъри за обща дискусия.
Над 30 хиляди души са потребителите на на стрийминг услугата HBOgo в България, стана ясно преди няколко дни от данни, изнесени от компанията. Силно се увеличава гледането на услугата през смарт телевизори или през Apple TV. „ Въпрос на време е услугата да може да бъде закупена само с абонамент за интернет, защото оператор вече не е само телевизионния оператор”, твърди мениджърът на HBO за България Димитър Нойков. HBOgo е услуга, която предлага почти цялото съдържание на HBO и която да можем да гледаме посредством стрийминг през браузър, мобилни и носими устройства или смарт телевизори. Сред предложенията можем да намерим едни от най-любимите сериали в момента на българския зрител – „Истински детективи” и „Игра на тронове”, както и много други, озвучени или с български субтитри.

 

„Това, което се промени в разбирането за технологиите през последните години, е, че те не могат да бъдат мислени извън съдържанието – двете сфери стават все по-зависими една от друга”, казва Димитър Нойков. „Това, което е безспорно, е, че силата на HBO е в селекцията на най-доброто съдържание”. В България съдържанието е най-доброто, най-пълното и най-евтиното спрямо другите пазари, коментира още той по време на неофициална среща с представители на медиите.

 

Преди година, когато HBOgo навлезе в България, сайтът е разполагал с библиотека от 1000 часа. В момента са на разположение 1800 часа американско и европейско кино, документалистика, анимация, музика и специални събития. Все по-голямо става и съдържанието, което е за свободно гледане, без регистрация.

 

HBO България не използва американското приложение, а разработено от Янош Зиларди, вицепрезидент „Дигитални медии” в HBO Европа и Петер Риц, оперативен директор на HBOgo, които са спечелили награда за него на технологичното изложение в Амстердам през 2012 г. Приложение HBOgo се ползва на 3 континента, в 12 страни в Европа, на 11 езика в Азия и от 60 оператора, партньори на HBO.

 

Данните за стрийминг услугата HBOgo показват и друга любопитна тенденция – силно увеличение на ползващите HBO GO през смарт телевизор – две от най-популярните марки LG и Samsung вече продават телевизорите си с вградено приложение за услугата. Към момента от компанията са в готовност да пуснат своето интегрирано приложение в Apple TV, тъй като там то отсъства. Въпреки това HBOgo се гледа невероятно лесно и приятно чрез AirPlay функцията на устройствата на apple, които предават съдържанието директно към Apple TV и телевизионния екран.

Победителите и губещите в Евроизбори 2014

Изборите за 751-местния Европарламент са спечелени от партията, която загуби най-много гласове, а във Франция и Великобритния те предизвикаха политически земетръс с победите на еврофобите и националистите, предава БГНЕС.
Европейската народна партия (EНП) губи 63 депутати в Европарламента, макар че е на път да спечели изборите. Изборите за 751-местния Европарламент са спечелени от партията, която загуби най-много гласове, а във Франция и Великобритния те предизвикаха политически земетръс с победите на еврофобите и националистите, предава БГНЕС. Европейската народна партия (EНП) губи 63 депутати в Европарламента, макар че е на път да спечели изборите.

147 секции от три кърджалийски общини не са си предали протоколите

Кърджали /КРОСС/ Членовете на секционни избирателни комисии от три общини - Кирково, Крумовград и Ардино, все още не са предали своите протоколи. Това са около 147 секции, съобщава bTV. Членовете на избирателните секции разказаха, че са спали по градинките, по пейките и в момента са разпръснати из града в изчакване да предадат протоколите си. Причината да бъдат обработени едва 75% от протоколите на общината е, че около 100 протокола са били върнати поради много грешки за повторна обработка. В последния момент около 25% от състава на РИК-овете е бил изненадващо подменен с мотив от самите партии, по желание на самите членове. Става ясно още, че още вчера от РИК са съобщили, че това със сигурност би създало проблеми в изборите, тъй като тези хора не са били обучени и със сигурност ще допускат грешки.Членовете на 61-а секция в града, където снощи мъж вилня и ги заплаши с убийство, още са в шок от случилото се. Хората не смеят да напуснат сградата на училището, без охрана. „Определено ние бяхме заплашени, бяхме заплашени до толкова, че ще бъдем заклани", каза председателят на комисията Малина Бойчева.Заплахата дошла от едър мъж, нахлул в изборното помещение със секретаря на районната избирателна комисия. Към тях се присъединил и човек, който се представил за общински съветник. Тримата влезли в секцията, точно когато комисията брои бюлетините. Скандалът става за 4 недействителни бюлетини и довежда до колапс две жени от секцията

ЕНП с 212 депутати, ПЕС - 185

Европейската народна партия остава най-голямата политическа група в Европарламента с 212 депутати. Социалистите - ПЕС, ще вкарат 185 депутати. И двете групи имат по-малко представители спрямо предходния Европейски парламент, когато десните имаха 273-ма депутати, а ПЕС - 195. Като цяло броят на местата в Европарламента този мандат ще е по-малък от предходния - намален е от 766 на 751.  На тези избори за Европейски парламент очаквано възход бележат крайните партии. Във Франция Националният фронт излиза на първо място – нещо, което френският премиер нарече политическо земетресение. Британската Евроскептична партия за независимост на обединеното кралство също има силен резултат, като изпреварва управляващите консерватори и опозиционните лейбъристи. В Гърция радикалната левица "Сириза" също излиза начело с лека преднина пред управляващата десница. Средната избирателна активност в Европейския съюз е била 43.11%. 

Джип изгоря в монтанско село

Огънят е тръгнал от късо съединение


При обработени 54% от протоколите: ГЕРБ-32%, БСП-19%

При обработени 54,259 процента от протоколите на СИК в РИК партия ГЕРБ печели 32,18 процента от гласовете в изборите за Европейски парламент, информира ЦИК.

Членове на СИК затворени в Пловдивския панаир заради протоколите

Имало припаднал човек и сбиване с хората, които приемат протоколите


Произнасят присъдата срещу Цветан Цветанов

Софийски градски съд ще произнесе присъдата по делото срещу бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, съобщи Фокус.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS
Присъдата ще бъде прочетена от 9.00 часа от 32 състав на Софийски градски съд. На предишното заседание по делото прокуратурата поиска 5 години Софийски градски съд ще произнесе присъдата по делото срещу бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, съобщи Фокус. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS Присъдата ще бъде прочетена от 9.00 часа от 32 състав на Софийски градски съд. На предишното заседание по делото прокуратурата поиска 5 години

Приключи ремонтът на Пети блок на АЕЦ „Козлодуй”

/КРОСС/ На 25 май приключи плановият годишен ремонт на 1000-мегаватовия Пети енергиен блок на АЕЦ „Козлодуй", съобщават от централата. След извършена проверка от Агенцията за ядрено регулиране и получено одобрение от председателя на АЯР, блокът бе включен в паралел с електроенергийната система на страната в 10 часа. В рамките на годишния ремонт, започнал на 20 април, успешно бяха изпълнени необходимите ремонтни дейности, профилактика на оборудването и на системите на блока, включително изпълнение на мерки от Националния план за действие след проведените стрес тестове. Реакторът бе презареден със свежо ядрено гориво за следващата горивна кампания. Другият 1000-мегаватов енергоблок на АЕЦ „Козлодуй" - Шести, работи с пълно натоварване на мощността в съответствие със съгласувания график с Електроенергиен системен оператор ЕАД.

Европейската народна партия печели изборите за Европейски парламент

Европейската народна партия остава първа политическа сила в Европейския парламент след проведените в Европейския съюз избори. ЕНП печели над 28 % от гласовете на избирателите и ще има вероятно 212 мандата. Втора политическа сила остава Партията на европейските социалисти с около 25 процента от гласовете и вероятно 185 мандата.

Произнасят присъдата срещу Цветанов

Софийски градски съд ще произнесе присъдата по делото срещу бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, съобщи Фокус.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS
Присъдата ще бъде прочетена от 9.00 часа от 32 състав на Софийски градски съд. На предишното заседание по делото прокуратурата поиска 5 години Софийски градски съд ще произнесе присъдата по делото срещу бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, съобщи Фокус. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS Присъдата ще бъде прочетена от 9.00 часа от 32 състав на Софийски градски съд. На предишното заседание по делото прокуратурата поиска 5 години

Цената за глас се срина до 20 лв.

София /КРОСС/ Цената за глас на вчерашния евровот се срина до 20 лв., след като мизата на парламентарните избори миналата година достигна 80 лв. Няколко сигнала за предизборен алъш вериш бяха подадени от РИК-Варна на полицията. Според единия от тях в село Въглен се предлагали по 30 лв. за поставяне на символ на „правилното" място в бюлетината. В Страшимирово, община Белослав, пък се плащало по 50 лв. за глас. Рано сутринта вчера в РИК е постъпил и сигнал, че емисари раздават папки, което породило съмнения, че в тях има скрити пари. На мястото е пратена и полиция. Столипиновци пък вчера „хвърлиха гласовете си за Европата". Култовото признание направи 20-годишната бременна жителка на най-големия етнически квартал на Балканите Донка Димитрова. Тя не гласувала, а „хвърляла" гласа си на бюлетината. Думите й бяха подкрепени от още няколко жени, които категорично отричаха, клатейки глави, някой да им е давал пари срещу вот. Наред с Донка в изборните секции в ОУ „Пенчо Славейков" на тумби влизаха пременени с най-новите си дрехи цели семейства. „Ако не хвърля гласа си, ще ми режат помощите. Казаха ми на кой номер да отивам и да хвърлям. Че съм бременна и имам 3-годишно момиченце, а нямам работа", призна жената, крачейки към урната. Повечето от съкварталците й категорично отричаха да имат нещо общо с търговията с гласове

''Ще се пенсионирам на 100''

 Бил Фърсън е застанал пред шлифовъчна машина, а в набръчканите си ръце държи сноп от стоманени тръбички. Работата му изисква тънък усет и добро зрение - все неща, които не са типични за човек на 95-годишна възраст.

"Подострям тръбичките и следя да имат правилната дължина”, казва Фърсън. Негов работодател е малкото семейно предприятие „Vita Needle“ край Бостън, основано през 1932 година. Средната възраст на неговите петдесетина работници е 74 години. Цялото производство е ръчен труд и намира приложение в медицинската техника, автомобилната и хранително-вкусовата промишленост. Бил Фърсън се пенсионирал на 65-годишна възраст, но бързо установил, че този живот не е за него: „Веднъж вече бях в пенсия и не ми се ще пак да изпадам в ситуацията да нямам какво да правя. Просто трябва да върша нещо, иначе съм нещастен”, разказва мъжът.

Шефът на фирмата Фред Хартман е един от най-младите в предприятието - той е "само" на 60 години. Защо във фирмата му работят толкова много хора, които отдавна са навършили годините за пенсия? "В края на 80-те нещата във фирмата не вървяха добре. Нуждаехме се спешно от нови работници, но се намираха основно по-възрастни хора, останали без работа. Това обаче се вписваше идеално в плановете ми. Защото още тогава бях наясно, че тези хора знаят какво е лоялност и трудова етика. Така постепенно развихме новата си фирмена философия: за да вървим напред, ни трябват точно такива хора”, казва Хартман.

Не е само заради парите

 

"Усещането, че си полезен, е много по-важно от парите", казва шефът на фирмата

 

Стратегията се оказва печеливша - фирмата не може да се оплаче от липса на достатъчно поръчки, за съкращения никой не мисли. А тъй като работата е твърде специфична, няма и опасност хората да бъдат изместени от роботи. Но дали Хартман не трупа печалби на гърба на хора, които работят само защото пенсията не им стига? Не, категоричен е шефът на фирмата: "Грешно е да се смята, че тези хора работят само заради парите. Повечето от тях получават пенсия или други социални плащания, с които могат до покриват основните си разходи. Те работят при нас не толкова заради заплатата, колкото заради усещането, че са полезни, че някой разчита на тях. Това е много по-важно от парите, които заработват".

Ан Пол, на 85 години, е напълно съгласна с шефа си: „Разбира се, че парите са важни. Но другото е много по-важно. Ако нямах тази работа, щях да си седя вкъщи и да вегетирам. Работата ме държи във форма, постоянно съм в движение, все правя нещо. Затова идвам тук с удоволствие. Хората са много мили, чувстваме се като едно голямо семейство", разказва Ан.

Най-възрастният ѝ колега Бил Фърсън изобщо не мисли за пенсиониране: "Още не! Преди да съм навършил 100 години, няма да се откажа. Стига да съм жив дотогава", споделя 95-годишният работник. След което казва, че не може да говори повече, тъй като трябва да работи. Или по-точно - ИСКА да работи.

Партията на Орбан получи над половината от унгарските мандати

Дясноцентристката партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан убедително спечели и евро изборите, предаде БГНЕС. За нея са дали гласовете си 51,5% от избирателите, които й дава право на 12 от общо 21-те ме...

ЦСКА връща парите на акционерите на 2 юни

От 2 юни ще започне връщането на парите на хората, които си закупиха акции на ЦСКА, съобщават "червените" на официалния си сайт. Преди седмица емисията бе обявена за неуспешна, след като не ...

Шопската салата №1 в Европа

Шопската салата изпревари всички европейски национални ястия и стана номер 1 в Европа! Салатата се оказа най-харесваната рецепта в инициативата на Европейския парламент „Вкусът на Европа&quo...

Неизвестен възстанови чешма в Сливен

Анонимен гражданин на Сливен изгради чешма, предаде агенция „Фокус”. Със собствени средства и усилия мъжът възстанови изоставената от повече от 50 години чешма. За да се пести вода...

Адвокатът на Цветанов очаква оправдателни присъди по всички дела

По всички дела очакваме оправдателни присъди. Това каза пред журналисти адвокат Менко Менков по повод оправдателната присъда по делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, предаде &bdqu...

Прогноза: Предсрочни избори са неизбежни

Димитър Ганев смята, че ще има и ремонт на кабинета


Литовците преизбраха Далия Грибаускайте за президент

Тя спечели втория тур на изборите за държавен глава с 57% от гласовете

Папазов: Не вярвам БДЖ да фалират, но няма сценарий влаковете да спрат

- Г-н Папазов, има ли опасност от фалит на БДЖ? - Правим всичко възможно да не допуснем такъв сценарий и се надявам да успеем. - А има ли резервен план, ако бъде обявена несъстоятелност на БДЖ? - Има, разбира се. Но резервния план сега няма да го коментираме. На 26 май (днес - бел. ред.) има събрание на кредиторите. Търсим всички варианти, които да ни помогнат в преговорния процес. Мисля, че направихме стъпки в положителна посока, намалихме кредитната задлъжнялост с доста голяма сума. - Бяхте казали, че са към 100 млн. лв. Но кредиторите са се втвърдили, така ли е? - Да, това е сумата. Ситуация е такава, че в последните години не е плащан и лев от главницата, били са лъгани, много пъти им е обещавано. - Казвахте, че ще пишете на финансовия министър на Германия. - Всичко е направено. Обърнали сме се към финансовия министър на Германия, със съдействието на нашия министъра на финансите Петър Чобанов, а и по-всички канали се мъчим да ги убедим, че се опитваме да спасим българските железници от тежкото положение, в което се намират. И продължаваме да намаляваме кредитната задлъжнялост, тази година планираме да погасим още 50 млн. лв. - Колко са задълженията към този момент? - В момента са към 605 млн. лв., заварихме ги към 724 млн. лв. - При най-лошия вариант ще има ли кой да вози? - Ще има кой да вози. - Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) може ли да стане превозвач? - Към настоящия момент законът не позволява

Борисова градина или булевард?

 Над тридесет години живея на улица до Борисовата градина и всеки ден си правя сутрешния крос на свеж въздух. Минавам оттам и когато отивам на работа. Известно ми е до болка всяко кътче. Знаят ме и бездомните псета в нея. Казвам това, защото онзиден комшия ме шашна с въпроса имаме ли наистина Борисова градина? А поводът бе следният. Миналата неделя май месец за първи път зарадва столичани с истинско пролетно време. Та с моя приятел реших ме да се порадваме на слънцето и да се поразходим в парка. Той обаче по-скоро приличаше на булевард с интензивен трафик на движението.

Всичко беше задръстено с коли. Тъй като асфалтовите алеи не стигаха, автомобилите паркираха и по тревните площи. Колите едва се разминаваха и хората се провираха между тях. Невнимателен шофьор за малко да блъсне дете. Същият инцидент се повтори миналото лято и почти се стигна до бой между бащата на момченцето и водача. Тогава зевзек, наблюдаващ свадата, предложи поне кметството да сложи светофар, та да пресичаме на зелено, за да не ни блъсне някой.

Във въпросната неделя приятелят ми се обади на дежурния в общината, но оттам му отговориха: „Ами какво да направим. Знаем, че е така. Ще докладвам за сигнала. Едно време имаше истинска Борисова градина.“ Не разбирам как „какво да се направи?“. На входа на парка срещу бул. „Драган Цанков“ до радиото има забранителен знак за автомобили, който трябва да се спазва. А за да се спазва, някой трябва да контролира. Толкова е просто. През есента на 2011 г., близо месец преди кметските избори, двама общински полицаи стояха по цял ден на пост и санкционираха нарушителите. И имаше ред. Изборите минаха. Йорданка Фандъкова пак ги спечели. 

Общината поне да сложи светофар, за да не стане беля

Полицаите си отидоха и повече не ги видяхме. Бедата е, че у нас всичко става постфактум, след като се преобърне колата. Общината се сети да монтира осветление и видеонаблюдение в парка, след като изнасилиха и удушиха Яна, под натиска на общественото негодувание. Сега вечер в алеите наистина е приятно, но защо за сметка на живота на едно младо момиче.

В случая трябва ли някой да бъде прегазен, за да се вземат мерки. Преди доста време в гората на Борисовата градина имаше детски картинг - прекрасно място за забавление на малките и отдих на младите семейства. Един кмет обаче го даде, говори се, на една естрадна певица, защото била негова съученичка. Картингът се трансформира в ресторант „Весело село“. Сега не знам кой го стопанисва, но всяка вечер там цвърчат мръвки и се лее вино. В съседство с него имаше детски канал, където палавниците гребяха на малки лодки. Той пък беше превърнат в треторазрядно кафене, което пустее. Вече не се учудвам на въпроса имаме ли наистина Борисова градина.

Лондон се очертава като водещ пазар на луксозни имоти в света

Цените на кв. м луксозна жилищна площ в британската столица са най-високи в глобален мащаб, показват данни на Christie’s International Real Estate


Три общини в Кърджали не са предали протоколите си заради грешки

Все още членовете на секционните избирателни комисии от три общини – Кирково, Крумовград и Ардино не са предали своите протоколи. Това са около 147 секции, предаде bTV.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS
Членовете на избирателните секции разказаха, че са спали по градинките, Все още членовете на секционните избирателни комисии от три общини – Кирково, Крумовград и Ардино не са предали своите протоколи. Това са около 147 секции, предаде bTV. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS Членовете на избирателните секции разказаха, че са спали по градинките,

Курумбашев: Има наказателен вот на левите избиратели

Резултатът е разочароващ и по-нисък от очаквания, призна социалистът


Васил Тончев: Ниската активност доведе до спада при БСП

София /КРОСС/ Никой не очакваше, че под 2.4 милиона души ще се разходят до урните. Тази ниска активност доведе до спада при БСП и увеличи резултата на ДПС, каза в студиото на TV7 социологът Васил Тончев, шеф на "Сова Харис". Той посочи, че не е удовлетворен от показаните от неговата агенция резултати от последното допитване и реалните резултати. „Ще анализираме случилото се", уточни Тончев.Социологът посочи като причина за разминаването ограничените възможности на социологията. Според него, нито една агенция не е отчела срива на БСП, само че в различен обем. Тончев нарече случилото се на изборите „нещо необичайно" и каза, че подобни разминавания се случват веднъж на 20 години.

Протоколите от 147 секции в Кърджали не са предадени заради грешки

Все още членовете на секционните избирателни комисии от три общини – Кирково, Крумовград и Ардино не са предали своите протоколи. Това са около 147 секции, предаде bTV.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS
Членовете на избирателните секции разказаха, че са спали по градинките, Все още членовете на секционните избирателни комисии от три общини – Кирково, Крумовград и Ардино не са предали своите протоколи. Това са около 147 секции, предаде bTV. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS Членовете на избирателните секции разказаха, че са спали по градинките,

Първан Симеонов: Нещата генерално вървят към предсрочни избори

София /КРОСС/ Интригата е дали ДПС няма да се окаже с повече места от БСП. Това каза пред БНТ Първан Симеонов от „Галъп Интернешънъл". И добави, че от агенцията му са били единствените, които са предвиждали четвърти мандат за ДПС. Изключително нисък резултат за БСП. От такъв порядък гласове никой не е очаквал и второто - изравняване на силите на ДПС и БСП, което е новината на вчерашния ден. По думите му ДПС винаги са мобилизирани, работят системно. Очакваше се този път да имат над 400 000 гласове. Те имаха толкова и на парламентарните избори. По думите му БСП е в изключително неизходна политическа полиция. Този резултат можеше да се очаква. Това, което представлява изненада спрямо проучванията, е ножицата между първите две формации, посочи той. Що се отнася до това дали след изборите кабинетът ще подаде оставка. Симеонов заяви, че на първо време ще има опит за рестарт на правителството. Това загатна и Местан. По думите му обаче нещата генерално вървят към предсрочни избори. Въпросът е дали тази есен или през пролетта, посочи той. Според Геновева Петрова от „Алфа Рисърч" вчерашните изброи са своеобразен вот на недоверие. Тези, които искаха да се потвърди европейската интеграция на страната, излязоха и гласуваха. Това е вот на недоверие от страна на собствените им избиратели. Това трябва да бъде сигнал към БСП. Що се отнася до това кой побеждава - едно е ясно - ГЕРБ е партията с най-много гласове

Преглед на печата - 26 май

Резултати. "Стандарт": Еврошампанско за ГЕРБ и ДПС Евровотът завърши с шампанско за ГЕРБ и ДПС. Партията на Бойко Борисов спечели убедителна победа с над 10 на сто аванс пред БСП. Движението на Лютви Местан пък направи удар с четири евромандата и почти застигна соцпартията, която катастрофира тежко.

Новите данни от ЦИК: ГЕРБ - 32.18 % БСП - 18.80 %


Междинните данни на Централната избирателна комисия въз основа на 54.259% от обработените протоколи, потвърждават разпределението на силите на евроизборите вчера. 

ГЕРБ продължава да води с 32.18%. Левицата остава втора с 18.80%. За ДПС са подадени 14.52% от гласовете, "България без цензура" получава 10.73%. Реформаторският блок взима 6.66%. Формацията на Георги Първанов АБВ получава 4.34%, а НФСБ - 3.24%. 


След изборите: Цветанов чака присъда

Софийски градски съд (СГС) ще се произнесе днес с присъда по делото срещу бившият вътрешен министър Цветан Цветанов.  Той е обвинен в присвояването на 500 000 лв. от бюджета на МВР в полза на шефа на РЗБОП Велико Търново Орлин Тодоров. Според прокуратурата като министър Цветанов е позволил Тодоров да вземе полагащото му се при напускане на МВР обезщетение, въпреки че по това време шефът на регионалното звено на БОП е бил следствен.  Това е първото от трите дела срещу Цветанов, което е на път да завърши на първа инстанция.  В края на миналата седмица прокуратурата поиска 5 години затвор за Цветанов, конфискация на половината му имущество, както и да не заема 5 г. държавна длъжност. Според държавното обвинение Цветанов е извършил престъплението с "престъпна упоритост", а цялото обвинение се доказва с категоричност.  Защитникът на Цветанов Менко Менков Цветанов стриктно е спазвал закона. "Истинските мотиви на Цветан Цветанов винаги са били само и единствено спазване на законите на България, за което заслужава адмирации, а не обвинителен акт", каза адвокатът пред съда. Самият Цветанов се извини на съда за натиска, който му е оказвал в годините като вътрешен министър. Думите му бяха провокирани от острата реакция на прокуратурата срещу него по време на заключителните пледоарии в процеса.  "Това, което чух от страна на прокуратурата, мога само да се извиня на съда, защото досега не съм бил свидетел за това как протича едно заседание", каза Цветанов и допълни, че държавното обвинение погазва Конституцията.

Хванаха шофьор с 5,84 промила алкохол

Мъжът е карал тази нощ в Благоевград


Евростат: Бирата и кафето са най-евтини в България

Статистическата служба Евростат обяви интересни данни за ценовите различия между държавите на Стария континент.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване