Борисов: Свалят ли кредитния рейтинг на една страна, тя се засилва по нанадолнището

Когато основни кредитни агенции в света започват да свалят кредитния рейтинг на една държава, след това много бързо се засилва по нанадолнището и става Гърция преди години. Това каза председателят на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с понижения от "Стандарт енд Пуурс" кредитен рейтинг на страната ни пред "Фокус". По думите му българите са си избрали такива втора, трета и четвърта партия на парламентарните избори, "че сега всички трябва да съжаляваме за загубеното време". „Просто не трябва да си пророк. Когато познаваш финансовите и икономическите възможности, като виждаш спрените реформи, като виждаш как замразиха пенсионната реформа, как взимат кредити, как харчат без да имат приходи от приходните агенции, то е абсолютно естествено да ни свалят кредитния рейтинг”, посочи още Борисов. Той обясни, че във времето на най-тежката финансова и икономическа криза в света "на България и на София се вдигаха кредитните рейтинги". "Това са показатели, които са много видни и показват огромната разлика между управлението на ГЕРБ и на тройните коалиции досега”, допълни Борисов. Вчера стана ясно, че агенцията за кредитен рейтинг "Стандарт енд Пуурс" понижи дългосрочния и краткосрочен кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута с една стъпка от 'BBB/A-2' на 'BBB-/A-3' със стабилна перспектива. Като основна причина за това се посочва нестабилната политическа ситуация в страната.

Пеле наплашен от Йозил и Томас Мюлер

"Отказах да бъда треньор на Милан, Бенфика и Селесао", призна Краля на футбола


Почина унгарската легенда Гюла Грошич

/КРОСС/ На 88-годишна възраст почина легендарният унгарски вратар Гюла Грошич. Той имаше проблеми със сърцето в последно време, а по-рано през седмицата бе приет в болница. Грошич има 86 мача за националния отбор в периода 1947-1962 година. Той беше основна фигура в състава на златното поколение на Унгария, което достигна до финала на Световното първенство през 1954 година, загубен с 2:3 от Германия.

Треньорът на Чили: Можем да победим Испания


Селекционерът на Чили Хорхе Сампаоли заяви, че отборът му има възможностите да се противопостави на шампиона Испания в двубоя, който вероятно ще е решителен за второто място в група В на световното първенство.

След загубата на испанците с 1:5 от Холандия и победата на Чили над Австралия с 3:1 е възможно дори равенство в директния мач да стигне на чилийците, за да продължат напред заради головата разлика.

"Нашият отбор стигна до победата най-вече благодарение на агресивната...

През април и май на профилактичен очен преглед преминаха 1656 деца от Варна

Под патронажа на г-жа д-р Лидия Маринова, зам-кмет на Община Варна, в периода от 14 април до 21 май 2014, бяха посетени 12 ясли и проверен здравния очен статус на 1125 деца. Специалният скринингов апарат на Лайънс клуб Варна , Plusoptix SO9 регистрира отклонения при 312 от децата, чиито родители получиха подробен резултат от скрининга на своето дете и препоръка да се обърнат към офталмолог за уточняване на диагозата и предприемане на мерки за овладяване на евентуалния здравен проблем.

Автобус и две коли се обърнаха на автомагистрала „Тракия”

Автобус и две коли са се обърнали на автомагистрала „Тракия Автобус и две коли са се обърнали на автомагистрала „Тракия", съобщи „Фокус". На мястото на инцидента все още няма полиция. Очаквайте подробности.

Ден на отворените врати в АЕЦ „Козлодуй”

София /КРОСС/ АЕЦ „Козлодуй" организира ден на отворени врати, съобщиха от пресцентъра на централата. Посещенията за разглеждане на хилядамегаватовите енергийни блокове - 5-и или 6-и ще се извършват само срещу предварително записване. Ще се сформират групи от 20 души до запълване на местата в тях. Часовете за влизане в АЕЦ са от 9.00 до 15.00 часа през половин час.Посещенията започват от Информационния център на АЕЦ „Козлодуй", като водачи ще бъдат експерти от атомната централа. В програмата, наред с разглеждането на командна и машинна зала на хилядамегаватовите 5 или 6 блок, са включени демонстрации на работа с противопожарна техника и на измервания с мобилната лаборатория за мониторинг на околната среда.Необходимо е посетителите поне половин час преди часа за посещение, за който са се записали, да се регистрират с документ за самоличност на определеното за целта място в Информационния център. Децата до 16-годишна възраст трябва да са с пълнолетен придружител. Посрещането и регистрацията започват в 8.00 часа.На 14 юни за достигането до Информационния център е осигурен безплатен автобусен транспорт от гр. Козлодуй на всеки кръгъл час от 8.00 до 14.00 часа, с начална спирка "Бриз".

49 украински войници загинаха в свален от бунтовниците самолет


Четиридесет и девет украински войници загинаха днес, след като проруски бунтовници свалиха транспортен самолет Ил-76 над летището в източния град Луганск, съобщи говорителят на министерството на отбраната в Киев Владислав Селезньов, цитиран от Ройтерс.

Преди това от министерството съобщиха, че сепаратистите са обстрелвали с противосамолетно оръжие и големокалибрена картечница и са свалили машината при подхода за приземяване на летището в Луганск. Самолетът е превозвал войници и...

Силно земетресение в Пакистан

Трус с магнитуд 6 разлюля северозападната част на Пакистан, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на пакистанската метеорологична служба.

Борисов: Свалят ли кредитния рейтинг на една държава, тръгва по нанадолнището

„Когато основни кредитни агенции в света почват да свалят кредитния рейтинг на една държава, след това много бързо тя се засилва по нанадолнището и става Гърция преди години. За съжаление, българите си избраха такива втора, трета и четвърта партия, че сега всички трябва да съжаляваме за загубеното време", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред „Фо „Когато основни кредитни агенции в света почват да свалят кредитния рейтинг на една държава, след това много бързо тя се засилва по нанадолнището и става Гърция преди години. За съжаление, българите си избраха такива втора, трета и четвърта партия, че сега всички трябва да съжаляваме за загубеното време", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред „Фо

Холивуд търси възможности за печалба с любимите герои от 80-те и 90-те

Филмовите студия възраждат герои като Волтрон и Костенурките нинжда


Станилов: „Атака" ще влезе в следващия парламент

София /КРОСС/ Оттеглихме доверието си към премиера, защото той не изпълни всички обещания и се подаде на американския натиск и спря „Южен поток". Това заяви пред ТВ7 депутатът от „Атака" проф. Станислав Станилов. Той бе категоричен, че проектът не е спрян от европейския комисар Гюнтер Йотингер. Дълбока заблуда е, че Европа спира проекта, подчерта той. Той подчерта, че „Атака" не е крепила кабинета. Ние подкрепихме да работи НС. Сметнахме, че Борисов не трябва да се връща на власт. Подкрепихме кабинет, който е експертен. Никога не сме гласували за него. Гласували сме само за народното събрание, посочи проф. Станилов. И добави, че действията на „Атака" не са били грешка. Действахме според изборните резултати, каза още той. „Атака" ще влезе в следващия парламент, категоричен бе Станилов.    

ГЕРБ е за избори на всяка дата след 15 септември


Предсрочните избори да бъдат след 15 септември и ГЕРБ би подкрепил всяка дата след това, заяви зам.-председателят на партията Цветан Цветанов в тв интервю за предаването на БНТ "Григорови - животът и други неща". 

Още в началото на седмицата преди изказването на лидера на БСП Сергей Станишев, който поиска бързи избори в края на юли, от ГЕРБ заявиха като предпочитана от тях дата - 28 или 29 септември. Тогава предложението им беше парламентът да работи до 29 юли и след това да се...

Дядка се заби в дърво и загина на място

Възрастен мъж загина след катастрофа във Варна. Мъжът се движел с превишена скорост, когато се забил с Голф-а си в крайпътно дърво и загинал на място.

Свидетел твърди, че Кристофър наръгал смъртоносно Емо

Англичанинът остава в ареста, в дома му са намерени ножове


Тръбите за „Южен поток" се разтоварват в Бургас

/КРОСС/ Докато политиците се надприказват спряна ли е работата по газопровода „Южен поток", тръбите за строежа пристигат на пристанище „Бургас-запад". Без много шум доставките са започнали още на 31 май и не са прекратени.Втората пратка пристигна вчера, видя репортер на „Преса". На специално подготвените складови площадки вече са складирани първите 4400 тона тръби от висококачествена стомана. Общата им дължина е повече от 5,5 км. Те са руски, идват от Ростов на Дон. Втората пратка е от 2000 броя, или 19 хил. тона, също от Русия.Всяка тръба тежи около 9,5 тона. Дълга е 12 метра, а диаметърът й е 81 см. Дебелината е почти 3,9 мм, за да може да издържи невъобразимото налягане на 2 км воден стълб отгоре след полагането на газопровода на дъното на Черно море.Тръбите са за морската част на съоръжението от района на руския град Анапа до Варна. Те са собственост на международната компания „Южен поток Транспорт", регистрирана в Амстердам. Акционери в нея са „Газпром" (50%), италианската „Ени" (20%), германската „Винтерсхал" (15%) и „Електрисите дьо Франс" (15%).„Русия не е получавала писмени уведомления от България за замразяването на „Южен поток" нито на междуправителствено, нито на корпоративно равнище", заяви в четвъртък президентът на „Газпром" Алексей Милер, цитиран от ИТАР-ТАСС

Оставка в сряда и избори наесен?

Подобна бе съдбата и на кабинета на Бойко Борисов. Той подаде оставка на 20 февруари, парламентът се разпусна на 13 март, а неговите министри работиха в този период

Борисов: Ако свалят кредитния рейтинг на една държава, тя става като Гърция

„Когато основни кредитни агенции в света почват да свалят кредитния рейтинг на една държава, след това много бързо тя се засилва по нанадолнището и става Гърция преди години. За съжаление, българите си избраха такива втора, трета и четвърта партия, че сега всички трябва да съжаляваме за загубеното време „Когато основни кредитни агенции в света почват да свалят кредитния рейтинг на една държава, след това много бързо тя се засилва по нанадолнището и става Гърция преди години. За съжаление, българите си избраха такива втора, трета и четвърта партия, че сега всички трябва да съжаляваме за загубеното време", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред „Фо

Щом се сваля кредитният рейтинг, държавата се е засилила по надолнището, смята Борисов


Когато основни кредитни агенции в света почват да свалят кредитния рейтинг на една държава, след това много бързо тя се засилва по нанадолнището и става Гърция преди години. За съжаление, българите си избраха такива втора, трета и четвърта партия, че сега всички трябва да съжаляваме за загубеното време, каза от Вашингтон лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, цитиран от агенция "Фокус".

Според него като се знаят финансовите и икономическите възможности на управляващите и се наблюдават...

Цената на зеления ток пада с до 63% през юли

Токът от фотоволтаици, вятърни и водни централи да поевтинее до 63%. Това предлага Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). ...

Фред: Не съм симулирал за дузпата


Бразилският нападател Фред отрече да е симулирал за спечелената дузпа, от която стана второто попадение на домакините в мача на откриването.

Бразилия спечели с 3:1, като отсъдената от съдията Юичи Нишимура дузпа се превърна в първия скандален момент на мондиала. Фред добави, че е бил побутнат от защитника, който го е спрял да вкара гол.

Ситуацията се разигра в 69-ата минута, а ядосаните...

България излиза на нов протест срещу Орешарски

София /КРОСС/ Протести с искане на оставката на правителството на Пламен Орешарски ще се проведат в цялата страна, съобщиха организаторите. „Да не позволяваме на политическите пристрастия да ни заслепяват! Олигархията и мафията са това, срещу което протестираме. Не е важно на коя партия симпатизираме. Сега сме Граждани срещу мафията!", се казва в съобщението на организаторите. Протестните шествия ще се проведат в градовете, както следва:В София, пред Министерски съвет от 18.00 часа;В Благоевград, пред х-л "Ален Мак" от 17.00 часа;В Бургас пред сградата на общината от 18.30 часа; Във Варна пред сградата на общината от 18.30 часа;В Добрич, пред църквата 'Св. Георги' от 18.30 часа;Във Велико Търново пред паметник "Майка България" от 18.30 часа;В Габрово пред площад „Възраждане" от 18.30 часа;В Димитровград пред сградата на общината от 18.30 часа;В Казанлък пред „Лъвовата чешма" от 18.30 часа;В Кюстендил, Мостът на 4-те голи жени от 18.30 часа;В Ловеч пред сградата на общината от 18.30 часа;В Пазарджик на площада" Константин Величков " - Тортата от 19.00 часа;В Перник на площада от 18.30 часа;В Плевен, пред общината на площад "Възраждане" от 18.30 часа;В Пловдив пред сградата на общината от 18.00 часа;В Русе на пл. "Свобода" от 18.30 часа; В Сандански пред общината от 18.30 часа;В Сливен, сградата на НТС към общината, 18.30 часа;В Стара Загора, пред общината от 18

САЩ обмислят военни интервенции в Ирак

САЩ обмислят военни интервенции в Ирак, като в момента Вашингтон проучват всички възможности за оказване на помощ на правителството в Багдад заради настъплението на ислямистите в Североизточен Ирак, предадоха от агенция Ройтерс. Американският президент Барак Обама оцени ситуацията в Ирак като “спешна”.

Финансовата неграмотност на българина или как се взима кредит на сляпо

Вече има кредитен рейтинг на банките за информирането на клиента за условията по кредита

Васил Кендов. Снимка: e-vestnik

Потребителският банков рейтинг е готов! (бел. ред. - проучване на Асоциацията на потребителите на банкови и финансови услуги, което ще бъде представено в близките седмици, в настоящата статия са дадени отделни данни).

Информацията, предоставена от рейтинга, ще помогне на потребителя.
Откъде тръгнахме? От министър Бобева и г-н Хампарцумян (бел. ред. - шефът на “Уникредит Булбанк”) разбрах, че българинът е финансово неграмотен. Повярвах им и реших, че трябва да се потопя в дебрите на банковите оферти. Но преди това ще намеря отговора на въпроса ЗАЩО е финансово неграмотен българинът?

Нека видим как тегли кредит.

1. Разбира, че ако изтегли кредит ще си купи нещо и ще го притежава.
2. Отива веднага в банката, защото не може да чака и сяда при кредитен инспектор, готов да попълни всичко, което му дадат. Въпросите са излишни защото в банката всичко знаят и са го правили години наред. Ако не вярвате гледайте реклами – “Булбанк” е на 50 години. Вие на колко години сте?
3. Плаща си таксата от 50 или 100 лева и се прибира да чака одобрението.

До тук добре. Срещнал се е с кредитния инспектор в банката и вече всичко знае. Не е чел договора за кредит, но той не е толкова важен, защото банковият чиновник всичко му е обяснил. Имало е някаква терминология, но то това е нормално. По-важното е че чиновника знае нещата.
Да, ама НЕ. Чиновникът също не е чел договора !
ФАКТ! Знаете ли защо? Защото според проучването за рейтинга 5 от 10 банки дори не са си качили общите условия по кредитите на сайта, а вие очаквате банковия служител да ги е чел?!

Някой правил ли е проверка, когато се подписва и дава съгласие за нещо, за колко страници документи става въпрос? Ако изключим законите и наредбите, които декларирате, че сте запознати, и се спрем само на банковите правила и декларации, с подписа си вие гарантирате, че сте запознат с над 50 страници.
Сега внимавайте!
Е, кога успяхте да се запознаете, като те дори не са качени на интернет страницата на банката? Дадоха ви ги и вие се прибрахте, консултирахте се с независим кредитен консултант и той ви обясни? Ако е така, значи съм един много некадърен кредитен консултант, защото нямам чувството, че предоставям толкова популярна услуга.

И тук идва въпросът – ЗАЩО НЕ СТЕ ИНФОРМИРАН?

1. Защото банката не е предоставила информация на сайта си! Защо не е? Това сами решете.
2. Банковия чиновник не е чел нещата, които ви кара да подпишете. И не му трябва, защото вие не питате.
3. Не питате, защото не знаете какво да питате.
4. На чиновника му плащат НЕ за да ви обяснява, а за ДА подпишете договора. После си има банкови процедури, ако нещо не е наред.
5.  Дори да тръгнете да четете договорите на банката ще разберете, че те описват всички кредити от вашия вид и трябва да сте доста подготвен, за да разберете кое се отнася за вас. Примерно, ако искате студентски кредит, интересува ли ви кредита за саниране или кредита срещу ипотека? Но трябва да ги прочетете за да разберете, че не се отнася за вас. Принципа “игла в купа сено” работи добре в банковата система.
Това е все едно да дам на 7-годишния си син учебника по математика за 2-ри клас (50 страници) в началото на годината и да му кажа „- Колко прави 6 х 6? Имаш 5 минути да ми кажеш, иначе ти взимам таблета!”.  Човекът взима учебника и отговора на въпроса ...

Георги Пирински: Предстои важен избор

Какво ще се избира и кого ще избираме са много по-важни въпроси, отколкото как, кога и дали. Коментарът направи в предаването „Седмицата" по Дарик радио евродепутатът от левицата Георги...

Последната ни декларация към това правителство, част 1

Дойдохте в условията на предсрочно прекратен мандат. Представяхте се за герои. В гнилите ви усти бяха думите на деня - "гражданско общество", "демокрация", "заздравяване на си...

Жорди Алба: Испания никога не пада духом

Защитникът на Испания Жорди Алба призна, че холандският тим е играл по-силно от световните шампиони в първия мач за двата отбора в груповата фаза на световното първенство. Както е известно, "Ла Ф...

Прогнозата на Actualno: Походът на Колумбия започва с победа

Колумбия има потенциала да е сред приятните изненади в турнира. Играчите на Хосе Пекерман играят атрактивен футбол и ще са наслада за окото. Гърция е коренната противоположност. "Елините" ра...

Интерпол отрече да разследва договорки на Мондиал 2014

Директорът на бразилското отделение на Интерпол Луис Едуардо Наважас отрече с изявление информацията, че международната полицейска организация е пратила специален екип в Бразилия, който да разследва в...

Протести срещу кабинета ще залеят цялата страна

Протести срещу кабинета ще залеят цялата страна

Протести с искане на оставката на правителството на Пламен Орешарски ще се проведат в цялата страна, съобщиха организаторите на протеста. „Да не позволяваме на политическите пристрастия да ни заслепяват! Олигархията и мафията са това, срещу което протестираме. Не е важно на коя партия симпатизираме. Сега сме Граждани срещу мафията!”, се казва в съобщението на организаторите. Протестните шествия ще се проведат в градовете, както следва: 

В София, пред Министерски съвет от 18.00 часа;
В Благоевград, пред х-л "Ален Мак" от 17.00 часа; 
В Бургас пред сградата на общината от 18.30 часа; Във Варна пред сградата на общината от 18.30 часа;
В Добрич, пред църквата 'Св. Георги' от 18.30 часа; 
Във Велико Търново пред паметник "Майка България" от 18.30 часа; 
В Габрово пред площад „Възраждане” от 18.30 часа;
В Димитровград пред сградата на общината от 18.30 часа;
В Казанлък пред „Лъвовата чешма” от 18.30 часа; 
В Кюстендил, Мостът на 4-те голи жени от 18.30 часа; 
В Ловеч пред сградата на общината от 18.30 часа;
В Пазарджик на площада" Константин Величков " – Тортата от 19.00 часа;
В Перник на площада от 18.30 часа; 
В Плевен, пред общината на площад "Възраждане" от 18.30 часа; 
В Пловдив пред сградата на общината от 18.00 часа; 
В Русе на пл. "Свобода" от 18.30 часа; В Сандански пред общината от 18.30 часа; 
В Сливен, сградата на НТС към общината, 18.30 часа; 
В Стара Загора, пред общината от 18.30 часа; В Монтана пред общината от 18.30 часа; 
В Хасково на площада от 18.30 часа; 
В Ямбол на площада, пред сградата на общината и културния храм на Ямбол - Читалището от 18.30 часа. 

Манастир събира Кольо Фичето и Захари Зограф

/КРОСС/ В дните, когато България отново е на кръстопът и очаква утрешният ден да е по-добър от вчера, всеки трябва да си спомни за най-известната творба на Захари Зограф - "Колелото на живота". То е изрисувано преди много години на стената на манастира "Свето Преображение Господне" край старата столица, но и днес законите му важат с пълна сила както за вярващи, така и за невярващи в Христос.Архимандритът на манастира отец Георги разкрива тайното послание на колелото, което е съставено от две окръжности. Черната е за тези, които се стремят към всички блага на земята, но без да почитат законите на Бог. А вътрешната окръжност изобразява живота на тези, които също преследват своите цели и берат плодовете на труда си, но по правилата на християнството. Наскоро манастирът нашумя със съкровището си, което се пази в БНБ.Имането включва 999 златни монети, 8099 лева, стари сребърни монети, златни и сребърни парички, както и множество накити. Всички те се съхраняват от 52 години в сейфовете.Съкровището е трупано дълги години още от самото създаване на манастира преди повече от 10 века, но е иззето от тогавашната милиция. То е грижливо описано и съхранено в тайник в манастира през първата половина на ХIХ век от рилския монах отец Зотик, който е бил и игумен. Монасите в обителта разполагат и с документ за съкровището, което сега е на сигурно място в трезора на банката.Преображенският манастир пази спомен за добро и лошо, за ангели и демони

В Афганистан избират президент измежду двама интелектуалци с управленски опит


На днешния балотаж афганистанците ще трябва да изберат наследник на досегашния президент Хамид Карзай, който ще поеме страната в изключително труден момент на неприключила война и затънала икономика, обобщава агенция "Ройтерс".

Двамата кандидати, които получиха най-много гласове на провелия се през април първи тур, са бившият външен министър и опозиционен лидер Абдула Абдула и бившият икономист от Световната банка и бивш финансов министър Ашраф Гани Ахмадзай. Тогава Абдула, бивш...

Диджей купувал кръв на черно, за да спаси майка си

"Преди 7 години почина майка ми. Но аз се борих до последно. Исках да й помогна, да я облекча. Трябваше ни кръв, много кръв. Събрах приятелите си, те дариха доброволно. Но в един момент трябваше още кръв. Тогава ми се наложи да купувам. На черно", сподели диджеят от Дупница Марек в предаванетоп „Тази събота" по bTV.

"Преди 7 години почина майка ми. Но аз се борих до последно. Исках да й помогна, да я облекча. Трябваше ни кръв, много кръв. Събрах приятелите си, те дариха доброволно. Но в един момент трябваше още кръв. Тогава ми се наложи да купувам. На черно", сподели диджеят от Дупница Марек в предаванетоп „Тази събота" по bTV.

Константинов: Политиците да си опичат акъла

София /КРОСС/ Политиците да си опичат акъла, тъй като със своите действия водят до обедняване на народа. Това каза пред Нова телевизия математикът Михаил Константинов. Той не прогнозира как ще се казва новият премиер на България, но заяви, че не трябва да носи името Сергей Станишев, нито Бойко Борисов.Константинов определи като "дивотия" идеята за избори през август, когато е най-ранната възможна дата. "Хората искат да си починат, отиват на море, а ние ще ги заливаме с политика", каза той. По думите му в момента ситуацията е много объркана и при евентуални избори може би в парламента ще влязат АБВ, някои от националистическите партии и "България без цензура". "Вероятно ще има правителство, излъчено от център-ляво, център-дясно или голяма коалиция, която ще включва БСП и ГЕРБ", подчерта още Михаил Константинов.    

Диджей: Купувах кръв на черно, за да спася мама. Не успях

"Преди 7 години почина майка ми. Но аз се борих до последно. Исках да й помогна, да я облекча. Трябваше ни кръв, много кръв. Събрах приятелите си, те дариха доброволно. Но в един момент трябваше още кръв. Тогава ми се наложи да купувам. На черно", сподели диджеят от Дупница Марек в предаванетоп „Тази събота" по bTV.

Станишев искал избори през юли, за да си спаси главата

Лидерът на БСП искал предсрочните избори да са през юли месец, за да може да запази лидерския си пост. Това гласи последната кулоарна клюка, която се носи из българския парламент.

Предприемачи завземат незаконно пещери, обръщат ги в складове

/КРОСС/ Неизвестни предприемачи обсебват незаконно пещери край река Русенски Лом, съобщиха от общинската управа. Посегателството върху природното богатство е открито наскоро при проверка за незаконно строителство край реката. По левия бряг в землището на квартал "Средна кула" общинари се натъкнали на пещера със заключена метална врата и изграден зид.За други две пещери край село Басарбово се предполага, че ги ползва като складове военният завод "Дунарит". Трета пък е превърната в убежище на ловна дружинка.Практиката пещери да се "приватизират" по този начин продължава от години. По-предприемчивите хора се възползват от липсата на контрол. Местата са диви, непроходими, което улеснява самонастаняването.В община Иваново край рибарското селище на с. Мечка открай време също има залостена пещера с желязна врата с катинар. Местните хора си спомнят, че техен съселянин опитал да отглежда гъби вътре, но бизнесът не му потръгнал и той се отказал. "Настаняването" в пещери нарушава и Закона за устройство на територията, обясниха общински юристи.Нелегално вдигнати постройки има не само покрай Русенски Лом, но и зад Корабостроителница-Русе. За нито една няма издадено строително разрешение, а т.нар. собственици са неясни. Три бараки се обитават от бедни семейства с малки деца. За да се съборят, общината трябва да им осигури жилища, пише "Труд".

Ето КОЙ!

Кой, какво и колко слага на масата в преговорите за разпределяне на държавата – това е истинският въпрос

Николай Стайков

Една година вторачване в едно знаково управление вече дава резултат – най-повтаряният въпрос от 14 юни 2013г. насам придобива ясни очертания. Всъщност, отговорът е доста скучен. Мека мебел, дискретен разговор, двама стари партньори от предишно управление, няколко важни общи приятели. Стискане на ръце около един предварително обсъден списък с разпределени институции в бъдещата коалиция. ДАНС в пакет с МВР, е в списъка на единия, със съгласието на другия. Ръкостискане, усмивки, наздраве. След няколко дни се подава конкретното име. Лек шок, две-три изнервени преглъщания, може би плах въпрос, за да е ясно, че няма грешка. Явно няма грешка. Другото го знаем.

Това е моят отговор как са протекли преговорите, които са довели до назначението на КОЙ. Дори няма да спомена имената, защото в този ден, 14 юни, не искам дори да ги изписвам. По-добре да запазим деня чист, за да го посветим на истинските хора. По-важното е не кой, а с колко и какво всеки един е влязъл в тези преговори. В една по-нормална България основа за такива коалиционни разговори биха били последните резултати от парламентарни избори. В преговорите, довели до въпроса КОЙ?, на масата е имало друго – невидимо и трудно доказауемо съдебно, корпоративно и медийно влияние.

Малка дисекция, нищо че там не е лицеприятно.

Съдебното влияние на КОЙ

е цялата мрежа от назначения на зависими магистрати, оставени автономни да вегетират чрез имитация на правосъдие. Това се случва от десетилетия в една затворена и цинична система, която ражда ежедневно контролирани назначения, манипулирани проверки, подбрани разрешения и спорни съдебни присъди. Скритите зависимости в тази среда винаги създават един или няколко брокери, които разпределят невидимите бонуси и златни кредитни карти. От време на време някой се издънва и става адвокат. Мълчи.

Корпоративните и бизнес връзки на КОЙ

на масата са много важни, но не като пазарен дял и годишни обороти. Тук важното е влиянието върху невидимите неща. Едното от тях е влиянието върху държавните регулатори, с чиято протекция се развиват цели бизнес модели, които изтласкват нормалните бизнеси или водят до тяхното превземане. Второто е възможността за усвояване на еврофондове, при това по начин който да осигури връщане на пари в правилната посока през правилните фирми. Третото видяхме много добре на изборите – корпоративен вот и манипулиране на смачканите и обезверени работещи на трудов договор от феодален тип. Има и още и всичко – по пътя на парите.

Медийните връзки на КОЙ

на масата са най-видимата и мощна част, която обаче работи по най-скрит начин. Тук влизат не само директно контролираните медии с очевидна политическа насоченост и огромни загуби в отчетите. Тук влизат и по-широкия кръг на влияние чрез рекламни договори, медиашопове и договори с институционални разпредители на рекламни бюджети. Тази верига започва от най-малките сайтове, минава през традиционните медии и стига до най-влиятелните – националните телевизии, обществени и частни. Вижте колко разследвания за КОЙ? са направени по най-гледаните ТВ канали с годишни бюджети с много нули и отговорът ще дойде сам.

Годината от 13 юни 2013г. досега показа ясно едно – с тази задкулисна система не могат да се справят нито малкото останали свободни медии, нито единичните острови на независими институции. Могат само гражданите, всеки с това което може и знае. Ако трябва да споменем едно име, това ще е на Юлия Берберян. Тя е жената, която стана символ на малката и отчаяна, но упорита група, която просто отказа да се прибере, сякаш 14 юни не се случил.

Година по-късно. 14 юни, 18.00ч. пак сме там, на същото място. Оставката обаче вече не е най-важното.

The post Ето КОЙ! appeared first on Noresharski.com.

150-метров тунел ще свързва "Дружба" с метрото

София /КРОСС/ 150-метров тунел ще свързва "Дружба 2" с метростанцията "Цариградско шосе". Строежът му ще почне в края на август. Това съобщи на среща с граждани от район "Искър" шефът на метрото инж. Стоян Братоев.Строителят на тунела ще е фирмата, която прави отсечката между метростанцията на "Цариградско" и следващата при магазин "Еником" в "Дружба" - "Станилов" ЕООД, пише "Монитор"."Съоръжението ще струва 2,1 млн. лв. и ще е готово през април догодина, когато бъде пусната отсечката от Интер експо център до летището", допълни инж. Братоев.Първите 50 метра дружбенци ще вървят по тротоар, след това има 100 метра по подвижна пътека - травелатор, и после ще ходят още 50 метра до шахтата на метростанцията. Там ще има два асансьора за по 15 човека и една стълба, които ще издигат пътниците 3 етажа нагоре."След това ще се влиза във вестибюла на станцията, където ще пробием стената, за да стигат до касите", каза инж. Братоев.5-6 камери ще бдят за сигурността на пътниците пред тунела, в него, в асансьорите и горе, където хората ще излизат във вестибюла. Тунелът ще се ползва само в работното време на метрото. За да стане факт проектът обаче, Столичният общински съвет трябва да приеме промяна в подробния устройствен план на района и да няма обжалване.

"Лос Анджелис кингс" си върна купа "Стенли" след 95-минутна драма


"Лос Анджелис кинг" си върна притежанието на титлата в Националната хокейна лига след драма с две продължения в петия мач от финалите срещу "Ню Йорк рейнджърс". 

Близо до ръба на изтощението, със счупени стикове по леда и крещящи до истерия фенове в "Стейпълс сентър" "кралете" спечелиха един от най-паметните сезони в лигата, след като се наложиха с 3:2 и взеха серията с 4:1.

Победният гол на защитника Алек Мартинес в 15-ата минута на второто продължение хората в залата...

"Аспарухово" пее и танцува днес и утре

С киноложка изложба и фолклорни изпълнения в 10 часа днес започва 47-тото издание на традиционния празник на района "Аспарухово пее и танцува 2014", съобщиха от районното кметство за Moreto.net. Всички концерти ще са на откритата сцена в Аспаруховия парк (тревните площи до спортните игрища), където на 15 юни в 20 часа ще се качат и рокдинозаврите от БТР.

Холандия разгроми действащия световен шампион (видео)

Действащият световен шампион Испания беше разгромен още в първия си мач на Световното първенство в Бразилия срещу Холандия. По този начин Холандия си отмъсти до известна степен на Испания за загубата във финала на Мондиал 2010 с гола на Иниеста в края на мача. Двубоят предложи страхотни емоции на зрителите на „Арена Фонте Нова“ в Салвадор. Холандия спечели с 5:1 срещу Испания в първия мач на двата отбора от група B на световното първенство по футбол в Бразилия. Световните шампиони започнаха в типичния си стил двубоя и упражниха натиск в началните минути. Испания поведе с гол Шаби Алонсо от дузпа, но пропуснаха да поведат с втори гол след като Давид Силва пропусна чисто положение. Това беше първия ключов момент в мача. Веднага след това Робин ван Перси изравни с летящ плонж, а Робен изведе "лалетата" напред минути след началото на втората част. Стефан де Врай отбеляза след статично положение. Тук беше и втория ключов момент в мача защото испанците протестираха срещу гола заради съприкосновение между Касияс и Ван Перси. Това изглежда изнерви вратаря и малко след това той подари топката на Ван Перси, който наказа грешката за 4:1. Тогава дойде моментът на другия холандец Ариен Робен, който надбяга Рамос и Пике, а след това финтира вратаря, за да отбележи петия гол. До края Холандия беше пълен господар и можеше да отбележи още голове, докато немощта на Испания си пролича при огромния пропуск на резервата Фернандо Торес. Холандия - Испания - 1:5 1:0 - Алонсо (27-дузпа) 1:1 - Ван Перси (44) 1:2 - Робен (53) 1:3 - Де Врий (63) 1:4 - Ван Перси (72) 1:5 - Робен (80)

Защо жените изневеряват по време на мондиал?

Жените трябва да гледат на световното първенство по футбол като на шанс за впускане в приключение. Авантюрата може да приеме много форми - интелектуални, духовни, материални, сексуални... Дамите, които нямат никакъв интерес към случващото се в Бразилия, докато техните половинки дори на сън бълнуват за някое грешно съдийско решение или уникален Жените трябва да гледат на световното първенство по футбол като на шанс за впускане в приключение. Авантюрата може да приеме много форми - интелектуални, духовни, материални, сексуални... Дамите, които нямат никакъв интерес към случващото се в Бразилия, докато техните половинки дори на сън бълнуват за някое грешно съдийско решение или уникален

Протест една година #ДАНСwithme

В социалните мрежи се организира протест тази вечер под мотото „ДАНС NOMORE! Време е да довършим започнатото”

Световен ден на кръводарителя

София /КРОСС/ Днес отбелязваме Световния ден на безвъзмездния кръводарител, който се чества всяка година по инициатива на Световната здравна организация.Тази година Световният ден на кръводарителя е посветен на майките и родилките, а мотото му е "Дарете живот за тези, които даряват живот".От Българската организация за доброволно кръводаряване съобщават, че едва ¼ от кръводарителите у нас са доброволни, а останалото необходимо количество кръв се осигурява чрез платени донори.България държи едно от последните места в Европа по доброволно кръводаряване Над 500 българи всеки ден се нуждаят от кръв, а България е на едно от последните места по доброволно кръводаряване в Европа, отчитат от Българска организация за доброволно кръводаряване.Една четвърт от кръводарителите у нас са доброволци. Останалото необходимо количество се осигурява чрез платени донори и донори от семействата на нуждаещите се.По данни на Световната здравна организация, всеки ден по света 800 жени умират от усложнения, възникнали по време на бременност и раждане, затова и фокус на тазгодишната кампания е "Безопасна кръв за тези, които даряват живот".В най-висок риск са младите майки, като водещата причина за смърт, заболеваемост и за дългосрочна нетрудоспособност е тежкото кървене по време и след раждането.

Караянчева: "Южен поток" стана ябълката на раздора

София /КРОСС/ БСП открадна мандата и цяла година ние се гърчим в агония. Ние сме млада партия. Тази една година ни отрезви. Разбрахме, че между нас има хора, които не са достойни и тази опозиция ни даде възможност да се отървем от тях. Залогът е "Южен поток". Там има страшно много средства, комисионни, кой ще го работи. Видяхте какъв разрив се получи между БСП и ДПС. Точно "Южен поток" е ябълката на раздора", коментира пред Нова телевизия Цвета Караянчева от ГЕРБ.„Днес се навършва една година от протестите и както виждате няма никаква чуваемост. Очакваше се да се подаде оставката миналата седмица, но аз бях сигурна, че това няма да стане. Надявам се, че след Консултативния съвет вече ще се подаде оставка. ГЕРБ също беше съгласен да се строи "Южен поток", но с прозрачността, която изисква един такъв проект. Ние не можем да получим отчетите на НЕК и БЕХ и започваме да се съмняваме какво точно се случва и каква е дупката там. Час по-скоро трябва да си подаде оставката това правителство. Ако не я подаде, ние продължаваме, ще търсим съмишленици, защото това правителство е пагубно за държавата. Нещата са много драматични", отбеляза Караянчева.„Симеон Дянков не е част от екипа на ГЕРБ. Той си работи в някаква руска банка и нямаме нищо общо с него вече. Той е бивш министър, нищо повече. Парламентарната група на ГЕРБ излиза с най-подготвени кадри, ние си имаме министри. Ние пробихме в смесените региони

БДЖ с нови сертифицирани управленски системи

Целта е подобряване управлението на процесите

Една година по-късно - ДАНСwithme пита "Кога?"

На днешната дата преди една година бе направен изборът на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Това взриви обществото и отключи безпрецедентните едногодишни протести срещу правителството и българското задкулисие зад знаковия въпрос "Кой?" Днес в 18:00 часа пред Министерския съвет започнаха да се събират граждани, мнозина от които участници в дванайсетмесечния ежедневен протест, за да извървят традиционния маршрут по столичните улици. Въпросът вече е "Кога?"   Година по-късно исканията на хората са същите. Протестиращите граждани настояват за оставка на правителството, разпускане на парламента и насрочване на извънредни избори, неща, които ще се осъществят, макар и с мъка и със срамните пазарлъци на сегашните властници.   В деня на едногодишния "рожден ден” на протеста #ДАНСwithme гражданското движение "Протестна мрежа" обяви исканията си към следващия парламент.   От мрежата обявиха, че исканията им ще се превърнат и в своеобразен дневен ред на предизборната кампания за предстоящите предсрочни парламентарни избори.   Исканията са:   - създаването на парламентарна комисия "Кой" за разследване и прекъсване на задкулисията в политиката;   - разкриването на цялата информация по "Южен поток" пред обществото. Спиране на каквато и да е работа по проекта, докато той не е одобрен от ЕК;   - операция "Чисти ръце" за членовете на всички партии, които имат амбиции да участват в следващото Народно събрание.   В пресконференцията, която бе на открито зад Народна библиотека, участваха протестните лидери Теодор Михайлов, Георги Илиев, Ясен Атанасов, Антоанета Цонева, Асен Генов и Николай Стайков.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване