Детската смъртност по света е намаляла наполовина, но е под целите на ООН

http://www.mediapool.bg/detskata-smartnost-po-sveta-e-namalyala-napolovina-no-e-pod-tselite-na-oon-news239001.html

Децата са два пъти по-малко вероятно да умрат преди петия си рожден ден сега, отколкото са били през 1990 г., според нов доклад, публикуван в сряда, но целите на ООН не са били изпълнени, предаде "Ройтерс". Почти половината от смъртните случаи на деца под петгодишна възраст възникнат по време на първите на четири седмици, се казва в нов доклад на Световната здравна организация (СЗО), Световната банка и Организацията на обединените нации, а един милион бебета умират годишно в първия ден на живота. "За да да намалим тази смъртност, трябва да се съсредоточим върху неонаталната смъртност", каза Флавия Бустрео, помощник-генерален директор на СЗО. Това прави критична ранната интервенция от медицински специалисти за справяне с асфиксия и сепсис, както и насърчаване на кърменето и ранните имунизации, каза Бустрео. Докладът идва докато световни лидери се подготвят да се срещнат в Ню Йорк по-късно този месец, за да приемат целите за устойчиво развитие, нов план за действие за прекратяване на бедността. Нови оценки сочат, че смъртността при децата под пет години е намаляла от 12.7 милиона годишно през 1990 г. до 5.9 милиона през текущата година, спадайки под 6 милиона за първи път. Въпреки понижението обаче все още всеки ден умират 16 000 деца под петгодишна възраст. На основата на тези данни УНИЦЕФ посочва, че 48 милиона деца на възраст до пет години са били спасени, откакто през 2000 г. правителствата се ангажираха да постигнат целта, определена от ООН. Според УНИЦЕФ още 38 милиона детски живота могат да бъдат спасени, ако се ускори напредъкът към намаляване на детската смъртност. Основна причина за смъртността при децата от тази възрастова група са преждевременно раждане, пневмония, усложнения при раждането, малария и сепсис. Близо половината смъртни случаи пък са свързани с недохранване.

От днес променят временно маршрута на автобус № 48 заради ремонти във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=300826

От днес - 9 септември се въвежда временна промяна в маршрута на автобус № 48, съобщават от общинската фирма „Градски транспорт“. Причината е да се облекчи трафика във връзка с извършване на строително-ремонтните дейности по бул. „Ян Хунияди” в участъка от бул.

Адско меле край Варна! Жесток сблъсък между две коли затапи движението, хвърчат линейки (снимки)

http://pik.bg/адско-меле-край-варна-жесток-сблъсък-между-две-коли-затапи-движението-хвърчат-линейки-сним-news396193.html

Адско меле край Варна! Жесток сблъсък между две коли затапи движението, хвърчат линейки (снимки)

Жестока катастрофа е станала преди минути на входа на град Игнатиево край Варна, съобщи "Петел".

 

Сблъсъкът е бил изключително тежък, разказва очевидец. Полиция и линейки хвърчат към мястото на инцидента.

Към момента не е ясно дали има жертви и пострадали.

Очаквайте подробности.

Колко зелен е червеният кен?

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/09/09/2606208_kolko_zelen_e_cherveniiat_ken/?ref=rss


През 2007 г. компанията Кока-Кола обяви, че си поставя като цел от 2020 г. да може да връща в природата цялото количество вода, което е използвала като ресурс за своите напитки като краен продукт. На 24 август 2015 г. компанията съобщи, че е постигнала тази цел, пет години предсрочно.

Публикуваме коментар на новината на Боян Рашев, който е консултант по устойчиво развитие, екологичен мениджмънт и управление на водите на The Coca-Cola Company, Coca-Cola Hellenic и Кока-Кола ХБК...

Разрешават на МВР да шпионира

http://www.bnews.bg/article-141246

Полицаите под прикритие ще са с фалшиви лични документи и специално създадени за целта юридически лица с нестопанска цел или търговски дружества.

Шестима ранени след като тайфун премина до Токио

http://news.ibox.bg/news/id_1703361716

Отменени са десетки полети, десетки хиляди са призовани към евакуация

Полетите на "Луфтханза" от и за летище София са отменени

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/09/09/2606356_poletite_na_lufthanza_ot_i_za_letishte_sofiia_sa/?ref=rss


Всички полети на компания "Луфтханза" от и за летище София са отменени за днес заради разширяващата се стачка на пилотите на компанията. 

Около 1 000 полета на германския авиопревозвач са отменени днес, тъй като към вчерашната стачка на пилотите на дълги разстояния, от днес се присъединяват и колегите им на полетите на къси и средни разстояния, предаде БНР.

В това число влизат общо 37 полета от и до летище София – от Франкфурт, Дюселдорф и Мюнхен.

Синдикатът на германските пилоти Vereinigung Cockpit (VC) обяви стачка във вторник.

Стачката във вторник ще бъде 13-ата поредна за година и половина и ще блокира полетите от Германия между 7 и 23 часа местно време (между 8 и 24 часа българско).

"Луфтханза" опитва да намали разходите, като същевременно запази пазарния си дял срещу конкуренти като нискотарифната Ryanair, коментира "Ройтерс".

Реклама на детска градина: Бойте се от Аллах и бъдете справедливи към децата си

http://offnews.bg/news/n_1/n_556451.html

Бойте се от Аллах и бъдете справедливи към децата си. С този призив 44 ОДЗ "Калина" в столичния квартал Ботунец привлича възпитаници, съобщава bTV.  След подадения сигнал в Столична община, посланието от сайта на детската градина е свалено. Случаят е предаден и на ДАНС. От Инспектората на СО са установили нарушения в детската градина.  И кметът, и директорката на детската градина обаче не виждат нищо нередно в това. Тъй като в квартала преобладава ромско население, те смятат, че това е подход за интегрирането на децата и привличането им в детската градина, където могат да се образоват. Жителите в Ботунец също приемат подхода за нормален.  Човекът, пратил сигнала до bTV, казва, че подобен подход се използва и в училищата в Ботунец. "Децата не трябва да ги разделяме и да казваме: тук ще има само мюсюлмани", коментира пред bTV отец Иван. Той каза, че не е лошо да се говори на децата, че Бог е жив и помага и прощава, а който направи лошо, ще бъде наказан. "Защото децата разбират и ги е страх, а когато не ги е страх могат да правят всичко", каза още той.  Според говорителя на Главното мюфтийство Ахмед Ахмедов православието е приоритет, но държавата е светска. "Трябва да отчетем, че живеем в една мултикултурна среда, което трябва да бъде отразено в обществения живот. Не виждам нищо скандално в това, че директорката е подходила по този начин. Много хора не усяват да привлекат ромското общество да ходи на училище", каза той и уточни, че в България живеят 1.5 млн. мюсюлмани. Той определи кораничния цитат като сентенция. "Не виждам нищо лошо в това световните мъдрости да бъдат в услуга на човечеството", каза още той.

Германски съд нареди спиране стачката на пилотите на "Луфтханза"

http://www.mediapool.bg/germanski-sad-naredi-spirane-stachkata-na-pilotite-na-lufthanza-news239000.html

Германски съд обяви за незаконна стачката на пилотите на "Луфтханза" (Lufthansa), започнала във вторник, когато бяха анулирани 100 междуконтинентални полета, а в сряда бяха отменени 1000 полета на близки и средни дистанции. На стачниците бе наредено да прекратят протеста си и да се върна на работа, предадоха ДПА и АФП. Съдът по трудово право в германската провинция Хесен отмени решение на по-ниска съдебна инстанция от вторник, което разреши стачката на пилотите на "Луфтханза". Мотивът за незаконността на протеста е, че първоначалната причина за стачката – условията при пенсиониране, вече е изместена и пилотите всъщност стачкуват за друго. Това решение е прецедент от 18 месеца, откакто започна премерването на сили между ръководството на "Луфтханза" и синдиката на пилотите "Кокпит" заради конфликта по въпросите за условията на труд и пенсиониране, отбелязва АФП. Пилотите се опитват да принудят ръководството да се откаже от плановете си за развитие на нискотарифната дейност, увеличаване на пенсионната възраст от 59 на 61 години и орязване на привилегиите на летците. Профсъюзът им обяви, че до края на годината са в състояние да стачкуват всяка седмица, ако компанията не преговаря с тях. Сега обаче те ще са принудени да спрат стачката, която е 13-ата от април 2014 г. досега Засегнати от стачката в сряда бяха 180 000 пътници, включително и пасажерите на летище София, където бяха отменени излитащите и кацащите самолети на "Луфтханза". Около 500 от полетите на компанията обаче ще бъдат извършени. Не е засегнат от протестите нито един от филиалите й - "Джърмануингс" (Germanwings), "Суис еър" (Swiss Air), "Остриън еърлайнс" (Austrian Airlines) и "Брасълс еърлаинс" (Brussels Airlines)

Полетите на "Луфтханза" от и за София са отменени

http://www.mediapool.bg/poletite-na-lufthanza-ot-i-za-sofiya-sa-otmeneni-news239000.html

Полетите на германската компания "Луфтханза" от и за София са анулирани в сряда, според информация на сайта на аерогарата. Около 1000 полета на германския авиопревозвач са отменени днес, тъй като към вчерашната стачка на пилотите на дълги разстояния, от днес се присъединяват и колегите им на полетите на къси и средни разстояния, предаде БНР. Това е 13-тата стачка на пилотите за последната година и половина и е нов опит да принудят ръководството да се откаже от плановете си за увеличаване на пенсионната вързаст и орязване на привилегиите.

Самолет се запали при излитане в Лас Вегас, 14 са ранени (видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4970967

Самолет „Боинг" 777 на „Бритиш Еъруейз" със 159 души пасажери и 13-членен екипаж се запали, преди да излети от летището в американския град Лас Вегас. 14 души са пострадали, съобщава телевизионният канал CNN. Всички пътници на борда са били евакуирани, предава агенция "Фокус". Причините за инцидента все още не са известни.

Заради ЕС Приднестровието ще се обедини с Молдова?

http://europe.actualno.com/Zaradi-ES-Pridnestrovieto-shte-se-obedini-s-Moldova-news_494543.html

Според посланика на Румъния в Молдова Мариус Лазурка властите в непризнатата Приднестровска република изпращат „сигнали“ за това, че са готови да разпространят подписаното от Молдова Споразумение за асоциация и свободна търговия с ЕС и на своя територия, предаде Регнум. „Има такива сигнали. Неформални са, не са публични, даже се съмнявам че скоро ще се обнародват, имайки се предвид логиката на сепаратистите. Но е ясно, че бизнес кръговете в Приднестровието се интересуват от пр

Рууни стана голмайстор на Англия за всички времена, съотборниците му го посрещат с аплодисменти

http://football.actualno.com/Ruuni-stana-golmajstor-na-Anglija-za-vsichki-vremena-syotbornicite-mu-go-posreshtat-s-aplodismenti-news_494548.html

Уейн Рууни стана голмайстор на Англия за всички времена, след като реализира своя гол №50 с националната фланелка и подобри рекорда на Боби Чарлтън. Футболната асоциация на Англия разпространи видео от съблекалнята на "Трите лъва" след мача срещу Швейцария. Рууни беше посрещнат с аплодисменти от съотборници, треньори и персонала на Англия. "Откакто Рой дойде, вкарах много голове под негово ръководство и съм му благодарен затова, че ми позволява да играя свободно, на което се наслаждавам.", спо

И бабите лъжат

http://curious.actualno.com/I-babite-lyjat-news_494547.html

Случвало ли ви се е да минавате покрай една от онези баби, които по цял ден продават няколко доматa от градината, стръкчета лук и връзка магданоз? Ставало ли ви е жал? Купували ли сте си от скъпите, но все пак домашни домати, казвайки си, че правите добро? Разбира се, че ви се е случвало. А забелязвали ли сте, че колкото и пъти да минете покрай тези мили баби, колкото и да сте напазарували от тях, тяхната стока никога не свършва? Може и да не сте... Тази снимка с призив "Купи от бабата!" с

Вече има защита на клавиатурата срещу котки

http://sciencelogy.actualno.com/Veche-ima-zashtita-na-klaviaturata-sreshtu-kotki-news_494549.html

Японската компания Bessed е разработила специален капак в помощ на притежателите на котки, чиито любимци имат навика да лягат върху клавиатурата или да "пишат" на нея, съобщава Kotaku. Конструкцията е изработена от прозрачен акрил и издържа тегло до 10 килограма. На капака има отвори, за да може свободно да се работи с клавиатурата. Изделието се предлага в жълт, син и безцветен вариант. Засега клавиатурата е представена само на японския пазар, като препоръчителната цена е 6264 йени (около 91 ле

Над 80 партии са се регистрирали за изборите наесен

http://www.mediapool.bg/nad-80-partii-sa-se-registrirali-za-izborite-naesen-news238999.html

Общо 81 партии и три коалиции са се регистрирали за местните избори на 25 октомври. Това съобщи пред Mediapool говорителят на ЦИК Камелия Нейкова в сряда, когато в 18 часа изтече срокът за подаване на документи. Получилите регистрация от ЦИК трябва за подадат документи и в Общинските избирателни комисии. Те вече са назначени и ще приемат документите от партии и коалиции, както и на местни коалиции и инициативни комитети до 14-ти септември.

Изтича срокът за регистрация на партии и коалиции за изборите

http://www.mediapool.bg/izticha-srokat-za-registratsiya-na-partii-i-koalitsii-za-izborite-news238999.html

В 18 часа в сряда изтича срокът, в който партии и коалиции могат да подават заявления за регистрация в Централната избирателна комисия (ЦИК) за участие в изборите за общински съветници и за кметове. Получилите регистрация от ЦИК трябва за подадат документи и в Общинските избирателни комисии. Те вече са назначени и ще приемат документите от партии и коалиции, както и на местни коалиции и инициативни комитети до 14-ти септември.

Австралия приема 12 000 бежанци от Сирия и Ирак

http://news.ibox.bg/news/id_1435566272

Страната продължава участието си в кампанията срещу "Ислямска държава"

ДНСК: Община Гърмен не контролира незаконни строежи

http://www.vesti.bg/bulgaria/dnsk-obshtina-gyrmen-ne-kontrolira-nezakonni-stroezhi-6042308

"Събарянето на незаконните постройки в Гърмен не е политическо решение", заяви директорът на ДНСК Милка Гечева

Габриела Йорданова ще представи България на „Детската Евровизия"

http://www.cross.bg/-gran-evroviziya-1480157.html

София /КРОСС/ Вече е ясен българският изпълнител, който ще участва в 13-тото издание на конкурса "Детска Евровизия" на 21 ноември в "Арена Армеец", който само БНТ 1 ще излъчи на живо. Победителят е 12-годишната Габриела Йорданова от Русе.Пред БНТ Габи сподели, че се чувства страхотно, след като разбра, че именно тя ще представя страната ни в песенния конкурс. По думите й, победата е дошла неочаквано. Каза, че всички участници тази година са се представили на ниво. "Надявам се да открия много приятелства по време на участието ми в Детската Евровизия и да изпитам много нови емоции, които да ме заредят", каза Габи.Сред постиженията й са голямата награда "Italia Music Festival", гран при "Stars of songs" (2015 г.) - Румъния, гран при "Музикален трофей" (2015 г.) - Букурещ, гран при "Пролетна звезда" (2015 г.), гран при "Златна маймунка" (2015 г.). Втора награда от международен фестивал "Нова музика" (2015 г.).Габриела има участие и награди от конкурси в Беларус, Италия, Унгария, Румъния и Казахстан.Участия в концерти или телевизионни предавания:Участия в "Джаз за деца" с Венци Благоев, в младежки формат на международния фестивал "Мартенски музикални дни", с Биг бенд на БНР, "Големите надежди", с група "Акапела". Участие в инициатива на ЮНЕСКО по покана на Ирина Бокова "Балканските мостове говорят".

Томислав Дончев: Не бива да се политизира отказа на въздушен коридор за руски военни самолети

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4970961

Не бива да се политизира въпросът с отказания от България въздушен коридор за руски военни самолети. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред Нова телевизия. Това не е политическо решение, а техническа процедура, обясни той, но отказа повече коментар по темата.
Преди ден стана ясно, че Министерството на външните работи е отказало да издаде
Не бива да се политизира въпросът с отказания от България въздушен коридор за руски военни самолети. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред Нова телевизия. Това не е политическо решение, а техническа процедура, обясни той, но отказа повече коментар по темата. Преди ден стана ясно, че Министерството на външните работи е отказало да издаде

Самолет се запали при излитане в Лас Вегас, 14 са ранени (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4970963

Самолет „Боинг" 777 на „Бритиш Еъруейз" със 159 души пасажери и 13-членен екипаж се запали, преди да излети от летището в американския град Лас Вегас. 14 души са пострадали, съобщава телевизионният канал CNN. Всички пътници на борда са били евакуирани, предава агенция "Фокус". Причините за инцидента все още не са известни.

Томислав Дончев: Не бива да се политизира отказа на въздушен коридор за руски военни самолети

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4970945

Не бива да се политизира въпросът с отказания от България въздушен коридор за руски военни самолети. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред Нова телевизия. Това не е политическо решение, а техническа процедура, обясни той, но отказа повече коментар по темата.
Преди ден стана ясно, че Министерството на външните работи е отказало да издаде
Не бива да се политизира въпросът с отказания от България въздушен коридор за руски военни самолети. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред Нова телевизия. Това не е политическо решение, а техническа процедура, обясни той, но отказа повече коментар по темата. Преди ден стана ясно, че Министерството на външните работи е отказало да издаде

Нехрибан Ахмедова, кмет на община Венец: Зад гласуваното доверие на хората стои много работа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4970357

ЦВЕТЕЛИНА ГЕОРГИЕВА
Нехрибан Ахмедова е втори мандат кмет на община Венец. Тя е магистър по “Математика и информатика” от Шуменския университет “Еп. Константин Преславски”. Преди да поеме съдбините на общината, е била преподавател и директор в СОУ “Никола Вапцаров” във Венец.

- Г-жо Ахмедова, вие сте единствена номинация на хората от община Венец
ЦВЕТЕЛИНА ГЕОРГИЕВА Нехрибан Ахмедова е втори мандат кмет на община Венец. Тя е магистър по “Математика и информатика” от Шуменския университет “Еп. Константин Преславски”. Преди да поеме съдбините на общината, е била преподавател и директор в СОУ “Никола Вапцаров” във Венец. - Г-жо Ахмедова, вие сте единствена номинация на хората от община Венец

Нехрибан Ахмедова, кмет на община Венец: Зад гласуваното доверие на хората стои много работа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4970310

Нехрибан Ахмедова е втори мандат кмет на община Венец. Тя е магистър по “Математика и информатика” от Шуменския университет “Еп. Константин Преславски”. Преди да поеме съдбините на общината, е била преподавател и директор в СОУ “Никола Вапцаров” във Венец.

- Г-жо Ахмедова, вие сте единствена номинация на хората от община Венец за кмет от ДПС.
Нехрибан Ахмедова е втори мандат кмет на община Венец. Тя е магистър по “Математика и информатика” от Шуменския университет “Еп. Константин Преславски”. Преди да поеме съдбините на общината, е била преподавател и директор в СОУ “Никола Вапцаров” във Венец. - Г-жо Ахмедова, вие сте единствена номинация на хората от община Венец за кмет от ДПС.

Стоилов: Развитите европейски страни ще приемат бежанци, които са им полезни, тук ще дойдат ненужните

http://pik.bg/стоилов-развитите-европейски-страни-ще-приемат-бежанци-които-са-им-полезни-тук-ще-дойдат-н-news396192.html

Стоилов: Развитите европейски страни ще приемат бежанци, които са им полезни, тук ще дойдат ненужните

Как да се справим с бежанците и правилни ли са стъпките, които сме предприели досега относно тях обсъдиха в сутрешния блок на бТВ Янаки Стоилов от левицата и Настимир Ананиев от реформаторите.

С методите, с които действа Европа, тя ще задълбочи, а няма да реши проблемите. Въпросът с бежанците не може да бъде решен само на територията на Европа.

Това е частично и временно решение, категоричен бе Стоилов. Това е като едно помещение, което колкото и да се сгъстява, има някакъв капацитет. Не забравяйте, че развитите европейски страни ще приемат тези бежанци, които смятат, че полезно ще участват в тяхното общество, а тук ще дойдат тези, които са никому ненужни, предупреди той. Ако няма стабилност, Европа ще продължи да се срива под натиска на бежанците, допълни Янаки Стоилов.

Докато той обвини правителството, че не предприема необходимите мерки срещу бежанската вълна Ананиев го прекъсна, напомняйки колко бежанци и каналджии сме заловили напоследък. Трябва да се види как Европа може да помогне за проблема в Сирия. Трябва да направим разграничение между истинските бежанци и икономическите имигранти, призова реформаторът.

Двамата обсъдиха и кандидатурата на Георги КадиевГеорги Стоянов Кадиев е роден на 28 август 1966 г. в Бургас. Завършил е ... към профила за кмет на София, само че издигнат от АБВ. „Сбогуването на г-н Кадиев с политиката дойде твърде късно.

Левите структури няма да бъдат разклатени заради подобна кандидатура“, отговори на това Стоилов. Според Ананиев обаче конкуренцията е необходима във всяка среда.

 

"Пещерен антикомунизъм" (А "пещерен антинацизъм" може ли?)

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/09/09/2605209_peshteren_antikomunizum_a_peshteren_antinacizum_moje_li/?ref=rss


Текстът е от портала "Култура"

Отново приближава годишнина от одиозната дата 9.ІХ. 1944 г. и аз мога да се подпиша с двете си ръце в какъв стил електронните медии у нас ще се заемат да я "отразят".

Разбира се, ще има репортажи с кратки интервюта, взети "наслуки" от (не съвсем "наслуки") подбрани белокоси граждани от едната и от другата "страна"; тук-там "за цвят" ще има и интервюта с жизнерадостни млади момчета и момичета (от нито една "страна"). Онова, което ще бъде...

Европейските банки може да поемат удар за 137 млрд. евро заради нови регулации

http://www.investor.bg/evropa/334/a/evropeiskite-banki-moje-da-poemat-udar-za-137-mlrd-evro-zaradi-novi-regulacii-201939/

Според доклад на JPMorgan новите правила за изчисляване на капиталовите съотношения ще се отразят негативно на банките в Европа

НС гледа Закона за здравната реформа

http://www.cross.bg/zakona-zdravnata-zdravnata-1480156.html

София /КРОСС/ Депутатите ще разгледат Закона за здравната реформа. Това е записано като първа точка в седмичната програма на Народното събрание. Промените предвиждат Здравната каса да има възможност да отказва договори на болници в региони, където има пренасищане.Преди дни депутатите от здравната комисия направиха промени в проекта на министър Петър Москов. Народните представители отхвърлиха текста, според който Здравната каса ще може да финансира само болници, които предлагат комплексна грижа. Не беше прието и предложеното задължително преструктуриране на онко-, психо- и кожните диспансери.В промените няма да влезе и предложението между Министерството на здравеопазването и производителите на лекарства да се подписва документ, който да заложи конкретен ръст на разходите за лекарства.Според седмичната програма на парламента, депутатите ще продължат с обсъждането на Закона за предучилищното и училищното образование на второ четене. Досега народните представители приеха частните училища да имат право на държавна субсидия, официалния език в детските градини и училищата да бъде българския. Бяха приети и промени за държавните образователни стандарти. Народното събрание запази и предучилищната възраст да започва с навършването на 5 години. Очаква се да бъде гласувана и ратификация за пречистване на градските отпадъчни води между Министерство на регионалното развитие и Международната банка за възстановяване и развитие.

Перничанин осъди Общината заради ухапване от куче, ще получи 1000лв. обезщетение

http://www.zapernik.com/obshtestvo/pernichanin-osudi-obshtinata-zaradi-uhapvane-ot-kuche-shte-poluchi-1000lv_39845/

Община Перник е осъдена да плати 1000 лева обезщетение на ухапан от куче, съобщава БТА.

Парите са обезщетение за претърпените от пострадалия "болка, страданния и уплаха".

Инцидентът станал миналото лято в пернишкия квартал "Бела вода". Безстопанствено куче се затичало към възрастния мъж, който бил с внучето пред дома си. Дядото се уплашил, че кучето ще ухапе детето, навел се да го вдигне и тогава животното захапало лявата му ръка.

От своя страна...

Продължава

Над 600 деца за 6 месеца отиват при приемни родители

http://www.moreto.net/novini.php?n=300829

Средно по 103 деца всеки месец изпращат социалните служителите в приемни семейства. Това показват данните на Агенцията за социално подпомагане (АСП) за първото полугодие на 2015 г. От януари до юни 619 деца са били настанени при временни родители.

Николина Маркова, изгонена от "Биг Брадър": Болестта на покойния ми съпруг ме промени

http://petel.bg/Nikolina-Markova--izgonena-ot-Big-Bradar--Bolestta-na-pokoyniya-mi-saprug-me-promeni__126079

Снимка: Нова тв 24chasa.bg - Какво направихте вчера, след като излязохте от къщата на “Биг Брадър”? - Отидох и си купих салати. Не можех да...

Диетоложка разкри в ефира на ТВ 7 коя е метлата за храносмилателната система на организма

http://petel.bg/Dietolozhka-razkri-v-efira-na-TV-7-koya-e-metlata-za-hranosmilatelnata-sistema-na-organizma__126080

Салатата е като естествена метла за цялата храносмилателна система. Може да ги комбинирате с риба или дори с пържола, но да не е тлъста, за...

Гард на Братя Галеви влиза в политиката, кандидатира се за...

http://petel.bg/Gard-na-Bratya-Galevi-vliza-v-politikata--kandidatira-se-za---__126081

Снимка: Struma Личният телохранител на Пламен Галев - Георги Градевски (Конъна), ще става политик, издадоха от родното му село Самораново,...

Лятото свърши, иде зима! Ето как да се отопляваме за 40 стотинки на ден

http://petel.bg/Lyatoto-svarshi--ide-zima--Eto-kak-da-se-otoplyavame-za-40-stotinki-na-den__126083

Със зимата се задават и високите сметки за отопление. Те далеч не са проблем само за българина – англичанинът Дилън Уинтар е изобретил...

МВР пуска агенти под прикритие

http://pik.bg/мвр-пуска-агенти-под-прикритие-news396191.html

МВР пуска агенти под прикритие

МВР ще обучава свои служители за агенти, които да работят под прикритие, за да разкриват тежки умишлени престъпления и да защитават националната сигурност. Това предвижда нова наредба, подготвена от екипа на министър Румяна Бъчварова, която ще бъде разгледана на днешното заседание на кабинета, съобщи Дарик радио.

Служителите под прикритие ще участват в оперативно-издирвателната дейност на министерството и в наказателното производство, по искане на компетентните органи. Те ще бъдат използвани само при доказана необходимост, когато възложените дейности не могат да се изпълнят по друг начин, или при наличие на обективни възможности за внедряването им.

На практика тези служители ще проникват в обкръжението на лица, представляващи интерес за органите на реда, като ги наблюдават и събират данни за замисляни, подготвяни или вече извършени тежки умишлени престъпления.

Агентите под прикритие ще имат право на документи с фиктивна самоличност, както и да създават фалшиви фирми или нестопански организации в подкрепа на дейността си.

Руска рулетка на „Тракия” /видео/

http://www.cross.bg/ryska-lenta-dvizhenie-1480155.html

София /КРОСС/ Нов случай на опасно и безотговорно шофиране по магистралата „Тракия". След като вчера шофьор се движи в аварийната лента на насрещното движение, кадри, изпратени от зрител на bTV показват още по-фрапиращ случай. Записът е от района на Пловдив.На видеото ясно се вижда как кола се движи в крайната лява лента за бързо движение. Зрителят е нарекъл кадрите "Руска рулетка на магистрала Тракия". Видео    

Детската смъртност по света е намаляла наполовина, но е под целите на ООН

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2015/09/09/2606353_detskata_smurtnost_po_sveta_e_namaliala_napolovina_no/?ref=rss


Децата са два пъти по-малко вероятно да умрат преди петия си рожден ден сега, отколкото са били през 1990 г., според нов доклад, публикуван в сряда, но целите на ООН не са били изпълнени, предаде "Ройтерс".

Почти половината от смъртните случаи на деца под петгодишна възраст възникнат по време на първите на четири седмици, се казва в нов доклад на Световната здравна организация (СЗО), Световната банка и Организацията на обединените нации, а един милион бебета умират годишно в първия...

Зам.-министър на отбраната: Решението за отказ на руските самолети е българско

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4970935

„Решението да се откаже въздушен коридор на руските самолети е чисто българско и не е повлияно от никоя друга държава”, заяви пред БНТ зам.-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев.
Той потвърди, че нашите власти са получили информация, че на борда на двете машини има оръжие и това е станало причина за отказа да им позволят да прелетят през
„Решението да се откаже въздушен коридор на руските самолети е чисто българско и не е повлияно от никоя друга държава”, заяви пред БНТ зам.-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев. Той потвърди, че нашите власти са получили информация, че на борда на двете машини има оръжие и това е станало причина за отказа да им позволят да прелетят през

България забрани полетите на руските самолети с хуманитарна помощ за Сирия от 1 до 24 септември (обобщена)

http://www.cross.bg/siriya-pomosht-bulgariya-1480136.html

/КРОСС/ България е отказала да предостави на Русия въздушен коридор за самолетите с хуманитарна помощ за Сирия в периода от 1 до 24 септември 2015 г., съобщи българското външнополитическо ведомство, предаде ТАСС. „Министерството на външните работи на Република България потвърждава, че е отказало да издаде разрешение за полет през българското въздушно пространство на руските военно-транспортни самолети по маршрута от Руската федерация до Сирия в периода от 1 до 24 септември 2015 г. Основание за отказа е станала некоректно посочена информация в молбата за разрешение за преминаване през територията на България относно целите на полетите и превозвания товар“, се казва в официалното изявление на МВнР. По-рано официалният представител на българското външно министерство Бетина Жотева съобщи пред ТАСС, че у българската страна въз основа на получената информация, „са възникнали обосновани съмнение за това, че характерът на товара не съответства на заявения“. „Българското министерство на външните работи прие това решение самостоятелно“, добави Жотева. МИС на Русия ще продължи да оказва хуманитарна помощ на Сирия В същото време зам.-председателят на Департамента по международна дейност на МИС на РФ Александър Томашов съобщи, че руското министерство ще продължи да оказва хуманитарна помощ на Сирия

Полицаи с кучета душат около раниците на първия учебен ден

http://pik.bg/полицаи-с-кучета-душат-около-раниците-на-първия-учебен-ден-news396190.html

Полицаи с кучета душат около раниците на първия учебен ден

Изключителни мерки за сигурност ще бележат първия учебен ден тази година, съобщи "Стандарт", позовавайки се на свои източници в МВР.

Строг контрол и засилено полицейско присъствие ще има не само около училищата, но и в самите школски дворове. Така заедно с децата, родителите и учителите на тържеството по случай първия учебен ден ще присъстват и въоръжени със специално оборудване униформени.

Преподаватели издадоха, че на места ще има дори полицаи с кучета, които ще душат около по обемистите раници и други съмнителни предмети, които могат да се появят в училищния двор по време на мероприятието. Вече над 3500 училища и детски градини в страната са обходени от полицията и са дадени препоръки за отстраняването на нередности и пропуски по охраната. От месец пък се провеждат интензивни разговори между училищните настоятелства, полицията и охранителните фирми.

Притесненията, както на директори, така и на родители са свързани с бежанската вълна към България и страховете от терористични актове, довериха запознати, цитирани от изданието. Освен това се смята, че едно по-трайно полицейско присъствие и засилени мерки особено на първия учебен ден не биха навредили никому.

В столицата отварят общо 221 училища, а 450 полицейски служители ще се грижат за сигурността. На място ще присъстват униформени, оперативни работници и представители на Детска педагогическа стая. Мерки за безопасност вече са предприети и от Пътна полиция.

Близо 100 катаджии ще излязат на улицата. Те ще застанат по кръстовищата и натоварените булеварди от столичните квартали "Надежда", "Люлин", "Младост", "Овча купел", "Левски Г" и "Хаджи Димитър" до центъра. Екипи на КАТ ще отидат и в районна на самите училища, за да се грижат за безопасното движение около тях, спазването на маркировката на пешеходните пътеки и други изисквания по Закона за движение по пътищата.

Полицаи ще вардят и около детските градини, които се намират в близост до най-натоварените булеварди. За първия звънец са проверени и обновени над 2000 пешеходни пътеки, над 100 нови са създадени. До началото на учебната година нови пешеходни пътеки ще има на територията на 9 областни дирекции на МВР. През тази учебна година всички училища в София ще имат по един координатор, който ще е в постоянна връзка с МВР за решаване на всякакви внезапно възникнали въпроси, свързани със сигурността на децата. Във всички школа и забавачки се затяга сигурността.

Конкретните разписания до училищните директори са за проверка на багажа на всички посетители, скенери по входовете на училищата и записване на всеки посетител. Охранителните се задължават да обхождат сградите и дворовете и да следят всички външни лица, влезли на територията на училищата.

Поставени са камери за видеоконтрол, които освен по корпуса на сградите вече има и в коридорите и класните стаи. Указанията от МВР към частните охранители са да се обръща специално внимание на оставени без надзор чанти, куфарчета и пакети.

Ежемесечно да се направи инспекция на вентилационните и асансьорните шахти. Всички коридори да се разчистят от предмети, които биха попречили на лесната и бърза евентуална евакуация на децата и учителите.

 

Кандидатът за кмет на кв. „Изток“ и младежката структура на ГЕРБ съдействаха за ремонтиране на опасна детска пързалка в Мошино

http://www.zapernik.com/politika/kandidatut-za-kmet-na-kv-iztok-i-mladejkata-struktura-na_39844/

Детската пързалка при бл.2 на ул. „Младен Стоянов“, кв. „Мошино“ вече е ремонтирана. Благодарение на кандидата за кмет на кв.“Изток“ от ГЕРБ-Перник Емил Костадинов и младежката структура на партията беше събрана подписка, с настояване пързалката да бъде поправена, тъй като бе счупена и представляваше реална заплаха за здравето на децата.

Родители и местни жители също подкрепиха безрезервно инициативата, споделяйки, че са обезпокоени за...

Продължава

Първият сигнал за незаконните къщи в Гърмен е бил от 2000 г.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4970949

"Събарянето на незаконните постройки в Гърмен не е политическо решение. Функциите на ДНСК за контрол на строителството по никакъв начин нямат политически оттенък”. Това каза пред Нова телевизия директорът на ДНСК Милка Гечева.
"Когато сигнал е получен в ДНСК през 2001 г., веднага е извършена проверка на място и са издадени заповеди за спирането на
"Събарянето на незаконните постройки в Гърмен не е политическо решение. Функциите на ДНСК за контрол на строителството по никакъв начин нямат политически оттенък”. Това каза пред Нова телевизия директорът на ДНСК Милка Гечева. "Когато сигнал е получен в ДНСК през 2001 г., веднага е извършена проверка на място и са издадени заповеди за спирането на

Зам.-министър на отбраната: Решението за отказ на руските самолети е българско

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4970950

„Решението да се откаже въздушен коридор на руските самолети е чисто българско и не е повлияно от никоя друга държава”, заяви пред БНТ зам.-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев.
Той потвърди, че нашите власти са получили информация, че на борда на двете машини има оръжие и това е станало причина за отказа да им позволят да прелетят през
„Решението да се откаже въздушен коридор на руските самолети е чисто българско и не е повлияно от никоя друга държава”, заяви пред БНТ зам.-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев. Той потвърди, че нашите власти са получили информация, че на борда на двете машини има оръжие и това е станало причина за отказа да им позволят да прелетят през

Отново руска рулетка на "Тракия"

http://www.bnews.bg/article-141245

Кола се движи в крайната лява лента за бързо изпреварване.

37 полета от и до летище София са анулирани заради стачката на “Луфтханза”

http://www.cross.bg/pilotite-lyfthanza-poleta-1480154.html

/КРОСС/ Над хиляда полета на германския авиопревозвач Луфтханза, предвидени за днес, са анулирани, тъй като към стачката на пилотите се присъединяват и тези, които извършват полети на къси и средни разстояния.В това число влизат общо 37 полета от и до летище София - от Франкфурт, Дюселдорф и Мюнхен. Синдикатът на пилотите "Кокпит" и "Луфтханза" спорят относно условията за излизане в пенсия на пилотите. След катастрофата със самолета на "Джърмануингс" във Френските Алпи през март, стачните действия бяха преустановени, а преговорите - подновени.Съгласно плановете за реорганизация на "Луфтханза" пилотите вече ще излитат предсрочно в пенсия на 61 години вместо както досега на 59 години, съобщава БНТ.

Вероника можеше да е жива

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257308_%D0%92%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D1%88%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%B5+%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%B0

 Обръщение към виновниците, допуснали обвиненият в убийството на студентката да е на свобода

ДАЛИ това зверско убийство на Вероника можеше да бъде предотвратено? Според мен - ДА!

Недопустимо е районът на жп гарата в един студентски град като Велико Търново да е неосветен, необезопасен, неохраняван.

Да, общината взе бързи мерки след трагедията, както обикновено става в България, но това няма да върне Вероника. На нейно място можеше да бъде всеки един от нас. На 28 февруари 2015 г. Вероника изчезва. На 3 март 2015 г. във водите на река Янтра е намерено тялото на убитата студентка. За извършител на жестокото убийство е представен криминално проявеният рецидивист Илиян Красимиров Здравков.

В предаването “Ничия земя” от 30 май 2015 г. неговият защитник адвокат Кирил Станчев потвърди, че към момента на извършване на убийството е трябвало да бъде в затвора Обстоятелство, което до този момент не е опровергано. На въпроса на репортерката “Как можем да наречем случая “Вероника”?”, адвокатът отговаря: “Абсолютно лошо стечение на обстоятелствата. Ако тя не беше тръгнала по това време (аз ще попитам: по кое време, г-н адвакат? В 19 ч, след работа, а не в 24 ч), по този начин (по кой начин, г-н адвокат? По единствения път, който свързва гара В. Търново с подлеза, който е в близост до нейния апартамент, а не е тръгнала по пътека през гората/, нямаше да се срещнат. Ако той не си беше обжалвал присъдата и беше задържан щеше да бъде в затвора.” Почернените родители също се обвиняват, че ако са я били прибрали от работа..., ако са и били говорили повече, ако, ако, ако....Но има само едно АКО. И то е: АКО ЕДИН СВОБОДНО РАЗХОЖДАЩ СЕ РЕЦИДИВИСТ БЕШЕ КЪДЕТО МУ Е МЯСТОТО, А ИМЕННО В ЗАТВОРА И ОПРЕДЕЛЕНИ ЛИЦА СИ БЯХА СВЪРШИЛИ РАБОТАТА КАКТО ТРЯБВА, ВЕРОНИКА ЩЕШЕ ДА Е ЖИВА. Извършителя на престъплението сигурно всяка вечер заспива спокойно, защото ТОЙ няма сърце, няма душа, няма чувства, няма съвест ..... ТОЙ няма нищо. А ВИЕ, ВИЕ, които сте виновни тогава ТОЙ да се разхожда свободно и да набелязва и напада жертвите си, ВИЕ спите ли спокойно? Защото НИЕ, БЛИЗКИТЕ НА ВЕРОНИКА, НЕ СПИМ, А СЕ ПИТАМЕ:

- Дали и този път обвиненият в убийството на Вероника Илиян Здравков, който има седем присъди зад гърба си ще се измъкне с по-лека присъда? Дали съдът ще гледа и това дело - ЗА УБИЙСТВО, по съкратената процедура и ще намали присъдата му с 1/3? Дали съдът пак ще му повярва и приеме като смекчаващи вината обстоятелства неговите признания, съжаления, разкаяния?

Останал ли е някой неубеден, че лицето Илиян Красимиров Здравков се е превърнал в опасен рецидивист за обществото и не подлежи на превъзпитание?

Ако по Наказателния кодекс обвиняемият има права, то чл. 28 от Конституцията на Република България гласи: “Всеки има право на живот. Посегателството върху човешкия живот се наказва като най-тежко наказание”. Което означава, че Вероника имаше право да живее.

Тя беше едно красиво, умно, интелигентно, ученолюбиво, работно и добро момиче, момиче с огромно сърце, мечти, цели и амбиции, момиче, което можеше да създаде семейство, деца, които да отглежда и възпитава с много любов, а не да ги изоставя по домове. Да! Тя беше, защото някой ни я отне.

Излиза, че всеки убиец, който направи самопризнания, съжалява, разкайва и пожелае съкратено съдебно следствие, присъдата му се намалява с 1/3?

Тогава ще попитам: кога един убиец получава доживотна присъда без право на замяна?

* Галина Крумова е първа братовчедка на убитата Вероника Здравкова, инициатор на онлайн петиция за отпадането на съкратено съдебно следствие и по-леки присъди за авторите на тежки умишлени престъпления.

Делото срещу убиеца Илиян Здравков започва на 14 септември в окръжния съд в Търново - това е поводът за нейния текст.

Част от кв. "Виница" остава без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=300834

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнала авария без вода ще остане част от висока зона на кв."Виница". Водоподаването се очаква да бъде възстановено до до 15 часа;

Verizon започва тестове на първата 5G мрежа

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/09/09/2606334_verizon_zapochva_testove_na_purvata_5g_mreja/?ref=rss


Мобилният оператор Verizon обяви пред онлайн изданието CNET, че компанията се подготвя за тестове на първата мрежа от пето поколение, или както ще бъдат известни - 5G. Намеренията на Verizon са първите клиенти да могат да използват мрежата през 2017 г.

Това е с около три години по-рано от очакваното от индустрията. Много нейни представители предвиждаха, че 5G ще е достъпна за клиенти най-рано през 2020 г. Според Роджър Гърани, главен информационен и технологичен архитект на Verizon,...

Соломон Паси: Искането на коридор от Русия е част от пропагандната война

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4970938

Искането на въздушен коридор за хуманитарен конвой на Русия за Сирия е част от пропагандната война на Русия, заяви бившият вътрешен министър Соломон Паси пред Би Ти Ви.
Големият въпрос е защо й е на Русия точно този коридор при положение, че има други удобни въздушни коридори (през Азербайджан, през Каспийско море),
Искането на въздушен коридор за хуманитарен конвой на Русия за Сирия е част от пропагандната война на Русия, заяви бившият вътрешен министър Соломон Паси пред Би Ти Ви. Големият въпрос е защо й е на Русия точно този коридор при положение, че има други удобни въздушни коридори (през Азербайджан, през Каспийско море),

Соломон Паси: Искането на коридор от Русия е част от пропагандната война

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4970942

Искането на въздушен коридор за хуманитарен конвой на Русия за Сирия е част от пропагандната война на Русия, заяви бившият вътрешен министър Соломон Паси пред Би Ти Ви.
Големият въпрос е защо й е на Русия точно този коридор при положение, че има други удобни въздушни коридори (през Азербайджан, през Каспийско море),
Искането на въздушен коридор за хуманитарен конвой на Русия за Сирия е част от пропагандната война на Русия, заяви бившият вътрешен министър Соломон Паси пред Би Ти Ви. Големият въпрос е защо й е на Русия точно този коридор при положение, че има други удобни въздушни коридори (през Азербайджан, през Каспийско море),

Делчев: В Гърмен са регистрирани 1000% повече души, отколкото през 2014-а

http://www.cross.bg/registrirani-kmetove-dimitur-1480153.html

София /КРОСС/ от 200 000 регистрирани преди изборите българи, само 600 са отрегистрирани по смисъла на закона, твърдят от Реформаторския блок.„В повечето случаи тези регистрации се правят със знанието на настоящите кметове. Проблемът е, че централната власт трябва да ги гони и да отрегистрират записалите се. Тези числа са изключително фрапантни. 150 000 души, разпределени по малки населени места. Това важи за всички политически сили, които имат кметове в страната. Реформаторският блок нямат кметове", коментира Димитър Делчев, депутат от Блока.„Решението е да се борим по-усилено, с постоянни глоби. В нашия законопроект е предвидена глоба за кметовете, които не си вършат работата, между 500 и 3000 лева", добавя Димитър Делчев.По думите му законът не се изпълнява. Той определи това като застрашаване на изборния процес.„Трябва да хванем организаторите, иначе проблемът ще се пресъздава на всеки следващ избор. Трябва да се види как на строеж са регистрирани по 100 души", категоричен бе депутатът, но обяви, че Реформаторският блок няма информация за купуване на избори и незаконна регистрация на хора в страната. „В Гърмен са регистрирани 1000% повече души, отколкото през миналата година", категоричен бе депутатът Димитър Делчев.

Полетите на "Луфтханза" от и за София са анулирани

http://pik.bg/полетите-на-луфтханза-от-и-за-софия-са-анулирани-news396187.html

Полетите на "Луфтханза" от и за София са анулирани

Полетите на германската компания "Луфтханза" от и за София са анулирани днес, според информация на сайта на аерогарата.

Около 1000 полета на германския авиопревозвач са отменени днес, тъй като към вчерашната стачка на пилотите на дълги разстояния, от днес се присъединяват и колегите им на полетите на къси и средни разстояния.

Това е 13-тата стачка на пилотите за последната година и половина и е нов опит да принудят ръководството да се откаже от плановете си за увеличаване на пенсионната вързаст и орязване на привилегиите.

Наводнения в Испания, има жертви

http://frognews.bg/news_97405/Navodneniia-v-Ispaniia-ima-jertvi/

Испания бедства. Трима души загинаха при наводнения, предизвикани от силни валежи в западната част на страната.

Бежанци носят хероин срещу свобода

http://svetoven.pogled.info/news/67503/Bezhantsi-nosyat-heroin-sreshtu-svoboda

/Поглед.инфо/ Наркобарони от Турция са започнали да използват бежанци като мулета на хероин към Западна Европа. Те примамвали отчаяните хора, бягащи от войната, като им сваляли цената за прекарването към Стария континент с 50%.

12-годишна русенка ще представя България на детската "Евровизия" (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_556444.html

12-годишната Габриела Йорданова от Русе ще представя България на Детската Евровизия 2015. Финалистът беше избран тази вечер след вот на журито и на зрителите. Габи покори публиката с изпълнението на песента „Осъдени души”. На второ място остана 12-годишният Иван Стоянов от Бургас, а на трето – Радко Петков на 15 години от Троян. Габи и Иван имаха равен общ брой точки, който се формираше на принципа 50 на 50 от вота на журито и вота на зрителите. Поради тази причина победител стана този, който е събрал повече точки от зрителите – Габриела. Радко, който остана трети, пък беше поставен на първо място от зрителите. Тринадесетото издание на Детската Евровизия ще се проведе на 21 ноември в зала "Арена Армеец".

Бастиркин: Яценюк е воювал в Чечня срещу руската армия

http://www.cross.bg/yatzenyuk-bastirkin-sustava-1480139.html

/КРОСС/ Руските следователи установиха, че украинският премиер Арсений Яценюк в средата на 90-те години е воювал срещу Въоръжените сили на РФ в състава на наказателен отряд в Чечня, съобщи представителят на Следствения комитет на Русия Александър Бастиркин, предаде РИА Новости. В интервю за „Российская газета“, публикувано в сайта на изданието, Бастиркин разказва за редица украински дейци, които в РФ са обвинени в участие в престъпления, извършени по отношение на военни от руските ВС и Вътрешните войски на МВР на РФ по време на контратерористичните операции, провеждани на територията на Чеченската република в периода 1994-1995 г. „Следствието също така установи, че през тези години заедно с тях в състава на наказателния отряд „Арго“, а след това и „Викинг“, ръководен от Александър Музичко, срещу военнослужещите от руските Въоръжени сили е воювал Арсений Яценюк“, каза Бастиркин. Според данни на следствието, Яценюк е участвал поне в два въоръжени сблъсъка в Грозни – на 31 декември 1994 г. на площад Минутка и през февруари 1995 г. в района на болница №9. Също така, според следствието, Яценюк е участвал и в изтезанията и разстрелите на пленени войници от руската армия в Октябърски квартал на Грозни на 7 януари 1995 г

Шефът на ДНСК: Община Гърмен не контролира незаконното строителство

http://www.cross.bg/dnsk-zapovedi-gurmen-1480152.html

София /КРОСС/ Събарянето на незаконните постройки в Гърмен не е политическо решение. Функциите на ДНСК за контрол на строителството по никакъв начин нямат политически оттенък, заяви пред Нова телевизия директорът на ДНСК Милка Гечева. "Когато сигнал е получен в ДНСК през 2001 г., веднага е извършена проверка на място и са издадени заповеди за спирането на първите 14 строежа. Други незаконни строежи тогава нямаше. След това многократно е напомняно на Община Гърмен да се извършват проверки и да не се допуска извършването на незаконното строителство. Факт е, че този контрол не е упражнен", коментира Гечева."От 2001 до 2007 г. строителството продължи. През 2007-а ДНСК извърши нова проверка, издават се още 14 заповеди за спиране на строежи и се констатира, че вече има завършени къщи. В резултат на това през 2011 г. са издадени 124 заповеди за премахване на постройки", обясни още директорът на ДНСК.Гечева обясни забавянето на събарянето на къщите с това, че някои от заповедите са били обжалвани в съда, а за да могат те да бъдат изпълнени, трябва да се спази цялата процедура. През тези четири години собствениците са издирвани, за да могат да им бъдат връчени заповедите, но тяхното намиране се оказва трудно.

Кандидатът на БСП за кмет на Шумен се отказа от надпреварата

http://pik.bg/кандидатът-на-бсп-за-кмет-на-шумен-се-отказа-от-надпреварата-news396185.html

Кандидатът на БСП за кмет на Шумен се отказа от надпреварата

Красимир Костов няма да се кандидатира за кмет на Шумен. Това е обявил той на вчерашния общински пленум на БСП, предаде БГНЕС.

Основна тема на събранието е била утвърждаване на модела за съставяне на листа за общински съветници.

По-късно областният лидер на партията Тодор Тодоров заяви, че не желае да коментира въпроса с кандидата за кмет.

„Беше решено 30% от съветниците да бъдат младежи, тоест 12 от 41-те кандидати. 5 места ще бъдат за коалиционните партньори, други 5 за хора от гражданската квота. Болшинството прие модела, естествено е да има недоволни”, каза Тодоров.

По устав отказът на Красимир Костов от кметската надпревара не може да бъде нито разглеждан, нито обсъждан на общински пленум.

Той е утвърден за кандидат-кмет от Националния съвет на БСП и само той може да вземе решение за издигане на друг кандидат. Красимир Костов е настоящият кмет на Шумен. 

Учените ще съживяват древен сибирски вирус

http://interest.actualno.com/Uchenite-shte-syjivjavat-dreven-sibirski-virus-news_494488.html

Френските учени се готвят да върнат към живот гигантски вирус, открит във вечния мраз под сибирската Колима. Специалистите планират да размразят Mollivirus sibericum на възраст около 30 000 години и да изяснят способен ли е той да причини вреда на животно или човек. Това става ясно от съобщение на Националния център за научни изследвания на Франция. Статията е публикувана в сп. Proceedings of the National Academy of Sciences. Mollivirus sibericum (названието се превежда като "мек вирус от Сиб

Джокович срещу Марин Чилич в полуфинал на US Open

http://tennis.actualno.com/Djokovich-sreshtu-Marin-Chilich-v-polufinal-na-US-Open-news_494532.html

Новак Джокович се класира за полуфиналите на US Open. Световният №2 победи Фелисиано Лопес с 6:1, 3:6, 6:3, 7:6(2). В следващия кръг ще има за съперник миналогодишният шампион Марин Чилич. До момента Джокович и Чилич са се срещали общо 13 пъти на корта. Ако се съди по статистиката, сърбинът няма да има проблем в предстоящия двубой, тъй като до момента няма загуба от своя съперник. Всички подробности четете в Sportline.bg.  

БСП гласува тайно за изключване на Кадиев от партията

http://politics.actualno.com/BSP-glasuva-tajno-za-izkluchvane-na-Kadiev-ot-partijata--news_494533.html

Ще има тайно гласуване за изключване на Георги Кадиев от парламентарната група на БСП лява България. Това каза пред журналисти в парламента лидерът на БСП лява България Михаил Миков, предаде "Фокус". Миков  заяви това във връзка с обявената кандидатура на депутата Кадиев да се яви на предстоящите местни избори за кмет на София неподкрепен от партията. На въпрос дали ще подкрепи изключването на Георги Кадиев от парламентарната група лидерът на БСП лява България, каза: „Аз лично

Серина победи сестра си и се класира на полуфинал на US Open

http://tennis.actualno.com/Serina-pobedi-sestra-si-i-se-klasira-na-polufinal-na-US-Open-news_494535.html

Серина Уилямс се класира на полуфиналите на US Open, след като победи по-голямата си сестра Винъс с 6-2, 1-6, 6-3. Серина доминираше в първия сет, докато във втория Винъс пое контрола върху мача и изравни резултата. Световната №1 направи ранен пробив в третия сет, който й беше достатъчен за крайния успех. В спор за място на финала Серина Уилямс ще се изправи срещу Роберта Винчи. Всички спортни новини четете в Sportline.bg.

В София ще се проведе шествие в подкрепа на бежанците

http://society.actualno.com/V-Sofija-shte-se-provede-shestvie-v-podkrepa-na-bejancite-news_494536.html

На 12 септември в София ще се проведе шествие за солидарност с мигрантите по европейските граници под надслов „Европа казва добре дошли! Европейски ден на солидарност с мигрантите”. Събитието е част от международната инициатива #RefugeesWelcome, в рамките на която граждани на 27 европейски страни, САЩ и Австралия ще се съберат, за да покажат съпричастност към трагедията на търсещите спасение от война, насилие и нищета. Шествието ще започне в 18.30 часа от входа на Женския пазар (ъ

Още от 2000 г. има сигнали за незаконните къщи в Гърмен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4970927

ДНСК има сигнали за незаконни къщи в Гърмен още от 2000 г., когато тъкмо е започвало строителството на първите къщи в настоящата циганска махала. Те са подадени от самата община в Гърмен. Това заяви директорката на ДНСК инж. Милка Гечева пред Нова телевизия.
Първите заповеди за спиране на първите 14 незаконни строежа в Гърмен са още от 2001 г.
ДНСК има сигнали за незаконни къщи в Гърмен още от 2000 г., когато тъкмо е започвало строителството на първите къщи в настоящата циганска махала. Те са подадени от самата община в Гърмен. Това заяви директорката на ДНСК инж. Милка Гечева пред Нова телевизия. Първите заповеди за спиране на първите 14 незаконни строежа в Гърмен са още от 2001 г.

Ще дойдат ли индийските програмисти?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4970030


ПРЕДВИЖДА се България да внася висококвалифицирани работници от страни извън ЕС там, където българските не достигат. Ще им се издават бързо работни визи, а работодателят трябва да им осигури заплащане от поне 3 средни заплати за страната.
Интересно. Това би наредило България поне символично сред развитите страни,
ПРЕДВИЖДА се България да внася висококвалифицирани работници от страни извън ЕС там, където българските не достигат. Ще им се издават бързо работни визи, а работодателят трябва да им осигури заплащане от поне 3 средни заплати за страната. Интересно. Това би наредило България поне символично сред развитите страни,

САЩ не коментират призива си към България и Гърция да затворят въздушното си пространство за руските самолети

http://www.cross.bg/kirbi-siriya-amerikanskoto-1480138.html

/КРОСС/ Администрацията на САЩ отказа да дава публични коментари във връзка с призивите си към България и Гърция да затворят въздушното си пространство за определени самолети на РФ за Сирия, предаде ТАСС. „Ние не се отчитаме за дипломатическите си преговори“, заяви във вторник представителят на пресслужбата на Държавния департамент на САЩ Джон Кирби, като прехвърли въпросите на пресата към НАТО. Наред с това официалният представител на американското външнополитическо ведомство призна, че Вашингтон не разполага с потвърдена информация за руско военно присъствие в Сирия или неговото разширяване. Кирби подчерта, че не смята да обсъжда докладите на американското разузнаване по тази тема и препоръча на пресата да се обръща по този въпрос към Москва. По думите на американския дипломат, изразеното от правителството на САЩ безпокойство е „предизвикано от информацията в медиите“. Американските власти „не са съвсем наясно, с какво те (руснаците) се занимават“ в Сирия, каза Кирби.

САЩ не коментират призива си към България и Гърция да затворят въздушното си пространство за руските самолети

http://www.cross.bg/samoleti-kirbi-siriya-1480138.html

/КРОСС/ САЩ не коментират призива си към България и Гърция да затворят въздушното си пространство за руските самолети Администрацията на САЩ отказа да дава публични коментари във връзка с призивите си към България и Гърция да затворят въздушното си пространство за определени самолети на РФ за Сирия, предаде ТАСС. „Ние не се отчитаме за дипломатическите си преговори“, заяви във вторник представителят на пресслужбата на Държавния департамент на САЩ Джон Кирби, като прехвърли въпросите на пресата към НАТО. Наред с това официалният представител на американското външнополитическо ведомство призна, че Вашингтон не разполага с потвърдена информация за руско военно присъствие в Сирия или неговото разширяване. Кирби подчерта, че не смята да обсъжда докладите на американското разузнаване по тази тема и препоръча на пресата да се обръща по този въпрос към Москва. По думите на американския дипломат, изразеното от правителството на САЩ безпокойство е „предизвикано от информацията в медиите“. Американските власти „не са съвсем наясно, с какво те (руснаците) се занимават“ в Сирия, каза Кирби.

Нов фрапиращ случай на шофиране в насрещното на „Тракия” (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_556442.html

Получихме нов сигнал за опасно и безотговорно шофиране по магистралата „Тракия”, съобщава bTV.  На видеото ясно се вижда как кола се движи в крайната лява лента за бързо движение. Зрителят ни е нарекъл кадрите "Руска рулетка на магистрала Тракия". Според сигнала това се е случило вчера, а рисковата ситуация е от района на Пловдив.

Бодигард води детето на училище за 50 лв.

http://www.cross.bg/roditeli-bodigard-zadulzhitelno-1480151.html

София /КРОСС/ Бодигард води детето от вкъщи до училище и обратно. Услугата набира все по-голяма популярност и вече е хит сред родителите, твърдят охранители, които в навечерието на 15 септември са засипани интернет с обяви. Най-често гардовете се наемат като придружители от класната стая до дома, а някои ходят с хлапетата и по купони. Цените са по договаряне, като варират от 30 до 50 лв. за почасова охрана, установи „Телеграф". От този тип услуга се възползват най-вече родители от столицата с доходи над средните, но не е задължително да са богаташи, казват охранителите. Семействата с малки деца обикновено ги цанят за около 2 часа, колкото да заведат малчугана в клас и след като свърши с обучението, да го върнат пак у дома. Не е задължително гардът да чака ученика в района на училището по време на занятията. Има и баровци с по-големи хлапета, които наемат охранител за цял ден, включително и по време на учебните часове. В тези случаи цените се движат от 100 до 500 лв. на ден. „Тези родители се страхуват да не би децата им да вземат дрога или да консумират алкохол, докато са в района на школото", обясниха от столична фирма. Гардовете могат да са както мъже, така и жени. Предлага се и лична охрана за купон. От този тип услуга се възползват родители, чиито деца са на 17-18 години. Обява във Фейсбук предлага бодигардове във Варна, които да придружават момчета и момичета в дискотеките, като по този начин гарантират безопасността на купонджиите

Полицаи с кучета на първия учебен ден

http://www.bnews.bg/article-141243

Затягат контрола в школата и забавачките, проверяват багажа на всички посетители, слагат скенери на входовете.

Папа Франциск позволи разводите на католиците да станат по-лесни

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257307_%D0%9F%D0%B0%D0%BF%D0%B0+%D0%A4%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%81%D0%BA+%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D0%B8+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE

 Папа Франциск позволи разводите на католиците да станат по-лесни, по-бързи и безплатни, което е най-голямата реформа на Римо-Католическата църква по въпросите на брака от три века. Решението на папата бе огласено в негово писмо до католическите църкви по целия свят. В него аржентинският понтифик заявява, че отсега нататък за анулирането на брака ще се иска само едно решение, а не и одобрение от два църковни трибунала, както е в момента. Опростената процедура ще се прилага в повечето случаи от епископи и няма да има процес на изслушвания. Жалбите до съда на Ватикана срещу анулирането на брака ще са възможни, но само в изключителни случаи. Папата настоява също епископските конференции да не искат пари за анулирането на брака, където това е възможно. Решението на папата бе предшествано от едногодишен анализ на ватикански експерти. Предложената реформа за брака е последната от мерките на папа Франциск, които целят Църквата да стане по състрадателна и милостива към вярващите в трудни ситуации, свързани с тяхната вяра. Миналата седмица той облекчи процедурата по опрощаване на жените, извършили аборт, а и сигнализира за по-малко осъдително отношение към хомосексуализма.


Искането на коридор от Русия е част от пропагандната война, заяви Соломон Паси

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/09/2606347_iskaneto_na_koridor_ot_rusiia_e_chast_ot_propagandnata/?ref=rss


Искането на въздушен коридор за хуманитарен конвой на Русия за Сирия е част от пропагандната война на Русия, заяви бившият вътрешен министър Соломон Паси пред Би Ти Ви.

Големият въпрос е защо й е на Русия точно този коридор при положение, че има други удобни въздушни коридори (през Азербайджан, през Каспийско море), както и воден път през Черно море.

"Този коридор има една единствена цел - да бъде отказан. Това е част пропагандната война на Русия да покаже "колко е лошо НАТО", за да откаже път за един хуманитарен конвой... Никаква логистическа стойност няма този коридор."

Вчера България отказа да пропусне два руски самолета с хуманитарна помощ за режима на Башар Асад. Отказахме руското искане да използват нашето въздушно пространство поради сериозни опасения за естеството на товара на борда на самолетите, каза говорителка на МВнР пред "Ройтерс".

Тя уточнява, че решението е било взето "през последните няколко дни", защото "имахме достатъчно информация, която предизвика сериозните ни съмнения, и това е поводът за отказа".

Заместник-председателят на Държавната Дума на Руската федерация Николай Левичев определи решението на България като неприятелски ход, на който ще бъде намерен адекватен отговор.

Според Паси е нямало натиск от страна на САЩ или НАТО за отказване на разрешението за използването на българското въздушно пространство и добави, че действията на правителството едва ли ще имат сериозни последствия.

Паси напомни, че Русия има силни военни връзки със Сирия, както и военна база в страната.

"Западът има нужда от Русия и иска да работи с Русия по много въпроси, но сътрудничеството е въпрос на доверие", добави той.

В коментар за бежанската криза, Паси заяви, че напливът към Европа няма да спре в близките десет години. Според него България трябва да се готви за много повече имигранти "10, 20, даже 40 хиляди".

Бежанци носят хероин срещу свобода

http://www.cross.bg/evro-granitzata-heroin-1480150.html

/КРОСС/ Наркобарони от Турция са започнали да използват бежанци като мулета на хероин към Западна Европа. Те примамвали отчаяните хора, бягащи от войната, като им сваляли цената за прекарването към Стария континент с 50%.Това разкриха пред „Телеграф" източници от специалните служби, които вече са получили няколко оперативни сигнала за порочната схема. Криминалисти пък са засекли, че от няколко дни вече са въведени нови тарифи за нелегално пресичане на границата ни. На човек сумата удря 1800 евро от Истанбул до София, като пресичането на браздата вече се прави само с камион или ТИР, разкриха високопоставени източници от МВР. Пишман каналджии „Хората, които се занимават с хероин в Турция, са много иновативни. Те виждат, че в момента огромни талази от хиляди бежанци пресичат границата и с Гърция, и с България, и с Македония, като всички имат една дестинация - Германия. Бандитите отлично знаят, че не всички бегълци могат да се хванат, затова използват бързо момента, качвайки се на гребена на вълната", коментират разведки. Оперативните данни сочели, че трафикантите набирали мулетата сред самотните бежанци, които са тръгнали не с цялата си фамилия, а самосиндикално. Тези хора били по-лесно манипулируеми, а им обещавали и пътят към желаната свобода в Европа да им дойде на половин цена. Засега се правели проби с по-малки количества от по четвърт килограм хероин на човек

Зам.-министърът на отбраната: Руснаците не могат да ремонтират самолетите ни по натовски образец

http://pik.bg/зам-министърът-на-отбраната-руснаците-не-могат-да-ремонтират-самолетите-ни-по-натовски-обр-news396183.html

Зам.-министърът на отбраната: Руснаците не могат да ремонтират самолетите ни по натовски образец

Взехме най-изгодното решение за ремонта на старите ни самолети в Полша.

Старата руска и съветска техника не отговаря на стандартите на НАТО. Русия не могат да изпълнят тези стандарти и затова решихме да ремонтираме в Полша, каза зам.министър на отбраната Димитър Куюмджиев в ефира на БНТ.

Няма никакво политическо противопоставяне. Ние искаме да модернизираме нашата армия по натовски образец. Нямам идея колко струва ремонтът на нашите самолети в Полша, защото нямаме сделка, а само договореност, допълни Куюмджиев. Ще купим нов самолет, но самият процес е доста сложен и комплексен. След закупуването на машина по стандартите на НАТО ще бъдат нужни две години за обучението на пилотите, каза зам.министърът.

Решението на България да не допусне руски самолети да преминат през наша територия беше информирани и отговорно. Всички български институции са се съгласили да бъде взето това решение.

България строго съблюдава изискванията на ЕС да не се снабдяват с оръжие враждуващите страни в Близкия Изток. Имахме съмнения, че тези руски самолети пренасят оръжия, категоричен е Димитър Куюмджиев.

Строгото прилагане и пазене на българската граница по европейски образец насочва бежанците към други, съседни нам държави, завърши зам. министърът на отбраната.

 

Ръстът в заплатите на играчите става все по-притеснителен за футболния свят

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/09/2605962_rustut_v_zaplatite_na_igrachite_stava_vse/?ref=rss


Над половината от парите, свързани с международни трансфери на футболисти през последните две години, отиват за заплати на играчите, показват данните от системата за трансфери на ФИФА - Transfer Matching System (TMS).

В годишния доклад на системата, който сега за първи път разглежда и заплатите на футболистите, е посочено, че от 2013 г. насам 57% от средствата отиват в джобовете на състезателите, 2% за техните агенти и само 41% са трансферни суми.

През последните две години при осъществяването на международните сделки 16.5 милиарда са били похарчени за заплати на футболисти, 12 милиарда - за трансферни суми, а 700 милиона - за комисионни.

Между 2013 и 2014 г. средната стойност на заплатите на футболистите бележи огромен ръст от 33%, показват данните от TMS.

В доклада са взети предвид само трансферите от една страна в друга. Сделките между клубове от една и съща страна не са включени.

"По-голямата част от трансферите, които циркулират в медийното пространство, са свързани с трансферна сума. Всъщност обаче едва 13% от трансфери, които се извършват по света, включват плащане от клуб на клуба. В същото време заплатата е част от всеки един подписан договор", обясни генералният мениджър на TMS Марк Годард.

Само през 2014 г. клубовете и играчите са подписали договори със заплати на обща стойност 6.02 млрд. долара. В същото време трансферните суми са били 4.07 милиарда, а комисионните - 236 милиона. Това прави общо 10.33 млрд. долара, похарчени за международните трансфери през миналата година.

По данните от доклада 80% от международните трансфери през последните две години са извършени от европейски клубове. На второ място се подреждат азиатските.

Трансферно лято 2015

През лятото на 2015 г. клубовете от целия свят са осъществили международни трансфери на онбща стойност 3.128 млрд. долара. Това е с 5% по-малко спрямо лятото на 2014 г. Клубовете от петте големи първенства - на Англия, Испания, Италия, Франция и Германия - са похарчили 2.396 милиарда от тази сума.

Най-много с огромен аванс пред останалите са инвестирали клубовете от Висшата лига - 996 млн. долара. Това е с 2% по-малко спрямо миналото лято. През това обаче английските клубове похарчиха много пари и за вътрешни трансфери, което доведе до подобряване на рекорда за едно първенство в рамките на един трансферен прозорец.

От Висшата лига към други страни пък са осъществени сделки за 382 милиона. Разликата между сумите е цели 614 милиона, докато разликата в броя входящи (363) и изходящи (351) трансфери е минимална - 12.

Примера дивисион заема второто място с 287 входящи сделки на обща стойност 495 млн. долара при 299 изходящи на обща стойност 310 млн. долара. През това лято испанските клубове продават доста по-слабо играчите си спрямо 2014 г. Преди година общата стойност на изходящите сделки беше с 51% по-голяма.

Италия заема трето място по инвестирани средства за международни трансфери - 389 милиона от 195 сделки. Това е увеличение с 55% спрямо 2014 г. Изходящите това лято са 251 на обща стойност 274 милиона.

При френското първенство също има голям ръст в разходите - с 65% до 270 млн. долара. Сделките от Лига към другите страни са за 440 млн. долара, което е скок с 60% спрямо летния трансферне прозорец на 2014 г.

Увеличението в средствата, които се дават за привличането на играчи от Бундеслигата, пък е цели 105% (300 милиона за 216 сделки). В същото време германските клубове са инвестирали със 7% по-малко спрямо лятото на 2014 г. - 248 милиона за 275 футболисти.

Средната сума за международен трансфер се е увеличила от 5.5 до 5.7 млн. долара, което е скок с 4% спрямо миналата година.

В същото време сумите, които получават агентите, продължава да се увеличава - с 8% до 158 млн. долара през това лято.

Средната възраст на играчите, привлечени в големите пет първенства на Европа, е 23 години и 9 месеца, или с един месец по-млади спрямо 2014 г.

Замерваха депутати с лук, яйца и домати, петима са в ареста

http://petel.bg/Zamervaha-deputati-s-luk--yaytsa-i-domati--petima-sa-v-aresta__126073

Илюстрация: Булфото Четирима души последваха Николай Колев-Босия в ареста, след като тази сутрин хвърляха зеленчуци по сградата на...

"Мис Туризъм Европа 2015” иска да стане министър

http://petel.bg/Mis-Turizam-Evropa-2015----iska-da-stane-ministar__126075

Кадър BTV Титулуваната с цели две отличия от международни конкурси в последните два месеца Вероника-Каролин Стефанова призна в ефира на...

Фестивал на анимационното кино стартира във Варна

http://petel.bg/Festival-na-animatsionnoto-kino-startira-vav-Varna__126077

От днес - 9 до 13 септември в залите на Фестивален и конгресен център Варна ще се проведе 11-тото издание на Световен фестивал на...

Сръбският президент: Какво се случва в България? Бежанците казват: "Само не ни връщайте там"

http://petel.bg/Srabskiyat-prezident--Kakvo-se-sluchva-v-Balgariya--Bezhantsite-kazvat--Samo-ne-ni-vrashhayte-tam__126078

Сръбският президент Томислав Николич използва изключително обидни и унизителни за България думи в интервю за бежанската криза в...

Уволниха унгарска телевизионна операторка, спънала мигрант с дете на ръце (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4970925

Уволниха телевизионна операторка в унгарска телевизия, защото е заснета как по време на снимки нарочно спъва бежанец, съобщи Нова тв. Действието се развива във вторник близо до границата със Сърбия. Докато мигрантите се опитват да избягат от полицията, тя спъва мъж, който бяга с детето си на ръце. След като кадрите обиколиха социалните мрежи,

Уволниха унгарска телевизионна операторка, спънала мигрант с дете на ръце

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4970930

Уволниха телевизионна операторка в унгарска телевизия, защото е заснета как по време на снимки нарочно спъва бежанец, съобщи Нова тв. Действието се развива във вторник близо до границата със Сърбия. Докато мигрантите се опитват да избягат от полицията, тя спъва мъж, който бяга с детето си на ръце. След като кадрите обиколиха социалните мрежи,

Протестират срещу строителството в парк "Пирин"

http://www.vesti.bg/bulgaria/protestirat-sreshtu-stroitelstvoto-v-park-pirin-6042307

Еколози предупредиха, че държавата проучва нови възможности за строителство в защитените зони на националния парк

Европа умира, защото лъже себе си

http://www.cross.bg/evropa-asad-tyrtziya-1480149.html

Валери Найденов коментира защо Европа и светът се залъгват за бежанската криза Снимката на тригодишното удавниче Айлян просълзи света, но не го накара да спре да замазва истината. Защо например всички медии и политици наричат Айлян „сирийче" и пропускат, че то е кюрдско дете от град Кобани? Това е много съществена подробност!Конкретиката винаги пречи на лъготенето. Например Ердоган се изказа, че бил трогнат до сълзи от смъртта на детето и че виновен е Западът, който така и не е свалил от власт Асад. Но всички знаем, че Ердоган де фак-то воюва с кюрдите в Сирия, т. е. с етноса на удавеното дете. Нещо повече, то е от град Кобани, който отдавна няма нищо общо нито с властта на Асад, нито със Сирия.Де факто Кобани и селата наоколо са независима кюрдска територия на границата на Турция. Тя пречи на ИД („Ислямска държава"), която не би могла да съществува без подкрепата на Анкара.Затова джихадистите миналата година нападнаха Кобани и започнаха да избиват населението, а Турция отказа да пусне кюрдите от Ирак, които искаха да се притекат на помощ. Накрая тъкмо Западът начело със САЩ принуди Ердоган да пусне само 150 кюрдски бойци с по-сериозно въоръжение и те прогониха джихадистите от района.Това е истинският контекст зад трагичната смърт на Айлян. Асад няма нищо общо. Западът-също. Но Турция определено има заслуга. Ето защо европейските политици и медии избягват да наричат удавеното дете „кюрдче"

Уникален болничен робот помага на лекари и пациенти в плевенската болница

http://pik.bg/уникален-болничен-робот-помага-на-лекари-и-пациенти-в-плевенската-болница-news396181.html

Уникален болничен робот помага на лекари и пациенти в плевенската болница

Уникален болничен асистент помага от няколко дни на специалистите и пациентите от плевенската болница „Света Марина“. Той е робот. Казва се Грег и е произведен в САЩ.

Засега той е единственият в Европа и с негова помощ може да се осъществява виртуална визитация в болничната стая от хиляди километри, пише "Флагман".

Грег е висок 120 см. Предвижда се безпрепятствено и съвсем безшумно по коридорите и болничните стаи. Снабден е с екран, на който се вижда лицето на лекаря, а от вградените звукови колони се чува гласът му.

По този начин се създава усещането за близост с отсъстващия от болницата специалист и пациентите може да са в пряк контакт с него.

Преди дни проф. Горчев демонстрира за първи път новата система от разстояние 8000 км.

Русия ще намери адекватен отговор на решението на България

http://svetoven.pogled.info/russia/news/67502/Rusiya-shte-nameri-adekvaten-otgovor-na-reshenieto-na-Balgariya

/Поглед.инфо/ Решението на София да затвори въздушното си пространство за руски самолети, натоварени с хуманитарна помощ за Сирия, подкопава руско-българските отношения, заяви първият заместник-председател на комисията по външните работи в руската Дума Леонид Калашников.

Преглед на печата - 9 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=300821

"Сега": Кадиев излиза срещу Фандъкова Депутатът от БСП Георги Кадиев ще бъде кандидат-кмет за София. Кадиев заяви в социалните мрежи, че е уведомил своята партия за намеренията си. "Вътрешно изгарям от пълната безалтернативност на ГЕРБ.

9 септември- датата ,която продължава и днес да разделя българското общество

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257306_9+%D1%81%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B2%D1%80%D0%B8-+%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0+%2C%D0%BA%D0%BE%D1%8F%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%B8+%D0%B4%D0%BD

 На 9 септември се навършват 71 години от най-противоречивата дата в най-новата история на България, която продължава да разделя българското общество. За мнозина тази дата е свързана с коренна промяна – премахване на капиталистическия строй и изграждането на едно по-справедливо социално общество – комунистическото. За други 9 септември е черна дата, кървав преврат довел до ликвидирането на демокрацията и частната собственост, почернил живота на стотици хиляди българи. По традиция през последните години на тази дата има две чествания. Едното е на Братската могила, а другото - до параклиса и черната стена край НДК, тази година ще е пред Кръста в кв. „Лозенец”. Историята В нощта на 8 срещу 9 септември 1944 г. е свалено правителството на Константин Муравиев и на власт идва правителство на Отечествения фронт, начело с Кимон Георгиев. Отечественият фронт взема властта в България с помощта на силите на Трети Украински фронт на Червената армия. След тази дата настъпва мащабна политическа, икономическа и социална промяна в българското общество. България скъсва с хитлеристка Германия и попада в съветската сфера на влияние. Събитията на 9 септември са последвани от вълна на насилие. Тези масови беззакония продължават няколко месеца и са постепенно поставени под контрол от властите със създаването на т.нар. "Народен съд" в края на 1944 г. Според различни оценки броят на убитите през този период е между 20 000 и 40 000 души. Осъдените на смърт от т. нар. "Народен съд" са 2 730 души — министри, депутати, журналисти, банкери, кметове, свещеници, земевладелци, учители. Оценката Събитията от 9 септември 1944 г. все още не са получили единодушната оценка на историците. В историографията отпреди 1971 г. по пропагандни причини се твърди, че това е "народно въстание". Оттогава до 10 ноември 1989 г. събитията на тази дата получават определението "социалистическа революция". След политическата промяна от 1989 г. събитието е определяно като "военен преврат". 


Д-р Людмил Веселинов: Не лъжа хората и правя, каквото обещая

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4970224

АНТОАНЕТА МАРЧЕВА
Д-р Людмил Веселинов е кмет на община Попово от 1991 г., първоначално от БСП, чиито член е и до днес. В последните мандати управлява като независим, издигнат от коалиция
АНТОАНЕТА МАРЧЕВА Д-р Людмил Веселинов е кмет на община Попово от 1991 г., първоначално от БСП, чиито член е и до днес. В последните мандати управлява като независим, издигнат от коалиция "Заедно". Член е на българската делегация в Комитета на регионите в Брюксел. На предстоящите избори се кандидатира за седми мандат от "Заедно".

Д-р Людмил Веселинов: Не лъжа хората и правя, каквото обещая

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4970150


Д-р Людмил Веселинов е кмет на община Попово от 1991 г., първоначално от БСП, чиито член е и до днес. В последните мандати управлява като независим, издигнат от коалиция "Заедно". Член е на българската делегация в Комитета на регионите в Брюксел. На предстоящите избори се кандидатира за седми мандат от "Заедно".
Д-р Людмил Веселинов е кмет на община Попово от 1991 г., първоначално от БСП, чиито член е и до днес. В последните мандати управлява като независим, издигнат от коалиция "Заедно". Член е на българската делегация в Комитета на регионите в Брюксел. На предстоящите избори се кандидатира за седми мандат от "Заедно".

Момчето, затрило две деца заради селфи, откраднал колата-ковчег

http://pik.bg/момчето-затрило-две-деца-заради-селфи-откраднал-колата-ковчег-news396180.html

Момчето, затрило две деца заради селфи, откраднал колата-ковчег

19-годишният неопитен шофьор, който излетя на завой с висока скорост заради селфи и уби две деца, на 14 и 18 години, взел колата-ковчег тайно, след като семейството му забранило да я кара.

Това разказаха пред „Телеграф” родителите на гаджето на водача – Даяна, която единствена помни какво се е случило във фаталната нощ в неделя.

Тогава Васил Колев, 16-годишната му приятелка, две години по-малката от нея Яна Чобанова и Ивайло Йорданов на 18 години, се прибират към родния си град Ямбол след цял ден на басейн в Сливен.

Малко след 21 ч. 14-годишната девойка вади телефона си за поредната снимка, която след това да сподели във Фейсбук. Когато натиска бутона за селфи, обаче, светкавицата заслепява Васил. Автомобилът се обръща по таван в канавката и взема две жертви – Яна и Иво.

Още сутринта в неделя Васил питал сестра си дали може да вземе колата й – „Пежо 207”, за да се разходи. „Не. Абсурд е да се случи, защото на майка ще й трябва. Не я пипай”, отсякла каката. Въпреки забраната тийнейджърът успял да свие ключовете за пежото и го подкарва тайно. След това взема Даяна, Яна и Иво и четиримата тръгват към Сливен.

„Ние сме виновни, дори не знаехме къде са и какво правят. Скриха от нас всичко и хукнаха”, признаха майката и бащата на оцелялото момиче. По думите им, единствена дъщеря им помни всичко от катастрофата. „С Васил не е така. След светкавицата той изпадна в безсъзнание, а сега има бяло петно за всичко останало”, призна 16-годишното момиче. Шофьорът е приет в болницата в Сливен с травма на главата и счупена ръка.

Заради тежкото му състояние лекарите и близките му опитали да скрият, че Яна и Иво са мъртви. От телевизия, обаче, младежът разбрал инцидента. „Кажи ми, че не е истина! Кажи, че лъжат и те са живи”, молил се Васил на приятелката си по телефона.

Даяна и десетки връстници, приятели и роднини на нелепо издъхналите деца вчера се събраха на гробищата в Ямбол, за да си кажат последно „сбогом” с 14-годишната Яна и 18-годишния Ивайло. Въпреки че е с шина на врата заради травма при инцидента, тя намери сили да положи цветя в ковчезите и на двамата младеци.

Ученици, които са били близки с издъхналите без време деца, не спираха да редят обиди и закани по адрес на шофьора Васил докато се прощаваха. „Само да ми падне, ще го смачкам тоя простак”, ридаеше младо момиче, скубейки косите си. „Ще му отмъстим, няма да оставим нещата така. Иво го няма. Янчето я няма заради него”, подкрепяха я младежите наоколо. Според тях високата скорост е убила връстниците им. „Как може да опитва да вземе завой със 130 км/ч тоя, бе”, питаха се един друг тийнейджърите.

Спират водата в някои части на София

http://offnews.bg/news/n_1/n_556437.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата, съобщиха от пресцентъра на дружеството. Във връзка с провеждане на степ тест на налягането във водопроводната мрежа в кв. „Драгалевци“ , се налага спиране на водоподаването от 00:00 до 6:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на ул. „Околовръстен път“,бул. „Черни връх“, ул. „Крайречна“, ул. „Агличе“, ул. „Андрей Бачковски“, ул. „Проф. Боньо Ангелов“, ул. „Под гората“, ул. „Невена Коканова“, Парк „Ботаническа градина“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „площад „Цар Иван Александър“; ул. „Лешникова гора“ ъгъла с ул. „Цветарска“. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата. Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на бул. „Васил Левски“, Център , се налага спиране на водоподаването от 11:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на по бул. „Васил Левски“ от ул. „6-ти септември“ до ул. „Данте“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: бул. „Васил Левски“ ъгъла с ул. „Данте“. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата. Във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Любляна“, кв. „Овча купел“ , се налага спиране на водоподаването от 11:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на по ул. „Любляна“ от ул. „Народен герой“ до ул. „Букет“, по ул. „Букет“ от ул. „Любляна“ до ул. „Войводина могила“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Любляна“№23. Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Антон Безеншек“, кв. „Васил Левски“ , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на ул. „Антон Безеншек“, по ул. „Проф. Беньо Цонев“ от ул. „Лепенец“ до ул. „Константин Фотинов“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Антон Безеншек“ №2. Във връзка с направа на връзки на новоизграден уличен водопровод на ул. „Липа“, кв. „Вердикал“ гр. Банкя , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на ул. „Райко Даскалов“, по ул. „Методи Иванов“ от ул. „Липа“ до ул. „Варна“, ул. „Липа“, ул. „Тепето“, ул. „Нишава“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Райко Даскалов“ ъгъла с ул. „Липа“. Във връзка с подмяна на уличен водопровод на ул. „Евлия Челеби“, кв. „Княжево“ , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на по ул. „Евлия Челеби“ от площад „Сред село“ до ул. „Лазарополе“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Евлия Челеби“ ъгъла с ул. „Кореняците“. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата. Във връзка с разкриване на уличен водопровод на ул. „Съзнание“, кв. „Орландовци“ , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на по ул. „Съзнание“ от ул. „Ком“ до ул. „Снежник“ и ул. „Къпиновски манастир“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Съзнание“ ъгъла с ул. „Къпиновски манастир“. Във връзка с монтаж на спирателен кран на ул. „София“, кв. „Орландовци“ , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на ул. „София“ №110 и №112. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „София“№110. Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването. Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0700 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството.

Неделчев: Два антифашизма има-десен и сталински, агресивен

http://frognews.bg/news_97403/Nedelchev-Dva-antifashizma-ima-desen-i-stalinski-agresiven/

9 септември обраства с какви ли не фантастични неща - говори се за революция и въстание, заяви проф. Михаил Неделчев по НТВ. А има два антифашизма - десен, на традиционните партии и сталинският агресивен. След 9 септември доста бързо почнаха да определят десните антифашисти като моя дядо за фашисти. това трябва да бъде интерпретирано с цялата мощ на анализа, настоя литературоведът.

М. Неделчев: Два антифашизма има-десен и сталински, агресивен

http://frognews.bg/news_97403/M-Nedelchev-Dva-antifashizma-ima-desen-i-stalinski-agresiven/

9 септември обраства с какви ли не фантастични неща - говори се за революция и въстание, заяви проф. Михаил Неделчев по НТВ. А има два антифашизма - десен, на традиционните партии и сталинският агресивен. След 9 септември доста бързо почнаха да определят десните антифашисти като моя дядо за фашисти. това трябва да бъде интерпретирано с цялата мощ на анализа, настоя литературоведът.

Нова глобална стратегия за обща външна политика и политика за сигурност на ЕС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257305_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B3%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B0+%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D1%88%D0%BD%D0%B0+%D0%B

 Новата глобална стратегия за обща външна политика и политика за сигурност на ЕС да бъде изработена в срок до месец юни 2016 г., се казва в заключенията на Интерпарламентарната конференция за Обща външна политика и политика за сигурност и Обща политика за сигурност и отбрана в Люксембург, в която участва парламентарна делегация, водена от председателя на Комисията по външна политика Джема Грозданова

 
6 септември 2015 г.
Новата глобална стратегия за обща външна политика и политика за сигурност на ЕС да бъде изработена в срок до месец юни 2016 г., се казва в заключенията на Интерпарламентарната конференция за Обща външна политика и политика за сигурност и Обща политика за сигурност и отбрана в Люксембург, в която участва парламентарна делегация, водена от председателя на Комисията по външна политика Джема Грозданова.
Общата външна политика и политика за сигурност да бъде по-стратегическа и съобразена с увеличаващите се заплахи от екстремизъм и радикализация, се казва още в заключенията на форума. 
 
Борбата срещу тероризма и хибридните заплахи изисква общ отговор от ЕС в близко сътрудничество с НАТО, ООН, ОССЕ, Съвета на Европа и Африканския съюз, както и диалог с основни международни партньори", заявяват участниците.
 
В сферата на европейската политика на съседство се потвърди тенденцията за диференциация на южното и източното измерение. Посочена бе необходимостта европейската политика за съседство да бъде по-тясно обвързана с други инструменти и действия, като едно от тях е миграцията и управлението на границите.
 
Върховният представител на ЕС по външна политика Федерика Могерини подчерта в изложението си, че основна причина за миграционните потоци в момента са конфликтите в Сирия и Либия. Основен начин за противодействие според нея е борбата с контрабандата и трафика на хора.
Парламентаристите се обърнаха с призив към Европейската комисия и Европейската служба за външни дейности да се ангажират с диалог със страните извън ЕС от Западните Балкани за това как да се намали притокът на незаконните мигранти, неотговарящи на условията за получаване на убежище.
 
Българската делегация участва в промените в текстовете на заключенията на форума, свързани с миграционните потоци по маршрута Западни Балкани.
 
В конференцията  участват делегации от парламентите на всички държави-членки на ЕС и на Европейския парламент. През първия ден участниците обсъждат с Върховния представител на ЕС Федерика Могерини стратегиите на ЕС в областите Обща външна политика и политика за сигурност и Обща политика за сигурност и отбрана.

Полицаи с кучета в училищния двор

http://bulgarski.pogled.info/news/67501/Politsai-s-kucheta-v-uchilishtniya-dvor

/Поглед.инфо/ При изключителни мерки за сигурност ще стартира новата учебна година. От МВР вадят двойно повече полицаи за осигуряване на първия учебен ден в сравнение с предходни подобни мероприятия. Има указания за преглед на багажа, следене с камери и специални координатори по сигурността в школата.

Нов фрапиращ случай на шофиране в насрещното на „Тракия”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4970919

Нов сигнал за опасно и безотговорно шофиране по магистралата „Тракия” получи БТВ в рубриката "Аз, репортерът". След като вчера шофьор се движи в аварийната лента на насрещното движение, сега кадрите показват още по-фрапиращ случай. На видеото ясно се вижда как кола се движи в крайната лява лента за бързо движение.

Директорът на ДНСК: Община Гърмен не контролира незаконното строителство

http://frognews.bg/news_97404/Direktorat-na-DNSK-Obshtina-Garmen-ne-kontrolira-nezakonnoto-stroitelstvo/

Има ли двоен аршин при събарянето на ромските незаконни къщи в Гърмен коментира по НТВ директорът на ДНСК Милка Гечева. "Събарянето на незаконните постройки в Гърмен не е политическо решение. Функциите на ДНСК за контрол на строителството по никакъв начин нямат политически оттенък”, категорична бе тя.

В Народното събрание беше представен проект на законодателни промени за въвеждане на национална електронна инициатива в България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257304_%D0%92+%D0%9D%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D1%81%D1%8A%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%B1%D0%B5%D1%88%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BD+%D0%BF%D1%80

 В Народното събрание беше представен проект на законодателни промени за въвеждане на национална електронна инициатива в България, подготвен от експерти на неправителствената организация „Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива”. В кръглата маса „Към електронна демокрация в България чрез национална е-инициатива”, която се състоя на 8 септември 2015 г. в парламента, участваха народни представители, експерти от неправителствения сектор, ИТ специалисти и др.

 
Дискусията откри председателят на парламентарната Комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения Гроздан Караджов. За мен са изключително полезни форуми като днешния, на които се обсъжда улесняването на участието на гражданите във взимането на решения, подчерта той и заяви, че членовете на Комисията подкрепят и биха посрещнали добре законодателни инициативи в тази посока.
 
В приветствие, прочетено пред участниците във форума, председателят на Народното събрание Цецка Цачева посочва, че днес трябва да се стимулира енергията на българските граждани в страната и в чужбина да използват глобалната мрежа за пряка връзка с институциите и властта. По този начин те ще могат да поставят директно проблемите си, да дават решения на някои от тях, да споделят свои виждания за управлението на местно и централно ниво, смята председателят на парламента. Цецка Цачева заявява, че подкрепя всички инициативи, стимулиращи гражданската активност.
 
На форума председателят на „Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива” Даниела Божинова и експертът по европейско право д-р Вихър Георгиев направиха обобщение на резултатите от проекта „Насърчаване на електронната демокрация в България…“, осъществен с финансовата помощ на Програмата за НПО на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Те представиха основните предложения, залегнали в подготвения от неправителствената организация проект за промени в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

Нов фрапиращ случай на шофиране в насрещното на „Тракия” (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4970913

Нов сигнал за опасно и безотговорно шофиране по магистралата „Тракия” получи БТВ в рубриката
Нов сигнал за опасно и безотговорно шофиране по магистралата „Тракия” получи БТВ в рубриката "Аз, репортерът". След като вчера шофьор се движи в аварийната лента на насрещното движение, сега кадрите показват още по-фрапиращ случай. На видеото ясно се вижда как кола се движи в крайната лява лента за бързо движение.

Зам.-министър: България строго изпълнява изискванията за охрана на границата

http://www.cross.bg/kyumyurdzhiev-armiya-bulgarskata-1480148.html

София /КРОСС/ За ремонта на изтребителите взехме предвид най-изгодните условия. Това заяви пред БНТ Димитър Кюмюрджиев, зам.-министър на отбраната. Старите руски платформи не отговарят на стандартите на НАТО. Затова се насочихме към нашите съюзници от НАТО. Полша ни предложи надеждни гаранции, каза той и изказа мнение, че тази сделка ще бъде изгодна за българския данъкоплатец. Не е търсено геополитически противопоставяне. Целта е постепенно да се освобождаваме от руското оръжие. Ако искаме да модернизираме Българската армия, трябва да се насочим към оръжия, адекватни към съвременните условия за водене на война, подчерта Кюмюрджиев. Той добави, че когато минат конституционните процедури, ще стане ясно колко ще струва ремонтът на изтребителите. По отношение на закупуването на нов многофункционален самолет за армията, зам.-министър Кюмюрджиев заяви, че има решение на Министерски съвет. То е включено в стратегията за отбранителните способности на Българската армия. Това не е поставено под въпрос. Такъв самолет ще бъде купен, категоричен бе зам.-министърът. По темата с бежанската криза в Европа Димитър Кюмюрджиев коментира, че България строго изпълнява изискванията за охрана на границата. Охраната, която осъществява „Гранична полиция" с подкрепата на армията, е достатъчно надежда. Българската армия е в състояние при поява на риск да реагира адекватно и да осигури надеждна защита на националната граница, подчерта той.

Самолет на "Бритиш Еруейс" се запали на летище в Лас Вегас (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_556432.html

Самолет на "Бритиш Еруейс" се запали на летище в Лас Вегас няколко минути преди да отлети, съобщава "Дейли Мейл". На борда на самолета е имало 159 пътници и 13 души екипаж. 14 души са пострадали от гъстите пламъци и са били леко ранени по време на евакуацията. Построеният през 98-ма година Боинг 777 е претърпял проблеми с двигателя, което е причинило огъня. До момента с този самолет не е подобни инциденти.

Служители на КАТ-Варна ще следят днес - 9 септември за превишена скорост

http://www.moreto.net/novini.php?n=300763

Служители на пътната полиция във Варна ще следят днес - 9 септември за превишена скорост на ключови кръстовища в града и извън него, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 08:10-09:20 гр.Варна Южен пътен възел до Хидробазата 17:15-18:00 гр.

Орбан атакува слаба Европа за бежанците, за да си вдигне рейтинга

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257303_%D0%9E%D1%80%D0%B1%D0%B0%D0%BD+%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%83%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B1%D0%B0+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B1%D0%B5%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5

 Oткакто започна напливът на мигранти от Близкия изток към Европа миналата година, Унгария е в центъра на вниманието. Това се случва по 2 причини. Първо - основният мигрантски поток от Сирия и Ирак се опита да достигне до Германия и други европейски страни на север по вода през гръцките острови и после през Сърбия, за да достигне Унгария. Втората причина е, че унгарският премиер използва проблема с имигрантите, за да подобри изплъзващата му се популярност. За да изпълни целта си, той извърши няколко лудории - от слагането на 4-метрова ограда на границата със Сърбия до блокирането на достъпа на имигранти до жп релсите.

 

Няма съмнение, че г-н Орбан е опитен: той е единственият източноевропейски политик, избиран за премиер 3 пъти. Няма и съмнение, че твърдата му позиция по отношение на имиграцията е продиктувана от нарастването на популярността на крайнодясната партия Jobbick. За да се противопостави, той разгърна редица действия, осъждани от правозащитни групи и европейски политици. Зад политическите маневри лежат две основни причини за този твърд отпор към имигрантите.

 

Първо, от 2010 г., началото на втория му мандат, Орбан срещна критики от европейски лидери заради авторитарния му начин на управление. ЕС подложи под натиск унгарския парламент заради проблеми като намеса в независимостта на централната банка, на медиите, заради гоненето на чуждестранни инвеститори и политически опоненти чрез данъчна политика и заради това, че асистира на руския президент Путин в начинанието му да използва енергийните доставки като външна политика към източните съседи на Унгария.

 

Сега г-н Орбан е намерил слабост в реакцията на Европа по имиграционната криза и той използва това, за да бъде чут. Европа не успя навреме да обмисли мерки, с които да помогне на държавите, които първи приемат бежанските вълни - Гърция и Италия, България, Унгария и Испания. Многобройните срещи на високо ниво в Брюксел през последните години приключиха с малък, но недостатъчен напредък. В този смисъл г-н Орбан е прав. Европейските институции не успяха адекватно да се справят с въпроса, след като стана ясно, че щетите от хуманитарната криза в Сирия и Ирак ще бъдат в огромни размери. Според Орбан това е поредната проява на слаба Европа, както и провала на съюза по отношение на справянето с финансовата криза в Гърция. Той намеква, че Европа има нужда от решителни и твърди лидери - като него.

 

 

Втора, и може би по-важна причина за поведението на Орбан, е очевидната липса на напредък по основния външнополитически приоритет на Унгария: преориентирането й към Русия като стратегически партньор. Г-н Орбан направи много, за да се наложи като емисар на Русия в ЕС. Той беше и сред най-активните европейски лидери, които подкрепиха проекта “Южен поток”. Откакто българското правителство отказа да продължи с проекта и Путин обяви отмяната му, Унгария изигра ключова роля, за да получи подкрепа за алтернативен проект. През февруари 2015 г. Орбан посрещна Путин в Будапеща, първото официално посещение на руския президент в ЕС, след като икономическите санкции бяха наложени на Русия. И Орбан, и Путин подкрепиха идеята за създаване на наследник на “Южен поток”, който се разширява до прокарването на руски газопровод в Турция, за да пренасочи газ през Гърция и Балканите до Унгария. Това щеше да изпълни целта на Орбан - Унгария да стане енергиен хъб в сърцето на Европа. Уви, този проект не успя да се материализира и унгарският премиер остана без европейска трибуна.

Основното притеснение в реакцията на Унгария към кризата с мигрантите е, че други страни ще последват примера й и ще пренебрегват хуманитарните си задължения. Примери вече има: България също вдигна ограда на границата с Турция, за да спре потока имигранти. Миналия месец Македония разположи армията си на границата с Гърция. Това е тъжно за страни, чиито граждани са се стремили в продължение на много години да бъдат свободни европейци.

Статия на  Симеон Дянков във "Файненшъл таймс"

Недопустимо е страни като България да се превръщат в санитарен пояс за бежанци

http://svetoven.pogled.info/news/67500/Nedopustimo-e-strani-kato-Balgariya-da-se-prevrashtat-v-sanitaren-poyas-za-bezhantsi

/Поглед.инфо/ „Идеята на някои европейски лидери за създаване на т. нар. „центрове за административно задържане на мигранти" в страни от външната граница на ЕС е безумна", каза Йотова в пленарна зала на Европейския парламент и добави, че е недопустимо страни като България да бъдат превръщани в санитарен пояс за бежанци. „Това не само че не решава проблемите, а ще ги задълбочи още повече", добави Илияна Йотова.

До 26 градуса днес, следобед облачно

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257302_%D0%94%D0%BE+26+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%83%D1%81%D0%B0+%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%81%2C+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B4+%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%87%D0%BD%D0%BE

 Преди обяд над по-голямата част от страната ще е слънчево, но постепенно от югозапад облачността ще започне да се увеличава. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 21° и 26°, за София около 21°. Това съобщиха за Фокус от Националния институт по метеорология (НИМХ) и хидрология към Българската академия на науките (БАН).

По Черноморието преди обяд ще е предимно слънчево, но около обяд ще се заоблачи. Ще духа умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са 23°-24°, а температурата на морската вода 24-26°. Вълнението на морето ще е около 2 балa.

Над планините ще има променлива облачност, по-често значителна в масивите от Западна България, където след обяд на отделни места ще има слаби превалявания. Ще духа умерен вятър от запад-северозапад. Максималната температура на 1200 метра ще е около 16°, на 2000 метра - около 8°.

Атмосферното налягане е малко по-високо от средното за месеца и през деня бавно ще се понижава.

Между два изтребителя, та на земята

http://www.cross.bg/remont-mig-bulgariya-1480146.html

Днес, 9 септември, изтича договорът на Министерството на отбраната на България с руската самолетостроителна компания РСК „МиГ" за ремонт, поддръжка и модернизация на изтребителите МиГ-29, които са на въоръжение в българските ВВС. Този договор няма да бъде продължен от българска страна. Позицията на МО и на президента и върховен главнокомандващ на армията Росен Плевнелиев са, че страната ни трябва по-скоро да се откъсне от зависимостта си от Русия в областта на отбраната. Иначе казано, да не даваме и един лев на Кремъл. От няколко месеца военният министър Николай Ненчев се опитва да намери изход от една предизвестена криза -бъдещето на българските Военновъздушни сили. Решенията са ясни - сваляме МиГ-29, МиГ-23, МиГ-21 и СУ-25 и купуваме 9-10 нови или „втора ръка" изтребители. Не сме много сигурни какво се прави в тази посока. Сигурно е обаче, че ако не се прави нищо по руските машини, които са вкарани у нас през 80-те години на миналия век, те ще изпокапят като есенни листа на пистата в Граф Игнатиево. Горе-долу е ясно, че преди 2020 г. страната ни няма как да отделя повече пари за отбрана. Или поне не толкова - над 1,5 млрд. лв., за да може да закупи авиационна техника. Министър Ненчев се опитва да замаже положението с идеята страната ни да влезе в схема с Полша, която да ремонтира и поддържа българските МиГ-29

9 септември – дата, която и днес разделя обществото

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/9-septemvri-data-koiato-i-dnes-razdelia-obshtestvoto-6042306

За мнозина тази дата е свързана с коренна промяна – премахване на капиталистическия строй и изграждането на едно по-справедливо социално общество – комунистическото. За други 9 септември е черна дата и кървав преврат

Г-н Саркози, защо правите от България санитарна зона

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257301_%D0%93-%D0%BD+%D0%A1%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%B7%D0%B8%2C+%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BE%D1%82+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B0%D0%BD%

 Cаркози - добрият приятел на България, направи изключително тежък гаф.

Бившият френски президент предложи да бъдат създадени центрове за административно задържане на мигранти в “страни от периферията на Европа”, т. е. в “държавите от Северна Африка, които биха желали, или в страни като Сърбия и България”.

Какво означават думите на Саркози? Първо, че вече вижда в Сърбия и България - периферията на Европа, огромни лагери за събиране на бежанци, в които ще се прилага строг административен контрол.

В тази санитарна за Европа зона бежанците ще бъдат подлагани на подбор, така да се каже. Ще се преценява кой откъде идва и закъде е тръгнал, има ли право на бежански или хуманитарен статут, или трябва да се връща в родината си. Едва след този подбор част от мигрантите ще се отправят към богата Европа, друга част ще остане в България и Сърбия или в държави като тях, а вероятно след месеци или години престой в тези “центрове” част от бежанците ще се връщат.

Каква е целта на

Саркози?

Без съмнение една - да изтласка проблема с приливната вълна от бежанци, която е на път да залее Германия и Франция, колкото се може по-далеч от Западна Европа - в “периферията”.

И “периферията” да се оправя както може, ако въобще може.

Вярно, България е в периферията на Европа. И е външна граница на Европейския съюз. В същото време - и това Саркози прекрасно знае, България е бедна държава с ограничени ресурси. И желанието да се стовари на България подобна тежка отговорност показва само едно: желание на някои от европейските лидери да се избяга от кризата с бежанците, да се предложи нещо безспорно неработещо върху държави, които, бидейки в периферията на континента, трябва да играят роля на санитарна зона за Европа, да бъдат омекотяващ буфер на кризата.

Бившият френски президент, а може би и бъдещ след изборите във Франция през 2017 г., както и други политици от неговата величина прекрасно разбират, че нито България, нито Сърбия могат да изпълняват подобна роля.

Ясно е, че Сърбия може да бъде притисната от Брюксел да поеме подобни “административни центрове” срещу бъдещото ѝ членство в ЕС.

На България какво ще се падне, ако поеме ролята на буфер - европейско потупване по рамото, похвали колко добре пази външната граница на съюза, както и

горещо обещание

за по-бързо

влизане в Шенген

Тази проста аритметика обаче ще бъде опровергана още на първия ден от евентуалното струпване на бежанци в новите “административни центрове” за тях. Защото за България е сигурно, че няма организационен и административен капацитет, нито пък разполага с достатъчно логистични звена, които да правят подобен подбор на бежанци и мигранти - десетки и стотици хиляди на година.

Вярно, България вече се отърси от първия шок, след като преди две години трябваше да поеме едновременно няколко хиляди мигранти. Но още тогава се видя, че разполагаме с ограничени финанси за посрещане на бежанци, че нямаме добре оборудвани лагери, в които да посрещаме хората в беда от Сирия и Ирак, от Северна Африка. Да си спомним как на пожар се комплектуваха лагери за бежанци, търсеше се оборудване, всичко се правеше в крачка, докато най-после цялата административна машина започне да работи в някакъв нормален ритъм.

Освен това трябва да си дадем ясна сметка, че да приютиш определен брой бежанци, да им търсиш след това места за работа и учене е една задача.

Съвсем друго е да те нарочат за санитарна зона. Ти да си този, който ще поема първи силата на бежанския поток с неговите искания, желания, права.

Да не говорим, че Европа е тотално неподготвена, тя

едва се отърсва

от шока

след многохилядната вълна от бежанци през август. Ако само за момент си припомним първите реакции на премиери и президенти на редица европейски държави, ще видим, че кризата ги свари драстично неинформирани. Сякаш не говорим за лидери на европейски държави, а за хора от някое затънтено хималайско село.

При толкова много и всякакви специални служби направо не е за вярване, че нито една от големите европейски държави не беше подготвена, нито дори информирана и предупредена за многохилядната човешка вълна от Близкия изток, от Средна Азия и Северна Африка. Затова и първите реакции на европейците бяха непохватни, объркани в послания и действия. Веднъж ни казват, че Дъблинското споразумение работи, втори път - не. Веднъж пускат влаковете от унгарската столица към Виена и Мюнхен, после ги спират за неопределено време. Веднъж Лондон казва, че няма да приема повече никакви имигранти, след това - че ще приема поне още 15 хиляди.

Друга тема за домашно на европейските ченгета е кой и защо натисна копчето на мигрантската вълна точно в края на август. Нито в Сирия, нито в Иран, в Пакистан, Афганистан или Северна Африка нещо драстично се беше променило - ситуацията там продължава да е толкова тревожна, колкото беше през юли или юни, но точно през август напливът се усети най-силно.

Вижда се ясно, че Европа е слаба и безпомощна, тя тепърва ще заседава и умува, крои някакви планове от типа: или вземай (бежанци), или плащай (на онези, които вземат)!

Разпределят се квоти коя страна колко да поеме от потока - като на война. Затова и Саркози е толкова стреснат, защото точно нов голям бежански поток към Франция може да обърка сметките му за нов президентски мандат.

И без да сме забравили колко много направи той за България през лятото на 2007 г., както не сме забравили и онова, което с куража си постигна неговата тогавашна съпруга Сесилия, трябва още сега да му потърсим обяснения за “санитарната зона”. И той и другите европейци може и да ни успокояват, че ще ни дадат някакви пари, но едва ли ще са милиарди. (Само за съпоставка - Германия вече планира 6 милиарда евро за справяне с бежанците, които сега пристигат там.) Но проблемът не е само в парите. Саркози може и да не подозира, но подобна “санитарна” роля ще обрече държавата ни на крайнодесен или крайноляв екстремизъм, който, за никого не е тайна, е подвластен главно чрез финансите, на диктовките на Кремъл. Последствията от това за държавата и за обществото са повече от ясни и едва ли е необходимо да ги припомняме. Затова гафът на Саркози е двойно по-голям.

Вижте кой ще представя България на Детската Евровизия

http://music.actualno.com/Vijte-koj-shte-predstavja-Bylgarija-na-Detskata-Evrovizija-news_494508.html

12-годишната Габриела Йорданова от Русе ще представя България на Детската Евровизия 2015. Финалистът беше избран снощи след вот на журито и на зрителите. Габи покори публиката с изпълнението на песента „Осъдени души”. На второ място остана 12-годишният Иван Стоянов от Бургас, а на трето – Радко Петков на 15 години от Троян, предаде бтв. Габи и Иван имаха равен общ брой точки, който се формираше на принципа 50 на 50 от вота на журито и вота на зрителите. Поради тази причина п

Депутатите не поискаха да изслушат Митов за отказа да дадем коридор на руски самолети

http://society.actualno.com/Deputatite-ne-poiskaha-da-izslushat-Mitov-za-otkaza-da-dadem-koridor-na-ruski-samoleti--news_494519.html

В началото на пленарния ден народните представители отхвърлиха идеята външният министър Даниел Митов да бъде изслушан за решението да не се допуска преминаването на руски самолети с хуманитарна помощ за Сирия през въздушния ни коридор, информира БГНЕС. Предложението, което бе отхвърлено със 76 гласа, 29 въздържали се и 58 „за”, бе на лидера на Атака Волен Сидеров. Той заяви, че това решение е грешна политика и така се добавя още един негативен щрих към по начало грешната външна поли

ЦСКА получи забрана от ФИФА за трансфери

http://bgfootball.actualno.com/CSKA-poluchi-zabrana-ot-FIFA-za-transferi-news_494523.html

Спортния арбитражен съд забрани на ЦСКА да прави трансфери в два сезона. Причината за това е поредното изгубено дело от "червените" във ФИФА. Този път съдебният спор е срещу бившия защитник на армейците Бернардо Тенгариня. Футболистът, заедно с друг бивш играч на ЦСКА - Нилсом, имаха претенции в размер на над 500 000 евро за неправомерно прекратяване на договорите им. "Червените" обаче твърдяха, че Тенгариня не се е явявал на тренировки в периода 16 декември 2012 до 4 януари 2013 година. Прете

Джоли се изправя срещу "Ислямска държава"

http://asia.actualno.com/Djoli-se-izpravja-sreshtu-Isljamska-dyrjava-news_494524.html

"Ислямска държава" използва изнасилването като оръжие в мащаб, какъвто не е виждан по-рано, предупреди холивудската звезда Анджелина Джоли, цитирана от Ройтерс, и призова към по-активни действия срещу виновните. Джоли, която е специален посланик на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) и активистка срещу използването на сексуално насилие в конфликти, посочи, че за "Ислямска държава" изнасилването е политика. Хиляди жени и момичета биват отвличани, изнасилвани и продавани в сексуал

Най-после и официално: Bentley Bentayga (видео)

http://cars.actualno.com/Naj-posle-i-oficialno-Bentley-Bentayga-video-news_494526.html

Това е един от автомобилите, за който са се появявали може би най-много слухове и шпионски снимки през годините, които изминаха от концептуалния EXP 9 F до днес. Бях на премиерата на концепцията в Женева през 2012 г. Тълпата на щанда на Bentley бе най-голяма, но и ехидните усмивки бяха най-много. Това бе най-грозното Bentley, което някога бях виждал. Днес Bentley определят своето творение като „най-бързият, най-мощният, най-луксозният и най-ексклузивният SUV в света“. Ето го серийни

Катастрофа между маршрутка и кола в София, има пострадали

http://sofia.actualno.com/Katastrofa-mejdu-marshrutka-i-kola-v-Sofija-ima-postradali-news_494528.html

Тежка катастрофа стана тази сутрин между маршрутка и лек автомобил на кръстовището на булевардите "Константин Величков" и "Александър Стамболийски", съобщава Нова тв За момента се съобщава за 6-7 пострадали при инцидента. Двама души са откарани в "Пирогов". И двамата шофьори се обвиняват взаимно, че са преминали през кръстовището на червено. На мястото на инцидента са пристигнали три линейки, които помагат на ранените.

Наркобарони използват бежанците като мулета на хероин

http://pik.bg/наркобарони-използват-бежанците-като-мулета-на-хероин-news396170.html

Наркобарони използват бежанците като мулета на хероин

Наркобарони от Турция са започнали да използват бежанците като мулета на хероин към западна Европа. Те примамвали отчаяните хора, бягащи от войната, като им сваляли цената за прекарването към стария континент с 50%. Това разкриват пред „Телеграф” източници от специалните служби, които вече са получили няколко оперативни сигнала за порочната схема. Криминалисти пък са засекли, че от няколко дни вече са въведени нови тарифи за нелегално пресичане на границата ни.

„Хората, които се занимават с хероин в Турция, са много иновативни. Те виждат, че в момента огромни талази от хиляди бежанци пресичат границата и с Гърция, и с България, и с Македония, като всички имат една дестинация – Германия. Бандитите прекрасно знаят, че не всички бегълци могат да се хванат, затова използват бързо момента, качвайки се на гребена на вълната”, коментират разведки.

Оперативните данни сочели, че трафикантите набирали мулета сред самотните бежанци, които са тръгнали не с цялата си фамилия, а самосиндикално. Тези хора били по-лесно манипулируеми, а им обещавали и пътят към желаната свобода в Европа да им дойде на половин цена.

Засега се правели проби с по-малки количества от по четвърт килограм хероин на човек. Кафявият прах се криел в консерви, облепени с лепенки на Червения кръст за отвличане на вниманието. Започнати с престъпния бизнес обаче коментират, че в момента само пишман каналджии, търсещи бърза печалба, се навивали да прекарват хора с дрога.

„Никой няма да рискува с големи количества. За хероина турците винаги искат гаранция, а нашите каналджии не обичат да си залагат главата. Повечето едри риби не рискуват и изискват хората, които трафикират да са „чисти”. Все повече новоизлюпени трафиканти обаче излизат на пазара, всеки трети ром се хваща на хорото и нещата загрубяват”, допълват спецченгетата.

Елизабет Втора - рекордът на кралицата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257300_%D0%95%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%B5%D1%82+%D0%92%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B0+-+%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B4%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0

 Тя е живяла по-дълго от всички свои предшественици, видяла е
как дузина министър-председатели идват и си отиват и е била на
трона шест десетилетия от британската история - от войната с
Германия през смъртта на принцеса Даяна до терористичните
нападения в Лондон.
Сега кралица Елизабет Втора е на път да стане най-дълго
царувалият монарх в британската история. В сряда тя ще подобри
рекорда, поставен преди повече от един век от нейната прапрабаба
кралица Виктория - 63 години и 7 месеца. Само още четирима
британски крале и кралици са били на трона 50 или повече години.
“Човек трябва да е на определена възраст, за да си спомня
времето, когато тя не е била кралица”, каза кралският историк и
коментатор Хюго Викърс.
Елизабет, която е единственият монарх, когото повечето живи
британци някога са познавали, е постоянното сърце на британския
живот, откакто се възкачи на престола като млада жена на
25-годишна възраст.
Много неща са се променили оттогава. Когато през 1947 г. тя
се омъжи за принц Филип, Великобритания все още беше в хватката
на икономиите след Втората световна война - сватбената торта на
двойката трябваше да бъде направена от съставки, изпратени като
сватбени подаръци от чужбина. През 1953 г., когато тя беше
коронясана в Уестминстърското абатство, телевизията беше новост,
а светът все още беше осеян с британски колонии. До 90-те
години на 20-и век империята почти изчезна.
Елизабет е от последното поколение британски кралски особи,
получили образованието си у дома, и първият монарх на страната,
изпратил имейл (1976 г.) или туит (2014 г.). Тя е работила с 12
британски министър-председатели - от Уинстън Чърчил до Дейвид
Камерън, който даже не е бил роден по времето на нейната
коронация, и продължава да участва в обществени прояви и да
пътува на 89-годишна възраст.
Въпреки че Елизабет е мигновено разпознавана и доста
уважавана от своите поданици, нейната личност и възгледи остават
загадка за мнозина. Като конституционен монарх тя трябва да си
мълчи по политическите въпроси и всъщност много рядко позволява
мислите й да станат известни. Дни преди референдума за
независимост на Шотландия през 2014 г. кралицата отбеляза, че се
надява избирателите да помислят “много внимателно за бъдещето”.
Някои твърдят, че нейната привлекателност се дължи отчасти
на сдържаността и неутралността.
“Тя е над политиката и е доста успокояващо да знаеш това,
когато се сменя правителството”, каза Викърс.
Режисьорът на пиесата на кралска тематика “Аудиенцията”
Стивън Далдри наскоро обобщи парадокса на кралицата: “Знаете ли,
тя е най-невидимата видима обществена жена в света”, каза той.
Нейните публични речи са сериозни, сдържани и често сухи.
“Сега си спомняме за нашето минало, за приемствеността в
националната ни история и добродетелите на издръжливостта,
находчивостта и търпимостта, които са я създали”, каза тя на
диамантения си юбилей през 2012 г., когато се навършиха 60
години от началното на нейното царуване. “Аз съм привилегирована
да бъда свидетел на част от тази история и с подкрепата на
моето семейство отново да се посветя на службата на нашата
велика страна и нейния народ сега и през идните години”, заяви
кралицата.
Служители на двореца казват, че няма да има фанфари в сряда,
когато Елизабет официално ще стане най-дълго царувалият
британски монарх. Те доверавят, че кралицата е искала събитието
да бъде отбелязано скромно и че денят ще бъде изпълнен с
“обичайните дейности”. Очаква се Елизабет да бъде в шотландския
си дом, замъка Балморал, и да пътува с парен локомотив от
Единбург с принц Филип, за да открие новата Гранична железопътна
линия.
Кралицата е родена на 21 април 1926 г. в Лондон. Кръщелното
й име е Елизабет Александра Мери от Йорк. За семейството си е
била малката Лилибет. Навремето изглеждало малко вероятно тя да
стане кралица - докато нейният чичо Едуард Осми неочаквано
абдикира, за да се ожени за разведената американка Уолис
Симпсън. Бащата на Елизабет с нежелание стана крал Джордж Шести
и тя го наследи, когато той почина през 1952 г.
Дори преди това - още на 21-ия си рожден ден - Елизабет
посвети живота си на Великобритания и на Общността на нациите
(Британската общност).
“Има един девиз, поддържан от много от моите предци, един
благороден девиз - “Аз служа”, каза тя.
Бракът на Елизабет с Филип продължава вече почти 70 години -
по-дълго от тези на всички други британски монарси - и
надживява съюзите на три от четирите й деца. През 1992 г.,
станала известна като “ужасната година”, принц Чарлз се раздели
с принцеса Даяна, а принц Андрю - със съпругата си Сара
Фъргюсън. Принцеса Анна се разведе през същата година.
Смъртта на Даяна през 1997 г., която накара Елизабет да
изостави кралския протокол, за да скърби публично за немирната
си бивша снаха, беляза един от малкото спадове в царуването на
кралицата. Днес почти няма съмнение в нейната популярност: през
2012 г. един милион души се включиха въпреки дъжда в шествие към
портите на Бъкингамския дворец и пяха “Бог да пази кралицата”
по случай диамантения юбилей.
“Като цяло британците наистина доста я обичат и определено
изпитват огромно уважение към нея”, каза Викърс. “Тя дава на
тази страна стабилност по извънредно деликатен и тих начин”,
заяви той.

ЦИК: 45 формации са на линия за изборите, още 30 са на опашката

http://pik.bg/цик-45-формации-са-на-линия-за-изборите-още-30-са-на-опашката-news396168.html

ЦИК: 45 формации са на линия за изборите, още 30 са на опашката

45 формации вече са се регистрирали за участие в местните избори на 25 октомври, като още близо толкова напират, съобщава „Телеграф”.

Крайният срок за подаване на документи за регистрация изтича днес в 18 часа. До вчера вечерта ЦИК вече беше допуснала до участие 44 партии и една коалиция.Желание да регистрират кандидати за кметове и общински съветници обаче бяха обявили общо 70 партии и 3 коалиции, като с всеки час броят на кандидатите продължава да расте, сочат данните на ЦИК.

Освен регистрираните 44 формации близо още 30 напират за включване във вота.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов обясни, че след като бъде подадено заявление за участие в изборите, се прави проверка в ГД ГРАО дали списъкът с избирателите, които подкрепят регистрацията, представени от съответната партия или коалиция, разполага с нужния минимум от 2 500 верни записа.

След като бъдат върнати резултатите от справката и ако тя показва, че за изпълнени всички изисквания, формацията получава необходимото решение да се регистрира. За сведение през 2011 г. по данни на ЦИК регистрация за местния вот са направили общо 73 партии и 1 коалиция, т.е. приблизително толкова, колкото са та опашката за предстоящия вот.

Имайки предвид огромния наплив в последните дни, от ЦИК обясняват, че проверките продължават и затова още не е ясна съдбата на останалите желаещите. Цветозар Томов обясни, че е имало отделни случаи, при които са открити неточности и документите са върнати за редакция в 3-дневен срок.

Общинската избирателна комисия в Разград пък се е сблъскала с първото нарушение. Отказ от регистрация е бил издаден на първия инициативен комитет, подал документи в комисията. Той е за включване в предизборната борба за кмет на село Дряновец на Тошо Иванов Неделчев. Членовете на Инициативния му комитет, както е допустимо по закон, били минимален брой – трима. Оказало се обаче, че единият е с адресна регистрация в Разград, а не в Дряновец, обяснява мотивите на говорителя на ОИК Иван Димитров.

Наводнения взеха три жертви в Испания

http://offnews.bg/news/n_1/n_556423.html

Трима души са загинали след тежките дъждове и последвалите ги наводнения в Югоизточна Испания, съобщава Би Би Си. Природната стихия в Алмерия е разрушила и нанесла щети на 50 къщи, 30 магазина и 200 коли. В Андалусия са постъпили над 300 сигнала за инциденти, свързани с дъждовете. Видео:

Защо монархиите от Залива мълчат за бежанската криза

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257299_%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BE%D1%82+%D0%97%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%B0+%D0%BC%D1%8A%D0%BB%D1%87%D0%B0%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D0%B1%D0%B5%D0%B6%D0%B

 Над четири милиона сирийци са избягали досега от страната си

заради войната, но богатите петролни монархии от Персийския
залив приемат малцина от тях, с което си навличат критики и
въпроси за арабската солидарност.

“Страните от Залива трябва да се срамуват, виждайки как
Европа приема сирийски бежанци, а те ни затръшват вратите си под
носа”, се оплака Абу Мохамед, 30-годишен сирийски бежанец в
Йордания.

От началото на мигрантската криза такива критики се
разпространяват в социалните мрежи, придружени с хаштагове
“Приемането на бежанци е задължение за Залива”.

Дори в страните от Персийския залив някои хора се питат защо
властите си мълчат.

“За съжаление богатите страни от Залива не са публикували
нито едно комюнике за кризата, камо ли да предложат стратегия за
подпомагане на мигрантите, повечето от които са мюсюлмани”,
четем в неотдавнашна редакционна статия на катарския вестник
“Гълф таймс”.

Шестте страни от Съвета за сътрудничество в Залива
(Саудитска Арабия, Бахрейн, Обединените арабски емирства,
Кувейт, Оман и Катар) иначе не стоят със скръстени ръце от
началото на войната в Сирия през 2011 г.
Тези държави похарчиха милиарди долари за хуманитарна помощ
за подобряване на живота на стотиците хиляди сирийци, живеещи в
бежански лагери в съседните страни (Ливан, Йордания и Турция).
Но когато част от тях решат да напуснат тези лагери и да си
пробват късмета другаде, те гледат по-скоро към западните страни
и по-конкретно към Европа, въпреки опасностите, които крие
пътуването.

От началото на годината 365 000 мигранти и бежанци прекосиха
Средиземно море, а над 2700 души загинаха, по данни на
Международната организация по миграцията.
За много от тях Германия е Елдорадо, макар че държавите от
Персийския залив са също благоденстващи, по-близко географски и
споделят в по-голяма степен културните и религиозни ценности на
тяхната родина.

Заради мълчанието на властите известният катарски блогър
Султан ал Касеми призова петролните монархии да предприемат
“морална и отговорна” инициатива за прием на бежанци.
Дори скърбящият баща на Айлян Курди - малкото тригодишно
момче, чието тяло, лежащо безжизнено на плаж в Турция,
разчувства целия свят - каза на погребението на своята съпруга и
на двете си деца: “Искам арабските, а не европейските
правителства, да видят какво се случи на децата ми и да помогнат
на хората”.

Малко експерти обаче очакват бързи промени в поведението на
страните от Персийския залив, които не са подписали приетата от
ООН Конвенция за статута на бежанците.

“Не виждам кой друг държавник ще постъпи като Дейвид
Камерън, който си промени позицията за 36 часа”, казва Майкъл
Стивънс, специалист по Близкия изток в мозъчния тръст Институт
на обединените кралски служби за изследвания в областта на
отбраната и сигурността (RUSI). Стивънс имаше предвид
изявлението на британския премиер, че страната му възнамерява да
приеме до 20 000 бежанци от Сирия през следващите пет години.
“Голяма част от гражданите на държавите от Залива смятат, че
направеното от правителствата им в Сирия е правилното нещо”,
допълва той.

Кризата с мигрантите настъпва в момент, когато страните от
Персийския залив концентрират вниманието си върху конфликта в
Йемен и военната операция, която водят срещу шиитските
бунтовници хуси.

Противници на сирийския президент Башар ал Асад, подкрепян
от шиитски Иран, техния регионален съперник, монархиите от
Залива подпомогнаха с оръжия и пари сунитски бунтовнически
групировки, борещи се срещу режима в Дамаск. Саудитска Арабия и
Катар също така бяха обвинени, че подкрепят радикални
джихадистки организации.

В този контекст отказът за приемане на бежанци се обяснява
понякога със съображения за сигурност.
“Тъй като страните от Залива са замесени в политическите
дела в Сирия, те може да се тревожат какво биха сторили хората,
които дойдат у тях”, обяснява Султан Баракат от центъра
“Брукингс” в Доха.

Саудитска Арабия стана на няколко пъти от началото на
годината мишена на атентати на “Ислямска държава”.
Малки държави като ОАЕ и Катар, където милионите
чуждестранни работници, предимно от Южна Азия, са повече от
местното население, освен това се страхуват, че ще бъдат залети
от бежанци.

Според Султан Баракат има нещо, което би помогнало на
сирийците и би смекчило критиките: да се позволи влизането на
бежанци, които вече имат роднини в Персийския залив.
Стотици хиляди сирийци на практика живеят от години в
региона, привлечени от възможностите за намиране на добра
работа. Издаването на визи обаче остава под строго контрол.

Наводнения в Испания, има жертви

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4970903

Бедствие в Испания. Трима души загинаха при наводнения, предизвикани от силни валежи в западната част на страната, съобщават световните медии, цитирани от Нова тв.
Най-тежко засегнати са районите на Андалусия, Мурсия и Валенсия. Две от жертвите са се удавили във водите на придошла река.
В провинция Алмейра заради наводненията са затворени пътища,
Бедствие в Испания. Трима души загинаха при наводнения, предизвикани от силни валежи в западната част на страната, съобщават световните медии, цитирани от Нова тв. Най-тежко засегнати са районите на Андалусия, Мурсия и Валенсия. Две от жертвите са се удавили във водите на придошла река. В провинция Алмейра заради наводненията са затворени пътища,

Време е Русия и Западът да спрат икономическите санкции

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257298_%D0%92%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5+%D0%B5+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%B8+%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D1%82+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%82+%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%

 Преките сравнения между Ирландия и Украйна не са нещо

обичайно. Сегашната криза в Украйна, която се разпали драматично
тази седмица, обаче забележително напомня на ситуацията на
нашия разделен остров. Украйна, подобно на Ирландия, има голям и
силен съсед на изток, наред с малцинствено население, което е
тясно свързано в културно, езиково и етническо отношение с този
съсед.

В продължение на няколко века Украйна беше неразделна част
от разрастващата се Руска/Съветска империя и се радваше в
най-добрия случай на провинциална автономия. С разпадането на
Съветския съюз през 1991 г. беше постигната независимост. Това
породи тогава някои проблеми за рускоезичното население в
Украйна, тъй като новата република остана тясно обвързана с
Русия, а руският черноморски флот дори продължи да бъде базиран
в Крим. Всичко това се промени през февруари 2014 г., когато
демократично избраният президент Виктор Янукович беше свален от
проевропейската опозиция по съмнителен в правно отношение начин.
В резултат на това Русия анексира Крим след набързо организиран
референдум, а източните украински райони с център град Донецк
изградиха независими от Киев властови структури.

Приликата с кризата в Ълстър от 1912-1922 г. е поразителна.
Разбира се, шестте графства на Северна Ирландия бяха отделени от
останалата част на острова преди правното създаване на свободна
ирландска държава, така че разделянето на Ирландия не беше в
нарушение с международното право за разлика от случая със
загубата от Украйна на Крим или (евентуално) на източните й
области.

От друга страна, политиката на Лондон от 1920 г. нататък
беше вероятно по-безочлива в много отношения от тази, която сега
води Москва - например, границите на Украйна често са променяни
през вековете за разлика от остров Ирландия, който е ясно
обособена географска единица. Освен това Крим никога не е бил
част от Украйна преди 1954 г. и малко украинци са живели някога
там. Също така Русия в момента не иска източните области на
Украйна да бъдат отделени и включени в Руската федерация, а само
настоява правата на рускоезичното население в Украйна да бъдат
напълно защитени.

Обратен ефект

Няма съмнение, че спазването на международното право е от
първостепенно значение за отношенията между държавите. Би
трябвало обаче да е очевидно, че политиката на Запада към
Украйна е не само лицемерна в това отношение, но и има обратен
ефект.

Никой не би посмял да определи Путинова посткомунистическа
Русия като образец за демократични ценности. Нито може да се
отрече, че свалянето на полет “MH017″ над Източна Украйна
миналото лято беше нещо друго освен отвратително военно
престъпление, за което Русия трябва да носи значителна
отговорност. Въпреки това съвременна Русия наистина полага
усилия да съдейства за общото благо на своите граждани при
трудни икономически обстоятелства. Има също така основания да се
предполага, че руснаците не са по природа антизападно
настроени.

Като всички страни обаче руснаците са готови да защитават
това, което смятат за свои национални интереси. Правилно или не,
те смятат, че едно враждебно правителство в Киев би било
неблагоприятно за тези интереси. В това отношение изглежда, че
те не биха били по-различни от британците по отношение на
Ирландия или от американците за Куба. Следователно ЕС и САЩ
постъпиха дръзко, като подкрепиха свалянето на правителството на
Янукович миналата година. Заетата от ЕС позиция в този случай
беше явно антируска и не вземаше предвид, че част от украинската
опозиция срещу Янукович се състоеше от крайнодесни елементи,
някои от които с неонацистки възгледи.

Възход на джихадисткия ислям

Затова сега не е времето Западът да се впуска в битка с
Русия заради Украйна. Всички страни ще загубят от подобен подход
в момент, когато светът е тормозен от доста по-належащи
проблеми. Не на последно място сред тях е възходът на
джихадисткия ислям, който представлява еднакво голяма опасност
както за Русия, така и за Запада. Съвместните действия на Русия
и Запада са от съществено значение за борбата с тази заплаха и
със заплахата от възможно разпадане на Сирия и други страни в
Близкия изток.

Вместо сътрудничество обаче има безизходица в Съвета за
сигурност на ООН. Освен това все по-голяма вреда причиняват
поредицата от икономически санкции, налагани и от двете страни.
Сред тях е пълната забрана за внос на селскостопански продукти
от ЕС в Русия, което се отразява отрицателно на ирландските
фермери, като предизвиква намаляване на международната цена на
млякото и други хранителни стоки.

Време е тези санкции да бъдат премахнати, преди да причинят
още вреди. Необходимо е международно споразумение, узаконяващо
анексирането на Крим и гарантиращо правата на рускоезичното
малцинство в една единна Украйна. В замяна на това Русия трябва
да се ангажира да стане по-пълноценен и отговорен член на
международната общност.

Де да можеше конституционният въпрос на остров Ирландия да
бъде решен толкова лесно.

 

 

*Д-р Найъл Холохан е бивш посланик на Ирландия в Саудитска
Арабия. Преди това е работил в Северна Ирландия и Близкия изток.
Изразеното мнение е лично негово.

Наводнения в Испания, има жертви

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4970911

Бедствие в Испания. Трима души загинаха при наводнения, предизвикани от силни валежи в западната част на страната, съобщават световните медии, цитирани от Нова тв.
Най-тежко засегнати са районите на Андалусия, Мурсия и Валенсия. Две от жертвите са се удавили във водите на придошла река.
В провинция Алмейра заради наводненията са затворени пътища,
Бедствие в Испания. Трима души загинаха при наводнения, предизвикани от силни валежи в западната част на страната, съобщават световните медии, цитирани от Нова тв. Най-тежко засегнати са районите на Андалусия, Мурсия и Валенсия. Две от жертвите са се удавили във водите на придошла река. В провинция Алмейра заради наводненията са затворени пътища,

За силата на първите разговори

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2015/09/09/2601729_za_silata_na_purvite_razgovori/?ref=rss


Какво би станало, ако на първата среща за годината родителите седнат не на наредените в колони чинове, а в кръг? Ако класният не се изправи на подиума като пред ученици, а слезе сред тях? Ако вместо с обичайното "Аз съм майката на" или "Аз съм бащата на...", се представят с имената си и разкажат за професията си и за интересите си. Ако вместо да си записват какво трябва да се купи, говорят какво очакват да правят децата през годината и какво не искат да се случва в класа?

Отговорът е...

Учат свещеници за работа с наркозависими

http://petel.bg/Uchat-sveshhenitsi-za-rabota-s-narkozavisimi__126070

Илюстрация: Булфото Стартира тренинг-кампания за превенция на зависимости под надслов „Православните семейни ценности срещу...

Тримата от мелето край Карлово берат душа в болницата, двама издъхнаха

http://petel.bg/Trimata-ot-meleto-kray-Karlovo-berat-dusha-v-bolnitsata--dvama-izdahnaha__126072

Илюстрация Булфото Тримата от колата-ковчег, която се натресе челно в камион край карловското село Кърнаре, са в пловдивската...

ЕК представя новото предложение за разпределяне на бежанците

http://www.cross.bg/razseleni-prieme-bezhantzi-1480145.html

София /КРОСС/ Европейската комисия ще представи пред Европейския парламент новото предложение за разпределяне на бежанците.120 000 души, пристигнали в Италия, Гърция и Унгария, ще бъдат разпределени с обвързващи квоти. Бежанците, които ще бъдат разселени, няма да могат да избират сами държавата, където да отидат и няма да имат правото да пътуват извън нея. Всички разселени ще бъдат включени в схемата доброволно и ще трябва да дадат пръстови отпечатъци.Схемата ще действа в продължение на две години. Според неофициална информация, България ще бъде приканена да приеме 1500 разселени бежанци. През юли в Съвета на ЕС беше договорено страната ни да приеме 500 бежанци. Най-много - 40 000, трябва да приеме Германия, съобщава Нова телевизия.

Българин от Бейрут: Сирийците ни заляха, на 10 новородени едно е ливанче. След Сирия и Ливан пропада

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257297_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD+%D0%BE%D1%82+%D0%91%D0%B5%D0%B9%D1%80%D1%83%D1%82%3A+%D0%A1%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%B9%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D0%BB%D1%8F%D1%85%D0%B0%2C

 Ливан е с 4 млн. население и като територия е 10 пъти по-малък от България, но е приел 1,6 млн. бежанци от Сирия, макар по официални данни да са малко по-малко. За сравнение голям Египет е приел към 140 хил. бежанци от Сирия. Саудитска Арабия – нула.

Ливан вече не приема бежанци – от началото на годината наложиха визи. Но понеже ливанците не работят тежък труд – те са като германците – сега, ако на ливанец му е нужна работна ръка, например, може да приеме бежанци, но трябва да гарантира за съответния човек и поема отговорност за него, като допустимият брой пак е ограничен.

Сирийците, които вече са тук, са премного. Ливанците не ги долюбват особено и не преливат от съчувствие – те самите са преживели доста войни и страдания и не се трогват лесно.
Още повече, че стана пренаселено, престъпността нарасна, стана опасно да се ходи по улиците. И навсякъде се виждат просякини сирийки, с дете на ръце.
Само за мераклиите за сирийска булка е по-добре: една сирийка струва 200 долара (съвсем сериозно), платени на семейството й.

Сирийците са били близо над 20 години нещо като окупатори в Ливан. Ливанците много са си патили от тях - тормоз, кражби, изнасилвания… Прогонват ги след убийството на ливанския премиер Рафик Харири през 2005 г. Дотогава в Ливан е имало официално присъствие на сирийски военни части, продължило 29 години. И досега няма единно мнение защо са били толкова време тук, но всички са единни, че е било тормоз.
Затова ливанците сега не проявяват толкова съчувствие, а и те по-принцип не са особено чувствителни и се имат за по-горна класа, така или иначе.

Малките сирийчета са навсякъде – прислугват в магазините и по офисите и никой не го намира за нередно. Експлоатация на детския труд ли? Нали трябва да ядат, самите им родителите ги пускат на работа.
Като поръчваме вода (тази от чешмите тук не става за пиене) я носят невръстни сирийчета - мъкнат тези тежки стекове и огромни туби.

Карта със сирийските бежанци в Ливан до 2014 г. В някои градове бежанците са повече от местното население, отчитат от ООН. Графика: Комисия по бежанците на ООН

Съсед лекар уролог, който прави и обрязвания, твърди, че ливанчетата са вече несравнимо по-малко от сирийските бебета. Неговата медицинска сестра твърди, че буквално на всеки 10 обрязвания на бебета, само едно е ливанче, останалите са сирийчета. Младите ливанки вече не искат да раждат по много. А сирийките са постоянно бременни.
Една ливанска журналистка в статия в популярно ливанско издание засегна темата за високата раждаемост при сирийците, независимо от тежките условия на живот и изрази „недоумение”. Това предизвика дискусия и официално не се прие добре – все пак тук има много религиозни, преобладават мюсюлманите, повечето са шиити. Християните са около 40% от населението, но сега съотношението се променя. А и Ливан провежда спусната от горе политика, тоест следва политиката на Великите сили. Но преобладаващото обществено мнение подкрепи журналистката. Сравнението между ливанци и сирийци като образование, начин на живот, хигиенни навици не е в полза на сирийците, независимо от религията.

На фона на всичко това в Ливан има криза със събирането на боклука. В Бейрут е трагедия, улиците са заринати. Всеки ден има протести и полицията бие яко. По неясни причини не могат да се разберат кои фирми и къде да извозват боклука. Чуват се мнения, че Катар и Саудитска Арабия плащат за да се поддържа кризата с боклука, за да се нагнетява напрежението.

Сирия може и да я няма вече, но и Ливан пропада.

——
* Авторът е от български произход, учил е в България, сега живее в Ливан. 

Най-важното от Варна във вчерашния 8 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=300791

Училища във Варненско под прицела на РИО заради „мъртви души" Училища във Варненска област ще залегнат в годишния план на Регионалния инспекторат по образование като подлежащи на засилен контрол и проверки поради съмнение за фиктивно записани ученици или т.

Русия призова максимално бързо да бъде проведена конференцията „Женева-3“

http://svetoven.pogled.info/news/67499/Rusiya-prizova-maksimalno-barzo-da-bade-provedena-konferentsiyata-ZHeneva-3

/Поглед.инфо/ Конференцията „Женева-3“ за преодоляване на сирийската криза трябва да бъде проведена максимално бързо, заяви специалният представител на руския президент за страните от Африка и Близкия Изток, заместник-министъра на външните работи Михаил Богданов.

ООН: 850 000 бежанци ще пристигнат по море в Европа през 2015-2016 година

http://news.ibox.bg/news/id_64522100

Очаква се днес Европейската комисия да представи днес своя план за справяне с бежанския поток. Той вероятно ще включва въпросните квоти за разпределението им по страни, които бяха атакувани от европейски лидери. Квотите ще зависят от БВП, броя на населението, нивото на безработица и т.н. на всяка страна.

Google ще тества доставка на бакалски стоки

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257296_Google+%D1%89%D0%B5+%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BA%D0%B8

 Google потвърди намерението си да тества доставка на бакалски стоки в рамките на един ден по-късно тази година, пише CNET. По-рано новината беше съобщена от Bloomberg. Първодначално технологичният гигнат ще изпробва услугата в Сан Франциско, както и в още един град, чието име предстои да се оповести. Услугата, наречена Google Express, вече доставя пакетирани храни, а с планираните тестове компанията за пръв път ще започне да доставя пресни храни като плодове и зеленчуци. Google ще си сътрудничи с търговски вериги, сред които Whole Foods и Costco.
Тази стъпка изправя компанията срещу конкуренцията на Amazon, който предлага подобна услуга за доставка на бакалски стоки, наречена AmazonFresh. Няколко по-малки стартиращи фирми като Instacart и Good Eggs също доставят пресни хранителни продукти. 
Търсенето на нови посоки за развитие е поредният пример за амбициите на Google да достигне до всяка част от живота на потребителите – от доставянето на храна до превозването им в самоуправляващи се автомобили. В последно време компанията инвестира усилено в доставките и домашните услуги. Миналия месец Google промени начина на представяне на резултатите в търсачката си, за да показва информация за спецалисти в сферата на услугите за дома, каквито са ключарите и водопроводчиците. 

До 26 градуса днес, следобед облачно

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4970893

Преди обяд над по-голямата част от страната ще е слънчево, но постепенно от югозапад облачността ще започне да се увеличава. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 21° и 26°, за София около 21°. Това съобщиха за Фокус от Националния институт по метеорология (НИМХ) и хидрология
Преди обяд над по-голямата част от страната ще е слънчево, но постепенно от югозапад облачността ще започне да се увеличава. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 21° и 26°, за София около 21°. Това съобщиха за Фокус от Националния институт по метеорология (НИМХ) и хидрология

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване