Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1517629.html

/КРОСС/ Борислав Сарафов, зам. главен прокурор Иван Тиков, управител на грандхотел "Хебър", гр. Пазарджик Красимира Стоянова, оперна певица Росен Барчовски, треньор по баскетбол Теодор Салпаров, волейболист Йорданка Кузманова, актриса  

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/chasa-provede-sofiya-1517628.html

/КРОСС/ ***София. От 10.00 часа 17-ти състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по молбата за изменение на мярката за неотклонение на Петър Б. и Галин Б. ***София. От 10.00 часа в Националния пресклуб на БТА бившият командир на Военновъздушните сили на Република България о.з. генерал-майор Румен Радев ще даде пресконференция, на която ще представи мотивите си за напускане редовете на Българската армия и ще говори за реалното състояние на българската изтребителна авиация. ***София. От 10.30 часа Пленумът на Висшия съдебен съвет ще проведе своето седмично заседание. ***София. От 11.30 часа 17-ти състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещу Румен С., Младен П., Дейвид Г. и Петър И., на които са повдигнати обвинения за организиране и ръководене на организирана престъпна група. ***София. От 14.00 часа в зала 702 в сградата на Агенция „Пътна инфраструктура" ще бъдат отворени офертите в процедурата за „Проектиране и строителство на автомагистрала „Струма" Лот 3.1 Тунел „Железница". ***София. От 19.15 часа в зала „Родина" на Националния стадион „Васил Левски" ще се състои официалната пресконференция на ПФК Лудогорец преди първия мач от плейофа на Шампионската лига срещу Виктория. Официалната тренировка на Лудогорец във вторник започва в 20.15 часа на стадион „Георги Аспарухов"

Рекордно количество дъжд удави улиците в Москва

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599369

Проливен дъжд в руската столица Москва предизвика преливане на река и наводни улици в района й, предаде АП.Около 200 души се оказаха блокирани в коли и автобуси в наводнените части на града в района на река Яуза, която преля. Тя се намира в североизточната част на града и е приток на река Москва. Блокираните хора в колите и автобусите бяха евакуирани от пожарната и гражданска защита. Няма ранени.Преляха и реките Пехорка и Нищенка, които също са притоци на река Москва. Проливните дъждове, излели се над Москва, подобриха рекорда за ко...

НАСА ще приема предложения как да улови астероид

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2016/08/16/2812019_nasa_shte_priema_predlojeniia_kak_da_ulovi_asteroid/?ref=rss


НАСА обяви, че от следващия месец ще започне да приема предложения от компании и учени как да улови астероид. Космическата агенция има амбициозен план, който накратко гласи, че иска да улови астероид и да го изтегли до околоземна орбита, за да прати хора на него.

Агенцията е разделила мисията на две части. Първата трябва да започне през 2021 г. Тя включва изпращане на робот, който да улови астероида и да го извлече до орбита между Земята и Луната.

Втората част на мисията е...

РБ се събира с номинираните за президент, ген. Радев казва защо напуска армията

http://offnews.bg/news/n_1/n_634436.html

Лидерите на Реформаторския блок ще изслушват номинираните за "Дондуков" 2 кандидати.  На срещата трябва да се явят проф. Велислав Минеков, ген. Съби Събев, ген. Димо Гяуров, Гроздан Караджов, Трайчо Трайков и Корман Исмаилов. Проф. Огнян Герджиков, който също бе номиниран от РБ, си направи отвод. До края седмицата трябва да са готови и данните от социологическо проучване и от допитванията до партийните структури, след което Изпълнителният съвет да обяди решението си. Фаворит е скулпторът проф. Минеков. Министърът на отбраната и лидер на БЗНС Николай Ненчев обаче заяви преди дни, "че все повече партии от блока узряват за обща президентска двойка с ГЕРБ.  Фаворитът на БСП и АБВ за кандидат-президент ген. Румен Радев се появява днес за първи път публично след рапорта за напускане на армията. Той ще обяви мотивите си за това, както и какво е реалното състояние на ВВС. Радев подаде оставка в първия ден на август, когато стана ясно, че името му е една от възможните номинации на левицата за президент.

Прокуратурата иска постоянен арест за Анита Мейзер

https://www.24chasa.bg/novini/article/5710748

Прокуратурата иска постоянен арест за Анита МейзерПрокуратурата ще поиска постоянен арест за Анита Мейзер. Това каза говорителят на Варненската окръжна прокуратура Радослав Лазаров в предаването „Тази сутрин” по bTV. Предположението на прокуратурата е, че става въпрос за причиняване на смърт по непредпазливост. Мотивите за престъплението се изясняват, допълни Лазаров.

Вестниците пишат...

http://www.cross.bg/pishe-politziya-vestnik-1517627.html

/КРОСС/ Водеща тема в повечето столични издания е оставката на ръководството на Гранична полиция заради скандала с обществената поръчка за транспортирането на нелегални мигранти през България, спечелена от човек, обвинен в трафик на хора. Вестник "Земя" пише: "Бойко обезглави "Гранична полиция" и цитира директора на полицията Христо Терзийски, който твърди, че от "трафик на мигранти се печели повече отколкото от дрога". На първа страница на вестник "24 часа" четем: "Борисов уволни шефовете на Гранична полиция и кмета на "Младост". Светлан Кичиков ще оглави службата". Вестник "Стандарт" допълва темата, като цитира премиера Борисов, който коментира случая  с думите - "Срам, друго не мога да кажа."  "Борисов защити Ердоган за кризата с мигрантите" и по-точно от обвиненията, че турският президент "шантажира Европа с бежанците ", пише вестник "Дума". Изданието допълва казаното от  премиера, че "има "тежка европейска несолидарност" по отношение на бежанския проблем".  "Ритуално и непринудено ГЕРБ изведе своя кандидат-президент. Бойко и Цветанов показаха Кристалина на електората", четем на първа страница на вестник "Труд". "Навръх Успение Богородично Кристалина Георгиева се появи в България и участва в две църковни изяви"

Масови арести в съдилища в Истанбул

http://svetoven.pogled.info/news/76278/Masovi-aresti-v-sadilishta-v-Istanbul

/Поглед.инфо/ Турската полиция е предприела операция в сградата на Съдебната палата в Истанбул в рамките на разследването срещу т. нар. Фетхуллахска терористична организация (ФЕТО), която властите обвиняват за организирането на опита за преврат на 15 юли, съобщава в. "Миллиет". Полицията извършва обиски в стаите на служителите. Вестникът посочва, че има издадени заповеди за арест на 173 съдебни служители. Полицията е блокирала входовете на сградата.

Тексаски жител се зарази със "Зика" при пътуване в Маями

https://www.24chasa.bg/novini/article/5710752

Тексаски жител се зарази със "Зика" при пътуване в МаямиЖител на Тексас се зарази с вируса „Зика“ по време на свое пътуване в Маями, където местни комари разпространяват опасната зараза, която може да причини увреждане на плода при заразени бременни жени. Това е първият случай на заразяване при пътуване, който е регистриран в САЩ, съобщиха тексаските здравни власти.

Затварят едната лента на пътя Пазарджик-София

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599370

Едната лента на пътя Пазарджик-София в района на село Звъничево ще бъде затворена за движение от днес в 8.00 часа до утре в 17.00 часа, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ). Временната организация се налага заради предстоящо присъединяване на крайпътен кабел от търговски обект към електропровод. От агенцията призовават шофьорите да карат внимателно през този участък, със съобразена скорост и при спазване на пътната сигнализация. Всички водачи могат да получат актуална информация за пътната обстановка от безплатното мобилно приложен...

Сръбските гранични власти са върнали над 2000 мигранти, влезли от България

http://www.cross.bg/bulgariya-bili-migranti-1517626.html

/КРОСС/ По информация на Асошиейтед прес сръбските гранични власти са върнали над 2000 мигранти, които се опитвали да влязат в страната от България, и са заловили 24-ма трафиканти за по-малко от месец. Говорителят на сръбската армия Йован Кривокапич уточни, че 2275 души, основно сирийци, афганистанци и пакистанци, са били върнати обратно, откакто бяха въведени съвместните сръбско-български гранични патрули на 22 юли. Кривокапич обясни, че мигрантите се опитват да преминават през планински проходи, гъсти гори, по коритата на реки, като използват каналджии. Вчера сръбски митничари откриха седем нелегални мигранти, скрити в български камион. Шофьорът, превозвал пластмасови заготовки от България за Германия, сам изразил съмнение, че някой се крие в ремаркето, защото митническата маркировка била повредена. В камиона били открити седем афганистански граждани, които били предадени на полицията. Снимка: бТВ  

Проектът „Гайда за всяко дете в Смолян” с годишна награда „ПроКултура"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599368

Проектът „Гайда за всяко дете в Смолян” получи годишна награда „ПроКултура”. Официалната церемония по връчването на отличията се състоя на сцената на „Международен джаз фестивал Банско“ след първия концерт за вечерта. По традиция по случай 12 август, обявен от ООН за международeн ден на младежта, Българската асоциация на работодателите в областта на културата и Граждански институт обявявиха официално и връчиха годишните награди за 2016 „ПроКултура“, които се дават за принос към разширяването на достъпа на младите хора до култура чрез иновативни...

Радарите за превишена скорост днес - 16 август, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=328718

Служители на пътната полиция ще следят днес - 16 август, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 14:00ч.-15:00ч. - Бизнес парк бензиностанция "Петрол", посока Варна 19:30ч.

Защо Румъния погреба с почести една некоронована кралица

http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/08/16/2811936_zashto_rumuniia_pogreba_s_pochesti_edna_nekoronovana/?ref=rss


Една некоронована кралица на Румъния бе погребана в събота с всички почести. Защо румънците отдадоха такава чест на кралица Анна, която така и не получи короната си, разказва Би Би Си.

Румънското кралско семейство бе на власт по-малко от век, преди да бъде прокудено през 1947 г. с установяването на социалистическата власт. Въпреки това то е една от най-уважаваните институции в страната, показват социологически проучвания.

Самата Анна говореше слабо румънски и предпочиташе...

Телевизионно утро

http://www.cross.bg/stydioto-zhivo-anita-1517625.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва"Тема: За свободните работни места на учителите, за сливането на паралелки и закриването на такива, за новия Закон за образованието и новите учебни програми. Гости ще бъдат Янка Такева и Юлиан ПетровТема: Представянето на българските спортисти на лятната олимпиада в РиоТема: Предстоящата пресконференция на бившия началник на ВВС ген. Румен РадевТема: Доналд Тръмп направи рязък завой относно намеренията си за американската външна политикаТема: За новата информационна система на НАП и сметката от ревизиите. Говори Росен БъчваровТема: След като кмета на район „Младост" подаде оставка - как ще продължи протеста на жителите на квартала? БТВ, "Тази сутрин" Тема: Разследване на bTV: 2500 деца в риск от сексуално посегателство заради незаконен сайт. Как „Агенцията за закрила на детето" ще защити правата им?Тема: На живо от Варна: Скандалната Анита Мейзер ли уби съпруга си? Коментар на прокуратуратаТема: Оставки от ръководството на „Гранична полиция": Имат ли влиятелни покровители каналджиите на мигранти? В студиото Емил Димитров - РевизороТема: На живо: Защо пръстовият идентификатор не тръгна в болницата в Дупница? И още: Кога спешната помощ ще стига на време? В студиото зам

БСП: Скандалът с оставката на кмета на "Младост" е обикновен кризисен PR

http://www.cross.bg/mladost-rosen-malinov-1517624.html

/КРОСС/ Скандалът със застрояването на детска площадка в столичния район "Младост" е един от многото случаи с издаване на разрешителни за строежи върху зелена площ или площадки в междублоковите пространства на жилищните комплекси. Това заяви бившият областен управител на София-град Росен Малинов."Проблемът в "Младост", а и подобните му в цяла София, се корени още в така наречения закон "Лучников", по-точно в неговата разширена и допълнена поправка, която засягаше възстановяването на земеделски земи в урбанизираните територии, обясни Росен Малинов. - Тоест, всичко това, което е било картофени и царевични ниви около София, с бюджетни пари на Столична община и на правителството е било урбанизирано, била е създадена инженерна, социална и транспортна инфраструктура, сега е възстановено на собственици на нивите. Но тези имоти вече не са ниви, а попадат в междублоковите пространства. В това се корени целия проблем и тепърва ще изкачат много подобни казуси".Според Росен Малинов, вторият и по-голям проблем е в параметрите на общия устройствен план, който беше приет по време на кметуването на Бойко Борисов. "Стартирането и реализацията на този устройствен план беше дело на доскорошния главен архикет на София Петър Диков, обясни още бившият областен управител на София-град. - В него дори има едно нарушение, което постоянно се премълчава

Ердоган шантажира Европа с бежанците

http://svetoven.pogled.info/news/76277/Erdogan-shantazhira-Evropa-s-bezhantsite

/Поглед.инфо/ Турският президент много обича да цака ЕС с коза за реадмисия, неговият ход обаче е по-скоро манипулативен, почвам да мисля, че Ердоган нарочно е приел бежанците, за да заплашва Европа, заяви по НТВ журналистът Мехмед Юмер, гл. редактор на в. Заман-България. Европейските лидери критикуват, но не могат да го накарат да изпълни критериите, за да се стигне до визово облекчение.

Отличиха кмета на Куклен с орден "Св. апостол Ерм"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599367

Кметът на Община Куклен Мария Белчева беше удостоена с орден „Св. апостол Ерм“ първа степен - най-високото отличие на Пловдивската света митрополия. Орденът й се присъжда за "заслуга и съдействие в делото на Българската православна църква" с решение на Пловдивския епархийски съвет от 14 януари. Пловдивският митрополит Николай връчи лично отличието. За първи път той отслужи тържествена литургия в Куклен в деня на един от най-големите християнски празници - Успени...

Митьо Очите готви бягство като Галеви

https://www.24chasa.bg/novini/article/5710754

Митьо Очите готви бягство като ГалевиПростреляният наркобос Димитър Желязков - Митьо Очите подготвя бягство като изчезналите от страната мафиоти Пламен Галев и Ангел Христов - Братя Галеви. Този версия упорито се спряга сред аверите на тежко ранения при престрелката с хората на Божидар Кузманов - Божо Кравата в Слънчев бряг на 8 юни. При огнения сблъсък между мутрите на Очите и

Tesla премахна термина „автопилот” след нов инцидент

https://www.actualno.com/cars/tesla-premahna-termina-avtopilot-sled-nov-incident-news_556969.html

Компанията Tesla се отказа от използването на термина „автопилот” на своята китайска страница в интернет, съобщава „Ройтерс”. Това се случи след нов инцидент в Пекин, в който участва Tesla Model S. За щастие, при катастрофата този път няма пострадали хора.Собственикът на електромобила обаче разкрива, че при аварията машината му се е движила в режим на автопилот, но не е могла да заобиколи паркирана край пътя кола. В резултат от инцидента и двете превозни средства са серио

Българите с коли на лизинг за 1 млрд. лв.

https://www.actualno.com/society/bylgarite-s-koli-na-lizing-za-1-mlrd-lv-news_556974.html

Българите карат автомобили на лизинг на обща стойност 917,8 млн. лв., показва статистиката на Българската народна банка за лизинговите дружества към края на второто тримесечие. Данните показват, че само през последното тримесечие от април до юни българите са взели на финансов лизинг леки автомобили за 48 млн. лв. Като цяло през второто тримесечие на 2016 г. вземанията на лизинговите дружества по финансов и оперативен лизинг нарастват с 4,1% на тримесечна база до 3,251 млрд. лв. Статисти

7 лесни начина да се отпуснете за 5 минути

https://www.actualno.com/health/7-lesni-nachina-da-se-otpusnete-za-5-minuti--news_556975.html

Когато се чувствате изморени, един уикенд в морски курорт може да бъде нещото, от което имате нужда, за да се успокоите. Но курортите не винаги за място за почивка и хапване. Освен това не винаги човек има време да отскочи до морето. Тук ви предлагаме 7 начина за освобождаване от стреса, подбрани от Radioone. Единственото, което се иска от вас е да отделите пет минути или дори по-малко, за изпълнението им.   1. Хапнете една супена лъжица мед Заменете стреса със сладост, като хапнете една

И Бан Ки Мун иска да го наследи жена

https://www.actualno.com/asia/i-ban-ki-mun-iska-da-go-nasledi-jena-news_556976.html

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун изтъкна, че той лично би искал да види начело на световната организация жена, съобщи агенция „Асошиейтед прес”. На 31 декември изтича вторият петгодишен мандат на Бан начело на ООН. Генералният секретар каза, че „е дошло времето” жена да хване кормилото на организацията. В момента за поста на Бан се състезават 11 души, между които и 5 жени, посочва „Асошиейтед прес”. Агенцията откроява сред кандидатките аржентинск

Над 70 болници са пострадали при конфликта в Йемен

https://www.actualno.com/asia/nad-70-bolnici-sa-postradali-pri-konflikta-v-jemen-news_556978.html

Над 70 медицински учреждения в Йемен са били подложени на обстрел и са бил разрушени от участниците в конфликта, който продължава от 2014 г. Това съобщиха от пресслужбата на ООН във връзка с последния въздушен удар над болница в провинция Хаджа, който отне живота на най-малко 25 души и рани други 20, предава РИА Новости. „Генералният секретар осъжда въздушният удар на коалицията (оглавявана от Саудитска арабия - бел. ред.), който, както бе съобщено, е извършен над селска болница в провин

Ръст от 3,1 млн. туристи за полугодието - най-добрият резултат от 1990 г. насам

https://www.actualno.com/society/ryst-ot-31-mln-turisti-za-polugodieto---naj-dobrijat-rezultat-ot-1990-g-nasam--news_556979.html

Данните са много положителни и това може само да ни радва, защото туризмът е съществена част от българската икономика. За първото шестмесечие на годината имаме 15% ръст, което се равнява на 3,1 млн. туристи. Това е най-добрият резултат от 1990 година насам, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в "България сутрин" BG on AIR. „От данните до момента във възходяща линия, с които разполагаме, за първи път тази година имаме такъв голям ръст. Надявам се с тези темпове да вървим и до кр

Земетресение уби 9 души в Перу

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/zemetresenie-ubi-9-dushi-v-peru-6057566

Трусът е бил с магнитуд 5,2 по скалата на Рихтер с епицентър в южната част на страната

Приемат плана за финансово оздравяване на Смолян

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599366

Днес кметът на Смолян Николай Мелемов ще предложи на Общинския съвет да приеме направения от екипа му план за финансово оздравяване на общината. Това ще стане на по време на заседанието на местния парламент. Според вносителят на докладната, планът за финансово оздравяване на община Смолян е за периода 2016-2017 г., и включва система от критерии и финансови показатели, с които се цели постигане на финансова устойчивост на общинските финанси. Според данни на общинското ръководство просрочените задължения на общината надхвърлят 16 млн. лв. В дневн...

Нападателят на Митьо Очите в Софиямед се изправя пред съда

http://offnews.bg/news/n_1/n_634435.html

Мъжът, който нахлу пиян в столичната болница "Софиямед" и поиска да се саморазправи с несебърския наркобос Димитър Желязков-Митьо Очите, се изправя пред Темида днес.  Софийският градски съд ще гледа мярката за неотклонение на 42-годишния Веселин Христов. Инцидентът се случи на 5 август и при него нямаше пострадали. Христов е криминално проявен, има осъдителни присъди за престъпления от общ характер.

Комисар Светлан Кичиков ще оглави „Гранична полиция"

http://www.cross.bg/kichikov-svetlan-razlichni-1517622.html

/КРОСС/ В МВР започна процедура по назначаването на комисар Светлан Кичиков за директор на ГД „Гранична полиция". Светлан Кичиков е роден през 1967 г. в Бургас, завършил е висше образование във ВНВМУ „Никола Йонков Вапцаров"- Варна, специалност "Корабоводене за военно-морския флот", магистър.Получил е допълнителни квалификации в различни обучителни курсове.Професионалният стаж в МВР на Светлан Кичиков започва през 1992г. когато е назначен на длъжност командир на граничен кораб. Последователно е заемал различни длъжности в регионалната гранична служба - Бургас. На 30 март 2015г. е назначен на длъжност началник на База Гранични полицейски кораби-Созопол.Светлан Кичиков е командир на кораба „Обзор", който в началото на годината /26.01. - 08.03.2016 г./ участва успешно в операцията на Агенция „Фронтекс" „Посейдон морски граници" на гръцко-турската морска граница.В рамките на професионалния му стаж в МВР е награждаван многократно.

Видео: Как да си направим латино фиеста на Копакабана в стил "И да паднем, и да бием"

http://www.dnevnik.bg/sport/rio2016/2016/08/16/2811938_video_kak_da_si_napravim_latino_fiesta_na_kopakabana_v/?ref=rss



Слънчев ден в олимпийското село в Рио де Жанейро. Спортисти от цял свят обикалят в международната зона. Някъде вниманието ми се привлича от дребничък човек с фланелка на Аржентина, който носи на рамо свирещо малко розово касетофонче. В компания на още две значително по-едри момчета той влиза в същинската част на селото, достъпна само за спортистите.

Изглежда свеж и се откроява. Жалко, щеше да е добре да каже две-три думи за живота в Рио по време на игрите, мисля си.
...

Пожар в село Парчовци, изгоря постройка за съхранение на сено

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599365

Постройка за съхранение на сено изгоря в габровското село Парчовци вчера по обед. Причините за инцидента се изясняват, съобщиха от Регионална дирекция противопожарна безопасност и защита на населението. Осем пожарникари са участвали в гасенето на пламъците. Снощи към 20:51 часът е получено съобщение за пожар в склад на ул. „П. Р. Славейков" в Трявна. Огънят е унищожил е 20 куб. м. дървен материал. По-голямата част от съхраняваната продукция е спасена, както и самата постройка. При ликвидирането на произшествието са участвали 1 противопожарен ав...

Анкара ще ни превърне в съучастник на режима на Ердоган и ще ни използва като троянски кон в ЕС

http://svetoven.pogled.info/news/76276/Ankara-shte-ni-prevarne-v-sauchastnik-na-rezhima-na-Erdogan-i-shte-ni-izpolzva-kato-troyanski-kon-v-ES

/Поглед.инфо/ Кои са приликите между проникване на гюленистите в държавни структури на Турция и на турската служба по религиозните въпроси Дианет в българското мюфийство?

Днес ще бъде слънчево с максимални температури между 29° и 34°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5710740

Днес ще бъде слънчево с максимални температури между 29° и 34°Днес ще бъде слънчево. Ще духа слаб вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 29° и 34°. Това съобщи за „Фокус” дежурният синоптик Георги Цеков от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН). Атмосферното налягане бавно ще се понижава,

Най-важното от Варна във вчерашния - 15 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=328716

Стотици варненци се включиха в честванията за Деня на Варна (снимки) Стотици варненци се включиха в честванията за Деня на Варна, предаде репортер на Moreto.net. Повдигат обвинение на Анита Мейзър за смъртта на културиста Николай Димов Анита Мейзър е задържана от вчера за 24 часа заради смъртта на културиста Николай Димов, обяви говорителят на Окръжната прокуратура Радослав Лазаров на спешен брифинг, предаде репортер на Moreto.

Сумата от 2000 лева е била открадната от вила в село Горнова могила

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599364

Сумата от 2000 лева е била открадната от вила в село Горнова могила, съобщават от пресцентъра на полицията в Габрово. Криминалното деяние било извършено в края на миналата седмица, като крадците се вмъкнали във вилата през отворен прозорец. На местопроизшествието бил извършен оглед, а по случая е образувано досъдебно производство....

Любим виц на режисьора Стилиян Иванов

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5710215

Любим виц на режисьора Стилиян Иванов- Колежке, снощи те видях да танцуваш по бельо! - Аз?! По бельо?! Много рано си си тръгнал от

Русия губи милиони работни места

https://www.24chasa.bg/novini/article/5710736

Русия губи милиони работни местаДокато Министерство на труда съобщава за намаляване на безработицата, бизнес-омбудсмана Борис Титов предупреждава, че възприетата в Русия представа за състоянието на икономиката ѝ може сериозно да се разминава с реалността, съобщава вестник „Независимая газета“, цитира "Фокус". Според информацията му, от 2012 до 2015 г.

23-годишен българин от Батон Руж се удави дни преди да замине за Харвард

https://www.24chasa.bg/novini/article/5710738

23-годишен българин от Батон Руж се удави дни преди да замине за ХарвардЕдва на 23 години, с блестящо бъдеще пред себе си, Лъчезар Христов от градчето Батон Руж в Луизиана напусна този свят. Българинът трябвало да замине този месец за Харвард, където да започне магистърска програма, съобщи bg-voice.com. Близки до семейството казват, че загубата е неописуема. Крайбрежната полиция в Панама сити, Флорида казва,

Пътна обстановка в страната - 16 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=328715

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: няма. АМ „Хемус“: област София: До 15.11.2016 г. ограничава се движението на тежкотоварни автомобили над 10 т. в тръбата в посока София на тунел „Витиня“. Обходен маршрут за камионите над 10 т.

"Росатом" навлиза в чужди енергийни пазари с 28 ядрени реактора

https://www.actualno.com/europe/rosatom-navliza-v-chujdi-energijni-pazari-s-28-jadreni-reaktora-news_556953.html

Руската енергийна корпорация "Росатом" планира да пусне в експлоатация най-малко 28 енергоблока на АЕЦ в чужбина до 2030 г. Това става ясно от плановeте на компанията за бъдещото ѝ иновативно развитие и технологична модернизация, пише РИА "Новости". Прогнозите на корпорацията са над 50% от приходите ѝ в бъдеще да идват от чуждестранните пазари. Според публикувани по-рано отчети, "Росатом" е планирала включването на 36 енергореактора, но в последствие е взела участие в търгове само за 23 ядрени

Връщайте парите, сладурчета!

https://www.actualno.com/viewpoint/vryshtajte-parite-sladurcheta-news_556817.html

Ние им стискахме палци, а те ни показаха среден пръст. Горе-долу така може да се резюмира с едно изречение представянето на нашите бодри олимпийци на XXXI Олимпиада в Рио де Жанейро. Този път като че ли се бяха наговорили - и си бяха обявили състезание - кой ще се представи най-отчайващо и кой ще пожъне по-голяма олимпийска излагация за държавата България! Кой е този болен мозък, който ще потроши сума ти милиони, за да изпрати почти всичките, 51 броя български олимпийци, на 10 хиляди километра

Емил Димитров-Ревизоро: Оставките в "Гранична полиция" са замитане на следи

https://www.actualno.com/politics/emil-dimitrov-revizoro-ostavkite-v-granichna-policija-sa-zamitane-na-sledi-news_556939.html

Оставките в ГД „Гранична полиция“ след скандала с поръчката за транспорт на граничари, спечелена от фирмата на трафикант на бежанци, са замитане на следи, „за да не се стигне до министъра“. Това заяви депутатът от Патриотичния фронт Емил Димитров – Ревизоро. Ако наистина става въпрос за недоглеждане, както обясни премиерът Бойко Борисов, „това недоглеждане означава, че един автобус със съпроводително документи, че има договор с „Гранична полиция“

Мляко с грис

https://www.actualno.com/recipes/mljako-s-gris-news_556941.html

Необходими продукти: 100 г грис 400 мл прясно мляко 4 яйца 80 г захар орехови ядки и стафиди за украса   Начин на приготвяне: Сварете гриса в млякото за около 10 минути. Разбийте яйцата заедно със захарта. Добавете ги към гриса и оставете да ври още 10 минути. Разпределете сместа в купички и поръсете с орехите и стафидите. Оставете купичките в хладилника за около час, за да стегне десертът. Сервирайте охладено.   Съвет. Може да замените ядките с други по ваш вкус. За де

Жертвите на наводненията в Луизиана растат, шест окръга на щата бедстват

https://www.actualno.com/america/jertvite-na-navodnenijata-v-luiziana-rastat-shest-okryga-na-shtata-bedstvat--news_556964.html

Седем души загинаха, а 30 000 бяха спасени и евакуирани във временни центрове след като реките в южната част на щата Луизиана излязоха от коритата си. В някои райони количеството валеж от четвъртък насам е равно на 50-сантиметров воден стълб. В резултат обширни области от щата са залети с кални води. „В момента щатът преживява историческо наводнение, което чупи всички рекорди”, каза губернаторът на щата Джон Бел Едуардс, цитиран от AFP. Едуардс предупреди, че наводнението не е свъ

Китайка дръзна да разбие табуто за плуването при цикъл (Видео)

https://www.actualno.com/moresport/kitajka-dryzna-da-razbie-tabuto-za-pluvaneto-pri-cikyl-video-news_556970.html

Да се състезаваш на Олимпиадата, в най-добрия случай, е стресиращо. А сега си представете да трябва да го направите докато сте в цикъл.Фу Юануй, една от звездите на китайското плуване, стана интернет сензация заради изключително емоционалните си и експресивни реакции след състезанието, в което взе бронзов медал на 100 м гръб.Сега тя отново е център на вниманието. Този път, защото повдигна тема, която досега винаги се е възприемала като табу - плуването при цикъл.Китайките изпуснаха медала на щаф

Намаляването на имиграцията няма да качи заплатите във Великобритания

https://www.24chasa.bg/novini/article/5710734

Намаляването на имиграцията няма да качи заплатите във Великобритания„Брекзит“ няма да покачи нивото на заплатите, дори ако напускането на ЕС позволи на британското правителство да намали притока на имигранти. Това става ясно от публикувано ново проучване, съобщава вестник The Independent, цитиран от "Фокус". Институтът „Фондация Резолюция“ е открил, че всякакво увеличение на възнагражденията на британските

Бивш футболист стана третата жертва на употребата на електрошок от полицията

https://www.24chasa.bg/sport/article/5710731

Бивш футболист стана третата жертва на употребата на електрошок от полициятаБивш футболист от английската Висша лига стана третият човек, починал след като е уцелен с електрошоков пистолет тази година, което доведе до нови опасения относно увеличената употреба на зашеметяващото оръжие от полицията, съобщава вестник The Times. 48-годишният Далиан Аткинсън, играл за Астън Вила,

Безплатни първични прегледи за двойки със стерилитет в УМБАЛ – Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/xXst-_3w6U8/

Светилото в ин витро процедурите  д-р Павлета Табакова ще приема пациенти на 22-ри и 24-ти август от 10:00 до 14:00ч. в Звеното по асистирана репродукция към Родилно отделение на УМБАЛ Бургас.  Прегледите за двойките, които я посещават за първи път, са безплатни.

Посещението в Звеното става след предварително записан час на тел.: 0876 35 77 33 в делнични дни от 08:30 до 15:30 часа. Препоръчително е двойките да носят със себе си стари изследвания, ако са си правили такива.

Звеното по асистирана репродукция към Родилно отделение е единственото в Бургаска област, в което изследванията, консултациите и самите процедури се правят на място и не е необходимо на двойките да пътуват до съседни градове.  В зависимост от състоянието на пациентките, се извършват няколко вида процедури, сред които: вътрематочна  инсеминация със сперматозоиди от партньора или от донор, класическо ин витро оплождане, ICSI,  замразяване на гамети и ембриони и др.  

Без ток днес във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=328714

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 16 август ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълниятс писък: - От 09:00 до 12:00 часа - Варна, ул.

Бан Ки-мун: Искам да видя жена начело на ООН

https://www.24chasa.bg/novini/article/5710729

Бан Ки-мун: Искам да видя жена начело на ООНГенералният секретар Бан Ки-мун каза, че той лично предпочита да види жена да оглави ООН за първи път от основаването на организацията преди повече от 70 години, предаде ABC News. С приближаването на края на втория му петгодишен мандат, Бан каза, че „е крайно време вече“ за жена генерален секретар след осемте мъже начело на световната организация.

22- годишна шофира след употреба на алкохол с концентрация – 2.32 промила

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/FhdeI_mTkmg/

На 14.08.т.г. на поморийската улица «Княз Борис І», в района до магазин «Билла», служители от Районно управление – Поморие спрели за проверка л.а. «Тойота Рав 4», със софийска регистрация, управляван от 22- годишната А.Я. от София, като констатирали, че същата шофира след употреба на алкохол с концентрация – 2.32 промила. По случая е образувано бързо полицейско производство.

Таня Христова пожела Влади Искров за свой заместник

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599363

"Искам го за зам.-кмет", спонтанната реплика се изплъзна от кмета на Габрово Таня Христова вчера по време на откриването на Международния баскетболен камп. Върху тази любопитна част от събитието поставя акцент вестник "100 вести" днес. Сериозната оферта бе адресирана към главния организатор на впечатляващото с мащабите си събитие Владимир Искров. Той очевидно бе сварен неподготвен, защото бързината на реакцията му не отговаряше на ранга му на бивш национален гард за кадети. Най-успешният треньор в историята на габровс...

Весела Лечева: Стига разправии в БСП по медиите! Имаме сили за обединение срещу ГЕРБ

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5710530

Весела Лечева: Стига разправии в БСП по медиите! Имаме сили за обединение срещу ГЕРБКогато ген. Радев спечели президентските избори, много хора ще поискат да се припознаят с неговия успех - Г-жо Лечева, предстои драматичен пленум в БСП. Скандалът в Изпълнителното бюро по темата, довел до хвърлянето на две оставки - на Костадин Паскалев и Юрий Асланов, неминуемо ще се пренесе и в Националния съвет. Какви са очакванията ви?

Бабаитите с бухалки - в затвора

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5710400

Бабаитите с бухалки - в затвора Някакви жалки побойници, на които българският закон пази в тайна фамилиите, пребиха жестоко с бухалки млад шофьор и потрошиха колата му посред бял ден в центъра на Пловдив. (Виж 6-а стр.) Друг подобен случай имаше пак там само преди три дни. По пътя към Бургас пък друг бабаит препречи пътя на автобус с пътници и се нахвърли срещу шофьора със

Българите в Рио днес: Тихомир Иванов ще се бори за медал в скока на височина

http://www.dnevnik.bg/sport/rio2016/2016/08/16/2812002_bulgarite_v_rio_dnes_tihomir_ivanov_shte_se_bori_za/?ref=rss


Четирима българи в четири различни дисциплини ще се състезават в десетия ден на олимпийските игри в Рио де Жанейро.

Висок скок, класическа борба, едноместен каяк и плуване са спортовете, в които ще има българско участие.

Ангел Кодинов ще се състезава във финал Б на дисциплината едноместен каяк от 15.00 часа. 18-годишният пловдивчанин финишира шести в първата полуфинална серия и ще се задоволи с участие в гонката за разпределение на местата от 9-о до 16-о. Най-младият...

Указът за ген. Радев и днес не излезе в „Държавен вестник“

http://bulgarski.pogled.info/news/76274/Ukazat-za-gen-Radev-i-dnes-ne-izleze-v-Darzhaven-vestnik

/Поглед.инфо/ Указът на президента Росен Плевнелиев за освобождаването на командира на Военно-въздушните сили генерал Румен Радев отново не е обнародван в броя на „Държавен вестник" от вторник, информира Епицентър.бг. Това означава, че Радев, който е най-вероятната обща кандидатура на БСП и АБВ за президент, все още не може да се включи в предизборната надпревара.

"Хонда Голд Уинг" 40 години по-късно

http://www.dnevnik.bg/skorost/2016/08/16/2810427_honda_gold_uing_40_godini_po-kusno/?ref=rss


Легендарният луксозен турър за дълги разстояния "Хонда Голд Уинг" вече има повече от 40-годишна история. Първият мотоциклет с това име излиза през 1975 година, а от този месец почитателите на модела и в България вече могат да поръчват най-новата му версия.

"Голд Уинг" се предлага с нови цветове, като има познатите и до сега качества - мощност, технологичност и лекота на управление. Мотоциклетът е впечатляващо тих, независимо от скоростта, като най-новото издание на модела се отличава...

Тръмп иска съюз с Русия срещу ИД

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/trymp-iska-syiuz-s-rusiia-sreshtu-id-6057565

„При моето управление ще бъде сложен бърз и решителен край на политиката на строителство на държави“, заяви кандидатът за президент на САЩ

Операта „Аида” събира завезден състав на бургаска сцена

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/bfu6s6NDmho/

Тази вечер (16-ти август) мощният глас на тенора Камен Чанев ще огласи Летния театър и ще възкреси образа на Радамес от операта „Аида”.  Представлението ще  събере  на една сцена звезден състав.

В образа на пленената етиопска принцеса, превърната в робиня, ще видим сопраното Йоана Железчева. Любимият ѝ – военачалникът Радамес, ще бъде изпълнен от най-търсения български тенор зад граница – Камен Чанев. В ролята на дъщерята на фараона, която също е влюбена в Радамес, ще влезе мецосопраното Даниела Дякова, а етиопският крал Амонасро, който е баща на Аида, ще бъде изпълнен от Нико Исаков. Режисьор на представлението е Павел Герджиков, а диригент – Иван Кожухаров.

За „Аида” казват, че е една от оперите, които човек трябва да гледа поне веднъж в живота си. Заглавието е част от афиша Бургаски музикални празници „Емил Чакъров” 2016, които  се организират от Държавна опера – Бургас и Община Бургас в памет на големия диригент.

Празниците продължават на 19-ти август с премиера на мюзикъла „Любов и смърт в „Мулен руж”. Главните роли са поверени на чаровните Антоанета Добрева – Нети и Дарин Ангелов. Мюзикълът е копродукция между Бургаската опера и Национален музикален театър „Стефан Македонски” – София. Диригент е Левон Манукян, а либретото и режисурата са на Бойко Илиев.

16 август - един слънчев летен ден

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599362

Вторник започва с хладно утро. Температурите в региона на Габрово са 12-13 градуса. Денят ще бъде топъл, типично летен, с максимални температури от 29 градуса. Ще духа слаб вятър от север-североизток. Атмосферното налягане бавно ще се понижава, и ще бъде по-ниско от средното за месеца.Над планините ще е слънчево. В следобедните часове ще се появи незначителна купеста облачност. Вятърът ще е слаб от север-североизток. Ще се затопли и максималната температура на височина 1200 метра ще е 24 градуса, на 2000 метра - около 17 градуса. Над Черноморие...

Нова измама с фалшиви лотарии се разпространява във Facebook

https://www.actualno.com/crime/nova-izmama-s-falshivi-lotarii-se-razprostranjava-vyv-facebook-news_556932.html

Нова измама набира скорост в най-популярната в България социална мрежа Facebook. В редовния си бюлетин неправителствената организация "Активни потребители" предупреждава, че вече е получила няколко сигнала за измамата. Става въпрос за нов вид уловка, при която ви обещават награда от томбола, ако харесате дадена страница. Дотук добре, но когато харесате страницата, автоматично ще получите email, в който ви съобщават, че печелите награда от томболата, но за да я получите трябва да заплатите адми

Харчим пари за реклама на "напредъка" в съдебната реформа

https://www.actualno.com/politics/harchim-pari-za-reklama-na-napredyka-v-sydebnata-reforma-news_556940.html

29 166, 67 лв. планира да похарчи Министерството на правосъдието за “Координационни срещи и публични събития за промотиране резултатите от напредъка по изпълнение на показателите за напредък в рамките на Механизма за сътрудничество и оценка на Европейската комисия”. Това става ясно от документация по друга обществена поръчка, обявена от МП преди дни, предаде БГНЕС. Т.нар. “Механизъм за сътрудничество и оценка на ЕК” представляват годишните Мониторингови доклади, които в

Да има или да няма автомобили с десен волан в България?

https://www.actualno.com/society/da-ima-ili-da-njama-avtomobili-s-desen-volan-v-bylgarija-news_556945.html

Полша, Словакия, Литва и Хърватия са забранили автомобилите с десен волан. Това изтъкна като аргумент за внасяне на законопроект за забрана на автомобилите с десен волан в България депутатът Георги Кадиев. "Аз знам, че е конфликтен и ще има много гласове "против", знам, че ще има много хора, които считат, че това е нарушение на личното право, но в крайна сметка аз не виждам причината човек да си купи неудобен автомобил с обратен волан и да кара по неудобен начин, освен може би само това, че го е

Масово бягство на кюрди от Турция?

https://www.actualno.com/features/masovo-bjagstvo-na-kurdi-ot-turcija-news_556948.html

След неуспешния преврат турското правителство започна разправа с политическите си противници. Кюрдската общност в Германия предупреждава, че ситуацията в Турция може да тласне кюрдите към масово бягство от страната. Разправата с политическите противници продължава с пълна сила. Истанбулската прокуратура иска пет години затвор за Селехатин Демирташ. Бившият адвокат за човешки права е съпредседател на прокюрдската Народнодемократична партия (HDP). Прокуратурата обвинява Селeхатин Демирташ в "теро

Сърбия върна над 2000 мигранти, влезли от България

https://www.actualno.com/balkani/syrbija-vyrna-nad-2000-migranti-vlezli-ot-bylgarija-news_556944.html

Сръбските гранични власти са върнали над 2000 мигранти, които се опитвали да влязат в страната от България, и са заловили 24-ма трафиканти за по-малко от месец, информира Associated Press. Говорителят на сръбската армия Йован Кривокапич уточни, че 2275 души, основно сирийци, афганистанци и пакистанци, са били върнати обратно, откакто бяха въведени съвместните сръбско-български гранични патрули на 22 юли, посочва още БНР. Кривокапич обясни, че мигрантите се опитват да преминават през планински

София пие и се къпе с отпадните води на Самоков, но нямало замърсяване

https://www.actualno.com/sofia/sofija-pie-i-se-kype-s-otpadnite-vodi-na-samokov-no-njamalo-zamyrsjavane-news_556937.html

Отпадна вода от отходен канал се влива напълно свободно в река Искър. Замърсената вода минава през две села – Драгушиново и Злокучене, преди да се влее в язовир Искър. Проблемът идва заради запушена тръба, което не позволява отпадъчните води на източната част на Самоков да отидат в пречиствателната станция. Според Венцислав Тодоров от ВиК-Самоков е подаден сигнал преди три-четири дни. Жители на Самоков се съмняват, че това продължава от години, а не от дни, което Тодоров отрича. Как живея

Пристигат 100 служители на "Фронтекс", които ще пазят границите ни

https://www.actualno.com/society/pristigat-100-slujiteli-na-fronteks-koito-shte-pazjat-granicite-ni-news_556943.html

100 служители от европейската гранична агенция "Фронтекс" идват у нас, за да се включат в охраната на българските граници. Страната ни поиска "Фронтекс" да подсили контингента си в България с допълнителни служители и технически средства, включително техника за ефективно наблюдение на границата по суша и от въздуха, заради увеличаващия се бежански натиск. Служителите на "Фронтекс" ще бъдат разположени по границите ни с Турция и Сърбия. 85 от тях ще пазят зелената граница, а 15 ще са в КПП-тата

16 август в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=328713

Събития: 1658 г. – По идея на френския министър – кардинал Мазарини във Франкфурт на Майн е създадена Рейнската лига (1658 – 1667 г.). 1861 г. – По време на Гражданската война между Севера и Юга в САЩ (1861 – 1865 г.), президентът на САЩ Линкълн забранява търговията с щатите на Конфедерацията.

Защитена ли е Русия от действията на екстремистите?

http://svetoven.pogled.info/russia/news/76273/Zashtitena-li-e-Rusiya-ot-deistviyata-na-ekstremistite

/Поглед.инфо/ Напоследък в Русия не е извършван нито един голям терористичен акт, но Кремъл трябва да бъде внимателен

Шойгу: Русия спаси Сирия от ракетите на НАТО

http://svetoven.pogled.info/news/76272/SHoigu-Rusiya-spasi-Siriya-ot-raketite-na-NATO

/Поглед.инфо/ Благодарение на инициативата на Русия по унищожението на химическите оръжия в Сирия, беше избегнат масивен удар на НАТО по тази страна, каза в ефира на канал „Россия-24“ военният министър на Москва Сергей Шойгу, цитиран от РИА „Новости“ в понеделник (15 август).

Bulgarian Orthodox Church commemorates Dormition of the Mother of God

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271149_Bulgarian+Orthodox+Church+commemorates+Dormition+of+the+Mother+of+God

 Bulgarian Orthodox Church commemorates the Dormition of the Mother of God on Monday, August 15.
The Orthodox Church claims that Saint Mary died at the age of 64.
3 days before her death Archangel Gabriel told her that God wished to take her to His kingdom.
Her last wish was to see the apostles, who appeared before the door of her home in Jerusalem in some miraculous manner.
The Orthodox Church also says that the soul of the Mother of God was received by Christ upon death.
Saint Mary was buried in a cave near Gethsemane, the entrance of which was blocked by a stone. When it was rolled away a few days after her burial, the people found only the cloth her body had been wrapped in.
The churches and monasteries in Bulgaria will serve a solemn mass to commemorate the feast.

Григор Димитров стартира с победа в Синсинати

http://offnews.bg/news/n_1/n_634434.html

Българският тенисист Григор Димитров стартира успешно в турнира в Синсинати, като победи Жил Симон. Гришо се наложи с 6:1, 6:3 за час и 18 минути. Осмата среща между Димитров и Симон бе прекъсвана заради проливен дъжд. Във втория кръг съперник на Григор ще е 16-ия в схемата Фелисиано Лопес или Александър Зверев.

Феновете на "Локомотив"- Г. Оряховица пътуват безплатно до Пловдив

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599360

Безплатен транспорт организира "Фен Клуб Локомотив Г. Оряховица" за желаещите да гледат срещата от 4-тия кръг на "Първа професионална футболна лига" между отборите на "Локомотив" Горна Оряховица и "Дунав" Русе, която ще се проведе на 19 август от 19:00 ч. на стадион "Лаута" в Пловдив. Желаещите да се запишат трябва да го направят в "Еврофутбол" Камъка в Горна Оряховица. Тръгването ще бъде в 15:00 ч. в петък пред сградата на съда в железничарския град....

Отварят офертите за мегатунела в Кресненското дефиле

http://offnews.bg/news/n_1/n_634417.html

Днес ще бъдат отворени офертите в процедурата за „Проектиране и строителство на автомагистрала „Струма“ Лот 3.1 Тунел „Железница“, съобщи Агенция "Пътна инфраструктура". Обществената поръчка е за изпълнител на 4,46-километров участък от АМ „Струма“ между км 366+000 и км 370+460, който включва и тунел „Железница“. Той ще е 2 километра, което го прави най-дългия в страната. Тунел „Железница“ е част от отсечката Благоевград – Крупник на магистрала „Струма“. Предвидено е строителство на 2 мостови съоръжения с обща дължина около 700 метра. Едното от тях преминава над жп линията София – Кулата и над път I-1 Симитли – Благоевград. Индикативната стойност на поръчката е 250 млн. лв. без ДДС, а срокът за изпълнение е 1400 дни. Проектът ще бъде реализиран по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. Обществената поръчка стартира в края на миналата година от Националната компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ (НКСИП). На 7 април т. г. с решение на Народното събрание дейността на тази фирма беше прекратена и работата по тунела премина в АПИ.

Прогноза за времето - 16 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=328712

Над страната ще бъде ясно и почти тихо. Над Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа характерният морски бриз. Максималните температури на въздуха ще са 26°-28°. Температурата на морската вода е 26°-27°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

20-годишен ипотечен бум в Чехия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271148_20-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%88%D0%B5%D0%BD+%D0%B8%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD+%D0%B1%D1%83%D0%BC+%D0%B2+%D0%A7%D0%B5%D1%85%D0%B8%D1%8F

 През юни 2016 г. в Чехия беше достигнат 20-годишен рекорд по отношение отпуснатата сума при ипотечното кредитиране. За първото полугодие на настоящата година са били отпуснати 54 000 жилищни кредита като общата сума е 102 млрд. крони, или 4.45 млрд. EUR. Рекорд има и при броя на реализираните сделки. Само за първите шест месеца е достигнато нивото за цялата 2004 г.


Цялата статия от Тук





Фетучини "Алфредо" с пиле и сметанов сос

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5710115

Фетучини "Алфредо" с пиле и сметанов сосВашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vboianova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Една не/атрактивна част от центъра на София

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271147_%D0%95%D0%B4%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B5%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B0+%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82+%D0%BE%D1%82+%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%BE%D1%8

 Центърът на София винаги е бил предпочитан район за придобиване на жилища. Някои купуват с инвестиционна цел, а други – за собствени нужди. Отдаването под наем също е отлична опция за печелене на пари, тъй като на централните столични улици рентата е най-висока. През последната година обаче някои собственици и наематели бягат от една част от центъра, а именно районът около Лъвов мост. Причината е наличието на бежанци, зачестилите инциденти с тях и страхът, който изпитват хората там.





Цялата статия от Тук





Промени в движението в "Красно село", рейс сменя маршрута си

http://offnews.bg/news/n_1/n_634369.html

От полунощ до края на август се забранява влизането на превозни средства в двете посоки по западното локално пътно платно на бул. „Акад. Ив. Е. Гешов” между локалното пътно платно на бул. „Цар Борис ІІІ” в посока център и ул. „Феликс Каниц”, съобщи Столична община.  За същото време се промяня и маршрутът на автобусна линия № 74 в посока ж.к. „Гоце Делчев” – от ул. „Опълченска” надясно по бул. „Тодор Александров”, наляво по бул. „Константин Величков”, наляво по директното трасе на бул. „Акад. Ив. Е. Гешов”, по отбивката към локалното пътно платно на булеварда при ул. „Найден Геров” и по локалното пътно платно на бул. „Акад. Ив. Е. Гешов” в посока бул. „България” по маршрута си до ж.к. „Гоце Делчев”. В обратната посока маршрута не се променя.  Закриват се автобусна спирка „ Бул. Цар Борис ІІІ” на западното локално пътно платно на бул. „Акад. Ив. Е. Гешов”.  Разкриват се временни автобусни спирки: - на бул. „Тодор Александров” след ул. „Одрин” в посока бул. „К. Величков”; - на локалното пътно платно на бул. „Акад. Ив. Е. Гешов” в посока бул. „България” преди ул. „Найден Геров”. 

Една голяма любов, започнала от тоалетната

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599357

Казват, че любовта често се крие на неочаквани места. Така например британски тираджия разкри пред вестник Sun как е намерил любовта в обществена тоалетна. Преди години Марк Елис, който вече е на 51 години, влязъл на връщане от бара в обществена тоалетна. Там обаче вниманието му било привлечено от телефонен номер, надраскан върху стената на тоалетната. Според написаното, на всеки, който се обади на този номер, му се предлагали качествени сексуални услуги от някоя си Дона. Елис бил любопитен и изпратил есемес на посочения номер. Отсреща се обади...

Продавачите делят данък „Сгради” с купувачите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271146_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D1%82+%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D1%8A%D0%BA+%E2%80%9E%D0%A1%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%E2%80%9D+%D1%81+%D0%BA%D1%83%D0%BF

 Данък „Сгради” в Испания се плаща ежегодно от собствениците на имотите, независимо дали живеят във въпросната недвижимост или са я отдали под наем. Промяна обаче има, ако жилището се продава. 




Цялата статия от Тук





Наемите на първокласните офиси в Европа с най-силен ръст от 5 години

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271145_%D0%9D%D0%B0%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%BE%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%81%D0%B8+%D0%B2+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0

 Наемите на първокласните офис площи в Европа отчитат най-силния си ръст от пет години насам през второто тримесечие, показват данни на консултантската компания JLL, цитирани от онлайн изданието property-magazine.eu.

За периода април-юни наемите на първокласните офиси се увеличават с 1,5% на годишна база спрямо ръст от 0,7%, отчетен през първото тримесечие. В Америките и Азия е отчетен повече от два пъти по-слаб ръст – 0,6%.

 

 

Цялата статия от Тук

До 10 години затвор може да получи биячът на Бате Николай

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599356

"От 8 до 10 години затвор може да получи нападателят ми. Този път няма да му се размине и ще влезе зад решетките, защото е рецидивист и не може да сключва споразумения със съда". Биячът на Бате Николай на свобода, прокуратурата 10 дни не му повдига обвинения Това заяви пред "България Днес" актьорът Николай Николаев - Бате Николай. Артистът беше нападнат и пребит на 22 юли тази година на гарата в софийското село Вакарел. Там той чакал сина си, а криминално проявеният е опитал...

Адванс Терафонд е продал 5 171 дка земеделска земя през юли

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271144_%D0%90%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D1%81+%D0%A2%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%84%D0%BE%D0%BD%D0%B4+%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%BB+5+171+%D0%B4%D0%BA%D0%B0+%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%81%D0%BA

 Адванс Терафонд АДСИЦ е продал 5 171 дка земеделска земя през юли и е закупил 430 дка земеделска земя при средна цена от 840 лв./дка, съобщава дружеството в месечния си бюлетин, разпространен чрез БФБ-София.




Цялата статия от Тук

Слънце днес и море като огледало

http://offnews.bg/news/n_1/n_634401.html

Слънчево и горещо ще е днес, ще духа слаб вятър от североизток. Сутринта обаче остава хладно, сочи прогнозата на НИМХ към БАН. Максималните температури ще са между 29 и 34 градуса. Малко облаци ще се появят след обяд в планините. По високите върхове термометрите ще се качат до 24 градуса. По морето ще се радват на слънце и лек бриз, водата ще като огледало и по-хладна от въздуха само с градус-два - около 26 градуса.  В сряда, четвъртък и петък няма да липсват и облаци, като в северозападната половина от страната са възможни и краткотрайни превалявания. В събота слънцето се завръща за дълго. 

Цените на жилищата в САЩ продължават да се увеличават

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271143_%D0%A6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B6%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B4%D0%B0+%D1%

 Цените на жилищата в САЩ продължават да се увеличават. В Сан Хосе, Калифорния, е отчетена и рекордна средна стойност на еднофамилните жилища – над 1 млн. долара, показват данни на американската Национална асоциация на брокерите на имоти, цитирани от онлайн изданието propertywire.com.



Цялата статия от Тук

Жители на столичния квартал Младост протестираха срещу строежите в зелени площи

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271142_%D0%96%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%BB+%D0%9C%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%BE

 Жители на столичния квартал „Младост“ протестираха срещу презастрояването в района. Около стотина недоволни се събраха пред общината и поискаха оставката на кмета.

Повод за протеста е план за строеж в междублоковото пространство в „Младост“ 1, но хората като цяло недоволстват от състоянието на квартала.

Започна събирането на подписи срещу строежите в зелените пространства, които и в момента се издигат.

За няколко минути протестиращите блокираха улицата пред общината. 

 

Като цяло събитието премина спокойно, много хора бяха дошли след работа заедно с децата си.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов поиска оставката на районния кмет Цвета Авджиева. Той коментира, че трябва да се проведат избори за нов кмет на „Младост“ заедно с президентските избори наесен.

Междувременно Авджиева е решила да се оттегли, съобщи БНР.

Тя обясни, че прави това, за да се избегнат всякакъв вид спекулации. И допълни, че подробният устройствен план на „Младост“ е приет през 2009 година, като през 2008 година е бил обществено обсъждан. Не е имало възражения от страна на гражданите и неправителствени организации, изтъкна тя, цитирана от националното радио.

Днес на протеста хората недоволстваха и от начина, по който се организират и оповестяват обществените обсъждания.

 

По статията работиха: автор Надежда Бочева, редактор Десислава Попова

САЩ върна десетки затворници от Гуантанамо на ОАЕ

https://www.actualno.com/america/sasht-vyrna-desetki-zatvornici-ot-guantanamo-na-oae-news_556929.html

САЩ предадоха 15 затворници от Гуантанамо на правителството на ОАЕ, предаде БГНЕС. Според информация от Пентагона тези лица са били освободени съгласно указ на президента Барак Обама от 22 януари 2009 година, когато междуведомствена комисия за Гуантанамо проведе разглеждане на случаите на всички задържани. На базата на тези допълнителни разследвания бе решено всички тези 15 затворници да бъдат предадени на правителството на ОАЕ. Затворът в базата „Гуантанамо”, Куба, беше създаден з

Има къде-къде по-добри инструменти човек да бъде щастлив от свинските опашки

https://www.actualno.com/cite/ima-kyde-kyde-po-dobri-instrumenti-chovek-da-byde-shtastliv-ot-svinskite-opashki--news_556931.html

Така известният кулинар Ути Бъчваров, който беше гост-водещ на сутрешния блок на Нова телевизия, коментира темата с убийството на Николай Димов - съпруга на Мисис България 2014 Анита Мейзер. Според Бъчваров темата не може да е водеща за всички медии, но се е превърнала в такава заради интереса на читатели, зрители и слушатели. Тази тема е за след 12 часа през нощта, каза той, след като уточни, че тепърва в предаването ще се "разчепква" за какво става въпрос около убийството."Извинявам се, че от

Вкараха британка в затвора, защото експлоатирала децата си за социални помощи

https://www.actualno.com/europe/vkaraha-britanka-v-zatvora-zashtoto-eksploatirala-decata-si-za-socialni-pomoshti-news_556930.html

Майка на 48 години бе осъдена на 7 години и половина затвор във Великобритания за това, че е подлагала децата си на лечение, от което не са имали нужда, с единствената цел да вземе стотици хиляди лири социални надбавки. Жената, чиято самоличност не се разкрива, в продължение на 10 години е твърдяла, че синът й и дъщеря й страдат от редица заболявания, информира БГНЕС. Стигнало се е дотам, че хирурзи са им поставили стомашни сонди, за да могат да бъдат хранени, при положение, че децата не са има

Случаят "Мейзер" показа шокираща липса на криминални експерти във Варна

https://www.actualno.com/varna/sluchajat-mejzer-pokaza-shokirashta-lipsa-na-kriminalni-eksperti-vyv-varna-news_556936.html

Заради пенсионирането на химика от УМБАЛ „Св. Марина” не могат да бъдат правени съдебно-химични експертизи на биологичен материал и затова вероятно ще има забавяне по случая с убития културист Николай Димов, съпруг на Мисис България 2014 Анита Желева-Мейзер. Това стана ясно от изявление на окръжния прокурор на Варна Владимир Чавдаров. Той се оплака, че заради липсата на експерт ще има „допълнителен разход на време” - нещо, което можеше да е спестено ако лабораторията бъде

Евакуираха Олимпийската зона "Деодоро" заради пожар

https://www.actualno.com/america/evakuiraha-olimpijskata-zona-deodoro-zaradi-pojar-news_556935.html

Олимпийската зона „Деодоро“, намираща се в северната част на Рио де Жанейро, е евакуирана заради пламнал наблизо огън, съобщи bTV. В момента на евакуацията там не са се провеждали състезания, но е имало трениращи спортисти, участващи в състезанията по планинско колоездене. Няма информация за пострадали, нито за нарушаване на графика за олимпиадата.

Внимание! Нова измама набира скорост във Фейсбук!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271141_%D0%92%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5%21+%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B0%D0%BC%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82+%D0%B2%D1%8A%D0

 Нова схема за икономическа измами върлува в социалната мрежа Фейсбук, съобщиха от Активни потребители. През последните дни в офиса на организацията са получени няколко сигнала за врътката.  
Ужилването става с игра, при която ви обещават награда от томбола, ако харесате дадена страница. Наградите са апетитни. Дотук добре, но когато харесате страницата, автоматично ще получите имейл, в който ви съобщават, че печелите награда от томболата, но за да я получите, трябва да заплатите административна такса, пише "Марица". 

Полакомените шарани разбират за измамата след крайния срок, обявен за играта и наградите. Няма как да възстановят платените „такси“, защото страницата е закрита, електронният адрес - също.

Как да творим изкуство от природата

http://www.vesti.bg/lyubopitno/kak-da-tvorim-izkustvo-ot-prirodata-6057557

Италианска художничка ни учи как да черпим вдъхновение от природата и да творим изкуство от нейните елементи

Как да сътворим нещо красиво за дома от камъчета

http://www.vesti.bg/lyubopitno/kak-da-sytvorim-neshto-krasivo-za-doma-ot-kamycheta-6057557

Италианска художничка ни учи как да черпим вдъхновение от природата и да творим изкуство от нейните елементи

Чиновниците се скатават по час и половина на седмица

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271140_%D0%A7%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BF%D0%BE+%D1%87%D0%B0%D1%81+%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%B

 

Обядът на държавните служители прераства в кафе пауза

Всяка седмица чиновниците се скатават от работа за близо час и половина. Държавните служители се трудят средно с по час и 20 минути по-малко от законово регламентираното, като това дори е „постижение“, защото доскоро скатаването е било още по-голямо. Те работят по 38 часа и 40 минути седмично, с което не успяват да докарат 40-часова работна седмица. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ) за второто тримесечие на 2016 г. За разлика от чиновниците, заетите в частния сектор не само, че изработват 40-те часа седмично, но дори ги надхвърлят с 20 минути. Според експерти по подбор на персонала разликата в отработените часове се дължи на по-строгия контрол в частните фирми. „Служителите в обществения сектор често

 

удължават обедната си почивка с по 10 – 15 минути

 

откъдето идват и по-малкото изработени часове“, обясни Маргарита Николаева. По думите й в частния сектор такива просрочки на почивката били рядкост. „В повечето фирми служителите влизат в сградата с чип, които отчита времето на влизане и излизане. Всяко неспазване на графика води до глоби“, твърди Николаева. Данните на НСИ показват още, че с нарастването на деня продължителността на работната седмица намалява. През първите три месеца на годината заетите в обществения сектор са се трудили средно по 39 часа и половина седмично или с 50 минути повече спрямо април – юни. Пролетната умора е хванала и служителите в частния бизнес, които през първите три месеца са се трудили средно 40 часа и 40 минути седмично, което е с 20 минути повече от второто тримесечие. Статистиката показва, че в същото време

 

за една година чиновниците са станали по-трудолюбиви

 

През второто тримесечие на миналата година заетите в обществения сектор са се скатавали от работа средно по час и 40 минути, което е с 20 минути повече спрямо тази година. В частния сектор отработените дни остават без промяна. Освен по-кратка работна седмица служителите в обществения сектор получават и по-високи възнаграждения. През второто тримесечие на 2016 г. средната заплата на чиновниците е била 975 лв., докато в частния е 937 лв. Това означава, че държавата дава средно с 38 лв. по-висока заплата от бизнеса.

Спират водата на пет места в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_634403.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в части на столицата днес, съобщиха от дружеството.  Подмяна на сградни водопроводни отклонения на ул. „Царичина“ в „Редута“ налага спиране на водоподаването от 10:00 до 17:00 часа по ул. „Асенова крепост“ от ул. „Атанас Узунов“ до ул. „Царичина“, по ул. „Царичина“ от ул. „Асенова крепост“ до ул. „Погледец“, по ул. „Погледец“ от ул. „Царичина“ до ул. „Атанас Узунов“.  Заради подмяна на спирателен кран на ул. „Ралевица“ в „Бояна“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 17:00 часа на ул. „Маруша“, по ул. „Ралевица“ от ул. „Севастократор Калоян“ до ул. „Брезите“.  Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Виткова ливада“ в „Модерно предградие“, се налага спиране на водоподаването от 14:00 до 18:00 часа по ул. „Светла“ от ул. „Братя Станиславови“ до ул. „Виткова ливада“, по ул. „Методи Македонски“ от ул. „Светла“ до ул. „Черни дрин“.  Поради подмяна на водомерен възел на ул. „Ген. Гурко“ в Бусманци, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 13:00 часа по ул. „Ген. Гурко“ от пл. „Елин Пелин“ до ул. „Татарски път“. Изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Йованец“ в Панчарево налага спиране на водоподаването от 10:00 до 14:00 часа на ул. „Урвич“, ул. „Йованец“ №3 и №3А, ул. „Иван Шишман“. 

Уникален слънчев колектор изпече хляб в центъра на Кюстендил

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271139_%D0%A3%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D1%81%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2+%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D1%85%D0%BB%D1%8F%D0%B1+%D0%B2

 Уникален слънчев колектор изпече хляб в центъра на Кюстендил вчера. Инициативата е на читалище „Зора 2003“ и клуб за авангардни технологии „Зодиак“, които представиха технология за печене на хляб на слънчева енергия. Това е само част от множеството атракции на вчерашния празник „Панагия - Въздигане на хляба“ в Кюстендил. Инструктор на уникалното съоръжение, което се нарича слънчев концентратор, е инж. Христофор Скандалиев. Чудото е с площ от 1 км. метър и развива около 800 вата. В зависимост от разположението на соларната пекарна спрямо слънцето може да развие различни температури.“В момента температурата е около 180-190 градуса. Може да се качи и до 200 градуса. Вече сме извършили тестове и това е наистина едно ново изобретение“, коментираха инициаторите на идеята.

Десетки бяха кюстендилците, които с възхита гледаха новата машина за печене на хляб. До атрактивната соларна пекарна се снимаха и много кюстендилци, които за първи път виждат подобно чудо.

И тази година на единствения по рода си празник „Панагия – Въздигане на хляба“, бяха показани майсторски приготвени баници, погачи и различни тестени произведения. Най-малките пък имаха възможност да се включат в замесването на хляб. Тазгодишното издание се провежда за 9 - та поредна година и със всяка изминала се радва на все по-голям интерес.

Тиаго да Силва подари празник на Бразилия с историческо злато в овчарския скок

http://www.dnevnik.bg/sport/rio2016/2016/08/16/2812018_tiago_da_silva_podari_praznik_na_braziliia_s/?ref=rss


Бразилецът Тиаго Браз да Силва спечели исторически златен медал от олимпийските игри в Рио. Той стъпи на върха след отлично състезание в овчарския скок.

Представителят на домакините стана шампион с 6.03 м. Той постави нов олимпийски рекорд, като стана първият човек, преминал шестте метра на олимпийски игри.

Това е петият златен олимпийски медал за Бразилия в леката атлетика и общо 15-и.

Спорът за първото място се водеше между него и Рено Лавийени. Французинът...

Цветанов: ГЕРБ са избрали кандидат-президента си

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271138_%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91+%D1%81%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D1%82-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0

 ГЕРБ вече са си избрали кандидата си за президент. Това стана ясно от думите на зам.-шефа на партията Цветан Цветанов, който вчера стана кръстник на малката Никол.

"Разбира се, че името го имаме. Към настоящия момент не смятаме, че е удачно да бъде обявявано", коментира Цветанов и отново обясни, че ГЕРБ ще оповести официално името на кандидат-президентската си двойка през септември.

"Виждате, че в момента най-важно е правителството да може да работи спокойно, да изпълнява своите задължения и това прави министър-председателят на България”, повтори Цветанов. Той не отговори дали номинацията на герберите за поста на държавен глава ще е мъж или жена, като изтъкна, че в партията не делят кандидатите по полова принадлежност. Според него за ГЕРБ е важно кандидатите да имат нужните качества и да бъдат достойни. "Да бъдат силния глас на президентската институция в Европа и пред света и също така да бъде обединител на нацията както президентът, така и вицепрезидентът. Всичко е като цяло уточнено”, обясни той.

Цветанов коментира и решението на ГЕРБ да снеме политическото си доверие от кмета на столичния района "Младост" д-р Цвета Авджиева. Той описа Авджиева като стойностен , ерудиран и доказан професионалист като изтъкна, че вече е разговарял с нея. Тя от своя страна изцяло ще се съобрази с решението на Изпълнителната комисия на партията, тъй като не иска по никакъв начин да повлияе на авторитета на ГЕРБ. "Знаете, че винаги се съобразяваме с обществената реакция и политиците и политическите лица винаги са слуги на обществото", коментира Цветанов. Той е убеден, че следващите избори в район „Младост” отново ще бъдат спечелени от ГЕРБ.

Директорът на „Гранична полиция“ и заместникът му подадоха оставки

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271137_%D0%94%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%E2%80%9E%D0%93%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%8F%E2%80%9C+%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D0%BC

 Вицепремиерът и министър на вътрешните работи прие оставките на главен комисар Антонио Ангелов и на старши комисар Йотко Андреев, ръководил процедурата по ЗОП и сключил договора за наемане на автобус за транспортиране на незаконно преминали лица и задържани лица във вътрешността на страната.

Още вчера по разпореждане на ръководството на МВР започна обстойна проверка и преглед на процедурата. Проверката ще продължи до изясняване на всички детайли.
Късно вечерта вчера Бойко Борисов разпореди на вътрешния министър Румяна Бъчварова да уволни всички, свързани със скандалната обществена поръчка. Това обяви самият той пред журналисти в Ловеч. И уточни, че ръководството на ведомството си е заслужило гнева му след като арестуван за трафик на хора бе избран да превозва мигрантите към центровете за настаняване.

„При тези усилия, които полагаме – и армия, и гранична полиция, и редовият състав, и моряците, които служат, както и нашата лична ангажираност ежедневно, да има такова недоглеждане (не мога да кажа какво е, защото в момента текат проверки по случая), трябва да се понесе отговорност, а отговорност за такъв скандал носят директорът и заместник-директорът", каза Борисов. По думите му, задача на длъжностните лица на тези позиции е да не допускат да се случват подобни неща. „След като не са взели такива мерки и не са го предотвратили, се надявам в рамките на днешния ден вицепремиерът да постави нови хора на техните места", посочи министър-председателят.

100 души съдят паяка годишно

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271136_100+%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%B8+%D1%81%D1%8A%D0%B4%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D0%B0%D1%8F%D0%BA%D0%B0+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%88%D0%BD%D0%BE

 

Най-много дела до ВАС стигат от Бургас и Варна

Около 100 души годишно съдят паяка за това, че е вдигнал автомобила им незаконно, сочи проучване на „Монитор“. Шофьори, които са убедени, че незаконно са репатрирали колите им до наказателен паркинг, подават искове в териториалните административни съдилища. Жалбите са или срещу полицаи, или срещу общински служители, които са наредили вдигането на автомобил.

Според статистиката през последните 5 години Върховният административен съд -

ВАС е разгледал 123 дела с такива казуси

В 7 от случаите е осъдил полицейска дирекция, чийто служител е разпоредил преместването на автомобил, в 6 случая са осъдени общини по същата причина. В 2 случая са осъдени стопани на пътища, които неправомерно са наредили репатриране на пътно превозно средство. Има и 5 случая на осъдени шофьори – това са дела, в които съдът е преценил, че жалващият се водач губи спора и трябва да заплати размера на адвокатския хонорар, даден от ответната страна.

Присъдените обезщетения варират от 15 до над 1000 лв., като най-често се движат от 200 до 500 лв., в зависимост от иска и от решението на съда. Осъдените поделения на МВР заради неправомерно вдигната кола от „паяк“ трябва да платят общо около 2100 лв., общините – общо около 2500 лв., шофьорите – общо около 1400 лв., а стопаните на пътища – общо 1000 лв. В останалите случаи ВАС или е потвърдил решението на регионалните административни съдилища без да присъжда обезщетение, или е върнал делото там за разглеждане от друг състав на съда или с указание за продължаване на производството в определена част. В болшинството случаи ВАС отхвърля жалбите срещу репатриране на коли.

 

Цветан Василев спъва придобиването на „Авионамс“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271135_%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD+%D0%92%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%B2+%D1%81%D0%BF%D1%8A%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%E2%80

 Две фирми, свързани с банкера-беглец Цветан Василев, спъват финализирането по придобиването от страна на държавата на военно-ремонтния завод „Авионамс“. Причината е, че обжалват търга, при който Държавната консолидационна компания закупи военно-ремонтния завод за сумата от 28 941 117 лева.

Търгът бе в началото на май, а заводът бе сложен на тезгяха от частен съдебен изпълнител заради огромни задължения към КТБ.

Въпреки че оттогава минаха 3 месеца, вчера стана ясно, че „Авионамс“ де юре още не е прехвърлен към Министерството на икономиката, което е принципал на Държавната консолидационна компания. Причината е, че тече още процедура по обжалване, обясни икономическият министър Божидар Лукарски, като допълни, че тя вероятно ще приключи най-рано септември.

Проверка на Агенция „Монитор“ установи, че закупуването на завода от страна на държавата е било обжалвано от две дружества, все свързани с Цветан Василев. Едното е „Хедж инвестмънт България“, което допреди търга бе собственик на 99,9% от капитала на „Авионамс“ и именно заради неговите задължения към КТБ заводът се оказа на тезгяха. Другото е офшорка, регистрирана на Британските Вирджински острови, зад която също стоял Василев. При обявяването на търга тя предложила оферта от 40 млн. лева, но така и не внесе изискуемия по закон задатък – т.е. нужния депозит, за да може да наддава. Съответно не бе допусната до участие и за купувач бе обявена „Държавната консолидационна компания“. Жалбата на „Хедж“ вече е била разгледана на две инстанции, като окончателно е отхвърлена от Апелативен съд-София. В момента на същата инстанция е и жалбата на офшорката, но решението по нея предстои. Това е поредният опит на Василев да сложи ръка върху „Авионамс“, като заводът е и един от малкото реални активи, щедро кредитирани от КТБ. Преди повече от година банкерът беглец направи опит да го отмъкне заедно с още 5 дружества през трупата за 1 евро на белгиеца с московски паспорт Пиер Луврие, но се провали.

Новината за опита на Василев да спъне финализирането на продажбата на „Авионамс“ идва в момент, в който стана ясно, че заради придобиването от страна на държавата на завода той може отново да се сдобие и с лиценз за ремонт на руските ни самолети. Преди дни премиерът Бойко Борисов обяви, че е постъпило писмо от руски държавен консорциум, в което се предлага да стартират разговори за целта. Заводът загуби лиценза, след като бе приватизиран през 2012 г. Връщането на разрешителното пък според Борисов ще позволи ние сами да си ремонтираме МиГ-овете и СУ-тата.  

Байряков: Не успях да се възстановя след репешажа

http://www.dnevnik.bg/sport/rio2016/2016/08/16/2812016_bairiakov_ne_uspiah_da_se_vuzstanovia_sled_repeshaja/?ref=rss


Борецът Николай Байряков остана със смесени чувства след пропуснатата възможност да донесе първия медал за България от олимпийските игри в Рио де Жанейро. Той загуби от Джавид Хамзатов от Белорус в кат до 85 кг.

"Не съм очаквал да стигна толкова напред, не бях един от фаворитите. Но човек, като има своя ден и използва шансовете си, нещата се получават, доколкото е възможно", каза Байряков.

Той изрази недоволството си от малкото време за почивка между схватката от репешажа...

С ТОЛ-системата ще има пари за новите пътища

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271134_%D0%A1+%D0%A2%D0%9E%D0%9B-%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%89%D0%B5+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D1%8A%D1%82%D0

 “Нашите надежди са, че в момента, в който заработи тол-системата ще можем и със собствени сили да строим пътищата”. Това каза инж. Лазар Лазаров, председател на Управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура”, пред Нова телевизия тази сутрин.

В момента тръжната процедура е спряна заради жалба, но се очаква да бъде възобновена, след като приключат всички процедури по исканията за спирането й. Три последователни жалби към момента са постъпили в КЗК. Плановете на държавата са тол системата да заработи през 2017 г.

Бъдещите планове по отношение на магистралната пътна мрежа са изграждането на автомагистралите Калотина, Русе - Свиленград, „Хемус“, както и на обхода на Габрово, който в момента се изгражда, каза още инж. Лазаров. С тези проекти, заедно с АМ „Струма“, когато бъде завършена, ще се изгради изцяло магистралният пръстен на държавата, посочи председателят на пътната агенция.

Най-добре се пътува по новоизградените участъци на републиканските пътища - по цялата АМ „Тракия“, по „Хемус“ - в участъка при гара Яна, новите участъци от АМ „Струма“ и АМ „Марица“. Строителството и ремонтът на пътищата се приоритизират според трафика, подчерта инж. Лазаров. Той посочи, че има много проблеми предимно по най-натоварените участъци и по третокласната мрежа, която е в най-лошо състояние. Прави се всичко възможно обаче кръпките и запълването на дупки да остане в миналото. Затова чрез превантивните ремонти се извършва цялостно преасфалтиране, с което и гаранцията на ремонтирания участък е не една или две години, а до 10, обясни инж. Лазаров.

Председателят на УС на АПИ каза, че в началото на следващия месец ще започне превантивният ремонт на път III-112 Добри дол - Тополовец на територията на област Видин. Ремонтните дейности ще стартират веднага след приключване на ремонта на път I-1 Видин - Димово - Монтана, за да може по него да бъде пренасочен ТИР-трафикът. Останалата част от третокласния път на територията на област Монтана ще бъде рехабилитиран догодина по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

Пътят Чирпан - Зетьово, който е в недобро състояние, и преминава успоредно на АМ „Марица“, завършвайки при Симеоновград, също ще бъде рехабилитиран по ОПРР през следващия строителен сезон. Инж. Лазаров предупреди шофьорите да не преминават по старото мостово съоръжение над р. Марица към Чирпан, тъй като мостът е на повече от 100 години и е затворен за движение, поради недоброто му състояние.

Още две логистични фирми със сертификати за инвестиции в зона Божурище

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271133_%D0%9E%D1%89%D0%B5+%D0%B4%D0%B2%D0%B5+%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8+%D1%84%D0%B8%D1%80%D0%BC%D0%B8+%D1%81%D1%8A%D1%81+%D1%81%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%84%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82

 Още две логистични фирми получиха сертификати за инвестиция за проектите си в индустриална зона Божурище, съобщиха от министерство на икономиката.

Първото свидетелство е на „Дриймс транс“, като фирмата получава удостоверението за изграждане на складова база. За строителство на комплексен логистичен център „Вак Инвест“ получава сертификат за инвестиция клас „Б“. И двата проекта ще бъдат реализирани в управляваната от държавната „Национална Компанията Индустриални Зони“ ЕАД (НКИЗ) зона в Божурище.

От „Дриймс транс“ съобщиха, че логистичният център ще е на стойност 3,86 млн. лв. Инвестиционният проект предвижда изграждане на закрити складове с площ 2000 кв. м., открити складове с площ 25 хил. кв. м, както и офис-сграда с големина 500 кв. м.

Планът на „ВАК ИНВЕСТ” включва изграждане на комплексен логистичен център в района на с. Гурмазово. Инвестицията е 1,606 млн. лв. Проектът включва изграждане на две складови помещения с опция за административна част във всеки от тях.

Хазната си събра 300 млн. лв. борчове от фирми с обществени поръчки

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271132_%D0%A5%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B8+%D1%81%D1%8A%D0%B1%D1%80%D0%B0+300+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%BB%D0%B2.+%D0%B1%D0%BE%D1%80%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D0%BE%D1%82+%D1%84%D0%B8%D1%80%D0%BC%D0%

 

Нов софтуер проверява компаниите, Великобритания проучва опита ни

Забавени плащания към бюджета за близо 300 млн. лв. са събрани през последната година и половина от фирми, изпълнители на обществени поръчки. Става въпрос за задължения към Националната агенция за приходите (НАП) и Агенция „Митници“, съобщиха от приходната агенция.

Това е резултатът от въведения в края на 2014 г. механизъм, според който плащанията от министерствата, общините и другите ведомства на бюджетна издръжка към фирми става след задължителна проверка дали компаниите имат неплатени публични вземания като данъци, осигурителни вноски, мита или акцизи. С последните промени, приети от правителството, е намален и прагът, над който задължително се извършва проверка за задължения – от 100 хил. на 30 хил. лв.

От НАП съобщиха, че

 

тези проверки вече се извършват много по-бързо

 

чрез нова информационна система. Тя действа вече от месец. С помощта на софтуера, плащанията по договори на бенефициенти следва да бъдат извършвани само след потвърждение от двете приходни агенции, че получателите на плащанията нямат публични задължения. В случаите, когато те имат такива, данъчните служители и митниците налагат обезпечителни мерки.

За да се съберат задълженията към хазната, отделните ведомства ще уведомяват лицата, които дължат пари, а след това публичен изпълнител ще пристъпва към събиране на задълженията.

 

Прилагането на този модел се оказа много успешно

 

В момента приходната администрация на Великобритания проучва опита на България в тази сфера, каза директорът на дирекция „Събиране“ в НАП Боряна Жилова, чийто екип е основата на разработването на софтуерната система. Жилова сподели, че на международна среща, организирана от Вътрешноевропейската организация на данъчните администрации (ЙОТА), през април мярката е оценена като иновативна и към нея е проявен интерес от експерти на приходната администрация на Обединеното кралство.

Вземаме леки коли на лизинг за 49 млн. лв. месечно

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271131_%D0%92%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%B8+%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D0%BD%D0%B3+%D0%B7%D0%B0+49+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%BB%D0%B2.+%D0%BC%D0%B5%D1%

 Купуваме леки коли на лизинг за 49 млн. лв. месечно, показват последните данни на БНБ за периода април – юни 2016 г. През тези месеци сключените нови договори за автомобили на изплащане са за 147,1 млн. лв. В сравнение с първото тримесечие на годината сумата се увеличава с над 37 млн. лв. Тогава новите лизингови договори за леки коли са възлизали на 109,8 млн. лв. На годишна база също се регистрира ръст от 28 млн. лв.

Договорите за лизинг за товарни автомобили са на стойност близо 152 млн. лв. Сумата се увеличава с 29 млн. в сравнение с края на март. Година по-рано обаче товарните коли на изплащане са били на стойност 159,9 млн. лв.

Машините и индустриалното оборудване се нареждат на трето място по вземания по лизингови контракти. Към края на юни 2016 г. тяхната стойност възлиза на 74 млн. лв. В сравнение с периода април – юни на миналата година обаче от БНБ отчитат спад в стойността на лизинговите машини с близо 26%.

Спад се отчита и при недвижимите имоти. Договорите за лизинг при тях са паднали от 9,5 млн. лв. в края на март 2016 г. на 4,6 млн. лв. към края на юни. При лизинга на компютри и други устройства от централната банка отчитат ръст от 1,2 млн. лв. за тримесечие и 501 хил. лв. за година. В края на периода април – юни стойността на тези лизингови договори е малко над 2 млн. лв.

Всички вземания на лизинговите компании към края на юни тази година са за 3,251 млрд. лв. Това е най-високата им стойност от края на септември 2014 г.

Необслужваните договори се увеличават с 3,7% за тримесечие до 406 млн. лв., но намаляват на годишна база с над 250 млн. лв.

Излязоха изравнителните сметки за парното в София

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271130_%D0%98%D0%B7%D0%BB%D1%8F%D0%B7%D0%BE%D1%85%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BD%

 95% от изравнителните сметки за парно и топла вода на столичани за периода от 1-ви май 2015 г. – 30 април 2016 г. вече са готови. От утре, 16 август, те ще бъдат достъпни на интернет страницата на дружеството, в касите и в информационните системи за безкасово разплащане, съобщиха от „Топлофикация – София“.

Клиентите на компанията, които имат суми за получаване, могат да изберат дали да ги получат по банков път или на каса. Третият вариант е да ги оставят за покриване на следващи сметки. Сумите за връщане от изравнение могат да се получават в брой във всички каси на компанията.

От „Топлофикация – София“ напомниха, че възстановяват суми само на онези клиенти, които нямат просрочени неплатени сметки.

Клиентите, които по някаква причина все още не са осигурили достъп на топлинните счетоводители до имотите си, следва да се свържат с тях и да си резервират допълнителна дата за отчет и проверка на уредите не по-късно от 1 октомври. След тази дата те няма да имат повече възможност да поискат преизчисление на сметките си. Дори в имота да не се ползва топлинна енергия или да е имало занулена консумация на отопление или топла вода за изминалия сезон, той трябва да бъде посетен за проверка от представител на фирмата за дялово разпределение.

В случай на неосигурен достъп се начисляват сметки на максимална мощност на отоплителните тела. При неотчетен или неизправен водомер за топла вода се начислява количество от 280 литра вода на човек на ден.

Кънчо Стойчев: Тече трета световна война за регионално надмощие

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271129_%D0%9A%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%BE+%D0%A1%D1%82%D0%BE%D0%B9%D1%87%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%A2%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0

 Борисов ще се справи по-добре с ролята на президент - Москва и Анкара стоплиха отношенията си. Какво ще произлезе от това, г-н Стойчев? - Истинската трета световна война, която тече в момента, е за регионална доминация. И Русия на Путин иска да бъде регионален лидер в постсъветското пространство и не само, и Турция на Ердоган желае същото по отношение на Близкия изток. Това обективно сближава интересите им. Регионализация протича почти навсякъде по света и само когато тя бъде завършена, само тогава ще последва началото на политическата глобализация. САЩ обаче нямат интерес от тази политическа регионализация, защото чрез долара и военната си мощ те защитават икономическата глобализация, чиито лидери са самите те и която работи добре за техния интерес. Накратко - светът е икономически глобализиран, но политически фрагментиран. Това е огромно противоречие и за съжаление, трудно може да бъде преодоляно по мирен път. Изискват се страшно много отстъпки и компромиси, а наблюдаваме точно обратното - атмосфера на втвърдяване. Ние не сме фактор в тази битка, но спокойно може да изядем шамарите при небалансирано поведение. Като това на Плевнелиев, да речем. - След няколко месеца са президентските избори - каква е прогнозата ви за изхода от тях? - Прогноза нямам, тъй като и кандидати няма. Няма ги основните играчи, други има. Единственото, което мога да кажа за момента, е, че не виждам предизвестена победа, битка ще има, при това сериозна. Вариантите са два - битка с участието на Борисов или без негово участие. За мен участието му е по-вероятно и по-логично. Ако участва, шансовете му са добри, но не и гарантирани. Ако спечели, Борисов ще се справи с ролята на президент много по-добре, отколкото като министър-председател. Независимо от това дали ГЕРБ ще спечели, или загуби обаче, неминуеми ми се виждат едни предсрочни парламентарни избори напролет. - Каква е поуката за България от Брекзит? - Поуката би следвало да е голяма - че референдумите не само не са автоматична панацея за решаване на проблемите на една страна, но и че могат значително да ги задълбочат. Популизмът е най-голямата болест на демокрацията, той е нейното отрицание, маскирано като волята на народа. Звучи привлекателно - каквото каже народът, това ще е! Това е и идеята на Ленин в имагинерното бъдещо общество хората да са така подготвени, че и обикновената чистачка да може да управлява държавата Дано всички да помним до какво доведоха подобни идеи. Популизмът е най-прекият път към диктатурата, защото хиперболизира ролята и значението на понятието “мнозинство”. Популизмът е вулгаризация на демокрацията - взимаш 50 плюс 1 и правиш каквото си искаш. А съвременната, истинска демокрация е система, която гарантира правата на малцинството, система, която се грижи за удържане и регулиране по справедлив начин на естествените различия в обществото. Можем ли, понеже имаме 60% мнозинство и не сме болни от диабет, да решим, че останалите 40%, които са болни от диабет, нямат нужда от инсулин? Можем, но първо, това не е демокрация и второ, неминуемо ще доведе до диктатура. - Анализатори твърдят, че в сегашния си вид ЕС е трудно защитим. Ако Германия и Франция поискат европейска супердържава с общи политики и институции, ние къде ще сме? - Наскоро чух следния виц: Разпада се ЕС. Вътре остават само България и Румъния. Защо? Защото не могат да покрият критериите за напускане. Основният проблем на ЕС е нехомогенността му. Същността на европейската идея, освен проекта за мир и именно поради проекта за мир на континента, е преодоляването на различията не просто и само в материално отношение, но преди всичко по отношение на интересите и целите. Разбира се, пълна хомогенизация нито се търси, нито е желателна - националните и регионалните особености и идентичности следва да се съхраняват. Но при ясна субординация - първо сме българи, после сме софиянци или бургазлии Първо сме европейци, а после сме французи или гърци. А в последните петнадесетина години в Европа наблюдаваме точно обратната тенденция и тя се дължи в крайна сметка на слабо лидерство именно на Германия и Франция. Според мен европейският проект може да се съживи само ако тези две страни надраснат себе си и се обединят докрай. Ние къде сме? Там, където решим, но не чрез референдум, а чрез труд и образование. Ако си подредим държавата, почнем да работим ефективно и си образоваме народа, ще вървим на Запад. Изтокът обаче ни е по-близо и ако продължим както досега, и без да вървим към него, ще се окажем там. - Ще се разпадне ли Шенген? - Ще се видоизмени. Принципът на свободното движение ще остане, но въз основа на пълен контрол. Масовият обитател на Запада - консуматорът, ще жертва свободата си за сигурност, която в крайна сметка ще се окаже имагинерна. Перифразирайки Сервантес, ще кажа, че сигурността е на върха на бойното копие, а не в електронна гривна, пръстен или каквото там измислят. - Референдумът за Брекзит повлече след себе си 34 допитвания в 18 страни от ЕС. Има опасения, че това може да парализира съюза. - Вече посочих докъде води идеята всяка чистачка да може да управлява държавата. Парализа няма да има, разпад на ЕС - категорично не. Англичаните на практика гласуваха срещу емигрантите, а не за излизане от ЕС. Сами си представете какво ще се случи, като това упражнение се повтори 34 пъти в 18 страни. - Какво очаквате от изборите за президент в Австрия на 2 октомври, референдума в Унгария за бежанците и референдума в Италия? - Нищо хубаво - нито там, нито у нас. Пряката демокрация в оригиналния си вид, първо, не е била за всички, а само за точно определени хора, и второ, не е била за всичко, а само по определени въпроси. Принципът е бил такъв: в решенията участват само тези, които пряко и непосредствено ще платят/спечелят от тях. Агората, образно казано, е бойното поле - с гласа си гражданинът решава дали да живее, или да умре. А днес цялата процедура е сведена до риалити шоу - гласуваш за някакви готвачи, певци, танцьори... А после отиваш не на бойното поле, а да ловиш покемони около езерото в “Дружба” Трудно ли е при това положение ние да се сетим какво точно ще се случи? - Как се вписва България в решаването на проблема с бежанците? - България не решава проблема с бежанците, а го замита. Официално се твърди, че проблем няма, а всеки ден се залавят къде по десет, къде по сто нелегални. Не употребявам думата “бежанец” - това е свещено право и трябва да бъде защитавано, но само когато е законно: бягаш от война или политическа репресия, явяваш се на съответната граница и се регистрираш като бежанец. Тогава започват да важат международните конвенции. А преминаващите през България в по-голямата си част са търсачи на по-заможен живот, които нарушават закона. България трябва да е отворена за бежанци и напълно затворена за нарушителите на границата. А сега е точно обратното - бежанците са нежелани, а нелегалните са толерирани, тъй като са транзитни. --------- Кънчо Стойчев е роден през 1960 г. Завършил е социология в СУ. През 1991 г. основава агенцията за социологически изследвания ББСС “Галъп интернешънъл”. През 1998 г. ББСС става партньор на TNS - третата по величина компания в информационната сфера в глобален мащаб. Сега е вицепрезидент на “Галъп интернешънъл”. Секретар на Съюз “Произведено в България”. Женен, има син и две дъщери.


В Тетевен започна 31-ят Международен шахматен турнир

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271128_%D0%92+%D0%A2%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D0%BD+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B0+31-%D1%8F%D1%82+%D0%9C%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D1%88%D0%B0%D1%85%D0%BC%D0

 Днес кметът на Община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева и инж. мс Димитър Илиев дадоха старт на 31-я Международен шахматен турнир, които се организира от Община Тетевен, ШК „Ан Пасан“ - гр. София и шахматна школа „Берое“ - гр. Стара Загора. Събитието събра около 110 шахматисти от страната и чужбина, които ще се включат в надпреварата за призовите места.

„Радвам се, че сме домакин на този престижен турнир”, заяви д-р Бояджиева. Тя поздрави присъстващите, пожела успех на участниците и съдиите, след което направи първия ход и даде старт на надпреварата. Инж. Илиев, който е и съорганизатор на събитието, каза че приятно впечатление му е направило присъствието на местната власт, което е липсвало в предните години и определи турнира като „Уимбълдънът на шаха“. На откриването присъства и един от основателите на турнира Алекси Милев и председателят на шахматен клуб „Тетевен“ –  Маргарит Тодоров.

Събитието ще продължи до 21 август, когато ще се изиграе последният кръг и ще бъдат обявени победителите. Турнирът се провежда по швейцарска система в 9 кръга, а валидността му е за международен и български рейтинг. Класирането е в зависимост от броя на набраните точки. В случай на равенство влизат в сила следните допълнителни показатели: Лична среща в съответната точкова група; редуциран Бухолц (без най-слабия резултат); коефициент Бухолц; брой победи и перформанс.

10 известни мъже, които не могат да спрат да изневеряват

https://www.actualno.com/showbusiness/10-izvestni-myje-koito-ne-mogat-da-sprat-da-izneverjavat--news_556863.html

Всеки, който някога е имал сериозна връзка, знае колко е трудно да се задържи до партньора си. Трябва да намери време в графика си, за да има качествени отношения с другия човек. Ако има деца, обстановката малко се усложнява – време за децата, време за работа, време за излизане, за тренировки, за домашните задължения, за партньора. Но тези взаимоотношения могат да бъдат красиви и да ви научат на много, дори и за себе си. Въпреки това има хора, които не са създадени за такива сериозни анга

В Мексико отвлякоха десетки хора след нападение над ресторант

https://www.actualno.com/america/v-meksiko-otvljakoha-desetki-hora-sled-napadenie-nad-restorant-news_556928.html

Най-малко 16 души бяха отвлечени от ресторант в мексиканския курортен град Пуерто Валярта, съобщи прокурорът на щата Халиско Едуардо Алмагер, предаде БГНЕС. По предварителни данни от полицейското разследване в един от ресторантите на курорта връхлетели въоръжени престъпници. Те подбрали от присъстващите в ресторанта посетители най-малко 16 души и ги отвели с автомобили в неизвестна посока. Похищенията в Мексико не са рядкост, особено във връзка с изясняване на отношенията между престъпни групи

От ГЕРБ признаха, че кметицата на "Младост" не е виновна

https://www.actualno.com/sofia/ot-gerb-priznaha-che-kmeticata-na-mladost-ne-e-vinovna-news_556934.html

Към 2000 година теренът, заради който тръгнаха протестите в кв. „Младост”, е бил собственост на „Софийски имоти”. След това е бил продаден, а през 2006 година е бил определен за строеж на девететажен блок. След три години е позволено да се строи четириетажно общежитие и досега няма обжалване в тази насока, обясни председателят на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков. Според Герджиков проблемът е защо този терен, който е междублоково пространство, е бил даден на

Министър Лиляна Павлова: Стартираме търг за строителството на нова отсечка от АМ „Хемус“ при Белокопитово

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271127_%D0%9C%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%9B%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%B0+%D0%9F%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%A1%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D1%82%D1%8A%D1%

 Стартираме търг за строителството на нова отсечка от автомагистрала „Хемус“ от п.в. "Белокопитово" в посока Търговище. Това заяви пред журналисти във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. „Имаме готовност и довършваме документацията по подготовката на търга, за да продължим строителството на магистралата и от Варна за София“, подчерта Павлова. Плановете включват строителството на 16,5 км магистрален път между Белокопитово и село Буховци, изграждането на голям пътен възел и шест виадукта. Поръчката ще е на инженеринг, тъй като паралелно с изпълнение на проекта ще се извършва и отчуждаване на земите. Така АМ „Хемус“ ще може да се строи и от двете страни - от Белокопитово към Търговище, и от София, в участъка между Ябланица и Боаза, за който в момента върви търга за избор на изпълнител. „Така гарантираме и продължаваме изграждането на тази важна магистрала“, подчерта министър Павлова.

 

Тя добави, че е обсъдено цялото бъдещо трасе на магистралата като строителството ще се извършва само на утвърдените и безспорни за момента участъци.

За някои от останалите стари трасета върви процедура за избор на изпълнител за препроектиране. Целта е да се избегнат планинските и сложни като релеф райони, които оскъпяват строителството. Такъв, например, е участъкът до разклона за Плевен и Ловеч откъм София, който по стария проект предполага строителството на тунели.

По отношение на ремонта на Аспаруховия мост министър Павлова коментира, че след приключването на летния туристически сезон ще се направи анализ и според нагласите и очакванията ще се вземе решение дали ремонтите да продължат до края на годината или да се работи догодина, заради напрежението, което се създава.

Лиляна Павлова съобщи още, че до дни се очаква да започне работата по почистване и благоустрояване на деретата в кв. „Аспарухово“. Реализацията на проекта с европейски средства се бавеше заради обжалвания. В квартала приключи работата по изграждане на нов магистрален водопровод. Над 3.5 млн. лв., осигурени от МРРБ, бяха вложени в мащабното задание, което ще подобри водоснабдяването в морската столица.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството присъства на празника на Варна. Тя поздрави жителите и гостите на като им пожела Света Богородица да закриля града да няма беди, да няма бедствия и да дава здраве и благополучие.

 

Пътят между Велико Търново и Арбанаси е отворен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599358

Пътят между Велико Търново и Арбанаси е отворен още от събота. Изпълнителите се справиха предсрочно с укрепването на свлачището, което бе засегнало над 40 метра участък от натовареното трасе. Те спазиха обещанието пътят да бъде отворен преди Деня на Голяма Богородица, когато хиляди гостуваха за празника на Арбанаси. Строителните работи приключиха близо 20 дни преди прогнозния пусков срок. Свлачището се активизира след рекордното количество валежи в средата на юни. Веднага след рухването на земната маса кметът Даниел Панов се срещна с министъра ...

Морските Оскари отличиха най-успешните инвеститори и предприемачи от региона

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271125_%D0%9C%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%9E%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%BE%D1%82%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D1%83%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%88%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+

 Ден след като получи престижната номинация  European Best Destinations, най-романтичният град у нас - Созопол, стана  домакин на годишната церемония за значими постижения в бизнеса и туризма в морския регион. Кметът на общината Панайот Рейзи, който предния ден посрещна министъра на туризма Николина Ангелкова, за да получи номинацията, връчи част от престижните награди

Церемонията за Морските Оскари връчи на община Созопол голямата награда за цялостен принос за  едно от най-мащабните и дългогодишни културни събития в България - Празниците на изкуствата „Аполония”. Годишните награди за значими постижения в Морския ни регион отличиха не само инвестициите и предприемачеството в региона, но и социалните инициативи и културните традиции, съобщават организаторите от ВИП Комюникейшън. 
Събитието възнагради социалната-образователната инициатива, която вече 10 години поощрява креативността на десетки деца в региона. Инициатор и организатор на детската олимпиада в Созопол е собственикът на хотел ”Вила Лист” Иван Илиев, който е сред основателите на Ротари клуб в града.
Кметът Рейзи връчи приз на един от най-луксозните и мащабни морски комплекси у нас - ваканционно селище Дюни. Предприемачът и бивш депутат  Николай Пехливанов, основател и председател на борда на директорите на Green Life Development and Resorts. Green Life Development & Resorts, също бе отличен, както и луксозният ваканционен проект  Созополис - за Съхранение на автентичния архитектурен стил. 
"С гордост искам да обява, че вече съм гражданин на град Созопол", каза на сцената собственикът на Созополис Стефан Шарлопов.  
Сред гостите бяха бившият зам.-министър на туризма Надя Маринова, основателят на Ротари Клуб Созопол и собственик на хотел Вила Лист Иван Илиев,  Николай Янков- генерален директор на Дюни Роял Рисорт, Зорница Илиева - финансов директор на АКБ Форес Българска Индустриална група, Василена Стефанова - мениджър на Villa Bizantium, Нели Русева - търговски директор на Бонония Естейт, Костас Каратсиос - мениджър на Голд Колаген, управителят на комплекс  Сънрайз - Ясен Янев, мениджърът на Хепи Ленд - Яна Драганова, генералният мениджър на казино Хризантема - Диан Костадинов и други. 
Наградите бяха връчвани още от Ива Стоянова, програмен директор на телевизия Канал 3, бизнесдамата Весела Барбукова - собственик на новия телевизионен канал ИН ЛАЙФ, Цвета Герчева - редактор в. Новинар, Мария Петкова - собственик на парфюмерийна верига Ди енд Пи, Лазар Тодоров - редактор на най-тиражната руска медия у нас - вестник Руский день, управляващият съдружник на ВИП Комюникейшън Дончо Георгиев и други. 
Водеща на събитието бе журналистката, ПР и съорганизатор на събитието Патриция Кирилова. Гостите пяха и танцуваха с шампионите по спортни танци от танцов клуб "Бургас 1975", финалистът от "Гласът на България" Георги Дюлгеров и  сензацията от Италианския международен фест в Рим - 8-годишната Моника Шахин. 
 Ето и всички наградени:  

ЦЯЛОСТЕН ПРИНОС ЗА РАЗВИТИЕТО НА КУЛТУРАТА - ПРАЗНИЦИ НА ИЗКУСТВАТА "АПОЛОНИЯ"

ЦЯЛОСТЕН ПРИНОС ЗА РАЗВИТИЕТО НА ТУРИЗМА - ВАКАНЦИОННО СЕЛИЩЕ "ДЮНИ", СОЗОПОЛ

ИНВЕСТИЦИИ И ИНОВАЦИИ - НИКОЛАЙ ПЕХЛИВАНОВ, Green Life Development and Resorts
СЪХРАНЯВАНЕ НА АВТЕНТИЧНИЯ АРХИТЕКТУРЕН СТИЛ НА СОЗОПОЛ - ВАКАНЦИОНЕН КОМПЛЕКС "СОЗОПОЛИС"
СОЦИАЛНИ ИНИЦИАТИВИ В ПОДКРЕПА НА МЛАДИТЕ БЪЛГАРИ - Ротари Клуб Созопол & Хотел “Вила Лист” 
НАЙ-ЗЕЛЕН ХОТЕЛСКИ КОМПЛЕКС -  СЪНРАЙЗ, ПРИМОРСКО
ЦЕЛОГОДИШЕН МОРСКИ СПА-КОМПЛЕКС - ВИЛА "ВИЗАНТИЯ", СОЗОПОЛ
АТРАКЦИОНЕН КОМПЛЕКС - ХЕПИ ЛЕНД, ВАРНА
КАЗИНО НА ГОДИНАТА - ХРИЗАНТЕМА, СЛЪНЧЕВ БРЯГ
КЪМПИНГ НА ГОДИНАТА - КАВАЦИТЕ, СОЗОПОЛ
СТАРТИРАЩА КОМПАНИЯ - БОНОНИЯ ЕСТЕЙТ
ЗДРАВЕ И КРАСОТА - ИНОВАТИВЕН ПРОДУКТ "ГОЛД КОЛАГЕН"
BUSINESSWOMAN 2016 - СИЛВИЯ ТАНЕВА, сватбена агенция Брилянтин, Бургас 


Партньори на MARINE LIFESTYLE AWARDS 2016 са Националната Уелнес и СПА Асоциация, Българо-сръбската търговска камара, Софийската търговска камара, Бизнес Клуб Лондон и други. Подробности в сайта на организаторите агенция за публични комуникации ВИП Комюникейшън - www.vipcompr.com.
Най-успешните инвеститори и предприемачи от морския регион, гости на церемонията, се
 насладиха на най-новото вино на нашия пазар с марка Бонония Естейт и  получиха към почетните плакети  подаръци от Pure GOLD COLLAGEN® и от веригата за качествена парфюмерия D&P.

В разгара на летния сезон община Созопол продължава да развива региона в различни направления. Общината подготвя откриването на  новото рибарско  пристанище в град Черноморец. Това ще предостави нови възможности на около 700 рибари от Черноморец и Созопол, които се занимават активно със стопански риболов и генерират улов от 362 тона годишно прясна риба, а на територията на цялата община се генерира 758 тона годишно. Обща стойност на проекта е 11 000 000 лв.

В Созопол отвори врати и Етнографски музей, събрал експонати с изключителна стойност. Проектът „Созопол – съхраненото културно наследство и културна идентичност през вековете“ е на стойност 552 хил. eвро. Предстои откриването и на друг уникален обект в Созопол - Център за изкуства, местни художествени занаяти и традиции. Той отваря врати на 16 август.   Центърът е изграден по европейски проект на стойност 856 749 лв. без ДДС. 


Лиляна Павлова: Тази седмица възобновяваме процедурата за изграждане на тол -системата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271124_%D0%9B%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%B0+%D0%9F%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%A2%D0%B0%D0%B7%D0%B8+%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%BC%D0%B8%D1%86%D0%B0+%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%BE%D0%B1%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D1%8F%D0%

 Тази седмица възобновяваме процедурата за избор на изпълнител за изграждане на електронната тол-система, съобщи във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Търгът за избор на изпълнител се спира вече на два пъти от жалби на фирми. Министърът изрази надежда до пролетта на следващата година процедурата да приключи с избран изпълнител, който ще има 18 месеца, за да изгради системата. В рамките на година тя трябва да покрие републиканската пътна мрежа, а след това, в срок от 6 месеца, да се свърже и с информационните системи на полицията, митниците и др., за да се осъществява контрол над трафика и добра събираемост на пътните такси.

 

„След въвеждането й ще имаме значително, поетапно увеличение на приходите, които ще реинвестираме в строителство и рехабилитация на пътища. С новите цени на винетките сега са около 300 млн.лв. годишно, но с въвеждането на по-справедливите тол-такси очакваме повишение“ отбеляза министър Павлова.

Регионалният министър информира, че са обявени всички търгове за избор на строителство, за които има готовност по отношение на разширението на пътя Бургас- Слънчев бряг. Най-приоритетни са обходите на Ахелой и Поморие, като критични участъци. Те ще са най-важния акцент в строителния сезон догодина, който ще стартира с тяхното строителство  и като част от проекта за четирилентов път между Бургас и курортите на север.  По отношение на участъка до Варна министър Павлова коментира, че е възложила на Агенция „Пътна инфраструктура“ да се направи пълен анализ, къде е възможно да се изгради трета лента, за да се облекчи трафика и минимизират в максимална степен произшествията. „За средства ще разчитаме в максимална степен на приходите, които имаме от  винетките и тол-таксите“, увери министър Павлова.

 

Главна дирекция „Управление на териториалното сътрудничество“ в МРРБ получи акредитация за Управляващ орган на три програми за трансгранично сътрудничество

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271123_%D0%93%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%86%D0%B8%D1%8F+%E2%80%9E%D0%A3%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%BE%D1%

 Главна дирекция „Управление на териториалното сътрудничество“ към Министерство на регионалното развитие и благоустройството окончателно е определена за Управляващ орган на програмите за трансгарнично сътрудничество по Инструмента за предприсъединителна помощ с  Решение наМинистерския съвет. Това са Интеррег - ИПП България – Сърбия 2014-2020Интеррег – ИПП България  – Турция 2014-2020 и Интеррег – ИПП България – Македония 2014-2020 г.

 

Съгласно решението Дирекция „Национален фонд“ към Министерство на финансите е определена за Сертифициращ орган по програмите.

Решенията са взети след извършени одити за акредитация от Независимия одитен орган. Проверките установиха, че определените Управляващ и Сертифициращ орган отговарят на критериите, свързани с вътрешната среда за контрол, управлението на риска, дейностите за управление и контрол, и мониторинга в съответствие с Регламент (ЕС) 1303/2013.  Получаването на акредитация дава възможност на Управляващия орган да изготвя искания за възстановяване на средства от Европейската комисия.

Трите програми са част от общо 12-те програми на ЕС за териториално сътрудничество, в които България участва през програмен период 2014-2020 г.Програмите са с общ бюджет от 83,2 милиона евро и имат за цел да подпомогнат развитието на трансграничните региони в областта на туризма, подобряване състоянието на околната среда, превенция срещу рискови събития, подобряване на икономическото развитие и насърчаване на сътрудничеството в сферата на образованието и квалификацията сред младите хора.

10 са приемните семейства в с. Арчар

https://www.actualno.com/vidin/10-sa-priemnite-semejstva-v-s-archar-news_556905.html

Около 10 са приемните семейства в село Арчар. Това съобщи за Радио “Фокус” - Видин Венелин Атанасов, кмет в населеното място. „ Доста са хората от селото, които взеха дечица, за да ги гледат. Има семейства, които отглеждат повече от едно дете. Едно семейство отглежда три дечица, които са две сестричета и едно братче. Има друго семейство, което пък отглежда две братчета. Хората не искат да разделят децата и за това са се съгласили да ги отглеждат”, обясни Веселинов. Кмет

Григор Димитров разгроми "черна котка" на старта в Синсинати

https://www.actualno.com/tennis/grigor-dimitrov-razgromi-cherna-kotka-na-starta-v-sinsinati-news_556933.html

Първата ракета на България Григор Димитров изигра много силен мач и отвя опитния французин Жил Симон с 6:1, 6:3 в двубой от първи кръг на Мастърса в Синсинати с награден фонд 4 362 385 долара. Хасковлията пречупи съпротивата на 31-годишния французин за 76 минути, записвайки трета победа в осем мача срещу него. Най-добрият ни тенисист реализира четири пробива в двубоя и нито веднъж не сбърка на свой сервис, информира БГНЕС. Първият пробив беше още в първия гейм на мача, а Симон взе първия си гей

Виктор Юшченко: Украинците масово искаха Путин за свой президент

https://www.actualno.com/europe/viktor-ushchenko-ukraincite-masovo-iskaha-putin-za-svoj-prezident-news_556926.html

През 2008 година 70% от украинците искаха да видят за президент Владимир Путин. Това разкри третият президент на страната Виктор Юшченко в пространно интервю за украинското издание „Апостроф“ по повод 25-годишнината от независимостта на Украйна. Интервюто съдържа критика както към украинското национално съзнание, така и към политика на Русия, пише БГНЕС. „Путин се появи в Донбас и Крим, защото повод за това му даде нашата слаба национална идентичност и национално единство. &bd

Тръмп обещава сближаване с Русия и край на смяната на чужди режими

https://www.actualno.com/america/trymp-obeshtava-sblijavane-s-rusija-i-kraj-na-smjanata-na-chujdi-rejimi-news_556927.html

Кандидатът за поста президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп изрази надежда, че ако стане държавен глава, неговата страна и Русия ще могат заедно да се борят с терористичната организация „Ислямска държава“. Тръмп смята също така да се откаже от политиката на смяна на режими в други държави, към която според него се придържа сегашната американска администрация, информира БГНЕС. „При моето управление на политиката на строителство на държави ще се сложи бърз и реши

Григор Димитров започна с ударна победа срещу Симон в Синсинати

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/08/16/2812015_grigor_dimitrov_zapochna_s_udarna_pobeda_sreshtu_simon/?ref=rss


Българският тенисист Григор Димитров стартира успешно в турнира в Синсинати. Той победи убедително един от традиционно най-трудните си съперници Жил Симон.

Димитров се наложи с 6:1, 6:3 за 1.18 часа, като двубоят беше прекъсван заради дъжд.

Това беше осмата среща между двамата, а българинът вече има три успеха. И трите дойдоха през този сезон.

Мачът започна отлично за Димитров, който след два пробива поведе с 4:0. И при двата пробива той дръпна с 40:0. В тези...

Изследват причините за измирането на рибата в р. Караагач

https://www.actualno.com/burgas/izsledvat-prichinite-za-izmiraneto-na-ribata-v-r-karaagach-news_556916.html

Предстои изследване на причините за измирането на рибата в р. Караагач. Това съобщи за Радио „Фокус” – Бургас д-р Георги Митев, директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Бургас. „Мои колеги взеха проба от рибата. Тя ще бъде изследвана, ако не е с висока степен на загниване”, поясни той. По думите му мъртвата риба ще бъде дадена на екарисаж или ще бъде загробена. Припомняме, че експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите –

Гастарбайтерите не си плащат глобите при нарушения

https://www.actualno.com/society/gastarbajterite-ne-si-plashtat-globite-pri-narushenija-news_556915.html

Гастарбайтерите, които правят нарушения по българските пътища, не плащат глобите си при нарушения. За това алармира вчера Димитър Делчев, народен представител от Движение "България на гражданите" и член на правната комисия в парламента. "Глоби от гастарбайтерите за нарушения на пътните правила у нас почти не се събират. Държавата трябва да санкционира чужденците, както санкционира и нарушителите българи на пътя. Трябва да се промени системата за изпълнение на наказанията, наложени на пътните на

Временният президент на Бразилия няма да присъства на закриването на Олимпиадата

https://www.actualno.com/moresport/vremennijat-prezident-na-brazilija-njama-da-prisystva-na-zakrivaneto-na-olimpiadata-news_556925.html

Временно изпълняващият длъжността президент на Бразилия Мишел Темер взе решение да не присъства на церемонията по закриването на Олимпийските игри на 21 август на стадион „Маракана” в Рио де Жанейро, предаде БГНЕС. Според съобщение на „Фоля де Сао Паоло” за това са настояли помощниците на Темер. Те смятат, че публичното му появяване преди финалното гласуване в Сената на страната за импийчмънт на президента Дилма Русеф може да се отрази негативно на неговия имидж. Сега с

Защо хората се нуждаят от купони?

https://www.actualno.com/interest/zashto-horata-se-nujdajat-ot-kuponi-news_556879.html

Учените разкриват, че „колективното“ поведение е възникнало от нуждата за общуване и свързване. Купоните се разглеждат като основен аспект на общуването, но също така да част от нашите първични инстинкти. Психолозите казват, че събирането на групи и ритмичните движения, изпълнявани заедно, са били средство на нашите древни предци за общуване и оцеляване, пише Daily mail. А тези, които са притежавали способността да се движат координиранo в ритъм може да са имали еволюционно предимс

Прогноза за времето - 16 август (вторник)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto---16-avgust-vtornik--news_556788.html

Днес ще бъде слънчево. Сутринта ще е хладно. Ще духа слаб вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 29° и 34°. Атмосферното налягане бавно ще се понижава и ще бъде по-ниско от средното за месеца. Това предаде за „Фокус“ дежурният синоптик Борис Димитров от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Над планините ще е слънчево. В следобедните часове ще се появи незначителна купесто-дъждовна облачност. Вятърът ще е слаб от север-североиз

Св. преподобни Йоаким Осоговски

https://www.actualno.com/celebrate/sv-prepodobni-joakim-osogovski-news_556787.html

Скъпоценна четворица представляват дивните наши отци пустинножители Иоан Рилски, Прохор Пшински, Гавриил Лесновски, а заедно с тях и преподобният Иоаким Осоговски - небесни човеци, земни ангели, приятели Христови, трудолюбиви работници, излезли с ралото на вярата да обработят душевната бразда и да посеят духовно семе, за да пожънат стократен клас (Мат. 13:8, 23) и да принесат на Христа добродетелни плодове. Преподобният наш отец Иоаким като многосветла звезда се устреми от запад на изток и дойд

Домакинствата разчитат на спестявания

https://www.actualno.com/society/domakinstvata-razchitat-na-spestjavanija--news_556914.html

Домакинствата са по-предпазливи със семейния бюджет и разчитат повече на спестявания, отколкото на заеми и кредити, показва последната статистика за доходите и разходите на българите през второто тримесечие. Общият доход средно за едно лице от домакинството е станал 1239 лв. Спрямо второто тримесечие на миналата година, когато той е бил 1203 лв., това е увеличение от 3%. Работната заплата си остава най-високото перо от общия доход на домакинството. Докато обаче почти всички пера от общия дохо

И последната надежда в бадминтона угасна

https://www.actualno.com/moresport/i-poslednata-nadejda-v-badmintona-ugasna-news_556923.html

Линда Зечири отпадна на осминафиналите на турнира по бадминтон на Игрите в Рио. Българката допусна поражение от Сун Джи Хюн с 0:2 (15:21, 12:21) и с това приключи участието на България в турнира в този спорт.  Линда Зечири изостана рано-рано с 5 точки в средата на гейма, но след това успя с отлична защита и един феноменален блок да се доближи максимално до корейката. Играта на българката вървеше отлично до 15:15, когато настъпи ужасен срив и Сун записа 6 поредни точки - 15:21 и 0:1 в

16 август - ден на Св. Йоаким Осоговски

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599361

Българската православна църква чества днес Св. Йоаким Осоговски. Стотици миряни се събират в Осоговския манастир, до Крива Паланка. Не е известно къде се е родил Йоаким. Живял е през ХІ век и се е представил в Госпо. в самото начало на ХІІ век, когато България се намирала под византийска власт. Той е един от четиримата велики български подвижници-отшелници, оказали най-силно влияние върху благочестието на своя народ и особено върху българското монашество - преподобните Йоан Рилски, Гавриил Лесновски, Прохор Пчински и Йоаким Осоговски. Йоаким к...

Румен Димитров: Няма да се оправдавам, догодина ще покажа какво мога

http://www.dnevnik.bg/sport/rio2016/2016/08/16/2812000_rumen_dimitrov_niama_da_se_opravdavam_dogodina_shte/?ref=rss


Българските състезатели в тройния скок Румен Димитров и Георги Цонов останаха разочаровани от отпадането си още в квалификациите на олимпийския турнир, но споделиха, че са го очаквали.

На Димитров не му достигнаха 34 сантиметра, за да влезе във финала, а Цонов записа отчайващите 15.20 метра, което му отреди последно място в крайното класиране от всички, направили успешен опит.

"Няма да се оправдавам. Догодина ще докажа, че това не съм аз. Догодина ще покажа какво мога....

Паднала камера рани трима души в олимпийското село

http://www.dnevnik.bg/sport/rio2016/2016/08/16/2811998_padnala_kamera_rani_trima_dushi_v_olimpiiskoto_selo/?ref=rss


Височинна въжена телевизионна камера се оплете в кабели и се разби на земята в олимпийското село в Рио и по този начин рани леко поне трима души сред тълпата.

Телевизионен репортаж показа двама от ранените, които изглеждаха зашеметени, седейки на пода до тежката камера. Жена, кървяща от главата, бе взета с носилка от пристигналите медици, а на друга бе поставена шина за врата.

"Гледах камерата...и изведнъж чух звук от кабела и камерата падна", разказа Крис Адамс, член на...

Зечири: Целeх се още по-нагоре, но силите не ми стигнаха

http://www.dnevnik.bg/sport/rio2016/2016/08/16/2811996_zechiri_celeh_se_oshte_po-nagore_no_silite_ne_mi/?ref=rss


Българската бадминтонистка Линда Зечири заяви, че се е надявала да стигне по-напред в олимпийския турнир. Тя загуби от седмата в света корейка Сун Джи Хюн в осминафиналите.

"В момента съм разочарована, но това е нормално, защото се целях още по-нагоре и исках още по-добър резултат", каза Зечитри.

"Факт е, че стигнах дотук, играейки всеки ден на фона на моите съпернички, които имаха два или три дни почивка. Това изигра роля за представянето ми. Не ми достигнаха силите",...

Зечири: Целях се още по-нагоере, но силите не ми стигнаха

http://www.dnevnik.bg/sport/rio2016/2016/08/16/2811996_zechiri_celiah_se_oshte_po-nagoere_no_silite_ne_mi/?ref=rss


Българската бадминтонистка Линда Зечири заяви, че се е надявала да стигне по-напред в олимпийския турнир. Тя загуби от седмата в света корейка Сун Джи Хюн в осминафиналите.

"В момента съм разочарована, но това е нормално, защото се целях още по-нагоре и исках още по-добър резултат", каза Зечитри.

"Факт е, че стигнах дотук, играейки всеки ден на фона на моите съпернички, които имаха два или три дни почивка. Това изигра роля за представянето ми. Не ми достигнаха силите",...

Бадминтонистката Линда Зечири отпадна на осминафиналите от световната №7

http://www.dnevnik.bg/sport/rio2016/2016/08/16/2811968_badmintonistkata_linda_zechiri_otpadna_na/?ref=rss


Българската бадминтонистка Линда Зечири не успя да прескочи осминафиналите на олимпийския турнир в Рио де Жанейро.

Тя отпадна от световната №7 Джи Хюн Сунг от Южна Корея след загуба с 0:2 (15:21, 12:21). Въпреки убедителния резултат за азиатката, Зечири в дълги периоди стоеше много стабилно срещу нея и ѝ се противопостовяше изключително ефективно.

С нейното отпадане приключи и българското участие в този спорт, след като преди два дни от турнира на двойки отпаднаха и...

Линда Зечири отпадна драматично от корейка

https://www.24chasa.bg/sport/article/5710700

Линда Зечири отпадна
драматично от корейкаЛинда Зечири отпадна драматично от корейката Сун Жи-Хюн на 1/8-финалите на олимпийския турнир по бадминтон. Сун е №7 в световната ранглиста.  В първия сет Линда игра добре, но в решителните моменти направи грешки и го загуби с 15:21. Вторият бе доста равностоен до средата, но след това азиатката дръпна в резултата.

Плевенски медици отбелязаха Деня на спасението

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599359

На 15 август 2016 г. с вой на сирени и едноминутно мълчание, екипът на Спешно отделение при УМБАЛ-Плевен и медиците от ЦСМП-Плевен отбелязаха Деня на спасението. Точно в 12:00 ч. те излязоха пред сградата на Спешна помощ и отдадоха почит на загиналите си колеги при изпълнение на служебния си дълг. По традиция на този ден се организират церемонии по отдаване на почит на към всички загинали български лекари, сестри, спасители, полицаи, пожарникари и граждани, пожертвали себе си в името на професията и живота на хората. Издирени са имената на окол...

"Челси" измъкна успех срещу "Уест хем" в дебюта на Конте

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/08/16/2811967_chelsi_izmukna_uspeh_sreshtu_uest_hem_v_debjuta_na/?ref=rss


"Челси" успя да измъкне домакинска победа срещу "Уест хем" на старта на английското първенство.

Сините се наложиха драматично с 2:1 у дома в официалния дебют на Антонио Конте начело на клуба. Столичани откриха резултата с гол от дузпа на Еден Азар малко след почивката, но в 77-ата минута Джеймс Колинс изравни. Победното попадение пък падна минута преди края на редовното време и бе дело на Диего Коща.

Конте заложи на офанзивна схема с трима в атака, докато Славен Билич...

На 16 август рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5710206

На 16 август рожден ден иматБорислав Сарафов, зам. главен прокурор Иван Тиков, управител на грандхотел “Хебър”, гр. Пазарджик Красимира Стоянова, оперна певица Росен Барчовски, треньор по баскетбол Теодор Салпаров,

Титлите в гимнастиката отидоха при Гърция, Северна Корея и Холандия

http://www.dnevnik.bg/sport/rio2016/2016/08/16/2811970_titlite_v_gimnastikata_otidoha_pri_gurciia_severna/?ref=rss


Представители на Гърция, Северна Корея и Холандия спечелиха финалите в спортната гимнастика в десетия ден от олимпийските игри.

Фаворитът в мъжките халки Елефтериос Петруниас прибави олимпийска титла към златните медали от световното първенство, европейското първенство и европейските игри.

Гръцкият гимнастик завърши с 16.000 точки, а зад него остана олимпийският шампион от Лондон 2012 Артур Занети от Бразилия.

Петруниас получи 9.200 точки за изпълнение и 6.800...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване