Два американски военни самолета се сблъскаха във въздуха и паднаха край Япония

https://petel.bg/Dva-amerikanski-voenni-samoleta-se-sblaskaha-vav-vazduha-i-padnaha-kray-YAponiya__294157

Илюстрация Youtube Два американски военни самолета се сблъскаха във въздуха и паднаха в морето край Япония по време на тренировъчен полет, ...

Времето лети: Варненската алтернативна младеж празнува 10 години от старта на проекта превърнал се в ХАЛЕ 3

https://petel.bg/Vremeto-leti--Varnenskata-alternativna-mladezh-praznuva-10-godini-ot-starta-na-proekta-prevarnal-se-v-HALE-3__294156

Варненското алтернативно младежко пространство ХАЛЕ 3 днес отбелязва 10 години от началото на дейността си. Това стана ясно от публикация ...

България загуби от Молдова и втората си контрола по футзал

https://petel.bg/Balgariya-zagubi-ot-Moldova-i-vtorata-si-kontrola-po-futzal__294155

Националният отбор на България по футзал инкасира загуба и във втората контрола срещу Молдова. Снощи избраниците на селекционера Емо...

МВР-Бургас издирва 54-годишния Красимир Тропотанов, избягал от УМБАЛ

https://petel.bg/MVR-Burgas-izdirva-54-godishniya-Krasimir-Tropotanov--izbyagal-ot-UMBAL__294154

ОДМВР – Бургас издирва 54-годишния Красимир Димитров Тропотанов, избягал от Университетската болница за активно лечение в Бургас на 17 май...

Николай и Евгения Баневи пристигнаха в София с различни самолети

//dariknews.bg/novini/bylgariia/nikolaj-i-evgeniia-banevi-pristignaha-v-sofiia-s-razlichni-samoleti-2135734

Евгения и Николай Баневи пристигнаха в София. Семейството беше транспортирано под охрана от Летище София.

Д
вамата кацнаха с два различни полета от Франкфурт и Мюнхен. Причината за това е, че мерките за сигурност не позволяват двама а

Важно! Виждали ли сте тази жена, издирва се…

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b0%d0%b6%d0%bd%d0%be-%d0%b2%d0%b8%d0%b6%d0%b4%d0%b0%d0%bb%d0%b8-%d0%bb%d0%b8-%d1%81%d1%82%d0%b5-%d1%82%d0%b0%d0%b7%d0%b8-%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%b8%d0%b7%d0%b4%d0%b8%d1%80%d0%b2%d0%b0/

Възрастна жена от Кюстендил е в неизвестност от вчера.

РУ Кюстендил издирва, Марика Грозданова Георгиева   от Кюстендил. Тя е напуснала дома си на ул. „Земен“ на 5 декември и до момента е в неизвестност. Била е облечена с черен шушляков елек, сив анцуг и черни обувки. Марика е с деменция, последно е видяна вчера около 14.00 ч. на ул. „Гоце Делчев“ в града.
Молим гражданите, които имат информация за нея, да се обадят на тел. 112 или в най-близкото поделение на МВР.

Материалът Важно! Виждали ли сте тази жена, издирва се… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Уволниха учителка, казала на децата, че Дядо Коледа е измислица

http://www.moreto.net/novini.php?n=387161

Учителка в САЩ е била отстранена от поста си, защото е казала на децата, че Дядо Коледа е измислица. Ръководството на училище в град Монтвил, щата Ню Джърси, предприело тази мярка, след като преподавателката развенчала мита по време на занятия с първокласници, предаде "Фокс Нюз".

Добри Божилов: Gudelnews е мой сайт, другите - не

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7187365

Добри Божилов: Gudelnews е мой сайт, другите - не Добри Божилов, за когото "24 часа" написа, че е баща на сайтовете Gudelnews и Вале Нюз, ни изпрати писмо, в което отрича да има нещо общо със сайтове за фалшиви новини, имал само за шеги и майтапи. Ето го: Във ваша публикация относно фалшивите новини, са направени внушения, които не отговарят на истината.

За 8 години Lidl е инвестирала над 880 млн. лв. в България

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/za-8-godini-lidl-e-investirala-nad-880-mln-lv-v-bylgariia-273175/

Днес компанията се нарежда сред най-големите работодатели, инвеститори и данъкоплатци в страната

Съдът на ЕС ще произнесе за Брекзит на 10 декември

https://www.mediapool.bg/sadat-na-es-shte-proiznese-za-brekzit-na-10-dekemvri-news287180.html

Съдът на Европейския съюз заяви, че в понеделник ще постанови дали Великобритания може едностранно да се откаже от своето решение да напусне ЕС, предаде Ройтерс. Съдът, който действа с необичайна спешност, ще обяви своето решение в 8 ч. по Гринуич на 10 декември, ден преди британският парламент да гласува дали да приеме договореното от министър-председателката Тереза Мей споразумение за Брекзит. Генералният адвокат на съда представи във вторник мнение по въпроса, според което Великобритания може да спре процеса на Брекзит, без да търси одобрението на останалите държави членки на ЕС. Съдиите обикновено се вслушват в подобни мнения.

Румънците са най-религиозни в Европа

http://www.cross.bg/protzenta-silno-evropa-1590981.html

/КРОСС/ Религията е по-малко важна за европейците, отколкото за хората в Африка, Латинска Америка или Съединените щати, сочи проучване, цитирано от ДПА. В същото време изследването, проведено от института "Пю", отчита големи разлики между отделните държави в Европа. Най-религиозни на континента са румънците. 55 процента от участниците в анкетата от Румъния са се самоопределили като силно религиозни. На другия полюс са естонците - едва 7 процента, чехите и датчаните - по 8%. Само 12 процента от германците се самоопределят като силно религиозни. Делът на тези хора достига 27 на сто в Италия. Германците се оказват най-големите скептици що се отнася до съществуването на Бог - едва 10 процента от тях са "напълно сигурни" в това. На обратния полюс са арменците - цели 79 процента от тях вярват, че Бог съществува - както и жителите на Босна - 73 на сто.Най-много ходят на църква поляците. 61 процента от участниците в анкетата от Полша казват, че присъстват на църковна служба поне веднъж месечно.  

Приеха Закона за личната помощ, майките канят на чай в палатката

https://offnews.bg//politika/prieha-zakona-za-lichnata-pomosht-majkite-kaniat-na-chaj-v-palatkata-693327.html

Парламентът гласува на второ четене окончателното приемане на Закона за личната помощ. Законът гарантира финансова подкрепа и правна рамка за осигуряването на лична помощ на хора с увреждания, за да могат да водят независим и пълноценен живот.

Майките от инициативата "Системата ни убива" обявиха, че след почти половин година, прекарана в палатковия лагер, прекратяват протеста и канят всички на чай в палатката до Народното събрание. Те обаче допълниха, че ще продължат през януари пред Министерството на здравеопазването, за да се борят за реформа в системата на ТЕЛК

Законопроектът за личната помощ бе изготвен от екипа на омбудсмана Мая Монолога в сътрудничество с майките от инициативата.

Законът ще влезе в сила на 1 януари 2019 г.

След края на заседанието социалният министър Бисер Петков благодари на депутатите и заяви, че по този начин те са изпълнили изцяло и в срок ангажиментите си към хората с увреждания.

Омбудсманът Мая Манолова заяви, че майките са научили институциите на ценен урок: че трябва да слушат народа. "Това не е обикновен закон, а изстрадан закон от едни смели жени - майките на деца с увреждания, които дадоха урок на българското общество, на гражданите на България, че една кауза, колкото и да е невъзможна, може да бъде успешна, ако е справедлива", каза Манолова.

Законът дефинира термини като ползвател и получател на лична помощ и гарантира държавна финансова подкрепа за нейното осигуряване. Депутатите приеха министърът на труда и социалната политика да съблюдава за изпълнението на закона, а кметовете и самите доставчици на лична помощ да са отговорни по прилагането му.

Според закона доставчикът на личната помощ е общината, но депутатите приеха тя да може да преотстъпи дейностите по предоставянето чрез възлагане на договор от страна на кмета. Депутати от БСП предложиха това решение да се взима само след съгласие от Общински съвет, но мнозинството отхвърли предложението. 

Личната помощ ще се предоставя въз основа на изготвена индивидуална оценка на потребностите, която беше въведена вчера депутатите с окончателното приемане на Закона за хора с увреждания. В закона е заложено и създаването на публичен регистър на изпълняващите дейности за лична помощ, като отхвърлиха предложението на депутати от БСП такъв да бъде изготвен и за асистентите. 

Тереза Мей: Втори референдум за Брекзит не е правилната стъпка

https://www.24chasa.bg/novini/article/7187440

Тереза Мей: Втори референдум за Брекзит не е правилната стъпкаБританската премиерка Тереза Мей заяви, че депутатите в Камарата на общините трябва да избират между одобряване на постигнатото от нея споразумение за Брекзит, напускане на ЕС без споразумение или оставане в съюза, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Май заяви, че е говорила пред депутатите за засилване на ролята на парламента в прилагането на

Уникален образ! Младеж се изгаври с катаджии: Почвам да бегам, бате!

http://www.varna24.bg/news/833355.html

Младеж се изгаври брутално с полицаи, но след това жестоко съжали. Във видео, качено в социалната ...

Окончателно: Десислава Иванчева и заместничката ѝ остават в ареста

http://clubz.bg/76793-okonchatelno_desislava_ivancheva_i_zamestnichkata_%D1%9D_ostavat_v_aresta

Бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева и бившата ѝ заместничка Биляна Петрова остават в ареста. Решението на Апелативния специализиран съд е окончателно. За него бе съобщено освен от съда, и на профила на Иванчева във фейсбук.

Двете обвиняеми в подкуп искаха промяна на мярката за неотклонение в по-лека - поне "домашен арест". Първата инстанция на два пъти уважи искането, но втората - не.

На 16 ноемви съдията от СНС Иво Хинов пусна за твтори път и двете, позовавйки се на съдебно психиатрична, и на съдебно медицинска експертиза. Той прие, че условията в ареста след повече от 7 месеца застрашават дори менталните им способности - да се защитават адекватно.

Определението му трябваше да влезе в сила веднага в частта с домашния арест, но АСНС го отмени същия следобед, когато роднините на двете ги чакаха часове наред с багажа пред "Майор Векилски". 

Затова пък за същинското определение Апелативните спецсъдии никак не бързаха - чак до днес.

"Задържането на двете подсъдими не накърнява правото им на защита, както неправилно е приел СНС. И двете подсъдими имат защитници, които им оказват високо квалифицирана правна помощ. От данните по делото е видно, че двете подсъдими не са били лишени в нито един момент от развитието на наказателното производство от възможността да се запознават лично и непосредствено с материалите по делото и да правят искания. Продължаване действието на най – тежката мярка за неотклонение е необходимо с оглед изключително високата степен на обществена опасност на престъпленията, вменени на двете подсъдими", пишат от АСНС.

Първата християнска молитва в Саудитска Арабия е факт

https://dnes.dir.bg/svyat/parvata-hristiyanska-molitva-v-sauditska-arabiya-e-fakt

Коптският митрополит Ава Маркус от египетския град Шобра ал Кхайма я е отслужил

Великобритания спира да приема супер богаташи

https://news.bg/wealth/velikobritaniya-spira-da-priema-super-bogatashi.html

Лондон налага нови ограничения, насочени главно срещу руските олигарси

Всяко дете в Румъния ще има спестовна сметка

https://www.24chasa.bg/novini/article/7187437

Всяко дете в Румъния ще има спестовна
сметкаНа всяко дете в Румъния на възраст под 18 години от 2019 г. автоматично ще се разкрива спестовна сметка, пише днес в. "Зиарул финанчиар", като се позовава на правителствено решение. Ако родителите внасят минимум 1200 леи годишно в сметката (504 лв.), държавата ще я допълва с годишна премия от 600 леи (252 лв.

Именници ловят шарани с голи ръце

https://pik.bg/именници-ловят-шарани-с-голи-ръце-news801913.html

Именници ловят шарани с голи ръце

Двама именници ловиха с голи ръце шарани в центъра на Бургас. „По стара бургаска традиция ще хванем шаран за здравето на всички бургазлии“, каза Николай пред камерата на Нова телевизия.

„Пожелавам си Бургас да е все така най-хубавият град, да сме здрави и сплотени“, добави той.

Съименникът му Николай пък пожела на бургазлии късмет, докато край него мъже, облекли моряшки тениски, танцуваха.

Британски вестници: Парламентът унижи Тереза Мей

https://www.mediapool.bg/britanski-vestnitsi-parlamentat-unizhi-tereza-mei-news287179.html

Дебатите за и против споразумението за излизане от ЕС навлизат във финална фаза преди решаващия вот в британския парламент на 11 декември и днешните британски вестници са пълни с най-разнопосочни анализи и мнения за изхода от парламентарната битка и последващите сценарии. Всички обаче са единодушни, че премиерката Тереза Мей е в изключително трудна позиция и вероятно няма да успее да прокара постигнатото от нея след тежки преговори споразумение с Брюксел, особено след трите унизителни поражения в само един ден, които тя претърпя в Камарата на общините. Тогава депутатите й наложиха, въпреки нейната съпротива, да оповести поверителните правни съвети, от които се е ръководила в преговорите, особено по въпроса за режима на сухопътната граница с Ирландия. "Файненшъл таймс" не без ирония пише в редакционна статия, че в тази обстановка всеки ден в британската политика е лош ден за Тереза Мей, но вторникът бе особено брутален, след като един от вотовете реши, че тя се отнася неуважително към парламента и крие информация от депутатите. Отминалият вторник с трите вота показа, че депутатите не без успех "си връщат контрола над Брекзит" и че "парламентът остава суверенен и сега е открил метода да изрази волята си". Вестникът стига до извода, че след случилото се във вторник, при положение, че повечето депутати са против Брекзит без споразумение, нарастват шансовете да се стигне до Брекзит по норвежки образец или дори до втори референдум. Но случаят може да се окаже и в полза на премиерката, защото може да доведе до ефект, който Даунинг стрийт би приветствал, пише "Файненшъл таймс". Подкрепящите Брекзит депутати сега "трябва да вземат трудно решение, когато се стигне до решаващия вот идната седмица: да тръгнат ли срещу Мей и да оставят парламента да решава какво ще става по-нататък (в случай на негативен вот срещу споразумението), при което най-вероятният изход ще бъде да няма Брекзит изобщо? Или ще поемат дълбоко дъх, ще потиснат терзанията си и ще подкрепят нейния план за напускане на ЕС?" Според вестника Мей сега де факто е начело на правителство на малцинството, след като 9-те депутати на северноирландските юнионисти гласуваха срещу правителството във вторник. Тя е на поста си, но не е ясно дали е на власт. Въпреки това продължава да управлява - бутат я, пада, и пак става. През следващите дни тя пак ще убеждава час след час депутатите, както и народа по телевизията, че споразумението с Брюксел, което предлага, е възможно най-доброто. Шансовете обаче да успее да им го "продаде", изглежда, все повече намаляват. Дали нейните усилия ще доведат до нещо, ще зависи от решаващия вот идния вторник вечерта, посочва ФТ. Парламентът си връща контрола Лондонският "Гардиън", също в редакционна статия, предупреждава, че стилът на управление на правителството на Тереза Мей го обрича на провал при липсата на мнозинство в парламента. Вестникът смята, че правният съвет, който правителството е използвало в преговорите с Брюксел и който парламентът изтръгна от премиерката с унизителен вот срещу нея преди 2 дни, не е показал нищо изненадващо, което да е било неизвестно преди, особено по ключовия въпрос за т.нар. предпазен механизъм по границата с Ирландия. Според вестника смисълът на вота не е в същността на разкрития документ, а като кулминация на избухналия гняв на парламента от системното му незачитане от премиерката. Това неуважение сега е взаимно. Възникналото положение би било трудно за всеки премиер с мнозинство, а за сегашния премиер, който няма мнозинство в парламента, резултатът може да е фатален. "Гардиън" също прави извода, че след 2 години на блъфове и надлъгване с депутатите и преговори на Мей на тъмно с Брюксел, сега Камарата на депутатите - люлката на британската демокрация, отново си връща контрола. "Време е народът да вземе нещата в ръцете си" Редакционна статия на последните събития около Брекзит посвещава и лондонският "Индипендънт", който отдавна води кампания срещу Брекзит и призовава за втори референдум. Правителството трябва да бъде честно с обществеността за последствията от Брекзит. Споразумението за напускане, постигнато с ЕС , не заплашва националната сигурност, а заплашва с разобличение само консервативните политици, а това не е едно и също, отбелязва вестникът. Пъзелът най-после се сглобява и нещата идват на мястото си. Изгледите за референдум като последна дума на народа никога не са били по-добри, и основанията за това стават все по-належащи. Според вестника последните събития доказват, че британският народ има правото да одобри окончателните условия за Брекзит, договорени между правителството и ЕС, особено след като правителството бе унижено в парламента за отказа си да публикува пълния текст на юридическите съвети, които е използвало при договарянето на споразумението. Освен това, отбелязва всекидневникът, вече е налице и правният съвет, получен от Европа, че британското правителство, като всяка друга страна членка на ЕС, има правото едностранно да оттегли иска си за напускане, след като вече е задействало член 50 от Лисабонския договор. Това показва, че ЕС разбира, че напускането на съюза от Великобритания не е нито в британски, нито в европейски интерес, макар че то ще бъде много по-болезнено за Обединеното кралство, отколкото за всяка друга страна членка, посочва "Индипендънт". Фактът, че Брекзит днес се оказва върху такова минно поле, не се дължи на някакъв заговор на управляващия елит, нито на министерско предателство или некомпетентност, а на жестоките икономически реалности зад дипломацията. Т.е. на факта, че ЕС е 10 пъти по-голям от Великобритания, а съответно е и в много по-мощна преговорна позиция, констатира вестникът. При хаоса, възникнал в парламента, време е народът да поеме контрола в ръцете си и да каже последната дума, заключава "Индипендънт", настоявайки за нов референдум. Тактически сметки Интересна хипотеза прави и "Дейли телеграф" - вестникът, който е най-яростен противник на оставането в ЕС. Според него дори и Тереза Мей да загуби гласуването във вторник, от значение е с колко гласа ще стане това. Според всекидневника, ако Мей загуби със стотина или повече гласове, нейното положение ще стане неудържимо. Но ако бъде бламирана с не повече от 30, то това би се отчело от Даунинг стрийт като успех и правителството ще иска втори вот. То ще спечели време да убеждава партийните дисиденти, че перспективата тяхното правителство да падне и на власт да дойдат лейбъристите, е доста по-лоша, отколкото регулиран Брекзит, макар и при условия, от които те не са никак щастливи. Затова сега всъщност задкулисно се водела борба да се ограничи мнозинството на гласуващите против.

Грипът идва във Варна след месец

http://www.moreto.net/novini.php?n=387147

Очакваме грипната епидемия във Варна да бъде през януари или началото на февруари. Това съобщи д-р Янка Драганова, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Наблюдава се постепенно увеличаване на заболеваемостта, но то все още не е драстично, обясни д-р Янка Драганова.

Валери Симеонов: От поройните дъждове е разрушена част от оградата по границата

https://www.24chasa.bg/novini/article/7187414

Валери Симеонов: От поройните дъждове е разрушена част от оградата по границатаДепутатът от БСП Николай Цонков заяви в кулоарите на парламента, че е публикувал на страницата си във Фейсбук изпратени му вчера от граждани снимки на разрушен участък от оградата по границата край Дълбок дол, Малко Търново. Той щял да попита областния управител на Бургаска област за случая, но по принцип социалистите очакват резултатите от

200 души строят 30-метровата сцена кула за "Пловдив 2019"

https://www.24chasa.bg/region/article/7187397

200 души строят 30-метровата сцена кула за "Пловдив 2019"Двеста души ще участват в построяването на високата 30 м сцена кула в Пловдив, където на 12 януари догодина ще се състои откриващата церемония за европейска столица на култура. Самата конструкция ще е на 6 нива и ще осигурява видимост от 360 градуса. На нея ще се качат 1500 души. Това съобщи директорът на продукцията Свен Сьорен Байерн.

Два американски военни самолета се сблъскаха във въздуха и паднаха край Япония

https://offnews.bg//sviat/dva-amerikanski-voenni-samoleta-se-sblaskaha-vav-vazduha-i-padnaha-kra-693361.html

Два американски военни самолета се сблъскаха във въздуха и паднаха в морето край Япония по време на тренировъчен полет, съобщиха световните агенции.

Самолетите са паднали на около 300 км от японския бряг. Япония организира спасителна акция. 

На борда на двата самолета е имало общо седем души. Двама от тях са спасени, а петима все още са в неизвестност. 

От морската пехота на САЩ не дават много подробности за инцидента. Представител на американските власти, пожелал анонимност, обясни, че инцидентът е станал с изтребител Ф/А-18 и самолет цистерна КС-130.

Вероятно инцидентът е станал докато изтребителят е зареждал гориво. 

Бургас обяви новите почетни граждани

http://www.cross.bg/byrgas-nagrada-bulgariya-1590980.html

/КРОСС/ Днешното никулденско заседание на бургаския местен парламент започна с едноминутно мълчание в памет на внезапно починалия вчера общински съветник Евгений Мосинов. Сесията традиционно се свиква за обявяване на новите почетни граждани и отличените с други награди бургазлии. Всички те бяха поздравени от кмета Димитър Николов, областния управител Вълчо Чолаков и председателя на Общинския съвет Костантин Луков. * Ето и имената на новите почетни граждани: Арх. Константин Коцев, архитект Роден е на 24 май 1946 г. в гр. Бургас. През 1964 г. завършва Първа гимназия "Г. С. Раковски" и е приет в архитектурния факултет на Висш инженерно-строителен институт - София. През 1972 г. е част от екипа, разработващ Застроителен и регулационен план на ж.к. "Изгрев" и за изготвяне на план за нов жилищен квартал в Бургас - ж. к. "Меден рудник". Арх. Коцев е автор на голям брой жилищни сгради, сред които най-дългият в България жилищен блок №55 в ж.к. "П. Р. Славейков" и жилищен блок №53 в ж.к. "Изгрев", в който за първи път е приложена схемата "Dopelsekcion". От 1980 г. арх. Коцев е назначен за главен архитект в ОНС - Бургас, а през 1988 г. с негово участие се разработва предварителния Застроителен и регулационен план на курортен комплекс "Слънчев бряг". От 1987 г. арх. Коцев работи в Областна администрация-Бургас като главен архитект, зам.-областен управител, началник отдел и главен секретар

Законът за личната помощ е приет, майките премахват палатковия лагер

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/12/06/3357374_zakonut_za_lichnata_pomosht_e_priet_maikite_premahvat/?ref=rss


Парламентът прие окончателно промените в Закона за личната помощ, който е част от новата нормативна уредба за хората с увреждания. Инициативата за него под мотото "Системата ни убива" е на майки на деца с увреждания с участието на омбудсмана Мая Манолова.<br /><br />Майките обявиха, че прекратяват протеста и ще премахнат палатковия лагер пред Народното събрание, съобщи "Фокус" като се позова на техни представителки.<br /><br />"Проведохме десетки...

Лек ръст на цигарената контрабанда до 5.3%

https://www.mediapool.bg/lek-rast-na-tsigarenata-kontrabanda-do-53-news287178.html

През третото тримесечие на 2018 г. цигарената контрабанда бележи лек ръст от 0.6 на сто спрямо предходния период на годината и за деветте месеца делът й в потреблението е 5.3 на  сто, сочат данните от традиционното изследване на тютюневите компании, измерващо нивото на незаконна търговия с цигари чрез събиране и анализ на празни цигарени опаковки всяко тримесечие. В края на септември премиерът Бойко Борисов се похвали, че незаконната търговия с цигари у нас е спаднала до 4.7 процента. Въпреки незначителното й увеличение контрабандата остана на едно от най-ниските нива в Европа за отчитания период. По-високи нива за същото тримесечие са отчетени в съседните Гърция и Румъния, както и във Франция, Германия, Полша, Италия и в някои от страните в Балтийския регион, посочват от инициативата срещу незаконната търговия с цигари. Устойчиво ниските нива на незаконна търговия у нас се потвърждават и от официалните данни за ръст и рекордни нива на бюджетните приходи от акциз върху тютюневите изделия, както и ръст на легалния пазар, допълва се в съобщението й. 2018 година бележи рекорд и по отношение на броя на разкритите незаконни производства в страна от правоприлагащите органи. Резултатите от изследването по градове показват, че делът на потребление на цигари в някои градове, непредназначени за българския пазар, остава над средното за страната или се повишава. В Свиленград контрабандата е скочила от 10 на сто в края на юни до 32 процента в края на септември. В Перник увеличението е от 10 на 16 на сто, в Кюстендил от 5.3 процента на почти 14, както и в Габрово от едва 2 на сто до 8 процента сега. Спад на нелегалната търговия се отчита в градовете Велико Търново, където от над 13 на сто контрабандата е намаляла до 5 процента. До това ниво се е свила и в Димитровград, където в края на юни е било 12 процента. Резултатите от изследването показват, че част от марките цигари остават популярни на нелегалния пазар и са едни и същи. Наред с това, обаче, системно се появяват и нови марки  без аналог на легалния пазар и създадени с цел незаконна търговия. Те излизат на пазара в цялата страна, внезапно и бързо, заменяйки други предишни масово предлагани варианти. Някои от новопоявилите се са Wall Street, Regina, Mark1. "България продължава да бъде сред страните в Европейския съюз с най-ниски нива на незаконна търговия с цигари", коментирал премиерът Бойко Борисов, след като му били представени данните. "Данните говорят за реално свършената работа на всички служби, приходни агенции и прокуратурата. Броят на разкритите незаконни производства в страна също бележи рекорд през 2018 г. Борбата с контрабандата с цигари остава постоянен ангажимент на правителството и по него ще бъдем безкомпромисни“, допълва Борисов, цитиран в съобщението Според Инициативата срещу незаконната търговия мерките на държавата срещу контрабандата дават устойчив резултат и трябва да бъдат продължени. В същото време обаче компаниите, зад инициативата, призовават правителството да не допуска въвеждането на крайни регулации в сектора, които биха създали рискове за стабилността и биха представлявали бариера в успешната борба с незаконната търговия. Те припомнят, че от 2019 г. предстои прилагането на мащабната система за маркирането и проследяването на всяка произведена в ЕС цигара, което изисква да се запази предвидимостта на пазара и разумната регулаторна рамка, за да няма ръст на контрабандата и да се гарантират приходите от акцизи в бюджета. Тютюневите компании приветстват инициативата на главния прокурор за инкриминиране на производството и разпространението на нелегални тютюневи изделия, включително и за притежаване на материали и машини за нелегално производство. Те подкрепят създаването на регистър на лицата, занимаващи се с внос, производство и продажба на машини и съоръжения за производство на тютюневи изделия. Според тях трябва да се премахне цената от бандерола и тя да се поставя върху опаковката. Така ще се намали административната тежест при заявяване, отпечатване и отчитане на бандероли за законните тютюневи изделия за вътрешния пазар. Производителите на тютюневи изделия искат още по-строги санкции за незаконно производство и съхраняване на акцизни стоки.

Борисов заведе Цацаров и шефа на ДАНС на срещата с посланиците от ЕС

http://clubz.bg/76791-borisov_zavede_cacarov_i_shefa_na_dans_na_sreshtata_s_poslanicite_ot_es

Министър-председателят Бойко Борисов проведе работна закуска с посланиците на държавите от Европейския съюз, организирана от посолството на Австрия в България като ротационен председател на Съвета на ЕС. Това съобщиха от пресцентъра на МС.

"На срещата бяха обсъдени актуални въпроси от европейския дневен ред. Сред тях бяха енергетиката, икономиката, международната политика, сигурността на ЕС, както и стъпките за присъединяване на България към чакалнята на еврозоната".

Това се казва в официалното съобщение.

Любопитна подробност е, че на срещата са присъствали главният прокурор Сотир Цацаров и шефът на ДАНС Димитър Георгиев.

 

Ревизоро: Марешки е купувал горива от съмнителен вносител

https://www.vesti.bg/bulgaria/revizoro-mareshki-e-kupuval-goriva-ot-symnitelen-vnositel-6089634

Лидерът на „Воля” Веселин Марешки и депутатът от ВМРО Емил Димитров-Ревизоро влязоха в задочен спор

Почина режисьорът и бивш посланик у нас Любиша Георгиевски

https://frognews.bg/kultura/cherno-bqlo/pochina-rejisjorat-bivsh-poslanik-nas-liubisha-georgievski.html

Тази сутрин, на 81 години почина театралният и филмов режисьор, драматург, теоретик на театъра и професор по театрална режисура и актьорско изкуство Любиша Георгиевски.

Георги Български: През 2018 г. видяхме американските пазари да плуват...все още*

https://www.investor.bg/sasht/337/a/georgi-bylgarski-prez-2018-g-vidiahme-amerikanskite-pazari-da-pluvatvse-oshte-273045/

ЕЦБ укроти предлагането на ликвидност, но определено остава с едно оръжие по-малко при евентуална борба с рецесия в еврозоната

Брекзитът опря до тоалетната хартия

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7186682

Брекзитът опря до тоалетната хартияХората във Великобритания се видяха в чудо - запасяват се с какво ли не преди Брекзит. Трупат запаси вкъщи, защото може да стигнат до дефицит не само на белгийския шоколад, а и на тоалетната хартия. Е, тогава вероятно мнозина британци ще се замислят по-сериозно по въпроса искат ли Брекзит, или не. А междувременно могат да се обърнат към близката

Шефът на АПИ: Ремонтите на второкласни и третокласни пътища ще бъде приоритет за нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/7187423

Шефът на АПИ: Ремонтите на второкласни и третокласни пътища ще бъде приоритет за насРехабилитацията на второкласната и третокласна пътна мрежа ще бъде приоритет за Агенция "Пътна инфраструктура", защото сме длъжници на хората. Това каза председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Светослав Глосов при откриването на ремонтираните 21 километра от пътя Търговище - Разград, предава БТА.

Икономическите щети от замърсяването на въздуха надхвърлят 5 трлн. долара годишно

http://econ.bg/Новини/Икономическите-щети-от-замърсяването-на-въздуха-надхвърлят-5-трлн-долара-годишно_l.a_i.767318_at.1.html

Измененията на климата са сериозна заплаха за глобалното здравеопазване. Последствията водят годишно до смъртта на стотици хиляди, ако не и милиони...

Дъждовете отнесоха над 30 метра от оградата с Турция

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/12/06/3357383_dujdovete_otnesoha_nad_30_metra_ot_ogradata_s_turciia/?ref=rss


Участък от около 30-40 метра от оградата с Турция на 12 км до Малко Търново в областта "Дълбокия дол" е отнесен заради дъждовете. В момента работи се по възстановяването ѝ. Това съобщи лидерът на НФСБ и депутат от "Обединени патриоти" Валери Симеонов, цитиран от "Фокус". Той потвърди информацията и автентичността на кадрите на падналата ограда, публукувани по-рано през деня в социалната мрежа "Фейсбук". Сигнал за инцидента беше подаден и от депутата от...

Варна празнува Никулден! (снимки)

http://budnavarna.bg/41301-varna-praznuva-nikulden-snimki/

снимки: Будна Варна

Десетки варненци се стекоха в храм „Св. Николай Чудотворец“ по повод празника на светията – покровител на моряците, банкерите и търговците. Тържеството започна с божествена света литургия, отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Присъстваха кметът Иван Портних, областният управител Стоян Пасев, председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, началникът на щаба на ВМС контраадмирал Митко Петев, районни кметове и граждани. Изпълнен бе военноморски ритуал с молебен за здравето на военните моряци, раздаден бе и рибен курбан. Тържеството бе организирано от Военноморските сили и Варненската Света митрополия.

В 18.00 часа днес предстои тържественото запалване на светлините на коледната елха на пл. „Независимост“.

Материалът Варна празнува Никулден! (снимки) е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Манфред Вебер и наследниците на Меркел искат да спрат “Северен поток II”

https://terminal3.bg/manfred-veber-i-naslednicite-na-merkel-sa-protiv-severen-potok-ii/

Тримата водещи претендента да наследят Ангела Меркел като лидер на ХДС са скептични към руския “Северен поток II” и призовават той да бъде преразгледат от германското правителство. Към тях се присъдини и кандидата за председател на Европейската комисия Манфред Вебер от ЕНП, съобщи Wall Street Journal.

От миналата седмица кандидатите, борещи се да оглавят най-голямата политическа партия в Германия, публично критикуват спорния руски проект след като Кремъл продължи своята агресия срещу Украйна.

ХДС и Меркел традиционно са скептични към идеята, но в началото на тази година те трябваше да сформират коалиционно правителство със социалдемократите – партия силно обвързана с руските икономически интереси, включително предишен канцлер от партията Герхард Шрьодер оглавява Роснефт. След като социалдемократите отстраниха проевропейския си лидер Мартин Шулц, то “Северен поток II” отново се върна на картата на коалиционните преговори.

През март германското правителство одобри проекта, а догодина той се очаква да заработи, с което Кремъл може успешно да заобиколи Украйна от доставките за газ към Европа. Това ще даде изключително мощен лост за влияние на Москва над Киев.

Проектът посреща също така остра опозиция от страна на държавите от Източна Европа, страхуващи се от руското влияние, САЩ и други други съюзници на Германия.

И тримата претенденти Фридрих Мерц, Анегрет Крамп-Каренбауър и Йенс Спах, заявиха преди ключовия вот в петък, че Германия трябва да разсмисли.

Отляво – надясно: Анегрет Крамп-Каренбауър, Фридрих Мерц и Йенс Спах

“Колкото повече екскалира този конфликт, толкова повече е нужно ние да обсъдим дали наистина е правилно решението да се построи тази тръба”, заяви г-н Мерц на партийно събрание този петък. “Путин трябва да знае, че ние поне ще обсъдим въпроса ако той продължи да се държи по този начин.”

Външният министър от социалдемократите Хайко Мас критикува позицията им и заяви, че наместо това проекта трябва да бъде използват като лост за натиск за деескалация на руската агресия.

От САЩ на няколко пъти са предупреждавали германските власти – особено в контекста на руските кибератаки над немски институции -, че засилването на влиянието на Русия носи големи опасности, съобщава Wall Street Journal.

От правителството твърдят, че проекта вече е сключен и няма как да бъде спрян.

Експерти заявяват обаче, че Европейската комисия все още разполага с нужните инструменти да спре проекта. Манфред Вебер, кандидата на ЕНП за председател на ЕК, заявява пред Wall Street Journal, че проекта е против европейските интереси и Берлин не трябва да се крие зад правни аргументи.

“Вярвам, че проект който ще направи Европа още по-зависима от руски газ е грешна стъпка. Затова трябва да бъде преразгледан.”, заявява той.

 

ЕС е склонен да помогне, ако Мей загуби при първия опит, но само донякъде

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7187425

ЕС е склонен да помогне, ако Мей загуби при първия опит, но само донякъдеАко британската премиерка Тереза Мей идната седмица изгуби вота в парламента по нейното споразумение за развода с Европейския съюз, лидерите на ЕС няма да го скъсат и да започнат отново преговорния процес, но могат да й помогнат да спечели при втори опит. Тази помощ може да дойде във формата на нови разяснения как ще действа споразумението или

Само във Фрог: Гонят шефката на Агенцията за бежанците, в нелегалност е

https://frognews.bg/novini/samo-vav-frog-goniat-shefkata-agentsiiata-bejantsite-nelegalnost.html

Почти бившата председателка на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Петя Първанова е минала в нелегалност, след като узнала, че заповедта за уволнението й е подписана от премиера Борисов, съобщиха източници на Фрог.

Трима души загинаха при наводнения в Северен Кипър

https://www.24chasa.bg/novini/article/7187413

Трима души загинаха при наводнения в Северен КипърТрима души загинаха при наводнения в Северен Кипър, съобщи турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк. Заради продължаващите силни валежи през последните два дни бяха наводнени много хотели, къщи и офиси в т. нар. Севернокипърска турска република (СКТР, призната само от Турция), предаде БТА. За известно време бе блокирано движението по пътя Кирения-Никозия.

Задържаха непълнолетно момче и още двама за кражба на автомобил

http://budnavarna.bg/41299-zadarzhaha-nepalnoletno-momche-i-oshte-dvama-za-krazhba-na-avtomobil/

Разкрити са извършителите на кражба на автомобил и серия кражби от автомобили, извършени на територията на Първо РУ на МВР във Варна, научи BudnaVarna.bg.

На 03.12., е получен сигнал за кражба на л.а. „Фиат“, паркиран на ул.“Христо Самсаров“ във Варна. След проведени оперативно-издирвателни дейности и действия по разследване на случая е установено, че извършители на деянието са: П.П. (31 г.) от Провадия, добре известен на МВР с множество и различни прояви, А.Н. (19 г.) и непълнолетно момче, двамата от Варна, също известни на органите на реда. По случая има образувано досъдебно производство, материалите са докладвани на прокурор от Районна прокуратура – Варна. Извършителите са задържани за срок до 24 часа. На П.П. е повдигнато обвинение за извършеното престъпление.

В хода на разследването е установено, че тримата са извършители на серия кражби на акумулатори и други вещи и части от автомобили, паркирани на територията на Първо РУ на МВР във Варна. Работата по случаите продължава.

Материалът Задържаха непълнолетно момче и още двама за кражба на автомобил е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Нова варненска победа в академията на Рафаел Надал

http://www.varna24.bg/news/833349.html

Нови пет победи записаха родните тенис таланти на турнира TEN-PRO в академията на Рафаел Надал в ...

ПЪРВА ГРИЖА: Дончо Барбалов пуска трамваите по "Графа"

https://pik.bg/първа-грижа-дончо-барбалов-пуска-трамваите-по-графа-news801942.html

ПЪРВА ГРИЖА: Дончо Барбалов пуска трамваите по "Графа"

Работата е много, но ние имаме добри екипи в общината и очаквам те да продължат да работят активно и да постигаме успехи по всички направления. Рано е да се говори за реформи, това което имам като поставена номер едно задача е да възстановим движението на трамваите по ул. „Граф Игнатиев“.

Това каза пред журналисти временно изпълняващият длъжността зам.-кмет на София по направление „Транспорт и транспортни комуникации“ Дончо Барбалов, предаде „Фокус“.

„Трябва да подготвим и бюджета за 2019 г., в който транспортът също има големи инвестиции. Всичко това трябва да го подготвим, за да може през 2019 г да изпълним и да продължим да изпълняваме програмата за ремонт на улици, строителство на нови такива и обновяване на градския транспорт, който е доста напреднал“, каза той.

Барбалов посочи, че решението за назначаването му на поста е на кмета на София. „Тя има правото да прецени, тя е направила преценката кой каква позиция да изпълнява.

Относно новите разделители на трамвайната линия на ул. „Граф Игнатиев“ той коментира: „Още днес ще отида на място със строителната фирма и надзора да обсъдим, докъде са стигнали дейностите и какво може да се направи оттук нататък, да разбера все пак обосновката за тези съоръжения там.“

С молебен за здраве и военен ритуал Варна отбеляза Никулден

http://www.varna24.bg/news/833344.html

С военен ритуал и молебен за здравето и силата на всички моряци и именници Варна почете Никулден ...

Треньорът на Комодор със силни думи след третото място за Купата

https://petel.bg/Trenorat-na-Komodor-sas-silni-dumi-sled-tretoto-myasto-za-Kupata__294153

Треньорът на Комодор Николай Райков изрази задоволство от третото място в турнира за Купата на България по водна топка за мъже. Както ...

Вижте видео от самолета, с който Евгения Банева беше екстрадирана у нас

https://petel.bg/Vizhte-video-ot-samoleta--s-koyto-Evgeniya-Baneva-beshe-ekstradirana-u-nas__294152

Кадър Нова тв Самолетът, с който Евгения Банева беше екстрадирана от Франция, кацна на Летище София. Тя дойде с полет от Мюнхен. Малко по-...

Премиерът проведе работна закуска с посланиците на държавите от ЕС

https://petel.bg/Premierat-provede-rabotna-zakuska-s-poslanitsite-na-darzhavite-ot-ES__294151

Снимка Министерски съвет Министър-председателят Бойко Борисов проведе работна закуска с посланиците на държавите от Европейския съю...

Обявиха за национална ценност църква в Пиринско, вижте къде

http://regiona.bg/%d0%be%d0%b1%d1%8f%d0%b2%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d1%86%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b0-%d1%86%d0%b5%d0%bd%d0%bd%d0%be%d1%81%d1%82-%d1%86%d1%8a%d1%80%d0%ba%d0%b2%d0%b0/

По предложение на директора на Национален институт за недвижимо културно наследство на църквата „Свети Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ в село Добърско е предоставен статут на архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност от Средновековието с категория „национално наследство“. Твърди се, че е построена през 1614 година, но голяма мраморна плоча, вградена пред олтара ѝ, свидетелства, че това е станало през 1112 година.

Наполовина в земята, без купол и камбанария, със съвсем мънички прозорчета, чудната църква в село Добърско в Разложката котловина е сред най-ярките образци на изкуството и християнската култура у нас. Добърчани я построили малка и ниска, за да не дразнят османлиите, но през вековете тя се е превърнала в богато изрисувана непристъпна крепост на християнството и българския дух. Никога не е опожарявана или събаряна и макар в нея да не се правят богослужения, черквата е отворена за посетители и е сред културните паметници под защитата на ЮНЕСКО и е част от 100-те национални туристически обекта.

В църквата има над 460 изображения, много от които не следват общоприетите норми. Образите на свети Димитър и свети Георги например там са изобразени в цял ръст, а не на кон, както често се рисуват светците-войни. Добърско е едно от малкото места, където може да се срещне изрисувана в черква сцената Сретение Господне, както и образът на Исус Христос с вързана на плитка коса.Уникалното в църквата обаче, което я прави и толкова популярна, е изобразяването на сцената на „Преображение Господне”. На нея изглежда сякаш Исус е изобразен в ракета, космически кораб. Погледнато през призмата на модерния човек наистина няма как да не се намери прилика между формите, изобразени зад Божия син, и средствата за летене в космоса, познати от областта на науката, а и фантастиката.Църквата „Свети Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ е един от най-популярните обекти на територията на община Разлог. Живописната природа в село Добърско, както и впечатляващата църква, го превръщат в притегателен център за много туристи.

Материалът Обявиха за национална ценност църква в Пиринско, вижте къде е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Експерт: Един милион българи ще умрат преждевременно заради тютюнопушене

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7187407

Експерт: Един милион българи ще умрат преждевременно заради тютюнопушенеЗа разлика от страни като Азербайджан, България не може да отчете ново законодателство в насока тютюнопушенето, съобщи пред БТА д-р Михаил Околийски от Световната здравна организация (СЗО). Той цитира доклад, според който не може да се говори за по-малко вредни продукти. Почти всички токсични вещества в конвенционалните цигари се срещат и в

На Острова се запасяват с храни заради Брекзит

https://www.24chasa.bg/novini/article/7186655

На Острова се запасяват с храни заради БрекзитСред дефицитните стоки ще е и тоалетната хартия Опасността британският Парламент да отхвърли сделката за Брекзит следващата седмица кара някои жители на Великобритания да пълнят домовете си със стоки, идващи от Европа. В социалните мрежи има създадени специални групи, в които хората обсъждат какво и кога е добре да се купи,

Няма да има електронно гласуване на следващите избори

http://www.moreto.net/novini.php?n=387146

Електронно дистанционно гласуване няма да има на следващите избори. Това заяви председателят на правната парламентарна комисия Данаил Кирилов, ГЕРБ. По думите му вкарването на електронното дистанционно гласуване няма да бъде сигурно - не можела да бъде гарантирана сигурността на вота.

Обявиха кой рефер ще свири Черно море - Локо (Пд)

http://www.varna24.bg/news/833345.html

БФС обяви днес съдийските назначения за всички двубои от 19-ия кръг в Първа лига. 8 Дек 2018 г. ...

Ердоган обяви кандидатите за кметове на 14 турски града

https://www.24chasa.bg/novini/article/7187408

Ердоган обяви кандидатите за кметове на 14 турски градаТурският президент и лидер на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Реджеп Тайип Ердоган днес обяви кандидатите за кметове на 14 турски градове за предстоящите през март местни избори, предаде Анадолската агенция. Ердоган, който говори в централата на ПСР в Анкара, обяви кандидатите за кметове на градовете Одрин, Ван, Агръ,

Биткойнът върви към 3000 долара, има ли край поевтиняването му

http://www.cross.bg/dolara-broii-bitkoiina-1590975.html

/КРОСС/ Рано тази сутрин средната пазарна стойност на биткойна достигна ново минимално ниво - 3850 долара за брой. За последните 36 часа криптовалутата олекна с 3.8%.Същото се отнася и до останалите криптовалути. Ethereum доближи своя 18-месечен минимум от 100 долара за брой - последната актуална котировка е 103 долара. XRP слезе до 0.33 долара. Така общата капитализация на криптовалутите се понижи до 119 милиарда долара, изчислява ccn.com. Според експерти, дъното на биткойна може да се очаква във второто тримесечие на 2019 година. След това се прогнозира поскъпване, но темповете и границите му засега никой не прогнозира. Самото дъно е около 3000 долара за брой, казват още експертите.  

Тайсън Фюри иска реванша с Уайлдър да се играе на "Олд Трафорд"

http://clubz.bg/76790-tajsyn_fyuri_iska_revansha_s_uajldyr_da_se_igrae_na_old_traford

Тайсън Фюри си пожела втория боксов мач в тежка категория срещу Дионте Уайлдър да се играе на стадиона на любимия му отбор - "Манчестър Юнайтед". Снощи гигантът бе специален гост на "Олд Трафорд" за двубоя на "червените дяволи" срещу "Арсенал" (2:2) от Висшата лига.

Миналата неделя Уайлдър и Фюри направиха зрелище в зала "Стейпълс сентър" в Лос Анджелис, а съдиите не определиха победител - срещата завърши наравно.

След края двамата си отправиха комплименти, не пропуснаха да се заядат с големия си съперник Антъни Джошуа и си обещаха нов двубой. Уайлдър, който остана шампион на WBC, нямал нищо против да прелети океана, за да срещне още веднъж Циганския крал.

Тайсън Фюри бе приветстван на "Олд Трафорд" с шалче в цветовете на "Юнайтед" - червено, бяло и черно.

"Промоутърът Франк Уорън ми каза, че иска да направим мача на стадиона на "Арсенал", заяви по-големият от братовчедите Фюри в тв интервю за BT Sport. - Отказах му и предложих да е на "Олд Трафорд". Надявам се, че можем да играем тук през лятото."

Запитан дали все още се чувства ощетен (Фюри два пъти бе свален в нокдаун, но записа повече и по-чисти удари в главата на своя съперник) гигантът, който е роден край Манчестър, отвърна:

"Няма да се връщам към това вечно, животът продължава. Бях ограбен в Америка и целият свят видя това. Но аз продължавам напред и вече гледам към следващия двубой."

С последното Фюри напомни за прочутата реплика на Кубрат Пулев "продължаваме напред" след поражението на Владимир Кличко през есента на 2014 г.

А ден по-рано Уайлдър също заяви, че следващият му мач ще е отново с Фюри. Той отхвърли възможността в близко бъдеще да срещне Антъни Джошуа, макар да се зарадва на афишираното в туитър желание на англичанина да излезе на ринга както срещу Дионте, така и с Тайсън.

Мениджърът на Джошуа - Еди Хърн, заяви за британските медии, че хваща самолета за Лос Анджелис, за да договори най-накрая чакания от години мач с Уайлдър, който се оценява на десетки милиони долари. Бронзовия бомбардировач обаче го охлади. Ясно е, че иска да си вдигне цената.

Междувременно Франк Уорън направи интересна прогноза, че през април Антъни ще срещне украинеца Александър Усик, който е световен шампион в полутежка категория, но вече "се качва" в тежка и на него се възлагат огромни надежди да стане една от звездите на дивизията.

Китайски учени планират да създадат най-ясната триизмерна карта на човешкия мозък

https://www.24chasa.bg/novini/article/7187110

Китайски учени планират да създадат най-ясната триизмерна карта на човешкия мозъкКитайски учени планират да създадат най-ясната триизмерна карта на сложните неврони и кръвни тела в човешкия мозък, съобщава bulgarian.cri.cn. Според ръководителя на амбициозния проект и президент на Хайнанския университет проф. Луо Цинмин, той е идентичен на това да бъдат направени триизмерни снимки на гора от близо 100 милиарда дървета,

Фюри иска да проведе реванша с Уайлдър на "Олд Трафорд"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/12/06/3357367_fjuri_iska_da_provede_revansha_s_uaildur_na_old_traford/?ref=rss


Британският боксьор Тайсън Фюри иска да проведе следващия си мач в своята родина и по-специално на стадион "Олд Трафорд". Бившият шампион на Световната боксова асоциация (WBA), Международната боксова федерация (IBF), Световната боксова организация (WBO) и Международната боксова организация (IBO) е родом от Манчестър и иска точно дам да се изправи в мач реванш срещу Дионтей Уайлдър.<br /><br />През уикенда Фюри и американецът завършиха наравно в мач за титлата на Световния...

Децата на Благоевград пътешестват с Коледно влакче

http://www.struma.com/obshtestvo/decata-na-blagoevgrad-puteshestvat-s-koledno-vlakche_142826/

И тази година Община Благоевград е подготвила много изненади за децата, жителите и гостите на града. Едно от най- интересните и предпочитани забавления, в навечерието на празниците е влакчето на Дядо Коледа. То тръгва от утре, 7 декември, като първа спирка ще бъде магазин „Билла“, по ул. „Тодор Александров“ до площад „Македония“ и обратно по същия маршрут. В дните 25 и 26 декември обиколките ще бъдат напълно безплатни за всички желаещи. В другите дни...

Продължава

Днес празник има и единственият в България морски храм

http://nakratko.bg/category/58/168023/


Днес почитаме паметта на Св. Николай Мирликлийски Чудотворец, наричан още и Николай Угодник. Провъзгласен е за епископ на град Мир, по времето на император Константин Велики. Умира през 342 г.

Мъж се представи за моряк и получи голям банков кредит

http://www.varna24.bg/news/833347.html

50-годишният Валентин К. е предаден на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна за ...

Дойдоха си. Баневи вече са в София

http://clubz.bg/76789-dojdoha_si_banevi_veche_sa_v_sofiq

Николай и Евгения Баневи кацнаха на Летище „София“. Баневи бяха арестувани на 26 октомври в Ница във връзка с разследване за източване на завод „Полимери“ АД. Те са с повдигнати обвинения за престъпно сдружаване за периода 2009-2018 г. и за присвояване и данъчни престъпления в периода 2010-2011 г.

Самолетът, с който Евгения Банева беше екстрадирана от Франция, кацна на летище "София" в 13,17 часа, съобщи бТВ. Банева беше доведена с полет от Мюнхен.

Тя и съпругът й Николай пристигнаха в България с различни полети.

Минути по-късно Банев дойде, но с полет от Франкфурт. 

 

Според главния прокурор Сотир Цацаров  на българска територия те ще бъдат арестувани за 72 часа с искане за постоянно задържане. Мерките за неотклонение на семейството бизнесмени ще се гледат в петък.

От Специализираната прокуратура обясниха, че парите от „Полимери“ АД са отивали в офшорки на семейство Баневи и по този начин предприятието е било източвано.

Общият размер на присвоеното от тях имущество е над 1.5 млн. лева, а нанесената за държавата щета е половин милион лева. Обект на разследване са и други предприятия на Баневи, сред които „Елма-Троян“ и завода в Костенец, който е продаден на КТБ през 2012 г

Баневи вече са в София с обвинения за над 1 млрд. лв.

http://clubz.bg/76789-banevi_veche_sa_v_sofiq_s_obvineniq_za_nad_1_mlrd_lv

Прокуратурата публикува днес след пристигането на Николай и Евгения Баневи от Франция прецизирани обвинения срещу тях. Те са за колосални суми от над 1 млрд. лв., обединени в 7 отделни деяния, за които ще им искат постоянна мярка "задържане под стража" от спецсъда.

Обвиненията са:

- За ръководене от Николай Банев на организирана престъпна група и за участие на Евгения Банева в същата престъпна група / чл. 321 ал.1 и ал.3 НК/;

- За длъжностно присвояване на пари и вещи, собственост на „Полимери“ АД, „Елма“АД,“Химически завод Панайот Волов“ АД и „Топлофикация Казанлък“ АД в общ размер на 84 682 896 лв. / чл. 203 ал.1 НК/;

- За избягване установяване и плащане на данъчни задължения в размер на 231 052 лв. на като управляващи „Полимери“АД, в размер на 1 515 235 лв. като управляващи на „Партнърс комерс“ ЕООД и в размер на 2 623 816 лв. като в управляващи „Елма“АД / три престъпления по чл. 255 ал.3 НК/;

- За пране на пари в особено големи размери - 589 811 132 евро и 225 000 лева / чл. 253 ал.5 НК/;

- За държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси / чл. 339 ал.1 НК/.  

Двамата кацнаха на Летище „София“ малко след 13 ч. Баневи бяха арестувани на 26 октомври в Ница във връзка с разследване за източване на завод „Полимери“ АД. Те са с повдигнати обвинения за престъпно сдружаване за периода 2009-2018 г. и за присвояване и данъчни престъпления в периода 2010-2011 г.

Самолетът, с който Евгения Банева беше екстрадирана от Франция, кацна на летище "София" в 13,17 часа, съобщи бТВ. Банева беше доведена с полет от Мюнхен.

Тя и съпругът й Николай пристигнаха в България с различни полети.

Минути по-късно Банев дойде, но с полет от Франкфурт. 

 

Според главния прокурор Сотир Цацаров  на българска територия те ще бъдат арестувани за 72 часа с искане за постоянно задържане. Мерките за неотклонение на семейството бизнесмени ще се гледат в петък.

От Специализираната прокуратура обясниха, че парите от „Полимери“ АД са отивали в офшорки на семейство Баневи и по този начин предприятието е било източвано.

 

Баневи вече в София с обвинения за 1 млрд. лв.

http://clubz.bg/76789-banevi_veche_v_sofiq_s_obvineniq_za_1_mlrd_lv

Прокуратурата публикува днес след пристигането на Николай и Евгения Баневи от Франция прецизирани обвинения срещу тях. Те са за колосални суми от над 1 млрд. лв., обединени в 7 отделни деяния, за които ще им искат постоянна мярка "задържане под стража" от спецсъда.

Обвиненията са:

- За ръководене от Николай Банев на организирана престъпна група и за участие на Евгения Банева в същата престъпна група / чл. 321 ал.1 и ал.3 НК/;

- За длъжностно присвояване на пари и вещи, собственост на „Полимери“ АД, „Елма“АД,“Химически завод Панайот Волов“ АД и „Топлофикация Казанлък“ АД в общ размер на 84 682 896 лв. / чл. 203 ал.1 НК/;

- За избягване установяване и плащане на данъчни задължения в размер на 231 052 лв. на като управляващи „Полимери“АД, в размер на 1 515 235 лв. като управляващи на „Партнърс комерс“ ЕООД и в размер на 2 623 816 лв. като в управляващи „Елма“АД / три престъпления по чл. 255 ал.3 НК/;

- За пране на пари в особено големи размери - 589 811 132 евро и 225 000 лева / чл. 253 ал.5 НК/;

- За държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси / чл. 339 ал.1 НК/.  

Двамата кацнаха на Летище „София“ малко след 13 ч. Баневи бяха арестувани на 26 октомври в Ница във връзка с разследване за източване на завод „Полимери“ АД. Те са с повдигнати обвинения за престъпно сдружаване за периода 2009-2018 г. и за присвояване и данъчни престъпления в периода 2010-2011 г.

Самолетът, с който Евгения Банева беше екстрадирана от Франция, кацна на летище "София" в 13,17 часа, съобщи бТВ. Банева беше доведена с полет от Мюнхен.

Тя и съпругът й Николай пристигнаха в България с различни полети.

Минути по-късно Банев дойде, но с полет от Франкфурт. 

 

Според главния прокурор Сотир Цацаров  на българска територия те ще бъдат арестувани за 72 часа с искане за постоянно задържане. Мерките за неотклонение на семейството бизнесмени ще се гледат в петък.

От Специализираната прокуратура обясниха, че парите от „Полимери“ АД са отивали в офшорки на семейство Баневи и по този начин предприятието е било източвано.

Зам. главният прокурор Иван Гешев обяви като новина, че към отговорност ще бъде привлечена и майката на Николай Банев - Мария (77 г.), тъй като тя е титуляр на някои от сметките. За нея ще бъде искана парична гаранция. Вероятно заради напредналата ѝ възраст.

Традицията продължава! 100 килограма риба изпържиха за храмовия празник на черквата "Св. Николай" петрички ученици

http://www.struma.com/obshtestvo/tradiciyata-produljava-100-kilograma-riba-izpurjiha-za-hramoviya-praznik-na_142825/

Прекрасната традиция на Никулден продължава. И тази година по традиция ученици и учители от ПГИТ “Проф. д-р Асен Златаров“ приготвиха курбана за храмовия празник на черквата“Свети Николай“. Те изпържиха 100 кг риба.

Златаровци поздравиха банкерите от общината по случай днешния Ден на банкера. В поздравителните адреси до тях се казва: “Вашият труд заслужава уважение и признание, защото освен знания, професионализъм, всеотдайност се изискват много умения и...

Продължава

СТРАШЕН СКАНДАЛ: Ето кой измисли, че Бойко крие остров в Гърция и имение за 350 млн. в Лос Анджелис. Вижте защо Бабикян намразил премиера

https://pik.bg/страшен-скандал-ето-кой-измисли-че-бойко-крие-остров-в-гърция-и-имение-за-350-млн-в-лос-ан-news801950.html

СТРАШЕН СКАНДАЛ: Ето кой измисли, че Бойко крие остров в Гърция и имение за 350 млн. в Лос Анджелис. Вижте защо Бабикян намразил премиера

Откровен хейт към управлението се лее от телевизионните участия и Фейсбук профила на Арман Бабикян. „Политологът“, който беше разкрит от "24 часа" като бащата на сайта за откровено фалшиви новини informiran.net, е чест гост в тв студиата. Най-вече при Сашо Диков в "Евроком".

Освен любим събеседник в медии, защитаващи интересите на банкера-беглец Цветан Василев, без никаква логика той е канен и в национални телевизии.

Нека припомним, че именно informiran.net пусна грозната измислица, че Бойко Борисов си е купил остров в Гърция и имение в Лос Анджелис за 350 милиона долара.

Той е човекът, стоящ зад блога 4udoslav – Да разгромим корумпираната власт със слово (не непременно с истини), който публикува откровени лъжи и манипулации.

Ето част от лъжите, които забърка "Чудослав. И то настрана от абсурда от последните дни, според който 10-12 годишните Десислава Атанасова и Делян Добрев са били агенти на Държавна сигурност.

„Чудослав“ беше първоизточникът на някои от най-грозните гаври с паметта на Виктория Маринова. Има и други заглавия в блога, които най-вероятно ще запалят „червената лампичка“ в съзнанието всеки критично-мислещ човек.

- Семейно крадливи: Къщата на Бойко построена с материали откраднати от НДК, баща му е бил там полковник на пожарната охрана...

- Горанов, мръснико, всички знаем, че апартаментът е на Домусчиев, а кръстникът е само прикритие! Разкарай се, че ще увиснеш на въжето...

- Бойко предал 300 хиляди българи в Англия: Губят право на работа, гонят ги 3 месеца след „Брекзит”... В замяна Мей му дава титлата „лорд”...

- ЕК започва разследване на „паспортите на Каракачанов”... Въвеждат временно визи за българи...

- Гинка задигнала 2000 декара, заедно с герберския кмет на Пазарджик... Нали Бойко нищо не знаеше за нея...

- Идват убийствени сметки за парно... 300 лв. най-малката за гарсониера...

- Бойко: Да се стреля и „на месо” ако трябва, този път няма да им се дам... Полицаи масово бягат в „болнични”...

- С татула ни трови втори братовчед на Бойко...

- Бойко и Валери Симеонов брутално са се скарали за пенсионната възраст – 72 или 75 години...

Извадката съдържа само част от абсурдите за последните няколко месеца.

Откъде обаче идва цялата тази омраза към Борисов?

Според неофициалните слухове настървението на Бабикян срещу министър-председателя има здрав дългогодишен корен. Преди време „политологът“ поискал крупна сума от Борисов, за да помага в предизборната кампания, разкриват източници.

Неофициално се говори, че Бабикян си поискал 3 млн. лв., за да обикаля по телевизиите и да лобира за него. Офертата обаче не била приета радушно заради доказаните неуспехи на Бабикян с сферата на политическия пиар. И му показали вратата. Оттогава-насам той изпълнява заканите си, ако не му се плати, да „хвърля кал“ по управлението.

Триста журналисти са убити за 10 г., атаките срещу медиите стават "нормални", сочи доклад

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/12/06/3357341_trista_jurnalisti_sa_ubiti_po_sveta_za_10_g_sochi/?ref=rss


Журналистиката е опасна и под заплаха в степен, непозната през последните 10 години. Това сочи доклад на британската правозащитна организация Article 19, според която възходът на авторитарни правителства и заплахи от цензура са усилили натиска върху репортери по целия свят.<br /><br />Общо 300 журналисти са убити от 2008 г. насетне (31 миналата година и 78 - тази), съобщава организацията, цитирана от "Гардиън". Само миналата година пък 326 души са в затвора заради работата...

Мълчанието на Робърт Мълър държи в напрежение "политическото блато" във Вашингтон

https://www.24chasa.bg/novini/article/7187401

Мълчанието на Робърт Мълър държи в напрежение "политическото блато" във ВашингтонСянката му витае над "политическото блато" във Вашингтон, но Робърт Мълър остава невидим. Името му е в устите на всички в микрокосмоса на американската столица, но натовареният с руското разследване специален прокурор остава обвит в мълчание. Без да излиза от сенките, той нанася ударите си с подписване на съдебни документи,

DIEMA, DIEMA FAMILY и KINO NOVA са най-гледаните тематичните ТВ канали

https://www.vesti.bg/lyubopitno/diema-diema-family-i-kino-nova-sa-naj-gledanite-tematichnite-tv-kanali-6089635

Кампанията "Супергероите" по DIEMA спечели интереса на зрителите с атрактивни заглавия и любими герои от комикси

Разкрити тайни и-мейли припомнят: Вие сте продуктът на Facebook

https://news.bg/business/razkriti-tayni-i-meyli-pripomnyat-vie-ste-produktat-na-facebook.html

Съобщения, които британски депутати направиха публични, разкриват как се отнася компанията с личните ви данни

Няма да има електронно гласуване на следващите избори

http://nakratko.bg/category/59/168022/


Електронно дистанционно гласуване няма да има на следващите избори, защото няма да бъде гарантирана сигурността на вота, каза днес в предаването „Преди всички“ на „Хоризонт“ председателят на правната комисия в парламента от ГЕРБ Данаил Кирилов: „Не може на следващите, непосредствено предстоящите избори да се приложи и това приложение да доведе до изискуемото доверие, че този способ ще бъде безспорен“, каза той.

Проучване: 60% от завърналите се у нас емигранти възнамеряват да останат

https://www.24chasa.bg/novini/article/7187399

Проучване: 60% от завърналите се у нас емигранти възнамеряват да останатБлизо 60 процента от българите, завърнали се у нас от чужбина, имат намерение да останат за постоянно в страната, сочи проучване на авторски колектив от икономисти на БАН и от преподаватели в УНСС, цитирано от БТА. Според изследването икономическите причини са водещи за българите, които напускат страната,

Европейският съд се произнася на 10 декември дали процесът по Брекзит е обратим

http://nakratko.bg/category/25/168021/


Европейският съд ще се произнесе на 10 декември дали процесът по излизането на Великобритания е обратим. От институцията обявиха това, докато в парламента в Лондон продължават дискусиите около предложеното от премиера Тереза Мей споразумение за Брекзит.

Учени: Редица видове акули и други морски хищници са на границата на изчезването

https://www.24chasa.bg/novini/article/7187381

Учени: Редица видове акули и други морски хищници са на границата на изчезването
Американски биолози увериха, че повечето редки видове хищни риби, включително пилоносите акули, акулите чук и големите бели акули, са на границата на изчезването, съобщава в. "Дейли мейл". Популацията на хищните риби намалява с всяка изминала година, а бързите темпове на намаляването тревожат учените.

Благоевградчанката Алекс Петканова и съпругът #1117; релаксират в Банско с актьора Наум Шопов и приятелката му

http://www.struma.com/hailaif/blagoevgradchankata-aleks-petkanova-i-suprugut-1117-relaksirat-v-bansko-s_142824/

Семейство Александра и Даниел Петканови разпускат в Банско, заедно със своите приятели - актьора Наум Шопов и приятелката му Теа Минкова.

Двойките заминаха в началото на седмицата, за да избягат от натовареното си ежедневие в София. Те се отдадоха на спа в студеното време и релаксираха в популярен хотел, предлагащ екстри и добра храна.

Алекс, която другия месец очаква да роди първия си наследник не се лиши от нищо и похапна в известен италиански ресторант. Даниел не спира да...

Продължава

Активистите от фейсбук срещу проекта за Бунарджика отказват диалог с район "Централен"

https://www.24chasa.bg/region/article/7187378

Активистите от фейсбук срещу проекта за Бунарджика отказват диалог с район "Централен"Нито един представител на активни във Фейсбук групи не откликна на поканата на кмета на район "Централен" Георги Стаменов за среща в кметството снощи, на която да бъдат обсъдени очи в очи важни теми като проекта за облагородяването на хълма Бунарджика. На 5 декември в администрацията на район "Централен" по инициатива на районния кмет Георги

"Перките" не били в идейния проект на "Графа"

https://pik.bg/перките-не-били-в-идейния-проект-на-графа-news801903.html

"Перките" не били в идейния проект на "Графа"

Новите ограничителни стълбчета край трамвайната линия по ремонтиращата се все още улица "Граф Игнатиев" придобиха печална слава. Предпазните съоръжения станаха повод за недоволство и градски фолкор в социалните мрежи. Оприличиха ги на "перки от акули", надгробни плочи и други. 

"В идейният проект тези ограничители отсъстват. При съгласуването на проекта от различните институции държаха да има ясно ограничаване на трасето на трамвая и пешеходните зони. При публичните обсъждания голяма част от гражданите също настояваха за ограничители", заяви проектантът на ремонта архитект Иво Пантелеев пред Нова телевизия.

Архитектът каза, че първоначално ограничителите са планирани във формата на куб, като тези на улица "Солунска", които обаче се превърнали в места за сядане. Това е причината ограничителите на Графа да са в различна форма.

В момента те все още не са фиксирани за земята. Разширен състав от експерти ще реши как точно да бъдат поставени съоръженията. "Ние следим внимателно тази критична нагласа в социалните мрежи. Един такъв проект е пресечка на много мнения. Изключително критични сме към качеството. Има много места, които не приемаме в момента. Довършителните работи все още предстоят", уточни още той.

Патналеев заяви, че елементите, които предизвикват недоволство и притеснение ще бъдат отстранени до края на ремонта. За него цялото е по-съществено от отделните елементи и смята, че към момента няма идеи за поставяне на бордюр или саксии, които да изпълняват ролята на ограничители.

Грипът удря Варна след месец

http://varnautre.bg/2018/12/06/97707/%d0%b3%d1%80%d0%b8%d0%bf%d1%8a%d1%82-%d1%83%d0%b4%d1%80%d1%8f-%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4-%d0%bc%d0%b5%d1%81%d0%b5%d1%86

Очакваме грипната епидемия във Варна да бъде през януари или началото на февруари. Това съобщи д-р Янка Драганова, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионалната здравна инспекция (РЗИ), цитирана от ИА Фокус. Наблюдава се постепенно увеличаване на заболеваемостта, но то все още не е драстично, обясни д-р Янка Драганова. Леко повишаване на броя […]

Част от ограда с Турция падна

http://www.transmedia.bg/2018/12/06/%d1%87%d0%b0%d1%81%d1%82-%d0%be%d1%82-%d0%be%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b0-%d1%81-%d1%82%d1%83%d1%80%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%bf%d0%b0%d0%b4%d0%bd%d0%b0/

Част от оградата по границата с Турция отново е паднала, но се работи по нейното възстановяване. Това съобщи бившият вицепремиер Валери Симеонов, който пряко отговаряше за изграждането на съоръжението.

Снимки на рухналата ограда разпространи във Фейсбук депутатът от БСП Николай Цонков.

Валери Симеонов обясни станалото с проливния дъжд, който предизвикал повличане на чакъл и дървета.

Още преди година депутатът от БСП Елена Йончева съобщи за разрушаване на оградата и направи специален филм по тази тема. Тя и нейни колеги предоставиха на прокуратурата документи, свързани с корупция при изграждането на съоръжението.

Снимката е от профила на Николай Цонков във Фейсбук.

Част от оградата с Турция падна

http://www.transmedia.bg/2018/12/06/%d1%87%d0%b0%d1%81%d1%82-%d0%be%d1%82-%d0%be%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81-%d1%82%d1%83%d1%80%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%bf%d0%b0%d0%b4%d0%bd%d0%b0/

Част от оградата по границата с Турция отново е паднала, но се работи по нейното възстановяване. Това съобщи бившият вицепремиер Валери Симеонов, който пряко отговаряше за изграждането на съоръжението.

Снимки на рухналата ограда разпространи във Фейсбук депутатът от БСП Николай Цонков.

Валери Симеонов обясни станалото с проливния дъжд, който предизвикал повличане на чакъл и дървета.

Още преди година депутатът от БСП Елена Йончева съобщи за разрушаване на оградата и направи специален филм по тази тема. Тя и нейни колеги предоставиха на прокуратурата документи, свързани с корупция при изграждането на съоръжението.

Снимката е от профила на Николай Цонков във Фейсбук.

Обвиниха мъж, давал неправомерно кредити за 19 830 лева, взел лихва от 18 319 лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/7187380

Обвиниха мъж, давал неправомерно кредити за 19 830 лева, взел лихва от 18 319 леваОкръжната прокуратура в Ловеч е внесла в съда обвинителен акт срещу мъж, давал неправомерно кредити. Това съобщават от Апелативната прокуратура във Велико Търново, предаде БТА. Обвинението срещу Ф.В. е за това, че в периода 2002 - 2016 г. в Луковит, като физическо лице, без съответно разрешение от БНБ по Закона за банките и Закона за кредитните

Русия ще тества ядрен двигател в Космоса

http://www.cross.bg/dvigatel-yadren-rysiya-1590970.html

/КРОСС/ След като охладителният механизъм на руският космически ядрен двигател е бил успешно тестван на Земята, специалистите от института "Келдиш" смятат да преминат към изпробване в Космоса, съобщава РИА "Новости". Ядреният космически двигател позволява пътуването на големи дистанции в Слънчевата система, като има потенциала да скъси времето на полета. Той е много по-ефективен от сегашните технологични решения, но един от основните му проблеми е свързан с методите за охлаждане. Ядрените двигатели се нагряват до огромни температури, а топлината им трябва да бъде разсеяна в пространството под формата на лъчение. Обикновено за тези цели се използват външни радиатори с циркулиращи флуид през тях, но тяхната маса е твърде голяма, за да бъде приложима в космическите двигатели. Руските инженери са разработили специална охладителна течност с ниска маза и висока ефективност, която по думите им ще реши този проблем. Създаването на ядрен двигател би позволило на Русия по-лесно да усвои нови терени, далеч извън ниската околоземна орбита. Страната е нямала успешна мисия в далечния космос от десетилетия, но създаването на ядрен двигател би променило това и дори би позволило по-лесната колонизация на Марс.  

Варненски шофьор мина през ходилото на пешеходка и избяга

http://www.moreto.net/novini.php?n=387158

В междублоково пространство в ж.к. «Младост» във Варна, водачът на неизвестно МПС, по време на движение, не пропуска и минава през ходилото на пешеходка, пресичаща пътното платно на пешеходна пътека, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Варна за Moreto.

Автономното такси на Waymo вече таксува пътниците

https://www.investor.bg/novini/444/a/avtonomnoto-taksi-na-waymo-veche-taksuva-pytnicite-273167/

Проектът е стратегически ход за притежаваната от Alphabet компания в борбата ѝ с конкуренцията на Uber и Cruise Automation

Слави Трифонов vs Десислава Радева: като еколог ли е пътувала в Катовице

http://clubz.bg/76787-slavi_trifonov_vs_desislava_radeva_kato_ekolog_li_e_pytuvala_v_katovice

В какво качество съпругата на президента Румен Радев - Десислава го е придружавала на конференцията на ООН за изменението на климата в Катовице, след като длъжност "първа дама" по българското законодателство няма. Била ли е тя "легитимирана" на форума като заместник-ръководител на българската делегация. 

С този въпрос се занимава снощи "Шоуто на Слави", като очаквано темата повлече крак и днес. И вкара "Дондуков" 2 в обяснителен режим.

В ефир водещият Слави Трифонов показа документ, според който на английски език са записани водачите на 24-тата сесия от Конференцията на страните от Обединените нации по Рамковата конвенция за промените на климата. В него на първо място, като водач на делегацията, е президентът Радев, а на второ място, като заместник-ръководител на делегацията, е посочена Десислава Радева. Според Трифонов Радева е била обозначена в този документ и като "съпруга на президента на Република България".

След което водещият направи коментар:

"Интересно Деси Радева какъв експерт по екология е, че да е предложена за заместник-водач на нашата делегация? Може би отговаря за чистотата на въздуха в къщата на президента, като редовно отваря прозореца, за да се проветри и забърсва фините прахови частици от генералската униформа на президента. По-надолу в списъка са други, по-маловажни длъжности като министъра на околната среда и водите – Нено Димов, посланика, шефа на кабинета на президента и т. н.… От този документ става ясно, че съпругата на президента е държавна длъжност, втора по важност след президента."

И продължи:

"Интересно по кой закон жената на Радев отива в Полша като част от делегацията, на държавни разноски? С пари, които даваме всички ние, българските данъкоплатци. Само да припомня, че по българското законодателство няма институция "първа дама", така както е при американците, например. Тук няма "първа дама", която да има държавен бюджет, кабинет, администрация и правомощия".

След запитване на Клуб Z от президентството посочиха, че т. нар. първа дама не е била заместник-ръководител на делегацията, а имало грешка при акредитирането за събитието, за която от самото президентство за сигнализирали. Ето какво заявиха от екипа на Румен Радев:

"Съпругата на държавния глава не е била заместник-ръководител на българската делегация на конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата, както е видно от решението на Министерския съвет от 14 ноември т. г. за състава на делегацията, нито е участвала под каквато и да е форма в работата на форума. Никакви държавни средства не са били похарчени за съпругата на президента при пътуването на българската делегация до Катовице. За допуснатата техническа грешка при акредитацията на българската делегация е сигнализирала самата президентска институция още на 6 ноември."

Бургас празнува, вижте как кметът раздава никулденски вестник (Снимки+видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7187354

Бургас празнува, вижте как кметът раздава никулденски вестник (Снимки+видео)Бургаският кмет Димитър Николов зарадва съгражданите си с празничен вестник, който лично раздаваше в Никулденското градче днес по обед. Николов слагаше печат с надпис "Честит Никулден" на всеки брой преди да го подаде на чакащите на опашка бургазлии. Градът празнува Деня на Св.Николай Чудотворец от ранни зори.

Франция ще въведе свой данък за интернет гигантите от 2019 г., ако няма сделка в ЕС

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/12/06/3357362_franciia_shte_vuvede_svoi_danuk_za_internet_gigantite/?ref=rss


Френският министър на финансите Брюно льо Мер каза днес, че Франция ще облага с данък интернет гигантите на национално равнище от 2019 г., ако държавите от ЕС не постигнат споразумение за данъците върху дигиталните приходи в блока, предаде "Ройтерс".<br /><br />Финансовите министри на ЕС не успяха да се споразумеят за облагане на приходите от дигитална дейност във вторник въпреки френско-германския план в последната минута за спасяване на предложението, като се съсредоточи...

Григор: Дядовците ми си заделиха от пенсиите, за да ми купят първия билет за самолет

https://offnews.bg//tenis/grigor-diadovtcite-mi-si-zadeliha-ot-pensiite-za-da-mi-kupiat-parvia-693362.html

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров разказа в предаването "Преди обед" по bTV за големите саможертви, които е трябвало да прави той и неговите близки по пътя му към световните върхове в тениса.

"Всеки път тук в Монако като се прибера, винаги се чувствам добре, трябва ми това време. Имам желанието да се прибера вкъщи в България, да се разходя из природата, има толкова места, в които не съм бил, да прекарам повече време със семейството си, но за момента няма никакъв шанс. Това е пътят, който съм поел и ще продължа до края.

Разбира се, това е от нещата, които ги повтарям. Гордея се че съм българин и идвам от България, от Хасково, такъв малък град. Винаги съм се гордял с това нещо, искам всеки да знае откъде съм, винаги имам носталгично чувство.

Когато бях малък, баща ми беше просто като герой. Нямаше нещо, което да няма решение. Само те знаят през какво са минали, самият факт, че баща ми трябваше да пътува постоянно, да стои гладен, само за да ме нахрани, да се храня добре и да тренирам.

Имало е такива случаи. Всички тези неща не съм ги забравил и няма да ги забравя. Майка ми да стои сама месеци наред, да се чуваме веднъж на месец. Само ние като семейство можем да ги оценим тези неща.

Не знам изцяло какво е трябвало да се продава, но да, трябвало е. Двамата ми дядовци си заделиха от пенсиите, за да ми купят първия билет за самолет. За Франция, за да играя турнир, спечелих.

Никога не мога да забравя, аз съм прекалено сантиментален човек, не мога да ги забравя тези моменти. Когато дядо ми почина в началото на годината, разбрах какво е да загубиш някой толкова близък. Много спомени се върнаха обратно.

Аз го исках прекалено много. Винаги имах това желание да се развивам. Никога не съм мислил по този начин. Виж къде живея, наистина нямам нищо. Винаги съм бил щастливо дете. Позитивизмът винаги е в мен. Майка ми се е опитвала да ме мотивира, с думите, ако искаш го направи", каза Димитров.

Хасковлията разказа и един случай, който показва колко е чувствителен:

"Прибирам се от градина с майка ми, спряхме на светофар, където имаше дом за деца в Хасково. Зад мен някой казва, "Бихте ли ни помогнали". Сирачета, които си протягат ръка през прозореца. Аз се разплаках, защото исках да им помогна. Майка ми ми каза "Добре, ако искаш да помогнеш, играй, стани нещо и помогни". Тенисът е цел за мен, платформа, нещо, което винаги съм искал, не трябва да се забравят и другите неща", завърши българинът.

Болницата в Силистра с нова апаратура за хемодиализа

https://www.24chasa.bg/novini/article/7187371

Болницата в Силистра с нова апаратура за хемодиализа Нови 12 апарата за хемодиализа има вече в силистренската болница след отпуснато финансиране от министерството на здравеопазването от 300 000 лв. Над 70 са пациентите от региона, а новата техника ще гарантира тяхното лечение. Купуването на новата апаратура е точно навреме, казват лекарите, защото досегашната вече е прехвърлила изработените

"Индия пауър" потвърди, че работи по сделка за българските активи на ЧЕЗ

http://nakratko.bg/category/26/168020/


Индийската компания "Индия пауър" потвърди пред БНР, че работи по сделката за българските активи на ЧЕЗ.

Италиански алпинист, катерил с Боян Петров: Само той тръгна към върха в този ден

https://www.24chasa.bg/novini/article/7187359

Италиански алпинист, катерил с Боян Петров: Само той тръгна към върха в този денБоян Петров беше изключително силен алпинист, но времето тази година на Шиша Пангма беше ужасно. Това разказва италианският алпинист Себастиано Валентини, който е един от последните видели Боян жив, предава БНТ. Последните дни заедно с Боян бяха както обикновено, никой не е мислел, че той няма да се върне.

Македонският режисьор Любиша Георгиевски е починал тази сутрин

https://www.24chasa.bg/novini/article/7187368

Македонският режисьор Любиша Георгиевски е починал тази сутринТази сутрин на 81 години почина македонският режисьор Любиша Георгиевски, бивш посланик на Република Македония в Сърбия и България и председател на парламента от 2006 до 2008 г., съобщи агенция МИА. Любиша Георгиевски е поставил над 160 постановки в Македония, България, Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина, Словения, Румъния, Полша и други страни.

Дончо Барбалов поема временно ресор „Транспорт” в София

http://nakratko.bg/category/59/168019/


Дончо Барбалов ще е временно изпълняващ длъжността зам.-кмет с ресор „Транспорт” в Столичната община. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова по време на редовно заседание на Столичния общински съвет (СОС).

Одобриха само частични права за връщането на мигранти

http://clubz.bg/76786-odobriha_samo_chastichni_prava_za_vryshtaneto_na_migranti

Съветът на ЕС постигна днес частично споразумение за промяната в начина на работа на европейската гранична служба "Фронтекс".

Става дума само за връщането на мигранти и сътрудничеството с трети страни. Това означава, че  все още не могат да започнат преговори по въпроса с Европарламента. С други думи – няма споразумение, преди да са договорени всички части от него.

Не бе прието предложението на Еврокомисията за осигуряване на 10 000 европейски граничари, които да охраняват външните граници на Съюза и да бъдат разполагани дори без съгласието на държавата, в която биват изпращани.

Какво бе одобрено

"Фронтекс" ще може да осигури техническа и оперативна подкрепа на страните от ЕС при връщането на мигранти. Това ще става по молба на засегнатата страна или по инициатива на самата агенция, съгласувана със съответната страна. Подкрепата обхваща всички етапи на връщането – подготовката и дейностите след връщането и след пристигането. Тя ще включва и помощ при доброволно завръщане.

Граничната служба ще може да помага и на държавите членки в установяването на самоличността на граждани на трети страни и в придобиването на документи за пътуване.

Засилва се сътрудничеството с трети страни. Това ще стане, след като "Фронтекс" получи широки правомощия за това, без никакви ограничения.

Тук има възможност за сключване на споразумения между ЕС и трети страни (които според сегашните правила са само такива, които граничат със Съюза). Това ще позволи на "Фронтекс" да разполага екипи за конторлиране на границата и връщане на мигранти, както и да действа в трети страни.

Агенцията ще има правото да разполага експерти в качеството на офицери за свръзка. Те ще бъдат част от местните или регионалните мрежи за сътрудничество между тези офицери и експерти по сигурността от ЕС. Ще бъде даден приоритет на разполагането на хора за свръзка в страните, откъдето идват мигранти, или такива, през които минават транзит.

Обявиха Надал и Джокович за скучни

https://offnews.bg//tenis/obiaviha-nadal-i-dzhokovich-za-skuchni-693360.html

Бившият четвърти в световната ранглиста Адриано Паната обяви актуалните звезди в тениса Рафаел Надал и Новак Джокович за скучни за гледане.

Победителят от турнира "Ролан Гарос" през 1976 година смята единствено Роджър Федерер за достатъчно интересен за наблюдаване.

"Федерер винаги ме е възхищавал. Той е като смесица от Тони Бенета, Пол Макартни и Пинк Флойд. Надал има мощен удар, отличен боец е.

Джокович е способен да спаси всяка топка, но играта им е скучна. Като цяло съвременните тенисисти са скучни. Залагат на мощни и неспасяеми сервиси. Едно време тенисът беше чиста поезия", коментира Паната пред италианските медии.

Протестиращи към ВСС: Нe пoзвoлявaйтe правото да се yпoтpeбявa в пoлзa на някого

https://frognews.bg/novini/protestirashti-kam-vss-pozvoliavaite-pravoto-ypotpebiava-polza-niakogo.html

Членовете на Висшия съдебен съвет днес разгледат казуса с назначената от Лозан Панов провека по делото ”Иванчева” и призивът тя да не бъде правена. Преди заседанието протестиращи внесоха обръщение до ВСС с призив да пазят правото и да не позволяват то да бъде използвано в полза на определени интереси.

Кола блъсна жена на "зебра" в Свищов

https://pik.bg/кола-блъсна-жена-на-зебра-в-свищов-news801900.html

Кола блъсна жена на "зебра" в Свищов

59-годишна пешеходка пострада при инцидент в Свищов, съобщават от ОД на МВР-Велико Търново.

Произшествието е станало вчера около 17,00 ч. на ул. "Патриарх Евтимий" в крайдунавския град. По първоначална информация лек автомобил "Шкода Фабия", управляван от 64-годишен мъж от Свищов е блъснал пресичащата пътното платно на пешеходна пътека жена.

В резултат на това тя е откарана в свищовската болница с фрактура на гръдна кост и ребро и след преглед е освободена за домашно лечение. Водачът е изпробван за употреба на алкохол, пробата е отрицателна.

По случая е започнато досъдебно производство.

Коледните лампички могат да забавят скоростта на безжичния интернет

http://www.cross.bg/internet-kachestvoto-skorostta-1590969.html

/КРОСС/ Коледа наближава и всички бързат да украсят домовете и офисите си с празнични светлинки. Това обаче може да доведе до някои неочаквани последствия. Оказва се, че лампичките влияят на скоростта на интернет връзката. За това предупреждават от компанията "Ofcom", която е излязла със съобщение след проверка на качеството на вътрешната интернет връзка, цитирана от Би Би Си. Приложение проверява безжичните сигнали, за да се разбере дали пакетите данни за интернет преминават безпроблемно между маршрутизатори и мобилни устройства. Програмата се изпълнява заедно с проучване, което показва, че wi-fi мрежи в 6 милиона домакинства и офиси не работят толкова бързо, колкото би трябвало да се очаква. След като изследва качеството на интернет връзката, компанията дава предложения за причините, които могат да повлияят негативно. Най-честите причини за забавяне на безжичния интернет са електронни устройства: микровълнови печки, бейбифон, радиостанции и камери, дори и празничните лампички, пише Е-здравей.  

"Ботев" ще търси място в Лига Европа през купата, заяви Антонио Вутов

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/12/06/3357344_botev_shte_tursi_miasto_v_liga_evropa_prez_kupata/?ref=rss


Полузащитникът на "Ботев" (Пловдив) Антонио Вутов заяви, че отборът му ще търси участие в Лига Европа през Купата на България. Халфът получи наградата за най-добър играч на 17-ия кръг в Първа лига благодарение на доброто си представяне и двата гола при 4:1 срещу "Берое".<br /><br />"Навлязохме в ритъм и започнахме да играем хубав футбол. Нашата цел продължава да бъде място в квалификациите на Лига Европа", каза той.<br /><br />"Логично...

Бургас събра 6-месечния Николай със 101-годишния дядо Николай от Бургас

https://petel.bg/Burgas-sabra-6-mesechniya-Nikolay-sas-101-godishniya-dyado-Nikolay-ot-Burgas__294149

Снимка флагман.бг 6-месечния Николай, който се роди в началото на лято 2018 и 101-годишният дядо Николай (роден преди приключването на Първат...

Индийската компания продължава преговорите за покупка на ЧЕЗ

https://petel.bg/Indiyskata-kompaniya-prodalzhava-pregovorite-za-pokupka-na-CHEZ__294148

Снимка Булфото Индийската компания "Индия пауър", която беше втора в конкурса за покупка на активите на ЧЕЗ, работи по сделката. Това пот...

Дъжд за пореден път отнесе Великата българска ограда

https://offnews.bg//politika/dazhd-za-poreden-pat-otnese-velikata-balgarska-ograda-693358.html

За втори път оградата на границата падна жертва на природните стихии. Дъжд отново срути част от съоръжението в района на Малко Търново

Снимки от срутената ограда бяха разпространени във Фейсбук, а до момента официална реакция от властите няма. 

Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков каза, че съоръжението ще бъде ремонтирано, но няма причина фирмата изпълнител да бъде глобена, тъй като не става въпрос за повреда заради некачествено изпълнение.

"Има един малък участък, който е пострадал и това се случи в деня, когато Одрин беше изцяло потопен във вода. Има фирма, която я поддържа и отстранява повредата", каза Чолаков и заяви, че това ще отнеме около седмица. В това време ще бъдат възстановени "няколко елемента". По обясненията му Гранична полиция е поставила физическа охрана на мястото на разрушената ограда, а въпросът дали е имало опити за незаконно преминаване на границата губернаторът препрати към МВР.

Заради подобни снимки, които преди година направи депутатът от БСП Елена Йончева, правителството забрани достъпа до оградата и създаде 3-километрова зона, достъп до която може да се дава само от МВР.

Миналогодошиното срутване на оградата се случи след поройни валежи в областта. 

Великата българска ограда, както беше наречено съоръжението от бившия вицепремиер Валери Симеонов, излезе златен проект, като парите за него, по настояване на Обединените патриоти, бяха раздадени без обществени поръчки. За общо 132-та километра защитно съоръжение, цената на километър ограда, с прилежащите ѝ пътни участъци, излиза около 1.3 млн. лв. на километър. 

От публичната до момента информация става ясно, че някои от фирмите, които са избрани от съответните областни управители за строежа, са свързани с фигури от публичния и политическия живот на страната. 

Наградиха двама водолази, участвали в потушаването на пожар на танкера „Ерма“ през 1977 г.

http://varnautre.bg/2018/12/06/97698/%d0%bd%d0%b0%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%b4%d0%b2%d0%b0%d0%bc%d0%b0-%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%be%d0%bb%d0%b0%d0%b7%d0%b8-%d1%83%d1%87%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0%d0%bb%d0%b8-%d0%b2

Навръх днешния празник Никулден, почетен знак на Кмета с лента получиха водолазите Пламен Атанасов Димов и Веселин Георгиев Димов, участвали в потушаването на пожара на танкера “Ерма“ на пристанище Варна през 1977 г. С тях бе и к.д.п. Никифор Герчев, бивш началник на спасителната служба. “Изминалите 41 години не могат да заличат паметта за храбростта […]

България остава с едно от най-ниските нива на незаконна търговия с цигари в ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=387160

5.3% е делът на потребление на незаконни цигари в България през третото тримесечие на 2018 г. според традиционното изследване на празни опаковки от цигари у нас. Въпреки незначителното увеличение с 0.6% спрямо предходното тримесечие, ниските нива на контрабанда с цигари в страната остава като устойчива положителна тенденция повече от година.

Спецпрокуратурата възложи на полицейската служба КОС проверка на завод „Арсенал“

http://www.transmedia.bg/2018/12/06/%d1%81%d0%bf%d0%b5%d1%86%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%ba%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b2%d1%8a%d0%b7%d0%bb%d0%be%d0%b6%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%86%d0%b5/

 

 

Специализираната прокуратура възложи на началника на служба КОС (Контрол на общоопасните средства) при Главна дирекция на националната полиция (ГДНП) проверка в завод „Арсенал“ в Казанлък.

Тя е свързана с иззетите на 4 декември 2018 г. в област Стара Загора 17 автомата „Калашников“, 15 пистолета „Макаров“ и 12 цеви за същия пистолет, за които има основания да се предполага, че са произведени в завода и незаконно са изнесени оттам, се казва още в съобщението от Специализираната прокуратура.

В рамките на един месец службата трябва да представи обобщен доклад, в който да се отразят направените констатации, в т.ч. има ли извършени нарушения на нормативни актове, какви са били предприетите мерки и действия за отстраняване на закононарушенията, има ли последици от тези последици от тези мерки, както и санкционирани ли са виновните лица.

В прес съобщението се казва още, че с оглед на мащаба на проверката, в случай, че тя обективно не може да приключи в рамките на месец, Специализираната прокуратура трябва да бъде уведомена за причините, както и за възможния най-кратък срок за приключването й.

Във вторник при спецакция на ГДБОП и Спрециализираната прокуратура в столичния квартал „Редута“ бьха открити рекорден брой оръжия и боеприпаси. Освен оръжията от различни марки и фалшиви документи са намерени и 8 кг черен барут, който е можел да изравни със земята цял блок.

Някои от автоматите са открити в село Габарево, Община Павел баня. Арестувани са 5 души в Казанлъшко и продължава претърсването в селата Габарево и Хаджидимитрово. В Габарево боеприпасите са открити в имот на лице, известно като Айдън.

При операцията в София е задържан един мъж в момент, когато влизал в гаража с бойния арсенал. Най-характерното от заловения арсенал били заглушителите, които се използват само от специалните части в България.

 

 

 

Бисер Петков: С новите закони за хората с увреждания изпълнихме поетите ангажименти

https://www.24chasa.bg/novini/article/7187362

Бисер Петков: С новите закони за хората с увреждания изпълнихме поетите ангажиментиС приемането на Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ ние изпълнихме изцяло и в срок поетите ангажименти към хората с увреждания в подписания на 9 октомври план за действие за приемане на законодателство за хората с увреждания. Това заяви в парламентарната пленарна зала министърът на труда и социалната политика Бисер Петков след

Кратки новини: "Индия пауър" предприема действия за покупка на българските активи на ЧЕЗ

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/12/06/3357357_kratki_novini_indiia_pauur_predpriema_deistviia_za/?ref=rss


"Кратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />"Индия пауър" предприема действия за покупка на българските активи на ЧЕЗ<br /><br />Индийската компания "Индия пауър" съобщи, че работи по сделката за българските активи на ЧЕЗ, предаде БНР. Компанията е вторият класиран кандидат след "Инерком", но след като в края...

Северна Корея е разширила своя база за ракети с голям обсег след срещата между Тръмп и Ким Чен-ун

https://offnews.bg//sviat/severna-koreia-e-razshirila-svoia-baza-za-raketi-s-goliam-obseg-sled-s-693355.html

Северна Корея е разширила своя база за ракети с голям обсег през месеците след историческата среща през юни в Сингапур между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и президента на САЩ Доналд Тръмп, съобщи телевизия CNN, позовавайки се на сателитни снимки.

Според американската медия Северна Корея е развила базата Йонжо-дон в планинската вътрешност на страната, като е изградила там инсталация, чието съществуване все още не е обявено.

Заради местоположението си базата е подходяща за разполагане на новите севернокорейски ракети с голям обсег, включително такива, на които може да бъдат монтирани ядрени бойни глави, твърдят експерти.

"Наблюдаваме от много близо Северна Корея, но не можем да обсъждаме разузнавателни въпроси", заяви министерството на отбраната на САЩ в комюнике, цитирано от Франс прес и БТА.

На срещата си през юни Тръмп и Ким се обявиха за "пълна денуклеаризация" на Корейския полуостров, но не уточниха как ще бъде постигната и проверена тя. В събота американският президент изрази надежда да се срещне отново със севернокорейския лидер в началото на следващата година.

Оградата с Турция отново падна

http://www.cross.bg/ogradata-proverka-padna-1590978.html

/КРОСС/ Оградата с Турция отново падна, показват снимки, публикувани в социалните мрежи от депутата от БСП Николай Цонков. Кадрите са от 4 декември. Падналата ограда е на 12 км от Малко Търново, в местността Дълбокия дол. На снимката се вижда и паднала стълба. Предполага се, че тя е използвана при нелегалното преминаване на хора през границата на България. Миналата година Елена Йончева разкри далавери със строителството на оградата. Няколко пъти съоръжението пада заради "метеорологични условия". Публикувано във факти.бг: Управляващото мнозинство включи оградата в списъка на стратегическите обекти от значение за националната сигурност, а снимането и приближаването до нея бе строго ограничено. Ремонтът на оградата вече става без конкурс, за да можело поправките да се правят по-бързо, отбелязва в. "Дума". Главният прокурор Сотир Цацаров наскоро разкри в "Шоуто на Слави", че ДАНС и АДФИ са извършили проверка за цената, на който е построена оградата. Изводите на ведомствата са, че има реално завишени цени. Обясни, че в момента се извършва допълнителна проверка и ако изводите на ДАНС се потвърдят, ще бъдат повдигнати обвинения. Снимка Фейсбук

Два сенчъри брейка класираха Марк Алън за четвъртфиналите

https://offnews.bg//snukar/dva-senchari-brejka-klasiraha-mark-alan-za-chetvartfinalite-693338.html

В най-интересния мач от четвъртия кръг на Откритото първенство на Великобритания по снукър Марк Алън победи Нийл Робъртсън с 6-5 фрейма.

Северноирландецът, за когото това ще бъде първи четвъртфинал в Йорк от 5 години, започна по-уверено и след брейкове от 77 и 62 точки пое контрол над случващото се и поведе с 3-1. Робъртсън след това успя да спечели четири от следващите пет фрейма, като три от тях завършваха в негова полза само с една точка след реализирана черна топка.

Точно когато се очакваше, че Робъртсън ще довърши Марк Алън, шампионът от Мастърс-а успя да направи впечатляващ обрат, включващ два сенчъри брейка от 102 и 114 точки. Така Марк Алън ще има за съперник Стивън Магуайър, който изоставаше с 4-0 от световния шампион Марк Уилямс, но успя да навакса изоставането и в крайна сметка спечели с 6-5, в спор за място на полуфиналите.

След срещата Марк Алън бе доволен от психиката си и заяви пред Би Би Си: "Контролирах и трите фрейма, загубих ги с 1 точка. Чувствам че бях по-добрия играч, но някакси изоставах с 4-3 и 5-4."

"В последните два фрейма, мисля че той не отбеляза точка. Няма много по-добри начини да затвориш една среща. В един момент смятах, че това не е моята вечер, но в същото време знаех, че трябва да запазя спокойствие и да изчакам шансовете си.", завърши четвъртфиналистът.

Преди това Рони О'Съливан премина през Джак Лисовски, давайки му само един фрейм за крайното 6-1. "Ракетата" се е устремил към рекордна седма титла от турнира, а негов съперник на четвъртфиналите ще бъде Динг Дзюнхуей или Мартин О'Донъл.

Том Форд също е във фазата на четвъртфиналите след победа с 6-5 над Лу Нинг от Китай.

Административният секретар на Окръжния съд представи новата си поетична книга

http://www.varna24.bg/news/833336.html

При препълнена зала на "Арт салона“ на Радио Варна премина представянето на последната книга ...

Рибен курбан за пациенти и персонала в УМБАЛ-Пловдив за Никулден

http://www.cross.bg/nikolaii-sveti-kyrban-1590958.html

/КРОСС/ Отец Петър и отец Теодосий осветиха повече от 80 кг. риба - шаран, толстолоб и амур, в кухнята на УМБАЛ-Пловдив. Те благословиха празничната трапеза в навечерието на Никулден, когато Православната църква почита Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Рибният курбан бе приготвен днес сутринта и бе раздаден на пациентите, техните близки и персонала в лечебното заведение за телесно здраве и духовна бодрост по молитвите на Свети Николай. Чорба има за всеки, който посети болницата и пожелае да опита от нея, увери началникът на отдел „Прехрана" инж. Нина Василева. Благодарение на изпълнителния директор д-р Аргир Аргиров традицията да се раздава курбан на празника продължава сега и занапред, заявиха отците Петър и Теодосий. Тя се прави за благодарност към светеца от хората в екипа на болницата, които носят неговото име. Свещениците припомниха част от делата му и подчертаха, че неговият пример и любов са онова, което го поставя толкова високо. Те призоваха присъстващите на освещаването да следват доброто и да помагат на хората в нужда, с каквото могат, защото Бог е любов. Изпълнителният директор д-р Аргиров изпрати по случай празника поздравителен адрес, в който честити на имениците и отправи пожелания за здраве, радост и благоденствие, Свети Николай да покровителства и да носи късмет на всички.

Парламентът прие окончателно закона за личната помощ

https://www.24chasa.bg/novini/article/7187355

Парламентът прие окончателно закона за личната помощ Парламентът прие окончателно на второ четене законопроекта за личната помощ. Той влиза в сила от 1 януари 2019 г., съобщи БТА. Лична помощ по новия закон ще се отпуска от 1 септември догодина. До тогава лицата, които ползват социалните услуги от общините "Личен асистент", "Социален асистент" и "Домашен помощник",

Цветан Василев е осъден на първа инстанция да върне 125 млн. евро на КТБ

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/12/06/3357261_cvetan_vasilev_e_osuden_na_purva_instanciia_da_vurne/?ref=rss


Софийският градски съд (СГС) реши свързаната с Цветан Василев люксембургска офшорка V2 Invetment Sarl да върне 125 млн. евро непогасени заеми към КТБ. За това съобщава "24 часа" във водещия си материал.<br />Проверка на "Дневник" на сайта на градския съд показа, че решението е от 3 декември.<br /><br />Делото е образувано през 2016 г. по искане на синдиците на фалиралата банка. В решението, публикувано на сайта на съда всички имена са изписани с...

Алисия ще радва фенове и именници тази нощ в The Face Благоевград

http://www.struma.com/hailaif/alisiya-shte-radva-fenove-i-imennici-tazi-nosht-v-the_142823/

Красавицата Алисия е специален гост в клуб THE FACE Благоевград тази вечер - Никулден. С хитовете си тя ще сътвори страхотно шоу за своите фенове от целия регион, както и за всички именници, които ще празнуват в клуба.

Изпълнителката е заредена с енергия за купон до зори. Резервациите вече започнаха. Вход свободен за дамите.

П. Георгиева

Съдът задължи КЗК да се произнесе по сделката на ЧЕЗ и ”Инерком”

https://frognews.bg/novini/sadat-zadalji-kzk-proiznese-sdelkata-chez-inerkom.html

Върховният административен съд постанови, че незаконно антимонополната комисия е отказала да образува второ производство по сделката за продажба на доставчика на ток в Западна България.

Физиотерапевт от Варна: В България липсват кампании за превенция на зимни травми

http://www.moreto.net/novini.php?n=387149

В чужбина има здравни кампании за предпазване при падане в зимни условия, но в България не се правят такива. Това каза физиотерапевтът Христо Христов от възстановителен център в града. Според него, липсата на профилактика от страна на здравните институции може да допринесе за получаването на тежки наранявания.

"Индия пауър" потвърди, че работи по сделка за българските активи на ЧЕЗ

https://www.24chasa.bg/novini/article/7187349

"Индия пауър" потвърди, че работи по сделка за българските активи на ЧЕЗИндийската компания "Индия пауър" потвърди пред "Хоризонт" по БНР, че работи по сделката за българските активи на ЧЕЗ. Компанията е вторият класиран кандидат след "Инерком", но след като в края на миналия месец, от българската компания не успяха да осигурят финансиране, от централата в Прага потвърдиха,

Започна делото срещу кмета на Шабла за неправомерно усвоени европейски средства

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/12/06/3357352_zapochna_deloto_sreshtu_kmeta_na_shabla_za/?ref=rss


Днес в Окръжния съд в Добрич започна наказателното дело срещу кмета на Шабла Мариян Жечев, заради неправомерно усвоени европейски средства по проект за реконструкция на градския стадион.<br /><br />Според обвинителния акт през ноември 2015г., Жечев е представил неверни сведения за изпълнението на проекта пред Регионалната разплащателна агенция на Държавен фонд "Земеделие" във Варна. Целта е била да бъдат получени средства в размер на близо 525.5 хил. лв. без ДДС,...

Мей: Вариантите са моята сделка, без сделка или изобщо без Brexit

https://www.investor.bg/evropa/334/a/mei-variantite-sa-moiata-sdelka-bez-sdelka-ili-izobshto-bez-brexit-273166/

Премиерът води преговори със законодателите за даването на по-голяма роля на парламента при започването на т. нар. предпазен механизъм на ирландската граница

Григор Димитров: Аз съм сантиментален човек

http://clubz.bg/76784-grigor_dimitrov_az_sym_santimentalen_chovek

Григор Димитров открехва вратата към вътрешния си свят, семейството, миналото и трудностите от малък да заживее сам в чужбина във втората част от интервюто пред Десислава Стоянова от бТВ. Журналистката разговаря с най-добрия ни тенисист в Монте Карло, където той се готви за новия сезон.

„Споделям често със семейството си за желанието си да се прибера вкъщи, в България, да се разходя из природата. Има толкова места, на които не съм бил, искам да отида, да разбера повече за страната и да прекарам повече време със семейството си. За момента обаче няма никакъв шанс - това е пътят, по който съм поел и ще продължа до края. Разбира се, едно от нещата, които повтарям до ден днешен е, че се гордея, че съм българин, че идвам от България, специално от Хасково - от такъв малък град. Винаги съм се гордял с това и съм искал всеки да знае“, казва Димитров.

Григор разказва за трудностите да практикува любимия си спорт като дете в Хасково:

„Ставахме рано с баща ми към 6:00 - 6:30, за да тренираме в зала, в която имаше счупени прозорци. Беше минус 6-7 градуса, трябваше да играя с ръкавици. Спомням си Кенана. До ден днешен си спомням всеки един крос, всяка една пътека, през която съм тичал. Зоологическият кът…“

А ако не се занимаваше с тенис?

„Аз съм любител на спортовете. Всеки спорт ми харесва - от състезание на коли до тичане на маратон. Като бях малък, си спомням как един от приятелите ме беше попитал: „Защо продължаваш да играеш тенис?“. Отговорих: „Защото ми харесва“. И когато ми задават този въпрос „Ако не беше тенисист, какъв щеше да станеш?“, не мога да отговоря - в главата ми беше само едно нещо: да стана тенисист и да играя добре тенис. И никога не съм си мислел, че няма да успея - може би това е един от най-големите ми плюсове.“

„Когато бях малък, баща ми беше като герой. Нямаше нещо, което да остане без решение. Само те знаят през какво са минали, но самият факт, че баща ми трябваше да пътува постоянно, да се жертва и да стои гладен, само за да съм нахранен, да съм добре и да тренирам… Имало е и такива случаи. Не съм забравил всички тези неща и никога няма да ги забравя. Майка ми да стои сама месеци наред, да се чуваме веднъж на месец, тъй като не разполагахме с такива възможности да се видим… Всички тези неща може би само ние като семейство можем да ги оценим. Помня, например, как двамата ми дядовци отделиха пари от пенсиите си, за да си купя билет. Беше за Франция - отидох и спечелих турнира“, усмихва се първата ни ракета.

„Аз съм прекалено сантиментален човек, не мога да забравя тези моменти. Особено в началото на годината, когато дядо ми почина - тогава разбрах какво е да загубиш толкова близък човек. Много спомени се върнаха обратно.“

Димитров напуска България на много крехка възраст. Заминава за САЩ на 12 години, след това и за Барселона. Разполага с ограничени средства.

„Аз го исках прекалено много. Винаги съм имал това желание да се развивам. Никога не съм си мислил „Виж къде живея“ или „Нямам нищо“. Винаги съм бил щастливо дете. Всичко това идва от родителите ми, така са ме възпитали. Винаги майка ми се опитва да ме провокира и аз се опитвам да направя нещо по-добро“, споделя още един от най-популярните българи зад граница.

„Няма да забравя една история. Бях малък, но помня. С майка ми бяхме на един светофар до дом в Хасково. Зад себе си чух „Бихте ли ми помогнали“, обърнах се и видях деца, сирачета, които си подават ръцете през оградата. Завъртях се и започнах да плача. Майка ми ми зададе въпроса: „Защо плачеш?“. Отговорих, че искам да им помогна. Никога няма да забравя как тя се спря до мен, клекна и каза: „Добре, ако искаш да помогнеш - играй. Стани нещо, направи нещо, играй.“ Както винаги казвам - тенисът е една платформа за мен. Също е и цел, нещо, което винаги съм искал, но не трябва да се забравят другите неща“, връща се в спомените си Григор за една история, която е неразказвана досега.

А първото участие в голям турнир?

Помня как във вечерта преди да започне турнира влязох да тренирам, тренирах пет минути, излязох от корта и исках да си тръгна, не исках въобще да участвам. Бях ядосан, не се чувствах добре, не играех въобще добре. Бях изморен и нямах много време да се адаптирам към настилката. Пристигнах от фючърси, на които участвах в Испания. Просто не знаех как да събера себе си, за да изиграя един добър мач. Знаех, че с всеки следващ мач влизаш в ритъм и така нататък.

Същата вечер майка ми и баща ми бяха там, казаха ми някои неща… Георги Стоименов (бел. ред. мениджърът) беше там също, треньорът ми…. „Просто излез и играй“. Няма да забравя - играех първия мач на 15-и или 16-и корт. Първия сет другият водеше с 6:5 и имаше сетбол. Някак успях да спася този момент, спечелих сета и оттам нататък беше само и само направо.“

По искане на прокуратурата започва проверка на оръжейния завод "Арсенал"

http://econ.bg/Новини/По-искане-на-прокуратурата-започва-проверка-на-оръжейния-завод-Арсенал-_l.a_i.767315_at.1.html

Специализираната прокуратура възложи на службата Контрол на общоопасните средства (КОС) проверка в завод "Арсенал" в Казанлък. Тя е свързана с...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване