Очаква се затруднено движения в центъра, заради мача

Запалянковци блокираха улици преди дербито

    


Четиригодишно българче е намерено в ромски катун в Гърция?

Четиригодишно момиченце е било открито в ромски катун, предаде Dailymail. Това предизвика сериозни вълнения в Гърция. Детето е взето от служителите на реда при акция в град Фарсала в централна Гърция. Първоначално ромите се застъпили за версията, че русото и зеленооко момиче е тяхна рожба. С цел удостоверяване на истината е предизвикана ДНК... Четиригодишно момиченце е било открито в ромски катун, предаде Dailymail. Това предизвика сериозни вълнения в Гърция. Детето е взето от служителите на реда при акция в град Фарсала в централна Гърция. Първоначално ромите се застъпили за версията, че русото и зеленооко момиче е тяхна рожба. С цел удостоверяване на истината е предизвикана ДНК...

Официално: Янузай подписа нов договор с Юнайтед

Младата надежда на Манчестър Юнайтед Аднан Янузай парафира нов договор с клуба от „Олд Трафорд“. 18-годишният белгиец, който дебютира за „червените дяволи“ като смяна във финала за Къмюнити шийлд по-рано тази година, подписа нов петгодишен контракт, който ще го задържи в клуба до 2018 година. В официалния си дебют във Висшата лига, Янузай отбеляза и двата гола при успеха с 2:1 над Съндърланд преди няколко седмици. „Много съм доволен, че Аднан обвърза бъдещето си с Юнайтед. Той е невероятен талант и не спира да ме впечатлява откакто съм тук. Нег...

Полицаи помиряват Катуница с Цар Киро

Кирил Рашков отново е свободен човек. Рано сутринта днес Цар Киро напусна затворническото общежитие в Пловдив, където прекара близо 2 г. Рашков бе осъден на 3,5 г. за отправени смъртни заплахи. По-късно висшите магистрати намалиха наказанието му на 2,5 г.

Правят каталог на дупките в Добрич

Община Добрич реши да направи каталог на дупките в града. Причината е, че след ремонтните дейности на водното дружество в града зейват огромни пропасти. 
Пред „Дарик“ зам- кметът арх. Пламен Ганчев, че информацията за проблемните участъци е събрана от общинските мобилни групи. По тези данни ВиК-Добрич трябва да преасфалтира към 3 500 кв. метра дуп Община Добрич реши да направи каталог на дупките в града. Причината е, че след ремонтните дейности на водното дружество в града зейват огромни пропасти. Пред „Дарик“ зам- кметът арх. Пламен Ганчев, че информацията за проблемните участъци е събрана от общинските мобилни групи. По тези данни ВиК-Добрич трябва да преасфалтира към 3 500 кв. метра дуп

Банкнотата от 2 лева вероятно ще бъде заменена с монета

Банкнотата от 2 лева с лика на Паисий Хилендарски в следващите години вероятно ще трябва да бъде заменена с монета, пише в доклад на БНБ.

Причината е растежът на равнището на цените, както и спецификата на обращението, се посочва още в доклада. Спадът на икономиката и на банкнотите в обращение е довел до значително съкращаване на броя на произвежданите банкноти, който ще намалее още, ако двулевката бъде заменена с монета.

В еврозоната също има само монети със стойност 2...

Новият проект за Изборен кодекс влиза в НС

Активната регистрация като механизъм срещу т. нар. "мъртви души" е най-сложното решение, изтъкна Мая Манолова

Иво Ангелов пред ZAPERNIK TV: Говорил съм с хора, които ще помогнат за развитието на спорта в Перник

Борецът от "Миньор" Иво Ангелов смята, че спортът в Перник няма бъдеще. Това каза той специално за ZaPernik.com.

Той е на мнение, че към този момент спортът в Перник не може да се развива, заради лошите условия в залите за тренировки. "Да се надяваме, че в бъдеще ще ремонтират... Даже сме говорили с доста хора. Всеки ще помогне с каквото може. Ще се оправят условията.", допълни Иво Ангелов.

По повод Деня на Перник борецът Иво Ангелов...

Продължава

Доц. Бинка Попова стана лекар на годината

Тя за първи път в България извършва успешна

Кунева: Изработваме нова Конституция по примера на Исландия

"Движение България на гражданите" започва инициатива за изработването на нова Конституция по примера на Исландия. Това заяви Меглена Кунева в Шумен, където днес заседава Националният съвет на движението, предаде БГНЕС. "Започваме работа по изработването на нова Конституция с помощта на гражданите, както това се случи в Исландия. За целта ще сформираме обществен съвет от експерти и общественици, които ще събират предложенията на гражданите", заяви Кунева. Според нея най-големи промени са наложителни в частта за съдебната власт и даде пример с решението на Конституционния съд по казуса с Делян Пеевски. "Подкрепяме инициативата на президента Плевнелиев отново да се сезира КС и да се даде ясен отговор на въпроса кога се прекратяват пълномощията на един депутат", каза Кунева. Това, спо...

Общо 66 души са отведените в различни столични районни управления

Благодарение на бързата реакция на полицията, не са допуснати сблъсъци между агитките; информация към 15.30 часа

30 деца рисуваха Св. Иван Рилски в Кюстендил

30 деца се включиха в православно рисуване "Пътят на иконата" пред храм-паметник "Св. Мина" в Кюстендил. Заедно децата от арт-ателие "Духовна пътека за млади зографи" в рисуването участваха и деца от Босилеград. В началото архиерейският наместник отец Генади Генадиев прочете молитва- благослов за успех. "Ние се събираме всяка събота, но днес рисуването е посветено на Св. Иван Рилски. Работим върху житието на Св. Иван Рилски, защото самият ден е посветен на паметта на светеца. По- мал...

Народният представител Ирена Соколова развежда създателя на паметника на Свети Иван Рилски на Деня на Перник

От рано сутринта народният представител от ГЕРБ Ирена Соколова развежда творецът Минчо Тодоров, предаде репортер на ZaPernik.com.

Господин Тодоров е създател на паметника на Свети Иван Рилски, който се намира до Двореца на културата в Перник. Припомняме ви, че паметника на покровителя на града Свети Иван Рилски бе открит преди 5 години, на празника на Перник. Средствата за изработката са дарени от родолюбив бизнесмен.

Ирена Соколова каза, че всеки...

Продължава

Видео: Хорхе Лоренсо блъсна чайка, но постави рекорд на "Филип айлънд"


Световният шампион в MotoGP Хорхе Лоренсо блъсна чайка в квалификацията за Гран при на Австралия, но въпреки това спечели полпозишъна с нов рекорд на пистата "Филип айлънд".

Злощастната птица застана на пътя на испанеца при първото му излизане във втората фаза на елиминациите и се заклещи между страничните панели и предното окачване на неговата "Ямаха".

Независимо от това пилотът записа впечатляващото време от 1:28,527 минути на преасфалтираното трасе, а след кратка визита...

Борисов: Кабинетът не може да се се справи адекватно с бежанския проблем

Бойко Борисов обяви във Фейсбук, че се е срещнал с българския еврокомисар Кристалина Георгиева и заедно са обсъдили проблема с бежанците у нас. Той заяви, че кабинетът не може да се справи адекватно с бежанците.

Синдикатите вещаят социално напрежение през зимата

Лидерите на двата синдиката. Снимка БГНЕС.

Синдикатите очакват социално напрежение през зимата заради критичното състояние на енергетиката.

Пред “Хоризонт” лидерите на КНСБ и КТ “Подкрепа” Пламен Димитров и Константин Тренчев коментираха, че направените през лятото реформи в енергийния сектор са “половинчати и доста нескопосани”. “Защото, в края на краищата, оставяйки НЕК като един единствен обществен доставчик и платец, всички пари минават през него, само че НЕК има задължения от над два милиарда лева. Той запушва системата, той не плаща на ТЕЦ-овете, ТЕЦ-овете не плащат на мините, ЕРП-та – тези, които са на изходите, тези дето всички ги плюем, всъщност и те в един момент не могат да си получат парите от гражданите, те пък не плащат към НЕК, т.е. става едно постоянно неплащане и в същото време всеки може да обяви НЕК в несъстоятелност”, коментира Пламен Димитров.

Тренчев обясни, че сметките на НЕК са блокирани, БЕХ е с над четири милиарда и половина лв. на загуба. “А БЕХ е нещо като шапка на всички тези и тенденцията е много лоша”, каза той.

Двамата са скептични и от ефекта от социалните мерки, заложени в бюджета за 2014 година.

Тренчев изрази опасения, че въпреки предложенията за по-големи социални разходи в бюджета за догодина, за тази цел няма да бъде осигурен достатъчен ресурс. 

“Не знам колко ще се увеличи приходната част, защото, като следя тенденциите в икономиката, не съм никак оптимист. Освен това, опитът да тръгнат на съкращения, не че казвам да се остави администрацията, но тя трябва да се реформира по един определен начин и с някаква визия, някакъв план, говори, че по-скоро тези хора се опитват да съкращават разходи, а е всеизвестно, че икономика не се прави с икономии. Аз съм силно обезпокоен от факта, че по мои данни дефицитът е над 500 млн. вече, а догодина им трябват около 5 млрд., за да закърпят положението. Въпросът е дали ще се намерят тези пари. Сериозни пари се намират в работеща икономика”, коментира той.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров от своя страна обясни, че не вижда в предлагания бюджет за следващата година нова философия, с която да бъде преодоляна социалната несправедливост. Той смята, че е необходим нов подход към договарянето на заплатите и данъчното облагане.

“Тези ключови политики не ги виждам заложени като намерения, особено пък за работещите – там нищо не се говори дори. Необлагаемият минимум – ок, ако е толкова тежък да се възприеме като удар върху бюджета, дайте тогава поне да върнем данъка върху тези, които плащат минимална заплата. Обама това прави в САЩ от сумати време. Едно увеличение на минималната заплата е важно, но то не стига, то не дава наистина усещането, че има грижа за работещия българин”, коментира Димитров.

Статията "Синдикатите вещаят социално напрежение през зимата" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Министър Клисарова във Варна: Не задължаваме училищата да помагат на сирийските бежанци

Министерството на образованието не задължава училищата да помагат на сирийските бежанци, заяви във Варна ресорният министър Анелия Клисарова. Коментарът й е по повод появилата се информация, че просветното ведомство е изискало от школата да създават положително отношение към бежанците.

Сър Алекс: Да си селекционер на Англия е най-ужасното нещо

Бившият мениджър на Манчестър Юнайтед сър Алекс Фъргюсън заяви, че да бъдеш селекционер на Англия е „най-ужасната работа“, която можеш да имаш. В последните няколко дни, темата за този пост и в частност Рой Ходжсън, е доста актуална, след като селекционерът на „трите лъва“ използва неуместен виц, за да разведри обстановката в съблекалнята на почивката на световната квалификация срещу Полша през седмицата. Последваха бурни критики към Ходжсън, който в крайна сметка бе подкрепен от Футболната асоциация на Англия. „Не мисля, че позицията на англий...

Феновете на Реал притеснени, че Касияс ще отиде в Барса

45% от ултрасите на мадридчани се опасяват, че стражът ще премине при каталунците

    


Бойко Борисов: Правителството не може да се справи адекватно с бежанския проблем

Бойко Борисов обяви във фейсбук профила си, че се е срещнал с Кристалина Георгиева и заедно са обсъдили проблема с бежанците у нас. Ето и статусът на експремиера, който бе публикуван преди обяд:

Снощи в Брюксел се срещнах с българския еврокомисар Кристалина Георгиева. Обсъдихме ситуацията с бежанците и изразих разбирането си, че Европейският съю Бойко Борисов обяви във фейсбук профила си, че се е срещнал с Кристалина Георгиева и заедно са обсъдили проблема с бежанците у нас. Ето и статусът на експремиера, който бе публикуван преди обяд: Снощи в Брюксел се срещнах с българския еврокомисар Кристалина Георгиева. Обсъдихме ситуацията с бежанците и изразих разбирането си, че Европейският съю

Снайперисти в Сирия се прицелвали в бременни?

Британски лекар, доброволец в Сирия, разказва пред в. "Таймс" за зловещата "игра" между снайперистите на режима.

Протести срещу кабинета блокират Италия

Протести срещу правителството и стачка ще блокират в събота Италия. Те са организирани от профсъюзите, които недоволстват от политиката на правителството за икономии. Заради кризата безработицата в страната е висока, а доходите на населението намаляват. В бюджета за 2014 г. обаче са заложени още рестриктивни мерки. Заради стачката вчера не бяха извършени над 140 полета от Рим, блокиран беше и общественият транспорт в столицата и още няколко големи града. Очаква се днес протестите да бъдат доста по-мащабни. Протести ще има и в Португалия.

Полицията спря протеста в Омуртаг

/КРОСС/ Полицията попречи на жители на Омуртаг да блокират главния път за Варна. Недоволните граждани планираха да затворят участък от пътя София-Варна, като протестът бе насрочен за днес по обяд. Въпреки, че водата в града бе пусната за малко вчера, хората продължават да негодуват от водната криза. Те настояват за лична среща с главния прокурор Сотир Цацаров  с молба да разпореди ново разследване за похарчените милиони за построяването на водопровода от язовир Ястребино, предава БНР.  Желанието на гражданите е виновните за безводието и бедственото положение в Омуртаг да бъдат открити и наказани.      

Наши точат и банкомати във Виетнам

Йордан Валентинов Тодоров и Мартин Василев Попов са задържани на 16 октомври и признали, че са откраднали 111 млн. донга (5230 долара).

Полиция предотврати бой в Перник между протестиращи и привърженици на Орешарски

Почти до бой се стигна при посещението на премиера Пламен Орешарски в Перник вчера. Министър-председателят по традиция бе посрещнат от две агитки на подкрепящи кабинета и негови противници. 

Гнева на пернишки пенсионер изпита на гърба си председателят на инициативния комитет “Чисти ръце” Цветозар Вълков, който бе сред инициаторите на палатковия Почти до бой се стигна при посещението на премиера Пламен Орешарски в Перник вчера. Министър-председателят по традиция бе посрещнат от две агитки на подкрепящи кабинета и негови противници. Гнева на пернишки пенсионер изпита на гърба си председателят на инициативния комитет “Чисти ръце” Цветозар Вълков, който бе сред инициаторите на палатковия

Берлускони вън от парламента за 2 години

/КРОСС/ Съдът в Милано забрани на бившият италиански премиер Силвио Берлускони да се кандидатира и да заема публични длъжности в срок от две години, предаде Ройтерс. Присъдата е по дело за данъчни измами. Решението няма да влезе в сила веднага, тъй като Берлускони понастоящем е сенатор. За да бъде освободен от поста, ще трябва да се проведе гласуване в горната камара на италианския парламент. Очаква се вотът да се проведе през следващия месец.  

Правят каталог на добричките дупки

Община Добрич реши да направи каталог на дупките в града. Причината е, че след ремонтните дейности на водното дружество в града зейват огромни пропасти. 
Пред „Дарик“ зам- кметът арх. Пламен Ганчев, че информацията за проблемните участъци е събрана от общинските мобилни групи. По тези данни ВиК-Добрич трябва да преасфалтира към 3 500 кв. метра дуп Община Добрич реши да направи каталог на дупките в града. Причината е, че след ремонтните дейности на водното дружество в града зейват огромни пропасти. Пред „Дарик“ зам- кметът арх. Пламен Ганчев, че информацията за проблемните участъци е събрана от общинските мобилни групи. По тези данни ВиК-Добрич трябва да преасфалтира към 3 500 кв. метра дуп

Избраха ортопед за лекар на годината

Българският лекарски съюз утвърди като носител на най-високия почетен знак „Лекар на годината" 2013 доц. Бинка Попова от Клиниката по ортопедия и травматология към университетска болница "Царица Йоанна", по-известна като ИСУЛ. Връчването на отличието ще стане на официалната церемония по случай Деня на българския лекар. През 1987 г. доц. Попова за първи път в България извършва успешна реплантация на напълно ампутирана през дланта ръка, а към днешна дата е направила около 300 подобни, както и редица оперативни интервенции в областта на реконс...

Григор на крачка от купата в Стокхолм

Най-добрият БГ тенисист разби французина Кени дьо Шепе с 2-0 сета и се класира на 1/2-финал, където ще срещне друг Французин - Беноа Пер.

Бюджет 2014: Без промяна в партийните субсидии

Няколко седмици преди проектобюджетът за 2014 г. да влезе за обсъждане в пленарна зала, депутатите са в сблъсък на позициите за намаляване на парите

Борисов: Правителството не може да се справи адекватно с бежанския проблем

Бойко Борисов обяви във фейсбук профила си, че се е срещнал с Кристалина Георгиева и заедно са обсъдили проблема с бежанците у нас. Ето и статусът на експремиера, който бе публикуван преди обяд:

Снощи в Брюксел се срещнах с българския еврокомисар Кристалина Георгиева. Обсъдихме ситуацията с бежанците и изразих разбирането си, че Европейският съю Бойко Борисов обяви във фейсбук профила си, че се е срещнал с Кристалина Георгиева и заедно са обсъдили проблема с бежанците у нас. Ето и статусът на експремиера, който бе публикуван преди обяд: Снощи в Брюксел се срещнах с българския еврокомисар Кристалина Георгиева. Обсъдихме ситуацията с бежанците и изразих разбирането си, че Европейският съю

Заради неравноправни клаузи в документите, договорите за бърз кредит - нищожни?

Договорите, подписани с фирми за бързи кредити, могат да се окажат нищожни, обявиха вчера от прокуратурата. До анулирането на документите в съда може да се стигне, ако при проверките на държавното обвинение се установят неравноправни клаузи или документна измама от страна на дружествата за частно финансиране.

Бареков и ВМРО с общи искания срещу правителството

/КРОСС/ "Сила", "Граждански контрол", ВМРО и "България без цензура" се обединиха около няколко основни искания, които ще поставят на протеста, който ще е състои в неделя. Миналата седмица Николай Бареков призовава всички български граждани, които не са загубили духа на февруарския протест, в неделя от 18 часа, на шествие от Министерството на икономиката и енергетиката до Президентството. Ето и текста на декларацията, която обедини четирите организации:                                                          Декларация за протест Трето българско правителство не обръща внимание на исканията на хората за сваляне на монополите от власт. Нещо повече - срамните сделки между партийната олигархия продължават и доказателство за това е назначението на Румен Овчаров - лице на енергийните монополи за пазител на златната акция на държавата в основния монополист в горивата - "Нефтохим". Това решение на управляващите беше посрещнато с мълчаливото съгласие на ПП ГЕРБ

Прекръстват "Глобул" на "Теленор"

Българският мобилен оператор "Глобул" сменя името си и ще носи името на компанията, която го закупи – “Теленор”, сподели главният директор на корпорацията Стайн-Ерик Велан, пише "Капитал".Това се очаква да стане окончателно след година както е ставало с всички телекоми, които вече са собственост на норвежката телекомуникационна компания.

ГЕРБ обмисляли да искат оставката на кабинета заради бежанците

Политиката спрямо бежанците е една от темите, по които си заслужава да бъде искан вот на недоверие на правителството. Мнението изрази пред "Дарик" зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Димитър Главчев. Това се случва само ден след като лидерът на партията Бойко Борисов заяви, че партията му „ще изчака със следващия вот“, а дни преди това опозицията лансира две възможни тези за искана оставка на кабинета – за провал в политиката на здравеопазването, и за културата. Главчев посочи, че отношението към правителствената политика ще проличи ясно и при предстоящото този и следващия месец обсъждане и гласуване в Народното събрание на бюджета за 2014 г. "Бюджетът е вот на доверие към всяко правителство", обобщи той.  В социалната мрежа "Фейсбук" лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов написа, че в петък се е срещнал с българския еврокомисар Кристалина Георгиева и обсъдили ситуацията с бежанците. Борисов изразил позицията си, че българското правителство не може да се справи адекватно с бежанския проблем и с това за пореден път проличавала неопитността на премиера Орешарски. "В момента в страната цари тотален хаос и затова искаме предсрочни избори и оставка на управляващите", пише той. Според Кристалина Георгиева работата на българските власти трябва да бъде насочена към подобряване на условията в бежанските центровете, но още по-важна е бързата регистрация на бежанците. Като еврокомисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи тя помагала на страни като Ливан, Йордания, Турция, Египет, Ирак и колкото повече помощ получавали те от евросъюза, толкова по-валко бежанци тръгвали към Европа. Такава позиция изразил и Борисов, според който Европейският съюз трябвало да отделя възможно най-много средства, за да помага на страните в близост до Сирия и така те да остават близо до родината си, а не да се насочват към по-далечни държави като България. Междувременно депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев обясни пред Нова телевизия, че ГЕРБ подкрепили предложението на „Атака" проблемът с бежанците да се разгледа в Народното събрание, защото той е от значение за обществото, а не заради задкулисни договорки с националистите. Той определи твърденията за отворил се терен за договаряне между двете партии като „мечти от страна на „Атака".

Пиян шофьор едва не уби децата си

Тежка катастрофа заради пиян шофьор от Враца като по чудо не взе жертви. Семейство с две деца  се блъснало в дърво, а зад волана бил бащата, който отчел на дрегера 3.04 промила алкохол.
Инцидентът станал в петък около 18.30 ч. на пътя от Враца за Вършец. Лекият автомобил Тежка катастрофа заради пиян шофьор от Враца като по чудо не взе жертви. Семейство с две деца се блъснало в дърво, а зад волана бил бащата, който отчел на дрегера 3.04 промила алкохол. Инцидентът станал в петък около 18.30 ч. на пътя от Враца за Вършец. Лекият автомобил "Опел Астра" излязъл от платното и се забил в крайпътно дърво.

Мая Манолова: С новия изборен кодекс ще може да се гласува за личности

„Новият Изборен кодекс предвижда за първи път да може да се гласува за личности, освен за партийна листа, чрез преференциално гласуване". Това заяви пред БНТ зам.- председателят на Народното събрание Мая Манолова. 

Тя обясни, че най-вероятно при провеждането на следващите национални избори, хората ще могат да упражнят вота си едновременно с ... „Новият Изборен кодекс предвижда за първи път да може да се гласува за личности, освен за партийна листа, чрез преференциално гласуване". Това заяви пред БНТ зам.- председателят на Народното събрание Мая Манолова. Тя обясни, че най-вероятно при провеждането на следващите национални избори, хората ще могат да упражнят вота си едновременно с ...

Майли Сайръс купи Range Rover за кучетата си

/КРОСС/ Майли Сайръс похарчи 162 хиляди долара, за да поднови автопарка си, като си купи луксозен всъдеход Range Rover Sport, с който да вози своите пет кучета. Миналата седмица поп звездата се сдоби с бяло Maserati Quattroporte и с едно Porsche Cayenne и така общо е похарчила към 400 хиляди щатски долара за автомобили. Но домашните й любимци - Хепи, Бийн, Флойд, Мери Джейн и Пени Лейн не са допускани до спортните ѝ коли, затова тя е купила новия джип специално за тях и ще им позволява да правят каквото си искат в него - да пускат косми, да дерат кожените седалки и т. н. Майли неведнъж е демонстрирала, че обича страшно много своите домашни любимци. Тя дори беше казала, че ако сключи брак, ще подпише предбрачен договор, който ще ѝ гарантира попечителството над четириногите ѝ приятели в случай на развод. Майли, която скандализира света с провокативния танц туъркинг, в крайна сметка не стигна до брак с годеника си Лиъм Хемсуърт, с когото се раздели преди един месец. Той обаче не посмя да вземе нито едно от кучетата.

Берлускони получи забрана да заема публични длъжности за срок от 2 години

Присъдата няма да има незабавен ефект, като бившият премиер очаква решението за експулсирането му от Сената

    


Четирима чилийци получиха присъди за зверско убийство на хомосексуално момче в парк

В Чили четирима мъже бяха признати за виновни по делото за убийството на 24-годишния Даниел Замудио, съобщи BBC. Те са измъчвали и пребили до смърт младия хомосексуален мъж в парк в Сантяго по-рано тази година.

„Абсолютно неуважение към човешкия живот“, заяви съдията по делото Хуан Карлос Урутиа. Съдът ще оповести наказанието на четиримата ... В Чили четирима мъже бяха признати за виновни по делото за убийството на 24-годишния Даниел Замудио, съобщи BBC. Те са измъчвали и пребили до смърт младия хомосексуален мъж в парк в Сантяго по-рано тази година. „Абсолютно неуважение към човешкия живот“, заяви съдията по делото Хуан Карлос Урутиа. Съдът ще оповести наказанието на четиримата ...

Берлускони няма да заема публични длъжности за две години

Решението на италианския съд може да се обжалва

    


Берлускони няма да заема публични длъжности две години

Решението e на италианския съд и може да се обжалва

    

4-годишно българче намерено в ромски катун в Гърция?

Четиригодишно момиченце е било открито в ромски катун в Гърция. Полицейските власти съобщиха, че търсят помощ от Интерпол за идентифицирането й, съобщи АФП. След направения ДНК тест се оказало, че момичето не е на семейството, при което живеело, както първоначално те твърдели. Смята се, че русокосото дете може и да е било отвлечено при раждането му. Според една от версиите на ромите те го купили от баща му българин за 80 евро. А според друга - срещнали българската му майка случайно в един супермаркет и я съжалили, тъй като нямала пари да го отгледа и взели детето, за да й помогнат. Момиченцето просело по улиците на Лариса, а циганското семейство се опитвало да го продаде на добра цена. "Досега не сме открили изчезнало дете в Гърция на тази възраст. Чрез Интерпол ще потърсим помощ ...

Франция се “българизира”

Президентът Оланд в специално изявление предлага на Леонарда да се върне, но без семейството си, ромката казва - не, аз не съм животно…

Димо Райков. Снимка: личен архив

Да, кълбото по този случай във Франция непрекъснато усилва своя ход… Медиите “гърмят”, изпратили са специални кореспонденти в Косово, открити студиа нищят темата за емиграцията, за толерантността… Вътрешният министър е притиснат, правителството - също…

Дават по телевизиите цялата мизерия на тамошния живот в Косово… Учениците, макар и вече във ваканция, непрекъснато увеличават своя брой по улиците… Париж кънти - не на расизма, ние сме страната на свободата и на любовта между хората, ние не сме земята на експулсирането!

Да, в Париж…

А мен снощи една дама-нашенка ме пита - г-н Райков, Вие българин ли сте? Защо? Защото просто съм дал картината на онова, което става сега в Париж… Да, “няма по-сляп от този, който не иска да види”, нали?

***

Ето данните-факти от последното, току-що обявено социологическо изследване в страната на Свободата - 74 процента от французите одобряват политиката на вътрешния министър за експулсиране! 65 процента от французите са против връщането на фамилията на ромката Леонарда във Франция?!?

Сега вече и “патриотите” български ще са доволни…

Да, и най-толерантните хора май прихванаха от нашата бг-болест - да мразят оня, който е най-малко виновен за някои житейски неблагополучия.

Да му мислят емигрантите български - то и досега като кажеш, че си българин, и се извръщаха, но сега вече…

Да се радват любителите на кочинката - няма вече кой да им разваля рахатлъка. Защото кой ще се опитва да надигне глас срещу “патриотизма” им - та я вижте какво правят французите… Почти всички от тази вече близо 70-милионна страна имат в семейството си чужденец, почти не съм срещал французин от чист брак… И сега същите тези хора, в това число и министърът на вътрешните работи, който е дошъл с родителите си като дете от Испанияа, лишават ближния си от право на… живот… Щом съдбата ти е предопределила да си роден там, там ще живееш цял живот…

О, колко е познато това на нас, живелите през комунизма!

Да, прословутото софийско жителство… Щом си роден в Малко Търново, както моя милост, в оня захвърлен и изоставен и от Бога край на също непознатата страна България, там, в края на лудите Балкани, само там, там и никъде другаде трябва да преживееш живота си… Този един-единствен живот…

И си спомням. И изтръпвам от спомена на моето детство… И пак чувам онзи леден глас…

Хайде бе, къде ще се навираш там, сред дантелените софиянци, как така ще искаш да ставаш писател, ти си предопределен за слуга, за миньор - да, аз, Димо Петков Райков, съм завършил минно училище в Бургас… Училището тогава със славата на най-долното учебно заведение… Защото татко, Петко Димов Раойков, също миньор, така ми каза - “Ще ти позволя да отидеш в Бургас, в големия град, само при условие, че макар и отличник, ще учиш в минното училище, там всичко за децата на миньори е безплатно - общежитие, храна, униформа… ”
Да, но това беше през онова отдавна отречено време…

Нима сянката му се завръща? Какво става с този свят? Полудява ли, изтрещява ли…

Да, доволни ще са “бг-патриотите” - агонията на България ще продължава… Защото и вярата, надеждата, че на света все пак съществува Париж, че на света все пак има територия, в която се уважава духа и порива за свобода, вече излинява… И почти изчезва…

Браво! Да живее,”ура, ура, ура” за нейно “величество” Омразата…
Ех, Париж…

П.П. Току-що телевизиите във Франция “гръмнаха” с последната новина - президентът на Франция решава половинчато въпроса - готов е да даде възможност на Леонарда да се ...

Отвлечено българче открито в цигански катун в Гърция?

Чрез Интерпол гръцките власти ще издирват родителите

Пеле отложи посещението си в Грузи

Кралят на футбола Пеле отложи пътуването си до Грузия, което беше планувано в края на октомври, като премести посещението за по-късна дата. Легендарният футболист трябваше да присъства на младежки турнир, в който участие ще вземат отборите на Грузия, Аржентина, Бразилия и Уругвай. "Докато не се решат ред организационни въпроси за подготовката и провеждането на формата няма да се състои турнира. Естествено, Пеле също няма да дойде в Грузия", каза един от организаторите Ника Патаркалишвили. /БГНЕС...

Лекари готови за протест в подкрепа на семейството на убития Ники от Враца

Лекари от цялата страна са готови да подкрепят с активни масови протестни действия семейството на Николай Димитров от Враца. Темата  за пребитото момче е дискутирана на извънредния събор на медиците. При пълен кворум от 287 делегати започна работата на извънредния събор в Равда. 
„По повод убийството на 16-годишния младеж от Враца, чиито... Лекари от цялата страна са готови да подкрепят с активни масови протестни действия семейството на Николай Димитров от Враца. Темата за пребитото момче е дискутирана на извънредния събор на медиците. При пълен кворум от 287 делегати започна работата на извънредния събор в Равда. „По повод убийството на 16-годишния младеж от Враца, чиито...

Емир Кустурица стартира турнето си от България

Известният оркестър „No smoking orchestra” заедно с Емир Кустурица, идва в България през февруари. Стараната ни е първият домакин от турнето на Кустурица. Концертът е насрочен за 7 февруари в зала 1 на НДК.
Кустурица е известен със своите занимания в режисурата и музиката. Скоро приключват и снимките на филма „На млечния път“, в който участва Мони Известният оркестър „No smoking orchestra” заедно с Емир Кустурица, идва в България през февруари. Стараната ни е първият домакин от турнето на Кустурица. Концертът е насрочен за 7 февруари в зала 1 на НДК. Кустурица е известен със своите занимания в режисурата и музиката. Скоро приключват и снимките на филма „На млечния път“, в който участва Мони

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване