Четирима чилийци бяха осъдени за зверското убийство на хомосексуално момче в парк

В Чили четирима мъже бяха признати за виновни по делото за убийството на 24-годишния Даниел Замудио, съобщи BBC. Те са измъчвали и пребили до смърт младия хомосексуален мъж в парк в Сантяго по-рано тази година.

„Абсолютно неуважение към човешкия живот“, заяви съдията по делото Хуан Карлос Урутиа. Съдът ще оповести наказанието на четиримата ... В Чили четирима мъже бяха признати за виновни по делото за убийството на 24-годишния Даниел Замудио, съобщи BBC. Те са измъчвали и пребили до смърт младия хомосексуален мъж в парк в Сантяго по-рано тази година. „Абсолютно неуважение към човешкия живот“, заяви съдията по делото Хуан Карлос Урутиа. Съдът ще оповести наказанието на четиримата ...

Нова касапница - пиян шофьор уби жена край Сливен

38-годишна жена загина, а 42-годишен мъж е с опасност за живота след като пиян шофьор с Мерцедес се сблъска с Опела им.

ГЕРБ атакува управляващите и заради бежанците

Ще има следващ вот на недоверие, уверява Главчев

    


Кризата с бежанците е най-голямото предизвикателство пред България

"Кризата с бежанците е най-голямото предизвикателство пред страната ни през последните години. Все още съумяваме да овладяваме процеса, но без общи усилия няма да можем да посрещнем това, което идва. Чакат ни много трудни моменти”. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев пред БНТ в петък вечерта. Той посочи, че наблюдението по българо-турската граница е много добро и всички, които преминават нелегално са залавяни. "Проблемът е, че техният брой е много висок – понякога са над 200 души", каза той. Според него най-належащите мерки са свързани с изграждането на прегради по границата, ускоряване на изграждането на тристранния център с Гърция и Турция и създаването на съвместни патрули с Турция. По думите на Йовчев страната ни вече е получила техническа помощ от Фронтекс, следващата седмица се очаква и решението за финансовата помощ, а отделни държави-членки също са декларирали подкрепата си. "Има европейска солидарност, но тя не е достатъчна”, коментира министър Йовчев. Той отново призова за свикването на Консултативен съвет по национална сигурност при президента като форум, който може да постигне консенсус по темата. „Това е общонационален проблем и трябва да се решава с усилията на всички. Бежанците не са на Орешарски. Всяка институция трябва да поеме своята отговорност”, заяви вицепремиерът. Друг член на кабинета – външният министър Кристиан Вигенин също хвърли вината върху предишното управление. „Ситуацията с бежанците завари България недобре подготвена. Още от миналата година въпросът очевидно е бил подценен. Същевременно нямаме и опит, защото това за нас е нов феномен. Не бих казал, че трябва да драматизираме въпроса и да създаваме излишни страхове, но трябва изключително отговорно да подходим – не само правителството, а и всички институции. Ситуацията не е неуправляема, но наистина е необходима много добра координация и ангажимент на институциите”, заяви той пред бТВ. Междувременно по БНТ еврокомисарят за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева каза, че работата на българските власти трябва да бъде насочена към подобряване на условията в центровете, но по-важна е бърза регистрация на бежанците. Според нея помощта от Европа вече се превръща в реалност. "Сесилия Малмстрьом вече оторизира предоставянето на техническа помощ и от вчера тя е реалност. Това означава, че в България ще има екип от професионалисти, които да подсилят работата на нашата агенция по бежанците, и които също така да помогнат за усвояването на европейската финансова помощ. В момента се работи по детайлите на отпускането на тази помощ, но по принцип решение е взето, че България има нужда от Европа, при мащабите на очакваното нарастване на бежанците", добави комисар Георгиева.

Невероятната история на Тайра

Прочетете трогателната история на задомяването на Тайра. Тайра дойде при нас както си беше с раната. Третирахме я, пък така, пък иначе, пък я водихме по други клиники, че лекувахме пак – нищо. А усмихнатото момиче не се сърдеше – продължаваше да се усмихва и да се радва на вниманието, което раната и привлича, продължаваше кротко да ни гледа в очите в очакване на следващата процедура, не загуби нищо от слънчевата си природа, не се обърка, не се разтревожи – за нея беше достатъчно, че е с нас, че я обичаме, че и мислим доброто.Кучета като Тайра не са рядкост в приюта – стабилни, кротки, добронамерени към всичко живо момичета на средна възраст, научени от трудния живот да нямат претенции за нищо. За огромно съжаление тази група кучета се задомява бавно и трудно &ndash...

Кресна отбелязва празника си

Кресна отбелязва своя празник днес. По този повод е подготвена и специална програма. Денят запона с тържествена литургия в храм-паметник "Свети Иван Рислски". В 18.30 часа пък е предвидено официално откриване на празника, което ще бъде на площад "Кресненско въстание". В програмата ще вземат участие ДПГ и ДТС „Веселяче”, народния певец Румен Стойков и ансамбъл  "Синаница" - Кресна. В 20.00 часа в небето над Кресна ще има тържествена заря. По повод празника на града ще гостува и фолк-певицата Галена....

Десислава Терзиева: От 61 пътя в гаранция 81% са с дефекти

Десислава Терзиева, министър на регионалното развитие

81% от 61 ремонтирани пътища, които все още са в гаранция, са с дефекти. 

Това каза пред Дарик радио министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева.

Тя отбеляза, че сега течащите тунели на АМ Люлин се ремонтират за 250 000 лв.

“Поех ангажимент и създадох комисия по качеството, която прави проверки на пътищата в гаранция. Вече имам доклад, в който от 61 пътя на практика 81% са с дефекти. Заварих едно състояние, в което качеството не беше на дневен ред”, коментира тя.  

Министър Терзиева отбеляза още, че 35% от републиканската пътна мрежа е в окаяно състояние. Според нея държавата трябва да започне нова политика и всяка година да инвестира в поддръжката на по- малките пътища.

„Написали сме програма, така че от следващата година да започнат да се инвестират определени средства, съобразно наличните бюджетни средства. Освен това по ОП „Региони в растеж” успяхме да договорим на експертно ниво около 170 млн. евро за изграждането на пътища от втори и трети клас”, обясни тя.

За следващата година е предвидено да започне изграждането на пътя до Рилския манастир. Терзиева обясни, че има направена процедура за определяне на проектант.

„Автомагистрала “Хемус” е в приоритетите на правителството. Тя е записана в индикативните проекти по Оеративна програма „Транспорт”, каза още Терзиева.

Тя обясни, че магистрала “Струма” трябва да се построи задължително през следващия планов период, защото това е условие на Европейската комисия. Стойността ѝ е около 750 млн. евро, което на практика е цялата сума на оперативната програма. „С министъра на транспорта сме предложили съфинансирането от страна на България да се увеличи като проценти, което ще даде възможност през следващия период да се инвестира в повече проекти”, каза министър Терзиева и подчерта, че това трябва да бъде в рамките на бюджетните възможности.

По думите ѝ няма начин да не се изгражда тунелът на “Струма”, защото е свързано с екологичното равновесие в региона.

„Начертахме още през юни спешен план за спасяването на магистрала “Марица”, тъй като работите бяха изцяло спрени”, каза още министърът на регионалното развитие.

Търгът за изграждането на Западната дъга на Околовръстния път на София е отменен, тъй като за него се е явил само един кандидат. Предстои провеждането на втори търг.

„Тунелът под Шипка също е приоритетен проект и е свързан с проекта за обходен път на Габрово. Никой никога не е казвал, че тунелът е изваден от някакъв списък – напротив – той е в индикативния списък на ОП „Транспорт”, категорична беше министър Терзиева. Тя обясни, че за изграждането на тунела ще се необходими 80 млн. евро.

„Трябва да имаме интегриран подход в инвестирането в отделните общини, като не става дума само за европейските, но и за бюджетните средства. Европейските средства са допълващи. Трябва да гоним такъв икономически растеж, за да може един ден и за нас парите от ЕК да са допълващи”, каза още министър Терзиева. Тя добави, че се разработва специална стратегия за северозападния регион, която е свързана точно с интегрирания начин на разходване на средствата.

По отношение на зимното почистване министърът каза, че АПИ е отделила 60 млн.лв., но това не означава, че всички пари трябва да се похарчат за тази цел. Ако останат средства, те ще бъдат предвидени за рехабилитация на пътища. „Парите ще се разходват под строг контрол. Създали сме стройна организация”, каза министърът. На въпрос за санирането тя изтъкна, че се работи по създаването на по- достъпен начин за участие на гражданите в проектите. Според министъра проблемите при санирането са предимно бюрократични.

Във връзка с проблемите с водоснабдяването министър Терзиева подчерта, че през 2009г. предишното правителство е спряло много водни проекти. „Тогава бюджетът е бил друг и е имало възможност да бъдат довършени проектите. Сега те са замразени и няма как с наличния бюджет да се довършат”, каза министърът. Тя изтъкна, че е необходимо да се започне реформата във ВиК сектора. „Направили сме програма на обща стойност 35 млн.лв. за борба с безводието за следващата година”, каза министърът.

Тя коментира и отхвърления вот на недоверие: „Статистиката показва, че след 2009г. по основни показатели за развитие различията между регионите в България са се задълбочили. Това е резултат не само от глобалната криза, но и от водената политики. В София са се наливали огромни инвестиции и в големите инфраструктурни обектни, но е имало нулева политика по отношение на малкия и средния бизнес, икономическия растеж и създаването на работни места. Няма как за няколко месеца сегашното правителство да е задълбочило различията между регионите”, каза министър Терзиева.

Тя отбеляза, че е заварила ОП „Регионално развитие” с риск от загуба на повече от 260 млн. лв., като този риск е бил ясен още в края на миналата година, но не са били предприети никакви мерки. „Наложи се за четири месеца да реагираме много бързо, да преправим апликационните форми на два големи проекта. Според мен свършихме доста работа, за да намалим риска от загуба на пари”, каза министърът. Терзиева каза още, че бившите управляващи са си сложили розови очила и са имали свръхочакване за парите, които ще дойдат от Европа.

„За последните няколко години нищо не е направено по въпроса с бежанците. Сега правителството е изправено пред много трудна задача – за няколко месеца да реши неща, които е трябвало да се решават няколко години по- рано”, отговори министър Терзиева на въпрос на водещия. По отношение на продажбата на земеделска земя на чужденци тя изтъкна: „При тези пустеещи земи, ако има хора, които искат да инвестират и да създадат с това работни места, защо не?”. Според Терзиева администрацията в държавата трябва да се оптимизира. „През последните години са назначени 7000 държавни служители – такава е равносметката при предишното правителство”, отбеляза тя.

Статията "Десислава Терзиева: От 61 пътя в гаранция 81% са с дефекти" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

С новия Кодекс най-после ще гласуваме за личности

Вотовете на ГЕРБ е терапия на обезверените, обяви депутатът от БСП.

Алексей Петров завел дело срещу Люба Кулезич

„Алексей Петров е завел дело срещу мен. Искът е за 50 000 лв и е заради предаване от миналата година", обяви тази сутрин Люба Кулезич в ефира на Нова телевизия. Исковата молба срещу водещата е заради клевета в нейното предаване.

Турнир по фехтовка в зала "Дунав"

За втора поредна година Русе е домакин на Международния турнир по фехтовка Купа „Русе“, съобщават от общината. Участие са потвърдили 8 състезатели от Румъния и 13 от Българи. Пет от българските участници са русенци, а останалите 8 са представители на софийски клубове. Турнирът е за деца и младежи до 17-годишна възраст. Надпреварата ще е индивидуална  и отборна. Турнирът ще се проведе този уикенд в зала „Дунав“. Началото е от 14.30 часа днес....

Слънчево време, отидете на излет

Времето е подходящо за излети в ниските части на планините, съобщиха от Планинската спасителна служба

Съфинансирането по големите инфраструктурни проекти да бъде 50%, предлага регионалният министър

Националното съфинансиране по големите инфраструкурни проекти да бъде 50%. Това предложи в „Седмицата" на Дарик регионалният министър Десислава Терзиева. По думите й това е съвместно предложение с транспортния министър Данаил Папазов. АМ „Хемус" е сред приоритетите на правителството и тя е един от индикативните проекти в ОП „Транспорт" 2014 - 2020 г. Индикативната стойност на проекта е 175 млн. евро, обясни Терзиева. Проектът обаче е на трето място поред. На първо място е „Струма" в участъка при Кресненското дефиле. В средата на следващата годи...

Ортопед от университетската болница в София стана лекар на годината


Бинка Попова, ортопед от клиниката по ортопедия и травматология към университетската болница "Царица Йоанна", е носител на най-високия почетен знак "Лекар на годината" за 2013 г., съобщи Би Ти Ви, като се позова на Българския лекарски съюз.

Връчването на отличието ще стане на официалната церемония по случай деня на българския лекар, 19 октомври.

Доц. д-р Бинка Попова – Русева за първи път в България извършва успешна реплантация на напълно ампутирана през дланта ръка, а...

В ГЕРБ: Кой е дал на Манолова сигнала за "Костинброд"

"Трябва да се даде друга светлина на случая с бюлетините в Костинброд, да се погледне от друг ъгъл", смята Велчев

Терзиева: Бежанците могат да живеят там, където намерят за добре

/КРОСС/ Правителството трябва да реши набързо проблемите с бежанците, които е трябвало да бъдат решени през последните години. Това заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. По думите й, „когато един човек получи статут на бежанец, той донякъде става български гражданин (защото някои права са им ограничени), затова той ще има право да отиде да живее там, където намери за добре", обясни тя пред "Дарик".  Така Терзиева отговори на критиките на столичния кмет Йорданка Фандъкова, че твърде голям брой от бежанците са концентрирани в столицата. На въпрос каква е нейната позиция по казуса с продажбата на българска земеделска земя на чужденци, Терзиева заяви, че „никой не може да вземе земята и да си я изнесе на гръб. Затова, ако ние може да я обработваме, е добре, но ако не можем, защо да не дойде голям инвеститор да я обработва". Според регионалния министър по този начин „нашите деца няма да ходят да берат ягоди в чужбина, а ще могат да работят тук".  

Омбудсманът: Ставам кошмар, ако се газят правата на хората

„Омбудсманът ще се превърне в голям кошмар, ако някоя институция се опита да погази правата на хората“.Това заяви в "Тази събота" омбудсманът константин Пенчев.

Русенският хиподрум ще е домакин на Балканска купа по издръжливост

Днес и утре Хиподрум – Русе е домакин на Балканска купа по издръжливост. Организатори на събитието са Българската федерация по конен спорт и Клуб по конен спорт „БТБ Русе”, с подкрепата на Община Русе. Състезанието се провежда в дистанциите 120 км, 80 км, 60 км и 40 км. Участват 40 състезатели от Чехия, Гърция, Румъния и България....

Меркел: Германия няма да има ново правителство преди декември

Настоящето правителство ще подаде официално оставка във вторник, но ще продължи работа до съставянето на нов кабинет

    


Трябва да решим набързо проблеми с бежанците, трупани с години, каза Терзиева

Правителството трябва да реши набързо проблемите с бежанците, които е трябвало да бъдат решени през последните години. Това заяви в „Седмицата" на Дарик министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. По думите й, „когато един човек получи статут на бежанец, той донякъде става български гражданин (защото някои права са им ограничени), затова той ще има право да отиде да живее там, където намери за добре". Така Терзиева отговори на критиките на столичния кмет Йорданка Фандъкова, че твърде голям брой от бежанците са концентрирани в столиц...

Актове за 3600 лв. отнесоха бракониери

Инспектори от сектор "Рибарство и контрол" на ИАРА-Ловеч са извършили акция по залавяне на бракониери на язовир „Сопот". След проведено 12 часово наблюдение на „Луковитската къща", намираща се на брега на лесидренския залив на язовир „Сопот" са заловени двама бракониери в момента на изваждане на мрежи от водата. На лицата с инициали И.А. и Ц.Ц. от град Луковит са съставени три акта за нерегламентиран стопански риболов и улов на маломерна риба на обща стойност 3 600 лв., съгласно ЗРА. От нарушителите са иззети мрежи с дължина 250 метра и лодка. ...

Константин Пенчев: Калта няма да оцапа омбудсмана

/КРОСС/ „Задкулисието не е патент на това правителство, от 25 г. говорим за това", заяви националният омбудсман Константин Пенчев. Той изрази надежда, че калта няма да оцапа омбудсмана. „Когато хората имат доверие в омбудсмана, той има сили", добави правозащитникът. Според Пенчев с назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС била достигната точката на кипене. По думите му Конституционният съд не е решил казуса и е оставил впечатлението, че не желае да го направи. „Омбудсманът показа, че е необходим. Има нужда от тази институция, защото никога правозащитните институции не са достатъчни”, заяви пред bTV омбудсманът Константин Пенчев. Според него работата му наклонила везната в полза на гражданите. „Аз съм на принципа на китайската капка – не мога да уволня, но мога да повтарям с аргументи”, каза Пенчев. Според него в страната тече процес за омаскаряване на институциите, в който бил вкаран и президента Росен Плевнелиев.    

Варна - домакин на Международна конференция по отология и ринология

В к.к. „Св. Св. Константин и Елена” се провежда научната конференция „Функционална хирургия в отологията и ринологията”. Конференцията продължава традицията на международните форуми по отология и невро-отология, провеждани в Стара Загора през последните 13 години.

Пиян шофьор уби жена, 42-годишен мъж е с опасност за живота

38-годишна жена от Варна е загинала при катастрофа близо до Сливен, съобщава говорителят на Областната дирекция на МВР Първолета Мандинска. Произшествието е станало на 18 октомври в 19,10 часа. Сигнал в дежурната част на ОДМВР-Сливен е получен сигнал от тел.112. На главен път І-6 /София - Бургас/ между сливеските села села Трапоклово и Горно Александрово са се сблъскали лек автомобил „Мерцедес”, управляван от 45-годишен мъж от София и лек автомобил „Опел”. От произшествието са пострадали водачът на лекия автомобил „Опел” - мъж на 42 години, и п...

Гонзо: Левски ще удари ЦСКА

"Сините имат зад себе си една прекрасна публика", добави Георги Иванов

    


Погребват Мартенс с държавни почести

Председателят на ЕНП Вилфред Мартенс Снимка: БГНЕС

В белгийския град Гент с държавни почести ще бъде погребан председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Вилфред Мартенс.

Той почина на 77-годишна възраст на 9 октомври. Мартенс ще бъде погребан с държавни почести, тъй като дълго време – 12 години – беше премиер на Белгия като през това време беше начело на девет правителства.

На церемонията присъстват българският президент Росен Плевнелиев и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, както и германският канцлер Ангела Меркел, председателят на Европейската комисия Жозе Барозу, председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой, премиерите на Белгия, Люксембург, Унгария и Молдова и президентите на Румъния, Грузия и Армения.

Очаква се в началото на религиозната церемония в катедралата на Гент речи да произнесат Ангела Меркел и Жозе Барозу. Мартенс се смята за един от най-отдадените на идеята за единна Европа политици. Дълго време той беше председател на групата на ЕНП в Европейския парламент и под негово ръководство тя стана най-голямата.

Адвокат по образование, той успява да управлява коалиционни правителства в Белгия 12 години, като правителствата бяха доминирани както от леви, така и от десни партии. В същото време ги склонява да прилагат мерки на икономии, за да се стабилизира икономиката.

Статията "Погребват Мартенс с държавни почести" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Рома победи Наполи с 2:0

/КРОСС/ Отборът на Рома победи Наполи с 2:0 като домакин в най-очаквания сблъсък от осмия кръг на италианската Серия „А". И двата гола за „римските вълци" отбеляза Миралем Пянич.  Босненският национал откри резултата от фаул в самия край на първото полувреме, а в 70-ата минута реализира дузпа. За нарушението срещу Марко Бориело защитникът на гостите Паоло Канаваро получи втори жълт картон и беше изгонен. Като цяло Канаваро беше големият грешник за гостите, защото направи и фаула, от който Пянич се разписа преди почивката. Загубата е първа за тима, предвождан от Рафаел Бенитес в този сезон. Отборът Дербито бе наблюдавано от легендата Диего Марадона, който беше на трибуните на "Олимпико", но си тръгна малко преди последния съдийски сигнал. Неаполитанци останаха на 5 точки зад Рома.  

Янков: Този вот на недоверие е по-скоро вот на лицемерие

„Не знам какво целят колегите от ГЕРБ с този маратон от безсмислени вотове. Със сигурност обаче знам какво постигат – рушат доверието в парламента като институция, обезсилват ролята на вота като парламентарен инструмент и не на последно място – губят обществено доверие и подкрепа. Така коментира последните политически събития народният представител от Коалиция за България Красимир Янков, цитира Kross.bg

По повод гласуването на последния вот на недоверие към правителството за „провала в регионалната политика” Янков заяви: Ако перифразирам един коментар от пресата – този „вот на недоверие е по-скоро вот на лицемерие”. По думите му инфраструктурата и регионалната политика са предмет на дългосрочно планиране и проектиране и отговорността за тяхното състояние се носи от няколко поредни правителства. „Ето защо е лицемерно да обвиняваш едно правителство, което управлява от едва четири месеца. И то при положение, че предишните четири години си имал пълната власт и възможност да влияеш върху всички процеси в държавата, в това число и гореспоменатите сфери”, отбеляза той.

Той е категоричен, че с внасянето на всички тези безсмислени вотове опозицията ясно показва, че не търси смислен диалог за решаване на проблемите в държавата, а цели само и единствено дестабилизация и нарушаване на работата на парламента. Според Красимир Янков страната ни точно в този момент има нужда от съгласие и прагматични държавнически решения, които да подобрят благосъстоянието на хората.

По думите му ГЕРБ се опитват да блокират намерението на левицата да изпълни предизборните си обещания. „Въпреки това, смятам, че успяваме и хората го виждат. От 1-ви юли догодина всички пенсии ще бъдат увеличени с 3 процента – възстановяваме швейцарското правило за осъвременяване на пенсиите. Минималната пенсия става 155 лева от средата на годината, а максималната пенсия – 840 лева. От 1-ви януари обезщетението за отглеждане на малко дете се вдига на 340 лева. Замразяваме възрастта и стажа за пенсиониране и запазваме стария режим за изплащане на болничните. Таксата за посещение при личен лекар става един лев за пенсионерите”, каза народният представител.

 

 

Арсенал загуби Абу Диаби до месец март

Полузащитникът на Арсенал Абу Диаби заради рецидив на стара травма в коляното ще бъде извън строя до месец март, съобщиха от клуба. Французинът претърпя операция в лявото коляно през пролетта и по време на възстановителния си период отново е наранил крака си, заради което няма да играе до март, като това е най-благоприятния вариант. Шест месеца след операцията Диаби е чувствал болки в коляното всеки път, когато се е опитвал да направи нещо. Сега се налага футболистът да легне отново под ножа. През последните два сезона Диаби заради различни тра...

Скандал за бежанците в студиото на bTV

Стартът на новия сезон на „Тази събота“ с водещ Антон Хекимян започна с караница за бежанците между   депутатката от Стартът на новия сезон на „Тази събота“ с водещ Антон Хекимян започна с караница за бежанците между депутатката от "Атака" Магдалена Ташева и пиар експертката Деница Сачева. "Дали сирийците ядат човешко или само го дъвчат пред камерите, на цивилизования свят му у все едно. Има конвенции, които забраняват гаврата с труповете на убитите войници

Скандал за бежанците беляза дебюта на Хекимян

Стартът на новия сезон на „Тази събота“ с водещ Антон Хекимян започна с караница за бежанците между   депутатката от "Атака" Магдалена Ташева и пиар експертката Деница Сачева.

"Дали сирийците ядат човешко или само го дъвчат пред камерите, на цивилизования свят му у все едно. Има конвенции, които забраняват гаврата с труповете на убитите войници Стартът на новия сезон на „Тази събота“ с водещ Антон Хекимян започна с караница за бежанците между депутатката от "Атака" Магдалена Ташева и пиар експертката Деница Сачева. "Дали сирийците ядат човешко или само го дъвчат пред камерите, на цивилизования свят му у все едно. Има конвенции, които забраняват гаврата с труповете на убитите войници

Гадаене по гените

ние сме, общо взето, траки. Първи братовчеди сме с италианците, гърците и хърватите (вероятно и със сърбите). Славяни сме, но поособени и по-далечни от руснаците и украинците. С македонците сме едно - и в никакъв случай не сме тюрки.
Така рисуват българите новите модерни генетични изследвания. Казват ли ни те обаче каква нация сме? По-скоро, не ние сме, общо взето, траки. Първи братовчеди сме с италианците, гърците и хърватите (вероятно и със сърбите). Славяни сме, но поособени и по-далечни от руснаците и украинците. С македонците сме едно - и в никакъв случай не сме тюрки. Така рисуват българите новите модерни генетични изследвания. Казват ли ни те обаче каква нация сме? По-скоро, не

Гугъл и Фейсбук се съюзяват в рекламата

Рекламната служба он лайн DoubleClick на американския интернет гигант Гугъл обяви, че ще си сътрудничи с рекламната служба на друг представител на тежката артилерия в Мрежата – Фейсбук.Досега на Гугъл и Фейсбук се гледаше като на конкуренти на пазара на рекламата он лайн. Гугъл бе изключен от рекламната мрежа на Фейсбук FBX.В краткото съобщение, в което Гугъл обявява новината на официалния си блог, причините за този обрат не се посочват.Мениджърът на продукта DoubleClick Пайям Шоджай обещава на клиентите големи успехи в резултат на сътрудничеството с Фейсбук с участието във FBX. "Партньорите винаги са били ключът на успеха на Гугъл. Надигащата се вълна издига всички кораби", коментира той.Съобщението бе направено в момент, когато акциите на Гугъл прехвърлиха за пръв път в петък симво...

Гошко

„Гошко” е най-новата книга на Силвия Чолева. Това, което споява разказите в сборника, е преди всичко пресъздаването на житейското поведение на съвременния „герой” тук и сега. Нишките на външния свят и личната съдба се преплитат ту в синхрон, ту в опозиция, за да пленят въображението с фината чувствителност и магичното обаяние на таланта. В жанрово отношение сборникът съдържа както традиционни разкази, така й мистични, но всички те ни въвеждат във видимия и невидимия живот не толкова на героите, колкото на твореца. Разкази, в които краят често е начало на размисъл.Иглика ВасилеваТова е книга за бързеите на самотата между нас и хората, които обичаме. Разказите на Силвия Чолева са плетеници от психологически коридори, в които чувствата ни се катерят нагоре - към свобод...

Защо британците са настроени негативно към българите?

60% от британските граждани смятат, че имиграцията оказва отрицателно влияние върху страната

    


40% от трафика на You Tube е от мобилни устройства

Популярността на мобилното приложение на You Tube заема все по-голям дял от целия трафик на видеосайта, съобщиха собствениците му Google. Вече 40% от целия трафик идва от смартфони и таблети, а интересът за гледане на видео през тези устройство непрекъснато расте. През 2011 година те са генерирали едва 6% от трафика, докато само за година този проц Популярността на мобилното приложение на You Tube заема все по-голям дял от целия трафик на видеосайта, съобщиха собствениците му Google. Вече 40% от целия трафик идва от смартфони и таблети, а интересът за гледане на видео през тези устройство непрекъснато расте. През 2011 година те са генерирали едва 6% от трафика, докато само за година този проц

40% от трафика на You Tube вече идва от мобилни устройства

Популярността на мобилното приложение на You Tube заема все по-голям дял от целия трафик на видеосайта, съобщиха собствениците му Google. Вече 40% от целия трафик идва от смартфони и таблети, а интересът за гледане на видео през тези устройство непрекъснато расте. През 2011 година те са генерирали едва 6% от трафика, докато само за година този проц Популярността на мобилното приложение на You Tube заема все по-голям дял от целия трафик на видеосайта, съобщиха собствениците му Google. Вече 40% от целия трафик идва от смартфони и таблети, а интересът за гледане на видео през тези устройство непрекъснато расте. През 2011 година те са генерирали едва 6% от трафика, докато само за година този проц

Четирима пенсионери всеки ден тичат до Люлин планина

Четирима пенсионери всеки ден тичат до планина Люлин, научи репортер на zaPernik.com.

Пред камерата на ZAPERNIK TV Ненчо Рангелов каза, че е спечелил над 100 медала по бягане. Той участваше в днешното пешеходно ходене с още двама приятели и една жена. Всеки ден четворката бяга до планина Люлин. Походът се извършва дори зимата, увериха ни те.

Пенсионерите обичат планините – ходят редовно в Пирин планина и Витоша. Има случай, в който се...

Продължава

Запор на банковите влогове за задължения към държавата

Експресно отваряне на банковите влогове на данъкоплатци, които се разследват за укриване на данъци и пране на мръсни пари, както и електронен запор на банкови влогове за длъжниците към държавата предвижда законопроект на Министерството на финансите

прочети повече

Арестуваха българи за кражба от банкови карти във Виетнам

Органите на реда във виетнамският град Хо Ши Мин (бивш Сайгон) са арестували двама българи за кражба на пари от банкомати с фалшиви кредитни карти, предаде виетнамският новинарски сайт tuoitrenews.vn. Имената на българите са Йордан Валентинов Тодоров и Мартин Василев Попов, съответно на 30 и 32 години. Били са арестувани на 16 октомври, предаде БТА Органите на реда във виетнамският град Хо Ши Мин (бивш Сайгон) са арестували двама българи за кражба на пари от банкомати с фалшиви кредитни карти, предаде виетнамският новинарски сайт tuoitrenews.vn. Имената на българите са Йордан Валентинов Тодоров и Мартин Василев Попов, съответно на 30 и 32 години. Били са арестувани на 16 октомври, предаде БТА

Българи са арестувани във Виетнам за кражба от банкови карти

Органите на реда във виетнамският град Хо Ши Мин (бивш Сайгон) са арестували двама българи за кражба на пари от банкомати с фалшиви кредитни карти, предаде виетнамският новинарски сайт tuoitrenews.vn. Имената на българите са Йордан Валентинов Тодоров и Мартин Василев Попов, съответно на 30 и 32 години. Били са арестувани на 16 октомври, предаде БТА Органите на реда във виетнамският град Хо Ши Мин (бивш Сайгон) са арестували двама българи за кражба на пари от банкомати с фалшиви кредитни карти, предаде виетнамският новинарски сайт tuoitrenews.vn. Имената на българите са Йордан Валентинов Тодоров и Мартин Василев Попов, съответно на 30 и 32 години. Били са арестувани на 16 октомври, предаде БТА

Годеницата на Берлускони съди за €10 млн. BG актриса

Младата годеница на Силвио Берлускони, Франческа Паскале, съди за 10 млн. евро българската актриса Мишел Бонев. Причината са твърденията на Бонев, че Паскале е лесбийка и връзката й с Берлускони е само параван.

Красимир Велчев: Не преговаряме с "Атака", тефтерчето не съм го виждал

В студиото "На Светло" депутат от парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев отрече, че се водят преговори с "Атака" за взаимодействие в парламента. Според него ГЕРБ винаги ще подкрепя въпроси, които са от наицонално значение за гражданите на България.

Ортопед стана лекар на годината

/КРОСС/ Българският лекарски съюз утвърди като носител на най-високия почетен знак "Лекар на годината"-2013 доц. д-р Бинка Попова от Клиниката по ортопедия и травматология към университетска болница "Царица Йоанна", съобщиха от БЛС. Връчването на отличието ще стане на официалната церемония по случай 19 октомври - Ден на българския лекар. Доц.д-р Бинка Константинова Попова - Русева за първи път в България извършва успешна реплантация на напълно ампутирана през дланта ръка, след което работи насочено в областта на микрохирургията. Направила е около 300 реплантации и редица оперативни интервенции в областта на реконструктивната микрохирургия. Специализирала е в Съединените щати, има редица участия като докладчик в Канада, Унгария, Южна Корея. Дългогодишен преподавател към МУ - София, научен ръководител на двама докторанти, член на Българско дружество по Ортопедия и Травматология и по хирургия на ръката, на Международната и Европейската федерация на дружествата по хирургия на ръката.  

БСП: Бюджетът за 2014 г. ще е като по-голяма пица с месо

Официалното представяне на проектобюджета за 2014 година бе отложено няколко дни. Въпреки това от левицата оповестиха някои от предложенията си по въпроса. Трите основни стълба за бюзещия бюджет са: социална политика, образование и икономически растеж.

БСП: Бюджетът за 2014 г. ще е като по-голяма пица с месо

Официалното представяне на проектобюджета за 2014 година бе отложено няколко дни. Въпреки това от левицата оповестиха някои от предложенията си по въпроса. Трите основни стълба за бюзещия бюджет са: социална политика, образование и икономически растеж.

Земеделските земи в България не са толкова атрактивни за чужденците, обясни Греков

Земеделските земи в България не са толкова атрактивни, че да бъдат изкупени масово от чуждестранни граждани. Това коментира пред Нова телевизия министърът на земеделието и храните Димитър Греков. „Комисията по външни работи разгледа мораториума за покупка на земеделски земи от чужденци и той беше отхвърлен", отбеляза Греков.

Днес е денят на Св. Иван Рилски и 110-ата годишнина от основаването на Семинарията


Днес българите почитат Св. Иван Рилски, закрилник на българския народ. Чества се и 110-ата годишнина на Софийската духовна семинария, която носи неговото име.

Светата литургия за празника на семинарията ще отслужи лично патриарх Неофит, който е и софийски митрополит. Богослуженията ще започнат с вечерня, отслужена от пловдивския митрополит Николай в 18 ч.

В Рилския манастир също ще бъде отслужена литургия по повод честването. След нея по традиция ще има литийно шествие...

Илхам Алиев официално е за президент на Азербайджан

Илхам Алиев официално бе обявен отново за държавен глава на Азербайджан

Близо 40 жертви на алкохол менте в Индия

Поне 37 души в окръг Азамгарх, индийския щат Утар Прадеш, са починали от отравяне със самоделен алкохол, съобщават индийските медии.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване