Миньорите от рудник "Черно море" - с ултиматум към социалния министър

/КРОСС/ Миньорите от рудник "Черно море", които през седмицата протестираха под земята заради забавени заплати, поставиха ултиматум на социалния министър. Те настояват за ранно пенсиониране, еднакво за всички работници в мините.Николай Георгиев и Златко Георгиев, които застанаха начело на протеста под земята, са от Димитровград. Вече 10 години двамата миньори са разделени от семействата си, защото работа за тях в родния им град няма. „Двамата сме повече заедно, отколкото в къщи със семействата. И всичко това, защото едно време затвориха нашите рудници, хитрите политици. Ликвидираха ги всичките и останаха 2-3 хиляди души без работа. Това, че сме разделени със семействата, е най-трудно", казва пред bTV Николай. „Просто нямам избор на този етап. Това е положението. Студент издържам", добавя Златко. 20 години тежък труд на стотици метри под земята са оставили отпечатък и върху здравето им. „Крака, колена, всичките скърцат. Сутрин ставаш, 5 минути не можеш да се раздвижиш. Дробовете от прахоляк отиват на кино, нямаш въздух", споделя Николай. И докато Златко вече е пенсионер, но продължава да слиза в рудника от безизходица, Николай няма изгледи скоро да излезе за постоянно от него. Въпреки че имат само няколко години разлика във възрастта, двамата са засегнати различно от пенсионната реформа. Златко се е пенсионирал на 45, а колегата му в забоя изчислява, че ще може да спре работа на 58

Бежанци от “Враждебна” минаха медицински преглед

Деца на бежанци на преглед

Лекари от Александровска болница прегледаха децата на бежанците от Сирия, които са настанени в лагера в столичния квартал „Враждебна”.

Инициативата е по повод Деня на българския лекар и е част от проекта „Направи добро” на Александровска болница и Организацията на евреите в България „Шалом”, съобщи БНТ.

На място бяха лекарски екипи с две оборудвани линейки.

Специалистите са педиатри, детски офталмолози, хирурзи и специалисти по спешна медицина. В медицинските екипи са и двама сирийски лекари, които работят в Александровска болница и ще помагат на колегите си с превода.

Децата, които имат проблем със зрението, ще получат очила от Организацията на евреите в България. А тези, които се нуждаят от по-сериозни медицински грижи, ще бъдат настанени в Александровска болница.

След прегледите във “Враждебна” специалистите ще посетят и останалите бежански лагери в страната.

Статията "Бежанци от “Враждебна” минаха медицински преглед" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Безводието в Омуртаг продължава, хората искат да блокират пътя София - Варна

Продължава бедственото положение в град Омуртаг, който е без вода от 10 октомври. Въпреки че от ВиК дружеството и местната управа поеха ангажиментт вода във водопреносната система на града да има от петък вечерта, в събота вода все още няма и изнервените жители на града заплашват с блокада на пътя София - Варна.

"Мъртвец" от век се оказа жив

Мнозина монаси могат да медитират десетки години и техните тела да не се разлагат. Такъв е и феноменалният случай с медитиращия лама в Бурятия - Даши-Доржо Итигелов (в света на ламите той е XII Пандито Хамбо Лама), пише Комсомолская правда. 
Медитацията на Хамбо Лама се състои в това да седи в поза лотос и да не се движи. Не приема храна и не реаг Мнозина монаси могат да медитират десетки години и техните тела да не се разлагат. Такъв е и феноменалният случай с медитиращия лама в Бурятия - Даши-Доржо Итигелов (в света на ламите той е XII Пандито Хамбо Лама), пише Комсомолская правда. Медитацията на Хамбо Лама се състои в това да седи в поза лотос и да не се движи. Не приема храна и не реаг

Полицията попречи на протестиращи заради водната криза в Омуртаг да затворят пътя София - Варна


Жители на град Омуртаг се опитаха да затворят пътя София - Варна в знак на протест срещу водната криза в града, но полицията не им позволи, съобщи БНР.

Междувременно водоснабдяването в  Омуртаг е било възстановено, но гражданите се опасяват, че единствената причина е опит да спрат протестите. Те искат лична среща с главния прокурор Сотир Цацаров с молба за ново разследване за проекта за водопровод от Кипилово до Омуртаг.

Честите аварии по трасето и недостиг във...

Двулевката отива в историята, заменят я с монета

Банкнотата от два лева много скоро ще излезе от обращение. Двулевката с лика на Паисий Хилендарски повече няма да се печата. Това става ясно от доклад на Българската народна банка (БНБ). Според документа през последните години печатането на банкноти генерира загуба на печатницата на БНБ. Банкнотата от два лева ще бъде заменена с монета. C Освобождението на България от турско робство през 1878 г. се възстановяват традициите на българската държавност, прекъснати за повече от пет века. Започва изграждането на институциите, стопанството и управлени...

Пиян шофьор от София уби варненка

45 -годишен софиянец с 2,36 промила в кръвта уби тази нощ жена на 38 години от Варна, съобщиха от  ОДМВР-Сливен.
Инцидентът е станал на пътя между селата Трапоклово и Горно Александрово, когато на главен път  І-6“Мерцедес“-ът на софиянеца се е сблъскал с „Опел“. В „Опела“-а с апътували починалата жена и 42-годишен мъж. 
Мъжът все още е с опасност 45 -годишен софиянец с 2,36 промила в кръвта уби тази нощ жена на 38 години от Варна, съобщиха от ОДМВР-Сливен. Инцидентът е станал на пътя между селата Трапоклово и Горно Александрово, когато на главен път І-6“Мерцедес“-ът на софиянеца се е сблъскал с „Опел“. В „Опела“-а с апътували починалата жена и 42-годишен мъж. Мъжът все още е с опасност

Браво, кмете! Дано не си единствен

Най-после доживяхме да се чуе нещо добро за местен управленец!
Като истински шериф, излязъл от някой американски екшън, кметът на сливенското село Средорек самоотвержено преследвал нагли крадци със собствената си кола, докато не били сгащени от полицията . Апашите дръзнали да посегнат не на някакво лично имущество на кмета, а на ограда Най-после доживяхме да се чуе нещо добро за местен управленец! Като истински шериф, излязъл от някой американски екшън, кметът на сливенското село Средорек самоотвержено преследвал нагли крадци със собствената си кола, докато не били сгащени от полицията . Апашите дръзнали да посегнат не на някакво лично имущество на кмета, а на ограда

Размирният дух на съвремието да не обсебва душите

Не позволявайте на размирния дух на нашето съвремие, на дните, които са лукави, да обсебят душите ви и да погубят, и вас, и мнозина около вас. Този призив отправи патриарх Неофит на празника на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски.

„Прибраха” 50-годишен наркодилър в столицата

Иззети му са 500 гр хероин, 500 гр кокаин и около 100

Щастието е щастие, когато е неочаквано

Даниела Сасердоти ни предлага романтична приказка

    


1500 огнеборци гасят пламъци в Австралия

Здравните власти в Нов Южен Уелс предупредиха за повишени рискове, засягащи сърдечноболните, възрастните хора и децата

Мая Манолова: С новия изборен кодекс ще може да се гласува за личности

„Новият Изборен кодекс предвижда за първи път да може да се гласува за личности, освен за партийна листа, чрез преференциално гласуване „Новият Изборен кодекс предвижда за първи път да може да се гласува за личности, освен за партийна листа, чрез преференциално гласуване". Това заяви пред БНТ зам.- председателят на Народното събрание Мая Манолова. Тя обясни, че най-вероятно при провеждането на следващите национални избори, хората ще могат да упражнят вота си едновременно с ...

10-те тайни на таксиджиите

/КРОСС/ След като миналата събота бяха разкрити 10-те тайни на катаджиите, днес огласяваме секретните знания на таксиметровите шофьори. С които най-успешно се мамят клиентите и то без да усетят.  1. Пренастройват брояча на таксиметъра да върти по-бързо.Фискалните устройства отчитат определен фиксиран брой импулси за изминаването на 1 километър разстояние. Броят им е голям - около 3000, за да е точно отчитането. Има обаче сервизи, които са ясни на всеки таксиджия и които пренастройват броячите така, че отчитат по-кратки интервали. При проверка на апарата този вид измама се хваща най-лесно. 2. Помпичките струват от 50 до 200 лева.Те са по-интелигентният начин да ви ударят със сметката. Малки са, трудно забележими и могат да бъдат скрити за секунди с отработено движение, овладяно до съвършенство от бакшишите, които ги ползват. Включването на хардуерната ламя става по всевъзможни начини - с дистанционно, мигач, светлини и т.н. 3. Могат да ви изработят и с таксата за престой.Всъщност това е номер, който няма как да бъде разкрит и е в арсенала на голям брой таксиджии. Изискванията за таксиметровите апарати са при скорост над 5 километра в час да отчитат на разстояние, а когато колата "пъпли" в задръстване - да отчита "престой". Някои бакшиши обаче спират отчитането на километраж, когато автомобилът е в задръстване и се влачи бавно

Медици от цяла България протестират за Ники

Лекари от цяла България подкрепят семейството на Николай Димитров от Враца и са готови на активни и масови протестни действия. На извънредния събор на Българския лекарски съюз, темата за пребитото момче бе сред дискутираните от медици.При пълен кворум от 287 делегати започна работата на извънредния събор в Равда.

Родители сезираха СЕМ за реклами на ваксини

Ваксина. Снимка: Brian Hoskins/sxc.hu

Родители отправиха протестна нота до няколко институции срещу реклами на ваксини по телевизията. Основният мотив за недоволството им е, че рекламите се възползват от незнанието на зрителите и внушават мнението, че ваксинирането е основният начин за предпазване от болести, като по този начин се пренебрегват компетенциите на лекарите. 

Нотата е изпратена до омбудсмана, Съвета за електронни медии (СЕМ), Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция по лекарствата.

В текста на писмото се казва:

Като част от активното гражданско общество и като родители сме провокирани и крайно възмутени от рекламите на ваксини, разпространявани в печатен и телевизионен формат. Неприятно ни изненада фактът, че е подновено излъчването на тв реклама на „Ротарикс”, в разрез с влязло в сила преди две години решение за нарушения в нея, без да са осъществени никакви сериозни промени, както е предписано в решението. Продължава и рекламата на „Церварикс” чрез рекламни пана, брошури, върху здравни карти и по други начини, с некоригирани нарушения, въпреки решението на ЕК на НСС от тази година. Излъчва се и телевизионна реклама на ваксината „Синфлорикс”, съдържаща също заблуждаващи и манипулативни внушения.

Според родителите връщането на рекламата на “Ротарикс” в телевизионния ефир около две години, след като вече е била свалена от екран заради открити нарушения, без никаква съществена промяна, грубо погазва и незачита Решение 64 от 9.06.2011 г. на Етичната Комисия към Национален съвет за саморегулация (ЕК към НСС), злоупотребява с правата и достойнството на българския зрител и родител.

Това действие поставя под съмнение безпристрастното и коректно издаване на разрешения от Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ). За рекламата излъчена през 2011 г. разрешението е под номер № А 119/29.04.2010 г. В съдържанието на рекламата са открити нарушения на Националните етични правила за реклама и търговска комуникация в Република България. Сега излъчваният рекламен клип е със смислово непроменено съдържание, а разрешението от ИАЛ е под номер А 198/12.01.2012 г., от което може да си направим извод, че въпреки явните и признати нарушения, ИАЛ, а от там и рекламодателят не се чувстват длъжни да коригират рекламата по същество.

В предишната реклама се споменава, че „95% от децата под 5 години се заразяват с ротавирус”. В новата реклама се твърди, че „голяма част от децата под 5 години се заразяват с ротавирус”. Това не променя особено смисъла на текста. И не измества акцента на рекламата за внушаване на страх от болестта, за да се принудят зрителите да купуват рекламирания продукт.

Според тях насаждането на тревога и паника за това, че детето може да бъде отделено от родителите и прието в болница цели въздействие на съзнателно и подсъзнателно ниво. В същото време се прави и внушението, че единствено ваксината гарантира сигурност. 

Само лекар-специалист има право да прецени и препоръча ваксина на родителите, но те са тези, които ще решат дали ще се възползват, категорични са родителите.

Според тях с връщането на рекламата в тв ефир без тя да е променена според констатираните нарушения се създава усещането за “демонстрация на сила и власт на компанията производител и поръчител на рекламата”.  

Недопустимо е като граждани на една съвременна европейска държава и най-вече като родители – настоящи и бъдещи, да позволим такава манипулация и гавра с нашата интелигентност, погазване на правата ни и фалшивата заинтересованост в рекламите за здравето на нашите деца!

Обръщаме се и към лекарите: Не позволявайте рекламите на лекарствени средства да изземат функциите Ви и да насаждат мнението, че знанията и опита Ви не означават нищо и не сте способни да комуникирате с родителите, че това което казва рекламата (явно и като скрит подтекст) е по-меродавно от прегледа и адекватното лечение!

Според тях ротавирусните инфекции, дори и да създават опасност за минимална част от пациентите, това може и трябва да бъде преценено само и единствено от лекар специалист.   

По-целесъобразно ще бъде според нас, да се съсредоточат сили и енергия върху повишаване здравната култура и личната отговорност към собственото и на околните здраве, отколкото да се създава илюзорното усещане за комфорт, безпроблемност, безопасност и единственото условие за тях да е само ваксинацията! Все едно се казва „Живей в мизерия и незнание – ти си спасен, защото си ваксиниран!”. 

В нотата се отбелязва също, че има някои противопоказания при ваксинация, описани в листовката на продукта, които само лекар може да определи, независимо от въздействието на рекламата, че ваксината е предназначена за всички. 

Наблюдаваме гореизброените нарушения, умишленото предизвикване на ужас от болести, риск за здравето на детето, ако не е ваксинирано, внушавана измамна сигурност, ако е ваксинирано и в продължаващото рекламиране на „Церварикс” под различни форми, предимно чрез рекламни пана и брошури във всички здравни, учебни заведения, търговски центрове и на всевъзможни места, включително и върху ученическата здравна карта, което е грубо натрапване и манипулиране на родителското мнение, а по-лошото е, че децата също имат достъп до тези документи и се въздейства негативно върху психиката им като им се внушава, че ще умрат от рак на маточната шийка, ако не се ваксинират с „Церварикс”. Това е поредното нарушение и незачитане след излизането на Решение № 133 на ЕК към НСС от 11.04.2013 г. за груби нарушения в цялата рекламна кампания на ваксината!

Подобни нарушения има и в телевизионната реклама на „Синфлорикс”. Твърдението, че „неваксинираният Петьо отново има отит” е манипулативно и подвежда хората, че само неваксинираните боледуват и че те задължително ще се разболеят многократно от отит. Същевременно фирмата производител обяснява в кратката характеристика на продукта, че отитът на средното ухо се причинява от много микроорганизми, различни от серотиповете във ваксината – доказателство, че и ваксинираните боледуват от отит. В рекламата на ваксината се твърди и че „защитава от отит“, което не е съвсем вярно, защото в кратката характеристика на продукта (КХП) пише:

„Очаква се защитата срещу отит на средното ухо, причиняван от пневмококовите серотипове във ваксината, да бъде значително по-слаба в сравнение със защитата срещу инвазивно заболяване. Освен това, тъй като отитът на средното ухо се причинява от много микроорганизми, различни от серотиповете на Streptococcus pneumoniae във ваксината, очаква се цялостната защита срещу отит на средното ухо да бъде ограничена”. (http://www.gsk.bg/docs/Synflorix_SPC.pdf)

Рекламите на ваксини като лекарствен продукт са специфична материя, за която са нужни медицински познания и в този смисъл се злоупотребява със зрителя, като се използва незнанието му, манипулирайки и умишлено внушавайки тревога и паника за децата му чрез рекламиране. Затова считаме, че не трябва да има реклами на ваксини под никаква форма, както това е валидно и за всички останали лекарствени продукти, които се използват само по лекарско предписание и преценка! Или ако се допуска такова рекламиране, то да е стриктно контролирано от съответните институции.

Прави впечатление, че нито една реклама на ваксина в България не е коректна, прецизна и точна, независимо дали се отнася за телевизионна или друг вид реклама.

Апелираме институциите занапред да съблюдават по-стриктно издаването на разрешения за реклами и контрол над тях, защото в противен случай чрез заблуждаващи внушения на родителското мнение се поставя в риск здравето на децата, а това е недопустимо.

Ние, като активни и свободомислещи граждани на Република България считаме, че е нередно поставянето на финансовите интереси над здравето и благополучието на населението чрез манипулативни рекламни кампании; безцеремонното и нагло потъпкване на нашите интереси като граждани на тази държава и като родители; грубото незачитане на влезли в сила решения на съответните институции, които са установили категорични решения в рекламите; вменяването на страх и тенденциозното поднасяне на заблуждаващи рекламни внушения! Ще направим всичко по силите си, за да не позволим това да се случва и в бъдеще!

Статията "Родители сезираха СЕМ за реклами на ваксини" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Георги Миланов - лъвът се готви за скок в Москва

Футболист №1 на България за 2012-а Георги Миланов се бори от 3 месеца за титулярно място в ЦСКА (Москва). В руския гранд искат и нещо повече - националът да замени на терена японската звезда Кейсуке Хонда, заминаваща в края на годината за "Милан". Но засега никой в шампиона и бивш носител на Купата на УЕФА не бърза с тази мисия. 
По традиция в ЦСК Футболист №1 на България за 2012-а Георги Миланов се бори от 3 месеца за титулярно място в ЦСКА (Москва). В руския гранд искат и нещо повече - националът да замени на терена японската звезда Кейсуке Хонда, заминаваща в края на годината за "Милан". Но засега никой в шампиона и бивш носител на Купата на УЕФА не бърза с тази мисия. По традиция в ЦСК

Спад на животновъдството в ЕС показват данни на Евростат за 2008-2011 г.

България е една от страните с най-голямо намаление на броя на животните, отглеждани във фермите

    


Зинаида Златанова: Няма опасност от спиране на европейски средства, програми, нито на проекти

Няма опасност от спиране на европейски средства, програми, нито на проекти. Тъкмо напротив, трябва да кажем, че към 13 март имаме усвояване от 27,15%, а към 15 октомври то е 38,23%. Това каза вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова в предаването „Факторът Кошлуков” по ТВ7.

Конгоанците у нас по-зле от сирийците

Фокусирането на медиите и властите само върху бежанците от Сирия води до по-негативно отношение към представителите на тази нация в бежанските ни лагери. Това каза Линда Ауанис от Съвета на жените бежанки на дискусия за медийното отразяване в представителството на Европейската комисия в София вчера. 
Увеличава се броят на търсещите убежище у нас Фокусирането на медиите и властите само върху бежанците от Сирия води до по-негативно отношение към представителите на тази нация в бежанските ни лагери. Това каза Линда Ауанис от Съвета на жените бежанки на дискусия за медийното отразяване в представителството на Европейската комисия в София вчера. Увеличава се броят на търсещите убежище у нас

Клисарова: Не задължаваме училищата да помагат на сирийските бежанци

Министерството на образованието не задължава училищата да помагат на сирийските бежанци, заяви във Варна ресорният министър Анелия Клисарова. Коментарът й е по повод появилата се информация, че просветното ведомство е изискало от школата да създават положително отношение към бежанците. Задачата е била поставена с писмо от Клисарова до регионалните инспекторати. „Това не е специално писмо за събиране на помощи. То е като възможност за една толерантност от наша страна към всички бежанци и по-точно от деца към деца. Трябва да помагаме на бежанците...

Пуснаха в продажба билетите за дербито Лудогорец - Литекс

От Лудогорец пуснаха в продажба билетите за мача с Литекс от XIII кръг на NEWS 7 футболно първенство, който ще се играе в неделя (20 октомври) от 18,00 ч. на стадион "Лудогорец Арена", вече са в продажба. В събота касите на стадиона ще работят от 10,00 ч. В неделя гишетата отварят по същото време. Цените на билетите са, както следва: Централна трибуна - 15 лева Сектор А - 10 лева Сектор Б - 10 лева Сектор В - 8 лева Сектор "Гости" - 8 лева Сектор Д - 8 лева Феновете до 18 години ползват намаление от 50 процента срещу представяне на документ за ...

Стийв Родъри с концерт и майсторски клас в Пловдив

Легендарният китарист и основател на групата Мерилиън Стийв Родъри ще проведе Майсторски клас „Китарна клиника” в Пловдив днес. Музикантът, който е част от тазгодишното издание на Международния фестивал на китарата, ще бъде придружен от музиканти от неговата British Guitar Academy – Дейв Фостър – китара,Ятим Халими – бас и барабаниста Леон Пар. Входът за „Китарната клиника”, която ще започне в 13.00 часа в Stage 51, е 20 лева. На нея Родъри и...

28 арестувани преди мача „Левски“ - „ЦСКА“

28 задържани лица без документи за самоличност, в нетрезво състояние, или са нарушавали обществения ред има до момента, преди футболната среща между отборите на ЦСКА и "Левски". Това каза пред БНР главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров. Потвърдила се е информацията за нападенията над чужденци, за която се говори в социалните мрежи, каза той. След 21.00 часа снощи, 7 фенове на „Левски” и един на ЦСКА, са направили опит да нападнат четирима чужди граждани от африкански произход при джамията в центъра на столицата. Нападението е предотвратено. За съжаление, нашата информация се потвърди. Снощи няма сериозно пострадали, благодарение на бързите и адекватни действия на служителите на МВР, каза главният секретар на МВР. МВР ще направи всичко възможно, в ...

БСП: Бюджет 2014 - По-голяма пица и с месо

/КРОСС/ По-голяма пица и с месо - така депутат от левицата определи бюджет 2014, първият на правителството "Орешарски". Заради продължаващите преговори на финансовото министерство с депутатите от БСП и ДПС официалното представяне на бюджета бе отложено за 5-ти пореден ден.  Надеждите са икономиката да живне и да отбележи ръст от 1,8%. Съчетано с натиск за по-ефективна работа на данъчни и митничари, би трябвало данъчните приходи в хазната да скочат с 1-1,2 млрд. лв. спрямо тази година. Според шефа на парламентарната бюджетна комисия Йордан Цонев общо приходите ще се увеличат с около 1% от БВП, или около 800 млн. лв., което означава и по-големи разходи - над 32,4 млрд. лв. по думите на Цонев. Най-сериозната промяна във финансовия план за догодина е създаването на резерв от 600 млн. лв., който ще се разпределя от правителството на проектен принцип, разказаха депутати от управляващите. Идеята е да бъдат създадени две програми - за регионална политика и за образование, като министерствата и общините ще се състезават за средствата в тях със свои проекти. Програма "Региони" ще разполага с 500 млн. лв., а "Образование" - със 100 млн. лв. Средствата ще дойдат не само от по-високите приходи, но и от съкращаване на капиталови разходи на ведомствата. Оперативно програмите ще се управляват от финансовия министър, с участието на работодатели и синдикати

БСП: Бюджет 2014 - по-голяма пица, но с месо

/КРОСС/ По-голяма пица и с месо - така депутат от левицата определи бюджет 2014, първият на правителството "Орешарски". Заради продължаващите преговори на финансовото министерство с депутатите от БСП и ДПС официалното представяне на бюджета бе отложено за 5-ти пореден ден.  Надеждите са икономиката да живне и да отбележи ръст от 1,8%. Съчетано с натиск за по-ефективна работа на данъчни и митничари, би трябвало данъчните приходи в хазната да скочат с 1-1,2 млрд. лв. спрямо тази година. Според шефа на парламентарната бюджетна комисия Йордан Цонев общо приходите ще се увеличат с около 1% от БВП, или около 800 млн. лв., което означава и по-големи разходи - над 32,4 млрд. лв. по думите на Цонев. Най-сериозната промяна във финансовия план за догодина е създаването на резерв от 600 млн. лв., който ще се разпределя от правителството на проектен принцип, разказаха депутати от управляващите. Идеята е да бъдат създадени две програми - за регионална политика и за образование, като министерствата и общините ще се състезават за средствата в тях със свои проекти. Програма "Региони" ще разполага с 500 млн. лв., а "Образование" - със 100 млн. лв. Средствата ще дойдат не само от по-високите приходи, но и от съкращаване на капиталови разходи на ведомствата. Оперативно програмите ще се управляват от финансовия министър, с участието на работодатели и синдикати

Политиката към бежанците също била подходяща за вот на недоверие


Политиката спрямо бежанците е една от темите, по които си заслужава да бъде искан вот на недоверие на правителството. Мнението изрази пред "Дарик" зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Димитър Главчев. 

След отхвърлянето тази седмица на втория поред вот на недоверие към правителството, внесен от ГЕРБ - за политиката в областта на регионалното развитие, партията обяви, че ще продължи да прилага тази форма на опозиционно поведение. Първият вот беше за провал в...

Лекари на протест в подкрепа на семейството на убития Ники от Враца

Лекари от цялата страна са готови да подкрепят с активни масови протестни действия семейството на Николай Димитров от Враца. Темата  за пребитото момче е дискутирана на извънредния събор на медиците. При пълен кворум от 287 делегати започна работата на извънредния събор в Равда. 
„По повод убийството на 16-годишния младеж от Враца, чиито... Лекари от цялата страна са готови да подкрепят с активни масови протестни действия семейството на Николай Димитров от Враца. Темата за пребитото момче е дискутирана на извънредния събор на медиците. При пълен кворум от 287 делегати започна работата на извънредния събор в Равда. „По повод убийството на 16-годишния младеж от Враца, чиито...

Мая Манолова: Без "мъртви души" в избирателните списъци

Новият Изборен кодекс предвижда за първи път да може да се гласува за личности, освен за партийна листа, чрез преференциално гласуване. Това заяви заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова в ефира на БНТ.

Как са отслабвали бабите ни?

Назад във времето - до годините, когато реакцията на думите “зумба” или “пилатес” е консултация с речника, а Пиер Дюкан не е и предполагал, че ще създаде сензационен хранителен режим. Годините на нашите баби, които макар и лишени от цялата индустрия на отслабването, пак са имали своите трикове, за да извайват телата си и  да свалят дядовците ни. Назад във времето - до годините, когато реакцията на думите “зумба” или “пилатес” е консултация с речника, а Пиер Дюкан не е и предполагал, че ще създаде сензационен хранителен режим. Годините на нашите баби, които макар и лишени от цялата индустрия на отслабването, пак са имали своите трикове, за да извайват телата си и да свалят дядовците ни.

Аднан Янузай остава на "Олд Трафорд" до 2018-а

Манчестър Юнайтед официално обяви, че 18-годишният талант е подновил договора си

    


Гневна жена нападна Албена Вулева

Разгневена жена нападна скандалната водеща Албена Вулева, научи BLife. В поредното издание на предаването й "Психодиспансер" Албена засегна темата за хората, изкарващи прехраната си на улицата.

Каруца блъсна дете в Боянци

Дете пострада леко при пътен инцидент вчера в село Боянци. Около 14 часа на улица в селото 5-годишно момченце било блъснато от каруца, управлявана от 53-годишен мъж от Асеновград.   След преглед в болница детето е освободено за домашно лечение. Причината за транспортната злополука е отклонено внимание и загуба на контрол от страна на водача на талигата. ...

Хванаха пиян пловдивчанин с близо 3 промила алкохол в кръвта

С 2,86 промила алкохол в кръвта е бил хванат пловдивчанин на 42 години, който предизвикал катастрофа в село Калояново. Мъжът се врязал с управлявания от него лек автомобил „Крайслер” в паркирана селскостопанска техника за балиране, при което се е отървал без наранявания. По време на проверката се оказало, че шофьорът е с отнета шофьорска книжка през 2012 година. Р...

Пребиха жестоко рефер на волейболен мач във Варна

Волейболистът на "Черно море БАСК" Пламен Владимиров (№17) преби с няколко удара международния съдия Илиян Георгиев на волейболен мач във Варна. Това стана в зала "Христо Борисов" на старта на новото първенство.

"Мъртъв" от век лама се оказа жив (Видео)

Мнозина монаси могат да медитират десетки години и техните тела да не се разлагат. Такъв е и феноменалният случай с медитиращия лама в Бурятия - Даши-Доржо Итигелов (в света на ламите той е XII Пандито Хамбо Лама), пише Комсомолская правда. 
Медитацията на Хамбо Лама се състои в това да седи в поза лотос и да не се движи. Не приема храна и не реаг Мнозина монаси могат да медитират десетки години и техните тела да не се разлагат. Такъв е и феноменалният случай с медитиращия лама в Бурятия - Даши-Доржо Итигелов (в света на ламите той е XII Пандито Хамбо Лама), пише Комсомолская правда. Медитацията на Хамбо Лама се състои в това да седи в поза лотос и да не се движи. Не приема храна и не реаг

Кметът на Г. Оряховица отличен за развитие на спорта и условията за отглеждане на деца в града

Кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев бе отличен в две категории в конкурса „Кмет на годината 2013", организиран от Портала на българските общини Kmeta.bg. Първият по рода си конкурс имаше за цел да отличи добрите практики на градско управление и да награди успешните ръководители. Номинирани бяха всички 264 кметове на общини в страната. Самите те избраха чрез онлайн гласуване кои да бъдат победителите в отделните категории. Инж. Добрев бе класиран на второ място в категорията „Поддържане и развитие на спорта в града" и на трето място в...

Boucheron – бижута за крале

Kато девойка кралица Елизабет не носила други накити, освен тези на легендарната фамилия, защото всяко друго украшение считала за проява на лош вкус

    


Германски град се заема с интеграцията на българи и румънци

Германският град Гелзенкирхен, който се намира в Северен Рейн-Вестфалия, иска да предприеме действия за по-лесното интегриране на българските и румънските имигранти, съобщи германското „Радио Емшер Липе”. От началото на идната година градът очаква много имигранти от Източна Европа. Те бягат от извънредната бедност, на която са обречени в родината си. Като граждани на ЕС, те имат право да се установят в Германия, твърди радиото, цитирано от „Фокус”. Проблемът обаче е, че голяма част от новодошлите не говорят немски език и понякога нямат образование. Поради това съществува опасност съмнителни хазяи да ги настанят срещу наем в препълнени разрушени сгради. Това би предизвикало социална бомба в засегнатите квартали. Затова град Гелзенкирхен смята да осигури езикови курсове, социални работници и преводачи, за да интегрира новодошлите българи и румънци.

Мартин Заимов защити договора за печатницата

Сега се печатат 70-80 милиона банкноти, а след съвместното предприятие с „Франсоа Шарл Обертюр Груп“ те ще стигнат 4-5 милиарда.

Идеалната луксозна кола за почивните дни

Според Neiman Marcus това е уникален Aston Martin Vanquish Volante

    


Папата продава на търг свой мотор

/КРОСС/ Нестандартен начин за събиране н а средства избра главата на Римокатолическата църква Папа Франциск. Той ще продаде на търг мотор Harley Davidson, парите от който ще бъдат дарени за ремонта и обновяването на социалната кухня и приюта "Дон Луиджи Ди Лиегро", в който на ден се настаняват над 1000 бездомници. От компанията Харли-Дейвидсън решили да направят подарък на Папата, тъй като той бил заявил, че е голям фен на култовите машини. Франциск получи и картина с изобразен на нея "Харли". При връчването му на ключовете папата посочи, че в младостта си обожавал моторите. "Харли-Дейвидсън" дари мотоциклетите и картината по повод 110-ата годишнината от основаването на компанията, базирана в Милуоки, Уисконсин. Франциск благослови и 2000 рокери от цяла Европа, все собственици на "Харли", които се събраха на пл. "Св. Петър" в Рим, за да приветстват папата. За събирането им Ватикана и властите в Рим издадоха специално разрешение.

Полицията откри 77 кг канабис в къща на млад мъж

77 килограма канабис са били намерени в къща в търговишкото село Руец, съобщиха от ОДМВР Търговище. 

В дома на 37-годишния Ц.Ц. са открити и иззети 4,5 кг суха тревиста зелена маса.  В къщата и в прилежащи й стопански постройки са намерени и иззети още 73 кг от масата, оставена да се изсушава. При полеви тест и двете открити вещества са показали 77 килограма канабис са били намерени в къща в търговишкото село Руец, съобщиха от ОДМВР Търговище. В дома на 37-годишния Ц.Ц. са открити и иззети 4,5 кг суха тревиста зелена маса. В къщата и в прилежащи й стопански постройки са намерени и иззети още 73 кг от масата, оставена да се изсушава. При полеви тест и двете открити вещества са показали

Откриха 77 кг канабис в къща на млад мъж

77 килограма канабис са били намерени в къща в търговишкото село Руец, съобщиха от ОДМВР Търговище. 

В дома на 37-годишния Ц.Ц. са открити и иззети 4,5 кг суха тревиста зелена маса.  В къщата и в прилежащи й стопански постройки са намерени и иззети още 73 кг от масата, оставена да се изсушава. При полеви тест и двете открити вещества са показали 77 килограма канабис са били намерени в къща в търговишкото село Руец, съобщиха от ОДМВР Търговище. В дома на 37-годишния Ц.Ц. са открити и иззети 4,5 кг суха тревиста зелена маса. В къщата и в прилежащи й стопански постройки са намерени и иззети още 73 кг от масата, оставена да се изсушава. При полеви тест и двете открити вещества са показали

Плевнелиев пълен пас за дело срещу Бареков

Въпреки че в началото на седмицата държавният обяви, че ще заведе дела срещу всеки, който разпространява информация за гръцкия му имот, до 17 часа в петък такова нямаше, става ясно от информация във в. "Преса".

Велчев: Договорката между ГЕРБ и "Атака" е мечта

ГЕРБ имат общ враг с “реформаторите”, но ще се явяват сами на избори

В регионалното министерство вече са извършени 8.5% съкращения

В структурата на Министерството на регионалното развитие вече са съкратени 8.5% от персонала, остават 1.5% за да се отговори на искането на Министерството на финансите за 10-процентно намаление на служителите. Това съобщи в събота министър Десислава Терзиева пред  Дарик  радио.  Тя направи уговорката, че администрацията трябва да е ефективна, а експертите да бъдат обучавани и добре платени.  Заварих състояние, при което качеството не беше приоритет в Агенция пътна инфраструктура, каза Терзиева в отговор на друг въпрос. Даде за пример протекъл тунел на магистрала "Люлин", който вече е извън гаранция и държавата е платила 250 хил. лв. за ремонта.  В министерството е изготвен доклад за 61 пътя в гаранционен срок, в 80% от които са открити дефекти, припомни тя. За следващия програмен период Терзиева и транспортният министър Данаил Папазов предлагат държавното съфинансиране на инфраструктурните проекти да бъде увеличено от сегашните 15 на сто на 50%. Така с европейските средства от 750 млн. евро сумата ще нарасне двойно и ще стигне не само за довършването на магистрала "Струма", но и за пътя Видин - Монтана, Калотина - София и магистрала "Хемус". За да стане това обаче, трябва да има съгласието на министерството на финансите и на цялото правителство, а после и от Брюксел..  Тя обвини управляващите от ГЕРБ, че са работили на парче, без стратегия, без интегриран подход, буквално "зарязали" Северна България и затлачили с бюрокрация програмата за саниране.

Над 80 на сто от пътищата в гаранция са с дефекти

Проверка на министерството на регионалното развитие е показала, че от 61 пътя в гаранция 81% са с дефекти. Това съобщи пред  Дарик в събота министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. Тя даде за пример как течащите тунели на магистрала "Люлин" се ремонтират за 250 000 лв. 35 на сто от републиканската пътна мрежа пък е в окаяно състояние. Според Терзиева държавата трябва да смени политиката си и всяка година да инвестира в поддръжката на по-малките пътища. По думите на Терзиева "Магистрала "Хемус" е в приоритетите на правителството. Тя е записана в индикативните проекти по ОП "Транспорт". Магистрала "Струма" трябва да се построи задължително през следващия планов период, защото това е условие на ЕК, допълни регионалният министър. Стойността й е около 750 млн. евро, което на практика е цялата сума на оперативната програма. „Начертахме още през юни спешен план за спасяването на "Марица", тъй като работите бяха изцяло спрени", заяви още Терзиева. Регионалният министър съобщи още в събота, че в структурата на ведомството вече са съкратени 8.5% от персонала. „Остават още  1.5% за да се отговори на искането на Министерството на финансите за 10-процентно намаление на служителите“, заяви още тя. Тя направи уговорката, че администрацията трябва да е ефективна, а експертите да бъдат обучавани и добре платени

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване