СОУ "Димитър Талев" стартира кампания за разделно сметосъбиране

СОУ „Димитър Талев” в Добрич стартира кампания за разделно сметосъбиране, информират от училището. От 12.20 часа в малкия физкултурен салон на школото ще се съэстои тържествена презентация на тема „Да запазим България чиста!” Участие в нея ще вземат ученици от трети и пети клас. Те ще представят стихове, песни, любопитни екофакти и ще подреждат забавни пъзели. Чрез участие във викторина децата ще затвърдят правилата за разделно събиране на стъкло, хартия, метал и пластмаса, както и тяхното рециклиране. Целта на кампанията е  да популяризира ини...

Генерал от ДАНС е издал на Доган информацията за Христо Бисеров

Натискът от европейските служби по случая с Христо Бисеров е бил огромен. Високопоставен човек от ДАНС), с длъжност генерал, е бил в сараите на Доган в събота вечерта и е предал информацията срещу Бисеров, обяви в петък пред Нова телевизия бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай. Той допълни, че след това посещение Доган е наредил на Бисеров да бъде доведен за разговор. ”Разговорът между тях е бил на четири очи. Лютви Местан не е бил допуснат да присъства на срещата", допълни Октай и предположи, че записите от камерите, на които се вижда кой точно е бил човекът, предал информацията на Доган, са изтрити. Според бившият зам.-председател на ДПС ДАНС има власт върху Ахмед Доган и ръководството на ДПС, а службите са част от обслужването на тези политико-олигархични кръгове. Осман Октай свърза събития около Христо Бисеров със случая "Лияни", разкриващ корупционните схеми по времето на тройната коалиция. ”Ако нямаше информация и натиск от европейските служби, съм сигурен, че разработката на ДАНС щеше да се потули. След като изтече информацията, че разработката е от година и нещо, си задавам въпроса "Кой и защо е задържал тази разработка да не се развие?", запита се Осман Октай. Октай вижда разрешение на партийните проблеми в ДПС и отражението им върху властта в държавата през оставката на лидера на партията Лютви Местан. "Местан, ако иска да спаси авторитета на почетния председател, авторитета на управлението, незабавно трябва да се оттегли и да понесе политическа отговорност за това нещо. Не че имам нещо лично против него, но в тези случаи да се направиш на нищо не чул, нищо не видял, нищо не разбрал, просто не върви в обществото. Защото този скандал ще разруши още повече авторитета на това правителство", допълни той. В отговор на въпрос откъде са парите на Бисеров, Октай припомни, че още 2001 г. е обяснил, че при управлението на Симеон и Доган корпоративна групировка ”Възраждане" е влязла в Съвета за икономическо развитие със всички свои кадри. ”До ден-днешен тези кадри са във всички коридори на властта в страната. Някой на висока политическа позиция трябва да координира тези интереси. Било то с назначаването на министри, било то назначаването на областни управители. Било то назначаването на цялото ръководство на енергетиката, които са лоби на Христо Бисеров", каза Октай. Той допълни, че корпорациите се отплащат с пари за влиянието, което им се осигурява. "Затова всички политици в декларациите пред Сметната палата си пишат едно. Но при всички случаи, дали с деца, дали със съпруги, дали с роднини, имат присъствие в различни офшорни компании и си прехвърлят средствата по този начин", заключи той.

По казуса "Бисеров" всичко е по закон, отсече Йовчев

"МВР не може да използва ресурси, за да задоволява любопитство"

    


Сдружение „Възход за Варна” връща блясъка на морската столица

Варна може да се върне към живот с участието на хората, които я обичат и искат да работят за нея, е мнението на Чавдар Трифонов, по чиято идея на 11 ноември ще се учреди гражданско сдружение. Името му- „Възход за Варна”, съвпада с мотото, под което мина предизборната кампания за кмет на г-н Трифонов.

Най-силната буря в историята удари Филипините

Супертайфунът Хаян вече връхлетя Филипините.

Крадец се жали в полицията за откраднатата му кола

26-годишен жител на село Узунджово подал сигнал в полицията, че  му е отнет противозаконно лек автомобил “Форд Фиеста”, информират от Областна дирекция на МВР.

От издирвателните действия на криминалистите станало ясно, че същият ден „тъжителят” заедно със двама свои съселяни на 20 и 19 години с въпросната кола са откраднали вещи от 2 вили, намиращи се край разклона за село Стамболийски.

При кражбата обаче били забелязани от единия собственик на вила, който уведомил полицаите. Извършителите са изоставили откраднатите вещи и колата и са избягали. По-късно са установени и задържани до 24 часа.

Хасково Новини

Подолски се завръща в игра през декември

Контузеният нападател на Арсенал Лукас Подолски ще се завърне на футболния терен едва през декември. Германският национал скъса сухожилие в началото на сезона и оттогава е в лазарета. Наскоро нападателят поднови леки тренировки, но все още има сериозни трудности, които ще му попречат да играе поне още един месец. От медицинския щаб на „артилеристите“ обявиха, че реална дата за завръщането на Подолски е 8 декември, когато лондончани се изправят срещу Евертън в мач от Висшата лига. Травмата, която Подолски получи в края на Август в двубоя от Шамп...

Сливен ще бъде домакин на Международния фестивал „Виртуози”

Музиканти от България и чужбина събира петото издание на Международния фестивал „Виртуози”, който ще се проведе на 8 и 9 ноември в Сливен. Изпълнители от четири музикални училища  в страната – София, Пловдив, Плевен и Варна, както и два състава от Музикалната академия, квартет флейтисти от Турция и сонатна двойка от Скопие ще вземат участие във фестивала, съобщи Радка Кусева – музикален педагог и преподавател в школата „Млади виртуози”. Откриването ще бъде на 8 ноември, петък, в от 19.00 ч. в Сливен в залата на НТС с концерт на Сливенския симфо...

2 км тапа на Цариградско заради катастрофа

Верижна катастрофа между три автомобила задръсти движението по "Цариградско шосе" сутринта в петък.

Премахват 12 павилиона на Неделен пазар догодина, решиха съветници

Дванадесетте търговски павилиона на територията на Неделен пазар да бъдат премахнати в началото на следващата календарна година. Това прие, като позиция, на извънредно заседание комисията по пазари и тържища към ОбС-Димитровград, с председател Петя Тошкова. 

Съветниците решиха още да бъде изготвено становище за преместването на масите и да бъдат осигурени места в същия или други подходящи сектори за засегнатите търговци.

Масите трябва да бъдат  демонтирани поради изграждането на пешеходен мост в района на Неделен пазар, който да поеме трафика от хора от двете страни на жп-линиите след като стартира строителството на новия жп надлез на бул.”Трети март”, идната пролет.

Решението на комисията е пряко свързано с осигуряване на нормалната работа и печалба на търговците по време на силните пазарни дни по Коледните и Новогодишните празниците, коментира Тошкова. И настоя в замяна засегнатите търговци да получат подходящи на маси на същия или на съседен сектор. На заседанието на комисията бяха поканени да присъстват още кметът Иво Димов, временният шеф на ОП СПИОПТ Димитър Вълчев и гл.архитект Томи Томов, както и членовете на комисията по ТСУ.

За датата на начало на строителните дейности на територията на Неделен пазар от администрацията очакват да бъдат информирани от Администрацията след провеждане на среща между ръководството на Димитровград, НКЖИ и фирмата-изпълнител “Терна”, идната седмица.

„Очаквам управата на ОП СПИОПТ да си свърши работата добре, за да няма недоволни търговци на засегнатите обекти”, коментира председателя на ПК „Търговия, общински пазари и тържища“ г-жа Петя Тошкова.

За деветмесечието на тази година Неделното тържище е генерирало приходи в размер на 2,8 млн. лв.

Хасково Новини

Цветанов: Да се разследва течът на информация от ДАНС към ДПС

Цветан Цветанов, Снимка: БГНЕС

“Как е изтекла информацията за Христо Бисеров, защо главният прокурор е информиран по-късно, и защо са направени тези ходове?”, попита днес в кулоарите на парламента зам.-председателят на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов.

Дали това не е основание за осуетяването на едно бъдещо разследване, което да бъде с много по-сериозни последствия, истината за всичко, което се е случило в последните години и заеманите позиции от Христо Бисеров, запита още Цветанов.

Според него всички данни от последните дни сочат, че ДАНС е информирала ръководството на ДПС, за да се стигне до взимането на това политическо решение за напускането на Христо Бисеров от политиката.

По думите му нормално е било ДАНС първо да информира главния прокурор Сотир Цацаров, а той е бил информиран дни, след като Бисеров е обявил, че се оттегля от ДПС и от парламента. 

На въпрос – дали е имало информация за сигнали срещу Христо Бисеров преди около година, Цветанов каза, че не би потвърдил.

Кой каза на Йовчев да каже, че не знае нищо? Представяте ли си вицепремиерът, който отговаря за ДАНС, нали там са всичките му хора, попита още бившият вътрешен министър.

До него също е достигнала информация, че председателят на ДАНС Владимир Писанчев се е срещал в събота вечерта с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Ако Цветан Цветанов разполага с данни, които свидетелстват за извършване на престъпление, то би трябвало по закон да ги предостави на компетентните органи, отговори на тези обвинения Цветлин Йовчев, който дойде в Народното събрание за участие в парламентарния контрола.

На въпрос дали има практика ДАНС първо да уведомява партийни лидери и след това главния прокурор и вътрешния министър, Йовчев отговори: „Мисля, че в случая ДАНС са си свършили точно работата по закон – в момента, в който са получили сигнал, са го представили по компетентност на главния прокурор. Те са длъжни да направят това и нищо друго извън това не е било необходимо да бъде правено”.

Той обясни срещата на Писанчев с Христо Бисеров миналата седмица в парламента с готвените промени в Закона за МВР.

Статията "Цветанов: Да се разследва течът на информация от ДАНС към ДПС" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Цветанов: Да се разследва теча на информация от ДАНС към ДПС

Цветан Цветанов, Снимка: БГНЕС

“Как е изтекла информацията за Христо Бисеров, защо главният прокурор е информиран по-късно, и защо са направени тези ходове?”, попита днес в кулоарите на парламента зам.-председателят на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов.

Дали това не е основание за осуетяването на едно бъдещо разследване, което да бъде с много по-сериозни последствия, истината за всичко, което се е случило в последните години и заеманите позиции от Христо Бисеров, запита още Цветанов.

Според него всички данни от последните дни сочат, че ДАНС е информирала ръководството на ДПС, за да се стигне до взимането на това политическо решение за напускането на Христо Бисеров от политиката.

По думите му нормално е било ДАНС първо да информира главния прокурор Сотир Цацаров, а той е бил информиран дни, след като Бисеров е обявил, че се оттегля от ДПС и от парламента. 

На въпрос – дали е имало информация за сигнали срещу Христо Бисеров преди около година, Цветанов каза, че не би потвърдил.

Кой каза на Йовчев да каже, че не знае нищо? Представяте ли си вицепремиерът, който отговаря за ДАНС, нали там са всичките му хора, попита още бившият вътрешен министър.

До него също е достигнала информация, че председателят на ДАНС Владимир Писанчев се е срещал в събота вечерта с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Ако Цветан Цветанов разполага с данни, които свидетелстват за извършване на престъпление, то би трябвало по закон да ги предостави на компетентните органи, отговори на тези обвинения Цветлин Йовчев, който дойде в Народното събрание за участие в парламентарния контрола.

На въпрос дали има практика ДАНС първо да уведомява партийни лидери и след това главния прокурор и вътрешния министър, Йовчев отговори: „Мисля, че в случая ДАНС са си свършили точно работата по закон – в момента, в който са получили сигнал, са го представили по компетентност на главния прокурор. Те са длъжни да направят това и нищо друго извън това не е било необходимо да бъде правено”.

Той обясни срещата на Писанчев с Христо Бисеров миналата седмица в парламента с готвените промени в Закона за МВР.

Статията "Цветанов: Да се разследва теча на информация от ДАНС към ДПС" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

СИРИЗА поиска вот на недоверие на правителството след щурма на ERT


Гръцката опозиционна партия СИРИЗА поиска вчера вот на недоверие на консервативното правителство на Андонис Самарас, който трябва да се състои преди края на седмицата, предаде ДПА. СИРИЗА окачестви като незаконна полицейската операция в сградата на бившата гръцка държавна компания за радио и телевизия ERT.

Темата е централна за гръцките вестници днес. Битката за държавното радио и телевизия ERT в Гърция се пренесе в парламента, очаква се фронтален сблъсък между премиера и лидер на...

Талибаните заплашиха Пакистан с нова вълна от атаки

/КРОСС/ Движението на талибаните заплаши правителството на Пакистан с нова вълна от атаки, съобщи „Ройтерс"."Наша цел са службата за сигурност, обекти на правителството, политически лидери и полицията. Имаме план. Но аз искам да изясня нещо. Ние няма да атакуваме мирни граждани и обществени места", каза каза представителят на талибаните Асматул Шахен.

Национален симпозиум млад хематолог

/КРОСС/ Хематологията е малко позната на обществеността медицинска и научна специалност, чийто напредък обаче през последните десетилетия се свързва с разгадаването на ключови механизми за възникването и развитието на различни злокачествени и доброкачествени заболявания. Изучавайки кръвта и кръвотворната система, която е имплантирана в цялото тяло и има значение към всички дейности на човешкия организъм, хематологията е изключително интегративна дисциплина. Няколко са основните направления, в които хематологията има ярки постижения и които дават тласък на цялата медицинска наука и практика. Разбирането на интимните механизми на развитие на заболяванията в резултат на нарушения в генетичния апарат и регулаторни процеси на молекулярно ниво води до разработване на нови високо-технологични диагностични методи и внедряването им в рутинната практика, както и до въвеждането на революционни терапевтични подходи, които в последствие бързо навлизат и в други медицински дисциплини. Онкохематологията е уникална област, в която са реализирани най-големите успехи на съвременната онкология през последните 20-30 години

Шефът на Лудогорец: Целта ни е първото място в групата

Домусчиев доволен от класирането на тима за 1/16 финалите в Лига Европа

    


Алена вещае лоша 2014 година за България

Астроложката Алена вещае лоша година за България. Звездите сочат, че 2014 година няма да е никак положителна за страната ни, каза тя пред Би Ти Ви.

Годината е на Нептун, който предизвиква към човеколюбие. Ако не се съобразим с това, той ще ни залива с беди, посочи астроложката. 

Водещата Генка Шикерова пък я попита дали ще останат в ефир с ко Астроложката Алена вещае лоша година за България. Звездите сочат, че 2014 година няма да е никак положителна за страната ни, каза тя пред Би Ти Ви. Годината е на Нептун, който предизвиква към човеколюбие. Ако не се съобразим с това, той ще ни залива с беди, посочи астроложката. Водещата Генка Шикерова пък я попита дали ще останат в ефир с ко

Сливенските полицаи отбелязват професионалния си празник

С разнообразни прояви служителите в Областната дирекция на МВР – Сливен отбелязват професионалния си празник – 8 ноември. В навечерието на празника бяха връчени призовете Полицай на месеца за юни, юли, август, септември и октомври на служители на полицията за успешната им работа по разкриване на престъпления. На 7 ноември бе Ден на отворените врати, когато около 100 четвъртокласници посетиха сградата на полицията, видяха работните помещения, както и тези за задържане, а от Тактическото звено за бързо реагиране им показаха бойна екипировка. През...

Сметище обгазява пазарджишко село години наред

Години наред жителите на село Капитан Димитриево са подложени на системно обгазяване от запалените боклуци на сметището край Пазарджик, съобщи bTV.

Местните са подали многобройни жалби до отговорните институции, но решение на проблема все още няма. Хората се оплакват, че не могат да дишат нормално и се притесняват от заболявания заради замърсява Години наред жителите на село Капитан Димитриево са подложени на системно обгазяване от запалените боклуци на сметището край Пазарджик, съобщи bTV. Местните са подали многобройни жалби до отговорните институции, но решение на проблема все още няма. Хората се оплакват, че не могат да дишат нормално и се притесняват от заболявания заради замърсява

Във Варна откриват изложба с фотоси от студентските протести преди 16 години

„Студентите на Варна 1997” – под този надслов отдел „Нова история” към РИМ – Варна открива изложба, посветена на годишнината от паметните събития на 10 ноември 1989г. Изложбата ни връща към вече позабравеното време на протестите от 1997 г.

Удържат ни нов данък - 1% за "достойни старини"

Нова осигуровка в размер на 1% да плащат задължително работещите българи, обсъждат от БСП. Това ще залегне в проектна закон за възрастните хора,...

"Уолстрийт джърнъл": За бежанците България е по-друг вид ад

След като броят на бягащите от войната сирийци достигна 2 милиона Европа бе залята от търсещи убежище имигранти. Стотици хиляди сирийци търсят сигурност и нов живот в европейските държави, но не всички получават желаните по-добри условия, пише вестник „Уолдстрийт Джърнъл“.

Вестникът описва историята на Мохамед Симо, чието пътуване от Алепо до Шв След като броят на бягащите от войната сирийци достигна 2 милиона Европа бе залята от търсещи убежище имигранти. Стотици хиляди сирийци търсят сигурност и нов живот в европейските държави, но не всички получават желаните по-добри условия, пише вестник „Уолдстрийт Джърнъл“. Вестникът описва историята на Мохамед Симо, чието пътуване от Алепо до Шв

Задържаха семейство с над 3,5 кг хероин

45-годишна жена и съпругът й са задържани с близо 3, 5 кг. хероин, съобщават от Окръжна прокуратура Пловдив. Мъжът е  турски гражданин. Обвинение е повдигнато и срещу 37-годишен мъж, техен съучастник, у когото са открити още 489 грама хероин. Тримата са обвинени в държане и разпространение на наркотици. Те са  задържани с постановление на наблюдаващия прокурор за срок от 72 часа, в рамките на които ще се прецени необходимостта от внасяне на искане за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража”. Предвиденото от закона наказание за т...

"Ученическо хранене"- Дупница получи вещи и оборудване за над 135 хил. лв.

ОбС- Дупница, в качеството си на едноличен собственик на капитала, даде съгласие на ликвидатора на „Ученически столове"- Дупница /в ликвидация/ за прехвърляне на собственост върху 12 касови апарата в полза на „Ученическо хранене-Дупница" ЕООД. Местните парламентаристи взеха решение и за учредяване на безвъзмездно право на ползване за срок от 10 години на „Ученическо хранене" върху следните движими вещи-частна общинска собственост: общо оборудване в стола на ОУ „Св.св. Кирил и Методий", на стойност 14 389 лв.; оборудване в стола на ОУ „Неофит Ри...

Депутатите замразиха възрастта за пенсиониране

Парламентът прие на първо четене промени в Кодекса за социално осигуряване, според които възрастта за пенсиониране ще бъде замразена, съобщава БТВ. Преустановява се едновременното увеличение на пенсионната възраст и необходимия осигурителен стаж за получаване на пенсия.

Така от 1 януари 2014 година жените ще се пенсионират на 60 години и 8 месеца, а мъжете – на 63 години и 8 месеца. Необходимият стаж е 34 години и 8 месеца за жените и 37 години и 8 месеца за мъжете.

Освен това се въвежда възможност за по-лесно предсрочно пенсиониране на лица, на които не им достигат до 2 години стаж или възраст. Ако лицата нямат стаж, те ще могат да се пенсионират при навършване на 65 години и 8 месеца, стига да имат поне 15 години стаж.

Аргументите на БСП са, че в България възрастта за пенсиониране е сред най високите в ЕС. Според управляващите замразяването ще намали негативния ефект, който предишните пенсионни реформи са имали, тъй като са засягали предимно едни и същи поколения. Ускоряването” на “пенсионната реформа” в края на 2011 г. чрез едновременното увеличаване на пенсионната възраст и необходимия осигурителен стаж за придобиване право на пенсия, ограничиха значително достъпа до пенсионната система, казва се в доклад за промените.

От ГЕРБ обаче коментираха, че с тези мерки ще се задълбочат проблемите в Държавното обществено осигуряване (ДОО).

„Временно ще се харесате на част от вашите избиратели, за определен период ще намалее безработицата, но вие задълбочавате проблемите в ДОО в дългосрочен план допълни бившият социален министър Тотю Младенов, изтъквайки, че близо 2 млрд. лв. е дефицитът, който се предвижда в бюджета на ДОО за 2014 г.

Замразяването на пенсионната възраст не е решение. Започнатата реформа трябва да се доведе до край, защото тя би спестила на държавата 46 млн. лв., коментираха преди дни от Института за пазарна икономика.

 

Къде дебне столичният КАТ днес

Столичният КАТ сменя местоположението на камерите всеки ден, които следят за нарушения на Закона за движение по пътищата. 

План-графикът за разположението на устройствата е публикуван на страницата на отдел Столичният КАТ сменя местоположението на камерите всеки ден, които следят за нарушения на Закона за движение по пътищата. План-графикът за разположението на устройствата е публикуван на страницата на отдел "Пътна полиция" към СДВР. КАМЕРА 1 бул."Цариградско шосе"-стопанство "Врана" бул."Сливница" КАМЕРА 2 бул."България

17-годишен димитровградчанин в ареста за разпространение на дрога

17-годишно момче от Димитровград е задържан с полицейска мярка за съхранение и разпространение на дрога, информират от пресцентъра на ОД на МВР-Хасково.

Вчера димитровградските криминалисти са извършили претърсване в дома му на улица „Хр.Смирненски”.  При проверката, на различни места в жилището е открита зелена листна маса с тегло 100 грама. При полеви наркотест веществото отреагира на марихуана.

В хода на разследването става ясно, че младежът е обработвал наркотика с различни психотропни вещества, след което го е разпространявал. Работата по образуваното досъдебно производство продължава.

Хасково Новини

Бойко Синапов: Няма да спрем протестите! Искаме да сме европейски фермери!

Бойко Синапов, председател на Асоциацията на българските животновъди

Десетки животновъди от цялата страна блокираха пътя към българо-турската граница, малко преди обед днес, на входа на село Капитан Андреево. След 15-минутна блокада, полицаите изблъскаха протестиращите и отвориха пътя към Турция. Животновъдите настояват да бъде прекратен хаоса в сектор „Земеделие”. Протестиращите са категорични, че протестите ще продължат докато управляващите не ги чуят.

“Ние  настояваме поетите като ангажимент субсидии от 70 процента на глава животно, да бъдат изплатени незабавно. Настояваме за пълна прозрачност, за това какво се случва в новия бюджет за 2014 г., както и какво ще се случва в новия програмен период с животновъдите и българското земеделие”, сподели за Хасково Новини  Бойко Синапов, председател на Асоциацията на българските животновъди.

Той коментира още, че животновъдите са лишени от най-важното – пасищата. Според председателят на асоциацията те са раздадени хаотично на хора, приближени до властта.  “Няма да спрем протестите. Искаме да работят фирмите ни и да се чувстваме като европейски фермери”, заяви още Синапов. Те планират следващата сряда митинг пред ресорното министерство и затваряне на пътища и гранични пунктове.

Гледайте във видео новините на сайта.

Димитър Димитров

 

Германия и Бразилия внесоха проект за резолюция срещу електронното следене

Германия и Бразилия внесоха в Общото събрание на ООН проекторезолюция срещу шпионирането на електронни комуникации, съобщи БТА. Двете държави заявяват, че правото на неприкосновеност на личния живот е основно човешко право и стълб на демокрацията. В документа се призовава да се защити правото на личен живот в онлайн комуникациите, което е от съществено значение за защита на свободата на словото. "Общото събрание заявява, че същите права, които хората имат в реалния живот, трябва да се защитят и онлайн, по-специално правото на неприкосновеност на личния живот. Бързите развития в областта на технологиите увеличават способността за следене, прехващане и събиране на данни, което може да наруши човешки права", се казва в проекторезолюцията. Документът е внесен след редица разкрития, че САЩ са подслушвали чуждестранни лидери, включително германският канцлер Ангела Меркел и президентът на Бразилия Дилма Русеф, предизвиквайки остри реакции сред съюзници на Вашингтон. Резолюциите на Общото събрание на ООН не са правно обвързващи, но отразяват световното обществено мнение и носят морална и политическа тежест, отбелязва Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Генерал Тошево празнува Деня на града

Продължават проявите, посветени на празника на Генерал Тошево – 8 ноември. От 9.00 часа в храм „Св. Вмчк Димитър” бе отслужена празнична литургия за здравето и благоденствието на жителите на града. От 16.00 часа е предвиден концерт на оркестър „Лозница” на градския площад. Продължава представянето на творчеството на Йордан Йовков в читалищната библиотека пред деца и ученици и тематичните вечери „Моят град”. В празничния афиш на общината е и гостуващата фотоизложба на тутранския исторически музей „Тутраканската епопея и освобождението на Добрудж...

Змийче летя с "Ийзи джет"

Британец вцепени пътниците на самолет за Лондон като извади малка змия от багажа си, за да я напои. Стопанинът на влечугото успял да го скрие от летищните власти в Тел Авив.

Би Би Си: Саудитска Арабия вероятно има свое ядрено оръжие в Пакистан


Саудитска Арабия инвестира във военни ядрени проекти на Пакистан и смята, че при необходимост може сравнително бързо да се сдобие с атомни бомби.

Досега на подобни действия на кралството се гледаше като на версия за отговор на ядрената програма на Иран, но вече се смята, че Риад е способен да разположи ядрено оръжие по-бързо, отколкото ислямската република.

Това разказва програмата "Нюзнайт" на Би Би Си в предаване, излъчено в четвъртък вечер.

Авторите й цитират...

Кметът на Торонто заплашва с убийство /видео/

/КРОСС/ Кметът на Торонто Роб Форд се забърка в нов скандал. След като само преди дни се наложи публично да признае, че е употребявал крек (кокаин), в интернет се появи видео, на което се вижда как добре почерпеният Форд заплашва с убийство. На кадрите се вижда как градоначалникът се разхожда из стая и жестикулирайки, описва потенциално убийство на неизвестен негов противник.„Или той умира, или аз умирам. Трябват ми само 10 ш.... минути, за да се уверя, че е мъртъв. Всичко ще е приключило за 5 минути. Ще му изтръгна гръкляна, ще му извадя очите. Ще го направя, а после ти ще ми помогнеш да се уверя, че копелето е мъртво", коментира Форд.Клипчето се появи на интернет страницата на Toronto Star, който съобщи, че е платил, за да го получи, а впоследствие и излъчено по канадската телевизия.Веднага след това на Роб Форд за втори път тази седмица му се наложи да се извини.„Всичко, което отново мога да кажа е: Правил съм грешки. Всичко, което мога да направя, е да уверя хората, че ... не знам какво да кажа. Очевидно съм бил ужасно, ужасно пиян", каза кметът.Той обаче не пожела да отговори, кого заплашва във видеото. video:http://www.youtube.com/watch?v=paOSI0WQ13k

Над 8 600 русенци празнуват имен ден на Св. Архангел Михаил

Светата Православна църква чества на 8 ноември Събор на Свети Архангел Михаил (Архангеловден). На тази дата се почитат Светите Ангели и Архангел Михаил, вожд на небесните сили в борбата им срещу духовете на мрака и злото. Архангеловден е смятан за най-големия есенен празник след Димитровден в църковните и народните традиции на българите. Справка в отдел „Гражданско състояние” на Община Русе сочи, че на територията на град Русе имен ден на 8 ноември имат 8 682 души. Името Ангел носят 737 души, Ангелина - 206, Мина - 35, Михаил - 590, Михайлина -...

Александър Симов: Протестиращите си го изкарват на паметниците

Боядисаният паметник на „Позитано“ е чалга в действие. Хората, боядисали паметника на „Позитано“ 20, явно са си мислили, че правят артпроява от типа на тези на Давид Черни, но това си е чиста чалга в действие! Все едно Азис да вземе да пее песен на Лучано Павароти. Тя пак ще звучи като чалга! Това заяви по bTV журналистът Александър Симов.

Facebook ампутира палеца в бутона "Like"

Социалната мрежа ще се сбогува с дизайна си, който в aрабските страни има обидно значение

    


Лекарите е нормално да си искат парите, но да проявим разбиране

Андреева: Не може пари от друго място да се прехвърлят към НЗОК

    


Кутев: Актът с рисуването по скулптура е невежество

обясни народният представител от Коалиция за България.

Избират на 12-ти заместник на Бисеров в парламента

Следващия вторник депутатите се събират извънредно на работа, като една от точките е избор на нов заместник-председател на мястото на подалия оставка Христо Бисеров.

Жертви и половин милион евакуирани заради тайфуна ”Хайян” (снимки)

Най-малко трима души загинаха във Филипините заради най-мощния за тази година тайфун "Хайян". Властите евакуираха над половин милион души заради природната стихия, която днес удари източното крайбрежие на архипелага.

Възможно е да се намали субсидията за партиите догодина, заяви Петър Чобанов

Министерствата и общините ще кандидатстват на два транша пред фонда за растеж догодина, в който има 500 млн. лева. Това обясни финансовият министър Петър Чобанов, след като представи бюджета за следващата година пред две парламентарни комисии - по бюджет и финанси и по икономика.

Дребно хулиганство или висша политическа идея?

/КРОСС/ Ако си решил да правиш някаква революция, трябва да стигнеш до край. В момента, в който спряха, стана ясно, че това е дребно хулиганство, заяви в студиото на бТВ журналистът Александър Симов в коментар на акцията на Асен Генов и компания за изрисуване на паметника пред централата на социалистите. Паметникът на антифашистите пред централата на БСП на „Позитано" 20 в София осъмна преди дни разкрасен. Фигурите от бронз бяха изрисувани с розови глави и лилави дрехи. Асен Генов и негови съмишленици от „Протестна мрежа" бяха задържани. В последствие се оказа, че „артистите" са от ДСБ и от партията побързаха да обявят подкрепа на действията им. Асен Генов, Живко Занков, Марта Георгиева, Давид Станчев и Никола Спотинов се сдобиха с обвинения за хулиганство, което от ДСБ изтълкуваха по свой си начин, като заявиха, че мъжете са обвинени, защото са посегнали на паметник в чест на една престъпна организация. Актът бе едновременно и аплодиран, и определян като ваднализъм. Потресе ме опитът това да бъде изкарано като арт акция в стила на Давид Черни. Това е и големият проблем на тази акция. В България всичко тече имитативно. Това е все едно Азис да вземе парче на Павароти - той ще го направи чалга. Това е чалга акция, заяви Симов като уточни, че това не е комунистически монумент, защото скулптурата се казва „Антифашисти". Казват, че било политическо изявление

Провал на извънредната сесия за изказванията на Тотев

Само 19 от общинските съветници се явиха в началото на днешната извънредна сесия, която бе свикана заради изявленията на кмета Иван Тотев, че в Пловдив се предлагат и гласуват незаконосъобразни решения от местния парламент. Очаквано членовете на групата от ГЕРБ бойкотираха заседанието. Председателят на ОбС арх. Илко Николов прекрати сесията, поради липса на кворум. Първият коментар на кмета Иван Тотев бе „че темата не интересува хората и общинските съветници и затова залата е празна". В качеството си и на лидер на ГЕРБ в града, той отрече да им...

"Уолстрийт джърнъл": За бежанците Швеция е рай, а България - ад

След като броят на бягащите от войната сирийци достигна 2 милиона Европа бе залята от търсещи убежище имигранти. Стотици хиляди сирийци търсят сигурност и нов живот в европейските държави, но не всички получават желаните по-добри условия, пише вестник „Уолдстрийт Джърнъл“.

Вестникът описва историята на Мохамед Симо, чието пътуване от Алепо до Шв След като броят на бягащите от войната сирийци достигна 2 милиона Европа бе залята от търсещи убежище имигранти. Стотици хиляди сирийци търсят сигурност и нов живот в европейските държави, но не всички получават желаните по-добри условия, пише вестник „Уолдстрийт Джърнъл“. Вестникът описва историята на Мохамед Симо, чието пътуване от Алепо до Шв

Днес отбелязваме Архангеловден

Днес е Архангеловден - най-големият есенен празник след Димитровден. По традиция на тази дата Българската православна църква отбелязва деня на Св. Архангел Михаил - военачалник на цялото небесно войнство от ангели, архангели и други небесни сили. Според православната църква Свети Михаил е един от седемте първенстващи ангели, стоящи винаги пред престола на Господ. Светецът символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта. В църковната иконография е изобразен с копие в ръка, тъпчещ с краката си дявола. В българската народна традиц...

Село подложено на системно обгазяване заради сметище

Години наред жителите на село Капитан Димитриево са подложени на системно обгазяване от запалените боклуци на сметището край Пазарджик, съобщи bTV.

Местните са подали многобройни жалби до отговорните институции, но решение на проблема все още няма. Хората се оплакват, че не могат да дишат нормално и се притесняват от заболявания заради замърсява Години наред жителите на село Капитан Димитриево са подложени на системно обгазяване от запалените боклуци на сметището край Пазарджик, съобщи bTV. Местните са подали многобройни жалби до отговорните институции, но решение на проблема все още няма. Хората се оплакват, че не могат да дишат нормално и се притесняват от заболявания заради замърсява

Студентите към агента-ректор: Не участваме в дирижирани допитвания и срещи

Стати Статев Кадър: "Господари на ефира", Нова тв

Няма да влизаме в конфронтация с ръководството на УНСС и студентския съвет, независимо от ежедневните нападки към нас. Но няма и да участваме в дирижирано от Вас допитване до студентите за протестите, нито в предлаганите от Вас дискусии с председателите на парламентарните групи.

Това заявяват протестиращите студенти от УНСС в приета днес декларация до ръководството на ВУЗ-а.

С нея протестиращите студенти отказват да отговарят на ректора си Стати Статев – агент на Държавна сигурност с псевдоним Стойновски – който им се подиграва, заявява им, че са нагли и че са окупирали аула “Максима”, за да спят на меко и им предлага да им запази хотел, за спят по-добре.

“Ще станете ли по велики? Ще станете ли по-велики пред себе си от това, че дремете по тия банки цяла нощ”, казва им недоволните вербуваният на 1 февруари 1989 г. ректор. 

Ректорът казва на студентите си: “УНСС не е ваш дом и дай Боже да не бъде”.

Трогателно е отношението му:

Единственото, което ви пази е, че гледам на вас с неособено голямо уважение, казва агент Стойновски на дръзналите да протестират срещу Пламен Орешарски, който е негов личен приятел и преподавател в същия университет. Под крилото на професор Статев е и друг виден икономист – доцент Алексей Петров – заместник-председател на ДАНС по време на Тройната коалиция. Службата, която наследи комунистическата Държавна сигурност, беше създадена от Сергей Станишев по средата на мандата му като министър-председател. Именно назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС беше причината за избухването на протестите, които продължават вече 150 дни.

От записа блести и един нов бисер, незабелязван досега:

- Недоволни ли сте от измирането на мамутите? Защо не стачкувате за това?

След това Статев заплашва студентите, че ще смени патроните на вратите и те ще бъдат заключени в окупираната аудитория.

“Ще има охрана отпред и който иска да ходи по естествена нужда, ще бъде воден”, заплашва агентът-ректор.

 

Ето пълния текст на декларацията на протестиращите студенти от УНСС:

 

Д Е К Л А Р А Ц И Я

Ние, Ранобудните студенти УНСС,
Обединени от чувството ни за ценностен дълг,
Обезпокоени от моралния упадък на политическата система и плутократичния модел на управление,
Убедени в легитимността на действията си, обусловени от липсата на алтернатива за отпор срещу отчайващата нечуваемост между политиците и обществото:
1. Благодарим на Ректорско-деканския съвет и на Съвета на старейшините на УНСС за отправената покана към нас за участие в допитване до студентите относно нагласите им към студентските протести. 
2. Изказваме съмненията си относно необходимостта от провеждане на подобно допитване, съпътствано от „студентски форум, който да обсъди резултатите от допитването и да изрази представителна студентска позиция.“ Съгласно официално проучване на „Алфа Рисърч“, извършено в периода 26-31 октомври 2013 г., над 77 % от населението във възрастова група 18-30 години подкрепят протестите. Същевременно, след окупацията на аудитория 2006 в УНСС, в подписката на Ранобудните студенти в подкрепа на действията ни са се подписали над 1600 студенти от УНСС. Смятаме, че посочените цифри са достатъчен показател за мнението на младите хора по повод окупацията на университетски зали като форма на протест. От друга страна, изразяваме силните си опасения в предварително дирижирания характер на предлаганото от Вас допитване, което ще доведе до нашето дискредитиране и опетняване в очите на студентската общност.
3. Изразяваме острото си несъгласие с предлаганите от Вас дискусии, с участие на председателите на парламентарните групи, които са в ярък разрез с общата позиция на Ранобудните студенти да не се преговаря с хора от властта преди г-н Пламен Орешарски да е подал оставка, а 42-то Обикновено Народно събрание да е разпуснато.
4. Утвърждаваме намерението си, изложено още в окупационната декларация, да не влизаме в открити конфронтации с академичното ръководство на УНСС, както и със Студентски съвет, независимо от ежедневните нападки към нас чрез разнообразни медийни изяви.
5. Любезно отклоняваме отправеното към нас предложение, потвърждавайки, че представители на Ранобудните студенти УНСС, окупирали аудитория 2006 в университета, няма да вземат участие в подготвената инициатива.
6. Заявяваме желание да дебатираме каузата, позициите и методите ни с всички студенти от УНСС в аудитория 2006, където се влиза срещу студентски документ. Твърдо вярваме, че окупацията, както всяка форма на граждански протест, създава известни неудобства на останалите граждани, но с оглед на критичната ситуация в страната, безнравствеността и дебелокожието на управляващите, е повече от наложителна. 
7. Подчертаваме, че до момента действията ни нямат пагубен ефект върху възпрепятстваните учебни занятия, тъй като до приключване на окупацията занятията от зала 2006 са преместени в аулата на Колежа по телекомуникации и пощи (ПИС), ул. “Акад. Стефан Младенов” № 1.

Ранобудните студенти УНСС
Гр. София, 8.11.2013 г.

Статията "Студентите към агента-ректор: Не участваме в дирижирани допитвания и срещи" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Кола блъсна и премаза баба на път Е-79

75-годишната жена от Благоевград е загинала на място

    


Орешарски: Дължим на полицаите не просто съпричастност, но и подкрепа

София /КРОСС/ Премиерът Пламен Орешарски поздрави всички български полицаи по случай днешния им празник. Премиерът изрази дълбоката си признателност за професионализма и чувството за отговорност, с които те изпълняват своя дълг към обществото. „Искрено уважение буди търпението и разбирането, с което техните семействата посрещат трудностите, съпътстващи тежкия труд на служителите на реда", отбеляза Орешарски. „Вярвам, че дължим на българските полицаи не просто съпричастност, но и подкрепа в нелекото им ежедневие, в което са призвани да осигурят сигурността, спокойствието и опазването на обществения ред, да защитават държавността и закона. Техният авторитет и достойнство са част от демократичната зрялост на обществото", изтъкна министър-председателят. Орешарски благодари на служителите на българската полиция за ангажираността и за стремежа да бъдат максимално полезни на родината си в настоящия момент на изпитание за цяла България. „Миграционният натиск, на който е подложена страната ни, е тежко предизвикателство, с което можем да се справим само с усилията на цялото общество", отбеляза министър-председателят.

Прокуратурата поиска Салахедин Бин Аладин да остане в ареста

Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд искане за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" на Салахедин Бин Аладин. Той е обвинен за това, че на 2 ноември 2013 г. е извършил грабеж, придружен с опит за убийство, както и недовършен опит за друг грабеж. СГП ще внесе в СГС и искане за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" по отношение на Александър Симеонов, за престъпление по чл. 294 ал. 1 НК. Той е обвинен, за това че е спомогнал на Бин Аладин да се укрие след извършеното от него престъпление. Алжирецът Салахедин Бин Аладин бе задържан при опит да напусне България през гръцката граница. Той бе транспортиран на 6 ноември от ареста на Гранична полиция ГКПП-Капитан Андреево в СДВР. Алжирецът бе издирван за нападението над 20-годишн...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване