Избират изобретател на годината

Награди “Изобретател на годината” в три категории ще бъдат раздадени в петък вечерта на церемония в Централния военен клуб в столицата. 
Годишните призове се връчват за втори път и са за “Химия и биотехнологии”, “Електроника и електротехника” и “Машиностроене и строителство”. Тази година ще има и четвърта награда - за “Иновативна фирма 2013”. Награди “Изобретател на годината” в три категории ще бъдат раздадени в петък вечерта на церемония в Централния военен клуб в столицата. Годишните призове се връчват за втори път и са за “Химия и биотехнологии”, “Електроника и електротехника” и “Машиностроене и строителство”. Тази година ще има и четвърта награда - за “Иновативна фирма 2013”.

Сериозни предупреждения за полиомиелита от Сирия

Двама германски експерти по инфекциозни заболявания предупредиха в петък в британското медицинско списание Лансет (The Lancet) за възраждането на полиомиелита в Сирия. Това би могло да застраши съседните страни, а също и Европа.

Германският президент при наши роми в Манхайм

Германският президент Йоахим Гаук посети вчера Манхайм, за да се информира на място за ромския проблем в страната. Манхайм е един от градовете с най-много пришълци от България и Румъния. 
Около 6500 души от ромските гета в двете страни са се преселили там през последните години. Според властите обаче неофициалният им брой е многократно по-висок. Германският президент Йоахим Гаук посети вчера Манхайм, за да се информира на място за ромския проблем в страната. Манхайм е един от градовете с най-много пришълци от България и Румъния. Около 6500 души от ромските гета в двете страни са се преселили там през последните години. Според властите обаче неофициалният им брой е многократно по-висок.

Омраза в розово или липса на въображение

Преглед на печета на 8 ноември 2013 година

    


Днес ще бъде слънчево, ще се затопли

Днес през деня ще бъде слънчево, ще се затопли. Максимални температури - между 16° и 21°, в София около 18°. Минимални температури - между 3° и 8°, в София: 3° - 4°.Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) - БАН, съобщи за Агенция "Фокус" Анастасия Стойчева, дежурен синоптик. Над Черноморието през деня ще бъде предимно слънчево. Сутринта на места по крайбрежието - с намалена видимост. Ще духа слаб юг-югоизточен вятър. Максимални температури - между 15° и 18°. Температурата на морската вода е 14°-16°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала. Над планините ще бъде слънчево. Вятърът ще отслабне още и ще се ориентира от запад, умерен. Ще се затопли. Максимална температура на 1200 метра - около 14°, н...

Пълна смяна във фонд "Земеделие"

Шефовете на фонд “Земеделие” бяха изцяло подменени вчера на изненадващо заседание на управителния съвет на ведомството. Смените станаха факт седмица след като кабинетът “Орешарски” поправи проекта за бюджет 2014 и не допусна фондът да мине на пряко подчинение към земеделското министерство.
За изп. директор е назначен Мирослав Николов, който по вре Шефовете на фонд “Земеделие” бяха изцяло подменени вчера на изненадващо заседание на управителния съвет на ведомството. Смените станаха факт седмица след като кабинетът “Орешарски” поправи проекта за бюджет 2014 и не допусна фондът да мине на пряко подчинение към земеделското министерство. За изп. директор е назначен Мирослав Николов, който по вре

Кой "закова" Бисеров?

Три превода към македонска банка в основата на разследването за пране пари

    


Куче уби баба, питбул наръфа дете (Обзор)

Баба е била разкъсана до смърт от куче посред бял ден в стражишкото село Владислав. 81-годишната жена била нападната и зверски нахапана от псето. Кървавата драма се разиграла, докато старицата събирала орехи на улицата до дома си. Местни хора открили трупа на самотната жена с много рани по шията и тялото. 
Баба е била разкъсана до смърт от куче посред бял ден в стражишкото село Владислав. 81-годишната жена била нападната и зверски нахапана от псето. Кървавата драма се разиграла, докато старицата събирала орехи на улицата до дома си. Местни хора открили трупа на самотната жена с много рани по шията и тялото.

Винетките няма да поскъпват догодина

Цената на винетките няма да се вдига от 1 януари, съобщи вчера регионалният министър Десислава Терзиева. Това се отнася за всички категории превозни средства. От продажби на пътни стикери тази година се очакват 250 млн. лв. Досега са продадени 5,5 млн. винетки.


Според министър Терзиева в бюджета догодина са предвидени 140 млн. лв. за ремонт 
Цената на винетките няма да се вдига от 1 януари, съобщи вчера регионалният министър Десислава Терзиева. Това се отнася за всички категории превозни средства. От продажби на пътни стикери тази година се очакват 250 млн. лв. Досега са продадени 5,5 млн. винетки. Според министър Терзиева в бюджета догодина са предвидени 140 млн. лв. за ремонт

Лейди Гага ще ни пее от Космоса

Ексцентричната певица Лейди Гага се превръща в истинско извънземно. Тя се готви да полети в Космоса през 2015 г. и да пее, докато кръжи в околоземна орбита.
Номерът на певицата ще бъде транслиран пряко на сцената на музикалния фестивал Zero G Colony, който ще се проведе на космодрума Spaceport Аmerica в щата Ню Мексико. 
Гага вече е започнала Ексцентричната певица Лейди Гага се превръща в истинско извънземно. Тя се готви да полети в Космоса през 2015 г. и да пее, докато кръжи в околоземна орбита. Номерът на певицата ще бъде транслиран пряко на сцената на музикалния фестивал Zero G Colony, който ще се проведе на космодрума Spaceport Аmerica в щата Ню Мексико. Гага вече е започнала

Борсата в Токио започна петъка с леки притеснения

Токийската борса започна търговията в четвъртък с рязък спад от 1,42%.

Тайфунът "Хаян" връхлетя Филипините

Властите евакуираха няколко хиляди жители на крайбрежните райони

"Хаян" става символ на рекорден тайфун

Тайфун, който може да се окаже най-мощният в историята на световните метеорологически наблюдения, се стовари върху Филипините. Досегашните рекорди се държат от "Камила" и "Алън"

"Тоска" със солисти от "Ла Скала" в зала 1 на НДК

Операта “Тоска” на Джакомо Пучини в най-класически вариант и без модернистични извращения ще може да види софийската публика в зала 1 на НДК в края на месеца. 
Спектакълът е на Русенската опера, като режисьорът е подбрал много силен състав. Двама гости пристигат почти директно от сцената на миланската “Ла Скала” - това са италианският тенор ветера Операта “Тоска” на Джакомо Пучини в най-класически вариант и без модернистични извращения ще може да види софийската публика в зала 1 на НДК в края на месеца. Спектакълът е на Русенската опера, като режисьорът е подбрал много силен състав. Двама гости пристигат почти директно от сцената на миланската “Ла Скала” - това са италианският тенор ветера

Войските на Асад превзеха ключов пункт до Дамаск

През Сбейну преминава маршрутът на доставките за опозицията

Още месец умуват за местенето на училища

Още един месец общината, просветният инспекторат и съветниците във Варна ще умуват какъв е най-подходящият вариант за разделяне на Математическата гимназия и ОУ “Захари Стоянов”. Това ще даде начало на оптимизацията на училищната мрежа във Варна, която предвижда отделянето на общо 5 двойки училища, ползващи общи сгради. По проекта работи 13-членна Още един месец общината, просветният инспекторат и съветниците във Варна ще умуват какъв е най-подходящият вариант за разделяне на Математическата гимназия и ОУ “Захари Стоянов”. Това ще даде начало на оптимизацията на училищната мрежа във Варна, която предвижда отделянето на общо 5 двойки училища, ползващи общи сгради. По проекта работи 13-членна

Религиозен календар за 8 ноември

Събор на св. архангел Михаил  (Архангеловден). Св. мчк Ангел Лерински
 Денят  е в чест на съборното единство на ангелските чинове  - безплътните служители на Бога и пазители на хората. Пръв измежду тях е архангел Михаил - техен вожд и борец против духовете на тъмнината.
 Празнуват: Ангел, Ангелина, Анжел,  Лина,   Гаврил, Михаил,  Милко, Михаела, Събор на св. архангел Михаил (Архангеловден). Св. мчк Ангел Лерински Денят е в чест на съборното единство на ангелските чинове - безплътните служители на Бога и пазители на хората. Пръв измежду тях е архангел Михаил - техен вожд и борец против духовете на тъмнината. Празнуват: Ангел, Ангелина, Анжел, Лина, Гаврил, Михаил, Милко, Михаела,

Блогър боядиса партизани, влезе за 14 часа в ареста (Обзор)

Срещу блогъра Асен Генов и момиче, което го е придружавало, тече разследване за хулиганство в прокуратурата. Причината - рано сутринта в четвъртък полицейски патрул ги е хванал да декорират със спрейове в лилаво и розово скулптурата на партизани пред централата на БСП в София. Генов и девойката са под арест за 24 часа, съобщиха от МВР. Към Срещу блогъра Асен Генов и момиче, което го е придружавало, тече разследване за хулиганство в прокуратурата. Причината - рано сутринта в четвъртък полицейски патрул ги е хванал да декорират със спрейове в лилаво и розово скулптурата на партизани пред централата на БСП в София. Генов и девойката са под арест за 24 часа, съобщиха от МВР. Към

Украйна не се издължи на Русия за газа

Изтече срокът, в който украинската компания "Нафтогаз" трябваше да изплати на руския гигант "Газпром" стари задължения за над 1 милиард долара и невъзможността на Киев да уреди дълга си заплашва да прерасне в поредната криза в отношенията между двете страни, с последствия за цяла Европа, предупреждават московските медии.

Джокович е полуфиналист в Лондон след битка с Дел Потро


Световният номер 2 Новак Джокович се класира за полуфиналите на финалния мастър с Лондон след оспорван двубой с Хуан Мартин дел Порто.

Сърбинът стигна до успех с 6:3, 3:6, 6:3 и записа 19-та поредна победа, а в битка за място на финала ще спори със Станислав Вавринка или Томаш Бердих от група A. Въпреки загубата Дел Потро запазва шансове да продължи в директен сблъсък с другия кандидат за полуфиналите Роджър Федерер.

Джокович спечели първия сет с пробив за 4:2, който...

Отслабването на силните не засилва слабите

Президентът на Европейската ценрална банка (ЕЦБ) Марио Драги се зае в четвъртък да защитава Германия, наскоро критикувана за търговските си излишъци, според германската информационна агенция ДПА.

Над 25 души са задържани при публични акции в Москва

Властите разрешиха само митинга на комунистите

Джърмейн Дефоу влезе в историята на Тотнъм

Нападателят на Тотнъм Джърмейн Дефоу записа името си в клубната история, като се превърна в най-добрия голмайстор на „шпорите“ в европейските клубни турнири. Това стана при успеха с 2:1 над Шериф Тираспол в Лига Европа, който класира лондончани в следващата фаза на турнира. Английският национал се разписа от дузпа в 67-ата минута от дузпа и по този начин сметката му в Европа за Тотнъм набъбна до 23 гола. Така той подобри постижението на Мартин Чивърс от 1972 година, когато отборът вдига Купата на УЕФА. „Това бе една доста неприятна вечер, защот...

Винетките няма да поскъпват и догодина

Винетките няма да поскъпват през 2014 г. Това заяви вчера министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. 
В момента стойността на годишната винетка за лека кола с българска регистрация е 67 лв., месечната е 25 лева, а седмичната - 10 лева. Цената им не е променяна от няколко години.











Винетките няма да поскъпват през 2014 г. Това заяви вчера министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. В момента стойността на годишната винетка за лека кола с българска регистрация е 67 лв., месечната е 25 лева, а седмичната - 10 лева. Цената им не е променяна от няколко години.

Трудна победа над Дел Потро прати Ноле в полуфиналите

Новак Джокович стана вторият сигурен полуфиналист (след Рафаел Надал) във Финалния тенис турнир за 2013 година при мъжете, след като надделя с 6:3, 3:6, 6:3. 26-годишният световен номер 2 трябваше да преодолее доста тежки моменти срещу мощно сервиращия аржентинец, за да постигне втора победа в група B. Особено във втория сет сърбинът почти не приличаше на себе си, но за пореден път показа, че може да се мобилизира в решителните мигове и измъкна ценния успех Дел Потро пък го чака плейоф срещу Роджър Федерер за място във финалната четворка на тур...

Местят лагера на младежите от Стара Загора в Сливен

Лагерът на младежкия национален отбор ще бъде преместен в Сливен за предстоящите европейски квалификации.

Тимът на селекционера Михаил Мадански приема Дания и Словения. Мачовете са на 15 и 19 ноември в Стара Загора. Лагерът обаче няма да е там, а в Сливен. До Стара Загора ще се пътува само за мачовете, а подготовката ще се води в Лагерът на младежкия национален отбор ще бъде преместен в Сливен за предстоящите европейски квалификации. Тимът на селекционера Михаил Мадански приема Дания и Словения. Мачовете са на 15 и 19 ноември в Стара Загора. Лагерът обаче няма да е там, а в Сливен. До Стара Загора ще се пътува само за мачовете, а подготовката ще се води в

Всички резултати в Лига Европа

Вижте всички резултати от мачовете от 4-и кръг в груповата фаза на Лига Европа: Група A: Кубан Краснодар – Суонси Сити 1:1 Санкт Гален – Валенсия 2:3 Група B: ЛУДОГОРЕЦ – Черноморец 1:1 ПСВ Айндховен – Динамо Загреб 2:0 Група C: Стандард Лиеж – Ред Бул Залцбург 1:3 Есбер – Елфсборг 1:0 Група D: Рубин Казан – Уигън 1:0 Марибор – Варегем 0:1 Група E: Пандури – Фиорентина 1:2...

"Пиаченца" се справи лесно с "Марек" в Шампионската лига


Българският волейболен шампион "Марек" претърпя ново поражение в Шампионската лига, след като не успя да се противопостави на италианския "Пиаченца".

Дупничани загубиха срещата с 0:3 (15:25, 21:25, 24:26) и остават на последното четвърто място в група A с три поражения, докато италианците събраха 7 точки.

Домакините нямаха проблеми в първите два гейма, които спечелиха съответно за 21 и за 24 минути. В първата част грешките на българите бяха достатъчно, а класата на...

"Пирогов" изписа Виктория

Докато чакал Агенцията за бежанците да се произнесе за статута му, задържаният за нападението на Виктория алжирец Салахедин бин Аладин се е изхранвал, като съжителствал с лица, предлагащи сексуални услуги. Това съобщи вчера главният прокурор Сотир Цацаров. 
Ден по-рано стана ясно, че травестит помогнал на Аладин да избяга. Засега обаче мъжът, пред Докато чакал Агенцията за бежанците да се произнесе за статута му, задържаният за нападението на Виктория алжирец Салахедин бин Аладин се е изхранвал, като съжителствал с лица, предлагащи сексуални услуги. Това съобщи вчера главният прокурор Сотир Цацаров. Ден по-рано стана ясно, че травестит помогнал на Аладин да избяга. Засега обаче мъжът, пред

Иса вкара на „Тотнъм” в Лондон

Исмаил Иса вкара за  „Шериф” срещу  „Тотнъм” насред стадион „Уайт харт лейн”, но молдовският тим загуби с 1:2 в четвъртия кръг на Лига Европа.
Гостите удържаха час без да допуснат гол в Лондон, като Иса улучи греда преди почивката. Ерик Ламела откри в 60-ата минута за „Тотнъм”, а Джърмейн Дефо удвои в 67-ата от дузпа.
 Бившият футболист на „Левск Исмаил Иса вкара за „Шериф” срещу „Тотнъм” насред стадион „Уайт харт лейн”, но молдовският тим загуби с 1:2 в четвъртия кръг на Лига Европа. Гостите удържаха час без да допуснат гол в Лондон, като Иса улучи греда преди почивката. Ерик Ламела откри в 60-ата минута за „Тотнъм”, а Джърмейн Дефо удвои в 67-ата от дузпа. Бившият футболист на „Левск

Първанов участва в дискусия: Националното съгласие за енергетиката

На 10 ноември 2013 г. от 10:00 часа в зала „Плевен" в сградата на Областна администрация ще се проведе обществена дискусия на тема „За национално съгласие по развитието на българската енергетика като основен приоритет". Това съобщиха от Областния съвет на БСП-Плевен. Във форума ще вземат участие Георги Първанов - президент на Република България /2002 - 2012 г./, представители на институциите и академичната общност, наши и чуждестранни енергийни експерти, народни представители, политици и общественици.    ...

Непреклонни са хората в Телиш - призоваха и депутатите от региона

Отворено писмо до премиера и председателя на Народното събрание изпратиха протестиращите жители на плевенското село Телиш в четвъртия ден на протест - 7 ноември. В писмото се настоява държавата да се откаже от намерението си да създаде бежански лагер от закрит тип в бившето военно поделение и хората от Телиш отново заявиха, че ако до края на седмицата не получат отговор, ще блокират шосето и жп. линията в направлението София - Русе. Марин Шкодров - председател на Инициативния комитет срещу създаването на бежански лагер на територията на бившето...

Филми в Дневник След 5: Свободни птици 3D


Жанр: Анимация, Комедия
САЩ / 2013 / 91 минути
Сценарист: Крейг Мейзин, Дейвид Стерн, Джон Джей Страус, Джими Хейуърд, Скот Мозиър
Режисьор: Джими Хейуърд
Продуцент: Скот Мозиър
Озвучен на български език
Двойка пуйки решават да се върнат назад във времето до момента, когато да първи път в Деня на благодарността някой е решил да приготви техните събратя за основно ястие в деня на празника.

Режисьор на филма е Аш Бренън, който стои за успешни анимации...

Аристократизмът на Севиля донесе точка на Слован

Севиля по изключително нелеп начин пропусна да си гарантира класиране за 1/16-финалите в Лига Европа. Испанците доминираха почти през целия мач срещу Слован Либерец, но гостите им успяха да си тръгнат с равенство 1:1. Победата в мача на „Рамон Санчес Писхуан“ пращаше тима на Унай Емери директно във фазата на елиминациите, а и щеше да се отрази добре след пораженията от Реал Мадрид (3:7) и Селта Виго (0:1) на домашната сцена. Чехите обаче първи стигнаха до голова ситуация, след като в 6-ата минута Рабушич шутира силно, но ударът му премина точно...

Филми в Дневник След 5: Играта на Ендър


Жанр: Приключенски, Фантастика
САЩ / 2013 / 114 минути
Сценарист: Гавин Худ
Режисьор: Гавин Худ
В ролите: Абигейл Бреслин, Харисън Форд, Бен Кингсли, Ейса Бътърфилд, Хейли Стейнфелд , Вайола Дейвис
Група талантливи деца в предтийнейджърска възраст, сред които и Андрю "Ендър" Уигин, се присъединяват към Международния военен флот, където започват да се обучават за предстоящите им битки срещу извънземни пришълци, които атакуват Земята.

Благодарение на таланта...

Япония вади прътите от АЕЦ “Фукушима”

Японските власти започнаха в четвъртък да вадят горивните пръти от авариралата атомна централа “Фукушима”, предаде Си Ен Ен.
Това на практика е началото на извеждането от експлоатация на централата, обясниха от ядрения оператор ТЕПКО. Единият от реакторите е с пробив и от аварията през 2011 г. изпуска радиоактивни вещества в почвата и водата. Японските власти започнаха в четвъртък да вадят горивните пръти от авариралата атомна централа “Фукушима”, предаде Си Ен Ен. Това на практика е началото на извеждането от експлоатация на централата, обясниха от ядрения оператор ТЕПКО. Единият от реакторите е с пробив и от аварията през 2011 г. изпуска радиоактивни вещества в почвата и водата.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване