Сноудън ползвал паролите на десетки сътрудници на ЦРУ

Докато работил като системен оператор в база на американското разузнаване на Хаваите, бившият сътрудник на Агенцията за национална сигурност на САЩ и настоящ изгнаник в Русия Едуард Сноудън е убедил редица негови колеги да му предоставят потребителските си имена и пароли за достъп до класифицирана информация.Според източник, запознат с разследването за изтичане на информация, цитиран от Ройтерс, близо 25 други сътрудници в базата са предоставили на Сноудън потребителските си имена и пароли. Той успял да ги убеди, че са му необходими във връзка с работата. Доверилите му се сътрудници на разузнаването са уволнени. Не се съобщава какви дисциплинарни наказания ще получат.Разкритията на Сноудън за мащабните програми за следене на хора в различни страни, както и на държавници, сред които германс...

Майката на Съни: Освобождаването на Михаил Куртев е поредното безумие

Научих от ваши колеги, че са пуснали Михаил Куртев срещу 1000 лева. Това е поредното безумие в България. Не се чувствам добре, но в България никой не се чувства добре, заяви пред БНТ майката на блъснатата от таксиметровия шофьор Михаил Куртев Съни -Мирослава, коментирайки решението на съда да пусне убиеца на дъщеря й от ареста срещу парична гаранция. "Трябва да направим нещо. Трябва да променим законите. Нещо трябва да се случи", заяви почернената майка. "Нямам представа как ще се развие бъдещето дело в съда. Аз не чета вестници, не гледам телевизия. Наела съм адвокати, които се занимават с делото. Не бих се учудила, ако го осъдят условно, но искрено се надявам това да не се случи. Вярвам, че няма да се случи. Всеки един от нас трябва да си отвори очите", разплака се Мирослава. "Всеки ...

С призива "Протестирайте, окупирайте, стачкувайте" студентите свикват поход на 10 ноември


"Поход на справедливостта: общонационален протест" - така е обявено събитие, организирано от "Ранобудните студенти" за 10 ноември. Те разпространиха информация за него снощи чрез "Фейсбук" и канят всички да се съберат в неделя в 11 часа пред сградата на Ректората. Основното им послание е "Ако не искате да продължавате да живеете както досега: ПРОТЕСТИРАЙТЕ, ОКУПИРАЙТЕ, СТАЧКУВАЙТЕ!"

Още в обръщението си на 1 ноември студентите призоваха за национална стачка.

Вчера стана...

Солени глоби за "дрифтове" и "слънца" с кола в градски условия

Солени глоби заплашват любителите на демонстративното шофиране в градски условия. На територията на Габрово е въведена забрана за контролирано странично приплъзване, описване на полукръгове или кръгове на място, продължително форсиране на двигателя, използване на звуков сигнал извън случаите, предвидени в Закона за движение по пътищата. Популярните сред любителите на демонстративното шофиране в градска среда - така наречените "дрифтове" и "слънца", вече се санкционират с глоба от 200 до 1000 лв, а при повторно нарушение размерът на сумата е дво...

Северната ни граница става залив, като се стопят ледовете

Участъкът на Дунав между България и Румъния ще се превърне в огромен залив на Черно море. 
Това става ясно от интерактивна карта, публикувана от сп. “Нешънъл джиографик”. Тя предвижда какво ще се случи със Земята, ако всичките й запаси от лед се стопят в резултат на глобалното затопляне. България обаче ще бъде пощадена. Участъкът на Дунав между България и Румъния ще се превърне в огромен залив на Черно море. Това става ясно от интерактивна карта, публикувана от сп. “Нешънъл джиографик”. Тя предвижда какво ще се случи със Земята, ако всичките й запаси от лед се стопят в резултат на глобалното затопляне. България обаче ще бъде пощадена.

Любомир Далчев сам се отказал от боядисания паметник, защото е правен под натиск

Причината за задържането на Асен Генов

Авторът на боядисания паметник пред централата на БСП Любомир Далчев сам се е отказал от него, защото е изработен под натиск.

Това припомниха Николай Колев-Босия и Петър Москов (ДСБ) в сутрешния блок на Нова тв по повод акцията, в която на 7 ноември бяха арестувани блогърът Асен Генов, четирима членове на ДСБ и млада жена, активист от протестите.

Скулпторът Любомир Далчев, брат на поета Атанас Далчев, е бил пруниден от комунистическата цензура да изработи паметника. Заради несългасие с режима у нас на 77 години творецът бяга зад граница, в САЩ, и още 20 години твори там, каза Колев.

Пред bTV пък той разказа, че братът на скулптора – Атанас Далчев, когото лично познавал, е отказал да пише стихове по време на социализма и след 1944 г. се е препитавал само с преводи.

Той ми споделяше, че не може да се живее с омраза, трябва любов” , спомни си Босия. 

Случаят с боядисания паметник е като с Елин-Пелиновия разказ “Врабчетата на стрина Дойна”, също е писан под натиск”, напомни Николай Колев.

“Няма нищо кощунствено в акта на тези млади хора, боядисали паметника. Това не е нито поругаване, нито изкуство, а послание”, коментира още той. Според него паметникът трябва да бъде демонтиран, защото показва насилие на българи, тръгнали да убиват други българи, а насилието няма място дори в изкуството.

За това, че Любомир Далчев се е открекъл от паметника, има и документи, обяви в сутрешния блок на Нова тв Петър Москов (ДСБ). Той подкрепи активистите на ДСБ, задържани заради боядисания паметник. Според него актът им може да се тълкува само по един начин – като протест срещу факта, че наследниците на антифашисткото движение днес управляват с фашистка партия”.

Срещу тази формулировка бурно възраси БСП депутатът Антон Кутев, който също бе в студиото на Нова. Той каза, че БСП не управлява с фашисти, понеже “Атака” не са в управлението. По думите му той лично не би арестувал боядисалите паметника, но пък е на мнение, че не може да се осквернява изкуството. Кутев и за пореден път попита дали някой би позволил да се боядиса паметник на съшия автор в Сан Франциско. “Според мен това е невежество. Любомир Далчев в някаква степен е истински дисидент. Той на 77 години бяга в САЩ и продължава да работи”, заяви депутатът от „Коалиция за България”. Той е категоричен, че монументът е изкуство, независимо дали всички хора го харесват.

“Не е невежество, а политическа позиция. И арестът на тези хора е политически арест”, категоричен бе Москов.

Статията "Любомир Далчев сам се отказал от боядисания паметник, защото е правен под натиск" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Фермери ще кандидатстват за няколко дейности с един проект по ПРСР

Въвежда се забранителен списък за дейности, при които не може да се получават директни плащания за площ

    


Обама се извини на американците за проблемите със здравните застраховки

Президентът се ангажира властите да направят всичко необходимо да помогнат на гражданите, които са получили съобщения, че здравните им застраховки са закрити. Тези, които имат действащи застраховки, да могат да ги ползват...

Осман Октай: Генерал от ДАНС предупредил Доган за Бисеров

Осман Октай

Високопоставен генерал от ДАНС е предупредил Ахмед Доган за разследването срещу Христо Бисеров и предстоящия скандал около него.

Това твърди бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай.

В студиото на Нова телевизия той каза, че генералът е бил в сараите на Доган в Бояна в събота вечерта. Почетният председател на ДПС наредил на Лютви Местан да доведе Христо Бисеров на следващия ден – в неделя. Срещата между Доган и Бисеров се провела на четири очи, като Местан бил помолен да изчака пред кабинета на Доган. Точно тогава се стигнало и до този сценарий с избягването на арест, коментира Октай.

Той обясни, че е готов да даде показания, ако бъде извикан от прокуратурата.

По думите скандалът нямало да се размине, защото имало огромен натиск от страна на европейски специални служби. Според него Доган не е бил наясно с дейността на Бисеров. „Ако е знаел за това, той в никакъв случай не би допуснал Христо Бисеров отново да бъде народен представител“, каза Октай.

Той обясни, че не ДПС и Доган имат влияние върху службите, а обратно – мощни корпоративни интереси влияят на службите и от там на политическите партии. По този начин се фабрикуват и компромати при отстраняването на неудобни опонени.

„Корпоративните интереси са едни и същи при всяка власт. Ако едни медии ласкаеха ГЕРБ в продължение на 4 години, днес те вече са в полето на днешната власт“, коментира бившият съпартиец на Бисеров.

По думите му още през 2001 година е развил тезата, че при управленито на НДСВ и ДПС в коридорите на властта са се влели кадри на корпоративната групировка „Възраждане“, които кадруват и днес.

„Христо Бисеров заедно с Лютви Местан съставиха това правителство, назначиха министри, зам.-министри, областни управители – те имат отношение към цялото управление на странаа. Какво става с авторитета на тези хора? Ще понесат ли отговорност и тези хора, които са били внедрени по този канал?“, попита Октай. Според него Лютви Местан трябва да поеме политическата отговорност и да подаде оставка. Само така може да бъде запазен авторитетът на властта, защото този скандал „ще разруши още повече авторитета на това правителство.“

Статията "Осман Октай: Генерал от ДАНС предупредил Доган за Бисеров" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Бизнесмен вози деца с "Чесна"

Деца с увреден слух от Търговище за първи път летяха със самолет и погледнаха от високо училището си. Невероятното преживяване им осигури местният бизнесмен Райчо Илиев, който ги вози с частния си четириместен самолет “Чесна”.
Това разказа директорът на училището за деца с увреден слух “Св. Иван Рилски” в Търговище Росен Милачков. В него има 79 ма Деца с увреден слух от Търговище за първи път летяха със самолет и погледнаха от високо училището си. Невероятното преживяване им осигури местният бизнесмен Райчо Илиев, който ги вози с частния си четириместен самолет “Чесна”. Това разказа директорът на училището за деца с увреден слух “Св. Иван Рилски” в Търговище Росен Милачков. В него има 79 ма

Вот на недоверие под погледа на тройката

Тридневният политически театър започва тази сутрин, когато в парламента ще стартира обсъждането на внесения вчера вот за недоверие на правителството. Гласуването му ще е в неделя вечерта. За неделя следобед се отложи срещата на финансовия министър Янис Стурнарас с представителите на кредиторите

прочети повече

„Ранни спомени“ на Симеон Радев

Излезе от печат ново издание на книгата

    


Пътищата са предимно сухи

Пътните настилки са предимно сухи, на места мокри, съобщиха от АПИ.Състояние на Автомагистралите: АМ "Тракия": област Пазарджик: Затваря се аварийната лента на км. 96+550 ляво платно, посока София за възстановителни работи. При км. 67+027, във връзка с ремонтно-възстановителни дейности се въвежда ВОД на два етапа: Първи етап - ремонтни работи в лявото платнов посока София, движението на тежкотоварни автомобил над 12т., включително с ремаркета и полуремаркета се пренасочва по следния маршрут: гр. Пловдив при пътен възел Север, при км. 126+200 - по път ІІ -64- околовръстен път гр.Карлово - път І-6 към София. В обхвата на виадукта при км. 67+027 движението на МПС се пренасочва двупосочнов платното Бургас-София. Затваря се платното София-Бургас. При възникване на аварийни ситуации трафикътв по...

Бисеров знае, че ако проговори, няма да живее дълго, твърди Сугарев

Сделката с „Петрол" стана причина за раздора между Христо Бисеров и Иван Костов. Това коментира пред bTV Едвин Сугарев. Той разказа, че Бисеров е бил в СДС още в самото начало. Бил е близък с Филип Димитров и по негово време е станал главен секретар в партията. Оставал в сянка, но винаги поставял свои хора на ключови места, така че да може да управлява нещата и без да подписва нищо, чрез него се осъществяваха например основните приватизационни сделки.В СДС се знаеше, че който от местните лидери иска да направи нещо, свързано с приватизацията, трябва да отиде при Бисеров, подчерта Сугарев.По думите му след изгонването му от СДС Бисеров се озовава в ДПС, защото на Доган му трябвали хора като Бисеров. Той върви в комплект с Йордан Цонев. Те бяха заедно в опита за преврат срещу Костов. ...

Полицаите отбелязват професионалния си празник

На 8 ноември полицаите отбелязват професионалния си празник. Главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров ще присъства на тържествената церемония, която ще започне в 10:30 часа с водосвет на знамената и поднасяне на венци в памет на загиналите полицаи.Честването на празника ще се проведе пред сградата на Главна дирекция „Национална полиция". В София ще бъде открита и изложбата „Символи на държавността" в Академията на МВР. Тя представя частна колекция от полицейски, пожарникарски, военни, морски и железничарски фуражки, шапки, калпаци, барети, пилотки и каски от 37 страни. Колекцията е притежание на доц. д-р Людмил Георгиев, преподавател по „Криминалистика" и „Съдебни експертизи" в Юридическия факултет на Русенския университет „Ангел Кънчев" и х...

Боядисването на паметника е проява на гражданска позиция

Това, което се случи вчера с боядисването на паметника пред „Позитано" 20, не е вандалска и хулиганска проява, а е проява на гражданска позиция. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия Петър Москов от ДСБ. Наследникът на една антифашистка партия каквато е била БКП, днес управлява заедно с една фашистка партия каквато е "Атака". Това е, което показа вчерашното боядисване на паметника - то беше израз на този абсурд, който се случва в момента в държавата, информира агенция КРОСС. В момента външната политика на държавата ни не е в ръцете на Кристиан Вигенин, а в ръцете на шпиц командите на националистите от „Атака" и това е цената БСП да се задържи на власт, добави Москов. Това, че е възможно след като човек изрази позицията си срещу водената политика от едни управляващи да ...

Лекарите решават днес дали да протестират

Днес лекарите решават дали ще предприемат протестни действия в национален мащаб заради орязаното финансиране на болниците. На заседание на Националния съвет на Българския лекарски съюз този следобед ще бъде обсъдена липсата на средства в Здравната каса, както и проекта за бюджета на институцията за 2014 година. По време на срещата се очаква лекарите да вземат решение дали ще изразят масово своето недоволство, както и под каква форма ще го направят. Според лекарското съсловие недоволството е нараснало от факта, че в последните месеци от годината Здравната каса заплаща на болниците едва 80 на сто от изработеното, поради липса на средства.

Не сте съвсем прав, професоре

Графика от сп. “Нейчър”, която показва, че България и Румъния отделят най-малко средства за наука от страните членки на ЕС. Графиката е с данни до 2009 г. През 2010 и 2011 г. обаче бюджетът на науката в България е орязан до 0,3% от БВП.

В статията на професор Лъчезар Аврамов … покрай бившите министри на образованието и на финансите беше споменато и името на Зинаида Златанова, вицепремиер и министър на правосъдието, че с нейна помощ намаляват парите за наука по оперативни програми на ЕК. Тук пускаме отговор от кабинета на г-жа Златанова:

Сегашното правителство е минимизирало рисковете от загуба на средства по повечето оперативни програми. Това показват данните от експертен анализ. Документът прави преглед на изпълнението на програмите в последните три години, както и на подготовката на новия програмен период 2014-2020 г.

По отношение на новата оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ от документа става ясно, че нейното практическо разработване е стартирало с близо година закъснение, като отговорността за това е изцяло на правителството на Борисов.

Фактите са следните: Има решение на Министерски съвет от април 2012 г. за одобряване на списъци с цели и програми. които да бъдат включени в Споразумението за партньорство на Република България за програмния период 2014-2020 г., с което е даден мандат на тогавашния министър на образованието да създаде работна група. В срок до 30 септември 2012 г. тази работна група е трябвало да изготви целите, приоритетите и мерките в областта на образованието, науката и изследванията, които да бъдат финансирани в периода 2014-2020 г., и да предложи финансови инструменти, по които те да се финансират.

Самото решение за разработването на оперативната програма е от 10 януари 2013 г., заповедта за състава на съответната работна група е от 4 март 2013 г., а нейното първо заседание е проведено на 14 март 2013 г. С други думи, практическата работа по разработването на програмата започва с близо година закъснение. През този период е предложена единствено концепция, която обаче е твърде разфокусирана и не носи белезите на бъдеща оперативна програма в сферата на науката и образованието. На базата на посочената концепция първите варианти на оперативната програма от март и април 2013 г. страдат от липса на ясен фокус и концентрация на планираните интервенции. Предвидени са общо 6 основни приоритетни оси, 19 специфични цели и 10 инвестиционни приоритета.

Какво е направило настоящето правителство?
В началото на мандата на новото правителство са установени проблеми по отношение на демаркацията с други оперативни програми в процес на разработване, основно по линия на инвестициите в образователната инфраструктура (с ОПРР и ПРСР), в научноизследователската и развойна дейност (с ОПИК), в професионалното обучение (с ОПРЧР) – нещо, което в настоящия етап вече е коригирано.

Новият вариант на оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ от началото на месец октомври 2013 г. предвижда 3 основни приоритетни оси, със 7 инвестиционни приоритета и 15 специфични цели, което осигурява в значително по-голяма степен желаната концентрация на използваните ресурси по линия на ЕСИФ. Заложената индикативна стойност на програмата възлиза на над 1 млрд. лева.

Бюджетът на оперативната програма е такъв и защото новата финансова рамка за следващите седем години е договорена от предходното правителство. Настоящите управляващи не само завариха липсващ проект на новата оперативна програма за наука и образование, но днес, почти шест месеца по-късно успяват да я защитят успешно пред партньорите от Европейската комисия.

Българските учени могат да участват съвместно с европейските си колеги в проекти, които ще бъдат финансирани директно по „Хоризонт 2020“ – една от най-известните програми на Европейската общност, специално насочена към научноизследователски организации.

Веселин Иванов
журналист, съветник на заместник-министър председателя и министър на правосъдието

Ивелин Попов влиза в музея на УЕФА

Капитанът на българския национален отбор по футбол Ивелин Попов вече ще има свое място в музея на УЕФА в Нион. От европейската футболна централа изпратиха искане до “Кубан” да предостави фланелка, разписана от българина, за музеен експонат. Причината - подопечните на Мишел Платини искат да поставят сред уникалните си футболни вещи и екипа на първия Капитанът на българския национален отбор по футбол Ивелин Попов вече ще има свое място в музея на УЕФА в Нион. От европейската футболна централа изпратиха искане до “Кубан” да предостави фланелка, разписана от българина, за музеен експонат. Причината - подопечните на Мишел Платини искат да поставят сред уникалните си футболни вещи и екипа на първия

Иракчанин мами сирийски бежанци

Иракчанин обикаля около бежанските центрове в Пъстрогор и Харманли и мами сирийски бежанци. Той прибира между 150 евро и 700 долара на човек с обещанието, че ще ги извади от лагерите, ще бъдат настанени в уютни квартири в София и бързо ще получат статут.

"Денонощно в центровете в София пристигат хора, които са били подмамени", съобщи вчера шефът Иракчанин обикаля около бежанските центрове в Пъстрогор и Харманли и мами сирийски бежанци. Той прибира между 150 евро и 700 долара на човек с обещанието, че ще ги извади от лагерите, ще бъдат настанени в уютни квартири в София и бързо ще получат статут. "Денонощно в центровете в София пристигат хора, които са били подмамени", съобщи вчера шефът

Сблъсъци между враждуващи групировки в Триполи

Предполага се, че едната групировка е свързана

Архангеловден е

Днес имен ден празнуват Ангел, Михаил, Рангел, Райна, Милка, Пламен, Огнян, Емил

Централните банкери трябва да изоставят бъдещите насоки

Инвеститорите трябва сами да намерят баланса между риск и възвръщаемост на база икономическите фундаменти, смята Марсел Фрацшер

    


Почитаме паметта на Свети Архангел Михаил

Да почерпят Ангел, Михаил, Милена, Пламен, Огнян, Райна...

    


Преглед на печата от 8 ноември


Държавно управлениe

Сега

ДАНС и прокуратурата разгърнаха мащабна операция срещу Христо Бисеров
Все още не е ясна схемата за пране на пари, но е сигурно, че от спецслужбите е изтекла информация към разследвания и други политици

Данъчните отстъпки за колите ще са от 20 до 60%
Финансовият министър допусна, че партийната субсидия може да бъде намалена

НЗОК изненадващо получава 29 млн. лв. повече за 2014 г.
НЗОК ще може да разполага с 29...

Удължиха нощната забрана на алкохол в Санкт Петербург с 3 часа

Законът за продажба на алкохол през нощта в Санкт Петербург бе увеличен с три часа – от 22 ч. до 11 ч. на следващия ден. Ограничението е в сила от днес. Забраната се отнася за всички видове алкохолни напитки, включително бира и коктейли с ниско съдържание на алкохол. Пиенето през нощта е разрешено само в клубове, барове и ресторанти. Ограничения за продажба на алкохол на дребно в Петербург има от 2006 г. насам . Първоначално нощната забраната се отнасяше само за твърдия алкохол, а след това също за бирата и слабоалкохолните напитки. До сега ограничението беше в сила от 22 часа до 8 сутринта.

ЦРУ "сгащи" Христо Бисеров?

ЦРУ закова Христо Бисеров. Това съобщиха за "Стандарт" източници от МВР, след като стана ясно, че сигналът за финансовите престъпления на бившия вече депутат от ДПС е постъпил в ДАНС от чужда спецслужба. $400 000 транш от швейцарска сметка на Бисеров към авоарите на доведения му син Ивайло Главинков в Македония привлякъл вниманието на агентите. След втори транш от 50 000 долара те уведомили колегите си в българското ФБР. Разследване за пране на пари и данъчни престъпления започна срещу вече бившия депутат от ДПС. Часове след като бе освободен от парламента, той стана клиент на прокуратурата. Държавното обвинение образува срещу него и доведения му син Ивайло Главинков досъдебно производство за данъчни престъпления и пране на пари. Бисеров се разследва и за документно престъпление, тъй като...

Боядисването на паметника пред БСП е невежество, казва Антон Кутев

Ако бях на мястото на вътрешния министър, не бих арестувал хората, които боядисаха паметника пред БСП. Това заяви в студиото на Нова телевизия червеният депутат Антон Кутев. Според него актът на боядисване на паметника е акт на невежество. Той даде пример с изрисуването преди няколко години на Паметника на съветската армия – тогава беше доста по-артистично, каза Кутев. Не на това мнение обаче беше заместник-председателят на ДСБ Петър Москов. Той заяви, че вчерашната акция изобщо не е невежество, а е изрисуването с розова боя на факта, че БСП – наследник на комунистическата партия, която през Втората световна война се бори срещу фашизма, сега управлява заедно с фашистка партия. Ясно ми е, г-н Кутев, че на вас ви е неудобно да управлявате с „Атака” – защото от...

Днес да почерпят

Асен Агов, журналист, депутат в 38, 39, 40 и 41-вото Народно събрание, 65 г.

О.р. полк. Валери Рачев, посланик в Ирак, 60 г. 

Емануела, попфолк певица.

Михаил Михайлов, областен управител на Перник, 47 г.

Румен Крумов, председател на Националния съюз на превозвачите, 48 г.

И всички, които празнуват на Архангеловден! Асен Агов, журналист, депутат в 38, 39, 40 и 41-вото Народно събрание, 65 г. О.р. полк. Валери Рачев, посланик в Ирак, 60 г. Емануела, попфолк певица. Михаил Михайлов, областен управител на Перник, 47 г. Румен Крумов, председател на Националния съюз на превозвачите, 48 г. И всички, които празнуват на Архангеловден!

Митове, които са "изяли" парите на хората

Светлин Минев споделя собствената форекс стратегия

    


ЦРУ разкрило сметки на Бисеров в Швейцария и Македония

Христо Бисеров, Снимка: БГНЕС, Архив

ЦРУ е чуждата служба, разкрила задграничните сметки на бившия депутат от ДПС и зам. председател на парламента Христо Бисеров.

Това съобщава в. “Стандарт”, като се позовава на източници от МВР.

Транш от 400 000 долара от швейцарска сметка към авоарите на доведения му син Ивайло Главинков в Македония привлякъл вниманието на службата. След втори транш от 50 000 долара ЦРУ уведомило българските си колеги от ДАНС

Вчера от прокуратурата съобщиха, че са засечени сметки на Бисеров и доведения му син в две европейски държави. Титуляри на сметките били именно Бисеров и Главинков. След получаване на парите били извършвани срочни депозити, теглене на суми в брой, както и банкови преводи към свързани търговски дружества, регистрирани и в офшорни зони на Сейшелски острови и др.

В сряда главният прокурор Сотир Цацаров е получил от ДАНС писмена справка за евентуални престъпления против финансовата и данъчната система. Разследващите са проследили откриване на влогове, теглене на суми в брой и банкови преводи към свързани търговски дружества, регистрирани и в офшорни зони (Сейшелски острови).

След като се е запознал със справката, Цацаров е препратил информацията към Следствения отдел при градската прокуратура–София, където в четвъртък беше образувано досъдебно производство за данъчни престъпления и пране на пари срещу Христо Бисеров и Ивайло Главинков, както и за документно престъпление срещу Бисеров, който представил декларация с невярно съдържание пред Сметната палата.

В неделя вечер пресцентърът на ДПС изненадващо разпространи новината, че Бисеров е поискал по лични причини да напусне зам.-шефския пост в ДПС, а почетният председател Ахмед Доган и лидерът Лютви Местан са приели оставката му. Три дни по-късно беше оповестена цялата информация по случая, което доведе до съмнения за теч на информация от службите до Сараите на Доган в Бояна.

Статията "ЦРУ разкрило сметки на Бисеров в Швейцария и Македония" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Гейове от африканските страни ще могат да искат убежище в ЕС

Съдът предостави на правителствата преценката дали има реален риск

Карлос Слим инвестира $60 млн. в израелска социална мрежа

Милиардерът Карлос Слим, който е в "тройката" на най-богатите хора в света, е инвестирал 60 милиона долара в израелската социалната мрежа "Мобли", специализирана в обмен на видео и фотоматериали в интернет.

5 бири и алкохоликът почва да... чисти

Новите чистачи в Амстердам - с фас и бира в ръка

    


Депутати разследват ГЕРБ за политическо кадруване

Народно събрание. Снимка: БГНЕС

Днес ще се проведе първото заседание на временната парламентарна комисия, която ще разследва политическите назначения по време на управлението на ГЕРБ.

Депутатите трябва да установят имало ли е грубо политическо кадруване в държавната администрация.

Комисията беше създадена по предложение на лидера на ДПС Лютви Местан.

По време на обсъжданията той обвини ГЕРБ, че по време на управлението си са въвели порочна практика на партийни назначения. Дебатите около т.нар. „калинки” изостриха напрежението в пленарната зала.

Стигна се до остри нападки, които според бившия вицепремиер Цветан Цветанов са надминали всякакви граници на толерантност и уважение.

Статията "Депутати разследват ГЕРБ за политическо кадруване" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Архангеловден е

Православната църква чества събор на св. Архангел Михаил и другите небесни безплътни сили – Архангеловден. Според българските народни вярвания Архангел Михаил е един от братята светци юнаци, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите души. Той взима душата на умиращия, подавайки му обикновено ябълка (китка). По тази причина той бива възприеман от населението като ангел на смъртта и оттук идват народните му названия – душовадник, вадидушник. На Архангеловден българите колят курбан в чест на светеца-покровител на мъртвите. Обикновено се жертва мъжко животно – овен или шиле, чиито глава и крайници се варят цели и след това се кадят с тамян. Жените приготвят и раздават помежду си специални обредни хлябове, наричани “Рангелов” или “Господьов хляб”, “боговица”, “света Петка”, “Рангелово блюдо”. Тържествената трапеза, била тя семейна или общоселска, се освещава от представител на църквата. Кожата на обредното жертвено животно се дарява винаги на църквата. Според вярванията, когато умиращият се усмихва, Архангел Михаил му подава златна ябълка. Ако умира в конвулсии – предстои му да изпие горчива чаша, пише КРОСС.

На днешния ден имен ден празнуват: Ангел, Ангелина, Лина, Михаил, Михаела, Мила, Милена, Рангел, Рафаил, Гавраил, Гаврил, Серафим, Райко, Рая, Радко, Райна, Радослав, Рада, Радостин, Радивой, Емилия, Емил, Райка, Райчин, Рачо, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Милко, Милка, Михо, Геле и Ханка.

 

 

Днес е Архангеловден

На този празник имен ден празнуват: Ангел, Ангелина, Лина, Михаил, Михайлина, Михаела, Мила, Милен, Милена, Рангел, Рафаил, Гавраил, Гаврил, Серафим, Райко, Рая, Радка, Радко, Райна, Радослав, Рада, Радина, Раделина, Радостин, Радивой, Райка, Райчин, Рачо, Руси, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Милко, Милка, Михо, Геле и Ханка. Благочестиво да празнува събора на светите ангели светата Църква е приела по преданието на боговдъхновените отци, след като отхвърлила древното нечестиво почитане на ангелите, установено от еретиците и идолопоклонниците. Още в Стария Завет, когато човеците, като отстъпили от Бога - своя Създател, започнали да се покланят на Божието творение и на делата на своите ръце, като правели идоли по подобие на видимата твар, "на онова, що е горе на небето, що е долу на з...

Д-р Иван Велев: В болница "Софиямед" лекуваме простатата със суперлазер

"С последно поколение комбиниран лазер - Revolix Duo (Тилиум и Холмиум), за лечение на увеличената простата и бъбречно-каменна болест разполага урологичното отделение на МБАЛ "Софиямед". Благодарение на апарата от най-ново поколение лечението в болницата дава максимално високи резултати. С новата технология се оперира бързо, точно и безкръвно

ЦРУ закова Бисеров

ЦРУ закова Христо Бисеров. Това съобщиха за “Стандарт” източници от МВР, след като стана ясно, че сигналът за финансовите престъпления на бившия вече депутат от ДПС е постъпил в ДАНС от чужда спецслужба. $400 000 транш от швейцарска сметка на Бисеров към авоарите на доведения му син Ивайло Главинков в Македония привлякъл вниманието на агентите. След втори транш от 50 000 долара те уведомили колегите си в българското ФБР.

Разследване за пране на пари и данъчни престъпления започна срещу вече бившия депутат от ДПС. Часове след като бе освободен от парламента, той стана клиент на прокуратурата. Държавното обвинение образува срещу него и доведения му син Ивайло Главинков досъдебно производство за данъчни престъпления и пране на пари. Бисеров се разследва и за документно престъпление, тъй като е подал невярна имотна информация пред Сметната палата.

Новината за предстоящото разследване бе анонсирана рано вчера сутринта от главния прокурор Сотир Цацаров по БНТ. Той съобщи, че е получил сигнал от ДАНС за евентуални престъпления. По-късно прокуратурата пусна и официално съобщение за данните от родното ФБР. Новината обиколи държавата за минути. Тя стана най-обсъжданата в парламента, тъй като от неделя депутатите си задават само един въпрос: защо Бисеров се отказа от политиката. Народни избраници от всички цветове лансираха всевъзможни версии. Самите депесари от няколко дни очакваха около персоната на Бисеров да избухне скандал, но нямаха идея от какво естество ще е – само така можеха да си обяснят неочакваното му излизане от парламента. В неделя вечер пресцентърът на ДПС изненадващо разпространи новината, че Бисеров е поискал по лични причини да напусне зам.-шефския пост в ДПС, а почетният председател Ахмед Доган и лидерът Лютви Местан са приели оставката. След три дни неизвестност гръмна новината от прокуратурата. Това даде повод на депутати да коментират, че Бисеров е бил накаран да се оттегли, за да се запази доброто име на партията и на институцията Народно събрание, чийто зам.-шеф бе до вчера. Според опозицията излизането му от ДПС е доказателство, че обвиненията срещу него за престъпления не са безпочвени. Според неофициална информация Бисеров е бил закован от чужда спецслужба, която пратила сигнал до ДАНС. Ставало дума за превод през пролетта на 400 000 щатски долара от сметка на Бисеров в Швейцария до сметка на доведения му син Ивайло Главинков в Македония. Именно трансферът на голяма сума до балканска държава извън ЕС събудил интереса на чуждата служба. Източници от МВР твърдят, че засичането на трансфера е направено от ЦРУ. Според данните последвал и втори трансфер от 50 000 долара.

Неофициално се говори и за други парични преводи за периода 2000-2003 г., 2006-2008 г., когато на власт бе Тройната коалиция, а Бисеров бе водещ депутат от ДПС. От прокуратурата не навлизат в подробности за трансферите, като се позовават на тайната на класифицираната информация. Обвинителите само съобщиха, че става дума за парични преводи в щатски долари и в евро от сметка в банка в европейска страна към сметка в банка на друга европейска държава. Титуляри на сметките били именно Бисеров и Главинков. След получаване на парите били извършвани срочни депозити, теглене на суми в брой, както и банкови преводи към свързани търговски дружества, регистрирани и в офшорни зони на Сейшелски острови и др. Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че е получил сигнала от шефа на ДАНС Владимир Писанчев. Веднага го изпратил по компетентност на Софийска градска прокуратура, която с постановление от вчера е образувала досъдебното производство. От обвинението обясниха за “Стандарт”, че е разпоредена пълна данъчна проверка на Бисеров и Главинков. В хода на проверката ще се разкрие изцяло данъчната и банковата тайна на двамата и свързаните с тях дружества. “Предстои да бъдат пратени съдебни поръчки до властите на поне две европейски държави относно основанията за откриване на банкови сметки, движението на суми по тях, извършването на преводи, източниците на доходи и т. н. От ДАНС ще бъдат изискани всички налични материали по случая, включително и данни относно постъпили предни сигнали за лицата и предприетите действия по тях”, обясниха от прокуратурата. Тепърва ще разследва произходът на парите.

Запитан не се ли притеснява, че ДАНС го информира, след като Бисеров подаде оставка и така прокуратурата трябва да отговори на въпроса защо го прави, като я вкарват в политическа игра, Цацаров отговори: “Ако ДАНС ме беше информирала по-рано и ако се окажеше, че има данни за престъпление, щях да поискам имунитета на Христо Бисеров. В каква игра да ме вкарат. Аз си върша работата”.

Шефът на ДАНС Владимир Писанчев отказа коментар дали в службата има изтичане на информация, след като Бисеров подаде оставка, преди прокуратурата да поиска имунитета му. На въпрос дали ще има проверка в агенцията, Писанчев отговори: “А има ли въобще теч на информация? Дайте да видим има ли точно теч и ако има – ще направим проверка”, пише “Стандарт”, цитиран от Агенция Кросс.

 

 

Животновъди планират блокада на “Капитан Андреево”

Жандармерията спря животновъдите по пътя им за София

В знак на протест срещу политиката на правителството в сектора, животновъдите планират едночасова блокада на българо-турската граница при пропускателен пункт “Капитан Андреево”. Блокадата ще започне в 11.00 часа, съобщава БНР, като се позовава на един от участниците в блокадата 0 Петко Налбантов.

“Ние не искаме нито оставката, нито на министър-председателя. Искаме да разберем само къде се намираме в бюджета за 2014-а година и да ни бъдат доизплатени тези средства, които ни бяха обещани и които ни ги отрязаха в последния момент и отидоха на някой друг. Това, което го правим, е крайна мярка. Не виждам от това по-крайна мярка какво трябва да направим, за да бъдем чути. Едва ли ще ни дадат разрешение да блокираме границата, защото ние не сме гръцки фермери, както те бяха блокирали 20 дни и никой не ги закачи и цялата гръцка държава беше за тях. При нас е обратното. Виждате какво се случва – 300 полицаи, жандармерия, охрана, като че ли сме престъпници”, коментира той. 

Статията "Животновъди планират блокада на “Капитан Андреево”" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

195 гръцки антики в София

Златен накит печат, известен като Пръстена на Тезей (ХV-ХIVвек пр.Хр.), чието изображение пресъздава разказа за основаването на Атина, може да се види от днес в Националния археологически институт с музей (НАИМ) в София. Той е сред най-ценните експонати в новооткритата изложба “Непреходен отпечатък в историята - съкровища от гръцките музеи” под... Златен накит печат, известен като Пръстена на Тезей (ХV-ХIVвек пр.Хр.), чието изображение пресъздава разказа за основаването на Атина, може да се види от днес в Националния археологически институт с музей (НАИМ) в София. Той е сред най-ценните експонати в новооткритата изложба “Непреходен отпечатък в историята - съкровища от гръцките музеи” под...

Прокуратурата ще иска постоянен арест за Аладин

Транспортират Салахедин Бин Аладин от границата ни с Гърция. Снимка: Булфото

Очаква се Софийска градска прокуратура (СГП) днес да поиска постоянен арест за Салахедин бин Аладин. Алжирецът е обвинен в грабеж и опит за убийство на 20-годишната Виктория.

Според главният прокурор Сотир Цацаров би трябвало срещу него да бъде повдигнато и обвинение за незаконно преминаване на българо-гръцката граница.

Преди два дни нелегалният имигрант бе арестуван от гръцките власти на тяхна територия. Прокуратурата предполага, че задържаният алжирец е извършил и други престъпления. У него е бил намерен откраднат мобилен телефон.

Освен това Аладин въртял свой бизнес с лица, предлагащи определени сексуални услуги.

Междувременно ранената 20-годишна студентка вече е у дома. Тя беше изписана в добро състояние от “Пирогов” и ще продължи лечението си вкъщи.

Кадри: МВР

Статията "Прокуратурата ще иска постоянен арест за Аладин" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Освободиха Первез Мушараф от домашния арест

Мушараф прекара под домашен арест 7 месеца.

Церемония за отбелязване на празника на българската полиция

10.30 часа, пред сградата на Главна дирекция “Национална полиция”

Никол Шерцингер: Обичам Майли!

Певицата защитава колежката си в новия брой на индийското FHM

    


А вие бихте ли предоставили ДНК-то си за обществен достъп?

Великобритания търси желаещи да дадат образец от своя генетичен код, който ще бъде разшифрован и публикуван за свободен достъп в интернет.Целта на проекта "Личен геном" е да предостави на учените мащабен и безплатен инструмент, който да помогне за по-доброто разбиране на човешката генетика и механизма на възникване на болестите, пише ВВС.Участниците в проекта ще получат анализ на своята ДНК, но тя ще бъде също така достъпна за всеки друг човек по света, така че анонимността на взелите участие в проекта не може да бъде гарантирана. Изразилите желание да се присъединят към изследването са предупредени, че това може да има непредсказуеми последствия за тях самите и за членовете на техните семейства.Освен всичко останало учените се надяват, че разкриването на тайните на ДНК ще им помогне да ус...

Слагат край на уволненията в САЩ само защото си гей

Сенатът прие проектозакон за забрана на дискриминацията на трудовия пазар

    


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване