Обявиха 33 свободни работни места за лекари

Близо половината свободни работни места, обявени от Бюро по труда-Разград, са за лекари. 33-те вакантни постове са в МБАЛ-Разград, те са за почти всички специалности, най-много – по 4 – са бройките за спешна медицина, анестезиология и хирургия. Към днешна дата общо 75 са свободните работни места в общините Разград, Лозница и Цар Калоян, които са обслужвани от Бюро по труда-Разград. Търсят се 15 шивачки, 6 работници по монтаж на осветителни тела, 5 кредитни консултанти, 4 продавач-консултанти, по 3 – шлосери, работници в обувното произ...

Берлин и Париж изостриха реториката по отношение на фалиращите банки

Европейските политици остават разделени спрямо механизма за осъществяване на банковия съюз

    


Ген. Тонев за смяната си: 12 години ми стигат, да дойдат по-млади хора

"На 3 декември навършвам 60 години. Според закона ще бъде девоенизиран. Така ще бъда освободен и от длъжността, която заемам. Това не е решение, а просто по закон така се полага. Аз съм вече там 12 години, нека да има там по-млади хора с нови идеи. Ще бъде обявен конкурс и тогава ще се разбере името на новия началник на болницата", коментира съобще

Ген. Тонев: Освобождават ме по закон – навършвам 60 години

"На 3 декември навършвам 60 години. Според закона ще бъде девоенизиран. Така ще бъда освободен и от длъжността, която заемам. Това не е решение, а просто по закон така се полага. Аз съм вече там 12 години, нека да има там по-млади хора с нови идеи. Ще бъде обявен конкурс и тогава ще се разбере името на новия началник на болницата", коментира съобще

Променят формата на Световната лига по волейбол

Световната лига по волейбол ще има нов формат през следващата година. В състезанието ще участват рекордните 28 отбора. Те ще бъдат разделени в три групи според подреждането им в ранглистата. Българските волейболисти ще са в първата заедно със САЩ, Русия, Полша, Сърбия, Италия, Бразилия и Япония, пише Стандарт Нюз. Тези 8 тима ще бъдат разделени на две, като всеки ще изиграе общо 12 срещи на принципа домакин-гост. Най-добрите 4 се класират за финалната шестица, в която ще участват и домакинът или най-добрият трети от двете групи плюс победителят от втория поток. Във втората група участват 12 отбора - Франция, Германия, Аржентина, Холандия, Ирландия, Австралия, Корея, Канада, Куба, Белгия, Португалия и Финландия. Там ще се проведе отделен "файнъл фор" с победителите от трите груп...

Да изчезнеш за един следобед - факти, версии и въпроси около Христо Бисеров


Около два часа, след като Народното събрание на 7 ноември без дебат и буквално за минути освободи като депутат зам.-председателя на парламента Христо Бисеров (ДПС), прокуратурата образува досъдебно производство за пране на пари и данъчни престъпления срещу него и доведения му син Ивайло Главинков.

Това стана известно от съобщение на прокуратурата. Изрично беше посочено, че повече данни, извън представените в него, няма да бъдат предоставяни, защото са класифицирани. Информацията от...

Емилия Петкова: Туристи от цяла Европа посещават Парк-музей „Вл.Варненчик”

Туристи от цяла Европа посещават Парк-музей „Вл.Варненчик”. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна директорът на музея Емилия Петкова. „Музеят е едно уникално място, където има паметници и от тракийската епоха, и от варненската битка, както и паметници, които са построени в по-късна епоха.

TИР самокатастрофира на магистрала ’’Хемус’’

ТИР е самокатастрофирал при 20 и 21 километър на магистрала „Хемус ТИР е самокатастрофирал при 20 и 21 километър на магистрала „Хемус", съобщиха за Фокус от Областната дирекция на МВР-София. Катастрофата е станала вследствие на спукана гума, като камионът се е ударил в мантинелата. В момента ТИР-ът се намира в изпреварващата лента. Движението е ограничено, но не е спряно и се регулира от екипи на полицията.

Испания освободи 9 екстремисти от ЕТА

Решението идва, след като Европейският съд отказа

Закриват приюта в Богров. А сега накъде?

НПО спешно търси нов имот за бездомните четириноги

    


Херо пак остана без отбор

Димитър Димитров-Херо отново не успя да събере група от 18 футболисти. Само 16 играчи ще бъдат записани в тимовия лист на "Черноморец" за днешното домакинство срещу "Локомотив" (Сф).
Освен че е лишен от услугите на много контузени футболисти, Херо не може да разчита и на младия Станислав Дрянов, който е на лагер с националите. Капитанът Ванчо Трая Димитър Димитров-Херо отново не успя да събере група от 18 футболисти. Само 16 играчи ще бъдат записани в тимовия лист на "Черноморец" за днешното домакинство срещу "Локомотив" (Сф). Освен че е лишен от услугите на много контузени футболисти, Херо не може да разчита и на младия Станислав Дрянов, който е на лагер с националите. Капитанът Ванчо Трая

Орешарски отрече Бисеров да се оттегля заради ”Южен поток”

Премиерът Орешарски опроверга версията на председателя на Народна партия "Свобода и достойнство" Корман Исмаилов, че проектът "Южен поток" е причината за оттеглянето на Христо Бисеров от политиката.

Орешарски: Няма оказван натиск от Бисеров в енергийния сектор

Премиерът Пламен Орешарски отрече проектът "Южен поток" да е причината за оттеглянето на Христо Бисеров от политиката, съобщи БНР.
Подобни версия лансира преди дни председателят на Народна партия "Свобода и достойнство" Корман Исмаилов.
На въпрос - оказвал ли е Бисеров натиск в енергийния сектор, премиерът отговори:
"Случаят е в прокуратурата, Премиерът Пламен Орешарски отрече проектът "Южен поток" да е причината за оттеглянето на Христо Бисеров от политиката, съобщи БНР. Подобни версия лансира преди дни председателят на Народна партия "Свобода и достойнство" Корман Исмаилов. На въпрос - оказвал ли е Бисеров натиск в енергийния сектор, премиерът отговори: "Случаят е в прокуратурата,

9 ноември 2013 г. - последната необичайна нечетна дата за този век

Утре е последния ден от този век, в който датата е образувана от три последователни растящи нечетни числа.

Необичайната дата се случва само пет пъти всеки век и 9 ноември 2013 г. (09/11/13) ще бъде последният ден с подобно стечение на цифрите.

Нечетният ден не се състои просто от три нечетни числа, а от три нечетни числа във възходящ ред, броени от едно нагоре.

Това означава, че първата подобна дата във всеки век е едно-три-пет или 1 март 2005 г. (01/03/05). Следват 3 май 2007 (03/05/07), 5 юли 2009 (05/07/09) и 7 септември 2011 (07/09/11).

Kултът към странните дати нарасна в последно време благодарение на калифорниеца Рон Гордън, който иска по-голямо признание за подобни математически странности.

Гордън от Редууд сити приканва

хората да отбележат 9 ноември като си организират "странни празненства", обличайки се като "странни герои" и пишейки "странни стихове".

Пенсионираният учител обеща да плати датата в долари, 911,13 долара на човека, който отбележи странната комбинация от цифри утре по най-интересния начин.

"9 ноември е славен ден, който винаги ще помним. Той няма да се случи отново в следващите 92 години", заяви Гордън.

Създадена е и страница във "Фейсбук", която призовава за по-голям интерес към датата.

"Най-лесният начин да отпразнувате Нечетния ден? Просто го споделете с приятел.

Посрещнете ги с новината на деня (те ще бъдат смаяни) и на свой ред могат да кажат на други хора.

Това е като тайна, която не можете да устоите да не споделите. Малко математика, малко усмивки, малко веселба, това е Нечетният ден!", пише в съобщение на страницата.

БГНЕС    

Британското външно министерство се е интересувало от мораториума върху земята

Българският посланик в Лондон Константин Димитров е бил на среща в британското министерство на външните работи, където е разговарял за решението на Народното събрание да поиска удължаване на мораториума за продажба на земеделски земи, съобщи в петък "Дневник", позовавайки се на свои източници. По време на срещата, която засегнала различни въпроси от двустранните отношения, представители от дирекция "Европа" в министерството са поискали да научат повече подробности за предложението за удължаване на мораториума. Те получили уверения от българската страна, че става въпрос за популистко решение, че предложението на парламента вече се разглежда от Конституционния съд и най-вероятно ще бъде отхвърлено. Попитани за тази среща и за разговора за мораториума от българското посолство в Лондон отказали да коментират, като заявили, че посланик Димитров не може да споделя с представителите на медиите съдържанието на проведени от негова страна служебни разговори с негови партньори. От посолството на Великобритания в София обаче потвърдили за "Дневник", че е имало такава среща и на нея е бил обсъден въпроса за мораториума за продажба на земя на чужденци: "Можем да потвърдим, че българският посланик във Великобритания Константин Димитров се срещна с директора на външното министерство за Европа Виджай Рангараджан. Те разговаряха по редица въпроси от общ интерес между България и Великобритания, сред които беше и скорошният вот в българския парламент за удължаване на преходния период на ЕС за мораторуима за продажбата на земи на чужденци".

Орешарски: “Южен поток” не е причината за оттеглянето на Бисеров

Орешарски. Снимка: Лъчезар Ангелов

Премиерът Пламен Орешарски отрече проектът “Южен поток” да е причината за оттеглянето на Христо Бисеров от политиката, съобщава БНР.

Подобни версия лансира председателят на Народна партия “Свобода и достойнство” Корман Исмаилов.

Случаят е в прокуратурата,затова аз не бих коментирал каквото и да е, каза още Орешарски в Кърджали.

В града премиерът беше посрещнат от близо 1000 поддръжници на кабинета от цялата област.

Имаше и малка група от активисти на ГЕРБ, които скандираха “Оставка!”.

Статията "Орешарски: “Южен поток” не е причината за оттеглянето на Бисеров" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Находки говорят за древен металургичен център край Русе

По две брадвички от каменно-медната епоха са открити следи от обработка на мед и злато

От "Хепи" се извиниха - готови са да платят глоби, ако се докаже нарушение


След като в сряда гражданска инициатива "България без дим" и коалиция "За живот без тютюнев дим" обърнаха внимание, че в заведенията "Хепи" от известно време се нарушава забраната за пушене, днес "Дневник" получи официалния отговор-становище от страна на ресторантьорската верига. Писмото е подписано от изпълнителния ѝ директор Теодора Попова. 

"Изказвам огромно извинение, ако наистина са констатирани такива нарушения, като ви гарантирам предприемане от наша страна на необходимите...

Чилийският поет Пабло Неруда е починал от рак, а не от отравяне

Чилийският поет Пабло Неруда е починал от рак на простатата, а не е бил отровен от военния режим на генерал Аугусто Пиночет, показва нов доклад, цитиран от Ройтерс и ДПА.

Останките на поета, известен с комунистическите си възгледи, бяха ексхумирани на 8 април поради подозренията, че е бил отровен от военната диктатура. Чилийските и международни експерти обаче не са открили никакви следи от химикали, нито признаци, че смъртта му не се дължи на естествени причини.

Единствените открити следи са били от лекарства за рак, заяви доктор Патрисио Бустос, ръководител на отдела за съдебна медицина на Министерство на правосъдието.

Смята се, че при режима на Пиночет са били екзекутирани около 3000 души.

Пабло Неруда и третата му съпруга Пабло Неруда и третата му съпруга Източник: ЕПА/БГНЕС

Пабло Неруда е носител на Нобеловата награда за литература за 1971 г. и беше водеща фигура на чилийската интелигенция.

Той почина на 23 септември 1973 г. в болница в Сантяго, 12 дни след свалянето на социалистическия президент Салвадор Алиенде. След военния преврат властта беше поета от Пиночет. Поетът планирал да избяга в Мексико, когато бил открит ракът. Според шофьора му агентите на Пиночет са използвали болестта, за да инжектират отрова в стомаха на Неруда.

Адвокатът Едуардо Контрерас заяви, че някои токсикологични елементи все още не са провери. Той поиска продължаване на изследванията.

БТА    

Бургаските надзиратели излязоха на протест

/КРОСС/ Служителите от Бургаския затвор излязоха на протест днес от 16:30 часа. Демонстрацията премина под мотото „Да пием по една студена вода". Исканията на хората са за увеличение на основната работна заплата, както и за повишаване на допълнителното заплащане заради специфичните условия на труд  от 28.50, поне на 50 лева, толкова колкото получават останалите им колеги. В момента средната заплата на служител в затвора е около 600 лева. Младши надзирател започва работа на 480 лева, а възнаграждението на достигнал пред пенсия е най-много 800 лева, разясни Валентин Мартинов, председател на Синдиката на служителите от затворите в България, в Бургаския затвор.  

Греков обеща 50% от парите за животновъдите през януари

Никога не съм отказвал среща с животновъдите, но улицата не е място за срещи. Във вторник следващата седмица съм насрочил заседание на Консултативния съвет, където ще обсъдим въпросите, които могат да бъдат решени в рамките на този бюджет, коментира министърът на земеделието и храните проф.

Орешарски: Христо Бисеров не е оказвал натиск в енергийния сектор

Премиерът Пламен Орешарски отрече проектът Премиерът Пламен Орешарски отрече проектът "Южен поток" да е причината за оттеглянето на Христо Бисеров от политиката, съобщи БНР. Подобни версия лансира преди дни председателят на Народна партия "Свобода и достойнство" Корман Исмаилов. На въпрос - оказвал ли е Бисеров натиск в енергийния сектор, премиерът отговори: "Случаят е в прокуратурата,

Точат пари от данъци в САЩ и през България

Данъчните власти на САЩ изплатили през финансовата 2011 г. почти $4 млрд. на крадци на самоличност, които подавали фалшиви молби за връщане на надвзети данъци, предаде АП.
В чужбина най-много пари били пратени на измамници в Канада, следвани от България, Ирландия, Китай и Литва (виж таблицата - б.р.). Данъчните власти на САЩ изплатили през финансовата 2011 г. почти $4 млрд. на крадци на самоличност, които подавали фалшиви молби за връщане на надвзети данъци, предаде АП. В чужбина най-много пари били пратени на измамници в Канада, следвани от България, Ирландия, Китай и Литва (виж таблицата - б.р.).

НСИ: Работещите намаляват в края на лятото

Наетите по трудово и служебно правоотношение към края на септември 2013 г. намаляват с 1,8% спрямо края на юни 2013 г. и достигат 2,26 милиона души.

Това показват публикувани от Националния статистически институт (НСИ) предварителни данни.

По предварителни данни наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на септември 2013 г. намаляват с близо 41 хиляди души, или с 1,8% спрямо края на юни 2013 г., като достигат 2,26 млн. лв.

Спрямо края на второто тримесечие на 2013 г. най-голямо намаление на наетите се наблюдава в хотелиерството и ресторантьорството - с 19,7%, култура, спорт и развлечения - с 5,6%, и в бизнеса с недвижими имоти - с 4,6%.

Увеличават се наетите в образованието - с 1,3%.

В края на септември 2013 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение са с 20.7 хил., или с 0,9% по-малко в сравнение със същия период на предходната година, като най-голямо намаление на наетите се наблюдава в преработващата промишленост - с близо 15 хиляди души, и в строителството - с близо 7 хиляди.

Средната брутна месечна работна заплата намалява с 0,9% до 792 лв. спрямо второто тримесечие на годината, отчита още националната статистика.

Средната брутна месечна работна заплата за месец юли 2013 г. е 800 лв., за август - 777 лв., и за септември - 801 лева.

През третото тримесечие на 2013 г. средната месечна работна заплата намалява спрямо второто тримесечие с 0,9% до 792 лева.

Спрямо третото тримесечие на миналата година средната месечна работна заплата нараства с 3,7%.

Най-високо средно месечно трудово възнаграждение през третото тримесечие на 2013 г. са получили наетите в сферата на създаване и разпространение на информация - 1860 лева, енергетика - 1505 лева, финанси и застраховане - 1456 лева.

Най-нископлатени са били наетите лица в хотелиерството и ресторантьорството - 539 лева.

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през третото тримесечие на 2013 г. в обществения сектор нараства с 5,1%, а в частния сектор - с 3,3%.

НСИ    

Обама се извини официално за засечките в здравната реформа


След седмици на критики заради проблемите около американската здравна реформа и стартиралия на 1 октомври правителствен сайт за здравно осигуряване, който се оказа дефектен, в четвъртък президентът Барак Обама се извини чрез медиите на засегнатите американци.

"Въпреки че делът на хората, които са се оказали в неблагоприятно положение, е малък, това е голям проблем за тях... И аз съжалявам, че те са в тази ситуация заради уверенията, дадени им от мен", заяви държавният глава в интервю...

Разпоредена е проверка за теч на информация в ДАНС

В Държавна агенция "Национална сигурност” (ДАНС) е разпоредена и се извършва вътрешна проверка във връзка с твърдения за нерегламентирано предоставяне на класифицирана информация.

Това съобщиха от отдел "Връзки с обществеността" на агенцията.

Извършената в ДАНС проверка по отношение на Христо Бисеров е свързана с постъпили сигнали за евентуално извършени престъпления против финансовата и данъчната система и всякакви други информации, тиражирани към момента, са спекулативни, се казва в съобщението.

Междувременно шефът на ДАНС Владимир Писанчев категорично отрече да е вярна информацията, че генерал от агенцията лично е ходил в дома на Ахмед Доган, за да го информира за скандала с Христо Бисеров.

В момента се извършва проверка дали има теч на информация по разследването срещу Бисеров и, когато тя приключи, резултатите ще бъдат публично оповестени, заяви Писанчев, цитиран от Дарик.

Той обясни, че материали по разследването е имало в Главната дирекция за борба с организираната престъпност, която наскоро премина от МВР под шапката на ДАНС.

Разпространената в медиите информация, че генерал от ДАНС лично е ходил в сараите на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в Бояна, за да му предостави секретна информация от разработката по случая „Бисеров", шефът на Агенцията Владимир Писанчев коментира така:

"В ДАНС нямаме генерали, дами и господа. Какво да кажа? Това е абсурдно, че някой е отишъл в сараите... По-скоро е имало материали в една новоприсъединена служба към ДАНС отпреди една година и ще видим какво е направено там. Затова правим проверка в момента".

Въпреки че ГДБОП допреди месец беше все още под ръководството на МВР, главният секретар на силовото ведомство Светлозар Лазаров и вътрешният министър Цветлин Йовчев казаха, че не са знаели за разработката.

"Аз не мога да знам ДАНС кого проверява. В кабинета на г-н Бисеров съм бил в качеството му на заместник-председател на Народното събрание, както съм бил и в кабинета на г-н Миков в качеството му на председател на Народното събрание.", заяви Лазаров.

"Аз мисля, че в случая ДАНС са си свършили точно работата по закон. В момента, в който са получили сигнал, са го предоставили по компетентност на главния прокурор, те са длъжни да направят това и нищо друго, извън това, не е било необходимо да бъде правено", обясни в кулоарите на парламента Йовчев.

В крайна сметка председателят на ДАНС Владимир Писанчев заяви, че веднага щом стане ясно дали има теч на информация по линия на бившата вече ГДБОП, чиито служители наскоро преминаха под шапката на ДАНС, тя ще бъде публично оповестена.

Вчера между ГЕРБ и ДПС имаше размяна на обвинения за това кой е разполагал предварително с информация за разследването срещу Бисеров. Според ГЕРБ изненадващата оставка на Бисеров от ДПС е резултат именно от изтекла информация от ДАНС.

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов обвини почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, че се е "отървал от политика Бисеров, преди да му бъде поискан имунитетът".  "Кой изнесе информацията от службите и я занесе в сараите, за да може днес разследването да се води срещу гражданина Бисеров, а не срещу политика Бисеров?", попита Борисов.

Същевременно председателят на ДПС Лютви Местан обвини бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, че разполага неправомерно с класифицирана информация за разследването срещу Бисеров, след като Цветанов заяви, че в случая с Бисеров става дума за големи парични преводи в чужбина.

Изказването на Цветанов дойде преди официалната информация на прокуратурата за образуваното досъдебно производство срещу Бисеров и доведения му син за пране на пари и други финансови престъпления. В отговор на обвиненията на Местан Цветан Цветанов заяви, че се досетил за какво е разследван Бисеров въз основа на досегашния си опит като политик.

ДАНС    

Д-р Мохд Абуаси: Армията да помогне за опазването на границата с Турция

Сериозно е паднала цената, която каналджиите в Турция искат от бежанците и нелегалните имигранти, за да ги вкарат в България. Това съобщи в интервю за Дарик директорът на Центъра за близкоизточни изследвания д-р Мохд Абуаси. По думите му това се дължи не само на засиления поток към страната ни, но и на по-улесненото пропускане на бежанци от турска страна. Според него въпросът с имигрантите се използва от определени политически сили в България, но като цяло обществото е разделено, защото не се вземат предвид основателните опасения на българите, ...

Технически проблем спря за часове банкоматите на БОРИКА


Технически проблеми в системата за разплащане с банкови карти "Борика" блокира няколко хиляди банкомати и ПОС-терминали в цялата страна в ранния следобед на петък. Това причини хаос и блокиране на касите на големи търговски вериги, не работеше и онлайн банкирането.

Към 15 часа около три хиляди банкомата и 40 хиляди ПОС-устройства на територията на цялата страна са спрели да работят.

Причината е проблем в централната система на оператора, съобщиха официално от...

#ДАНСwithme 148 блокира кръстовището на Ректората

Протестиращите отново подкрепиха студентите

    


Унищожават химическите оръжия на Сирия до края на 2014 г.

/КРОСС/ Химическите оръжия на Сирия да бъдат изнесени извън територията на страната до края на годината, поискаха Русия и САЩ. В проектодокумент на двете държави се казва, че арсеналът трябва да бъде изнесен и унищожен най-късно до средата на март. Работната рамка е част от амбициозния пакт за разоръжаване на ООН, който президентът на Сирия Башар Асад прие след химическата атака със зарин в предградия на Дамаск през август, при която загинаха стотици сирийци и едва не доведе до военна интервенция на САЩ. В документа също се отбелязва, че Организацията за забрана на химическите оръжия и всички страни, които се подготвят да получат химически оръжия за унищожение, трябва да приематплан до средата на декември за осъществяване на възложената операция. Не се уточнява където могат да отидат токсичните материали. Така най-опасните материали трябва да се унищожат до 31 март 2014 година, а пълното унищожение не по-късно от 30 декември 2014 година, става ясно от документа.  

Експерти: Арабската пролет е удар по християнските училища

Катаклизмите на Арабската пролет се отразиха неблагоприятно върху качеството на преподаване в класическите християнски образователни институции в Близкия изток и някои държави в Северна Африка, предава новинарският портал Сalam1, цитирайки материали от Конгреса на директорите на католическите училища в региона, който се проведе в Оман от 17 до 19 октомври т.г. Според доклада на отец Хана Калдани – директор на християнско училище в Йордания, кризата се наблюдава дори в относително мирни страни на Близкия изток.

„Дълго време водим преговори с образователното министерство на Йордания относно необходимостта да се включат в учебния план понятия като „свобода на съвестта”, „толерантност” и „диалог между културите”. Не по-малко важно е, според нас, запознаването на учениците с историята на християнството в света и региона.

Въпреки това всички наши инициативи остават без отговор”, отбеляза свещеникът. Още по-драматична, според него, е ситуацията в държавите, засегнати от размириците през последните години: „В Египет християнските училища, както и църквите, са се превърнали в основна мишена за радикалните групировки. Може да се каже, че са постигнали целта си: днес много родители се страхуват да изпращат децата си в нашите училища”.

  Православие.ру


Несменяемият шеф на военна болница излиза в пенсия

Несменяемият директор на Военно-медицинската академия (ВМА) ген.-майор проф. д-р Стоян Тонев ще бъде пенсиониран. Това съобщиха в петък късно следобед от Министерството на отбраната, под чиято шапка е ВМА. На извънредно заседание на Съвета по отбрана в петък членовете на Съвета "са разгледали кадрови въпроси, произтичащи от предстоящото освобождаване от длъжност и от кадрова военна служба поради навършване на пределна възраст за заеманото звание", се казва в съобщението. Попадащите под параграфа "навършване на пределна възраст" са попаднали ген. Стоян Тонев и началникът на Националния военен университет "Васил Левски“ бригаден генерал Цветан Харизанов. На мястото на двамата подлежащи на пенсиониране началници ще бъдат предложени за назначаване полк. доц. д-р Крум Кацаров за шеф на ВМА, който в момента е зам.-началник на болницата по учебно-научната част, и бригаден генерал Стефан Янев за шеф на Военния университет. Полк. Янев е аташе по отбраната във Вашингтон. Д-р Кацаров има репутацията на уважаван в колегията лекар. Освобождаването на ген. Стоян Тонев от поста началник на военната болница се приема за изненадващо, поради добрите отношения на генерала с всички политически сили от последните години. Той е начело на болницата от 2002 година и се ползваше с репутацията на несменяем, което и правителство да е на власт. Генералът имаше активни публични изяви през годините и бе чест говорител по проблемите на болничната помощ, здравеопазването и финансирането на здравните грижи. През септември финансовият министър Петър Чобанов направи остро изказване по адрес на дълговете на ВМА и обяви категорично, че държавата няма да покрие нито стотинка от тези дългове, както това е правено всяка година от последните няколко, ако болницата не приеме оздравителен план. Към септември болницата имаше натрупани просрочени 57 млн. лв. към доставчици, а заедно с текущите плюс някои "по стари договори", по думите на Стоян Тонев, те са около 91 млн. лв. или приблизително толкова, колкото са дълговете на 176 държавни и общински болници в цялата страна. Шефът на болницата първо обяви, че с актуализацията на бюджета за болницата ще се намерят поне 35 млн. лв. за изостанали разплащания, а след това, когато стана ясно, че правителството няма да плати, докато не се представи оздравителният план, се закани, че цивилните пациенти ще се наложи да си плащат за лечението, защото едва 18% от лекуваните в болницата били военни, а всички останали са цивилни.

"Барселона" е в лек поток за Купата на краля, "класико" може да има на финала


Испанският шампион "Барселона" попадна в лек поток за Купата на краля. Като потенциално сложни съперници пред каталунците по пътя към финала изглеждат "Севиля" и "Виляреал".

Воденият от Херардо Мартино отбор започва участието си с два мача срещу "Картахена" през първата половина на декември. При успех следващият съперник ще е победителят между "Хирона" и "Хетафе".

Евентуална среща с някой измежду "Реал" (Мадрид) и "Атлетико" (Мадрид) може да има едва във финала. Белите...

Започваме газовата връзка с Гърция до месеци

В началото на следващата година се очаква да започне изграждането на интерконекторната газова връзка с Гърция. Това съобщи премиерът Пламен Орешарски в Кърджали.

Goldman Sachs забрани на служителите си да работят в периода петък-неделя

Една от най-големите американски инвестиционни банки в лицето на Goldman Sachs забрани на служителите си да припарват до офиса в периода между петък вечер и неделя сутрин в опит да се справи с преумората и да подобри баланса работа-живот, предаде БГНЕС. Наредбата, отнасяща се до всички служители на инвестиционната банка, които често работят до 100 часа седмично, ги подканя да не се докосват до работа в 36-часовия период. Но мнозина все пак трябва да се трудят в неделите, които не са включени в наредбата, целяща да създаде по-приятелска атмосфера в банката. За да се насладят на своя "Goldman уикенд" пълноценно, младите банкери трябва да си тръгват от работа до 21:00 часа в петък и да не се връщат до 9:00 часа в неделя, макар че от тях все пак се очаква "да проверяват редовно смарт...

Децата растат, а щастието расте ли?

Променяме се. Променят ни и най-близките хора. С въпросите си ни карат да се замислим, а отговорите... чакат до първата свободна минута.

Децата растат, растат и стигат и до задаването на въпроса, какво е щастието, как да разбера, че съм щастлив. Щастието къде живее? Щастието... на езика ми се изтъркулва бързия и наизустен „модел на отбиване на удара“. Щастието живее, където му построиш дом. Отнесено и философско. И почва да се увърта, да се носят води от семейната история, бърка се в дълбоката торба до корените на дървото на рода, сещаш се този път в почти правилния момент за някакво собствено преживяване. Говориш въодушевено, ръкомахаш, отсреща те гледат, мълчат, не подпитват. Отговорът е даден, но дали питащият е разбрал?

Щастието… То притежава недостатъка да е краткотрайно и да се „измирисва“ бързо от стаята ни. Щастието не се задържа с месеци в главите ни, а дава вид, че графикът му е наблъскан с дублиращи се часове и имена. Как да му се сърдиш? Благодарен си, че е наминало край теб за минути. Презареден си, ако те е щипнало и опарило, и си показваш „белега“ с гордост.

Децата растат, растат и се случва ролите да се разменят и да ти обяснят за щастието посвоему. Не че ти не разполагаш с вариант, но да го чуеш от устата на детето си, да видиш светлината и топлината, които обагрят лицето му, пърхащите криле от думите му да те разлюлеят. Вдъхновяващо е! Заслужава си чакането, трудът ти на майка и молителка за доброто му е възнаграден!

Синът ми се прибира. Гледа ме, не крие погледа си при обувките. Без предварителна подготовка сиянието му ме залива. Пита ме как съм и аз хвърча с чара си из коридора. Усмивката му е лъчезарна и е удоволствие да я изтеглям до безкрайност, а той да не се съпротивлява. „Мамо, разбрах какво е да си щастлив!“ – гласът му оцветява стаята и сърцето ми в цветовете на щедрата есен. Жълто, зелено, червено, кафяво, слънчево и още, и пак... Споделяме мигове, разнищваме часовете. Разказва ми колко удобно се е чувствал, когато прави определени неща, когато удовлетворението върви преди умората.

Расте детето и растат разбиранията му. Расте и се повдига на пръсти майчината ми душица. Притесненията, напрежението, сърцебиенето си подвиват опашките и освобождават терена за обич и радост. Превръщам се в ходеща радост, в пееща на мебелите и на прозорците певица от хора на недоволните, но винаги благославящи децата си майки.

Обедното ни време заедно е изядено. Тръгва отново на училище, щастието му е живичко и мърдащо, крехко, но здраво, и в коридора мъдростта му се преобръща пак в детска въпросителна: „Страхувам се, че ще си отиде щастието и пак ще съм тъжен...“













Христина Панджаридис



Партията на Меркел и социалдемократите планират мораториум над фракинга


Консерваторите на канцлера ангела Меркел и преговарящите с тях за широкa коалиция социалдемократи са се споразумели да бъде наложен мораториум върху технологията за хидравлично разбиване (фракинг) за проучване и добив на шистов газ. Това съобщи "Ройтерс", цитирайки членове на ръководствата на Християндемократическия съюз (ХДС) и Социалдемократическата партия (ГСДП).

Уте Фогт, водеща от името на социалистите преговорите по екологичните въпроси, заяви, че фракингът няма да бъде...

Масово във Варна кубик дърва за огрев струва около 50 лв.

Общо за областта подадените молби за целева помощ за отопление са 11 404. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна Адриана Григорова, директор на „Социално подпомагане“ във Варна. Само за община Варна броят на подадените молби е 3685. Издадените заповеди за отпускане на енергийна помощ за областта са 9381, от които за отопление с твърдо гориво са 7709, с електроенергия - 1639, топлоенергия - 31 и природен газ - 2.

БЛС: Лекарите отлагат протеста

"Решението на БЛС е, ако се приемат предложенията на МЗ, при неизпълнение дори на една от точките, да се премине към радикални протести". Това заяви председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов, предаде репортер на БГНЕС.

Подготвят нов шеф на ВМА

На извънредно заседание на Съвета по отбрана са били разгледани кадрови въпроси, съобщиха от Министерството на отбраната. Смените произтичат от предстоящото освобождаване от длъжност и от кадрова военна служба, поради навършване на пределна възраст за заеманото звание, на началника на Националния военен университет "Васил Левски" бригаден генерал Цветан Харизанов и началника на Военномедицинска академия генерал-майор професор доктор Стоян Тонев. Членовете на Съвета се обединиха около предложени кандидатури за назначаване на двете длъжности. Те ...

Швейцария, Белгия и Холандия с най-много милионери в Европа

Швейцария, Белгия и Холандия оглавяват класацията на страните в Европа с най-много милионери, показва ежегодно изследване, публикувано днес от холандската финансова компания Ван Ланскот Банкиерс.

Студентите се събудиха и призоваха "Събудете се!" (видео)

Студентите, които се обявиха срещу правителството на Пламен Орешарски и окупираха Софийския университет "Свети Климент Охридски" с искания за оставка на правителството и призиви за морал в обществото, публикуваха ново видео на страницата си във Фейсбук . В него те отварят последователно очи и казват "Събудете се!".

Лудогорец обра куп награди

Куп награди бяха връчени на Лудогорец ден след класирането на отбора в елиминационната фаза на Лига Европа. Разградчани бяха обявени за отбор на месец октомври в анкетата на Пресклуб „България“. Освен това Стойчо Стоев взе приза за треньор на месеца, а нападателят Роман Безяк грабна статуетките за играч на 14 и 16-ти кръг в първенството в А група. В анкетата на отбор на месеца Лудогорец получи 25 гласа от 26 гласували спортни редакции, като един глас бе даден на волейболен клуб Габрово. В анкетата за треньор на месеца Стойчо Стоев получи...

Меглена Кунева: Скандалът "Бисеров" отеква в Брюксел с големи поражения за България

"Тук, в Брюксел, скандалът със заместник-председателя на парламента от ДПС отеква с големи поражения за страната ни". Това съобщи в петък лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева в личния си профил във Фейсбук. "За много наши партньори и колеги тук изглежда, че корупцията се е превърнала в национална марка. Това управление прекрачи всички морални граници и всякакво приличие и заличи всичко постигнато в доверието към България с няколко безобразни и решителни замаха. Все по-трудно е да се дават положителни аргументи за България, без това да не предизвика насмешка на фона на нестихващите скандали и безпардонна корупция. Освен от откровения гняв на българите, тепърва ще мерим последиците от изгубената репутация на България", пише Кунева от Брюксел и завършва с думите: "Това управление е позор за страната ни! Оттеглете се!"

"Ранобудните студенти" отварят очи: Събудете се! (видео)

Студентите, които се обявиха срещу правителството на Пламен Орешарски и окупираха Софийския университет "Свети Климент Охридски" с искания за оставка на правителството и призиви за морал в обществото, публикуваха ново видео на страницата си във Фейсбук . В него те отварят последователно очи и казват "Събудете се!".

НСИ: Работещите намаляват в края на лятото

Средната брутна месечна работна заплата намалява с 0,9% до 792 лв. спрямо второто тримесечие на годината

Еврокомисар на съд за укрити данъци

Данъчните власти на Белгия пращат еврокомисаря по търговия Карел де Гухт на съд за неплатени 900 000 евро налози, предаде АФП. Де Гухт, който е бивш външен министър на Белгия, е представителят на страната си в Еврокомисията. Проблемът с неплатените му данъци е от 2005 г., когато още беше дипломат №1. Данъчните власти на Белгия пращат еврокомисаря по търговия Карел де Гухт на съд за неплатени 900 000 евро налози, предаде АФП. Де Гухт, който е бивш външен министър на Белгия, е представителят на страната си в Еврокомисията. Проблемът с неплатените му данъци е от 2005 г., когато още беше дипломат №1.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване