Българките - тютюнджийки №2 в света

Гъркините и българките са най-големите пушачки в света, сочи американско изследване. Днес по целия свят има повече пушачи, отколкото през 1980 г. С нарастването на населението, цигарите стават все по-популярни в страни като Китай, Индия и Русия.

За проекта на НК, снимките и специалните технически средства

Автор: проф. Нели Огнянова

В проекта на НК се е появила разпоредба, която криминализира не много ясно точно какво. И това е проблем.

  • Разпоредбата според мотивите е част от

нов раздел, в който за пръв път са криминализирани деяния, които засягат някои страни на личната неприкосновеност на човека. Като престъпления са обявени противозаконният оглед на лице, непозволеното фотографиране, филмиране, записване или подлагане на друго подобно действие и принудителното лечение. Понастоящем тези деяния са забранени от Конституцията, но срещу тяхното осъществяване няма наказателноправна защита.

Фотографиране, филмиране, записване
Чл. 146. (1) Който противозаконно фотографира, филмира, записва или подлага на друго подобно действие другиго без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие, се наказва с лишаване от свобода до една година, с пробация или с глоба.
(2) Когато деянието по ал. 1 е извършено от длъжностно лице в нарушение на службата или на функцията му, наказанието е лишаване от свобода до две години и лишаване от право по чл. 60, ал. 1, т. 1.
(3) Когато деянието по ал. 1 или 2 е извършено при публични прояви на лицето, деецът не се наказва.

Действително  в Конституцията съществува подобна забрана: чл.32.2: Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.

Но може ли тази конституционна разпоредба директно да се снабди с наказателноправна санкция ?

Първо, чл.146 в проекта съдържа неяснота по отношение на деянието: фотографиране, филмиране, записване или подлагане на други подобни действия.

Второ,  Конституцията изключва от обхвата на забраната предвидени в определени закони случаи.   Противозаконно  в новата разпоредба подлежи на тълкуване: в тесен или  в широк смисъл,  и против кой точно закон?

Трето,  стандартите. Има хипотези, в които фотографирането е допустимо според практиката на Съда за правата на човека по прилагане на чл.8 от Конвенцията за правата на човека – а стандартите на този съд са валидни и при прилагане на Хартата за основните права на ЕС. Нищо такова няма в разпоредбата на чл.146.

ЕСПЧ се занимава години наред с тези стандарти – точно за да не може национален законодател просто така да предвиди лишаване от свобода за снимки – и илюстрация е решението  Каролине фон Хановер срещу Германия.  С  разпоредбата на чл.146 националният законодател показва,  че  сложните  задачи често имат прости и напълно погрешни решения.

Четвърто, какви са  публичните прояви, при които ще се освобождава от отговорност ? Няма легална дефиниция, но  по-добре: нормата не става по-приемлива, ако се добави дефиниция.

Всъщност ЕСПЧ обосновава  в цитираното  по-горе решение ред оценки, за да се прецени дали са нарушени  стандартите за намеса в личната сфера (не   говорим  за престъпление):

  •     Дали информацията допринася за дебати от обществен  интерес [109];
  •     Колко добре е известно лицето [110];
  •     Съгласие, форма, обем на публикацията, аудитория [111][112];
  •     Обстоятелства, при които са направени снимките, доколко сериозна е намесата в личната сфера  [113].

Лишаване от свобода при така описаното в чл.146 деяние?

В светлината на случаите с родни политици, покрай които е ставало дума за снимки -

  • Сидеров в самолет налита на дипломатка;
  • Сидеров на кубински плаж;
  • Станишев виси на незаконен лифт;
  • Милен Велчев и Доктора на яхта

това предложение изглежда като  опит за създаване на  най – банална   правна пречка срещу граждански контрол върху властта.

И други решения в проекта заслужават коментар.

Например решенията в Глава 28. Престъпления против режима на защитена информация.

Изтичанията на информация в глобален мащаб и експлозията на нереглараментирано следене и подслушване у нас до най-високи нива дават отражение върху идеите за мерки  в НК.  Необходим е съвременен и адекватен на формите на престъпната дейност в тази област Наказателен кодекс. Докато още е възможно, е важно да се проследи

  • има ли нови гаранции за борба с престъпността, включително да не се допуска използване на самата държавна  машина за безконтролно следене и подслушване на политическите опоненти,  икономически кръгове и граждани?
  • от друга, ако някой заснеме и излъчи акт на корупция, кой трябва да влезе в затвора? Преодолява ли се в проекта за НК възможността  занатиск върху журналисти, работещи в обществен интерес?

На мястото на сегашния 339а НК : Който без надлежно разрешение, което се изисква по закон, произвежда, използва, продава или държи специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация, се наказва и пр.

в проекта се появява

Противозаконно събиране или съхраняване на информация
Чл. 417. (1) Който противозаконно:
1. разреши, разпореди да се използват или прилага специални разузнавателни средства;
2. използва специално техническо средство, създадено за негласно събиране на информация;
3. съхранява информация, получена чрез използване на средства по т. 1 или 2,
се наказва с лишаване от свобода до четири години.
(2) Когато деянието по ал. 1 е извършено от длъжностно лице в кръга на неговата служба или функция, наказанието е лишаване от свобода от една до пет години и лишаване от право по чл. 60, ал. 1, т. 1.
(3) Когато деянието по ал. 1 или 2 е извършено с користна цел, съдът налага и глоба.

Не че чл. 339а НК се прилага ефективно срещу бандитите, които незаконно подслушват наред без разрешение. За сметка на това Бухнич от румънската телевизия PRO TV   беше осъден за репортаж, а журналисти от ВВС   получиха обвинение по същата разпоредба, преди производството да бъде прекратено след края на мандата на Филчев.

Още пред десет години стана ясно, че разследващата журналистика е под заплаха при прилагането на чл.339а НК.

И в този проект липсва разпоредба, която да изключва санкция при използването на технически средства в случаи на преобладаващ обществен интерес. Вярно, в проекта се използва  формулировката “специално техническо средство, създаденоза негласно събиране на информация” – вероятно за да се изключат  масовите устройства, с които всеки разполага.  Законен ли е ще е при това положение нерегламентиран запис с мобилен телефон? И незаконен ли ще е журналистически запис на акт на корупция със специално създадено за негласно събиране на информация средство? Да не стане като със сегашния чл.339а НК:  има го, но се прилага избирателно, при това не в духа на целта на разпоредбата.

Етичният кодекс на българските медии се е отклонил от правилото на чл.339а НК неслучайно – и това трябва да е сигнал за законодателя.

Аналогични са въпросите за  сегашния  чл.145а НК: Който използва информация, събрана чрез използване на специални разузнавателни средства, извън нейното предназначение за опазване на националната сигурност или за целите на наказателното производство, се наказва и пр.  – и чл.418 от проекта.

Този раздел трябва добре да се анализира и от гледна точка на наказателноотговорните лица. Помним проекта Петканов за изменение на НК отпреди десет години, според който при изтичане на информация отговорност трябваше да носят журналистите. Не е сигурно дали е добре забравен.

В проекта на НК има и други интересни разпоредби и дефиниции, като например за половите действия и порнографското съръжание,  за тях  -  отделно.

Текстът е препубликуван от блога „Медийно право“ на проф. Нели Огнянова

 

The post За проекта на НК, снимките и специалните технически средства appeared first on Noresharski.com.

Адвокат Александър Кашъмов: Новият Наказателен кодекс налага цензура

- Адвокат Кашъмов, обърнахме се към вас, защото от проекта за нов Наказателен кодекс (НК), огласен от Министерството на правосъдието преди коледните празници, започнаха да изскачат доста странни текстове, които предизвикват обществено недоволство. Най-обсъжданият в последните дни предвижда до една година затвор за всеки, които филмира или фотографи - Адвокат Кашъмов, обърнахме се към вас, защото от проекта за нов Наказателен кодекс (НК), огласен от Министерството на правосъдието преди коледните празници, започнаха да изскачат доста странни текстове, които предизвикват обществено недоволство. Най-обсъжданият в последните дни предвижда до една година затвор за всеки, които филмира или фотографи

Иван Бойков: Цената на държавното строителство ще се повиши с около 10%

Нови евростандарти оскъпяват работата в сектора заради изисквания за сигурност

    


Жълт код във Варна заради мъглата

Жълт код е обявен за днес във Варна заради мъгла. До 150 м е ограничена видимостта в почти цялата Варненска област, поради мъгла. Пътните настилки са мокри. Времето е тихо , с температури от +3 до +5 ºС. Жълтият код за потенциално опасно време е обявен за още 23 области в страната.

Българките №2 в света по тютюнопушене

Гъркините и българките са най-големите пушачки в света, сочи американско изследване.

Спипаха двама, откраднали меден проводник за близо 12 000 лв.

Мъжете били арестувани при извършена проверка на пътя

    


Великобритания обмисля да махне от вратата си изтривалката „Добре дошли"

/КРОСС/ В продължение на седмици цяла Великобритания говореше за новината за предстоящ удар. Цели села в България се изпразниха. Автобуси, пълни с румънски просяци и престъпници са се запътили натам, пише The Washington Post. С новата година дойде краят на ограниченията за имиграцията от две от най-бедните нации в Европа към една от най-богатите, и ако слушаме британските политици и коментатори, има опасност целият остров да е „потъне" от натиска, произтичащ от това. Дни след началото на 2014 година, свидетелствата за наплив се срещат рядко. Няколкото нови имигранти, които привлякоха вниманието на телевизионните камери на летищата в Лондон, се чудеха за какво е цялата суетня. Но паниката относно облекчението на правилата за имиграцията разкри по-острите настроения в страната, която започна да обмисля възможността да махне изтривалката пред вратата си, на която пише „Добре дошли", след десетилетия като една от най-гостолюбивите и щедрите дестинации за новодошлите, коментира американският вестник.    

Граждани искат "имунизация срещу Волен Сидеров"

Протестът с искане депутатският имунитет на Сидеров да бъде свален е насрочен за 13 ч. пред Съдебната палата

Нямало нужда от парламентарна анкетна комисия по случая "Сидеров"


Зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова (БСП) смята, че Комисията по парламентарна етика би могла да се заеме с поведението на лидера на "Атака" Волен Сидеров. В интервю за Би Ти Ви тя изрази мнение, че създаването на специална анкетна комисия в парламента по аналогия с комисията по случая "Мишо Бирата" не е необходима. 

"Със Сидеров се занимава прокуратурата, а случаят с Мишо Бирата е от преди години и производството по него беше прекратено. Финансовото състояние на...

Готиният спестовник: Skoda Rapid Spaceback харчи едва 3,8 литра нафта

Skoda пусна поредния си автомобил, който предлага много за по-малко пари. Освен това модификацията Rapid Spaceback изглежда модерно, може да има глезотии като тониран панорамен покрив, а стъпва на пътя като Audi A3 - безкомпромисно, 














































Skoda пусна поредния си автомобил, който предлага много за по-малко пари. Освен това модификацията Rapid Spaceback изглежда модерно, може да има глезотии като тониран панорамен покрив, а стъпва на пътя като Audi A3 - безкомпромисно,

Посягането на полицай е престъпление по смисъла на НК, такова за депутат няма

/КРОСС/Не може в държава, която претендира да е демократична и европейска, да се толерира насилието срещу служители на полицията. Така председателят на УС на Синдикалната федерация на служителите от МВР Валентин Попов коментира в интервю за БНР инцидента с Волен Сидеров, посегнал на полицейски служител на летището във Варна. На въпрос как трябва да постъпи полицаи в такива ситуации, Попов каза: "Законът дава право на полицейския служител в определени обстоятелства да използва сила или помощни средства. Не ми е известен текст от закон, който да дава такива права на народен представител. Колегите биха могли да реагират, да приложат сила, което би довело до ескалация на напрежение. Нееднократно сме се обръщали към колегите с апел да укротяват агресията и да не превръщат мирните протести в изблици на насилие срещу служители на реда или срещу граждани. Очевидно ще трябва да се обърнем с подобен апел и към някои политици, но нека не делим хората на народни представители и граждани. Законът би трябвало да е еднакъв за всички. Служител на полицията в униформа, който изпълнява служебните си задължения, по закон е неприкосновен, а нанасянето на телесна повреда на такъв служител е престъпление по смисъла на Наказателния кодекс." МВР си има определени функции в случая и моето мнение е, че те не се изразяват в даване на изявление по повод на някакви инциденти. МВР си има определени задачи. Според мен в момента това е проблем на парламента и на прокуратурата, добави той

Утешителна грозота

Столичната община провежда конкурс за обновяване на централната част на София. Проектите обхващат емблематични улици и площади - "Граф Игнатиев", "Солунска", "Орлов мост", пл. "Славейков", пл. "Гарибалди" и др. Добра вест, която води до нелицеприятния въпрос: Защо инвестициите се насочват предимно към представителните участъци на столицата?

Мая Манолова: Сидеров не е невръстното ни дете, не отговарям за действията му

"Не приемам такова арогантно поведение като това на Волен Сидеров от никого, независимо дали е на политик или на гражданин", заяви пред Нова телевизия Мая Манолова, зам. - председател на Народното събрание. 

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

Тя заяви, че не иска да прилича на един друг политик, който раздавал "Не приемам такова арогантно поведение като това на Волен Сидеров от никого, независимо дали е на политик или на гражданин", заяви пред Нова телевизия Мая Манолова, зам. - председател на Народното събрание. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева Тя заяви, че не иска да прилича на един друг политик, който раздавал

Цветана Пиронкова достигна до полуфинал в Сидни

Цветана Пиронкова се класира за полуфиналите на тенис турнира в Сидни, Австралия с награден фонд от 710 хил. долара. Това е първи полуфинал за българката след като през 2010 г. стигна сензационно до полуфинал на Уимбълдън. В четвъртфиналната среща  в Сидни Пиронкова, която е номер 108 в света, отстрани седмата в ранглистата Сара Ернани от Италия с 7:6, 6:3. Противник на българката на полуфиналите ще бъде шестата в световния тенис Петра Квинтова от Чехия. Ако Пиронкова успее да отстрани чехкинята това ще бъде първи финал в нейната кариера в турнир от веригата WTA.

Празнуваме Бабинден - денят на родилната помощ

Днес е Бабинден - денят на родилната помощ, който е и професионален празник на акушерите и гинеколозите.
В миналото този празник е свързван с почитта към бабите, които са помагали при раждане в семейството. Затова и в тяхна чест, на някои места в страната и до днес се провеждат традиционни ритуали. 

Според поверията, за да бъде лесно раждането Днес е Бабинден - денят на родилната помощ, който е и професионален празник на акушерите и гинеколозите. В миналото този празник е свързван с почитта към бабите, които са помагали при раждане в семейството. Затова и в тяхна чест, на някои места в страната и до днес се провеждат традиционни ритуали. Според поверията, за да бъде лесно раждането

Дани Каназирева: Референдум за земята е лъжа. Не се хващайте!

/КРОСС/ "Искането на Атака за референдум относно забрана на продажба на земя на чужденци е лъжа, която цели да заблуди хората и да отклони вниманието им от провала в управлението на държавата", счита адвокат Дани Каназирева, председател на групата общински съветници „Обединение за Пловдив". Каназирева е категорична, че инициативата за допитването категорично противоречи на Конституцията на Република България, на Закона за референдумите и Търговския закон, както и на Договора за присъединяване на България към Европейския съюз. "Очевидно Волен Сидеров се опитва да се направи на загрижен с помощта на манипулацията", допълва още тя. В официалното становище на Каназирева се казва следното: "Референдум по въпросната тема не може да има по три причини. Първо, Конституцията /чл. 5, ал. 4/ гласи, че международните договори, ратифицирани по конституционен ред, обнародвани и влезли в сила за Република България, са част от вътрешното право на страната и имат предимство пред тези норми на националното законодателство, които им противоречат. Такъв международен договор е Договорът за присъединяване на България към ЕС, ратифициран със закон от Народното събрание на 11.05.2005 г. В приложение № VI, раздел 3 „Свободно движение на капитали", т

Прокуратурата решава днес за имунитета на Сидеров

Прокуратурата решава днес за имунитета на лидера на "Атака" Волен Сидеров, съобщи Би Ти Ви.

Според обвинителите той и членове на партията му са участвали в словесния и физически конфликт на летище Варна. Сред тях свидетели са разпознали още Деница Гаджева и Десислав Чуколов.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева Прокуратурата решава днес за имунитета на лидера на "Атака" Волен Сидеров, съобщи Би Ти Ви. Според обвинителите той и членове на партията му са участвали в словесния и физически конфликт на летище Варна. Сред тях свидетели са разпознали още Деница Гаджева и Десислав Чуколов. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

Пипнаха шофьор, употребил марихуана в Свищов

Неадекватното му поведение привлякло полицаите

    


Най-често атакуваната от Троянски коне банка се намира в САЩ

За първите девет месеца на 2013 г. инфектиранията с тези вируси отбелязват ръст от 337%

    


Деси Николова към Волен: Ти не си Апостол, а един обикновен лъжец

Всички познавате Деси Николова – тя е сред най-активно протестиращите от самото начало, а след това снимка, на която Деси плаче, хванала полицай за раменете, обиколи всички медии и попадна в опорните точки на пропагандата. Сега тя изрази възмущението си от поредния хулигански акт на Волен Сидеров, изпращайки отворено писмо до лидера на „Атака“ – прочетете пълния му текст.

Г-н Сидеров, пиша Ви това писмо и ще се постарая да бъда максимално кратка и ясна.

Волене, ти не си Апостол, а един обикновен лъжец. Ти не си този, който хората виждат на екрана. Ти не си народен човек, защото докато пируваш в скъпи ресторанти и луксозни хотели, обикновеният Българин изнемогва и гладува.

Аз и стотици други българи се възмущаваме от Вашето поведение:
Ще започна с това, че е недопустимо влизането въоръжен в парламента. Имате ли разрешително за оръжие, и ако да – кой е психиатърът, издал медицинското, въз основа на което МВР е издало разрешение за притежание?
Недопустимо е да отправяте призиви за граждански арести.
Недопустимо е да разпилявате държавната субсидия за реклама на личността и телевизията си.
Недопустимо е да упражнявате насилие над полицаи.
Недопустимо беше и поведението Ви в самолета и скандала със стюардесата във Франкфурт, която сте замерял с храна.
Недопустим е и опитът да се изнесете от ресторанта в Брюксел без да платите сметката си, замеряйки белгийските сервитьори с коркови тапи.

Правителството удари дъното в момента, в който Ви направи председател на комисията за борба с корупцията в парламента. Абсурдно решение.

В държавата се надигнаха ксенофобията и фашизмът, само защото правителството не може да реагира адекватно, угаждайки на идеите на един псевдо-националист като Вас.

Опорните точки вече не работят. Контрапротестите също. Истината се знае. Пазят ви само метални заграждения, каски и палки. Не за дълго.

Всички събития свързани с вас са израз на личностна психопатия. Най-доброто лекарство е падането от власт.

Със съжаление,
Десислава Николова

The post Деси Николова към Волен: Ти не си Апостол, а един обикновен лъжец appeared first on Noresharski.com.

Проектът за нов Наказателен кодекс предвижда мерки срещу свободата на словото, според експерти

Проектът за нов Наказателен кодекс предвижда мерки срещу свободата на словото. Мнението е на адвокат Александър Кашъмов. Според него въвеждането за първи път на наказателна отговорност за снимане без разрешение, както и за разпространяване на държавна тайна са предпоставки за цензура.

Бабинден е!

/КРОСС/ На 8 януари (или на 21 януари по стар стил) празнуваме Бабинден. Това е последният от празниците за Рождество Христово, но традициите му произлизат от езически обичаи. Бабинден е един от големите народни женски празници и е посветен на "бабите" - жените, които помагали при раждане. Традициите на този ден са подчинени главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките. Празникът идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан. Днес Бабинден губи доста от обредните си обичаи, но пък се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие. Традицията повелява още преди изгрев слънце майките с деца от една до тригодишна възраст да отидат на чешмата да налеят прясна вода. В котлето с водата пускат стрък босилек или здравец. Вземат калъп сапун и една нова кърпа и се отправят към дома на бабата да ѝ "полеят".Обредното поливане на бабата-акушерка се извършва под плодно дърво в градината, върху дръвника или отпред на стълбите. Всяка жена подава на бабата сапуна, полива ѝ вода да се измие и я дарява с пешкира, който е донесла. След това бабата избърсва мокрите си ръце в полите на невестите - да са плодовити и лесно да раждат. Бабата закичва невестата и с китка здравец, вързана с "мартеничка" - червен и бял конец

Европа привлича с 1.8 млн. свободни работни места

1,8 млн. вакантни работни места са регистрирани на територията на Европейския съюз.  От тях само 4 позиции се намират в България, става ясно от...

Бабинден е, празнуват акушерките

Днес е Бабинден - денят на родилната помощ, който е и професионален празник на акушерите и гинеколозите.
В миналото този празник е свързван с почитта към бабите, които са помагали при раждане в семейството. Затова и в тяхна чест, на някои места в страната и до днес се провеждат традиционни ритуали. 

Според поверията, за да бъде лесно раждането Днес е Бабинден - денят на родилната помощ, който е и професионален празник на акушерите и гинеколозите. В миналото този празник е свързван с почитта към бабите, които са помагали при раждане в семейството. Затова и в тяхна чест, на някои места в страната и до днес се провеждат традиционни ритуали. Според поверията, за да бъде лесно раждането

Прокуратурата решава днес за имунитета на Сидеров

Прокуратурата решава днес за имунитета на лидера на Прокуратурата решава днес за имунитета на лидера на "Атака" Волен Сидеров, съобщи Би Ти Ви. Според обвинителите той и членове на партията му са участвали в словестния и физически конфликт на летище Варна. Сред тях свидетели са разпознали още Деница Гаджева и Десислав Чуколов. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

Мая Манолова: Не отговарям за действията на Сидеров

"Не приемам такова арогантно поведение като това на Волен Сидеров от никого, независимо дали е на политик или на гражданин", заяви пред Нова телевизия Мая Манолова, зам. - председател на Народното събрание. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева Тя заяви, че не иска да прилича на един друг политик, който раздавал

Изпълнението на втория етап от системата за боклук на София започва напролет

След 2017 година част от боклука ще се използва за гориво в „Топлофикация София“

    


Новата визия на центъра на София ясна до 17 януари

Новата визия на центъра на София ще стане ясна на 17 януари. Тогава журито в конкурса за обновяване на централната градска част, организиран от Столичната община, ще обяви класирането на участницит...

Ако сега прокуратурата не реагира, следващия път Сидеров ще убие човек

„Преди Борисов покровителства Волен Сидеров, сега го покровителстват Доган, Станишев и Местан. Ако сега прокуратурата не реагира, следващия път той ще убие човек", каза в студиото на ...

Димитров стартира със загуба демонстративния турнир в Австралия

Григор Димитров стартира демонстративния турнир "AAMI Classic" със загуба от Кеи Нишикори след 6-7 4-6.  Състезанието в Куйонг е като своеобразна репетиция преди началото на Austra...

В критични ситуации интернет медиите често действат безотговорно, смятат експерти

Безотговорността по отношение на отразяването на горещи теми в интернет медиите става все по-голяма. Около това мнение се обявиха експерти в сутрешния блок на bTV, които коментираха как невинен човек ...

Парламентарни избори в Северна Корея през март

Северна Корея обяви, че ще проведе парламентарни избори през месец март. Това ще бъдат първите избори при управлението на новия лидер Ким Чен Ун, предаде БГНЕС. На Велико народно събрание Президиум...

Филм на българка с номинация на престижен британски фестивал

Фобията от емигранти във Великобритания със сигурност не е достигнала поне една българка. Оказва се, че филмът на Яна Георгиева „Спящи кучета” е получил номинация на фестивала за н...

Слънчево изригване ни праща магнитна буря

Слънчево изригване от клас Х е регистрирано на 8 януари, а магнитната буря се очаква в четвъртък, 9 януари, съобщи РИА Новости. Източник на изригването от клас  X1.2  е една от най...

Орешарски ще поиска график за работа от министрите си

Днес ще се проведе първото заседание на Министерския съвет за тази година.

Пиронкова победи седмата в света и е на полуфинал в Сидни

Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова победи седмата в света Сара Ерани и се класира за полуфиналите на турнира в Сидни.

Пловдивчанката се наложи със 7:6(2), 6:3 и с шестия си пореден успех достига предпоследната фаза на надпревара за първи път след "Уимбълдън" през 2010 г.

Тогава тенисистката записа пет поредни победи, но те бяха изцяло в основната схема, докато сега три от тях бяха в квалификациите.

За място на финала българката ще спори с Петра...

Ню Йюрк отделя 16 млрд. долара за защита от природни катаклизми

Планира се създаването на инфраструктура, която да предпазва щата от бедствия

    


Снегът е 5 пъти по-малко. Иде суша!

/КРОСС/ Задава се тежка суша. Докато франция е удавена от порои, у нас нивата на реките продължават драматично да падат, съобщиха за „Преса" от екоминистерството. В момента в р. Дунав има почти два пъти по-малко вода, отколкото на 3 януари м.г. Снежната покривка заема едва 15% от територията на страната, или близо 5 пъти по-малко в сравнение със същото време на 2013 г., когато е била 70%. Ако липсата на валежи продължи и през пролетта, хиляди хора в Лудогорието, Предбалкана и Източните Родопи ще бъдат заплашени от режим на водата. Ще пострадат и посевите. „Засега есенниците са в добро състояние, защото са в покой. Но не падне ли сняг, ще има проблеми и за пролетните култури", прогнозира доц. Иван Киряков, директор на Добруджанския земеделски институт. В същото време прогнозите на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за януари, февруари и март са за по-топло време от обичайното. Това значи, че водните ресурси трябва да се използват изключително внимателно, каза шефът на „Управление на водите" в МОСВ Асен Личев. Не са изключени обаче екстремни валежи като във франция. Затова язовирите и руслата на реките трябва да се поддържат в бойна готовност. Добрата вест е, че в големите язовири има вода толкова, колкото и през м.г. Те са пълни на 72,6% от обема си, но това е заради стриктния контрол при водоползването. Задачата ни е нито капка питейна вода да не отива за други нужди, каза Личев

Пиронкова победи седмата в света и е на полуфинал в Сидни (видео)


Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова победи седмата в света Сара Ерани и се класира за полуфиналите на турнира в Сидни.

Пловдивчанката се наложи със 7:6(2), 6:3 и с шестия си пореден успех достига предпоследната фаза на надпревара за първи път след "Уимбълдън" през 2010 г.

Тогава тенисистката записа пет поредни победи, но те бяха изцяло в основната схема, докато сега три от тях бяха в квалификациите.

За място на финала българката ще спори с Петра...

Касабов: Ако сега прокуратурата не реагира, следващият път Сидеров ще убие човек

/КРОСС/ „Преди Борисов покровителства Волен Сидеров, сега го покровителстват Доган, Станишев и Местан. Ако сега прокуратурата не реагира, следващият път той ще убие човек", каза в студиото на Нова телевизия съпредседателя на НФСБ Валентин Касабов по повод скандала, който се разрази на летище Варна, в който лидерът на „Атака" Волен Сидеров нападна словесно френското културно аташе, след което се стигна до физическа саморазправа с органите на реда. „Цяло денонощие българските власти не могат да се разберат как точно да реагират и какво точно да съобщят. Това ми напомня на тъжната и трагична история с Кербала, когато загинаха български войници, а българските медии 5 часа не можеха да съобщят информацията", допълни журналистът Иво Инджев. „Тук е намесен международен фактор, който определено е наклонил везните към това висшите магистрати да говорят за случая. В Германия вече веднъж го спасиха. Той тогава крепеше управлението на ГЕРБ. Държавата със сигурност тогава се е намесила, за да бъде измъкнат от онзи скандал, след като представя дипломатическия си паспорт. Сега обаче той напада дипломатическо лице на българска територия. Мога само да предположа, че в чисто юридическия смисъл не искат да дават аргументи на виновния да се защитава, че е обвинен неправомерно", допълни той. „Заплатата на Волен Сидеров е запорирана, след като го осъдих

Пожалете българските олимпийци

Месец преди откриването на олимпиадата в Сочи е ясно - българските спортисти няма да са сред фаворитите за медалите. Вероятно с изключение на Александра Жекова в сноуборда или някой биатлонист при добро стечение на обстоятелствата и голям късмет...
 
С други думи - спортистите ни, колкото и да са те (предстои общото събрание на БОК да утвърди дел Месец преди откриването на олимпиадата в Сочи е ясно - българските спортисти няма да са сред фаворитите за медалите. Вероятно с изключение на Александра Жекова в сноуборда или някой биатлонист при добро стечение на обстоятелствата и голям късмет... С други думи - спортистите ни, колкото и да са те (предстои общото събрание на БОК да утвърди дел

Турски тир катастрофира край старозагорско село

Пътят е затворен, няма данни за пострадали

    


"Юнайтед" гони антирекорди, Мойс обвинява съдиите

"Манчестър Юнайтед" подгони антирекорди, захвърлени някъде в прашасалите шкафове през времето на постоянни успехи при сър Алекс Фъргюсън.

След 1:2 в първия полуфинал за Купата на лигата от "Съндърланд", грандът от Манчестър е с 3 от 3 загуби през новата 2014-а. За последен път "Юнайтед" е губил три пъти поред през април 2001 г., когато вече си б "Манчестър Юнайтед" подгони антирекорди, захвърлени някъде в прашасалите шкафове през времето на постоянни успехи при сър Алекс Фъргюсън. След 1:2 в първия полуфинал за Купата на лигата от "Съндърланд", грандът от Манчестър е с 3 от 3 загуби през новата 2014-а. За последен път "Юнайтед" е губил три пъти поред през април 2001 г., когато вече си б

Проблемните активи на европейските банки - започва ли голямото прочистване?

Кредиторите са склонни да продават токсичните активи със сериозни отстъпки заради стрес тестовете на ЕЦБ

    


Mozilla ще предлага операционната си система за таблети, телевизори и компютри


През 2014 г. Mozilla ще постави още по-голям акцент върху своята операционна система Firefox OS. Компанията ще я развие и направи достъпна не само за смартфони, но и за таблети, телевизори и дори настолни и преносими компютри, съобщи самата тя по време на изложението CES 2014 в Лас Вегас.

Паралелно със софтуерната си платформа, Mozilla смята да развива и хардуер. Компанията дори е сключила партньорство с Foxconn за разработката и производството на Firefox OS таблети, които да се...

Пиронкова на полуфинал в Сидни, чака я Квитова

/КРОСС/ Цветана Пиронкова ще играе на полуфинал в Сидни, след като днес срази италианката Сара Ерани с 7:6(2) 6:3, съобщи Yahoo. До този момент пловдивчанката никога не бе достигала до финал на WTA турнир, а в опит да стори това на силния турнир в Австралия ще срещне чехкинята Петра Квитова. Двубоят ще се играе в четвъртък. Победата донесе на Цвети чек за $33,865 от наградния фонд и 185 точки за ранглистата, което ще доведе до скок от над 20 места - от №107 до около №85 в класацията на WTA.  

Англия обяви 1,2 млн. свободни работни места, България - 4

През първите 7 дни на януари в мрежата за информация за намиране на работа "Европейски услуги за заетост" има регистрирани над 1,8 милиона вакантни работни места на територията на Евросъюза. Само 4 позиции от тях са в България, сочат данни в сайта на мрежата.

Скандалът "Сидеров" показа как се крепи коалиционният мир

СДС: Прокуратурата да се задейства за имунитета на лидера на „Атака“

    


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване