Учени създадоха "лепкави" убийци на ракови клетки


Учени от Университета "Корнел" в САЩ съобщиха, че са създали наночастици, които могат да се движат в кръвоносната система и с помощта на прикачени на тях протеини да убиват движещите се през нея ракови клетки при контакт с тях.

В публикация в списание Proceedings of the National Academy of Sciences те разказват, че тези, образно казано, "лепкави топчета" могат да унищожават туморни клетки и да пречат на рака да се разпространява.

Би Би Си припомня, че най-опасната и...

Ердоган продължава чистката, ЕК иска безпристрастно разследване на управляващите

Турският премиер Реджеп Ердоган продължава кадровата чистка в държавата в опит да тушира корупционния скандал, който е най-голямата заплаха за 11-годишното му управление. На този фон Европейската комисия изрази "безпокойство" по повод кризата в Турция и настоя за "прозрачно и безпристрастно" разследване във връзка с обвиненията в корупция срещу екипа на премиера Реджеп Ердоган. "Ние призоваваме Турция - като страна кандидат, ангажирана да зачита критериите за присъединяване към Евросъюза, включително и за спазване на върховенството на закона, да предприеме всички необходими мерки, за да гарантира, че обвиненията за възможни неправомерни действия на някои представители на управляващите се третират от властите без дискриминация и без предпочитания - по един прозрачен и безпристрастен начин", заяви говорителят на ЕК Оливие Баи. Над 50 високопоставени чиновници, бизнесмени, депутати и синовете на трима вече бивши министри бяха задържани на 17 декември по подозрения в пране на пари, корупция при обществени търгове и контрабанда със злато. В сряда прокурорът Зекерия Йоз, по чието нареждане започна разследването, беше отстранен от заеманата длъжност в Републиканската прокуратура и преместен в районния съд на квартала "Бакъркьой" в Истанбул. Решението за отстраняването му е взето на заседание на Висшия съвет на съдиите и прокурорите. Прокурорът също е подозиран в получаване на подкуп за лично облагодетелстване. Освен това Висшият съвет на съдиите и прокурорите е решил да започне разследване и срещу прокурорите Муаммер Аккаш, Туран Чолаккадъ и директора на Истанбулската дирекция по сигурността Селями Алтънок. Единият от прокурорите призова сина на турския премиер Билял Ердоган да даде показания в качеството на подозиран за корупция, но прокурорът беше отстранен от разследването. В същото време част от членовете на Висшия съвет на съдиите и прокурорите са се противопоставили на разследването срещу прокурорите и са отказали да подпишат решението на Съвета, съобщи БНР. Освен това продължават и уволненията и разместванията в полицията, като чистката обхвана още 15 провинции. Общият брой на отстранените полицаи вече е около 600, като 350 от тях са от столичния регион. След извършените чистки на ръководни кадри в полицията и на всички нива в органите за сигурност на Турция кадровите промени обхванаха и Министерството на финансите (МФ), съобщи телевизионният канал NTV. Отстранени от длъжност са началникът на кабинета на министъра на финансите Мехмет Шимшек – Абдюлхамит Йълдъз, генералният директор на Държавната агенция за доставки – Метин Акдамар, генералният директор на Дирекцията за публични финанси – Мехмет Саръташ, както и някои началници на отдели. Смята се, че чистката е свързана с напрежението между правителството на Реджеп Ердоган и последователите на влиятелния мюсюлмански духовник Фейтула Гюлен, базиран в САЩ. Последователите на Гюлен заемат ключови постове в различни правителствени учреждения, включително полицията и съдебната система.

Бразилия е произвела рекордно количество коли през 2013 г.

Бразилия е произвела рекордните 3,74 милиона превозни средства през 2013 г., което е с 9,9% по-висок резултат спрямо предходната година. Според експерти това покачване се подхранва от сектора на селското стопанство и растящия износ, показват официални данни.

Само 1,5% от българите учат през целия живот

Само 1,5 на сто от българите практикуват тъй нареченото "учене през целия живот". В същото време в някои от най-белите европейски държави този процент достига до над 30 на сто, стана ясно от коментар на просветната министърка Анелия Клисарова,

Плевнелиев литва с Прокопиев за Китай

Иво Прокопиев бил в списъка на бизнес-делегацията на президента Плевнелиев, която ще литне с Еърбъса за далечен Китай. Новината обаче научихме от китайската информационна агенция Синхуа. На "Дондуков"2 още не знаели състава на делегацията, която се определяла до последния момент, обясниха оттам.

Черна серия във Варна: Край жп линията откриха мъртва и майката на прегазеното дете

Труп на жена е намерен близо до мястото на инцидента с блъснатото от бърз влак дете. Това съобщи говорителят на варненската полиция Ивана Милева, цитирана от petel.bg.

Тя посочи, че на този етап не могат да бъдат дадени повече подробности, тъй като се работи по изясняване самоличността на жената и детето, както и обстоятелствата около трагичната Труп на жена е намерен близо до мястото на инцидента с блъснатото от бърз влак дете. Това съобщи говорителят на варненската полиция Ивана Милева, цитирана от petel.bg. Тя посочи, че на този етап не могат да бъдат дадени повече подробности, тъй като се работи по изясняване самоличността на жената и детето, както и обстоятелствата около трагичната

"Дансинг старс" отново излиза на дансинга тази пролет

Истински спектакли, чуждестранни професионални танцьори и оспорвани битки очакват звездите и София

"Атака" разигра волна програма в сградата на Нова телевизия

Скандалите с „Атака” нямат край. След като днес лидерът на партията Волен Сидеров направи митинг пред Съдебната палата, преди малко стана ясно, че депутати от партията му са направ...

Видео: 18-годишен холандец е големият трансфер на "Лудогорец"


Крилото на "Вилем II" Жерон Луму е "сериозната" зимна покупка на "Лудогорец", за която изпълнителният директор Ангел Петричев намекна по-рано днес. 18-годишният играч ще подпише за три години с българския шампион, обяви холандският клуб на официалния си сайт.

"Надяваме се, че Жерон ще може да направи едно ново начало в България и ще покаже таланта си там. Желаем му успех в "Лудогорец", заяви старши треньорът на втородивизионния холандски отбор Юрген Стрепел.

Играчът...

Общински лидер на ДПС стана директор на школо

/КРОСС/ Общинският лидер на ДПС в Кричим е назначен за директор на началното училище в града. Според кмета Атанас Калчев назначението е скандално, защото е без конкурс. Кметът внесе жалба до Министерството на образованието, съобщи bTV.Новоназначената директорка на началното училище „Васил Левски" Сюзан Моллаюсеин е градски координатор на ДПС в Кричим от 2011 г. Тя застава начело на училището след като регионалният инспекторат прекрати изненадващо предварително обявен конкурс.Сюзан Моллаюсеин не приема назначението си за смущаващо. Твърди, че има 6 дипломи и 3 магистратури и не допуска партийната й принадлежност да се отразява върху работата й.„Колегите ми са тук. Аз като директор мога да разреша да излязат да дадат интервю и да кажат дали някога и по някакъв начин в начално училище „Васил Левски" те са разбрали, че работи лидер на Демократическа партия за права и свободи. Може би някои от тях не знаят ,че аз съм лидер на тази партия", казва Моллаюсеин.Повечето родители на учениците не са притеснени от политическата кариера на директорката. Но други хора от града недоволстват от назначаването на партиен лидер за директор на училище.Директорът на РИО-Пловдив Антоанета Пакова обясни, че Сюзан Моллаюсеин е назначена за временен директор, тъй като отговаряла на изискванията

Ясни 12-те номинирани за „Футболист на Варна за 2013 година”

Станаха ясни вече са 12-те номинирани в 13-ата традиционна анкета „Футболист на Варна за 2013 година“. Това са по 6-има футболисти от „Черно море“ и „Спартак 1918“. В допитването участват спортните журналисти от града, които ще посочат в своите анкетни листи по петима играчи.

Откриха и трупа на майката на блъснатото от влак дете

Труп на жена, за която се предполага, че е майката на блъснатото от влак дете, е открит в района на междугарието Провадия - Житница. Тялото е открито на километър от жп линията за Варна преди мястото, където е загинало детето ѝ, съобщиха за „24 часа Труп на жена, за която се предполага, че е майката на блъснатото от влак дете, е открит в района на междугарието Провадия - Житница. Тялото е открито на километър от жп линията за Варна преди мястото, където е загинало детето ѝ, съобщиха за „24 часа" местни жители. В жената е намерен билет от влака София - Варна. Тя също е загинала от удара

Такса върху тютюна ще замени оспорвана такса за постъпване в болница в Гърция


Гръцкото правителство реши днес да премахне еднократна такса от 25 евро за постъпване в държавна болница, която беше въведена наскоро, и да я заменени с нова такса върху тютюна, която трябва да донесе същата сума пари в държавните каси, предаде агенция "Франс прес".

След спречкване в коалиционното правителство в края на миналата седмица министърът на здравеопазването от консервативната "Нова демокрация" Адонис Георгиадис в крайна сметка реши да оттегли спорната болнична такса, на...

Бонев: И в Германия наказват папараци със затвор

Бившият вътрешен министър Богомил Бонев пише в коментар за БГНЕС, че подкрепя в проекта за Наказателен кодекс да се предвиди наказание за всеки, който нарушава личната неприкосновеност, но смята, че текстът трябва да се прецизира

След "Списъкът на Шиндлер" Спилбърг и Зейлиън може отново да работят заедно по "Монтесума"


Продуцентът Стивън Зейлиън, работил по редица известни проекти, сред които е и "Списъкът на Шиндлер" на режисьора Стивън Спилбърг, ще се заема с продуцирането и пренаписването на сценария на филма "Монтесума" (Montezuma) - един от провалените, но съществуващи отдавна големи холивудски проекти. Стивън Спилбърг също се надява на участие в продукцията на DreamWorks като режисьор, съобщи "Холивуд Рипортър".

Друга интересна подробност около заглавието е, че актьорът Хавиер Бардем е...

Не трябва да има чадър над никого, заключи Кутев за случая "Сидеров"

Левицата подробно ще се запознава с искането за сваляне на имунитета

    


Очакваме големи чужди инвестиции в недвижими имоти

Това прогнозира чужда консултантска компания в търговията

Николай Гигов: Знаете каква ще е съдбата на клубовете, ако хората като мен се оттеглят


Президентът на "Локомотив" (София) Николай Гигов заяви, че "има моменти, в които на човек му е писнало от всичко". Бизнесменът заяви, че хора като него са важни за съществуването на някои клубове.

"Тази година "Локомотив" има 85-годишнина и мисля да го отпразнуваме по-спокойно. Ако аз се откажа от "Локомотив", знаете каква ще му е съдбата. Не само на "Локомотив", а и Гриша Ганчев, ако напусне "Литекс", и Домусчиев... Тези отбори просто ще изчезнат. Да не говорим за една огромна част...

Повече пушачи по света, сред жените най-много са в Гърция и България

По света днес има повече пушачи, отколкото през 1980 година.
Това се дължи както на увеличението на населението, така и на все по-голямата популярност на тютюневите изделия в Китай, Индия и Русия, сочи ново проучване, цитирано от АФП.
Например, в Китай през 2012 година е имало с близо 100 000 пушачи повече, отколкото преди три десетилетия, По света днес има повече пушачи, отколкото през 1980 година. Това се дължи както на увеличението на населението, така и на все по-голямата популярност на тютюневите изделия в Китай, Индия и Русия, сочи ново проучване, цитирано от АФП. Например, в Китай през 2012 година е имало с близо 100 000 пушачи повече, отколкото преди три десетилетия,

Историята на дядо Добри вдъхнови папата

/КРОСС/ Историята на 98-годишния дядо Добри Добрев, който обикаля улиците, за да проси пари и после ги дарява в българските църкви, привлече вниманието и на Негово Светейшество папа Франциск, съобава сайтът "Коста Рика днес". Главата на Римокатолическата църква е публикувал във Фейсбук историята на бедния българин, който всеки ден върви 10 километра от дома си до столицата на България и протяга ръка да измоли минувачите за някоя стотинка. Това, което е трогнало папата, е че този човек е дарил повече от 50 000 долара, които спестил от просията. Текстът, написан от Франциск, е придружен от две снимки на дядо Добрев - едната, заснета на улицата, а другата - в скромния му дом.    

НАП проверява финансирането на БХК

Националаната агенция за приходите проверява финансирането на Българския хелзинкски комитет (БХК), информираха от правозащитната организация. За...

Бойко ще ходи на работа, когато няма работа

Ако няма ангажименти, ще идва, защо да не идва в парламента?, заяви днес пред журналисти Димитър Главчев, запитан дали лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще идва на работа в Народното събрание през 2014 г. Миналата година Борисов често отсъстваше от заседанията в пленарна зала, като почти винаги имаше някаква причина. Изказването на депутата Главчев, направено и пред журналисти от BNews, определено е днешния хит :).

Двама шведски журналисти са освободени в Сирия

/КРОСС/ В Сирия са освободени двама журналисти от Швеция. Това съобщи „Франс прес", позовавайки се на Международния комитет на Червения кръст. Журналистите бяха отвлечени през ноември миналата година.От началото на въоръжения конфликт в Сирия случаите на отвлечени и убити журналисти са многобройни.

Очакването на снега е струвало 15 млн. лв. на държавата

Поддържането на фирмите за зимно почистване на пътищата в режим на готовност е струвало на данъкоплатците около 15 млн. лв. Това стана ясно от думите на Стефан Чайков, председател на управителния съвет на агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).   Въпреки че през ноември и декември не е имало сняг, на фирмите са изплатени общо 17 млн. лв. От тях близо 90% са отишли за дежурствата, които дават фирмите, за да са в бойна готовност в случай, че падне сняг, каза Чайков.   Това е причината в новите договори с пътните фирми парите за дежурства чувствително да бъдат намалени, каза пътният шеф.   По-голямата част от четиригодишните договори с фирмите изтичат през тази година и в скоро време АПИ ще обяви новите тръжни процедури за избор на изпълнител. Правилата все още се обсъждат и по тази причина Чайков не обясни какви ще са другите промени.   Все пак хубавото време е довело до спестяване на общо 8.5 млн. лв. от зимното поддържане. Основната част от тях 5 млн. лв. идват от по-късното обявяване на началото на зимния сезон за пътищата – вместо 1 ноември както се прави обичайно, от 15 ноември, отчете Чайков. Останалите около 3.5 млн. лв. идват от спестените пари през ноември и декември поради липсата на сняг.   Ако зимата продължи да бъде мека до края на сезона, вероятно ще бъдат спестени още пари. Всички икономисани средства ще отидат за кърпене на дупки през пролетта, каза Чайков.   "Независимо от меката зима пътноподдържащите фирми работят непрекъснато, особено тези, които се грижат за проходимостта на високопланинските проходи", похвали ги пътният шеф. Той отчете като успех нормално пътуване по време на празниците и липсата на проблеми по време на единствения досега снеговалеж през ноември.   "2013 г. беше значително по-добра от предходните години за пътния бранш. Надявам се, че с големите инфраструктурни проекти 2014 г. ще бъде още по-добра", каза Чайков.   Бюджетът на АПИ за тази година е 192 млн. лв. Това е по-малко от миналогодишния, който беше 220 млн. лв. и дори по-малко от постъпленията от винетки, приходите от които по закон трябва да отиват за ремонта и поддържането на пътната инфраструктура. За 2013 г. постъпленията от винетките са 216 млн. лв., по данни на агенцията.   Тя ще кандидатства с програма за ремонт на пътищата за 240 млн. лв. пред новия държавен инвестиционен фонд "Растеж и региони", който е с бюджет от 500 млн. лв., каза Чайков. Финансовият министър Петър Чобанов обаче неотдавна каза, че министерствата няма да получат от фонда повече от 30 млн. лв. на проект.   Въпреки орязания бюджет пътният шеф е категоричен, че ремонтите на трите опасни виадукта по магистралите "Тракия" и "Хемус" ще бъдат завършени през тази година. През миналата това не се случи, като основната причина беше орязването на капиталовите разходи от служебния кабинет и правителството на Пламен Орешарски.

Поддържането на готовност за зимното пътно почистване струвало 15 млн. лв.

Поддържането на фирмите за зимно почистване на пътищата в режим на готовност е струвало на данъкоплатците около 15 млн. лв. Това стана ясно от думите на Стефан Чайков, председател на управителния съвет на агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).   Въпреки че през ноември и декември не е имало сняг, на фирмите са изплатени общо 17 млн. лв. От тях близо 90% са отишли за дежурствата, които дават фирмите, за да са в бойна готовност в случай, че падне сняг, каза Чайков.   Това е причината в новите договори с пътните фирми парите за дежурства чувствително да бъдат намалени, каза пътният шеф.   По-голямата част от четиригодишните договори с фирмите изтичат през тази година и в скоро време АПИ ще обяви новите тръжни процедури за избор на изпълнител. Правилата все още се обсъждат и по тази причина Чайков не обясни какви ще са другите промени.   Все пак хубавото време е довело до спестяване на общо 8.5 млн. лв. от зимното поддържане. Основната част от тях 5 млн. лв. идват от по-късното обявяване на началото на зимния сезон за пътищата – вместо 1 ноември както се прави обичайно, от 15 ноември, отчете Чайков. Останалите около 3.5 млн. лв. идват от спестените пари през ноември и декември поради липсата на сняг.   Ако зимата продължи да бъде мека до края на сезона, вероятно ще бъдат спестени още пари. Всички икономисани средства ще отидат за кърпене на дупки през пролетта, каза Чайков.   "Независимо от меката зима пътноподдържащите фирми работят непрекъснато, особено тези, които се грижат за проходимостта на високопланинските проходи", похвали ги пътният шеф. Той отчете като успех нормално пътуване по време на празниците и липсата на проблеми по време на единствения досега снеговалеж през ноември.   "2013 г. беше значително по-добра от предходните години за пътния бранш. Надявам се, че с големите инфраструктурни проекти 2014 г. ще бъде още по-добра", каза Чайков.   Бюджетът на АПИ за тази година е 192 млн. лв. Това е по-малко от миналогодишния, който беше 220 млн. лв. и дори по-малко от постъпленията от винетки, приходите от които по закон трябва да отиват за ремонта и поддържането на пътната инфраструктура. За 2013 г. постъпленията от винетките са 216 млн. лв., по данни на агенцията.   Тя ще кандидатства с програма за ремонт на пътищата за 240 млн. лв. пред новия държавен инвестиционен фонд "Растеж и региони", който е с бюджет от 500 млн. лв., каза Чайков. Финансовият министър Петър Чобанов обаче неотдавна каза, че министерствата няма да получат от фонда повече от 30 млн. лв. на проект.   Въпреки орязания бюджет пътният шеф е категоричен, че ремонтите на трите опасни виадукта по магистралите "Тракия" и "Хемус" ще бъдат завършени през тази година. През миналата това не се случи, като основната причина беше орязването на капиталовите разходи от служебния кабинет и правителството на Пламен Орешарски.

До края на годината пациентите остават без право на безплатно ново лечение

До края на годината българският пациент остава без право да получи безплатно ново лечение, различно от това, което към момента Здравната каса покрива. Според промяна в наредбата за здравните дейности, които касата заплаща, обнародвана в Държавен вестник в работния ден между Коледа и Нова година, финансовата институция няма да заплаща никакви нови медикаменти и никакви нови терапии до началото на 2015 година.

Цитат на деня: Експанзивна съм във вземане на курсове


"Не съм толкова променлива, нито толкова експанзивна. Експанзивна съм в друг план - на вземане на курсове."

Така спортният министър Мариана Георгиева разкри нови черти от своите качества на първата си пресконференция за 2014 г. След като миналата година премина под знака на дозирането на ужасите в спорта с оглед на недопускане на интровертност на духа, сега тя разкри нов етап на емоционалното си състояние и поведение. 

В типичния си стил Мариана Георгиева успя да опише и...

Калцоне с пилешка кавърма

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31. Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

18-годишно момче се самоуби в Карлово

18-годишен гимназист от Карлово се самоуби тази нощ след употреба на алкохол.

18-годишно момче се самоуби след напиване в Карлово

18-годишен гимназист от Карлово се самоуби тази нощ след употреба на алкохол.

Проф. Константинов за Сидеров: Трябва да помогнем на човека, вместо да злорадстваме

Очевидно тук е налице здравословен проблем. Има един човек, на когото трябва да се помогне, защото има ескалиране на някакво поведение, което за мен не говори за особена нормалност. Това каза за Фокус математикът проф. Михаил Константинов относно искането на главния прокурор за сваляне на имунитета на Волен Сидеров заради инцидента на летище Варна Очевидно тук е налице здравословен проблем. Има един човек, на когото трябва да се помогне, защото има ескалиране на някакво поведение, което за мен не говори за особена нормалност. Това каза за Фокус математикът проф. Михаил Константинов относно искането на главния прокурор за сваляне на имунитета на Волен Сидеров заради инцидента на летище Варна

Гневът се лекува с аспирин

Гневните хора вече спокойно могат да си отдъхнат. Учените откриха, че в аспирина се съдържат съставки, които успешно потушават избухливостта и напрежението.

Шамара брани Волен, не иска двоен аршин

Рапърът Мишо Шамара брани Волен Сидеров във Фейсбук. По повод скандала на Варненското летище с лидера на "Атака" БИГ ША категорично заявява,че има двоен аршин в мярката за постъпките на "любимеца" му Бойко Борисов и всички останали.

Петко Петков иска да запише двоен албум с хитовете на “Трамвай №5”

Петко Петков иска да запише двоен албум с хитовете на “Трамвай №5”, но засега търси средства. Един от най-популярните български изпълнители от близкото минало продължава да пее и сега - но се пробва и в други жанрове. През 2012 г. издаде албум с канцонети. В него като дует “Белканто” изпълнява старинни италиански песни заедно с един от най-големите Петко Петков иска да запише двоен албум с хитовете на “Трамвай №5”, но засега търси средства. Един от най-популярните български изпълнители от близкото минало продължава да пее и сега - но се пробва и в други жанрове. През 2012 г. издаде албум с канцонети. В него като дует “Белканто” изпълнява старинни италиански песни заедно с един от най-големите

В Афганистан децата камикадзе са последното оръжие на талибаните

Спозмай беше много уплашена, както често пъти се случва с най-малките. Тя беше толкова уплашена, че се държеше странно и така привлече вниманието на афганистански войник. Той я спря и откри опасан около тялото й колан с експлозиви, с който трябваше да взриви военни и да влезе в Рая. Спозмай се спаси благодарение на страха си. Момичето /което според различните източници е на възраст между 8 и 10 години/ беше арестувана в афганистанската южна провинция Хелманд, малко преди да извърши самоубийствената си мисия, за която беше обучена от брат си, важен полеви талибански командир. Репортерите, на които полицията показа момичето, го описаха като страшно притеснено. Единствената снимка на Спозмай, която медиите разпространиха, я показват объркана, седнала сама на червенобял диван, забрадена със шал. Едно малко дете, забъркано в една очевидно по-голяма история. Първото чувство, което човек изпитва, когато гледа това момиче, е съжаление, но в крайна сметка Спозмай е щастливо дете, казва Мия Блум, която пише книга за децата терористи. "Използването на деца камикадзета определено зачести. А тяхната възраст все повече намалява", допълва експертката. "Допреди няколко години се говореше за спорадични случаи на 14-годишни или на 12-годишни, замесени в джихадистки дейности, а днес виждаме 7-8-годишни деца с колани с експлозиви. Деца, които, както е в този конкретен случай, нямат дори минималната идея какво се готвят да направят. Тези деца оцеляват само защото обхванати от паника не успяват да довършат докрай мисията си и биват разкрити", посочва специалистката. За да се уверим, че Мия Блум е права, трябва да си припомним някои данни от новините. През 2012 г. афганистанското правителство обяви, че е осуетило стотина самоубийствени атентата, в които били замесени малолетни. През 2011 г. пак в Афганистан президентът Хамид Карзай помилва на публична церемония дузина деца, арестувани, докато се опитвали да извършат атентат срещу правителствени обекти. Същата година ООН, правозащитната организация Хюман райтс уоч и Независимата комисия за човешките права на Кабул документираха десетина случая на атентати, извършени от непълнолетни. Този феномен не засяга само Афганистан. В Ирак от години деца са принуждавани да пътуват заедно с възрастни в автомобили, натъпкани с експлозиви, за да бъдат избегнати проверките на военните. В Пакистан през октомври беше съобщено за отвличането на стотина деца от талибанска милиция в племенните райони, където контролът на правителството е най-слаб. Според експерти тези деца са се озовали в ръцете на екстремистите и между четирите стени на мадрасетата /религиозните училища, където учениците са възпитавани в култ към свещената война/. "Но сме изправени пред феномен, който се разраства, преди всичко сред мюсюлманските екстремистки групи. Все по-малко от тези организации успяват да мобилизират нови възрастни членове. Ето защо те прибягват до деца, които са по-лесни за убеждаване, но на които не може да се има голямо доверие. Това е признак за слабостта на тези групи, но поради тази причина не е по-малко обезпокояващ", казва Блум. "Нека да вземем за пример детето от Хелманд. Ако е вярно онова, което разказват медиите, то тя е била подтикната да действа от брат си - талибански командир. Години наред лидерите на талибаните държаха близките си далеч от бойното поле. Нямаха нужда от тях, имаха си достатъчно хора за мръсната работа. Днес е точно обратното. Те прибягват до близките си, защото не успяват да убедят други хора да ги последват", предупреждава специалистката. Всички тези данни не пораждат оптимизъм. Нараства броят на децата, посещаващи специални курсове за интегриране обратно в обществото на бивши малолетни джихадисти, организирани от пакистанското правителство. В някои случаи става дума за отвлечени деца, а в други за деца, които са били отстъпени доброволно от някое семейство, което не е било способно да ги издържа и което се е опитвало да им осигури бъдеще, което държавата не може да им гарантира. Ето защо, за да се спре тероризмът, оръжията и пропускателните пунктове не са достатъчни. По БТА

Ремонтират спортния интернат в Благоевград

Започна поредният етап от ремонта на обновяването на спортния интернат в Благоевград, съобщават на сайта на общината.
За финансиране на мащабното начинание кметът д-р Атанас Камбитов е договорил спонсорство от цигарената фабрика „Благоевград БТ".
Дружеството ще поеме всички харчове по ремонта. Така за пълното обновяване на интерната няма да Започна поредният етап от ремонта на обновяването на спортния интернат в Благоевград, съобщават на сайта на общината. За финансиране на мащабното начинание кметът д-р Атанас Камбитов е договорил спонсорство от цигарената фабрика „Благоевград БТ". Дружеството ще поеме всички харчове по ремонта. Така за пълното обновяване на интерната няма да

Трагедията в Карлово: Преди да се обеси, Христо бил на Ивановден у приятел (видео)

18-годишният Христо Бакалов от Карлово, който сложи край на живота си, след като се обеси тази сутрин на дърво до дома на приятелката си на улица „Юмрук чал", снощи е бил на имен ден на свой приятел в дома му, съобщи Карлово ТВ. 

На купона бил много весел, нищо не предвещавало зловещия край. Компанията, няколко души, са казали пред полицията ... 18-годишният Христо Бакалов от Карлово, който сложи край на живота си, след като се обеси тази сутрин на дърво до дома на приятелката си на улица „Юмрук чал", снощи е бил на имен ден на свой приятел в дома му, съобщи Карлово ТВ. На купона бил много весел, нищо не предвещавало зловещия край. Компанията, няколко души, са казали пред полицията ...

Снимаха Зукърбърг как "рови" в телефона си докато шофира

Неволен папарак улови изпълнителният директор на социалната мрежа Facebook Марк Зукърбърг да пише текст на смартфона си, докато шофира. Разбира...

Снимаха Зукърбъг как "рови" в телефона си докато шофира

Неволен папарак улови Марк Зукърбърг да пише текст на смартфона си, докато шофира, което е нарушение на правилата за движение. Снимката е...

Видео: И "адът" в САЩ замръзна



Както целия североизточен регион на САЩ, и селцето Хел (в превод на български – ад, бел. ред.) беше затрупано от преспи сняг и стегнато от смразяващ студ, разказва агенция "Ройтерс".

Малката агломерация се намира на 15 километра североизточно от град Ан Арбър, щата Мичиган, а в нея живеят около 600 души. За тях обаче температурите от около минус 35 градуса по Целзий не са чак толкова изненадващи.

При все това, подобни мразовити условия понякога предизвикват...

Проф. Константинов: Трябва да се помогне на Сидеров, поведението му не е нормално

Очевидно тук е налице здравословен проблем. Има един човек, на когото трябва да се помогне, защото има ескалиране на някакво поведение, което за мен не говори за особена нормалност. Това каза за Фокус математикът проф. Михаил Константинов относно искането на главния прокурор за сваляне на имунитета на Волен Сидеров заради инцидента на летище Варна Очевидно тук е налице здравословен проблем. Има един човек, на когото трябва да се помогне, защото има ескалиране на някакво поведение, което за мен не говори за особена нормалност. Това каза за Фокус математикът проф. Михаил Константинов относно искането на главния прокурор за сваляне на имунитета на Волен Сидеров заради инцидента на летище Варна

Делото за банковия обир със заложници в Сливен отива на втора поправка

Върховният касационен съд (ВКС) за втори път върна на Бургаския апелативен съд делото за банковите заложници в Сливен от пролетта на 2011 г. Според висшите магистрати съдиите от въззивната инстанция неоснователно са намалили присъдата на подсъдимия Стефан Стефанов от 18 на 16,5 г. затвор.

Данъчни чукат на вратата на Хелзинкския комитет

Националната агенция по приходите погна с данъчна проверка и Българския хелзинкски комитет. Такава инспекция не му е правена от 1992 г., съобщиха от БХК днес.

Турското правителство не дава да се разследва има ли натиск срещу съдебната система

Турският министър на правосъдието и вицепремиер Бекир Боздаг съобщи, че ще се противопостави на разследването на независима съдебна институция относно оказвания натиск от властта върху магистратите,...

В Германия обмислят дали да не екстрадират чужденци, които мамят със социална помощ

Правителството на германския канцлер Ангела Меркел се съгласи да проучи нови политики за спиране на злоупотребите със социални помощи от имигранти в опит да разреши конфликт в новата коалиция между...

360 лева минимална заплата за държавните служители

Най-ниските заплати за държавни служители стават 360 лева, съобщава правителствената информационна служба. Това става след като на редновното си заседание днес правителството одобри промени в Наредбат...

БСП и ДПС с облекчение прехвърлиха на Цацаров отговорността за Сидеров

Управляващите партии БСП и ДПС остават без официална реакция по повод най-новия скандал с лидера на "Атака", който им осигурява парламентарното мнозинство. В сряда, часове преди очакваното решение на главния прокурор да поиска депутатския имунитет на Волен Сидеров заради агресивните му действия в самолета от София за Варна, зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова от БСП изрази пред Нова тв личното си мнение, че не приема подобно арогантно поведение. Манолова обаче бе твърде уклончива по въпроса ще гласува ли за снемането на имунитета на Волен Сидеров. Тя заобиколи и въпроса с искането на ГЕРБ за сваляне на Сидеров от председателския пост на антикорупционната комисия, като препрати топката към комисията по парламентарна етика, която обаче няма правомощия да реши този казус. Както преди ден направи парламентарният председател Михаил Миков, Манолова изцяло прехвърли случая "Сидеров" в полето на Темида. Заяви, че няма причини да се съмнява в прокуратурата и МВР, които според нея ще извършат всички действия, за да излезе истината наяве. "До този момент те показаха, че са предприели всичко необходимо. Едва ли някой се съмнява, че Сотир Цацаров ще направи компромис на когото и да е депутат или властимащ...След като видя фактите и видя какво са събрали разследващите, ще видя как ще гласувам. Не приемам подобно арогантно поведение от никого. Сидеров не е невръстното дете на парламента, за да отговарям за неговите действия. Той е лидер на партия, той е в Народното събрание, не защото аз така съм решила, той е в парламента по волята на българските граждани”, подчерта Манолова. Ако ставаше дума за действие, извършено от член на нашата парламентарна група, да, щях да отговарям в първо лице. Отказвам да нося отговорност за действията на лидер на друга партия. Сидеров ще понесе своята отговорност пред своите избиратели на първо място и ако се съберат достатъчно данни и пред съответните органи, добави още Мая Манолова. Скандалът, разигран от Волен Сидеров и съпартийците му на 6 януари вечерта при полет за Варна и след това на летището, засега се очертава като най-сериозния в скандалджийската му кариера, защото доведе до искане на имунитета му. Лидерът на "Атака" се е държал непристойно и цинично, твърди прокуратурата като посочва, че народният представител и шеф на антикорупционната комисия е нападнал полицай и му е нанесъл лека телесна повреда. Стигна се и до дипломатически скандал, тъй като Сидеров се е саморазправил и с френския културен аташе, заради което френското посолство реагира с официално съобщение, настояващо българските власти да вземат мерки. В тази ситуация отказът на двете управляващи партии за заемат политическа позиция изглежда неадекватен, но само на пръв поглед. Ако осъдят последния скандал на "Атака", БСП и ДПС трябва да отговорят защо не са реагирали на предишните му демонстративни изцепки, цинизъм, агресия, непристойно поведение и в парламента, и извън него. И още по-лошо – рискуват да признаят публично, че са легитимирали това поведение, както и крайния национализъм на "Атака", след като разчитат именно на тази партия за гарантиране на правителственото мнозинство. Сега, след като Сотир Цацаров свърши "мръсната работа" и поиска депутатския имунитет на Волен Сидеров, БСП и ДПС с облекчение ще прехвърлят отговорността за съюзника си на прокуратурата и съда, които формално са независими от другите власти. И двете партии се чувстват крайно притеснени от това съюзничество в навечерието на европейските избори с ясното съзнание, че ще им навреди. Още повече, че европейските им партии майки отдавна заклеймиха сътрудничеството на българските си дъщерни формации с крайните националисти на Сидеров и настояват то да бъде прекратено. Актът на разлъката идва и в удобен за "Атака" момент, тъй като партията губи рейтинг заради подкрепата си към правителство с участието на ДПС. Волен Сидеров вече влезе в ролята на жертва, твърдейки, че е "поръчан" от всички останали партии, включително БСП и ДПС, надявайки се това послание да стигне до избирателите му. Основните действащи лица в това театро ще имат достатъчно време и поводи до евроизборите да внушават на електората, че нямат нищо общо едни с други. За да спасят парламентарното мнозинство, депутатите на БСП и ДПС трябва да се погрижат дисциплинирано и под строй да идват на работа, както и да привлекат гласовете на двамата бивши избраници от ГЕРБ, обявили се наскоро за независими. Има и друг сценарий. Опозиционната партия ГЕРБ и управляващите БСП и ДПС да решат да демонстрират европейско поведение и да формират заедно кворума за заседанията на НС, като игнорират "Атака". Така всички в Брюксел ще са доволни, а след месеци на долнопробни политически кавги, интриги и дебнене за кворума, трите партии ще покажат пред българския народ, че работят "отговорно" и по "европейски". Очертаващият се консенсус за избора на нов главен съдебен инспектор може да се окаже и тест, и първа лястовица за такъв нов почин. Този избор зависи изцяло от ГЕРБ, тъй като за него е нужно квалифицирано мнозинство и управляващите БСП и ДПС със своите 120 депутати не могат да осигурят такова дори с присъдружната "Атака". Кандидатурата на съдия Веселина Тенева бе издигната от ДПС и внесена в последния възможен срок – на 27 декември, в краткия отрязък между коледната и новогодишната ваканция. Изтеклата информация за спорни имотни сделки и прехвърления в семейството на Тенева разколеба ГЕРБ, най-вече защото случаят заплашваше да повтори предишни скандали с провалени номинации за КС, които силно отекнаха в Брюксел. Не е ясно дали ГЕРБ ще внесат своя кандидатура, след като заявяват, че нямат нищо против Тенева, за която дори номиниралият я Четин Казак от ДПС твърди, че досега не я познавал и не може да обясни кой е предложил Тенева и как се е стигнало до нейното име. ГЕРБ официално предложиха срокът за номинации да се удължи до края на януари, защото в обществото се създавало впечатление, че се действа задкулисно и това не влияе положително на кандидатурата, която и да е тя. Истинският тест около избора на главен съдебен инспектор е именно този – дали опозиция и управляващи след съответни задкулисни пазарлъци ще създадат "впечатление" за прозрачна и публична процедура, или реално ще има такава. Както се вижда, политическият сезон обещава да е голям спектакъл, с много шум и многозначителни жестове на сцената, със стари герои в нови роли и нови герои в ролята на детронирани играчи. Голяма забава за кукловода...

Преди да се обеси, ученикът от Карлово бил на Ивановден у приятел (видео)

18-годишният Христо Бакалов от Карлово, който сложи край на живота си, след като се обеси тази сутрин на дърво до дома на приятелката си на улица „Юмрук чал 18-годишният Христо Бакалов от Карлово, който сложи край на живота си, след като се обеси тази сутрин на дърво до дома на приятелката си на улица „Юмрук чал", снощи е бил на имен ден на свой приятел в дома му, съобщи Карлово ТВ. На купона бил много весел, нищо не предвещавало зловещия край. Компанията, няколко души, са казали пред полицията ...

Данъчните проверяват Българския хелзинкски комитет

Националната агенция по приходите започна първата си данъчна проверка на правозащитния Български хелзинкски комитет, съобщиха в сряда от неправителствената организация. В началото на ноември БХК подаде сигнал в прокуратурата срещу лидера на ВМРО Ангел Джамбазки за негова реч, насочена срещу бежанците. Държавното обвинение обяви, че започва разследване. На другия ден ВМРО поиска от данъчните да извършват проверка на организацията, обвинявайки я в защита на чужди интереси. "Това е първата данъчна проверка на БХК от основаването й през 1992 г. Организацията напомня, че през октомври 2013 г. политическа партия ВМРО-БНД, организация от неототалитарен тип, информира, че ще подаде сигнал до главния прокурор за “оклеветяване, набеждаване и уронване авторитета на зам.-председателя на ВМРО, Ангел Джамбазки, и на цялата партия от страна на БХК”, както и сигнал до НАП с “искане да се провери кой финансира БХК”, припомнят от хелзинкския комитет. БХК е неправителствена организация, която има силно критична позиция към сегашните управляващи в лицето на БСП и ДПС, каквато имаше и към предишните управляващи от ГЕРБ. В края на миналата година стана ясно, че данъчните са започнали и пълна проверка на "Икономедия", която е собственик на едни от малкото критични към управляващите издания като вестник "Капитал" и сайта "Дневник". От БХК напомнят, че още след сигнала на Джамбазки до НАП, те са заявили, че не вярват българските данъчни органи да започнат репресивни действия против организацията - каквато би била по същество една извънпланова проверка по искане на ВМРО-БНД. "Тогава написахме също: “Вярваме, че както държавните органи, така и обществото, ще запазят фокуса на вниманието си върху най-важното - недопускане на призиви към насилие, налагане на върховенството на правото”. За съжаление, изглежда, че това не се случва. Ако наистина данъчната проверка на БХК е по сигнала на ВМРО-БНД - организация, която нееднократно е отричала основни принципи на политическата демокрация и правата на човека, това е недопустимо и граничи с политически тормоз", се казва в позицията на неправителствената организация. БХК заявява, че финансовите й отчети се заверяват всяка година от авторитетни одиторски фирми, както изискват, както донорите й, така и българският закон. "През 2013 г. БХК отправи редица остри критики към настоящото правителство и пръв поиска неговата оставка, когато то предложи за председател на ДАНС депутата Делян Пеевски. Впоследствие БХК поиска оставката на председателя на Държавната агенция за бежанците и на правителството във връзка с неговата неспособност да се справи с бежанската криза в България. БХК води от свое име и подпомага десетки други граждани в техните дела срещу правителствени институции, които се водят пред съдебни и административни органи в България", припомнят от организацията. БХК декларира, че има пълна готовност да съдействаме на данъчните власти, но ще изиска и информация за причините на настоящата проверка и за това, кои други политически партии и неправителствени организации са били обект на подобни проверки през последните години.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване