Чистачите на Перник излизат на протест

Работниците по чистата в Перник излизат утре на протест, научи репортер на zaPernik.com. Причината е в забавянето на изплащането на възнагражденията им с над 4 месеца.

Според думи на чистачи последните пари, които са получили са за месец октомври 2013г.
Протестът ще бъде организиран утре – петък, от 7.30 часа на автопарка на фирмата за чистота, в близост до спортна зала „Борис Гюдеров”, който те наричат „Балона”.Продължава

БСП ще връща райсъветите в София, Пловдив и Варна


Нова революционна идея на БСП ще бъде предложена за гласуване между първо и второ четене на Изборния кодекс в парламента. Освен вече приетата промяна районните кметове да бъдат отново избираеми длъжности, социалистите ще предложат с листи да бъдат избирани пряко и районни съветници. Идеята на социалистите днес беше съобщена пред журналисти от общинския съветник в София Калоян Паргов. Такава поправка ще засегне жителите на столицата, Пловдив и Варна, където има районно деление.
...

Пиян фен на Юнайтед потърси Фъргюсън чрез спешния телефон

/КРОСС/ След снощната поредна загуба на „Манчестър Юнайтед" върл привърженик на отбора се напил от мъка, звъннал на спешния телефон на Острова и помолил да бъде свързан с бишия мениджър на тима сър Алекс Фъргюсън, за да обсъдят резултата и даде съвети. Служителят, който приел обаждането, обяснил на афектирания фен, че този номер е само за спешни повиквания и ако иска да сподели нещо относно двубоя може да го направи в медиите. Фъргюсън е един от най-обичаните треньори в света и легенда на Юнайтед, докато сегашният мениджър на "червените дяволи" Дейвид Мойс не се приема с особен възторг от феновете на отбора.  

Плевнелиев пред сръбския външен министър: Имаме общо бъдеще в ЕС

"Започването на преговори за присъединяване между Европейския съюз и Сърбия разкрива нова перспектива за всестранното задълбочаване на българо-сръбското партньорство. България и Сърбия трябва да градят отношения, основани на взаимно разбиране и на визия за развитие, отразяваща общото им бъдеще в ЕС". Това заяви днес президентът Росен Плевнелиев на

Централната банка на Турция се намеси на пазара, за да подкрепи лирата


Турската централна банка за пръв път за последните две години се намеси извънредно на валутния пазар в опит да овладее стремителното обезценяване на лирата, съобщи Блумбърг.

Това се случи след като турската лира ускори днес своя спад, достигайки нови рекордно ниски нива спрямо долара и еврото.

В началото на деня турската лира премина прага от 2.29 лири за долар и 3.11 лири за евро, но след намесата на централната банка по обяд курсът на лирата се върна до ниво от 2.2709...

Васил Василев стана председател на Общобългарския комитет „Васил Левски”

Председателят на Фондация „Братя Василеви" Васил Василев е избран за председател на Общобългарския комитет „Васил Левски", съобщиха за Фокус от комитета. Заместник-председател е проф. Пламен Митев, декан на Историческия факултет в СУ „Св. Климент Охридски". 

Общобългарският комитет „Васил Левски" е създаден на 24 април 1991 година и има за цел Председателят на Фондация „Братя Василеви" Васил Василев е избран за председател на Общобългарския комитет „Васил Левски", съобщиха за Фокус от комитета. Заместник-председател е проф. Пламен Митев, декан на Историческия факултет в СУ „Св. Климент Охридски". Общобългарският комитет „Васил Левски" е създаден на 24 април 1991 година и има за цел

Плевнелиев: Преговорите за присъединяване на Сърбия към ЕС дават нова перспектива за задълбочаване на партньорството


Започването на преговори за присъединяване между Европейския съюз и Сърбия разкрива нова перспектива за всестранното задълбочаване на българо-сръбското партньорство. България и Сърбия трябва да градят отношения, основани на взаимно разбиране и на визия за развитие, отразяваща общото им бъдеще в ЕС. Това заяви днес президентът Росен Плевнелиев на среща с министъра на външните работи на Сърбия Иван Мъркич, съобщиха от прессекретариата му.

Държавният глава подчерта, че страната ни ще...

Плевнелиев: Преговорите за присъединяване на Сърбия към ЕС дават нова перспектива за задълбочаване на партньорството


Започването на преговори за присъединяване между Европейския съюз и Сърбия разкрива нова перспектива за всестранното задълбочаване на българо-сръбското партньорство. България и Сърбия трябва да градят отношения, основани на взаимно разбиране и на визия за развитие, отразяваща общото им бъдеще в ЕС. Това заяви днес президентът Росен Плевнелиев на среща с министъра на външните работи на Сърбия Иван Мъркич, съобщиха от прессекретариата му.

Държавният глава подчерта, че страната ни ще...

Цацаров нападна спецпрокуратурата заради доклада на ЕК

"Докладът на Европейската комисия за специализираната прокуратура въобще не е положителен". Това каза главният прокурор на Сотир Цацаров по повод питане, касаещо отношението на ЕК към спецобвинението, поверено на Светлозар Костов. "Не е време да се преосмисли тази структура, време е да започне да работи. Причината специализираната прокуратура да не работи добре, са проблеми, свързани с вътрешната организация и недостатъчното кадрово осигуряване досега.

Държавна сделка за "Химко" и "Ремотекс" след оценка на активите

До края на февруари се очаква държавата да придобие химическия завод "Химко" във Враца и в момента се прави оценка на активите му, за да се реши каква инвестиция да направи "Българския енергиен холдинг" (БЕХ). Това каза пред журналисти министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който участва в четвъртък във форум "Реиндустриализация чрез конкурентоспособност". По-късно пък от БЕХ съобщиха, че поради значителните разминавания между очакваната от собственика на закъсалото финансово дружество "Ремотекс-Раднево" цена и предложената й от държавата, която пък има интерес да възстанови дейността на фирмата, ще се направи пълен финансов, правен и технически дю дилиджънс на предприятието. Така трябва да се определи стойността на дружеството, която да служи за отправна точка при преговорите по сделката. Оценката на "Ремотекс-Раднево“ ще се изготви от избран с конкурс оценител, посочват от БЕХ. В отговор на журналистически въпрос дали държавата ще плати 50 млн. лв. за придобиването на "Химко", Стойнев каза, че крайната цена още не е ясна, но няма да е далеч от споменатата сума. Щом като правим оценка и имаме намерение да придобием завода, значи считаме, че по най-бързия начин той може да започне да работи, заяви министърът.

Заловиха бракониер с 272 кг риба на яз. Тича

Капакът на ремаркето се отворил и от него изпаднали

Васил Василев стана председател на Общобългарския комитет „Васил Левски”

Председателят на Фондация „Братя Василеви Председателят на Фондация „Братя Василеви" Васил Василев е избран за председател на Общобългарския комитет „Васил Левски", съобщиха за Фокус от комитета. Заместник-председател е проф. Пламен Митев, декан на Историческия факултет в СУ „Св. Климент Охридски". Общобългарският комитет „Васил Левски" е създаден на 24 април 1991 година и има за цел

Задържаха двама младежи, разбили офис на куриерска фирма във Варна

Вчера са задържани за срок от 24 часа за извършване на 2 взломни кражби Р.В. на 19 г. от с. Аврен, осъждан, и Р.А. на 18 г. от гр. Варна, също осъждан. Двамата са проникнали незаконно в офис на куриерска фирма, намиращ се в ж.к. "Владислав Варненчик" и са извършили кражба на пратки на обща стойност около 80 лв.

Нереални скулптури

Вижте уникалната експозия "Les Voyageurs" на Бруно Каталано

    


Плевнелиев: Разкрива се перспектива за задълбочаването на българо-сръбското партньорство

/КРОСС/ "Започването на преговори за присъединяване между Европейския съюз и Сърбия разкрива нова перспектива за всестранното задълбочаване на българо-сръбското партньорство. България и Сърбия трябва да градят отношения, основани на взаимно разбиране и на визия за развитие, отразяваща общото им бъдеще в ЕС". Това заяви днес президентът Росен Плевнелиев на среща с министъра на външните работи на Република Сърбия Иван Мъркич, който е на посещение в България. Държавният глава отново подчерта, че страната ни ще предостави на Сърбия цялата експертна подкрепа в хода на преговорния процес. Росен Плевнелиев отбеляза, че стартирането на преговори за присъединяване към ЕС е успех не само за Сърбия, но и позитивен знак за всички държави от Западните Балкани. Активизирането на дейността на създадената през септември 2013 г. Българо-сръбска търговско-промишлена камара, както и идеята за провеждането на съвместен бизнес форум с участието на държавните глави на двете страни в пограничния регион, в който е концентрирано българското национално малцинство в Сърбия, също бяха сред акцентите на срещата. Според Росен Плевнелиев насърчаването на контактите между бизнеса от двете страни е реална възможност, която трябва да бъде използвана за увеличаването на двустранния стокообмен. „Искам да Ви уверя, че Сърбия ще направи всичко необходимо за да подобри живота на българското национално малцинство", подчерта по време на срещата министър Мъркич

Пенсионираха шефа на полицията в Перник Георги Бонев

Пенсионираха пернишия директор на полицията Георги Бонев, научи zaPernik.com. По негово време в Перник отново стана бум на дребната престъпност, палежи на автомобили, да не говорим за самоубийства и престъпления.

Най-вероятно от утре полицията ще бъде ръководена от Станислав Теофилов, който в момента е шеф на Транспортна полиция в София,но е перничанин.

Теофилов е в рода на полицаи - баща му е бил шофьор в МВР, майка му деловодителка, а брат му работи в...

Продължава

Toyota остава първа по продажби на автомобили в света

  Японската автомобилна компания Toyota запази първото си място като най-големият производител на коли в света, информира „Би Би Си“. ...

Властите в Дамаск били готови да платят за връщането на бежанци, твърдят посетилите Сирия


Представителите на официалната власт в Сирия обявили пред прочулата се покрай депутата от БСП Страхил Ангелов делегация в Дамаск, че няма никаква пречка пред желаещите да се върнат в страната си бежанци да го сторят, като държавата ще поеме разходите за прибирането им. Това заяви на пресконференция днес един от участниците в 13-членната делегация и председател на Народното социално движение Румен Дечев, цитиран от БТА.

Целта на делегацията от представители на българската...

Властите в Дамаск били готови да платят за връщането на бежанци, твърдят посетилите Сирия


Представителите на официалната власт в Сирия обявили пред прочулата се покрай депутата от БСП Страхил Ангелов делегация в Дамаск, че няма никаква пречка пред желаещите да се върнат в страната си бежанци да го сторят, като държавата ще поеме разходите за прибирането им. Това заяви на пресконференция днес един от участниците в 13-членната делегация и председател на Народното социално движение Румен Дечев, цитиран от БТА.

Целта на делегацията от представители на българската...

Арестуваните за палежа на колата на Инспектората - пуснати на свобода

 Арестуваните за палежа на автомобила на Инспектората по образование са пуснати на свобода, научи zaPernik.com.

Според наши източници в полицията двамата заловени нямали нищо общо с палежа.

Автомобилът на Инспекторатът по образование бе запален пред блока на неговата шефка Ваня Коконова.

Както zaPernik.com писа вчера в Инспектората са писали обяснения по случая.

Днес Ваня Коконова отказа да даде информация какво е правил служебния автомобил през нощта...

Продължава

Анна Янева се срещна с индийския министър на търговията и индустрията

Зам.-министърът на икономиката и енергетиката Анна Янева проведе среща с държавния министър на търговията и индустрията на Индия Начиапан и участва в церемонията за откриването на най-големия инженерен панаир (India Engineering Sourcing Show) 2014 в Мумбай, съобщиха от МИЕ.

Deja vu: ГЕРБ готвят вот на недоверие, НС прекъсна работа поради липса на кворум

На втората си работна седмица за новата година парламентът възвърна добре познатата "кондиция" от миналата година – пленарно заседание пропадна поради липса на кворум, ГЕРБ обявиха, че обмислят нов вот на недоверие към кабинета и "уличиха" мнозинството, че зависи от депутатите на "Атака". Вотове на недоверие към правителството "Орешарски", които опозицията стартира, но прекъсна миналата есен, може да се възобновят. Зам.-председателят на ГЕРБ Цецка Цачева съобщи в четвъртък пред журналисти, че обмислят отново да поискат оставката на правителството, но засега не е ясно за какво. "Следим изключително внимателно различните секторни политики. Там, където групата прецени, че те са най-зле, ще бъде следващият ни вот на недоверие. Можете да го очаквате много скоро", каза Цачева, след като пленарното заседание бе прекратено по-рано поради липса на кворум. Това се случи около 12 часа, когато се оказа, че в присъстващите в залата депутати са по-малко от 121 и работата не може да продължи. След като избраниците от БСП и ДПС не се появиха в пленарна зала, председателят на парламента Михаил Миков даде 30-минутна почивка, за да успеят парламентарните групи да "се организират". Това не се случи, но пък беше сгоден случай лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който напоследък рядко посещава парламента, да демонстрира готовност за спасяване на законодателната дейност. Той влезе в НС във видимо добро настроение, свирукайки си с уста, след това снима Цветан Цветанов с хасковски деца, дошли на екскурзия в парламента, а после самият той се увековечи с тях. Накрая влезе в пленарната зала, за да се регистрира и да "помогне на БСП" за кворума. При новото поименно преброяване, освен депутати от БСП, ДПС и "Атака", бе отчетено присъствието и на Бойко Борисов и Вежди Рашидов от ГЕРБ. Въпреки това обаче БСП и ДПС, които имат общо 120 депутати, не успяха да съберат кворум и заседанието беше прекратено. На излизане Борисов коментира, че им е дал два гласа, но те не идват на работа. Заместник-председателят на групата на ГЕРБ Красимир Велчев попита защо Делян Пеевски не идва на работа. "Не е един, а два гласа дадох днес на БСП и ДПС, за да продължи заседанието на парламента, но те пак не можаха да си осигурят кворума в залата. За пореден път блесна, че БСП и ДПС са абсолютно зависими от "Атака", че това управление се крепи единствено и само на "Атака", че дори с обещаните от мен два гласа те не могат да накарат собствените си депутати да работят", написа по-късно в социалната мрежа Фейсбук Бойко Борисов. Той напомни, че и в сряда е било същото с гласуването на Изборния кодекс. "Въпреки че ние считахме, че е от изключителна важност възможно най-рано да се уредят изборните правила и възможностите на българските граждани да припознаят партиите, за които искат да гласуват, БСП и ДПС пак ги нямаше в парламента. И след като "Атака" напуснаха пленарната зала, кворумът отново пропадна и не можаха да приемат кодекса на Мая Манолова. Без златния пръст на Волен Сидеров, БСП и ДПС не могат да работят самостоятелно", коментира още Борисов. Тях ги няма, чакат ГЕРБ да ги обслужва, не е достойно, беше коментарът на Вежди Рашидов пред журналисти. Опозицията не осигурява кворуми, защото има друга задача - опозицията иска оставка на това правителство, допълни той. Да се научат да си идват на работа и да си управляват, защото носят отговорността, призова Рашидов. "Категорично ясна е невъзможността на този състав на 42-ото Народно събрание да води смислен парламентарен живот. България е държава с парламентарно управление, българският парламент в момента е в такива тежки зависимости между три от парламентарните групи, които са задкулисни и неясни, че е безсмислено да се правят каквито и да е усилия за реанимирането му и имитацията на дейност”, заяви Цачева. "Дори сега в кулоари при среща с народни представители от левицата и на тях им е ясно, че повече така не може. Да бъдат любезни т.нар. от тях програмно правителство да си подаде оставката и да вървим по най-бързия начин на едни предсрочни избори, които са единственото полезно за държавата във вътрешен план и в международен с оглед на изолацията, в която се намира България днес”, заключи тя. "ГЕРБ е отговорна опозиция, нашето място е в пленарната зала. Тогава, когато управляващото мнозинство подсигури нормална работа за дебат в пленарната зала, въпреки методите на ръководство на този парламент, въпреки начина, по който се затваря и не се дава възможност да се чуе гласа на опозицията, ще го правим още толкова дни, колкото ще просъществува това Народно събрание”, каза още Цецка Цачева.

Младежката безработица – основна тема на Конгреса на ПЕС

ПЕС съзнава страховете на хората и отчита стремежите им, заяви Станишев

"Атака" иска 10% ДДС за родни храни

Предложението вече е в парламента

    


Румънски милиардер опита да напусне страната с фалшиви документи

/КРОСС/ Румънският милиардер и медиен магнат Сорин Овидиу Вънту е арестуван в четвъртък от полицията при опит да напусне страната с фалшиви документи. От прокуратурата съобщиха, че у него са намерени лична карта и паспорт на гражданин от Молдова с чужди данни, на който е била залепена неговата снимка. В Румъния против Вънту са заведени няколко наказателни дела. Той бе арестуван през 2010 г., но след това освободен под гаранция, със забрана да напуска страната. Вънту е собственик на редица електронни и печатни медии, сред които един от най-популярните румънски телевизионни канали "Реалитатя", който по време на президентските избори миналата година разпространи материали, компрометиращи президента и неговите сътрудници.            

ВМРО: Подкрепа за еврочленство да се дава само на добри съседи

/КРОСС/ "Управляващите България трябва да престанат с безотговорните си обещания и безрезервната подкрепа за Сърбия в Европейския съюз. Съседката ни първо трябва да покаже, че спазва правата на българите в Западните покрайнини и уважава тяхното изконно право да изучават майчин език, преди да искат от нас подкрепа за еврочленство."Това поиска днес група от ВМРО по време на спонтанния си протест в центъра на София. Младежите причакаха пред Президентството сръбския външен министър Иван Мъркич, преди той да влезе на среща с Росен Плевнелиев. От партията настояха за пореден път Сърбия да позволи свободното преминаване между двете държави, както и да извърши реформи в управлението си, с които да гарантира, че не преследва българщината на своята територия. Членовете и симпатизантите на ВМРО издигнаха пред сръбския министър плакати с надписи: „Пътят на Сърбия към Европа е застлан само с добри намерения", „Пътят на Сърбия към ЕС минава през Цариброд и Босилеград" и „Първо спазвайте правата, Европа ще почака". Недоволство сред протестиращите предизвика и факта, че, визитата на Мъркич бе забулена в неяснота и до късния следобед вчера нямаше никаква информация за програмата и срещите му с българските държавници.  

Тръгва първият български кораб по линията Варна-Кавказ

/КРОСС/ Първият български кораб по линията Варна-Кавказ завърши успешно своето тестово плаване извън акваторията на Пристанище "Варна". Целта на изпитанието е определянето на изправността и маневрените възможности на плавателния съд. След успешните ходови изпитания корабът се очаква официално да поеме първия си рейс по линията Варна - Кавказ.Новият фериботен кораб „Варна" е собственост на морския оператор „Варнафери" ЕООД, в която равни дялове имат „Български морски флот" (БМФ) и „Българско речно плаване" (БРП). В края на миналата година „Холдинг БДЖ" ЕАД, „БДЖ - Товарни превози" ЕООД и „Варнафери" ЕООД подписаха, съгласуван с руската страна текст на допълнително споразумение към основната спогодба за експлоатация на фериботната линия Варна - Кавказ, с което „Варнафери" ЕООД се признава за оператор от българска страна по морската отсечка Варна - Кавказ. След включването на българския кораб по тази линия се очаква значително увеличаване на товарооборота на пристанище Варна.            

Издръжката на живот за четиричленно семейство е 2260 лв., изчисли КНСБ

През 2013 г. токът е поевтинял с 11.1%, парното - с 10.5%, а природният газ - с 5.3%, благодарение на това издръжката на живот нараства за година само с 1.6% до 564.95 лв. на човек, сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Това означава, че семейство от двама възрастни и две деца трябва да разполага месечно с около 2260 лв., за да посреща разходите си и да се храни нормално.
Изследването показва, че близо 80% от домакинствата в страната живеят с...

Министър Греков поиска спешна среща в Брюксел за проблемите на тютюнопроизводителите

Спешна среща в Брюксел, на която да бъдат обсъдени проблемите на тютюнопроизводителите у нас, поиска министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков по време на среща с европейския комисар по земеделие и развитие на селските райони Дачиан Чолош в Кишинев, Молдова.

Николай Расторгуев: Не възприемам Украйна като чужда държава

На 14 януари група «Любе» отбеляза своя 25-годишен юбилей на сцена. Именно толкова години зад кормилото на групата стои постоянният ръководител певецът - Николай Расторгуев. На 15 март тази година в Москва ще се състои грандиозен концерт по случай 25-годишен юбилей на «Любе» в спортния комплекс "Олимпийски". На юбилейния концерт ще прозвучат всички най-големи хитове на групата за изминалите 25 години с участието на гости и приятели. Фронтменът на популярната руска група «Любе» разказа, как три години е работил в авиационен институт, защо понякога наднича в социалните мрежи, защо не ходи на кино, не яде семки по време на турне и вече не носи военна униформа, а също така, как пържи сырники (изварени кюфтенца) само за пет минути и обича да се излежава на дивана. «Любе» е руска рок група, чиято музика хармонично смесва елементи от рокендрол, руска фолклорна музика, военна музика и елементи от рапа. Групата е основана през 1989 година. Идеята за създаване на група «ЛЮБЕ» принадлежи на продуцента и композитора Игор Матвиенко. През 1987-1988 г. той написва музиката за дебютните песни по стихове на поетите Александър Шаганов и Михаил Андреев

Николай Расторгуев: Не възприемам Украйна като чужда държава

На 14 януари група «Любе» отбеляза своя 25-годишен юбилей на сцена. Именно толкова години зад кормилото на групата стои постоянният ръководител певецът - Николай Расторгуев. На 15 март тази година в Москва ще се състои грандиозен концерт по случай 25-годишен юбилей на «Любе» в спортния комплекс “Олимпийски“. На юбилейния концерт ще прозвучат всички най-големи хитове на групата за изминалите 25 години с участието на гости и приятели. Фронтменът на популярната руска група «Любе» разказа, как три години е работил в авиационен институт, защо понякога наднича в социалните мрежи, защо не ходи на кино, не яде семки по време на турне и вече не носи военна униформа, а също така, как пържи сырники (изварени кюфтенца) само за пет минути и обича да се излежава на дивана. «Любе» е руска рок група, чиято музика хармонично смесва елементи от рокендрол, руска фолклорна музика, военна музика и елементи от рапа. Групата е основана през 1989 година. Идеята за създаване на група «ЛЮБЕ» принадлежи на продуцента и композитора Игор Матвиенко. През 1987-1988 г. той написва музиката за дебютните песни по стихове на поетите Александър Шаганов и Михаил Андреев

Ето това е Киев днес – огън, смърт и руини!

Камъни и коктейли Молотов излитат спорадично от лагера на протеста към струпаните от другата страна на барикадата полицаи.

Печенката, Бобо и Сантра награждават отличници в Кърджали

Ученици от VIII до ХII клас се срещнаха вчера в Дома на културата в Кърджали с младите звезди. Бийтбокс шампионката Печенката (на снимката), Бобо и Сантра им връчиха наградите от олимпиада по български език и литература, математика, английски език, информационни технологии, която се проведе на 15, 16 и 17 януари. Младежи от 9 училища се включиха в Ученици от VIII до ХII клас се срещнаха вчера в Дома на културата в Кърджали с младите звезди. Бийтбокс шампионката Печенката (на снимката), Бобо и Сантра им връчиха наградите от олимпиада по български език и литература, математика, английски език, информационни технологии, която се проведе на 15, 16 и 17 януари. Младежи от 9 училища се включиха в

Зам.-министър Янева се срещна с индийския министър на търговията

/КРОСС/ Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Анна Янева проведе среща с държавния министър на търговията и индустрията на Индия Начиапан (E.M. Natchiappan) и участва в церемонията за откриването на най-големия инженерен панаир (India Engineering Sourcing Show) 2014 в Мумбай. Това е първото участие на български фирми в инженерно изложение в Индия. Зам.-министър Янева беше поканена от държавния министър на търговията и индустрията Начиапан (E.M. Natchiappan) да разгледа щандовете с инженерна продукция от Индия, Африка, Европа. Специално внимание бе обърнато на българския щанд, на който се представяха седем изложителя. По време на форума зам.-министър Янева се срещна и с изпълнителния директор на Индийския съвет за насърчаване износа на инженерни стоки (EEPC) Башкар Саркар (Baskar Sarkar). „Уверена съм, че интересът към участващите за първи път български фирми в инженерно изложение, ще допринесе за ръста на стокообмена между България и Индия.", подчерта зам.-министър Анна Янева. По думите й изложението предоставя възможност за директни срещи на българските представители с потенциални индийски партньори. Отправена бе и покана за представяне на индийски фирми в Международния технически панаир в Пловдив. Индийският съвет за насърчаване износа на инженерни стоки потвърди намерението си да организира подобно участие

През юли пускат първия участък от Западната дъга на Околовръстното

София /КРОСС/ Западната дъга на Софийския околовръстен път се изпълнява в график. Работата не е спирала и през юли трябва да е завършен първият участък от около 3 км от Западната дъга на Околовръстния път, заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. С изграждането на отсечката значително ще се облекчи трафикът от и към София, задръстванията ще намалеят и ще се пътува много по-безопасно, каза още регионалният министър. На участъка се изграждат три големи съоръжения - пътен възел при бул. „Царица Йоана", пътен възел при бул. „Сливница" с естакада и мост при река Какач. Пътният възел при бул. „Сливница" е проектиран на три нива. С построяването му ще се осигури безконфликтното преминаване през пътната връзка, ще се подобри транспортното обслужване на международния и на вътрешен трафик и ще се увеличи безопасността и сигурността при пътуване, обясни инж. Чайков.Първото ниво е под нивото на съществуващото кръстовище. По него ще се осъществява транзитното движение по Софийския околовръстен път посока север - юг. Второто ниво е на нивото на терена и ще бъде кръгово кръстовище с два дъговидни моста над СОП. Третото ниво е естакада над нивото на сегашното кръстовище. По нея ще преминава транзитния поток по направлението бул. „Сливница" - ГКПП „Калотина". Изпълнител на обекта е Обединение „Трейс СОП" ДЗЗД. Стойността на договора е 47 820 000 лв. с ДДС

Общинските съветници в Пловдив и Русе си вдигнаха заплатите


Наред с общинските съветници от София, днес и техните колеги от Пловдив и Русе си вдигнаха заплатите на първите за годината заседания на местните парламенти. Това стана възможно след промяна в нормативната база, която позволява те да взимат до 70% от заплатата на председателя. До края на миналата година възнагражденията се формираха на база 30% от средната заплата за съответната общинска администрация.

В Пловдив не се възползваха от максималния възможен праг и днес решиха да...

В пункт за метали са открити части от жп линия


Части от жп линия са открити при проверка в пункт за черни и цветни метали в Попово, съобщи БНР. От фирмата, която стопанисва площадката за скрап, не са представили сертификати за произход и договор за предаване на отпадъците, което се изисква по закон. 

От екоинспекцията в Шумен обявиха, че ще бъдат съставени актове за административното нарушение на фирмата, приела отпадъците, както и на човека, който ги е предал.

В събота товарен влак с цистерни дерайлира в близост до...

Откриха части от жп линия в пункт за метали


Части от жп линия са открити при проверка в пункт за черни и цветни метали в Попово, съобщи БНР. От фирмата, която стопанисва площадката за скрап, не са представили сертификати за произход и договор за предаване на отпадъците, което се изисква по закон. 

От екоинспекцията в Шумен обявиха, че ще бъдат съставени актове за административното нарушение на фирмата, приела отпадъците, както и на човека, който ги е предал.

В събота товарен влак с цистерни дерайлира в близост до...

Дадоха ход на делото срещу АнастасСимеонов

Съдът даде ход на делото срещу Анастас Симеонов, обвинен за убийството на Георги Канев- Джоко. Досега два пъти бе саботиран процеса, тъй като първия път липсваше един от адвокатите на подсъдимия, а следващия в сградата на съда имаше сигнал за бомба.

На днешния съдебен процес адвокат Димитър Марковски поиска отвод на прокурора Георги Гешев и на съдия Стратимир Димитров. Юристът се мотивира с това, че прокурорът не е уважил искане на защитата за ексхумация на жертвата Георги Канев – Джоко. Това влизало в противоречие с чл.6 от Европейската конвенция за правата на човека.

А искането относно съдия Димитров е, че е бил в състав по второинстанционно дело преди 6г., където била потвърдена присъда от Районния съд. След това обаче тя била намалена от Върховният касационен съд.

След съвещание съдия Димитров отхвърли исканията на адвокат Димитър Марковски. Заседанието продължи с разпит на свидетели. На процеса бяха призовани и Десислава Чорбаджийска и Красимир Господинов като частни обвинители и граждански ищци. Първата е живяла на семейни начела с убития и представлява малолетната им дъщеря, а Красимир е син на Джоко от друг брак. Бащата на подсъдимия Тодор Симеонов и децата на Ваня Лилянова- Мария и Антон Марчеви, бяха сред свидетелите.Тя е подведена под наказателна отговорност за лично укривателство.

Семейството на убития иска от Симеонов 150 хил. лв за неимуществени вреди и 13 900 за имуществени. Припомняме, че Георги Канев бе убит в ранните часове на 1 януари 2013-та.

Двамата запивали след Нова година в дома на Симеонов на площад „Свобода“. Два дни след убийството трупът на Джоко бе намерен под мост между стамболовските села Маджари и Пчелари.

 

Лилянова тогава бе обвинена в това, че се опитала прикрие приятеля си Анастас. На днешния процес двамата не се признаха за виновни.
Съдебното заседанието продължава утре с разпит на останалите свидетели по случая.

 

 

 

 

 

 

Репортаж гледайте в новините

 

Анжелина Янева

Китов: Без повече тефтерчета в ДАТО

Декември пък е крайният срок за въвеждане на воден знак върху СРС-тата, обяви председателят на агенцията

Поклон пред големия Георги Славков. Хиляди го изпратиха в последния му път (снимки)

Президентът на България (1997-2001 г.) Петър Стоянов и хиляди футболни хора и фенове от цяла България изпратиха днес следобяд в последния му път Георги Славков и извиха невиждана отдавна опашка пред храма "Свети Архангел Михаил" в Централния траурен парк на Пловдив, за да се поклонят пред тленните останки на "Златната обувка" за голмайстор Президентът на България (1997-2001 г.) Петър Стоянов и хиляди футболни хора и фенове от цяла България изпратиха днес следобяд в последния му път Георги Славков и извиха невиждана отдавна опашка пред храма "Свети Архангел Михаил" в Централния траурен парк на Пловдив, за да се поклонят пред тленните останки на "Златната обувка" за голмайстор

Google ще ни информира още по-подробно

Google добави нова полезна функционалност към своята търсачка. С нейна помощ вече ще можете на прима виста да научите повече за част от резултати при...

Плевнелиев: Подкрепяме Сърбия за ЕС. ВМРО: Сърбия да покаже, че зачита българското малцинство

Започването на преговори за присъединяване между Европейския съюз и Сърбия разкрива нова перспектива за всестранното задълбочаване на българо-сръбското партньорство. България и Сърбия трябва да град...

Фалкао няма да играе в Бразилия през лятото

По-малко от 24 часа след злощастната контузия най-лошият сценарий за колумбиеца е факт – 6 месеца извън терените и сигурно пропускане на Мондиал 2014. Футболистът получи тежка контузия по в...

Здравната комисия в парламента не прие отчетът на НЗОК за 2011 година

"Бюджетът за 2011 година задълбочи и продължи някои порочни практики. Тогава 340 млн. лева бяха прехвърлени от НЗОК към Министерството на здравеопазването". Това заяви председателят на Ко...

ЕП с условие към Сърбия: Първо истината за Джинджич

Европейският парламент поиска да бъде поставено като условие за членство в ЕС властите в Сърбия да разкрият политическите мотиви за убийството на бившия премиер на страната Зоран Джинджич, предаде ...

И съдружникът на Ходорковски излиза от затвора

Върховният съд на Русия постанови да бъде освободен от затвора Платон Лебедев, съдружник на бившия петролен магнат Михаил Ходорковски. Това става възможно след като присъдата му беше намалена до срок, който той вече е излежал в затвора.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване