Цитат на деня: С новия Изборен кодекс няма нужда от избори


"След новия Изборен кодекс, който приеха БСП, ДПС и "Атака", вече дори няма нужда от провеждането на избори. Защото Мая Манолова предварително ще знае резултатите от вота. Манолова вече предварително ще знае кой какъв може да бъде или да не бъде".

Това коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в социалната мрежа "Фейсбук"  по повод гласувания тази сутрин на първо четене проект на нов Изборен кодекс, предложен от БСП.

Борисов коментира, че "с отнетите правомощия на президента...

"Женева-2" е обречена без Tехеран, категоричен е иранският президент

Според Хасан Рохани всички страни трябва да се опитат да сложат край на кръвопролитията в Сирия

    


Най-малкият заболял от диабет е 8-месечно бебе от Бургас

8-месечно бебе е най-малкият човек, заболял от диабет. Това каза пред Фокус Радка Жекова, председател на сдружение „Диабетни грижи" - Бургас. По думите все повече и повече се наблюдава снижаване на възрастта на заболелите. „Затова трябва да има дългосрочна програма, в която скрининга, превенцията, профилактиката трябва да са на преден план.

С 8-месечно бебе е най-малкият човек, заболял от диабет. Това каза пред Фокус Радка Жекова, председател на сдружение „Диабетни грижи" - Бургас. По думите все повече и повече се наблюдава снижаване на възрастта на заболелите. „Затова трябва да има дългосрочна програма, в която скрининга, превенцията, профилактиката трябва да са на преден план. С

Варненец не спира клозетния си протест пред МВР

Председателят на партията на българските мъже Росен Марков донесе тоалетна чиния и продължи клозетния си протест пред сградата на МВР в София.

Шулц: Янукович да разпусне парламента

/КРОСС/ Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц призова президента на Украйна Виктор Янукович да разпусне Върховната Рада и да насрочи провеждането на предсрочни избори, съобщи агенция УНИАН. "Да погледнем фактите в очите. Янукович ръководеше страната с мнозинство в парламента и с подкрепата на по-голямата част от обществото. Това се промени. Всеки здравомислещ президент в тази ситуация щеше да разпусна парламента и да обяви дата за нови избори", каза Шулц.Той добави, че ЕС обмисля санкции срещу украински длъжностни лица в случай на продължаване на насилието в Киев.

Общественият съвет по транспорт иска повече евросредства в ОП

Европейското финансиране в областта на транспорта в периода 2014-2020 г. е крайно недостатъчно за реализиране на основните проекти в следващия програмен период, бе становището на Обществения съвет по транспорт към министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията, съобщиха от ведомството.

Акциите на Nokia в спирала надолу

За часове компанията загуби 5% от капитализацията си след пореден разочароващ отчет

    


Варна е готова да посрещне регатата „Тол Шипс“, включват се кораби от 11 държави

Пристанището е много добре подготвено и е готово да посрещне „Тол Шипс“. Тази оценка даде ръководителят на регатата Робин Хургрьоне, който е на инспекция във Варна с още трима представители на организатора Sail Training International.

Lenovo купува сървърите на IBM за 2,3 млрд. долара

Най-големият производител на персонални компютри в света – китайската Lenovo, се съгласи да закупи китайският бизнес на IBM със сървъри от нисък...

Вени Марковски: 1100 лева получава IT специалист с 20 години трудов стаж

/КРОСС/ Парите не миришат, казала съветничка от ГЕРБ, когато гласувала заедно с БСП, ДПС, "Атака" и всички избрани от синята листа общински съветници. Това пише Вени Марковски във Фейсбук профила си в коментар на решението на Столичния общински съвет да вдигне максимално месечните възнаграждения на съветниците.  Казвам го, разбира се, с ясното съзнание, че 200 лв. е нищожна заплата, но и с уточнението, че това е сумата, която получава специалист с 20 години трудов стаж в ИТ-индустрията, ако реши да иде да помогне на МТИТС за изграждането на електронното правителство, допълва в статуса си Марковски.  Столичните общински съветници си гласуваха максимални заплати от около 1100 лева на месец на първото си заседание за годината в четвъртък. С промени в Правилника за организацията и дейността на Столичния общински съвет те вече ще получават 70% от заплатата на неговия председател, който в момента е Елен Герджиков. Той пък получава 90% от възнаграждението на кмета Йорданка Фандъкова.Досега заплатата им бе 200 лв. „Това беше най-малкото обидно за усилията, труда, ума на колегите, които всекидневно упражняват дейността си като общински съветници", коментира Искра Ангелова от ГЕРБ.    

Цветът на футбола се прощава с Георги Славков (снимки)

Цял час вече продължава поклонението пред тленните останки на легендарния футболист на пловдивския „Ботев Цял час вече продължава поклонението пред тленните останки на легендарния футболист на пловдивския „Ботев" и ЦСКА Георги Славков. Над 1000 почитатели, приятели, спортисти и роднини изпълниха цялото пространство пред храма „Св. Архангел" в Централния траурен парк на Пловдив. „С него си отиде част от една славна епоха на Ботев", заяви просълзен пр

Президентът "възхитен" от таблоид, близък до Пеевски, писал за неслучил се прием

"Прессекретариатът на държавния глава изразява искрено възхищение от дарбата на колегите от в. "Всеки ден" да информират в детайли читателите си за неслучили се събития." С това любопитно изречение започва съобщение на президентството, цитирано от БТА в четвъртък, в което от институцията опровергават статия от последния брой на таблоида, свързван с медийната империя на депутата от ДПС Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева. Става въпрос за кратък текст от рубриката "Случи се", в който изданието съобщава, какво е било менюто за гостите на президента Росен Плевнелиев по време на традиционния прием за ръководителите на дипломатическите мисии у нас. "Вечерята за посланиците бе в сградата на Националния исторически музей в столицата и бе изпъстрена с куп деликатеси. Сред най-изисканите са били черен хайвер, сьомга, прошуто, маркови суджуци и специална вита баница, придружени от изтънчени вина от родни сортове", пише вестникът в четвъртък. "Напомняме, че традиционният прием на държавния глава за ръководителите на дипломатически мисии, акредитирани в България, ще се състои от 18.00 часа днес (четвъртък) в Националния исторически музей", иронично уточняват от президентството. Росен Плевнелиев често е представян като отрицателен герой в статии на въпросния таблоид, както и в останалите многобройни издания, свързвани с Пеевски и Кръстева.

Щатските борси поеха надолу в началото на търговията*

Акциите на Netflix поскъпват с над 17% след публикуването на силния тримесечен отчет на дружеството

    


България ще помага на Сърбия при преговорите й с ЕС

Плевнелиев разговаря със сръбския външен министър Мъркич

    


Стойнев: До края на февруари ще купим "Химко"

На въпрос дали държавата ще плати 50 млн. лв. за придобиването на завода, Стойнев отговори пред журналисти, че крайната цена още не е ясна, но няма да е далеч от споменатата сума

Шефът на ДАТО: Край на тефтерчетата!

От миналата седмица Държавна агенция "Технически операции" действа като самостоятелна структура според Закона за СРС и все още очаква новата си сграда. Това обяви пред медиите шефът й Цветан Китов.

Реиндустрализацията ще става с повишени енергийни цени за бизнеса

Амбициите на правителството да прави реинстриализация, но със скъп ток за индустрията, което понижава нейната конкурентноспособност, доведоха до сблъсък представителите на държавата и големите промишлени предприятия, които са най-големи консуматори на електроенергия. Причината е, че държавните компании АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток 2", чийто ток си остава най-евтин, искат да преразгледат предсрочно договорите си с предприятията, които купуват от тях по свободно договорени в търгове цени. Предприятията не са съгласни с предсрочно вдигане на цените с мотива, че от януари е намалена такса, която фирмите плащат за преноса на енергията през мрежата.   Бурен спор на тази тема, както и въобще за предвидимостта на правителствените политики в енергетиката, се разрази в четвъртък по време на конференцията "Реиндустриализация чрез конкурентоспособност", открита от министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.   В раната бръкна, по неговите думи, самият Стойнев, който още с встъпителните си думи посочи, че не може да се меси в работата на двете държавни централи, които имат право да предоговорят цените с предприятията.   Офертата на АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток 2" е икономисаните 5.60 лв. от бизнеса заради намалението на таксата да се делят по равно, като техният дял ще се изразява във вдигане на цената на тока. Според индустрията става въпрос за 3-4 млн. лв., които за тях са жизнено важни. Министърът обаче заяви, "че и на АЕЦ "Козлодуй" й трябват пари както за модернизация на блоковете, така и за ремонти, каквито не са правени от три години" (при положение, че и двата блока ежегодно излизат в планови ремонти – бел. авт.).   С назидателен тон той посъветва предприятията, като не им харесват условията на двете държавни централи, да си купуват ток от другите и дори от възобновяемите енергийни източници. АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток 2" обаче произвеждат най-евтината електроенергия и дори с исканото повишение техните цени пак ще са най-ниски на свободния пазар.   От своя страна Константин Стаменов от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори коментира, че "финансовият ресурс от повишението надали ще реши инвестиционните проблеми на държавните ТЕЦ и АЕЦ". Той също така посочи, че когато на бита, който е най-големият консуматор на електроенергия, определяните от държавата продажни цени са под себестойността им, натискът се измества към бизнеса и влияе на конкурентността му.   Стойнев обаче отсече, че "намалението от такса пренос не бива да остане само в индустрията". "Кого пазим – да не се повишава изключително ниската цена и всички гледаме към държавните централи", заяви той. След това разказа как първите съвети, които получил като министър, били да разбие "Българския енергиен холдинг" и дружествата му да се приватизират, но това нямало да стане, защото правителството отстоявало националните интереси. [div class='right_orange']Министерски критики към ЕС, че не помага на индустрията   Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев разкритикува Европейския съюз, че налял 5 млрд. евро за спасяване на банковия сектор, а нещо не било сторено за бизнеса.   "Колко пари се отделиха за спасяване на европейската индустрия? Точно нула", каза Стойнев и допълни, че било лесно да се поставят европейски цели, но първо трябвало да се съгласуват на политическо и експертно ниво и да се направи оценка за ефекта им върху икономиката.   Той упрекна Брюксел и за различните регулации. "При преглед на административните режими установихме, че голяма част от тях са налагани от ЕК. Поставил съм въпроса пред комисар Таяни (Антонио Таяни е комисар по промишлеността и предприемачеството – бел. авст.), защото не може докато ние търсим начини да облекчим административните режими, ЕК да приема нови такива", заяви Стойнев.[class='right_orange' div] "Индустрията и енергетиката са скачени съдове", отбеляза Стаменов и допълни, че за да работят нормално те, трябва тежестта на цените да е справедливо разпределена.   Другите централи не предлагат конкурентни цени на тока, а енергоемката индустрия трябва да намери най-ниската цена на ресурса, за да може да оцелее, изтъкна той. Стаменов допълни, че едно предприятие със сметка за ток от 5 млн. лв. месечно не може да плаща цена колкото е тази за бита. "Няма пазарна логика цената да е една и съща и за един килограм портокали, и за сто тона портокали", каза Стаменов.   От Българската асоциация на металургичната индустрия изнесоха данни, според които цената на тока за промишлеността у нас е с 8 пункта по-висока от тази в Германия. Бизнесът определи като прекалено голяма разликата в тарифите за бита и за индустрията у нас. Това е парадоксално, защото при доставката на ток ниско напрежения за домакинствата се извършва двукратна трансформация на напрежението, което струва разходи, докато бизнесът ползва ток високо напрежение и той би трябвало да е по-евтин, аргументираха се индустриалците.   Това провокира члена на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Еленко Божков, който, "запазвайки бон-тон и сдържайки емоциите", но на висок глас, изчисли, че на свободния пазар цената на тока от АЕЦ "Козлодуй" с добавените такси е 108 лв. за мегаватчас, докато за бита била 144 лв. Божков призова бизнеса да не манипулира данните. Стаменов се опита да му обясни, че говорят за различни неща, но Божков продължи, че се спекулира и с дефицита в цените, който бе заложен при определянето на тарифите и трябва да се компенсира с приходи от продажба на държавни парникови емисии.   "Само за пет месеца постъпленията от емисии са 120 млн. лв., а за 2014 г. (до юли, когато изтича действието на сегашната тарифа – бел. авт) може да очакваме още 240 млн. лв", сметна Божков.   Представителят на Министерството на икономиката и енергетиката Димитър Куюмджиев също се спря на ефекта на въглеродните квоти върху цените на тока като коментира, че заради поевтиняването на парниковите газове на международните пазари ще има задържане на цените на електроенергията.   "Тази година не смятам, че цената на тока може да се намали", коментира пред журналисти Драгомир Стойнев. По думите му тя по-скоро ще се запази, а за цената на природния газ се водят преговори с Русия за намаляване. В същото време той припомни, че договорът на "Булгаргаз" с "Газпром" не предвижда промяна на цената на руското синьо гориво до 2016 г., но ние сме настоявали за това.

Сирийски бежанец е бил пребит край Варна

Сирийски бежанец е бил е пребит в района на "Чатал чешма" по пътя между Варна и курортния комплекс Албена.   Непознати пребили и ограбили 27-годишния мъж, след което избягали.   Пред полицаите пострадалият разказал, че са му откраднати два мобилни телефона, пари и картата за бежанец.   По-късно нападателите са били задържани. Сред тях е 33-годишна жена от с. Синдел. Останалите извършители са двама 30-годишни криминално проявени мъже от Вълчи дол и Синдел и 34-годишен иракчанин бежанец, съобщи Дарик радио.   Част от откраднатите вещи и пари са намерени. Извършителите са задържани за 24 часа.

Иван Костов няма претенции към нападателя си

В Софийския районен съд тръгна делото срещу нападателя, влязъл в дома на Иван Костов на 11 май 2013 г. Подсъдимият Виктор Градинаров определи обвинителния акт като „жълт вестник" и отказа да се съгласи с него, съобщи bTV.

Вавринка изхвърли Бердих и е на финал

Швейцарецът Вавринка се наложи изключително драматично над чеха Томаш Бердих и за първи път ще играе финал на турнир от Големия шлем.

ВЕИ централите ще плащат на системния оператор за достъп до мрежата


Работна група към Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) предлага производителите на енергия от ВЕИ да заплащат такса достъп до мрежата, съобщи пред журналисти 
членът на регулатора Еленко Божков, цитиран от БТА. Той бе сред участниците в кръгла маса на тема
"Реиндустриализацията на българската икономика".

Предложението е таксата за достъп до мрежата на електроразпределителните дружества да е нула лева, а за достъп до мрежата на Енергийния системен...

Трансформират Wal-Mart в технологична компания

Най-голямата верига за търговия на дребно в света

Танцово сдружение “Бели денс Бургас” представя: Харем

harem

Танцово сдружение “Бели денс Бургас” представя в гр.Поморие новият си танцов спектакъл – “Харем”! Харемът – тайната мечта на всеки мъж – женската част на мюсюлманския дом, “защитено свещено място”, недостъпен за любопитните погледи, забулен в мистерия и легенди, често сцена на интриги и убийства, но и важна държавна и образователна институция със завидно политическо влияние, обитаван от най-красивите, интелигентни и с всестранно развити таланти жени.
Пренесете се в тайствения свят на живота в харема, вдъхновил приказките от “Хиляда и една нощ”. Насладете се на фолклорна и модерна арабска и индийска музика и танци!
Участват: група “Саида” – “Танцово студио 29″, група “Източна жена ” и дует “Емира” – танцово студио “Дюн”, студио за танци и йога “Сътворение”
Специален гост : танцова формация “Фреш” – гр.Поморие
Място: гр.Поморие, ул.”Княз Борис І” №51 – Читалище “Просвета-1888″
Вход – 3.00лв

"Газпром" припомни дълга на Украйна

Киев дължи 2,7 млрд. долара на газовия гигант, които трябва да бъдат платени до 25 януари

    


Спецотряд рови фитосанитарния контрол в Бургас

Бургас /КРОСС/ Спецотряд проверява от днес фитосанитарния контрол на ГКПП Бургас. Отделът е на директно подчинение на изп. директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. Пламен Моллов и според запознати проверява детайлно всяка една пратка, минала през пункта за периода 2009-2013 година.„Да, вярно е в момента тече такава проверка. Когато излезе протокола ще обявим резултатите. Подобни проверки ще има и на други фитосанитарни пунктове", казаха от пресцентъра на БАБХ.Създаването на подобно звено, което да проверява проверките, бе сред основните приоритети на новия изп. директор Пламен Моллов.Мнозина виждат в него инструмент за премахване на неудобните служители. В структурата приемат спецзвеното за мракобесно звено и съмненията са, че докладът ще положи основите на поредица от уволнения в една от апетитната гранична служба.През фитосанитарния контрол в Бургас преминават най-вече зърнени и цитрусови продукти, но често се вкарват и овчикожи от ЮАР и месни продукти от Африка и Азия, пише flagman.bg.

Ексминистър оглави Асоциацията на земеделските производители

Венцислав Върбанов беше министър в правителството на Иван Костов

ЕК дава България на съд заради депата за отпадъци

Европейската комисия (ЕК) изразява загриженост, че България не защитава своите граждани от последиците от лошото управление на отпадъците, предаде пресслужбата на институцията. Затова Брюксел предявява пред Съда на Европейския съюз иск срещу страната по препоръка на комисаря по околната среда Янез Поточник.

Правят баня в "Арена Армеец" за Армин ван Бюрен

Армин ван Бюрен пристига часове преди да излезе на сцената в зала “Арена Армеец”. Шоуто му Armin Only Intense ще бъде на 7 февруари. Както казва самият той, това е най-големият проект, върху който е работил досега.
Холандецът, който
на 25 декември
навърши
37 години,
 включва в спектакъла си екип от 40 човека, сред които има и няколко акробати. Армин ван Бюрен пристига часове преди да излезе на сцената в зала “Арена Армеец”. Шоуто му Armin Only Intense ще бъде на 7 февруари. Както казва самият той, това е най-големият проект, върху който е работил досега. Холандецът, който на 25 декември навърши 37 години, включва в спектакъла си екип от 40 човека, сред които има и няколко акробати.

Красимир Янков: Партийните структури определят позицията на БСП към АБВ

/КРОСС/ Реакцията на ръководството на БСП спрямо намеренията на АБВ да участват със собствена листа на евроизборите е в пълно съответствие с  позицията на редовите социалисти и симпатизанти към този проблем. Това заяви пред телевизия Bulgaria on air народният представител от Коалиция за България и организационен секретар на левицата Красимир Янков. По думите му на провеждащите се партийни конференции в страната за номиниране на кандидати за евродепутати, социалистите ясно и недвусмислено изразяват възмущението си от тези, които предлагат паралелна листа. Красимир Янков увери, че поведението на БСП спрямо участниците в проекта „АБВ" ще бъде в унисон с желанието на членовете и симпатизантите на социалистическата партия. Той допълни, че при окончателното определяне състава на листата за евроизборите на БСП, партийното ръководство изцяло ще се съобрази с волята на местните структури и симпатизанти. Янков посочи, че при пътуванията си в страната най-често задавания въпрос от социалистите е бил защо точно в този момент се прави опит за разцепление в БСП - в навечерието на изборите, които от своя страна са важен тест за стабилността на правителството. „Не приемам факта, че членове на БСП, някои от които са част от висшето партийно ръководство - Националния съвет, използват други обществени и политически формации, чрез които да заявяват политическа позиция

Властите не били отговорни за смъртта на демонстранти в Киев

В Лвов протестиращи превзеха административна сграда

    


Освен Сирия депутати нагледали и Тайван


Покрай визитата на депутата от БСП Страхил Ангелов в Сирия за затопляне на икономическите отношения, се разбра и за друго спорно посещение на народни представители - в непризната от България Тайван. По време то съвпада и с визита на президента Росен Плевнелиев и водена от него бизнес делегация в Китай, която приема Тайван за част от своята територия.

Четиримата български депутати, посетили Тайван по време на парламентарната ваканция, са Румен Йончев от левицата, Владимир Тошев от...

София Филм Фест започва със „Съдилището"

/КРОСС/ Най-новият филм на Стефан Командарев дава старт на тазгодишния София Филм Фест. След успешния „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде", който излезе през 2008 г., Командарев е готов със „Съдилището". Последният му филм разказва историята на баща и син, които трябва да се върнат към забравеното минало, за да срещнат дълго пазени тайни и да преоткрият пътя към себе си. Всичко се случва на фона на едни от най-живописните места в Родопите. Заснет с помощта на алпинисти и каскадьори, „Съдилището" ще привлече вниманието на публиката и със сцени, които спират дъха с рискови моменти и запомнящи се картини. Главните роли са поверени на Асен Блатечки, Мики Майнолович, Ованес Торосян и Параскева Джукелова. Със специално участие е и актьорът Христо Мутафчиев. Филмът е копродукция между България, Германия, Хърватска и Македония. В сценарния екип, освен Стефан Командарев, са Марин Дамянов и Емил Спахийски. Оператор е Красимир Андонов, а автор на музиката е Стефан Вълдобрев. Стефан Командарев е роден в София през 1966 година, завършва Медицинска академия в София през 1993, а през 1999 година - кино и ТВ режисура в Нов български университет

Янукович свика спешно украинския парламент, Азаров говори за преврат

По молба на Виктор Янукович, председателят на украинския парламент, Владимир Рибак, свиква извънредно заседание на Върховната Рада, предаде Агенция "Фокус". В разговор с Рибак президентът ...

Изграждането на Западната дъга на софийското околовръстно върви по график

Западната дъга на Софийския околовръстен път се изпълнява в график. Работата не е спирала и през юли трябва да е завършен първият участък от около 3 км от Западната дъга на Околовръстния път. Това з...

Венгер: Не е честно Мата да ходи в Юнайтед

Мениджърът на „Арсенал“ не е никак доволен от факта, че „Манчестър Юнайтед“ и „Челси“ си стискат ръцете за подписа на Мата, при положение, ч...

НЗОК отрича, че пречи на новите методи за лечение на онкоболни

Включването и заплащането на нови лекарствени продукти с ново международно непатентно наименование, както и всички промени в приложение №2 на Позитивния лекарствен списък (ПЛС), които водят до зави...

Ускорява се строежът на нови депа за боклук и закриването на стари

Министерството на околната среда и водите ще ускори изграждането на новите регионални депа за съхранение на отпадъци и рекултивацията на старите сметища, които не отговарят на изискванията на Европейската комисия, след като в четвъртък от Брюксел съобщиха, че завеждат дело срещу България заради 113 незаконни сметища у нас. Това съобщи министърът на околната среда и водите Искра Михайлова на извънредна пресконференция след информацията от Европейската комисия. Крайният срок, в който страната ни трябваше да закрие опасните за хората и околната среда сметища, беше юли 2009 година. Веднага след това от Европейската комисия предупредиха писмено българските власти, че срокът не е спазен и предстои наказателна процедура, която и бе започната през април 2012 г. въпреки съставения от екоминистерството план за действие. Седем месеца по-късно София бе предупредена, че ще бъде дадена на съд заради 124 незаконни сметища. Сега от Брюксел констатират, че все още има опасни сметища, а обещаните от правителството 23 нови регионални депа за отпадъци, отговарящи на екоизискванията на ЕС, не са изградени, вероятно заради проблеми с обществените поръчки по проектите, финансиране от еврофондовете. Михайлова коментира в отговор, че екипът й приема стъпката на ЕК като ясен сигнал, че направеното дотук не е достатъчно, изискват се повече усилия и ще се работи в тази посока. В същото време тя призна, че проблемът е сериозен, защото до построяването на новите депа, няма къде да се депонират отпадъците. Закъснението с изграждането на новите депа дава отражение и на закриването на старите, посочи екоминистърът. Тя припомни, че към момента по оперативната програма "Околна среда" са изградени само две депа за отпадъци – в София и в Ботевград. В изпълнение са 19 проекта, но договорите за тях са сключени през последните месеци, а последният контракт бе парафиран миналата седмица за депото на Велико Търново и Горна Оряховица. По думите й за седем месеца не може да се преодолее натрупаното вече закъснение, но се прави максималното. Министърът припомни, че от еврофондовете вече са отпуснати 97 млн. лв. за закриване и рекултивация на стари сметища, която да се изпълнява от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. Сега ведомството се опитва да увеличи бюджета на проекта на 165 млн. лв., но все още няма одобрението на Европейската комисия. Ако това стане, ще се увеличат сметищата за рекултивация, посочи Михайлова, но призна, че докато не се построят новите депа, част от старите няма как да се закрият, защото няма къде да се вози боклукът. "Трябва много добре координирана работа с Националното сдружение на общините за приоритетизиране на управлението на отпадъците, инвестиране на усилия на държавата и на местните власти", коментира още Михайлова. Според нея, проблемът с отпадъците е преди всичко проблем на българските граждани.

Брюксел даде България на съд заради незаконни сметища

В България все още има 113 сметища, които не отговарят на евронормите за управление на отпадъцит, и и така гражданите й не са защитени, заради което и Брюксел завежда иск срещу страната ни пред Съда на Европейския съюз в стремежа си да я подтикне да ускори своите действия в закриването на незаконните сметища. Това съобщиха в четвъртък от Европейската комисия.   Крайният срок, в който страната ни трябваше да закрие тези опасни за хората и околната среда сметища, беше юли 2009 година. Веднага след това от Европейската комисия предупредиха писмено българските власти. От екоминистерството съставиха план за действие, но през април 2012 г. започна наказателна процедура заради работещите тогава 124 незаконни сметища, а седем месеца по-късно София бе предупредена, че ще бъде дадена на съд.   Сега от Брюксел констатират, че проблемът продължава да съществува, макар България да е поела ангажимент до яли 2015 година да има 23 нови регионални депа за отпадъци, отговарящи на екоизискванията на ЕС. От Европейската комисия обясняват, че са очаквали това да доведе до постепенното закриване на сметищата, които не отговарят стандартите, но така и не са получили ясен график за изграждането на новите инсталации.   Комисията отбелязва още, че заради съдебните спорове у нас във връзка с новите депа за отпадъци, е малко вероятно първоначалното намерение да бъде спазено..   Според последните данни, с които разполага Брюксел, повече от четири години след крайния срок за закриване в България все още има 113 несъответстващи на изискванията депа, които са в експлоатация. Затова по препоръка на еврокомисаря по околната среда Янез Поточник Еврокомисията е решила да заведе иск срещу България, уточняват от Брюксел.

Видео: Новините в 100 секунди


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Това са акцентите в обедната емисия:

- Депутатите приеха на първо четене предложения от левицата нов изборен кодекс и отхвърлиха идеите на ГЕРБ за промени в досега действащия.
- Делото срещу Волен Сидеров за инцидента на летище Варна, ще стигне до съда.
- Специализираният съд отложи мегаделото "Сапард ".
- Нов скандал с депутатско...

САЩ признават дипломи на българчета, обучавани у дома, МОН - не

/КРОСС/ Домашното образование не е като домашната лютеница или домашното сладко, то ти дава поглед към света, учи те да си практичен и гъвкав в реалния живот. Това обяснява Петър Порумбачанов, шеф на Асоциацията за домашно образование в България. Силистренецът има 4 деца. 3 от тях (Ралица е само на 2 години) не ходят на училище.Не защото родителите им ги карат да работят в семейния бизнес или просто са немарливи и безхаберни.А защото още преди да се родят, са решили, че няма да ги оставят на "конвенционалното" образование, а ще ги обучават вкъщи. Всъщност оттогава горе-долу този вид просвета е популярна у нас.В Северна и Южна Америка домашното образование е много разпространено и, естествено, е законно, разказва привърженикът на алтернативното. В Европа само Германия и Швеция са против, в другите държави било разрешено под една или друга форма.В САЩ вече било индустрия. През 60-те години на миналия век зад океана обаче домашното образование е било толкова нерегламентирано, колкото и у нас в момента. Преди това било масово. Причина за възраждането му била забрана на молитвата сутрин преди часовете в държавните училища. Тогава постепенно родителите почнали да изтеглят децата си оттам и да ги обучават у дома. Създали около 300 програми. Една от най-масовите и евтини днес е "Клас", която ползват в Източна Европа. Особено популярна е в Румъния. Програмата е набор от учебници и книги, които се избират и се поръчват онлайн

Джъстин Бийбър е арестуван за шофиране в нетрезво състояние


Джъстин Бийбър е арестуван за шофиране в нетрезво състояние тази сутрин, съобщи полицейската централа в Маями на официалния си профил в Twitter.

Канадският поп певец, който в края на 2013 г. заяви, че смята да се откаже от музикалната си кариера, също така е карал с висока скорост, тъй като се е състезавал с друг автомобил по улиците на града. Засега детайлите по случая се уточняват.

По-рано този месецът домът на 19-годишния изпълнител беше посетен от полицаи, тъй като...

Облекчават предприятията на хора с увреждания

Законовите промени бяха приети от социалната комисия в НС

    


easyJet прогнозира ръст на загубата за шестмесечието до март

Загубите през първата половината на година ще се задълбочат, съобщи нискотарифната авиокомпания easyJet днес (23 януари). Превозвачът отчита като...

Пълнеем от любов, установиха учени

Чувството на комфорт, пеперудите в стомаха и любовните трепети на дамите са причината за качените килограми по време на първите месеци от нова връзка.

Веднъж харесани и избрани от своите половинки, много от жените решават, че е дошъл краят на мъките в стремежа да спечелят желания мъж. Тъкмо това подтиква представителките... Чувството на комфорт, пеперудите в стомаха и любовните трепети на дамите са причината за качените килограми по време на първите месеци от нова връзка. Веднъж харесани и избрани от своите половинки, много от жените решават, че е дошъл краят на мъките в стремежа да спечелят желания мъж. Тъкмо това подтиква представителките...

Внук спаси баба си от ало-измамници

Внук спаси баба си от телефонни измамници и полицията задържа трима. В столицата е бил разкрит един мъж, оскубал няколко старци.

Създадоха най-бързия интернет, с който се свалят 44 HD филма за секунда

/КРОСС/ Британски учени създадоха най-бързата интернет връзка в света, която зарежда с 1.4 терабита в секунда. Един терабайт е един трилиона бита или един милион мегабита, което означава, че потребителите, които разполагат с толкова бърза връзка, биха могли да изтеглят 44 филма с висока резолюция за една секунда. Екипът създал новия протокол Flexigrid, а впоследствие успял да разработи и т.нар. ‘Alien Super Channel', който отчита седем 200-гигабайтови, паралелно опериращи, канали в секунда, което само по себе си увеличава ефективността на връзката с 42.5%. Пред BBC News оптичният маркетинг мениджър на Alcatel-Lucent - Кевин Дрюри оприличи новата разработка като възможност за намаляване на разстоянията между лентите на оживена магистрала, което би позволило разширяването на пътните ленти и повече трафик на непроменено място. Директорът на изследователския и иновационния отдел на BT др. Тим Уайтли заяви, че компанията, за която работи, от дълги години насам е на върха в областта на телекомуникационните иновации. „Опитите, които правим продължават традицията, която отдавна създадохме. Откакто работим с Alcatel-Lucent ние се опитваме да развием интернет пространството, колкото се може повече, така че да можем безпроблемно да отговорим на потребителските очаквания и всекидневно нарастващия трафик в мрежата. Това е първият път, в който подобен тип интернет връзка се случва в реални условия, а не в изкуствено създадени такива в някоя лаборатория

Фенове на "Ботев" искат една от трибуните на стадиона да носи името на Георги Славков


Привърженици на "Ботев" предлагат една от трибуните на стадиона "Христо Ботев" да носи името на Георги Славков. От фенклуба на "канарчетата" вече са споделили идеята си с ръководството.

Славков почина от инфаркт на 55-годишна възраст на 21 януари. С екипа на "Ботев" той отбелязва 31 гола в първенството през сезон 1980-1981 г. и печели "Златната обувка", която се връчва на най-добрия голмайстор в Европа.

"Ботев" вече започна реконструкцията на стадион "Христо Ботев"....

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване